Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-03-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΡΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΔΟΥΛΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [02] ΠΟΥΤΙΝ: ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
  • [03] ΠΕΝΤΕ ΟΣΚΑΡ ΣΤΟ "AMERICAN BEAUTY"
  • [04] ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΈΣ ΣΤΗ ΒΕΡΓΙΝΑ
  • [05] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
  • [06] 16ΧΡΟΝΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΕ ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΠΕΖΟ
  • [07] ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΗΡΕΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΕΠΕΣΕ ΣΤΟ ΚΕΝΟ, ΑΛΛΑ ΓΛΙΤΩΣΕ
  • [08] ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΛΟΓΩ ΕΚΛΟΓΩΝ
  • [09] ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [10] ΟΡΓΑΝΩΝΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΥΝΟΜΑΧΙΕΣ
  • [11] ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ Η ΤΡΙΤΗ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
  • [12] ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
  • [13] ΤΟ ΝΤΙΜΠΕΪΤ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
  • [14] Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: «Η ΛΙΣΤΑ ΔΥΝΑΜΙΤΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • [01] ΑΡΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΔΟΥΛΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 27 Μαρτίου 2000 (12:57 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρεόυ με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ.

    Την άρση της απαγόρευσης εισόδου του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στην Τουρκία αανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Σαμπάχ". Ανώτατος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών φέρεται ότι δήλωσε στην εφημερίδα πως "κατά καιρούς το υπουργείο Εσωτερικών θέτει περιορισμούς εισόδου στη χώρα, αλλά η συγκεκριμένη λίστα με τα άτομα των οποίων η είσοδος στην Τουρκία απαγορεύεται αναθεωρήθηκε το 1999 και δεν ισχύει η απαγόρευση για την κ Χριστόδουλο.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η απαγόρευση εισόδου του κ Χριστόδουλου στην Τουρκία δεν ήταν λόγω παροχής βοήθειας στο ΡΚΚ, όπως στην περίπτωση των 8 βουλευτών, αλλά λόγω του ότι ξεφεύγοντας από την επίσημη πολιτική της Ελλάδας μίλησε περί "Μεγάλης Ιδέας". Ωστόσο, η εφημερίδα επισημαίνει ότι μετά από παραινέσεις της κυβέρνησης ο αρχιεπίσκοπος άλλαξε στάση και μάλιστα συγκέντρωσε την μεγαλύτερη βοήθεια για τους σεισμοπαθείς της Τουρκίας.

    [02] ΠΟΥΤΙΝ: ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

    Μόσχα, 27 Μαρτίου 2000 (11:24 UTC+2)

    Φωτογραφία: Βλαντιμίρ Πούτιν

    Την ανάγκη άμεσης εφαρμογής των κυβερνητικών σχεδίων για την οικονομία, τόνισε ο νέος πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, λίγες μόλις ώρες μετά την επιβεβαίωση της επικράτησής του στην προεδρική αναμέτρηση έναντι των αντιπάλων του.

    Ο Πούτιν τόνισε σήμερα στους υπουργούς του ότι θα πρέπει τα μέλη της κυβέρνησης, που εργάστηκαν πάνω σε ιδέες και προτάσεις για την οικονομική μεταρρύθμιση της χώρας, θα πρέπει να τις συγκροτήσουν στο πλαίσιο συγκεκριμένων πολιτικών.

    Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος της Ρωσίας είναι η υλοποίηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης και της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται ότι θα δοθεί στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

    Σ.Π.

    [03] ΠΕΝΤΕ ΟΣΚΑΡ ΣΤΟ "AMERICAN BEAUTY"

    Λος Αντζελες, 27 Μαρτίου 2000 (09:57 UTC+2)

    Φωτογραφία: Όσκαρ

    Η ταινία "American Beauty" κέρδισε πέντε Οσκαρ. Καλύτερης ταινίας, Φωτογραφίας, Πρωτότυπου Σεναρίου που δόθηκε στον Αλαν Μπολ, Α΄ Ανδρικού ρόλου στον Κ. Σπέισι -το βραβείο αυτό αφιέρωσε ο ηθοποιός στον Τζάκ Λέμον- και Σκηνοθεσίας στον Σαμ Μέντεζ, έναν πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη ηλικίας μόλις 35 ετών.

