Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-03-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΤΑ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Φ. ΝΑΝΟ
  • [03] ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
  • [04] ΜΠΑΣΚΕΤ ΝΕΑΝΙΔΩΝ: ΑΥΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑ - ΙΡΛΑΝΔΙΑ
  • [05] Η ΕΕ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΟΡΙΣΕΙ ΤΟΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [06] Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΩΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
  • [07] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΜΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΤΟΥ ΔΟΥΝΑΒΗ
  • [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΦΑΤΟΣ ΝΑΝΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [09] ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
  • [10] ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΩΝ
  • [11] ΠΛΕΪ ΟΦ ΜΠΑΣΚΕΤ: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΜΑΡΟΥΣΙ 85-75

  • [01] ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΤΑ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

    Αθήνα, 28 Μαρτίου 2000 (14:33 UTC+2)

    Φωτογραφία: Χρηματιστήριο Αθηνών

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας", κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή ότι προσπαθεί να επηρεάσει αρνητικά την εξέλιξη του Χρηματιστηρίου, διότι πιστεύει ότι ένα αρνητικό κλίμα θα τον βοηθήσει στις εκλογές.

    "Είναι απαράδεκτο να γίνεται αυτό για πολιτική εκμετάλλευση", είπε ο κ. Σημίτης. Για τα ασφαλιστικά ταμεία είπε ότι επενδύουν στο Χρηματιστήριο μόνο ένα μέρος των αποθεματικών τους και στην ερώτηση αν πρέπει να αγοράζουν μετοχές όταν είναι φθηνές ή ακριβές, απάντησε πως η αγορά συμφέρει όταν οι τιμές είναι χαμηλές και αυτή τη στιγμή είναι χαμηλές οι τιμές των μετοχών.

    "Η σημερινή καχεξία στο Χρηματιστήριο δεν είναι ένδειξη ότι η οικονομία δεν πάει καλά. Η οικονομία πάει καλά και όταν πάει καλά η οικονομία θα πάει καλά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και το Χρηματιστήριο", είπε ο πρωθυπουργός. Και στη συνέχεια επικαλέστηκε παραδείγματα χωρών του εξωτερικού, όπου παρατηρήθηκε άνοδος των Χρηματιστηρίων ως συνέπεια των καλών οικονομικών εξελίξεων. Σημείωσε πως βρισκόμαστε σε καλή συγκυρία γι αυτούς που θέλουν να επενδύσουν στο Χρηματιστήριο και να πάρουν πρωτοβουλίες. Η κυβέρνηση βοηθάει να λειτουργεί καλύτερα η ελληνική οικονομία, είπε ο κ. Σημίτης και παρατήρησε πως είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο να λένε αγοράζετε ή μην αγοράζετε με το τι συμφέρει πολιτικά.

    Αναφερόμενος στο κυβερνητικό έργο σημείωσε ότι η κυβέρνηση έβαλε το μαχαίρι στο κόκαλο και προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις, εκτός της οικονομίας, όπως στην εκπαίδευση και τη συνένωση Δήμων και Κοινοτήτων με βάση το πρόγραμμα "Καποδίστριας".

    Ακόμη, κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι με την υπόσχεση για τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων θα γυρίσουμε πίσω για να "χαιδέψουμε αυτιά", όταν όλη η Ευρώπη πηγαίνει μπροστά.

    Τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης στο δημόσιο τομέα, όπως και υπέρ της εφαρμογής ενός προγράμματος αξιολόγησης των Πανεπιστημίων, ώστε να ενισχύονται με περισσότερα κονδύλια όσα εμφανίζουν τη μεγαλύτερη πρόοδο.

    Για την ανάπτυξη της κοινωνίας της Πληροφορίας υπάρχει πρόγραμμα που προβλέπει την επέκταση της διδασκαλίας της Πληροφορικής στα σχολεία, τη διασύνδεση τους με το Ιντερνετ, την εκπαίδευση των μαθητών να χειρίζονται το Ιντερνετ

    Για τη δημόσια υγεία είπε ότι βρίσκεται σε καλό επίπεδο και παρότρυνε τους πολίτες να επισκέπτονται τα δημόσια νοσοκομεία υπενθυμίζοντας ότι και ο ίδιος επέλεξε το "Ιπποκράτειο" για την επέμβαση αφαίρεσης χολής. Εχει μειωθεί θεαματικά ο αριθμός των ασθενών που προσφεύγουν στο εξωτερικό ενώ τα ράντζα θα εκλείψουν από τα νοσοκομεία όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αποκέντρωσης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Φ. ΝΑΝΟ

