Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-05-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΑΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
  • [02] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΠΟΛΙΤΗΣ" ΘΑ ΕΞΑΓΓΕΙΛΕΙ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [03] ΘΕΜΑ ΜΗΝΩΝ Η ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΣΕΙΣΜΩΝ
  • [04] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΕΛΛΑΣ
  • [05] ΙΕΡΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΔΟΓΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
  • [06] ΕΚΛΕΧΤΗΚΕ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΜ-Θ
  • [07] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΣΤΗΛΩΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΕ.Δ.Α.Κ. ΣΕ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
  • [08] ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η "DYNAMIC MIX"
  • [09] ΤΖΕΜ: Ο ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΑΚΟΥ - ΤΖΕΫΧΑΝ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ
  • [10] ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ: ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
  • [11] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΜΕ ΓΟΡΓΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
  • [12] KFOR ΚΑΙ UNMIK ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ 3 ΣΕΡΒΩΝ ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ
  • [13] Ε. ΠΑΠΑΖΩΗ: ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΝΟΙΚΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ
  • [14] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [15] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ ΕΧΕΙ Η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
  • [16] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ
  • [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ GREENPEACE ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
  • [18] ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΑΑ "ΟΔΕΥΕΙ" Η "ΠΡΑΞΙΤΕΛΗΣ Α.Ε."
  • [19] Ο ΣΤ. ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ ΣΥΝΤΑΧΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ
  • [20] Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ: «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ»
  • [21] Ι. ΧΑΤΖΗΦΩΤΗΣ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
  • [22] ΧΚΘ: ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΗΣ "ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΑΤΑΚΗΣ Α.Τ.Ε.Ε"
  • [23] Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ

  • [01] ΣΑΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

    Μελβούρνη, 29 Μαϊου 2000 (17:51 UTC+2)

    Σάλος, ξέσπασε στην Αυστραλία, μετά την είδηση που μεταδόθηκε από Αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης, ότι δήθεν το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, δικαίωσε την κοινότητα των καταγόμενων από την ΠΓΔΜ πολιτών, να ονομάζεται η γλώσσα τους ως μακεδονική, αντί της σλαβομακεδονικής, όπως είχαν αποφασίσει παλαιότερα η προηγούμενη Φιλελεύθερη κυβέρνηση του Τζεφ Κέννετ, το 1998, αλλά και δικαστήρια της χώρας.

    Κατά εκείνης της απόφασης, η κοινότητα των Σκοπιανών, είχε ασκήσει προσφυγή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Πολιτείας Βικτώριας, στο οποίο ο τότε αρχιδικαστής Σερ Ρόμπερτ Γουίλσον, εξέδωσε απόφαση, υπογραμμίζοντας ότι δικαίως η κυβέρνηση Κέννεθ χαρακτήρισε τη γλώσσα τους σλαβομακεδονική, ερμηνεύοντας εννέα εδάφια του αυστραλιανού νόμου για την προστασία των εθνοτήτων που ζουν στη μακρινή αυτή ήπειρο.

    Κατόπιν αυτού, οι συνήγοροι των σκοπιανών, άσκησαν έφεση όχι εναντίον της απόφασης, αλλά εναντίον των έξι από τα εννέα εδάφια που χρησιμοποίησε για την έκδοση της απόφασης ο Σερ Γουίλσον.

    Τελικά, η υπόθεση παραπέμφθηκε στο κοινοπολιτειακό δικαστήριο στην Καμπέρα, το οποίο αποφάνθηκε από τα έξι σημεία που επικαλούνταν οι σκοπιανοί, μόνο το ένα, το 9α, ήταν αυτό που δεν ερμήνευσε σωστά ο αρχιδικαστής και ζήτησε από την κυβέρνηση Κέννετ να επιστρέψει πίσω στον Σερ Ρόμπερτ Γουίλσον και αυτός, να ξαναανοίξει την υπόθεση και να επανεξετάσει το θέμα της ονομασίας.

    Ωστόσο, η κυβέρνηση Κέννετ, μετά από τις γνωματεύσεις των νομικών της, αντί να αναπέμψει την υπόθεση, προτίμησε να προσφύγει στον Άρειο Πάγο, οι πέντε δικαστές του οποίου, έκριναν ότι η υπόθεση αυτή δεν θα έπρεπε να απασχολήσει τον Άρειο Πάγο, καθώς δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων του και επομένως πρέπει η απόφαση να επιστρέψει στο κοινοπολιτειακό δικαστήριο.

    Όμως, ενώ ούτε ο Άρειος Πάγος, ούτε το Κοινοπολιτειακό Δικαστήριο εξέδωσαν απόφαση ότι κακώς ονομάστηκε η γλώσσα ως σλαβομακεδονική, κάποια μέσα ενημέρωσης της Αυστραλίας, θεώρησαν ότι υπήρξε νίκη των σκοπιανών, οπότε στο εξής θα ονομάζεται η γλώσσα τους ως "μακεδονική", παραπληροφορώντας την κοινή γνώμη, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της πολυπληθούς ελληνικής ομογένειας στην πέμπτη ήπειρο.

    Ο γνωστός καθηγητής του πανεπιστημίου La Trombe Τάσος Τάμης, που ήταν ένας από τους συνηγόρους της Πολιτείας Βικτώριας στην εκδίκαση της υπόθεσης, δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι από πουθενά δεν συνάγεται το συμπέρασμα ότι εφεξής η γλώσσα αυτή θα ονομάζεται "μακεδονική". Τόνισε δε ότι για την επίλυση του θέματος που δημιουργήθηκε, θα πρέπέι να επιστρέψει η υπόθεση πίσω στον δικαστή Σερ Ρόμπερτ Γουίλσον. Ενώ σε δεύτερο στάδιο, χρειάζεται να κατατεθεί ένα νομοσχέδιο από τα δύο κόμματα του κοινοβουλίου, τους εργατικούς και τους φιλελεύθερους, ούτως ώστε να είναι υπερκομματική η ψήφιση της καθιέρωσης της γλώσσας των σκοπιανών της Αυστραλίας ως σλαβομακεδονικής, ώστε να μην επιδέχεται παρέμβαση ή έφεση. Και πάντα φυσικά στο πλαίσιο, ότι μία τέτοια λύση, θα είναι προς το καλό της εναρμονισμένης σχέσης των εθνικών μειονοτήτων και όχι μόνο των Ελλήνων.

    Σημειώνεται ότι σε ραδιοφωνική εκπομπή αργά το απόγευμα της Δευτέρας, στην οποία μετείχε ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Μελβούρνης κ. Δ. Μηνάς, πήραν μέρος οι πρόεδροι και εκπρόσωποι πολλών ομογενειακών οργανώσεων καθώς και απλοί ομογενείς, δηλώνοντας την ανεπιφύλακτη ηθική και οικονομική τους συμπαράσταση προς την Παμμακεδονική, ενώ ο εκδότης Δημήτρης Σκουλούδης, πρόεδρος της Παγκρήτιας Ενωσης Αυστραλίας και Ν. Ζηλανδίας, προσέφερε στην Παμμακεδονική το ποσό των 10.000 δολαρίων για τα δικαστικά έξοδα που θα απαιτήσει η υπόθεση.

    Στο μεταξύ, θορυβημένη από τις αντιδράσεις των ελληνικών ομογενειακών οργανώσεων, η πολιτειακή κυβέρνηση της Βικτώριας του Στηβ Μπρακς, δήλωσε τη Δευτέρα ότι γιαυτήν η υπόθεση της γλώσσας έκλεισε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στηρίζει την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης Κέννετ. Ενώ παράλληλα, ανέθεσε την υπόθεση στον ελληνικής καταγωγής υπουργό Πολυπολιτισμικών υποθέσεων Γιάννη Πανταζόπουλο.

