Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-05-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΜΠΕΙΡΟΙ ΟΙ ΠΙΛΟΤΟΙ ΤΟΥ ΜΟΙΡΑΙΟΥ F4
  • [02] Ο ΑΡΑΦΑΤ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ
  • [03] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ
  • [04] ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΙΛΟΤΩΝ ΤΟΥ ΜΟΙΡΑΙΟΥ ΦΑΛΚΟΝ
  • [05] ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΝΑΧΟΥ
  • [06] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [07] ΟΙ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΣΥΣΚΟΤΙΣΗ ΓΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
  • [08] ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ Ρ/Σ ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [09] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΔΑΠ - ΝΔΦΚ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [10] "ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ" ΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΟΚΡΑΤΗΣΗ
  • [11] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΙΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ
  • [12] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ
  • [13] ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [14] ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΟΙ ΧΑΜΗΛΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ
  • [15] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΤΙΚΗ ΨΗΦΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
  • [16] ΣΥΛΛΗΨΗ ΥΠΟΠΤΩΝ ΓΙΑ ΑΠΑΓΩΓΗ ΝΤΡΑΓΚΑΝ ΝΙΚΟΛΙΤΣ
  • [17] ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ "ΣΤΟΥΝΤΙΟ Β"
  • [18] ΔΗΛΩΣΗ ΚΟΥΚΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΟΝΕ
  • [19] ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
  • [20] H EUROSTAT ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ - ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
  • [21] ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
  • [22] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
  • [23] Ν. ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ: ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΣΤΙΒΟΣ
  • [24] ΟΔΗΓΗΘΗΚΕ ΣΕ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΜΠΕΙΡΟΙ ΟΙ ΠΙΛΟΤΟΙ ΤΟΥ ΜΟΙΡΑΙΟΥ F4

    Αθήνα, 18 Μαϊου 2000 (13:46 UTC+2)

    Λεπτομέρειες για το τραγικό δυστύχημα στην πολεμική μας αεροπορία, κατά το οποίο μαχητικό αεροσκάφος έπεσε πάνω σε σπίτι, στα Αντίκυρα Βοιωτίας, δημοσιοποίησε το μεσημέρι το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Όπως έγινε γνωστό οι δύο πιλότοι που έχασαν τη ζωή τους, ήταν έμπειροι, καθώς ο μεν κυβερνήτης του αεροσκάφους, Κωνσταντίνος Αλεξανδράκης, που καταγόταν από το Αγρίνιο, είχε στο ενεργητικό του 1000 ώρες πτήσης και ο συγκυβερνήτης Πολύκαρπος Μουχτούρης που καταγόταν από τη Ναύπακτο, 750 ώρες.

    Όπως, εξάλλου, έγινε γνωστό το αεροσκάφος εκτελούσε χαμηλή πτήση, στο πλαίσιο άσκησης που ονομάζεται CPM, και είχε προσαρμόσει την πτήση του με τη μορφολογία του εδάφους. Σύμφωνα με το τελευταίο σήμα που εξέπεμψε τοF4και κατέγραψε το ραντάρ της πολεμικής Αεροπορίας, πετούσε στα 500 πόδια, δηλαδή στα διακόσια μέτρα από το έδαφος, εντός των ορίων ασφαλείας.

    Στο θέμα αναφέρθηκε με δήλωσή του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος ακύρωσε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου. Στον τόπο της τραγωδίας μετέβησαν με ελικόπτερο ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Δημήτρης Λιτζεράκος και ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης.

    Με 800 χλμ την ώρα

    Με 800 χιλιόμετρα την ώρα καρφώθηκε το μοιραίο F4 στο διώροφο σπίτι όπου βρίσκονταν τρία άτομα στα Αντίκυρα Βοιωτίας.

    Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας νεκροί είναι οι δύο χειριστές υποσμηναγοί Κωνσταντίνος Αλεξανδράκης, 31 ετών, και ο Πολύκαρπος Μουχτούρης, 29 ετών. Στο φλεγόμενο σπίτι βρέθηκαν απανθρακωμένα τα πτώματα των δύο κοριτσιών. Πρόκειται για την Ηρώ Παπαχαραλάμπους, 16 ετών, και η Ειρήνη Κόλλια 21 ετών. Από θαύμα σώθηκε η τρίτη κοπέλα, η Σωτηρία Κόλλια 22 ετών, η οποία βρισκόταν και αυτή μέσα στο σπίτι.

    Το F4 πετούσε σε ύψος 500 ποδιών δηλαδή 190 μέτρα και συμμετείχε σε άσκηση σε συνεργασία με το στρατό ξηράς μαζί με ένα άλλο μαχητικό.

    Το δυστύχημα σημειώθηκε λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Ξηροβούνι όπου τον Ιανουάριο κατέπεσε και άλλο F4 με αποτέλεσμα να σκοτωθούν άλλοι δύο πιλότοι.

    Η νέα τραγωδία έρχεται λίγες ώρες μετά τη θλιβερή είδηση του θανάτου του 26χρονου υποσμηναγού Δημήτρη Αγιασοφίτη, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας στις 4 σήμερα τα ξημερώματα

    [02] Ο ΑΡΑΦΑΤ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ

    Βηθλεέμ, 17 Μαϊου 2000 (21:30 UTC+2)

    του Αχιλλέα Χατζόπουλου

    Ο Γιασέρ Αραφάτ αμέσως μετά το βραδινό δείπνο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο ζήτησε να κάνει δηλώσεις στους Ελληνες δημοσιογράφους και τόνισε ότι ευχαριστεί τον εξοχότατο Πρόεδρο για την πολύ σημαντική επίσκεψη εξ ονόματος του φίλου ελληνικού λαού, με τον οποίο οι Παλαιστίνιοι συνδέονται ιστορικά και πολιτικά.

    Ο Γιασέρ Αραφάτ αναφέρθηκε επίσης και στην επίσκεψη που είχε κάνει στη Βηθλεέμ για το 2000 της χριστιανοσύνης το Γενάρη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ τόνισε απευθυνόμενος στον Πρόεδρο:

    "Κύριε Πρόεδρε ενημερώστε τον Ελληνικό λαό για τις ευχαριστίες μας. Είμαστε συνδεδεμένοι με πολλούς ιστορικούς δεσμούς. Ποτέ δεν ξεχνάμε τη βοήθεια που μας δίνετε σ΄ όλους τους τομείς είτε απευθείας, είτε μέσω Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    [03] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ

    Αθήνα, 18 Μαϊου 2000 (00:01 UTC+2)

    Την πικρία του, αλλά και την έντονη ανησυχία του για τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στη Νέα Δημοκρατία εξέφρασε ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος, πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στην εκπομπή του ΑΝΤ1 "Με τα μάτια της Ελλης".

    Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε αδικαιολόγητα αυτά που συμβαίνουν στη Ν.Δ. τόνισε ότι δεν έπρεπε να συμβαίνουν και ότι ένα δημοκρατικό κόμμα πρέπει να κάνει αυτοκριτική και να κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα με ευπρέπεια, υπευθυνότητα και προπαντός με σοβαρότητα. Πρόσθεσε ότι η αυτοκριτική πρέπει να γίνεται μέσα στα όργανα κατά το δυνατόν, προτού γίνει και δημόσια, διότι τελικά θα γίνει και δημόσια.