    Το Οσκαρ Α΄ Γυναικείου ρόλου πήρε η Χίλαρι Σουάγκ για την ερμηνεία της στην ταινία "Boys don't cry". To βραβείο Α΄ Γυναικείου ρόλου απένειμε ο Ρομπέρτο Μπενίνι ο οποίος έδωσε και φέτος ένα μικρό σόου. Το βραβείο Β΄ Γυναικείου ρόλου απέσπασε η Ατζελίνα Τζόλι για την ερμηνεία της στην ταινία "Το κορίτσι που άφησα πίσω".

    Ο Μάικλ Κέιν απέσπασε το βραβείο Οσκαρ καλύτερου Β΄ Ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία "Θέα στον Ωκεανό". Το Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας κέρδισε ο Πέτρο Αλμοδοβαρ, το Οσκαρ Μουσικής δόθηκε στον Τζων Κοριλιάνο για το "Κόκκινο Βιολί" ενώ τέσσερα βραβεία πήρε και η ταινία "Matrix" στις κατηγορίες, καλύτερου ήχου, οπτικών εφέ, για το μοντάζ ηχητικών εφέ και το μοντάζ.

    [04] ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΈΣ ΣΤΗ ΒΕΡΓΙΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαρτίου 2000 (12:16 UTC+2)

    Τα μάρμαρα του Παρθενώνα

    Τους βασιλικούς τάφους καθώς και τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας επισκέφτηκε το πρωί δεκαμελής βρετανική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από οκτώ βουλευτές της επιτροπής που είναι αρμόδια για θέματα πολιτισμικής κληρονομιάς , μέσων μαζικής ενημέρωσης και αθλητισμού, τον πρέσβη της Βρετανίας καθώς και τον διευθυντή του βρετανικού σχολείου στην Αθήνα.Την βρετανική αντιπροσωπεία ξενάγησε στους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας η αρχαιολόγος Αγγελική Κοταρίδου.

    Η επίσκεψη της βρετανικής επιτροπής στη χώρα μας εκτιμάται ότι θα σηματοδοτήσει την έναρξη του επίσημου διαλόγου για το θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Το μεσημέρι η βρετανική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί στο αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης με την προϊσταμένη της ΙΣΤ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Χάιδω Κουκούλη-Χρυσανθάκη από την οποία θα ενημερωθεί για θέματα πολιτισμικής κληρονομιάς.

    Στη συνέχεια οι Βρετανοί βουλευτές θα αναχωρήσουν για την Αθήνα όπου θα παραμείνουν ως τις 29 Μαρτίου και θα συναντηθούν με τους υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου και Πολιτισμού Ελισάβετ Παπαζώη και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες.

    [05] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 27 Μαρτίου 2000 (21:53 UTC+2)

    Τη συνεισφορά των δυνάμεων του πολιτισμού, οι οποίες θα δώσουν νόημα και περιεχόμενο στη νέα ταυτότητα της χώρας, ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας σε ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    Ο κ. Σημίτης σημείωσε το σχέδιο της πολιτείας για την εφαρμογή μίας δυναμικής στρατηγικής και την πραγματοποίηση ποιοτικού άλματος στην πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας.

    "Ζούμε όλοι σε μία πολύ ενδιαφέρουσα εποχή, αρκεί όμως να αναγνωρίσουμε έγκαιρα τις δυνατότητες που μας δίνει αυτή η εποχή. Τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, τις ευκαιρίες, οι οποίες μας ανοίγονται. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά, ότι μπορούμε να ακολουθήσουμε μία γόνιμη πορεία σε αυτή τη νέα εποχή. Αρκεί, όμως να έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και επίγνωση των μεγάλων δυνατοτήτων, οι οποίες υπάρχουν σήμερα", τόνισε.

    Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα άλλαξε αυτά τα χρόνια τονίζοντας ότι "ως σήμερα η Ελλάδα κοίταγε τον κόσμο. Τώρα ο κόσμος κοιτάει την Ελλάδα. Πως προχωρεί, τι πραγματοποιεί, ποια είναι η πορεία της".

    Επισήμανε ότι "σε αυτό το νέο περιβάλλον οι δυνάμεις του πολιτισμού, όλοι εμείς που ασχολούμαστε, με την πνευματική δημιουργία, με την αισθητική δημιουργία, με την καλλιτεχνική δημιουργία, οι δυνάμεις του πολιτισμού είναι αυτές που μπορούν να δώσουν στη χώρα την ταυτότητά της μέσα στο νέο περιβάλλον. Να δημιουργήσουν και έτσι να της δώσουν υπόσταση ως χώρα παιδείας και πολιτισμού".

