Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 99-01-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 14:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 11/01/1999 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Βομβιστική επίθεση σημειώθηκε το μεσημέρι στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου.
  • Καθοριστική για τις εξελίξεις στην παιδεία είναι η σημερινή μέρα. - Συζήτηση για την παιδεία το βράδυ στη Βουλή.
  • Τέσσερις μαθητές λυκείου της Χαριλάου, στη Θεσσαλονίκη, προσήχθησαν χθες στην ασφάλεια.
  • Συνεδριάζουν από σήμερα στην Αθήνα οι υπουργοί Άμυνας των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
  • Νέες διαπραγματεύσεις με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ολυμπιακής Αεροπορίας θα έχουν απόψε οι πιλότοι.
  • Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ορκίζεται το απόγευμα ο Σωτήρης Κούβελας.
  • Δυόμισι τόνους ακατέργαστου καφέ επιχείρησε να περάσει λαθραία στην Αλβανία με το τρακτέρ του 32χρονος αγρότης.
  • Δικάζονται σήμερα στο μεικτό ορκωτό δικαστήριο Φλώρινας οι επτά Αλβανοί που κατηγορούνται για τη δολοφονία του αστυνομικού Δημήτρη Ζαρομυτίδη.
  • Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται το Σαββατοκύριακο ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης.
  • Η αλιευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συζητηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο.
  • Εκκληση Σολάνα για πολιτική πρωτοβουλία στο Κοσσυφοπέδιο.
  • Με το ερώτημα της καθαίρεσης αρχίζει την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον η δίκη του αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον για το σκάνδαλο Λεβίνσκι.
  • Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
  • Ήπιος καιρός θα επικρατήσει αύριο σε όλη τη χώρα.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Βομβιστική επίθεση σημειώθηκε το μεσημέρι στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου. Οι δράστες είχαν τοποθετήσει γκαζάκια στην είσοδο του γραφείου του κ. Παπανδρέου, στον 1ο όροφο του κτιρίου επί της οδού Χαριλάου Τρικούπη 72. Από την έκρηξη ευτυχώς δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί προκλήθηκαν όμως μεγάλες υλικές ζημιές. Την ώρα της έκρηξης βρισκόταν μέσα στο γραφείο του κ. Παπανδρέου τέσσερις συνεργάτες του.

Καθοριστική για τις εξελίξεις στην παιδεία είναι η σημερινή μέρα. Οι μαθητές αποφασίζουν σήμερα στις γενικές τους συνελεύσεις για το μέλλον των καταλήψεων. Σε ορισμένα Λύκεια της Αττικής αποφασίστηκε παράταση των καταλήψεων, ωστόσο στη βόρεια Ελλάδα ελάχιστα είναι τα υπό κατάληψη σχολεία. Ένταση επικράτησε σε ορισμένα σχολεία της χώρας. Στο Βόλο συνεπλάκησαν γονείς μαθητών ενώ στον Πειραιά γονείς επιτέθηκαν σε καταληψίες μαθητές. Το υπουργείο παιδείας έδωσε εντολή στους Λυκειάρχες να καλούν εισαγγελέα στα υπό κατάληψη σχολεία. Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών έδωσε εντολή να μην επεμβαίνουν αστυνομικοί στα υπό κατάληψη σχολεία χωρίς προηγούμενη άδεια από τον εισαγγελέα. Στο μεταξύ η ΟΛΜΕ κήρυξε για σήμερα νέες στάσεις εργασίας για τις δύο τελευταίες ώρες της πρωινής βάρδιας και τις δύο πρώτες της απογευματινής. Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στα Προπύλαια συναυλία διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν οι καθηγητές και το συντονιστικό όργανο των μαθητών. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας, άγνωστοι επιτέθηκαν σε οπερατέρ του σταθμού "Αντέννα" του έσπασαν την κάμερα και πήραν την κασέτα. Ο οπερατέρ διακομίστηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Η κατάσταση που επικρατεί στην εκπαίδευση θα τεθεί επί τάπητος στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή που θα διεξαχθεί το βράδυ σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