    "Αυτά που συμβαίνουν σήμερα πικραίνουν το λαό της Νέας Δημοκρατίας και αυτή την ώρα πρέπει να σκεφτούμε όλοι ότι έχουμε απέναντί μας 3.000.000 Ελλήνων, οι οποίοι στήριξαν ιερές ελπίδες επάνω μας και οι οποίοι απογοητεύθηκαν. Είναι πικρή η γεύση που έχει ο Νεοδημοκράτης, που νόμιζε ότι τις είχε κερδίσει, για πολλοστή φορά και ξαναμένει στην αντιπολίτευση", υπογράμμισε.

    "Εχουμε, λοιπόν, χρέος είναι να σκεφτούμε αυτούς τους ανθρώπους και να έχουμε αυτοσυγκράτηση και να αποφεύγουμε το να ρίχνει ο ένας λάσπη εναντίον του άλλου και να αποφεύγουμε και υπερβολές", είπε.

    Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν πρόκειται να μπει σήμερα σε αυτή τη διαμάχη και εξέφρασε την ελπίδα και την επιθυμία να τελειώσει το ταχύτερο, να ξαναβγεί το κόμμα σε μία ομαλή λειτουργία και να μπει μέσα στα όργανα η συζήτηση του θέματος και να σταματήσει το κακό εκεί που έφθασε.

    Αναφερόμενος στην έννοια του μεσαίου χώρου ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι όλοι μιλούν για μεσαίο χώρο και πρώτος ο κ. Σημίτης.

    Μεσαίος χώρος γεωγραφικά είναι το κέντρο, είπε και υπογράμμισε ότι ο ίδιος είναι κεντρώος μια ζωή.

    "Κάτι υπάρχει αριστερά, κάτι υπάρχει δεξιά. Είμαστε, λοιπόν, στη μέση. Σήμερα όλοι συμφωνούμε, οι πάντες ότι οι ταμπέλες έχουν πέσει, ότι δεν υπάρχουν πια με την παλαιά έννοια - ιστορικά μόνο κατάλοιπα υπάρχουν - Δεξιοί, Κεντρώοι και Αριστεροί", είπε.

    Τόνισε ότι είναι σωστή η πολιτική του μεσαίου χώρου, καθώς ένα κόμμα του μεσαίου χώρου δεν έχει παρωπίδες, δεν αντιπαρατίθεται με κανένα, είναι ένα κόμμα διαλόγου και προπαντός σύνθεσης.

    Σημείωσε ότι ο μεσαίος χώρος και το Κέντρο παλιά αυτό ήταν, ήταν η σύνθεση στα άκρα, όπου υπάρχουν, η αναζήτηση δηλαδή λύσεων συναινετικών και συμβιβαστικών και για αυτό ακριβώς το κόμμα, το οποίο είναι στο μεσαίο χώρο πρέπει να έχει δημοκρατική λειτουργία και πρόσθεσε:

    Από εκεί και πέρα την εποχή του Εμφυλίου Πολέμου σε τί διέφερε ο κομμουνιστής αγρότης από τον αγρότη, ο οποίος είχε ντυθεί τη στολή του Ελληνα στρατιώτη; Αδέλφια ήσαν, ξαδέλφια ήσαν, γείτονες ήσαν στο ίδιο χωριό.

    Υπογράμμισε ότι κοινωνιολογικά δεν διαφέρουν σε τίποτα στην Ελλάδα οι Δεξιοί, οι Κεντρώοι και οι Αριστεροί και τόνισε ότι το μόνο πράγμα, το οποίο χρειάζεται ο τόπος μας σήμερα είναι να μπορεί να υπάρξει δημοκρατική οργάνωση και λειτουργία, ώστε να επιτυγχάνεται σύνθεση απόψεων.

    "Εγώ δεν είχα καμία δυσκολία και μπορώ να το πω αυτό σήμερα με ικανοποίηση και με υπερηφάνεια, διότι μέσα στο κόμμα μου στέγασα τον Μίκη τον Θεοδωράκη και ως βουλευτή και υπουργός τους όποιους Δεξιούς από την άλλη μεριά, μέχρι και τους βασιλόφρονες παραδοσιακά και τους Δεξιούς", είπε.

    Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η συστέγαση είναι θέμα δημοκρατικής οργάνωσης του κόμματος.

    "Για αυτό και είπα και κανείς δεν το αμφισβήτησε και είμαι βέβαιος ότι κανείς δεν θα το αμφισβητήσει και από τώρα και ύστερα. Οτι η δημοκρατική οργάνωση αποτελεί προϋπόθεση της πολυσυλλεκτικότητας και η πολυσυλλεκτικότητα είναι όρος άνευ του οποίου δεν μπορεί ένα κόμμα, ιδιαίτερα σήμερα πλέον που έχουμε δύο κόμματα στην Ελλάδα να πάρει εξουσία", τόνισε.

    Πρόσθεσε ότι πολυσυλλεκτικότητα επιδιώκει και ο κ. Σημίτης, γιατί μπορεί και μαζεύει. "Διαλύει μάλιστα την Αριστερά και κακά κάνει, διότι καλό είναι να υπάρχει και ο Συνασπισμός δεν χρειάζεται αυτή η ολομέτωπη επίθεση", σημείωσε.

    Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η εκπομπή του κ. Καρατζαφέρη έκανε χωρίς αμφιβολία ζημιά στη Ν.Δ. τονίζοντας ότι αυτό θα έπρεπε να είχε προληφθεί.

    "Επρεπε να είχε κάποιος μεριμνήσει, ώστε να μη βγει ο κ. Καρατζαφέρης να πει αυτά τα πράγματα, τα οποία είπε, τα οποία έβλαψαν το κόμμα", τόνισε.

    Αναφορικά με τη στάση των ΜΜΕ είπε ότι η Ν.Δ. είχε απέναντί της δυσμενή τα ΜΜΕ στη μεγάλη τους πλειοψηφία, ότι ήταν άνισοι οι όροι από την πλευρά αυτή.

    "Βέβαιο είναι ότι το τόσο (μικρό) το δικό μας γινόταν τόσο (μεγάλο) και το τόσο (μεγάλο) του ΠΑΣΟΚ γινόταν τόσο (μικρό). Είναι βέβαιο ότι οι όροι με τους οποίους μας αντιμετωπίζουν τα ΜΜΕ δεν είναι ίσοι", είπε και υπενθύμισε ότι έκανε έκκληση και προς τη Ν.Δ. ενόψει της κρίσης που πράγματι διατρέχει να σταματήσουν τα τηλεοπτικά παράθυρα να σταματήσουν οι παρουσίες, διότι οι αντίπαλοί μας και οι των Μέσων που δεν μας συμπαθούν, εκμεταλλεύονται.

    Τόνισε ότι ο κ. Καρατζαφέρης είναι μαχητής της παράταξης χωρίς αμφιβολία, αλλά η υπερβολή ορισμένων εκπομπών του έβλαψε.

    Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλησε να απαντήσει στο αν είναι αναγκαία η παραίτηση του κ. Σπηλιωτόπουλου, όπως και στο αν η κρίση που έχει ξεσπάσει είναι χτύπημα στον αρχηγό του κόμματος.

    Το μόνο πράγμα, το οποίο δεν έγινε στη Νέα Δημοκρατία ίσα με σήμερα και δεν θα γίνει, είναι η αμφισβήτηση του αρχηγού, υπογράμμισε.

    Τόνισε επίσης ότι δεν είναι πουθενά γραμμένο ότι όποιος χάνει τις εκλογές παραιτείται προσθέτοντας ότι κάθε φορά, κάθε περίπτωση είναι χωριστή και ειδική και συνδέεται και κατ΄ αρχήν με το πρόσωπο του ενδιαφερόμενου αρχηγού, ο οποίος χάνει τις εκλογές.

