Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-04-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΗ ΛΩΖΑΝΗ Ο Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ
  • [02] ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΑΕ ΑΝΔΡΕΑ ΑΘΕΝΣ
  • [03] ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΙΩΝ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΗΤΤΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΖΗΤΑ Η ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
  • [04] ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [05] ΣΤΟΧΟΣ ΙΕΡΟΣΥΛΩΝ ΤΡΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ
  • [06] ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΔΩΡΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΠΡΙΖΡΕΝ
  • [07] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
  • [08] ΣΛΟΒΕΝΙΑ: ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΤΡΙΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • [09] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΙΒΙΤΣΑ ΡΑΤΣΑΝ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ
  • [10] Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΓΕΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΘΑ ΠΙΕΣΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [11] ΠΡΩΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΟΤΖΑΛΑΝ ΖΗΤΑ ΜΕΡΙΚΗ ΑΜΝΗΣΤΙΑ
  • [12] ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ 73 ΠΤΩΜΑΤΩΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ
  • [13] ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
  • [14] ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΦΩΤΙΟΥ
  • [15] ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ Ο ΠΟΥΤΙΝ
  • [16] ΥΠΟ ΚΡΑΤΗΣΗ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ Δ.Σ ΤΟΥ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ ΠΛΑΜΑ
  • [17] ΤΟ 22Ο ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
  • [18] H ΘΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΠΟΝΙΤΩΝ ΣΤΟ «ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ»
  • [19] ΝΕΚΡΟΣ ΡΩΣΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ
  • [20] ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ ΑΠΕΤΥΧΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΜΑΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΒΜ
  • [21] ΣΕΠΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [01] ΣΤΗ ΛΩΖΑΝΗ Ο Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ

    Αθήνα, 27 Απριλίου 2000 (19:30 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ.

    Στη Λοζάνη της Ελβετίας βρίσκεται από σήμερα ο υπουργός Πάγκαλος Θεόδωρος Πάγκαλος για επαφές με στελέχη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ δεν αποκλείεται στον κύκλο αυτών των επαφών του, να συναντηθεί και με τον πρόεδρο της ΔΟΕ Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ.

    Υπενθυμίζεται ότι οι δηλώσεις του κ. Σάμαρανκ περί σοβαρών καθυστερήσεων από ελληνικής πλευράς στα έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, έχουν κινητοποιήσει όλη την πολιτική ηγεσία της χώρας, η οποία παραδέχτηκε ότι πράγματι υπήρχαν καθυστερήσεις, ωστόσο δεν υπάρχουν κίνδυνοι για να είναι όλα έτοιμα στην ώρα για μια άψογη διοργάνωση των αγώνων.

    [02] ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΑΕ ΑΝΔΡΕΑ ΑΘΕΝΣ

    Σικάγο, 28 Απριλίου 2000 (19:41 UTC+2)

    "Η γιορτή του Πάσχα έχει ιδιαίτερη σημασία για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, γιατί συνδέει τους απανταχού Ελληνες μεταξύ τους και με την παράδοσή μας", επισημαίνει στο πασχαλινό μήνυμά του ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Ανδρέας Αθενς.

    "Το Ελληνικό πνεύμα συνεχίζει να εμπνέει νέες γενεές Ελλήνων και Φιλελλήνων, καθώς αυτοί γίνονται όλο και πιο ευαίσθητοι στην ελληνοορθόδοξη παράδοση, την οποία και διατηρούν ζωντανή", τονίζει και προσθέτει: "Την περασμένη δεκαετία έχουμε ανακαλύψει και τις εκατοντάδες χιλιάδες ξεχασμένων Ελλήνων σε περιοχές, όπως αυτές της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Αυτό είναι μία καινούρια πηγή χαράς για όλους τους Απόδημους".

    "Σε αυτήν την περίοδο ανανέωσης και ανάστασης εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΑΕ εύχομαι σε όλους τους Ελληνες Χρόνια Πολλά και Καλή Ανάσταση", καταλήγει ο πρόεδρος του ΣΑΕ.

    [03] ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΙΩΝ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΗΤΤΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΖΗΤΑ Η ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

    Αθήνα, 28 Απριλίου 2000 (19:41 UTC+2)

    Ευρύ εσωκομματικό διάλογο για την αναζήτηση των πραγματικών αιτίων της ήττας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές ζητεί σε συνέντευξή της στον "Οικονομικό Ταχυδρόμο" η Ντόρα Μπακογιάννη.

    Η κ. Μπακογιάννη επισημαίνει ότι πρέπει να γίνει σε βάθος ανάλυση των αιτίων της εκλογικής ήττας της Ν.Δ., και τονίζει ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός και αδράνεια.

