Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-04-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΠΑΝΙΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 75ΧΡΟΝΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [02] ΟΙ "ΛΕΥΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ" ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
  • [03] Ο ΝΕΓΚΡΟΠΟΝΤΕ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [04] ΕΝΑ ΒΡΕΦΟΣ 20 ΜΗΝΩΝ ΚΡΑΤΑ Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ ΤΟΥ
  • [05] ΠΓΔΜ: Ο ΡΙΣΤΟ ΓΚΟΥΣΤΕΡΟΦ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
  • [06] ΧΑΝΤΜΠΟΛ Α1: ΚΙΛΚΙΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΕ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΕΔΡΑΣ
  • [07] Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η ΑΡΝΗΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ
  • [08] ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΡΩΣΙΑΣ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑΣ
  • [09] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ ΤΟΥ ΡΟΥΠΕΛ
  • [10] ΤΟ 8ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΙΤΙΝΓΚ ΡΥΘΜΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ
  • [11] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 28ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ - ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
  • [12] ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΕΒΡΟΥ - ΑΝΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗΣ
  • [13] ΠΑΒΚΟΒΙΤΣ: Ο ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΘΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΕΙ
  • [14] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ - ΑΕΚ 1 - 1
  • [15] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ - ΤΡΙΚΑΛΑ 1 - 0
  • [16] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΠΟΛΛΩΝ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1 - 2
  • [17] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΑΡΗΣ 1 - 0
  • [18] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΙΩΝΙΚΟΣ 3 - 2
  • [19] ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: ΑΓΩΝΕΣ ΙΠΠΑΣΙΑΣ 16.000 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ
  • [20] ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: ΠΑΟ - ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΣ 1 - 3 ΣΕΤ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ
  • [21] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΚΑΒΑΛΑ 1 - 1

  • [01] ΣΠΑΝΙΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 75ΧΡΟΝΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Απριλίου 2000 (13:22 UTC+2)

    Σημαντικά στοιχεία για την ιστορική διαδρομή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στα 75 χρόνια από την ίδρυσή του, αλλά και στη δράση του φοιτητικού του κινήματος, παρουσιάστηκαν το βράδυ του Σαββάτου στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που οργανώθηκε με θέμα "75 χρόνια Α.Π.Θ.-Φοιτητές- Αγώνες για Δημοκρατία και ελευθερία", στα πλαίσια της Φοιτητικής Εβδομάδας 2000.

    Προηγουμένως, έγιναν τα εγκαίνια στην επέκταση της Φιλοσοφικής Σχολής, μίας σπάνιας έκθεσης φωτογραφίας και ντοκουμέντων από το αρχείο του πρώην υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής, Ντίνου Τριαρίδη για τη φοιτητική ζωή και δράση στα 75 χρόνια του ΑΠΘ.

    Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που ιδρύθηκε με πολλές δυσκολίες και ακόμη περισσότερα προβλήματα, όχι μόνο άντεξε στο χρόνο και ατενίζει με αισιοδοξία τη νέα χιλιετία, αλλά αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με τους 80.000 φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενους σ΄αυτό.

    Στη συζήτηση του Σαββατόβραδου, την οποία συντόνιζε ο καθηγητής της Νομικής του ΑΠΘ Γιώργος Αναστασιάδης, φωτίστηκε ο ρόλος των φοιτητών του ΑΠΘ σε μερικές κρίσιμες στιγμές της ιστορίας της χώρας, καθώς συμμετείχαν ως ομιλητές άνθρωποι που πήραν ενεργό μέρος στα γεγονότα της περιόδου του 1940 και της Εθνικής Αντίστασης στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τη μεταπολεμική και μετεμφυλιακή περίοδο, την περίοδο του ανένδοτου αγώνα, του 1-1-4 και του 15%, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την εποχή του Πολυτεχνείου.

    Ετσι, για τα γεγονότα της δεκαετίας του 1930 που συνδέονται με το Α.Π.Θ., μίλησε ο ιστορικός της Παιδαγωγικής, καθηγητής Νίκος Τερζής, που έκανε εκτενή αναφορά στο φοιτητικό κίνημα από την ίδρυση του Αριστοτέλειου ως τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου, ενώ ο δικηγόρος Γιάννης Τριάρχου, μέσα σε μία συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα, αναφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης, στους ηρωικούς αγώνες των ΕΠΟΝιτών φοιτητών αλλά και των επτά διακεκριμένων καθηγητών που μετείχαν ενεργά στον αγώνα κατά των κατακτητών: Του Γιάννη Ιμβριώτη, του Χαράλαμπου Θεοδωρίδη, του Δημήτριου Καβάδα, του Νικόλαου Τσόπουλου, του Αντώνιου Σιγάλα, του Γεώργιου Τενεκίδη και του Κωνσταντίνου Τσώνη. Χαρακτήρισε δε ως μία από τις μεγαλύτερες ντροπές της Ελληνικής Πολιτείας την εκδίωξη των επτά καθηγητών μετά την απελευθέρωση από το μετεμφυλιακό κράτος.

    Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Κωνσταντίνος Τριαρίδης, στάθηκε ιδιαίτερα στο φοιτητικό κίνημα στη μεταπολεμική περίοδο έως τη δικτατορία, περιγράφοντας και τις μεγάλες δυσκολίες που υπήρχαν για τους φοιτητές εκείνης της περιόδου και τη σίτισή τους. Ενώ όπως σημείωσε ενδεικτικά, τα πρώτα χρόνια μετά την απελευθέρωση, τα μαθήματα παρακολουθούσαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία κορίτσια, καθώς οι άρρενες συμφοιτητές τους είτε βρίσκονταν στο στρατό, είτε στο βουνό με τους αντάρτες, είτε πάλι δεν εμφανίζονταν για να μη συλληφθούν λόγω της αντιστασιακής τους δραστηριότητες. Ενώ από τους ελάχιστους φοιτητές, ήταν ιδιαίτερα προνομιούχοι όσοι έβρισκαν ένα πιάτο φαγητό από τη σπιτονοικοκυρά τους, γι αυτό και ήταν συχνοί οι γάμοι του νοικάρη φοιτητή με την κόρη της σπιτονοικοκυράς.

    Τέλος ο οικονομολόγος Χρυσάφης Ιορδάνογλου, από τα στελέχη της αντιδικτατορικής οργάνωσης "Ρήγας Φεραίος", αναφέρθηκε στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα της Θεσσαλονίκης, την περίοδο 1972-1973, όταν άρχισαν οι πρώτες κινητοποιήσεις των φοιτητών, με την αμφισβήτηση των διορισμένων από τη χούντα διοικήσεων των φοιτητικών συλλόγων και τη δημιουργία των εθνικοτοπικών συλλόγων, οι οποίοι γρήγορα όχι μόνο απέκτησαν μαζικότητα αλλά και μεταβλήθηκαν σε προπύργια του αντιδικτατορικού κινήματος.

    Κλείνοντας τη συζήτηση ο καθηγητής κ. Τριαρίδης, αντιπαραβάλλοντας το χθες με το σήμερα, επισήμανε ότι από τη μία το σημερινό φοιτητικό κίνημα εξαντλεί τις δραστηριότητές του το Νοέμβριο με την επέτειο του Πολυτεχνείου και τον Απρίλιο με τις φοιτητικές εκλογές και από την άλλη, οι σημερινοί φοιτητές ελάχιστα αξιοποιούν από τις δυνατότητες που τους δίδονται.

