Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-03-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ 12ο ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΝΕ
  • [02] ΜΑΥΡΗ ΤΡΙΤΗ ΣΤΟ ΧΑΑ- ΕΦΤΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΟ -7,29!
  • [03] EΞΕΛΙΞΕΙΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙ Η ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ VMRO
  • [04] ΙΣΠΑΝΙΑ: ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΧΟΣΕ ΜΑΡΙΑ ΑΘΝΑΡ
  • [05] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
  • [06] ΜΠΑΣΚΕΤ Α1: ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ Ο ΜΙΛΑΝ ΤΟΜΙΤΣ
  • [07] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟΝ ΧΟΣΕ ΜΑΡΙΑ ΑΘΝΑΡ
  • [08] ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΟΙ
  • [09] ΒΟΛΕΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
  • [10] ΕΥΝΟΪΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [11] ΤΟ ΗΑDEP ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [12] ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΣΕΡΒΙΚΩΝ ΜΜΕ
  • [13] Η ΡΩΣΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΚΕΛΕΡ
  • [14] ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

  • [01] Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ 12ο ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΝΕ

    Βρυξέλλες, 14 Μαρτίου 2000 (10:30 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας

    Φωτογραφία: Χοσέ Μάτος Ντα Γκάμα.

    Η Ελλάδα θα γίνει το δωδέκατο μέλος της ΟΝΕ στο συμβούλιο κορυφής στο Πόρτο της Πορτογαλίας στις 19 και 20 Ιουνίου είπε χθες ο Πορτογάλος προεδρεύων κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών.

    Ο Πινα Μούρα τόνισε ότι τα μέλη του ECOFIN έχουν εντυπωσιαστεί από την μεγάλη πρόοδο της ελληνικής οικονομίας μέσα σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου ανέφερε ότι ως τις 5 Ιουνίου θα γίνουν πολλές συναντήσεις κατά τις οποίες η Ελλάδα θα εξηγήσει το είδος και την έκταση των διαρθρωτικών αλλαγών που σκοπεύει να κάνει την οικονομία της.

    [02] ΜΑΥΡΗ ΤΡΙΤΗ ΣΤΟ ΧΑΑ- ΕΦΤΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΟ -7,29!

    Αθήνα, 14 Μαρτίου 2000 (14:57 UTC+2)

    Φωτογραφία: Χρηματιστήριο

    Μαύρη Τρίτη έζησαν σήμερα οι επενδυτές στη Σοφοκλέους, καθώς ο γενικός δείκτης τιμών πραγματοποίησε "βουτιά" της τάξης του 6,60%, έχοντας απολέσει πάνω από 320,90 μονάδες, σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση.

    Σε πείσμα κάθε αισιόδοξης εκτίμησης και παρά τα ιδιαίτερα θετικά νέα από το "μέτωπο" της οικονομίας, ο γενικός δείκτης έφτασε να χάνει μέχρι και 7,29%, συναντώντας το "ναδίρ" του στις 4.509 μονάδες.

    Πάντως, στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης ανέκτησε μέρος του χαμένου εδάφους, τερματίζοντας στις 4.542,65 μονάδες, με τον όγκο των συναλλαγών συρρικνωμένο στα 165 δισ. δρχ.

    Το σημερινό μίνι-κραχ κατέλαβε τους πάντες απροετοίμαστους, αφού το ΧΑΑ αναμενόταν να αντιδράσει θετικά στην αναβάθμιση της δανειοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον διεθνή οίκο οικονομικών αξιολογήσεων FITCH IBCA. Eπιπλέον, ώθηση στη Σοφοκλέους αναμενόταν να δώσει η έκθεση της SALOMON SMITH BARNEY για την ελκυστικότητα των ελληνικών μετοχών.