    "Ενα άλλο ερώτημα είναι αν εξαντλήσουμε εγκαίρως όλα τα περιθώρια εσωτερικής ανανέωσης. Εγώ πιστεύω ότι έπρεπε εγκαίρως να έχουμε προχωρήσει στην επανίδρυση", τονίζει η κ. Μπακογιάννη.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν η επανίδρυση θα μπορούσε να συνδεθεί και με την αλλαγή του ονόματος του κόμματος υπογραμμίζει ότι θεωρεί πολύ πιο ουσιαστική την αλλαγή της εσωτερικής δομής των κομμάτων και όχι την επικοινωνιακή αλλαγή.

    Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να διεκδικήσει ή ίδια την ηγεσία της Ν.Δ. σε αναμέτρηση με τον Κώστα Καραμανλή τονίζει ότι "δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναμετρηθείς, εάν η δημοκρατική λειτουργία του κόμματος σου επιτρέπει να προσφέρεις αυτά που μπορείς''.

    Οσον αφορά τον εκλογικό νόμο η κ. Μπακογιάννη επισημαίνει ότι ο υπάρχων δίνει μεν σταθερή κυβέρνηση, παρουσιάζει ωστόσο λειτουργικές αδυναμίες ιδιαίτερα στις κατανομές.

    [04] ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Αθήνα, 28 Απριλίου 2000 (19:26 UTC+2)

    Την περιφορά του Επιταφίου της Μητρόπολης Κερκύρας θα ακολουθήσει το βράδι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος και φέτος θα γιορτάσει το Πάσχα με τη σύζυγό του Δάφνη Σημίτη στο νησί του Ιονίου.

    Τον πρωθυπουργό και τη σύζυγό του συνοδεύουν στην Κέρκυρα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου και ο υφυπουργός Οικονομικών, βουλευτής Κερκύρας Γιώργος Δρυς.

    Το μεσημέρι το πρωθυπουργικό ζεύγος έκανε περίπατο στην παραλία της Γαρίτσας και αντάλλαξε ευχές με τους περαστικούς.

    Στη συνέχεια ο κ. Σημίτης και η σύζυγός του πήγαν στη Σπιανάδα που τις μέρες αυτές συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Στην πλατεία των Ληστών το πρωθυπουργικό ζεύγος ανέμενε ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης.

    Ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα την Τρίτη.

    [05] ΣΤΟΧΟΣ ΙΕΡΟΣΥΛΩΝ ΤΡΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

    Αθήνα, 28 Απριλίου 2000 (19:15 UTC+2)

    Ιερόσυλοι διέρρηξαν τα ξημερώματα τον Ιερό Ναό της Παναγίας της Παντάνασσας στις Τζιτζιφιές. Την κλοπή αντιλήφθηκε η νεωκόρος, η οποία όπως κάθε πρωί πήγε να ανοίξει, και ειδοποίησε αμέσως τον εφημέριο και την αστυνομία.

    Οι δράστες που δεν σεβάστηκαν ούτε το πνεύμα των ημερών έκοψαν τα κάγκελα και εισέβαλαν στο Ναό από το παράθυρο, άδειασαν τα τρία παγκάρια και διέφυγαν με λεία 500.000 δραχμές σε κέρματα.

    Ο Ναός είχε υποστεί ζημιές από το σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου, κάτι όμως που δεν συγκίνησε τους δράστες. Οι άγνωστοι δεν άφησαν δαχτυλικά αποτυπώματα, αφού όπως εκτιμούν οι αστυνομικοί φορούσαν γάντια.

    Στόχος ιερόσυλων έγιναν επίσης και δύο εκκλησίες στο Νομό Ηλείας.

    Ο νεωκόρος του Ιερού Ναού του Αγίου Παντελεήμονα στους Κρουνούς Κρεστένων πηγαίνοντας το πρωί στην Εκκλησία βρήκε την πλαϊνή πόρτα παραβιασμένη. Μπαίνοντας μέσα διαπίστωσε ότι από το παραβιασμένο παγκάρι είχαν κλαπεί όλα τα χρήματα, περίπου 10.000 δραχμές και όλα τα κλειδιά της Εκκλησίας.

    Λίγη ώρα αργότερα στη Βρίνα Κρεστένων στόχος ληστών έγινε ο Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Οι δράστες μπήκαν στο εσωτερικό του Ναού και αφαίρεσαν 200.000 δραχμές που υπήρχαν στο παγκάρι.

    [06] ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΔΩΡΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΠΡΙΖΡΕΝ

    Βελιγράδι, 28 Απριλίου 2000 (19:02 UTC+2)

    Στρατιώτες της ελληνικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιου που βρίσκονται στο Κόσοβο Πόλιε παρέδωσαν σήμερα στη Επισκοπή Πρίζρεν 5.000 πασχαλινά αυγά, ως δώρο του ελληνικού στρατού στο σερβικό λαό.

