Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-04-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΜΑΣ
  • [02] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ Ο ΖΕ ΜΙΝ
  • [03] Η ΑΘΗΝΑ ΔΕΝ ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ ΣΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ
  • [04] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 214.000 ΤΣΕΤΣΕΝΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΝΓΚΟΥΣΕΤΙΑ
  • [05] ΕΝΤΟΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [06] Ο Μ. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
  • [07] ΟΜΙΛΙΑ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ
  • [08] ΕΥΘΥΜΙΟΥ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ
  • [09] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
  • [10] Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΕ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
  • [11] Γ. ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ "Μν" ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [12] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝΑΒΑΛΕΙ ΑΓΟΡΑ ΑΡΜΑΤΩΝ
  • [13] ΠΟΥΛΟΥΣΑΝ ΠΕΤΡΕΣ ΓΙΑ... ΚΑΜΕΡΕΣ
  • [14] Π. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΟΝΕ
  • [15] ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ - ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ
  • [16] ΕΚΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ ΤΜΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΝΙΟ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ
  • [17] ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΙΟΥΣΕΛ ΓΙΑ ΑΜΕΣΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ
  • [18] ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΟΥΕΣΛΕΪ ΚΛΑΡΚ
  • [19] ΡΩΣΙΚΟΣ ΠΥΡΑΥΛΟΣ ΕΠΛΗΞΕ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΠΛΟΙΟ
  • [20] ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΝΕΑΡΟΥΣ ΤΟΥ ΡΕΙΒ ΠΑΡΤΙ
  • [21] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
  • [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΠΑΓΚΑΛΟΥ
  • [23] ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑΠΟΣΤΟΛΗ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΜΑΣ

    Αθήνα, 23 Απριλίου 2000 (12:01 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ολομέλεια της Βουλής

    Θα τηρηθούν στο ακέραιο οι προεκλογικές δεσμεύσεις, επεσήμανε το Σάββατο ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων του, η συζήτηση επί των οποίων θα συνεχιστεί σήμερα Κυριακή και αύριο στη Βουλή και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Δευτέρας με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.

    Ο Κώστας Σημίτης προέταξε την ισότιμη συμμετοχή της χώρας στην ΟΝΕ, την ποιότητα ζωής και το κοινωνικό κράτος, εμφανίστηκε βέβαιος ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα δημιουργηθούν τριακόσιες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, θα προωθηθεί η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος και η μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, ενώ ανακοίνωσε ότι από 1ης 1ου του 2001 η κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ θα αυξηθεί στις 152 χιλιάδες δραχμές.

    Προεκλογικών τόνων, χαρακτήρισε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Αρης Σπηλιωτόπουλος. Το ΚΚΕ κάλεσε το λαό να ορθώσει τείχος αντίστασης και αντεπίθεσης και να γυρίσει την πλάτη στην εργασιακή ειρήνη που πρότεινε η κυβέρνηση.

    [02] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ Ο ΖΕ ΜΙΝ

    Αθήνα, 23 Απριλίου 2000 (12:01 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ζιανκ Ζε Μιν

    Υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα, τάχθηκε και ο πρόεδρος της Κίνας, Ζιανγκ Ζεμίν, από την Ακρόπολη όπου ξεναγήθηκε, το απόγευμα του Σαββάτου. Τον υψηλό επισκέπτη υποδέχθηκαν στον Ιερό Βράχο, μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας, που διαμαρτυρήθηκαν για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, πραγματοποιώντας συμβολικά μια εικονική εκτέλεση.

    [03] Η ΑΘΗΝΑ ΔΕΝ ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ ΣΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Απριλίου 2000 (10:20 UTC+2)

    Τη θέση της ελληνική κυβέρνησης ότι είναι υπέρ των δημοκρατικών διαδικασιών στη Σερβία αλλά δεν εμπλέκεται στις εσωτερικές διεργασίες της χώρας, διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας". Αναφερόμενος στις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό πρόβλημα σημείωσε ότι παρατηρείται μια πρωτόγνωρη κινητικότητα τα τελευταία χρόνια. Με αφορμή τη συνάντηση που είχε με τον επίτιμο πρόεδρο της Ν.Δ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη τόνισε ότι μετά τις γιορτες του Πάσχα θα συναντηθεί με τους ηγέτες ή εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης συνεχίζοντας μια πρακτική που είχε ξεκινήσει στην προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών.

    [04] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 214.000 ΤΣΕΤΣΕΝΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΝΓΚΟΥΣΕΤΙΑ

    Μόσχα, 24 Απριλίου 2000 (21:04 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ινγκουσετίας Ρουσλάν Αούσεφ δήλωσε ότι περισσότεροι από 214.000 πρόσφυγες από την Τσετσενία διαμένουν στην δημοκρατία.

    Ο κ. Αούσεφ είπε στο ρωσικό κανάλι ΝΤV ότι ο αριθμός των Τσετσένων που διαμένουν στην Ινγκουσετία δεν έχει αλλάξει εδώ και τέσσερις μήνες γεγονός που δείχνει ότι δεν θέλουν να επιστρέψουν στην Τσετσενία.

    Ο πρόεδρος της Ινγκουσετίας κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον ηγέτη των Τσετσένων Ασλάν Μασχάντοφ να αρχίσουν διάλογο και πρόσθεσε ότι μεσολάβησε την περασμένη εβδομάδα για να αρχίσει διάλογος.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Μασχάντοφ έστειλε πρόταση για συνομιλίες στον κ. Πούτιν αλλά ο τελευταίος ανέφερε ότι θα υπάρξουν συνομιλίες μόνο αν συλληφθούν οι ηγέτες των ανταρτών Σαμίλ Μπασάγιεφ και Κατάμπ.

    Ο.Κ.

    [05] ΕΝΤΟΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Αθήνα, 24 Απριλίου 2000 (20:52 UTC+2)

    Της Νατάσας Θωμά

    Έντονα επικριτικός κατά της κυβερνητικής πολιτικής ήταν στην ομιλία του ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών, και κάνοντας λόγο για καθεστωτική αντίληψη, ενώ προέβλεψε ότι αργά ή γρήγορα θα διαμορφωθεί ένα νέο πολιτικό σκηνικό.

    Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι τα εθνικά μας θέματα είναι πάντα ανοικτά, το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά παραμένουν στάσιμα παρά τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, ενώ τεράστιοι κίνδυνοι ελοχεύουν στα Βαλκάνια, όπου η κατάσταση διαρκώς επιδεινώνεται. Μάλιστα για το θέμα των Βαλκανίων είπε ότι η Δύση πρέπει να καταλάβει ότι μόνη λύση μπορεί να επιτευχθεί με πολιτικά και όχι με στρατιωτικά μέσα και πρόσθεσε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν είναι ο σερβικός αλλά ο αλβανικός εθνικισμός.

