Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-04-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] EΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ 9,17% ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [02] Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΝΑ ΦΥΣΗΞΕΙ ΝΕΟΣ ΑΕΡΑΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
  • [03] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [04] ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [05] Ο ΠΟΥΤΙΝ ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ
  • [06] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
  • [07] ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
  • [08] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΤΖΑΝΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
  • [09] Β. ΤΑΚΑΣ: Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΘΥΣΙΕΣ
  • [10] ΠΟΥΤΙΝ: ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΡΩΣΙΑΣ - ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ
  • [11] ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΗΣ Ν.Δ.
  • [12] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: "ΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΣΥΜΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ"
  • [13] ΧΩΡΙΣ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΓΙΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΩΡΕΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [14] Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΣΤΟΧΟΣ Η ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • [15] ΕΝΤΟΝΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [16] Ο ΠΟΥΤΙΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΚΕ ΡΩΣΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
  • [17] ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ 15 ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΕΣ ΣΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΟΣΜΟΥ
  • [18] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΤΑΝΖΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [19] ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ''ΣΑΜΠΑΧ'' ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [20] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ''ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ'' ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [21] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ''ΕΚΛΟΓΕΣ'' ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [22] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΪΚΛ ΔΟΥΚΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [23] ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΚΟΥΒΑΣ

  • [01] EΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ 9,17% ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 17 Απριλίου 2000 (14:54 UTC+2)

    Φωτογραφία: Χρηματιστήριο Αθηνών

    Σε απόσταση αναπνοής από το limit down τερμάτισε τη σημερινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους, που έκλεισε στο -9,17%, έχοντας απολέσει πάνω από 410,2 μονάδες.

    Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης τιμών, που μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έχασε πάνω από 1.000 μονάδες, "κατρακύλησε" σήμερα στις 4.064,85 μονάδες, με τον όγκο των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 144,3 δισ. δρχ.

    Με τεράστιες απώλειες έκλεισαν και όλοι οι επιμέρους δείκτες, με τις εταιρίες leasing, τις κατασκευαστικές και την παράλληλη αγορά να βρίσκονται και πάλι στο "μάτι του κυκλώνα", καταγράφοντας πτώση της τάξης του 9,96%, 9,95% και 9,86% αντίστοιχα.

    Παρόμοια πορεία ακολούθησαν οι δείκτες των διάφορων και εμπορικών επιχειρήσεων (-9,72%), των επενδύσεων (-9,11%), των βιομηχανιών (-9,00%), των συμμετοχών (-8,89%) και των ασφαλειών (-8,81%). Ακόμη και οι παραδοσιακά ισχυρές τράπεζες, που όμως τον τελευταίο καιρό δέχονται πιέσεις, πραγματοποίησαν ελεύθερη πτώση, κλείνοντας στο -9,02%.

    Eνδεικτικό του ιδιαίτερα αρνητικού κλίματος στο ΧΑΑ είναι και το γεγονός ότι, ισχυρά "χαρτιά", όπως ο ΟΤΕ, η Εθνική Τράπεζα και η Πίστεως, ξεκίνησαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με σημείο εκκίνησης το limit down.

    Στον αντίποδα, μόνο δύο μετοχές διαφοροποιήθηκαν από τη γενικότερα πτωτική τάση και έκλεισαν ανοδικά, με μεγάλα μάλιστα κέρδη. Πρόκειται για τη μετοχή της MODA BAGNO, που σήμερα έκανε το "ντεμπούτο" της στο ταμπλό της Σοφοκλέους, τερματίζοντας με κέρδη 10,98% και εκείνη της εταιρίας ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ, που ενισχύθηκε κατά 9,91% (παρά το γεγονός ότι, πέραν κάποιων σεναρίων, δεν έχει ανακοινωθεί κάποια θετική είδηση που να αφορά τη δεύτερη εταιρία).

    Στο σκηνικό αυτό και μετά τα ιδιαίτερα αποθαρρυντικά μηνύματα από τις ασιατικές χρηματαγορές, άπαντες στρέφουν το βλέμμα τους στο άνοιγμα της Wall Street, επισημαίνοντας ότι μια νέα πτώση ενδέχεται να προκαλέσει το περίφημο "φαινόμενο του Ντόμινο", συμπαρασύροντας όλα τα χρηματιστήρια ανά την υφήλιο.

    Από την πλευρά τους, οι χρηματιστές παραμένουν επιφυλακτικοί και φειδωλοί στη διατύπωση συγκεκριμένων εκτιμήσεων για το πώς θα κινηθεί μελλοντικά το ΧΑΑ. Συνεκτιμώντας τα δεδομένα, συνιστούν στους επενδυτές να διατηρήσουν τις θέσεις τους και να μην προχωρήσουν σε ζημιογόνες πωλήσεις, υπό το κράτος πανικού.

    Οπως επισημαίνουν, οι τιμές πολλών μετοχών έχουν πλέον διαμορφωθεί σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, ανοίγοντας σταδιακά το δρόμο για αγορές, ενώ εντός ολίγου, η κατάσταση θα αρχίσει να "καλμάρει", αν και δεν μπορεί πλέον να προεξοφληθεί η ακριβής "συμπεριφορά" της Σοφοκλέους.

    Η ελεύθερη πτώση στο ΧΑΑ προκαλεί "πονοκεφάλους" στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που αναζητά διεξόδους από την κρίση, μέσω της λήψης μέτρων θεσμικού χαρακτήρα. Αναφερόμενος στη σημερινή πτώση στο ΧΑΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, τόνισε: "Είναι γνωστό σε όλους ότι βιώνουμε μια κρίση στα διεθνή χρηματιστήρια. Η Σοφοκλέους δεν είναι δυνατόν να αποσυνδεθεί από αυτά και να μην επηρεαστεί. Πάντως, πάγια θέση της κυβέρνησης παραμένει η θωράκιση του χρηματιστηρίου και η ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών".

    [02] Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΝΑ ΦΥΣΗΞΕΙ ΝΕΟΣ ΑΕΡΑΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 17 Απριλίου 2000 (11:07 UTC+2)

    Φωτογραφία: Το νέο υπουργικό συμβούλιο

    Χρειάζεται να φυσήξει νέος αέρας στο ΠΑΣΟΚ, επισήμανε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας".

    Σχολιάζοντας όσα υποστηρίζει ο υπουργός Πολιτισμού Θεόδωρος Πάγκαλος, στη συνέντευξη του στα "Νέα", ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα "άδειο κουστούμι" και λειτουργεί μόνο ως εκλογικός μηχανισμός, παρατήρησε πως οι διαπιστώσεις αυτές έχουν γίνει και στο συνέδριο του κόμματος. Από κόμμα των αξιωματούχων το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναγίνει κόμμα επικοινωνίας, να ασχοληθεί με τα ουσιαστικά προβλήματα της καθημερινότητας, είπε ο κ. Σκανδαλίδης. Και τώρα που πέρασαν οι εκλογές στο ΠΑΣΟΚ έχουν μπροστά τους όλο το χρόνο και τις δυνατότητες να εκτιμήσουν τα νέα στοιχεία και τη μελλοντική πορεία του.