    Το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Μακεδονικών Σπουδών

    Για το θέμα που δημιουργήθηκε, το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Μακεδονικών Σπουδών, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, υπογραμμίζει ότι για την αντιμετώπιση της κατάστασης που δημιουργήθηκε απαιτείται εγρήγορση αλλά και σύνεση, τονίζοντας χαρακτηριστικά τα ακόλουθα:

    "Τα δημοσιεύματα που εμφανίσθηκαν σε ομογενειακά και ορισμένα αγγλόφωνα μέσα ευρείας ενημέρωσης και παρουσιάζουν το θέμα της ονομασίας της Μακεδονοσλαβικής γλώσσας ως υπόθεση χαμένη, ύστερα από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, θα πρέπει να θεωρηθούν αναληθή και ανακριβή.

    Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν εξέδωσε απόφαση με την οποία να κατέληγε ότι η ονομασία της γλώσσας θα πρέπει να είναι Μακεδονική Γλώσσα, ούτε ότι κακώς η Βικτωριανή Κυβέρνηση χρησιμοποίησε τον όρο Macedonian Slavonic, για τη γλώσσα των Σκοπίων. Οι Σκοπιανοί δεν κατέφυγαν άλλωστε στο Ανώτατο Δικαστήριο για να προσβάλουν την ουσία της απόφασης του Sir Wilson, ο οποίος είχε δικαιώσει την Κυβέρνηση της Βικτώριας, αλλά προσέβαλαν το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πάρθηκε η απόφαση. Δηλαδή προσέβαλαν την ερμηνεία ενός νομικού εδαφίου, και όχι την ουσία που ήταν η ονομασία της γλώσσας. Επιπλέον το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι δεν είναι σε θέση να αποφασίσει για την όλη νομική διαδικασία του θέματος. Άρα στη χειρότερη περίπτωση, η Κυβέρνηση της Βικτώριας έχει τώρα, ανάμεσα σε πολλές επιλογές, το δικαίωμα να ξαναφέρει το θέμα εκ νέου στο Δικαστήριο των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και να εκδικασθεί και πάλι με βάση το νέο νομικό πλαίσιο, που δεν είχε ληφθεί υπόψη του Δικαστή Sir Wilson, όταν πριν τρία περίπου χρόνια είχε εκδικάσει την υπόθεση.

    Η Κυβέρνηση της Βικτώριας, προκειμένου να προστατεύσει την αρμονική συνοίκηση των εθνικοτήτων και να επιβάλλει την ύφεση, ανάμεσα στις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, θα πρέπει να ξανανοίξει την υπόθεση και να ξεκινήσει από την αρχή. Η Παμμακεδονική και το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Μακεδονικών Σπουδών θα ζητήσουν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία της Πολιτείας και θα διεκδικήσουν από κοινού με σθένος τη διάκριση στην ονομασία της σλαβικής αυτής γλώσσας, αφού με τον όρο Μακεδονική γλώσσα η επιστήμη της γλωσσολογίας και η ιστορία χαρακτηρίζουν την αρχαία Μακεδονική και τις Μακεδονικής (Ελληνικές) διαλέκτους, αλλά και τη σλαβική διάλεκτο της Οχρίδας.

    Το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Μακεδονικών Σπουδών καλεί την ομογένεια σε εγρήγορση και αποφασιστικό αγώνα για τις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν, αφού δεν είμαστε, ως Ελληνισμός διατεθειμένος να διαπραγματευθούμε τα δίκαια και τα προνόμια που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας. Η Παμμακεδονική και το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Μακεδονικών Σπουδών ήδη εξετάζουν όλες τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους και συζητούν με νομικούς".

    Η ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ ΚΑΙ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ

    Άμεση ήταν η αντίδραση για το θέμα αυτό και της Παμμακεδονικής Ενωσης Μελβούρνης και Βικτωρίας, που αποτελεί, με τους 50 συλλόγους-μέλη της, την μεγαλύτερη ελληνική ομογενειακή οργάνωση στην Αυστραλία.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Παμμακεδονικής, την οποία υπογράφει ο πρόεδρός της Δημήτρης Μηνάς, αποφασίστηκε να εξαντληθεί κάθε νόμιμο μέσο για την επανεξέταση του όλου ζητήματος και την αναζήτηση τρόπων για τον χαρακτηρισμό της γλώσσας ως macedonian - slavonic από τους πολιτειακούς και ομοσπονδιακούς φορείς.

    Όπως προσατίθεται στην ίδια ανακοίνωση, "η Παμμακεδονική θα συναντηθεί εντός των ημερών με την πολιτειακή ηγεσία ώστε να εξακριβώσει τρόπους αντιμετώπισης του ζητήματος που έχει προκύψει ενώ δηλώνουμε ικανοποιημένοι από τη στάση του κ. Πανταζόπουλου και της κ. Σάντιφ και προσβλέπει στη συμπαράστασή τους όπως έχουν δεσμευτεί για τη διερεύνηση οδών που θα ανατρέψουν την απόφαση της Παρασκευής.

    Η Παμμακεδονική εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο είτε να προσφύγει η ίδια στην επιτροπή ίσων ευκαιριών για την καταστρατήγηση της ιστορικής αλήθειας από τους πολίτες που προέρχονται από τη FYROM, είτε θα επιδιώξει να πείσει την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση να επανεξετάσει τη νομοθεσία περί διακρίσεων έτσι ώστε να διασφαλίσει στοιχειώδη κυριαρχικά δικαιώματα και ιστορικές αλήθειες κρατών που έχουν εθνικές κοινότητες στην Αυστραλία. Τέλος εξετάζεται η δυνατότητα συγκέντρωσης χρημάτων έτσι ώστε να διαπιστωθεί η δυνατότητα έναρξης δικαστικού αγώνα από την Παμμακεδονική εναντίον της σκοπιανής κοινότητας για μονοπώληση του όρου "Macedonia" για τη γλώσσα, τοποθετώντας διαχειριστές του λογαριασμού που θα ανοιχτεί αξιόπιστους ομογενείς επιχειρηματίες που ήδη έχουν αποδεχτεί να πρωτοστατήσουν στη συγκέντρωση ποσού ικανού για την αναζήτηση νομικής συμβουλής από κορυφαία νομική εταιρεία".

    [02] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΠΟΛΙΤΗΣ" ΘΑ ΕΞΑΓΓΕΙΛΕΙ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ

    Αθήνα, 29 Μαϊου 2000 (10:23 UTC+2)

    Το πρόγραμμα με την ονομασία "Πολίτης" που έχει ως στόχο να αλλάξει την εικόνα και τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης θα ανακοινώσει σήμερα ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εσωτερικών.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, την πάταξη της διαφθοράς και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον πολίτη.

    Θα ξεκαθαρίζει επίσης τις αρμοδιότητες μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης.

    [03] ΘΕΜΑ ΜΗΝΩΝ Η ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΣΕΙΣΜΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαϊου 2000 (12:20 UTC+2)

    Ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την μεσοπρόθεσμη πρόγνωση των σεισμών κάνουν οι σεισμολόγοι της Θεσσαλονίκης ενώ ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Βασίλης Παπαζάχος εκφράζει την αισιοδοξία του ότι σε λίγους μήνες θα μπορεί να καταστεί δυνατή η πρόβλεψη σεισμών που πιθανόν θα συμβούν σε 3-5 χρόνια.

