Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-01-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΤΖΕΒΙΤ ΣΤΟ ΣΗΜΙΤΗ
  • [02] Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΑΤΑΤΟΥΡΚ ΚΑΙ ΣΕ ΕΤΣΕΒΙΤ
  • [03] ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟ ΚΚΕ - ΣΥΝ - ΔΗΚΚΙ
  • [04] ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ Ο ΑΡΚΑΝ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [05] ΠΟΛΟ Α1: ΑΥΡΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΤΡΑ
  • [06] ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΡΗΣ Ο ΟΛΕΓΚ ΒΕΡΕΤΕΝΙΚΟΦ
  • [07] ΣΚΛΗΡΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
  • [08] ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΑΣΗ ΕΝΝΕΑ ΡΩΣΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΧΩΡΕΙ Η ΠΟΛΩΝΙΑ
  • [09] ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΤΟΥ ΟΤΖΑΛΑΝ
  • [10] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΜΕΤΑΚΟΜΙΖΕΙ Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΑΡΤΑΣ
  • [11] Ο ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [12] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Η ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
  • [13] ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ-ΠΓΔΜ ΤΡΕΝΟ ΜΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΤΗΣ ΕΕ
  • [14] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΤΡΙΑ ΑΚΟΜΗ ΠΤΩΜΑΤΑ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧ

  • [01] ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΤΖΕΒΙΤ ΣΤΟ ΣΗΜΙΤΗ

    Αγκυρα, 20 Ιανουαρίου 2000 (12:39 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Σημίτης

    Επίσημη πρόσκληση στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να επισκεφθεί την Τουρκία απηύθυνε ο Τούρκος ομόλογος του Μπουλέντ Ετζεβίτ στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

    Η συνάντηση κράτησε μισή ώρα και στη διάρκεια της ο κ. Ετζεβίτ επισήμανε ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις πρώτα στα ελληνοτουρκικά, διότι αυτό θα βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού, ενώ ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει πρώτα λύση στο Κυπριακό και η λύση αυτή θα βοθήσει στην αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών ζητημάτων.

    [02] Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΑΤΑΤΟΥΡΚ ΚΑΙ ΣΕ ΕΤΣΕΒΙΤ

    Αγκυρα, 20 Ιανουαρίου 2000 (10:54 UTC+2)

    Φωτογραφία: Σε συνάντηση που είχαν κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΟΣΕΠ. Στη φωτογραφία και ο Αναπληρωτής Υπουργός Χρήστος Ροκόφυλλος.

    Του Αχ. Χατζόπουλου

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου επισκέφθηκε το πρωί το μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ, στην τουρκική πρωτεύουσα. Στο βιβλίο επισκεπτών ο κ. Παπανδρέου σημείωσε: " Είθε το θάρρος του οράματος και η φιλία των Ατατούρκ - Βενιζέλου να μας οδηγήσουν στα βήματα που κάνουμε, χτίζοντας μια δημοκρατική Ευρώπη, κοινή και ριζική για τους δύο λαούς."

    Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε αμέσως μετά με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ και είχε μακρά συζήτηση μαζί του. Οι δύο άνδρες δεν προέβησαν σε καμιά δήλωση, ενώ σε λίγη ώρα ο κ. Παπανδρέου θα μεταβεί στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου θα αρχίσουν οι συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, που θα καταλήξουν στην υπογραφή των τεσσάρων από τις οκτώ, συνολικά, συμφωνίες.

    [03] ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟ ΚΚΕ - ΣΥΝ - ΔΗΚΚΙ

    Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2000 (20:19 UTC+2)

    Πρόταση νόμου για την καθιέρωση της απλής αναλογικής κατά τη διαδικασία εκλογής βουλευτών κατέθσεαν σήμερα στη Βουλή το ΚΚΕ, ο Συνασπισμός και το ΔΗΚΚΙ, ενώ την πρόταση υπογράφει και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Κατσιμπάρδης.

    Στο σχετικό κείμενο τονίζεται μεταξύ άλλων ότι "πάγια θέση των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου είναι η καθιέρωση ενός μόνιμου εκλογικού συστήματος, με το οποίο θα επιτυγχάνεται η αντιστοιχεία ψήφων του εκλογικού σώματος και βουλευτικών εδρών των κομμάτων, ώστε να δίνεται δυνατότητα εκπροσώπισης στη Βουλή όλων των υπαρκτών τάσεων και δυνάμεων που πέρνουν μέρος στις εκλογές".