    Οπως ανακοίνωσε το Σερβικό Εθνικό Συμβούλιο ιερείς της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μοίρασαν τα αυγά σε κατοίκους των χωριών Γκοράζντεβατς, Οράχοβατς και Βέλικα Χότσα.

    [07] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 28 Απριλίου 2000 (19:02 UTC+2)

    "Η Πρωτομαγιά, η γιορτή των εργαζομένων και της άνοιξης, στέλνει και φέτος ένα διπλό, κοινωνικό και προσωπικό μήνυμα σε όλους", επισημαίνει στο μήνυμά του για την Πρωτομαγιά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    "Είναι το μήνυμα του προσωπικού αγώνα για τη ζωή που εκφράζεται μέσα από την εργασία, ενός αγώνα που φέρνει την άνοιξη, όταν καταξιώνεται, αλλά και το χειμώνα, όταν υπονομεύεται ή εξαντλείται σε αναποτελεσματικές προσπάθειες", υπογραμμίζει.

    "Η διασφάλιση της απασχόλησης, οι ίσες ευκαιρίες, η σύνδεση της παραγωγικότητας με την αμοιβή, το δικαίωμα στην ασφάλιση και τη σύνταξη, η αξιοπρέπεια και κυρίως η ύπαρξη της απασχόλησης είναι όροι αναντίρρητοι για την κοινωνική ευεξία και την ποιότητα της ίδιας της δημοκρατίας", τονίζεται στο μήνυμα.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος αναφέρει ακόμη ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης γιορτάζει την άνοιξη της φύσης με τον Ανθοέκθεση 2000, ενώ καθημερινά προσπαθεί να δημιουργήσει ένα αστικό περιβάλλον πιο φιλικό, πιο ανθρώπινο.

    "Με τη σημαντική συμβολή των εργαζομένων στην προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας ζωής, προχωρούμε στην υλοποίηση του έργου μας σταθερά προσανατολισμένοι στην ανάπτυξη της πόλης μας, που είναι η σημαντικότερη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος της ανεργίας που μαστίζει ιδιαίτερα τη νεολαία της Θεσσαλονίκης", καταλήγει το μήνυμα του δημάρχου Θεσσαλονίκης.

    [08] ΣΛΟΒΕΝΙΑ: ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΤΡΙΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Λιουμπλιάνα, 28 Απριλίου 2000 (17:48 UTC+2)

    Η Βουλή της Σλοβενίας αποφάσισε σήμερα να διεξάγει τρίτη και τελική ψηφοφορία την επόμενη Τετάρτη για να εκλέξει νέο πρωθυπουργό στη θέση του Γιάνεζ Ντρνοβσεκ απορρίπτονας έτσι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

    Σημειώνεται ότι η κεντρο-αριστερά κυβέρνηση του Γιάνεζ Ντρνοβσεκ έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης πριν από τρεις εβδομάδες, όταν ένα από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, το Λαϊκό Κόμμα αποχώρησε για να συμμαχήσει με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης.

    Το Κοινοβούλιο της Σλοβενίας αποφάσισε τη διεξαγωγή και τρίτης ψηφοφορίας, με 46 ψήφους υπέρ και 44 κατά.

    Πριν από δύο μέρες η Βουλή απέτυχε για δεύτερη φορά να εκλέξει νέο πρωθυπουργό τον 56χρονο οικονομολόγο Αντρέι Μπάγιουκ. Ωστόσο οι πιθανότητες εκλογής του Μπάγιουκ στην τρίτη ψηφοφορία αυξάνονται, καθώς για την εκλογή του είναι απαραίτητη απλή πλειοψηφία και όχι απόλυτη πλειοψηφία, η οποία ήταν απαραίτητη στις δύο προηγούμενες ψηφοφορίες.

    Παρότι ο πρόεδρος της Σλοβενίας Μίλαν Κούτσαν και τα κοινοβουλευτικά κόμματα μπορούν έως την Τετάρτη να ορίσουν νέους υποψήφιους, πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι ο Μπαγιούκ θα είναι και πάλι υποψήφιος.

    Ο Μπαγιούκ είναι υποψήφιος των συντηρητικών του Λαϊκού Κόμματος και του κεντροδεξιού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, που κατέχουν 44 από τις συνολικά 90 έδρες στο Κοινοβούλιο.

