Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-04-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΟΛΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΝΕΑ 4ΕΤΙΑ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ-ΖΕΜΙΝ
  • [03] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [04] ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
  • [05] ΝΤΟΚΛΕ: ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΘΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΤΕΤΟΒΟΥ
  • [06] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [07] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΖΑΒΑΡΑ ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ
  • [08] ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΛΑΜΙΑΣ
  • [09] ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΣΤΟΝ ΜΑΤΘΙΑ
  • [10] ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΞΟΝΙΚΟΥΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΥΣ
  • [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΛΜΠΡΑIΤ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [12] ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΙΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΟ ΚΟΥΣΑΝΤΑΣΙ
  • [13] ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ Ο ΕΛΙΑΝ
  • [14] ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ
  • [15] ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ
  • [16] ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ ΗΡΩΪΝΗΣ
  • [17] ΥΓΕΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΑΝΕΡΓΙΑ, ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
  • [18] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΚΑΙ Ο ΝΙΚΟΛΙΤΣ
  • [19] ΘΕΤΙΚΗ Η ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩ
  • [20] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ
  • [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ Ζ. ΖΕΜΙΝ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ
  • [22] ΣΥΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ROMTELECOM
  • [23] ΝΕΕΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

  • [01] ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΟΛΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΝΕΑ 4ΕΤΙΑ

    Αθήνα, 22 Απριλίου 2000 (14:39 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ολομέλεια της Βουλής

    Της Νατάσας Θωμά

    Η ισχυρή Ελλάδα μέσα στη διεθνή σκηνή, ιδιαίτερα στην ΕΕ και στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία, η ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα, η ολοκλήρωση του κοινωνικού κράτους με τη στήριξη των κοινωνικά αδύναμων και η μάχη για την ανεργία είναι οι άξονες του κυβερνητικού έργου για την τετραετία 2000-2004.

    Ενός έργου που -όπως τόνισε σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ανακοινώνοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του- αρχίζει αμέσως.

    Στις δεσμεύσεις του, όλα όσα είχε υποσχεθεί προεκλογικά η κυβέρνησή του, με διάλογο, εργασιακή ειρήνη και καθόλου αιφνιδιασμούς.

    Στο κάλεσμά του όλοι οι Έλληνες σε μια συστράτευση χωρίς διαχωρισμούς και όλα τα κόμματα σε μία πολιτική συναίνεσης που δεν θα θυσιάζεται σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

    "Το 2004 θα έχουμε φτιάξει μια Ελλάδα και μια κοινωνία που δεν θα θυμίζει σε τίποτα το 1994", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τις δυσκολίες του αγώνα αυτού και σημειώνοντας:

    "Πρέπει ωστόσο να ξέρουμε ότι ως σήμερα τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Και τίποτα δεν πρόκειται να μας χαριστεί από κανέναν. Την θέση μας στον κόσμο θα την κατακτήσουμε με τις δικές μας επιλογές, αποφάσεις και προσπάθειες. Θα δουλέψουμε, θα δουλέψω σκληρά".

    Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός "από τον τρόπο δράσης και το κύρος μας στην ευρωπαϊκή σκηνή θα κριθεί η οικονομική μας πρόοδος και πόσο θα κυριαρχήσουμε στις εξελίξεις της παγκόσμιας οικονομίας ώστε να μη φοβόμαστε ούτε να απειλούμαστε από αυτές".

    "Η Ελλάδα -τόνισε ο κ. Σημίτης- απέδειξε ότι μπορεί να αποτελεί παράγοντα ειρήνης, συνεργασίας και ανάπτυξης στη Ν.Α. Ευρώπη. Είμαστε δύναμη ευθύνης κι έτσι θα συνεχίσουμε. Δημιουργούμε μια Ελλάδα που δεν φοβάται κανένα σύγχρονο πρόβλημα γιατί ξέρει ότι μπορεί να το λύσει".

    Για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του πρώτη προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση της πορείας προς την ΟΝΕ με καταληκτική ημερομηνία την 19η Ιουνίου.

    Η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα ήταν και παραμένουν γνώμονες των πολιτικών μας για την επόμενη τετραετία, επεσήμανε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε:

    "Επιδιώκουμε αύξηση του ΑΕΠ μέσα στο 2000 κατά 4% περίπου με ανοδική τάση, να προσεγγίσουμε το 80% του βιοτικού επιπέδου της Ευρώπης των 15 το 2004, τη διαρκή συμπίεση του πληθωρισμού προς το 2% και μέχρι το 2002 μείωση του χρέους του δημόσιου τομέα ως ποσοστού ΑΕΠ κατά 6 περίπου ποσοστιαίες μονάδες".

    "Για τα επόμενα 7 χρόνια -συνέχισε- έχουμε σχεδιάσει τη διάθεση 15,7 τρισ. δρχ. από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, από τα οποία το 80% θα πάει στην περιφέρεια, ενώ στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα θα υλοποιηθούν οι φορολογικές αλλαγές για τις οποίες δεσμευτήκαμε ώστε να υπάρξει περισσότερη δικαιοσύνη και ως κίνητρο για την παραγωγικότητα".

    Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι "οδηγός της τετραετίας θα είναι το όραμα μας για μια Ελλάδα υψηλά στην κοινωνία των ευρωπαϊκών χωρών, δημιουργική, ισχυρή ως χώρα, κοινωνία και οικονομία με υπερήφανους Έλληνες που πετυχαίνουμε τους όποιους στόχους μας" και ζήτησε την στήριξη της κυβέρνησης με την ψήφο εμπιστοσύνης.

    Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί αύριο το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Δευτέρας με ονομαστική ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

    Ειδικότερα:

    Εξωτερική πολιτική: Στόχος η "μεγιστοποίηση των ωφελημάτων μέσα από την ισχυρή, ισότιμη, πρωτοβουλιακή παρουσία της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό περιφερειακό και διεθνές σύστημα". Θα στηρίζεται συγχρόνως και σε μια πολιτική αυξημένης αποτρεπτικής ικανότητας απέναντι σε κάθε εξωτερική επιβουλή.

    Ειδικότερα ο πρωθυπουργός υπογράμμισε:

    "Η ελληνική εξωτερική πολιτική θα συνεχίσει να είναι μια πολιτική διάδοσης και στήριξης των αρχών της δημοκρατίας και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, της διεύρυνσης και ανάπτυξης των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων, της δημοκρατικής διακυβέρνησης του διεθνούς συστήματος. Είναι μια πολιτική που έχει ως αφετηρία της το σεβασμό των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας όλων. Την αταλάντευτη υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Είναι μια εξωτερική πολιτική αρχών, ηθικής και δικαίου".

    Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, τόνισε ότι βασικός στρατηγικός στόχος είναι η πλήρη αξιοποίηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ελσίνκι στη βάση των πάγιων αρχών και θέσεών μας. Για τη μόνη πραγματική διαφορά που υπάρχει, δηλαδή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, ο δρόμος επίλυσής της είναι η παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, κεντρικός στόχος παραμένει η προώθηση της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, καθώς και η δίκαιη επίλυση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας. Σ' ένα κράτος με ενιαία κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα. Χωρίς στρατεύματα κατοχής και πρόσφυγες.

    Για την αποτελεσματική προώθηση των στόχων της εξωτερικής πολιτικής προϋπόθεση είναι η παραπέρα ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας και θωράκισης της χώρας. Παρά τις κοσμογονικές αλλαγές που σημειώθηκαν στο παγκόσμιο σύστημα, την ανάδειξη της Ελλάδας σε χώρα ταχείας οικονομικής ανασυγκρότησης μ' ένα νέο ρόλο στα Βαλκάνια, παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας, η διατήρηση και η ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας παραμένει προτεραιότητα.

    Η αποτρεπτική ικανότητα της χώρας με την υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος, η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, η διαρκής αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και στις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, θα συνεχίσουν να είναι βασικά στοιχεία της πολιτικής μας. Η δέσμευσή μας για τη μείωση της θητείας στους 12 μήνες θα πραγματοποιηθεί σταδιακά σε διάστημα τριών ετών.

    Για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004, θα αποτελούν πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης για τη διοργάνωση μιας άρτιας Ολυμπιάδας.

    Για την ανεργία: Θα βασιστεί σε τρεις άξονες. Ανάπτυξη-Απασχόληση-Μείωση των ανισοτήτων και της ανεργίας. Ως προς την μείωση των ανισοτήτων, ο κρατικός προϋπολογισιμός θα καλύψει ήδη από το 2000, όταν θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας την εισφορά κύριας ασφάλισης στο ΙΚΑ όσων αμείβονται με κατώτατο ημερομίσθιο. Αυτό σημαίνει μια βελτίωση της τάξης των 140.000 δρχ. το χρόνο, δηλαδή 10.000 δρχ. περίπου το μήνα, για 270.000 εργαζομένους.

    Κεντρικό εργαλείο στη μάχη της απασχόλησης είναι ένα ευρύ φάσμα εξειδικευμένων παρεμβάσεων που συμπυκνώνονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση. Με πόρους ύψους πάνω από 2 τρισ. δρχ. για την κατάρτιση, την απασχόληση και την εκπαίδευση, την προώθηση ίσων ευκαιριών για τις γυναίκες. Με την ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου των αλλοδαπών εργαζομένων στην Ελλάδα.

    Ένα τρισεκατομμύριο δρχ. θα διατεθεί για να μάθουν οι εργαζόμενοι να χειρίζονται νέες τεχνολογίες. Η δέσμευσή μας για 300.000 νέες ευκαιρίες απασχόλησης άλλες 300.000 θέσεις αμειβόμενης κατάρτισης για ανέργους και 300.000 θέσεις κατάρτισης και επανακατάρτισης μέχρι το τέλος της τετραετίας είναι οδηγός της δράσης μας.

    Συγχρόνως θα επιδιώξουμε την εργασιακή ειρήνη και την κοινωνική εμπιστοσύνη.

    Για παιδεία: Πρώτη προτεραιότητα η προετοιμασία της νέας γενιάς για την Κοινωνία της Γνώσης, για την Κοινωνία της Πληροφορίας. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα ολοκληρωθεί μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο. Από την εμπειρία της εφαρμογής, θα αντλούνται κάθε φορά τ' αναγκαία συμπεράσματα για τις βελτιώσεις και τις προσαρμογές, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.

    Στους στόχους μας είναι η πλήρης αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών μέσα στη διδακτική πράξη. Μέχρι το 2001 θα έχει πραγματοποιηθεί η σύνδεση κάθε σχολικής μονάδας με το Internet. Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στην ολοκλήρωση σύγχρονων κτιριακών υποδομών σε όλη την Ελλάδα. Προωθούμε τον ριζικό εκσυγχρονισμό των αναλυτικών προγραμμάτων και βιβλίων. Στόχος μας συγχρόνως είναι η σταθερή επέκταση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου, η γενίκευση της πρόσθετης διδακτικής στήριξης των μαθητών και η σταθερή επέκταση των σχολικών βιβλιοθηκών, η διά βίου εκπαίδευση.

    Η τριτοβάθμια εκπαίδευση τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ ενισχύονται σταθερά ώστε να παρέχουν υψηλού επιπέδου ποιότητα γνώσεων, να προωθούν την έρευνα και την καινοτομία.

    Κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή έχει ο Έλληνας εκπαιδευτικός, η ουσιαστική αναβάθμισή του με τη συνεχή και επαναλαμβανόμενη επιμόρφωση, καθώς και η εξασφάλιση όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων για να επιτελεί αποτελεσματικά το έργο του.

    Για Υγεία: Οι άξονες στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση είναι το Δίκτυο ενάντια στη φτώχεια και τον αποκλεισμό, η μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, και ο εκσυγχρονισμός του ασφαλιστικού συστήματος.

    Γι' αυτό ο κοινωνικός προϋπολογισμός για τη νέα τετραετία 2000-2004 θα είναι ύψους 45 τρισ. δρχ. Τα πρώτα μέτρα από 1.1.2001: Η κατώτατη σύνταξη γήρατος του ΙΚΑ μαζί με το ΕΚΑΣ ανέρχεται στις 152.000 δρχ. και από εκεί και πέρα συνεχίζουν οι αυξήσεις μέχρι το τέλος της τετραετίας. Προς την ίδια κατεύθυνση θα ακολουθήσουν σταδιακά και τα άλλα Ταμεία. Αυξάνεται το ΕΚΑΣ κατά ένα ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη, φθάνοντας στις 28.000 δρχ. Το μέτρο αφορά 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Το αφορολόγητο όριο φόρου εισοδήματος αυξάνεται από 1,9 σε 2,3 εκατ. δρχ. Τέλος θα μπαίνουν σε εφαρμογή οι φορολογικές ελαφρύνσεις που εξαγγείλαμε για τους πολύτεκνους.

    Ειδικότερα για το ασφαλιστικό, αφού επανέλαβε ότι δεν θα θιγούν ώριμα δικαιώματα, τόνισε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν επιλογή μεταξύ παλαιών και νέων ρυθμίσεων.

    "Θα προχωρήσουμε με προσοχή -είπε-, διάλογο, με τεκμηρίωση για την προστασία των συμφερόντων των εργαζομένων. Θέλουμε κλίμα εμπιστοσύνης και δεν θα αιφνιδιάσουμε κανέναν.