    Στο σημείο αυτό είπε ότι ο ίδιος παραιτήθηκε και έφυγε διότι το ήθελε, διότι το εκδήλωσε και το έκανε και ότι δεν είχε κανένα λόγο πίεσης να φύγει, αντίθετα το κόμμα ήθελε να τον κρατήσει.

    "Και έπειτα, εξαρτάται πως έχασες τις εκλογές, με τι ποσοστά έχασες τις εκλογές. Δεν είναι πουθενά δεδομένο ότι όποιος χάνει εκλογές, φεύγει", επανέλαβε.

    Αναφερόμενος στα θέματα εξωτερικής πολιτικής ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωσε ότι ο ίδιος ποτέ δεν έκανε λόγο για κακούς συμβούλους στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά για πολλούς συμβούλους και πρόσθεσε ότι δεν χαρακτήρισε τους συμβούλους, διότι μερικοί τυχαίνει να είναι καλοί.

    Εξέφρασε την ανησυχία του για το Κυπριακό, όπου όπως είπε πρέπει η Ελλάδα να θέσει τη λύση του σε προτεραιότητα και για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, για τη Σερβία, το Κόσοβο και τον αλβανικό εθνικισμό.

    Τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να παίξει το ρόλο της και χαρακτήρισε την πολιτική που ακολουθήθηκε τραγικά εσφαλμένη και ηθικά απαράδεκτη και αδικαιολόγητη.

    "Εγινε η συμφωνία με την οποία έκλεισε ο πόλεμος, ο βομβαρδισμός, δηλαδή, κατ΄ ευφημισμό το λέμε πόλεμο, διότι ένας ανυπεράσπιστος λαός εβομβαρδίζετο από τους ισχυρούς της γης. Αυτός ήταν ο περίφημος πόλεμος, ετελείωσε πάντως αυτός ο πόλεμος με μία συμφωνία και δεν σας κρύβω ότι αισθάνομαι τύψεις προσωπικές, διότι έπαιξα και εγώ το ρόλο μου, ήμουν εκείνος, ο οποίος έπεισε τον Μιλόσεβιτς να δεχθεί τη συμφωνία και τη συμφωνία αυτή η Δύση δεν την τήρησε. Δεν δυσκολεύομαι να το πω", είπε.

    Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι μία Επιτροπή της Βουλής των ΗΠΑ προβλέπει αναταραχή στα Βαλκάνια τα επόμενα πέντε χρόνια, ότι ο τέως πρωθυπουργός της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ, ο οποίος έπαιξε ρόλο στα βαλκανικά πράγματα είναι απαισιόδοξος για την εξέλιξη στο Κοσσυφοπέδιο.

    "Ενόσω ένας λαός 10 εκατομμυρίων, ο σερβικός λαός παραμένει εκτός παιχνιδιού, ενόσω συνεχίζεται το εμπάργκο, ενόσω η Δύση έχει την απαίτηση να επιβάλλει στους Σέρβους ποιο καθεστώς θέλουν, ποιον θέλουν να τους κυβερνά, δεν μπορεί να υπάρξει λύση", επισήμανε και πρόσθεσε:

    "Είναι ανάγκη να το καταλάβουμε αυτό. Είναι ανάγκη να καταλάβουμε ότι τα Βαλκάνια θα ειρηνεύσουν μόνο όταν ισχύσουν οι δύο αρχές που η Ελλάς είχε κατορθώσει να επιβάλει την εποχή μου σε όλη την Ευρώπη και στην Αμερική, δηλαδή η αρχή πολυεθνικών κρατών με προστασία απόλυτη και επί ίσοις όροις όλων των μειονοτήτων και η αρχή του θρησκευτικού σεβασμού των συνόρων".

    Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Απριλίου είπε ότι η Ν.Δ. έκανε τις εκλογές με πολλές ελπίδες και ότι ο ίδιος αν και ψύχραιμος και πεπειραμένος κριτής των εκλογικών προβλημάτων ήλπιζε ότι μπορεί το κόμμα να κερδίσει.

    "Είχα τελικά την αίσθηση ότι η εκλογή χάθηκε το Σάββατο, ίσως τη νύχτα του Σαββάτου και την Κυριακή μέσα στην κάλπη από τους αναποφάσιστους της τελευταίας στιγμής", είπε.

    Τόνισε ότι το γεγονός ότι ο κ. Σημίτης προπορευόταν κατά πολύ όπως έδειχναν οι μετρήσεις της κοινής γνώμης είναι ένα αντικειμενικό δεδομένο, το οποίο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, αλλά δεν ήταν το μόνο το οποίο έκρινε το αποτέλεσμα των εκλογών και πρόσθεσε ότι είναι πολλά τα προβλήματα, ότι το πρόβλημα είναι σύνθετο και δεν πρέπει να απλοποιείται.

    Ενα εκλογικό αποτέλεσμα είναι συνισταμένη πολλών πραγμάτων και μέσα στη συνισταμένη αυτή μπαίνουν και τυχαία περιστατικά.

    Σχολιάζοντας το θέμα των ταυτοτήτων ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την αντίθεσή του στην ανακαίνιση του θέματος στην παρούσα χρονική στιγμή και από τον νυν υπουργό Δικαιοσύνης.

    Για τον κ. Σταθόπουλο είπε ότι είναι υπουργός, αλλά δεν είναι πολιτικός και ότι έχει μία μορφή ιδιότυπη, καθώς δεν είναι βουλευτής, αλλά ούτε και πολιτικός.

    "Δεν κατάλαβα γιατί ο κ. Σημίτης έπρεπε καλά και σώνει στο ευαίσθητο υπουργείο να τοποθετήσει έναν άνθρωπο, ο οποίος δεν έχει - ας το πούμε καθαρά - πολιτική ευθύνη", είπε

    Τάχθηκε υπέρ της προαιρετικής αναγραφής του θρησκεύματος και τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στις παραδόσεις και τις ευαισθησίες ενός λαού, ο οποίος είναι στενά συνδεδεμένος με την Ορθόδοξη Εκκλησία.

    Είπε ότι σέβεται τον Αρχιεπίσκοπο ιδιαίτερα, γιατί έφερε νέα πνοή στην Εκκλησία και ότι περιμένει πολλά από αυτόν, περιμένει τον εκσυγχρονισμό της Εκκλησίας, τόνισε ωστόσο ότι θα προτιμούσε να είναι λιγότερες οι τηλεοπτικές παρουσίες του.

    Τέλος αναφέρθηκε και στο βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη και τόνισε ότι όπως είχε αποδοκιμάσει έντονα το 1955 το αίτημα της Εκκλησίας να απαγορευτούν τα βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη το ίδιο λέει και σήμερα.

    Είπε ότι ο φίλος του ο Μίμης Ανδρουλάκης δεν είναι Καζαντζάκης, αλλά είναι πνευματικός άνθρωπος, ο οποίος έχει ελευθερία να γράφει ό,τι πιστεύει.

    "Δεν επιτρέπεται να γυρίσουμε στο σκοταδισμό παλαιών εποχών. Ούτε κουβέντα να γίνεται για απαγόρευση βιβλίου. Είμαι απόλυτα αντίθετος, σκληρά και κατηγορηματικά αντίθετος". τόνισε.

    [04] ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΙΛΟΤΩΝ ΤΟΥ ΜΟΙΡΑΙΟΥ ΦΑΛΚΟΝ

    Αθήνα, 18 Μαϊου 2000 (10:19 UTC+2)

    Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, Ισίδωρος Ντογιάκος, άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία και πρόκληση σωματικών βλαβών από αμέλεια κατά συρροή εις βάρος των δύο πιλότων του πρωθυπουργικού αεροσκάφους Falcon.

