Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-01-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ
  • [02] ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [03] ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ: ΔΥΝΑΤΗ Η ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΣΕΙΣΜΩΝ
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ ΚΑΙ ΣΟΛΑΝΑ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
  • [06] ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ
  • [07] ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ
  • [08] ΣΕ ΔΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΥΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
  • [09] ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ "Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΠΑΠΟΥΤΣΙΩΝ"
  • [10] ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΜΙΚΡΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [11] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [12] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ " ΣΥΧΡΟΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ"
  • [13] ΣΦΟΔΡΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

  • [01] ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ

    Βαρσοβία, 24 Ιανουαρίου 2000 (19:26 UTC+2)

    Την απαραίτητη θέση και χρησιμότητα της Ορθοδοξίας, όχι μόνο στην Πολωνία, αλλά και στην Ενωμένη Ευρώπη με την παρουσία των ορθοδόξων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης επεσήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τις συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι και τον πρωθυπουργό Γιέρζι Μπούτσεκ.

    Στις συζητήσεις, που διεξήχθησαν σε ιδιαίτερα θερμό και φιλικό κλίμα, ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την προστασία και προσοχή που δείχνουν στην Ορθόδοξη Πολωνική Εκκλησία που είναι δεύτερη σε αριθμό μετά την Καθολική Εκκλησία. Οι Ορθόδοξοι υπολογίζονται περίπου στις 800.000.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κβασνιέφσκι είπε ότι με ευχαρίστηση δέχεται και πάλι τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, γιατί στο πρόσωπό του βλέπει όχι μόνο έναν επιφανή θρησκευτικό ηγέτη, αλλά και μια προσωπικότητα με ανοιχτούς ορίζοντες και σύγχρονες αντιλήψεις.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε κάθε συνάντηση που είχε δεν παρέλειπε να ζητήσει από τους αξιωματούχους της Πολωνίας, πολιτικούς και θρησκευτικούς, την προστασία των δικαιωμάτων της Ορθοδόξου Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Πολωνίας.

    Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε σε μια Ευρώπη όχι μόνο πολιτική ή οικονομική ή στρατιωτική, αλά και βασισμένη και σε πνευματική βάση, όπου η Ορθοδοξία δικαιούται να έχει καθοριστική παρουσία και ρόλο.

    Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις οικολογικές πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την προστασία του περιβάλλοντος και ζήτησε τη συμπαράσταση της Πολωνικής Πολιτείας για το 4ο Διεθνές Οικολογικό Συμπόσιο για την προστασία της Βαλτικής, που θα πραγματοποιηθεί το 2001, εν πλω. Μεταξύ των λιμανιών της Βαλτικής, το Συμπόσιο θα περάσει και από το λιμάνι του Γκντανσκ της Πολωνίας.

    Ο πρόεδρος της Πολωνίας και ο πρωθυπουργός εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους για το Συμπόσιο της Βαλτικής, το οποίο χαρακτήρισαν ως πολύ σημαντικό.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα μιλήσει αύριο στην πολωνική Βουλή μετά από πρόσκληση του προέδρου της, ως ένδειξη της αναγνώρισης και του πλήρους σεβασμού στο έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας που αναπτύσσει στον κοινωνικό τομέα και στην ανθρώπινη δικαιοσύνη. Το θέμα της ομιλίας του Πατριάρχη έχει τον τίτλο "Η Ορθόδοξη Εκκλησία και οι προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου". Στην Πολωνική Βουλή έχει μιλήσει ο Πάπας, δεύτερος ο Πατριάρχης και τον προσεχή Μάιο ο Δαλάι Λάμα.

    Ο Πατριάρχης βρίσκεται στη Βαρσοβία από τις 22 Ιανουαρίου και χθες μετέβη αεροπορικώς στο Βρόισλαβ όπου συλλειτούργησε με τον Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας Σάβα και άλλους ιεράρχες.

    Τον Πατριάρχη συνοδεύουν οι Μητροπολίτες Λαγκαδά Σπυρίδων και Ευδοκιάδος Ειρηναίος. Συνάντηση είχε με τον Καθολικό Αρχιεπίσκοπο Βαρσοβίας Κορδινάλιο Κλεμπ καθώς και με άλλους εκπροσώπους των άλλων χριστιανικών δογμάτων και ομολογιών.