    "Ο Νόμος- Πλαίσιο, είπε ο κ. Τριαρίδης, δίνει μία τρομακτική δυνατότητα στους φοιτητές που δεν μπορούσαν να την ονειρευτούν οι φοιτητές όλων των προηγούμενων εποχών. Συμμετέχουν οι φοιτητές στη διοίκηση των πανεπιστημίων. Από τον Τομέα μέχρι την Πρυτανεία. Συμμετέχουν στην εκλογή των καθηγητών. Συμμετέχουν στις δραστηριότητες, αλλά. δεν πατάνε". Προέβλεψε δε ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα υπάρξει κάποιο μεγάλο ταρακούνημα "για να ξεφύγουμε από τις συσκευασίες που επιβάλλονται στη ζωή μας καθημερινά, από τη φοιτητική ζωή μέχρι τη χρηματιστηριακή ζωή".

    Στην έκθεση φωτογραφίας, που θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Απριλίου, επιχειρείται μέσα από φωτογραφίες και σπάνια ντοκουμέντα, που προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του Κ. Τριαρίδη, να σκμιαγραφηθεί ένα κομμάτι της πορείας του φοιτητικού κινήματος στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η εκπαιδευτική παρουσία, οι συνθήκες σπουδών, οι εκδρομές, τα έντυπα των φοιτητών, τα γλέντια, οι αγώνες των φοιτητών για Παιδεία, Ελευθερία και Δημοκρατία.

    Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο πρύτανης του ΑΠΘ, Μιχάλης Παπαδόπουλος, πολλοί πανεπιστημιακοί, φοιτητές και πλήθος κόσμου.

    [02] ΟΙ "ΛΕΥΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ" ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

    Αθήνα, 16 Απριλίου 2000 (21:00 UTC+2)

    Την περασμένη εβδομάδα ο παλαίμαχος πολιτικός κ. Β. Εφραιμίδης, ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ, έθεσε ένα σοβαρό θέμα, το οποίο για πάνω από μισό αιώνα αποτελούσε ταμπού για την ελληνική ιστοριογραφία: Τη στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος στα "πέτρινα χρόνια" 1940-1950.

    Ο κ. Εφραιμίδης, σε επιστολή του προς τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον εγκάλεσε για επιλεκτική μνήμη, υποστηρίζοντας ότι ορθώς αναφέρθηκε στο "Ανάθεμα" κατά του Ελ. Βενιζέλου το 1916, "ξέχασε" όμως να μιλήσει για τη σκληρή τιμωρία που επεφύλαξε η επίσημη Εκκλησία στους ΕΑΜικούς μητροπολίτες Κοζάνης Ιωακείμ και Ηλείας Αντώνιο. Και προέτρεψε τον κ. Χριστόδουλο να ζητήσει συγγνώμη για τις ενέργειες αλλά και για τη σιωπή της Εκκλησίας για τα όσα έγιναν στον Εμφύλιο, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Μακρονήσου, καθώς και στα χρόνια της δικτατορίας, στο πραξικόπημα στην Κύπρο κτλ.

    Με μια πρωτοφανή στα ελληνικά εκκλησιαστικά χρονικά κίνηση, οι υπεύθυνοι του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας έδωσαν τη δυνατότητα στον κ. Εφραιμίδη να εκθέσει τις θέσεις του και μέσα από τη συχνότητά του. Και παράλληλα να υπάρξει ένας διάλογος με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αρχιεπισκοπής και από τους στενότερους συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου, μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος κ. Θεόκλητο Κουμαριανό. Ο μητροπολίτης εκφράζοντας τις θέσεις τής Ιεραρχίας περιορίστηκε σε μια γενικόλογη αποδοκιμασία της εμπλοκής της Εκκλησίας στην πολιτική και αναφερόμενος ειδικότερα στους δύο μητροπολίτες είπε ότι δεν τιμωρήθηκαν γιατί ενώθηκαν με τους αντάρτες του ΕΛΑΣ αλλά γιατί "καταδικάστηκαν διά σειράν κανονικών παραπτωμάτων". Και πρόσθεσε ότι ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο η Ιεραρχία δεν προχώρησε στην αποκατάσταση των δύο μητροπολιτών, αφήνοντας όμως το ζήτημα ανοιχτό για το μέλλον.

    Όπως όμως επισημαίνει σε σημείωμά του στο "Βήμα της Κυριακής" ο

    κ. Γ. Καραγιάννης, φαίνεται ότι αυτοί που ανέλαβαν να μελετήσουν το θέμα για λογαριασμό της Ιεράς Συνόδου είτε δεν γνωρίζουν την υπόθεση είτε δεν μπορούν ακόμη να απαλλαγούν από τα εμφυλιοπολεμικά σύνδρομα παρασύροντας και όσους από τους ιεράρχες θα επιθυμούσαν έστω και καθυστερημένα μια συμπλήρωση των "λευκών σελίδων" της εκκλησιαστικής ιστορίας. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα γεγονότα:

    Πρώτον: Οι μεταδεκεμβριανές κυβερνήσεις και η Ιερά Σύνοδος που τιμώρησαν τους δύο ιεράρχες αξιοποίησαν για τη δίωξή τους έναν από τους τελευταίους νόμους των κατοχικών κυβερνήσεων για τους "αγνώστου διαμονής αρχιερείς" (Ν. 1527, ΦΕΚ αρ. 138,10.7.44) με τις οποίες οι κυβερνήσεις των "Κουίσλινγκ" εξομοίωναν τους δύο μητροπολίτες, οι οποίοι προτίμησαν να ενταχθούν στην αντίσταση κατά του κατακτητή, με ιεράρχες που εγκατέλειψαν το ποίμνιό τους (Σιδηροκάστρου Βασίλειος, Φθιώτιδος Αμβρόσιος κ.ά.) και προτίμησαν να περάσουν τις "δύσκολες ημέρες" στη σιγουριά της Αθήνας. Μετά την απελευθέρωση και την ήττα της Αριστεράς τον Δεκέμβριο του 1944 και μέσα στο κλίμα της εποχής, ο Ιωακείμ και ο Αντώνιος μαζί με τον μητροπολίτη Χίου Ιωακείμ Στρουμπή, τον τρίτο μητροπολίτη που καθαιρέθηκε γιατί εντάχθηκε στο ΕΑΜ, και τους "ύποπτους" για συνταύτιση με τους "άθεους" ιεράρχες Χαλκίδος Γρηγόριο και Μηθύμνης Διονύσιο περιελήφθησαν στον ίδιο κατάλογο με τους κατηγορουμένους για συνεργασία με τους κατακτητές. Και βεβαίως δεν χρειάζονται ειδικότερες γνώσεις ιστορίας για να καταλάβει κανείς ότι μέσα στην ατμόσφαιρα της εποχής οι πραγματικοί δοσίλογοι μητροπολίτες αθωώθηκαν ενώ ερρίφθησαν στο πυρ το εξώτερον οι αντιστασιακοί.

