Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-04-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
  • [02] ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΩΤΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΩΝ 300
  • [03] ΤΟ ΣΤΕΜΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΠΑΟ - ΜΑΚΑΜΠΙ
  • [04] ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ: Η ΕΦΕΣ ΠΙΛΣΕΝ ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ
  • [05] ΑΘΩΟΣ Ο 46ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΞΥΛΟΚΟΠΗΣΕ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΕΙΣ
  • [06] ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΑΘΗΝΩΝ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Μ. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ
  • [07] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΗΕ
  • [08] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ 21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ
  • [09] ΤΟ ΙΡΑΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [10] ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
  • [11] ΣΟΥΣΕΛ: Η ΑΥΣΤΡΙΑ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [12] ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΩΝ
  • [13] Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ 21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ
  • [14] ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΚΙΝΑΣ
  • [15] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΧΑΑ
  • [16] Ο Γ. ΣΓΟΥΡΟΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Γ.Γ. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
  • [17] ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ "ΑΛΚΗ"
  • [18] ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΗ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΗΣ Κ.Ο.
  • [19] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΘΕΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΡΙΣΘΕΝΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ 1967 - 1974 ΓΙΑ ΤΗΝ 21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ
  • [20] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Δ. ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
  • [21] Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΘΕΙ Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ
  • [22] ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΑΜΑΡΑΝΚ ΖΗΤΑ Η Ν.Δ.
  • [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ - ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

  • [01] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

    Αθήνα, 19 Απριλίου 2000 (14:59 UTC+2)

    Φωτογραφία: Πέτρος Ευθυμίου

    Το πρόγραμμα των εξετάσεων των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου αλλά και την εξεταστέα ύλη για τους μαθητές της Β΄ και Γ΄ Λυκείου ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου. Σε ό,τι αφορά στην εξεταστέα ύλη, ανακοινώθηκαν σημαντικές αλλαγές και αφαιρέσεις κεφαλαίων.

    Οι εξετάσεις των μαθητών της Β' και Γ' λυκείου θα αρχίσουν στις 18 Μαίου και θα ολοκληρωθούν στις 16 Ιουνίου. Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών του Γυμνασίου, της Α' Λυκείου και των ΤΕΕ θα διαρκέσουν από τις 19 Μαϊου ως τις 9 Ιουνίου. Οι Γενικές εξετάσεις με το σύστημα των δεσμών θα αρχίσουν στις 13 Μαϊου. Οι εξετάσεις πρόσληψης εκπαιδευτικών μέσω του ΑΣΕΠ θα γίνουν στο τέλος του Ιουνίου.

    Ο κ. Ευθυμίου διευκρίνισε ότι κανονικά η ύλη καθορίζεται με υπουργική απόφαση τον Οκτώβριο, μετά από εισήγηση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Τόνισε όμως ότι το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο μελέτησε προτάσεις και εισηγήσεις για αναμόρφωση σε ορισμένα σημεία της εξεταστέας ύλης και εισηγήθηκε την ύλη που παρουσιάστηκε σήμερα. "Η ύλη αυτή είναι μέσα στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας, αντιμετωπίζει τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν χωρίς να αλλοιώνει τους στόχους της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης για σταθερή αναβάθμιση του μορφωτικού επιπέδου των μαθητών", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    Εξάλλου γνωστοποίησε ότι το ποσοστό 5% που αναλογούσε στη δοκιμασία δεξιοτήτων για τον συνολικό υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων μεταφέρεται στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας με αναλογία 3 ποσοστιαίες μονάδες στο πρώτο μάθημα και δύο στο δεύτερο. Συγκεκριμένα, για τη φετινή χρονιά μόνο, τα μόρια των υποψηφίων θα προκύψουν κατά 80% από βαθμό του απολυτηρίου του Ενιαίου Λυκείου, κατά 13%, από το πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας και κατά 7%, από το δεύτερο μάθημα αυξημένης βαρύτητας.

    Σχετικά με τον αριθμό των εισακτέων, ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι θέσεις του παλαιού συστήματος των Γενικών Εξετάσεων των δεσμών για όλες τις σχολές (ΑΕΙ, ΤΕΙ, στρατιωτικές και αστυνομικές) θα είναι 23.660. Οι θέσεις εισακτέων με το νέο σύστημα του Απολυτηρίου Ενιαίου Λυκείου θα είναι 61.871. Ο συνολικός αριθμός εισακτέων, χωρίς τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και το πανεπιστήμιο Κύπρου είναι 82.345. Με την προθήκη του πανεπιστημίου Κύπρου και των στρατιωτικών σχολών γίνεται 83.586 και υπολογίζεται ότι θα υπερβεί τις 85.000 με την προθήκη αστυνομικών σχολών. Τέλος ο κ. Ευθυμίου ανακοίνωσε την αύξηση κατά 10% του ποσοστού εισαγομένων στα ΤΕΙ από τα ΤΕΕ. Το ποσοστό αυτό υπολογίζεται σε 4.200 θέσεις.

    [02] ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΩΤΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΩΝ 300

    Αθήνα, 20 Απριλίου 2000 (13:44 UTC+2)

    Με εμφανή τη χαρά στα πρόσωπα τους ορκίστηκαν σήμερα οι 300 νεοεκλεγέντες βουλευτές που θα συμμετάσχουν στις εργασίες της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.

    Στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ελλάδος κ. Χριστόδουλος συνοδεία εκπροσώπων της Ιεράς Συνόδου.

    Από νωρίς το πρωί, τα θεωρεία της Βουλής είχαν γεμίσει ασφυκτικά, ιδιαίτερα από συγγενείς των βουλευτών που εκλέχτηκαν για πρώτη φορά και οι οποίοι ξεπερνούν τους 100.

    Στα υπουργικά έδρανα και δίπλα από τον Πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτη, είχαν καθίσει κατά σειρά, οι υπουργοί, Εσωτερικών Β. Παπανδρέου, Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσής, Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης, Πολιτισμού Θ. Πάγκαλος και Μεταφορών Χρ. Βερελής.

    Της συνεδρίασης προήδρευσε ο Α΄ αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Κρητικός πλαισιωμένος από τους νεώτερους βουλευτές των κομμάτων. Τον Β. Οικονόμου και τη Φώφη Γεννηματά από το ΠΑΣΟΚ, τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη από τη Ν.Δ. και τη Λιάνα Κανέλλη από το ΚΚΕ.

    Η κ. Κανέλλη μάλιστα ήταν η μόνη βουλευτής του ΚΚΕ που ύψωσε το χέρι της για τον καθιερωμένο όρκο.

    Επίσης η Μαρία Δαμανάκη και ο κ. Λαφαζάνης από τον ΣΥΝ στάθηκαν προσοχή χωρίς να υψώσουν το χέρι και για να ορκιστούν όπως έπραξαν ο πρόεδρος του κόμματος Ν. Κωνσταντόπουλος και οι υπόλοιποι βουλευτές του.

    Τέλος, όρκο έδωσε στο κοράνι ο μουσουλμάνος βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ, Γκαλήπ-Γκαλήπ.

    Αύριο το πρωί η ολομέλεια της Βουλής θα συνέλθει προκειμένου να εκλέξει τον πρόεδρο του Σώματος, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι και πάλι ο Απόστολος Κακλαμάνης ενώ το απόγευμα θα εκλεγούν τα προεδρεία.