    [02] ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2000 (20:06 UTC+2)

    Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της οποίας επικράτησε η θέση της ετοιμότητας ενόψει των εκλογών του 2000.

    Στη σύκσεψη συμμετείχαν κορυφαία κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης, η Βάσω Παπανδρέου, ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο Νίκος Θέμελης, ο Μιχάλης Νεονάκης κ.α.

    Η συζήτησε επικεντρώθηκε στα ψηφοδέλτια των μονοεδρικών περιοχών, χωρίς ωστόσο να ληφθούν τελικές αποφάσεις.

    [03] ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ: ΔΥΝΑΤΗ Η ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΣΕΙΣΜΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2000 (20:04 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι σε πέντε μήνες θα υπάρχουν τα απαραίτητα επιστημονικά στοιχεία για να είναι δυνατή η μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη σεισμών σε ορισμένες περιοχές εξέφρασε ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Βασίλης Παπαζάχος, ο οποίος βραβεύτηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα τελετών του πανεπιστημίου με τιμητική πλακέτα, για την 40χρονη προσφορά του στην επιστήμη του.

    Η κύρια ομιλία για τον Βασίλη Παπαζάχο έγινε απο τον καθηγητή Γεωλογίας, Δημοσθένη Μουντράκη, ο οποίος ανέφερε ότι η αίγλη του ονόματος του κ.Παπαζάχου οφείλεται στο υπεύθυνο και συνεχώς εξελισσόμενο ερευνητικό του έργο που τον κατέστησε κυρίαρχο τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Όπως τόνισε, υπάρχουν περισσότερες από 1.000 διεθνείς αναφορές στο έργο του βασίλη Παπαζάχου.

    Στην τιμητική τελετή παρέστησαν ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιάννης Μαγκριώτης, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, βουλευτές, πρυτανικές αρχές κ.α.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ ΚΑΙ ΣΟΛΑΝΑ

    Βρυξέλλες, 24 Ιανουαρίου 2000 (22:11 UTC+2)

    Η ενταξιακή πορεία της Κύπρου θα συνεχισθεί απρόσκοπτα ανεξάρτητα από την τύχη του πολιτικού προβλήματος, ενώ μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, (ΕΕ).

    Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε σήμερα ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Γερμανός Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν στον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

    Η ενταξιακή πορεία της Κύπρου, αλλά και το πολιτικό πρόβλημα αποτέλεσαν τα βασικά θέματα της συνάντησης αυτής, στην οποία συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, καθώς και της Αθήνας με την Αγκυρα.

    Οπως δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, ο Γερμανός Επίτροπος διαβεβαίωσε ότι όλες οι περαιτέρω κινήσεις του θα βασίζονται στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι, δηλαδή, απρόσκοπτη συνέχιση της ενταξιακής πορείας και ένταξη στην ΕΕ.

    Ο κ. Φερχόιγκεν ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του ΥΠΕΞ για οικονομική στήριξη από κοινοτικής πλευράς τόσο της προσαρμογής της Κύπρου στο κοινοτικό κεκτημένο και κυρίως της χρηματοδότησης προγραμμάτων μη κυβερνητικών οργανώσεων για την προσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε στον Επίτροπο την πρόσκληση που έχει απευθύνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στους Τουρκοκυπρίους προκειμένου να συμμετάσχουν στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Η ενταξιακή πορεία της Κύπρου και το Κυπριακό συζητήθηκαν και στη συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον ΓΓ του Συμβουλίου Υπουργών και τον Εκπρόσωπο της Κοινότητας σε θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα.

    Ο ΥΠΕΞ ζήτησε ουσιαστική εμπλοκή της κοινότητας όχι στην ουσία των συνομιλιών για το Κυπριακό, αλλά σε παραπλήσια θέματα όπως αυτό της επαναπροσέγγισης αλλά και της αξιοποίησης του κοινοτικού κεκτημένου.