    Ο κ. Σημίτης είπε ακόμη ότι ο πολιτισμός εμπλουτίζει τις δυνατότητες του ατόμου, ενδυναμώνει την ελευθερία του, προσθέτοντας ότι αποτελεί και πεδίο οικονομικών δραστηριοτήτων, οι οποίες σε συνδυασμό με τους συναφείς δείκτες απασχόλησης γνωρίζουν ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

    Υπογράμμισε ότι στην εποχή της παγκοσμιοποίησης ο πολιτισμός αποτελεί ένα από τα πεδία, στα οποία υφαίνονται οι σχέσεις μεταξύ λαών και κρατών και τόνισε ότι η χώρα μας έχει ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα, την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της.

    [06] 16ΧΡΟΝΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΕ ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΠΕΖΟ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαρτίου 2000 (21:39 UTC+2)

    Δεκαεξάχρονος, κάτοικος Θεσσαλονίκης, που οδηγούσε χωρίς άδεια, παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα τον 70χρονο Χαράλαμπο Μπαριτάκη, κάτοικο επίσης Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 16χρονος Μ. Γ, προσέκρουσε σε σταθμευμένο αυτοκίνητο.

    Το ατύχημα συνέβη σήμερα το απόγευμα, στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 51 στις Συκιές.

    Ο δεκαεξάχρονος, καθώς και ο ιδιοκτήτης του αυτοκίνητου που οδηγούσε, Ιωάννης Ιωσηφίδης, συνελήφθησαν και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

    [07] ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΗΡΕΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΕΠΕΣΕ ΣΤΟ ΚΕΝΟ, ΑΛΛΑ ΓΛΙΤΩΣΕ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαρτίου 2000 (21:39 UTC+2)

    Ενας 17χρονος, ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, έπεσε στο κενό από την ταράτσα πενταόροφης πολυκατοικίας στη συμβολή των οδών Μάρκου Μπότσαρη και Χαλκιδικής στη Θεσσαλονίκη.

    O νεαρός Αριστείδης Βουγιούκας είχε ανέβει στην ταράτσα μαζί με ένα φίλο του και απειλούσε να πέσει στο κενό. Πυροσβέστες πρόλαβαν να τοποθετήσουν προστατευτικό στρώμα και όταν ο νεαρός πήδηξε στο κενό υπέστη ελαφρύ τραυματισμό, καθώς δεν κατάφερε να κρατηθεί στο στρώμα και εκτινάχθηκε στο οδόστρωμα.

    Ο 17χρονος μεταφέρθηκε με ελαφρά τραύματα σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ενώ λίγη ώρα αργότερα αποφάσισε να κατεβεί από την πολυκατοικία και ο φίλος του.

    [08] ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΛΟΓΩ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Αθήνα, 27 Μαρτίου 2000 (21:39 UTC+2)

    Με μειωμένο κατά ένα τρίτο εισιτήριο, θα μπορούν να ταξιδεύουν με τα τρένα οι εκλογείς, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, μετά την απόφαση που έλαβε ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος, να χορηγήσει έκπτωση 30% στις τιμές των εισιτηρίων εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 9ης Απριλίου.

    Για τους εκλογείς που προέρχονται από το εξωτερικό, παρέχεται για τις ελληνικές διαδρομές, επίσης έκπτωση 30% στις τιμές του διεθνούς τιμολογίου TGV III Ελλάδας για ταξίδι από τους συνοριακούς σταθμούς εισόδου τους στην Ελλάδα μέχρι στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος και αντίστροφα.

    Η παραπάνω έκπτωση (30%) θα ισχύει από τις 4 μέχρι και τις 14 Απριλίου και αφορά σε ένα ταξίδι ανά άτομο με απλή μετάβαση ή επιστροφή, από τον τόπο διαμονής στον τόπο άσκησης καθηκόντων ή εκλογικού δικαιώματος αντίστοιχα.

    Για τους επιβάτες που δικαιούνται από το ισχύον τιμολόγιο εσωτερικού έκπτωση κάτω του 50% και θα ταξιδέψουν για άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, θα χορηγείται έκπτωση 50%, ενώ για εισιτήρια με επιστροφή, η έκπτωση θα υπολογίζεται στο διπλάσιο της τιμής απλής μετάβασης.

