Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-12-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 29/12/1998 (MΠΕ)

Τη ματαίωση της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο, ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο Γλαύκος Κληρίδης, με γραπτή δήλωση του, που γνωστοποιήθηκε αμέσως μετά την πολύωρη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στη Λευκωσία. Στην ανακοίνωση, υπογραμμίζεται ότι κατά τη συνεδρίαση δεν επετεύχθη ομοφωνία και τονίζεται ότι ελήφθησαν σοβαρά υπόψη, οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ γίνεται λόγος, για πιθανή εγκατάσταση των πυραύλων στην Κρήτη.

Στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην απόφαση Κληρίδη και πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν διαβουλεύσεις με τη Ρωσία, για την εγκατάσταση των πυραύλων στην Κρήτη. Ο κ. Σημίτης, τόνισε ότι οι πρόσθετες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, μπορεί να αποτελέσουν μια σημαντική θετική εξέλιξη, στις προσπάθειες μείωσης της έντασης και ότι η ανανέωση του διεθνούς ενδιαφέροντος για το Κυπριακό, δικαιολογεί βάσιμες ελπίδες, για μια νέα συνδυασμένη προσπάθεια δρομολόγησης ουσιαστικής συζήτησης, στην επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος.

Την έντονη αντίδραση τους, για τις τελικές εξελίξεις στο θέμα των S-300, εξέφρασαν στη Λευκωσία τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Νέοι Ορίζοντες. "Πρόκειται για δυσάρεστη εξέλιξη, διαφωνούμε ριζικά με την απόφαση" δήλωσε ο Σπύρος Κυπριανού, ενώ ο Βάσος Λυσσαρίδης έκανε λόγο για "πολιτική ήττα άνευ αντιστάσεως και άνευ μάχης". Από την άλλη μεριά, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ, σε δηλώσεις του, υποστήριξε ότι η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης, ήταν καρπός της αποφασιστικότητας που επέδειξε η Άγκυρα, προσθέτοντας πως η ιστορία με τους S-300, μεταβλήθηκε σε κωμικοτραγωδία. Στην περίπτωση, που οι πύραυλοι εγκατασταθούν στην Κρήτη πώς θα μπορέσει η Ελλάδα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, να εξηγήσει την παρουσία όπλων ρωσικής κατασκευής στο έδαφος της, αναρωτήθηκε, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Την ικανοποίηση τους, για τη ματαίωση της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο εξέφρασαν οι ΗΠΑ, με δήλωση εκπροσώπου του Στεϊτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος τόνισε ότι με την απόφαση Κληρίδη θα δοθεί νέα ώθηση στην πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ Κοφι Αναν, για μείωση της έντασης στην Κύπρο και για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Ικανοποιημένη εμφανίστηκε και η Βρετανία, δια του υπουργού Εξωτερικών της, Ρόμπιν Κουκ.

Σε ανακοίνωση της η ΝΔ σχετικά με τη ματαίωση της εγκατάστασης των S-300 στην Κύπρο, έκανε λόγο "για αποτελέσματα εσφαλμένων επιλογών" στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη, ενώ το ΚΚΕ επισημαίνει "τη χρεοκοπία της πολιτικής του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος". " Η περιπέτεια των S-300, αποτελεί μια ακόμη χρεοκοπία της εξωτερικής πολιτικής της χώρας" σημειώνει ο Συνασπισμός και ζητά τη σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. " Η πολιτική των συνεχών υποχωρήσεων οδηγεί νομοτελειακά είτε σε πόλεμο, είτε σε συρρίκνωση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας" σημειώνει το ΔΗΚΚΙ. Ο Αντώνης Σαμαράς επεσήμανε ότι "η μαρτυρική Κύπρος, γνωρίζει την εγκατάλειψη και την ανασφάλεια, ενώ η Ελλάδα του κ. Σημίτη από συμπαραστάτης στον κυπριακό αγώνα, γίνεται συνένοχος, σε μια υποχώρηση χωρίς αντάλλαγμα και με απέραντη ζημιά, για το κύρος και την άμυνα της χώρας.

Λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες για τη ρύθμιση -με ευνοϊκούς όρους- ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο

Σε μικρή ανάκαμψη της αγοράς σήμερα ευελπιστεί ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης, δεδομένου ότι η αγοραστική κίνηση κατά την πρώτη περίοδο των εορτών, κάθε άλλο παρά ικανοποίησε τις προσδοκίες των καταστηματαρχών. Και σήμερα θα ισχύσει το συνεχές ωράριο στα εμπορικά καταστήματα. Αύριο, παραμονή της Πρωτοχρονιάς τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά από το πρωί μέχρι και τις 4 το απόγευμα. Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, το Σάββατο και την Κυριακή τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Το κανονικό ωράριο θα επανέλθει σε ισχύ από τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου.

Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και οπλοφορία - οπλοχρησία άσκησε ο εισαγγελέας στον 29χρονο, Λεωνίδα Αφθονίδη, που κατηγορείται ότι δολοφόνησε τη γιαγιά του χθες στη Θεσσαλονίκη. Ο Αφθονίδης, όπως δήλωσαν συγγενικά πρόσωπα αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και τον τελευταίο καιρό ακολουθεί θεραπευτική αγωγή. Κατά την προσαγωγή του στον εισαγγελέα αρνήθηκε να δώσει την παραμικρή εξήγηση στους δημοσιογράφους για το έγκλημα, ενώ χαμογελούσε διαρκώς χωρίς λόγο.

Η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου εγκαινίασε χθες στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Ασπροπύργου της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε, τη Μονάδα Ολικού Ισομερισμού του Διυλιστηρίου Ασπρόπυργου. Η ολοκλήρωση της Μονάδας, ύψους επένδυσης 5 δισ. δραχμών είναι το πρώτο από μια σειρά έργων των Ελληνικών Πετρελαίων για την παραγωγή προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον, στα πλαίσια του προγράμματος AUTO - OIL I, που θα ολοκληρωθούν εντός του 1999. Ο σχεδιασμός, η ανέγερση της μονάδας, καθώς και η κατασκευή σημαντικού μέρους του εξοπλισμού έγιναν από ελληνικές εταιρείες. Η λειτουργία της μονάδας δίνει στο διυλιστήριο τη δυνατότητα να αυξήσει την ποσότητα της αμόλυβδης βενζίνης που παράγει.

Γιορτή για τα παιδιά των παλιννοστούντων ομογενών που είναι μαθητές δημοτικών σχολείων της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Κυβερνείο, παρουσία του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης, Γιάννη Μαγκριώτη. "Αυτές τις μέρες νιώθουμε όλοι πιο έντονα την επιθυμία να δώσουμε χαρά στα παιδιά, σε όλα τα παιδιά του κόσμου. Σήμερα, πιστεύουμε τη χαρά αυτή να την μοιραστούμε με τα παιδιά των παλιννοστούντων ομογενών μας. Για τη σημερινή νέα γενιά των παλιννοστούντων ομογενών μας δεν πρέπει να φεισθούμε καμίας θυσίας. Είναι μια γενιά που κράτησε την ελληνικότητά της κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες", υπογράμμισε ο κ. Μαγκριώτης.

Τους εργαζόμενους στο "ΑΓΝΟ" θα επισκεφθεί σήμερα το προεδρείο και η εκτελεστική επιτροπή του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης για να ανταλλάξει ευχές στην γιορταστική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στο εργοστάσιο. Την Πρωτοχρονιά το προεδρείο του ΕΚΘ θα επισκεφθεί το πρωί τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, Γιάννη Μαγκριώτη.

