Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-03-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΠΟ ΤΟ -6% ΣΤΟ +0,24% ΤΟ ΧΑΑ
  • [02] ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [03] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
  • [04] Ο ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
  • [05] ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟ
  • [06] ΜΠΑΣΚΕΤ Α1: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 24ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
  • [07] ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [08] ΟΛΙΓΟΩΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΟΛΑΝΑ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ
  • [09] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΕ ΓΙΑ ΤΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
  • [10] ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΙΜΝΕΣ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ ΠΟΥ ΧΑΝΟΝΤΑΙ
  • [11] ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ UNICEF ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΕΠΑΡΚΕΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
  • [12] ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΧΕΙ ΑΠΟΘΕΜΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ
  • [13] ΙΤΑΛΙΑ: ΣΤΟ 2,2% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2000
  • [14] ΑΥΡΙΟ Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ

  • [01] ΑΠΟ ΤΟ -6% ΣΤΟ +0,24% ΤΟ ΧΑΑ

    Αθήνα, 15 Μαρτίου 2000 (15:11 UTC+2)

    Φωτογραφία: Χρηματιστήριο

    Σε συνεδρίαση για γερά νεύρα εξελίχθηκε η σημερινή στη Σοφοκλέους, καθώς ο γενικός δείκτης επέδειξε συμπεριφορά "ασανσέρ", καταγράφοντας εντονότατες διακυμάνσεις. Πάντως, ο γενικός δείκτης τιμών αποζημίωσε εν μέρει τους επενδυτές, γυρίζοντας στο θετικό πρόσημο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, στο Ζάππειο.

    Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης, που έφασε να χάνει μέχρι και 6% στη διάρκεια της ημέρας, άρχισε να επανακάπτει εντυπωσιακά μισή ώρα πριν το τέλος της συνεδρίασης, για να τερματίσει στις 4.553,76 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,24%. Την ίδια ώρα ο όγκος των συναλλαγών έφτασε τα 226 δισ. δρχ, ενώ 63 μετοχές έκλεισαν ανοδικά, 262 τερμάτισαν με αρνητικό πρόσημο και 36 παρέμειναν στάσιμες

    Το "χορό" της ανόδου έσυραν τα κρατικά χαρτοφυλάκια, ενώ ως "δεκανίκι" για τον δείκτη λειτούργησε εν μέρει και το δυναμικό "come back" των τραπεζών, ο δείκτης των οποίων έκλεισε στο +1,44%, έχοντας φτάσει νωρίτερα μέχρι και στο 3%.

    Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν και σήμερα τα "χαρτιά" της παράλληλης αγοράς, που έχοντας προσεγγίσει το limit down κατόρθωσαν τελικά να ανακτήσουν μέρος του χαμένου εδάφους, με αποτέλεσμα ο επιμέρους δείκτης να κλείσει στο -6,85%. Μεγάλες ήταν οι απώλειες και στον κλάδο των εταιριών επενδύσεων, που τερμάτισε στο -2,7%, αλλά και στις ασφάλειες (-2,16%).

    Περαιτέρω, κατά 1,28% υποχώρησε ο δείκτης των εταιριών holding, κατά 1,15% εκείνος των leasing και κατά 1,14% ο βιομηχανικός. Αντίστοιχη πορεία, αλλά με μικρότερη πτώση, ακολούθησε ο δείκτης των διάφορων και εμπορικών επιχειρήσεων (-0,13%), ενώ ο FTSE/ASE MID 40 βρέθηκε στο -0,22%.

    Στον αντίποδα, ενισχυμένοι τερμάτισαν οι δείκτες των τραπεζών (1,44%), αλλά και των κατασκευαστικών εταιριών (0,51%), ενώ ο FTSE/ ASE 20 κατόρθωσε να κλείσει στο 0,85%.

    Πάντως, η παράδοξη συμπεριφορά του ΧΑΑ έχει εξαγριώσει τους μικροεπενδυτές, εκατοντάδες εκ των οποίων κατέφθασαν από το πρωί στην οδό Σοφοκλέους. Μάλιστα, τη στιγμή που ο δείκτης υποχωρούσε κατά 6%, ορισμένοι επενδυτές επιχείρησαν χωρίς αποτέλεσμα να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό γύρω από το χρηματιστήριο και να εισέλθουν στο κτίριο.