    [09] ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 27 Μαρτίου 2000 (21:39 UTC+2)

    Έπί μιάμιση ώρα, κουβέντιαζαν μαθητές της έκτης τάξης του 35ου δημοτικού σχολείου του Πειραιά, που επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. Μεταξυ των παιδιών και οι τρεις μαθητές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα όρασης. Και όλη αυτή την ώρα, ο κ.Στεφανόπουλος συζητούσε με τα παιδια, απαντώντας σε όλα τα ερωτήματα που του έθεταν.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ρώτησε τα παιδιά για το πιο μάθημα προτιμούν περισσότερο ενώ οι μαθητες του έδωσαν τον τίτλο "ο παππούς της χώρας".

    Ο κύριος Στεφανόπουλος θέλησε να μάθει για τον τρόπο προσαρμογής των τριών παιδιών που έχουν πρόβλημα όρασης στην ταξη.

    Oι μαθητές ζήτησαν από τον πρόεδρο να επισκεφθεί το σχολείο τους και του δώρισαν ένα αγαλματάκι που παριστάνει ένα άτομο τυφλό με ένα μπαστούνι.

    [10] ΟΡΓΑΝΩΝΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΥΝΟΜΑΧΙΕΣ

    Αθήνα, 27 Μαρτίου 2000 (21:38 UTC+2)

    Ποινική δίωξη για οργάνωση παράνομων στοιχημάτων και κακοποίηση ζώων ασκήθηκε την Δευτέρα εις βάρος 9 ατόμων, που συνελήφθησαν την στους πρόποδες της Πάρνηθας κατά τη διάρκεια κυνομαχιών.

    Οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο αυτόφωρο τριμελές πλημμελειοδικείο. Πρόκειται για ιδιοκτήτες σκύλων οι οποίοι οργάνωναν στο Μενίδι αγώνες μεταξύ μεγαλόσωμων σκυλιών μέχρις τελικής εξόντωσής τους. Το θέαμα παρακολουθούσαν θεατές οι οποίοι στοιχημάτιζαν υπέρ του ενός ή του άλλου σκύλου.

    [11] ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ Η ΤΡΙΤΗ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

    Νέα Υόρκη, 27 Μαρτίου 2000 (21:18 UTC+2)

    Η τρίτη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, μετά την εξαγορά του 34% του μετοχικού πακέτου της ιαπωνικής Mitsubishi, από την εταιρία Daimler Chrysler.

    Η συμφωνία για τη συνεργασία των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών προβλέπει τη δημιουργία θέσης αντιπροέδρου στο διοικητικό συμβούλιο της ιαπωνικής εταιρίας, την οποία θα καταλάβει εκπρόσωπος της Daimler Chrysler. Η γερμανο αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία με την εξαγορά του 33,4% των μετοχών της Mitsubishi αποκτά δικαίωμα βέτο στη λήψη αποφάσεων από την ιαπωνική εταιρία που αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα λόγω χρεών.

    Το συνολικό χρέος που βαρύνει τη Mitsubishi ανέρχεται σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια και γι`αυτό η ιαπωνική εταιρία αναζητούσε ισχυρό εταίρο. Το κόστος της αγοράς των μετοχών της Mitsubishi ανέρχεται σε 1,27 δισεκατομμύρια δολάρια. Παρά τα χρέη της, η Mitsubishi παραμένει μία ελκυστική εταιρία για αρκετούς λόγους. Ένας από τους κύριους λόγους της ισχύος της, είναι η γραμμή παραγωγής μικρών αυτοκινήτων. Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel έγραψε ότι η DaimlerChrysler σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το εργοστάσιο που διαθέτει η Mitsubishi στην Ολλανδία, για να ενισχύσει την γραμμή παραγωγής μικρών αυτοκινήτων, γεγονός που θα βελτιώσει τη θέση της στην αναπτυσσόμενη ασιατική

    αγορά

    [12] ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

    Αθήνα, 27 Μαρτίου 2000 (21:17 UTC+2)

    Εντείνεται η προεκλογική δραστηριότητα των κομμάτων, που ετοιμάζονται πλέον για τις κεντρικές προεκλογικές τους συγκεντρώσεις από τις οποίες θα προσπαθήσουν να κλέψουν την παράσταση της τελευταίας στιγμής.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επισκέφθηκε το μεσημέρι το Κέντρο Ιατρικής και Βιολογικής Ερευνας, ενώ το βράδυ μίλησε σε ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών.