    Σε ό,τι αφορά το ΕΣΥ υπογράμμισε: Μέσα στο 2000 τίθενται σε λειτουργία τα νέα νοσοκομεία Ρόδου, Χανίων, Καλαμάτας, Σερρών και Αλεξανδρούπολης, αλλά και οι νέες πτέρυγες των νοσοκομείων Σπάρτης, Τρίπολης, Κορίνθου και Ψυχιατρικού Αθηνών, που προσθέτουν συνολικά γύρω στις 8.000 κλίνες στο ΕΣΥ. Μέσα στους επόμενους μήνες θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την πρόσληψη περισσότερων των 10.000 ατόμων. Σύντομα το ΕΚΑΒ θα έχει 5 ελικόπτερα και 2 μικρά αεροσκάφη που λύνουν οριστικά το πρόβλημα των αεροδιακομιδών.

    Για τους αγρότες: Ενισχύεται το αγροτικό εισόδημα, η αγροτική παραγωγή, οι υποδομές, η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη της υπαίθρου με 9,5 τρισ. δρχ. από το Γ' Κ.Π.Σ.

    Για αναθεώρηση συντάγματος, βασικές τομές θα είναι: Η θέσπιση νέων συνταγματικών δικαιωμάτων και η κατοχύρωση για πρώτη φορά των ανεξάρτητων δημόσιων αρχών. Η καθιέρωση της αρχής του κοινωνικού κράτους. Η αποσύνδεση εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την απειλή της διάλυσης της Βουλής. Η κατοχύρωση της διαφάνειας στα οικονομικά κομμάτων και υποψηφίων και γενικά στη δημόσια ζωή. Η αποφασιστική ενίσχυση της εσωτερικής και εξωτερικής ανεξαρτησίας των δικαστών.

    Για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας: Επεκτείνονται οι πεζές περιπολίες, ενισχύεται κατά τη διάρκεια της τετραετίας η Ελληνική αστυνομία με 5.000 άτομα και σύγχρονο εξοπλισμό ενώ οι δυνάμεις της συνοριακής φύλαξης θα ενισχυθούν περαιτέρω μέχρι το τέλος του 2000.

    Για περιβάλλον και συγκοινωνίες: Αποτελεί σταθερή προτεραιότητα και δέσμευση η δημιουργία σύγχρονων υποδομών και ολοκληρωμένα δίκτυα περιβάλλοντος, ενώ δίνεται δυναμική ώθηση στην ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών με έργα όπως η Εγνατία και η κατασκευή του Δυτικού ’ξονα.

    Για Δημόσια Διοίκηση: Γνώμονας της πολιτικής που θα ακολουθηθεί θα είναι η διαρκής μεταρρύθμιση. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και η μεταφορά αρμοδιοτήτων στην περιφέρεια, η ενίσχυση των ΟΤΑ και η ανάδειξη με ταχύτερους ρυθμούς του επιτελικού χαρακτήρα της κεντρικής διοίκησης.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ-ΖΕΜΙΝ

    Αθήνα, 22 Απριλίου 2000 (11:55 UTC+2)

    Φωτογραφία: Η Βουλή των Ελλήνων

    Την ταυτότητα απόψεων των δύο χωρών στα μεγάλα προβλήματα της εποχής και τους ιδιαίτερα φιλικούς και ιστορικούς δεσμούς που τις συνδέουν, υπογράμμισαν ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Ζιανγκ Ζεμίν και ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, στη συνάντησή τους που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο κτίριο του Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο των επισήμων επαφών του Κινέζου ηγέτη στη χώρα μας.

    Ο κ. Κακλαμάνης υποδέχθηκε τον Ζιανγκ Ζεμίν με ιδιαίτερα θερμά λόγια επαναλαμβάνοντας τη φράση του Δημόκριτου που χρησιμοποίησε κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο ο Κινέζος ηγέτης ότι "αυτοί που φρονούν τα ίδια είναι φίλοι", επισημαίνοντας ότι η επίσκεψη αυτή θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση των ήδη στενών σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

    Από την πλευρά του ο Κινέζος επίσημος εξήρε τον αρχαίο πολιτισμό και τη μακρόχρονη ιστορία των δύο χωρών, κατονόμασε αρκετούς αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους και τόνισε ότι στην Ελλάδα αναδείχθηκαν οι βασικές αρχές και αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται διαχρονικά ο παγκόσμιος πολιτισμός.

    Κατά τη συνάντηση τονίστηκε η τεράστια πρόοδος την οποία επιτελεί η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, τα εκσυγχρονιστικά προγράμματα και οι μεγάλες επιδόσεις της στον αναπτυξιακό τομέα, καθώς και ο ρόλος της ως δυνάμεως σταθερότητας και ειρήνης παγκοσμίως.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τις ευχαριστίες της χώρας μας για τη θετική στάση της Κίνας στα μεγάλα θέματα που αφορούν τον Ελληνισμό, με ιδιαίτερη αναφορά στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας τη στενή συνεργασία τόσο σε επίπεδο κυβερνήσεων όσο και κοινοβουλίων στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών.

    Στη συνάντηση παρέστησαν και οι Αντιπρόεδροι της Βουλής Κ. Γείτονας, Κ. Βρεττός, Α. Ψαρούδα-Μπενάκη και Π. Κοσιώνης.

    [03] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Αθήνα, 22 Απριλίου 2000 (12:25 UTC+2)

    Φωτογραφία: Το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Σημίτη μετά τις εκλογές της 9ης Απριλίου 2000.

    Η προετοιμασία των Ολυμπιακών αγώνων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, δήλωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε το πρωί.

    Το υπουργικό συμβούλιο ψήφισε πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αφορά στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για πρόσληψη εκπαιδευτικών και προήγαγε στο βαθμό του πρέσβη το διπλωμάτη κ. Σαββαϊδη, ο οποίος προορίζεται για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών.

    Ο κ. Σημίτης ζήτησε από τους υπουργούς να λείψουν μόνο από τη Μεγάλη Παρασκευή έως την Τρίτη του Πάσχα.

    [04] ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

    Σόφια, 22 Απριλίου 2000 (20:23 UTC+2)

    Κατά την τελευταία συνεδρίαση της μεικτής συνοριακής επιτροπής Βουλγαρίας - Ελλάδας, Ελληνες αξιωματικοί παραδέχθηκαν ότι επαναπροωθούν αμέσως όλους τους Βούλγαρους λαθρομετανάστες από τη Βόρεια Ελλάδα.

    Το κέντρο της λαθρομετανάστευσης από την Βουλγαρία είναι η Κομοτηνή, η οποία βρίσκεται πιο κοντά στη δίοδο Μακάζα.

    Από τις αρχές του χρόνου η μεθοριακή αστυνομία στο Μομτσίλγκραντ συνέλαβε στα σύνορα περίπου 120 λαθρομετανάστες. Περίπου 60 εντόπισαν οι ελληνικές αρχές στην περιοχή της Κομοτηνής, τους οποίους και επαναπροώθησαν.