    Δεύτερον: Στα μέσα της δεκαετίας του '50, επί Αρχιεπισκοπίας Δωροθέου, οι δύο μητροπολίτες αποκαταστάθηκαν στο αξίωμά τους, όχι όμως και στις έδρες τους. Και σε αυτή τη "μισή" λύση, στην οποία δεν μέτρησαν οι "δικολαβίες" για "κανονικά παραπτώματα", έπαιξε βεβαίως ρόλο και το κλίμα της εποχής του μετεμφυλιακού κράτους.

    Κατόπιν όλων αυτών ο κ. Καραγιάννης ερωτά μήπως "σήμερα, ύστερα από τόσα χρόνια, δεν είναι το λιγότερο αναχρονισμός να επιμένουν κάποιοι σε παρωχημένα επιχειρήματα;"

    [03] Ο ΝΕΓΚΡΟΠΟΝΤΕ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 16 Απριλίου 2000 (20:53 UTC+2)

    Ο διάσημος ελληνικής καταγωγής καθηγητής του ΜΙΤ Νίκολας Νεγκροπόντε

    θα δώσει την Τρίτη 18 Απριλίου 2000 και ώρα 8.00 μ.μ. διάλεξη στο Μέγαρο Μελά

    (πλατεία Κοτζιά) σε εκδήλωση η οποία διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Υποτρόφων

    του κοινωφελούς ιδρύματος "Αλέξανδρος Ωνάσης".

    Με την ευκαιρία της επικείμενης διάλεξης του Νεγκροπόντε στη χώρα μας, οι

    καθηγητές του Πανεπιστημίου του Αιγαίου Σωκράτης Κάτσικας και Ευριπίδης Λουκής,

    σε άρθρο τους στη "Βήμα της Κυριακής", τονίζουν ότι θα δοθεί και πάλι η ευκαιρία να συζητηθεί ευρύτατα το θέμα των νέων τεχνολογιών της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. Η συνεχής εξέλιξη και ωρίμανση των τεχνολογιών αυτών αλλά και η συνεχώς αναπτυσσόμενη δημιουργική αξιοποίησή τους αναμένεται ότι θα προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες και θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις σε όλες σχεδόν τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες καθώς επίσης και στην καθημερινή μας ζωή.

    Μια νέα "ψηφιακή εποχή" (Digital Age) αναδύεται με συνεχώς ταχύτερους ρυθμούς

    δημιουργώντας έναν νέο "ψηφιακό τρόπο ζωής" (Digital Living) και παράλληλα νέες

    προκλήσεις, ευκαιρίες αλλά και απειλές για όλους μας.

    Το βασικό μοντέλο της Βιομηχανικής Εποχής (Industrial Age) ήταν η μαζική

    παραγωγή μεγάλου αριθμού όμοιων υλικών αγαθών, όλων με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

    Ολοι οι παραγωγικοί συντελεστές (π.χ. οι εργαζόμενοι, οι μηχανές, οι πρώτες

    ύλες κτλ.) έπρεπε απαραίτητα να βρίσκονται στον ίδιο τόπο κατά τον ίδιο χρόνο, πράγμα το οποίο δημιουργούσε μεγάλους περιορισμούς χώρου και χρόνου, οι οποίοι σίγουρα περιόριζαν την αποτελεσματικότητα του μοντέλου αυτού. Οι γιγαντιαίες πόλεις με τις μεγάλες κυκλοφοριακές συμφορήσεις κατά τις ώρες της αιχμής ήταν παράγωγα του μοντέλου αυτού.

    Στην "ψηφιακή εποχή" η έμφαση μετατοπίζεται στην παραγωγή και διανομή

    πληροφορίας σε ψηφιακή μορφή: το νέο μοντέλο εστιάζεται πλέον στην παραγωγή και

    διανομή bits αντί "ατόμων". Π.χ., αντί της παραγωγής πολλών χιλιάδων υλικών αντιτύπων ενός βιβλίου, ενός CD μουσικής ή μιας βιντεοταινίας και της φυσικής μεταφοράς και διανομής τους σε χιλιάδες αγοραστές, βαθμιαία οδηγούμεθα σε ένα νέο μοντέλο παραγωγής απλώς της ψηφιακής μορφής τους η οποία θα αποθηκεύεται σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή εξυπηρέτησης (Server), από όπου και θα διανέμεται στους χιλιάδες αγοραστές σε όλο τον κόσμο μέσω του παγκοσμίου διαδικτύου Internet. Επίσης δεν θα υπάρχει ανάγκη τήρησης αποθεμάτων βιβλίων, CD μουσικής ή βιντεοταινιών στις διάφορες κεντρικές ή περιφερειακές αποθήκες, πράγμα το οποίο θα μειώσει σημαντικά το κόστος τους.

    Η παραγωγή ψηφιακής πληροφορίας είναι απελευθερωμένη από τους χωρικούς και

    χρονικούς περιορισμούς της βιομηχανικής παραγωγής. Οι συγγραφείς των διαφόρων κεφαλαίων ενός βιβλίου ή των διαφόρων τραγουδιών ενός μουσικού CD δεν είναι

    απαραίτητο να βρίσκονται στον ίδιο χώρο (π.χ. στα γραφεία της εταιρείας παραγωγής) κατά τον ίδιο χρόνο (π.χ. από 9.00 π.μ. ως 5.00 μ.μ.). Μπορεί είναι διεσπαρμένοι σε διαφορετικές χώρες και σε διαφορετικές ηπείρους, να εργάζονται σε διαφορετικούς χρόνους, καθένας στον προσωπικό υπολογιστή του σπιτιού του, και στη συνέχεια να αποστέλλουν στον υπολογιστή της εταιρείας παραγωγής μέσω του Internet την ψηφιακή πληροφορία που παρήγαγαν.

    Η "ψηφιακή εποχή" είναι επίσης απελευθερωμένη από τους περιορισμούς

    ομοιομορφίας της Βιομηχανικής Εποχής: η μαζική παραγωγή πολλών απολύτως όμοιων

    βιομηχανικών προϊόντων ήταν επιβεβλημένη για να επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακος. Αντίθετα, τα ηλεκτρονικά προϊόντα και υπηρεσίες της "ψηφιακής εποχής" θα είναι πλήρως εξατομικευμένα (personalized) ώστε να καλύπτουν τις ειδικές ανάγκες και επιθυμίες του κάθε αγοραστή, χωρίς σημαντική οικονομική επιβάρυνση. Π.χ., σε κάθε επίσκεψή μας μέσω του Internet σε ένα ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο (ή δισκοπωλείο), δεν θα εμφανίζονται όλα τα βιβλία του (ή όλοι οι δίσκοι, όλα τα CD του κτλ.) αλλά μόνο ένα υποσύνολό τους που ενδιαφέρει τον συγκεκριμένο πελάτη λαμβάνοντας υπόψη κάποια κριτήρια που έχει ο ίδιος ορίσει (π.χ. συγκεκριμένη κατηγορία, θεματολογία, χρονολογία έκδοσης, συγγραφέας κτλ.) καθώς επίσης και τις προηγούμενες αγορές ή αναζητήσεις του (οι οποίες οδηγούν στην

    αυτόματη ηλεκτρονική διαμόρφωση ενός "μοντέλου" των αναγκών και της συμπεριφοράς του).