    Ωστόσο, οι ελπίδες διαψεύστηκαν ήδη από την αρχή της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα τη συγκέντρωση εκατοντάδων αγανακτισμένων επενδυτών στην οδό Σοφοκλέους. Το φράγμα των 4.700 μονάδων, που θεωρείτο αρκετά ισχυρό "ανάχωμα" για τη συγκράτηση μιας ακόμη μεγαλύτερης πτώσης του γενικού δείκτη, αλώθηκε σήμερα από νωρίς, με αποτέλεσμα την ελεύθερη πτώση στο ΧΑΑ.

    Ενδεικτικό του σημερινού δράματος στη Σοφοκλέους είναι και το γεγονός ότι "χαρτιά" που κατά τις προηγούμενες ημέρες είχαν οδηγήσει το γενικό δείκτη σε υψηλότερα επίπεδα ή τουλάχιστον είχαν "ψαλιδίσει" τις απώλειές του, βρέθηκαν σήμερα να ακολουθούν την κατιούσα. Χαρακτηριστική είναο η περίπτωση της ΕΥΔΑΠ, όπου κατεγράφησαν περί τα 2.000.000 πωλητές.

    Περαιτέρω, μόνο τέσσερις μετοχές, αυτές του ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΔΕΣΜΟΥ, του ΜΠΕΝΡΟΥΜΠΗ, της ΜΕΤΚΑ και της ΜΙCROLAND, κατόρθωσαν να τερματίσουν τη σημερινή συνεδρίαση με θετικό πρόσημο. Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν άλλωστε, ότι για πρώτη φορά εδώ και αρκετό καιρό, δεν διακινήθηκε ούτε ένα πακέτο μετοχών, που να ξεπερνά τα 20 τεμάχια.

    Επιχειρώντας να ερμηνεύσουν την παράλογη συμπεριφορά του ελληνικού χρηματιστηρίου, κύκλοι της αγοράς αποδίδουν το φαινόμενο στο γεγονός ότι οι επενδυτές επιδίδονται σε αθρόες πωλήσεις. "Οι πάντες πουλάνε πλέον μάρκετ, ανεξαρτήτως κλάδου", επισημαίνει στέλεχος της αγοράς, ενώ το πλέον "τραβηγμένο" σενάριο κάνει λόγο για επενδυτές που πουλάνε όσο-όσο, προκειμένου να απομακρυνθούν από το χρηματιστήριο.

    Στο σκηνικό αυτό, όλοι οι επιμέρους δείκτες σημείωσαν εντυπωσιακή πτώση, με τις ασφάλειες, τις διάφορες και εμπορικές επιχειρήσεις, τις εταιρίες leasing και την παράλληλη αγορά να βρίσκονται στο "μάτι του κυκλώνα". Ειδικότερα, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκε ο δείκτης των ασφαλειών, που τερμάτισε σε απόσταση αναπνοής από το limit down, στο -9,55%. Ακολούθησαν οι δείκτες των διάφορων και εμπορικών επιχειρήσεων (-9,27%), της παράλληλη αγοράς (-8,47%) και των εταιριών leasing (-8,02%).

    Αντίστοιχη πορεία ακολούθησαν οι δείκτες των βιομηχανιών (-7,06%), των εταιριών holding (-6,62%) και των κατασκευαστικών (-6,22%), ενώ ανίσχυρες αποδείχτηκαν ακόμη και οι τράπεζες, που βρέθηκαν στο -5,79%. Τις μεγαλύτερες αντιστάσεις επέδειξαν σήμερα οι εταιρίες επενδύσεων, με αποτέλεσμα ο επιμέρους δείκτης να περιορίσει τις απώλειές του στο -3,28%. Περαιτέρω, ο FTSE/ASE 20 απώλεσε 6,18%, ενώ ο FTSE/ASE MID 40 υποχώρησε κατά 7,01%.