    Το Σάββατο το πρωί ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης θα εξαγγείλει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του.

    Την Κυριακή το απόγευμα θα αρχίσει η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων η οποία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Δευτέρας με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

    [03] ΤΟ ΣΤΕΜΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΠΑΟ - ΜΑΚΑΜΠΙ

    Θεσσαλονίκη, 20 Απριλίου 2000 (10:32 UTC+2)

    Φωτογραφία: Παναθηναϊκός - Εφές Πίλσεν

    Η μεγάλη ώρα έφτασε. Ο Παναθηναϊκός και η Μακάμπι Τελ Αβίβ θα διεκδικήσουν σήμερα το στέμμα του πρωταθλητή Ευρώπης. Οι δύο "μονομάχοι" θα συναντηθούν στις 9 το βράδυ στο μεγάλο τελικό της Ευρωλίγκα που θα διεξαχθεί στο νέο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη και θα προσπαθήσουν να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό προκειμένου να σηκώσουν το τρόπαιο.

    Ο Παναθηναϊκός, που θεωρείται από πολλούς το φαβορί για την επικράτηση, φιλοδοξεί να επιστρέψει στην κορυφή μετά από τέσσερα χρόνια. Την προηγούμενη φορά που οι πράσινοι κέρδισαν το τρόπαιο της Ευρωλίγκα ήταν το '94 στο Παρίσι. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς πάντως για μια ακόμη φορά αποποιήθηκε τον τίτλο του φαβορί για τον Παναθηναϊκό, για να μη φορτώσει με άγχος τους παίκτες του, και μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την ομάδα του Ισραήλ. Η προετοιμασία των πρασίνων συνεχίστηκε χωρίς κανένα πρόβλημα και όλοι οι αθλητές δηλώνουν αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουν να κρατήσουν το κύπελλο στην Ελλάδα.

    Στο μεταξύ, περίπου 3.500 φίλοι του Παναθηναϊκού θα δώσουν το παρών στο γήπεδο του ΠΑΟΚ, φιλοδοξώντας να πανηγυρίσουν μια μεγάλη ελληνική επιτυχία, καθώς η ΚΑΕ κατάφερε να εξασφαλίσει και άλλα εισιτήρια από τις ομάδες που θα αποκλείστηκαν (Μπαρτσελόνα και Εφες Πίλσεν). Ετσι, περίπου 500 νέοι εκδρομείς αναμένονται σήμερα από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη.

    Η Μακάμπι Τελ Αβίβ από την άλλη θα προσπαθήσει για το καλύτερο δυνατό στον τελικό της Ευρωλίγκα και αυτή με τη σειρά της φιλοδοξεί πως θα καταφέρει να επιστρέψει θριαμβεύτρια στο Ισραήλ. Ο προπονητής των ισραηλινών, Πίνι Γκέρσον, υποστήριξε πως οι 2.500 οπαδοί της Μακάμπι που θα βρεθούν στο γήπεδο θα δώσουν μεγάλη ώθηση στην ομάδα του για να σηκώσει το κύπελλο. Παράλληλα ανέφερε πως ο Παναθηναϊκός είναι ιδιαίτερα δυνατός, έχει έναν πολύ καλό προπονητή και όλοι οι παίκτες χρειάζονται προσοχή.

    Πρόσωπο της βραδιάς είναι σίγουρα ο Οντετ Κάτας του Παναθηναϊκού ο οποίος θα τεθεί αντιμέτωπος με την ομάδα που υπηρέτησε για δέκα ολόκληρα χρόνια. Ο πλέι μέικερ των πρασίνων δήλωσε πως θα είναι δύσκολο να αγωνιστεί κόντρα στη Μακάμπι, όμως θα προσπαθήσει να δώσει το 100% των δυνατοτήτων του. "Δυστυχώς το Κύπελλο είναι μόνο για έναν" ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Νωρίτερα, πάντως στις 6:30 το απόγευμα θα διεξαχθεί και ο μικρός τελικός της Ευρωλίγκα ανάμεσα στους δύο ηττημένους των προημιτελικών. Η ισπανική Μπαρτσελόνα θα αντιμετωπίσει την τουρκική Εφές Πίλσεν με το νικητή να κατακτά την 3η θέση στην Ευρώπη.

    [04] ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ: Η ΕΦΕΣ ΠΙΛΣΕΝ ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 20 Απριλίου 2000 (21:10 UTC+2)

    Η τουρκική Εφές Πίλσεν είναι η ομάδα που κατέκτησε την τρίτη θέση της Ευρώπης καθώς στο μικρό τελικό της Ευρωλίγκα, που έγινε στο νέο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΠΑΟΚ στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, κέρδισε την ισπανική Μπαρτσελόνα με σκορ 75 - 69.

    Οι τούρκοι, πρωτάρηδες στη διοργάνωση, κατόρθωσαν να βρεθούν στην 3η θέση και έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι από την επιτυχία τους. Από την αρχή οι παίκτες της Εφες Πίλσεν έδειξαν αποφασισμένοι να κατακτήσουν το ροζ φύλλο.

    Μάλιστα στο ημίχρονο είχαν καταφέρει ήδη να πάρουν μια διαφορά 7 πόντων (41 -34).

    Kαι στην επανάληψη η Εφες ήταν κυρίαρχη στον αγωνιστικό χώρο. Αντίθετα, η Μπαρτσελόνα σε αυτό το φάιναλ φορ δεν έδειξε δείγματα ιδιαίτερα καλής ομάδας και απογοήτευσε για μια ακόμη φορά τους οπαδούς της.

    [05] ΑΘΩΟΣ Ο 46ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΞΥΛΟΚΟΠΗΣΕ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Απριλίου 2000 (21:10 UTC+2)

    Το τριμελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης αθώωσε ομόφωνα 46χρονο που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε τοξικομανείς επειδή τους θεωρούσε υπαίτιους για το θάνατο του γιου του από χρήση ναρκωτικών.

    Το περιστατικό σημειώθηκε το Μάρτιο του 1998 όταν ο Χ.Π., από το Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης, λίγες μέρες μετά το θάνατο του 19χρονου γιου του άρχισε να αναζητεί αυτούς που του προμήθευαν ναρκωτικές ουσίες. Τελικά, αφού εντόπισε τρεις τοξικομανείς-βαποράκια, τους οδήγησε στο σπίτι του, όπου τους ξυλοκόπησε και στην συνέχεια κάλεσε την αστυνομία και ζήτησε να τους συλλάβουν.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο τραγικός πατέρας άρχισε να αναζητεί τους ανθρώπους που προμήθευαν με ναρκωτικά το γιο του, όταν διαπίστωσε ότι κινδύνευε να χάσει και την 27χρονη κόρη του. Όπως είπε στους δικαστές και το δεύτερο παιδί του είχε σχέση με τα ναρκωτικά

    Γ.Χ.

    [06] ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΑΘΗΝΩΝ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Μ. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 20 Απριλίου 2000 (21:08 UTC+2)

    Η εισαγγελία πρωτοδικών της Αθήνας αναλαμβάνει το χειρισμό του ποινικού μέρους της γνωστής υπόθεσης για το βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη "Μ στη νιοστή" μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του συγγραφέα και των υπευθύνων του εκδοτικού οίκου.