    Το νέο μοντέλο πληροφόρησης

    Η εξατομίκευση αυτή των ηλεκτρονικών προϊόντων και υπηρεσιών, επισημαίνουν οι δύο καθηγητές, θα προχωρήσει ακόμη περισσότερο. Σήμερα συνηθίζουμε να αγοράζουμε και να διαβάζουμε πολλά περιοδικά και βιβλία, να ακούμε πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και να βλέπουμε πολλά τηλεοπτικά κανάλια, συνήθως όλα gενικού ενδιαφέροντος, με σκοπό τελικά, μετά από πολλή προσπάθεια και κόπο, να εντοπίσουμε τα θέματα και τα αντικείμενα που μας ενδιαφέρουν για την εργασία, την εκπαίδευση ή την ψυχαγωγία μας.

    Η προσέγγιση αυτή της αγοράς και μελέτης πολλών γενικών πηγών πληροφόρησης ώστε να εντοπίσουμε τις ειδικές πληροφορίες που μας ενδιαφέρουν σίγουρα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και αντιοικονομική. Γι' αυτόν τον λόγο μελλοντικά αναμένεται να διαμορφωθεί ένα νέο μοντέλο εξατομικευμένης πληροφόρησης: θα μπορούμε εντελώς αυτόματα (χωρίς ούτε να το αντιλαμβανόμεθα) να αντλούμε σε ηλεκτρονική μορφή και να εμφανίζουμε στον προσωπικό μας υπολογιστή ή στην ψηφιακή μας τηλεόραση, μέσω διαφόρων ενσυρμάτων ή ασυρμάτων δικτύων, οποιοδήποτε υποσύνολο του περιεχομένου πολυάριθμων περιοδικών, βιβλίων, ραδιοφωνικών σταθμών, τηλεοπτικών σταθμών κτλ. μας ενδιαφέρει στα πλαίσια της

    εργασίας της εκπαίδευσης ή της ψυχαγωγίας μας.

    Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε μια μεγάλη σειρά νέων ειδικών και εξατομικευμένων

    πολυμεσικών (multimedia) προϊόντων και υπηρεσιών, τα οποία θα αποτελούνται από κείμενα, αριθμούς, γραφικά, ήχο και εικόνα (σταθερή και κινούμενη) για διάφορες θεματολογίες και συγκεκριμένα αντικείμενα.

    Ενδεικτικές του νέου αυτού μοντέλου είναι οι νέες αναπτυσσόμενες υπηρεσίες παροχής Video On Demand (VOD) στον χώρο της ψυχαγωγίας, οι οποίες θα μας δώσουν τη δυνατότητα της βαθμιαίας αντικατάστασης της "συνδρομής" σε έναν αριθμό τηλεοπτικών καναλιών με την αγορά από αυτά ορισμένων μόνο προγραμμάτων ή ταινιών που μας ενδιαφέρουν.

    Η "ψηφιακή εποχή" θα προσφέρει επίσης μεγάλες δυνατότητες παροχής σύγχρονης και υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης ακόμη και στις πλέον απομακρυσμένες περιοχές.

    Υψηλής ποιότητας ηλεκτρονικό πολυμεσικό εκπαιδευτικό υλικό θα αναπτύσσεται στα μεγάλα κέντρα της έρευνας και της γνώσης από τους καλύτερους επιστήμονες, θα αποθηκεύεται σε μεγάλους ηλεκτρονικούς υπολογιστές εξυπηρέτησης, από όπου και θα είναι άμεσα προσβάσιμο μέσω του παγκόσμιου διαδικτύου Internet, ακόμη και στις πλέον απομακρυσμένες περιοχές, υποβοηθώντας έτσι σημαντικά τους τοπικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς και γενικότερα τις τοπικές κοινωνίες στην προσαρμογή τους στις ταχύτατες εξελίξεις.

    Επίσης η "ψηφιακή εποχή" θα προσφέρει νέες μεγάλες δυνατότητες καλλιτεχνικής

    δημιουργίας και έκφρασης, καθώς επίσης και προβολής και διανομής των έργων τέχνης, τόσο για τις υφιστάμενες τέχνες όσο και για νέες καινοτομικές "ψηφιακές τέχνες" συμμετοχικού χαρακτήρα (Ε-xpression) που θα αναπτυχθούν, στις οποίες τόσο ο "καλλιτέχνης" όσο και το "κοινό" θα συμβάλλουν στη δημιουργία του έργoυ τέχνης.

    Τα πρώτα βήματα

    Το ηλεκτρονικό εμπόριο (Electronic Commerce), η τηλεεκπαίδευση (Distance Learning), η τηλεϊατρική (Telemedicine), η τηλεεργασία (Teleworking), η τηλεδιάσκεψη (Teleconferencing) και η ηλεκτρονική διοίκηση (Electronic Government) αποτελούν ορισμένα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση της νέας αυτής "ψηφιακής εποχής". Τα αμέσως επόμενα χρόνια αναμένουμε ότι θα υπάρξουν ωρίμανση, μείωση του κόστους και διεύρυνση της χρήσης των νέων αυτών ψηφιακών υπηρεσιών και ότι παράλληλα θα αναπτυχθούν και νέες καινοτομικές ψηφιακές

    υπηρεσίες.

    Οι επιπτώσεις τους σε όλες σχεδόν τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες καθώς επίσης και στην καθημερινή μας ζωή θα είναι σημαντικές. Θα πρέπει συνεπώς να είμεθα όλοι (άτομα, επιχειρήσεις, κλάδοι, κοινωνίες, δημόσιες διοικήσεις, υπερεθνικοί οργανισμοί) έτοιμοι να αξιοποιήσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις τεράστιες δυνατότητες και ευκαιρίες που θα δημιουργήσει η νέα "ψηφιακή εποχή", αλλά και να αντιμετωπίσουμε ορθολογικά και έγκαιρα τις όποιες απειλές και προβλήματα τυχόν προκύψουν.

    Ειδικά στη χώρα μας μπορούν να προκύψουν πολύ μεγάλα οφέλη από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και των μεγάλων αυτών δυνατοτήτων και ευκαιριών της νέας "ψηφιακής εποχής". Το μικρό μέγεθος της χώρας μας (που δεν επέτρεπε οικονομίες κλίμακος) και η μεγάλη γεωγραφική απόστασή της από τα σημαντικά οικονομικά κέντρα δεν της επέτρεψαν να συμμετάσχει έντονα και δυναμικά στη Βιομηχανική Επανάσταση".

    Και οι καθηγητές Σ. Κάτσικας και Ε. Λουκής, καταλήγοντας στο άρθρο τους στο "Βήμα" παρατηρούν:

    "Σήμερα οι νέες τεχνολογίες και μοντέλα της "ψηφιακής εποχής" αποδυναμώνουν σημαντικά τους δύο παραπάνω ανασταλτικούς παράγοντες. Οι οικονομίες βαθμιαία καθίστανται όλο και περισσότερο "εντάσεως εγκεφάλων" (Brain Intensive), όπου σίγουρα δεν υστερούμε. Οι ευκαιρίες για τον Ελληνισμό θα είναι μεγάλες και σίγουρα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να τις χάσουμε".

