Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 99-01-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 14:40 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 12/01/1999 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Συνεχίζεται η αναταραχή στο χώρο της εκπαίδευσης. - Ένταση σε Λύκεια όπου συνεχίζονται οι καταλήψεις.
  • Οξεία αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης χτες το βράδυ στη Βουλή, στην συζήτηση για την παιδεία.
  • Με τον Ισπανό ομόλογό του, Χοσέ Μαρία Αθνάρ συναντάται σήμερα στη Μαδρίτη, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.
  • Τη συμφωνία για τη συγκρότηση πολυεθνικής δύναμης στα Βαλκάνια υπέγραψαν το μεσημέρι στην Αθήνα οι υπουργοί Άμυνας της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
  • Σε τρεις ανθρώπους έγιναν μεταμοσχεύσεις οργάνων ενός 18χρονου που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο.
  • Ληστεία έγινε το μεσημέρι στο υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας, στην οδό Βουλής 9 στο Σύνταγμα.
  • Τη γυναίκα του εραστή της συζύγου του σκότωσε το πρωί 46χρονος γεωργός στο χωριό Κωνσταντία Αριδαίας Πέλλας.
  • Κ. Παπαστεφάνου: Ασαφή τα δημοσιεύματα περί ραδιενεργών αποβλήτων που απειλούν με μόλυνση τα νερά του Νέστου.
  • Στη Νέα Υόρκη αύριο η εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αν Χέρκους.
  • Τις δυνάμεις τους στον Περσικό Κόλπο ενισχύουν οι ΗΠΑ.
  • Επιστροφή στο κύπελλο Ελλάδας για δεκαέξι ποδοσφαιρικές ομάδες από την Α', Β' και Γ' εθνική κατηγορία.
  • Σταθεροποιητικές τάσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
  • Τοπικές ομίχλες στα ηπειρωτικά προβλέπει για αύριο το πρωί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Συνεχίζεται η αναταραχή στο χώρο της εκπαίδευσης. Σε ορισμένα Λύκεια της Αττικής συνεχίζονται οι καταλήψεις, ωστόσο στη βόρεια Ελλάδα ελάχιστα είναι τα υπό κατάληψη σχολεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία των διευθύνσεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των νομών, στα Ιωάννινα παραμένουν υπό κατάληψη 8 σχολεία σε σύνολο 27, στην Καβάλα 2 σε σύνολο 43, στην Κόρινθο 2 σε σύνολο 50, στο νομό Μεσσηνίας 11 σε σύνολο 164 και στην Κέρκυρα 18 σε σύνολο 36. Το πρωί επικράτησε ένταση έξω από το σχολικό συγκρότημα του Πολυκλαδικού Λυκείου στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, στο 19ο Λύκειο Θεσσαλονίκης, στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας στην Αττική, στο Πολυκλαδικό Λύκειο Κατερίνης και σε σχολεία στο Βόλο και τη Λάρισα όπου γονείς ζητούν την επαναλειτουργία των σχολείων. Στην είσοδο του 1ου Λυκείου Βέροιας ένας γονιός έσπασε την αλυσίδα που έκλεινε την πόρτα του σχολείου και η κατάληψη τερματίστηκε. Το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι το 96% των σχολείων της χώρας λειτουργεί κανονικά και μόνο 150 σχολεία σε όλη τη χώρα τελούν υπό κατάληψη. Αντίθετα η ΟΛΜΕ κάνει λόγο για 600 υπό κατάληψη σχολεία. Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Σήμερα συνεδριάζουν οι τοπικές ΕΛΜΕ με θέμα την εισήγηση της ΟΛΜΕ για δύο απεργιακές κινητοποιήσεις στο τέλος του μήνα.

Οξεία αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκδηλώθηκε χτες το βράδυ στη Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων που έγινε ύστερα από αίτημα του προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στήριξε τον υπουργό Παιδείας Γεράσιμο Αρσένη και την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθεί. Κατηγόρησε τη Ν.Δ. για υποκρισία και ότι μαζί με το ΚΚΕ υποκινούν τις καταλήψεις, σημειώνοντας ότι υπονομεύουν το μέλλον της νεολαίας. O πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής κατηγόρησε κι αυτός την κυβέρνηση για υποκρισία, και ζήτησε από την κυβέρνηση να υποχωρήσει στο θέμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι που "καπελλώνει" τους μαθητές και μάλιστα με αντιπαιδαγωγικό τρόπο. Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ζήτησε να μην εφαρμοστεί ο νόμος και καταφέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης λέγοντας ότι ακολουθεί μεθόδους του παρελθόντος για να στρέψει τους γονείς και την κοινή γνώμη εναντίον των μαθητικών αγώνων. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας ζήτησε αναστολή εφαρμογής του νόμου και επέκρινε την κυβέρνηση για το χαμηλό επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η δημόσια εκπαίδευση.