    Τα υπόλοιπα κόμματα και ο πρόεδρος της χώρας έχουν ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Σε περίπτωση που δεν εκλεγεί πρωθυπουργός και στην τρίτη ψηφοφορία οι εκλογές που θα διεξάγονταν τον Οκτώβιο ή το Νοέμβριο θα γίνουν νωρίτερα τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

    [09] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΙΒΙΤΣΑ ΡΑΤΣΑΝ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ

    Ζάγκρεμπ, 28 Απριλίου 2000 (17:34 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Ιβιτσα Ράτσαν θα πραγματοποιήσει το Μάιο περιοδεία στην Ευρώπη σε μία προσπάθεια να πείσει τους ηγέτες της Δύσης ότι η χώρα του έχει αποδεχθεί τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

    Ο Ιβιτσα Ράτσαν επικεφαλής του κεντρο-αριστερού συνασπισμού που κέρδισε τις εκλογές τον Ιανουάριο όταν ηττήθηκαν οι Εθνικιστές θα επισκεφθεί την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 9 Μαϊου, σχεδόν τρεις μήνες μετά το πρώτο του ταξίδι εκεί.

    Η Κροατία επιθυμεί να ενταχθεί στη Σύμπραξη για την Ειρήνη, συμμαχία του ΝΑΤΟ στην οποία συμμετέχουν οι πρώην δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας, η Σλοβενία, η ΠΓΔΜ καθώς και η Αλβανία.

    Η συνεργασία της Κροατίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, ο σεβασμός των δικαιωμάτων των προσφύγων από τον πόλεμο της Βοσνίας από το 1992 έως το 1995 και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των ΜΜΕ θεωρούνται προϋποθέσεις καθοριστικής σημασίας για την ένταξη της χώρας στη Συμμαχία.

    Οπως είπε η εκπρόσωπος της κροατικής κυβέρνησης Αλεξάντρα Κόλαριτς η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Κροατίας στις Βρυξέλλες είναι ζωτικής σημασίας, καθώς το ΝΑΤΟ θα εξετάσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στα θέματα αυτά στο διάστημα που μεσολάβησε από την πρώτη επίσκεψη του κ. Ράτσαν.

    Στις 3 Μαϊου ο πρωθυπουργός της Κροατίας θα ταξιδέψει στο Λονδίνο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και τον υπουργό Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ. Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Ρώμη, όπου θα συμμετάσχει σε συνέδριο με θέμα την ασφάλεια στην Ανατολική Ευρώπη.

    Για τους ίδιους λόγους ο πρόεδρος της Κροατίας Στίπε Μέσιτς στις 11 και 12 Μαϊου θα επισκεφθεί τη Γαλλία και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας Ζακ Σιράκ, με τον οποίο θα συζητήσει θέματα διμερούς συνεργασίας και τις προοπτικές ένταξης της Κροατίας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [10] Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΓΕΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΘΑ ΠΙΕΣΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Μόσχα, 28 Απριλίου 2000 (16:29 UTC+2)

    Ο επικεφαλής του ρωσικού επιτελείου στρατού, Ανατόλι Κβάσιν, θα ασκήσει πιέσεις στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του επόμενου μήνα, να ελέγξει τους Αλβανούς του Κοσσυφοπέδιου, σύμφωνα με πηγές του ρωσικού υπουργείου Αμυνας.

    Ο Κβάσιν θα φτάσει στις Βρυξέλλες στις 10 Μαϊου για να συζητήσει για τη βελτίωση των σχέσεων με τη συμμαχία, οι οποίες πάγωσαν κατά τη διάρκεια των περσινών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία.

    Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, για την οποία η Ρωσία θα επιμείνει στην ανάγκη εφαρμογής της απόφασης 1244 του ΟΗΕ και σταθερότητας στη Γιουγκοσλαβία και σε ολόκληρη την περιοχή.

    Η Μόσχα κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι παραβιάζει την απόφαση του ΟΗΕ με την οποία έληξε η διαμάχη στο Κοσσυφοπέδιο, αποτυγχάνοντας να ελέγξει τους Αλβανούς που απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της Γιουγκοσλαβίας.

    [11] ΠΡΩΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΟΤΖΑΛΑΝ ΖΗΤΑ ΜΕΡΙΚΗ ΑΜΝΗΣΤΙΑ

    Ντιγιαρμπακίρ, 28 Απριλίου 2000 (16:23 UTC+2)

    Πρώην συνεργάτης του ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ζήτησε από τουρκικό δικαστήριο να του επιτραπεί να κάνει χρήση του νόμου περί αμνηστίας, σύμφωνα με τον οποίο μέλη παράνομων οργανώσεων που δείχνουν μεταμέλεια, έχουν ευνοϊκότερες ποινές.