    [04] ΕΝΑ ΒΡΕΦΟΣ 20 ΜΗΝΩΝ ΚΡΑΤΑ Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ ΤΟΥ

    Αθήνα, 16 Απριλίου 2000 (20:17 UTC+2)

    Ενα μικρό αγοράκι 20 μηνών κρατά παράνομα ο παππούς του στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ενώ οι γονείς του μικρού καταβάλλουν προσπάθειες για να πάρουν πίσω το παιδί τους.

    Ολα άρχισαν πέρσι τον Αύγουστο, όταν η αιγύπτια, Μοχάμεντ Φάτι Αλί Αχμέτ Ζιχάν, μετά από προστριβές με τον σύζυγό της Ιωάννη Διαμάντη, από τα Τρίκαλα, πήρε το μικρό της γιο και επέστρεψε στους γονείς της που μένουν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ο 30χρονος σύζυγός της κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία Τρικάλων. Λίγο αργότερα πήγε στην Αίγυπτο ο ίδιος και έπεισε τη σύζυγό του να επιστρέψει στην Ελλάδα. Το βρέφος παρέμεινε στην Αλεξάνδρεια με την υπόσχεση του παππού του να το φέρει ο ίδιος στην Ελλάδα. Αργότερα, όμως, ο πατέρας της 26χρονης Αιγύπτιας ισχυρίστηκε ότι το μικρό αγοράκι πρέπει να ανατραφεί σύμφωνα με τις μουσουλμανικές αρχές καθώς, το Κοράνι δεν επιτρέπει την ανατροφή ενός παιδιού από αλλόθρησκους γονείς.

    Το θέμα έχουν αναλάβει οι ελληνικές αστυνομικές αρχές σε συνεργασία με την Ιντερπόλ και την ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο. Οι αρχές ζητούν την παράδοση του παιδιού στους φυσικούς του γονείς, όμως μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα.

    [05] ΠΓΔΜ: Ο ΡΙΣΤΟ ΓΚΟΥΣΤΕΡΟΦ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Σκόπια, 16 Απριλίου 2000 (20:16 UTC+2)

    Το έκτο συνέδριο του Φιλελεύθερου Κόμματος της ΠΓΔΜ (LPM) ολοκλήρωσε τις εργασίες του στα Σκόπια, με την εκλογή του Ρίστο Γκουστέροφ στη θέση του πορέδρου.

    Στην ομιλία του στο συνέδριο, ο κ. Γκουστέροφ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις βασικές αρχές, πάνω στις οποίες το Φιλελεύθερο Κόμμα πιστεύει ότι θα πρέπει να "χτιστεί" η ΠΓΔΜ.

    "Για την επιτυχημένη ανάπτυξη της ΠΓΔΜ θα πρέπει να υπάρχει σταθερό, δίκαιο και όχι τόσο ογκώδες νομικό σύστημα, να παράσχεται η μέγιστη υποστήριξη σε καινοτομίες και να συμπεριληφθεί η χώρα στη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης", τόνισε ο κ. Γκουστέροφ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το Φιλελεύθερο Κόμμα θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία του διαδικτύου σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

    Ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος τόνισε επίσης την ανάγκη ριζικών μεταρρυθμίσεων στο εκπαιδευτικό σύστημα καθώς και της ενημέρωσης των νέων για την καταστροφική δράση των ναρκωτικών στον ανθρώπινο οργανισμό, επισημαίνοντας παράλληλα ότι πρέπει να υπάρχει προστασία της ζωής και της περιουσίας όλων των πολιτών της ΠΓΔΜ ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων.

    Σ.Π.

    [06] ΧΑΝΤΜΠΟΛ Α1: ΚΙΛΚΙΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΕ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΕΔΡΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Απριλίου 2000 (20:14 UTC+2)

    Το Κιλκίς και ο Πανελλήνιος εξασφάλισαν το πλεονέκτημα έδρας στους αγώνες των πλέι οφ του πρωταθλήματος χάντμπολ της Α1 κατηγορίας των ανδρών, αφού η λήξη της κανονικής διάρκειας τους βρίσκει στην πρώτη και τη δεύτερη θέση αντίστοιχα. Το Κιλκίς κέρδισε στην 22η αγωνιστική τον ΒΑΟ 23- 21, ενώ ο Πανελλήνιος επικράτησε επί του Φοίβου 26 - 19.

    Στις άλλες συναντήσεις της 22ης και τελευταίας αγωνιστικής του πρωταθλήματος χάντμπολ σημειώθηκαν τα αποτελέσματα: Αθηναϊκός - Σχολές Ξυνή 23 -22, Δούκας - Βέροια 37 - 14, Αρχέλαος - Βριλήσσια 31 - 18, Φίλιπππος - Ιωνικός ΝΦ 19 - 15.

    Οι πρώτοι αγώνες των πλέι οφ θα γίνουν το τριήμερο 5, 6 και 7 Μαίου. Τα ζευγάρια που θα αναμετρηθούν είναι Κιλκίς - Αρχέλαος και Πανελλήνιος - Δούκας. Στον τελικό θα προκριθούν οι ομάδες που θα πετύχουν δύο νίκες ή μια νίκη και μια ισοπαλία.

    [07] Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η ΑΡΝΗΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ

    Θεσσαλονίκη, 16 Απριλίου 2000 (20:09 UTC+2)

    Η άρνηση του να αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης, είναι αφενός μια στάση πολιτικής αξιοπρέπειας και αφετέρου μία πολιτική πράξη, που συνδέεται με την άποψη του για τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου και τις ανάγκες της κοινωνίας, εξηγεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος, για τους λόγους που τον φέρνουν έξω από το νέο κυβερνητικό σχήμα.

    Σε συνέντευξη του παραχώρησε στον "Αγγελιοφόρο της Κυριακής", ο κ. Βενιζέλος τονίζει ότι ο ρόλος του δεν είναι αυτός του εκφραστή της οποιασδήποτε εκδοχής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Αντίθετα στόχος του είναι η ουσιαστικής στήριξη της κυβέρνησης, την οποία διακρίνει από την άβουλη και την κριτική στήριξη. Σταθερή επιδίωξη και επιθυμία του, προσθέτει, είναι να εκφράσει το όλον ΠΑΣΟΚ, το σύνολο της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης.

    Επαναλαμβάνει ότι η μετακίνηση του από το υπουργείο Ανάπτυξης θα είχε νόημα μόνο αν κορυφαία στελέχη επρόκειτο να μετακινηθούν σε ένα από τα υπουργεία που ανταποκρίνονταν στις προτεραιότητες της κοινής γνώμης όπως είναι το Παιδείας, το Υγείας, το Εργασίας. Σε αυτή την περίπτωση θα ήταν ο πρώτος που θα ήθελε αυτή τη μετακίνηση με πρώτη προτίμηση το υπουργείο Παιδείας. "Δεν μπορεί άλλοι υπουργοί να είναι μόνιμοι, άλλοι υπουργοί να είναι καινούργιοι και ένας υπουργός να είναι περιφερόμενος".

