Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-04-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΟ -2,78% ΤΕΡΜΑΤΙΣΕ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [02] ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  • [03] ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΟΝΟΜΑΧΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
  • [04] ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ Χ.Α.Α. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [05] ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [06] ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ: ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ "ΚΟΟΥΤΣ" ΡΕΝΕΣΕΣ ΚΑΙ ΓΚΕΡΣΟΝ
  • [07] ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ: ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΤΗΣ ΜΑΚΑΜΠΙ Ο ΝΕΪΤ ΧΑΦΜΑΝ
  • [08] ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΥΛΙΑΣ: ΘΕΤΙΚΗ Η ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΤΕΣΤ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ
  • [09] ΔΑΝΕΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ
  • [10] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ FINMECCANICA ΜΕ ΤΗΝ EADS
  • [11] ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ KFOR
  • [12] "ΕΛΚΥΣΤΙΚΟ" ΤΟ ERP SYSTEM ΤΗΣ COMPUTER LOGIC
  • [13] ΟΡΙΣΤΙΚΗ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΝΤ' ΑΛΕΜΑ
  • [14] ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ: ΣΕ 9 ΧΩΡΕΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΤΟ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ
  • [15] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΟ ΚΔΕΟΔ
  • [16] ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ: Η ΜΑΚΑΜΠΙ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ - Η "ΜΠΑΡΤΣΑ" ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟ"
  • [17] ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
  • [18] Γ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Η ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΤΕΣΤ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΠΛΕΥΣΗΣ
  • [19] ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η ΝΔ ΔΕΝ ΕΘΕΣΕ ΘΕΜΑ ΝΟΘΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
  • [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΜΕ ΟΛΜΕ ΚΑΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ
  • [21] ΔΙΓΛΩΣΣΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΥΔΝΕΫ
  • [22] Ο ΒΤΚ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΘΕΙ ΣΤΟΝ ΟΤΕ ΕΝΤΟΣ 45 ΗΜΕΡΩΝ
  • [23] ΣΕΒ: "ΝΑΙ" ΣΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΑΚΡΟΒΙΩΣΙΜΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

  • [01] ΣΤΟ -2,78% ΤΕΡΜΑΤΙΣΕ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 18 Απριλίου 2000 (14:43 UTC+2)

    Φωτογραφία: Χρηματιστήριο Αθηνών

    Σε συνεδρίαση για γερά νεύρα εξελίχθηκε η σημερινή στη Σοφοκλέους, με τον γενικό δείκτη να επιδεικνύει συμπεριφορά "ασανσέρ" και να πέφτει τελικά κάτω από τις 4.000 μονάδες, παρά το γεγονός ότι στο άνοιγμα ενισχυόταν κατά 4%. Ούτε η ανάκαμψη στη Wall Street στάθηκε αρκετή για να ορθοποδήσει ο δείκτης, του οποίου τα νέα επίπεδα στήριξης εντοπίζονται πλέον στις 3.800 μονάδες, όπως επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς.

    Ειδικότερα, έχοντας διανύσει σχεδόν το ήμισυ της συνεδρίασης με θετικό πρόσημο και μάλιστα με ικανοποιητικά κέρδη, ο Γενικός Δείκτης Τιμών ακολούθησε αργότερα την κατιούσα, για να τερματίσει με αισθητές απώλειες της τάξης του 2,78%, κάτω από το ψυχολογικό "ανάχωμα" των 4.000 μονάδων, στις 3.951,85.

    O όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 198 δισ. δρχ, με το μεγαλύτερο μέρος αυτού να αντιστοιχεί σε πωλήσεις. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς, εντύπωση εξακολουθεί να προκαλεί το γεγονός ότι οι πωλήσεις εντείνονται στο τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης, σαν να υπάρχει πρόθεση για ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση του γενικού δείκτη.

    Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν και σήμερα τα "χαρτιά" της παράλληλης αγοράς, με αποτέλεσμα ο επιμέρους δείκτης να υποχωρήσει κατά 6,33%. Μεταξύ των μεγάλων χαμένων της σημερινής συνεδρίασης περιλαμβάνονταν και οι κάτοχοι μετοχών εταιριών συμμετοχών, αφού ο επιμέρους δείκτης τερμάτισε με απώλειες 6,03%.

    Αντίστοιχη πορεία -αν και με αρκετά μικρότερες απώλειες- ακολούθησαν οι δείκτες των εταιριών leasing (-5,72%), των κατασκευαστικών (-5,52%), των εμπορικών και διάφορων επιχειρήσεων (-5,03%), των βιομηχανιών (3,47%), των τραπεζών (-1,23%) και των ασφαλειών (-0,47%).

    Τέλος, κατά 2,19% υποχώρησε ο δείκτης FTSE/ASE 20 των εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ σημαντικές απώλειες, της τάξης του 4,01% κατέγραψε ο FTSE/ASE MID 40 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

    [02] ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

    Αθήνα, 17 Απριλίου 2000 (21:59 UTC+2)

    Επίτιμος δημότης του Δήμου Κορυδαλλού ανακηρύχθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου.

    Ο Δήμος Κορυδαλλού επεφύλαξε θερμή υποδοχή στον κ. Στεφανόπουλο, ο οποίος δεν έκρυψε τη συγκίνησή του.

    Παρόντες στην υποδοχή και στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου ήταν και το σύνολο των βουλευτών της Β΄ Περιφέρειας Πειραιώς με επικεφαλής τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη.

    Ο κ. Στεφανόπουλος στην ομιλία τόνισε ότι τον συγκίνησε ιδιαίτερα η τιμή που του

    έγινε, ενώ ανατρέχοντας στο παρελθόν έκανε αυτοκριτική στα λάθη της γενιάς του '40. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η χώρα μας βρίσκεται σε ασφαλή δρόμο προόδου, ο οποίος κατοχυρώνει ένα καλύτερο μέλλον για τη νέα γενιά.

    [03] ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΟΝΟΜΑΧΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 17 Απριλίου 2000 (12:50 UTC+2)

    Λίγες ώρες απομένουν μέχρι τη μεγάλη γιορτή του μπάσκετ, το 13ο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα, που θα διεξαχθεί στο νέο κλειστό γήπεδο του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη. Οι αποστολές των τεσσάρων "μονομάχων" έχουν ήδη φτάσει στην πόλη, με τελευταία την ομάδα του Παναθηναϊκού. Οι πράσινοι θα προπονηθούν το απόγευμα στο γήπεδο και αύριο στις 9 το βράδυ θα αντιμετωπίσουν στον ημιτελικό την τουρκική Εφές Πίλσεν, πρωτάρα στο θεσμό. Στον άλλο ημιτελικό, που θα πραγματοποιηθεί στις 6:30 το απόγευμα, θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους Μπαρτσελόνα και Μακάμπι Τελ Αβίβ.