    Πρόκειται για τον κυβερνήτη Ιωάννη Ανδρουλάκη και το συγκυβερνήτη Γρηγόρη Συνέκογλου, οι οποίοι στις 14 Σεπτεμβρίου 1999 πάνω από τη Ρουμανία δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν το αεροσκάφος, όταν έπεσε σε κενό αέρος.

    Η δίωξη ασκήθηκε ύστερα από πολύμηνη προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε ο εισαγγελέας και βασίστηκε στην ειδική πραγματογνωμοσύνη των Αλέξανδρου, Φίσερ και Τσολάκη, οι οποίοι με εισαγγελική εντολή μετέβησαν στο αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου και εξέτασαν το μοιραίο αεροσκάφος.

    Την ανάκριση στην υπόθεση αυτή ανέθεσε ο εισαγγελέας σε τακτικό ανακριτή με την επισήμανση ότι πρέπει να διερευνηθούν οι τυχόν ευθύνες των τεχνικών που ήταν αρμόδιοι για τη συντήρηση του Falcon.

    Υπενθυμίζεται ότι, αμέσως μετά το αεροπορικό δυστύχημα, ο τότε προϊστάμενος της εισαγγελίας Γεώργιος Κολιοκώστας διέταξε την κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις συνθήκες του δυστυχήματος, την οποία και ανέθεσε στον εισαγγελέα Ισίδωρο Ντογιάκο.

    Ο τελευταίος, εκτός από τους διασωθέντες του δυστυχήματος, κάλεσε και εξέτασε δεκάδες μάρτυρες: τεχνικούς της Ολυμπιακής Αεροπορίας, αρμόδιους υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών, διπλωμάτες κ.ά. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η εισαγγελία είχε ζητήσει κατ' επανάληψη από την Επιτροπή Παρατηρητών, που ορίστηκε από το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, να συνεργαστεί για το θέμα αυτό, αλλά δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.

    Ωστόσο, ειδικά πορίσματα έχουν αναλάβει να εξαγάγουν οι αρμόδιες ρουμανικές Αρχές, η κατασκευάστρια εταιρεία του αεροσκάφους Dassault και το υπουργείο Επικοινωνιών. Τα πορίσματα αυτά δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα και έτσι ο εισαγγελέας στηρίχτηκε στην πραγματογνωμοσύνη που ο ίδιος διέταξε.

    Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στο πόρισμα που συνέταξαν και παρέδωσαν στον εισαγγελέα οι Φίσερ και Τσολάκης αναφέρουν κατηγορηματικά ότι το δυστύχημα δεν οφείλεται σε μηχανική βλάβη, αλλά σε ανθρώπινο λάθος.

    Ειδικότερα, αποδίδουν την "τρελή" πορεία του αεροσκάφους στην υπερβολική ταχύτητα που οι πιλότοι του είχαν αναπτύξει, παρά τις εντολές του πύργου ελέγχου του αεροδρομίου, στο οποίο επρόκειτο να προσγειωθεί. Αυτό προκύπτει από το κόκκινο λαμπάκι (πιτς φιλ) που ήταν αναμμένο πριν αρχίσει η διαδικασία καθόδου. Συγκεκριμένα, το αεροσκάφος είχε αναπτύξει ταχύτητα 336 κόμβων, ενώ ο κανονισμός της κατασκευάστριας εταιρείας ορίζει τους 260 κόμβους.

    Παράλληλα, ανάμεσα στις αιτίες που διαπιστώθηκαν είναι ότι το σύστημα του αυτόματου πιλότου μπλόκαρε από λάθος χειρισμούς και ότι οι πιλότοι δεν διέταξαν την άμεση πρόσδεση των επιβατών, όπως ορίζει η Ολυμπιακή Αεροπορία και όπως οι ίδιοι έκαναν.

    Στο πόρισμά τους, τέλος, οι ειδικοί πραγματογνώμονες αναφέρουν μηχανική βλάβη, που είχε διαπιστωθεί στο αεροσκάφος, καθώς και βραχυκυκλώματα καλωδίων, των οποίων δεν είχαν επιληφθεί εγκαίρως οι αρμόδιοι τεχνικοί.

    Σημειώνεται ότι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν όσοι από τους επιβάτες του Falcon δεν ήταν δεμένοι, αφού κατά την περιδίνηση του αεροπλάνου χτυπούσαν πότε στα καθίσματα, πότε στα τοιχώματα ή στο πάτωμα και την οροφή.

    Οταν οι πιλότοι κατόρθωσαν να το προσγειώσουν στο αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου, έγινε γνωστό ότι είχαν πεθάνει ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, ο γιος του Νικόλαος, ο δημοσιογράφος της ΝΕΤ Δημήτρης Πανταζόπουλος, ο αστυνομικός Νίκος Ασημακόπουλος, η δημοσιογράφος της ΕΡΑ Νίνα Ασημακοπούλου και ο μηχανικός του αεροσκάφους Μιχάλης Παπαδόπουλος.

    Λίγες ημέρες αργότερα, πέθανε και ο εικονολήπτης της ΝΕΤ Παναγιώτης Πούλος, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά στο κρανίο, το θώρακα και τον πνεύμονα. Ο Γρηγόρης Παπαδόπουλος, διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του υπουργείου Εξωτερικών, τραυματίστηκε σοβαρά, παρέμεινε σε κώμα, αλλά τελικά διέφυγε του κινδύνου, και ελαφρότερα τραυματισμένη ήταν η αεροσυνοδός Αννα Βελησαρίδου.

    [05] ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΝΑΧΟΥ

    Μόναχο, 18 Μαϊου 2000 (20:57 UTC+2)

    Το Ελληνικό Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών στο Μόναχο, σε συνεργασία με το "Ελληνικό Σπίτι", ένα αναγνωρισμένο ίδρυμα με δράση τριών δεκαετιών στο Μόναχο, πρόκειται να διοργανώσει δύο λογοτεχνικές βραδυές, με αποκορύφωμα την εκδήλωση της Πέμπτης, 25.5.2000 με την ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ.

    [06] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαϊου 2000 (20:57 UTC+2)

    Τα προβλήματα που αφορούν την παραγωγή του κρασιού, την ευρωπαϊκή νομοθεσία παραγωγής κρασιού και ζητήματα που αφορούν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου θα συζητηθούν στην 8η Σύνοδος της Ολομέλειας και το 10ο Διεθνές Συμβούλιο της Συνέλευσης Ευρωπαϊκών Αμπελοοινικών Περιοχών(ΑREV), που πραγματοποιείται από 18 έως 21 Μαίου στη Θεσσαλονίκη.

    Όπως δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γενικός Γραμματέας της ΑREV Mανουέλ ντε Νοβάες Καβράλ, ιδιαίτερη έμφαση δίνουν τα μέλη της Συνέλευσης στον οινοτουρισμό, θέμα που θα συζητηθεί σε θεματική συνεδρίαση αύριο.