    Αθήνα, 28 Μαρτίου 2000 (22:00 UTC+2)

    Της Νατάσας Θωμά

    Συνάντηση με τον αρχηγό του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας, Φάτος Νάνο, είχε το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου. Η συζήτηση των δύο ανδρών επικεντρώθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο, τονίζοντας τη βούλησή τους για μία από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων στα Βαλκάνια.

    "Θέλουμε ένα Κοσσυφοπέδιο πολυτισμικό και σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε, με στόχο να εφαρμοστούν οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών" ανέφερε ο Έλληνες υπουργός Εξωτερικών.

    Από την πλευρά του ο κ. Νάνο, που βρίσκεται στη χώρα μας προσκεκλημένος του Ιδρύματος "Ανδρέας Παπανδρέου", εκτίμησε ότι σημειώνεται μία αργή, αλλά θετική πρόοδος στο Κόσοβο, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ακραία στοιχεία στην περιοχή και από τις δύο πλευρές.

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στον σημαντικό -όπως τον χαρακτήρισε- ρόλο που παίζει ο κ. Νάνο στην Αλβανία και γενικότερα στους Αλβανούς, ενώ επεσήμανε ότι οι δυό τους συζήτησαν τη συνεργασία όχι μόνο σε κυβερνητικό αλλά και σε κομματικό επίπεδο.

    [03] ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

    Ρόδος, 28 Μαρτίου 2000 (21:59 UTC+2)

    Στους στόχους της επόμενης τετραετίας της κυβέρνησής του ΠΑΣΟΚ που επικεντρώνονται στην ολοκλήρωση του κοινωνικού κράτους, την ανόρθωση της οικονομίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση στη Ρόδο.

    Ο κ. Σημίτης έκανε ειδική αναφορά στο θέμα των ασφαλιστικών ταμείων και προανήγγειλε αύξηση όλων κατώτατων συντάξεων στο τέλος της τετραετίας στις 150.000 δραχμές.

    Εξέφρασε ακόμη το ενδιαφέρον του κόμματος του και προσωπικά του ιδίου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ακριτικών νησιών και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση το 1996 με 2000 πέτυχε την ανόρθωση της οικονομίας και έτσι το 2000 - 2004 το ΠΑΣΟΚ ζητά την εντολή του λαού για να προχωρήσει και να ολοκληρώσει το κοινωνικό κράτος.

    "Για μας, για το ΠΑΣΟΚ, για τη μεγάλη προοδευτική παράταξη η νέα τετραετία είναι η τετραετία του κοινωνικού κράτους, της κοινωνικής δικαιοσύνης, η τετραετία του Ελληνα πολίτη, είναι η τετραετία για τον άνθρωπο", τόνισε.

    Επισήμανε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η ολοκλήρωση του κοινωνικού κράτους τονίζοντας ότι πυρήνας στο κοινωνικό κράτος είναι η απασχόληση.

    "Η μάχη κατά της ανεργίας θα κερδηθεί", είπε προσθέτοντας ότι η δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για τη νέα τετραετία είναι 300.000 νέες θέσεις απασχόλησης.

    "Θέλουμε να περιορίσουμε, να καταπολεμήσουμε δραστικά, να εξαφανίσουμε την ανεργία και επιπρόσθετα 300.000 θέσεις κατάρτισης και επανακατάρτισης εργαζομένων", τόνισε.

    Υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι επίσης να βελτιώσει όσο μπορεί περισσότερο τη θέση των συνταξιούχων.

    Επιτέθηκε εναντίον του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή σημειώνοντας ότι εκδίδει απλόχερα επιταγές χωρίς αντίκρυσμα.