    Τα ενισχυμένα μέτρα των ελληνικών αρχών κατά της λαθρομετανάστευσης δεν αφορούν μόνο τους Βούλγαρους πολίτες που έχουν περάσει λαθραία τα σύνορα.

    Οι Βούλγαροι δουλεύουν κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Τους προσλαμβάνουν ως βοσκούς φύλακες και ανειδίκευτους εργάτες.

    [05] ΝΤΟΚΛΕ: ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΘΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΤΕΤΟΒΟΥ

    Τίρανα, 22 Απριλίου 2000 (20:21 UTC+2)

    Ο αντιπρόεδρος της αλβανικής Βουλής Ναμίκ Ντόκλε σε δηλώσεις του στο Στρασβούργο ανέφερε ότι οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ - παρότι τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται ενθαρρυντικά βήματα - δεν χαίρουν ίσων δικαιωμάτων και ότι οι αρχές της χώρας θα πρέπει να αναγνωρίσουν επίσημα το Πανεπιστήμιο του Τετόβου.

    [06] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Σόφια, 22 Απριλίου 2000 (20:20 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Η χθεσινή συζήτηση στη βουλγαρική Βουλή και οι κατηγορίες περί διαφθοράς, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων της Σόφιας.

    Η αντιπολιτευόμενη "Σεγκά", παρουσιάζει τις δηλώσεις του προέδρου της βουλγαρικής Βουλής, Ιορντάν Σοκόλοφ σύμφωνα με τον οποίο "η Ρωσία στέκεται πίσω από τις επιθέσεις του Μπογκομίλ Μπόνεφ εναντίον της κυβέρνησης "Κόστοφ". Κατά την άποψή του, "είναι δυνατόν στις επιθέσεις κατά της κυβέρνησης "Κόστοφ" να αναμιγνύονται όσοι δεν θέλουν η Βουλγαρία να βαδίζει προς την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα προς το ΝΑΤΟ".

    Η "Μονίτορ" δημοσιεύει εκτενή συνέντευξη του υπουργού Εσωτερικών, Εμανουήλ Ιορντανόφ, ο οποίος υποστηρίζει: "Υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι για την ανάληψη της εξουσίας που αντί για προγράμματα και ιδέες παρουσιάζουν δυσφημιστικά υλικά, αλλά αυτό είναι ζήτημα στύλ και οικογενειακής διαπαιδαγώγησης".

    Η φιλοκυβερνητική "Ντεμοκράτσια" δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συνεδρίαση εισαγγελέων και ανακριτών που διεξήχθηκε χθες. Η εφημερίδα παραθέτει τις δηλώσεις του Ιβάν Κόσοφ εκεί, σύμφωνα με τον οποίο "σε περίπτωση διαφθοράς θα προχωράμε σε δίωξη από την εξουσία".

    Υπό τον τίτλο: "Παραίτηση αμέσως", η αντιπολιτευόμενη "Ντούμα" σχολιάζει την χθεσινή συζήτηση της βουλγαρικής Βουλής λέγοντας ότι "ο πρωθυπουργός Κόστοφ έφυγε από τη Βουλή αμέσως μετά τις ερωτήσεις της αριστεράς".

    Η εφημερίδα "24 ώρες" έχει ανάλυση με τίτλο "Οι γαμβροί η πέμπτη εξουσία στη Βουλγαρία".

    Η "Τρούντ" δημοσιεύει συνέντευξη με τον διευθυντή της "Ιντρακόμ", Γιάννη Τζαβάρα, ο οποίος ισχυρίζεται ότι "στελέχη της εταιρίας δεν είναι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας "ΣΤΑΖΙ".

    [07] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΖΑΒΑΡΑ ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ

    Σόφια, 22 Απριλίου 2000 (20:12 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Με αφορμή τις πρόσφατες κατηγορίες εφημερίδας της Σόφιας κατά της "Ιντρακόμ", η οποία έγραψε ότι ο πρόεδρος της ελληνικής εταιρίας, Σωκράτης Κόκκαλης, μπορεί να βάλει χέρι στα μυστικά των υπουργείων ΄Αμυνας και Εσωτερικών, καθώς και των ειδικών υπηρεσιών της Βουλγαρίας σε περίπτωση που υπογραφεί η συναλλαγή για την εξαγορά του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της Βουλγαρίας (ΒΤΚ) από την υποψήφια ελληνο-ολλανδική κοινοπραξία ΟΤΕ-ΚΡΝ, η εφημερίδα της Σόφιας "Τρούντ" δημοσιεύει σήμερα συνέντευξη του διευθυντή της "Ιντρακόμ", Γιάννη Τζαβάρα, σε μια προσπάθεια να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη δραστηριότητα αυτής της εταρίας.

    Στην ερώτηση "πως βλέπει η "Ιντρακόμ" τη συναλλαγή για την εξαγορά του ΒΤΚ από την υποψήφια ελληνο-ολλανδική κοινοπραξία ΟΤΕ-ΚΡΝ" ο κ. Τζαβάρας απαντάει: "είμαστε ιδιωτική εταιρία που παράγει τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό", τονίζοντας ότι "η Ιντρακόμ" διαθέτει στρατηγική συμφωνία με τον ΟΤΕ που τον υποχρεώνει να εκπληρώνει το 30% των προμηθειών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μέσω της "Ιντρακόμ".

    Η εφημερίδα της Σόφιας "Τρούντ" ζητάει από τον κ. Τζαβάρα να κάνει σχετικό σχόλιο. "Για να γίνει αυτό χρειάζεται ο ΟΤΕ να αγοράσει τον ΒΤΚ, μετά τα πράγματα εξαρτώνται από τον ίδιο τον ΟΤΕ", σημειώνει από την πλευρά του ο κ. Τζαβάρας.

    Σχετικά με τις κατηγορίες κατά του ΟΤΕ και της "Ιντρακόμ" που κατατέθηκαν στην Γενική Εισαγγελία στην Αθήνα ο κ. Τζαβάρας υπογραμμίζει ότι "οι κατηγορίες αυτές δεν αποδείχθηκαν και η ανακριτική έρευνα διακόπηκε".

    Ερωτηθείς εάν η "Ιντρακόμ" δείχνει ενδιαφέρον προς την φετινή αποκρατικοποίηση μετοχικού μεριδίου του ΟΤΕ ο Γιάννης Τζαβάρας αναφέρει ότι "νόμος για όλους τους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους είναι να μήν συμμετέχουν σε εθνικούς τηλεπικοινωνιακούς φορείς, επειδή μ΄αυτόν τον τρόπο παραβιάζεται η ισορροπία μεταξύ των πελατών της εταιρίας".