    Τέτοιο εκλογικό σύστημα είναι η απλή αναλογική, προσθέτουν οι βουλευτές, τονίζοντας ότι "μόνο η απλή αναλογική μπορεί να αναδεικνύει Βουλή που δεν βρίσκεται σε διάσταση με τη συγκεκριμένη έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, ως θεμελιακής και νομικής αρχής".

    Τα τρία κόμματα αντιπολίτευσης προτείνουν επίσης να καταργηθεί το πλαφόν του 3% γιανα εκπροσωπηθεί ένα κόμμα στη Βουλή. Ο θεσμός της εξομάλυνσης, η πριμοδότηση του μεγαλύτερου κόμματος και η κατανομή των αδιάθετων εδρών βάση του ισχυρότερου μέσου όρου έγκυρων ψήφων ανά έδρα επικρατείας. Τα τρία κόμματα ζητούν επίσης να γίνει νέα ρύθμιση στην κατανομή των εδρών της σχετικής πλειοψηφίας.

    [04] ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ Ο ΑΡΚΑΝ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Βελιγράδι, 20 Ιανουαρίου 2000 (19:42 UTC+2)

    του Νίκου Φραγκόπουλου

    Εγινε σήμερα στο κεντρικό νεκροταφείο του Βελιγραδίου η κηδεία του 48χρονου Σέρβου παραστρατιωτικού ηγέτη Ζέλικο Ραζνάτοβιτς, γνωστού ως Αρκάν.

    Στην κηδεία παρευρέθηκαν περισσότερα από 5.000 άτομα, μεταξύ αυτών τα μέλη της οικογένειας του, στενοί του φίλοι και συγγενείς, αρκετοί παραστρατιωτικοί, τραγουδιστές και οι ποδοσφαιριστές της ομάδας του "Ομπιλιτς".

    Η κηδεία καθυστέρησε περίπου μία ώρα ενώ δεκάδες άνδρες της φρουράς του Αρκάν, ντυμένοι στα μαύρα και έχοντας σήματα με τη φωτογραφία του Αρκάν στο πέτο τους, βρίσκονταν γύρω από το παρεκκλήσι όπου εψάλη η επιμνημόσυνη δέηση εμποδίζοντας τους δημοσιογράφους και τους φωτογράφους να πλησιάσουν το συγκεντρωμένο πλήθος.

    Ενα άγημα με παραστρατιωτικούς από την οργάνωση του Αρκάν "Τίγρεις" που δραστηριοποιήθηκε στον πόλεμο της Βοσνίας και της Κράινα αποχαιρέτισε τον "αρχηγό του" με πυροβολισμούς στον αέρα ενώ πρώην μέλη της ομάδας του ασπάστηκαν το φέρετρο, το οποίο κοσμούσε ένα μεγάλο στεφάνι από άσπρα λουλούδια, και στη συνέχεια συλληπήθηκαν τα μέλη της οικογένειάς του. Ενας από τους άνδρες του Αρκάν κρατούσε ένα άσπρο μαξιλάρι, στο οποίο ήταν καρφιτσωμένα πέντε μετάλλια που είχαν απονεμηθεί στον Σέρβο παραστρατιωτικό για τη συμμετοχή του στους αγώνες με τους Σέρβους αντάρτες κατά τη διάρκεια των πολέμων 1991-95 στη Βοσνία και στην Κροατία.

    Στο μεταξύ η εφημερίδα του Νόβι Σαντ "Ντνέβνικ" γράφει σήμερα ότι η αστυνομία συνέλαβε το δράστη, ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε τον Αρκάν το περασμένο Σάββατο σε κεντρικό ξενοδοχείο του Βελιγραδίου.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα ο δράστης ονομάζεται Γκόραν Γιέφτοβιτς από το Βελιγράδι. Πάντως οι αστυνομικές αρχές δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη τίποτε σχετικό.

    Τις προηγούμενες ημέρες ο τύπος του Βελιγραδίου είχε γράψει ότι η αστυνομία συνέλαβε το συνεργό του δράστη που δολοφόνησε τον Αρκάν, ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο 100χλμ μακριά από Βελιγράδι, καθώς τραυματίστηκε στη διάρκεια της συμπλοκής.

    Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και η κοινή γνώμη της Σερβίας ασχολήθηκαν περισσότερο με τις λεπτομέρειες της δολοφονίας και το "σκοτεινό παρελθόν" του παραστρατιωτικού ηγέτη, ο οποίος την τελευταία δεκαετία αποτέλεσε μία από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της Σερβίας.

    [05] ΠΟΛΟ Α1: ΑΥΡΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΤΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιανουαρίου 2000 (21:36 UTC+2)

    Με το παιχνίδι Ολυμπιακός - Πάτρα ανοίγει αύριο η αυλαία της 11ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος πόλο της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Οι ερυθρόλευκοι βρίσκονται στην πρώτη θέση της βαθμολογίας και θέλουν να παραμείνουν, ενώ και η Πάτρα είναι σε ανοδική πορεία και χρειάζεται τη νίκη.

    Οι υπόλοιπες αναμετρήσεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο και είναι οι εξής: Αρης - Χίος, Ηλυσιακός - Χαλκίδα, Εθνικός - Γλυφάδα, Παναθηναϊκός - Παλαιό Φάληρο.

    [06] ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΡΗΣ Ο ΟΛΕΓΚ ΒΕΡΕΤΕΝΙΚΟΦ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιανουαρίου 2000 (21:35 UTC+2)

    Τον 30χρονο Ρώσο επιθετικό, Όλεγκ Βερετένικοφ, απέκτησε σήμερα η ποδοσφαιρική ομάδα του Αρη. Ο παίκτης αφού υπέγραψε το συμβόλαιο του (εξάμηνο με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα δύο χρόνια) παρουσιάστηκε επίσημα το απόγευμα από τη διοίκηση της ΠΑΕ.

    Ο Βερετένικοφ στις πρώτες του δηλώσεις υπογράμμισε πως προτίμησε τον Αρη διότι έχει υψηλούς στόχους σε Ελλάδα και Ευρώπη: "Ο μόνος λόγος που προτίμησα τον Αρη από τις άλλες ευρωπαϊκές ομάδες ήταν πως έχει υψηλούς στόχους. Οι πρώτες μου εντυπώσεις από την ομάδα είναι πολύ καλές. Τις τελευταίες εβδομάδες ασχολήθηκα και έμαθα πολλά για την καινούρια μου ομάδα. Με την προηγούμενη μου ομάδα στη Ρωσία, τη Ρότορ Βόλγκογκραντ, προσπάθησα τρεις φορές να πάρω το πρωτάθλημα, όμως δεν τα κατάφερα. Θέλω να το κάνω με τον Αρη".

    Το βιογραφικό του ρώσου επιθετικού είναι αρκετά πλούσιο. Εχει 292 συμμετοχές σε επίσημους αγώνες, πέτυχε 178 γκολ, ενώ ήταν πρώτος σκόρερ στη Ρωσία το '95, '96 και '98.

    [07] ΣΚΛΗΡΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

    Στρασβούργο, 20 Ιανουαρίου 2000 (21:32 UTC+2)

    Την επιδείνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα κατέκριναν σήμερα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που υποστήριξαν ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί η είσοδος του Πεκίνου στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) έως ότου βελτιωθεί η κατάσταση.

    Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα, στο οποίο αποδοκιμάζεται η αύξηση του αριθμού των εκτελέσεων στην Κίνα και κατακρίνεται η αποσιώπηση των διαφωνούντων με το πολιτικό κατεστημένο καθώς και τα "χτυπήματα" κατά των εθνικών και των θρησκευτικών μειονοτήτων.

    Στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρεται ακόμη ότι οι υποσχέσεις της Κίνας για σεβασμό της ελευθερίας της έκφρασης και της έννομης τάξης στο Χονγκ Κονγκ δεν έχουν υλοποιηθεί και καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ προκειμένου να προταθεί ένα ψήφισμα στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών που να καταδικάζονται οι θρησκευτικές διώξεις στην Κίνα.

    Σ.Π.