    Η συμπεριφορά της Σοφοκλέους έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, που αναζητούν την έξοδο από το τούνελ. Στο πλαίσιο αυτό, μέτρα για την εξυγίανση του Χρηματιστηρίου συζητήθηκαν το μεσημέρι σε σύσκεψη του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γιάννου Παπαντωνίου, με τους διοικητές της Εθνικής Τράπεζας, Θεόδωρο Καρατζά, της Αγροτικής κ. Λάμπρου, της Εμπορικής κ. Γεωργουτσάκο καθώς και τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Σπύρο Κουνιάκη και τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Θωμαδάκη.

    Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ο κ. Παπαντωνίου επεσήμανε ότι η πολιτικοποίηση του ΧΑΑ μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να επιφέρει. Κάλεσε τους μικροεπενδυτές να μην επηρεάζονται από πολιτικές φήμες για το Χρηματιστήριο και εκτίμησε ότι δεν δικαιολογείται η αρνητική εικόνα στη Σοφοκλέους καθώς η πορεία της οικονομίας είναι θετική.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας σημείωσε ότι η κυβέρνηση στηρίζει θεσμικά το χρηματιστήριο, τόνισε όμως ότι δεν παρεμβαίνει στους ελέγχους της επιτροπής κεφαλαιαγοράς. Επισήμανε τέλος με έμφαση τα θετικά σχόλια της πορτογαλικής προεδρίας χθες στο ECOFIN για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

    Στο μεταξύ, έρευνες στο ΧΑΑ πραγματοποιεί από σήμερα και το ΣΔΟΕ προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια που προκάλεσαν την πτώση του γενικού δείκτη τιμών στη Σοφοκλέους την περασμένη Πέμπτη. Σύντομα αναμένεται το πόρισμα της επιτροπής κεφαλαιαγοράς που συνεχίζει να ερευνά χιλιάδες εντολές αγοραπωλήσεων μετοχών που δόθηκαν κατά τη συγκεκριμένη συνεδρίαση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έρευνες εστιάζονται σε 7-11 χρηματιστηριακές εταιρίες. Η επιτροπή κεφαλαιαγοράς απαγόρευσε στο εξής δηλώσεις και εκτιμήσεις εκπροσώπων εταιριών διαβίβασης εντολών για την πορεία και τις προοπτικές της αγοράς.

    A.Γ

    [03] EΞΕΛΙΞΕΙΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙ Η ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ VMRO

    Σκόπια, 14 Μαρτίου 2000 (12:55 UTC+2)

    Φωτογραφία: Βασίλ Τουπουρκόφσκι

    Πολιτικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, διαφαίνεται ότι δρομολογεί η πρωτοβουλία ηγετικών στελεχών του κυβερνώντος VMRO να προχωρήσουν στην ίδρυση νέου κόμματος, το οποίο διατήρησε την ονομασία VMRO προσθέτοντας όμως στο ακρωνύμιό του το "Πραγματική Μακεδονική Μεταρρυθμιστική Επιλογή".

    Την πρωτοβουλία για την ίδρυση του κόμματος είχαν ο γενικός γραμματέας του VMRO, Mπόρις Σμεϊκοφσκι, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Μπόρις Στοϊμένωφ και ο πρώην υποψήφιος για την προεδρία της ΠΓΔΜ, Λιούμπισα Γκεοργκίεφσκι. Η ανακοίνωση της ίδρυσής του έγινε το περασμένο Σάββατο, στο δημαρχείο Γκαζί Μπάμπα, όπου είχαν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 200 αντιπρόσωποι του κόμματος από όλη τη χώρα, και όπως δήλωσαν οι ιδρυτές του, στόχος τους είναι "να σώσουν τη χώρα από την προδοσία και να διατηρήσουν τους αρχικούς στόχους του κυβερνώντος VMRO".

    Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία αντίδραση ή δήλωση από την ηγεσία του κυβερνώντος VMRO, ενώ τα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τις εξελίξεις και δεν έκαναν καμία αναφορά στο θέμα. Μοναδική εξαίρεση η δήλωση του υπουργού Πολιτισμού, Λιούμπε Παούνοφσκι, στην εφημερίδα "Ντνέβνικ", ο οποίος τόνισε οι εξελίξεις δεν ανησυχούν την ηγεσία του VMRO και διαβεβαίωσε για τη "σταθερότητα και την ενότητα του κόμματος"

    Η αναγγελία της ίδρυσης του νέου κόμματος είναι πρωτοσέλιδο θέμα των εφημερίδων "Ουτρίνσκι Βέσνικ" και "Ντνέβνικ", οι οποίες επισημαίνουν ότι αν τελικά επαληθευθούν οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για προσχώρηση στο νέο κόμμα 20 βουλευτών του κυβερνώντος VMRO, τότε η κυβέρνηση αναγκαστεί να παραιτηθεί και η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές.

    Με τίτλο "Το νέο VMRO αριθμεί ήδη 15 χιλιάδες μέλη", η εφημερίδα "Ντνέβνικ" υποστηρίζει ότι στο νέο κόμμα εγγράφονται συνεχώς νέα μέλη που είναι δυσαρεστημένα από το κυβερνών VMRO, ενώ υπέρ του νέου κόμματος έχει ήδη ταχθεί το 90% των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων που εκλέχθηκαν με τη σημαία του VMRO.

    H ίδια εφημερίδα σε σχόλιό της αναφέρει ότι τόσο ο πρόεδρος του VMRO, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι όσο και η υπουργός Εσωτερικών, Ντόστα Ντίμοφσκα ήταν ενήμεροι για την πρωτοβουλία του Σμεϊκοφσκι και μάλιστα προσπάθησαν να τον πείσουν να μην προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος, προσφέροντάς του ως αντάλλαγμα την υποψηφιότητα για τη δημαρχία των Σκοπίων, στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.

    Η "Ντνέβνικ" σημειώνει ότι το νέο κόμμα δεν ανακοινώνει ακόμα τα ονόματα των 20 βουλευτών, που αναμένεται να προσχωρήσουν σ' αυτό, εξαιτίας των πιέσεων που φοβούνται ότι θα δεχθούν για να παραμείνουν στο κυβερνών VMRO.

    [04] ΙΣΠΑΝΙΑ: ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΧΟΣΕ ΜΑΡΙΑ ΑΘΝΑΡ

    Μαδρίτη, 13 Μαρτίου 2000 (11:40 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ πέτυχε συντριπτική νίκη στις χθεσινές εκλογές με αποτέλεσμα οι κεντροδεξιοί να έχουν την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της χώρας για πρώτη φορά στην ιστορία της. Το Λαϊκό Κόμμα του κ. Αθνάρ διεκδικεί 183 έδρες στην βουλή, επτά περισσότερες από όσες απαιτούνται για να έχει την πλειοψηφία.

    Η εφημερίδα "El Pais" έχει τίτλο "Αδιαφιλονίκητη νίκη" σχολιάζοντας ότι για πρώτη φορά μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φραγκίσκο Φράνκο και την καθιέρωση της δημοκρατίας στη χώρα το 1975 η δεξιά έλαβε περισσότερους ψήφους από όλα τα συνασπισμένα κόμματα της αριστεράς.

    Ο κ. Αθνάρ δήλωσε ότι υποστηρίζει τον ανοιχτό διάλογο στον οποίο θα συμμετέχουν όλα τα κόμματα της βουλής τα οποία εκπροσωπούν διάφορα στρώματα της ισπανικής κοινωνίας και τόνισε ότι ο λαός έδειξε εμπιστοσύνη στο κόμμα του.

    Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Γιόακιμ Αλμούνια, που ήλπιζε να επαναφέρει το κόμμα του στην εξουσία μετά την ήττα που υπέστη ανακοίνωσε την παραίτηση του. Το Λαϊκό Κόμμα έλαβε το 44,5% των ψήφων, ενώ το Σοσιαλιστικό μόνο το 34,5% χάνοντας 16 έδρες στην βουλή.