    Ο φάκελος της δικογραφίας διαβιβάστηκε σήμερα από την εισαγγελία Θεσσαλονίκης στην Αθήνα, καθώς το επίμαχο βιβλίο εκδόθηκε στην πρωτεύουσα. Επίσης, όπως ανακοινώθηκε από την εισαγγελία πρωτοδικών, η αρχική ποινική δίωξη (για τα αδικήματα της κακόβουλης βλασφημίας και της κακόβουλης καθύβρισης της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού) τροποποιήθηκε γεγονός που θα επισπεύσει τις διαδικασίες. Ετσι η υπόθεση θα πρέπει να εκδικαστεί το αργότερο σε χρονικό διάστημα 18 μηνών.

    Οι ποινικές διώξεις είχαν ασκηθεί από τον εισαγγελέα πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Στ. Κατσαρέλη ύστερα από μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του συγγραφέα και των εκπροσώπων του ο φιλόλογος Μάριος Πηλαβάκης, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από το βιβλιοπωλείο της πλατείας Αριστοτέλους στη διάρκεια παρουσίασης του βιβλίου από το συγγραφέα.

    Εκτός από το ποινικό μέρος της υπόθεσης, που θα χειριστεί ο εισαγγελέας Αθηνών, το Μάιο προσδιορίστηκε για να συζητηθεί από τα πολιτικά δικαστήρια της Θεσσαλονίκης η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για απόσυρση του βιβλίου.

    Γ.Χ.

    [07] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Λευκωσία, 20 Απριλίου 2000 (21:03 UTC+2)

    Η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού είναι αυστηρά καθορισμένη από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρόκειται για διακοινοτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και κατά συνέπεια δεν τίθεται και ούτε τέθηκε από κανένα θέμα αλλαγής του τύπου ή του τρόπου των συνομιλιών, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Ο κ. Παπαπέτρου διευκρίνισε ωστόσο πως αν η πλευρά μας εκτιμήσει ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λύση και προς τη σωστή κατεύθυνση, θα είναι έτοιμη να εμπλακεί σε μια διαδικασία μέχρι να επιτευχθεί λύση, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να συμμετέχει σε "διαδικασίες χάριν των διαδικασιών".

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι αν ο ΓΓ του ΟΗΕ αποφασίσει να αλλάξει τον τόπο διεξαγωγής των συνομιλιών, η πλευρά μας θα σεβαστεί την απόφασή του", επισημαίνοντας παράλληλα πως το καίριο και το ουσιαστικό δεν είναι "η πόλη ή το χωριό ή το οίκημα" στο οποίο θα διεξαχθούν οι συνομιλίες, αλλά το να υπάρξει η αναγκαία πολιτική βούληση από τουρκικής πλευράς για λύση.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα περί "τριμερούς διάσκεψης" για το Κυπριακό, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως "εκείνο που γνωρίζει η κυβέρνηση και από επίσημη πλευρά από την Ελλάδα είναι ότι ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Τζεμ θα μεταβούν στη Νέα Υόρκη για να παραλάβουν κάποιο βραβείο με την ανακήρυξή τους ως πολιτικών της χρονιάς και κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής τους θα έχουν χωριστές συναντήσεις με την κ. Ολμπραϊτ και δεν αποκλείεται να υπάρξει και κοινή συνάντηση των δύο με την κ. Ολμπραϊτ".

    "Επίσης", πρόσθεσε, "έχει δημοσιευτεί και δεν γνωρίζω να υπάρχει διάψευση, ότι την επόμενη ημέρα οι δύο ΥΠΕΞ έχουν προσκληθεί από τον Πρόεδρο Κλίντον στο Λευκό Οίκο για να τους συγχαρεί και δεν τίθεται θέμα αλλαγής της διαδικασίας ή (θέμα) τριμερούς".

    "Αν σε αυτή την επίσκεψη στο Λευκό Οίκο ο κ. Παπανδρέου θα έχει τη δυνατότητα να εγείρει το Κυπριακό και να υπογραμμίσει την ανάγκη σεβασμού στις αποφάσεις του ΟΗΕ, στην έκκληση των G8 για ουσιαστική διαπραγμάτευση, στην απόφαση του Ελσίνκι και στο πνεύμα της αναφορικά με την ανάγκη να προχωρήσει η λύση του Κυπριακού, ασφαλέστατα κανένας δεν μπορεί να έχει ένσταση να εκμεταλλευθεί ο κ. Παπανδρέου αυτή τη δυνατότητα", εξήγησε.

    Ερωτηθείς μέχρι ποιου σημείου μπορεί ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας να δεσμευτεί σε ό,τι αφορά το Κυπριακό σε μια συνάντηση με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και της Τουρκίας, ο κ. Παπαπέτρου τόνισε πως "δεν μιλούμε ούτε για διαπραγμάτευση και πολύ περισσότερο ούτε για δέσμευση".

    "Η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού είναι αυστηρά καθορισμένη από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι διακοινοτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και κατά συνέπεια δεν τίθεται και ούτε τέθηκε από κανένα θέμα αλλαγής του τύπου ή τρόπου των συνομιλιών και πραγματικά με εκπλήττει το γεγονός ότι ακούμε σχόλια ότι τάχα η κυβέρνηση ενεθάρρυνε εισηγήσεις ή βολιδοσκοπήσεις για αλλαγή του τρόπου διαξαγωγής των συνομιλιών", επεσήμανε.

    "Ούτε βολιδοσκοπήθηκε η κυβέρνηση για αλλαγή του τύπου των συνομιλιών και πολύ περισσότερο δεν έχει ενθαρρύνει κανένα, αλλά εμμένει στο ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η ίδια φόρμουλα, δηλαδή συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΓΓ (του ΟΗΕ) και ασφαλέστατα είναι ευπρόσδεκτη η βοήθεια οποιασδήποτε χώρας η οποία βρίσκεται στο παρασκήνιο", τόνισε ο Εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας πως "εκείνο που συζητήθηκε ήταν απλά η αλλαγή της τοποθεσίας, από τη Νέα Υόρκη, να πάμε κάπου πιο απόμερα".

    Ο κ. Παπαπέτρου διερωτήθηκε "γιατί εκπλήττει αυτό το πράγμα" και πρόσθεσε πως δεν άκουσε "κανένα κόμμα στην Κύπρο να πει για παράδειγμα ότι είναι επικίνδυνο το ότι πήγαμε στο Τράουτμπεκ αντί να πάμε στη Νέα Υόρκη".

    Σε ερώτηση για το ρόλο του κ. Παπανδρέου στις πιο πάνω συναντήσεις, τόνισε ότι "η προσδοκία του κυπριακού Ελληνισμού και από τον κ. Παπανδρέου και από την κυβέρνηση της Ελλάδας και από τον Ελληνισμό γενικότερα είναι να μας συμπαρασταθούν και να μας βοηθήσουν στην προσπάθειά μας να λύσουμε το Κυπριακό με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ".

    "Η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι ο κ. Παπανδρέου και ο ελληνικός παράγοντας γενικότερα εκτελούν και ασκούν θαυμάσια αυτή τους την υποχρέωση και είμαστε ευγνώμονες και βέβαιοι ότι και σε αυτό του το ταξίδι και σε όλα τα άλλα ταξίδια του ο κ. Παπανδρέου θα ενεργήσει με την ίδια ειλκρινή διάθεση να βοηθήσει την Κύπρο", επεσήμανε.