    [03] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Αθήνα, 17 Απριλίου 2000 (12:48 UTC+2)

    Τη δήλωση του Ραούφ Ντενκτάς που εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθεί με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών σχολίασε ο Γιώργος Παπανδρέου. "Μετά χαράς θα συναντηθώ με τον Ντενκτάς, όταν και οι δύο-ως Ευρωπαίοι πολίτες-θα μπορούμε να διασχίσουμε την Κύπρο, από άκρη σε άκρη, χωρίς να υπάρχουν τεχνητά ή άλλα εμπόδια", είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

    [04] ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σκόπια, 17 Απριλίου 2000 (21:06 UTC+2)

    Του Βλάση Βλασσίδη

    Το Κέντρο για τη Δημοκρατία και την Ανασυγκρότηση στη Ν.Α. Ευρώπη διοργανώνει στα Σκόπια σήμερα και αύριο (17-18 Απριλίου) ημερίδα εργασίας, με θέμα τη διερεύνηση των στερεοτύπων και αντιθέσεων που υπάρχουν στα σχολικά εγχειρίδια ιστορίας των βαλκανικών χωρών.

    Η ημερίδα εργασίας ανήκει στο Southeast European Joint History Project, το οποίο προσπαθεί να φέρει πιο κοντά τους βαλκανικούς λαούς με την εξέταση των αρνητικών απόψεων που υπάρχουν για τους άλλους λαούς στα σχολικά εγχειρίδια. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί άλλες δύο ημερίδες μια στη Βουδαπέστη και μια στην Κύπρο, ενώ η επόμενη θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στα Ιωάννινα.

    Στην παρούσα ημερίδα μετέχουν 12 ιστορικοί από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την FYROM. Ξεχωρίζουν από πλευράς FYROM η Αιμιλία Σίμοσκα, πρώην υπουργός Παιδείας της FYROM, από τη Βουλγαρία ο καθηγητής Βάλερι Κόλεφ από το πανεπιστήμιο της Σόφιας και από ελληνικής πλευράς η καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, Σοφία Βούρη. Όλοι οι συμμετέχοντες, μέσα σ' ένα πνεύμα συνεννόησης αναγνώρισαν ότι στα σχολικά ιστορικά βιβλία όλων των χωρών υπάρχουν πολλοί στερεότυπα, ενώ η εικόνα του άλλου είναι σχεδόν πάντα αρνητική. Επίσης δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην ηρωοποίηση του παρελθόντος του κάθε λαού σε βάρος των υπολοίπων. Ιδιαίτερα για την FYROM τονίστηκε ότι μέσα από τα ιστορικά εγχειρίδια επιχειρείται η προβολή της καταπίεσης στο παρελθόν αυτού του λαού από όλους τους γειτονικούς, με αποτέλεσμα να καλλιεργείται πνεύμα ρεβανσισμού στους μαθητές της χώρας αυτής.

    Όλα σχεδόν τα σχολικά βιβλία είναι παλιά και το συγκεντρωτικό εκπαιδευτικό σύστημα εμποδίζει την αλλαγή τους και την ενσωμάτωση σε αυτά νέων ιδεών και περιεχομένου.

    Για την ανάπτυξη της φιλίας των βαλκανικών λαών θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερα βαρύτητα στην προβολή των κοινών στοιχείων των λαών αυτών (όπως η συμβίωση επί Τουρκοκρατίας) και να μην τονίζονται οι μεταξύ τους διενέξεις. Για να συμβεί αυτό όμως οι ιστορικοί θα πρέπει να παράξουν εναλλακτικά ιστορικά εγχειρίδια.

    Το Κέντρο για τη Δημοκρατία και την Ανασυγκρότηση στη Ν.Α. Ευρώπη δημιουργήθηκε το 1998 και έχει έδρα την Ολλανδία. Σκοπός του Κέντρου είναι να προωθήσει τις αρχές της ελεύθερης δημοκρατίας στα Βαλκάνια, της κοινωνίας των πολιτών, την οικονομία της αγοράς, την ελεύθερη σκέψη και έκφραση.

    Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ο Mathew Nimetz, ενώ στο Δ.Σ. μετέχουν προσωπικότητες όπως ο επιχειρηματίας Κώστας Καρράς, ο επιχειρηματίας Νίκος Ευθυμιάδης, ο πρώην γερουσιαστής των ΗΠΑ, Τζον Μπραδήμας, ο επιχειρηματίας στο χώρο των ΜΜΕ, Πέτρος Παπασαραντόπουλος, ο Σάσα Γιορντάνοφσκι εκδότης του περιοδικού FORUM της FYROM, αντιπρόεδρος ο Σμάραντα Εκάσσε, πρέσβης Ρουμανίας στη Φιλανδία.

    [05] Ο ΠΟΥΤΙΝ ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ

    Λονδίνο, 17 Απριλίου 2000 (21:06 UTC+2)

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έγινε δεκτός από την Βασίλισσα Ελισάβετ την Δεύτερη στο Κάστρο του Ουίνσδορ δυτικά του Λονδίνου ανέφερε το Παλάτι του Μπάκιγχαμ στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ΑFP.

    Η συνάντηση του κ. Πούτιν με την βασίλισσα κράτησε σαράντα λεπτά και αμέσως μετά ο Ρώσος πρόεδρος αναχώρησε από το αεροδρόμιο του Χίθροου για το Κίεβο της Ουκρανίας.

    O.K.

    [06] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

    Αθήνα, 17 Απριλίου 2000 (21:00 UTC+2)

    Συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη του Χρηματιστηρίου πρότεινε ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι κορυφαίο μέτρο είναι η επαναφορά της τελευταίας συναλλαγής ή ενός πεντάλεπτου, αντί της στάθμισης του τελευταίου ημιώρου προκειμένου να διαμορφωθεί ο γενικός δείκτης. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το μέτρο αυτό ισχύει από το Νοέμβριο και μετά και ότι έως τότε ίσχυε η τελική συναλλαγή.

    "Πιστεύω ότι πρέπει να επανέλθουμε είτε στην τελευταία συναλλαγή, είτε σε ένα πεντάλεπτο αντί του ημιώρου, γιατί αυτό θα κάνει πολύ πιο εύκολο και πολύ φθηνότερο το κόστος στήριξης των μετοχών από τους βασικούς μετόχους", είπε.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι πρέπει οι βασικοί μέτοχοι όταν στηρίζουν τις μετοχές τους, όπως και οι μικρομέτοχοι όταν διακρατούν τις μετοχές τους να ενθαρρυνθούν με πρόσθετα φορολογικά κίνητρα. Η συμμετοχή των θεσμικών επενδυτών, η συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων τώρα μπορεί να τους εξοπλίσει με πολύ σημαντικές υπεραξίες, είπε.

