Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-03-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΝΔ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΑ ΓΚΑΛΟΠ
  • [02] Η Α.ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε
  • [03] ΑΛΛΑΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [04] ΕΛΠΙΔΕΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗ Ν. ΣΕΡΒΙΑ
  • [05] ΓΙΑ 2η ΦΟΡΑ ΤΙΜΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΘ Ο Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
  • [06] ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ
  • [07] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ
  • [08] ΣΤΕΝΟΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΟΙ ΥΠΕΞ ΑΛΒΑΝΙΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΠΓΔΜ
  • [09] ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΛΙΣΣΑΒΟΝΑΣ
  • [10] ΚΟΚΚΙΝΗ ΜΠΟΓΙΑ ΕΡΙΞΑΝ ΣΤΟΝ ΑΘΝΑΡ ΣΤΗ ΛΙΣΣΑΒΟΝΑ
  • [11] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΧΩΡΙΣΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ Ε.Ε. - ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ
  • [12] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [13] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ
  • [14] ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [15] ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ

  • [01] Η ΝΔ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΑ ΓΚΑΛΟΠ

    Αθήνα, 23 Μαρτίου 2000 (21:35 UTC+2)

    Φωτογραφία: Από την ομιλία του Κώστα Καραμανλή σε συγκέντρωση στη πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης, την προτελευταία της Νέας Δημοκρατίας προτού ανοίξουν οι κάλπες για τις ευρωεκλογές.

    Ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. Αρης Σπηλιωτόπουλος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, δήλωσε στο ραδιοσταθμό "Φλας":

    "Οσο προχωρούμε στην κυρίως προεκλογική περίοδο, τόσο περισσότερο οι πολίτες θα στρέφονται στα πραγματικά προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουν. Προβλήματα στα οποία ούτως ή άλλως η Ν.Δ. με τις προτάσεις της έχει σαφή υπεροχή έναντι του κυβερνώντος κόμματος, ανεργία, παιδεία, εγκληματικότητα, ποιότητα ζωής και ούτω καθεξής."

    Σε παρατήρηση ότι τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών παραμένουν δυσμενή για τη Ν.Δ., δηλαδή και η παράσταση νίκης και η καταλληλότητα για πρωθυπουργός είναι υπέρ του ΠΑΣΟΚ και του κ. Σημίτη, ο κ. Σπηλιωτόπουλος είπε:

    "Όσον αφορά την παράσταση νίκης είναι λογικό ο κόσμος ο δικός μας να είναι

    φοβισμένος διότι όταν έχουν μάθει 20 ολόκληρα χρόνια να βρίσκεται μόνιμα το ΠΑΣΟΚ και οι άνθρωποι του στην εξουσία, αυτό έχει δημιουργήσει μια καθεστωτική λογική και αυτή με τη σειρά της προκαλεί αυτή την εύλογη στάση."(δηλαδή άλλα λένε και άλλα πιστεύουν;)

    "Βεβαίως. Άλλο ψηφίζουν και άλλο πιστεύουν. "Εγώ ψηφίζω Ν.Δ., αλλά φοβάμαι ότι μπορεί να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ γιατί δεν ξέρω τι μέσα και τι κόλπα θα χρησιμοποιήσει, γιατί 20 χρόνια τους έχω μάθει με εκβιασμούς, με εξαγορές συνειδήσεων, να κερδίζουν.". Αυτό το φόβο βγάζουν και αυτός αποτυπώνεται."(έχετε συγκεκριμένες καταγγελίες ότι συμβαίνει κάπου κάτι τέτοιο;)

    "Σε πάρα πολλά υπουργεία ήδη έχουν γίνει παράνομοι διορισμοί. Θέλετε να πούμε στο υπουργείο Προεδρίας, θέλετε να πούμε στην ΕΡΤ, που κάθε μέρα εμφανίζονται υπάλληλοι με συμβάσεις εργασίας; Παντού γίνεται αυτό."

    [02] Η Α.ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαρτίου 2000 (12:35 UTC+2)

    Φωτογραφία: Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το 1999, στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

    Τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κομισιόν, για την καταπολέμηση της ανεργίας στα 15 κράτη-μέλη της Ε.Ε, παρουσίασε η Ελληνίδα Επίτροπος, Αννα Διαμαντοπούλου, αρμόδια για θέματα απασχόλησης, σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα HAMBURGER ABENDBLATT.

    Οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της ανεργίας, ξεκινούν ήδη από τα σχολεία, με έμφαση στην κατάρτιση των μαθητών σε θέματα τεχνολογίας και πληροφορικής.

    Στο πλαίσιο αυτό, ήδη από το 2001, όλα τα σχολεία στην Ε.Ε θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Ιντερνετ και οι διδάσκοντες θα είναι επίσης εκπαιδευμένοι για να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Επιπλέον, μέχρι το 2005, θα παρέχεται σε όλους τους πολίτες της Ε.Ε η δυνατότητα εκπαίδευσης στον τομέα της πληροφορικής και της επικοινωνίας.

    Η έμφαση δίδεται στην εξειδίκευση, καθότι η αλματώδης ανάπτυξη των τεχνολογιών θα δημιουργήσει εντός της επόμενης διετίας εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας για εξειδικευμένο προσωπικό, στον τομέα της πληροφορικής-επικοινωνίας,

    "Ηδη, μέσα σε διάστημα δύο ετών, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στον τομέα αυτό, θα έχει αυξηθεί σε 1,6 εκατ. θέσεις. Από τα 120 εκατ. άτομα κάτω των 25 ετών, περίπου τα 80 εκατ. εκπαιδεύονται ήδη από τα σχολεία. Αυτά χρειάζονται υψηλή κατάρτιση και στο μέλλον", διευκρίνισε η κ.Διαμαντοπούλου.

    Με αφορμή, εξάλλου, τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει, μετά από δηλώσεις του Γερμανού Καγκελάριου Σρέντερ, για την παραχώρηση της λεγόμενης "πράσινης κάρτας" σε αλλοδαπούς επιστήμονες πληροφορικής, η κ.Διαμαντοπούλου τόνισε: "Η Ε.Ε πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στη βελτίωση της εκπαίδευσης στην Ευρώπη, Ωστόσο, αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με την βραχυπρόθεσμη παραχώρηση της πράσινης κάρτας".

    Επιπλέον, κ.Διαμαντοπούλου διευκρίνισε ότι θεωρεί άστοχη τη συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα, "επειδή οι υπεύθυνοι στην Ευρώπη προσπαθούν να σκεπάσουν προηγούμενα λάθη, όπως για παράδειγμα, την επί σειρά ετών άγνοια ή απροθυμία πολλών πολιτικών και οικονομολόγων να μεριμνήσουν για τη θέσπιση εκπαιδευτικών προγραμμάτων νέων τεχνολογιών και πληροφορικής".