    Το τουρκικό δικαστήριο επέβαλε στον Σεμντίν Σακίκ τη θανατική ποινή με την κατηγορία της προδοσίας για το ρόλο του στον ένοπλο αγώνα του ΡΚΚ. Ο Σακίκ, στην κατάθεσή του ζήτησε από την επιτροπή των δικαστών να του επιτρέψουν να επωφεληθεί από το νόμο, γνωστό ως "νόμο μεταμέλειας", ενώ αποκήρυξε τη σχέση του με το ΡΚΚ και άσκησε κριτική στον Οτζαλάν, τον οποίο χαρακτήρισε ως "ψυχωτικό χωρικό".

    "Ντρέπομαι που παραδόθηκα στην ηγεσία του Οτζαλάν. Βλέπω ότι ήταν λάθος να προσπαθήσω να λύσω προσωπικά ή κοινωνικά προβλήματα μέσω των όπλων" είπε ο Σακίκ.

    Το δικαστήριο ανέβαλε τη δίκη μέχρι τις 9 Ιουνίου, μετά το αίτημα του Σακίκ να του δοθεί περισσότερος χρόνος για να προετοιμάσει την κατάθεσή του.

    Σύμφωνα με ειδικούς, οι πιθανότητες να επωφεληθεί από το νόμο είναι ελάχιστες, καθώς αποκλείονται από αυτόν οι ιδρυτές και υψηλόβαθμα στελέχη παράνομων οργανώσεων ή μέλη που σκότωσαν και τραυμάτισαν τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας.

    [12] ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ 73 ΠΤΩΜΑΤΩΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ

    Σεράγεβο, 28 Απριλίου 2000 (16:18 UTC+2)

    Επιτροπή ιατροδικαστών της Βοσνίας βρήκε 73 λείψανα κοντά στη Σρεμπρένιτσα, ενώ αναμένεται να εντοπίσει εκατοντάδες ακόμη στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με ανακοίνωση της ομάδας.

    Μέχρι χθες ο συνολικός αριθμός των πτωμάτων που βρέθηκαν φτάνει τα 73, συμπεριλαμβανομένων 47 που βρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε ο Γιασμίν Οντομπάσιτς, αξιωματούχος της μουσουλμανικής επιτροπής για αγνοούμενους.

    Τα πτώματα εκτιμάται ότι ανήκουν σε μουσουλμάνους που σκοτώθηκαν από Σέρβους όταν αυτοί εισέβαλαν στη Σρεμπρένιτσα το 1995. Οι εργασίες για τον εντοπισμό και άλλων πτωμάτων σε μαζικούς τάφους εμποδίζονται από τα ναρκοπέδια που υπάρχουν στην περιοχή.

    Περισσότεροι από 7.000 μουσουλμάνοι αγνοούνται, οι οποίοι εκτιμάται ότι δολοφονήθηκαν από της σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας.

    [13] ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Μόσχα, 28 Απριλίου 2000 (14:09 UTC+2)

    Περισσότεροι απο 46,5 τόνοι εκρηκτικών, 334.000 πυρομαχικά και πάνω από 3.000 πολυβόλα κατασχέθηκαν στην Τσετσενία από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσίας από την αρχή του έτους, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

    Ειδική επιχείρηση για την παρεμπόδιση και καταστροφή στρατιωτικών μονάδων συνεχίζεται σε περιοχές της δημοκρατίας της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, ενώ οι μονάδες του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών βρίσκονται σε ετοιμότητα.

    [14] ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΦΩΤΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 28 Απριλίου 2000 (14:08 UTC+2)

    Σε οκτώ με δέκα χρόνια αναμένεται να εκδοθεί ο τρίτος και τελευταίος τόμος του Λεξικού του Πατριάρχη Φωτίου, του οποίου οι δύο πρώτοι τόμοι κυκλοφόρησαν το 1998 χάρη στις προσπάθειες του καθηγητή του ΑΠΘ Χρίστου Θεοδωρίδη.

    Χρειάστηκαν 24 χρόνια σκληρής εργασίας για την έκδοση των δύο πρώτων του Λεξικού που αποτελεί ένα πολύτιμο έργο για την αρχαία ελληνική γραμματεία, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για την ολοκλήρωση του. Το λεξικό θα περιλαμβάνει 18.000 λήμματα.

    Ο Πατριάρχης Φώτιος έγραψε τον 9ο αιώνα το Λεξικό για να βοηθήσει τους νέους της εποχής του να κατανοήσουν τα αρχαία ελληνικά κείμενα. Σήμερα είναι γνωστά τρία ή τέσσερα χειρόγραφα του Λεξικού που παρουσιάζουν κενά ενώ ένα πλήρες χειρόγραφο του, που χρονολογείται στον 13ο αιώνα, ανακάλυψε ο Λίνος Πολίτης σε μία επίσκεψη που έκανε το 1959 στη μονή του Οσιου Νικάνορα.