    Αναφερόμενος στην νέα κυβέρνηση, εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός έκανε έναν ικανοποιητικό συνδυασμό καινούργιων και έμπειρων προσώπων.

    Στα θετικά της μη υπουργοποίησης του ο κ. Βενιζέλος συγκαταλέγει και το γεγονός ότι θα έχει περισσότερο χρόνο να ασχοληθεί με τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης. Σκοπεύει να προωθήσει την πρόταση του για τον αναπτυξιακό συνασπισμό της Θεσσαλονίκης στον οποίο τοποθετεί όλες τις οικονομικές παραγωγικές, πνευματικές, καλλιτεχνικές και επικοινωνιακές δυνάμεις της πόλης, την πρόταση του για την παγκόσμια έκθεση του 2007 και τη σύνοδο κορυφής του 2003.

    [08] ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΡΩΣΙΑΣ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑΣ

    Μόσχα, 16 Απριλίου 2000 (20:08 UTC+2)

    Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας θα υπογράψουν σύντομα η Ρωσία και η Λευκορωσία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ Τας, ο Πούτιν, που σταμάτησε στο Μινσκ για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, καθ' οδόν προς το Λονδίνο, τόνισε ότι οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει για συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η σχετική συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί στις 26 Απριλίου.

    Την προηγούμενη Τρίτη, ο Λουκασένκο είπε ότι η χώρα του και η Ρωσία διαπραγματεύονταν τη δημιουργία ενός κοινού αμυντικού συστήματος, τονίζοντας παράλληλα ότι η Λευκορωσία θα έπρεπε να λάβει σοβαρά υπόψη της και το ενδεχόμενο ένταξής της στο ΝΑΤΟ.

    Σ.Π.

    [09] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ ΤΟΥ ΡΟΥΠΕΛ

    Σέρρες, 16 Απριλίου 2000 (19:51 UTC+2)

    Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους Ελληνες στρατιώτες που αντιστάθηκαν στο γερμανό κατακτητή πραγματοποιήθηκε σήμερα στο λόφο του Ρούπελ, λίγο έξω από τον Προμαχώνα Σερρών, κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

    Αφορμή για την εκδήλωση ήταν η συμπλήρωση 59 χρόνων από τη μάχη των οχυρών του Ρούπελ. Το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, ενώ ακολούθησε ομιλία για το ιστορικό της μάχης και τη σημασία της και κατάθεση στεφάνων.

    [10] ΤΟ 8ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΙΤΙΝΓΚ ΡΥΘΜΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ

    Καλαμάτα, 16 Απριλίου 2000 (19:49 UTC+2)

    Εντυπωσίασαν και σήμερα -τελευταία μέρα του 8ου διεθνούς μίτινγκ που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα- τα κορίτσια της εθνικής μας ομάδας ρυθμικής γυμναστικής. Η Μορφούλα Ντώνα κατάφερε να κατακτήσει τέσσερα χρυσά μετάλλια σε σχοινάκι, στεφάνι, μπάλα και κορδέλα, ενώ άλλα δύο χρυσά μετάλλια πήρε η εθνική μας του ανσάμπλ στις 10 κορίνες και σε 2 στεφάνια και 3 κορδέλες.

    Οι ελληνίδες αθλήτριες απέδειξαν πως βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και δηλώνουν έτοιμες να κατακτήσουν χρυσά μετάλλια και στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν το Σεπτέμβρη στο Σίδνεϊ.

    [11] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 28ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ - ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 16 Απριλίου 2000 (19:49 UTC+2)

    Ο Αθηναϊκός συνέχισε αήττητος την πορεία του καθώς επιβλήθηκε με σκορ 3 - 1 επί της Αναγέννησης Καρδίτσας στο πλαίσιο της 28ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας. Τη Δευτέρα αγωνίζεται το Αιγάλεω, που ακολουθεί στη βαθμολογία, με τον Πιερικό. Ακόμη ψηλότερα στο βαθμολογικό πίνακα ανέβηκε ο ΠΑΣ Γιάννενα που κέρδισε 3 - 0 τον Εθνικό, ενώ ο Πανσερραϊκός έχασε στο Βόλο από τον τοπικό Ολυμπιακό 2 - 1. Η Καλαμαριά συνέχισε την εντυπωσιακή της πορεία καθώς κέρδισε την Καλλιθέα 1 - 0.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 28ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας έχουν ως εξής:

    Αγιος Νικόλαος- Ιάλυσος 3 - 0

    ΠΑΣ Γιάννινα - Εθνικός 3 - 0

    Καλαμαριά - Καλλιθέα 1 - 0

    Ολυμπιακός Βόλου - Πανσερραϊκός 2 - 1

    Ελευσίνα - Λάρισα 2 - 2

    Βέροια - Παναιτωλικός 3 - 0

    Νάουσα - Παναιγιάλειος 1 - 0

    Αναγ.Καρδίτσας - Αθηναϊκός 1 - 3

    Πιερικός - Αιγάλεω (17/04)

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (28η αγωνιστική)

    1.Αθηναϊκός 59

    2.Αιγάλεω 55

    3.Γιάννινα 55

    4.Πανσερραϊκός 52

    5.Καλαμαριά 46

    6.Λάρισα 44

    7.Παναιτωλικός 42

    8.Βέροια 40

    9.Παναιγιάλειος 39

    10.Ολυμπιακός Β. 39

    11.Ελευσίνα 38

    12.Καλλιθέα 37

    13.Αγ.Νικόλαος 37

    14.Νάουσα 31

    15.Ιάλυσος 25

    16.Εθνικός 22

    17.Αν.Καρδίτσας 18

    18.Πιερικός 16

    *Πιερικός και Αιγάλεω έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (29η)

    Ιάλυσος - Εθνικός

    Καλλιθέα - Αγιος Νικόλαος

    Πανσερραϊκός - ΠΑΣ Γιάννενα

    Λάρισα - Καλαμαριά

    Αιγάλεω - Ολυμπιακός Βόλου

    Παναιτωλικός - Ελευσίνα

    Παναιγιάλειος - Πιερικός

    Αθηναϊκός - Βέροια

    Νάουσα - Αναγ.Καρδίτσας

    [12] ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΕΒΡΟΥ - ΑΝΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗΣ

    Αλεξανδρούπολη, 16 Απριλίου 2000 (19:48 UTC+2)

    της Ο. Ορφανίδου

    Στη δημιουργία "ευρωπεριοχής", δηλαδή στη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ τοπικών αρχών, δημοσίων οργανισμών και ιδιωτικών φορέων των δυο περιοχών, με σκοπό την ανάπτυξη κοινών ενεργειών και υποδομών συμφώνησαν χθες οι 23 δήμαρχοι των όμορων νομών Εβρου και Ανδριανούπολης Τουρκίας, στην πρώτη συνάντηση που έγινε στις Φέρες.

    Οι εκπρόσωποι της Τ.Α. των δυο σωρών, που συναντήθηκαν με πρωτοβουλία της Δημοσυνεταιριστικής "Εβρος ΑΕ", συζήτησαν τη δυνατότητα σύστασης Ευρωπεριοχής με την επωνυμία Εβρος-Meric (όπως είναι η τουρκική ονομασία του ποταμού Εβρου).

