Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-01-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΔΙΚΗ
  • [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΑΤΖΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ
  • [03] ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΚΑΤΑ 6 ΜΗΝΕΣ
  • [04] ΠΑΓΕΤΟΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΤΣΑΡΙΑΝ - ΑΛΙΕΦ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ ΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
  • [06] ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ
  • [07] Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΑΛΛΟΥΣ 210 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [08] Η ΡΩΣΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ 2,56 ΔΙΣ. ΔΟΛ. ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΟ 2000
  • [09] ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • [10] ΡΩΣΙΑ: ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ
  • [11] ΠΟΣΟ 370 ΕΚ. ΔΡΧ. ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΡΕΙΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΗΣ "ΑΛΚΗ"
  • [12] Ο ΕΡΧΑΡΝΤ ΜΠΟΥΣΕΚ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΣΕ ΝΕΥΡΑΛΓΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
  • [13] ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: ΕΠΙΤΥΧΕΙΣ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [14] ΔΙΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [01] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΔΙΚΗ

    Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2000 (15:00 UTC+2)

    Τη βεβαιότητα ότι η πορεία του πληθωρισμού θα είναι καθοδική εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Στη συνάντηση, στην οποία μετείχε και ο υπουργός Ανάπτυξης Ευάγγελος Βενιζέλος, συζητήθηκε η πορεία του τιμάριθμου μετά και τις νέες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.

    Ο κ. Παπαντωνίου επισήμανε ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού έχει πολύ μεγάλη σημασία και για την Ελλάδα και για την κοινωνία αλλά κυρίως για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Τόνισε ακόμη ότι η σημερινή μείωση των επιτοκίων σηματοδοτεί ένα κύκλο μειώσεων των επιτοκίων από τις εμπορικές τράπεζες για την ελάφρυνση των επιχειρήσεων, των καταναλωτών και των δανειοληπτών.

    Σχετικά με το Χρηματιστήριο, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας επισήμανε ότι ακολουθεί μεν τη δική του πορεία όμως δεν μπορεί να παραμείνει αδιάφορο στις θετικές εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας. "Ενα πράγμα είναι σαφές: ότι η ελληνική οικονομία θα παράγει καλές ειδήσεις τους επόμενους μήνες και στον τομέα των επιτοκίων και στον τομέα των άλλων παραμέτρων που διαμορφώνουν την οικονομική κατάσταση και την προοπτική ένταξης στην ΟΝΕ τον Ιούνιο του 2000", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαντωνίου. Εξάλλου, επισήμανε ότι η αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς σε ώριμη αγορά θα σημάνει την είσοδο νέων κεφαλαίων από το εξωτερικό.

    Ο υπουργός δήλωσε ότι τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου το Συμβούλιο ECOFIN θα συζητήσει προς έγκριση το πρόγραμμα σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας και, όπως τόνισε, "η προσυπογραφή του κειμένου από το ECOFIN οπωσδήποτε θα συμβάλλει στην αξιοπιστία της ελληνικής αίτησης για ένταξη στην ΟΝΕ".

    Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στην αύξηση των καυσίμων παραδέχτηκε ότι είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και τις δυτικές χώρες. Ωστόσο επισήμανε ότι η αύξηση των καυσίμων επηρεάζει και τον πληθωρισμό σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, "άρα δεν μεταβάλλει τη σχέση που πρέπει να έχει η χώρα μας με τις τρεις χώρες που έχουν τις καλύτερες επιδόσεις στη ζώνη του ευρώ". "Υπάρχει ο σκληρός πυρήνας του πληθωρισμού, εκτός του οποίου παραμένουν τα καύσιμα και τα νωπά οπωροκηπευτικά. Στο σκληρό πυρήνα πηγαίνουμε πάρα πολύ καλά και με τη βοήθεια όλων των παραγόντων της οικονομίας και της αγοράς θα πετύχουμε το στόχο μας", πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