    Η ισπανική εφημερίδα "Del Mundo" αναφέρει ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα υπέστη σοβαρή ήττα.

    Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι με την επανεκλογή του ο κ. Αθνάρ θα μπορεί να προβεί σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις χωρίς να αντιμετωπίσει προβλήματα από μικρότερα κόμματα στην βουλή.

    Ο.Κ.

    [05] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

    Αθήνα, 14 Μαρτίου 2000 (20:42 UTC+2)

    Ανακοίνωση κατά της διαιτησίας του αγώνα με τον Ολυμπιακό εξέδωσε σήμερα η διοίκηση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Οι πράσινοι ηττήθηκαν την Κυριακή στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας από τους ερυθρόλευκους με σκορ 57 - 54 και διαμαρτύρονται για τα σφυρίγματα των διαιτητών στα τελευταία λεπτά.

    Χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΑΕ Παναθηναϊκός αναφέρει: "Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός με ηρεμία αλλά και προβληματισμό αντιμετωπίζει την ήττα στο κυριακάτικο ντέρμπι. Με ηρεμία γιατί υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος και με προβληματισμό για τη συγκεκριμένα διαιτησία διότι η αντιμετώπιση των δύο ομάδων ήταν άνιση και με καθοριστικά σφυρίγματα στο τέλος του αγώνα έκρινε το αποτέλεσμα".

    [06] ΜΠΑΣΚΕΤ Α1: ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ Ο ΜΙΛΑΝ ΤΟΜΙΤΣ

    Αθήνα, 14 Μαρτίου 2000 (20:41 UTC+2)

    Ο Μίλαν Τόμιτς του Ολυμπιακού αναδείχτηκε πολυτιμότερος παίκτης της 23ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1. Στη ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από 27 μέσα μαζικής ενημέρωσης από όλη την Ελλάδα, ο γκαρντ των ερυθρολεύκων συγκέντρωσε 71 βαθμούς, ενώ στη 2η θέση βρέθηκε ο Γιώργος Σιγάλας του Αρη με 25 βαθμούς.

    Ο Μίλαν Τόμιτς ήταν ο παίκτης που με 17 πόντους και καθοριστικά καλάθια στα τελευταία κρίσιμα λεπτά οδήγησε τον Ολυμπιακό στη νίκη επί του Παναθηναϊκού με σκορ 57 - 54.

    [07] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟΝ ΧΟΣΕ ΜΑΡΙΑ ΑΘΝΑΡ

    Αθήνα, 14 Μαρτίου 2000 (20:41 UTC+2)

    Συγχαρητήρια επιστολή προς τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ για τη νίκη του Λαϊκού Κόμματος στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής απέστειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Καραμανλής εκφράζει τα εγκάρδια συγχαρητήρια του και τις καλύτερες ευχές του για περαιτέρω επιτυχίες στο μέλλον για την θριαμβευτική νίκη του Λαϊκού Κόμματος χάρη στην εμπνευσμένη ηγεσία του.

    "Η συντριπτική πλειοψηφία που κέρδισε το Λαϊκό Κόμμα, δείχνει την αναγνώριση και τη βαθειά εμπιστοσύνη που εσείς προσωπικά και το πολιτικό πρόγραμμα που εφάρμοσε η κυβέρνησή σας απολαμβάνετε από τον Ισπανικό λαό", επισημαίνει ο κ. Καραμανλής και εύχεται στον κ. Αθνάρ ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες, κατά τη δεύτερη πρωθυπουργική του θητεία, επ' ωφελεία της Ισπανίας, του φίλου ισπανικού λαού και της Ευρώπης.

    [08] ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΟΙ

    Αθήνα, 14 Μαρτίου 2000 (20:33 UTC+2)

    Σε φυλάκιση 9 ετών καταδικάστηκαν το απόγευμα της Τρίτης στο Αυτόφωρο Χίου οι Τούρκοι Σινάν Σαγκλαμτάς 26 ετών και Ομέρ Γιαβούζ 32 ετών, οι οποίοι μετέφεραν την Κυριακή στη Χίο 300 λαθρομετανάστες.