    Ο Παναθηναϊκός, φιλοδοξεί να επαναλάβει το θρίαμβο του '96 και να σηκώσει το κύπελλο. Οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς θεωρούνται φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, όμως θα πρέπει να το αποδείξουν και μέσα στο γήπεδο. Ο γιουγκοσλάβος προπονητής των πρασίνων με δηλώσεις του πάντως εφιστά την προσοχή των αθλητών του υπογραμμίζοντας "Δεν υπάρχουν φαβορί σε φάιναλ φορ. Για μένα όλες οι ομάδες είναι φαβορί". Ο μοναδικός που θα απουσιάζει από τους αγώνες είναι ο τραυματίας Γιώργος Καλαϊτζής.

    Η Εφές Πίλσεν, αντίπαλος του Παναθηναϊκού στον ημιτελικό, προκρίνεται για πρώτη φορά σε φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα και σίγουρα τα όνειρα της δεν σταματούν εδώ. Οι τούρκοι παίκτες κατά την άφιξη τους στη Θεσσαλονίκη ανέφεραν πως στόχος τους είναι η είσοδος στον τελικό της διοργάνωσης και η κατάκτηση του τροπαίου.

    Η Μπαρτσελόνα, είναι αναμφίβολα η μεγάλη χαμένη των φάιναλ φορ καθώς έχει ήδη συμμετάσχει έξι φορές στη διοργάνωση χωρίς να καταφέρει να κατακτήσει το τρόπαιο. Γι αυτό το λόγο ελπίζει πως η φετινή, έβδομη συμμετοχή της, θα στεφθεί με επιτυχία. Στο ρόστερ των ισπανών βρίσκεται και ο Ευθύμης Ρεντζιάς, πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ, ο οποίος γνώρισε θερμή υποδοχή κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο "Μακεδονία".

    Τέλος, η Μακάμπι Τελ Αβίβ, η ομάδα του "λαού" όπως την χαρακτηρίζουν, διαθέτει παίκτες έμπειρους και ικανούς να πάρουν την πρόκριση στον τελικό και να κατακτήσουν το κύπελλο. Η Μακάμπι βρέθηκε στο δρόμο του ΠΑΟΚ φέτος και απέκλεισε το Δικέφαλο από τη συνέχεια της Ευρωλίγκα. Μάλιστα, κατάφερε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της σε φάιναλ φορ μετά από εννέα ολόκληρα χρόνια.

    Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται σήμερα και ο Γενικός Γραμματέας της FIBA, Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς. Την Τετάρτη η διεθνής ομοσπονδία θα παραθέσει συνέντευξη τύπου για να παρουσιάσει τις αλλαγές που θα ισχύσουν στη διοργάνωση της Ευρωλίγκα και των άλλων ευρωπαϊκών κυπέλλων.

    [04] ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ Χ.Α.Α. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Αθήνα, 18 Απριλίου 2000 (21:05 UTC+2)

    Αθόρυβα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προετοιμάζει το νέο πλαίσιο λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς, το οποίο θα ενισχύει τη διαφάνεια και τη ρευστότητα, και θα τη θωρακίζει από κερδοσκοπικά παιχνίδια.

    Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ", πρόκειται για 12 μέτρα που θα κλιμακωθούν από τον Mάιο μέχρι το Φθινόπωρο, και θα ληφθούν χωρίς πομπώδεις διακηρύξεις σε συνδυασμό με την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και τη μείωση των επιτοκίων, που εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν θετικά για την ενίσχυση του θεσμού. Xθες το θέμα της χρηματιστηριακής κρίσης εξετάστηκε στις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε ο κ. Παπαντωνίου με τους διοικητές της Eθνικής και της Aγροτικής Tράπεζας, Θεόδωρο Kαρατζά και Πέτρο Λάμπρου, καθώς και με τον πρόεδρο της Eπιτροπής Kεφαλαιαγοράς, Σταύρο Θωμαδάκη.

    Mεταξύ των μέτρων που εξετάζονται από το υπουργείο Eθνικής Oικονομίας και την Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς περιλαμβάνονται:

    -H ποιοτική αναβάθμιση των κριτηρίων εισόδου, ώστε να αποσυμφορηθεί ο προθάλαμος της Σοφοκλέους, ενώ οι ανάδοχοι θα έχουν και την ευθύνη για τον έλεγχο υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων.

    -H θεσμοθέτηση του "αέρα", με τη δυνατότητα των AXE να δανείζουν τους πελάτες τους με ενέχυρο το χαρτοφυλάκιό τους.

    -H παροχή της δυνατότητας στους επενδυτές να πωλούν "χαρτιά" που δεν έχουν, με την υποχρέωση να τα αγοράζουν και να τα παραδίδουν σε προκαθορισμένο χρόνο.

    -Tο ξεκαθάρισμα και η αναβάθμιση των EΛΔE.

    -H υποχρέωση των μετόχων να προαναγγέλλουν τις πωλήσεις πακέτων.

    -H σύσταση αυτόνομου οργάνου εσωτερικού ελέγχου απΆ όλες τις εισηγμένες, που θα παρακολουθούν τις πράξεις της διοίκησης και τον τρόπο αξιοποίησης των κεφαλαίων και θα ενημερώνουν τους μετόχους, κ.λπ.

    -H θέσπιση κανόνων για την ασφαλή και έγκαιρη τοποθέτηση των ασφαλιστικών ταμείων στο Xρηματιστήριο.

    -H ενίσχυση της Eπιτροπής Kεφαλαιαγοράς με έμπειρο προσωπικό, ώστε να επιταχυνθούν οι έλεγχοι της αγοράς.

    -H κατάρτιση κανονισμού εποπτείας του Xρηματιστηρίου.

    -H διεύρυνση της απαρτίας των 2/3, για να αποφασίζει μια γενική συνέλευση αύξηση κεφαλαίου.

    -H μετατροπή της Eπιτροπής Kεφαλαιαγοράς σε Nομικό Πρόσωπο Iδιωτικού Δικαίου.

