Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-12-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 31/12/1998 (MΠΕ)

Την έντονη αντίδραση της Αθήνας, προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, ότι η μεταφορά των S-300 στην Κρήτη θα οδηγήσει σε κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Σε ανακοίνωση του, ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας κάνει λόγο για "ανεύθυνες δηλώσεις". Ο υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος,τόνισε ότι "για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ο ρόλος της Τουρκίας ως παράγοντα απειλών και εκβιασμών στην περιοχή, προσθέτοντας ότι οι S-300, έστω και εάν δεν πάνε στην Κύπρο συνεχίζουν να ανησυχούν την Άγκυρα".

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την απόφαση μη εγκατάστασης των S - 300 στην Κύπρο, δήλωσε ότι "ο κ. Σημίτης πρέπει πλέον να αντιληφθεί ότι ειδικά σε αυτά τα θέματα πρέπει να σταματήσουν οι επιπόλαιοι και οι πρόχειροι χειρισμοί". "Η μικροπολιτική δεν έχει θέση στα εθνικά θέματα", είπε ο κ. Καραμανλής και κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποδεχτεί την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση συμβουλίου εθνικής πολιτικής. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ, μίλησε για πολιτική υποχωρήσεων της κυβέρνησης στις πιέσεις των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για χρεοκοπία του ενιαίου αμυντικού δόγματος. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, χαρακτήρισε την απόφαση για τους S-300 ως μια πολύ λυπηρή στιγμή για την Ελλάδα και την Κύπρο και έκανε λόγο για τραγικά λάθη της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης.

Στις δηλώσεις του Κώστα Καραμανλή για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα των S-300 απάντησε με γραπτή του δήλωση ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος. "Ο κ. Καραμανλής με την όψιμη ανακοίνωσή του διαψεύδει κραυγαλέα τη μόνη ουσιαστική πρόταση από τις δηλώσεις του, αυτή που λέει ότι η μικροπολιτική δεν έχει θέση στα εθνικά θέματα", αναφέρει ο κ. Πάγκαλος και προσθέτει ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας "επειδή νομίζει ότι μπορεί να αποκομίσει βραχυπρόθεσμα κομματικά οφέλη παραγνωρίζει το σύνολο των θετικών εξελίξεων που αφορούν το Κυπριακό και οφείλονται στη συνδυασμένη και συστηματική δραστηριότητα της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης".

Την άμεση αποχώρηση της ΕΔΕΚ από την κυβέρνηση αποφάσισε το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος. Τελική απόφαση θα ληφθεί από την Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ το ερχόμενο Σάββατο. Σε δηλώσεις του μετά τη δίωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ, ο πρόεδρος του κόμματος Βάσος Λυσσαρίδης τόνισε ότι "το κόμμα αποφάσισε τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Κληρίδη στη βάση της Πρότασης Ενότητας και Προοπτικής και με κύριο γνώμονα την προώθηση του εθνικού θέματος προς την ορθή κατεύθυνση". "Θεωρούμε την απόφαση για μη εγκατάσταση του αμυντικού συστήματος S300 στην Κύπρο λανθασμένη και βλαπτική για τα εθνικά συμφέροντα και διαφωνούμε με την αιτιολόγησή της", επεσήμανε ο κ. Λυσσαρίδης, προσθέτοντας ότι "η απόφαση αυτή θα έχει δυστυχώς, οδυνηρές συνέπειες για την Κύπρο και ολόκληρο τον Ελληνισμό". Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ εξήγησε ότι η απόφαση για μη εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο "καθιστά την πολιτική Ελλάδας και Κύπρου δορυφορική και εξαρτημένη από τις απειλές της Τουρκίας και τις πιέσεις ξένων δυνάμεων, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ωμότερες απαιτήσεις από την Τουρκία σε βάρος της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας, υπονομεύει την αξιοπιστία του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και τέλος πληγώνει την εθνική ομοψυχία και διαβρώνει το ηθικό του Κυπριακού Ελληνισμού". Αναφερόμενος στα δύο τελευταία ψηφίσματα του ΟΗΕ, ο κ. Λυσσαρίδης τόνισε ότι "δεν ικανοποιούν ούτε κατά ελάχιστον τις λογικές προϋποθέσεις που έθεσε η πλευρά μας για ακύρωση της εγκατάστασης των S300". "Αφού οι προϋποθέσεις δεν ικανοποιήθηκαν δεν συνέτρεχε κανένας λόγος για αλλαγή της αρχικής συναπόφασης Ελλάδας και Κύπρου, δεδομένου μάλιστα ότι οι συνθήκες έχουν έκτοτε διαφοροποιηθεί", είπε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Θέμα επανεξέτασης του ευρύτερου θέματος της άμυνας θέτει το Δημοκρατικό Κόμμα, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι θα καταψηφίσει κάθε πρόνοια περί άμυνας μέχρι να πάρει δεσμευτικές γραπτές εξηγήσεις, ενώ ο Πρόεδρος του Κόμματος Σπύρος Κυπριανού, τονίζει με δηλώσεις του ότι το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και το casus belli φαίνεται να μην υφίστανται πλέον. Εκφράζοντας "βαθιά απογοήτευση" και "ριζική διαφωνία" με την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για μη έλευση των πυραύλων S-300, το Εκτελεστικό Γραφείο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΚΟ υπογραμμίζει ότι τα επιχειρήματα πάνω στα οποία στηρίχθηκε η απόφαση δεν πείθουν αλλά μάλλον αντιφάσκουν και διερωτάται "τί έχει κερδίσει η Κύπρος έναντι αυτής της τεράστιας υποχώρησης".