    Ο κ. Σολάνα ήταν ιδιαίτερα θετικός, αλλά θα πρέπει, όπως είπε, να εξετασθεί το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών και να ληφθούν αποφάσεις.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 24 Ιανουαρίου 2000 (22:10 UTC+2)

    Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη θα έχει την ερχόμενη Τετάρτη στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Τάκης Κληρίδης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα του επιδώσει επιταγή ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων ως μέρος της βοήθειας της κυπριακής κυβέρνησης για ανακούφιση των σεισμόπληκτων.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η προσφορά αυτή αποτελεί το επιστέγασμα σειράς άλλων μέτρων βοήθειας που αποφασίστηκαν από το υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου για ανακούφιση του ελληνικού λαού, ο οποίος επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου.

    Ο κ. Κληρίδης, ο οποίος αναχωρεί αύριο για την ελληνική πρωτεύουσα για διήμερη επίσκεψη, θα έχει επίσης συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου.

    [06] ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2000 (22:10 UTC+2)

    Εκθεση ελληνικών χειρόγραφων ναυτικών χαρτών του 16ου αιώνα με τίτλο "Ακτίνες ανέμων στη θάλασσα" εγκαινίασε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιάννης Μαγκριώτης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του υπουργείου για τη νέα χιλιετία.

    Η έκθεση, που οργανώνεται από το εθνικό κένρτο χαρτών και χαρτογραφικής κληρονομιάς σε συνεργασία με το ιταλικό μορφωτικό ινστιτούτο, θα λειτουργεί από αύριο μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου στους εκθεσιακούς χώρους της Εθνικής Χαρτοθήκης στην Άνω Πόλη με ελεύθερη είσοδο.

    Με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης ο κ. Μαγκριώτης δήλωσε ότι η άνθηση που γνώρισε η Θεσσαλονίκη ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 1997 δεν ήταν συγκυριακή και ότι οι λαμπρές εκδηλώσεις δε σταμάτησαν, αντίθετα, "η Θεσσαλονίκη κάθε μέρα αποδεικνύει ότι έχει καταστεί κέντρο πολιτισμού σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο".

    Παράλληλα με την έκθεση ξεκινά, αύριο και μεθαύριο, διήμερος κύκλος διαλέξεων εφτά Ελλήνων και Ιταλών ειδικών στο Ιταλικό Ινστιτούτο, κατά τη διάρκεια των οποίων θα αναπτυχθούν θέματα σχετικά με πορτολάνους ναυτικούς χάρτες που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον.

    [07] ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ

    Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2000 (21:57 UTC+2)

    Εγκρίθηκε σήμερα από τη Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το αναθεωρημένο πρόγραμμα σύγκλισης έως το 2002, γεγονός που ανοίγει πλέον το δρόμο για την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.

    Την Τετάρτη αναμένεται η Τράπεζα της Ελλάδος να ανακοινώσει τη μείωση των επιτοκίων και θα ακολουθήσουν οι εμπορικές τράπεζες με μειώσεις των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Ετσι από το 11,5% αναμένεται να πέσουν στο 9%.

    Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να συμβάλλει στην αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων και την οικοδομική δραστηριότητα.

    [08] ΣΕ ΔΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΥΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2000 (21:37 UTC+2)

    Σε δίκη παραπέμπονται και πάλι δύο πρώην αστυνομικοί που κατηγορούνται ότι συνεργάστηκαν με μέλη του συνδικάτου του εγκλήματος, αφού ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης άσκησε έφεση, λίγες μέρες μετά την αθώωσή τους από το τριμελές πλημμελειοδικείο.

    Ο εισαγγελέας της έδρας κ. Σ. Τανάγιας, στη διάρκεια της δίκης -που είχε διεξαχθεί την περασμένη εβδομάδα- είχε προτείνει την καταδίκη των δύο πρώην αστυνομικών, αλλά το δικαστήριο τους αθώωσε. Σήμερα ο εισαγγελέας άσκησε έφεση με το σκεπτικό ότι τα πραγματικά περιστατικά (που προέκυψαν κατά την ακροαματική διαδικασία) δεν αξιοποιήθηκαν πλήρως και ως εκ τούτου δεν ανταποκρίνονται με την αθωωτική απόφαση που εκδόθηκε από το δικαστήριο.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώην αρχιφύλακας των ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Χάιτας και ο πρώην ανθυπαστυνόμος, Νίκος Ματθαίου, φέρονται ότι γνώριζαν τις δραστηριότητες που είχαν αναπτύξει τα μέλη του συνδικάτου του εγκλήματος και τους προστάτευαν από τις διωκτικές αρχές, ενώ -σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο- φιλοξένησαν τον "εγκέφαλο" της σπείρας Βασίλη Σούφλα στη Θεσσαλονίκη.