    -H παροχή νομικής προστασίας ανάλογη των δικαστικών στα μέλη της Eπιτροπής και του Xρηματιστηρίου.

    [05] ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Γενεύη, 18 Απριλίου 2000 (21:00 UTC+2)

    Η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα υιοθέτησε ψήφισμα στο οποίο εκφράζει έντονη ανησυχία για τις συνεχιζόμενες σημαντικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.

    Οι παραβιάσεις, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η άσχημη ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή οφείλονται στις δυνάμεις καταστολής της αστυνομίας και τα μέτρα των αρχών επισημαίνεται στο ψήφισμα.

    Η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αποδοκιμάζει επίσης τις πιέσεις που ασκούνται εναντίον των ανεξάρτητων μέσων μαζικής ενημέρωσης, των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των μη κυβερνητικών οργανώσεων, καθώς και τον εκφοβισμό από την αστυνομία.

    Τα 44 από τα 53 μέλη της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος που προτάθηκε από τις ΗΠΑ, ενώ ένα μέλος (η Ρωσία) ψήφισε κατά και 8 απείχαν.

    Στο ψήφισμα χαιρετίζονται τα θετικά βήματα που σημειώθηκαν στο Μαυροβούνιο προς την κατεύθυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και τον εκδημοκρατισμό, καθώς και η διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών στην Κροατία και η νέα κυβέρνηση που προωθεί τις μεταρρυθμίσεις.

    Κ.Γ.

    [06] ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ: ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ "ΚΟΟΥΤΣ" ΡΕΝΕΣΕΣ ΚΑΙ ΓΚΕΡΣΟΝ

    Θεσσαλονίκη, 18 Απριλίου 2000 (20:58 UTC+2)

    Διαφορετικά συναισθήματα για τους προπονητές της Μακάμπι Τελ Αβίβ και της Μπαρτσελόνα στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τον πρώτο ημιτελικό του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα και βρήκε νικητές τους ισραηλινούς με 65 - 51.

    Ο προπονητής της Μπαρτσελόνα, Αϊτο Ρενέσες, δεν κατάφερε για μια ακόμη φορά να κατακτήσει το ευρωπαϊκό τρόπαιο, αν και έχει βρεθεί έξι φορές σε τελική φάση της διοργάνωσης. Ο ίδιος με δηλώσεις του πάντως υποστήριξε, πως η ζωή συνεχίζεται: "Η ομάδα μου ξεκίνησε καλά το παιχνίδι, όμως η Μακάμπι ήταν πιο δυνατή. Οι παίκτες μου προσπάθησαν για το καλύτερο δυνατό και παρά το ότι χάσαμε το παιχνίδι, αυτό μας δίνει κίνητρο να γίνουμε καλύτεροι στο μέλλον".

    Ο νικητής τεχνικός της Μακάμπι, Πίνι Γκέρσον, με το χαμόγελο στα χείλη αναφέρθηκε στη σπουδαία επικράτηση της ομάδας του, όσο και στον τελικό: "Παίξαμε αρκετά καλά, πήραμε δίκαια τη νίκη και το σημαντικό είναι ότι βρισκόμαστε στον τελικό. Όποιον και αν αντιμετωπίσουμε στόχος μας είναι το κύπελλο".

    [07] ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ: ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΤΗΣ ΜΑΚΑΜΠΙ Ο ΝΕΪΤ ΧΑΦΜΑΝ

    Θεσσαλονίκη, 18 Απριλίου 2000 (20:55 UTC+2)

    Μεγάλος πρωταγωνιστής στον πρώτο ημιτελικό αγώνα της Μακάμπι με την Μπαρτσελόνα αναδείχτηκε ο πανύψηλος (2.16 μ) Νέιτ Χάφμαν, ο οποίος με τους 24 πόντους που σημείωσε και οδήγησε τους ισραηλινούς στον τελικό του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα.

    Ο παίκτης, φανερά χαρούμενος μετά τη λήξη της αναμέτρησης, με δηλώσεις του υποστήριξε πως δεν τον ενδιαφέρει ποιον θα συναντήσει η Μακάμπι στον τελικό γιατί τόσο ο ίδιος όσο και οι συμπαίκτες του είναι πανέτοιμοι για τη δύσκολη αναμέτρηση και ως στόχο έχουν την κατάκτηση του τροπαίου: "Δεν ξέρω πολλά πράγματα για καμία από τις δύο ομάδες που ενδέχεται να συναντήσουμε στον τελικό. Εχουμε παίξει μια φορά με τον Παναθηναϊκό και είναι αρκετά δυνατός. Θα προετοιμαστούμε για όποια ομάδα και αν κερδίσει".

    Οι περίπου 1.000 οπαδοί της Μακάμπι, που ήταν όλοι τους ντυμένοι στα χρώματα της ομάδας, δημιούργησαν ιδιαίτερα εκρηκτική ατμόσφαιρα τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια του αγώνα και αναμένεται να δώσουν βροντερό παρών και στο μεγάλο τελικό της Πέμπτης, καθώς θέλουν η ομάδα τους να πανηγυρίσει το τρόπαιο.

    [08] ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΥΛΙΑΣ: ΘΕΤΙΚΗ Η ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΤΕΣΤ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

    Αθήνα, 18 Απριλίου 2000 (20:44 UTC+2)

    Θετική κίνηση χαρακτήρισε την αναβολή του τεστ δεξιοτήτων ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Τσούλιας.

    Η ΟΛΜΕ, συμπλήρωσε, είχε από την αρχή επισημάνει ότι δεν ήταν δυνατό να προχωρήσει αυτός ο θεσμός, καθώς δεν υπήρχε στοιχειώδης εξοικείωση του με τις λειτουργίες της διδασκαλίας. Σύμφωνα με τον κ. Τσούλια οποιαδήποτε εξεταστικό μέτρο, προτού εφαρμοστεί πρέπει πρώτα να περάσει από τη δοκιμασία της σχολικής αίθουσας.

    Παράλληλα, συμφώνησε και με τη μείωση της εξεταστέας ύλης. Η εξεταστέα ύλη, σημείωσε, πρέπει να ανακοινωθεί το συντομότερο δυνατόν προκειμένου οι μαθητές να προγραμματίσουν το διάβασμα τους.