    Στην ερώτηση "ποιές είναι οι σχέσεις της "Ιντρακόμ" με τις αμερικανικές εταιρίες και πως θα σχολιάσετε τις κατηγορίες ότι είστε πράκτορες της "ΣΤΑΖΙ" ο κ. Τζαβάρας τονίζει: "η απάντηση είναι εύκολη. Το ένα θα απαγόρευε το άλλο, αφού διατηρούμε συνεργασία με τις μεγαλύτερες τηλεπικοινωνιακές εταιρίες πέραν του ωκεανού όπως την "Σίσκο", τη "Χιούλετ Πάκαρτ", τη "Σάν", τη "Κοκχίτ Μάρτιν", το "Μπόιγκ" και το "΄Ορακλ", αυτοί οι ισχυρισμοί δεν φαίνονται σοβαροί".

    Καταλήγοντας η "Τρούντ" καλεί τον κ. Τζαβάρα να σχολιάσει τις σχέσεις μεταξύ της "Ιντρακόμ" και του ΠΑΣΟΚ: "Η "Ιντρακόμ" ιδρύθηκε πολλά χρόνια μετά την εμφάνιση του ΠΑΣΟΚ, εμείς δεν διατηρούμε ιδιαίτερες σχέσεις με καμιά πολιτική δύναμη. Ανεξάρτητα από το ποιός κυβερνά, η "Ιντρακόμ" αναπτύσσεται, εμείς δεν έχουμε χρηματοδοτήσει κανέναν ούτε στην Ελλάδα, ούτε εκτός της Ελλάδας".

    Στό τέλος της συνέντευξής της με τον διευθυντή της "Ιντρακόμ" η εφημερίδα της Σόφιας "Τρούντ" υπενθυμίζει ότι ο Γιάννης Τζαβάρας είναι 41-ετών και τα τελευταία 15 χρόνια έχει δουλέψει για την "Ιντρακόμ". ΄Εχει τελειώσει το πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Διευκρινίζει επίσης ότι σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αυτός θεωρείται το δεξί χέρι του μεγιστάνα Κόκκαλη.

    [08] ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΛΑΜΙΑΣ

    Αθήνα, 22 Απριλίου 2000 (19:51 UTC+2)

    Πανικός κυριαρχεί μεταξύ των καταθετών της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λαμίας, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της το Σάββατο η εφημερίδα "Τα Νέα", μετά την απομάκρυνση του προέδρου της και του γενικού διευθυντή της, ενώ η Τράπεζα βρίσκεται ήδη υπό τον απόλυτο έλεγχο της Τραπέζης της Ελλάδος. Ειδικότερα, με απόφασή του ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Παπαδήμος απομάκρυνε τον πρόεδρο της Συνεταιριστικής Τράπεζας κ. Θανάση Τριανταφυλλόπουλο και τον γενικό διευθυντή κ. Αχιλλέα Βόττα. Την απόφαση τού επέδωσαν δύο στελέχη της Τράπεζας, αργά το βράδυ της Πέμπτης, και ζήτησαν παράλληλα ανασύνθεση του διοικητικού συμβουλίου.

    Αν και από την πλευρά των ελεγκτών της Τραπέζης της Ελλάδος δεν αναλύθηκαν λεπτομέρειες, σύμφωνα με πληροφορίες, στους ελέγχους εντοπίστηκαν σοβαρές παραλείψεις από τους δύο απομακρυνθέντες, που αγγίζουν τα όρια του Ποινικού Δικαίου, και δεν αποκλείουν δικαστική συνέχεια.

    Οι εξελίξεις αυτές ήταν συνακόλουθο των ελέγχων που έκανε η Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και το ΣΔΟΕ. Ύστερα από εντολή εισαγγελέως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές της Τραπέζης της Ελλάδος εντόπισαν σοβαρές παραλείψεις στη χορήγηση δανείων, ενώ μεταξύ των όσων εντοπίσθηκαν ήταν και δανειοδοτήσεις σε συγγενικά πρόσωπα της διοίκησης, χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες εξασφαλίσεις.

    [09] ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΣΤΟΝ ΜΑΤΘΙΑ

    Αθήνα, 22 Απριλίου 2000 (19:46 UTC+2)

    Την αντίθεσή της με τις θέσεις που εξέφρασε ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, κ. Στεφ. Ματθίας, για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής Δικαιοσύνης, διατυπώνει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) και απαντά με ιδιαίτερα αιχμηρό ύφος στις εισηγήσεις του.

    Στο στόχαστρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, στην οποία προεδρεύει ο αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κ. Κων. Λυμπερόπουλος, βρίσκονται κυρίως οι προτάσεις του κ. Ματθία για μείωση του αριθμού των δικαστικών λειτουργών, για περικοπή μισθών σε όσους δικαστές δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στα καθήκοντά τους και για περιορισμό της αυτοδιοίκησης των δικαστηρίων.

    "Δεν μπορεί να μάχεσαι για αρετή, πολεμώντας με όπλο τον φόβο και την απειλή...", τονίζει χαρακτηριστικά η ΕΔΕ με ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι "προξενεί εντύπωση πως διατυπώθηκαν γενικευμένες απόψεις από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου περί "περικοπής μισθών κ.λπ." από "κακούς και μη αποδοτικούς" δικαστές και μάλιστα ανεξάρτητα από υπαιτιότητα".

    "Ο κ. πρόεδρος ­ σημειώνει ­ στην προσπάθειά του να καταδείξει το μέγεθος των προβλημάτων αδικεί το δικαστικό σώμα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ανασφάλεια και ανησυχία στους πολίτες για την ποιότητα της απονεμόμενης δικαιοσύνης. Όμως, τέτοια μέτρα τύπου "αστυνομικοδιοικητικού προστίμου" δεν επιλύουν το πρόβλημα, αντίθετα οδηγούν σε "υπαλληλοποίηση" των δικαστών και δοκιμάζουν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία τους...".

    [10] ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΞΟΝΙΚΟΥΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΥΣ

    Αθήνα, 22 Απριλίου 2000 (19:46 UTC+2)

    Σε κίνδυνο θέτουν τη δημόσια υγεία οι υπερβολικά πολλοί αξονικοί τομογράφοι που υπάρχουν στην χώρα μας. Οι ειδικοί, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της το Σάββατο η εφημερίδα "Τα Νέα", προειδοποιούν ότι αν δεν σταματήσει η ­ ουσιαστικά ανεξέλεγκτη ­ χορήγηση αδειών, οι Έλληνες πολίτες θα επιβαρυνθούν αναίτια με ακτινοβολία, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους.

    Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) με έγγραφό της, που εστάλη στο υπουργείο Υγείας και στις κατά τόπους νομαρχίες τον περασμένο Οκτώβριο, κάνει έκκληση να επανεξετασθούν οι ήδη εκδοθείσες άδειες σκοπιμότητας για την λειτουργία νέων αξονικών τομογράφων, καθώς και να θεσπιστούν και να εφαρμοστούν πιο αυστηρά κριτήρια για την έκδοσή τους.