    [03] ΑΛΛΑΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 24 Μαρτίου 2000 (13:15 UTC+2)

    Φωτογραφία: Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ

    Διαφορετική εικόνα επικρατεί σήμερα στη Σοφοκλέους, καθώς μετά από το "σερί" πτωτικών συνεδριάσεων, ο γενικός δείκτης τιμών επέστρεψε σήμερα στο θετικό πρόσημο, έστω και με οριακά κέρδη.

    Ειδικότερα, λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, ο δείκτης σημείωνε μικρή άνοδο, της τάξης του 0,87% και διαμορφωνόταν στις 4.691,16 μονάδες, έχοντας φτάσει νωρίτερα μέχρι και στο +1,16%.

    Την ίδια ώρα, ο όγκος των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα των 101 δισ. δρχ, ενώ περίπου 211 μετοχές κατέγραφαν κέρδη και μόλις 110 ακολουθούσαν πτωτική πορεία.

    [04] ΕΛΠΙΔΕΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗ Ν. ΣΕΡΒΙΑ

    Πρίστινα, 24 Μαρτίου 2000 (12:58 UTC+2)

    Φωτογραφία: Με ολονύχτιους πανηγυρισμούς στο Βελιγράδι, ο λαός της Γιουγκοσλαβίας γιόρτασε το τέλος του πολέμου.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Κοσσυφοπέδιο εξέφρασαν σήμερα ελπίδα ότι οι Αλβανοί αντάρτες στα νοτιοδυτικά της Σερβίας (Απελευθερωτικός Στρατός του Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μεντβέντια) θα εγκαταλείψουν τα όπλα και θα επιδιώξουν πολιτική λύση στην ένταση της περιοχής σύντομα.

    Ο Αμερικανός εκπρόσωπος στην Πρίστινα ανέφερε ότι παρακολουθείται η μετάβαση του στρατού αυτού σε πολιτικό σώμα. Ο επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής στο Κοσσυφοπέδιο, Κρίστοφερ Ντελ, είχε χθες πολύωρες συνομιλίες με τους αντιπροσώπους των 70.000 Αλβανών που ζουν στην κοιλάδα του Πρέσεβο στη Σερβία, συμπεριλαμβανομένων και μελών του Απελευθερωτικού Στρατού της περιοχής και του επικεφαλή του ΑΣΚ, Χασίμ Θάτσι.

    [05] ΓΙΑ 2η ΦΟΡΑ ΤΙΜΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΘ Ο Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαρτίου 2000 (11:25 UTC+2)

    Ο Μίκης Θεοδωράκης αναγορεύεται για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα επίτιμος διδάκτορας πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Μετά το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ θα αναγορεύσει τον μουσικοσυνθέτη επίτιμο διδάκτορά του την Παρασκευή στις 18:30 το απόγευμα στην αίθουσα τελετών του πανεπιστημίου.

    Η ιδιαίτερη αυτή ακαδημαϊκή τιμή προς τον Μίκη Θεοδωράκη, κορυφαία μορφή της ελληνικής μουσικής, στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα, απονέμεται για την τεράστια προσφορά του στο σύγχρονο πολιτισμό που πρόβαλλε όσο κανένας άλλος όχι μόνο ως μουσική αλλά και ως ποίηση και ως εθνική παράδοση, καθώς και για τους αγώνες του για την ειρήνη, την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Στην πανηγυρική συνεδρία θα προσφωνήσουν τον Μίκη Θεοδωράκη ο πρύτανης του Α.Π.Θ., Μιχάλης Παπαδόπουλος , ο οποίος θα του επιδώσει και τιμητική πλακέτα και η πρόεδρος του τμήματος μουσικών σπουδών, καθηγήτρια Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά. Θα ακολουθήσει ομιλία του μεγάλου Ελληνα μουσικοσυνθέτη. Η τελετή θα κλείσει με την ερμηνεία έργων του από τη χορωδία του τμήματος μουσικών σπουδών υπό τη διεύθυνση της Τρισεύγενης Καλοκύρη και από την ορχήστρα του Α.Π.Θ. Θα ερμηνευτούν το τρίτο μέρος της συμφωνίας αρ. 3 και το "Ναοί στο σχήμα τ' ουρανού" από το "Αξιον Εστί" σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη. Σολίστ θα είναι η μέντζο σοπράνο Βάσω Βαϊούλη και ψάλτης ο Κώστας Μιχαλακόπουλος.

    [06] ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ

    Χαλκίδα, 24 Μαρτίου 2000 (21:07 UTC+2)

    Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής μιλώντας σε συγκέντρωση οπαδών του κόμματος του στη Χαλκίδα τονίζοντας ότι η παρακμή που ακολούθησε η κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια είναι γνωστή.

    Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στήνει σεμινάρια που βολεύουν εταιρείες - μαϊμούδες, αντί να χρησιμοποιήσει τα κοινοτικά κονδύλια για ουσιαστικές περιφερειακές παρεμβάσεις και για να τονώσει την απασχόληση.

    Αναφερόμενος στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ. είπε ότι συνδέει άμεσα την πολιτική ανάπτυξης, με τη γεφύρωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, με την τόνωση της απασχόλησης, τη μείωση της ανεργίας.

    "Ανάμεσα στα άλλα, προωθούμε συγκεκριμένα φορολογικά μέτρα, προκειμένου να ενθαρρύνουμε τις επιχειρήσεις να αυξήσουν το εργατικό δυναμικό τους. Αντιμετωπίζουμε αποφασιστικά τα φαινόμενα μαύρης εργασίας, που προσλαμβάνουν πρωτόγνωρες διαστάσεις.

    Προχωρούμε σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Προωθούμε ταχεία προσαρμογή του εκπαιδευτικού συστήματος στις νέες απαιτήσεις και τη σύνδεσή του με την αγορά εργασίας. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στη στήριξη των υγιών επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων, για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να τονώσουν την απασχόληση", υπογράμμισε.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύθηκε για άμεση αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 60% του βασικού μισθού και για περαιτέρω αύξηση στο επόμενο διάστημα, επέκταση της χορήγησης του ΕΚΑΣ των 21.000 δρχ. στους συνταξιούχους αγρότες, χορήγηση ειδικού επιδόματος ύψους 360.000 δρχ. για τους οικονομικά ασθενέστερους κτηνοτρόφους και κατώτατη σύνταξη στις 150.000 δρχ.

    Επισήμανε ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας έχει ως στόχο του την ουσιαστική, αλλά και την κοινωνική σύγκλιση.