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα υιοθετούσε την τακτική των συνομιλιών "μέχρι τελικής πτώσης", τόνισε πως η κυβέρνηση "ευνοεί ουσιαστικές, συγκεκριμένες και όχι ατέρμονες συνομιλίες", προσθέτοντας πως δεν νομίζει "ότι η διαρκής διαπραγμάτευση είναι χαρακτηριστικό του Καμπ Ντέιβιντ".

    "Το χαρακτηριστικό του Καμπ Ντέιβιντ ήταν ένα, ότι οι ΗΠΑ μαζί με τους ηγέτες των δύο ενδιαφερομένων χωρών κάθησαν να λύσουν ένα πρόβλημα", είπε, διευκρινίζοντας πως "τέτοια περίπτωση δεν έχει τεθεί μπροστά μας, ούτε έχει συζητηθεί από κανένα".

    "Εκείνο το οποίο συζητούν κάποιοι είναι αλλαγή της τοποθεσίας και εμείς είπαμε ότι εκείνος που αποφασίζει είναι ο ΓΓ του ΟΗΕ και όπου μας καλέσει αυτός να πάμε, στα πλαίσια αυτής διαδικασίας που συνεχίζεται, εμείς θα πάμε", επεσήμανε.

    "Υπάρχουν εκ των πραγμάτων, και τα έχουν θέσει και τα Ηνωμένα Εθνη και μια σειρά από χώρες, χρονικά περιθώρια σε αυτή την προσπάθεια, όχι απόλυτα αλλά που αναμένεται ότι αυτή η προσπάθεια μπορεί να είναι αποτελεσματική και αυτά τα χρονικά περιθώρια τοποθετούνται μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη, δηλαδή αν μέχρι τότε δεν κατορθώσουμε να σπάσουμε το αδιέξοδο και να κινηθεί ουσιατικά η διαδικασία, τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα", σημείωσε ο κ. Παπαπέτρου.

    "Ομως", πρόσθεσε, "εφόσον τα πράγματα κινούνται προς τη λύση και προς τη σωστή κατεύθυνση, είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε σε μια διαδικασία μέχρι να φθάσουμε σε λύση, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμμετέχουμε σε διαδικασίες χάριν των διαδικασιών".

    Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης είπε ότι "ως ιδέα, αλλά όχι ως πρόταση, έχουν κατατεθεί οι συνομιλίες τύπου Καμπ Ντέιβιντ", ο κ. Παπαπέτρου σημείωσε ότι "δεν είπε τέτοιο πράγμα ο ΥΠΕΞ, αλλά είπε πως, ως ιδέα, (είναι) να αλλάξει ο τόπος".

    "Με διαβεβαίωσε ο ΥΠΕΞ ότι ο ίδιος ποτέ δεν μίλησε για διαδικασία Καμπ Ντέιβιντ", πρόσθεσε και διεκρίνισε πως "δεν τέθηκε ποτέ ενώπιόν μας θέμα αλλαγής της διαδικασίας είτε με διαδικασία Καμπ Ντέινβιντ είτε με οποιαδήποτε άλλη".

    "Εκείνο που κατάλαβα από τις απαντήσεις του κ. Κασουλίδη είναι ότι ρωτήθηκε 'αν τεθεί μια τέτοια πρόταση, τι θα κάνει η κυβέρνηση;' και απάντησε πως αυτό είναι μεγάλη αλλαγή", ανέφερε ο κ. Παπαπέτρου, προσθέτοντας πως ο ΥΠΕΞ είπε: "Μα τούτο είναι μεγάλη αλλαγή. Μπορώ εγώ να σας πω τώρα τι θα κάνει η κυβέρνηση; Είναι θέμα που θα το αποφασίσει το Εθνικό Συμβούλιο".

    "Αν έλεγε οτιδήποτε άλλο, αν απαντούσε επί της ουσίας, δικαιολογημένα το Εθνικό Συμβούλιο έπρεπε να τον 'κάτσει στο σκαμνί'", πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαπέτρου, τονίζοντας πως "αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης, αυτή που σας λέω τώρα και ο κ. Κασουλίδης μου διευκρινίζει ότι έτσι έχουν τα πράγματα και αυτό δήλωσε και ο ίδιος".

    Σε ερώτηση αν το μόνο που ενοχλεί την πλευρά μας για διαδικασία Καμπ Ντέιβιντ είναι το ότι οι συνομιλίες δεν είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ο κ. Παπαπέτρου σημείωσε πως "δεν έχουμε κανένα λόγο, ούτε καμιά επιθυμία να αλλάξουμε τη διαδικασία που ακολουθούμε για λύση του Κυπριακού μέσα στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών και υπό την αιγίδα τους".

    "Από εκεί και πέρα, αν ο ΓΓ μας προτείνει να αλλάξει ο τόπος των συνομιλιών, το συζητούμε, τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο", εξήγησε.

    "Αν αποφασίσει ο ΓΓ (του ΟΗΕ) να αλλάξει τον τόπο, εμείς θα σεβαστούμε την απόφασή του", πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς κατά πόσο έχει ζητηθεί από την πλευρά μας αλλαγή του τόπου, είπε πως "απάντησε ο ΥΠΕΞ χθες, ότι δεν μας έχει γίνει καμιά επίσημη πρόταση, αλλά μια ανεπίσημη βολιδοσκόπηση".

    Σε ερώτηση γιατί κάποιοι θέλουν να αλλάξουν το χώρο, ανέφερε πως είναι "για να καταστήσουν πιο αποτελεσματική τη διαπραγμάτευση και τη 'συσκότιση', την οποία ο ΓΓ από την πρώτη μέρα διακήρυξε ότι επιθυμεί".

    Τόνισε δε ότι "το καίριο και το ουσιαστικό δεν είναι η πόλη ή το χωριό ή το οίκημα στο οποίο θα γίνουν οι συνομιλίες, αλλά το να υπάρξει η αναγκαία πολιτική βούληση από τουρκικής πλευράς" για λύση.

    Σε ερώτηση αν ο όρος "πιο αποτελεσματική διαπραγμάτευση" περιλαμβάνει και τις απευθείας συνομιλίες, είπε πως "το έχουν πει ήδη, ότι σε κάποιο στάδιο θα πρέπει αυτή η διαδικασία να μετατραπεί σε απευθείας".

    Σε ερώτηση αν "έχει ξεκαθαρίσει ο τέταρτος γύρος", απάντησε πως "δεν έχει ξεκαθαρίσει τίποτε", προσθέτοντας πως "εμείς θέλουμε συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις ότι θα πάμε στον τρίτο γύρο για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις".

    Σε ερώτηση για τη διάρκεια του τρίτου γύρου, απάντησε ότι "ο αρχικός προγραμματισμός είναι για περίπου δύο εβδομάδες, αλλά μπορεί να είναι λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο".

    [08] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ 21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ

    Λευκωσία, 20 Απριλίου 2000 (21:03 UTC+2)

    Φόρο τιμής στους δημοκράτες αντιστασιακούς στην Ελλάδα και στην Κύπρο, που αγωνίστηκαν ενάντια στη χούντα και θυσιάστηκαν για τη δημοκρατία, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, αποτίει το ΑΚΕΛ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι "οι μεγαλύτεροι εχθροί της δημοκρατίας και του ελληνικού λαού ήταν εκείνοι που με την μεγαλύτερη ευκολία καπηλεύονταν το όνομα της Ελλάδας και βυσσοδρομούσαν στηριζόμενοι στο σωβινισμό και τον αντικομμουνισμό".