    [07] ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

    Ρώμη, 17 Απριλίου 2000 (20:52 UTC+2)

    Νέες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία δρομολογεί η ήττα που υπέστη στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής ο κεντροαριστερός συνασπισμός του πρωθυπουργού Μάσιμο Ντ' Αλέμα.

    Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα ο κεντροδεξιός συνασπισμός του Σίλβιο Μοπερλουσκόνι "Πόλος της Ελευθερίας" κερδίζει 8 διοικητικές περιφέρειες της Ιταλίας ενώ η κεντροαριστερά 7 ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το σύνταγμα ο Ντ΄ Αλέμα δεν μπορεί να προκηρύξει ο ίδιος πρόωρες εκλογές και θα πρέπει να παραιτηθεί για να μπορέσει ο πρόεδρος Τσιάμπι να διαλύσει τη Βουλή. Πάντως το βράδυ ο κ. Ντ' Αλέμα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρλο Αντζέλιο Τσιάμπι.

    [08] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΤΖΑΝΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

    Αθήνα, 17 Απριλίου 2000 (20:51 UTC+2)

    Στο Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Πειραιά επρόκειτο να οδηγηθεί σήμερα ο διευθυντής της μαιευτικής κλινικής του Τζανείου Νοσοκομείου, Ηρακλής Παπαγεωργίου.

    Ο γιατρός κατηγορείται ότι πήρε φακελάκι για να χειρουργήσει ασθενή. Ωστόσο η δίκη του Ηρακλή Παπαγεωργίου αναβλήθηκε διότι ο ίδιος εισήχθη με συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας στο ιατρικό κέντρο Πειραιά όπου παραμένει για νοσηλεία.

    Η δίκη του γιατρού ορίστηκε για τη Μεγάλη Τετάρτη 26 Απριλίου.

    [09] Β. ΤΑΚΑΣ: Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΘΥΣΙΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Απριλίου 2000 (20:51 UTC+2)

    Η πραγματική σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας με τις αντίστοιχες των Ευρωπαίων εταίρων μας, είναι ο νέος στόχος, ο οποίος απαιτεί σκληρή εργασία από τη νέα κυβέρνηση και μεγάλη προσπάθεια και θυσίες από τον ελληνικό λαό, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Βασίλης Τακάς, μιλώντας στη σημερινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση του ΣΒΒΕ.

    Οπως επεσήμανε "χρέος όλων μας είναι να ξεπεράσουμε γρήγορα τη χαλάρωση και το κλίμα εφησυχασμού που δημιούργησε η προεκλογική περίοδος και να συγκεντρωθούμε στο στόχο μας που είναι η απόκτηση της ανταγωνιστικότητας σε όλες τις φάσεις της ζωής μας για να επιτύχουμε την ταχύτερη ανάπτυξη που θας μας φέρει επιτέλους τα αγαθά της σύγχρονης αναπτυγμένης οικονομίας και κοινωνίας που όλοι ποθούμε".

    Αναφερόμενος στην παγκοσμιοποίηση, διατύπωσε την εκτίμηση ότι "είναι κάτι σαν φυσικό φαινόμενο, το οποίο δεν μπορείς να αποτρέψεις, μπορείς μόνο να προσπαθήσεις να προστατευθείς από αυτό ή ακόμη καλύτερα να το εκμεταλλευθείς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο". Στο νέο διεθνές περιβάλλον με τις ελεύθερες και τεράστιες καθημερινές ροές κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών, ιδεών και τεχνολογίας και τον έντονο διεθνή ανταγωνισμό η Ευρώπη βρέθηκε πίσω από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

    Η Ευρώπη εξακολουθεί, είπε ο κ. Τακάς, ως σήμερα να βρίσκεται κατά 20% πίσω από τις ΗΠΑ σε επίπεδο παραγωγικότητας και σε δείκτη απασχόλησης, όπως επίσης παρόμοια είναι η σχέση και με τον δείκτη απασχόλησης στην Ιαπωνία. Ετσι το κατά κεφαλή ΑΕΠ κατά μέσο όρο στις χώρες της ΕΕ είναι σχεδόν 33% χαμηλότερο από αυτό στις ΗΠΑ και κατά 17% χαμηλότερο από το κατά κεφαλή ΑΕΠ της Ιαπωνίας.

    "Το Μάαστριχτ αποτέλεσε σταθμό και ορόσημο και για την Ελλάδα που την αφύπνισε, μετά από μια χαμένη για την ελληνική οικονομία 15ετία αδιαφορίας και αρνητικής ανάπτυξης που είχε προηγηθεί" υπογράμμισε ο κ. Τακάς, προσθέτοντας: "Η συμμετοχή της Ελλάδας σε έναν μεγάλο, ισχυρό και πρωταγωνιστικό οικονομικό πόλο με το πλεονέκτημα που προσφέρει ένα νόμισμα όπως το ευρώ, αποτελεί οπωσδήποτε ένα στρατηγικό πλεονέκτημα στη πορεία για τη βελτίωση των πραγματικών συνθηκών διαβίωσης της κοινωνίας μας".

    Επίσης, σημείωσε ότι "η σταθερότητα που μας προσφέρει η ΟΝΕ, μας δημιουργεί τις αναγκαίες αλλά όχι και ικανές συνθήκες για την επίτευξη μιας αειφόρου ανάπτυξης που πρέπει να είναι ο σταθερός στόχος της οικονομικής πολιτικής μας. Η Ελλάδα σήμερα εξακολουθεί να καταλαμβάνει μια από τις τελευταίες θέσεις διεθνώς ως προς την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της. Ο κύριος λόγος είναι η καθυστέρηση του εκσυγχρονισμού του ελληνικού κράτους. Η παρουσία του δημοσίου τομέα σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας με τη μορφή ΔΕΚΟ ή άλλων δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών στρεβλώνει τη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς. Με το 50% της οικονομίας μας και του τραπεζικού συστήματος υπό κρατικό έλεγχο, με διαχείριση συγκεντρωμένη στην Αθήνα, όλος ο πλούτος συσσωρεύεται στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, οδηγώντας σε μαρασμό την ελληνική Περιφέρεια".

    Ο κ. Τακάς υπογράμμισε ότι "τα αμέσως επόμενα χρόνια πρέπει να ξεπεράσουμε αυτό το γενικότερο έλλειμμα εκσυγχρονισμού της κοινωνίας και της οικονομίας μας, που μας απομακρύνει από την πραγματική σύγκλιση της χώρας μας από τις ευρωπαϊκές. Πρέπει να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που παρουσιάζονται από τις συντεχνίες και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που μοιραία δημιουργεί γύρω της η δημόσια διαχείριση και να προχωρήσουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές που θα εξυγιάνουν την οικονομία μας".

    Περαιτέρω, αναφέρθηκε στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και στους βιομήχανους, για τους οποίους είπε ότι "έχουν πληρώσει ακριβά το κόστος της μη εξυγίανσης του δημοσίου τομέα της οικονομίας μας", γιατί "οι κυβερνήσεις μας δίσταζαν ή αδυνατούσαν να προχωρήσουν έγκαιρα στις διαρθρωτικές αλλαγές που υπαγόρευε η σωστή δημοσιονομική πολιτική".