    Στη σημερινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό συζητήθηκε ακόμη η πορεία του κυβερνητικού έργου ενώ τέθηκαν και ειδικότερα ζητήματα του υπουργείου Ανάπτυξης. Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, ο πρωθυπουργός έδωσε οδηγία για την επιτάχυνση του έργου της κυβέρνησης, ώστε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και τις απαιτήσεις των πολιτών. Εγκυρες πληροφορίες φέρουν τον κ. Σημίτη να αναθέτει στον κ. Βενιζέλο τον συντονισμό του έργου της επόμενης τετραετίας με την αξιοποίηση του υλικού του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης αλλά και προσώπων της ευρύτερης κοινωνικής ζωής.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, με αφορμή τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, κατηγόρησε τον Κώστα Καραμανλή για ανέξοδη δημαγωγία και θεσμικό ερασιτεχνισμό. "Βέβαια αυτά θα ήταν καλά να μας τα είχε πει η Νέα Δημοκρατία, πριν από πέντε χρόνια, όταν άρχισε η διαδικασία αναθεώρησης", είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι θα μπορεί πλέον να τα πει μετά από δεκαπέντε περίπου χρόνια όταν θα γίνει με το καλό η επόμενη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

    [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΑΤΖΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ

    Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2000 (13:32 UTC+2)

    Φωτογραφία: Λουκάς Παπαδήμος

    Την εκτίμηση ότι οι επόμενες προσαρμογές των ελληνικών επιτοκίων στα ευρωπαϊκά δεδομένα θα σημειωθούν όταν διασφαλιστούν η διατήρηση του πληθωρισμού σε χαμηλό επίπεδο και η επίτευξη του στόχου ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ, διατύπωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκάς Παπαδήμος.

    Ο κ. Παπαδήμος, επισήμανε ότι η μείωση των επιτοκίων που ανακοινώθηκε σήμερα αποφασίστηκε αφού ελήφθησαν υπόψη οι ευνοϊκές προοπτικές του πληθωρισμού, μετά την πρόσφατη ανατίμηση της κεντρικής ισοτιμίας της δραχμής και τη διαπίστωση ότι η πορεία του μέσου ετήσιου ρυθμού πληθωρισμού είναι συμβατή με τη συμμετοχή στην ΟΝΕ.

    Από την πλευρά του ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θεόδωρος Καρατζάς, που μαζί με τον κ. Παπαδήμο, βραβεύτηκαν από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τόνισε ότι εντός της ημέρας ανακοινώνεται μείωση των επιτοκίων και από την Εθνική Τράπεζα. Επισήμανε δε ότι η μείωση των επιτοκίων θα συνεχιστεί διότι, όπως υπογράμμισε, ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους τα επιτόκια να προσαρμοστούν στα επιτόκια του ευρώ.

    Σημειώνεται ότι το διατραπεζικό επιτόκιο παρέμβασης έπεσε από το 10,75 στο 9,75%. Το επιτόκιο overnight μειώνεται από 10,25 σε 9,5% ενώ τα υπόλοιπα βασικά επιτόκια μειώνονται κατά 0,5%. Μετά την κίνηση αυτή σε μείωση των επιτοκίων αναμένεται να προχωρήσουν και οι εμπορικές τράπεζες.

    [03] ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΚΑΤΑ 6 ΜΗΝΕΣ

    Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2000 (18:57 UTC+2)

    Σταδιακή μείωση της στρατιωτικής θητείας κατά 6 μήνες, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος. Όπως έγινε γνωστό, η θητεία για το στρατό ξηράς θα μειωθεί στους 12 μήνες από 18, για την αεροπορία στους 14 μήνες από 20 και για το πολεμικό ναυτικό στους 15 από 21 μήνες που ισχύει τώρα.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος διευκρίνισε ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί σε διάστημα τριών χρόνων, μέσω του προγράμματος για τη δημιουργία του επαγγελματικού στρατού και του εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων. Ολα τα παραπάνω ζητήματα θα διευκρινίζονται σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του πρώτου τριμήνου του 2000.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε, εξάλλου, στην πρόταση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ για σύσταση μεικτής ομάδας στρατιωτικών και διπλωματών που θα εξετάσουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο. Ο υπουργός Αμυνας επισήμανε ότι είχε μια πρώτη τηλεφωνική ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου ενώ διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία άλλη ρύθμιση στις στρατιωτικές σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας πέρα από όσα αναφέρονται γραπτώς στο μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ που είχε υπογραφεί το 1988. Το μνημόνιο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Τσοχατζόπουλο, αποτέλεσε τη βάση για τη συζήτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

    [04] ΠΑΓΕΤΟΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιανουαρίου 2000 (19:39 UTC+2)

    Τον πιο "παγωμένο" μήνα των τελευταίων χρόνων ζουν οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας, όπου πολλά χωριά και ορεινοί οικισμοί, κυρίως στη Θράκη, παραμένουν αποκλεισμένα από τα χιόνια και τον παγετό που σχηματίστηκε σε μεγάλα τμήματα του οδικού επαρχιακού δικτύου, εξαιτίας των ασυνήθιστα χαμηλών θερμοκρασιών.

    Τα καιρικά φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα στους νομούς Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης, όπου πολλά σχολεία παρέμειναν και σήμερα κλειστά, για δεύτερη συνεχή μέρα, ενώ στην πόλη της Θεσσαλονίκης επικρατούσε στη διάρκεια της ημέρας ολικό ψύχος, δηλαδή ο δείκτης του θερμομέτρου ήταν καθηλωμένος υπό το μηδέν.

    Η κυκλοφορία των οχημάτων σχεδόν σε ολόκληρο το ορεινό επαρχιακό δίκτυο της Θράκης και στους νομούς Καβάλας και Σερρών, Ημαθίας, Πιερίας, καθώς επίσης και στους τέσσερις νομούς της Δυτικής Μακεδονίας διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες. Η χαμηλότερη θερμοκρασία σημειώθηκε και πάλι στο Νευροκόπι Δράμας, όπου ο υδράργυρος έπεσε στους -19 βαθμούς, ενώ ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών για τον φετινό χειμώνα σημειώθηκαν και στα υπόλοιπα αστικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας.

    Στην Κοζάνη ο δείκτης κατέγραψε -11 βαθμούς, στη Φλώρινα -10 και στη Θεσσαλονίκη -5. Στην περιοχή Νευροκοπίου Δράμας πατατοπαραγωγοί έχουν υποστεί τις τελευταίες μέρες ζημιές από τον παγετό, ενώ σε κοινότητες του νομού Θεσσαλονίκης σημειώθηκαν και προβλήματα στην υδροδότηση από το πολικό ψύχος που "έσπασε" πολλά υδρόμετρα και σωλήνες του δικτύου.

    Σύμφωνα με τη μετερεωολογική υπηρεσία, ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει μικρή βελτίωση από μεθαύριο Παρασκευή και από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας η θερμοκρασία αναμένεται να ανεβεί, καθώς βόρειοι άνεμοι θα στραφούν σε νότιους.

    Γ.Χ.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΤΣΑΡΙΑΝ - ΑΛΙΕΦ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ ΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

    Στρασβούργο, 26 Ιανουαρίου 2000 (20:58 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Αρμενίας Ρόμπερτ Κοτσαριάν και ο Αζέρος ομόλογος του Χαϊντάρ Αλίεφ θα έχουν συνομιλίες τη Παρασκευή στο Νταβός της Ελβετίας, στο πλαίσιο οικονομικού φόρουμ ανακοίνωσε ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών Βαρταν Οσκανιαν.

    Οι κύριοι Κοτσαριάν και Αλίεφ θα συζητήσουν το πρόβλημα του Ναγκόρνο - Καραμπάχ ανέφερε ο κ. Οσκανιάν και πρόσθεσε ότι οι δυο πρόεδροι συναντήθηκαν στο Κρεμλίνο τη Δευτέρα και ο προσωρινός πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υποσχέθηκε να στηρίξει οποιαδήποτε λύση των δυο πλευρών.

    Το Ναγκόρνο - Καραμπάχ αποτελεί επικράτεια του Αζερμπαϊτζάν στην οποία κατοικούν κυρίως Αρμένιοι και διακήρυξε την ανεξαρτησία του το 1991 μετά τη κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, ενώ προσπαθεί συνεχώς να ενωθεί με την Αρμενία.

    Ο.Κ.