    Ακόμα, ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ν.Δ. επανήλθε στο θέμα των συμβούλων του υπουργού Εξωτερικών, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να διευθύνουν το υπουργείο σύμβουλοι που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να έχουν την εμπειρία και τη γνώση των θεμάτων, που έχουν οι διπλωμάτες.

    Επίσης ζήτησε να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα του προέδρου της Δημοκρατίας να συγκαλεί συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για τα μεγάλα εθνικά θέματα και να καθιερωθεί ο θεσμός του μόνιμου υφυπουργού Εξωτερικών.

    Αναφερόμενος ο κ. Μητσοτάκης στο εκλογικό αποτέλεσμα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ν.Δ. θα κάνει την αναγκαία αυτοκριτική στα αρμόδια κομματικά όργανα. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι στη Βουλή ανήκει η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθησαν οι εκλογές και για το επίπεδο της δημοκρατίας μας το οποίο δοκιμάζεται στην ύψιστη αυτή λειτουργία και ότι ο κ. Σημίτης πρέπει να καταλάβει ότι η αντιπολίτευση έχει απόλυτο χρέος, και το δικαίωμα να ερευνήσει τί έγινε.

    Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για την ανάγκη "αυτή η Βουλή να είναι συναινετική, ιδιαίτερα στο μέγα θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος, γιατί -όπως είπε- αυτή είναι η εντολή που έδωσε ο ελληνικός λαός μοιράζοντας τις ψήφους στη μέση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.

    Τέλος, ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει οδηγήσει σε έξαρση την αλαζονεία και την καθεστωτική αντίληψη, ενώ προειδοποίησε ότι δεν έχει περίοδο χάριτος και ότι σύντομα αν δεν προχωρήσει σε ευρύτερη δυνατή συναίνεση θα την εγκαταλείψουν οι πολίτες που την ψήφισαν.

    Θα διαπιστώσει -είπε κλείνοντας- ότι βαδίζουμε πολύ ταχύτερα απ' ότι κανείς φαντάζεται στη διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού σκηνικού που ούτως ή άλλως θα έρθει αργά ή γρήγορα.

    [06] Ο Μ. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

    Λευκωσία, 24 Απριλίου 2000 (20:48 UTC+2)

    Η κυπριακή κυβέρνηση δεν αντιτίθεται στη διοχέτευση κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο αναγνώρισης των λεγόμενων αρχών του ψευδοκράτους.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου Μιχάλης Παπαπέτρου, σχολιάζοντας δημοσίευμα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση προσπαθεί να διοχετεύσει κονδύλια για δικοινοτικά έργα μέσω του ΟΗΕ, και τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα υποβαθμιστεί από τέτοιου είδους ενέργειες.

    "Η κυβέρνηση έχει διάφορες πληροφορίες προς αυτή την κατεύθυνση και η θέση της στοχεύει στο ότι μέσω της διοχέτευσης βοήθειας προς την άλλη πλευρά δεν θα πρέπει να αναγνωρίζεται το ψευδοκράτος," δήλωσε ο Εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι "είναι αδιανόητο η οποιαδήποτε βοήθεια να απευθυνθεί στις λεγόμενες αρχές του ψευδοκράτους."

    Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, δεν έχει ένσταση να διοχετευθεί βοήθεια προς την Τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά ο τρόπος πρέπει να είναι τέτοιος που να μην αναγνωρίζει την ύπαρξη του ψευδοκράτους και πάντα να αναγνωρίζει το στάτους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σε ερώτηση για τις πληροφορίες που έχει η κυβέρνηση, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως υπάρχει μια ανανεωμένη προσπάθεια από την ΕΕ μετά την αλλαγή της θέσης της τουρκικής πλευράς σε σχέση με την ένταξη της Κύπρου για να βρεθούν τρόποι να διοχετευθούν αυτά τα κονδύλια, πάντα κατά τρόπο που να μην αναγνωρίζεται το ψευδοκράτος.

    Απαντώντας σε διευκρινιστικές ερωτήσεις, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που σε κοινότητες και δημοτικές αρχές στην ΕΕ αποστέλλονται κονδύλια απευθείας, χωρίς την παρέμβαση άλλων οργανισμών, προσθέτοντας ότι δεν επιθυμεί να δεσμευτεί σε τεχνητά ζητήματα διαδικασιών.

    "Μπορούμε να βρούμε τη διαδικασία, φτάνει να γίνει αποδεκτή η κεντρική αρχή ότι δεν αποδεχόμαστε με οποιοδήποτε τρόπο άμεση ή έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους," τόνισε.

    Σε ότι αφορά τον κίνδυνο παράκαμψης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε τέτοιο εγχείρημα, ο Εκπρόσωπος είπε πως "δεν είναι πάντα αναγκαίο οτιδήποτε να απευθύνεται μέσω της κυβέρνησης αλλά το συγκεκριμένο τρόπο θα τον δούμε."

    "Η προοπτική αυτής της προσπάθειας δεν είναι πολύ αισιόδοξη γιατί ο Τ/Κ ηγέτης θέτει ως όρο αυτή η βοήθεια να απευθυνθεί στο ψευδοκράτος του, κάτι που οδηγεί τα πράγματα σε παράλυση και αδιέξοδο," είπε, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση υποβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σε ερώτηση για την επίδραση των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής του Ελσίνκι, ο Εκπρόσωπος εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση θεωρεί το Ελσίνκι ως ένα σημαντικό σταθμό στην πορεία για επίλυση του Κυπριακού και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    "Από τη στιγμή που η Τουρκία πήρε την πολιτική απόφαση να επιδιώξει να γίνει υποψήφια χώρα και προσανατολίστηκε προς την Ευρώπη, δεν είναι καθόλου εύκολο για τη χώρα αυτή να υπαναχωρήσει και να πάρει άλλους προσανατολισμούς," εξήγησε ο Εκπρόσωπος.

    Η Τουρκία, πρόσθεσε, πρέπει να γνωρίζει ότι αυτός ο δρόμος περνά μέσα από την Ελλάδα, και θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην πορεία προς την Ευρώπη ή την εμμονή της σε αυτή την αδιάλλακτη πολιτική στην Κύπρο.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως οι Τούρκοι προσπαθούν να εξουδετερώσουν ή να ελαχιστοποιήσουν το κόστος που πρέπει να πληρώσουν ως αντάλλαγμα για το ότι στο Ελσίνκι πήραν το χρίσμα της υποψήφιας χώρας, με τους πολιτικούς όρους που τέθηκαν τους οποίους η ΕΕ φαίνεται να υπενθυμίζει στην Αγκυρα με σταθερότητα.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η ΕΕ έχει αποσυνδέσει την κατοχή της Κύπρου από την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι οι Βρυξέλλες επαναλαμβάνουν τις διατυπώσεις του Ελσίνκι με κάθε ευκαιρία, περιλαμβανομένου και του τελευταίου συμβουλίου σύνδεσης Τουρκίας - ΕΕ.