    Η μέθοδος της προσεισμικής παραμόρφωσης του φλοιού της γης , όπως επισημαίνει ο κ Παπαζάχος μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δημιουργεί σε μεγάλο βαθμό ελπίδες ότι θα μπορεί να εντοπίζεται ο χώρος , το μέγεθος και ο χρόνος κατά τον οποίο θα συμβεί ο σεισμός με ακρίβεια 3-5 ετών. Το θεωρητικό μέρος της μεθόδου της προσεισμικής παραμόρφωσης του φλοιού της γης έχει ολοκληρωθεί και απομένει η ολοκλήρωση της επεξεργασίας των στοιχείων από ηλεκτρονικούς υπολογιστές ώστε να μπορέσουν οι σεισμολόγοι να μιλήσουν με ακρίβεια.

    Όπως ανέφερε ο κ Παπαζάχος στο πλαίσιο της εργασίας αυτής μελετήθηκαν 52 σεισμοί μεγέθους μεγαλύτερου των 6 και 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ οι οποίοι σημειώθηκαν από το 1930 έως το 1999 σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας ενώ η επεξεργασία των στοιχείων αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες. "Είμαστε αισιόδοξοι ότι η μέθοδος αυτή θα μας επιτρέψει τη μεσοπρόθεσμη πρόγνωση των σεισμών. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχει και το ενδεχόμενο αποτυχίας , αλλά πιστεύω ότι οι πιθανότητες αποτυχίας είναι μικρές" συμπλήρωσε ο καθηγητής Παπαζάχος.

    Μία άλλη μέθοδος που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ επιτρέπει στους σεισμολόγους να προσδιορίσουν αν μία σεισμική δόνηση είναι κύριος σεισμός ή προσεισμός και στη συνέχεια να ερμηνεύσουν με ακρίβεια τη σεισμική συμπεριφορά του ρήγματος.. Η μέθοδος αυτή βασίζεται στην μελέτη όλων των γνωστών παραμέτρων των σεισμών δηλαδή στην κατανομή τους κατά μέγεθος και χρόνο καθώς και στην κατά χώρο κατανομή των επικέντρων πάνω στα ρήγματα. Ετσι αν ο σεισμός συμβεί με μία περιορισμένη ακτίνα πάνω στο ρήγμα τότε μπορεί να γίνει λόγος για κύριο σεισμό ενώ αν υπάρξει αυξημένη διέγερση με μικρές δονήσεις σε μεγαλύτερη ακτίνα που ξεφεύγει από τα όρια του ρήγματος τότε αναμένεται μεγαλύτερος σεισμός.

    Σύμφωνα με την εργασία κατά την οποία παρακολουθήθηκε η σεισμική ακολουθία στη χώρα μας για μία 30ετία, ένας ή περισσότεροι προσεισμοί μικρότερου μεγέθους προηγήθηκαν του 42% των ισχυρών επιφανειακών σεισμών μεγέθους περίπου 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ ο μεγαλύτερος μετασεισμός εκδηλώνεται το πρώτο εικοσιτετράωρο μετά τον κύριο σεισμό σε ποσοστό 53%.

    [04] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΕΛΛΑΣ

    Εδεσσα, 29 Μαϊου 2000 (20:59 UTC+2)

    Τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας επισκέφθηκαν σήμερα οι σπουδαστές της Σχολής Πολέμου και παρακολούθησαν στην αίθουσα εκδηλώσεων την καθιερωμένη παρουσίαση του Νομού παρουσία του Στρατηγού Διοικητή της ΙΙας Μεραρχίας Ν. Ντουβά.

    Τους σπουδαστές υποδέχθηκε ο Αντινομάρχης Γρηγόρης Τάσιου, ο οποίος μίλησε για την ιστορική διαδρομή του Νομού και αναφέρθηκε συνοπτικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Νομός Πέλλας.

    Στη συνέχεια έγινε μία ολοκληρωμένη παρουσίαση του Νομού με στοιχεία και πληροφορίες από τις οικονομικές και παραγωγικές δραστηριότητες της περιοχής από τον υπεύθυνο του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων Δημήτρη Ευαγγελίδη, ο οποίος απάντησε και σε ερωτήσεις των σπουδαστών.

    Στο τέλος της εκδήλωσης παραδόθηκε από το Διοικητή της Σχολής αναμνηστικό δώρο προς το Νομάρχη Μ. Καραμάνη.

    [05] ΙΕΡΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΔΟΓΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαϊου 2000 (20:58 UTC+2)

    Το θέμα της μη αναγραφής του θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες απασχόλησε το περιθώριο συνεδρίου για την Ορθοδοξία που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη.

    Ο επίσκοπος Ρηγίου, Εμαννουήλ, διευθυντής του γραφείου του Οικομενικού Πατριαρχείου στην Ε.Ε. ευχήθηκε να βρεθεί η ειρηνική λύση, ώστε να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος και τόνισε ότι σκοπός της εκκλησίας δεν είναι να δημιουργεί προβλήματα αλλά να βρίσκει λύσεις.

    Ο μητροπολίτης Γαλλίας, Ιερεμίας, μέλος της αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει πλουραλισμός απόψεων και ότι οπωσδήποτε πρέπει να βρεθεί λύση, καθώς σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά ο Ελληνας καλείται να δείχνει την ταυτότητά του.

    Ο μητροπολίτης Τυρολόης, Παντελεήμων, υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο ζήτημα, στο οποίο όμως δόθηκε μεγάλη έκταση, γεγονός για το οποίο δημιουργούνται υπόνοιες.

    Ο μουφτής Κομοτηνής, Τζεμαλί, υποστήριξε ότι περισσότερο βάρος πρέπει να δίνει κανείς στην πίστη και όχι σε αυτό που αναγράφεται στις ταυτότητες. "Αν στην ταυτότητά μου αναγράφεται η λέξη μουσουλμάνος, αλλά δε ζω τη μουσουλμανική ζωή, δε σημαίνει τίποτα. Το θέμα είναι είτε κάποιος είναι χριστιανός είτε μουσουλμάνος, να ζει τη θρησκεία του", είπε.

    Τέλος ο εκπρόσωπος του συμβουλίου ρωμαιοκαθολικών επισκοπικών συνελεύσεων τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα, όπου στις ταυτότητες αναγράφεται το θρήσκευμα. "Μάλλον" όπως είπε "είναι θέμα παράδοσης" και πρόσθεσε ότι "εμείς στην πατρίδα μας δεν χρειάστηκε σχεδόν ποτέ να δηλώσουμε ποιό είναι το θρήσκευμά μας".

    [06] ΕΚΛΕΧΤΗΚΕ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΜ-Θ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαϊου 2000 (20:45 UTC+2)

    Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του νεοκλεγμένου διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης, ύστερα από αλλεπάλλες ψηφοφορίες, πρόεδρος αναδείχθηκε ο Δημήτρης Γουσίδης, επικεφαλής του συνδυασμού "Δημοσιογραφική Ενότητα".

    Οι διαδικασίες για την εκλογή των υπόλοιπων μελών του προεδρείου θα συνεχιστούν κατά την αυριανή συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ.

    [07] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΣΤΗΛΩΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΕ.Δ.Α.Κ. ΣΕ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαϊου 2000 (20:44 UTC+2)

    Την ικανοποίησή του για την πορεία των εργασιών αναστήλωσης σε Μονές του Αγίου Ορους που γίνονται από το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς εξέφρασε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, μετά τη διήμερη επίσκεψή του στο Αγιον Ορος.

    Ο κ. Πασχαλίδης τόνισε ότι συντελείται ένα πρωτόγνωρο έργο αναστήλωσης και συντήρησης της Αγιορείτικης Κληρονομιάς, κάτι που παραδέχονται οι μοναχοί.

    Διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία θα βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό των Αγιορειτών, με στόχο τη διατήρηση και ανάδειξη όλου αυτού του πλούτου, ώστε το Αγιον Ορος να αποτελεί εσαεί σημείο αναφοράς της Ορθοδοξίας και του Πολιτισμού.

    Οπως εξήγησε στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, την περίοδο 2000 - 2006 για το Πρόγραμμα "Αθως" έχουν εξασφαλισθεί κονδύλια, ύψους 60 δισ. δρχ., εκ των οποίων τα 25 δισ. είναι για τη διετία 2000 - 2001.

    Σημειώνεται ότι το Κε.Δ.Α.Κ. σε συνεργασία με την Ιερά Κοινότητα και τις Ιερές Μονές σχεδιάζει, προγραμματίζει και παρακολουθεί την υλοποίηση έργων που χρηματοδοτούνται από Εθνικούς Πόρους και από προγράμματα συγχρηματοδοτούμενων έργων από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Από Εθνικούς Πόρους βρίσκεται στην τελική φάση πρόγραμμα που ανέρχεται στα 5 δισ. δρχ. για την τριετία 1998 - 2000.

    Το έτος 2000 ολοκληρώνεται και το πρόγραμμα έργων του Κε.Δ.Α.Κ. που ήταν ενταγμένα στο Β΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, συνολικού προϋπολογισμού 2,4 δισ. δρχ.

    Τέλος, βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα έργων συνολικού προϋπολογισμού 6,1 δισ. δρχ. συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (μηχανισμός Ε.Ο.Χ.) με εθνική συμμετοχή 15% που καταβάλλεται μέσω Κε.Δ.Α.Κ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

    Κατά την παραμονή του στο Αγιον Ορος ο κ. Πασχαλίδης συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης και πρόεδρο του Κε.Δ.Α.Κ. επισκέφθηκε τις Μονές Σταυρονικήτα, Μεγίστης Λαύρας, Καρακάλου και Παντοκράτορος και συμμετείχε σε σύσκεψη στο Πρωτάτο με θέμα την πυροπροστασία του Αγίου Ορους.

    Ο κ. Πασχαλίδης ενημερώθηκε από τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πολυγύρου και τον επικεφαλής της Δασικής Εφορίας του Αγίου Ορους για το θέμα της πυροπροστασίας. Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, φέτος, η κατάσταση είναι βελτιωμένη, λόγω της ενίσχυσης των δασοπυροσβεστικών υπηρεσιών με ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο που μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά.

    [08] ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η "DYNAMIC MIX"

    Τύρναβος, 29 Μαϊου 2000 (20:38 UTC+2)

    Η εξέλιξη της ΝΑΤΟϊκής άσκησης "Dynamic Mix" συνεχίζεται κανονικά σύμφωνα με τις προδιαγραφές και το σχεδιασμό της σε όλους τους τομείς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Διακλαδικού Συμμαχικού Στρατηγείου Νοτιοκεντρικής Περιοχής, κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου:

    Οι συμμαχικές χερσαίες δυνάμεις, από Ελλάδα (1.379 άτομα), ΗΠΑ (3.786 άτομα) και Ουγγαρία (179 άτομα), υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του διοικητή του Διακλαδικού Συμμαχικού Στρατηγείου Νοτιοκεντρικής Περιοχής, αντιστράτηγου Εμμανουήλ Μαντζάνα, συνέχισαν την εκπαιδευτική τους δραστηριότητα στις εγκαταστάσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της συνεκπαίδευσης του πολυεθνικού τάγματος.

    Οι ναυτικές συμμαχικές δυνάμεις, υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του Διοικητή Ναυτικών Δυνάμεων Νοτίου Περιοχής, Ιταλού ναυάρχου, Λουίτζι Λίλο, εκτέλεσαν τεχνικές ασκήσεις επιφανείας και ανθυποβρυχιακού πολέμου στις περιοχές ασκήσεως του Ιονίου.

    Η συμμαχική αποβατική δύναμη αποτελούμενη από 7 πλοία, από την Ελλάδα (2 αρματαγωγά), ΗΠΑ (3 αποβατικά), Ισπανία (1 αποβατικό) και Τουρκία (1 αρματαγωγό) συνέχισαν την κίνησή τους προς τον κόλπο της Κυπαρισσίας, υπό την προστασία των πλοίων της δύναμης κρούσεως. Δύο γαλλικά αποβατικά αποχώρησαν από την άσκηση.

    Τα πλοία της μόνιμης ναυτικής δύναμης ναρκοπολέμου της Μεσογείου (7 ναρκαλευτικά και ναρκοθηρευτικά) συνεχίζουν την κίνησή τους προς τον κόλπο της Κυπαρισσίας.

    Οι συμμαχικές αεροπορικές δυνάμεις υπό τον τακτικό έλεγχο του διοικητή του 7ου Κέντρου Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων στη Λάρισα, αντιπτέραρχου Μανούσου Παναγιώτη, πραγματοποίησαν 196 εξόδους (συνολικά 988 από αρχής ασκήσεως) από αεροδρόμια της Ελλάδας για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων αεράμυνας, διώξεις βομβαρδισμού, ηλεκτρονικού πολέμου και τακτικής αναγνώρισης σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας του νοτίου Αιγαίου και του Ιονίου.

    Από τα 148 συνολικά αεροσκάφη που βρίσκονται στον Ελλαδικό χώρο και συμμετέχουν στη "Dynamic Mix" (Ελλάδα 66, ΗΠΑ 23, Γερμανία 17, Ισπανία 12, Τουρκία 12, Πορτογαλία 8, Γαλλία 7, ΝΑΤΟ 3) στις σημερινές δραστηριότητες έλαβαν μέρος αεροσκάφη από τη Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Τουρκία.

    Για το επόμενο 24ωρο είναι προγραμματισμένες ανάλογες εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε όλους τους τομείς.

    [09] ΤΖΕΜ: Ο ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΑΚΟΥ - ΤΖΕΫΧΑΝ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ

    Μπακού, 29 Μαϊου 2000 (20:29 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ δήλωσε από τον Αζερμπαϊτζάν, όπου βρίσκεται ότι η κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπακού-Τζεϊχάν θα έχει πολλά οφέλη για τις χώρες που συμμετέχουν στην υλοποίηση του αλλά και για τα κράτη της κεντρικής Ασίας.

    Ο κ. Τζεμ είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Γκαιντάρ Αλίγιεφ και τόνισε ότι ο αγωγός είναι ζήτημα στρατηγικής σημασίας για τη χώρα του και θα βοηθήσει στην πραγματοποίηση άλλων οικονομικών σχεδίων για τη περιοχή.

    Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν συνεργάζονται για τη κατασκευή αγωγού πετρελαίου που θα μεταφέρει πετρέλαιο από το Μπακού, μέσω της Γεωργίας, στο τουρκικό λιμάνι Τζευχαν και στις δυτικές αγορές μέχρι το 2004.

    Οι δυο χώρες υπέγραψαν επίσης συμφωνία με το Τουρκμενιστάν για τη κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου μέχρι το 2002, που θα μεταφέρει αέριο στη Τουρκία μέσω της Κασπίας Θάλασσας.

    Ο.Κ.

    [10] ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ: ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Τζακάρτα, 29 Μαϊου 2000 (20:29 UTC+2)

    Οι αρχές της Ινδονησίας επέβαλαν κατ' οίκον περιορισμό στον πρώην πρόεδρο της χώρας Σουχάρτο. Ο 78χρονος πρώην ηγέτης κατηγορείται για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας κατά τη διάρκεια των 32 χρόνων της διακυβέρνησής του.