    [06] ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιανουαρίου 2000 (20:57 UTC+2)

    Το Δικαστικό Συμβούλιο του Στρατοδικείου Ξάνθης θα αποφανθεί μέσα στις επόμενες μέρες, για το αν θα πρέπει ή όχι να επιβληθούν περιοριστικοί όροι στον πρώην έφεδρο ανθυπολοχαγό, Άρη Μπακατινάκη, που κατηγορείται για τη δολοφονία του 20χρονου στρατιώτη Σπύρου Ρωμιόπουλου, πριν από τρία περίπου χρόνια, σε στρατιωτική μονάδα του Έβρου.

    Ο πρώην δόκιμος απολογήθηκε σήμερα στον τακτικό ανακριτή του Διαρκούς Στρατοδικείου Ξάνθης, αλλά μετά την ολοκλήρωση της απολογίας, σημειώθηκε διαφωνία μεταξύ του ανακριτή και του εισαγγελέα του Στρατοδικείου, για το αν θα έπρεπε ή όχι να προφυλακιστεί μέχρις ότου διεξαχθεί η δίκη. Έτσι, η υπόθεση παραπέμφθηκε στο αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο του Στρατοδικείου, τα μέλη του οποίου αναμένεται να επιλύσουν τη διαφωνία με την έκδοση βουλεύματος.

    Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Μπακατινάκη κατέθεσαν στον ανακριτή, υπολοχαγό Δημ. Σινιάκο, απολογητικό υπόμνημα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος στην κατάθεσή του αρνήθηκε κάθε κατηγορία και οποιαδήποτε ανάμειξη στη δολοφονία. Να σημειωθεί ότι ο πρώην έφεδρος ανθυπολοχαγός είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού και χρειάστηκε η συνδρομή των ελληνικών διωκτικών αρχών με τις αντίστοιχες ολλανδικές, προκειμένου να επιστρέψει στην Ελλάδα και να καταθέσει για την υπόθεση.

    Ο Σπύρος Ρωμιόπουλος βρέθηκε νεκρός στις 18 Ιουνίου 1997, έξω από το τάγμα πεζικού, στην περιοχή Σουφλίου, όπου υπηρετούσε. Από τις γνωματεύσεις είχε αποκλειστεί αρχικά η εγκληματική ενέργεια, αλλά η υπόθεση επανήλθε πριν από μερικούς μήνες στο προσκήνιο, χάρη στην επιμονή του πατέρα του, που όλα αυτά τα χρόνια υποστηρίζει ότι ο γιος του έπεσε θύμα δολοφονίας. Σε στρατιωτικά ρούχα, που είχε παραδώσει ο δόκιμος, μετά την απόλυσή του από το στράτευμα, ανιχνεύτηκαν κηλίδες αίματος, με αποτέλεσμα να στραφούν οι υποψίες εναντίον του.

    Γ.Χ.

    [07] Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΑΛΛΟΥΣ 210 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Βόννη, 26 Ιανουαρίου 2000 (20:54 UTC+2)

    Η κυβέρνηση της Γερμανίας αποφάσισε να στείλει άλλους 210 αστυνομικούς στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Σημειώνεται ότι στο Κοσσυφοπέδιο βρίσκονται ήδη 210 αστυνομικοί από τη Γερμανία.

    Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση του Βερολίνου έλαβε την απόφαση αυτή ανταποκρινόμενο σε επείγον αίτημα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Κ.Γ.

    [08] Η ΡΩΣΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ 2,56 ΔΙΣ. ΔΟΛ. ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΟ 2000

    Μόσχα, 26 Ιανουαρίου 2000 (20:54 UTC+2)

    Η Ρωσία ελπίζει να λάβει τέσσερα δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ΔΝΤ, ύψους 640 εκατομμυρίων δολαρίων το καθένα μέσα στο 2000 ανακοίνωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών της χώρας.

    Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών γνωρίζει ότι αυτό είναι ένα πολύ αισιόδοξο σενάριο αλλά το πρόγραμμα του 2000 μπορεί να εφαρμοστεί μόνο αν δοθούν τα χρήματα δήλωσε ο Άντον Σιλουάνοφ που είναι επικεφαλής του τμήματος μακροοικονομίας στο υπουργείο Οικονομικών.