    Η Συνέλευση φιλοδοξεί να συμμετέχει επίσημα στη λήψη των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άλλων διεθνών οντοτήτων. Τα πορίσματα της Συνόδου και του Διεθνούς Συμβουλίου θα παρουσιαστούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

    H AREV ιδρύθηκε πριν από 12 χρόνια και συναποτελείται απο το σώμα των αντιπροσώπων των ευρωπαϊκών περιφερειών και στο σώμα των επιστημόνων και των επαγελματιών που εμπλέκονται στην παραγωγή κρασιού. Εδρα της είναι η πόλη Μπορντώ της Γαλλίας ενώ συμμετέχουν σε αυτή 50 περιφέρειες αμπελοοινικές περιφέρειες 12 χωρών της ΕΕ, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

    Τη Σύνοδο της Ολομέλειας θα χαιρετίσει αύριο ο εκτελών χρέη Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Γεωργίας Λάμπρος Λαμπρόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης Χρήστος Καμενίδης, ενώ θα συμμετέχει και εκπρόσωπος του Επίτροπου Γεωργίας της ΕΕ. Από ελληνικής πλευράς παρεμβάσεις θα κάνουν στη συνεδρίαση για τον οινοτουρισμό ο Διευθυντής Γεωργικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Σπύρος Γιωτάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Μακεδονίας Ιωάννης Μπουτάρης και ο Γενικός Διευθυντής της Ενωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Μακεδονίας Παναγιώτης Γεωργιάδης.

    Κατά τη διάρκεια της Συνόδου θα πραγματοποιηθούν αρχαιρεσίες για την εκλογή του προεδρείου της AREV, ενώ στις 20 Μαίου οι συμμετέχοντες θα επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Βεργίνας, καθώς και το οινοποιείο του Μπουτάρη στη Στενήμαχο Ναούσης.

    [07] ΟΙ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΣΥΣΚΟΤΙΣΗ ΓΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

    Άγκυρα, 18 Μαϊου 2000 (20:49 UTC+2)

    Η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία, Σεμά Πισκίνσουτ κατήγγειλε ότι:

    Οι εκθέσεις αυτοψίας και οι βιντεοταινίες για το θάνατο 10 ατόμων, που σκοτώθηκαν κατά τα επεισόδια στις φυλακές της Άγκυρας δεν ήταν σύμφωνες με τα παγκόσμια πρότυπα.

    Η κα Πισκίνσουτ πρόσθεσε ότι στους τουρκικούς Οργανισμούς έχει διανεμηθεί (μεταφρασμένη στα τουρκικά) η "Χάρτα της Μινεσότα" με την οποίαν καθορίζονται τα ιατροδικαστικά πρότυπα και κατέστησε σαφές ότι η Άγκυρα υποχρεούται να συμμορφώνεται με την "Χάρτα" αυτή την οποίαν έχει υπογράψει. Η πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι:

    Ερευνάται αν "οι βιντεοταινίες και οι θάνατοι όπως αναφέρονται στις εκθέσεις αυτοψίας, συμπίπτουν με τις καταθέσεις τις σχετικές με το χρόνο των θανάτων και αν οι κατάδικοι υπέστησαν ή όχι βασανιστήρια".

    Μπερδεύτηκαν "σκόπιμα ή όχι" τα ρούχα των φονευθέντων και με τον τρόπο αυτό παρατηρήθηκε συσκότιση των πειστηρίων. Ενώ επιβαλλόταν το ξεγύμνωμα των νεκρών να γίνει "υπό την επιτήρηση εμπειρογνώμονα της Ιατροδικαστικής, οι δεσμοφύλακες ξέντυσαν τα πτώματα και τα μπέρδεψαν".

    [08] ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ Ρ/Σ ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 18 Μαϊου 2000 (20:49 UTC+2)

    Ο γαλλικός όμιλος ΜΜΕ "lagardere" επενδύει στην Ρουμανία και ο πρώτος εθνικός ιδιωτικός Ραδιοσταθμός στη Ρουμανία "Europa FM" θα αρχίσει να εκπέμπει από την 26η Μαϊου 2000 σε 20 πόλεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του Βουκουρεστίου. Διαθέτει ήδη συντακτικό προσωπικό, που απαρτίζεται από 64 εργαζομένους. "Ο Ρ/Σ "Europa FM" θα είναι αδέσμευτος πολιτικά", όπως δήλωσαν οι ιδιοκτήτες του και "πρέπει να γίνει ο Ρ/Σ αναφοράς στην ρουμανική αγορά των ΜΜΕ", όπως υποστηρίζει ο Jean Cristophe Lestra, Πρόεδρος της "Europe Development International" (EDI) και Πρόεδρος της "Europa FM"...

    [09] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΔΑΠ - ΝΔΦΚ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Αθήνα, 18 Μαϊου 2000 (20:42 UTC+2)

    Τα γραφεία της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ επισκέφθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής προκειμένου να συγχαρεί τα μέλη της για τη νίκη τους στις φοιτητικές εκλογές.

    Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι η πολύ μεγάλη, η μεγαλειώδης νίκη της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ δείχνει την πραγματική δυναμική της κοινωνίας.

    "Η Νέα Γενιά τραβά μπροστά. Και τραβά μπροστά, χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς περιορισμούς, χωρίς μιζέρια. Με τις δικές της απόψεις, τις δικές της ιδέες, το δικό της μήνυμα, τη δική της ασυμβίβαστη στάση", σημείωσε και πρόσθεσε:

    "Αυτό μας κάνει όλους υπερήφανους. Κυρίως, όμως πιο αισιόδοξους. Ταυτόχρονα, εισπράττουμε την αγωνία της νέας γενιάς, των νέων ανθρώπων. Την αγωνία και την αντίθεσή τους με την τάση, που επικρατεί σήμερα να διαμορφωθεί μία κοινωνία των δύο τρίτων. Για τα φαινόμενα που υποβαθμίζουν την ποιότητα της Δημοκρατίας μας και στρέφονται κατά του δημόσιου βίου. Για την άθλια κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Παιδείας".

    Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι νέοι άνθρωποι, όπως άλλωστε το απέδειξαν, θα συνεχίσουν να είναι οι πρωτοπόροι της κοινωνίας, οι πρωτοπόροι για καλύτερη Παιδεία, για καλύτερες συνθήκες ζωής.

    "Για μία κοινωνία πιο ανθρώπινη με κοινωνική αλληλεγγύη, για μία κοινωνία που θα δίνει ευκαιρίες σ΄όλα της τα παιδιά, πέρα από χρώματα ή πολιτικές προτιμήσεις. Για μία ποιοτικά αναβαθμισμένη Δημοκρατία", είπε και συνεχάρη τα μέλη της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ και τους ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των συνεργατών του.

    [10] "ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ" ΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΟΚΡΑΤΗΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαϊου 2000 (20:39 UTC+2)

    "Στα χαρτιά" παραμένουν τα τελευταία δύο χρόνια όλες οι καταδικαστικές αποφάσεις προσωποκράτησης για χρέη -που εκδίδονται από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης- αφού στις φυλακές Διαβατών δεν υπάρχει η ειδική πτέρυγα για να κρατηθούν. Όπως προβλέπεται από τη νομοθεσί -που ισχύει από το καλοκαίρι του 1998- οι οφειλέτες, που καταδικάζονται από τα πολιτικά δικαστήρια θα πρέπει να βρίσκονται σε ειδική πτέρυγα, ξεχωριστά από τους λεγόμενους ποινικούς κρατουμένους, η οποία πτέρυγα όμως μέχρι σήμερα δεν έχει δημιουργηθεί στις φυλακές της Θεσσαλονίκης.

    Το πρόβλημα απασχολεί έντονα τους τελευταίους μήνες τις δικαστικές αρχές της πόλης και πρόσφατα απετέλεσε θέμα συζήτησης μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελία εφετών ζήτησε από τους εκπροσώπους τεχνικής εταιρίας να μελετήσουν το ενδεχόμενο κατασκευής της νέας αυτόνομης πτέρυγας στα Διαβατά, αφού κάθε μήνα δεκάδες καταδικαστικές αποφάσεις δικαστηρίων μένουν ουσιαστικά ανεκτέλεστες.