    "Χάρη στην καταγραφή του Πατριάρχη Φωτίου σώζονται σήμερα ολόκληρα αποσπάσματα από χαμένα έργα αρχαίων κωμωδιών , όπως αυτές που έγραψαν ο Κρατίνος και ο Εύπολις, αλλά και αποσπάσματα αρχαίων Ελλήνων ποιητών και ιστορικών" επισημαίνει ο καθηγητής Θεοδωρίδης, ο οποίος τον περασμένο Ιανουάριο αναγορεύτηκε ανεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας του Γκέτινγκεν της Γερμανίας

    [15] ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ Ο ΠΟΥΤΙΝ

    Νέο Δελχί, 28 Απριλίου 2000 (14:06 UTC+2)

    Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα επισκεφτεί την Ινδία στις αρχές Οκτωβρίου, κατά την οποία θα υπογράψει συμφωνία "στρατηγικής συνεργασίας", όπως δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος επί θεμάτων Εθνικής Ασφάλειας της χώρας Μπραχές Μίσρα.

    Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Ιβανόφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ινδία, οι δύο άνδρες επιβεβαίωσαν τη φιλία των χωρών τους, ενώ νωρίτερα υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας των εθνικών συμβουλίων ασφαλείας Ρωσίας και Ινδίας.

    Ο Ιβανόφ χαρακτήρισε τη συμφωνία ως "σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση των σχέσεων". Η συμφωνία προβλέπει ότι οι δύο πλευρές θα προβαίνουν σε τακτικές αναλύσεις της στρατιωτικής και πολιτικής κατάστασης στη Νότια και Κεντρική Ασία, συμπεριλαμβανομένων τρόπων πάταξης της τρομοκρατίας.

    Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων που είχε ο Ρώσος αξιωματούχος με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ατάλ Μπεχαρί Βαζπαγί και τον υπουργό Εξωτερικών Γιασβάντ Σινχ, ανταλλάχθηκαν πληροφορίες για την παγκόσμια στρατηγική σταθερότητα και συζητήθηκαν εξελίξεις που αφορούν την αντιβαλλιστική πυραυλική συνθήκη.

    [16] ΥΠΟ ΚΡΑΤΗΣΗ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ Δ.Σ ΤΟΥ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ ΠΛΑΜΑ

    Σόφια, 28 Απριλίου 2000 (14:05 UTC+2)

    Υπό προσωρινή κράτηση τέθηκε το πρωί, στη Βουλγαρία, ο Ελληνας Ευάγγελος Μπαρούτας, διευθύνων σύμβουλος του διυλιστηρίου "Πλάμα" στην πόλη Πλέβεν. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφερειακής Εισαγγελίας Πλέβεν, κατασχέθηκε το διαβατήριο του συλληφθέντα, προκειμένου να μην μπορεί να φύγει στην Ελλάδα.

    Εναντίον του Ευάγγελου Μπαρούτα έχει σχηματιστεί δικογραφία, με τις κατηγορίες της παράβασης καθήκοντος και υπέρβασης εξουσίας, με σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του και σε άλλα πρόσωπα όφελος, ζημιώνοντας κατά 100.000 λεβ (100.000 γερμανικά μάρκα) την επιχείρηση.

    Σε περίπτωση που αποδειχτεί ένοχος, ο Ευάγγελος Μπαρουτας θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης 3-10 ετών. Πάντως, ο Ελληνας πολίτης θα αφεθεί ελεύθερος μέχρι το βράδυ, αφού καταβάλει χρηματική εγγύηση, που μπορεί να φτάσει και τα 10.000 λεβ (10.000 γερμανικά μάρκα).

    Κ.Κ.

    [17] ΤΟ 22Ο ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΕΙΡΗΝΗΣ

    Αθήνα, 28 Απριλίου 2000 (14:04 UTC+2)

    Από τις 4-14 Μάη, θα πραγματοποιηθεί από την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη το 22ο Δεκαήμερο Ειρήνης.

    Στα πλαίσια του Δεκαημέρου θα γίνουν μια σειρά από εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με κορυφαία κατάληξη την μαραθώνια πορεία ειρήνης, την Κυριακή 14 Μαΐου. Στις περισσότερες περιοχές της χώρας, οι τοπικές επιτροπές ειρήνης, έχουν ήδη προγραμματίσει μια σειρά από εκδηλώσεις, ενώ στο άμεσο χρονικό διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν και άλλες.