    [08] ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΑΣΗ ΕΝΝΕΑ ΡΩΣΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΧΩΡΕΙ Η ΠΟΛΩΝΙΑ

    Βαρσοβία, 20 Ιανουαρίου 2000 (20:41 UTC+2)

    Ανεπιθύμητα πρόσωπα χαρακτήρισε σήμερα η Πολωνία εννέα Ρώσους διπλωμάτες κατηγορώντας τους για κατασκοπεία, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου της πολωνικής κυβέρνησης.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι πολωνικές μυστικές υπηρεσίες έφεραν στο φως στοιχεία που αποδεικνύουν έντονη κατασκοπευτική δραστηριότητα Ρώσων πολιτών που φέρουν τον τίτλο του διπλωμάτη, η οποία στρέφεται κατά ζωτικών συμφερόντων της χώρας ενώ επισημαίνεται παράλληλα ότι κλήθηκε ήδη ο Ρώσος πρέσβης στη Βαρσοβία στο πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να του επιδοθεί νότα διαμαρτυρίας για την υπόθεση.

    Σ.Π.

    [09] ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΤΟΥ ΟΤΖΑΛΑΝ

    Αγκυρα, 20 Ιανουαρίου 2000 (20:41 UTC+2)

    Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας κάλεσε τον δικηγορικό σύλλογο της Κωνσταντινούπολης να αναλάβει πειθαρχική δράση κατά των δικηγόρων του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλλάχ Οτζαλάν υποστηρίζοντας ότι λειτουργούν ως εκπρόσωποι Τύπου του Οτζαλάν.

    Οπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, το τουρκικό υπουργείο κατηγορεί τους δικηγόρους του ηγέτη του ΡΚΚ ότι δεν παρέχουν στον Οτζαλάν μόνο νομικές υπηρεσίες λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "παραβιάζουν τον νόμο λειτουργώντας ως εκπρόσωποι Τύπου και εκδίδοντας ανακοινώσεις υπέρ της πολιτικοποίησης του ΡΚΚ".

    Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας παρακινεί τον δικηγορικό σύλλογο της Κωνσταντινούπολης, στον οποίο ανήκουν οι δικηγόροι του Οτζαλάν, να λάβει όλα τα απαραίτητα πειθαρχικά μέτρα προς συμμόρφωση των δικηγόρων.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Χικμέτ Σάμι Τουρκ, δήλωσε εχθές στην εφημερίδα Radikal ότι έχει δοθεί εντολή στους εισαγγελείς να ερευνήσουν το ενδεχόμενο ύπαρξης εγκληματικών στοιχείων στις συχνές ανακοινώσεις του Οτζαλάν που έχουν προκαλέσει την οργή της τουρκικής ηγεσίας.

    Σ.Π.

    [10] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΜΕΤΑΚΟΜΙΖΕΙ Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΑΡΤΑΣ

    Α8ήνα, 20 Ιανουαρίου 2000 (20:41 UTC+2)

    Στο κλειστό γυμναστήριο των Ιωαννίνων θα δώσει η πρωταθλήτρια Ελλάδας στο χάντμπολ γυναικών Αναγέννηση Αρτας του δύο εντός έδρας αγώνες που υπολείπονται για το Κύπελο Πρωταθλητριών Ευρώπης. Το πρώτο παιχνίδι θα γίνει το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου στις 7 μ.μ, με αντίπαλο την πρωταθλήτρια Ουγγαρίας και περσινή πρωταθλήτρια Ευρώπης Ντούναφερ, ενώ το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου θα υποδεχθεί την πρωταθλήτρια Πολωνίας Μόντεξ.

    Η Αναγέννηση επέλεξε το κλειστό γυμναστήριο Ιωαννίνων ως έδρα των υποχρεώσεων της στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και ορισμένων αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος επειδή στο γήπεδο της στην Αρτα ξεκινούν έργα ανακατασκευής.

    Σε δήλωση του για την προσωρινή μεταφορά της έδρας ο πρόεδρος της Αναγέννησης, Βασίλης Κρανιώτης, επισήμανε ότι το γυμναστήριο των Ιωαννίνων επιλέγη γιατί βρίσκεται στην Ηπειρο, από την οποία προέρχεται και η ομάδα.

    [11] Ο ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Νέα Υόρκη, 20 Ιανουαρίου 2000 (20:40 UTC+2)

    Την υπογραφή των τεσσάρων συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας χαιρέτισε σήμερα ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, και δήλωσε ότι παίρνει νέο κουράγιο από αυτή την κίνηση.