    Πριν από την ψήφιση της νομοθετικής διάταξης οι καταδικασθέντες για χρέη παρέμεναν στις ίδιες πτέρυγες και στα ίδια κελιά με τους ποινικούς κρατουμένους. Όμως σύμφωνα με το νέο νόμο, η κράτηση τους θα πρέπει να γίνεται σε ειδική πτέρυγα ακόμα και σε διαφορετικά προαύλια και εστιατόρια από τους ποινικούς.

    Πάντως, δικαστικοί κύκλοι στη Θεσσαλονίκη εκτιμούν ότι σε περίπτωση που δημιουργηθεί μια ακόμα νέα πτέρυγα στις δικαστικές φυλακές Διαβατών τα προβλήματα θα ενταθούν ακόμα περισσότερο, λόγω του μεγάλου αριθμού κρατουμένων που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τον προβλεπόμενο αριθμό.

    Γ.Χ.

    [11] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΙΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ

    Βερολίνο, 18 Μαϊου 2000 (20:39 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία στις 15 και 16 Ιουνίου και θα έχει συνομιλίες με τον Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει τον Απρίλιο στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ ότι η επίσκεψη θα προάγει τη συνεργασία των δυο χωρών, όπως επιθυμεί η Μόσχα.

    Ο.Κ.

    [12] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ

    Βρυξέλλες, 18 Μαϊου 2000 (20:38 UTC+2)

    Φόρουμ με θέμα "Εφαρμογή και επιβολή της κοινοτικής νομοθεσίας για το περιβάλλον - επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων για την ποιότητα στα ύδατα κολύμβησης" θα διοργανωθεί αυτό το μήνα στις Βρυξέλλες.

    Στόχος είναι η ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα σε εμπειρογνώμονες και αντιπροσώπους των κρατών μελών της Ε.Ε., σχετικά με την αδυναμία εφαρμογής της νομοθεσίας.

    [13] ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 18 Μαϊου 2000 (20:32 UTC+2)

    Το κόμμα της Κοινωνικής Δημοκρατίας του σοσιαλιστή πρώην προέδρου της Ρουμανίας, Ιόν Ιλιέσκου, προηγείται στις προτιμήσεις των Ρουμάνων, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα δύο δημοσκοπήσεων σχετικά με τις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος στις επικείμενες τοπικές, βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.

    Από τη δημοσκόπηση INSOMAR, που αφορά τις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος Βουκουρεστίου για τις τοπικές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν στις 4 Ιουνίου, προκύπτει ότι, αν οι εκλογές για την ανάδειξη του Γενικού Δημάρχου Βουκουρεστίου γίνουν αύριο, οι υποψήφιοι των διαφόρων πολιτικών κομμάτων θα συγκεντρώσουν τα εξής ποσοστά ψήφων:

    Σορίν Οπρέσκου (Κόμμα Κοινωνικής Δημοκρατίας Ρουμανίας - PDSR, Αξιωματική Αντιπολίτευση) - 26,1%

    Τζεόρτζε Παντούρε (Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα - PNL, Συμπολίτευση) - 18,3%

    Καταλίν Κιρίτσα (Δημοκρατικός Συνασπισμός Ρουμανίας - CDR, Συμπολ.) - 16,2%

    Βαρουζάν Βοσγκανιάν (Ένωση Δυνάμεων Δεξιάς - UFD, Αντιπολίτευση) - 11,9%

    Βιορέλ Λις (Κόμμα Νέας Γενιάς - ΡΝΕ, σημερινός Γενικός Δήμαρχος Βουκουρεστίου) - 10,2%

    Τραϊάν Μπασέσκου (Δημοκρατικό Κόμμα - PD, Συμπολίτευση) - 7,8%

    Ιοάν Ράντου (Κόμμα Μεγάλη Ρουμανία - PRM, Αντιπολίτευση) - 3,5%

    Βίκτωρ Σούρντου (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Ρουμανίας - PSDR, Συμπολ.) - 2,2%

    Μιχαήλ Ερμπάσου (Συμμαχία για τη Ρουμανία - ApR, Αντιπολίτευση) - 1,4%

    Από τη δημοσκόπηση ΙΜΑS, που αφορά τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο, προκύπτουν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

    Για τις βουλευτικές εκλογές

    PDSR - 43,2%

    CDR - 16,6%

    ApR - 15,5%

    PRM - 8,4%

    UDMR (Δημοκρατική ΄Ενωση Ούγγρων Ρουμανίας, Συμπολίτευση) - 6,3%

    PD - 5,3%

    UFD - 1,5%

    PUNR (Κόμμα Εθνικής Ενότητας Ρουμανίας) - 0,7%

    Για τις προεδρικές εκλογές

    Ιόν Ιλιέσκου (Πρόεδρος PDSR) - 39,2%

    Τεοντόρ Μελεσκάνου (Πρόεδρος ApR) - 21,8%

    Εμίλ Κωνσταντινέσκου (σημερινός Πρόεδρος Ρουμανίας) - 17,5%

    Κορνέλιου Βαντίμ Τούντορ (Πρόεδρος PRM) - 10,1%

    Πέτρε Ρόμαν (Πρόεδρος PD) - 4,6%

    [14] ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΟΙ ΧΑΜΗΛΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

    Αθήνα, 18 Μαϊου 2000 (20:31 UTC+2)

    Ιδιαίτερα δύσκολες θεωρούνται οι χαμηλές πτήσεις των μαχητικών αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας, όπως και η τελευταία πτήση του αεροσκάφους F4 που κατέπεσε πάνω σε σπίτι στα Αντίκυρα Βοιωτίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα σενάρια των ασκήσεων, τα αεροσκάφη πρέπει να πετούν μόλις στα διακόσια μέτρα από το έδαφος και ανάλογα με τη μορφολογία του, προκειμένου να μην εντοπίζονται από τα ραντάρ.

    Σύμφωνα με τον κανονισμό, οι ασκήσεις δεν πρέπει να γίνονται σε κατοικημένες περιοχές, όμως κατοικημένες περιοχές θεωρούνται οι περιοχές των πόλεων και όχι οι περιοχές στις οποίες βρίσκονται μικρά χωριά ή μικροί οικισμοί. Οι ασκήσεις αυτές θεωρούνται εξαιρετικά δύσκολες, είναι όμως απαραίτητες για την εκπαίδευση των πιλότων.

    Μετά τις εξελίξεις αυτές ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, προανήγγειλε την επανεξέταση των όρων ασφάλειας πτήσεων και των όρων των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

    Στο μεταξύ, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε πρόβλημα στην πτήση του μοιραίου αεροσκάφους μέχρι τη στιγμή της πτώσης, ούτε καταγράφηκε σήμα εκτίναξης του καθίσματος.

    Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, το μαχητικό μετέφερε εύφλεκτο πολεμικό υλικό που περισυνελέγη από τους άνδρες του στρατού οι οποίοι νωρίτερα είχαν αποκλείσει την περιοχή.

    [15] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΤΙΚΗ ΨΗΦΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

    Στρασβούργο, 18 Μαϊου 2000 (20:31 UTC+2)

    Την ικανοποίησή της για τη σημερινή έγκριση απο το ευρωκοινοβούλιο της πρότασης για εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου του 2001, εξέφρασε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου, υποστηρίζοντας ότι οι προσπάθειες του λαού και των πολιτικών δυνάμεων που υποστήριζαν την ένταξη είχαν θετικό αποτέλεσμα παρά τις καθυστερήσεις.