    Σε όλη την Ευρώπη, αναφέρθηκε, έχουν συσταθεί και λειτουργούν με ιδιαίτερη επιτυχία, περισσότερες από 50 διασυνοριακές περιοχές, που αποτελούν ετσίες προόδου και ευημερίας.

    "Θεωρούμε αδιανόητο να μην υπάρχει με τους γείτονές μας, που μας χωρίζει απλά ένα ποτάμι, καμιά συνεργασία, όταν συνεργαζόμαστε, επισκεπτόμαστε και επικοινωνούμε με περιοχές, που βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά", τόνισε ο Δήμαρχος Τυχερού και διευθύνων σύμβουλος της Δημοσυνεταιριστικής, Χρ. Χατζόπουλος.

    Θετική χαρακτήρισαν τη συνάντηση από την πλευρά τους, τόσο ο γεν. γραμματέας περιφέρειας ΑΜΘ κ.Στ. Καμπέλης, όσο και ο Νομάρχης Εβρου, Γιώργος Ντόλιος.

    Χαιρετίζοντας τις εργασίες της συνάντησης, ο γενικός πρόξενος της τουρκικής πρεσβείας, Μεχμέτ Ντιρίκ, επισήμανε ότι η συνεργασία μεταξύ των δυο λαών δεν μπορεί να στυαματήσει και ότι στη σημερινή εποχή είναι απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη των περιοχών καθώς και η διασυνοριακή συνεργασία.

    Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Ανδριανούπολης, Ceygiz Varvatopr, στην ομιλία του τόνισε ότι οι δυο λαοί έχουν ανάγκη να ζήσουν μέσα σε ένα κλίμα ειρήνης και φιλίας.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Νικήτας Λιοναράκης, πρόεδρος Επιτροπής για τις σχέσεις υπουργείων Εξωτερικών με τις κυβερνητικές οργανώσεις, είπε ότι σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη 450 πρωτοβουλίες μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων από μη κυβερνητικές οργανώσεις, τις οποίες στηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών.

    Στις δράσεις των ευρωπεριοχών μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

    -η μελέτη και εκπόνηση σχεδίων για κοινές υποδομές, κυρίως στον περιβαλλοντικό τομέα,

    -η πληροφόρηση των πολιτών σε θέματα ανάπτυξης για την Ευρωπαϊκή Ενωση,

    -η προώθηση διασυνοριακών εργασιών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

    Η επόμενη συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων δημάρχων θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα στην Ανδριανούπολη, όπου και θα υπογραφεί το τεχνικό μέρος της συμφωνίας.

    [13] ΠΑΒΚΟΒΙΤΣ: Ο ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΘΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΕΙ

    Βελιγράδι, 16 Απριλίου 2000 (19:48 UTC+2)

    Στον εκσυγχρονισμό των δυνάμεών του θα προχωρήσει ο γιουγκοσλαβικός στρατός, σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας του Βελιγραδίου "Πολίτικα", η οποία επικαλείται δηλώσεις του επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού, αντιστράτηγου Νέμποϊσα Πάβκοβιτς.

    "Θα έχουμε ειδικές μονάδες, μοντέρνα αμυντικά αντι-αεροπορικά συστήματα και σύγχρονα συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης τόσο καλά όσο εκείνα των γειτονικών χωρών", τόνισε ο Γιουγκοσλάβος αντι-στράτηγος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η αναβάθμιση του γιουγκοσλαβικού στρατού θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας, η οικονομία της οποίας δέχθηκε ένα πολύ ισχυρό χτύπημα από την αεροπορική εκστρατεία του ΝΑΤΟ, την προηγούμενη άνοιξη.

    Το δημοσίευμα της "Πολίτικα" δεν αναφέρει ωστόσο τι είδους εξοπλισμό θα λάβει ο γιουγκοσλαβικός στρατός ή από που θα θα τον προμηθευτεί.

    Σ.Π.

    [14] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ - ΑΕΚ 1 - 1

    Πάτρα, 16 Απριλίου 2000 (19:39 UTC+2)

    Σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον παιχνίδι, το αποτέλεσμα του οποίου διαμορφώθηκε στα τελευταία λεπτά, Παναχαϊκή και ΑΕΚ αναδείχτηκαν ισόπαλες με σκορ 1 - 1 για την 28η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Τα λεπτά του αγώνα κυλούσαν και κανένας από τους δύο αντιπάλους (που χρειαζόταν τη νίκη) δεν μπορούσε να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα. Ωσπου στο 87' λεπτό ο Σωτήρης Κωνσταντινίδης άνοιξε το σκορ και χάρισε χαμόγελα στους φιλάθλους της ΑΕΚ, καθώς η Ενωση προηγήθηκε 0 - 1.

    Ομως η Παναχαϊκή δεν είχε πει ακόμη την τελευταία της κουβέντα. Οι γηπεδούχοι κατάφεραν στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης να ισοφαρίσουν σε 1- 1 με τον Κατσουράνη και να κατακτήσουν τον πολύτιμο βαθμό.

    [15] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ - ΤΡΙΚΑΛΑ 1 - 0

    Αθήνα, 16 Απριλίου 2000 (19:30 UTC+2)

    Τη νίκη με σκορ 1 - 0 γεύτηκε η Προοδευτική με αντίπαλο τα Τρίκαλα. Οι γηπεδούχοι κατάφεραν να κατακτήσουν τους τρεις βαθμούς για την 28η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής και συνεχίζουν την προσπάθεια τους για παραμονή στη μεγάλη κατηγορία.

    Η Προοδευτική άνοιξε το σκορ στο 12' λεπτό με τον Βιλανάκη, ενώ σημειώνεται πως από το 41' αγωνιζόταν με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Κουλοχέρη με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

    [16] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΠΟΛΛΩΝ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1 - 2

    Αθήνα, 16 Απριλίου 2000 (19:30 UTC+2)

    "Αλμα" για την παραμονή στην Α' εθνική κατηγορία έκανε σήμερα η Καλαμάτα καθώς κέρδισε στη Ριζούπολη τον Απόλλωνα με σκορ 2 - 1, στο πλαίσιο της 28ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

    Τα πράγματα πάντως δεν ξεκίνησαν με τους καλύτερους οιωνούς για την Καλαμάτα, καθώς χάρη στο αυτογκόλ που πέτυχε στο 7' λεπτό ο Δρούγας ο Απόλλωνας προηγήθηκε με 1 - 0. Στη συνέχεια όμως, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Τρούπκο η ομάδα της μεσσηνίας κατάφερε να κατακτήσει τους τρεις βαθμούς. Ο Τρούπκος σκόραρε δύο φορές στο 35' και 58' λεπτό.

    [17] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΑΡΗΣ 1 - 0

    Αθήνα, 16 Απριλίου 2000 (19:14 UTC+2)

    Νέα ήττα για τον Αρη, αυτή τη φορά στην Καισαριανή από τον Εθνικό Αστέρα. Οι κίτρινοι έχασαν με σκορ 1 - 0 στην 28η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας και πλέον είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα όσον αφορά την έξοδο τους στην Ευρώπη.