    Στο έγγραφο τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν ήδη 172 αξονικοί τομογράφοι, οι 75 από τους οποίους βρίσκονται στην Αττική. Με άλλα λόγια, αναλογούν 17 αξονικοί τομογράφοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ η αντίστοιχη αναλογία στην Αγγλία είναι 6 αξονικοί ανά εκατομμύριο κατοίκους, στην Ολλανδία 7 ανά εκατομμύριο, στην Γαλλία 6 ανά εκατομμύριο, στη Δανία 5 ανά εκατομμύριο, στην Ιταλία 13 ανά εκατομμύριο και στη Γερμανία 9 αξονικοί ανά εκατομμύριο κατοίκους.

    Δεδομένου, εξάλλου, ότι ήδη έχουν χορηγηθεί 10 ακόμα άδειες σκοπιμότητας για τη λειτουργία ισάριθμων αξονικών τομογράφων στην Αττική, η ελληνική αναλογία θα γίνει 19 αξονικοί ανά εκατομμύριο κατοίκων ­ μια αναλογία τριπλάσια από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

    Όπως αναφέρει στο έγγραφο ο υπογράφων και πρόεδρος της ΕΕΑΕ καθηγητής Λεωνίδας Καμαρινόπουλος, "η αξονική τομογραφία είναι η ακτινολογική εξέταση με την μεγαλύτερη επιβάρυνση από ακτινοβολία στον εξεταζόμενο - με εξαίρεση τις επεμβατικές χειρουργικές αγγειογραφικές εξετάσεις". Επειδή, εξάλλου, "ο αριθμός των αξονικών τομογραφιών που γίνονται στην χώρα μας είναι υψηλός, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι οι εξετάσεις αυτές επιβαρύνουν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τη συλλογική δόση από ακτινοβολία στον πληθυσμό".

    Οι ειδικοί σε θέματα ακτινοβολιών τονίζουν ότι οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σαφείς και επιτάσσουν τον περιορισμό της αναίτιας διασποράς του ακτινολογικού εξοπλισμού. Αναφέρουν επίσης ότι κάποιες απαγορευτικές εγκύκλιοι για την εγκατάσταση αξονικών τομογράφων στον ιδιωτικό τομέα απορρίφθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας (στο οποίο προσέφυγαν ιδιώτες γιατροί) με το σκεπτικό ότι είναι ανεπαρκείς και πρέπει να γίνει νομοθετική ρύθμιση του θέματος.

    Ο νέος υπουργός Υγείας κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, μετά και τις αντιδράσεις από τους επιστήμονες, απέστειλε ­ σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ­ εγκύκλιο στις νομαρχίες, με την οποία τους ζητά να "παγώσουν" την έγκριση αδειών σκοπιμότητας. Ωστόσο, γεγονός παραμένει πως η Ελλάδα ­ και κυρίως η Αττική και η Θεσσαλονίκη ­ είναι υπερκορεσμένη σε αξονικούς τομογράφους και δεν χρειάζεται άλλους.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και με τα μηχανήματα που κάνουν σπινθηρογραφήματα στους ασθενείς. Τα μηχανήματα αυτά, που λέγονται γ-κάμερες, έχουν φθάσει αισίως τα 144 σε όλη την επικράτεια και βρίσκονται σε 109 από τα 168 εργαστήρια Πυρηνικής Ιατρικής της χώρας. Η πλειονότητα από αυτά είναι ιδιωτικού χαρακτήρα (δημοσίου είναι μόνον τα 27).

    Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Βέλγιο που έχει παρόμοιο πληθυσμό με εμάς, λειτουργούν 82 συνολικά εργαστήρια Πυρηνικής Ιατρικής και όλα βρίσκονται σε νοσοκομεία, ενώ στη Σουηδία υπάρχουν 25 μόλις εργαστήρια για να μη γίνεται διασπορά της ακτινοβολίας.

    [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΛΜΠΡΑIΤ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Νέα Υόρκη, 22 Απριλίου 2000 (19:44 UTC+2)

    Ξεχωριστές συναντήσεις, στις αρχές Μαϊου, θα έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδος και της Τουρκίας με την Αμερικανίδα ομόλογό τους Μαντλίν Ολμπράιτ στη Νέα Υόρκη, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο κοινής συνάντησης των τριών.

    Την πληροφορία επιβεβαίωσε χθες ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, ο οποίος ανέφερε ότι ο πρόεδρος Κλίντον προσκάλεσε τους κυρίους Παπανδρέου και Τζεμ στο Λευκό Οίκο. Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση διεμήνυσε στη Λευκωσία ότι ο κ. Παπανδρέου θα επωφεληθεί της ευκαιρίας αυτής για να εγείρει το ζήτημα του Κυπριακού και να ζητήσει απο την τουρκική πλευρά να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της.

    Ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, κάλεσε τους διεθνείς μεσολαβητές να στραφούν προς την 'Αγκυρα, μέχρι τον τρίτο γύρο, για να πείσουν τον κ. Ντενκτάς να διαφοροποιήσει τις αδιάλλακτες θέσεις του.

    Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο κ. Κασουλίδης τόνισε πως η 'Αγκυρα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορούν να προχωρούν οι εξελίξεις για βελτίωση των Ελληνο-τουρκικών σχέσεων, χωρίς να προχωρούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Αντίθετα, υπάρχει ο κίνδυνος, σε περίπτωση οπισθοδρόμησης ή στασιμότητας στο Κυπριακό, οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας να ξεφουσκώσουν.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη στην Αθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου, ο κ. Κασουλίδης, είπε ότι θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η πορεία προς την Ευρωπαϊκή 'Ενωση. Ακόμη, θα αξιολογηθεί η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό, σε συνάρτηση με την ευρωπαϊκή της πορεία.

    [12] ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΙΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΟ ΚΟΥΣΑΝΤΑΣΙ

    Αγκυρα, 22 Απριλίου 2000 (19:43 UTC+2)

    Στα πλαίσια του Διεθνούς Παιδικού Φεστιβάλ, που διεξάγεται από τις 17 έως τις 23 Απριλίου, αναχώρησε την Πέμπτη από την Σάμο αντιπροσωπεία του Δήμου, με επικεφαλής τον δήμαρχο του νησιού,16 παιδιά του πολιτιστικού Συλλόγου "Καπετάν Λαχανά" και τους συνοδούς τους, με προορισμό το Κουσάντασι της Τουρκίας.

    Την αντιπροσωπεία υποδέχτηκε ο Τούρκος κολυμβητής Μεχμέντ Γιντίκ, ο οποίος είχε ξεκινήσει το πρωί της ίδιας μέρας κολυμπώντας από το Ποσειδώνιο για να φθάσει το απόγευμα στο Κουσάντασι.