    Στο σκηνικό αυτό, μερίδα των επενδυτών ζήτησε να κλείσει προσωρινά το χρηματιστήριο, τουλάχιστον μέχρι τις βουλευτικές εκλογές της 9ης Απριλίου, επιδίωξη που έπεσε στο κενό. Τέλος, δεν λείπουν οι προειδοποιήσεις για τριήμερη κατάληψη του χρηματιστηρίου από πλευράς επενδυτών.

    Από την πλευρά του, ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Καρατζάς, δήλωσε ότι τα χρηματιστήρια πρέπει να απεικονίζουν τις προοπτικές και την πραγματικότητα της οικονομίας. Οπως είπε, η απομάκρυνση από την πραγματικότητα αποτελεί ανωμαλία, η οποία πρέπει να εξαλειφθεί, με τη συνδρομή όλων των παραγόντων της αγοράς.

    [02] ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαρτίου 2000 (13:20 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

    Αυστηρές συστάσεις για την προώθηση των διαθρωτικών αλλαγών, τις ιδιωτικοποιήσεις και την αγορά εργασίας, απευθύνει στην κυβέρνηση Σημίτη η Κομισιόν, στην ετήσια έκθεσή της για την ελληνική οικονομία.

    Σε ό, τι αφορά το ασφαλιστικό ζήτημα, η Κομισιόν επισημαίνει ότι η δεύτερη φάση της μεταρρύθμισής του θα περιλαμβάνεται στην "ατζέντα" της κυβέρνησης, που θα προκύψει από τις βουλευτικές εκλογές της 9ης Απριλίου.

    Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης των περασμένων ετών θα συνεχιστούν. Οσον αφορά τις αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, η Κομισιόν εκτιμά ότι θα εξακολουθήσουν να είναι ιδιαίτερα συγκρατημένες.

    Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας-EUROSTAT, αναφέρεται ότι το γενικό έλλειμμα της Ελλάδας μειώθηκε στο 1,6% το 1999 από 2,5% το 1998.

    Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η EUROSTAT, στο πλαίσιο έκθεσης με βάση το νέο ευρωπαϊκό σύστημα εθνικών λογαριασμών (ESA 95), το δημόσιο χρέος, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, μειώθηκε στη ζώνη του ευρώ στο 72,2% το 1999, από 73,4% το 1998. Παράλληλα, στα 15 κράτη-μέλη υποχώρησε στο 68,1% από 68,9%.

    Περαιτέρω, σε οκτώ κράτη-μέλη, η αναλογία του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ ήταν ανώτερη του 60%, ενώ στο Βέλγιο, την Ελλάδα και την Ιταλία, υπερέβαινε το 100%. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, η αναλογία αυτή μειώθηκε πέρυσι στο 104,4%, έναντι 105,4% προ διετίας.

    [03] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

    Αθήνα, 14 Μαρτίου 2000 (17:23 UTC+2)

    Την ερχόμενη Δευτέρα, 20 Μαρτίου, στις 10.30 το πρωί, θα γίνει η ορκωμοσία των τριών υπηρεσιακών υπουργών.

    Το υπουργείο Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης θα αναλάβει ο καθηγητής Γεώργιος Κουμάντος, το υπουργείο Δικαιοσύνης ο πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Γουργουράκης, και το υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ ο καθηγητής Αργύρης Φατούρος.

    [04] Ο ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαρτίου 2000 (19:06 UTC+2)

    Φωτογραφία: Η χριστουγεννιάτικη αγορά της Θεσσαλονίκης

    "Στην εποχή των μεγάλων αλλαγών, του τεράστιου όγκου μηνυμάτων και πληροφοριών, η επικοινωνία παραγωγού - καταναλωτή πρέπει να είναι να σταθερή και ειλικρινής. Σήμερα, κανείς δεν μπορεί να παράγει και να προσφέρει αγαθά και υπηρεσίες ανεξέλεγκτα. Ο πολίτης έχει δικαίωμα να γνωρίζει την ποιότητά τους, πρέπει να είναι διασφαλισμένος πως αυτό που αγοράζει είναι αυτό που θέλει και πληρώνει".

    Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιάννης Μαγκριώτης χαιρετίζοντας την εκδήλωση που οργάνωσε σήμερα το απόγευμα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Δικαιωμάτων του Καταναλωτή, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Μαγκριώτης επισήμανε ότι ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας των τοπικά αυτοδιοικούμενων κοινωνιών και για αυτό το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης έδωσε προτεραιότητα στη δημιουργία της "Ανοιχτής Γραμμής Ενημέρωσης 1720" που λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης με στόχο την ενημέρωση των καταναλωτών για τα δικαιώματά τους στην αγορά.

    Υπογράμμισε ακόμη ότι η ενεργός συμμετοχή των πολιτών συμβάλλει αποτελεσματικά στην ανάπτυξη του διαλόγου για την ενίσχυση της θέσης των καταναλωτών στη σύγχρονη κοινωνία και τη διασφάλιση της ποιότητας των προσφερομένων αγαθών και υπηρεσιών.

    [05] ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟ

    Αθήνα, 15 Μαρτίου 2000 (21:08 UTC+2)

    Πολλές ελπίδες για πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ διατηρούν οι Ελληνες παλαιστές Φέλιξ Πολυανίδης και Στάθης Τοπαλίδης, οι οποίοι κατέκτησαν την τρίτη θέση στις κατηγορίες των 76κ και 130 κιλών, αντίστοιχα, σε προολυμπιακό τουρνουά ελευθέρας πάλης που πραγματοποιήθηκε στο Μεξικό.

    Οι δύο έλληνες αθλητές πραγματοποίησαν πολύ καλές εμφανίσεις και έφεραν την Ελλάδα στην 9η θέση με 37 βαθμούς συνολικά. Στους αγώνες του Μεξικού συμμετείχε και ο Αμιράν Καρτάνοφ που πήρε την 6η θέση στην κατηγορία των 54 κιλών. Οι Ελληνες παλαιστές θα ολοκληρώσουν τις συμμετοχές τους στα προολυμπιακά τουρνουά με τους αγώνες που θα διεξαχθούν 25 - 26 Μαρτίου στην Αίγυπτο, όπου και θα κριθούν οριστικά ποιοι θα πάρουν την πρόκριση για την Ολυμπιάδα.

    [06] ΜΠΑΣΚΕΤ Α1: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 24ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

    Αθήνα, 15 Μαρτίου 2000 (20:58 UTC+2)

    Ο Ηρακλής αν και πάλεψε δεν τα κατάφερε και ηττήθηκε στο ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό με σκορ 75 - 71, στην 24η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Οι κυανόλευκοι αγωνίστηκαν χωρίς τον αμερικανό Μπακ Τζόνσον που είναι τραυματίας και δεν παρέδωσαν τα όπλα, όπως πίστευαν πολλοί. Αντίθετα ακολουθούσαν στενά στο σκορ τον Παναθηναϊκό και έδειξαν μεγάλο πάθος για τη νίκη. Οι γηπεδούχοι όμως φάνηκαν πιο ψύχραιμοι στα τελευταία κρίσιμα λεπτά και κατάφεραν να πάρουν το θετικό αποτέλεσμα.

    Συναρπαστικό παιχνίδι έγινε σήμερα ανάμεσα στον Εσπερο και το Ηράκλειο, όπου οι γηπεδούχοι πήραν το ροζ φύλλο στην δεύτερη παράταση με σκορ 107 - 99. Στην κανονική διάρκεια του αγώνα οι δύο αντίπαλοι ήταν ισόπαλοι 78 - 78, ενώ στην πρώτη παράταση το σκορ ήταν 91 - 91.

    Στο Μαρούσι, η τοπική ομάδα δεν τα κατάφερε και ηττήθηκε από το Περιστέρι με σκορ 76 - 67. Οι φιλοξενούμενοι πήραν μια ιδιαίτερα σημαντική νίκη και διατηρήθηκαν στην πρώτη εξάδα της βαθμολογίας.