    [09] ΔΑΝΕΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ

    Σόφια, 18 Απριλίου 2000 (20:30 UTC+2)

    Δάνειο 212,5 εκατομμυρίων ευρώ αποφάσισε να χορηγήσει στη Βουλγαρία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να γίνουν εργασίες εκσυγχρονισμού των αντιδραστήρων 5 και 6 του πυρηνικού σταθμού στο Κοζλοντούι.

    Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των μονάδων 5 και 6 του Κοζλοντούι θα συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βελτίωση της πυρηνικής ασφάλειας τόσο της Βουλγαρίας όσο και των γειτονικών χωρών.

    Το πρόγραμμα πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα σε τέσσερα χρόνια και υπολογίζεται ότι θα απορροφήσει συνολικό ποσό 490 εκατομμυρίων ευρώ. Οικονομική στήριξη έχουν υποσχεθεί και αμερικανικοί και ρωσικοί οργανισμοί.

    Κ.Κ.

    [10] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ FINMECCANICA ΜΕ ΤΗΝ EADS

    Μιλάνο, 18 Απριλίου 2000 (20:27 UTC+2)

    Ο ιταλικός κρατικός όμιλος μηχανολογικού εξοπλισμού και άμυνας Finmeccanica προχώρησε στην επισφράγιση της συμφωνίας για τη δημιουργία κοινοπραξίας κατασκευής αεροσκαφών με την ευρωπαϊκή αεροναυπηγική κοινοπραξία EADS.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση των δύο ομίλων, η συμμαχία, η οποία αναμένεται να έχει δημιουργηθεί έως το τέλος του χρόνου, εκτιμάται ότι θα σημειώσει ετήσιες πωλήσεις αξίας 2,5 δισ. ευρώ ή 2,4 δισ. δολαρίων.

    Η EADS δημιουργείται από τη συγχώνευση της αεροδιαστημικής μονάδας της DaimlerChrysler Dasa, της γαλλικής Aerospatiale Marta και της ισπανικής Casa.

    [11] ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ KFOR

    Πρίστινα, 18 Απριλίου 2000 (20:27 UTC+2)

    Σε επίσημη τελετή στην Πρίστινα παρουσία του ανώτατου διοικητή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη στατηγού Ουέσλι Κλαρκ, εκπροσώπων των 39 χωρών που έχουν στείλει στρατιωτική δύναμη στο Κόσοβο και του επικεφαλής της UNMIK Μπερνάρ Κουσνέρ το Ευρωπαϊκό Στρατιωτικό Σώμα ΕUROCORPS ανέλαβε τη διοίκηση της KFOR.

    Ο Ισπανός στρατηγός Χουάν Ορτούνιο που αναλαμβάνει τη διοίκηση της KFOR για έξι μήνες τόνισε στην ομιλία του ότι η ειρηνευτική αποστολή υπό την ηγεσία του θα συνεχίσει την αποστολή της όπως έκανε μέχρι σήμερα.

    "Θα σεβαστούμε το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο με ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή της στρατιωτικο-τεχνικής συμφωνίας του Κουμάνοβο και της συμφωνίας για την αποστρατιωτικοποίηση του ΑΣΚ", τόνισε.

    Από την πλευρά του στρατηγός Κλαρκ εξήρε το ρόλο της ειρηνευτικής δύναμης και υπογράμμισε τη σημασία της παρουσίας της στο Κοσσυφοπέδιο. Σημείωσε δε ότι στο Κόσοβο δεν έχει εξαλειφθεί η βία σε ικανοποιητικό βαθμό τονίζοντας ότι οι κάτοικοι της περιοχής επιθυμούν ειρήνη και σιγουριά.

    Κ.Γ.

    [12] "ΕΛΚΥΣΤΙΚΟ" ΤΟ ERP SYSTEM ΤΗΣ COMPUTER LOGIC

    Θεσσαλονίκη, 18 Απριλίου 2000 (20:16 UTC+2)

    Μια ακόμα από τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες ελληνικές βιομηχανίες επέλεξε την Computer Logic για την ανάπτυξη και εγκατάσταση του νέου πληροφοριακού της συστήματος. Συγκεκριμένα, το Computer Logic ERP System (CL-ERP) πρόκειται να εγκατασταθεί από την εταιρία στην Κονσερβοποιία Β. Αιγαίου.

    Το Cl-ERP αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα αξιοποίησης επιχειρησιακών πόρων 2ης γενιάς με βασικά χαρακτηριστικά του την ευελιξία, την αξιοπιστία και τον υψηλό βαθμό ολοκλήρωσης. Βασικό πλεονέκτημα του είναι ότι βασίζεται στην τεχνολογία Ωmega της Computer Logic, που ενσωματώνει τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές επιλογές στο επιχειρησιακό λογισμικό.

    Η τεχνολογία Ωmega είναι αποτέλεσμα σημαντικών και συστηματικών επενδύσεων της Computer Logic σε έρευνα και ανάπτυξη και αφορά σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής μιας εφαρμογής (συλλογή απαιτήσεων, ανάλυση, σχεδίαση, υλοποίηση, έλεγχος, συντήρηση) και εξασφαλίζει ότι το παραγόμενο λογισμικό είναι προίόν τεχνολογίας αιχμής ικανό να καλύψει έργα πληροφορικής κάθε μεγέθους.

    Το πληροφοριακό σύστημα της Κονσερβοποιίας Β. Αιγαίου θα υλοποιηθεί από την Computer Logic North (Βορείου Ελλάδος) με ειδική ομάδα υλοποίησης αποτελούμενη από άρτια καταρτισμένους επιστήμονες με πολυετή πείρα και ειδίκευση στην υλοποίηση σύνθετων πληροφοριακών συστημάτων υψηλών προδιαγραφών και μεγάλης κλίμακας. Στόχος της εταιρίας είναι με την ολοκλήρωση του έργου, να διαθέτουν οι πελάτες της το πιο σύγχρονο, ευέλικτο και αξιόπιστο πληροφοριακό σύστημα, που θα μπορεί να υποστηρίζει με επιτυχία τις συνεχώς διευρυνόμενες δραστηριότητές τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Η επιλογή του Cl - ERP για την επίτευξη αυτού του στόχου έγινε με βασικά κριτήρια την ταχύτητά του να προσαρμόζεται στις συνεχείς αλλαγές του επιχειρησιακού περιβάλλοντος (2ης γενιάς ERP), την τεχνολογική του πρωτοπορία και την αξιοπιστία του, αφού ήδη λειτουργεί για περισσότερο από δύο χρόνια σε μεγάλο βαθμό επιχειρήσεων του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

    Ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα το Cl-ERP System έχουν επιλέξει πολλές μεγάλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε διάφορους κλάδους, μεταξύ των οποίων η "ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ", η Kleemann Hellas και η DORAL.