    "Είπε όταν μίλησε στην Ημαθία ότι στις 10 Απριλίου θα αυξήσει τις συντάξεις σε 150.000 στην κατώτατη σύνταξη και όταν ρωτήθηκε μετά από λίγες μέρες πως θα το καταφέρει αυτό, αν συμβιβάζεται αυτό με τον προϋπολογισμό, τα έσοδα του κράτους και τις υποχρεώσεις τις οποίες έχει η χώρα αρνήθηκε ότι είπε πριν και είπε ότι αυτό δε θα το κάνει στις 10 Απριλίου, αλλά θα το κάνει σε βάθος χρόνου. Αυτή ήταν η έκφρασή του. Μια έτσι λοιπόν, μία αλλιώς, γιατί έτσι τον βολεύει", τόνισε.

    "Εμείς εξασφαλίζουμε σταθερές αυξήσεις στις συντάξεις, οι οποίες είναι πολύ ψηλότερες από τον πληθωρισμό. Το συνολικό ποσό που θα παίρνει ο χαμηλοσυνταξιούχους του ΙΚΑ προς το τέλος της τετραετίας θα υπερβαίνει τις 150.000 δραχμές και οι συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων των άλλων ταμείων δεσμευόμαστε ότι θα τείνουν προς τα ίδια επίπεδα", σημείωσε.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτές οι εξελίξεις είναι βέβαιες είναι σίγουρες. "Είναι μέσα στο πρόγραμμά μας είναι αποτέλεσμα της δικής μας πολιτικής, το δείξαμε τα τέσσερα χρόνια, μπορούμε πετυχαίνουμε και αυτό θα πετύχουμε και τα επόμενα τέσσερα χρόνια", επισήμανε.

    "Για κάθε πολίτη το κοινωνικό κράτος το οποίο εμείς επιδιώκουμε υψώνει ασπίδα προστασίας έχουμε πει θα δημιουργήσουμε ένα δίκτυο ενάντια στη φτώχεια και τον αποκλεισμό. Ο Ελληνας εργαζόμενος ο συνταξιούχος, ο μικρομεσαίος υπάλληλος γνωρίζει το ΠΑΣΟΚ εγγυάται το εισόδημά του. Το ΠΑΣΟΚ εγγυάται το κράτος πρόνοιας", είπε.

    Υπογράμμισε ακόμη ότι ο Ελληνας εργαζόμενος γνωρίζει ότι, όταν η Ν.Δ. μιλάει τώρα για λιγότερο κράτος, αυτό σημαίνει "λιγότερη προστασία στον πολίτη, σημαίνει να περικόψουμε τις κοινωνικές δαπάνες, να εξοικονομήσουμε από τις κοινωνικές δαπάνες για να έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια οι έχοντες και οι κατέχοντες".

    [04] ΜΠΑΣΚΕΤ ΝΕΑΝΙΔΩΝ: ΑΥΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑ - ΙΡΛΑΝΔΙΑ

    Αθήνα, 28 Μαρτίου 2000 (21:19 UTC+2)

    Με αντίπαλο την Ιρλανδία δίνει αύριο η εθνική ομάδα μπάσκετ των νεανίδων, τον πρώτο της αγώνα για την πρόκριση στην τελική φάση του 19ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Οι αγώνες τους Β' προκριματικού ομίλου, στον οποίο ανήκει και η ελληνική ομάδα θα φιλοξενηθούν στην Κατερίνη.

    Η τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος θα διεξαχθεί από 14 μέχρι τις 23 Ιουλίου στο Βλαντισλάβοβο της Πολωνίας, ενώ σε αυτήν θα προκριθούν οι τρεις πρώτες ομάδες του Β' ομίλου.

    Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας έχει ως εξής:

    14.30 Βουλγαρία-Γιουγκοσλαβία

    16.30 Τελετή έναρξης

    17.00 Ιρλανδία-Ελλάδα

    19.00 Τουρκία-Ρουμανία

    Εξάλλου, παρουσιάζοντας ένα σαφώς καλύτερο πρόσωπο από αυτό του πρώτου ματς η ελληνική ομάδα έχασε χθες από τη Γιουγκοσλαβία με 61-58 (ημίχρονο 31-29) στο δεύτερο φιλικό αγώνα ανάμεσα στις δύο ομάδες στην Κατερίνη.

    [05] Η ΕΕ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΟΡΙΣΕΙ ΤΟΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 28 Μαρτίου 2000 (21:10 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση ακόμη δεν έχει καθορίσει τον εκπρόσωπό της που θα αναλάβει τις ενταξειακές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης στα επόμενα χρόνια, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του προς τον ραδιοφωνικό σταθμό της Σόφιας "Darik" ο γενικός συντονιστής των ενταξειακών διαπραγματεύσεων της Βουλγαρίας με την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση από βουλγαρικής πλευράς, Αλεξάντερ Μπόζκοφ.