    [07] ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαρτίου 2000 (20:55 UTC+2)

    Περιβαλλοντικό εργαστήρι με θέμα "Καλή Εκπαίδευση και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση" διοργάνωσαν σήμερα το Αμερικανικό Γενικό Προξενείο και το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του νομού Θεσσαλονίκης.

    Ομιλητής ήταν ο καθηγητής περιβαλλοντολόγος Τζον Χαγκ, υπεύθυνος της Περιβαλλοντικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης της πολιτείας του Οχάιου των ΗΠΑ, για περισσότερο από 25 χρόνια.

    Εξάλλου, στα πλαίσια των περιβαλλοντικών εκδηλώσεων της Β' Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα "Σχεδιασμός και Προστασία Περιβάλλοντος: Συμμετοχή του παιδιού και συνειδητοποίηση του" και σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ενωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, το Βρετανικό Συμβούλιο και το Αμερικανικό Προξενείο διοργανώνεται αύριο ημερίδα για τους εκπαιδευτικούς στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Οργάνων, στις 18.30. Εισηγητές της ημερίδας θα είναι ο Τζον Χαγκ, Σύμβουλος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αντονι Σαλκρός, καθηγητής του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, καθηγητής περιβαλλοντολόγος του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και θα υπάρχει αυτόματη μετάφραση.

    Τέλος, την Παρασκευή στις 9.00 διοργανώνεται περιβαλλοντικό εργαστήρι στο Ελληνικό Κέντρο Βιότοπων - Υγρότοπων (ΕΚΒΥ) του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή στο αγρόκτημα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή τριάντα περίπου καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με ομιλητές τους Τζον Χαγκ και Ρότζερ Χαρτ.

    [08] ΟΛΙΓΟΩΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΟΛΑΝΑ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Τιρανα, 15 Μαρτίου 2000 (20:13 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, Χαβιέρ Σολάνα πραγματοποίησε ολιγόωρη επίσκεψη στην αλβανική πρωτεύουσα, κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, με τον πρωθυπουργό, Ιλίρ Μέτα και με τον Υπουργό Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο.

    Μετά τη συνάντησή τους οι κ. Σολάνα και Μίλο προχώρησαν σε κοινή συνέντευξη τύπου, κατά την οποία ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας εξέφρασε την ικανοποίηση της χώρας του για την πορεία των σχέσεων με την Ε.Ε. καθώς και την ελπίδα ότι η ένταξητ της Αλβανίας θα επιτευχθεί με γρήγορους ρυθμούς. Για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, είπε ότι η αλβανική κυβέρνηση είναι αντίθετη σε κάθε είδος εξτρεμισμού από όπου και αν προέρχεται. "Θα πρέπει να διατηρήσουμε σαφείς και κατηγορηματικές στάσεις προκειμένου να αποθαρρύνουμε τα αποσταθεροποιητικά στοιχεία που δρουν σε αυτή την περιοχή" ειπε χαρακτηριστικά.

    Όσον αφορά στη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε. ο κ. Μίλο δήλωσε ότι η αλβανική κυβέρνηση δεσμεύεται να εκπληρώσει όλα τα καθήκοντά της και ότι στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και ενόψει της συνάντησης των Βριξελών στις 31 Μαρτίου θα παρουσιάσει συγκεκριμένα προγράμματα, από τα οποία περιμένει να επωφεληθεί όσο το δυνατόν περισσότερο.

    Από την πλευρά το ο κ. Σολάνα δήλωσε ότι σκοπός της επίσκεψής του στα Τίρανα είναι η προώθηση και περεταίρω ενίσχυση των καλών σχέσεων μεταξύ Ε.Ε. και Αλβανίας. Αναφερόμενος στην κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη μιας δέσμευσης από όλες τις πλευρές προκειμένου να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο Σύμφωνο Σταθερότητας, εκτιμώντας ότι αναμένονται θετικά αποτελέσματα από τη συνάντηση των Βριξελών, ωστόσο, διευκρίνισε οτι δεν πρέπει να αναμένονται θαύματα, καθώς το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν μπορεί να διαμορφώσει την περιοχή μέσα σε μία μέρα.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικούς και πολιτικούς κύκλους, η δήλωση αυτή του κ. Σολάνα χαρακτηρίζεται σημαντική για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Αλβανία, όπου κοινή γνώμη και πολιτικοί παράγοντες πιστεύουν ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι το "χρυσό κλειδί" που θα λύσει όλα τα προβληματα της Αλβανίας.