    Σε ανακοίνωσή του για τη συμπλήρωση 33 χρόνων από την αποφράδα μέρα του πραξικοπήματος στην Ελλάδα, το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει επίσης ότι "οι πληγές που προκάλεσε το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου τότε μόνο θα επουλωθούν οριστικά όταν η Κύπρος απαλλαγεί από την κατοχή και επανενωθεί μέσα σε συνθήκες ελευθερίας, δημοκρατίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    Η επέτειος του χουντικού πραξικοπήματος υπενθυμίζει ότι η δημοκρατία είναι μια κατάκτηση που συνεχώς πρέπει να εδραιώνουμε και να υπερασπίζουμε προσθέτει το ΑΚΕΛ καταλήγοντας ότι "πυξίδα μας ας είναι τα ιδανικά και οι αξίες των αγωνιστών της αντιχουντικής αντίστασης".

    [09] ΤΟ ΙΡΑΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 20 Απριλίου 2000 (21:03 UTC+2)

    Το Ιράν υποστηρίζει την πραγματοποίηση απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Επισημαίνει παράλληλα την ανάγκη για εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο.

    Τις θέσεις του Ιράν διατύπωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μοχσέν Αμινζατέχ, στο πλαίσιο ομιλίας για την εξωτερική πολιτική του Ιράν, το απόγευμα στο Υπουργείο Εξωτερικών στη Λευκωσία, στο τέλος των επίσημων επαφών του με την κυπριακή κυβέρνηση.

    Στην ομιλία του, ο κ. Αμινζατέχ ανέφερε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, "ενώ επισημαίνει την ανάγκη για ειρηνική συνύπαρξη και αμοιβαίο σεβασμό των δικαιωμάτων των μελών των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας", ζητεί την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού και την επάνοδο της ειρήνης και της πλήρους ασφάλειας σε ολόκληρη τη νήσο.

    Ο Ιρανός επίσημος τόνισε ότι για την επίτευξη του στόχου αυτού, η Τεχεράνη "επισημαίνει την ανάγκη εφαρμογής των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη συνέχιση των προσπαθειών που καταβάλλει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για συνέχιση των συνομιλιών πρόσωπο με πρόσωπο μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων".

    Ο κ. Αμινζατέχ αναφέρθηκε επίσης στην πορεία των σχέσεων μεταξύ Ιράν και Κύπρου, σημειώνοντας ότι σειρά επισκέψεων από υψηλόβαθμους αξιωματούχους στις δύο πρωτεύουσες έχει συμβάλει ουσιαστικά στη διεύρυνσή τους. Ελπίζω, πρόσθεσε, ότι η συνεργασία μας βαθμιαία θα διευρυνθεί ώστε να περιλάβει εμπορικές και οικονομικές συνεργασίες.

    Αναφερόμενος γενικότερα στις κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής του Ιράν που έχει καθορίσει ο Πρόεδρος Χαταμί, ο Ιρανός αξιωματούχος είπε ότι η χώρα του προβάλλει το διάλογο μεταξύ των διαφόρων πολιτισμών ως μέσο για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου. Εργάζεται επίσης εντατικά, είπε, για την επικράτηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην ταραγμένη περιοχή της, καθώς και για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών μέσω της περιοχής προς την Ευρώπη και άλλες αγορές.

    Ο κ. Αμινζατέχ κατέληξε λέγοντας ότι το Ιράν "δικαιούται να επωφεληθεί από τα προνόμια της συμβολής του" στη διατήρηση και εμπέδωση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, διευκρινίζοντας ότι εννοεί το δικαίωμα για την ανάπτυξη και πρόοδο της χώρας.

    [10] ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

    Αθήνα, 20 Απριλίου 2000 (20:51 UTC+2)

    Νέα εστία έντασης στις σχέσεις ΟΛΜΕ υπουργείου Παιδείας πυροδότησε η χθεσινή ανακοίνωση της ημερομηνίας διεξαγωγής των εξετάσεων, η οποίες θα πραγματοποιηθούν δώδεκα μέρες νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό.

    Οι καθηγητές συνεδρίασαν το πρωί για το θέμα αυτό και εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία εκφράζουν την αντίθεση τους με το χρόνο διεξαγωγής των εξετάσεων, και έκαναν λόγο για τετελεσμένα γεγονότα που δημιουργεί το υπουργείο Παιδείας. Επισημαίνουν ότι υπάρχει συρρίκνωση του διδακτικού έτους και όχι μείωση της εξεταστέας ύλης επί της ουσίας.

    Η αλλαγή στις ημερομηνίες των εξετάσεων ανατρέπει τόσο το πρόγραμμα των μαθητών, όσο και το σχολικό πρόγραμμα, συμπληρώνουν. Οι καθηγητές θεωρούν ότι η μείωση του σχολικού έτους κατά δύο εβδομάδες περίπου δημιουργεί προβλήματα ως προς την επανάληψη της ύλης , καθώς και την διενέργεια ωριαίων και βελτιωτικών διαγωνισμάτων.

    Τέλος, η ΟΛΜΕ ζητά ριζική αλλαγή της εκπαιδευτικής πολιτικής και διάλογο του υπουργείου με τους καθηγητές, ενώ αναλυτικά θα αναφερθεί σε αυτά τα θέματα σε αυριανή συνέντευξη τύπου.

    [11] ΣΟΥΣΕΛ: Η ΑΥΣΤΡΙΑ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Βιένη, 20 Απριλίου 2000 (20:37 UTC+2)

    Ο Καγκελάριος της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σούσελ διέψευσε τις δηλώσεις του Γιεργκ Χάιντερ, ηγέτη του αυστριακού ακροδεξιού κόμματος Ελευθερία που προειδοποίησε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι η Αυστρία θα αποχωρήσει από την Ένωση αν συνεχιστούν οι κυρώσεις εναντίον της.

    Ο κ. Σούσελ επισήμανε ότι η Αυστρία πρέπει να έχει μια λογική αντιμετώπιση παρά τις κυρώσεις τις ΕΕ και τόνισε ότι πρέπει να αποφευχθούν οι συναισθηματικές αντιδράσεις.

    Ο Καγκελάριος επισήμανε ότι ο αυστριακός λαός ξέρει καλά ότι η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ είναι προς όφελος όλων.

    Ο κ. Χάιντερ χαιρέτησε χθες τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Καρλ-Χάιντς Γκράσερ, ο οποίος προειδοποίησε ότι η Αυστρία ενδέχεται να καθυστερήσει τις εισφορές της στην ΕΕ και να κάνει χρήση του βέτο της για να παρεμποδίσει τη λήψη αποφάσεων στους κόλπους της ΕΕ, αν η χώρα συνεχίσει να είναι απομονωμένη.

    Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος ανέφερε ότι ο λαός της χώρας επιθυμεί την απομάκρυνση από την ΕΕ αν συνεχιστούν οι κυρώσεις.

    O.K.

    [12] ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 20 Απριλίου 2000 (20:34 UTC+2)

    Μικτές τάσεις επικράτησαν σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με κυρίαρχη όμως τη συγκρατημένη αισιοδοξία του επενδυτικού κοινού που οδήγησε ορισμένες από τις χρηματαγορές της "γηραιάς" ηπείρου να ενισχυθούν αν όχι και τόσο σημαντικά, έστω σε σημείο σταθεροποιητικό.

    Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε το Ελσίνκι (+2,80%, 15876.3 μονάδες) ακολούθησε το Μιλάνο (+2,29%, 30524 μονάδες), ενώ άνοδο της τάξης του 1,28% κατέγραψε η Μαδρίτη (1048,5 μονάδες). Στο +1,10% ο δείκτης CAC στο Παρίσι (6234,51 μονάδες) ενώ στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE σημείωσε κέρδη της τάξης του 0,91% (6241,2 μονάδες). Η Πράγα ενισχύθηκε κατά 0,90% (582,4 μονάδες), η Κωνσταντινούπολη +0,77% (16938,84 μονάδες), το Αμστερνταμ +0,58% (657,97 μονάδες), η Λισσαβόνα +0,34% (5410,28 μονάδες), η Ζυρίχη +0,23% (7371,1 μονάδες), ενώ οριακή άνοδο κατέγραψε η Βουδαπέστη (+0,07%, 9072,54 μονάδες).

    Στον αντίποδα, πτωτικά κινήθηκαν τα χρηματιστήρια των Βρυξελλών (-1,32%, 2843,73 μονάδες), της Στοκχόλμης (-1,22%, 5886,96 μονάδες), της Φρανκφούρτης (-0,81%, 7157,95 μονάδες), της Μπρατισλάβας (-0,75%, 84,24 μονάδες), της Βαρσοβίας (-0,55%, 1982,8 μονάδες), ενώ οριακές απώλειες σημείωσε η Βιέννη (-0,01%, στις 1123,56 μονάδες).

    [13] Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ 21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ

    Αθήνα, 20 Απριλίου 2000 (20:34 UTC+2)

    Με αφορμή την 21η Απριλίου ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Βουλευτής Επικρατείας Αρης Σπηλιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Στον 20 αιώνα ο Ελληνισμός έζησε στιγμές μεγαλοσύνης και δημιουργίας, αλλά και σκοτεινές περιόδους με τεράστιο εθνικό κόστος. Η δικτατορία της 21ης Απριλίου ήταν η τελευταία - οδυνηρή για τους Ελληνες πολίτες και προσβλητική για τον πολιτικό πολιτισμό μας - σελίδα της ελληνικής πολιτικής ιστορίας.

    Η Νέα Δημοκρατία με υπευθυνότητα εργάστηκε στη Μεταπολίτευση για τη συμφιλίωση, την κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών, την εδραίωση μίας ποιοτικής δημοκρατίας, τη θωράκιση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Με την επιλογή της να εντάξει την Ελλάδα στη Δημοκρατική Ευρωπαϊκή οικογένεια, ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τη σταθερότητα και τη Δημοκρατία στον τόπο μας".

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος υπογράμμισε ότι ο κύκλος της μεταπολίτευσης έκλεισε και ότι διανύουμε ήδη μία νέα εποχή, ένα νέο αιώνα.

    "Οι Ελληνίδες και οι Ελληνες έχουν οριστικά γυρίσει σελίδα. Το διακύβευμα είναι πλέον η ποιότητα και η ουσία της δημοκρατίας. Και σ' αυτήν την κατεύθυνση προχωρούμε με σύνεση και τόλμη", σημείωσε.

    "Η Νέα Δημοκρατία, πρωταγωνιστής στις μεγάλες εθνικές επιλογές και τη θεμελίωση της σύγχρονης ελληνικής δημοκρατίας, συνεχίζει τον αγώνα για ακόμη περισσότερη δημοκρατία, για περισσότερη ποιότητα στη δημοκρατία. Παλεύουμε για πλήρη διαφάνεια στις συναλλαγές του δημοσίου, για την απεξάρτηση του Κράτους από το εκάστοτε κυβερνών κόμμα, για τη λύση των καυτών καθημερινών προβλημάτων, για την αποτροπή της εφιαλτικής προοπτικής της κοινωνίας των δύο τρίτων", κατέληξε.

    [14] ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΚΙΝΑΣ

    Κωνσταντινούπολη, 20 Απριλίου 2000 (20:34 UTC+2)

    Η Κίνα και η Τουρκία υπέγραψαν σήμερα εμπορική συμφωνία, ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά από το Πεκίνο τουρκικών προϊόντων, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κινέζου πρόεδρου Ζιανγκ Ζεμίν στην Τουρκία.

    Ομάδα κινέζων και τούρκων επιχειρηματιών υπέγραψαν την συμφωνία που ορίζει την αγορά τουρκικών προϊόντων όπως μαλλιού, μέταλλων και φρούτων από το Πεκίνο.

    Ο Κερκούτ Γιουτσέγκογλου, πρόεδρος της Ενωσης Τούρκων Επιχειρηματιών δήλωσε ότι πρόκειται για την αρχή μιας σειράς εμπορικών συμφωνιών καθώς ο κ. Ζεμίν έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τους τομείς του τουρισμού, της μεταφοράς, της ενέργειας και πρόσθεσε ότι η Κίνα θα επενδύσει στην Τουρκία.

    Ο.Κ.

    [15] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΧΑΑ

    Αθήνα, 20 Απριλίου 2000 (20:28 UTC+2)

    Το Δ.Σ του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών κατά τη σημερινή του συνεδρίαση ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο της κάτωθι εταιρίας για την εισαγωγή των μετοχών της προς διαπραγμάτευση στο ΧΑΑ: "PAPERPACK - ΤΣΟΥΚΑΡΙΔΗΣ Ι. ΑΒΕΕ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΚΤΥΠΩΣΕΩΝ &ΚΥΤΙΟΠΟΪΑΣ" για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την εισαγωγή της εταιρίας στην Παράλληλη Αγορά του ΧΑΑ.

    Επίσης το ΔΣ του ΧΑΑ ενέκρινε τα ενημερωτικά δελτία της "ΑΛΟΥΜΥΛ ΜΥΛΩΝΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΕ" για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και της "ΥΙΟΙ Χ. ΚΑΤΣΕΛΗ ΑΒΕΕ" για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.

    Σύμφωνα με τα ενημερωτικά δελτία που εγκρίθηκαν η εταιρία "PAPERPACK - ΤΣΟΥΚΑΡΙΔΗΣ Ι. ΑΒΕΕ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΚΤΥΠΩΣΕΩΝ & ΚΥΤΙΟΠΟΙΪΑΣ" θα διαθέσει 555.000 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές ως εξής: 530.000 με δημόσια εγγραφή στο ευρύ επενδυτικό κοινό και 25.000 με ιδιωτική τοποθέτηση.

    Η εταιρία "ΑΛΟΥΜΥΛ ΜΥΛΩΝΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΕ" προβαίνει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου εκδίδοντας 3.669.375 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές με δικαίωμα προτίμησης σε παλαιούς μετόχους και τιμή διάθεσης 2.750 δραχμές και με αναλογία 3 νέες μετοχές ανά 10 παλαιές μετοχές. Επίσης, αποφασίστηκε η έκδοση 6.115.625 νέων δωρεάν κοινών ονομαστικών μετοχών με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών και αναλογία 5 νέες δωρεάν μετοχές για κάθε 10 παλαιές μετοχές.