    Οπως είπε η μείωση του δημοσίου τομέα αποτελεί μονόδρομο για την εξυγίανση της οικονομίας, αλλά και της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου: "Ο περιορισμός του κράτους και η απελευθέρωση των αγορών θα περιορίσει και τη δύναμη των διαπλεκόμενων συμφερόντων, διότι ο μόνος λόγος ύπαρξης αυτών των συμμαχιών είναι η μεταξύ τους διανομή του δημόσιου χρήματος. Ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας μαζί πρέπει τα επόμενα χρόνια να συνεργαστούμε για την απελευθέρωση των αγορών που μέχρι σήμερα αποτελούσαν δημόσια μονοπώλια και ολιγοπώλια. Ολες οι δράσεις μας θα πρέπει να αποφασίζονται με κριτήριο τη βελτίωση της εθνικής μας ανταγωνιστικότητας. Μόνο τότε θα προσελκύσουμε παραγωγικές επενδύσεις".

    Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ υπενθύμισε ότι είχε προταθεί η σύσταση και λειτουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου για την Ανταγωνιστικότητα, ενώ σημείωσε ότι απαιτείται η ανακατανομή και μετατόπιση πόρων, εξάλειψη εγγενών αντικινήτρων και επαναδιάταξη των υπαρχόντων κινήτρων. Ο κ. Τακάς απευθυνόμενος προς τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Χριστοδουλάκη, τον κάλεσε να αναλάβει την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας. Πάντως, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ αναφέρθηκε και στην ανάγκη μετεξέλιξης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε φυτώρια νεανικής επιχειρηματικότητας.

    Για την "άνθηση" που γνώρισε η ελληνική κεφαλαιαγορά τον προηγούμενο χρόνο, ο κ. Τακάς τόνισε ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει ταυτόχρονα να δημιουργηθούν και να προωθηθούν νέοι χρηματοπιστωτικοί θεσμοί, όπως τα venture capital, τα risk capital, και τα seed capital, αλλά και να λειτουργήσει άμεσα το νεοϊδρυθέν από το υπουργείο Ανάπτυξης και την ΕΤΒΑ, Ειδικό Ταμείο Χρηματοδότησης της ίδρυσης νέων ΜΜΕ.

    "Αυτό που η νέα κυβέρνηση, η κυβέρνηση του 2000 καλείται να επιλέξει και να δημιουργήσει είναι το όχημα που θα χρησιμοποιήσουμε για να καλύψουμε με την απαιτούμενη ταχύτητα την απόσταση που μας χωρίζει από τον στόχο. Το όχημα θα πρέπει να είναι μικρό και ευέλικτο, να μη λογαριάζει το πολιτικό κόστος και να μην επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα, να βοηθά την επιχειρηματικότητα και να στηρίζεται πάνω στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες. Πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή ανάμεσα στο κράτος που "κάνει τα πάντα" και το κράτος "που δεν κάνει τίποτα", επεσήμανε ο κ. Τακάς.

    Προς αυτή την κατεύθυνση πρώτος τομέας εφαρμογής πρέπει να είναι το δίκαιο που διέπει τις εταιρίες και την αγορά εργασίας, ενώ σημαντικός "τομέας" είναι και η ουσιαστική αποκέντρωση.

    [10] ΠΟΥΤΙΝ: ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΡΩΣΙΑΣ - ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

    Λονδίνο, 17 Απριλίου 2000 (20:32 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι πρέπει να αναπτυχθεί η συνεργασία μεταξύ Μόσχας - Λονδίνου στον οικονομικό τομέα.

    Ο κ. Πούτιν, σε συνάντηση του με Βρετανούς επιχειρηματίες στο Λονδίνο είπε ότι η ρωσική αγορά προσφέρει ευκαιρίες για επενδύσεις και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την βελτίωση οικονομικών σχέσεων των δυο χωρών.

    Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι οι εκλογές στην χώρα δημιούργησαν μια καλή βάση για συνεργασία με άλλα κράτη και η πολιτική της Μόσχας βασίζεται στην ισορροπία των συμφερόντων και των αμοιβαίων κερδών και πρόσθεσε ότι η ρωσική οικονομική ανάπτυξη είναι γεγονός.

    Ο κ. Πούτιν τόνισε ότι θα υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στον οικονομικό τομέα για να ενισχυθούν οι επενδύσεις και η Ρωσία να εισχωρήσει στην παγκόσμια οικονομία.

    Ο.Κ.

    [11] ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΗΣ Ν.Δ.

    Αθήνα, 17 Απριλίου 2000 (20:31 UTC+2)

    Συνεχίζει τις επαφές που άρχισε την επομένη των εκλογών με στελέχη του κόμματός του ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής με κύριο θέμα το συνέδριο της Ν.Δ.

    Στις συναντήσεις αντικείμενο συζήτησης είναι και η καλύτερη οργάνωση της Ν.Δ. αλλά και η αντιπολιτευτική της τακτική. Κοινή θέση των κορυφαίων στελεχών του κόμματος είναι να ακολουθηθεί η πολιτική του μεσαίου χώρου.

    Σχετικά με τη διεξαγωγή του συνεδρίου, αρκετά από τα στελέχη της Ν.Δ. έχουν προτείνει στον κ. Καραμανλή αυτό να γίνει το φθινόπωρο. Από την πλευρά της η ηγεσία της Ν.Δ. εξετάζει το ενδεχόμενο να διεξαχθεί μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου η Εθνική Συνδιάσκεψη και το Συνέδριο να γίνει στα τέλη φθινοπώρου.

    Το πρωί της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. με τη νέα της σύνθεση κατά την οποία ο κ. Καραμανλής αναμένεται να δώσει το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει το κόμμα του.

    Δεν αποκλείεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. να προχωρήσει και στην εκλογή του νέου Γραμματέα, καθώς ο Σταύρος Δήμας έχει ήδη ζητήσει από τον κ. Καραμανλή να μην αναλάβει την ίδια θέση. Ο κ. Καραμανλής αναμένεται ακόμη και σήμερα να αποφασίσει για τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της Ν.Δ.

    [12] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: "ΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΣΥΜΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ"

    Θεσσαλονίκη, 17 Απριλίου 2000 (20:19 UTC+2)

    Τους κατευθυντήριους άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της χώρας και ιδιαίτερα της Βόρειας Ελλάδας παρουσίασε ο νέος υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, μιλώντας στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

    Οπως επεσήμανε, "σήμερα με πίστη και αυτοπεποίθηση η Θεσσαλονίκη μπορεί να κερδίσει το στοίχημα της πρωτεύουσας πόλης της νέας βαλκανικής πραγματικότητας". Οι συντεταγμένες της νέας φυσιογνωμίας της πόλης είναι:

    Ενα μεγάλο κέντρο χρηματοοικονομικών συμβουλευτικών και επενδυτικών υπηρεσιών για τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο,

    Ενα σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο με βάση το λιμάνι, τους οδικούς άξονες, τις διασυνοριακές υποδομές και το σιδηροδρομικό δίκτυο

    Ενα εκθεσιακό, συνεδριακό, πολιτιστικό, αθλητικό και τουριστικό κέντρο με υποδομές και θεσμούς που κατοχυρώνουν τον πολιτιστικό χαρακτήρα της

    Ενα ενεργειακό κέντρο με βάση ιδίως τις επενδύσεις των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) και της ΔΕΗ και

    Ενα κέντρο παροχής ιατρικών υπηρεσιών στην ευρύτερη περιοχή.