    Στις απολογίες τους οι δύο κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι τα μέλη της σπείρας τους ενέπλεξαν στην υπόθεση για να τους εκδικηθούν, ενώ ο Χάιτας ισχυρίζεται ότι όχι μόνο δεν συνεργάστηκε με τους κακοποιούς, αλλά βοήθησε τους συναδέλφους του να τους συλλάβουν.

    [09] ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ "Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΠΑΠΟΥΤΣΙΩΝ"

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2000 (21:37 UTC+2)

    Στην αίθουσα του τριμελούς πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκε το σήριαλ της διαμάχης που είχε ξεσπάσει πριν από τρία περίπου χρόνια στη Θεσσαλονίκη με την παράσταση του ηθοποιού Λάκη Λαζόπουλου «Η Κυριακή των Παπουτσιών».

    Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθησαν οι ιδιοκτήτες του πρώην εργοστασίου «Φιξ» -που είχε διαμορφωθεί εκείνη την περίοδο σε θέατρο- Νίκος και Βασίλης Ζαφειρίδης, που κατηγορήθηκαν για απάτη ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, αλλά αθωώθηκαν από το δικαστήριο.

    Σύμφωνα με τη μύνηση, που κατέθεσε ο τότε ενοικιαστής του κτιριακού συγκροτήματος Παντελής Ραπτάκης οι ιδιοκτήτες δεν τον ενημέρωσαν για το ότι το πρώην εργοστάσιο είχε κριθεί διατηρητέο με αποτέλεσμα να ζημιωθεί με το ποσόν των 500 εκ. δραχμών.

    Ο μηνυτής ισχυρίζεται ότι παραπλανήθηκε από τους ιδιοκτήτες με αποτέλεσμα να ματαιωθούν οι παραστάσεις του θεατρικού έργου «Η Κυριακή των Παπουτσιών» που είχαν προγραμματιστεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της πολιτιστικής πρωτεύουσας το Πάσχα του 1997.

    Στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι παρέδωσαν έγκαιρα στον κ. Ραπτάκη όλες τις σχετικές πολεοδομικές άδειες με αποτέλεσμα να αθωωθούν από το τριμελές πλημμελειοδικείο.

    [10] ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΜΙΚΡΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 24 Ιανουαρίου 2000 (21:37 UTC+2)

    Ενα μικρό αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν τέσσερα άτομα συνετρίβη και τυλίχτηκε στις φλόγες κοντά στη πόλη Γκαντούλ στη Τουρκία, 15 λεπτά μετά την απογείωση του από την Αγκυρα με προορισμό την Κωνσταντινούπολη, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.

    Το αεροπλάνο ήταν Beechcraft-9 της ιδιωτικής εταιρείας Top-Air και μέχρι τώρα αγνοείται η τύχη όλων όσων βρισκόταν σε αυτό ανέφερε το πρακτορείο Ανατολή.

    O.K.

    [11] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Νέα Υόρκη, 24 Ιανουαρίου 2000 (21:21 UTC+2)

    Στην οικονομική πορεία της στρατιωτικής βιομηχανίας Raytheon αναφέρεται ρεπορτάζ του Andrew Pollack που δημοσιεύεται στην εφημερίδα The New York Times.

    Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, η εταιρία Raytheon, ανακοίνωσε μείωση των προσδοκώμενων κερδών της για τρίτη φορά από το Σεπτέμβριο, κάτι που αποδεικνύει ότι οι στρατιωτικές βιομηχανίες που προέκυψαν από το κύμα συγχωνεύσεων της δεκαετίας του '90 είναι δύσκολο να διοικηθούν.

    Η Raytheon, υπενθυμίζεται στο ρεπορτάζ, προχώρησε στην απόκτηση διαφόρων στρατιωτικών βιομηχανιών, όπως η Hughes Electronics Corporation και η Texas Instrument, στα πλαίσια των συγχωνεύσεων που ενθάρρυνε το Πεντάγωνο μετά τη λήξη του ψυχρού πολέμου. Ωστόσο, η εν λόγω βιομηχανία, που κατασκευάζει τους πυραύλους Patriot και Tomahawk, παρουσιάζεται να έχει προβλήματα στην ενσωμάτωση και διοίκηση των νέων της αποκτημάτων.