    Η προσπάθεια αυτή του τούρκου κολυμβητή, με την ονομασία "Φιλικός μαραθώνιος", έγινε στα πλαίσια της σύσφιξης των σχέσεων και της ειρηνικής συνύπαρξης των δύο γειτονικών λαών.

    [13] ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ Ο ΕΛΙΑΝ

    Νέα Υόρκη, 22 Απριλίου 2000 (19:40 UTC+2)

    Με μια αιφνιδιαστική επιχείρηση, άνδρες της ομοσπονδιακής αστυνομίας πήραν από το σπίτι των συγγενών του στο Μαιάμι τον μικρό κουβανό Ελιάν για να παραδοθεί στον πατέρα του. Οι αστυνομικοί στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν έκαναν χρήση δακρυγόνων, καθώς έξω από το σπίτι είχαν συγκεντρωθεί περίπου 100 κουβανοί. Η επιχείρηση απομάκρυνσης του 6χρονου κουβανού έγινε λίγες ώρες μετά τις πληροφορίες ότι υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις που είχε η υπουργός δικαιοσύνης Τζάνετ Ρίνο με εκπροσώπους των συγγενών του Ελιάν για να διασφαλίσει την παράδοση του παιδιού στον πατέρα του, ο οποίος βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    [14] ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ

    Εδεσσα, 22 Απριλίου 2000 (19:40 UTC+2)

    Πατέρας και γιός βρήκαν τραγικό θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα που έγινε το πρωί στο 20ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού κοντά στην Κρύα Βρύση Πέλλας. Το Ι.Χ στο οποίο επέβαιναν, ξέφυγε από τον δρόμο και έπεσε σε αρδευτικό κανάλι με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο Γιώργος Μανωλάς 69 ετών, ο γιός του Μιχάλης 40 ετών, ενώ ελαφρά τραυματίστηκε η Μαρία Μανωλά.

    [15] ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    Αθήνα, 22 Απριλίου 2000 (19:39 UTC+2)

    Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν, σε τροχαίο που έγινε στις επτά το πρωί, στην εθνική Αθηνών Πατρών, στο ύψος του Ξυλοκάστρου, σε μετωπική σύγκρουση δύο Ι.Χ.

    Νεκροί είναι ο Ανδρέας Μοντζόλης 56 ετών, η σύζυγός του Μαρία 58 ετών, και η Μαρία Καραγιάννη 65. Σοβαρά τραυματισμένοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Κορίνθου, ο Γιώργος Καραγιάννης ενός έτους, ο 19χρονος Γιώργος Ματσούκας, μία δεκαπεντάχρονη και ένα 8χρονο αγόρι.

    [16] ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ ΗΡΩΪΝΗΣ

    Αθήνα, 22 Απριλίου 2000 (19:35 UTC+2)

    Δύο αλβανοί υπήκοοι συνελήφθησαν στο Αιγάλεω, καθώς προσπάθησαν να πουλήσουν κοκκαίνη και ηρωίνη σε αστυνομικό που παρίστανε τον πελάτη. Πρόκειται για τον Ζεντιάν Νικοντήμα και τον Φατμίρ Τζασέτ οι οποίοι θα οδηγηθούν αύριο στον Εισαγγελέα.

    [17] ΥΓΕΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΑΝΕΡΓΙΑ, ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

    Αθήνα, 22 Απριλίου 2000 (19:35 UTC+2)

    Δημόσια Υγεία, Παιδεία, Ανεργία, κυκλοφοριακό, περιβάλλον, αξιοκρατία και φορολογία, είναι τα ζητήματα που οι πολίτες θεωρούν πως η νέα κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη πρεπει να λύσει άμεσα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έρευνα - βαρόμετρο της εταιρίας "Φόκους" για τον ραδιοσταθμό "Αλφα Νιούζ 98,7" της Αθήνας.

    Τελευταία, όσον αφορά στο ενδιαφέρον, έρχονται το Χρηματιστήριο και η μείωση της στρατιωτικής θητείας. Η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι το έργο της νέας κυβέρνησης θα είναι καλύτερο, ένας στους τρείς περιμένει περίπου το ίδιο έργο, ενώ μόνο ένας στους δέκα πιστεύει ότι το έργο της κυβέρνησης θα είναι μάλλον χειρότερο από πριν.

    Σε ότι αφορά στο Χρηματιστήριο, η πλειοψηφία πιστεύει ότι μέσα στον επόμενο μήνα, η πορεία του δείκτη θα είναι ανοδική.

    Πάντως, μεγαλύτερο ενδιαφέρον και από την σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου ή την κρίση στη Σοφοκλέους, συγκέντρωσε η είδηση περί χρηματισμού του διευθυντή της γυναικολογικής κλινικής του Τζάνειου Νοσοκομείου.

    [18] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΚΑΙ Ο ΝΙΚΟΛΙΤΣ

    Χάγη, 22 Απριλίου 2000 (19:32 UTC+2)

    Ενας ακόμη από τους καταζητούμενους εγκληματίες πολέμου, ο Σερβοβόσνιος Ντράγκαν Νίκολιτς, καταζητούμενος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), συνελήφθη , όπως ανακοίνωσε το NATO.

    Ο Νίκολιτς ήταν διοικητής στρατοπέδου συγκεντρώσεως μουσουλμάνων στη Σουσίκα, κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Ντράγκαν Νίκολιτς κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και άλλα αδικήματα που προβλέπονται από τη Συνθήκη της Γενεύης για το Δίκαιο του Πολέμου. Ειδικότερα, κατηγορείται για το φόνο οκτώ μουσουλμάνων, το βασανισμό επτά, την παράνομη κράτηση άλλων 500 καθώς και για παράνομες απελάσεις πολλών άλλων.

    Ο Νίκολιτς συνελήφθη στο βόρειο τμήμα της Βοσνίας από άνδρες των NATOϊκών δυνάμεων και μεταφέρθηκε αμέσως, με αεροπλάνο, στην Ολλανδία. Δεν υπήρξαν απώλειες από πλευράς του NATO, προστίθεται στην ανακοίνωση, ενώ, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Τζορτζ Ρόμπερτσον, το ΝΑΤΟ είναι αποφασισμένο να παίξει το ρόλο του και να φέρει ενώπιον της Δικαιοσύνης όλους τους καταζητούμενους εγκληματίες πολέμου, για τους οποίους στενεύουν ολοένα τα περιθώρια φυγής.

    [19] ΘΕΤΙΚΗ Η ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩ

    Αθήνα, 22 Απριλίου 2000 (19:28 UTC+2)

    Θετική αναμένεται να είναι η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) -το διοικητικό συμβούλιο της οποίας συνέρχεται τη Μ.Πέμπτη στη Φρανκφούρτη- επί του ελληνικού αιτήματος για την ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ, όπως δημοσιεύει σήμερα η Ναυτεμπορική.