    Επίσης, ο κ. Πασχαλίδης υπογράμμισε ότι η διασφάλιση των πόρων του Γ' ΚΠΣ (15 τρισ), της Agenda 2000 (9,5 τρισ) και ενός κοινωνικού προϋπολογισμού 45 τρισ. δρχ. για την περίοδο 2000-2004 σε συνδυασμό με την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, χάρη και στη μείωση των επιτοκίων, την υλοποίηση του εθνικού προγράμματος ανασυγκρότησης των Βαλκανίων ύψους 180 δισ. και την ωφέλιμη απόδοση των δικτύων υποδομής στη Βόρεια Ελλάδα, δημιουργούν ένα νέο ευνοϊκό περιβάλλον ανάπτυξης της περιοχής μας.

    Περαιτέρω, επεσήμανε ότι οι επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα έχουν δώσει δείγματα γραφής για την έφεση τους να πρωταγωνιστήσουν στο εκσυγχρονιστικό εγχείρημα της χώρας, ενώ για την επενδυτική δραστηριότητα του ΣΒΒΕ σημείωσε ότι θα πρέπει να αξιολογηθεί και με βάση την προσφορά της στις οικονομίες των χωρών υποδοχής των επενδύσεων. "Προσφορά που πρέπει να εκτιμηθεί τόσο σε θέματα ανάπτυξης, απασχόλησης, τεχνολογίας, όσο και σε θέματα υποστήριξης των δημοκρατικών θεσμών στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων", είπε.

    Από οικονομικής πλευράς η Βόρεια Ελλάδα έχει το ίδιο ΑΕΠ με αυτό της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της ΠΓΔΜ μαζί. Η Μακεδονία είναι μαζί με τη Θράκη, για το βαλκανικό χώρο, μια μεγάλη οικονομική δύναμη. Η Βόρεια Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες να εξελιχθεί σε μια εύπορη περιφέρεια της Ευρώπης καθώς έχει μια σημαντική ενδοχώρα προς το Βορρά με 100 εκατομμύρια καταναλωτές, τόνισε.

    Επιπλέον επανέλαβε ότι η κυβέρνηση στηρίζει την παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στις βαλκανικές χώρες με μια οικονομική πολιτική, η οποία επικεντρώνεται σε τρεις στόχους: Την ανάπτυξη μιας οικονομικής διπλωματίας, την υγιή ανάπτυξη των επιχειρήσεων και την παροχή βοήθειας προς τις βαλκανικές χώρες ενόψει των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν σε αυτή τη μεταβατική περίοδο.

    Αξιοσημείωτη είναι η επέκταση του δικτύου των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια, είπε ο κ. Πασχαλίδης, συμπληρώνοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη των Βαλκανίων πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα στο πλαίσιο της σταδιακής ενσωμάτωσής τους στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο.

    "Μετρήσιμος στόχος στα όρια της νέας τετραετίας είναι η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα να έχουν ολοκληρώσει όλες τις αναπτυξιακές τους υποδομές. Μετρήσιμος στόχος για τον διεθνή οικονομικό ρόλο της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης είναι η λειτουργία οργανισμών διεθνούς οικονομικής συνεργασίας όπως ο Οργανισμός για την Ανασυγκρότηση της Βαλκανικής, η Γραμματεία του Συμφώνου Σταθερότητας, το CEDEFOP, η Παρευξείνια Τράπεζα, το Διαβαλκανικό Κέντρο, το χρηματοοικονομικό κέντρο, η ΔΕΘ, ο ΟΛΘ", είπε ο υπουργός.

    Καταλήγοντας ανέφερε ότι θεωρεί ως βασικά σημεία της αποστολής του:

    Την ενίσχυση του πολιτιστικού και συντονιστικού ρόλου του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης στη φάση όπου η Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα καλούνται να πρωταγωνιστήσουν στην ανασυγκρότηση των Βαλκανίων,

    Την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στις περιφέρειες Μακεδονίας - Θράκης. "Είναι ώρα να μετρήσουμε την κοινωνική σύγκλιση σε όλους τους νομούς της χώρας με κοινούς δείκτες ευημερίας", είπε και εξέφρασε την πεποίθηση "πως τόσο η μητρόπολη των Βαλκανίων, όσο και η πρωτεύουσα της Ελλάδας έχουν πολλά να κερδίσουν ενώνοντας τις δυνάμεις τους, ενώ χάνουν όταν συντηρείται ένα κλίμα αμοιβαίας καχυποψίας".

    "Ας τελειώνουμε με το σύνδρομο της "συμπρωτεύουσας. Εχουμε τη μοίρα της πρωτεύουσας και πρωταγωνίστριας πόλης στη βαλκανική πραγματικότητα. Πριν αναγκάσουμε τους άλλους να το παραδεχθούν πρέπει να το πιστέψουμε εμείς οι ίδιοι", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    [13] ΧΩΡΙΣ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΓΙΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΩΡΕΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Απριλίου 2000 (20:18 UTC+2)

    Μια βλάβη στο κεντρικό ψηφιακό κέντρο του ΟΤΕ είχαν σαν αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας όλα σχεδόν τα τηλεέφωνα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

    Η βλάβη αποκαταστάθηκε γύρω στις 7,30 μ.μ. αφού άφησε "άφωνη" τη μισή πόλη για πάνω από τέσσερις ώρες.

    Ιδιαίτερα προβλήματα δημιουργήθηκαν στις υπηρεσίες -αλλά και στα μέσα μαζικής επικοινωνίας- που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και τα τηλέφωνά τους αρχίζουν από το νούμερο "δύο".

    [14] Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΣΤΟΧΟΣ Η ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Απριλίου 2000 (20:18 UTC+2)

    Τους κύριους στόχους της κυβερνητικής πολιτικής για την ανάπτυξη της οικονομίας παρουσίασε σήμερα ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Χριστοδουλάκης, μιλώντας στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" στη Θεσσαλονίκη.