    Η Γενική Εισαγγελία της Ινδονησίας πήρε αυτή την απόφαση μετά από μία εβδομάδα βίαιων συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των φοιτητών, οι οποίοι ζητούσαν τη σύλληψη του Σουχάρτο.

    Ο στρατηγός Σουχάρτο αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την εξουσία το 1998, κατά τη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων υπέρ της αποκατάστασης της δημοκρατίας και στις 13 Απριλίου οι εισαγγελικές αρχές του απαγόρευσαν την έξοδο από τη χώρα.

    O.K.

    [11] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΜΕ ΓΟΡΓΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαϊου 2000 (20:26 UTC+2)

    Στο τελικό στάδιο των διαδικασιών σχετικά με την ιδιωτικοποίηση βιομηχανικών μονάδων προχωρά το υπουργείο Δημόσιας Οικονομίας και Ιδιωτικοποιήσεων της Αλβανίας σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Ιδιωτικοποιήσεων της γειτονικής χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Διαβαλκανικού και Παρευξείνιου Επιχειρηματικού Κέντρου (ΔΙΠΕΚ).

    Πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν η PROFASMA JSC, η μεγαλύτερη παραγωγική μονάδα φαρμακευτικών προϊόντων, η GJERGI KASTRIOTI SKENDERBEU JSC, η μεγαλύτερη παραγωγική μονάδα οινοπνευματωδών ποτών και κρασιού, καθώς και οι AJKA JSC (εταιρία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων) και η BIRRA MALTO JSC (εταιρία παραγωγής προϊόντων ζυθοποιίας).

    Το άνοιγμα των προσφορών αναμένεται στις 31 Ιουλίου, η επιλογή της καλύτερης προσφοράς στις 7 Αυγούστου και η υπογραφή του συμβολαίου στις 31 Αυγούστου 2000.

    [12] KFOR ΚΑΙ UNMIK ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ 3 ΣΕΡΒΩΝ ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ

    Πρίστινα, 29 Μαϊου 2000 (20:25 UTC+2)

    Οξύτατες αντιδράσεις προκάλεσε η χθεσινή δολοφονία τριών Σέρβων μεταξύ των οποίων και ενός 4χρονου αγοριού από Αλβανό στο χωριό Τσέρνιτσι κοντά στο Γκνίλιανε του Κοσσυφοπεδίου.

    Ο διοικητής της KFOR στρατηγός Χουάν Ορτούνιο κάλεσε τους ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου να αναλάβουν τις ευθύνες τους και προειδοποίησε ότι η βία δεν είναι λύση.

    Ο επικεφαλής της UNMIK Μπερνάρ Κουσνέρ σε σχετική δήλωση καταδίκασε την επίθεση, την οποία χαρακτήρισε απαράδεκτη και αναρωτήθηκε τι μπορεί να πετύχει κανείς με τη δολοφονία ενός παιδιού.

    Μέλη της ειρηνευτικής δύναμης αναζητούν το δράστη, ο οποίος χθες το βράδυ άνοιξε πυρ εναντίον των κατοίκων του χωριού Τσέρνιτσι και στη συνέχεια διέφυγε.

    Η νέα αυτή επίθεση σημειώθηκε τη στιγμή που οι διεθνείς δυνάμεις προσπαθούσαν για τρίτη φορά να οργανώσουν συνάντηση εκπροσώπων των Σέρβων και των Αλβανών του χωριού.

    Ωστόσο κάθε ανάλογη προσπάθεια μέχρι στιγμής απέβη άκαρπη καθώς σημειώθηκαν και τις προηγούμενες φορές επιθέσεις.

    [13] Ε. ΠΑΠΑΖΩΗ: ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΝΟΙΚΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ

    Αθήνα, 29 Μαϊου 2000 (20:25 UTC+2)

    Της Νατάσας Θωμά

    "Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων είναι ανοικτό για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν παραιτείται από το αίτημά της.

    Ωστόσο, αναζητείται πολιτική διευθέτηση που θα ικανοποιεί και τα εύλογα σημερινά μας αιτήματα και δεν θα δημιουργεί πρόβλημα στις πολύ καλές διμερείς σχέσεις Ελλάδα-Γερμανία".

    Αυτό δήλωσε σήμερα στη Βουλή η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ελισάβετ Παπαζώη, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σπυρίδωνος Στριφτάρη.

    Η κα Παπαζώη διευκρίνησε ακόμα ότι "οι πρόσφατες αποφάσεις του Αρείου Πάγου που δικαιώνουν συγγενείς των θυμάτων της σφαγής του 1944 στο Δίστομο Βοιωτίας, δημιουργούν νέα δεδομένα τα οποία συνεκτιμώνται".

    "Εξετάζοντας όλες τις πτυχές, αυτό είναι σίγουρο. Δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι το ζήτημα παραμένει ανοικτό και ότι ουδέποτε παραιτήθηκε η ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη διακρατική συμφωνία", τόνισε χαρακτηριστικά η κα Παπαζώη και πρόσθεσε:

    "Ιστορικά και ηθικά είμαστε δικαιομένοι. Όμως υπάρχουν πολύπλοκες νομικές διαδικασίες οι οποίες χρειάζονται ιδιαίτερους χειρισμούς. Το θέμα έχει τεθεί πρόσφατα και από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας προς τον Γερμανό ομόλογό του κ. Ράου και από τον ΥΠΕΞ με τον κ. Φίσερ. Η Γερμανία αρνείται από την πλευρά της τη δικαιοδοτική βάση του ζητήματος".

    Τέλος, η αναπληρωτής ΥΠΕΞ διέψευσε σχετικές επισημάνσεις του βουλευτή του ΚΚΕ ότι έχει υπάρξει παλαιότερό νομικό ζήτημα.

    Όπως εξήγησε η κα Παπαζώη, μετά το 1990 και μετά την απόφαση συνένωσης των δύ ο γερμανιών δεν έχει υπάρξει καμία συμφωνία με καμία από τις 10 χώρες που έχουν θέσει το ζήτημα.

    [14] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Λευκωσία, 29 Μαϊου 2000 (20:25 UTC+2)

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού, Θεόδωρου Πάγκαλου, ως προς τους πολιτιστικούς θεσμούς της Θεσσαλονίκης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε απο τη Λευκωσία τα εξής:

    "Είμαι βέβαιος ότι οι δηλώσεις του κ. Πάγκαλου στη Θεσσαλονίκη δεν έχουν αποδοθεί σωστά. Κατά τη σχετική σύσκεψη στην αίθουσα του νομαρχιακού συμβουλίου, το απόγευμα της Παρασκευής είχα την ευκαιρία να του παραδώσω σημείωμα με τις κατά τη γνώμη μου άμεσες αναγκαίες ενέργειες στο οποίο αναφέρθηκα και προφορικά. Ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι το σημείωμα αυτό είναι αναπόφευκτο να το λάβει υπόψη του. Αλλωστε δε βρίσκω νόημα στα όσα είδα να δημοσιεύονται για υπαγωγή του Μουσείου Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου γιατί κατά το νόμο 2557/97 το Μουσείο Κινηματογράφου είναι ούτως ή άλλως τμήμα του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου "Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης". Το δε μουσείο Design είναι ιδιωτικός φορέας που έχει συνάψει προγραμματική σύμβαση με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, τμήματα του οποίου - και όχι χωριστά νομικά πρόσωπα - είναι το κέντρο Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο Φωτογραφίας.