    Όπως επεσήμανε, πρέπει να εφαρμοστούν όλες οι αναγκαίες διαρθωτικές αλλαγές, που προτείνουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το ευρωκοινοβούλιο, ώστε η Ελλάδα να εφαρμόσει τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας του Δουβλίνου και να τηρήσει τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις σε εναν ενιαίο χώρο χωρίς σύνορα.

    [16] ΣΥΛΛΗΨΗ ΥΠΟΠΤΩΝ ΓΙΑ ΑΠΑΓΩΓΗ ΝΤΡΑΓΚΑΝ ΝΙΚΟΛΙΤΣ

    Βελιγράδι, 18 Μαϊου 2000 (20:26 UTC+2)

    Η αστυνομία του Βελιγραδίου ανακοίνωσε χθες ότι συνελήφθησαν οκτώ άτομα, τα οποία χαρακτηρίσθηκαν "ξένοι μισθοφόροι" οι οποίοι έναντι 100.000 γερμανικών μάρκων απήγαγαν στις 20-21 Απριλίου από το Σμεντέρεβο τον Νίκολιτς Ντράγκαν-Γένκι, Σερβοβόσνιο που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και το όνομα του υπήρχε στο δημόσιο κατάλογο του Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης.

    Η ομάδα αυτή οργάνωσε την μεταφορά του Νίκολιτς στην Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, όπου παραδόθηκε στις δυνάμεις της SFOR και στη συνέχεια οδηγήθηκε στην Χάγη.

    Το Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης είχε διαψεύσει ότι ο Νίκολιτς απήχθηκε στην Σερβία και υποστήριξε ότι συνελήφθηκε στην Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας. Οι συλληφθέντες μεταξύ των οποίων υπάρχει ένας αστυνομικός εν ενεργεία και ένας αποπεμφθείς αστυνομικός θα προσαχθούν σήμερα στον εισαγγελέα με την κατηγορία της συνεργασίας με ξένες υπηρεσίες, με την κατηγορία της τρομοκρατίας και για δραστηριότητες υπονόμευσης της συνταγματικής τάξης και της ασφάλειας της χώρας.

    [17] ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ "ΣΤΟΥΝΤΙΟ Β"

    Βελιγράδι, 18 Μαϊου 2000 (20:25 UTC+2)

    Σε έκτακτη συνεδριάση του Δημοτικού Συμβουλίου του Βελιγραδίου αποφασίσθηκε να ζητηθούν εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό της Σερβίας Μίρκο Μαριάνοβιτς, για την κατάληψη του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού ΣΤΟΥΝΤΙΟ Β από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας μετά από απόφαση της κυβέρνησης της Σερβίας που ελήφθη κατόπιν εισηγήσεως του υπουργείου Τύπου της Σερβίας.

    Ο πρόεδρος της κυβέρνησης του Δήμου Βελιγραδίου Σπάσογιε Κρούνιτς ανέφερε ότι ο Δήμος Βελιγραδίου θα χρησιμοποιήσει όλα τα πολιτικά μέσα για να επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς στο ΣΤΟΥΝΤΙΟ Β και εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατάσταση που διαμορφώθηκε με την επέμβαση της αστυνομίας δεν θα διαρκέσει για πολύ.

    Στο Δήμο Βελιγραδίου θα γίνει ευρεία σύσκεψη των ηγετών της αντιπολίτευσης με εκπροσώπους των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Δήμο Βελιγραδίου και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ξένων Πρεσβειών (Γ.Σ. την Ελληνική Πρεσβεία εκπροσωπεί ο Πρέσβης κ. Βλασσόπουλος) με θέμα την κατάσταση σχετικά με το ΣΤΟΥΝΤΙΟ Β.

    Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΤΟΥΝΤΙΟ Β Αλεξάντερ Τσότριτς κάλεσε τους πολίτες να είναι σε ετοιμότητα διότι σύμφωνα με την κοινή απόφαση της αντιπολιτευσης στην περίπτωση που το καθεστώς θα προσπαθήσει να φιμώσει ή να θέσει υπό τον έλεγχο του το ΣΤΟΥΝΤΙΟ Β θα υπάρξει κοινή κινητοποίηση.

    Η φοιτητική αντιπολιτευόμενη οργάνωση ΟΤΠΟΡ ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις που θα αποφασίσει η αντιπολίτευση. Η τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΣΤΟΥΝΤΙΟ Β μετά την κατάληψη τους απο την αστυνομία μεταδίδουν κάθε ώρα το δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης της Σερβίας και επαναλαμβάνουν ότι με απόφαση της κυβέρνησης τέθηκαν υπό κυβερνητικό έλεγχο.

    Έξω από το κτίριο, στο οποίο στεγάζεται το ΣΤΟΥΝΤΙΟ Β συγκεντρώθηκαν αρκετοί πολίτες του Βελιγραδίου.

    [18] ΔΗΛΩΣΗ ΚΟΥΚΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΟΝΕ

    Στρασβούργο, 18 Μαϊου 2000 (20:18 UTC+2)

    Η με συντριπτική πλειοψηφία θετική απάντηση του Ευρωκοινοβουλίου στη θετική έκθεση του Λουξεμβούργιου ευρωβουλευτή Ρόμπερντ Γκέμπελς για την εισδοχή της χώρας μας στη ζώνη ευρώ δεικνύει ότι οι σκέψεις αυτές δεν είναι προσωπικές σκέψεις ενός ανθρώπου, δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Κουκιάδης.

    Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι η πολιτική σημασία της απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι πολύ μεγαλύτερη από τη σημασία των μέχρι σήμερα θετικών εκθέσεων και αποφάσεων, γιατί αποτελεί το μόνο όργανο που εκφράζει απευθείας τους λαούς.

    Ο κ. Κουκιάδης τόνισε ότι ο εισηγητής κ. Γκέμπελς άρχισε την εισήγησή του στο Ευρωκοινοβούλιο με την οποία ζήτησε την υπερψήφιση της προσχώρησης της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ με τα λόγια: "Ελλάδα - η πιο εντυπωσιακή διαδρομή από το σοβαρότερο οικονομικό ασθενή" και πρόσθεσε ότι "η Ελλάδα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι πέτυχε σε σύντομο χρονικό διάστημα μεγάλη οικονομική πρόοδο".

    Επισήμανε ότι η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι μία νομιμοποίηση από τη βάση και από αυτό καταφαίνονται η απήχηση της ελληνικής προόδου στους ευρωπαϊκούς λαούς και η βαθιά εταιρική σχέση που συνδέει τον ελληνικό λαό με αυτούς.

    [19] ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

    Αθήνα, 18 Μαϊου 2000 (20:18 UTC+2)

    Διήμερη συνάντηση των εθελοντικών οργανώσεων κοινωνικής πρόνοιας θα ξεκινήσει από αύριο στην Αθήνα, κατά την οποία η Επίτροπος, Αννα Διαμαντοπούλου, θα απευθύνει ομιλία με θέμα "Ο εθνικός και Ευρωπαϊκός ρόλος των οργανώσεων Κοινωνικής Πρόνοιας".

    Στη συνάντηση θα συζητηθεί η προβολή και ανάδειξη του ρόλου των εθελοντικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, μετά το σχεδιασμό και τις πολιτικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο την ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των πολιτών στις εθελοντικές οργανώσεις κοινωνικής πρόνοιας.

    [20] H EUROSTAT ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ - ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

    Βρυξέλλες, 18 Μαϊου 2000 (20:18 UTC+2)

    Εκατόν πενήντα πέντε εκατομμύρια Ευρωπαίοι απασχολήθηκαν στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 1999, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας EUROSTAT. Η έκθεση κατέγραψε ένα ποσοστό απασχόλησης 62% και μια καθαρή αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων κατά 3,2 εκατομμύρια σε σύγκριση με το 1998.