    Η προώθηση και βελτίωση της πραγματικής οικονομίας είναι ο στόχος που καλείται να υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής οικονομίας. "Η Ελλάδα δεν είναι πια ουραγός της Ευρώπης. Εξυγιάναμε την οικονομία και την κάναμε πιο ανταγωνιστική. Τη νέα τετραετία 2000-2004 η Ελλάδα, μέσα πλέον στην ΟΝΕ, μπορεί να εδραιώσει τον ισότιμο ρόλο της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να αναπτύξει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Να επιταχύνει την οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης. Τη μεταρρύθμιση του κράτους και την αναβάθμιση της παιδείας", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνουν όλες οι περιφέρειες της Ελλάδας ισχυροί πόλοι ανάπτυξης και ευημερίας και για την επίτευξη των στόχων αυτών υπάρχουν συγκεκριμένες κυβερνητικές πολιτικές, είπε ο υπουργός.

    "Στα επόμενα επτά χρόνια διατίθενται 15 τρισ. δραχμές για να επεκτείνουν τις υποδομές, να στηρίξουν την περιφερειακή ανάπτυξη, να ενισχύσουν τη βιομηχανία, το εμπόριο, τον τουρισμό και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δημιουργούνται ολοκληρωμένα δίκτυα μεταφορών σε όλο το γεωγραφικό χώρο της Ελλάδας, ενισχύονται οι ενεργειακές μας διασυνδέσεις, στον τομέα του πετρελαίου προωθούνται οι αγωγοί Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη - Σκόπια, καθώς και ο αγωγός Ασπρόπυργος - Διεθνές Αεροδρόμιο "Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" ", υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλάκης.

    "Διαμορφώνουμε και υποστηρίζουμε μια στρατηγική εθνικής ανταγωνιστικότητας, με την ανάδειξη των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, σε τομείς όπως η γεωργία, η βιομηχανία, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, ο χρηματοπιστωτικός τομέας, οι νέες τεχνολογίες. Κοινός παρανομαστής όλης της προσπάθειας είναι η ποιότητα και η καινοτομία της ελληνικής παραγωγής", συμπλήρωσε.

    Διευκρινίζοντας ότι ισχυρή οικονομία δεν σημαίνει υποχρεωτικά και αυτόματη λύση όλων των προβλημάτων στην Ελλάδα, ο υπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε ότι "εάν δεν είχε επιτευχθεί η ονομαστική και πραγματική σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας, η αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων θα ήταν πολύ δυσκολότερη ή ανέφικτη".

    Αναφορικά με το νέο ρόλο του κράτους σε όλη αυτή τη διαδικασία, ο κ. Χριστοδουλάκης κατέστησε σαφές ότι η συμβολή του κράτους στη δημιουργία του πλούτου προς όφελος των σημερινών και των αυριανών πολιτών απαιτεί διαρκή επένδυση στην παραγωγή και διάδοση της γνώσης. "Ολοι αυτοί είναι τομείς στους οποίους ο ιδιωτικός τομέας δεν δραστηριοποιείται, ούτε εύκολα, ούτε με επάρκεια και η ανάπτυξή τους προσδιορίζεται από τις πολιτικές χρηματοδότησης, ρύθμισης και εποπτείας που ασκεί το κράτος. Αυτοί οι τομείς αποτελούν πλέον την κρατική προτεραιότητα και όχι η παραδοσιακή και αναποτελεσματική ανάμειξη στο χώρο της παραγωγής και των επιχειρήσεων". Οπως επεσήμανε ο υπουργός, "το κράτος θα είναι ο καταλύτης για να έχουμε μια οικονομία της συμμετοχής και μια κοινωνία της εμπιστοσύνης".

    Για την αξιοποίηση των ευκαιριών απασχόλησης, ο κ. Χριστοδουλάκης είπε ότι η πολιτική που αφορά στην επίτευξη αυτού του στόχου απαιτεί την καθολική εισαγωγή των νέων τεχνολογιών πληροφορικής σε όλα τα στάδια της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης. "Το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα μας αποτελεί η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, τόσο από τις επιχειρήσεις, όσο και από τους πολίτες και τους καταναλωτές", σημείωσε, προσθέτοντας: "Ο θεσμός του Venture Capital μπορεί επιτέλους να αξιοποιηθεί για να δοκιμάσουμε την παραγωγική προοπτική των αποτελεσμάτων της έρευνας".

    Εκτός από τον μετασχηματισμό του κράτους και η διάρθρωση της παραγωγής πρέπει να πάρει "νέα όψη" και να αποκτήσει την ικανότητα να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις, είπε ο κ. Χριστοδουλάκης, καθιστώντας σαφή την ανάγκη ύπαρξης μιας διαδικασίας συγχωνεύσεων και συνενώσεων, ώστε να εξασφαλιστεί επαρκές μέγεθος οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

    Οι επιχειρήσεις, πέρα από τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από την κεφαλαιαγορά, μπορούν να αξιοποιήσουν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως τα εταιρικά ομόλογα, σημείωσε ο κ. Χριστοδουλάκης, ενώ τόνισε ότι "τα εταιρικά ομόλογα θα δημιουργήσουν μια νέα αγορά στην Ελλάδα, στην οποία πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις, διότι εκτός της χρηματοδότησης την οποία θα εξασφαλίζουν, θα εξασφαλίζουν και μια βαθμολογία στις διεθνείς αγορές, πράγμα το οποίο θα είναι πολύ χρήσιμο για τη διεθνή τους παρουσία".

    "Κλειδί" για να πορεύεται η ελληνική οικονομία με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης είναι η ενίσχυση της προσφοράς - ποσοτικά και ποιοτικά - στο σύνολο της οικονομίας, κάτι που αποτελεί στόχο, είπε ο υπουργός, ώστε να υπάρξει ασφαλές και αντιπληθωριστικό περιθώριο για αυξήσεις των πραγματικών μισθών.

    Αναφερόμενος στο αναπτυξιακό απόθεμα της Ελλάδας, ο κ. Χριστοδουλάκης παρουσίασε ορισμένες παραμέτρους και ενέργειές του, μεταξύ των οποίων τα 25 δισ. ευρώ που θα διατεθούν από το Γ' ΚΠΣ για την ολοκλήρωση μεγάλων έργων υποδομής, η συνέχιση των μετοχοποιήσεων στις δημόσιες επιχειρήσεις, η απελευθέρωση της αγοράς τηλεπικοινωνιών και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων - η οποία θα επέλθει λόγω της μείωσης των επιτοκίων-, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, καθώς και τα έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, τα οποία θα αποτελέσουν σημαντικό πόλο έλξης στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και σε άλλους.

    Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Χριστοδουλάκη, θα διαδραματίσει η ελληνική οικονομική διάχυση στα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας, και η επιχειρηματική παρουσία στις νέες αναδυόμενες αγορές της περιοχής.

    "Προωθούμε τον ανταγωνισμό, το άνοιγμα των κλειστών αγορών και τη συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών. Ενισχύουμε τον αναπτυξιακό προσανατολισμό του τραπεζικού συστήματος και τον εκσυγχρονισμό των αγορών κεφαλαίου. Η Ελλάδα αναδεικνύεται έτσι σε σύγχρονο, διεθνές εμπορικό και χρηματοπιστωτικό κέντρο για όλη την περιοχή. Για τις νέες τεχνολογίες και την κοινωνία της πληροφορίας προωθούμε την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών υποδομών και των δικτύων επικοινωνίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δίδονται κίνητρα για τη δημιουργία εταιριών εντάσεως τεχνολογίας και την παραγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσιών στην Ελλάδα", κατέληξε ο υπουργός Ανάπτυξης.

    [15] ΕΝΤΟΝΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Αθήνα, 17 Απριλίου 2000 (20:09 UTC+2)

    Στην προετοιμασία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης που θα αναγνώσει ο πρωθυπουργός ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας είναι αφιερωμένη η τρέχουσα εβδομάδα.

    Στο Μέγαρο Μαξίμου παρατηρείται από το πρωί έντονη κινητικότητα, καθώς ο πρωθυπουργός συνεχίζει τη σειρά επαφών με στελέχη της κυβέρνησης.

    Το κείμενο των προγραμματικών δηλώσεων συντάσσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει δώσει εντολή σε όλους τους υπουργούς να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους στην αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων του πολίτη και στο θέμα της κοινωνικής σύγκλισης.

    Ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις που έχει με τους συνεργάτες τονίζει συνεχώς ότι η κυβέρνηση θα κρίνεται καθημερινά από τα χειροπιαστά αποτελέσματα του έργου της και ότι για αυτό το λόγο η πρόοδος σε κάθε τομέα θα πρέπει να επιταχυνθεί αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή, όταν η κυβέρνηση λάβει την εντολή να υλοποιήσει το πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας.

    Την Τετάρτη θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και την Πέμπτη θα γίνει η πανηγυρική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

    Ο κ. Σημίτης αναμένεται να αναφερθεί στο αποτέλεσμα των εκλογών και στις προτεραιότητες του έργου της κυβέρνησης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σημίτης θα επικεντρώσει την ομιλία του στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ και θα ζητήσει από όλους να επιδείξουν συνέπεια και υπευθυνότητα για την υλοποίηση των στόχων της κυβέρνησης.

    Την Παρασκευή θα αρχίσει η λειτουργία της Βουλής με την εκλογή του Προέδρου. Βέβαια θεωρείται η επανεκλογή του Απόστολου Κακλαμάνη. Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα γίνει η εκλογή των μελών του προεδρείου.

    Το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης και μετά από τριήμερη συζήτηση στη Βουλή θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

    Εξαιρετικά σημαντική θεωρείται η πρώτη περίοδος της Βουλής, καθώς στο πλαίσιο της θα γίνει η αναθεώρηση του Συντάγματος. Ετσι φέτος το καλοκαίρι οι 300 βουλευτές δε θα κάνουν διακοπές.

    [16] Ο ΠΟΥΤΙΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΚΕ ΡΩΣΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Λονδίνο, 17 Απριλίου 2000 (20:09 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαμτίμιρ Πούτιν στην πρώτη επίσκεψη στην Βρετανία μετά την νίκη τους στις εκλογές υπεραμύνθηκε τις ρωσικές επιχειρήσεις στην Τσετσενία.

    Ο κ. Πούτιν, μετά τις τρίωρες συνομιλίες με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις δεν στοχεύουν στους Τσετσένους και τους Μουσουλμάνους αλλά στην καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας.

    Ο Ρώσος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι η Βρετανία έχει διαφορετική άποψη για την Τσετσενία από την χώρα του αλλά επισήμανε ότι οι συνομιλίες με τον κ. Μπλερ για το ζήτημα αυτό ήταν πολύ χρήσιμες.

    Ο κ. Πούτιν είπε ότι η Ρωσία είναι μόνη της ενάντια στην τρομοκρατία και αυτό είναι λάθος γιατί η τρομοκρατία είναι κοινός εχθρός όλων και πρόσθεσε ότι όλα ξεκίνησαν όταν οι Τσετσένοι επιτέθηκαν στο Νταγκεστάν το περασμένο καλοκαίρι.

    Ο κ. Πούτιν συμφώνησε με τον κ. Μπλερ ότι η Μόσχα δεν πρέπει να απομονωθεί εξαιτίας της Τσετσενίας αλλά να υπάρξει συνεργασία για την επίλυση του ζητήματος.

    O.K.

    [17] ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ 15 ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΕΣ ΣΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΟΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 17 Απριλίου 2000 (20:08 UTC+2)

    Με απόλυτη μυστικότητα συνεχίζονται από το Στρατό και την Αστυνομία οι έρευνες για να διαπιστωθεί πως βρέθηκαν χθες το πρωί οι 15 χειροβομβίδες, στην είσοδο του αθλητικού πάρκου της ΕΚΟ, κοντά στο κλειστό Γυμναστήριο του Ευόσμου Θεσσαλονίκης.

    Αγνωστος που τηλεφώνησε χθες στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής ενημέρωσε για την ύπαρξη των χειροβομβίδων. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς ο άνδρας ήταν αυτός που άφησε τις χειροβομβίδες.

    Το μυστήριο που καλύπτει την υπόθεση ενισχύεται από το γεγονός ότι πρόκειται για χειροβομβίδες όμοιες με αυτές που χρησιμοποιούν δυτικοί στρατοί και ο Ελληνικός.

    Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. σπάνια φθάνει τέτοιου είδους οπλισμός στα χέρια κακοποιών, οι οποίοι συνήθως κατέχουν χειροβομβίδες αλβανικής, ρωσικής ή κινεζικής προέλευσης.

    Οι χειροβομβίδες βρέθηκαν σε δύο τσουβάλια λιπασμάτων δεμένα με σύρμα, και στο καθένα υπήρχε ένα στρατιωτικό κιβώτιο. Στο ένα κουτί υπήρχαν 7 χειροβομβίδες αγγλικής προέλευσης, από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στο άλλο υπήρχαν 8 χειροβομβίδες αμερικανικής προέλευσης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από τις μέχρι στιγμής έρευνες δεν έχει διαπιστωθεί κλοπή πολεμικού υλικού αυτού του τύπου από στρατόπεδο της χώρας μας. Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας εκτιμούν ότι στοιχεία για την ταυτότητα των αγνώστων που τοποθέτησαν τα επικίνδυνα δέματα θα προκύψουν από τα δακτυλικά αποτυπώματα στα δύο κιβώτια.

    Παράλληλα δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο οι χειροβομβίδες να αφέθηκαν στο σημείο μετά από αποτυχημένη συναλλαγή, γεγονός στο οποίο συνηγορούν καταγγελίες για ύποπτες κινήσεις κακοποιών στη συγκεκριμένη περιοχή, κυρίως τις βραδινές ώρες.

    [18] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΤΑΝΖΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 17 Απριλίου 2000 (20:08 UTC+2)

    Φθάνει αύριο για μονοήμερη επίσκεψη στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Τανζανίας και Πρόεδρος του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου Πίους Μσέκουα.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο, ο κ. Μσέκουα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού και θα έχει χωριστές συναντήσεις με το Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, την Εκτελεστική Επιτροπή του Κυπριακού Κλάδου του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου και το Δήμαρχο Λευκωσίας Λέλλο Δημητριάδη.