    Χθες έφθασε στη Μόσχα αντιπροσωπεία του ΔΝΤ για να ελέγξει αν η Ρωσία υλοποίησε τους όρους που της είχε θέσει ο οργανισμός για το 1999 και να ορίσει νέους στόχους για το 2000. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ δεν χορήγησε στη Ρωσία δανειοδοτική δόση τον Σεπτέμβριο με την αιτιολογία ότι δεν έχουν συντελεστεί οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει στη χώρα.

    O.K.

    [09] ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιανουαρίου 2000 (20:51 UTC+2)

    Χθες το βράδι έφτασε στη Θεσσαλονίκη ένας 15χρονος από τα Γιαννιτσά, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στον Αγιο Δημήτριο με μηνιγγίτιδα, αυξάνοντας τον αριθμό των κρουσμάτων στη Βόρειο Ελλάδα σε 6.

    Ο 15χρονος Ευστάθιος Λούγκας, από την Αριδαία, ο οποίος παρουσίασε χθες υψηλό πυρετό και έντονους πονοκεφάλους, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Λοιμωδών της Θεσσαλονίκης. Οι γιατροί αφού διέγνωσαν τη μηνιγγίτιδα αποφάσισαν τη μεταφορά του νεαρού στο νοσοκομείο Αγιος Δημήτριος, καθώς έκριναν αναγκαία τη νοσηλεία του σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

    Επίσης με μηνιγγίτιδα νοσηλεύεται στη Θεσσαλονίκη από χθες 18χρονη από τα Τρίκαλα, η κατάσταση της οποία κρίνεται από τους γιατρούς σοβαρή.

    [10] ΡΩΣΙΑ: ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ

    Μόσχα, 26 Ιανουαρίου 2000 (20:00 UTC+2)

    Το 60% των ρώσων ψηφοφόρων τάσσονται υπέρ του προσωρινού προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, εν όψει των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στη χώρα στις 26 Μαρτίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Ινστιτούτου Πολιτικών Μελετών, ΑRPS μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ινετρφάξ.

    Ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ συγκέντρωσε μόνο το 21% των ψήφων στις προτιμήσεις των ρώσων, ενώ ο Γιεβγκένι Πριμακόφ, πρώην πρωθυπουργός έλαβε 8%. Τέταρτος έρχεται ο ηγέτης του κόμματος "Γιάμπλοκο", Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι με 5%.

    Στην δημοσκόπηση πήραν μέρος 1.600 Ρώσοι ψηφοφόροι σε περισσότερες από 90 πόλεις και τα περιθώρια λάθους είναι 2.5%.

    O.K.

    [11] ΠΟΣΟ 370 ΕΚ. ΔΡΧ. ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΡΕΙΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΗΣ "ΑΛΚΗ"

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιανουαρίου 2000 (19:59 UTC+2)

    Χρηματικό ποσό 370 εκατομμυρίων δραχμών διεκδικούν από τον πρώην διευθυντή του υποκαταστήματος Θεσσαλονίκης της χρηματιστηριακής εταιρίας "Αλκή", τρεις πρώην πελάτες του, που υποστηρίζουν ότι συγκαταλλέγονται μεταξύ των θυμάτων του παραχρηματιστηριακού σκανδάλου, που αποκαλύφθηκε τον περασμένο Μάιο.

    Οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων συζητήθηκαν σήμερα από το Μονομελές Πρωτοδικείο και αναμένεται η έκδοση απόφασης. Τις κατέθεσαν ο διευθυντής υποκαταστήματος της Τράπεζας Πίστεως, Δημ. Νικητίδης και οι έμποροι Απ. Βασιλειάδης και Ιορδ. Σιδηρόπουλος που στρέφονται κατά του πρώην διευθυντή του υποκαταστήματος της χρηματιστηριακής εταιρίας στη Θεσσαλονίκη, Λεωνίδα Τεζαψίδη, ο οποίος βρίσκεται προφυλακισμένος τους τελευταίους μήνες.