    "Διαφωνούμε με τον κυβερνητικό εγκλεισμό σε μια καθαρά λογιστική και, απλώς, διαχειριστική πολιτική. Είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το οποίο αφ' ενός εγγυάται ένα νέο μεγάλο αναπτυξιακό άλμα και, αφ' ετέρου, στηρίζει τη βασική επιδίωξή μας για τόνωση της απασχόλησης.

    Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση του αγροτικού τομέα, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την προώθηση ολοκληρωμένων κρατικών παρεμβάσεων. Όταν τα δεδομένα σε μια περιοχή είναι διαφορετικά, είναι προφανές πως διαφορετική πρέπει να είναι και η πολιτική παρέμβαση", είπε.

    Ειδικά σε ό,τι αφορά στον αγροτικό τομέα τόνισε ότι η Ν.Δ. είναι έτοιμη να προχωρήσει στην ταχεία ολοκλήρωση του Μητρώου Αγροτών και την ένταξη νέων αγροτών στο πρόγραμμα, στην τροποποίηση του ισχύοντος Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλυφθούν σταδιακά όλοι οι κίνδυνοι τόσο στη γεωργία, όσο και την κτηνοτροφία, στη δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων, στην προώθηση κατασκευής λιμνοδεξαμενών για την καλύτερη άρδευση των γεωργικών καλλιεργειών και καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων του Νομού, στον εκσυγχρονισμό και την οικονομική εξυγίανση της Αγροτικής Τράπεζας, στην οποία θα λειτουργεί ειδικός τομέας Αγροτικής Πίστης, που θα διασφαλίζει την έγκαιρη χρηματοδότηση γεωργών και κτηνοτρόφων.

    Αμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υπογράμμισε, αποτελεί η μείωση του κόστους γεωργικής παραγωγής.

    "Αυτό είναι το χρέος της Πολιτείας. Και στο χρέος αυτό δεσμευόμαστε να ανταποκριθούμε άμεσα", πρόσθεσε

    Ο κ. Καραμανλής δεσμεύθηκε για κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα αγροτικής χρήσης, ώστε η τιμή τους να μειωθεί περίπου κατά το ήμισυ, περιορισμό του ΦΠΑ για τα αγροτικά μηχανήματα από το 18% που είναι σήμερα, στο 8%, μείωση κατά 50% την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για αγροτική χρήση, μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για μεταβιβάσεις, κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές αγροτικής γης, μείωση των επιτικίων χορηγήσεων της Αγροτικής Τραπέζης.

    Για το Νομό Εύβοιας τόνισε ότι επιβάλλεται μια συντονισμένη αντεπίθεση εναντίον της ύφεσης, της αποβιομηχάνισης και της ανεργίας και ότι επείγει η προώθηση μέτρων για τη στήριξη του Εμπορίου και την ενίσχυση του Τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή.

    "Η Εύβοια έχει τις δυνατότητες, φτάνει να μην αποδειχτεί και πάλι ξένη στην τεράστια κοινοτική βοήθεια προς τη χώρα μας και να μην αφεθεί μακριά από τον προγραμματισμό αξιοποίησης του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης", υπογράμμισε.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύθηκε για την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων υποδομής και βελτίωσης του οδικού δικτύου, ώστε να υπάρξει άμεση και αποτελεσματική ενίσχυση του εμπορίου και του τουρισμού (ιδίως μάλιστα του αγροτουρισμού), αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της γεωργικής παραγωγής και της βιομηχανικής προσπάθειας.

    Αναγνωρίζουμε την ανάγκη διαμόρφωσης και υλοποίησης ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για τις περιοχές Μαντουδίου και Κύμης. Και δεσμευόμαστε να προχωρήσουμε - σε στενή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς - στην άμεση προώθησή του", τόνισε.

    "Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι συνθήκες είναι ώριμες: Για την οριστική ρήξη με τις παλαιοκομματικές νοοτροπίες και ιδεοληψίες. Για τη μετάβαση στη νέα μεταπολίτευση. Για την ανάπτυξη πολιτικών πρωτοβουλιών που καθιστούν ενεργό συμμέτοχο τον πολίτη. Για τη σύνδεση της πολιτικής με την κοινωνία. Για την επανατοποθέτηση των προτεραιοτήτων μας. Για τη δημιουργία μιας νέας πολιτικής ηθικής εμπνευσμένης από τον Άνθρωπο για τον Άνθρωπο", είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

    "Από τις 10 Απριλίου σηκώνουμε ξανά την ευθύνη για την πορεία της πατρίδας μας. Είμαστε έτοιμοι ν' ανταποκριθούμε σε αυτό το χρέος. Είμαστε αποφασισμένοι να τα καταφέρουμε. Θέλουμε και μπορούμε," κατέληξε.

    [07] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ

    Αθήνα, 24 Μαρτίου 2000 (21:03 UTC+2)

    "Το μήνυμα που έστειλε η επανάσταση του 1821 είναι διαχρονικό, άρα επίκαιρο: Χαμένος είναι μόνο ο λαός που σκύβει το κεφάλι. Η μοιρολατρία ήταν και είναι ο καλύτερος σύμμαχος των καταπιεστών και εκμεταλλευτών", επισημαίνει το ΚΚΕ στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου.

    "Το 1821 ο λαός μας όρθωσε το ανάστημά του στον κατακτητή και στους εγχώριους συμμάχους του. Αψήφησε τις φωνές της δήθεν "λογικής" και του "ρεαλισμού", που τον καλούσαν να αποδεχτεί την πραγματικότητα. Με τους αγώνες και τις θυσίες του την άλλαξε. Απέδειξε περίτρανα, ότι όταν ο λαός θέλει, μπορεί", τονίζεται στο μήνυμα του ΚΚΕ.

    "Σήμερα η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, η νεολαία, βρίσκονται αντιμέτωποι με την ιμπεριαλιστική "νέα τάξη" και με την πολιτική των κομμάτων του δήθεν μονόδρομου της ΟΝΕ, του ΝΑΤΟ, της πλουτοκρατίας, Βρίσκονται αντιμέτωποι με τις σύγχρονες σειρήνες που σφυρίζουν σε όλους τους τόνους "Βασίλη κάτσε φρόνιμα να γίνεις νοικοκύρης. Ο λαός μας θα γίνει νοικοκύρης, μόνο όταν θα συνειδητοποιήσει τη δύναμή του και θα συγκροτήσει το δικό του μέτωπο ως αντίπαλο δέος στα κόμματα της πλουτοκρατίας, θα αντεπιτεθεί και πάρει τις τύχες του στα δικά του χέρια. Αυτή η στόχευση πρέπει να ξεκινήσει τώρα, με το δυνάμωμα της αντίστασης, με την απόρριψη της αντιλαϊκής πολιτικής και των φορέων της με την καθημερινή δράση και με την ψήφο", καταλήγει το μήνυμα του ΚΚΕ.

    [08] ΣΤΕΝΟΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΟΙ ΥΠΕΞ ΑΛΒΑΝΙΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΠΓΔΜ

    Τίρανα, 24 Μαρτίου 2000 (21:03 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    "Η δεύτερη τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Αλβανίας, Πασκάλ Μίλο της Βουλγαρίας Ναντέζντα Μιχαϊλοβα και της ΠΓΔΜ Αλεξάνταρ Ντιμίτροφ αποτέλεσε άλλη μία ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων για διάφορα θέματα κοινού ενδιάφεροντος και την περαιτέρω ενίσχυση μεταξύ των τριών χωρών", τονίζεται στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση.

    Οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών διαπίστωσαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι υπάρχει πολύ καλό επίπεδο στις σχέσεις των τριών και εξέφρασαν τη βούληση τους για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων και εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να εργαστούν ακόμη πιο στενά στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας ενόψει και της Διάσκεψης των Βρυξελλών, από την οποία, όπως δήλωσαν, οι χώρες τους περιμένουν τη χρηματοδότηση σημαντικών κοινών προγραμμάτων.

    Στις δηλώσεις τους τόσο ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, όσο και οι ομόλογοί του της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ τόνισαν ότι οι χώρες τους θα στηρίξουν η μία την άλλη στα κοινά προγράμματα στα πλαίσια του Συμφώνου Σταθερότητα.

    Ο κ. Μίλο είπε ότι στη συνάντηση συζητήθηκε η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, κυρίως στη Μιτρόβιτσα του Κοσσυφοπεδίου και στην κοιλάδα του Πρέσεβο.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας επανέλαβε την πάγια θέση της αλβανικής κυβέρνησης, ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε εξτρεμιστική ενέργεια που γίνεται είτε από άτομα είτε από ομάδες και απηύθυνε έκκληση προς τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου να συνεργαστούν στενά με τη Διεθνή Κοινότητα, καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο θα εξομαλυνθεί η κατάσταση στην περιοχή.

    Ο κ. Μίλο τόνισε ότι η ηγεσία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου θα πρέπει να σεβαστεί το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας και επισήμανε ότι το θέμα του οριστικού στάτους του Κοσσυφοπεδίου είναι θέμα του μέλλοντος και όχι του παρόντος.

    Παραδέχθηκε ότι υπήρξε και διάσταση απόψεων στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου και συγκεκριμένα υπήρξαν διαφορές όσον αφορά την ορολογία που χρησιμοποίησαν οι τρεις υπουργοί, όταν αναφέρθηκαν στις τελευταίες εξελίξεις στη Μιτρόβιτσα και στην κοιλάδα του Πρέσεβο.

    Ο κ. Μίλο έκανε λόγο για γεγονότα που συμβαίνουν στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ η κ. Μιχαϊλοβα και ο κ. Ντιμίτροφ μίλησαν για γεγονότα που συμβαίνουν στη Νότια Σερβία.

    Η επόμενη τριμερής συνάντηση θα γίνει μετά από δύο μήνες στα Σκόπια.

    [09] ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΛΙΣΣΑΒΟΝΑΣ

    Λισσαβόνα, 24 Μαρτίου 2000 (20:42 UTC+2)

    Στρατηγικός στόχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την επόμενη δεκαετία όπως επισημαίνεται στο σχέδιο συμπερασμάτων της έκτακτης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Λισσαβόνα στις 23 και 24 Μαρτίου είναι η απασχόληση, η οικονομική μεταρρύθμιση και η κοινωνική συνοχή.

    Υπογραμμίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται μπροστά σε μία νέα πρόκληση, βρίσκεται αντιμέτωπη με μία μεγάλη ποιοτική μεταλλαγή, η οποία προκύπτει από την παγκοσμιοποίηση και τις προκλήσεις μία νέας οικονομίας καθοδηγούμενης από τη γνώση. Οι αλλαγές αυτές έχουν επιπτώσεις σε κάθε πτυχή της ζωής των ανθρώπων και απαιτούν ριζικό μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η Ενωση πρέπει να διαμορφώσει αυτές τις αλλαγές κατά τρόπο σύμφωνο με τις κοινωνικές της αξίες και αντιλήψεις, αλλά και με την επικείμενη διεύρυνση κατά νου.

    Τα ισχυρά σημεία της Ενωσης είναι οι μακροοικονομικές προοπτικές, οι καλύτερες που υπήρξαν σε διάστημα μιας γενεάς. Ως αποτέλεσμα μιας νομισματικής πολιτικής που είναι προσανατολισμένη στη σταθερότητα και υποστηρίζεται από υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές σε ένα πλαίσιο συγκράτησης των μισθών, ο πληθωρισμός και τα επιτόκια είναι χαμηλά, τα ελλείμματα του δημόσιου τομέα έχουν μειωθεί εντυπωσιακά και το ισοζύγιο πληρωμών της Ε.Ε. είναι υγιές.

    Το Ευρώ έχει καθιερωθεί επιτυχώς και αποδίδει τα αναμενόμενα οφέλη για την ευρωπαϊκή οικονομία. Η εσωτερική αγορά, έχει σε μεγάλο βαθμό, ολοκληρωθεί και παράγει απτά οφέλη, τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για τις επιχειρήσεις. Η Ενωση διαθέτει ως επί το πλείστον καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό, καθώς και συστήματα κοινωνικής προστασίας ικανά να παράσχουν, πέραν της εγγενούς αξίας τους, το σταθερό πλαίσιο που απαιτείται για τη διαχείριση των διαρθρωτικών αλλαγών που προϋποθέτει η μετάβαση προς μια κοινωνία βασισμένη στη γνώση.

    Ενας νέος στρατηγικός στόχος της Ενωσης για την επόμενη δεκαετία είναι να γίνει η ανταγωνιστικότερη και δυναμικότερη οικονομία της γνώσης, ικανή για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη με περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας και με μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή και η επίτευξη αυτού του στόχου απαιτεί μία συνολική στρατηγική.

    Η προετοιμασία της μετάβασης προς μια ανταγωνιστική και δυναμική οικονομία, βασιζόμενη στη γνώση απαιτεί μία κοινωνία της πληροφορίας για όλους.