    Ο κ. Σημίτης έδειξε ενθουσιασμένος από τα όσα είδε στο κέντρο και δικαίως παρατήρησε ότι μεχρι τωρα η Ελλαδα για ολα αυτα τα ζητηματα αναγκαζονταν να προσφευγει σε ερευνητικα κεντρα του εξωτερικου. Τωρα ενα υπερσυγχρονο κεντρο ιατρικης και βιολογικης ερευνας ειναι ετοιμο και θαρχισει να λειτουργει στο τελος του χρονου.

    Το κεντρο αυτο αναμενεται να στελεχωθει με μεγαλα ονοματα του εξωτερικου και να συνεργασθει με τα μεγαλυτερα ευρωπαικα κεντρα του ειδους του. Ψυχη του ιδρυματος που υπαγεται στην Ακαδημια Αθηνων ο ακαδημαικος Γρηγόρης Σκαλκέας, γνωστος απο την εποχη του Ωνασειου. Αύριο Τρίτη στις 9 το πρωί, ο κ. Σημίτης θα απαντήσει σε ζωντανή σύνδεση στα ερωτήματα του διευθυντή του "FLASH 961" Πάνου Κολιοπάνου.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας το απόγευμα της Δευτέρας στα Τρίκαλα, ανέφερε ότι η μάχη έχει ήδη κριθεί, για να προσθέσει ότι η ανοδική πορεία της Ν.Δ. ούτε ανακόπτεται, ούτε ανατρέπεται.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ακόμη στην ομιλία του ότι το ΠΑΣΟΚ προκαλεί τη νοημοσύνη μιας ολόκληρης κοινωνίας και ετοιμάζει θεαματικό "φίνις" με κιτρινισμό και λάσπη. Ενώ στη συνέχεια σημείωσε ότι "καταφεύγουν στα άκρα γιατί συνειδητοποιούν ότι έπαιξαν και έχασαν", ενώ έκανε λόγο ότι γίνεται προσπάθεια εκ μέρους της κυβέρνησης για την πρόκληση τεχνητής οξύτητας και πόλωσης.

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα επισκέφθηκε τη βόρεια Εύβοια και μίλησε στην πλατεία Μαντουδίου, για την ανεργία. Το μεσημέρι της Δευτέρας η Αλέκα Παπαρήγα έδωσε συνέντευξη τύπου για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Λισσαβόνας.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος σε ομιλία του στην Καστοριά υποστήριξε ότι στις εκλογές δεν κρίνεται η αυτοδυναμία αλλά εάν η επόμενη Βουλή θα είναι αξιόπιστη και αποτελεσματική.

    Τέλος ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας από την Ξάνθη κάλεσε για μία ακόμη φορά τους πολίτες να μην δώσουν αυτοδυναμία ούτε στο ΠΑΣΟΚ, ούτε στη Ν.Δ..

    [13] ΤΟ ΝΤΙΜΠΕΪΤ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

    Αθήνα, 27 Μαρτίου 2000 (21:17 UTC+2)

    Στην τελική φάση εισέρχεται η προεκλογική μάχη και το ενδιαφέρον των κομματικών επιτελείων εστιάζεται τώρα στις λεπτομέρειες και την προετοιμασία της τηλεοπτικής αναμέτρησης πρωθυπουργού και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Πέμπτη και θα μεταδοθεί σε εθνικό δίκτυο από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας.

    Σε νέα συνάντηση που είχαν αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Γενικός Γραμματέας Τύπου και Πληροφοριών Νίκος Αθανασάκης και ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. Αρης Σπηλιωτόπουλος, καθορίστηκε επακριβώς το πλαίσιο, ενώ απομένει να επιλεγούν οι δημοσιογράφοι που θα θέσουν τα ερωτήματα προς τους δύο μονομάχους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τηλεοπτική αναμέτρηση Σημίτη-Καραμανλή, θα

    συμμετέχουν πέντε δημοσιογράφοι, εκ των οποίων ο ένας θα συντονίζει τη συζήτηση και οι άλλοι θα υποβάλουν ερωτήματα. Οι δημοσιογράφοι θα προέρχονται από τα πέντε μεγάλα κανάλια της χώρας, τη ΝΕΤ, το ΜEGA, τον ΑΝΤΕΝΝΑ, τον ΑΛΦΑ και το ΣΤΑΡ.