    Σε ανακοίνωσή του που έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπός του, ο Κόφι Ανάν "χαιρετίζει θερμά" την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου, στην Αγκυρα και την υπογραφή αυτών των συμφωνιών με τον Τούρκο ομόλογό του, Ισλαήλ Τζεμ και εκφράζει την πεποίθηση ότι το βελτιωμένο κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών θα οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον για τους κατοίκους της περιοχής.

    Σ.Π.

    [12] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Η ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2000 (20:40 UTC+2)

    Στη Διάσκεψη για τον εκδημοκρατισμό και την κοινωνία των Πολιτών που οργανώνει στη Θεσσαλονίκη η Ευρωπαϊκή και Κοινωνική Επιτροπή σε συνεργασία με την Ελληνική ΟΚΕ στα πλαίσια της διαδικασίας του Royamont θα συμμετάσχει η Επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου, αρμόδια για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις.

    Η Επίτροπος θα πραγματοποιήσει παρέμβαση κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνεδρίασης της Διάσκεψης, το Σάββατο 22 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλλάς".

    [13] ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ-ΠΓΔΜ ΤΡΕΝΟ ΜΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΤΗΣ ΕΕ

    Νις, 20 Ιανουαρίου 2000 (20:40 UTC+2)

    Στα σύνορα ΠΓΔΜ-Γιουγκοσλαβίας βρίσκεται το πρώτο τρένο που μεταφέρει πετρέλαιο από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) στις υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης πόλεις της Σερβίας, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχου της περιοχής.

    Ο δήμαρχος της Νις, Ζόραν Ζίβκοβιτς, δήλωσε ότι το τρένο, το οποίο μεταφέρει περίπου 730 τόνους πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να φτάσει στην πόλη Νις της νότιας Σερβίας αύριο "εάν δεν υπάρξει καμιά παρεμπόδιση" από τις αρχές του Βελιγραδίου.

    Οι γιουγκοσλαβικές αρχές έχουν στο παρελθόν παρεμποδίσει φορτηγά που μετέφεραν πετρέλαιο της ΕΕ για τις σερβικές πόλεις που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αντιπάλων του Μιλόσεβιτς, στο πλαίσιο του προγράμματος "Ενέργεια για Δημοκρατία" ενώ η αποστολή φορτίων πετρελαίου διά θαλάσσης έχει απαγορευθεί στο πλαίσιο των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Γιουγκοσλαβίας.

    Ο δήμαρχος της Νις δήλωσε ότι ο τελωνειακός έλεγχος για το φορτίο των τρένων έχει απλοποιηθεί, γεγονός που σημαίνει ότι η όλη διαδικασία θα διαρκέσει λιγότερο από ό,τι η αντίστοιχη με τον έλεγχο των φορτηγών.

    Σ.Π.

    [14] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΤΡΙΑ ΑΚΟΜΗ ΠΤΩΜΑΤΑ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧ

    Αγκυρα, 20 Ιανουαρίου 2000 (20:39 UTC+2)

    Τρία ακόμη πτώματα ατόμων που πιστεύεται ότι δολοφονήθηκαν από την παράνομη τουρκική οργάνωση Χεζμπολλάχ ανακαλύφθηκαν σήμερα, μια ημέρα μετά την ανακάλυψη δέκα πτωμάτων σε σπίτι στην Αγκυρα, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Τα πτώματα βρέθηκαν στον κήπο ενός εκ των δύο σπιτιών που ερευνούσαν οι τουρκικές αρχές και ήταν τοποθετημένα σε σάκους το ένα επάνω στο άλλο, με περασμένο σκοινί γύρω από το λαιμό και τα άνω και κάτω άκρα.

    Ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι "τα πτώματα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αποσύνθεσης".

    Μετά τη χθεσινή ανακάλυψη των δέκα πτωμάτων, η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ζητεί πλήρη κυβερνητική έρευνα για την υπόθεση ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι τα πτώματα ίσως ανήκουν σε Κούρδους Ισλαμιστές, η τύχη των οποίων αγνοείται.

    Στην ανακοίνωση της διεθνούς οργάνωσης αναφέρεται ότι τους τελευταίους μήνες έχουν χαθεί τα ίχνη τουλάχιστον εννέα Κούρδων Ισλαμιστών, που λέγεται ότι έπεσαν θύματα απαγωγής λόγω των πολιτικών και θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.

    Σ.Π.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 20 January 2000 - 20:05:33 UTC