    Η στροφή προς μία ψηφιακή οικονομία βασιζόμενη στη γνώση και χαρακτηριζόμενη από νέα αγαθά και υπηρεσίες θα αποτελέσει ισχυρή κινητήρια δύναμη για την αύξηση, την ανταγωνιστικότητα και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, πέραν δε τούτου, θα είναι ικανή να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών και το περιβάλλον.

    Προκειμένου να αξιοποιηθεί στο μέγιστο αυτή η ευκαιρία, το Συμβούλιο και η Επιτροπή καλούνται να εκπονήσουν ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης για μία ηλεκτρονική Ευρώπη (e Europe Action Plan) το οποίο θα πρέπει να υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο και να χρησιμοποιεί ανοικτή μέθοδο συντονισμού, βασιζόμενη στη συγκριτική αξιολόγηση των εθνικών πρωτοβουλιών, σε συνδυασμό με την πρόσφατη πρωτοβουλία eEurope της Επιτροπής και την ανακοίνωση της με τίτλο "Στρατηγικές για δημιουργία θέσεων απασχόλησης στην κοινωνία της πληροφορίας".

    Στόχος της Ενωσης είναι η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Ερευνας και Καινοτομίας. Λόγω του πρωταγωνιστικού ρόλου που διαδραματίζει η έρευνα και η ανάπτυξη στην προαγωγή της οικονομικής αύξησης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, η Ενωση πρέπει να εργασθεί για την επίτευξη των στόχων που τίθενται στην ανακοίνωση της Επιτροπής "Προς εναν ευρωπαϊκό χώρο έρευνας". Απαιτείται να βελτιωθούν η συνολοκλήρωση και ο συντονισμός των εθνικών και κοινοτικών ερευνητικών δραστηριοτήτων, ώστε να καθίστανται όσο το δυνατό περισσότερο αποτελεσματικές και καινοτόμες, και να διασφαλισθεί ότι η Ευρώπη παρέχει ελκυστικές προοπτικές στους καλύτερους εγκεφάλους που διαθέτει.

    Στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τονίστηκε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν πλήρως τα μέσα που παρέχει η Συνθήκη και όλα τα κατάλληλα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των εθελοντικών διακανονισμών, ώστε ο στόχος αυτός να επιτευχθεί κατά τρόπο ευέλικτο, αποκεντρωμένο και μη γραφειοκρατικό. Ταυτόχρονα, η καινοτομία και οι ιδέες πρέπει να αμείβονται ικανοποιητικά στο πλαίσιο της νέας οικονομίας που βασίζεται στη γνώση, ιδίως με την προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

    Ενας άλλος στόχος της Ενωσης είναι η δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ίδρυση και την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρήσεων, ιδίως μικρομεσαίων.

    Η ανταγωνιστικότητα και ο δυναμισμός των επιχειρήσεων εξαρτώνται άμεσα από την ύπαρξη ρυθμιστικού περιβάλλοντος που να συντελεί στις επενδύσεις, την καινοτομία και το επιχειρηματικό πνεύμα. Χρειάζονται περαιτέρω προσπάθειες για τη μείωση του κόστους των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και την εξάλειψη του περιττού γραφειοκρατικού φόρτου, δύο παραγόντων ιδιαίτερα επαχθών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, οι εθνικές κυβερνήσεις και οι τοπικές και περιφερειακές αρχές πρέπει να εξακολουθήσουν να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις επιπτώσεις των προτεινόμενων κανονιστικών ρυθμίσεων και στο κόστος της συμμόρφωσης των ενδιαφερομένων και να συνεχίσουν το διάλογο τους με τις επιχειρήσεις και τους πολίτες με αυτό το στόχο κατά νου.

    Χρειάζονται επίσης ειδικά μέτρα για την ενθάρρυνση των κυριότερων διεπαφών στα δίκτυα καινοτομίας, δηλαδή των διεπαφών μεταξύ εταιριών και κεφαλαιαγορών, ιδρυμάτων Ε&Α και κατάρτισης, υπηρεσιών παροχής συμβουλών και τεχνολογικών αγορών.

    Η Ενωση στοχεύει επίσης σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις για μία πλήρη και εντελώς λειτουργική εσωτερική αγορά και προς την κατεύθυνση αυτή στη Σύνοδο τονίστηκε ότι πρέπει να επισπευσθούν οι εργασίες, ώστε να ολοκληρωθεί σε ορισμένους τομείς η εσωτερική αγορά και να βελτιωθούν οι χαμηλές επιδόσεις σε ορισμένους άλλους. Ζωτικής σημασίας για την αποκόμιση ολόκληρου του προσδοκώμενου από τη φιλελευθεροποίηση της αφοράς οφέλους είναι επίσης η ύπαρξη πραγματικού πλαισίου για μία διαρκή επανεξέταση και βελτίωση, με βάση τη στρατηγική της Εσωτερικής Αγοράς, που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ελσίνκι.

    Πέραν τούτου, η ύπαρξη δίκαιων κανόνων περί ανταγωνισμού και δημόσιων ενισχύσεων και η ενιαία εφαρμογή τους είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να μπορούν οι επιχειρήσεις να αναπτύσσονται και να λειτουργούν αποτελεσματικά υπό ίσους όρους στην εσωτερική αγορά.

    Η Ενωση θέτει ως στόχο αποτελεσματικές και διαφανείς κεφαλαιαγορές. Οι αποτελεσματικές και διαφανείς κεφαλαιαγορές προάγουν την οικονομική αύξηση και την απασχόληση συντελώντας στην καλύτερη διάθεση του κεφαλαίου και μειώνοντας το κόστος του.

    Παίζουν, ως εκ τούτου, ουσιαστικό ρόλο στην υποβοήθηση νέων ιδεών, την υποστήριξη του επιχειρηματικού πνεύματος και την προαγωγή της πρόσβασης στις νέες τεχνολογίες και της χρησιμοποίησής τους. Είναι απαραίτητο να αξιοποιηθεί το δυναμικό του ευρώ για την προώθηση της ολοκλήρωσης των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών. Πέρα από αυτό η ύπαρξη αποτελεσματικών αγορών επιχειρηματικών κεφαλαίων παίζει σημαντικό ρόλο για τις καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις ταχείας αύξησης και τη δημιουργία νέων και βιώσιμων θέσεων εργασίας.

    Στη Σύνοδο εξετάστηκαν τρόποι για τον εκσυγχρονισμό του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου με επένδυση στον άνθρωπο και οικοδόμηση ενός ενεργού κράτους πρόνοιας.