    Και οι τρεις υποστηρίζουν ότι έχασαν μεγάλα χρηματικά ποσά που είχαν παραδώσει στον τότε υπεύθυνο του γραφείου για να τα επενδύσει σε μετοχές. Να σημειωθεί ότι για τις τρεις αιτήσεις έχουν δεσμευτεί από το δικαστήριο περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας και του πρώην διευθυντή, ενώ η ειδική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης αναμένεται να εκδώσει το συνολικό πόρισμα για την υπόθεση του παραχρηματιστηριακού σκανδάλου.

    Γ.Χ.

    [12] Ο ΕΡΧΑΡΝΤ ΜΠΟΥΣΕΚ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΣΕ ΝΕΥΡΑΛΓΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

    Στρασβούργο, 26 Ιανουαρίου 2000 (19:59 UTC+2)

    του Αγγελου Μαρκόπουλου

    Ο Αυστριακός πολιτικός Ερχαρντ Μπούσεκ επιλέχθηκε για τη νευραλγική θέση του Προέδρου του "Τραπεζιού υπ. αρ.1" του Συμφώνου Σταθερότητας για τα Βαλκάνια (αρμόδιο για δημοκρατικούς θεσμούς και ανθρώπινα δικαιώματα) με συμφωνία του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΑΣΕ.

    Ο κ. Μπούσεκ είναι πρώην αντι-καγκελάριος (τέως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης) της Αυστρίας, στην αρχή των ετών 1990 και διετέλεσε και υπουργός Επιστημών και Ερευνών, μεταξύ άλλων και ως Χριστιανοδημοκράτης αντιδήμαρχος Βιέννης.

    Σπούδασε κυρίως Νομικά και όπως είπαν αυστριακές πηγές στο ΜΠΕ, ήταν γνωστός για διάφορες προσωπικές επαφές με πρώην αντιφρονούντες στα πρώην Σοσιαλιστικά κράτη της Ανατολικής Ευρώπης.

    Την εκλογή ανακοίνωσε ο ΓΓ του ΣτΕ Βάλτερ Σβίμερ (επίσης Αυστριακός) λέγοντας ότι είχε ήδη συμφωνηθεί με το Νορβηγό υπουργό Εξωτερικών κ. Βόλεμπεκ, όταν παρέδιδε την ετήσια προεδρία του ΟΑΣΕ (τέλος Δεκεμβρίου 1999) στη σημερινή αυστριακή προεδρία του 2000 (που αναμένεται να εκπροσωπήσει αύριο στο Στρασβούργο ο κ. Σιούσελ ή διάδοχός του ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις που εκτυλίσσονται τώρα στη Βιέννη για τη διακυβέρνηση της χώρας).

    Ο κ. Σβίμερ παρατήρησε ότι ο κ. Μπούσεκ "γνωρίζει καλά τη Νοτιανατολική Ευρώπη".

    Παραδέχθηκε, πάντως απαντώντας σε ερώτηση της Γαλλίδας βουλευτή των Σοσιαλιστών κ. Ντυριέλ ότι ο Συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας Γερμανός Μπόντο Χόμπαχ είχε εκφράσει αρχικά παράκληση να προτιμηθεί, αν ήταν δυνατό μία γυναίκα Βρετανικής υπηκοότητας...

    Τρεις κατάλληλες προσωπικότητες που προσεγγίσαμε δεν ήταν όμως απηλλαγμένες άλλων υποχρεώσεων, είπε ο κ. Σβίμερ και πρόσθεσε "και δεν μπορούσαμε να βρούμε ούτε μία Γαλλίδα πολιτικό, που θα ήταν κατάλληλη για υποψήφια, αλλά είχε αναλάβει εν τω μεταξύ άλλα καθήκοντα".

    Ετσι, το ΣτΕ πρότεινε 3 ονόματα, την πρώην πρόεδρο της ΚΣΣΕ Γερμανίδα Λένι Φίσερ, τον Ισπανό Χιλ Ρόμπλες και τον Αυστριακό πολιτικό Ερχαρντ Μπούσεκ, ο δε ΟΑΣΕ συμφώνησε για τον 3ο υποψήφιο. Στην Επιτροπή υπουργών του ΣτΕ, η πιο πάνω πρόταση έγινε δεκτή χωρίς καμία αντίρρηση, ούτε καν μίας χώρας, παρατήρησε ο κ. Σβίμερ.