    Κάποιοι από τους λαθρομετανάστες διαμένουν προσωρινά σε ξενοδοχείο στην περιοχή των Καρδάμυλων, ενώ οι υπόλοιποι φιλοξενούνται στο πολιτιστικό κέντρο του δήμου.

    Μιλώντας στον FLASH ο δήμαρχος Καρδάμυλων Ευάγγελος Μελιτζάνης ανακοίνωσε ότι για τη στέγαση των λαθρομεταναστών θα δημιουργηθεί καταυλισμός στο δημοτικό στάδιο, επεσήμανε ωστόσο ότι πρόκειται για προσωρινή λύση.

    [09] ΒΟΛΕΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

    Αθήνα, 14 Μαρτίου 2000 (20:33 UTC+2)

    Η πολιτική αντιπαράθεση για το Χρηματιστήριο, συνεχίστηκε και την Τρίτη, ιδιαίτερα μετά την μεγάλη πτώση του γενικού δείκτη κατά 6,6%. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, σε δηλώσεις του επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση και μιλάει για υποκρισία και πανικόβλητη ανευθυνότητα.

    "Σήμερα, τονίζει, θα έπρεπε να κοιτάξουν στα μάτια τους χιλιάδες μικροεπενδυτές και να ζητήσουν συγνώμη. Έπρεπε να ντρέπονται και να απολογούνται. Η θέση μας, η θέση της παράταξης της οικονομίας της αγοράς, είναι μία και σταθερή: Καμία παρέμβαση ή χειραγώγηση δεν χωρά στο χρηματιστήριο. Είναι μοχλός της οικονομικής ανάπτυξης της ελεύθερης αγοράς. Είναι χώρος επενδυτικός".

    Τέλος ο κ. Καραμανλής κατέληξε λέγοντας: "Έχουμε εμπιστοσύνη στο ελληνικό χρηματιστήριο, αν σταματήσουν οι παρεμβάσεις θα έχει ανοδική πορεία".

    Δηλώσεις, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση για την πορεία του χρηματιστηρίου, έκαναν η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Στέφανος Μάνος. Η κ. Μπακογιάννη συνέστησε ψυχραιμία και πρόσθεσε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν δυναμική πραγματική η οποία δεν αντανακλάται στην πτωτική πορεία του χρηματιστηρίου.

    Ο κ. Μάνος είπε ότι περνάμε μια βαθιά κρίση εμπιστοσύνης και μετά από κάθε δήλωση κυβερνητικού παράγοντα καταβαραθρώνεται το χρηματιστήριο, κάτι που δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης. Τέλος είπε ότι πρέπει να αλλάξει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, να αντικατασταθεί με νέους ανθρώπους και να υπάρξει έλεγχος για τη διαφάνεια και την εσωτερική πληροφόρηση.

    [10] ΕΥΝΟΪΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Βρυξέλλες, 14 Μαρτίου 2000 (20:33 UTC+2)

    Παρά τις πτωτικές συνεδριάσεις της Σοφοκλέους και η Κομισιόν από τις Βρυξέλλες με την έκθεσή της για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, εκφράζει θετικά σχόλια για την Ελλάδα, ενόψει της ένταξής της στην ΟΝΕ.

    Το βασικό συμπέρασμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα είναι ότι η οικονομική πολιτική που ασκήθηκε το έτος 1999, είναι στα πλαίσια των κατευθυντήριων γραμμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι έχουν γίνει θετικά βήματα σε πολλούς τομείς που εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από την οικονομική πολιτική.

    Η Κομισιόν ανακοίνωσε την Τρίτη τις εκτιμήσεις της ανά χώρα αλλά και συνολικά για την Ευρωπαϊκή οικονομία, για το εφαρμόστηκαν δηλαδή οι κατευθυντήριες γραμμές που είχε χαράξει για το 1999.