    Συγχρόνως από τις 10 μέχρι τις 14 Μαΐου, θα γίνει στην Αθήνα το Παγκόσμιο Συνέδριο Ειρήνης, μια σημαντικότατη εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας, οι 500 σύνεδροι που θα έρθουν από 44 χώρες του κόσμου θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες από τη δράση του αντιϊμπεριαλιστικού κινήματος. Η συγκεκριμένη εκδήλωση θα φιλοξενηθεί σε αίθουσες του Πάντειου Πανεπιστήμιου.

    Στα πλαίσια του Δεκαήμερου Ειρήνης, θα γίνει και η μεγάλη συναυλία που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ την Κυριακή 7 του Μάη 2000, στις 9μμ, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με τον Δημήτρη Μητροπάνο, ο οποίος μαζί με την ορχήστρα του θα χαρίσει μια ανεπανάληπτη βραδιά, με ένα πλούσιο πρόγραμμα προσαρμοσμένο ειδικά για μια συναυλία που είναι αφιερωμένη στο παγκόσμιο κίνημα ειρήνης.

    [18] H ΘΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΠΟΝΙΤΩΝ ΣΤΟ «ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ»

    Αθήνα, 28 Απριλίου 2000 (14:02 UTC+2)

    Πέρασαν 56 χρόνια από τη θυσία των Επονιτών στο Κάστρο του Υμηττού, από τις 28 Απρίλη 1944, που γράφτηκε μια από τις πιο λαμπρές σελίδες του επικού αγώνα του αδάμαστου λαού της Αθήνας κατά των κατακτητών και των συνεργατών τους. Τρεις ΕΠΟΝίτες του ΕΛΑΣ της Αθήνας, ο διμοιρίτης Δημήτρης Αυγέρης και οι μαχητές Κώστας Φολτόπουλος και Θάνος Κιοκμενίδης, αντιμετώπισαν παλικαρίσια 7 ολόκληρες ώρες με τα ατομικά τους όπλα, σ' ένα σπιτάκι της συνοικίας του Υμηττού, 200 χιτλερικούς και ταγματασφαλίτες και, αφού τους προξένησαν μεγάλες απώλειες έπεσαν και οι τρεις στο πεδίο της τιμής.

    Ο ελληνικός λαός έστησε ψηλά στην ψυχή του τους τρεις ήρωες. Το σπίτι που λάμπρυναν με τη δόξα τους και οι τρεις ΕΠΟΝίτες το αποκάλεσε "Κάστρο του Υμηττού". Στους μισογκρεμισμένους τοίχους του σπιτιού γράφτηκαν συνθήματα, στα οποία οι Αθηναίοι εκφράζανε το θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη τους προς τους υπερασπιστές του:

    "Διαβάτη που περνάς από το σπίτι των τριών ηρώων του Υμηττού γονάτισε, σφίξε τη γροθιά σου και ορκίσου εκδίκηση". "Εδώ μέσα έπεσαν ηρωικά οι Δ. Αυγέρης, Κ. Φολτόπουλος, Θ. Κιοκμενίδης: ΕΠΟΝ". "Τιμή και δόξα στους ήρωες: ΕΛΑΣ- ΕΠΟΝ".

    [19] ΝΕΚΡΟΣ ΡΩΣΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ

    Μόσχα, 28 Απριλίου 2000 (13:49 UTC+2)

    Ρώσος επιχειρηματίας βρέθηκε νεκρός στην είσοδο του διαμερίσματός του στη Μόσχα, έγκλημα που οι αστυνομικές αρχές της χώρας εκτιμούν ότι ήταν "συμβόλαιο θανάτου".

    Ο Ντέιβιντ Ντβαλί, ο οποίος διέθετε αρκετές επιχειρήσεις στη Μόσχα, βρέθηκε νεκρός με αρκετούς πυροβολισμούς, ενώ ο δολοφόνος διαφεύγει μέχρι στιγμής. Ο Ντβαλί ήταν ένας από τους ιδιοκτήτες της Trans-service, εταιρία που ασχολείται με τις αερομεταφορές, τη συντήρηση τρένων και πλοίων και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

    [20] ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ ΑΠΕΤΥΧΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΜΑΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΒΜ

    Ουάσινγκτον, 28 Απριλίου 2000 (13:49 UTC+2)

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, και ο Ρώσος ομόλογός της, Ιγκόρ Ιβανόφ, ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι πολύωρες συνομιλίες τους για τον έλεγχο των όπλων απέτυχαν να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές.

    Ωστόσο, οι δύο αξιωματούχοι τόνισαν ότι τόσο η Ουάσινγκτον όσο και η Μόσχα εξακολουθούν να παραμένουν δεσμευμένες στην προσπάθεια επίλυσης των διαφορών τους, ιδιαίτερα όσον αφορά τις έντονες αντιδράσεις της Ρωσίας στην επιδίωξη των ΗΠΑ να τροποποιήσουν την αντιβαλλιστική πυραυλική συνθήκη ΑΒΜ, που προβλέπει περιορισμό των εθνικών αμυντικών συστημάτων.