    Ανέφερε ακόμα ότι τόσο η κυπριακή όσο και η ελληνική κυβέρνηση με επιτυχία εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή συναίνεση, επισημαίνοντας ότι στο Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας - ΕΕ ουσιαστικά προαναγγέλλεται πως στο συνεταιρισμό για την ένταξη της Τουρκίας (accession partnership) θα υπάρχει αναφορά στο Κυπριακό.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [07] ΟΜΙΛΙΑ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ

    Λευκωσία, 24 Απριλίου 2000 (20:48 UTC+2)

    Την απάθεια της διεθνούς κοινότητας στο έγκλημα της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους η οποία ενθαρρύνει την ατιμωρησία και επιβραβεύει την ανομία, επέκρινε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Σπύρος Κυπριανού σε ομιλία του σήμερα σε εκδήλωση με την ευκαιρία της 85ης επετείου της γενοκτονίας των Αρμενίων.

    "Η αιματοβαμμένη ιστορία του αρμενικού λαού όπως και του ελληνικού και το αποτρόπαιο έγκλημα σε βάρος της Κύπρου τοποθετούν λογικά την Τουρκία στο εδώλιο του κατηγορουμένου από το οποίο δεν μπορεί να βγει παρά μόνο με την αποκατάσταση του διεθνούς νόμου και της ηθικής τάξης" τόνισε ο κ. Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής.

    Σημειώνοντας ότι δεν είναι επιθυμητή η διατήρηση της έντασης και η συντήρηση του μίσους με τον τουρκικό λαό αλλά αντίθετα "σχέσεις αρμονικής συνεργασίας και φιλίας", ιδιαίτερα με τους Τουρκοκυπρίους, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε παράλληλα ότι αποτελεί ιστορικό καθήκον και χρέος όλων "να επιμείνουμε στη δικαίωση των αγώνων των Αρμενίων και του κυπριακού λαού, αρνούμενοι τη με οποιοδήποτε τρόπο νομιμοποίηση ή αποδοχή των τετελεσμένων του επεκτατισμού και της βαρβαρότητας".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [08] ΕΥΘΥΜΙΟΥ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ

    Αθήνα, 24 Απριλίου 2000 (20:48 UTC+2)

    Της Νατάσας Θωμά

    Υπέρμαχος του εθνικού διαλόγου για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση εμφανίστηκε ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου.

    "Ο εθνικός διάλογος με όλους τους φορείς, τα κόμματα και την εκπαιδευτική κοινότητα επιβάλλεται ώστε να υπάρξει κοινή συνισταμένη στα εκπαιδευτικά ζητήματα", τόνισε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε:

    "Χρειαζόμαστε το πνεύμα γόνιμης δημιουργίας σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Θα αντλούμε συμπεράσματα από την εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης με νηφαλιότητα και χωρίς δογματισμούς θα υπάρξουν όπου κρίνεται αναγκαίο, αλλαγές".

    Ο κ. Ευθυμίου αναφέρθηκε και στον προκάτοχό του Γεράσιμο Αρσένη, τονίζοντας ότι "πρέπει να του αναγνωριστεί η τόλμη να θέσει την παιδεία σε τροχιά".

    [09] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

    Αθήνα, 24 Απριλίου 2000 (20:28 UTC+2)

    Την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ έχει από τη μία μεριά όλες τις αμαρτίες ενός οργανισμού που έχει πολλά χρόνια στην κυβέρνηση και μάλιστα σε μία εποχή που τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα υφίστανται σοβαρό κλυδωνισμό για την κοινωνική τους αναφορά και τη σχέση τους με την κοινωνία και από την άλλη μεριά είναι ένα κόμμα που νικά διατύπωσε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης.

    Σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Γιάννη Ρουμπάτη στο Flash ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι όποιος ισχυρίζεται ότι νικά μόνος του χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει μία μεγάλη παράταξη και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

    Κληθείς να σχολιάσει το ότι πολλά στελέχη του κόμματος είπαν πως νίκησε ο Κ. Σημίτης και όχι το ΠΑΣΟΚ ο κ. Σκανδαλίδης σημείωσε ότι ο κ. Σημίτης είναι ενσωματωμένος στο ΠΑΣΟΚ ως πρόεδρός του και ασφαλώς και ο Κ. Σημίτης και ο Α. Παπανδρέου είχαν μεγάλο μερίδιο στις νίκες.

    "Αλίμονο αν πάνω του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει μία πολύ ευρύτερη αναφορά και πολυσυλλεκτικότητα από έναν κομματικό χώρο", είπε.

    Ερωτηθείς γιατί εφόσον το ΠΑΣΟΚ νικάει πρέπει να γίνουν αλλαγές είπε ότι "υπάρχουν αυτά που έλεγε από το συνέδριό του το ΠΑΣΟΚ, ότι η οργάνωση του έχει φθάσει σε ένα σημείο πια το μη παρέκει, με την έννοια ότι έχει αφυδατωθεί, έχει λειτουργήσει πολλές φορές ως μηχανισμός, έχει υπάρξει ως εκλογικός μηχανισμός μεν αποτελεσματικός, αλλά θέλει και ιδεολογική ένεση και πολιτικοποίηση σοβαρή και αυτό πρέπει να γίνει πάση θυσία τώρα που είναι και το εκλογικό αποτέλεσμα πρόσφατο και φρέσκο και μας δίνει και τεράστιες δυνατότητες να αντλήσουμε νέες δυνάμεις για την κομματική μας οργάνωση μέσα από μία μεγάλη δεξαμενή από ψηφοφόρους που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ".

    Υπογράμμισε ότι οι απαντήσεις που δίνονται στα μεγάλα προβλήματα του τόπου ή επιχειρούνται να δοθούν δεν είναι απαντήσεις ισοπεδωτικά ομοιόμορφες.

    "Παρότι προεκλογικά ο κ. Καραμανλής κατάφερε, πρέπει να ομολογήσω, από ένα σημείο και μετά να περάσει την άποψη προς τα κάτω σε ένα βαθμό ότι η Ν.Δ. έχει ένα λαϊκό πρόσωπο και μία κοινωνική ευαισθησία, νομίζω ότι αυτό είναι το επιφαινόμενο", είπε.