    Η εταιρία "ΥΙΟΙ Χ. ΚΑΤΣΕΛΗ ΑΒΕΕ" προβαίνει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου εκδίδοντας 2.124.600 νέες κοινές ανώνυμες μετοχές με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης από τις οποίες 2.000.000 θα διατεθούν στην "Π.Δ. ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΒΕΕ" και 124.600 στο προσωπικό και συνεργάτες της εταιρίας με τιμή διάθεσης 2.500 δραχμές. Επίσης αποφασίστηκε η έκδοση 625.035 νέων δωρεάν κοινών ανώνυμων μετοχών με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών και αναλογία 1 νέα δωρεάν μετοχή για κάθε 10 παλαιές μετοχές. Επισημαίνεται ότι για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης θα υπάρξει προσαρμογή της τιμής της μετοχής (εντός πέντε ημερών από την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου) σύμφωνα με τα οριζόμενα στην απόφαση 20 του Δ.Σ του ΧΑΑ.

    Επίσης, το ΔΣ του ΧΑΑ ενέκρινε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση, στην Παράλληλη Αγορά, των 5.215.000 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας "ΕΙΚΟΝΑ ΗΧΟΣ ΑΕΕ", την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση, στην Παράλληλη Αγορά, των 7.687.290 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας "INFORMER AE", καθώς και:

    Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 14.979.446 κοινών ονομαστικών μετοχών που προέκυψαν από αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών της εταιρίας "Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΕ"

    Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 19.467.114 κοινών ανώνυμων μετοχών, που προέκυψαν από αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών της εταιρίας "ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΧΙΟΥ ΑΕ"

    Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 15.000.000 κοινών ονομαστικών μετοχών που προέκυψαν από αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών της εταιρίας "ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ Ε.Α.Ε"

    Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 6.589.375 κοινών ανώνυμων μετοχών, που προέκυψαν από αύξηση του μετοχικού κεφαλαιου με καταβολή μετρητών της εταιρίας "FOLLI - FOLLIE ABEE"

    Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 1.960.004 κοινών ανώνυμων μετοχών που προέκυψαν από αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών της εταιρίας "FLEXOPACK AEBE"

    Tην εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 9.510.380 κοινών ανώνυμων μετοχών που προέκυψαν από αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών της εταιρίας "ΣΕΛΜΑΝ ΑΕ"

    Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 11.956.250 κοινών ανωνύμων μετοχών, που προέκυψαν από αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών της εταιρίας "ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΣΕΛΟΝΤΑ ΑΕΓΕ"

    Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 63.787.500 κοινών ανωνύμων μετοχών, που προέκυψαν από αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΑΕ" λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση της "STABILTON ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ"

    Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 4.275.400 νέων δωρεάν κοινών ονομαστικών μετοχών της "ΑΤΕΡΜΩΝ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΕ" που προέκυψαν από αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών και

    Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 32.662.044 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών και 12.196.782 νέων προνομιούχων ονομαστικών μετοχών της "ΕΤΕΒΑ ΑΕ" που προέκυψαν από μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής και δωρεάν διανομή μετοχών (split).

    [16] Ο Γ. ΣΓΟΥΡΟΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Γ.Γ. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 20 Απριλίου 2000 (20:24 UTC+2)

    Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού ορίστηκε και πάλι ο Γιάννης Σγουρός όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Φλωρίδης.

    Ο κ. Σγουρός σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον υπουργό Πολιτισμού Θεόδωρο Πάγκαλο και τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Φλωρίδη για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν.

    Τόνισε ότι Ελληνικός αθλητισμός σήμερα έχει ένα μεγάλο ενεργητικό διακρίσεων και επιτυχιών και ότι βρίσκεται ήδη πολύ ψηλά και έχει όλες τις δυνατότητες για να πάει ακόμη καλύτερα.

    "Θα προχωρήσουμε με αγάπη για τον αθλητισμό, με συνεργασία και αφοσίωση στους μεγάλους στόχους, που έχει σήμερα ο Ελληνικός Αθλητισμός", κατέληξε.

    [17] ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ "ΑΛΚΗ"

    Θεσσαλονίκη, 20 Απριλίου 2000 (20:23 UTC+2)

    Στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης οδηγήθηκαν το απόγευμα ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της χρηματιστηριακής εταιρίας "Αλκή" για την υπόθεση του παραχρηματιστηριακού σκανδάλου, που αποκαλύφθηκε στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Ιούνιο, με θύματα δεκάδες επενδυτές.

    Οι αδελφοί Γιώργος και Σπύρος Κοτζαμπάσης- πρόεδρος και αντιπρόεδρος της χρηματιστηριακής εταιρίας αντίστοιχα που εδρεύει στην Αθήνα- μετά την ολοκλήρωση της απολογίας τους στη Β' ειδική ανακρίτρια Μαρί Δεργαζιάν κρίθηκαν προφυλακιστέοι για τα αδικήματα της απάτης, της υπεξαίρεσης και της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία. Να σημειωθεί ότι για την ίδια υπόθεση βρίσκεται ήδη προφυλακισμένος από τον περασμένο Ιούνιο και ο πρώην συνεργάτης της τους- διευθυντής των γραφείων της εταιρίας στη Θεσσαλονίκη Λεωνίδας Τεζαψίδης.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Τεζαψίδης εισέπραττε τα χρήματα που του παρέδιδαν οι επενδυτές χωρίς όμως να τα τοποθετεί σε αγορές μετοχών των εταιριών στο χρηματιστήριο της Αθήνας. Ο πρώην διευθυντής της "Αλκή" κατηγορείται μάλιστα ότι παρέδιδε στους επενδυτές πλαστά πινακίδια αγοράς. Όπως καταγγέλλεται το άνοιγμα της εταιρίας στους πελάτες ανέρχεται στο ποσό των 20 δισ. περίπου. Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της "Αλκή" φέρονται ότι γνώριζαν τις παράνομες δραστηριότητες που είχε αναπτύξει ο συνεργάτης τους.

    Ωστόσο οι ίδιοι υποστηρίζουν- με ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρία- ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο καθώς και δικής του πρωτοβουλία η ΑΧΕ τέθηκε έγκαιρα εκτός συναλλαγών του ΧΑΑ. Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ακόμα ότι τον περασμένο Ιούνιο- όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο- οι ίδιοι προκάλεσαν τον αιφνιδιαστικό έλεγχο στα γραφεία της εταιρίας που διατηρούσε ο Τεζαψίδης.

    Γ.Χ.

    [18] ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΗ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΗΣ Κ.Ο.

    Αθήνα, 20 Απριλίου 2000 (20:19 UTC+2)

    Η χθεσινή αυτοπρόταση του Απόστολου Ανδρεουλάκου για το αξίωμα του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας ήταν σήμερα το αντικείμενο συζήτησης για τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Παρά τους χαμηλούς τόνους της Ρηγίλλης για τους 23 ψήφους που συγκέντρωσε ο Απόστολος Ανδρεουλάκος για τη θέση του γραμματέα της Κ.Ο. του κόμματος, υπάρχουν ερωτηματικά για το κατά πόσο η κίνηση αυτή ήταν μία συγκυριακή έκφραση δυσαρέσκειας ή αποτελεί μήνυμα προς τον πρόεδρο, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος διακήρυξε ότι η ΝΔ είναι πολιτική δύναμη του μεσαίου χώρου.