    [14] Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: «Η ΛΙΣΤΑ ΔΥΝΑΜΙΤΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Αθήνα, 27 Μαρτίου 2000 (21:17 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, κληθείς να σχολιάσει τη λίστα των τουρκικών αρχών για τους ανεπιθύμητους στην Τουρκία ευρωπαίους πολίτες, μεταξύ των οποίων και εννέα έλληνες, απέδωσε την ενέργεια σε σκληροπυρηνικούς κύκλους που θέλουν να δυναμιτίσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και σημείωσε τα ακόλουθα:

    "Εγώ λέω το εξής και με το πνεύμα αυτό απευθύνθηκα και στον πρόεδρο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, ώστε αυτό το κλίμα που υπάρχει ανάμεσα στους δύο λαούς που προωθούν και σε επίπεδο κυβερνητικό οι δύο χώρες -και τα κοινοβούλια συνεργάζονται σε αυτή την κατεύθυνση- να μην δυναμιτίζεται από τους οποιουσδήποτε κύκλους που σίγουρα δεν θέλουν μια τέτοια πορεία στην περιοχή μας. Εγώ πιστεύω ότι μια παλαιότερη απόφαση δημοσιοποιήθηκε ξανά τώρα στη "Σαμπάχ". Εμείς καλώς αντιδράσαμε από 'δω, διότι σε αυτά τα ζητήματα, έστω και αν είναι ξαναζεσταμένο φαί, πρέπει να είναι σταθερή η θέση μας. Θεωρώ όμως ότι και αυτό και το ότι λένε ότι δεν ήταν ο αρχιεπίσκοπος, ακόμα και αν τον είχαν και εμμέσως τώρα τον βγάζουν, αλλά και το ότι ουσιαστικά πρόκειται για μια απόφαση του 1996 των υπηρεσιών Ασφαλείας του υπουργείου Εσωτερικών, προφανώς δεν μπορεί να εκφράζει μια τέτοια ενέργεια την γραμμή που ακολουθεί σήμερα η τουρκική κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών το οποίο είναι υπεύθυνο να εκφράζει αυτή τη γραμμή. Επομένως εγώ περιμένω τ' αποτελέσματα της επαφής Παπανδρέου-Τζεμ σ' ότι αφορά την επίσημη κυβερνητική θέση. Από κει και πέρα τέτοια ζητήματα και σκαμπανεβάσματα σε μια πορεία και στο κλίμα αυτό θα υπάρχουν. Αυτά δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι δεν είναι αυτά τα ζητήματα πια ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας."

    Σε ερώτηση μήπως τέτοιες ενέργειες δημιουργούν κακές προϋποθέσεις για την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Κακλαμάνης συμφώνησε:

    "Έχετε δίκιο, γι' αυτό χρειάζεται σωστή επαγρύπνηση, όχι να κάνουμε την τρίχα τριχιά, αλλά η στάση αυτή να είναι σταθερή σε κάθε τέτοιο ζήτημα που ανακύπτει. Νομίζω ότι αυτό επιβάλλεται. Από κει και πέρα όμως αυτό που πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι ότι σήμερα τα ζητήματα που χαρακτηρίζονταν ως ελληνοτουρκική κρίση και διένεξη και αντιθέσεις κλπ, δεν είναι πια αυτής της τάξεως. Έχουν μεταφερθεί σ' ένα άλλο επίπεδο, είναι ζητήματα της Τουρκίας με ολόκληρη την Ε.Ε. και βεβαίως και μ' εμάς. Δηλαδή το να βγαίνει μια χώρα που θέλει να γίνει υποψήφια στην Ε.Ε. και να λέει ότι "βγάζω μια λίστα ανεπιθύμητων", αυτά σε

    καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν συμβαίνουν, εκτός αν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, υπάρχουν κρίσεις δικαστικές κλπ. Αυτό πρέπει να το έχουμε υπόψη μας, διότι, όπως γράφω και στον πρόεδρο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, για μένα το ότι η χώρα μας βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο μου δημιουργεί μια εντύπωση. Πώς βγάζουν αυτό το πράγμα αυτή τη στιγμή; Σημαίνει λοιπόν ότι κάποιοι κύκλοι στην άλλη πλευρά θέλουν να δυναμιτίζουν το όποιο κλίμα προσπαθούμε και εμείς και η τουρκική κυβέρνηση στο βαθμό που μπορεί, γιατί μην ξεχνάμε ότι έχει μια κυβέρνηση πολλών κομμάτων.

    Συμπέρασμα λοιπόν να επαγρυπνούμε, να είμεθα σταθεροί στις θέσεις μας, ταυτόχρονα να μην ρίχνουμε νερό στο μύλο, διότι και η ιστορία των Ιμίων κάπως έτσι ξεκίνησε."


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 27 March 2000 - 19:14:04 UTC