Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 99-01-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 12/01/1999 (MΠΕ)

Ως "απαράδεκτο φαινόμενο" χαρακτήρισε τις καταλήψεις στα σχολεία ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας χθες το βράδυ, στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για την Παιδεία που διεξήχθη μετά από αίτημα του Συνασπισμού. Ο κ. Σημίτης, κάλεσε όλες τις πλευρές να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι και τα λίγα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη θα λειτουργήσουν κανονικά, "γιατί η συνέχιση των καταλήψεων θα αδικήσει τα παιδιά, τα οποία κινδυνεύουν να χάσουν την εξεταστική περίοδο του Ιουνίου". Ο κ. Αρσένης κατηγόρησε εκ νέου το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος ότι υποκινεί τις κινητοποιήσεις.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, κάλεσε την κυβέρνηση να υποχωρήσει, προκειμένου να αρχίσει ένας ευρύτερος διάλογος για την Παιδεία. Τόνισε ωστόσο, ότι το κόμμα του είναι αντίθετο στις καταλήψεις, ενώ απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: "Είστε βαθιά νυχτωμένος εάν πιστεύετε ότι οι νέοι είναι καπελωμένοι από κόμματα και οργανώσεις". Την άμεση αναστολή του νόμου Αρσένη, ζήτησε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, επαναλαμβάνοντας την πρόταση του, για σύγκλιση της αρμόδιας διακομματικής επιτροπής και του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, προκειμένου να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος. Κατηγόρησε επίσης, τον πρωθυπουργό ότι διολισθαίνει σε αντιδημοκρατικές μεθόδους. Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, έκανε λόγο για ωριμότητα των μαθητών και ικανότητα περιφρούρησης των σχολείων τους, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου. Την αναστολή του νόμου και την άμεση έναρξη εθνικού διαλόγου ζήτησε ο Δημήτρης Τσοβόλας, προσθέτοντας ότι με το νόμο Αρσένη, δίνονται ευκαιρίες σε όσους μπορούν να καλοπληρώσουν και καμία προοπτική στους πολλούς.

Στο μεταξύ, ελεύθεροι αφέθηκαν με εντολή του εισαγγελέα Θεσσαλονίκης οι τέσσερις μαθητές που συνελήφθησαν από αστυνομικούς στην περιοχή Χαριλάου την ώρα που επιχειρούσαν να καταλάβουν το σχολείο τους. Οι τέσσερις μαθητές λυκείου σύμφωνα με την αστυνομία, τις μεταμεσονύκτιες ώρες χθες μπήκαν στο σχολικό συγκρότημα όπου στεγάζεται το 2ο λύκειο Χαριλάου, αλλά έγιναν αντιληπτοί από περίοικους που τους εξέλαβαν ως διαρρήκτες. Συνελήφθησαν από αστυνομικούς της άμεσης δράσης, ενώ από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής σχηματίστηκε σε βάρος τους δικογραφία. Όπως ανακοινώθηκε από την εισαγγελία εφετών στην πόλη της Βέροιας ο εισαγγελέας διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή τις συνεχιζόμενες καταλήψεις σε δύο σχολεία της πόλης. Συνολικά από τη μέρα που ξεκίνησαν οι καταλήψεις στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, σχηματίσθηκαν 15 δικογραφίες για ισάριθμες περιπτώσεις κατάληψης σχολείων.

Χθες, σημειώθηκαν επεισόδια στα Προπύλαια κατά τη διάρκεια συναυλίας, που διοργάνωσαν μαθητές, όταν ομάδες αγνώστων επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους και τεχνικούς τηλεοπτικών συνεργείων. Το υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του, δηλώνει ότι αναζητούνται τρόποι για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών, ενώ δεν τίθεται θέμα περικοπής της εξεταστέας ύλης.

Θετικά αποτελέσματα είχε η χθεσινοβραδινή συνάντηση της διοίκησης της Ολυμπιακής, με τους πιλότους, καθώς κατέληξαν σε συμφωνία για το επίμαχο θέμα των ρεπό. Το προεδρείο των πιλότων συμφώνησε στην υποχρεωτική παραχώρηση δύο ρεπό ανά μήνα, ενώ η διοίκηση της Ο.Α. δεσμεύτηκε να παραδώσει σήμερα γραπτώς, τις προτάσεις της. Την τελική τους απόφαση, πάντως οι πιλότοι θα τη λάβουν την Παρασκευή, στη γενική συνέλευση του κλάδου.

Άγνωστοι έριξαν χθες λίγο πριν τις επτά το απόγευμα βόμβα μολότοφ, στην είσοδο του υπουργείου Εμπορίου, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές στο κτίριο.

Την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου, ανέλαβε η οργάνωση "Τα παιδιά του Νοέμβρη". Οι δράστες είχαν τοποθετήσει γκαζάκια και ένα μπιτόνι με βενζίνη στην είσοδο του γραφείου του κ. Παπανδρέου, στον 1ο όροφο του κτιρίου επί της οδού Χαριλάου Τρικούπη 72. Από την έκρηξη ευτυχώς δε σημειώθηκαν τραυματισμοί προκλήθηκαν όμως μεγάλες υλικές ζημιές. Την ώρα της έκρηξης βρισκόταν μέσα στο γραφείο του κ. Παπανδρέου τέσσερις συνεργάτες του. Την επίθεση καταδίκασαν η Νέα Δημοκρατία και ο Συνασπισμός.