    Στενοί συνεργάτες του κ. Καραμανλή αποδίδουν το γεγονός σε προσωπικές αντιθέσεις βουλευτών εναντι του κ. Σιούφα, ενώ ορισμένοι βουλευτές υποστηρίζουν ότι οι 23 ψήφοι του κ. Ανδρεουλάκου είχαν και πολιτική χροιά.

    Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Μιλτιάδης Εβερτ σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι οι ψήφοι αυτοί δεν έχουν πολιτικό χαρακτήρα, ενώ ο νέος γραμματέας της Κ.Ο. δήλωσε ότι με την ψηφοφορία δε σηματοδοτείται τίποτα.

    [19] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΘΕΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΡΙΣΘΕΝΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ 1967 - 1974 ΓΙΑ ΤΗΝ 21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ

    Αθήνα, 20 Απριλίου 2000 (20:17 UTC+2)

    Σε μήνυμά του για την 21η Απριλίου ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (Σ.Φ.Ε.Α.) 1967 - 1974 υπογραμμίζει:

    "Τριάντα τρία χρόνια από τη νύχτα της 21ης Απριλίου 1967, όταν η στρατιωτικοφασιστική χούντα των συνταγματαρχών με την υποκίνηση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και τη στήριξη του ΝΑΤΟ κατέλυε τους δημοκρατικούς θεσμούς, δολοφονώντας υπερασπιστές των ελευθεριών του λαού, γέμιζε τα ξερονήσια, τις φυλακές και τα άντρια βασανιστηρίων με δημοκρατικούς πολίτες, επιβάλλοντας μία 7χρονη πολιτική και πολιτιστική νύχτα και ανοίγοντας με το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου την κερκόπορτα στον Αττίλα για να καταλάβει τη μισή Κύπρο".

    Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974 υπενθυμίζει κυρίως στους νέους ότι η υπεράσπιση της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Λαϊκής Κυριαρχίας, των Δημοκρατικών Θεσμών και Ατομικών Ελευθεριών έχουν τίμημα.

    "Θυμίζουμε ότι και σήμερα οι δυνάμεις που υποκίνησαν και στήριξαν τη χούντα των συνταγματαρχών ΗΠΑ και ΝΑΤΟ εκτόξευσαν βρώμικο ακήρυκτο πόλεμο και απειλούν με νέο εναντίον των λαών της Γιουγκοσλαβίας, με σοβαρούς κινδύνους γενικής ανάφλεξης στην περιοχή των Βαλκανίων", αναφέρεται στο μήνυμα.

    Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974 ζητά από την Ελληνική Κυβέρνηση να προστατεύσει το Ειρηνικό και Δημοκρατικό μέλλον του λαού μας και θεσμικά με την ευκαιρία των εργασιών της αναθεωρητικής Βουλής και με γενναίες πολιτικές πράξεις αποσύροντας τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις από τα μέτωπα απειλής πολέμου και σταματώντας δια παντός τη διάθεση λιμανιών και δρόμων, επίγειων εναέριων και θαλάσσιων στους ΝΑΤΟϊκούς εισβολείς.

    [20] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Δ. ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Αθήνα, 20 Απριλίου 2000 (20:14 UTC+2)

    Η χώρα μας ξεπερνά ήδη τα οποιαδήποτε προβλήματα και είναι βέβαιο ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα στεφθούν με επιτυχία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, σχετικά με τις δηλώσεις του Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ για την καθυστέρηση των έργων.

    "Η Ελλάδα θα ανταποκριθεί απολύτως στην τιμή που της έγινε με την ανάθεση της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Η χώρα μας αντιμετώπισε και ξεπερνά τα όποια προβλήματα και προετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη παγκόσμια εκδήλωση. Για την κυβέρνησή μας η διοργάνωση αυτή αποτελεί μείζοντα προτεραιότητα. Είναι βέβαιο ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 θα στεφθούν με απόλυτη επιτυχία" είπε ο κ.Ρέππας.

    [21] Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΘΕΙ Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

    Αθήνα, 20 Απριλίου 2000 (20:11 UTC+2)

    Δεν θα χαθεί η Ολυμπιάδα επισήμανε το υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Φλωρίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τη δήλωση του πρόεδρου της ΔΟΕ Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004.

    Ο κ. Φλωρίδης θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τα μέλη της Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Νικολάου και Φιλάρετο, οι οποίοι συναντήθηκαν με τον κ. Σάμαρανκ. Θα έχει μία ενημέρωση από αυτούς για το τι συζητήθηκε μεταξύ τους και στην συνέχεια πιθανόν θα υπάρξει και δική του συνάντηση με τον κ. Σάμαρανκ.

    Διαβεβαίωσε, επιπλέον ότι δεν υπάρχει ζήτημα τη ανταπόκρισης της Ελλάδας στις υποχρεώσεις της, καθώς και ότι η πορεία των έργων είναι σε ικανοποιητικό σημείο. "Η Ελλάδα θα είναι απολύτως συνεπής στο χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί, στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και ο Ολυμπιακοί αγώνες του 2004, όχι απλώς θα πραγματοποιηθούν, αλλά θα είναι και ένα ορόσημο στην ιστορία της διεξαγωγής των Ολυμπιακών αγώνων".

    Εκτίμησε ότι δεν υπήρχε καθυστέρηση λόγω της προεκλογικής περιόδου, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη κράτησε μόνο ένα μήνα, ανεξάρτητα από την ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών, διάστημα ασήμαντο που μπορεί να καλυφθεί άμεσα.

    "Εμείς οφείλουμε να δουλέψουμε με τους απαιτούμενους ρυθμούς ανεξάρτητα με το τι δηλώσεις κάνουν οι διεθνείς παράγοντες", σημείωσε. "Δεν είναι θέμα κάποιος να μας πει τι θα κάνουμε. Ξέρουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε και όπου χρειάζεται να επιταχύνουμε θα επιταχύνουμε".

    Παρατήρησε, τέλος, ότι στις μέχρι πρότινος δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΔΟΕ εξέφραζε την αισιοδοξία του και δεν μπορεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να έχουν συμβεί τόσο αλλαγές που να δικαιολογούν την καινούργια άποψη.

    [22] ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΑΜΑΡΑΝΚ ΖΗΤΑ Η Ν.Δ.

    Αθήνα, 20 Απριλίου 2000 (20:10 UTC+2)

    O εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αρης Σπηλιωτόπουλος, κάλεσε την κυβέρνηση να ευαισθητοποιηθεί, σχετικά με τις επισημάνσεις του Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 2004, και σε συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις να πράξει τα δέοντα για να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος, όσον αφορά την ολοκλήρωση των έργων.

    [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ - ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 20 Απριλίου 2000 (19:47 UTC+2)

    Εθιμοτυπική συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, Τάκη Κληρίδη, είχε σήμερα ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος.

    Ο κ. Παπαδόπουλος και ο κ. Κληρίδης συζήτησαν για το νέο αναβαθμισμένο ρόλο που καλείται να παίξει η Θεσσαλονίκη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Ο κ. Κληρίδης αναφέρθηκε στις κατευθύνσεις της κυπριακής κυβέρνησης για την εναρμόνιση της νομοθεσίας τους με τη νομοθεσία της Ε.Ε. στο πλαίσιο των διαδικασιών για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 20 April 2000 - 18:14:17 UTC