    "Προφανώς δε συμφωνούμε σε όλα τα ζητήματα" δήλωσε η κ.Ολμπράιτ μετά από δύο ώρες συνομιλίων με τον Ιβανόφ στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι κατέστησε σαφές στο Ρώσο ομόλογό της ότι η Ουάσινγκτον είναι αποφασισμένη να συνεργαστεί με τη Ρωσία για την προώθηση της πυρηνικής σταθερότητας, μέσω της περαιτέρω μείωσης των όπλων και της διατήρησης της ΑΒΜ.

    Ο Ιβανόφ επανέλαβε την αντίθεση της Ρωσίας στην τροποποίηση της συνθήκης αλλά ταυτόχρονα και την επιθυμία της Ρωσίας για επίλυση των διαφορών. "Πιστεύουμε ότι η ΑΒΜ πρέπει να παραμείνει ο θεμέλιος λίθος της στρατηγικής σταθερότητας και βάση για την παγκόσμια ασφάλεια" είπε.

    [21] ΣΕΠΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Απριλίου 2000 (13:28 UTC+2)

    Μεγαλοπρεπείς ή ταπεινοί στολισμένοι όλοι τους με την ίδια ευλάβεια και τον ίδιο σεβασμό οι Επιτάφιοι σε όλες τις εκκλησιές της Θεσσαλονίκης δέχονται σήμερα το προσκύνημα όλων των πιστών της πόλης που συμμερίζονται το θείο δράμα.

    Τα λιγοστά κόκκινα ροδοπέταλα στον μεγαλόπρεπα στολισμένο με ολόλευκες ορχιδέες Επιτάφιο της Μητρόπολης μοιάζουν σταγόνες αίμα που θέλουν να αγγίξουν τα χείλη των εκατοντάδων πιστών που σκύβουν να προσκυνήσουν. Στην Αγια Σοφιά δίπλα στον στολισμένο με κατακόκκινα γαρύφαλλα Επιτάφιο μαυροντυμένα κοριτσάκια μοιράζουν ροδοπέταλα στους πιστούς. Κι ενώ ο πένθιμος ήχος της καμπάνας του Αγίου Μηνά ραγίζει την καρδιά του κάθε Χριστιανού, έξω ο ολόλαμπρος ήλιος προμηνύει την Ανάσταση.

    Οι μεγάλες εκκλησίες του κέντρου είναι πλημμυρισμένες με κόσμο που πάει να προσκυνήσει ενώ στις μικρότερες με τους ταπεινά στολισμένους Επιτάφιους η ατμόσφαιρα είναι ίσως πιο κατανυκτική. Εκεί ο πιστός ολομόναχος καθώς είναι έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με το θείο δράμα και αφήνει χωρίς ντροπή να κυλήσουν δυο δάκρυα από τα μάτια του. Στην Παναγία τη Δέξια με τον σεμνά στολισμένο Επιτάφιο έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο ενώ λίγα μέτρα πιο πέρα στον ιστορικό ναό του Αγίου Παντελεήμονα και ακριβώς απέναντί της στην εκκλησία της Υπαπαντής που μυρίζει ροδοπέταλα επικρατεί μια πένθιμη σιωπή την στιγμή που οι λιγοστοί πιστοί γονατίζουν για να προσκυνήσουν. Στον Αγιο Αθανάσιο οι Χριστιανοί έχουν προσκυνήσει από νωρίς και ανάμεσα στους λίγους που έχουν απομείνει είναι ένα μικρό παιδάκι που αφού φιλά το εικόνισμα στην αγκαλιά της μάνας του περνά μπουσουλώντας κάτω από τον Επιτάφιο.

    Το απόγευμα σχεδόν ταυτόχρονα σε όλες τις εκκλησίες θα ξεκινήσει η Ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής και λίγη ώρα αργότερα θα γίνει η έξοδος του Επιταφίου και η περιφορά του. Στο ναό της Αγίας Σοφίας η επίσημη ακολουθία θα τελεστεί παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της πόλης.

    Την προτίμηση των πιστών αναμένεται να συγκεντρώσουν οι εκκλησίες της Ανω Πόλης καθώς η περιφορά του Επιταφίου γίνεται στα στενά δρομάκια της. Πιο εντυπωσιακές είναι οι Ακολουθίες στον Αγιο Νικόλαο τον Ορφανό , στον Οσιο Δαβίδ και τη Μονή Βλατάδων ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η Ακολουθία του Επιταφίου στους ναούς των Αγίων Ταξιαρχών και στον Αγιο Παντελεήμονα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 28 April 2000 - 18:13:56 UTC