    [09] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΕ ΓΙΑ ΤΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

    Αθήνα, 15 Μαρτίου 2000 (20:13 UTC+2)

    Eκδήλωση για τη συμπλήρωση 20 ετών επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα οργάνωσε η Ε.Π.Α.Ε. Το ρόλο του παρουσιαστή ανέλαβε ο Μανώλης Μαυρομάτης και προλόγισαν ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιάννης Σγουρός, ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ Αντώνης, ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, ο Μανώλης Γαβαθιώτης και ο πρόεδρος της Ε.Π.Α.Ε. Βίκτωρας Μητρόπουλος.

    Βραβεύτηκαν οι Κριστόφ Βαζέχα (πρώτος σκόρερ του επαγγελματικού ποδοσφαίρου), Νίκος Νιόπλιας ( πρώτος εν ενεργεία παίχτης σε συμμετοχές) και οι πρώτοι προσληφθέντες υπάλληλοι της Ενωσης Γιώργος Κουνούπας, Σοφία Αποστόλου, Λούλα Δάρα.

    Επίσης τιμήθηκαν οι πρόωρα χαμένοι Γιώργος Μητσιμπόνας και Κώστας Δαβουρλής, οι πλακέτες των οποίων δόθηκαν στις συζύγους τους.

    Παράλληλα παρουσιάστηκε το λεύκωμα "20 χρόνια Ε.Π.Α.Ε.-20 χρόνια Επαγγελματικό Ποδόσφαιρο", που επιμελήθηκε ομάδα αθλητικών συντακτών.

    Παρέστησαν οι τέως υπουργοί Φάνη Πάλη-Πετραλιά, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης και Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιάννης Σγουρός, οι υποψήφιοι βουλευτές Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Πάνος Παπαϊωάννου, Αθανάσιος Αλευράς, Κώστας Δαλακούρας, Πάνος Παναγιωτόπουλος. Επίσης την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιώργος Βαρδινογιάννης, ο ομοσπονδιακός τεχνικός Βασίλης Δανιήλ, καθώς και οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές Μίμης Δομάζος, Μίμης Παπαϊωάννου, Νίκος Σαργκάνης, Κώστας Μαυρίδης, Χρήστος Δημόπουλος, Χουάν Ραμόν Ρότσα.

    [10] ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΙΜΝΕΣ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ ΠΟΥ ΧΑΝΟΝΤΑΙ

    Αθήνα, 15 Μαρτίου 2000 (20:13 UTC+2)

    "Οι λίμνες του Νέστου χάνονται - Αμεση ανάγκη δημιουργίας Εθνικού Πάρκου", είναι το θέμα ενμηρωτικής εκδήλωσης, που διοργανώνει η Εταιρία Προστασίας της Φύσης και Οικοανάπτυξης (ΕΠΟ) και το Παγκόσμιο Ιδρυμα Φύσης (Global Nature Fund) την Παρασκευή 17 Μαρτίου στο Ζάπειο Μέγαρο στις 12.30 το μεσημέρι.

    Η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή τις εντεινόμενες καταστρεπτικές δραστηριότητες στις λίμνες του Νέστου, αλλά και την παρουσία του Διεθυντή του Παγκόσμιο Ιδρύματος Φύσης Jorg Durr - Pucher, o οποίος εκπροσωπεί το Δίκτυο "Λίμνες Ζωής" και της Kay Ogden εκπροσώπου της αμερικανικής Λίμνης - μέλος Mono Lake.

    [11] ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ UNICEF ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΕΠΑΡΚΕΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

    Αθήνα, 15 Μαρτίου 2000 (20:13 UTC+2)

    Υποστηρίζοντας ότι πράγματα τόσο απλά όσο το καθημερινό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και η χρήση της τουαλέτας είναι δυνατόν να μειώσουν την παιδική θνησιμότητα και να βελτιώσουν την παιδική υγεία και ανάπτυξη, η UNICEF απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες και τους ειδικούς που συμμετέχουν στην Παγκόσμια Συνάντηση για το Νερό, να φροντίσουν ώστε να έχουν όλα τα παιδιά ικανοποιητικού βαθμού πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής και πράγματα απλά, όπως το νερό και το σαπούνι.