Με τον Ισπανό ομόλογό του, Χοσέ Μαρία Αθνάρ συναντάται σήμερα στη Μαδρίτη, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ισπανία. Αύριο ο κ. Σημίτης και η σύζυγός του θα παρακαθήσουν σε γεύμα που θα παραθέσει το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις και με αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της χώρας. Τον κ. Σημίτη συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, Τύπου Δημήτρης Ρέππας και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Αλέξανδρος Μπαλτάς.

Τη συμφωνία για τη συγκρότηση πολυεθνικής δύναμης που θα αναπτυχθεί στα Βαλκάνια υπέγραψαν το μεσημέρι στην Αθήνα οι υπουργοί Άμυνας της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με την αρχή της εναλλαγής που υιοθετήθηκε μετά από πρόταση του Έλληνα υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, την διοίκηση του σώματος θα αναλάβει αρχικά τούρκος αξιωματούχος, ενώ το αρχηγείο του αρχικά θα βρίσκεται στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας. Την προεδρία της δύναμης και την πολιτικοστρατιωτική επιτροπή θα αναλάβει η Ελλάδα. Στις συνομιλίες που είχαν σήμερα οι υπουργοί άμυνας της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας, της Ιταλίας, της Ρουμανίας, της Αλβανίας και των Σκοπίων συζητήθηκαν εκτενώς οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο. Κοινή διαπίστωση ήταν η ανάγκη άμεσης έναρξης διαπραγματεύσεων μεταξύ των αλβανών και της σερβικής ηγεσίας, με στόχο την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο θέμα. Σημειώνεται ότι από τη σύνοδο των υπουργών άμυνας απουσίαζε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ουίλιαμ Κοέν, λόγω της έντασης στο Περσικό Κόλπο και ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χικμέτ Τουρκ, που χθες ανέλαβε τα καθήκοντά του στην κυβέρνηση Ετσεβίτ.

Ζωή σε ένα δεκάχρονο κοριτσάκι με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, σε έναν 60χρονο με ηπατοπάθεια τελικού σταδίου και σε έναν 32χρονο καρδιοπαθή χάρισε η ανθρωπιά των γονέων ενός 18χρονου που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο το Σάββατο στη Πάτρα. Τα ξημερώματα στήθηκε αερογέφυρα ζωής μεταξύ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Ρίου και του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης όπου λίγο πριν από τις 7 το πρωί μεταφέρθηκαν με ειδική πτήση της Ολυμπιακής το ήπαρ, ο δεξιός νεφρός και το πάγκρεας του άτυχου 18χρονου. Σύμφωνα με τον ανακοινωθέν του Ιπποκρατείου η μεταμόσχευση ήπατος στον 60χρονο βρίσκεται σε εξέλιξη. Το δεκάχρονο κοριτσάκι στο οποίο θα μεταμοσχευτεί ο νεφρός του άτυχου νεαρού, κατάγεται από την Κρήτη και παρακολουθείται στην Αθήνα. Το κοριτσάκι αναμένεται να μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη διότι βάσει απόφασης του Συντονιστικού Οργάνου Μεταμοσχεύσεων οι μεταμοσχεύσει νεφρών σε παιδιά γίνονται στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. Η καρδιά του άτυχου νέου μεταφέρθηκε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, όπου στις 7.30 το πρωί ολοκληρώθηκε η μεταμόσχευσή της σε 32χρονο που έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια. Τα μάτια και το ένα νεφρό έμειναν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου.

Ληστεία έγινε το μεσημέρι στο υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας, στην οδό Βουλής 9 στο Σύνταγμα. Ο ένοπλος δράστης εισέβαλε στην τράπεζα με ακάλυπτο πρόσωπο, πήρε περίπου εκατό χιλιάδες δραχμές και έφυγε με τα πόδια.

Τη γυναίκα του εραστή της συζύγου του σκότωσε το πρωί στο χωριό Κωνσταντία Αριδαίας Πέλλας, ο 46χρονος γεωργός Δημήτρης Κατσώνης. Ο δράστης είχε σκοπό να σκοτώσει τον εραστή της συζύγου του Γιώργο Μουρατίδη, όμως εκείνος κρύφτηκε σε αποθήκη αρτοποιείου με αποτέλεσμα τα σκάγια να τραυματίσουν θανάσιμα τη γυναίκα του Κυριακή Μουρατίδου. Ο 46χρονος γεωργός στη συνέχεια πήγε στην αποθήκη και πυροβόλησε και τον Γιώργο Μουρατίδη τραυματίζοντάς τον βαριά.