    Στην Ελλάδα, συγκεκριμένα, αναγνωρίζονται οι προσπάθειες μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει από την ελληνική κυβέρνηση στον δημοσιονομικό τομέα. Επίσης αναγνωρίζεται ότι παρά τις δυσκολίες που είχαμε ως χώρα στις εξαγωγές και στη διεξαγωγή του εμπορίου με την κατάσταση στα Βαλκάνια, είχαμε μία αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. "Η Ελλάδα, αναφέρει η Κομισιόν, το 1999 σημείωσε πρόοδο στην πορεία της να πετύχει την πραγματική αλλά και την ονομαστική σύγκλιση. Επίσης η διαφορά του πληθωρισμού της Ελλάδας με αυτόν της ζώνης ευρώ μειώθηκε αισθητά, αλλά και τα επιτόκια κατορθώθηκε να μειωθούν σημαντικά προς το τέλος του έτους.

    Η δημοσιονομική πολιτική που ακολουθήθηκε, οδήγησε επίσης στη μείωση του

    δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδος".

    Σημειώνεται ακόμη ότι η ανατίμηση της δραχμής που έγινε τον περασμένο Ιανουάριο έναντι του ευρώ, θα στηρίξει τις ελληνικές αρχές στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν την οικονομία σε μία πορεία διαρκούς ανάπτυξης με ταυτόχρονη σταθερότητα τιμών.

    Αναγνωρίζεται ακόμη η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για φορολογική εναρμόνιση, ώστε να ελαφρυνθούν τα χαμηλά εισοδήματα.

    Μερικά σημεία όπου στην Ελλάδα παρατηρείται μικρή πρόοδος, κατά την Κομισιόν, σε σύγκριση με τις άλλες κοινοτικές χώρες, είναι το θέμα της απασχόλησης, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει μία μικρή καθυστέρηση στην εφαρμογή πολιτικών κατά της ανεργίας και ένα άλλο σημείο που επισημαίνει ηέκθεση, είναι ότι η Ελλάδα ακόμη υστερεί στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας.

    [11] ΤΟ ΗΑDEP ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Αγκυρα, 14 Μαρτίου 2000 (20:33 UTC+2)

    Το φιλοκουρδικό κόμμα HADEP καταδικάζει την αντιδημοκρατική, όπως αναφέρει, εκστρατεία της τουρκικής κυβέρνησης μετά τη σύλληψη ενός από τους ηγέτες του κόμματος.

    Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Αχμέτ Τουράν Ντεμίρ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τον Εγιούπ Καράγκετσι την Δευτέρα μετά από μαγνητοφώνηση σχολίων που έκανε σε συνάντηση στα γραφεία του HADEP.

    "H αντιδημοκρατική και παράνομη καταστολή του κόμματος μας αυξάνεται, η σύλληψη του αντιπρόεδρου μας ήταν αυθαίρετη" σημειώνει το HADEP, ενώ ζητάει να σταματήσουν οι πιέσεις εναντίον του κόμματος και να απελευθερωθεί ο Καράγκετσι

    Οι Τούρκοι αξιωματούχου υποστηρίζουν ότι το ΗΑDEP ελέγχεται από το PKK. Στις 24 Φεβρουαρίου ένα τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε 18 μέλη του κόμματος, ανάμεσα τους τον Ντεμίρ και τον προκάτοχο του Μουράτ Μποτσλάκ, σε 45 μήνες φυλάκιση για υποστήριξη προς το ΡΚΚ.

    Τις καταδίκες ακολούθησε η κράτηση τριών δημάρχων που άνηκαν στο HADEP για χρηματοδότηση των επαναστατών και εκτέλεση των εντολών τους. Οι δήμαρχοι τελικά απελευθερώθηκαν, αλλά ακόμη περιμένουν τη δίκη.