    "Περίπου 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι -σχεδόν η μισή ανθρωπότητα- είναι παραδομένοι σε μια ζωή που θυμίζει μεσαίωνα εξαιτίας των ακάθαρτων ή ανύπαρκτων εγκαταστάσεων υγιεινής", δήλωσε η Carol Bellamy, Εκτελεστική Διευθύντρια της οργάνωσης. "Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην πιο υψηλής ποιότητας υγεία, όπως καθορίζεται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η πρόσβαση σε καθαρές, λειτουργικές και ασφαλείς εγκαταστάσεις υγιεινής είναι αναπόσπαστο μέρος αυτού του δικαιώματος, επειδή η σωστή υγιεινή διαφυλάσσει όχι μόνο την υγεία μας αλλά και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια".

    Ως συμμέτοχος στη 2η Παγκόσμια Συνάντηση και Υπουργική Συνδιάσκεψη για το Νερό που γίνεται από 17-22 Μαρτίου στη Χάγη, η UNICEF επισημαίνει ότι τα παιδιά, ως κοινωνική ομάδα, είναι τα πλέον ευάλωτα σε προβλήματα υγείας που σχετίζονται με ελλιπή καθαριότητα και ανεπαρκή συστήματα υγιεινής, ιδιαίτερα η έλλειψη πρόσβασης σε κοινές απλές τουαλέτες. Η διάρροια -μια ασθένεια που εξαπλώνεται πανεύκολα σε συνθήκες ελλιπούς υγιεινής- κοστίζει την ζωή σε κατά προσέγγιση 2 εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο, καθιστώντας την μια από τις τρεις κορυφαίες θανάσιμες ασθένειες στις αναπτυσσόμενες χώρες σήμερα.

    Οι επιπτώσεις στα κορίτσια είναι διπλές. Τα κορίτσια δεν αντιμετωπίζουν μονάχα τους ίδιους κινδύνους υγείας όπως και τα αγόρια, αλλά η έλλειψη ξεχωριστών εγκαταστάσεων στα πρωτοβάθμια σχολεία πολλές φορές εξαναγκάζει τα κορίτσια να τα εγκαταλείπουν τελείως. Επιπλέον, σε πολλές κοινωνίες η έλλειψη των απαραίτητων τουαλετών εξαναγκάζει κορίτσια και γυναίκες να περιμένουν μέχρι να σκοτεινιάσει για να χρησιμοποιήσουν ένα χωράφι. Η μακριά αναμονή προξενεί ενόχληση και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ασθένειες. Η νυχτερινή αυτή έξοδος στα χωράφια επίσης θέτει τα κορίτσια και τις γυναίκες σε κίνδυνο σεξουαλικής παρενόχλησης ή και επίθεσης. Η UNICEF επίσης υποστηρίζει ότι η κακή υγιεινή μπορεί να έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις. "Όταν οι άνθρωποι χάνουν το σχολείο ή δεν μπορούν να εργασθούν, όταν τα ποτάμια και οι ακτές καθίστανται τόσο μολυσμένα με απόβλητα ώστε η γεωργία και ο τουρισμός να επηρεάζονται και όταν υψηλά μολυσματικές ασθένειες όπως η χολέρα σαρώνουν ολόκληρες κοινότητες, τότε οι σχετιζόμενες με την υγιεινή ασθένειες μπορούν να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στις εθνικές οικονομίες" είπε η Bellamy.

    Η UNICEF αντί να προσεγγίζει το πρόβλημα αποκλειστικά με μία κατά τόπους στρατηγική με υλικοτεχνικό προσανατολισμό, προωθεί αλλαγές σε θεμελιώδεις συμπεριφορές, από πολύ νωρίς, δίνοντας έμφαση στην σχολική υγεία και την εκπαίδευση στην υγιεινή, ως μέρος του σχολικού προγράμματος.