    Κατά την άποψή του, η έναρξη των πραγματικών ενταξειακών διαπραγματεύσεων σήμερα έχει συμβολικό χαρακτήρα, διότι αναμένεται να ανταλλαγούν μόνο οι εκ των προτέρων προετοιμασμένοι λόγοι. Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Μπόζκοφ, η βουλγαρική πλευρά τις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιάσει στις Βρυξέλλες το αίτημά της η Σόφια να μην ξεκινήσει διαβουλεύσεις σχετικά με έξι κεφάλαια, όπως αποφάσισε η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, αλλά σχετικά με οχτώ.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν ξέρει αν το αίτημα αυτό της Βουλγαρίας θα γίνει δεκτό στις Βρυξέλλες, αλλά η Βουλγαρία θα εμμένει για αύξηση του αριθμού των κεφαλαίων, σχετικά με τα οποία να αρχίσει τις ενταξειακές διαπραγματεύσεις. Φέτος η Βουλγαρία θα είναι σε θέση και θα έχει την ετοιμότητα να παρουσιάσει θέσεις σχετικά με 17 κεφάλαια, είπε ο Αλεξάντερ Μπόζκοφ. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα τέθηκε η πραγματική αρχή των ενταξειακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις υποψήφιες χώρες, ανάμεσά τους είναι η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Μάλτα και η Βουλγαρία.

    [06] Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΩΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Σόφια, 28 Μαρτίου 2000 (21:08 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Η αλλαγή της εξουσίας στη Ρωσία δεν πρόκειται να αναβάλει την προγραμματισμένη για τον Ιούνιο συνεδρίαση της μικτής βουλγαρο-ρωσικής διακυβερνητικής οικονομικής επιτροπής.

    Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του προς τον ραδιοφωνικό σταθμό της Σόφιας "Darik" ο Βούλγαρος πρεσβευτής στη Μόσχα, Ηλιάν Βασίλεφ.

    Αναμένεται ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισήμως να αναλάβει τα προεδρικά καθήκοντα στις αρχές Μαρίου, όταν θα σχηματιστεί και η καινούργια ρωσική κυβέρνηση, η οποία θα διορίσει από την πλευρά της και τον συμπρόεδρο στην μικτή βουλγαρο-ρωσική επιτροπή από ρωσικής πλευράς.

    Σύμφωνα με τις προγνώσεις του ρωσικού Τύπου, πρωθυπουργός της Ρωσίας θα γίνει ο πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Μιχαήλ Κασιάνοφ, ο οποίος διετέλεσε και συμπρόεδρος της εν λόγω βουλγαρο-ρωσικής επιτροπής.

    Οπως πρόσθεσε ο Βούλγαρος πρεσβευτής στη Μόσχα, ο ερχομός του Βλαντίμιρ Πούτιν στην εξουσία σημαίνει τέρμα στην περίοδο των μόνιμων αλλαγών στην εσωτερική πολιτική της Ρωσίας, γεγονός, από το οποίο η Βουλγαρία έπαθε πολύ. Σύμφωνα με τον Ηλιάν Βασίλεφ, μετά την επιλογή της νέας ρωσικής κυβέρνησης θα καθιερωθεί μεγαλύτερη συστηματικότητα και προβλεψιμότητα των διμερών σχέσεων.

    [07] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΜΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΤΟΥ ΔΟΥΝΑΒΗ

    Σόφια, 28 Μαρτίου 2000 (21:07 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Σε συνάντησή του στην Αγκυρα με την βουλγαρική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον πρόεδρο της βουλγαρικής Βουλής, Ιορντάν Σοκόλοφ, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιουλέντ Ετζεβίτ, έθεσε το θέμα για την ανέγερση της δεύτερης γέφυρας του Δούναβη, ζητώντας από τους Βούλγαρους βουλευτές να συμβάλουν στην επιτάχυνση της κατασκευής της.