Η πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και επικεφαλής του κόμματος του Ορθού Δρόμου Τανσού Τσιλέρ αρνήθηκε να συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Γιαλίμ Ερέζ, στον οποίο δόθηκε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πριν λίγες μέρες από τον πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Μετά τη σύντομη συνάντηση που είχε μαζί της, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι "η κ. Τσιλέρ αρνήθηκε κατηγορηματικά να ενταχθεί στη νέα κυβέρνηση που προσπαθώ να σχηματίσω και με προέτρεψε να εγκαταλείψω τις προσπάθειές μου". Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι επιθυμούσε "το κόμμα του Ορθού Δρόμου να συμμετάσχει στην κυβέρνηση συνασπισμού, αλλά όπως καταλαβαίνει κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό", εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι "η κ. Τσιλέρ θα αλλάξει γνώμη".

Ποινικοποιούνται η ηλεκτρονική πειρατεία και η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας στη Βουλγαρία, στο πλαίσιο ειδικών νόμων για τις τηλεπικοινωνίες, το Ιντερνετ, τα ΜΜΕ, το ηλεκτρονικό εμπόριο και την φορολογική πολιτική, οι οποίοι πρόκειται να ψηφιστούν μέσα στο 1999. Αυτό έγινε γνωστό σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν εκπρόσωποι της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, του Ινστιτούτου Νομικής Ανάπτυξης, του Βουλγαρικού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών και ιδιωτικών εταιριών, οι οποίοι παρουσίασαν την Εθνική στρατηγική και το Πρόγραμμα για την ανάπτυξη της κοινωνίας των πληροφοριών στη Βουλγαρία.

Η Βουλγαρία κατατάσσεται μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, με το μεγαλύτερο ποσοστό κατοίκων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Από στοιχεία του Κέντρου Γνώσεων για την Υγεία, τα οποία δημοσίευσε η εφημερίδα "Μονίτορ" της Σόφιας, προκύπτει ότι τα τελευταία δέκα χρόνια η θνησιμότητα στη Βουλγαρία έχει ξεπεράσει και αυτή των μεταπολεμικών περιόδων. Η χώρα έχει τις θλιβερές πρωτιές σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με τα καρδιακά επεισόδια και σε ευρωπαϊκό, σχετικά με τον αριθμό των πασχόντων από νοσήματα της καρδιάς. Κάθε τρία λεπτά ένας κάτοικος της Βουλγαρίας πεθαίνει από καρδιά και κάθε μέρα εμφανίζονται 71 κρούσματα καρκίνου. Τα τελευταία 45 χρόνια έχουν διπλασιαστεί οι περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ στη Βουλγαρία είναι τετραπλάσια, σε σχέση με τις ανεπτυγμένες χώρες.

Τις επικρίσεις και τη δυσαρέσκεια της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία είχε στηρίξει τον Κόφι Ανάν κατά την εκλογή του ως Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες επισκέψεις του τελευταίου στη Λιβύη και το Ιράκ, επισημαίνει η εφημερίδα "The New York Times" με τίτλο "Ignoring Crisis, Annan Presses Quest For Peace". Παράλληλα, αναφέρονται δηλώσεις του Κόφι Ανάν, ο οποίος επιμένει ότι θα μιλάει με όποιον πρέπει να μιλάει και θα πηγαίνει όπου πρέπει να πηγαίνει στα πλαίσια των καθηκόντων του.

Με ποινή αποκλεισμού της έδρας με δύο αγωνιστικές τιμωρήθηκε από τον αθλητικό δικαστή η ΠΑΕ Άρης για τα επεισόδια με τον Ολυμπιακό στο παιχνίδι για το κύπελλο Ελλάδας στο Χαριλάου. Οι "κίτρινοι" επίσης τιμωρήθηκαν με 2. 000.000 δραχμές. Η ΠΑΕ Άρης θα καταθέσει έφεση στη δευτεροβάθμια επιτροπή της ΕΠΟ. Η έφεση αναμένεται να εκδικαστεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά προβλέπει για σήμερα στα δυτικά, κεντρικά και νότια η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Λίγες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -8 μέχρι 9 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από -2 μέχρι 14 και στα νησιά του Αιγαίου από 5 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη, προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από -3 μέχρι 7 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 30 December 1998 - 6:40:36 UTC