    H UNICEF είναι ενεργό μέρος της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Περιβαλλοντικής Υγιεινής, που θέλει να αυξήσει την παγκόσμια ευαισθητοποίηση για το θέμα αυτό και να επεκτείνει την παροχή υγιεινής σε όλους και αποσκοπεί στη δημιουργία ενός παγκόσμιου κινήματος για την υγιεινή και την υγιεινολογική εκπαίδευση.

    [12] ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΧΕΙ ΑΠΟΘΕΜΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαρτίου 2000 (20:12 UTC+2)

    "H κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έχει δημιουργήσει ένα υψηλό απόθεμα αξιοπιστίας στον ελληνικό λαό. Παρά το ότι πορεύτηκε μέσα από δυσκολίες, ήταν πάντοτε ειλικρινής και συνεπής, τόσο στις τακτικές επιλογές, όσο και στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων, Ετσι θα είναι και τώρα, έτσι θα πορευτεί και στη νέα τετραετία".

    Αυτό τόνισε στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιάννης Μαγκριώτης στην εκδήλωση με θέμα "Θεσσαλονίκη - Ευκαιρίες και Προκλήσεις της Νέας Εποχής", που πραγματοποιήθηκε σήμερα το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Σταυρούπολης.

    Αναφερόμενος στον τομέα της οικονομίας επισήμανε ότι "όλοι όσοι έλεγαν πως δεν επρόκειτο να βγούμε από το σκοτεινό αυτό τούνελ έχουν διαψευστεί. Η Ελλάδα του κύρους και της ισχύος, η Ελλάδα της αξιοπιστίας εισέρχεται στη νέα εποχή, ως μέλος των ισχυρών οικονομιών του πλανήτη". Πρόσθεσε, δε, πως η κορύφωση του σωστού προγραμματισμού της κυβέρνησης αλλά και των θυσιών του ελληνικού λαού, αποτελεί η ένταξη της χώρας στην τρίτη φάση της ΟΝΕ.

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη νέα δυναμική προοπτική της Θεσσαλονίκης, τονίζοντας πως οι ισχυροί πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται αυτή η νέα δυναμική αλλά και ο διεθνής ρόλος της χώρας είναι, οι μεγάλες αναπτυξιακές υποδομές της Βόρειας Ελλάδας, πυρήνας των οποίων είναι το αναπτυξιακό πλέγμα της Εγνατίας οι οργανισμοί της διεθνούς οικονομικής συνεργασίας, και η δημιουργία του Χρηματοοικονομικού κέντρου. "Με τους τρεις αυτούς πυλώνες", υπογράμμισε, "η Θεσσαλονίκη μπαίνει στη νέα εποχή με βεβαιότητα και αισιοδοξία, με υψηλή αυτοπεποίθηση. Οι Θεσσαλονικείς είναι βέβαιο πως θα είναι πρωταγωνιστές στη διαχείριση του αναπτυξιακού πλεονάσματος".

    Μιλώντας για τα εθνικά θέματα, τόνισε πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπερασπίστηκε με τον καλύτερο τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, απαντώντας σε όσους υποστήριξαν πως στη Σύνοδο του Ελσίνκι επρόκειτο να τα απεμπολήσει και κατόρθωσε μέσα από τη δυναμική διπλωματική της παρουσία να καταστήσει τη χώρα μας και κυρίως της Βόρειο Ελλάδα , ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια.

    Σε ότι αφορά τις εκλογές της 9ης Απριλίου, ο κ. Μαγκριώτης υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ βαδίζει με τη βεβαιότητα της νίκης της εκλογικής αναμέτρησης. "Εχουμε ήσυχη τη συνείδηση μας για τη δουλειά που κάναμε χθες, για την προετοιμασία του σήμερα και του μέλλοντος. Είμαστε σίγουροι πως βρισκόμαστε στον καλό δρόμο, βρισκόμαστε μπροστά στους δρόμους του μέλλοντος που εμείς ανοίξαμε. Αυτούς τους δρόμους θέλουμε να τους διαβούμε μαζί με τον ελληνικό λαό και μαζί θα τους διαβούμε μετά την μεγάλη νίκη στις 9 του Απρίλη".