    [13] ΟΡΙΣΤΙΚΗ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΝΤ' ΑΛΕΜΑ

    Ρώμη, 18 Απριλίου 2000 (20:15 UTC+2)

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ' Αλέμα αναμένεται να δηλώσει αύριο ενώπιον της βουλής ότι η παραίτησή του είναι οριστική και δεν αλλάζει ανέφεραν πολιτικές πηγές στη Ρώμη.

    Πηγές από την Κάτω Βουλή της Ιταλίας ανέφεραν ότι είναι αμετάκλητη η παραίτηση Ντ' Αλέμα και γι αυτό αύριο μετά την ομιλία του στη βουλή δεν θα ακολουθήσει ψηφοφορία.

    Μετά την παραίτηση Ντ' Αλέμα ανοίγονται δυο δρόμοι για την Ιταλία η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ή ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης με νέο πρωθυπουργό από την Κεντροαριστερά.

    Ο.Κ.

    [14] ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ: ΣΕ 9 ΧΩΡΕΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΤΟ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ

    Θεσσαλονίκη, 18 Απριλίου 2000 (20:14 UTC+2)

    Σε εννέα χώρες μεταδίδονται απευθείας οι αγώνες του 13ου φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα που διεξάγεται στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, τους ημιτελικούς, τον μικρό αλλά και τον μεγάλο τελικό παρακολουθούν το Βέλγιο, η Κροατία, η Κύπρος, η Γαλλία, το Ισραήλ, η Τουρκία, η Ισπανία, η Λιθουανία και η Ελλάδα.

    Εικόνα έχουν ζητήσει επίσης τηλεοπτικοί σταθμοί από την Πορτογαλία, τη Ρωσία, την ΠΓΔΜ, την Ιταλία και τη Συρία.

    [15] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΟ ΚΔΕΟΔ

    Θεσσαλονίκη, 18 Απριλίου 2000 (20:14 UTC+2)

    Επταμελής αντιπροσωπεία Τούρκων διπλωματών επισκέφτηκε το μεσημέρι το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου στο πλαίσιο των συναντήσεων των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Τουρκίας που πραγματοποιούνται μετά την πρωτοβουλία που ανέλαβαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας κκ Παπανδρέου και Τζεμ. Η ελληνική πλευρά πρότεινε να συνεισφέρει μέσω του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου στη διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων με σκοπό την υιοθέτηση των κοινοτικών κεκτημένων από την Τουρκία.

    Μετά από διαδοχικές συναντήσεις των αντιπροσωπειών στην Αγκυρα και την Αθήνα τα μέλη της τουρκικής αποστολής επισκέφτηκαν σήμερα τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου για μία πρώτη επαφή και ανταλλαγή απόψεων με τη διοίκησή του ώστε οι σχετικές προτάσεις να λάβουν πιο συγκεκριμένη μορφή. Οι Τούρκοι διπλωμάτες ενημερώθηκαν για τις ποικίλες δραστηριότητες του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου και συζήτησαν για τη διοργάνωση σεμιναρίων στην Ελλάδα και στην Τουρκία.

    Ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας αναπληρωτής υφυπουργός της Τουρκίας Ουλούτς Οζουλκέρ με δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επισήμανε ότι οι Τουρκία και η Ελλάδα είναι χώρες που παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες και πως η Τουρκία μπορεί να επωφεληθεί από την εμπειρία της Ελλάδας σε θέματα ΕΕ. "Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε η Ελλάδα στην ενταξιακή της πορεία και τα πλεονεκτήματα που έχει εξασφαλίσει μέχρι σήμερα θα αποτελέσουν για μας ένα ενδιαφέρον παράδειγμα και θα μας υποδείξουν ένα δρόμο στην διαδικασία ένταξης στην ΕΕ" πρόσθεσε ο κ Οζουλκερ

    Ο Τούρκος αξιωματούχος υπενθύμισε ότι ήδη έχουν γίνει δύο συναντήσεις μεταξύ επιτροπών διπλωματών των δύο χωρών ενώ μία τρίτη θα πραγματοποιηθεί στις 17-18 Μαιου στην Κωνσταντινούπολη. Στη διάρκεια των επαφών που είχαν στην πρωτεύουσα πριν έρθουν στη Θεσσαλονίκη οι Τούρκοι διπλωμάτες καθόρισαν μαζί με τους Ελληνες συναδέλφους τους τους τομείς στους οποίους μπορεί να επωφεληθούν από την ελληνική εμπειρία και αποφάσισαν τη δημιουργία ενός σχεδίου δράσης.

    Ο κ Οζουλκέρ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει την Τουρκία στην ενταξιακή της πορεία όχι σε όλους αλλά σε κάποιους επιλεγμένους τομείς όπως για παράδειγμα σε θέματα γεωργίας, περιβάλλοντος, θεσμικής οργάνωσης, σε θέματα οικονομίας και χρηματοδότησης από την ΕΕ καθώς επίσης και σε θέματα προβολής και ευρωπαϊκού δικαίου. Τέλος ανέφερε ότι Τούρκοι διπλωμάτες θα συμμετάσχουν σε σεμινάρια και προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης που διοργανώνει το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου και πως και αντίστοιχα ιδρύματα της Αγκυρας θα διοργανώσουν ανάλογα σεμινάρια και προγράμματα για τους Ελληνες διπλωμάτες.

    [16] ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ: Η ΜΑΚΑΜΠΙ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ - Η "ΜΠΑΡΤΣΑ" ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟ"

    Θεσσαλονίκη, 18 Απριλίου 2000 (20:12 UTC+2)

    Σε παράσταση για ένα ρόλο μετέτρεψε η Μακάμπι Τελ Αβίβ τον πρώτο ημιτελικό αγώνα του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα, που πραγματοποιήθηκε στο νέο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΠΑΟΚ, στη Θεσσαλονίκη. Οι ισραηλινοί επικράτησαν σχετικά εύκολα επί της Μπαρτσελόνα με σκορ 65 - 51 και είναι η πρώτη ομάδα που εξασφάλισε τη συμμετοχή της στον τελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

    Η Μακάμπι μπήκε στον αγωνιστικό χώρο με άγριες διαθέσεις και αυτό το έδειξε από τα πρώτα κιόλας λεπτά όπου κατάφερε να πάρει ένα σοβαρό προβάδισμα. Οι ισραηλινοί ήταν ιδιαίτερα επιθετικοί και αποφασισμένοι να πάρουν το ροζ φύλλο, ενώ η Μπαρτσελόνα έμοιαζε "υπνωτισμένη". Στο ημίχρονο η Μακάμπι προηγούνταν με 16 πόντους διαφορά (38 - 22).