    Είμαι βέβαιος ότι μόλις ο υπουργός Πολιτισμού μελετήσει σε βάθος το νόμο 2557/1997, που πριν την ψήφισή του είχε συζητηθεί δια μακρών στην κυβερνητική επιτροπή, και μόλις λάβει υπόψη του τα στοιχεία που συγκέντρωσε κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, θα βοηθήσει στην προώθηση ενός πολύ σημαντικού έργου που αφορά όλη την πόλη και τους πολίτες, ιδίως ενόψει και των όσων πρέπει να γίνουν στην εκτός Αθηνών Ελλάδα καθ' οδόν προς το 2004. Ιδιαίτερα θέλω να επισημάνω τα όσα είπα στη σύσκεψη της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη ως προς τις προγραμματικές συμβάσεις που έχει συνάψει το υπουργείο Πολιτισμού με Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολιτιστικούς φορείς. Τόνισα ότι το υπουργείο Πολιτισμού έχει όχι απλώς την υποχρέωση αλλά και την οικονομική άνεση να εκτελέσει τις προγραμματικές του υποχρεώσεις, καθώς - χάρη στις ενέργειες που είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια - τα έσοδα του υπουργείου Πολιτισμού (χωρίς να υπολογίζεται ο αθλητισμός) από τα αριθμολαχεία του ΟΠΑΠ θα φτάσουν από το επίπεδο των 13-14 δισεκατομμυρίων το χρόνο, στο οποίο κινούνταν μέχρι το 1999, στο επίπεδο των 30-32 δισεκατομμυρίων, δηλαδή θα εμφανίζουν μία αύξηση που υπερβαίνει το 110%, όπως δείχνει και η πορεία των εισπράξεων των πρώτων πέντε μηνών του 2000. Αυτό είναι πολύ συγκεκριμένο μήνυμα καλό για το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και για τους φορείς του πολιτισμού σε όλη την επικράτεια. Είναι επίσης μια πολύ σημαντική είδηση που δυστυχώς δεν είχε δει το φως της δημοσιότητας".

    [15] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ ΕΧΕΙ Η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Βουκουρέστι, 29 Μαϊου 2000 (20:25 UTC+2)

    Η κρατική "Εμπορική Τράπεζα της Ρουμανίας" δέχθηκε σήμερα πλήγμα όταν δεκάδες πολίτες απέσυραν τις καταθέσεις τους, παρασυρμένοι από φήμες για χρεοκοπία της τράπεζας ανακοίνωσαν πολλά παραρτήματα της.

    Περίπου χίλια άτομα συγκεντρώθηκαν στο παράρτημα της "Εμπορική Τράπεζα της Ρουμανίας" στη πόλη Ιάσιο για να εξαργυρώσουν τις καταθέσεις τους και πολλοί άλλοι απέσυραν τα χρήματα τους σε άλλες πόλεις της χώρας.

    Διοικητικά στελέχη της τράπεζας προσπάθησαν να πείσουν τους καταθέτες ότι δεν υπάρχει πρόβλημα χρεοκοπίας και η τράπεζα διαθέτει τα χρήματα για να τους επιστρέψει τις καταθέσεις τους.

    Ο διευθυντής της Εμπορικής Τράπεζας της Ρουμανίας Μάριαν Μίτσλεα δήλωσε ότι η τράπεζα είναι στην διαδικασία της ιδιωτικοποίησης και αυτό το κύμα πανικού που ενισχύεται από φήμες θα καθυστερήσει την ιδιωτικοποίηση που είναι πολύ σημαντική για τη χώρα.

    Σύμβουλος του πρωθυπουργού Μούγκουρ Ισαρέσκου τόνισε ότι αυτοί που επιθυμούν να καταστρέψουν την τράπεζα δεν θα τα καταφέρουν.

    Ο.Κ.

    [16] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ

    Λευκωσία, 29 Μαϊου 2000 (20:24 UTC+2)

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μιχάλης Παπαπέτρου, αναφέρθηκε σήμερα στις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να υπάρξει αναβάθμιση των συνομιλιών για το κυπριακό και να διεξαχθεί ουσιαστική διαπραγμάτευση, σημειώνοντας πως ο χρόνος μέχρι το φθινόπωρο προσφέρεται για να καρποφορήσει αυτή η διαδικασία.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Παπαπέτρου επανέλαβε ότι δεν έχει τεθεί στην κυβέρνηση οποιαδήποτε πρόταση για μελέτη και είπε πως όταν υπάρξει θα μελετηθεί σοβαρά τόσο από την κυβέρνηση όσο και από το Εθνικό Συμβούλιο, αρκεί να μην περιέχει το στοιχείο της αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ GREENPEACE ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαϊου 2000 (20:19 UTC+2)

    Με το Διευθυντή της Greenpeace κ. Ψωμά και το Δήμαρχο Σταυρούπολης Σ. Μπαρούτα συναντήθηκε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης και συζήτησε το θέμα της διαχείρισης των φυτοφαρμάκων που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της πρώην ΔΙΑΝΑ - ΝΟΒΑ.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Πασχαλίδης τόνισε ότι το θέμα της απομάκρυνσης - καταστροφής των αποβλήτων της πρώην ΔΙΑΝΑ - ΝΟΒΑ είναι μία σημαντική υπόθεση για την οποία πρέπει να συνεργαστούν κυβερνητικοί και μη κυβερνητικοί φορείς.

    Επισήμανε ότι το υπουργείο αναλαμβάνει το συντονισμό των σχετικών δράσεων σε συνεργασία συστηματική με τους μη κυβερνητικούς φορείς που ευαισθητοποιήθηκαν γύρω απ' αυτό το θέμα.

    Πρόσθεσε ότι χρειάζεται ένας προσδιορισμός του κόστους καταστροφής αυτών των επικίνδυνων ουσιών και του φορέα υλοποίησής της και ότι θα αναζητηθεί η πιο γρήγορη λύση σ' ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί όσο πιο αποφασιστικά γίνεται.

    Ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι επικοινώνησε με τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Ευθυμιόπουλο, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ θα συνδράμει αυτήν την προσπάθεια, όπως επίσης τα υπουργεία Γεωργίας και Ανάπτυξης που εμπλέκονται στην υπόθεση, αλλά και η Εθνική Τράπεζα, η οποία έχει σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του εργοστασίου.

    "Το κόστος θα χρειαστεί μία προεργασία σε ό,τι αφορά την αποτίμησή του, αλλά νομίζω ότι η σημασία του θέματος θα μας αναγκάσει να κινηθούμε γρηγορότερα. Εκ των πραγμάτων de facto", τόνισε.

    Από την πλευρά του ο κ. Ψωμάς είπε ότι ο υπουργός φαίνεται να αναλαμβάνει ευχαρίστως το συντονιστικό ρόλο στο θέμα αυτό, ότι ένα πρώτο βήμα γίνεται όντως από την επικοινωνία με το ΥΠΕΧΩΔΕ.

    Φαίνεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος άρχισε να ψάχνει τις λεπτομέρειες του θέματος, είπε και πρόσθεσε ότι αυτό που προέχει τώρα είναι να γίνει η καταγραφή, να βρεθούν τα κονδύλια και ο φορέας που θα διαχειριστεί το όλο πρόβλημα.

    "Από την πλευρά μας είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε στην εξεύρεση των καταλληλότερων τεχνικών λύσεων και βέβαια, έτσι ώστε να μην υπάρξει στο μεσοδιάστημα κάποιο σοβαρό πρόβλημα", είπε ο κ. Ψωμάς.

    Τόνισε ακόμη ότι για το λόγο αυτό ζητήθηκε η συνδρομή του Δημάρχου Σταυρούπολης και όποιου άλλου ήθελε να συνδράμει, έτσι ώστε να υπάρξει μία στοιχειώδης προστασία του χώρου.