    Στη συνεδρίαση που θα συμμετάσχει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Λουκάς Παπαδήμος, θα παρουσιαστεί σχετική εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών της ΕΚΤ, στην οποία θα αποτυπώνονται οι εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας και θα γίνεται αποδεκτό το ελληνικό αίτημα για την ένταξη στην ΟΝΕ.

    Παράλληλα, στην εισήγηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα περιέχονται και ορισμένες συστάσεις για την ακολουθητέα οικονομική πολιτική, προκειμένου η βελτίωση των οικονομικών δεικτών να είναι συνεχής, για την επίτευξη της μονιμότητας της σύγκλισης.

    [20] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ

    Αθήνα, 22 Απριλίου 2000 (19:26 UTC+2)

    Σημαντικές αλλαγές, πρόκειται να επιφέρει στο δημόσιο τομέα το υπουργείο Εσωτερικών, όπως αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα η Β.Παπανδρέου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Tο Βήμα" το Σάββατο.

    Στις άμεσες προτεραιότητες της υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης είναι αρχικά η αναδιάρθρωση της διοικητικής δομής και διαίρεσης της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, θα επανεξεταστούν ο αριθμός τόσο των νομαρχιών όσο και των περιφερειών της χώρας (οι περιφέρειες αναμένεται να μειωθούν κατά το ήμισυ περίπου), το γεωγραφικό επίπεδο εφαρμογής της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης (νομός ή περιφέρεια), καθώς και η εμβάθυνση της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ.

    Στόχος του υπουργείου Εσωτερικών αποτελεί και η συνταγματική κατοχύρωση του νόμου Πεπονή για τις προσλήψεις, με παράλληλη αλλαγή των κριτηρίων διορισμού στο Δημόσιο, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν οι αυξημένες αιτήσεις που υπάρχουν κυρίως σε εξειδικευμένο και επιστημονικό προσωπικό.

    Παράλληλα, η Β. Παπανδρέου προτίθεται να επιλύσει άμεσα τις εκκρεμότητες που χρονολογούνται πριν από τις εκλογές, όπως η μονιμοποίηση των υπαλλήλων που υπηρετούν στο Δημόσιο με συμβάσεις ιδιωτικού Δικαίου.

    Ειδικότερα, η Β. Παπανδρέου αναμένεται να εγκαινιάσει ένα ανοιχτό κοινωνικό διάλογο για τη δημόσια διοίκηση. Για το σκοπό αυτό θεσπίζεται και το Εθνικό Συμβούλιο Στρατηγικής στη Δημόσια Διοίκηση, στο οποίο θα μετέχουν εκπρόσωποι της διοίκησης, των συνδικαλιστικών φορέων, των παραγωγικών τάξεων, των φορέων ειδικής τεχνογνωσίας αλλά και τα πολιτικά κόμματα.

    [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ Ζ. ΖΕΜΙΝ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ

    Αθήνα, 22 Απριλίου 2000 (19:21 UTC+2)

    Το Δημαρχείο της Αθήνας επισκέφθηκε ο Κινέζος Πρόεδρος Ζιανγκ Ζεμίν όπου είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο.

    Ο κ. Αβραμόπουλος πρόσφερε στον Πρόεδρο της Κίνας το χρυσό μετάλλιο της πόλης εξαίρωντας ταυτόχρονα τους δεσμούς Κίνας και Ελλάδας.

    Επισήμανε ότι πρόκειται για δεσμούς που δεν δημιουργεί η συγκυριακή, συμβατική συνεργασία, αλλά γεννά η πνευματική συγγένεια και σφυρηλατούν οι αιώνες ιστορικής κοινής εμπειρίας.

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Κίνας συναντήθηκε με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων, τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή, τη ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο.

    Το απόγευμα ο Πρόεδρος της Κίνας συνοδευόμενος από τον υπουργό Πολιτισμού Θεόδωρο Πάγκαλο επισκέφθηκε τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα Ελγίνεια.

    Αργότερα μετέβη στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ενώ αύριο θα επισκεφθεί την Κρήτη.

    [22] ΣΥΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ROMTELECOM

    Βουκουρέστι, 22 Απριλίου 2000 (19:19 UTC+2)

    Η Παγκόσμια Τράπεζα μετά από μελέτη Αμερικανών ειδικών συνιστά στη ρουμανική κυβέρνηση να επιταχύνει την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Romtelecom, στην οποία το κράτος συνεχίζει να κατέχει το 65% των μετοχών, με σκοπό την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου και τη διευκόλυνση του ανταγωνισμού στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

    [23] ΝΕΕΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

    Ποντγκόριτσα, 22 Απριλίου 2000 (19:16 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου Μπράνκο Λούκοβατς ανήγγειλε ότι το Μαυροβούνιο θα ανοίξει σύντομα γραφεία στη Νέα Υόρκη, στη Μόσχα και στα Σκόπια και στη συνέχεια και στις υπόλοιπες γειτονικές χώρες, όπου δεν έχει τέτοιες αποστολές.

    Ο Λούκοβατς ανέφερε ότι τέτοια γραφεία λειτουργούν στην Ουάσιγκτον, στο Λονδίνο, στη Λιουμπλιάνα και στις Βρυξέλλες, ενώ σύντομα θα λειτουργήσει και Γραφείο στο Σεράγεβο.

    Ο Λούκοβατς δικαιολόγησε την ίδρυση αυτών των γραφείων με το γεγονός ότι το Μαυροβούνιο δεν έχει πρόσβαση στο γιουγκοσλαβικό υπουργείο Εξωτερικών με αποτέλεσμα οι πρεσβείες της Γιουγκοσλαβίας στο εξωτερικό να μην εξυπηρετούν τα συμφέροντα του Μαυροβουνίου.

    Ο πρόεδρος του Εκτελεστικού Γραφείου του Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών Μαυροβουνίου Μίοντραγκ Βούκοβιτς εκτίμησε ότι στη Σερβία δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο καθεστώς του Βελιγραδίου, επειδή η αντιπολίτευση δεν είναι οργανωμένη.

    Η σερβική αντιπολίτευση προσπάθησε τα τελευταία δέκα χρόνια να ενωθεί και να ανασυγκροτηθεί, αλλά χωρίς μεγάλη επιτυχία, είπε ο Βούκοβιτς και πρόσθεσε ότι το Μαυροβούνιο προσπαθεί να ενθαρρύνει τη σερβική αντιπολίτευση με το δικό του παράδειγμα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να διαδραματίσει ρόλο αντιπολίτευσης στη Σερβία.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 22 April 2000 - 18:14:22 UTC