    Η εκλογή του προέδρου για τη στρατηγική πτυχή του Συμφώνου Σταθερότητας που επικεντρώνεται γύρω από πολιτικά κυρίως θέματα θεσμών και ατομικών δικαιωμάτων (τραπέζι εργασίας 1) κατέστη αναγκαία αφ' ότου ο αρχικός πρόεδρος Μαξ Βαν Ντερ Στουλ παρέμεινε τελικά (αντίθετα από προβλέψεις) στην προηγούμενη θέση, ως εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, αρμόδιος για τις μειονότητες, εφόσον αποφασίστηκε να επεκταθεί χρονικά η εντολή του.

    [13] ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: ΕΠΙΤΥΧΕΙΣ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιανουαρίου 2000 (19:58 UTC+2)

    Στις επιτυχίες της κυβέρνησης στους τομείς της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής, στην είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ και στο νέο ρόλο της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αναφέρθηκε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γιάννης Μαγκριώτης σε εκδήλωση στις Συκιές με θέμα "2000-ευκαιρίες και προκλήσεις της νέας εποχής", που εντάσσεται στο πλαίσιο του διαλόγου υου ΥΜΑ-Θ με τους πολίτες για τις προοπτικές της χώρας.

    Ο κ.Μαγκριώτης δήλωσε ότι οι στόχοι του ΠΑΣΟΚ επιτεύχθηκαν, δίνοντας απάντηση σε αυτούς που υποστήριζαν ότι δεν επρόκειτο να απαλλαχτεί η χώρα από τα προβλήματα της οικονομίας και ότι οι θυσίες του λαού δεν θα είχαν αντίκρισμα.

    Για την είσοδο στην ΟΝΕ ο υπουργός τόνισε ότι κατακτήθηκε με σωστό προγραμματισμό και δουλειά, δίνοντας την ευκαιρία στην Ελλάδα να περάσει σε περίοδο ανάπτυξης και ευημερίας, ενώ για την εξωτερική πολιτική ότι κατόρθωσε να γίνει ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και με ισχυρή παρουσία στους διεθνείς οργανισμούς. Αναφερόμενος στο ρόλο της Βόρειας Ελλάδας στα Βαλκάνια υπογράμμισε ότι η Μακεδονία και η Θράκη αποτελούν το αναπτυξιακό και παραγωγικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    "Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και οι σύμμαχοι από τον επιχειρηματικό και επιστημονικό κόσμο, όπως επίσης από τους ανθρώπους του πολιτισμού, των γραμμάτων και των τοπικών φορέων" είπε ο κ. Μαγκριώτης.

    [14] ΔΙΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιανουαρίου 2000 (19:49 UTC+2)

    Δίωρη στάση εργασίας πραγματοποιούν μεθαύριο Παρασκευή, από τις 10 έως τις 12 το πρωί, οι δικαστικοί υπάλληλοι στη Θεσσαλονίκη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα προβλήματα καθαριότητας και θέρμανσης στο Δικαστικό Μέγαρο.

    Όπως επισημαίνουν μέλη της διοίκησης στο Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, από τις αρχές του φετινού χειμώνα σημειώνονται βλάβες στο κεντρικό σύστημα θέρμανσης, ενώ τις τελευταίες μέρες οι διάδρομοι στον πρώτο όροφο, όπου λειτουργούν οι υπηρεσίες της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, είναι γεμάτοι από σκουπίδια, επειδή η καθαρίστρια είναι άρρωστη και δεν υπάρχει αντικαταστάτρια.

    Οι δικαστικοί υπάλληλοι δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις αν δεν λυθούν τα λειτουργικά προβλήματα στο κτίριο, αφού -όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του Συλλόγου τους- σε ένα χώρο 10.000 τετραγωνικών μέτρων, στο πολυόροφο Δικαστικό Μέγαρο απασχολούνται μόνον πέντε καθαρίστριες.

    Γ.Χ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 26 January 2000 - 19:13:45 UTC