    Στην επανάληψη, η Μπαρτσελόνα έκανε ένα δυναμικό ξεκίνημα και κατάφερε να

    μειώσει το σκορ ακόμη και στους έξι πόντους. Ομως η Μακάμπι πήρε και πάλι τα επάνω της και κράτησε τα ηνία μέχρι το τέλος του αγώνα. Κορυφαίος από την Μακάμπι ήταν ο Χάουφμαν με 24 πόντους, ενώ ακολούθησε σε απόδοση ο Μπρίσκελ με 14. Από την Μπαρτσελόνα που για έβδομη φορά δεν κατάφερε να κατακτήσει το τρόπαιο της Ευρωλίγκα κανένας παίκτης δεν ξεχώρισε. Η Μακάμπι στον τελικό θα αντιμετωπίσει το νικητή του ζευγαριού Παναθηναϊκός - Εφες Πίλσεν.

    [17] ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Σόφια, 18 Απριλίου 2000 (20:07 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Τις τελευταίες ημέρες η διαφθορά, ένα από τα πιο καυτά ζητήματα που απασχολούν την βουλγαρική κοινή γνώμη, άρχισε να δημιουργεί νέφη πάνω από τη βουλγαρική κυβέρνηση.

    Νέο κύμα κατηγοριών για κρούσματα διαφθοράς εμφανίζεται από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, όταν στον βουλγαρικό Τύπο δημοσιεύτηκαν πληροφορίες ότι ο γαμπρός του Βούλγαρου πρωθυπουργού, Ιβάν Κόστοφ, είναι συνιδιοκτήτης του εργοστασίου "Ολύμπ" και χαίρει της εύνοιας του πρωθυπουργού.

    Υπενθυμίζεται ότι αυτό έγινε μέσα στο κλίμα που δημιουργήθηκε από τη διατύπωση υπονοιών για κρούσματα διαφθοράς που αφορούν δύο πρώην υφυπουργούς Βιομηχανίας - τον Μαρίν Μαρίνοφ και την Εντίτ Γκέτοβα, καθώς και στο πλαίσιο των μέτρων που παίρνει ο πρωθυπουργός Κόστοφ προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Από την πλευρά του ο Ιβάν Κόστοφ προχώρησε σε ενέργειες που ορισμένοι χαρακτήρισαν έγκαιρες, ενώ άλλοι καθυστερημένες.

    Ο Ιβάν Κόστοφ σχολίασε σε δημοσιογράφους τις εξελίξεις, δηλώνοντας: "Εαν με ρωτάτε για τα στοιχεία και τις πληροφορίες που λάμβανα σχετικά με πρώην υφυπουργούς υπουργείου Βιομηχανίας θα σας απαντήσω: Ναι, λάμβανα και άλλα παρόμοια σήματα και η αντίδρασή μου ήταν οι αλλαγές στη σύνθεση της βουλγαρικής κυβέρνησης τον Δεκέμβριο".

    Σύμφωνα με τον κ. Κόστοφ, "όλα τα στοιχεία και πληροφορίες που λάμβανε οδήγησαν στον ανασχηματισμό της βουλγαρικής κυβέρνησης". Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι κάθε υπουργείο, κάθε όργανο στην εκτελεστική εξουσία είναι υποχρεωμένο να παραχωρεί τις διαθέσιμες πληροφορίες και τα στοιχεία στην Γενική Εισαγγελία, όταν κρίνει ότι τα στοιχεία αυτά εμπεριέχουν αρκετές αποδείξεις που ενοχοποιούν το αντίστοιχο πρόσωπο στην διάπραξη εγκλήματος. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η πρακτική τηρούνταν αυστηρά", πρόσθεσε ο κ. Κόστοφ.

    Σε ό,τι αφορά την επαγγελματική συνεργασία του γαμπρού του ο Βούλγαρος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι "έχει μάθει γι΄ αυτό χάρη σε δημοσίευμα μιας εφημερίδας της Σόφιας". Ο κ. Κόστοφ επεσήμανε ότι "έχει συζητήσει αυτό με τον γαμπρό του στην οικογένειά του". "Με τον τρόπο αυτό ο ίδιος κατάλαβε πως μπορεί να κρίνεται η συμμετοχή του στην εταιρία, επομένως ελπίζω ότι αυτός θα διακόψει τις σχέσεις του και δεν πρόκειται να δίνει περισσότερες δυνατότητες για τη χρησιμοποίηση του ονόματός μου μ΄ αυτόν τον τρόπο. Υπόθετω όμως ότι η απόφαση θα είναι δική του", είπε.

    Στις δηλώσεις του πρωθυπουργού αντέδρασε αμέσως ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Μπογκομίλ Μπόνεφ, ο οποίος σε συνέντευξη προς εφημερίδα της Σόφιας που έδωσε από τη Γερμανία, εξαπέλυσε κατηγορίες κατά του Βούλγαρου πρωθυπουργού ότι θέλει να απαλλαγεί από την ευθύνη. Σύμφωνα με τον Μπογκομίλ Μπόνεφ, ο Ιβάν Κόστοφ φέρει την βασική ευθύνη για το που ακριβώς θα σταλούν οι εκθέσεις του υπουργείου Εσωτερικών που ενοχοποιούν τους δύο πρώην υφυπουργούς Βιομηχανίας. Σε ραδιοφωνική συνέντευξη ο Μπογκομίλ Μπόνεφ εξαπέλυσε κατηγορίες κατά του κ. Κόστοφ ότι χρησιμοποιεί τις ειδικές υπηρεσίες της Βουλγαρίας για πολιτικούς σκοπούς, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ο Ιβάν Κόστοφ πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του.