    Πρόσθεσε ότι στην ουσία οι διαφορές των κομμάτων είναι σοβαρές και σαφείς για το κοινωνικό κράτος, για την πολιτική της απασχόλησης τονίζοντας ότι ακόμα και για την πολιτική της παιδείας ή των μεταρρυθμίσεων, υπάρχουν τεράστιες διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα.

    Αναφερόμενος στο όραμα ενός σύγχρονου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος είπε ότι είναι η ευημερία των πολιτών που θα πρέπει αναλογικά να μοιραστούν το οικονομικό και αναπτυξιακό πλεόνασμα που φτιάχνεται.

    Εξήγησε ότι αυτό το πράγμα θα φανεί στο κοινωνικό κράτος, θα φανεί στη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ και στις αρχές και τους στόχους που θα ικανοποιήσει η αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος. Οπως είπε σε όλες τις μεγάλες αλλαγές που γίνονται αυτήν την εποχή το κοινωνικό κριτήριο θα είναι σε πρωτεύουσα μοίρα.

    Αυτό, επισήμανε, είναι το πιο βασικό από όλα, δηλαδή οι διαχρονικές αξίες της Αριστεράς που ήταν πάντοτε το βιοτικό επίπεδο, η δικαιότερη κατανομή του εισοδήματος, η κοινωνία της πλήρους απασχόλησης, το κοινωνικό κράτος και εσχάτως η ποιότητα ζωής και η προστασία του περιβάλλοντος. Τόνισε ότι όλα αυτά θα εμφανίζονται σε κάθε κυβερνητική ή πολιτική επιλογή που γίνεται από το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση.

    Οσον αφορά τις προθέσεις της κυβέρνησης για συνεργασία με την Αριστερά απέκλεισε τη συνεργασία με το ΚΚΕ, γιατί όπως είπε η κ. Παπαρήγα και χθες στη Βουλή ήταν σαφής στο ότι δεν θέλει ούτε συνεργασίες, ούτε τίποτα, θέλει απλά μία λαϊκομετωπική στρατηγική εναντίον της κυβέρνησης και των συντηρητικών της επιλογών.

    Ο διάλογος με οποιοδήποτε κόμμα, είπε ο κ. Σκανδαλίδης, δεν προϋποθέτει ότι εμείς είμαστε δεξιοί και οι άλλοι αριστεροί, προϋποθέτει ότι μιλάμε από μία κοινή οπτική γωνία για την προοδευτική απάντηση στα μεγάλα προβλήματα του τόπου.

    Τόνισε ότι το δεύτερο που έχει σημασία είναι ότι αυτός ο διάλογος δεν έχει προαπαιτούμενα, έχει μία ουσιαστική προγραμματική σύγκλιση πάνω σε βασικές ανάγκες και αυτό μπορεί να προκαλέσει συνεργασίες διαφόρων μορφών, ακόμα και κυβερνητικές.

    "Αλλά αυτή τη στιγμή τα κόμματα αυτά πρέπει να τα σεβαστούμε, γιατί είναι στην περίοδο που αναζητούν τη στρατηγική τους μετά από μία πολιτική ήττα στις εκλογές και έχουν ήδη εξαγγείλει συνέδρια στα οποία θα καθορίσουν τη στάση τους. Εμείς από τώρα ήδη απλώνουμε το χέρι, εάν αυτή η στάση πραγματικά οδηγήσει σε κάποιες συγκλίσεις επί της ουσίας, εμείς είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε συνεργασία", είπε.

    Υπενθύμισε δε ότι ο κ. Σημίτης προχθές στη Βουλή μίλησε καθαρά για την αλλαγή που πρέπει να υπάρξει στο πολιτικό σύστημα της χώρας αφήνοντας να εννοηθεί ακόμα και το θέμα του εκλογικού νόμου.

    Σημείωσε ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα πρέπει να είναι σαφώς αναλογικότερος από αυτόν που υπάρχει που είναι άδικος, αλλά να δίνει και βιώσιμες κυβερνήσεις και πρόσθεσε ότι εδώ οι οι βιώσιμες κυβερνήσεις δεν εξαρτώνται πάντα από το πόσο νερό βάζεις στο κρασί σου, γιατί υπάρχει περίπτωση που ένα κόμμα παίρνει 47% να στηρίζεται στην ψήφο ή στην προσωπική πολιτική που θα κάνει ένας βουλευτής του κόμματος. Αυτό, είπε, είναι κάτι που δεν είναι εντελώς δημοκρατικό.

    Κληθείς να σχολιάσει αναφορές που έκανε ο ίδιος και ο κ. Σημίτης περί αλαζονείας που αντιμετωπίζεται μεταξύ άλλων και με πολιτικά, μέσα, με αλλαγές προσώπων ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι υπάρχει ένα μήνυμα ανανέωσης παντού.

    Επισήμανε ότι ο κ. Σημίτης καταρχήν αυτό το έδειξε στην κυβέρνησή του.

    "Δεύτερον, υπάρχει η επισήμανσή του την τελευταία φορά και δημοσίως στην κοινοβουλευτική ομάδα ότι τα πολιτικά ασυμβίβαστα θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν για να ανανεωθούν πραγματικά οι πολιτικές των προσώπων στους οργανισμούς και στις διοικήσεις και παντού", είπε.

    Υπάρχει, τόνισε, ένα μεγάλο πεδίο που αφορά την ποιότητα της δημοκρατίας, το οποίο θα επιφέρει ίσως και κάποιες θεσμικές αλλαγές και με την ευκαιρία της συνταγματικής αναθεώρησης και πρόσθεσε ότι η αντικειμενοποίηση των κριτηρίων και των επιλογών ασφαλώς θα συνδυαστεί με μία ανανεωτική προσπάθεια που θα γίνει στο ΠΑΣΟΚ συνολικά τους επόμενους μήνες.

    Χαρακτήρισε τη συνταγματική αναθεώρηση πραγματική πρόκληση, καθώς όπως είπε τα άρθρα που είναι προς συζήτηση δεν είναι ευκαταφρόνητα, ούτε σε αριθμό, ούτε σε σημασία.

    Η μεγάλη αυτή βαθιά συζήτηση πρέπει να γίνει γιατί αυτό είναι το καθήκον μας, τόνισε και επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει μία πολύ προωθημένη και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα δημοκρατία τα τελευταία χρόνια, που όμως επιδέχεται μεγάλες βελτιώσεις και αλλαγές, γιατί η εποχή μας τρέχει με φοβερές ταχύτητες.