    Οι άνθρωποι είναι το πολυτιμότερο κεφάλαιο της Ευρώπης και πρέπει να αποτελούν το επίκεντρο των πολιτικών της Ενωσης. Η επένδυση στον άνθρωπο και η ανάπτυξη ενεργού και δυναμικού κράτους πρόνοιας θα έχει ζωτική σημασία τόσο για τη θέση της Ευρώπης στην οικονομία της γνώσης όσο και για να εξασφαλιστεί ότι η εμφάνιση της νέας αυτής οικονομίας δε θα επιτείνει τα υφιστάμενα κοινωνικά προβλήματα της ανεργίας, του κοινωνικού αποκλεισμού και της ένδειας.

    Προς την κατεύθυνση αυτή σημαντικό είναι ο ρόλος της εκπαίδευσης και κατάρτισης για τη ζωή και την εργασία στην κοινωνία της γνώσης.

    Οι ευρωπαϊκές πολιτικές εκπαίδευσης και κατάρτισης πρέπει να προσαρμοστούν τόσο στις απαιτήσεις της κοινωνίας της γνώσης, όσο και στην ανάγκη για καλύτερο επίπεδο και ποιότητα απασχόλησης.

    Οι πολιτικές αυτές πρέπει να προσφέρουν ευκαιρίας μάθησης και κατάρτισης προσαρμοσμένες σε συγκεκριμένες ομάδες στις διάφορες φάσεις της ζωής τους: νέοι, άνεργοι, ενήλικες και απασχολούμενοι των οποίων οι δεξιότητες κινδυνεύουν να αχρηστευθούν λόγω της ταχείας αλλαγής. Η νέα αυτή προσέγγιση πρέπει να απαρτίζεται από τρία κύρια στοιχεία: την ανάπτυξη τοπικών κέντρων μάθησης, την προαγωγή νέων βασικών δεξιοτήτων - ιδίως στις τεχνολογίες των πληροφοριών και τη μεγαλύτερη διαφάνεια των προσόντων.

    Στόχος της Ενωσης είναι περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη: ανάπτυξη μίας ενεργητικής πολιτικής για την απασχόληση. Η διαδικασία του Λουξεμβούργου, η οποία βασίζεται στην εκπόνηση κοινοτικών κατευθυντήριων γραμμών για την απασχόληση και τη μετατροπή τους σε Εθνικά Σχέδια Δράσης για την απασχόληση επέτρεψε στην Ευρώπη να μειώσει σημαντικά την ανεργία. Η ενδιάμεση αναθεώρηση πρέπει να δώσει νέα ώθηση στη διαδικασία αυτή, εξορθολογίζοντας τις κατευθυντήριες γραμμές και θέτοντας πιο συγκεκριμένους στόχους για αυτές, δημιουργώντας στενότερους δεσμούς με άλλους συναφείς τομείς πολιτικής και καθορίζοντας αποτελεσματικότερες διαδικασίες για τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων. Οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να συμμετέχουν ενεργότερα στην εφαρμογή και παρακολούθηση των σχετικών κατευθυντήριων γραμμών.

    Για το θέμα του εκσυγχρονισμού της κοινωνικής προστασίας τονίστηκε ότι το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, με τα ανεπτυγμένα συστήματα κοινωνικής προστασίας που το χαρακτηρίζουν, πρέπει να αποτελεί το υπόβαθρο του μετασχηματισμού προς την οικονομία της γνώσης. Ωστόσο, τα συστήματα πρέπει να προσαρμοστούν ως μέρος ενός ενεργού κράτους προνοίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η οικονομική αποδοτικότητα της εργασίας, να διασφαλιστεί η μακροχρόνια βιωσιμότητά τους παρά τη γήρανση του πληθυσμού, να προαχθεί η κοινωνική ένταξη και να παρέχονται ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Εχοντας επίγνωση του γεγονότος ότι η πρόκληση αυτή είναι καλύτερο να αντιμετωπιστεί με συνεργασία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο:

    - Να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ κρατών μελών με την ανταλλαγή εμπειριών και ορθών πρακτικών βάσει βελτιωμένων δικτύων πληροφοριών, τα οποία αποτελούν τα βασικά εργαλεία στον τομέα αυτόν.

    - Να αναθέσει στην Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για την Κοινωνική Προστασία να υποστηρίξει τη συνεργασία αυτή, και ως πρώτη προτεραιότητα να εκπονήσει βάσει ανακοίνωσης της Επιτροπής, μία μελέτη για τη μελλοντική εξέλιξη της κοινωνικής προστασίας υπό μακροπρόθεσμο πρίσμα, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων σε διαφορετικά χρονικά πλαίσια μέχρι το 2020. Το Δεκέμβριο του 2000 πρέπει να έχει υποβληθεί η σχετική έκθεση.

    Οσον αφορά την προαγωγή της κοινωνικής ένταξης στα συμπεράσματα της Συνόδου επισημαίνεται ότι ο αριθμός των κατοίκων της Ευρώπης που ζει κάτω του ορίου της ένδειας είναι απαράδεκτος και ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να γίνει αποφασιστικό βήμα προς την εξάλειψη της ένδειας θέτοντας ικανοποιητικούς στόχους οι οποίοι πρέπει να συμφωνηθούν από το Συμβούλιο ως το τέλος του έτους.

    Η νέα κοινωνία της γνώσης προσφέρει τεράστιες δυνατότητες για τη μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού αφενός μεν δημιουργώντας τις οικονομικές συνθήκες για μεγαλύτερη ευημερία μέσω υψηλότερων επιπέδων οικονομικής αύξησης και απασχόλησης, αφετέρου δε, ανοίγοντας νέους δρόμους για τη συμμετοχή στην κοινωνία. Ταυτόχρονα όμως η κοινωνία αυτή ενέχει τον κίνδυνο διεύρυνσης του χάσματος μεταξύ εκείνων που διαθέτουν πρόσβαση στις νέες γνώσεις και εκείνων που αποκλείονται. Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος αυτός και να μεγιστοποιηθούν οι νέες αυτές δυνατότητες, πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για τη βελτίωση των δεξιοτήτων, την προαγωγή της ευρύτερης πρόσβασης στη γνώση και στις ευκαιρίες για την καταπολέμηση της ανεργίας: η καλύτερη διασφάλιση κατά του κοινωνικού αποκλεισμού είναι μία θέση απασχόλησης.

    Οι πολιτικές για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού πρέπει να βασίζονται σε μία ανοικτή μέθοδο συντονισμού που θα συνδυάζει τα εθνικά σχέδια δράσης με μία πρωτοβουλία της Επιτροπής για συνεργασία στον τομέα αυτόν, η οποία θα υποβληθεί ως τον Ιούνιο του 2000.

    ΚΟΙΝΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ

    Οσον αφορά την Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει εγκρίνει την προκαταρκτική έκθεση της προεδρίας με τίτλο "Ενίσχυση της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας", η οποία αντικατοπτρίζει το έργο που επετέλεσε η προεδρία, μαζί με το Γενικό Γραμματέα/ Υπατο Εκπρόσωπο στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων σύμφωνα με την εντολή του Ελσίνκι.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει ότι η ειρήνη η ευημερία και η σταθερότητα της Νοτιανατολικής Ευρώπης αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημείωσε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί κατά το τελευταίο έτος, αλλά και τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ακόμη η διεθνής κοινότητα στα Δυτικά Βαλκάνια και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκθεση που υπέβαλε ο Γενικός Γραμματέας/ Υπατος Εκπρόσωπος από κοινού με την Επιτροπή σχετικά με τα Βαλκάνια.

    Αναφορικά με τη Ρωσία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο βλέπει τις επικείμενες ρωσικές προεδρικές εκλογές ως μία σημαντική ευκαιρία για τη Ρωσία και την ΕΕ να επιβεβαιώσουν και να αναπτύξουν μία πραγματική αποτελεσματική και λειτουργική στρατηγική εταιρική σχέση σύμφωνα με την ΣΕΣΣ, την κοινή στρατηγική της Ενωσης και τα διαδοχικά σχέδια δράσης της Προεδρίας, έτσι ώστε να μπορούν να συνεργάζονται σε πολλούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος για να επιτύχουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην Ευρώπη βάσει κοινών αξιών και στόχων.

    Επίσης είναι μία σημαντική ευκαιρία για τη Ρωσία να ελευθερωθεί από πιέσεις της προεκλογικής εκστρατείας να αντιμετωπίσει και να απαντήσει σε σοβαρές ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην Τσετσενία και για τη δυσανάλογη χρήση βίας, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την παράλειψη των ρωσικών αρχών να τις διερευνήσουν πλήρως και κατά διαφανή τρόπο ή να χορηγήσουν πραγματική πρόσβαση στις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις σύμφωνα με την υποχρέωση που οι ίδιοι ανέλαβαν.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημείωσε την πρόοδο των εργασιών της Διακυβερνητικής Διάσκεψης καθώς και την πρόθεση της Προεδρίας να υποβάλει υπό ιδία ευθύνη ανακεφαλαιωτική έκθεση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Φέιρα.

    Επίσης σημείωσε την έκθεση που υπέβαλε πρόσφατα η Επιτροπή σχετικά με τα μέτρα υλοποίησης του άρθρου 299 παράγραφος 2 περί εξόχως απόκεντρων περιοχών και την κάλεσε να υποβάλει στο Συμβούλιο τις αρχικές της προτάσεις.

    [10] ΚΟΚΚΙΝΗ ΜΠΟΓΙΑ ΕΡΙΞΑΝ ΣΤΟΝ ΑΘΝΑΡ ΣΤΗ ΛΙΣΣΑΒΟΝΑ

    Λισσαβόνα, 24 Μαρτίου 2000 (20:00 UTC+2)

    Ένας νεαρός άνδρας και μία γυναίκα με διαπιστευτήρια τύπου, που εικάζεται ότι έχουν σχέσεις με τη βασκική οργάνωση ΕΤΑ, έριξαν κόκκινη μπογιά στον Ισπανό πρωθυπουργό, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στη Λισσαβόνα.

    Μάρτυρες υποστήριξαν ότι τα δύο άτομα έριξαν άδεια κελύφη αυγών, τα οποία γέμισαν με μπογιά, στον Ισπανό πρωθυπουργό, την ώρα που εγκατέλειπε την αίθουσα τύπου της Συνόδου, ενώ νωρίτερα μοίραζαν φυλλάδια στα οποία αναγράφονταν ότι η βάναυση μεταχείριση των πολιτικών κρατουμένων "δεν συμβαίνει μόνο στη Χιλή και την Αργεντινή. Σήμερα στην Ευρώπη η ισπανική και η γαλλική κυβέρνηση, του Αθνάρ και του Ζοσπέν, χρησιμοποιούν την ίδια σκληρή και απάνθρωπη πολιτική προς τους Βάσκους κρατούμενους και τις οικογένειές τους".

    Ένας από τους δύο συνελήφθη και ανακρίνεται από τους φρουρούς της ασφάλειας της Συνόδου, ενώ ο Αθνάρ δεν έπαθε τίποτα εκτός από το λεκέ στο κοστούμι του.

    [11] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΧΩΡΙΣΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ Ε.Ε. - ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ

    Λευκωσία, 24 Μαρτίου 2000 (19:59 UTC+2)

    Δεν τίθεται θέμα χωριστής διαπραγμάτευσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την τουρκοκυπριακή πλευρά τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Μιχάλης Παπαπέτρου, επικαλούμενος και πρόσφατες δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση της ΕΕ Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

    Ο κ. Παπαπέτρου εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκύπριων ταυτίζονται και απέρριψε την άποψη ότι σε περίπτωση που οι Τουρκοκύπριοι αποδεκτούν την πρόταση του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν τη διαπραγμάτευση ζητώντας να ανοίξουν ξανά όλα τα κεφάλαια.

    "Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο από τις δηλώσεις και του κ. Φερχόιγκεν ότι δεν τίθεται θέμα χωριστής διαπραγμάτευσης με την τουρκική πλευρά", είπε ο κ. Παπαπέτρου.

    Υπογραμμίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται για το σύνολο της Κύπρου, ο κ. Παπαπέτρου εξήγησε ότι "το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα εφαρμοστεί μόνο στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας και θα εφαρμοστεί στις άλλες περιοχές ευθύς όταν ανακτήσει έλεγχο η κυβέρνηση πάνω σε αυτές τις περιοχές".

    Οσον αφορά τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, ο κ. Παπαπέτρου εξέφρασε την εκτίμηση ότι ταυτίζονται με εκείνα των Ελληνοκυπρίων, υποστηρίζοντας πως "αν τεθεί θέμα να ανοίξουν κάποια κεφάλαια θα φανεί με πολύ εύκολο τρόπο αυτή η ταύτιση των συμφερόντων και θα οδηγηθούμε σε πολύ γρήγορο κλείσιμο των κεφαλαίων που πιθανό να επανανοίξουν".