    Για μια ακόμη αγωνιστική, οι ποδοσφαιριστές του Αρη υποτάχτηκαν στα προβλήματα τους. Αν και ξεκίνησαν επιθετικά το παιχνίδι, μετά το 25' λεπτό δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν καμία αξιόλογη ευκαιρία. Ούτε και ο Εθνικός Αστέρας όμως ήταν ιδιαίτερα απειλητικός για την εστία του Φάνη Κατεργιαννάκη στο α' ημίχρονο.

    Στην επανάληψη, οι γηπεδούχοι κατάφεραν να ανοίξουν το σκορ στο 53' λεπτό με τον Τέσοβιτς. Λίγα λεπτά αργότερα, ο Αρης έμεινε και με δέκα παίκτες καθώς ο Θεοδωρίδης αντίκρισε την κόκκινη κάρτα. Οι δύο προπονητές των φιλοξενουμένων Μιχαλίτσιος- Σεμερτζίδης προχώρησαν σε αλλαγές στην ενδεκάδα, όμως ο Αρης δεν κατάφερε να ισοφαρίσει. Σημειώνεται πως από το 90' και ο Εθνικός Αστέρας αγωνιζόταν με δέκα παίκτες καθώς αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη ο Ξάνθης.

    [18] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΙΩΝΙΚΟΣ 3 - 2

    Θεσσαλονίκη, 16 Απριλίου 2000 (19:14 UTC+2)

    Ο Ηρακλής, παρά τα πολλά προβλήματα τραυματισμού και τιμωριών, επιβλήθηκε στο Καυτατζόγλειο στάδιο επί του Ιωνικού με σκορ 3 - 2 και κατέκτησε τους τρεις βαθμούς της νίκης στο πλαίσιο της 28ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Ο Γηραιός μπήκε δυνατά στο παιχνίδι και οι κυανόλευκοι παίκτες έδειξαν αποφασισμένοι να πάρουν το θετικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, δεν κατάφεραν να μετατρέψουν τις ευκαιρίες σε γκολ, με αποτέλεσμα οι δύο ομάδες να οδηγηθούν στα αποδυτήρια ισόπαλες 0 - 0. Οτι όμως δεν κατάφεραν στο α' ημίχρονο οι παίκτες του Αγγελου Αναστασιάδη το κατάφεραν στην επανάληψη.

    Στο 49' λεπτό και σε μια αντεπίθεση του Ηρακλή, ο Ξανθόπουλος του Ιωνικού έβαλε το πόδι του στη φάση με αποτέλεσμα να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα. Ετσι ο Γηραιός προηγήθηκε με 1 - 0 χάρη στο αυτογκόλ του αντίπαλου παίκτη. Η πίεση από την πλευρά των γηπεδούχων συνεχίστηκε και η προσπάθεια καρποφόρησε στο 64' όταν ο Τζέιμς Ντεμπά διαμόρφωσε το 2 - 0. Στο 84' ήταν η σειρά του Μιχάλη Κωνσταντίνου να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα και να γράψει το 3 - 0 για τον Ηρακλή.

    Ο Ιωνικός μείωσε το σκορ στο 89' σε 3 - 1 με τον Κομπαγιάσι, ενώ ο Μπρούστερ στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης με απευθείας χτύπημα φάουλ έκανε το 3 - 2.

    [19] ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: ΑΓΩΝΕΣ ΙΠΠΑΣΙΑΣ 16.000 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ

    Σίδνεϋ, 16 Απριλίου 2000 (18:58 UTC+2)

    του Κώστα Παϊβανά

    Πρωτοφανής διοργάνωση ιππικών αγώνων ετοιμάζεται με ταχύ ρυθμό στην Αυστραλία. Η ιδιαιτερότητα που παρουσιάζουν οι αγώνες αυτοί είναι αφ΄ ενός η απόσταση των 16.000 χιλιομέτρων και αφ΄ ετέρου η διαφορετική πορεία που θα ακολουθηθεί από τις δύο ομάδες των ιππέων.

    Οι δύο ομάδες θα ξεκινήσουν από την πόλη Μπρουμ (στη δυτική Αυστραλία, μεταξύ της Πέρθης και του Ντανγουιν). Η πρώτη θα ακολουθήσει πορεία προς το βορά, από τις βόρειες και ανατολικές ακτές της χώρας μέχρι το Σίδνεϋ και η δεύτερη από τις δυτικές ακτές και την έρημο του Νούλαμπορ μέχρι το Σίδνεϋ.

    Οι αποστάσεις που θα διασχίσουν οι δύο ομάδες είναι ίδιες από πλευράς χιλιομέτρων, ενώ την πορεία των ομάδων θα παρακολουθούν άλλες ομάδες ιππέων - ελεγκτών που θα ελέγχουν την τήρηση των κανόνων της διοργάνωσης ενώ θα παρέχουν βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης.

    [20] ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: ΠΑΟ - ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΣ 1 - 3 ΣΕΤ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

    Αθήνα, 16 Απριλίου 2000 (18:58 UTC+2)

    Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Φιλαθλητικού επικράτησε εκ νέου στην Αθήνα επί του Παναθηναϊκού με 3 - 1 σετ και βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 κατηγορίας. Ο Φιλαθλητικός προηγείται 2 - 1 στις νίκες και χρειάζεται ένα ακόμη θετικό αποτέλεσμα για να σηκώσει το τρόπαιο.

    Η τέταρτη συνάντηση των δύο ομάδων θα διεξαχθεί την Τετάρτη, 19 Απριλίου, στο κλειστό γήπεδο της Πυλαίας στη Θεσσαλονίκη, έδρα του Φιλαθλητικού. Αν επικρατήσουν οι γηπεδούχοι τότε κατακτούν το πρωτάθλημα, διαφορετικά θα χρειαστεί και πέμπτη συνάντηση στην Αθήνα στις 22 Απριλίου.

    Τα σετ του σημερινού τρίτου τελικού του πρωταθλήματος βόλεϊ της Α1 κατηγορίας των γυναικών, ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Φιλαθλητικό έληξαν: 21 - 25, 23 - 25, 25 - 16 και 19 - 25.

    [21] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΚΑΒΑΛΑ 1 - 1

    Αθήνα, 16 Απριλίου 2000 (18:57 UTC+2)

    Εναν πολύτιμο βαθμό πήρε στη Νέα Σμύρνη η Καβάλα, καθώς αναδείχτηκε ισόπαλη με τον Πανιώνιο 1 - 1, στο πλαίσιο της 28ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Ο Πανιώνιος κατάφερε να ανοίξει το σκορ στο 22' λεπτό με τον Αντώνη Σαπουτζή. Η Καβάλα πίεσε στη συνέχεια της αναμέτρησης και το γκολ ήρθε στο 47' με τον Παντελή Κουμπή που ισοφάρισε σε 1 - 1.

    Με τον εκτός έδρας βαθμό που απέσπασε η Καβάλα έκανε ένα σημαντικό βήμα όσον αφορά την παραμονή της στην Α' εθνική κατηγορία. Αντίθετα, ο Πανιώνιος μετά το "διαζύγιο" με τον προπονητή Μάκη Κατσαβάκη έχει καταφέρει να κατακτήσει μόλις έναν βαθμό στις δύο τελευταίες αγωνιστικές.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 16 April 2000 - 18:14:05 UTC