    [10] Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΕ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

    Αθήνα, 24 Απριλίου 2000 (20:19 UTC+2)

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος παραδέχτηκε ότι και η εκκλησία έχει κάνει σφάλματα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πολλές φορές συμβιβάστηκε με το άνομο κατεστημένο της κάθε εποχής, κατά την επίσκεψή του σήμερα στους ασθενείς στο ναυτικό νοσοκομείο και σε ομιλία του στο νοσηλευτικό ίδρυμα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού.

    Μετα την επίσκεψή του στους ασθενείς, ο κ. Χριστόδουλος μίλησε στο προσωπικό του νοσοκομείου και αναφέρθηκε στην ανάγκη της καλλιέργειας διαπροσωπικών σχέσεων ανάμεσα στους νοσηλευτές και τους ασθενείς. Παράλληλα, απολογήθηκε για την κακοδαιμονία, που όπως είπε, επικρατεί συχνά στην κοινωνία, λέγοντας ότι και οι κληρικοί μπορεί να κάνουν λάθη, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι κάνει λάθος ο χριστιανισμός.

    "Η εκκλησία ποτέ δε διέθετε κρατική ισχύ, τη δύναμη δηλαδή της εξουσίας, διότι στην εκδοχή της ορθοδοξίας η εκκλησία συστηματικά και συνειδητά απέφυγε την ανάμειξή της στην πολιτική και στην εξουσία, αλλά προσπάθησε να επηρεάσει τους ανθρώπους της εξουσίας. Αν δε τα κατάφερε αυτό δε βαρύνει αυτή αλλά εκείνους που δεν ήθελαν να ακούσουν" είπε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε ότι και η εκκλησία έχει κάνει λάθη και σφάλματα και συμβιβάστηκε "με το άνομο κατεστημένο της κάθε εποχής".

    [11] Γ. ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ "Μν" ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Αθήνα, 24 Απριλίου 2000 (20:04 UTC+2)

    Η επί της ουσίας απόρριψη από το μονομελές πρωτοδικείο του νέου αιτήματος για προσωρινή απαγόρευση του βιβλίου του Μίμη Ανδρουλάκη "Μ στην νιοστή" αναιρεί και την προγενέστερη χρονικά απόφαση της Θεσσαλονίκης, δήλωσε ο συνήγορος του κ. Ανδρουλάκη Γιώργος Στεφανάκης στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας" .

    Εξάλλου χαρακτήρισε φανατικούς και ζηλωτές που εκδηλώνουν με αγριότητα την πίστη τους τα μέλη παραθρησκευτικών οργανώσεων που αντιτίθενται στην κυκλοφορία του βιβλίου του πελάτη του. "Είναι παρωχημένο και εποχιακό πρόσωπο της ορθοδοξίας και θα πρέπει να προβληματιστούμε ποιοι του εκτρέφουν", σημείωσε.

    [12] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝΑΒΑΛΕΙ ΑΓΟΡΑ ΑΡΜΑΤΩΝ

    Αγκυρα, 24 Απριλίου 2000 (20:04 UTC+2)

    Ο τουρκικός στρατός ανέβαλε την απόφαση για την αγορά 1000 αρμάτων μάχης μέχρι τον Ιούλιο ανέφερε αξιωματούχος του χωρίς να δώσει εξηγήσεις για την αναβολή σχετικά με το ποια εταιρεία θα αναλάβει την κατασκευή των τεθωρακισμένων.

    Σημειώνεται ότι πριν από δυο εβδομάδες ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έχει σημειώσει πρόοδο στα ανθρώπινα δικαιώματα και γι αυτό δεν θα γίνει πώληση γερμανικών αρμάτων σε αυτήν.

    Οι τέσσερις εταιρείες που επιθυμούν να αναλάβουν την κατασκευή των αρμάτων είναι η Γερμανική Krauss Maffei Wegman, η αμερικανική General Dynamics, η γαλλική GIAT και η Ουκρανική Ukrspetseksport.

    Ο.Κ.

    [13] ΠΟΥΛΟΥΣΑΝ ΠΕΤΡΕΣ ΓΙΑ... ΚΑΜΕΡΕΣ

    Κοζάνη, 24 Απριλίου 2000 (20:04 UTC+2)

    Δύο νεαροί τσιγγάνοι συνελλήφθησαν επ' αυτοφόρω στην Κοζάνη, μετά από κατεγγελίες ότι πουλούσαν συσκευασίες που υποτίθεται ότι περιείχαν βιντεοκάμερες, αλλά στην πραγματικότητα περιείχαν πέτρες.

    Οι δύο νεαροί, κάτοικοι Αγίας Βαρβάρας Αττικής, αφού επιδείκνυαν στο θύμα τους μία ακριβή κάμερα, στη συνέχεια διαπραγματεύονταν την πώλησή της σε πολύ χαμηλή τιμή και όταν έπειθαν τον αγοραστή, τοποθετούσαν μία πέτρα στη συσκευασία και έφευγαν, έχοντας πάρει τα χρήματα.

    Η δράση τους σταμάτησε από τις αστυνομικές αρχές της Κοζάνης μετά από καταγγελίες ενός θύματος. Μάλιστα για να συλληφθούν χρειάστηκε να τους καταδιώξει η αστυνομική διεύθυνση μέχρι το 25 χιλίομετρο της εθνικής οδού Κοζάνης - Θεσσαλονίκης.

    [14] Π. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΟΝΕ

    Θεσσαλονίκη, 24 Απριλίου 2000 (20:03 UTC+2)

    "Η Ελλάδα είναι ήδη το 12ο μέλος της ΟΝΕ. Και αυτό είναι πολλαπλά σημαντικό. Οικονομικά, αλλά και πολιτικά" υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Παναγιώτης Γεννηματάς, μιλώντας σήμερα στη Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ. Γεννηματάς "σκιαγράφησε" τους άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση τόσο σε πολιτικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο για να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, λόγω της ένταξης της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ).