    Αυτό μετέδωσε το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, επικαλούμενο την τουρκική εθνική τηλεόραση και ραδιοφωνία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία διαθέτει συμφωνία ανάπτυξης ελεύθερου εμπορίου με τη Βουλγαρία και την Ρουμανία δηλαδή δημιουργούνται δυνατότητες διακίνησης προϊόντων και ανθρώπων μέχρι την Ευρώπη και σ΄αυτήν την έννοια η καινούργια γέφυρα του Δούναβη μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας θα έχει στρατηγική σημασία για την Τουρκία.

    Η βουλγαρική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία πραγματοποιεί την επίσκεψη αυτή στην Τουρκία ύστερα από πρόσκληση του προέδρου της τουρκικής Βουλής, Ιαλνταράμ Ακμπουλούτ. Στη συνάντησή του με τους Βούλγαρους βουλευτές ο Μπουλέντ Ετζεβίτ έθεσε και το θέμα για την επιτάχυνση της κατασκευής της οδικής αρτηρίας Ορίζοβο-Καπιτάν Αντρέεβο, κοντά στα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα, που αποτελεί μέρος πανευρωπαϊκού άξονα.

    Το έργο αυτό αναφέρεται και στην υπογεγραμμένη το 1998 με την βουλγαρική πλευρά συμφωνία, βάσει της οποίας η ΄Αγκυρα θα δεσμευτεί με την κατασκευή σχεδίων υποδομής στην επικράτεια της Βουλγαρίας; ενώ σε αντάλλαγμα θα λαμβάνει ηλεκτρική ενέργεια από τη Βουλγαρία. Αναμένεται το θέμα αυτό να εξεταστεί και κατά τη διάρκεια της επικείμενης επίσκεψης του Τούρκου προέδρου, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, στη Σόφια στις 3 και 4 Απριλίου, όταν θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση κορυφής μεταξύ της Βουλγαρίας, της Τουρκίας και της Ρουμανίας. Η βουλγαρική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία συναντήθηκε στην Άγκυρα και με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης και πρόεδρο του Κόμματος της Εθνικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσέλι. Αργότερα οι Βούλγαροι βουλευτές συνομίλησαν και με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής, Κιαμράν Ινάν, και με Τούρκους βουλευτές.

    [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΦΑΤΟΣ ΝΑΝΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 28 Μαρτίου 2000 (21:03 UTC+2)

    Επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα, πραγματοποιεί ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας Φατός Νάνο, ο οποίος το μεσημέρι συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο και το απόγευμα με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

    Μετά τη συνάντηση ο κ. Τσοχατζόπουλος σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να εντατικοποιηθούν ώστε να εξασφαλιστούν η ειρήνη και η περιφερειακή ασφάλεια στην περιοχή των Βαλκανίων.

    [09] ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Αθήνα, 28 Μαρτίου 2000 (21:03 UTC+2)

    Έντονη ήταν η αντίδραση του υποψήφιου βουλευτή και υπεύθυνου του τομέα Οικονομικών της ΝΔ Γιώργου Αλογοσκούφη, στις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γιάννου Παπαντωνίου, για την πορεία της οικονομίας και του χρηματιστηρίου.

    "Για μία ακόμη φορά, όπως και στις ευρωεκλογές, ο κ. Παπαντωνίου κινδυνολογεί ασύστολα. Θα πάρουν την απάντηση από την κάλπη. Για μια ακόμη φορά ο κ. Παπαντωνίου κάνει προβλέψεις για την πορεία του χρηματιστηρίου, δεν μαθαίνει από τα λάθη του", σχολίασε ο κ. Αλογοσκούφης.

    [10] ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαρτίου 2000 (20:54 UTC+2)

    Καθοριστική για το εκλογικό αποτέλεσμα θεωρούν τα δύο μεγάλα κόμματα την ψήφο των ετεροδημοτών, καθώς η μεταξύ τους διαφορά εμφανίζεται πολύ μικρή.

    Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία πάνω από 350.000 ετεροδημότες ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ θα μετακινηθούν με τα μαζικά μέσα μεταφοράς, δήλωσε στο ΜΠΕ ο γραμματέας του τμήματος ετεροδημοτών του κόμματος Χριστόδουλος Σιμωνετάτος. Σε αυτούς περιλαμβάνονται 50.000 Ελληνες του εξωτερικού. Το νούμερο αυτό ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις (250.000 ψηφοφόροι), γεγονός που δείχνει, όπως ανέφερε ο κ. Σιμωνετάτος το μεγάλο ενδιαφέρον των ψηφοφόρων.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ψήφος των ετεροδημοτών είναι καθοριστική και αποτυπώνεται σε κάθε εκλογικό αποτέλεσμα. Το 1996 η Νέα Δημοκρατία έχασε λόγω της ελλιπούς μετακίνησης των ετεροδημοτών, πρόσθεσε ο κ. Σιμωνετάτος. Δεν είναι τυχαίο, υπογράμμισε, ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ονόμασε το τμήμα ετεροδημοτών "περιστέρια της νίκης".