    Σημείωσε ότι η προστασία επιβάλλεται και από τις καλοκαιρινές ζέστες που επιτείνουν το πρόβλημα και το καθιστούν ακόμη πιο επιτακτικό.

    Ο Δήμαρχος Σταυρούπολης είπε ότι πρόκειται για την πιο σοβαρή αντιμετώπιση στα 10 χρόνια που ασχολείται με τη ΔΙΑΝΑ και ευχήθηκε να έχει αποτελέσματα.

    Τόνισε ότι ο Δήμος θα συνεργαστεί με το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης για να λύσει ένα σοβαρό πρόβλημα περιβάλλοντος για τη Θεσσαλονίκη.

    [18] ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΑΑ "ΟΔΕΥΕΙ" Η "ΠΡΑΞΙΤΕΛΗΣ Α.Ε."

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαϊου 2000 (20:18 UTC+2)

    Με την παράλληλη αγορά του ΧΑΑ «φλερτάρει» η εταιρία «ΠΡΑΞΙΤΕΛΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ- ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ» ο φάκελος της οποίας κατατέθηκε στο Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΧΚΘ).

    Η επεξεργασία του ενημερωτικού δελτίου της εταιρίας, για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με δημόσια εγγραφή και την εισαγωγή των μετοχών της στην Παράλληλη Αγορά του ΧΑΑ θα πραγματοποιηθεί από το ΧΚΘ. Συντονιστής κύριος ανάδοχος είναι η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ενώ σύμβουλος έκδοσης έχει αναλάβει η GUARDIAN TRUST Α.Χ.Ε.Π.Ε.Υ.

    Σημειώνεται ότι η εταιρία «ΠΡΑΞΙΤΕΛΗΣ ΑΕ» είναι η ένατη εταιρία που από την αρχή της χρονιάς, η οποία καταθέτει το φάκελό της στο Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, γεγονός που σηματοδοτεί μια σαφή μεταστροφή της τάσης τόσο των αναδόχων, όσο και των συμβούλων έκδοσης να καταθέτουν τους φακέλους των βορειοελλαδίτικων εταιριών στο ΧΚΘ.

    Ειδικότερα, με δημόσια εγγραφή θα εκδοθούν 1.187.700 κοινές ονομαστικές μετοχές, με ιδιωτική τοποθέτηση 20.000 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 250 δρχ, ενώ το σύνολο των μετοχών μετά την έκδοση θα διαμορφωθεί σε 5.957.550.

    Tα κεφάλαια που θα αντληθούν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που αποφάσισε η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις σε κτιριακές εγκαταστάσεις, εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού, προώθηση πωλήσεων, καθώς και εξαγορές.

    Σημειώνεται ότι τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας ανέχονταν το 1999 στο ποσό του 1.2 δις. δραχμών, ενώ ο κύκλος εργασιών της τελευταίας για την ίδια χρήση ανήλθε στο ποσό των 1,4 δις. δρχ.

    [19] Ο ΣΤ. ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ ΣΥΝΤΑΧΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

    Αθήνα, 29 Μαϊου 2000 (20:18 UTC+2)

    Της Νατάσας Θωμά

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Παπαθεμελής δικαιολόγησε με δηλώσεις του τα όσα ανέφερε σήμερα ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος σχετικά με το θέμα μη αναγραφής του θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες.

    "Έχει δίκιο ο αρχιεπίσκοπος που είπε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα ήταν διαφορετικό εάν το θέμα της αναγραφής ή μη του θρησκεύματος είχε τεθεί πριν τις εκλογές" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Παπαθεμελής και συμπλήρωσε:

    "Δική μου δουλειά είναι να πείσω την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ένα ήπιο και ειλικρινή διάλογο".

    [20] Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ: «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ»

    Αθήνα, 29 Μαϊου 2000 (20:18 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης μιλώντας στο ραδιοσταθμό "Φλας" και απαντώντας σε ερώτηση για την αντιπαράθεση εκκλησίας- πολιτείας, σημείωσε:

    "Από την μεριά μας δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση ούτε απέναντι στην εκκλησία, πολύ περισσότερο απέναντι στο θρήσκευμα των Ελλήνων. Αυτά είναι όλα γνωστά, τα έχουμε τονίσει και πραγματικά κάνει εντύπωση όμως. Διότι ακούμε από την άλλη πλευρά φράσεις ή λέξεις εντελώς πολιτικές, όπως ανένδοτος, πραξικόπημα, εκλογές, δημοψήφισμα, δικτάτορας πρωθυπουργός. Όλα αυτά είναι πολιτικός λόγος, δεν είναι λόγος εκκλησιαστικός και αυτό πραγματικά κάνει εντύπωση. Δεν ξέρω αν είναι μια παρανόηση η οποία κρατάει ακόμα. Ελπίζω όχι ηθελημένα σε κάθε περίπτωση, διότι αυτό που έχει γίνει είναι η κυβέρνηση να εφαρμόζει το νόμο, όπως και πρέπει και από την άλλη μεριά δεν υπάρχει καμία παρέμβαση δική μας στα της εκκλησίας. Το θέμα είναι για ένα δημόσιο έγγραφο, διαβατήριο, ένα δελτίο αναγνώρισης, το οποίο πρέπει να έχει κάποια στοιχεία, κάποια δεδομένα τα οποία να μην περιέχουν προσωπικά ευαίσθητα δεδομένα. Αυτό είναι όλο το θέμα. Δεν έχει καμία σχέση με την ψυχική ταυτότητα των Ελλήνων."

    Σε παρατήρηση ότι ο αρχιεπίσκοπος μιλά για εμπαιγμό και το ερώτημα που προκύπτει είναι αν ήταν αρκετά διαφανείς οι προθέσεις της κυβέρνησης, ο κ. Χυτήρης σημείωσε: "Διάλογος με την εκκλησία υπάρχει πάντα. Για ένα θέμα όπως είναι η ταυτότητα και που είναι μια αρμοδιότητα της κυβέρνησης, δεν είναι πολιτικός φορέας η εκκλησία προκειμένου να εξετάσουμε το θέμα αυτό της αρμοδιότητος της κυβέρνησης, της πολιτείας. Πολλά πράγματα υπάρχουν βεβαίως μεταξύ πολιτείας και εκκλησίας να συζητηθούν. Αυτό δεν εμπίπτει σ' αυτό. Η ταυτότητα ξέρουμε όλοι μας πότε .έγινε και ποια στοιχεία είχε πάνω εγγεγραμμένα. Η ταυτότητά μας, το δελτίο αυτό αναγνώρισης έγινε την περίοδο της κατοχής. Πριν δεν υπήρχε τέτοια ταυτότητα. Δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη μια τέτοια ταυτότητα που να έχει αυτά τα στοιχεία. Είναι ιστορικό το δεδομένο αυτό, δεν είναι μια άποψη που λέμε εμείς."

    Τέλος σε άλλη ερώτηση, εάν υπάρχει πράγματι από την πλευρά της κυβέρνησης πρόθεση ν' ανοίξει κι άλλα εκκλησιαστικά ζητήματα, ο κ. Χυτήρης είπε:

    "Ακούω πολλά πράγματα. Νομίζω είναι υπερβολικά από διάφορους ιεράρχες, οι οποίοι δίνουν προεκτάσεις, μιλούν περίπου για συνωμοσίες κλπ. Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο. Το θέμα είναι συγκεκριμένο. Επ' αυτού πήρε θέση η κυβέρνηση, όπως έπρεπε να πάρει, εφαρμόζοντας το νόμο. Από κει και πέρα, όλες οι άλλες προεκτάσεις και οι οξύτητες οι οποίες δίνονται είναι έξω από εμάς και επομένως κανέναν διχασμό δεν θέλουμε. Και όποιοι φωνάζουν ότι δεν θέλουν διχασμό αλλά ταυτόχρονα οξύνουν τα πράγματα με φράσεις που θα μπορούσα να χαρακτηρίσω όχι μόνο υπερβολικές, αλλά και απαράδεκτες, νομίζω ότι κάνουν λάθος και δεν είναι αυτός ο ρόλος τους. Δεν είναι ρόλος Θεού όπως θα έπρεπε να είναι."