    "Στο οικονομικό επίπεδο η ελληνική οικονομία καλείται να αναμετρηθεί κάτω από οξύτερους όρους ανταγωνισμού μέσα στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά αλλά και στην παγκόσμια οικονομία. Πράγμα που σημαίνει ότι εφεξής μόνον δύο πράγματα μετρούν: Μοναδιαίο κόστος εργασίας και ποιότητα. Ποιότητα και παραγωγικότητα. Που σημαίνει ότι πρέπει να αποκτήσουμε κάποιο συγκεκριμένο συγκριτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε προϊόντα και υπηρεσίες. Διαφορετικά ΟΝΕ για την Ελλάδα θα σημαίνει μάλλον μείωση εισοδημάτων και ανεργία. Βεβαίως οι μεταφορές πόρων από τον κοινοτικό προϋπολογισμό θα συνεχιστούν μέχρι το 2006 όπου θα ισχύει το Γ' ΚΠΣ και ασφαλώς με κάποιες άλλες μορφές άσκησης ευρωπαϊκής περιφερειακής πολιτική και κατόπιν. Αλλά όχι στην ίδια έκταση και για όλη την Ελλάδα", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο "γάμος" της Ελλάδας με την ΟΝΕ θα είναι παντοτινός, είπε ο κ. Γεννηματάς, παρουσιάζοντας και τις "συνέπειες" αυτής της "ένωσης": "Από τις 19 Ιουνίου δεν θα μας επιτραπεί η χαλάρωση στο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής προς την πολιτική των υπολοίπων εταίρων. Η λεγόμενη διαδικασία της σύγκλισης μέσα σε μια ολόκληρη δεκαετία, θα συνεχιστεί με σκοπό την παγίωση των μακροοικονομικών κεκτημένων της ονομαστικής σύγκλισης, της εδραίωσης δηλαδή του αναγκαίου μακροοικονομικού υπόβαθρου του ενιαίου νομίσματος και την διατηρήσιμη αποκατάσταση όρων ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας".

    Η Ελλάδα, σημείωσε, από την 1η Ιανουαρίου του 2001 δεσμεύεται να μην υπερβεί τα κριτήρια του Μάαστριχτ μέχρι το 2006 κατά τον ίδιο τρόπο που ως τώρα δεσμεύτηκε να τα εκπληρώσει. Δεσμεύεται δηλαδή να αποκαταστήσει σταθερούς πλέον μηχανισμούς και πρόσφορες δομές στην οικονομία της που θα λειτουργούν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην παράγουν ελλείμματα και πληθωρισμό, αλλά να εξασφαλίζουν την επιθυμητή σταθερότητα τιμών. Αυτή είναι η νέα "θεότητα" - η νέα "θρησκεία".

    Τα ελλείμματα πλέον, υπογράμμισε, απαγορεύονται για πάντα και πρόσθεσε: Και δη δια ροπάλου. Και ποιο είναι το ρόπαλο; Από τη στιγμή που ενταχθήκαμε στην ΟΝΕ υποκείμεθα πλέον σε ειδικές ποινές - σε penalties - που συνίστανται σε καταβολή σοβαρότατου προστίμου υπέρ του κοινοτικού προϋπολογισμού σε περίπτωση που το έλλειμμα ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ. Μέχρι σήμερα υφιστάμεθα απλές επιπλήξεις και συστάσεις. Από αύριο ο ευρωπαϊκός πέλεκυς θα πέφτει βαρύς και φυσικά θα τον πληρώνουν οι φορολογούμενοι. Που σημαίνει πολιτική συνυπευθυνότητα των φορολογουμένων. Ανήκει και αυτό στη νέα κουλτούρα της Ευρώπης: Ελάχιστο έλλειμμα για επενδύσεις. Αρα περιορισμός των φορολογικών βαρών".

    "Η οικονομία στην οποία έχουμε προσχωρήσει χαρακτηρίζεται από μια διαφορετική φιλοσοφία. Η μεγάλη διαφορά έγκειται στην ισχυροποίηση της αρχής της αποδοτικότητας - δηλαδή της αποτελεσματικότητας της διαχείρησης, κάτι που στην Ελλάδα δεν έχει γίνει ακόμη

    Στη νέα ευρωπαϊκή οικονομία, όπως επεσήμανε ο κ. Γεννηματάς, η έννοια της δημόσιας επένδυσης αλλοιώνεται καθώς επιδιώκεται η συστηματικότερη συνεργασία δημοσίων και ιδιωτικών κεφαλαίων, η ίδια η έννοια της κοινωνικής πολιτικής αντίστοιχα αλλοιούται καθώς διαβρώνεται από ιδιωτικοοικονομικές αξιολογήσεις και τεχνικές, σταθερότητα τιμών σημαίνει ταυτόχρονα σταθερότητα και ενοποίηση φορολογικών συντελεστών και τα ελλείμματα απαγορεύονται πέραν των 3% δια ροπάλου. "Αρα η παραδοσιακή δημόσια επενδυτική λειτουργία υποχωρεί για να κάνει περισσότερο χώρο στην ιδιωτική και αναθεωρούνται αντίστοιχα οι προτεραιότητές της", συμπλήρωσε.

    "Οι εθνικές οικονομίες εξωθούνται να γίνουν δημοσιονομικά πλεονασματικές - δηλαδή περισσότερο παραγωγικές. Είναι εμφανές ότι εδώ υπεισέρχεται η αξιολογική πρόταση μιας νέας διαχειριστικής κουλτούρας, που εξορκίζει τα ελλείμματα και ευνοεί τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων. Είναι η κουλτούρα της ιδιωτικής και ακριβέστερα της αμερικανικής οικονομίας από την οποία η Ελλάδα είναι ακόμη πολύ μακριά. Οταν οι διαθέσιμοι δημόσιοι πόροι αναγκαστικά περιορίζονται εκείνο που αποκτά πλέον δεσπόζουσα σημασία σε μια οικονομία είναι η άριστη αξιοποίηση των περιορισμένων δημόσιων πόρων, η αποδοτικότητα των επενδύσεων, η οριακή παραγωγική σημασία της κάθε δραχμής και του κάθε ευρώ. Και αυτό ισοδυναμεί με μια επανάσταση στη διαχειριστική μας κουλτούρα, η οποία μέρι σήμερα υπήρξε σταθερά, περήφανα και αναλλοίωτα κουλτούρα σπατάλης, δημοσιονομικής κραιπάλης και ανατριχιαστικής αδιαφορίας για το κόστος της δημόσιας δραστηριότητας και τη συνεισφορά των φορολογουμένων", τόνισε χαρακτηριστικά.

    Περαιτέρω, σημείωσε ότι ολοκληρωμένη απελευθέρωση αγορών δεν έχει ακόμη συντελεστεί στην Ελλάδα, προσθέτοντας: "Μας χαρακτηρίζει ο φόβος των διαρθρωτικών αλλαγών και υπερεκτιμούμε τις αντιδράσεις των δήθεν θιγόμενων. Στην ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες και στην αγορά εργασίας υπολοίπονται ακόμη να γίνουν πολλά προς την κατεύθυνση αυτή. Και αυτά ασφαλώς μέσα στην ερχόμενη τετραετία θα γίνουν έστω και απρόθυμα και διστακτικά, έστω και χωρίς να έχουμε ακόμη όλοι πειστεί για τη νομοτέλειά τους".