    Το τμήμα ετεροδημοτών του ΠΑΣΟΚ πληρώνει το μισό εισητήριο των ετεροδημοτών που θα μετακινηθούν με αεροπλάνο και πλοίο, ενώ πληρώνει ολόκληρο το εισητήριο σε όσους μετακινηθούν με πούλμαν, που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία. Ωστόσο, ο κ. Σιμωνετάτος, σημείωσε ότι ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων απευθύνεται στο τμήμα των ετεροδημοτών, όχι για να προμηθευθεί το δωρεάν εισητήριο αλλά για να ταξιδέψει με σιγουριά και ασφάλεια.

    Μεγάλη σημασία αποδίδει και η Νέα Δημοκρατία στη μετακίνηση των ετεροδημοτών. Ο υπεύθυνος ετεροδημοτών του κόμματος Γιώργος Μισαηλίδης, δήλωσε στο ΜΠΕ ότι, σύμφωνα πάντα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, από τους 400.000 εγγεγραμένους στους σχετικούς καταλόγους θα μετακινηθούν 250.000, οι μισοί από τους οποίους με ιδιωτικό αυτοκίνητο. Στο νούμερο αυτό συμπεριλαμβάνονται και 20.000 απόδημοι Ελληνες.

    Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη μετακίνηση προς τις μονοεδρικές περιφέρειες. Η διευκόλυνση που παρέχει η Νέα Δημοκρατία συνίσταται κυρίως στην εύρεση εισητηρίων, ενώ οι οικονομικές διευκολύνσεις παρέχονται κατά περίπτωση, ανάλογα με την οικονομική ανάγκη των ετεροδημοτών.

    Ο κ. Μισαηλίδης χαρακτήρισε παλαιοκομματική τη διαδικασία μετακίνησης των ετεροδημοτών και υπογράμμισε ότι οι ετεροδημότες πρέπει να ψηφίζουν στις πόλεις όπου διαμένουν.

    [11] ΠΛΕΪ ΟΦ ΜΠΑΣΚΕΤ: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΜΑΡΟΥΣΙ 85-75

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαρτίου 2000 (20:25 UTC+2)

    Με νίκη ξεκίνησε τις υποχρεώσεις του στα πλέι οφ του πρωταθλήματος μπάσκετ ο Ηρακλής. Οι κυανόλευκοι επικράτησαν σήμερα στο Ιβανόφειο με σκορ 85 - 75 επί του Αμαρουσίου και έκαναν το πρώτο βήμα της πρόκρισης. Οι παίκτες του Ντράγκαν Σάκοτα φάνηκαν να αιφνιδιάζονται στο α' ημίχρονο από την αποφασιστικότητα των παικτών του Αμαρουσίου, καθώς οι φιλοξενούμενοι -αν και παρατάχθηκαν με απουσίες βασικών παικτών- κατάφεραν να προηγηθούν στο ημίχρονο με 38 - 34. Στην επανάληψη όμως, ο Ηρακλής στηρίχτηκε στον αιφνιδιασμό, πήρε κεφάλι στο σκορ και κατέκτησε την πολυπόθητη νίκη.

    Ο επαναληπτικός αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων θα πραγματοποιηθεί στις 4 Απριλίου στην Αθήνα, ενώ σε περίπτωση που χρειαστεί και τρίτη αναμέτρηση θα διεξαχθεί στις 6 του ίδιου μήνα και πάλι στο Ιβανόφειο.

    Στο μεταξύ, ο Ηρακλής στρέφει πλέον το ενδιαφέρον του στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Ελλάδας που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 1 - 2 Απριλίου στο νέο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΠΑΟΚ στην περιοχή της Θέρμης. Οι κυανόλευκοι ξεκινούν προετοιμασία για τον ημιτελικό αγώνα με τον Παναθηναϊκό.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 28 March 2000 - 19:13:52 UTC