    Στη διαμάχη αυτή ενεπλάκη και ο νυν υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Εμανουήλ Ιορντανόφ, σημειώνοντας: "Αυτό που υποστηρίζει ο Μπογκομίλ Μπόνεφ, δεν επιβεβαιώνεται καθόλου. Λυπάμαι που αυτός βρίσκεται κάπου εκεί στη Γερμανία. ΄Ας επιστρέψει στη Βουλγαρία και να πει κάποια πιο συγκεκριμένα πράγματα, εάν θέλει να κατηγορήσει ορισμένες προσωπικότητες". Κατά την γνώμη μου, είπε ακόμη ο κ. Ιορντανόφ, "η βουλγαρική κοινή γνώμη πάλι αντιμετωπίζει σειρά κακόβουλων ισχυρισμών".

    Στο μεταξύ ο Ιβάν Κόστοφ χαρακτήρισε τις κατηγορίες του Μπογκομίλ Μπόνεφ ως "δήλωση για την επανένταξη στην εξουσία".

    Πάντως ο εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Κόστοφ, Μιχαήλ Μιχαϊλοφ, αποφάσισε να υποβάλει την παραίτησή του, χωρίς να εξηγήσει τους λόγους.

    Από την πλευρά του ο βουλγαρικός Τύπος βλέπει σ΄ αυτά τα σκάνδαλα "σύγκρουση προσωπικών συμφερόντων".

    [18] Γ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Η ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΤΕΣΤ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΠΛΕΥΣΗΣ

    Αθήνα, 18 Απριλίου 2000 (20:00 UTC+2)

    Η αναβολή του τεστ δεξιοτήτων δεν πρέπει να θεωρηθεί αλλαγή πλεύσης όσον αφορά την εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης , τόνισε ο πρώην υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα προχωρούσε στην εφαρμογή του από αυτή τη χρονιά.

    Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας", εκτίμησε ότι είχε εξασφαλιστεί η υποδομή, καθώς είχαν εκπαιδευτεί 1400 εκπαιδευτικοί. Περαιτέρω, επισήμανε ότι κατανοεί την εναλλακτική λύση της πιλοτικής εφαρμογής του τεστ δεξιοτήτων για αυτή τη χρονιά, προσθέτοντας συμπεριλαμβάνονταν στο πλαίσιο και του δικού του προβληματισμού.

    [19] ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η ΝΔ ΔΕΝ ΕΘΕΣΕ ΘΕΜΑ ΝΟΘΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Αθήνα, 18 Απριλίου 2000 (19:55 UTC+2)

    Κατηγορηματική ως προς το αν η ΝΔ θέτει θέμα νοθείας του αποτελέσματος της εκλογικής αναμέτρησης της 9ης Απριλίου, ήταν η βουλευτής του κόμματος Ντόρα Μπακογιάννη.

    Σε δηλώσεις της υπογράμμισε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έθεσε τέτοιο θέμα, όμως όπως τόνισε, "υπήρξαν διάφορα φαινόμενα, τα οποία χρίζουν μιας ανάλυσης ουσιαστικής που δεν αφορά το αποτέλεσμα μόνο αυτών των εκλογών, αλλά αφορά συμπεριφορές και πρακτικές οι οποίες ακολουθήθηκαν σε επιμέρους τομείς που θα πρέπει να περάσουν σε διακομματικό έλεγχο και να γίνει μια σε βάθος ανάλυση αυτών των φαινομένων, περί αυτού νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία".

    "Το θέμα", συνέχισε, "ξεκίνησε να συζητείται, δεν συζητήθηκε σε βάθος. Νομίζω πως η ελληνική κοινωνία η ίδια απαιτεί μια διαλεύκανση όχι σε ό,τι αφορά τα εκλογικά αποτελέσματα, αλλά ως προς τον τρόπο και την διαδικασία με την οποία έγιναν ορισμένα πράγματα, όπως π.χ. ελληνοποιήσεις. Οφείλουν πλέον το σύνολο και των φορέων και των κομμάτων να γνωρίζουν ποιες είναι οι διαδικασίες οι οποίες ακολουθήθηκαν, αν ακολουθήθηκαν σωστά ή όχι. Εγώ δεν είμαι σε θέση αυτή τη στιγμή να το πω. Το θέμα έχει τεθεί και θέλει ανάλυση."

    [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΜΕ ΟΛΜΕ ΚΑΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ

    Αθήνα, 18 Απριλίου 2000 (19:55 UTC+2)

    Τρισέλίδη επιστολή απέστειλε η ΟΛΜΕ στον υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου αποδεχόμενη την πρόσκληση του για διάλογο. Η συνάντηση του υπουργού με την ΟΛΜΕ θα πραγματοποιηθεί πιθανόν την Παρασκευή.

    Οι καθηγητές προτίθενται να θέσουν τα θέματα της αύξησης των αποδοχών τους, της μείωσης των μαθητών ανά τάξη, την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων της Β' Λυκείου και του τεστ δεξιοτήτων

    Την Πέμπτη, εξάλλου, ο κ. Ευθυμίου θα συναντηθεί με τους πρυτάνεις προκειμένου να συζητήσει μαζί τους για τα θέματα των ΤΕΙ.

    Μειωμένη θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η εξεταστέα ύλη της Β' και Γ' Λυκείου που θα ανακοινώσει αύριο ο υπουργός Παιδείας. Επίσης αύριο αναμένεται να ανακοινωθούν οι οριστικές ημερομηνίες για την εισαγωγή των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και η μετάθεση της ημερομηνίας διεξαγωγής του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για πρόσληψη καθηγητών στο δημόσιο από τις 31 Μαίου στα τέλη Ιουλίου.

    [21] ΔΙΓΛΩΣΣΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΥΔΝΕΫ

    Μελβούρνη, 18 Απριλίου 2000 (19:55 UTC+2)

    του Κ. Παϊβανά

    Κατά την επίσημη παρουσίαση του δεύτερου Τόμου της "Ιστορίας των Ελλήνων της Αυστραλίας" στο Σύδνεϋ, ο συγγραφέας του βιβλίου, Καθηγητής Δρ. Αναστάσιος Τάμης, Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ελληνικών Μελετών και Έρευνας, του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης, ανακοίνωσε τη δημιουργία διγλώσσου σχολείου του ΕΚΕΜΕ σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Σύδνεϋ και Νέας Νότιας Ουαλίας.

    Ο Δρ Τάμης ανέφερε ότι ο ίδιος και το επιτελείου του Κέντρου θα προσφέρουν την αμέριστη συμπαράσταση τους για την οργάνωση και λειτουργία του υπό ίδρυση διγλώσσου σχολείου.