    Ερωτηθείς εξάλλου για ενδεχόμενο παρεμπόδισης της διαπραγμάτευσης από τους Τουρκοκύπριους, αν τελικά δεχτούν την πρόσταση Κληρίδη, ο Εκπρόσωπος εξέφρασε την ευχή οι Τουρκοκύπριοι να ανταποκριθούν θετικά στην πρόσκληση γιατί αυτό θα ανοίξει το δρόμο προς ουσιαστικές εξελίξεις όχι μόνο σε σχέση με την ΕΕ αλλά κυρίως σε σχέση με το Κυπριακό, και την εκτίμηση πως "δεν προβλέπεται ότι μπορούν να παρεμποδίσουν τη διαδικασία".

    "Η εκτίμηση είναι ότι σε μια τέτοια περίπτωση η διαδικασία θα αποκτήσει και μια πάρα πέρα δυναμική και θα προχωρήσει ακόμα πιο αποτελεσματικά", κατέληξε.

    [12] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Λευκωσία, 24 Μαρτίου 2000 (19:59 UTC+2)

    Η αίτηση για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση έγινε "εν ονόματι της Κυπριακής Δημοκρατίας, εν ονόματι ολόκληρης της επικράτειας", ξεκαθάρισε σήμερα ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου στις ενταξιακές συνομιλίες Γιώργος Βασιλείου, προσθέτοντας ότι "στο στάδιο των τεχνοκρατικών διαπραγματεύσεων, είναι φυσικό ότι οι διαπραγματεύσεις καλύπτουν μόνο" τις περιοχές εκείνες που "μπορούμε να ελέγξουμε".

    Ο κ. Βασιλείου ξεκαθάρισε επίσης ότι "δεν ασκεί εκτελεστική εξουσία" και εξέφρασε την εκτίμηση πως "δεν υπάρχει οποιοσδήποτε, είτε εντός είτε εκτός της κυβέρνησης", που ανέφερε ότι "συμβαίνει κάτι τέτοιο".

    [13] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ

    Λευκωσία, 24 Μαρτίου 2000 (19:45 UTC+2)

    Εκφράζοντας την κοινή άποψη όλων των βουλευτών - μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρός της Τάσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι "όλοι είναι ικανοποιημένοι από την κατανόηση που δείχνει ο (Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης) Γκούντερ Φερχόιγκεν για τα προβλήματα, για τις θέσεις που παίρνει και το θετικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει κρίσιμα για μας θέματα".

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του κ. Φερχόιγκεν με τα μέλη της Επιτροπής, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως, από τη συνάντηση αυτήν και την αναταλλαγή απόψεων, προκύπτει το συμπέρασμα ότι "η θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι σαφής, πως δεν γεννάται θέμα να ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση για χωριστή διαπραγμάτευση μαζί με την τούρκικη πλευρά".

    Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι "αυτήν τη θέση διακήρυξε ο κ. Φερχόιγκεν από την πρώτη ημέρα που ήρθε στην Κύπρο και την επανέλαβε (σήμερα) με την ίδια ένταση".

    [14] ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 24 Μαρτίου 2000 (19:42 UTC+2)

    Με θεαματική άνοδο της τάξης του 6,3% έκλεισε την εβδομάδα η αγορά, περιορίζοντας κατά πολύ τις χθεσινές της σημαντικές απώλειες, καθώς ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) στη σημερινή συνεδρία πραγματοποίησε άλμα 27,86 μονάδων. Μείωσε έτσι τις εβδομαδιαίες ζημιές του σε 36,85 μονάδες ή ποσοστό 7,26%, σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή. Σημαντική άνοδο παρουσίασαν, επίσης, τόσο όγκος συναλλαγών, ο οποίος αυξήθηκε κατά 3 εκατομμύρια λίρες, όσο και ο αριθμός των συναλλαγών, ο οποίος ανήλθε στις 6.136 πράξεις.

    Η συνάντηση ξεκίνησε ανοδικά σε ποσοστό πέρα του 2% φθάνοντας περίπου στις 552 μονάδες, όπου και σταθεροποιήθηκε μέχρι τα μέσα της συνάντησης με μικρές μόνο διακυμάνσεις. Στη συνέχεια ακολούθησε μια συνεχής ανοδική πορεία για να κλείσει στο τέλος στις 470,41 μονάδες σε σχέση με 442,55 μονάδες της προηγούμενης συνεδρίας καταγράφοντας σημαντικά κέρδη της τάξης του 6,3%. Αύξηση παρουσίασε και η αξία των συναλλαγών, η οποία ανήλθε στα 26,7 εκατομμύρια λίρες σε σύγκριση με 23,8 της χθεσινής χρηματιστηριακής συνάντησης.

    Θεαματικά κέρδη παρουσίασαν όλοι οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες τα οποία κυμάνθηκαν από 11,71% μέχρι 4,46%.

    Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασε ο κλάδος των Αλλων Εταιρειών σε ποσοστό 11,71%, των Εμπορικών Εταιρειών 11,8%, των Ασφαλιστικών Οργανισμών 10,34%.

    Μικρότερη άνοδο κατέγραψε ο κλάδος των Τουριστικών Επιχειρήσεων της τάξης του 6,9%, των Επενδυτικών Οργανισμών 6,2%, των Βιομηχανικών Εταιρειών 5,82% και των Τραπεζικών Οργανισμών 4,46%.

    Από τους 115 τίτλους που έτυχαν διαπραγμάτευση, 75 κινήθηκαν ανοδικά,

    17 πτωτικά, ενώ 23 παρέμειναν σταθερή.

    Τη μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα παρουσίασε η Τράπεζα Κύπρου με ποσοστό 16,8% του συνολικού όγκου συναλλαγών, η Λαϊκή Τράπεζα με 15,9%, η εταιρεία Louis Cruise Lines με 11,9%, η Λαϊκή Τράπεζα(ex-div) με 8,1% και η Ελληνική Τράπεζα με 8%.

    Εξάλλου σημερινή ανακοίνωση του ΧΑΚ αναφέρει ότι η επαναδιαπραγμάτευση των τίτλων της εταιρείας "Droushia Heights Hotels Co Ltd", η οποία ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει σήμερα, θα αρχίσει στις 28 Μαρτίου ύστερα από σχετικό αίτημα της εταιρείας.

    [15] ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 24 Μαρτίου 2000 (19:41 UTC+2)

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς μεταβαίνει σήμερα στην Τουρκία για να κηρύξει μαζί με τον Τούρκο Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, την έναρξη των εργασιών του 8ου συνεδρίου "φιλίας, αδελφοσύνης και συνεργασίας των τουρκογενών κρατών και κοινοτήτων", που θα πραγματοποιηθεί στη Σαμψούντα της Μαύρης Θάλασσας.

    Οπως γράφει ο τουρκοκυπριακός τύπος, ο κ. Ντενκτάς θα επιστρέψει απόψε στα κατεχόμενα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 24 March 2000 - 19:13:54 UTC