Ασαφή και στερούμενα επιστημονικής βάσης χαρακτηρίζει ο καθηγητής πυρηνικής φυσικής Κώστας Παπαστεφάνου τα πρόσφατα δημοσιεύματα του βουλγαρικού τύπου περί ραδιενεργών αποβλήτων που απειλούν με μόλυνση τα νερά του Νέστου. Ο κ Παπαστεφάνου επισημαίνει ότι τα δημοσιεύματα δεν αναφέρουν πουθενά αποτελέσματα επιστημονικών μετρήσεων σχετικά με ραδιενεργά στοιχεία που ισχυρίζονται ότι βρέθηκαν, ούτε αναφέρουν σε ποια είναι αυτά και πόση είναι η στάθμη τους. Ο καθηγητής εκτιμά ότι πιθανόν η βουλγαρική πλευρά να κινδυνολογεί προκειμένου να εξασφαλίσει μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις εργασίες βελτίωσης των συνθηκών αποθήκευσης των ραδιενεργών αποβλήτων στο χωριό Ελέσνιτσα της Βουλγαρίας, οπού παλαιότερα λειτουργούσαν ορυχεία ουρανίου.

Στη Νέα Υόρκη θα μεταβεί αύριο η εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αν Χέρκους, προκειμένου να συζητήσει με τον Κόφι Άναν, τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό. Πριν τη Νέα Υόρκη, η κ. Χέρκους θα έχει ένα ενδιάμεσο σταθμό στο Λονδίνο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ. Οι συνομιλίες της τόσο με τον κ. Άναν, όσο και με τον κ.Κουκ θα επικεντρωθούν στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών κατά το 1999 για επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Τις δυνάμεις τους στον Περσικό Κόλπο ενισχύουν οι ΗΠΑ καθώς το Ιράκ αμφισβητεί τις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων που έχουν επιβληθεί στην περιοχή. Συγκεκριμένα για τον Περσικό αναχωρούν οκτώ αμερικανικά αεροσκάφη που θα μεταφέρουν πυραύλους τελευταίας τεχνολογίας. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ κατέστησε σαφές ότι τα δυτικά αεροσκάφη θα περιφρουρήσουν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Επιστροφή στο κύπελλο Ελλάδας για δεκαέξι ποδοσφαιρικές ομάδες από την Α', Β' και Γ' εθνική κατηγορία. Οι σύλλογοι θα ριχτούν στη μάχη του θεσμού -σε αγώνες που είναι νοκ αουτ- με στόχο να πάρουν το θετικό αποτέλεσμα και να εξασφαλίσουν ένα εισιτήριο για τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Η αρχή έγινε ήδη καθώς στις 2:30 το μεσημέρι άρχισε η αναμέτρηση του Ιωνικού κόντρα στον Ολυμπιακό. Τα περισσότερα παιχνίδια για τη φάση των "16" του κυπέλλου Ελλάδας θα διεξαχθούν αύριο. Ο ΠΑΟΚ τυπικά γηπεδούχος θα υποδεχτεί στις 6 το απόγευμα στην Καβάλα -λόγω τιμωρίας- τον Πανσερραϊκό ενώ ο Ποσειδών Μηχανιώνας θα φιλοξενήσει τον Ηρακλή. Στις υπόλοιπες αναμετρήσεις που θα γίνουν αύριο στις 2:30 το μεσημέρι η Ξάνθη, θα αντιμετωπίσει στη Θράκη την Αναγέννηση Καρδίτσας. Επίσης ο Αιολικός θα φιλοξενήσει την Καλαμάτα, οι Λύκοι θα υποδεχτούν στο Καλοχώρι την Κοζάνη, ενώ η Λάρισα θα μονομαχήσει με τον Αθηναϊκό. Η γ' φάση του κυπέλλου Ελλάδας θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη με τον αγώνα Παναθηναϊκού - Πανηλειακού.

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν και σήμερα στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2983,34 μονάδες, μειωμένος μόλις κατά 0,01%. Η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 67,984 δισεκατομμύρια δραχμές.

Τοπικές ομίχλες στα ηπειρωτικά προβλέπει για αύριο το πρωί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία στα δυτικά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν βροχές. Το απόγευμα οι βροχές θα ενταθούν και θα σημειωθούν καταιγίδες. Το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 4 μέχρι 14 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 5 μέχρι 17 και στα νησιά του Αιγαίου από 10 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 5 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Tuesday, 12 January 1999 - 19:42:00 UTC