Τέσσερις μαθητές λυκείου της Χαριλάου, στη Θεσσαλονίκη, προσήχθησαν χθες στην ασφάλεια μετά από καταγγελίες του αναπληρωτή λυκειάρχη ότι προσπάθησαν να κάνουν κατάληψη στο σχολείο. Εναντίον τους σχηματίστηκε δικογραφία και μετά από προφορική εντολή του εισαγγελέα αφέθησαν ελεύθεροι. Στο μεταξύ, τέσσερις μαθητές και ένας εξωσχολικός συνελήφθησαν τα ξημερώματα από αστυνομικούς στην Πάτρα, γιατί έκαναν χρήση ναρκωτικών -ηρωίνη και χασίς- στο χώρο του 4ου ΤΕΛ που τελεί υπό κατάληψη. Οι νεαροί κρατούνται στην ασφάλεια Πατρών, ενώ εντός της ημέρας θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Την συμφωνία για τη συγκρότηση πολυεθνικού βαλκανικού ειρηνευτικού σώματος θα επικυρώσουν αύριο στην Αθήνα οι υπουργοί άμυνας των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στις συνομιλίες που έχουν από σήμερα οι υπουργοί άμυνας της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας, της Ιταλίας, της Ρουμανίας, της Αλβανίας και των Σκοπίων εξετάζονται αναλυτικά οι λεπτομέρειες για τη δημιουργία της πολυεθνικής δύναμης, σκοπός της οποίας θα είναι η διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή. Την διοίκηση του σώματος θα αναλάβει αρχικά τούρκος αξιωματούχος, ενώ το αρχηγείο του αρχικά θα βρίσκεται στη συμπρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη). Στο επιτελείο της πολυεθνικής δύναμης η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει σημαντικές θέσεις, όπως η διεύθυνση πληροφοριών και η υποδιεύθυνση επιχειρήσεων.

Νέες διαπραγματεύσεις με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ολυμπιακής Αεροπορίας θα έχουν απόψε οι πιλότοι με αντικείμενο το πρόγραμμα εξυγίανσης του εθνικού μας αερομεταφορέα. Στο μεταξύ, σε ισχύ έχει τεθεί το νέο πρόγραμμα πτήσεων της Ολυμπιακής, στο οποίο έχουν γίνει περικοπές κατά δύο έως πέντε δρομολόγια ημερησίως, σε σύνολο 110 δρομολογίων. Μέχρι στιγμής δεν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα από το νέο πρόγραμμα που θα ισχύσει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ορκίζεται το απόγευμα ο Σωτήρης Κούβελας που καταλαμβάνει τη θέση του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. Μετά από μια απουσία 2,5 χρόνων επιστρέφει στα βουλευτικά έδρανα και απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων απαντά ότι τον περιμένει πολλή δουλειά και για τη χώρα και για τη Θεσσαλονίκη. Ιδιαιτέρως για τη Θεσσαλονίκη σημειώνει ότι η πόλη έχει προοπτικές αλλά δεν βοηθιέται προς αυτή την κατεύθυνση και πρέπει να σταλεί στο μήνυμα ότι μόνο δια της Θεσσαλονίκης η Ελλάδα μπορεί να έχει τη θέση που επιζητεί, να εξορμήσει στις χώρες των Βαλκανίων. Σε ερώτηση για τα δημοσιεύματα που θέλουν τον Δημήτρη Αβραμόπουλο έτοιμο να προχωρήσει στην ίδρυση πολιτικού φορέα, δήλωσε ότι πιστεύει πως η Νέα Δημοκρατία θα είναι ο φορέας εξουσίας στις επόμενες εκλογές, σημείωσε όμως ότι οποιαδήποτε φιλοδοξία, και μάλιστα αξιόλογων στελεχών, είναι θεμιτή.