    Την ανακοίνωση αποδέχτηκε με ενθουσιασμό η Ελληνική Κοινότητα Σύδνεϋ και ΝΝΟ και ο γραμματέας της Κοινότητας, κ. Τάκης Σαρέλας, δεσμεύτηκε, στην επόμενη γενική συνέλευση της Κοινότητας στις 28 Μαίου, να συζητηθεί το θέμα της δημιουργίας διγλώσσου σχολείου που μαζί με το πολιτιστικό κέντρο, όπως είπε, θα είναι το λαμπρό μέλλον της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Σύδνεϋ και ΝΝΟ.

    [22] Ο ΒΤΚ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΘΕΙ ΣΤΟΝ ΟΤΕ ΕΝΤΟΣ 45 ΗΜΕΡΩΝ

    Σόφια, 18 Απριλίου 2000 (19:54 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Περίπου 45 ημέρες θα χρειαστούν για την τελική εκπόνηση και εισαγωγή στη βουλγαρική Βουλή των ζητούμενων από την υποψήφια ελληνο-ολλανδική κοινοπραξία ΟΤΕ-ΚΡΝ τροποποιήσεων στους Νόμους περί των τηλεπικοινωνιών, των κοινωνικών παραγγελιών και της ιδιωτικοποίησης, που σχετίζονται με την αποκρατικοποίηση του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της Βουλγαρίας (ΒΤΚ).

    Αυτό υποστηρίζει η εφημερίδα "24 ώρες" της Σόφιας, επικαλούμενη εκπροσώπους της ομάδας εργασίας, υπεύθυνης για την πώληση του ΒΤΚ.

    "Η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού αποτελεί αυτόνομο όργανο που με τις θέσεις του μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην υλοποίηση της συναλλαγής για την πώληση του ΒΤΚ στην υποψήφια ελληνο-ολλανδική κοινοπραξία ΟΤΕ-ΚΡΝ ή στην παραλαβή των συμφωνηθέντος χρηματικού ποσού ύψους 600 εκατ. δολαρίων. Αυτό δήλωσε χθες σε συνάντηση με δημοσιογράφους στη Σόφια ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Ιβάν Κόστοφ, σχολιάζοντας το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας της Σόφιας "Τρούντ" που αναφέρεται σε μυστική απόφαση της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού που λήφθηκε πριν από 4 μήνες, κατά την οποία θεωρούνται απαράδεχτες οι ζητούμενες από τον υποψήφιο αγοραστή τροποποιήσεις στον Νόμο περί των τηλεπικοινωνιών που έχουν ως σκοπό την διεύρυνση του μονοπωλίου του ΒΤΚ.

    Σύμφωνα με τους νομικούς της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού, τα προτεινόμενα νέα κείμενα στην εθνική νομοθεσία έρχονται σε αντίθεση με τις ειλλημένες δεσμεύσεις της Βουλγαρίας προς την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση.

    Κατά την γνώμη του Ιβάν Κόστοφ, η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού πρέπει να εκτιμήσει με μεγάλη προσοχή όλα τα "συν" και τα "πλην" της συναλλαγής, καθώς επίσης και τα συμφέροντα της χώρας.

    "Περιμένω τα στελέχη της Επιτροπής να το κάνουν αυτό και εγγυώμαι ότι ούτε εγώ, ούτε κανένας από τους υπουργούς θα αναμιχθούν στις εργασίες της Επιτροπής", είπε αργότερα ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

    Σε ό,τι αφορά τις ενδεχόμενες αντιρρήσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ιβάν Κόστοφ θεωρεί ότι μπορούν να ξεπεραστούν με αμοιβαίες προσπάθειες των δύο πλευρών. "Ελπίζω ότι θα πετύχουμε θετική απόφαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διότι γίνεται λόγος για περιορισμένο στο χρόνο μονοπώλιο του ΒΤΚ", πρόσθεσε επίσης ο Ιβάν Κόστοφ.

    Από την πλευρά του ο Ιορντάν Τσόνεφ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής επί του Δημόσιου Προϋπολογισμού, υπογράμμισε ότι "η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού δεν είναι το όργανο που είναι αρμόδιο να αποφαίνεται για νομοθετικές αλλαγές, και ότι αυτές είναι αρμοδιότητες του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

    Στο σημερινό της φύλλο η "Τρούντ" δημοσιεύει συνέντευξη με τον πρόεδρο της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού, Νικολαϊ Παυλόφ. Στην ερώτηση: "εάν η αντιμονοπωλιακή επιτροπή στις Βρυξέλλες εγκρίνει την πώληση του ΒΤΚ στην υποψήφια κοινοπραξία ΟΤΕ-ΚΡΝ η βουλγαρική Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού θα στηρίξει την απόφαση αυτή" ο Νικολαϊ Παυλόφ απαντάει ότι "πρόκειται για κυρίαρχο θέμα του βουλγαρικού δημοσίου και ότι την απόφαση της βουλγαρικής Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού δεν μπορεί να επηρεάσει κανένας".

    [23] ΣΕΒ: "ΝΑΙ" ΣΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΑΚΡΟΒΙΩΣΙΜΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 18 Απριλίου 2000 (19:54 UTC+2)

    Την ανάγκη παρεμβάσεων για τη δημιουργία ενός μακροβιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος, επανέλαβε σήμερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Ιάσων Στράτος.

    Ο κ. Στράτος κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στη μελέτη για αναβάθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς όπως είπε, το ισχύον δεν μπορεί να εφαρμόζεται αφού οι δημογραφικές συνθήκες της χώρας έχουν αλλάξει.

    Πρόκειται για το γνωστό ασφαλιστικό σύστημα που έχουν προτείνει οι βιομήχανοι. Σύμφωνα με αυτό, το ασφαλιστικό σύστημα θα στηρίζεται στην ενιαία σύνταξη για όλους, τη μείωση των εργαζομένων και εργοδοτών, καθώς και την είσοδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών.

    Ο κ. Στράτος, ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης επανέλαβε και τις υπόλοιπες προτάσεις των βιομηχάνων για την εξασφάλιση της διατήρησιμης ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να περιοριστούν τα δημόσια ελλείμματα όχι με αύξηση της φορολογίας, αλλά με περιορισμό των δαπανών.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 18 April 2000 - 18:14:19 UTC