    [19] ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ''ΣΑΜΠΑΧ'' ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Αγκυρα, 17 Απριλίου 2000 (20:08 UTC+2)

    "Ιστορική" χαρακτηρίζει η τουρκική εφημερίδα "Σαμπάχ" την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, με την οποία Ελληνες πολίτες - που δηλώνουν μουσουλμάνοι και οι οποίοι κατοικούν κυρίως στη δυτική Θράκη - θα μπορούν να φοιτούν εφόσον το επιθυμούν σε παραγωγικές σχολές των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι μουσουλμάνοι της δυτικής Θράκης θα μπορούν πλέον να γίνονται αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού.

    [20] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ''ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ'' ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Λευκωσία, 17 Απριλίου 2000 (20:08 UTC+2)

    Το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων, στις λεγόμενες "προεδρικές εκλογές" στο ψευδοκράτος, συγκέντρωσε ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που δίδει σήμερα ο τουρκοκυπριακός Τύπος, χωρίς όμως να επιτύχει να εκλεγεί "πρόεδρος" του ψευδοκράτους μιας και δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία.

    Τα αποτελέσματα είναι:

    Ραούφ Ντενκτάς 43,67%

    Ντερβίς Ερογλου 30,14%

    Μουσταφά Ακιντζί 11,70%

    Μεχμέτ Αλί Ταλάτ 10,03%

    Αρίφ Χασάν Ταχσίν 2,60%

    Σενέρ Λεβέντ 0,92%

    Τουργκούτ Αφσάρογλου 0,52%

    Αϊχάν Καϊμάκ 0,38%

    Οπως αναφέρουν οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες, οι κάτοικοι του κατεχόμενου χωριού Λιβερά της Κερύνειας κήρυξαν μποϊκοτάζ στις "εκλογές" και δεν προσήλθε κανένας από τους 83 εγγεγραμμένους "ψηφοφόρους", ενώ το συνολικό ποσοστό συμμετοχής έφτασε το 81%.

    Ενόψει του δεύτερου γύρου, ο κ. Ερογλου δήλωσε ότι θα επιδιώξει να συνεργαστεί με υποψηφίους που αποκλείσθηκαν από τον πρώτο γύρο και πως δεν τίθεται θέμα παραίτησής του, από τη διεκδίκηση της λεγόμενης "προεδρίας" του ψευδοκράτους, ως ανθυποψηφίου του κ. Ντενκτάς.

    [21] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ''ΕΚΛΟΓΕΣ'' ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Λευκωσία, 17 Απριλίου 2000 (19:56 UTC+2)

    Νέα άμεση παρέμβαση της τουρκικής κυβέρνησης σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο για τον επηρεασμό των Τουρκοκυπρίων "ψηφοφόρων" να προτιμήσουν τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Οπως γράφουν οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες, ο αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις Υφυπουργός της τουρκικής κυβέρνησης Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, σε ομιλία του στη Σμύρνη με θέμα "Η τουρκική εξωτερική πολιτική κατά το νέο αιώνα", αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος και είπε ότι ο κατοχικός ηγέτης (εννοώντας τον κ. Ντενκτάς) θα πρέπει να συνεχίσει την αποστολή του.

    "Πρόκειται για ένα άτομο, το οποίο έχει εκπροσωπήσει επάξια τον τουρκοκυπριακό 'λαό' σε διεθνές πεδίο", είπε ο κ. Γκιουρέλ, προσθέτοντας ότι "ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τις ικανότητές του στις διαπραγματεύσεις".

    Ο κ. Γκιουρέλ εξέφρασε την πεποίθηση πως θα έβγαινε νικητής ο κατοχικός ηγέτης από τον πρώτο γύρο των καλούμενων "προεδρικών εκλογών".

    "Πιστεύω", δήλωσε, "ότι αυτό θα επιτευχθεί από τον πρώτο γύρο. Αν τώρα η αναμέτρηση παραμείνει για το δεύτερο γύρο", πρόσθεσε ο κ. Γκιουρέλ, "το αποτέλεσμα δεν πρόκειται να αλλάξει, δεν πιστεύω πως υπάρχουν πιθανότητες για διαφορετικό αποτέλεσμα".

    Οι δηλώσεις αυτές έγιναν ευμενώς δεκτές από το φιλο-ντεκτασικό Τύπο και ειδικό σχόλιο δημοσιεύει η "Κίπρις" που χαρακτηρίζει "δικτατορική" τη διακυβέρνηση Ερογλου και καλεί τους "ψηφοφόρους" να προτιμήσουν τον κ. Ντενκτάς στο δεύτερο γύρο.

    [22] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΪΚΛ ΔΟΥΚΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 17 Απριλίου 2000 (19:54 UTC+2)

    Έφθασε σήμερα στην Κύπρο ο πρώην Κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Μάικλ Δουκάκης, ο οποίος θα γίνει αργότερα σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού.

    Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση Γιώργο Βασιλείου.

    Αύριο, ο κ. Δουκάκης θα επισκεφθεί τη Λεμεσό και την Πάφο και το βράδυ θα παραστεί σε δεξίωση που θα δώσει προς τιμήν του ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Ντόναλντ Μπάντλερ.

    Την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, με το Δήμαρχο Λευκωσίας Λέλλο Δημητριάδη και με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

    Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με θέμα "Οι ΗΠΑ και η Κύπρος: Πού πάμε απ' εδώ".

    Ο κ. Δουκάκης θα αναχωρήσει από την Κύπρο την Πέμπτη.

    [23] ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΚΟΥΒΑΣ

    Λευκωσία, 17 Απριλίου 2000 (19:54 UTC+2)

    Κύπρος και Κούβα υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

    Το πρωτόκολλο υπέγραψαν οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Ιωάννης Κασουλίδης και Φελίπε Πέρεζ Ροκέ, κατά τη διάρκεια μονοήμερης επίσημης επίσκεψης του Κύπριου Υπουργού στην Κούβα.

    Ο κ. Κασουλίδης είχε αντιπροσωπεύσει προηγουμένως την Κύπρο στη "Σύνοδο των 77" (αναπτυσσομένων χωρών), που πραγματοποιήθηκε στην Κούβα.

    Ο Κύπριος ΥΠΕΞ ενημέρωσε τον Κουβανό ομόλογό του για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και για τις προοπτικές ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Κασουλίδης ευχαρίστησε τον Υπουργό Εξωτερικών της Κούβας για την υποστήριξη που η χώρα του έχει προσφέρει στην Κύπρο στα διεθνή βήματα και συζήτησε μαζί του θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

    Ο κ. Κασουλίδης είχε επίσης συναντήσεις με τους Υπουργούς Μεταφορών και Εξωτερικού Εμπορίου της Κούβας.

    Κατά τη διάρκεια των επίσημων επαφών του τον Κύπριο Υπουργό συνόδευαν ο Πρέσβης της Κύπρου στην Κούβα Αντώνης Τουμαζής.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 17 April 2000 - 18:14:15 UTC