Στην Ισπανία θα μεταβεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, για επίσημη επίσκεψη στη διάρκεια της οποίας θα έχει συνομιλίες με τον Ισπανό ομόλογο του Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Στην Αθήνα θα επιστρέψει το απόγευμα της Πέμπτης. Το πρωί της Παρασκευής θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και αργότερα της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Με τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δημήτρη Τσοβόλα, συναντήθηκε χθες το προεδρείο της Ενωσης Ιπτάμενων Συνοδών και Φροντιστών της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Στη συνάντηση τέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εθνικός αερομεταφορέας και υπήρξε ταύτιση απόψεων σε ότι αφορά στην διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ επεσήμανε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η Ολυμπιακή να περάσει σε ιδιώτες, "όπως προσανατολίζεται, κακώς, η κυβέρνηση, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις που είχε δώσει στη Βουλή, στους εργαζόμενους και στον ελληνικό λαό".

Αρχική συμφωνία για χρηματοδότηση με 8,2 εκατομμύρια ECU μέσω του προγράμματος PHARE της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εργασιών βελτίωσης των συνθηκών αποθήκευσης των ραδιενεργών αποβλήτων στο χωριό Ελέσνιτσα της Βουλγαρίας, επετεύχθη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στη Σόφια της βουλγαροελληνικής επιτροπής διασυνοριακής συνεργασίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Υδάτων της Βουλγαρίας, στις εν λόγω αποθήκες έχουν συγκεντρωθεί 10,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αποβλήτων από την επεξεργασία ουρανίου.

Έδρα στο σουηδικό κοινοβούλιο καταλαμβάνει ο ελληνικής καταγωγής πολιτικός του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Σουηδίας Νίκος Παπαδόπουλος. Ειδικότερα ο κ. Παπαδόπουλος εκλέγεται βουλευτής, μετά την αποχώρηση στην πρώτη περιφέρεια της Στοκχόλμης, για λόγους υγείας του συναδέλφου του Ρόλαντ Λάρσον. Νωρίτερα και μετά τις εθνικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, είχε παραιτηθεί από το βουλευτικό του αξίωμα, λόγω της υφυπουργοποίησής του, ο επίσης εκλεγμένος στην ίδια περιφέρεια Πιερ Σορί. Μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα και τη φιλοδοξία του ότι στη διάρκεια της τετραετούς θητείας του, θέματα όπως οι συνθήκες και η ποιότητα ζωής των ξένων, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και η εξεύρεση εργασίας θα αντιμετωπισθούν και οι δείκτες τους θα πάνε προς το καλύτερο.

Σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες ανέρχεται το ποσό που υποχρεούται να καταβάλλει η Τουρκία ως αποζημίωση που ορίζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Τουρκία καταδικάστηκε 20 φορές, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται 2.205 δίκες κατά της Τουρκίας. Η σημαντικότερη καταδικαστική απόφαση εις βάρος της, είναι αυτή που αφορά σε περιουσιακά στοιχεία Ελληνοκυπρίων που ζουν στα κατεχόμενα της Κύπρου. Η Τουρκία στην περίπτωση αυτή καταδικάστηκε να καταβάλλει αποζημίωση ύψους 457.084 κυπριακών λιρών. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντενίζκουρντού, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Γενί Γιουζγίλ" δήλωσε ότι η καταβολή αποζημιώσεων ήταν για καταδίκες λόγω κακομεταχείρισης, μη δίκαιης εκδίκασης, απαγόρευσης κομμάτων, πυρπόλησης σπιτιών, μακρόχρονης κράτησης και δημοσιοποιήσεων αντίθετων προς το δίκαιο.

Το ενδεχόμενο πραγματοποίησης στη Θεσσαλονίκη, κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, νέας συνάντησης εκπροσώπων βουλγαρικών σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων με την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, άφησε ανοιχτό ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Πέταρ Αγκοφ. Με δηλώσεις του στη Σόφια, ο κ. Αγκοφ σημείωσε ότι εκπρόσωποι του κόμματος του οποίου ηγείται, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, της "Ευρωαριστεράς" και του Ενωμένου Μπλοκ Εργασίας, θα λάβουν μέρος στη διάσκεψη των βαλκανικών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη στις 22-24 Ιανουαρίου και την οποία διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Το ενδεχόμενο ενεργούς συμμετοχής της σερβικής εκκλησίας στις διαδικασίες για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου εξέτασε ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ, υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Κνουτ Βόλεμπεκ στη συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον Πατριάρχη Σερβίας, Παύλο. Ο κ. Βόλεμπεκ είπε ότι στη συνάντηση εξετάστηκε η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και ο ρόλος της εκκλησίας στην εξεύρεση ειρηνικής λύσης, ενώ οι ανώτατοι εκπρόσωποι της σερβικής εκκλησίας δήλωσαν ότι επιθυμούν να συνεργαστούν με τον ΟΑΣΕ και να κάνουν ότι μπορούν για την επίλυση του προβλήματος.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας, στρατηγός Χουσεϊν Κιβρίκογλου, μεταβαίνει σήμερα στη Σόφια για τριήμερη επίσημη επίσκεψη. Ο κ. Κιβρίκογλου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της βουλγαρικής Βουλής, Ιορντάν Σοκόλοφ, τον υπουργό Αμυνας, Γκεόργκι Ανάνιεφ, και με το Βούλγαρο ομόλογό του, πτέραρχο Μίχο Μίχοφ. Στο πλαίσιο της διαμονής του στη Βουλγαρία θα επισκεφτεί τη στρατιωτική ακαδημία "Γκ. Ρακόβσκι", καθώς και το Πλόβντιφ (Φιλιππούπολη), όπου θα εγκατασταθεί το επιτελείο των βαλκανικών πολυεθνικών ειρηνευτικών δυνάμεων.