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε θέματα που αφορούν τις περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης: "Με τις παρεμβάσεις του προγράμματος URBAN που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, ύψους 4,4 δισ. , προσπαθούμε η ευρύτερη περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης να διευρύνει τις κοινωνικές της υποδομές. Παράλληλα με την ίδρυση τις αμέσως επόμενες μέρες της "Μητροπολιτικά Εργα Θεσσαλονίκης Α.Ε." ο προγραμματικός σχεδιασμός για τα έργα του Δυτικού Τόξου εισέρχεται στο στάδιο της υλοποίησης τους. Η διαπλάτυνση της οδού Λαγκαδά έχει ενταχθεί στο Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ενώ ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου έχει αναθέσει την εκπόνηση της μελέτης για την απομάκρυνση των στρατοπέδων και την ένταξη των περιοχών στον κοινωνικό ιστό της πόλης".

    [13] ΙΤΑΛΙΑ: ΣΤΟ 2,2% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2000

    Μιλάνο, 15 Μαρτίου 2000 (20:05 UTC+2)

    Την ανάγκη μείωσης των φορολογικών βαρών, επισημαίνει στο ενημερωτικό της δελτίο για το μήνα Μάρτιο η Τράπεζα της Ιταλίας. Όπως υπογραμμίζει, η μείωση αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται εκτός των άλλων και από δραστικές περικοπές στις κρατικές δαπάνες. Στο δελτίο της Τράπεζας της Ιταλίας υπογραμμίζεται ακόμη ότι κατά τη διάρκεια του 1999 η συνολική φορολογική πίεση αυξήθηκε κατά 0,3%, περνώντας από το 43% στο 43,3% σε σχέση με το ΑΕΠ.

    Οσον αφορά τον πληθωρισμό, η Τράπεζα της Ιταλίας προβλέπει ότι το επίπεδο του θα κυμανθεί στο 2,2% για το 2000 αν όλα πάνε καλά, δηλαδή αν οι τιμές των καυσίμων αρχίσουν, τους επόμενους μήνες, να μειώνονται.

    Επίσης, αναφέρεται ότι ο πληθωρισμός μπορεί να επηρεασθεί και από τις αυξήσεις των μισθών και επισημαίνεται ότι η κατάσταση επιδεινώνεται "λόγω των διεκδικήσεων των συνδικάτων των εργαζομένων, που ζητούν αυξήσεις σύμφωνες με τον πραγματικό πληθωρισμό και όχι με τον προβλεπόμενο".

    Στο μεταξύ, ευχάριστα είναι τα νέα από το "μέτωπο" της βιομηχανικής παραγωγής, αφού σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Στατιστικής (ISTAT), σημείωσε αύξηση κατά 4,5% τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 1999. Αντίθετα, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του προηγούμενου χρόνου, κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,8%, όταν η βιομηχανική παραγωγή είχε σημειώσει άνοδο ρεκόρ (8,2%).

    Οσον αφορά την απασχόληση, ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από την ιταλική Ενωση Επιμελητηρίων. Σύμφωνα με αυτά στο τέλος του 1998, στις 177.000 βιομηχανικές επιχειρήσεις και στις επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες, οι οποίες είχαν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια του έτους, εργαζόντουσαν 243.000 υπάλληλοι. Το 1999 καταγράφεται αύξηση της τάξης του 12%, που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές έφθασαν τις 273.000.

    [14] ΑΥΡΙΟ Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ

    Ζάγκρεμπ, 15 Μαρτίου 2000 (20:01 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον θα πραγματοποιήσει αύριο μονοήμερη επίσημη επίσκεψη στο Ζάγκρεμπ όπου θα έχει συνομιλίες με Κροάτες αξιωματούχους με κύριο θέμα την συμμετοχή της χώρας σε πρόγραμμα του ΝΑΤΟ.

    Ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κροατίας Στίπε Μέσιτς, τον πρωθυπουργό Ιβιτσα Ράτσαν, τον πρόεδρο της βουλής Ζλάτκο Τόμτσιτς, τον υπουργό Εξωτερικών Τονίνο Πίτσουλα και τον υφυπουργό Αμυνας Ζλάτκο Γκάλιεριτς.

    Ο.Κ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 15 March 2000 - 19:13:49 UTC