    Το HADEP, που αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο κλεισίματος λόγω της υποτιθέμενης εμπλοκής του με το ΡΚΚ αρνείται τις κατηγορίες.

    [12] ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΣΕΡΒΙΚΩΝ ΜΜΕ

    Βελιγράδι, 14 Μαρτίου 2000 (20:05 UTC+2)

    Ο υπουργός Επικοινωνιών της Σερβίας Ιβαν Μάρκοβιτς ανακοίνωσε σήμερα ότι το υπουργείο του δίνει προθεσμία μέχρι τις 31 Μαρτίου σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς να πληρώσουν τα χρέη τους για να μπορούν να κάνουν χρήση των συχνοτήτων.

    Ο κ. Μάρκοβιτς ανέφερε ότι 168 ραδιοφωνικοί σταθμοί και 67 τηλεοπτικοί λειτουργούν χωρίς άδειες στην Σερβία και πρόσθεσε ότι το κράτος ζημιώνεται από αυτό κατά 12 εκατομμύρια δολάρια.

    Ο υπουργός Επικοινωνιών απείλησε με κλείσιμο τους σταθμούς που δεν θα πληρώσουν τα χρέη τους μέχρι το τέλος του μήνα.

    Ο.Κ.

    [13] Η ΡΩΣΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΚΕΛΕΡ

    Μόσχα, 14 Μαρτίου 2000 (20:05 UTC+2)

    Tην υποψηφιότητα του Γερμανού Χερστ Κέλερ για τη θέση του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) πρόκειται να υποστηρίξει η Μόσχα, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Μιχαήλ Κασιάνοφ.

    Ο κ. Κασιάνοφ είπε ότι ο Γερμανός υποψήφιος διαθέτει τα κατάλληλα προσόντα για αυτή τη θέση και η Γερμανία αποτελεί επίσης "στενό στρατηγικό συνεργάτη" της Ρωσίας.

    Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζο Λόκχαρτ είπε στον Γερμανό καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να στηρίξουν την υποψηφιότητα Κέλερ.

    Οι Γερμανοί πρότειναν τον Χερστ Κέλερ για τη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ, μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας του επίσης Γερμανού Κοχ Βέσερ, που είχε προκαλέσει την αντίδραση των ΗΠΑ.

    Ο.Κ.

    [14] ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαρτίου 2000 (20:01 UTC+2)

    Ο δήμος Θεσσαλονίκης αποφάσισε να διαθέσει τους κοινόχρηστους χώρους της πόλης για την τοποθέτηση των προεκλογικών μηνυμάτων των υποψηφίων σύμφωνα με την αναλογία των κομμάτων στη Βουλή, ενώ η αρμόδια διαπαραταξιακή επιτροπή που έχει αναλάβει το θέμα ζήτησε από όλα τα κόμματα πιστή εφαρμογή των μέτρων.

    Σύμφωνα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, οι κοινόχρηστοι χώροι στα στέγαστρα του ΟΑΣΘ, στους στύλους των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και του Δήμου, στις πλατείες, στα άλση και στους δρόμους θα διατίθενται για την τοποθέτηση μηνυμάτων προεκλογικής προβολής, κατά αναλογία και με ίσους όρους.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής, Κώστας Μαμέλης, τόνισε ότι συμφωνεί με τα μέτρα αλλά το σημαντικότερο είναι η ισότιμη εφαρμογή των διατάξεων, αναφέροντας ως παράδειγμα τη μεροληπτική μεταχείριση της δημοτικής επιχείρησης πληροφόρησης TV 100. Ο κ. Μαμέλης ανακοίνωσε ότι το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε σήμερα αίτηση στο δήμο Θεσσαλονίκης για τη διάθεση 17 χώρων, όπου θα τοποθετηθούν σταντ.

    Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αγάπιος Σαχίνης, εξέφρασε την ιδεολογική αντίθεσή του στις απαγορεύσεις του δήμου για την προεκλογική περίοδο.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 14 March 2000 - 19:13:45 UTC