    Οι ολοκληρωμένες δημιουργικές αντιδράσεις αναμένονται να εκδηλωθούν σε όλους τους τομείς, κυρίως όμως σε αυτούς που αποτελούν πλέον πανηγυρικά την αιχμή της νέας οικονομίας. Και ασφαλώς ο ηγεμονικός σήμερα τομέας της οικονομίας δεν είναι οι κατασκευές ή το real estate όπου όλοι (δυστυχώς) θεωρούν υποχρέωση να δώσουν το παρόν, αλλά ο τομέας των εφαρμογών των νέων τεχνολογιών πληροφορικής. Στον τομέα αυτό, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, η ελληνική οικονομία "είναι δραματικά πίσω".

    Από την άλλη πλευρά όμως, ο τομέας αυτός είναι από τη φύση του αρκετά απατηλός και το ζήτημα, σύμφωνα με τον κ. Γεννηματά, επανατοποθετείται στη δεικτικότητα των άλλων τομέων της παραγωγής και κυρίως στη δημόσια οικονομία, στο ευρύτερο κράτος και στην εκπαίδευση.

    "Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει πολλή δουλειά για την Πολιτική. Και εκείνο που χρειάζεται και αποτελεί την επείγουσα αποστολή της πολιτικής στα επόμενα χρόνια είναι η συγκέντρωση των προσπαθειών στους ακόλουθους πέντε τομείς

    Εκσυγχρονισμός κανονιστικού πλαισίου και κυρωτικών μηχανισμών (οι λεγόμενοι κανόνες του παιχνιδιού)

    Ολοκλήρωση μιας ρεαλιστικής βασικής υποδομής,

    Ασφάλεια,

    Δικαιοσύνη,

    Παιδεία

    "Στο 5πτυχο αυτό που συνοψίζει σήμερα το ρόλο του κράτους και την προτεραιότητα της πολιτικής, πρέπει ίσως 6ος να προστεθεί η προστασία και η προαγωγή του περιβάλλοντος που αποτελεί συνθήκη ζωής, διαχρονική, βιοτική και οικονομική αξία και την κατ' εξοχήν ίσως μακροπρόθεσμη επένδυση υποδομής", τόνισε ο κ. Γεννηματάς.

    Επιπλέον, κατέστησε σαφές ότι "το νέο κράτος πρέπει να συγκεντρωθεί σε αυτά και να εγκαταλείψει τα παλαιά παιδικά παιχνίδια με τη δημόσια οικονομία. Ταυτόχρονα όμως οι ευθύνες της ίδιας της κοινωνίας και του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας παίρνουν διαστάσεις που δεν είχαν ποτέ από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους".

    Στην ερχόμενη τετραετία θα δούμε και τα πρώτα αποτελέσματα. Σε κάποιους τομείς θα είναι θεαματικά. Για κάποιες πληθυσμιακές ομάδες θα είναι ίσως γενναιόδωρα. Ας ελπίσουμε ότι η πλατειά συναίνεση που προέκυψε από τις τελευταίες εκλογές και αγγίζει σχεδόν ολόκληρο το 86% των δύο μεγάλων κομμάτων δεν θα διακυβευτεί. Αντίθετα, θα δικαιωθεί και θα μεγαλουργήσει", κατέληξε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ.

    [15] ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ - ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 24 Απριλίου 2000 (19:35 UTC+2)

    Την πρώτη τους συνάντηση θα έχουν αύριο στις 12.30μ.μ. ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Πρόκειται για την πρώτη τους συνάντηση μετά την ανάληψη καθηκόντων στο υπουργείο από τον κ. Πασχαλίδη.

    Θα συζητηθούν μία σειρά από ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη και την υποδομή της Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια ο κ. Παπαγεωργόπουλος θα παρευρεθεί σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο ΥΜΑ-Θ, με αντικείμενο τις ρηγματώσεις που παρατηρήθηκαν κατά μήκος της Παλαιάς Παραλίας.

    [16] ΕΚΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ ΤΜΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΝΙΟ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ

    Μόσχα, 24 Απριλίου 2000 (19:35 UTC+2)

    Το μοναδικό θραύσμα από το κρανίο του Αδόλφου Χίτλερ θα παρουσιαστεί σε έκθεση στην Μόσχα που ξεκινάει την Τετάρτη και είναι αφιερωμένη στις τελευταίες μέρες του Γ΄ Ράιχ έγραψε η εφημερίδα Daily Telegraph.

    Το θραύσμα βρέθηκε έξω από την καγκελαρία που έμενε ο Χίτλερ λίγο μετά την αυτοκτονία του το 1945 αλλά οι μυστικές υπηρεσίες δεν αποκάλυψαν την ύπαρξη του.

    Η εφημερίδα ανέφερε ότι στο θραύσμα είναι ορατή η τρύπα από την σφαίρα στον αριστερό κρόταφο. Στην έκθεση θα υπάρχουν πολλά έγγραφα ντοκουμέντα που ανήκαν στον Χίτλερ και στους συνεργάτες του και κρατούνταν από την ρωσική μυστική υπηρεσία ΚGB.

    Ο.Κ.

    [17] ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΙΟΥΣΕΛ ΓΙΑ ΑΜΕΣΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ

    Βιέννη, 24 Απριλίου 2000 (19:34 UTC+2)

    Ο Αυστριακός καγκελάριος Βόλφγκανγκ Σιούσελ απήθυνε έκκληση για άμεσο τερματισμό των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση εναντίον της χώρας του και τόνισε ότι η χώρα του θα προασπίσει τα συμφέροντά της με όλα τα διαθέσιμα μέσα.

    "Δεν θα επιτρέψουμε την αδικία σε βάρος μας. Θα διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας", είπε ο κ. Σιούσελ σε συνέντευξη του στο αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA.

    "Σε περίπτωση που παραβιαστούν τα δικαιώματά μας θα αντιδράσουμε και θα καταφύγουμε σε κάθε δυνατή δικαστική διέξοδο", πρόσθεσε.

    Ο Αυστριακός καγκελάριος είπε ότι τα προβλήματα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στην Ευρώπη αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικότερα όταν όλες οι χώρες έδρασαν από κοινού και όχι με την απομόνωση μίας μικρής χώρας.

    "Και εμείς έχουμε προβλήματα και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Αλλά δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνουμε αποδιοπομπαίοι τράγοι και όλοι οι άλλοι να είναι απαλαγμένοι από σφάλματα", είπε.

    Ο σχηματισμός κυβερνητικού συνασπισμού στις 4 Φεβρουαρίου, στον οποίο συμμετέχουν και μέλη του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας - που προκάλεσε την επιβολή κυρώσεων στην Αυστρία από τους 14 εταίρους της Ε.Ε. συμπεριλαμβανομένης και της διακοπής των διμερών σχέσεων - ήταν, είπε, "μία ομαλή αλλαγή της κυβέρνησης σε μία Ευρωπαϊκή χώρα που σέβεται τις υποχρεώσεις της".