    Η έρευνα που διεξήχθη σε άτομα παραγωγικής ηλικίας 15-64 ετών, έδειξε ότι 127 εκατομμύρια Ευρωπαίοι (ποσοστό 82%) εργάσθηκαν με πλήρη απασχόληση και 27,4 εκατομμύρια Ευρωπαίοι (18%) με μερική απασχόληση, ενώ περισσότερο από 1/3 του συνολικού αριθμού των απασχολουμένων ήταν γυναίκες.

    Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, την άνοιξη του 1999, το ποσοστό ανεργίας στα 15 κράτη - μέλη της ΕΕ ανήλθε σε 9,4% και στη ζώνη ευρώ σε 10,3%, ενώ ο μέσος όρος εργασίας με πλήρη απασχόληση στην ΕΕ ήταν 40,4 ώρες την εβδομάδα.

    Ειδικότερα για την Ελλάδα, στην ανακοίνωση περιλαμβάνονται στοιχεία για τα έτη 1998 και 1997, καταγράφοντας μια αύξηση της απασχόλησης σε ποσοστό 0,8%, καθώς το 1998 ο αριθμός των απασχολουμένων ήταν 3.967.000 (ποσοστό 55,6%) έναντι 3.853.000 (54,8%) το 1997.

    Στο μεταξύ σε άλλη ανακοίνωση της EUROSTAT που αναφέρεται στον όγκο του λιανικού εμπορίου στην ΕΕ, σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 1999 παρουσιάσθηκε μια αύξηση της τάξης του 2,7% στη Ζώνη Ευρώ και 3,2% στα κράτη - μέλη της ΕΕ.

    Την μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζουν οι τομείς των υφασμάτων και των οικιακών αγαθών, ενώ μικρότερη είναι εκείνη στον τομέα των τροφίμων. Για την Ελλάδα τα τελευταία στοιχεία αναφέρονται στον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, οπότε και παρατηρήθηκε αύξηση 3,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

    Σε μηνιαία βάση, κατά τον Φεβρουάριο του 2000 η αύξηση του όγκου λιανικού εμπορίου ανήλθε σε 0,4% στη Ζώνη Ευρώ και στα κράτη - μέλη της ΕΕ, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του ίδιου έτους, με την μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται στον τομέα των υφασμάτων, των ενδυμάτων και των υποδημάτων. Ειδικότερα, στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους παρατηρήθηκε αύξηση 0,7% έναντι του Δεκεμβρίου του 1999.

    [21] ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

    Ρώμη, 18 Μαϊου 2000 (20:17 UTC+2)

    Κατά 3,7% αυξήθηκε ο βιομηχανικός δείκτης τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 1999, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κεντρικού Ινστιτούτου της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ιταλίας.

    Πρόκειται για την πέμπτη συνεχή άνοδο του βιομηχανικού δείκτη και πολλοί οικονομολόγοι μιλούν για την καλή πορεία της ιταλικής οικονομίας, αν και για ορισμένους η αιτία της ανάπτυξης είναι εξωγενής και την προσδιορίζουν στην εύρωστη οικονομία των ΗΠΑ και στην πτώση του ευρώ.

    Επίσης για τα εργατικά συνδικάτα, τα στοιχεία αυτά, είναι μια ακόμη επιβεβαίωση ότι η ιταλική οικονομία είναι σε ανοδική πορεία. Σύμφωνα με αυτές τις ενδείξεις, αναλυτές σημειώνουν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να στοχεύσει στην απασχόληση, με ιδιαίτερη προσοχή στο νότιο τμήμα της χώρας.

    [22] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 18 Μαϊου 2000 (20:17 UTC+2)

    Στη διάθεση του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Χριστοδουλάκη έθεσε την παραίτησή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Σταύρος Αργυρόπουλος. Τα μέλη της επιτροπής παραμένουν, ενώ έντονη ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας.

    Οι αλλαγές στη σύνθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού είχαν προαναγγελθεί από τον κ. Χριστοδουλάκη. Ο υπουργός, στο πλαίσιο των ανακοινώσεών του για την αναβάθμιση του ρόλου της Επιτροπής είχε επισημάνει ότι θα αλλάξει η σύνθεσή της.

    Εντονη ήταν η αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Βουλγαράκη, υπεύθυνου του τομέα Ανάπτυξης του κόμματος. Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Βουλγαράκης καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει αν δεν επιθυμεί την εποπτεία της αγοράς.

    [23] Ν. ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ: ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΣΤΙΒΟΣ

    Μυτιλήνη, 18 Μαϊου 2000 (20:17 UTC+2)

    Πρόταση προς τη Διεθνή Ολυμπιακή Ομοσπονδία να ανακηρύξει το Αιγαίο σε Ολυμπιακό θαλάσσιο στίβο και προπονητήριο για όλα τα θαλάσσια ολυμπιακά αγωνίσματα απηύθυνε ο υπουθργός Αιγαίου, Νίκος Σηφουνάκης, κατά τη διάκρεια ομιλίας του στην τελετή υποδοχής της Ολυμπιακής φλόγας στη Λέσβο.

    Οι κάτοικοι του νησιού υποδέχτηκαν με λαμπρές εκδηλώσεις την Ολυμπιακή φλόγα, η οποία έφτασε χθες το βράδυ με πλοίο του πολεμικού ναυτικού στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ενώ σήμερα η αποστολή της Ολυμπιακής φλόγας αναχώρησε για τη Χίο και τη Σάμο.

    [24] ΟΔΗΓΗΘΗΚΕ ΣΕ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Λευκωσία, 18 Μαϊου 2000 (20:17 UTC+2)

    Διακόπηκε η έκδοση της εφημερίδας "ΑΒΡΟΥΠΑ", λόγω της "κατάσχεσης" της κινητής περιουσίας της εφημερίδας, προκειμένου να εισπραχθεί το "πρόστιμο" που της είχε επιβληθεί.

    Το "πρόστιμο" επιβλήθηκε στην εφημερίδα "ΑΒΡΟΥΠΑ", λόγω των επικριτικών σχολίων εναντίον του Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος και προσέφυγε στη "δικαιοσύνη" ζητώντας αποζημιώσεις εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων.

    Η Τουρκοκυπριακή Ένωση Συντακτών, αντέδρασε έντονα, και κάλεσε τα μέλη της σε αλληλεγγύη προς τη δοκιμασία που περνά η εφημερίδα.

    Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε ότι σε "δημοκρατικά καθεστώτα δεν επιτρέπεται φίμωση του Τύπου".

    Ακόμη, στο σημερινό Τουρκοκυπριακό Τύπο, προβάλλεται η ανακοίνωση του "Εμπορικού Επιμελητηρίου", στην οποία κατηγορείται ο "πρωθυπουργός" Ντερβίς Έρογλου, ως ο αρχιτέκτονας της οικονομικής χρεοκοπίας στα κατεχόμενα.

    Τέλος, ο Τουρκοκυπριακός Τύπος, αναφέρεται στη συνάντηση που είχε στα κατεχόμενα ο Αυστριακός Πρέσβης Χανς Σάμπατιτς με τον Μ. Ακιντζί, στην συνάντηση του Ε. Χασίπογλου με Άραβες δημοσιογράφους, καθώς και στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων του νέου Προέδρου της Τουρκίας, Α. Ν. Σεζέρ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 18 May 2000 - 18:14:17 UTC