Ενα από τα θέματα που θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις για τις διμερείς σχέσεις Καναδά και Αμερικής κατά τη διάρκεια του 1999 θα είναι και η υιοθέτηση ενός κοινού δολαρίου, δήλωσε ο Καναδός πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Ραιημόντ Κρετιέν, ο οποίος τυγχάνει να είναι ανεψιός του Καναδού πρωθυπουργού Ζαν Κρετιέν. Η μεγάλη άνοδος που σημειώνει από τα πρώτα του βήματα στην παγκόσμια αγορά το ευρώ, το νέο αυτό νόμισμα των ισχυρότερων 11 ευρωπαϊκών οικονομιών, αναμφίβολα θα αυξήσει την πίεση που υφίσταται ήδη από καιρό ο Καναδάς και η Αμερική για την έκδοση κοινού νομίσματος με την συμμετοχή ίσως και του Μεξικού.

Με μαθηματικές εξισώσεις θα προβλέπουν το ύψος και την ένταση των κυμάτων οι Αυστραλοί επιστήμονες με τη βοήθεια των μετεωρολόγων. Σύμφωνα με ανακοίνωση, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι ιστιοπλόοι του τελευταίου ιστιοπλοϊκού αγώνος Σύδνεϋ - Χόμπαρτ, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα, ήταν το υπερβολικό μέγεθος των κυμάτων και η ξαφνική εμφάνισή τους. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας, τόνισε: "Πιστεύουμε πως τα μεγάλα κύματα είναι άθροισμα άλλων μικρότερων που κινούνται προς το ίδιο σημείο από διαφορετικές κατευθύνσεις. Με μαθηματικούς υπολογισμούς μπορούμε να βρούμε τη θέση και το μέγεθος των κυμάτων.

Αν οδηγεί κάποιος στους δρόμους της Αυστραλίας, δεν αποκλείεται να τον σταματήσει το περιπολικό της τροχαίας και ο τροχονόμος να του προσφέρει λουλούδια, εισιτήρια για την όπερα, το θέατρο ή τον κινηματογράφο ή ακόμη ένα CD κάποιου Αυστραλού καλλιτέχνη. "Όπως τιμωρούμε τους παραβάτες των κανόνων οδικής κυκλοφορίας, κατά τον ίδιο τρόπο, πιστεύω θα πρέπει να επιβραβεύουμε αυτούς που τηρούν τους κανόνες", δήλωσε ο Διοικητής της Γενικής Διεύθυνσης Τροχαίας και πρόσθεσε: "Δυστυχώς είναι τόσο λίγοι αυτοί που οδηγούν σωστά, που δεν ...κινδυνεύει ο προϋπολογισμός".

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς είναι από χθες και τυπικά το νέο αφεντικό της ΚΑΕ Αρης, αφού μετά την ποδοσφαιρική ομάδα ανέλαβε και το τμήμα μπάσκετ. Ο κ. Κοντομηνάς κατέχει το 75% του μετοχικού κεφαλαίου. Ο Γιώργος Μπαλτάς που μέχρι τώρα φαινόταν ως μεγαλομέτοχος της "κίτρινης" ΚΑΕ και ''έκρυβε'' τον κ. Κοντομηνά, ανέλαβε την προεδρεία στο πενταμελές συμβούλιο.

Τον 27χρονο Σουηδό επιθετικό ποδοσφαιριστή, Ρόμπερντ Άντερσον, που αγωνιζόταν στην Γκέτεμποργκ απέκτησε η ΠΑΕ Ηρακλής. Ο Άντερσον αναμένεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη για να υπογράψει συμβόλαιο με την ομάδα των "κυανολεύκων".

Ήπιος θα είναι ο καιρός σήμερα σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα σήμερα σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών μικρής διάρκειας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 5 μέχρι 13 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 7 μέχρι 17 και στα νησιά του Αιγαίου από 10 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη, προβλέπονται παροδικές νεφώσεις. Η ορατότητα θα είναι περιορισμένη κυρίως το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 7 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Tuesday, 12 January 1999 - 6:40:06 UTC