Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 99-01-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 02/01/1999 (MΠΕ)

Την επίσημη πρεμιέρα του θα κάνει τη Δευτέρα το ευρώ, το οποίο από χθες, είναι πλέον το κοινό νόμισμα 11 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρώτη συναλλαγή με βάση το ευρώ θα γίνει το απόγευμα της Κυριακής στις 18:00 ώρα Ελλάδος, οπότε και ανοίγει η χρηματαγορά της Αυστραλίας. Πολλές χρηματιστηριακές εταιρίες, υποστηρίζουν ότι έχουν ήδη αρχίσει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με το νέο νόμισμα, ενώ ένας εκκεντρικός Γάλλος πλήρωσε λίγη ώρα μετά την έλευση του '99 σε ευρώ με την πιστωτική του κάρτα, το λογαριασμό του εστιατορίου, στο οποίο έφαγε. Προηγουμένως, είχε ζητήσει από την τράπεζα του να εγκαταστήσει στο εστιατόριο του ειδικό τερματικό, ενώ φρόντισε να καλέσει και τις τηλεοπτικές κάμερες. Όσο για το λογαριασμό έφτασε τα 298,8 ευρώ δηλ. περίπου 105.000 δραχμές. Έως τη Δευτέρα περίπου 50.000 στελέχη τραπεζών σε όλο τον κόσμο θα συνεχίσουν να εργάζονται πυρετωδώς, προκειμένου να κάνουν τις απαραίτητες μετατροπές τιμών, σε μετοχές και ομόλογα από τα εθνικά νομίσματα των 11 χωρών, σε ευρώ. Σύμφωνα με τις ισοτιμίες που καθορίστηκαν στις Βρυξέλλες, 1 ευρώ αντιστοιχεί σε 353, 1 δραχμές.

Θηλυκό ποδαρικό στη Θεσσαλονίκη για το 1999. Κοριτσάκι γεννήθηκε στη 00.01., ενώ το δίδυμο αδερφάκι του είχε γεννηθεί λίγα λεπτά νωρίτερα και εντός του 1998. Στην Αθήνα στο μαιευτήριο ΗΡΑ λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα γεννήθηκαν δίδυμα, ενώ λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ένα υγιέστατο κοριτσάκι ήρθε στη ζωή στο μαιευτήριο ΙΑΣΩ. Στο μεταξύ, με την καθιερωμένη δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας του τόπου, γιορτάστηκε χθες, η έλευση του νέου χρόνου.

Τη νέα χρονιά υποδέχτηκε με χαμόγελα και ο υπερτυχερός του ειδικού κρατικού λαχείου, ο οποίος με τον αριθμό 17438 της 80ης σειράς, κέρδισε ένα δις δραχμές. Ο τυχερός είναι ένας 60χρονος οικοδόμος από τη Λάρισα, πατέρας τριών παιδιών.

Υπάρχουν όμως και δυσάρεστα με την έλευση του νέου έτους, καθώς ένας 32χρονος βρέθηκε νεκρός στη Θεσσαλονίκη, μετά από χρήση ναρκωτικών, ενώ η πρώτη πυρκαγιά της χρονιάς, προκάλεσε ζημιές περίπου 20 εκατ. δραχμών σε εργοστάσιο ξυλείας στη Λούτσα Αττικής. Από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μέχρι και αυτή την ώρα 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 107 τραυματίστηκαν σε 79 τροχαία δυστυχήματα σε ολόκληρη τη χώρα.

Συνεδριάζει σήμερα στη Λευκωσία, η κεντρική επιτροπή της ΕΔΕΚ, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα αποχωρήσει από την κυπριακή κυβέρνηση, μετά την απόφαση Κληρίδη για τους S-300. Στην Άγκυρα ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Γκιουρέλ, που είναι αρμόδιος για θέματα Κύπρου, δήλωσε ότι η εγκατάσταση των S-300 στην Κρήτη θα αλλάξει τις ισορροπίες στο Αιγαίο και θα φέρει αντιμέτωπες την Ελλάδα και την Τουρκία. Στη Λευκωσία, η ελληνική πρεσβεία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε ενέργεια εκ μέρους του Θόδωρου Πάγκαλου ή του Γιάννου Κρανιδιώτη, η οποία θα υποδήλωνε την τελική απόφαση για τους S-300.

Άκαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό των 10 Κούρδων λαθρομεταναστών, οι οποίοι αγνοούνται από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη θαλάσσια περιοχή της Νισύρου, όπου ναυάγησε το ιταλικό ιστιοφόρο που τους μετέφερε από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα.

Την αποφασιστικότητά τους να μην επιτρέψουν το κλείσιμο του θέματος των αγνοουμένων μέχρι να διακριβωθεί η τύχη και του τελευταίου αγνοούμενου εξέφρασαν σε ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, ο πρόεδρος της κυπριακής βουλής, Σπύρος Κυπριανού, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής προσφύγων Αριστοφάνης Γεωργίου και οι δύο πρόεδροι των επιτροπών αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου και Αγάπιος Χηράτος. Όπως είπε ο κ. Κυπριανού, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη κατέληξαν σε συγκεκριμένα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν από τη Βουλή και την κυβέρνηση για την υπενθύμιση προς τη διεθνή κοινότητα του θέματος των αγνοουμένων και των ευθυνών της Γενικής Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία δεν έδωσε την εικόνα πραγματικού ενδιαφέροντος. Όπως είπε, μεταξύ των άλλων, θα αντιμετωπιστεί και η μη καλή λειτουργία της υπάρχουσας διερευνητικής επιτροπής.

Από την αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ, στην νοτιοανατολική Τουρκία, απογειώνονται καθημερινά αμερικανικά αερσοκάφη, που εκτελούν αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από το Ιράκ. Η εφημερίδα "Τζουμχουριέτ" υπογραμμίζει, ότι οι αναγνωριστικές πτήσεις επαναλαμβάνονται σε συνεχή βάση, από αεροσκάφη τύπου F-15 και F-16, τα οποία πετούν για πολλές ώρες, πάνω από το βόρειο Ιράκ. Η Τουρκία επίσημα δεν συμμετείχε στις επιχειρήσεις κατά της Βαγδάτης, που πραγματοποίησαν οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί, πρόσφατα, ούτε χρησιμοποιήθηκε η βάση του Ιντζιρλίκ από τα αμερικανοβρετανικά αεροσκάφη. Αντίθετα, η βάση χρησιμοποιήθηκε για τις πτήσεις, πάνω από τη ζώνη απαγόρευσης, στο βόρειο Ιράκ, όπου τις τελευταίες μέρες σημειώθηκαν αλλεπάλληλες εμπλοκές, αφού οι ιρακινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον των συμμαχικών αεροσκαφών.

Χρονιά των θυμάτων, της συστηματικής καταστροφής των περιουσιών και των εθνικών εκκαθαρίσεων στο Κοσσυφοπέδιο χαρακτήρισε το 1998 ο μετριοπαθής ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Στο πρωτοχρονιάτικό μήνυμά του, ο Ρουγκόβα κάλεσε όλους τους Αλβανούς να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να διεκδικήσουν την ελευθερία και την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της αλβανικής ομάδας για τις διαβουλεύσεις, Φεχμί Αγκάνι, σε συνέντευξή του στην αλβανόφωνη εφημερίδα "Kosova sot" της Πρίστινα, ανήγγειλε ότι η αλβανική πλευρά έχει ετοιμάσει νέο σχέδιο για την επίλυση του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου, δεν ανέφερε, ωστόσο, λεπτομέρειες για το περιεχόμενό του.

Με ηρεμία υποδέχθηκαν οι κάτοικοι του Κοσσυφοπεδίου το νέο έτος, σύμφωνα με σερβικές πηγές, οι οποίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, αλλά και το βράδυ η ατμόσφαιρα θύμιζε τα παλιά καλά χρόνια. Η αστυνομία της πρωτεύουσας του Κοσσυφοπεδίου δεν απαγόρευσε τελικά τις δημόσιες συγκεντρώσεις, με αποτέλεσμα μερικά εστιατόρια και καφετερίες στην πόλη να διοργανώσουν ειδικά προγράμματα διασκέδασης για όσους τόλμησαν να αφήσουν την ασφάλεια του σπιτιού.

Για σήμερα Σάββατο στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις, ενώ στην υπόλοιπη χώρα, προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές. Για τη Θεσσαλονίκη, προβλέπονται νεφώσεις, με πιθανή βροχή, κυρίως μετά το μεσημέρι.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Saturday, 2 January 1999 - 6:05:33 UTC