Δυόμισι τόνους ακατέργαστου καφέ επιχείρησε να περάσει λαθραία στην Αλβανία με το τρακτέρ του ο 32χρονος αγρότης Δημήτρης Γρηγοριάδης. Ο αγρότης εντοπίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες κοντά στο χωριό Διποταμία της Καστοριάς και συνελήφθη.

Δικάζονται σήμερα στο μεικτό ορκωτό δικαστήριο Φλώρινας οι επτά Αλβανοί που κατηγορούνται για τη δολοφονία του αστυνομικού Δημήτρη Ζαρομυτίδη. Ο αστυνομικός είχε σκοτωθεί τον περασμένο Μάρτιο σε αγροτική περιοχή της Καστοριάς, ενώ συμμετείχε στην καταδίωξη της σπείρας εννιά Αλβανών, από τους οποίους οι δύο διέφυγαν. Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τότε 210 κιλά χασίς.

Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται το Σαββατοκύριακο ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, για να ενημερωθεί και να συζητήσει σχετικά με την πορεία της οργάνωσης προς το 5ο συνέδριο. Το Σάββατο θα παραστεί στη συνεδρίαση της Ν.Ε. Πόλης Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ και την Κυριακή θα παρακολουθήσει μια από τις ολομέλειες των οργανώσεων. Ζητήματα που αφορούν στην προετοιμασία για το συνέδριο θα συζητήσει στην αυριανή της συνεδρίαση η Ν.Ε. Θεσσαλονίκης του Κινήματος.

Η αλιευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συζητηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο, μια μόλις ημέρα πριν από την απόπειρα που θα κάνει η γερμανική προεδρία για επίτευξη συμφωνίας των 15 στο επίπεδο συμβουλίου υπουργών. Σχέδιο ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου προβλέπει μέτρα ενίσχυσης, μέσω διαρθρωτικών ταμείων, και ειδικές επιχορηγήσεις "για τη μείωση της εξάρτησης ορισμένων περιοχών από την αλιεία", με αναζήτηση εναλλακτικών δραστηριοτήτων.

Εκκληση για πολιτική πρωτοβουλία στο Κοσσυφοπέδιο ώστε η νατοϊκή παρουσία στην ΠΓΔΜ "να μη γίνει το χρονικό ενός προαναγγελθέντος πολέμου" απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα. Σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα "Le Figaro" ο κ.Σολάνα υπερασπίστηκε το δικαίωμα των ανθρώπων που ζουν χωρίς θρησκευτικά σύνορα, τονίζοντας ότι θα ήταν πολύ λυπηρό για την Ευρώπη, εάν η μόνη λύση στο Κοσυυφοπέδιο και στη Βοσνία θα έπρεπε να είναι ο διαχωρισμός. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προειδοποίησε ότι αν ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς επιχειρήσει να δράσει αντίθετα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις θα επέμβουν.

Με το ερώτημα της καθαίρεσης αρχίζει την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον η δίκη του αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον για το σκάνδαλο Λεβίνσκι. Αν και οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν την πλειοψηφία στη Γερουσία δεν συγκεντρώνουν το ποσοστό των δύο τρίτων που απαιτείται για να καθαιρεθεί ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώθηκε στις 2983,56 μονάδες, σημειώνοντας υποχώρηση της τάξης του 0,89%. Η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 98,351 δισεκατομμύρια δραχμές. Και στις διεθνείς χρηματαγορές αρχίζει να εξασθενεί ο ενθουσιασμός για την επιτυχή καθιέρωση του ευρώ, καθώς το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα διανύει από σήμερα τη δεύτερη εβδομάδα του "βίου" του.

Ήπιος καιρός θα επικρατήσει αύριο σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών μικρής διάρκειας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 5 μέχρι 13 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 7 μέχρι 17 και στα νησιά του Αιγαίου από 10 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται παροδικές νεφώσεις. Η ορατότητα θα είναι περιορισμένη κυρίως το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 7 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 11 January 1999 - 20:52:10 UTC