Σε ανακοίνωσή του, το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα (ΠΑΚ) αναφέρει ότι "η ακύρωση της εγκατάστασης των S300 αποτελεί τη μεγαλύτερη πολιτική ήττα μετά την τουρκική εισβολή". Οπως τονίζεται, "το θέμα των S300 ήταν και είναι μια μεγάλη πολιτική απόφαση που στήριζε αδιαμφισβήτητα την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτόχρονα ήταν η αιχμή του δόρατος της πολιτικής θέσης ότι τα σύνορα του Ελληνισμού ήταν αδιαπραγμάτευτα". Εξάλλου, το ΠΑΚ σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα "έχει απογυμνωθεί πολιτικά και στρατιωτικά και αποτελεί πλέον θέμα σαρκασμού σε διπλωματικές συζητήσεις", καθώς και ότι "η απόφαση του Προέδρου Κληρίδη θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποθράσυνση την Αγκυρα".

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα επιμείνει στη θέση του, το συμβόλαιο για την πώληση των αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 να γίνει σεβαστό από όλες τις πλευρές. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Βλαντιμίρ Ραχμάνιν δήλωσε ότι "η Ρωσία έχει μείνει πιστή στο συμβόλαιο χωρίς αμφιταλαντεύσεις και είναι σημαντικό και οι αποδέκτες του πυραυλικού συστήματος να εκπληρώσουν εξίσου τις υποχρεώσεις τους", συμπληρώνοντας ότι η ρωσική κυβέρνηση έχει καταλάβει ότι η κυπριακή πλευρά συμμερίζεται την άποψη αυτή. Η ανακοίνωση αυτή αποτελει την πρώτη επίσημη απάντηση της Ρωσίας στην απόφαση του Κύπριου προέδρου Γλαύκου Κληρίδη για μη εγκατάσταση των πυραύλων στη Μεγαλόνησο, χωρίς ωστόσο να γίνεται καμία αναφορά στην πρόταση του κ.Κληρίδη να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την εγκατάστασή τους στην Κρήτη.

Βιβλιάρια ασθενείας από 1/1/1999 θα έχουν όλοι οι άνεργοι νέοι από 18-29 ετών, με απόφαση του υπουργού Εργασίας Μιλτιάδη Παπαϊωάννου.

Τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν σήμερα ανοιχτά έως τις πέντε το απόγευμα, έως τις έξι τα κρεοπωλεία και έως τις οκτώ το βράδυ, τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ-μάρκετ. Την Παρασκευή και το Σάββατο, όλα τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Οικογενειακή τραγωδία στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης ο Διαμαντής Παπανικολάου 31 ετών πυροβόλησε στο κεφάλι και τραυμάτισε θανάσιμα τον αδελφό του Θεοφάνη 36 ετών και στη συνέχεια αυτοπυροβολήθηκε. Τα δύο αδέλφια βρέθηκαν νεκρά μέσα στο διαμέρισμα τους, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία είχαν αφήσει επιστολή, στην οποία ανέφεραν ότι αποφάσισαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους, για να μην πληγώνουν άλλο τον πατέρα τους.

Η Θεσσαλονίκη αποτελεί το "κέντρο προώθησης" τμημάτων της πολυεθνικής δύναμης του ΝΑΤΟ, που θα επιτηρεί την κατάπαυση του πυρός στο Κοσσυφοπέδιο, μέρος της οποίας έχει ήδη εγκατασταθεί στην ΠΓΔΜ. Χιλιάδες στρατιώτες και δεκάδες μεταγωγικά πλοία και αεροσκάφη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ καταπλέουν και προσγειώνονται στη Θεσσαλονίκη, με τελικό προορισμό τα Σκόπια όπου εδρεύει η δύναμη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Οπως είχε μεταδώσει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στα μέσα Δεκεμβρίου, χθες κατέπλευσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το γερμανικό μεταγωγικό πλοίο "Πέτεσμπουργκ", από όπου αποβιβάστηκαν στρατιώτες και εφόδια για την ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ που εδρεύει σε διάφορα σημεία της ΠΓΔΜ. Από το ίδιο πλοίο εκφορτώθηκαν στρατιωτικά οχήματα και κοντέϊνερ με απόρρητο περιεχόμενο. Εξάλλου, στις 4 και 5 Ιανουαρίου αναμένονται άλλα τρία γαλλικά πλοία, που μεταφέρουν εφόδια με προορισμό τα Σκόπια. Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Δεκεμβρίου κατέπλευσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το βρετανικό φορτηγό πλοίο "SEA SENTURION", το οποίο μετέφερε 150 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς, οπλίτες και 60 οχήματα. Οι άνδρες της βρετανικής δύναμης μεταφέρθηκαν στη συνέχεια με C-130 στο Τέτοβο. Επίσης, κατέπλευσαν στο λιμάνι της πόλης ένα ιταλικό οχηματαγωγό και ένα ολλανδικό φορτηγό πλοίο το "Ρότερνταμ" τα οποία μετέφεραν άνδρες που θα πλαισιώσουν την πολυεθνική δύναμη του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ.