    [21] Ι. ΧΑΤΖΗΦΩΤΗΣ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

    Αθήνα, 29 Μαϊου 2000 (20:18 UTC+2)

    Ο συγγραφέας κ. Ιωάννης Χατζηφώτης, αναφερόμενος στις δηλώσεις Μητροπολίτη, ότι θα πρέπει να κάνει κόμμα η Εκκλησία εξ αιτίας του θέματος των ταυτοτήτων, δήλωσε ότι "αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα", ενώ αναφορικά με τα όσα ανέφερε το πρωί της Δευτέρας ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, παρατήρησε ότι γίνονται με τη φόρτιση που έχει ο αρχιεπίσκοπος εξαιτίας του ότι δεν έγινε διάλογος, εξαιτίας του ότι δεν είχαμε ομαλή εξέλιξη.

    Σαφώς η κοσμική εξουσία είναι τελείως άλλης μορφής και είναι διακριτή από την εκκλησιαστική. Μάλιστα έχω πει πλειστάκις ότι δεν είναι υπόθεση της εκκλησίας οι ταυτότητες. Οι ταυτότητες είναι υπόθεση των ελλήνων πολιτών τους οποίους εκπροσωπεί η πολιτεία εν προκειμένω. Κι εκεί έχω εγώ διαφορετική άποψη από πολλούς που βάζουν το κράτος σαν θεόστατο, ενώ εγώ πιστεύω ότι το κράτος είναι κόμμα, είναι το κράτος που λειτουργεί με τους νόμους που ψηφίζουν οι εκπρόσωποί μας.

    Ως εκ τούτου λοιπόν πιστεύω ότι η λύση του όλου προβλήματος πρέπει να γίνει στη βουλή των Ελλήνων όπου να διασαφηνιστούν και τα θέματα. Διότι ο νόμος με τον οποίο συγκροτήθηκε η Αρχή και που ξεκίνησαν όλα αυτά είναι ένας νόμος που καθορίζει πώς θα γίνεται η αρχή, αλλά επί του προκειμένου ερμηνεύεται από πολλούς με διαφορετικό τρόπο.

    Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν είναι υπόθεση ταυτοτήτων, είναι μια υπόθεση που έχει φορτιστεί ιδεολογικά. Έχουμε από την μια μεριά τους δυτικότροπους ορθολογιστές, από την άλλη έχουμε το ελληνορθόδοξο συναίσθημα και όλα αυτά τα πράγματα. Και που δεν είναι αυτή ούτε η ώρα, ούτε το θέμα, εγώ θα ήθελα να υπάρχει μια σύνθεση στον τόπο μας όλων των ρευμάτων, όπως έγινε πάντοτε, από το βυζάντιο ήδη, από τον Δημήτριο Κυδώνη, στην περίοδο της τουρκοκρατίας, του διαφωτισμού ως τα σήμερα. Αυτή η σύνθεση ωφέλησε τον τόπο, πρέπει να υπάρχει αυτή η διακίνηση των ιδεών. Η ταπεινή μου άποψη είναι ότι πήγαμε σε μια άλλη ιστορία ως μη όφειλε.", κατέληξε ο κ. Χατζηφώτης.

    [22] ΧΚΘ: ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΗΣ "ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΑΤΑΚΗΣ Α.Τ.Ε.Ε"

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαϊου 2000 (20:17 UTC+2)

    Προς την παράλληλη αγορά του ΧΑΑ οδεύει η εταιρία ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΑΤΑΚΗΣ Α.Τ.Ε.Ε, ο φάκελος της οποίας κατατέθηκε στο Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΧΚΘ).

    Η επεξεργασία του ενημερωτικού δελτίου της εταιρίας, για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με δημόσια εγγραφή θα πραγματοποιηθεί από το ΧΚΘ. Ανάδοχος και σύμβουλος της έκδοσης είναι η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ.

    Ειδικότερα, με δημόσια εγγραφή θα εκδοθούν 1.300.000 κοινές ονομαστικές μετοχές, με ιδιωτική τοποθέτηση 65.000 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 200 δρχ, ενώ το σύνολο των μετοχών μετά την έκδοση θα διαμορφωθεί σε 6.465.000.

    Tα κεφάλαια που θα αντληθούν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέσω δημόσιας εγγραφής και ιδιωτικής τοποθέτησης, θα χρησιμοποιηθούν για την αποπλήρωση τραπεζικού δανεισμού, την επένδυση σε μηχανολογικό εξοπλισμό, τη δημιουργία νέων και την εξαγορά μικρότερων εταιριών.

    Σημειώνεται ότι τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας ανέχονταν το 1998 στο ποσό του 1.880 δις. δραχμές, ενώ ο κύκλος εργασιών της τελευταίας για την ίδια χρήση ανήλθε στο ποσό των 4,954 δις. δρχ.

    [23] Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ

    Αθήνα, 29 Μαϊου 2000 (20:17 UTC+2)

    Ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος, μιλώντας στο ραδιοσταθμό "Φλας" υποστήριξε ότι η νέα ρύθμιση για τις ταυτότητες δεν έχει νομική υπόσταση και ισχυρίστηκε ότι "πέραν όλων των άλλων, είναι η αρχή του ξηλώματος μερικών πραγμάτων, είναι η αρχή του θρησκευτικού αποχρωματισμού της κοινωνίας από την εκκλησία."

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν χρειάζεται η εκκλησία αυτού του είδους τη νομική χάραξη, ο κ. Θεόκλητος είπε:

    "Προσωπικά δεν φοβούμαι τον χωρισμό κράτους και εκκλησίας, αλλά και δεν τον επιδιώκω, όπως δεν τον επιδιώκει σύμπασα η εκκλησία. Όχι γιατί φοβούμεθα, όχι γιατί νιώθουμε αδύναμοι, αλλά διότι η εκκλησία και το έθνος έχουν συμπορευτεί σ' αυτό τον τόπο και φοβούμεθα ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι προς ζημία του έθνους. Εν πάση περιπτώσει αν η πολιτεία θέλει χωρισμό κράτους και εκκλησίας να μας φωνάξει σε ένα τραπέζι να κουβεντιάσουμε, να δούμε για τι χωρισμό μιλάμε. Χωρισμό φιλικό, χωρισμό εχθρικό, απότομο, βίαιο; Κι εν πάση περιπτώσει ζητάμε διάλογο με την επίσημη κυβέρνηση και αυτή τη στιγμή κάνω έκκληση στον πρωθυπουργό να συλλογιστεί αυτή τη ρύθμιση για την μη αναγραφή του θρησκεύματος η οποία εν πάση περιπτώσει δεν καθορίζει και τη ζωή μας και την ορθοδοξία. Μην φανταστείτε πως εμείς εξαρτάμε την πίστη μας και τη ζωή μας από το τι γράφει η αστυνομική ταυτότητα, αλλά ο φόβος είναι μήπως είναι το πρώτο μέρος ενός μεθοδευμένου αποχρωματισμού θρησκευτικού της ελληνικής κοινωνίας".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 29 May 2000 - 18:14:11 UTC