    [12] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ " ΣΥΧΡΟΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ"

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2000 (21:21 UTC+2)

    H τρίτη διεθνής συνάντηση με τίτλο "Σύγχρονη Επιχείρηση και Χρηματιστήριο Αθηνών" θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 17 έως τις 19 Μαρτίου, στο Συνεδριακό Κέντρο "Ι. Βελλίδης".

    Στα πλαίσια της συνάντησης θα διεξαχθεί διεθνές συνέδριο με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από τον ελληνικό και διεθνή χώρο, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τις προοπτικές των επιχειρήσεων και της κεφαλαιαγοράς στη νέα χιλιετία.

    Οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου θα είναι: Ελληνες θεσμικοί επενδυτές και οικονομική ανάπτυξη των Βαλκανίων, ευκαιρίες και κίνδυνοι για τις ελληνικές εταιρίες στις βαλκανικές αγορές, διεθνή κεφάλαια στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, προοπτικές και εξελίξεις στον κλάδο των εταιριών πληροφορικής και χρηματιστηριακό κέντρο Θεσσαλονίκης -άξονας περιφερειακής ανάπτυξης.

    Κατά τη διάρκεια της τριήμερης συνάντησης θα λειτουργήσει, επίσης, έκθεση των εισηγμένων εταιριών στο χρηματιστήριο, ενώ θα πραγματοποιηθεί και εκδήλωση παρουσίασης τους στο επενδυτικό κοινό.

    [13] ΣΦΟΔΡΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 24 Ιανουαρίου 2000 (21:14 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντους

    Οι σφοδρές χιονοπτώσεις που πλήττουν τη Ρουμανία τις τελευταίες μέρες προκάλεσαν το θάνατο ατόμων, ερήμωσαν χωριά και τα άφησαν χωρίς ηλεκτρική ενέργεια.

    Ενα τετράχρονο παιδί βρέθηκε νεκρό σήμερα στη πόλη Κλουζ στη Κεντρική Ρουμανία όταν κατέρρευσε στέγη σιτοβολώνα από το χιόνι και το καταπλάκωσε.

    Στην πόλη Μπρασοφ στη Κεντρική επίσης Ρουμανία η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με πολύ δυσκολία ενώ στη πόλη Οράντεα στα Βορειοδυτικά συνεργεία διάσωσης πάλευαν όλη τη μέρα για να σώσουν μια γυναίκα που είχε παγιδευτεί στο χιόνι, σε βάθος δυο μέτρα.

    Στη πόλη Μπιχορ στη Βόρεια Ρουμανία χιονοστιβάδα καταπλάκωσε πολλά σπίτια σε χωριά που ευτυχώς οι κάτοικοι τα είχαν εγκαταλείψει και οι περισσότεροι δρόμοι έχουν μπλοκαριστεί από το χιόνι ενώ δεν υπάρχουν χρήματα και εξοπλισμός για να καθαριστούν. Στο Βατσαου 13.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς νερό γιατί από τη χιονοστιβάδα έσπασε ο κεντρικός αγωγός ύδρευσης.

    Η ανατολική επαρχία Βραντσεα είναι πλήρως απομονωμένη και το χιόνι πέφτει ασταμάτητα όλο το εικοσιτετράωρο προκαλώντας διακοπές στα τηλέφωνα και στο ηλεκτρικό ρεύμα.

    Στο λιμάνι Κωστάντζα οι αρχές περιμένουν μεγάλη καταιγίδα ενώ οι άνεμοι φθάνουν τα 8 μποφόρ και τα πλοία έχουν αγκυροβολήσει στο λιμάνι. Τα μεγάλα πλοία ωστόσο έχουν ανοιχτές τις μηχανές τους για να μετακινηθούν μέσα στο λιμάνι αν χρειαστεί.

    Στο Βουκουρέστι επίσης το χιόνι πέφτει ασταμάτητα και η κυκλοφορία διεξάγεται με σημαντικά προβλήματα ενώ τα σπίτια προμηθεύονται με μικρότερες ποσότητες αερίου για θέρμανση.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 24 January 2000 - 20:56:00 UTC