Αεροσκάφος των "Μακεδονικών Αερογραμμών" προσέκρουσε στη διάρκεια προσγείωσης στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, με τον πίσω τροχό σε λάμπα φωτισμού στον αεροδιάδρομο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν οι επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος. Την ώρα εκείνη, σ' ολόκληρη την περιοχή του αεροδρομίου επικρατούσε πυκνή ομίχλη και ευτυχώς το αεροσκάφος, τύπου "Μπόινγκ 727" πραγματοποίησε με επιτυχία τη διαδικασία προσγείωσης, χωρίς μάλιστα να αντιληφθεί κανένας από τους επιβάτες το μικροατύχημα. Οι αερολιμενικές αρχές και οι υπάλληλοι της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας υποβάθμισαν το γεγονός αρνούμενοι να δώσουν την παραμικρή πληροφορία για τον αριθμό των επιβατών στο αεροσκάφος και τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν την πρόσκρουση.

"Το υπουργείο Πολιτισμού εξαντλεί πάντοτε όλες τις νόμιμες δυνατότητες απασχόλησης του εκτάκτου προσωπικού του. Δυστυχώς, ορισμένοι συνεχίζουν να οργανώνουν ένα χάπενινγκ ανά εξάμηνο περίπου στη Ροτόντα για λόγους που γνωρίζουν προφανώς μόνο αυτοί". Τα παραπάνω υπογραμμίζονται σε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του ΥΠΠΟ, διαμαρτυρόμενοι για τη μη ανανέωση των συμβάσεών τους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού "οι εργαζόμενοι στα έργα Αχειροποιήτου και Επταπυργίου συνεχίζουν την απασχόλησή τους βάσει του εγκεκριμένου προγράμματος και στο πλαίσιο των εγκεκριμένων υπολοίπων πιστώσεων μετά την αφαίρεση των δαπανών για τα υλικά".

"Είναι γνωστά τα φιλικά αισθήματα που τρέφει ο ελληνικός λαός προς τον κουρδικό, όπως και για τους άλλους λαούς που αγωνίζονται για την ελευθερία, την ανεξαρτησία και τα ανθρώπινα δικαιώματα τους", υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης σε αντιπροσωπεία της Επιτροπής Φορέων Συμπαράστασης στον κουρδικό λαό, που τον επισκέφθηκε στο γραφείο του. Η αντιπροσωπεία του επέδωσε επιστολή - ψήφισμα για την επίλυση του Κουρδικού και την παροχή πολιτικού ασύλου στον Αμπντουλλάχ Οτζαλάν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, την οποία την υπογράφουν 35.000 πολίτες. Ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι η επίλυση του Κουρδικού με πολιτικές διαδικασίες αποτελεί πάγια και σταθερή θέση της Ελλάδας. Θέση, η οποία βρίσκεται σε ταύτιση με το Διεθνές Δίκαιο και την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ανταποκρίνεται στα δημοκρατικά αισθήματα του συνόλου των ευρωπαϊκών λαών.

Το αλβανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο προϋπολογισμό για το 1999 με 102 ψήφους υπέρ και μία απουσία. Ο πρωθυπουργός της χώρας Παντελή Μάικο σε ομιλία του στη Βουλή δήλωσε ότι "ο προϋπολογισμός του 1999 αποτελεί τη σύνθεση της οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε η αλβανική κυβέρνηση και χαρακτηρίζεται από ρεαλισμό", ενώ για τη σημασία της υιοθέτησής του ανέφερε ότι θα συμβάλει στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και στην παρεμπόδιση των τάσεων για δημιουργία νέου χρέους κατά τη διάρκεια του νέου έτους. Ο κ. Μάικο ευχαρίστησε τους ξένους οικονομικούς οργανισμούς όπως το Διευνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη βοήθειά τους στην επεξεργασία του προϋπολογισμού καθώς και για τη βοήθεια που υποσχέθηκαν στη χώρα του για το 1999.

Στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια διαμορφώθηκε το εξωτερικό χρέος της Βουλγαρίας, τον περασμένο Οκτώβριο. Οι υποχρεώσεις της χώρας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανήλθαν στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια, προς την Παγκόσμια Τράπεζα σε 662,4 εκατομμύρια δολάρια, ενώ προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, σε 278,6 εκατομμύρια δολάρια.

Παγετό νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα σήμερα σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες και υπάρχει μικρή πιθανότητα βροχών στα ανατολικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -6 μέχρι 9 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από -1 μέχρι 14 και στα νησιά του Αιγαίου από 4 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη, προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από -2 μέχρι 8 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Thursday, 31 December 1998 - 6:05:35 UTC