    "Εδώ και 100 μέρες αντιμετωπίζουμε δυσπιστία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Είναι πλέον καιρός να σταματήσουν οι κριτικές και να αναρωτηθούν για τα προβλήματα που προκάλεσαν", υπογράμμισε.

    "Εφόσον οι "14" μπόρεσαν ομόφωνα μέσα σε διάστημα 3 μερών να επιβάλουν ευρείας κλίμακας κυρώσεις, τότε μπορούν και να τις άρουν σε διάστημα μίας εβδομάδας, ανεξάρτητα από το αν η απόφαση αυτή θα παρθεί κατά πλειοψηφία, ή ατομικά ή με ομοφωνία", τόνισε.

    Ο κ. Σιούσελ επανέλαβε την προειδοποίηση ότι η Αυστρία θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο και θα αγωνιστεί για την άρση των κυρώσεων, ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να παραβιάσει τις ευρωπαϊκές συμφωνίες.

    [18] ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΟΥΕΣΛΕΪ ΚΛΑΡΚ

    Ζάγκρεμπ, 24 Απριλίου 2000 (19:34 UTC+2)

    Επίσκεψη στο Ζάγκρεμπ θα πραγματοποιήσει αύριο ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη στρατηγός Ουέσλεϊ Κλαρκ.

    Ο στρατηγός Κλαρκ επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΝΑΤΟ κατά την παραμονή του στην Κροατία θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Αμυνας Γιόζο Ράντος και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων Πέταρ Στίπετις.

    Ο στρατηγός Κλαρκ θα γίνει δεκτός και από τον Πρόεδρο της Κροατίας Στίπε Μέσιτς.

    Κ.Γ.

    [19] ΡΩΣΙΚΟΣ ΠΥΡΑΥΛΟΣ ΕΠΛΗΞΕ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΠΛΟΙΟ

    Μόσχα, 24 Απριλίου 2000 (19:34 UTC+2)

    Ρωσικός πύραυλος χτύπησε τυχαία ουκρανικό πλοίο κατά την διάρκεια ναυτικής άσκησης στην Μαύρη Θάλασσα μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

    Αξιωματούχος του ρωσικού Ναυτικού ανέφερε ότι το πλοίο εισήλθε στην ζώνη όπου γινόταν η άσκηση και χτυπήθηκε τυχαία. Από το χτύπημα προκλήθηκαν μικρές ζημιές αλλά δυστυχώς τραυματίστηκε μέλος του πληρώματος. Το τηλεοπτικό κανάλι RTR μετέδωσε ότι το ουκρανικό πλοίο ήταν πετρελαιοφόρο.

    Ο.Κ.

    [20] ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΝΕΑΡΟΥΣ ΤΟΥ ΡΕΙΒ ΠΑΡΤΙ

    Κατερίνη, 24 Απριλίου 2000 (19:31 UTC+2)

    Σε ποινές φυλάκισης, που κυμαίνονται από 30 μέρες μέχρι και δύο μήνες, καταδικάστηκαν από το αυτόφωρο τριμελές πλημμελειοδικείο Κατερίνης οι 11 νεαροί που κατηγορούνται ότι έκαναν χρήση ναρκωτικών ουσιών στο ρέϊβ πάρτι που διοργανώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής σε κλαμπ στην Πλάκα Λιτοχώρου Πιερίας.

    Αλλοι τρεις συλληφθέντες που κατηγορούνται από την αστυνομία ότι διοργάνωσαν το ρέιβ πάρτι παραπέμπονται στον τακτικό ανακριτή, καθώς σε βάρος τους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για κακουργηματικές πράξεις.

    Πρόκειται για την Ολυμπία Μυτιληναίου, τον Αλέξη Διαμαντόπουλο και τον Δημοσθένη Τσίρο, οι οποίοι σύμφωνα με τη δικογραφία, φέρονται ότι ειδοποιούσαν τους νεαρούς θαμώνες να πάρουν μέρος στο πάρτι.

    Από τους υπόλοιπους συλληφθέντες (συνολικά 17) οι δύο στρατιώτες παραπέμφθηκαν στην Στρατονομία, ενώ άλλοι τέσσερις ζήτησαν και πήραν αναβολή από το αυτόφωρο δικαστήριο της Κατερίνης. Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έφοδο στο κλαμπ "Κάβο Ντίμο" ύστερα από πληροφορίες ότι δεκάδες νεαρά άτομα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας διασκέδαζαν κάνοντας χρήση ναρκωτικών ουσιών.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας οι συλληφθέντες είχαν στην κατοχή τους περίπου τριάντα γραμμάρια χασίς πέντε χάπια έκσταση και δύο LSD.

    [21] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Αθήνα, 24 Απριλίου 2000 (19:30 UTC+2)

    Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησαν σήμερα οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί που έχουν πετύχει στον προηγούμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Οι αδιόριστοι ζητούν τον άμεσο διορισμό τους.

    Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υφυπουργό παιδείας Φίλιππο Πετσάλνικο. Θα ακολουθήσει συνάντησή τους τη Μεγάλη Πέμπτη με τον υπουργό Παιδείας, Πέτρο Ευθυμίου.

    [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΠΑΓΚΑΛΟΥ

    Αθήνα, 24 Απριλίου 2000 (19:30 UTC+2)

    Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Πολιτισμού, Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Ο κ. Πάγκαλος επισήμανε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό θέματα συντονισμού και αποτελεσματικότητας του κυβερνητικού έργου αλλά και το ζήτημα της οργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Διαβεβαίωσε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και τόνισε ότι όλα βρίσκονται υπό έλεγχο.

    Σχετικά με τα έργα που απαιτούνται για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων επισήμανε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι σχετικές εργασίες.

    Τη Μεγάλη Πέμπτη ο κ. Πάγκαλος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα έχει επαφές με αξιωματούχους της Διεθνούς Ολυμπιακούς Επιτροπής.

    [23] ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑΠΟΣΤΟΛΗ

    Αθήνα, 24 Απριλίου 2000 (19:26 UTC+2)

    Είκοσι εκατομμύρια δραχμές άρπαξαν οι δύο ένοπλοι που λήστεψαν στις 3.30μ.μ. στη Νέα Ιωνία Αττικής χρηματοποστολή της εταιρίας Ερμής που μετέφερε λεφτά της Citybank.

    Oι δράστες τραυμάτισαν ελαφρά με τη λαβή του όπλου στο κεφάλι τον 24χρονο υπάλληλο σεκιούριτι Κωνσταντίνο Ζεϊμπέκη, και αφού πήραν τα λεφτά επιβιβάστηκαν σε μία μοτοσικλέτα και εξαφανίστηκαν.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 24 April 2000 - 18:14:22 UTC