Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-06-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΑΣΚΗΣΗ DYNAMIC MIX ΣΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [02] Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • [03] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΛΑΪΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ
  • [04] ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [05] CD- ROM ΜΕ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ
  • [06] ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
  • [07] ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ - ΙΤΑΛΙΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ - ΕΕ
  • [08] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ"
  • [09] ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • [10] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
  • [11] ΒΟΛΕΣ ΠΛΑΒΣΙΤΣ ΚΑΤΑ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [12] ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [13] ΚΟΥΣΝΕΡ ΚΑΙ ΟΡΤΟΥΝΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΝΑ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ
  • [14] ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΟΧΩΡΑ Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ
  • [15] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΔΟΥΝΑΒΗ
  • [16] ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [17] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΟΙΡΑΙΟΥ "ΓΙΑΚΟΒΛΕΦ"
  • [18] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
  • [19] "ΚΟΜΠΙΝΑ" 350 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [20] ΑΦΕΘΗΚΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ 21 ΝΕΑΡΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΑΡΗ
  • [21] ΣΤΙΣ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
  • [22] Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ Χ.Κ.Θ. ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΪΟ
  • [23] ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΘ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΑΠΟ ΤΟ Γ' ΚΠΣ
  • [24] ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ

  • [01] ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΑΣΚΗΣΗ DYNAMIC MIX ΣΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιουνίου 2000 (17:00 UTC+2)

    Αποστολή: Νίκος Ρούμπος

    Με επιτυχία, πραγματοποιήθηκε η κορυφαία φάση των χερσαίων επιχειρήσεων της άσκησης του ΝΑΤΟ Dynamic Mix 2000, σε περιοχή κοντά στα χωριά Προφήτης και Ασκός, έξω από τη Θεσσαλονίκη, και όπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, η άσκηση αυτή επιβεβαίωσε τη συνεργασία των 14 χωρών που έλαβαν μέρος.

    Η κορυφαία φάση εξελίχθηκε παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, του υφυπουργού Δημήτρη Αποστολάκη, του διοικητή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στρατηγού Ράλστον, του διοικητή του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο ναυάρχου Έλις, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μανούσου Παραγιουδάκη και των αρχηγών των τριών όπλων, βουλευτών και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Το σενάριο της άσκησης

    Στην τελική "επίθεση", όπως προέβλεπε το σενάριο της άσκησης, πήραν μέρος 550 άνδρες στρατιωτικών δυνάμεων από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και την Ουγγαρία μέσω της 33ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας, της 2ης αμερικανικής ταξιαρχίας πεζοναυτών κι ενός πολυεθνικού τάγματος με άνδρες και από τις τρεις χώρες. Το ρόλο του εχθρού έπαιξε ένα ελληνικό μηχανοκίνητο τάγμα πεζικού και το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε επιθετική επιστροφή σε έδαφος που είχαν καταλάβει οι εχθρικές δυνάμεις.

    Στη διάρκεια της άσκησης χρησιμοποιήθηκαν πραγματικά πυρά με βολές από σχεδόν όλα τα όπλα του στρατού ξηράς και της αεροπορίας. Συμμετείχαν αεροσκάφη Μιράζ 2000, F 16 και Χάριερ, της Ελλάδας, των ΗΠΑ και της Τουρκίας, όπως και ελικόπτερα τύπου Απάτσι και Κόμπρα (ΗΠΑ).

    Ικανοποίηση

    Αμέσως μετά το τέλος της άσκησης, ο ναύαρχος Έλις δήλωσε ικανοποιημένος για την επιτυχία, συνεχάρη όσους πήραν μέρος, ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη φιλοξενία και σημείωσε ότι στόχος της άσκησης ήταν η εκπαίδευση των δυνάμεων που συμμετείχαν ως προς την αντιμετώπιση κρίσεων.

    Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισήμανε ότι με την αρτιότητα της σχεδιάσεως, την ακρίβεια της εκτελέσεως και τη χρησιμοποίηση διακλαδικών πολυεθνικών δυνάμεων από μεγάλο αριθμό χωρών του ΝΑΤΟ, απεδείχθη περίτρανα η δυνατότητα των δυνάμεων της να εκτελούν επαρκώς και αποτελεσματικά τους ρόλους και τις αποστολές που απορρέουν από τη νέα στρατηγική αντίληψη της Συμμαχίας. Ειδικότερα, για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, η άσκηση απέδειξε ότι το νεοϊδρυθέν Μικτό Στρατηγείο Υποπεριοχής στον Τύρναβο, με Έλληνα αντιστράτηγο Διοικητή (Εμμανουήλ Ματζάνας) και το 7ο Κέντρο Μικτών Αεροπορικών Επιχειρήσεων στη Λάρισα με Έλληνα αντιπτέραρχο διοικητή, είναι ικανά να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις του ΝΑΤΟ, παρά το ότι είναι εντελώς νέα, χωρίς προηγούμενη εμπειρία και δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η επάνδρωση τους ούτε έχουν παρασχεθεί όλα τα απαιτούμενα μέσα.

    Πολύτιμη εμπειρία

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, επισήμανε ότι είναι η πρώτη μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ στη βάση του νέου δόγματος και οι χώρες που συμμετέχουν αποκτούν μια πολύτιμη εμπειρία ως προς τη συνεργασία με στόχο τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας για όλες τις χώρες της περιοχής. Υπογράμμισε ακόμη ότι δεν υπάρχουν πλέον εχθροί με την κλασική μορφή τους γι' αυτό και χρειάζεται η ενίσχυση της συνεργασίας με σκοπό την αντιμετώπιση κρίσεων σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

    Οι κυβερνήσεις έχουν την ευθύνη να διασφαλίσουν την αμυντική ικανότητα των χωρών με την απαραίτητη οικονομική στήριξη ενώ η συνεργασία στο στρατιωτικό επίπεδο περνάει μέσα από την συνεργασία στον οικονομικό τομέα και στην αμυντική βιομηχανία", είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ευρώπης για την ενδυνάμωση της ικανότητας άμυνας και ασφάλειας.

    Το πρωί και το μεσημέρι περίπου 200 μέλη του ΚΚΕ διαδήλωσαν εναντίον της άσκησης του ΝΑΤΟ στις εισόδους και τις εξόδους του χωριού Προφήτης φωνάζοντας αντιαμερικανικά συνθήματα, χωρίς να δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα στην εξέλιξη της άσκησης.

    Η άσκηση Dynamic Mix 2000 ξεκίνησε στις 20 Μαϊου και θα λήξει στις 10 Ιουνίου, ενώ τμήματα διοικητικής μέριμνας θα αποχωρήσουν από τη χώρα μας στις 20 Ιουνίου. Παίρνουν μέρος 15.000 άνδρες, 293 αεροσκάφη και ελικόπτερα, 65 πλοία, αντιαεροπορικά συστήματα Πάτριοτ, Hawk, Roland και μεγάλος αριθμός οχημάτων και βοηθητικών μέσων.

    [02] Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Αθήνα, 5 Ιουνίου 2000 (13:26 UTC+2)

    Φωτογραφία: Το Δέλτα του Δούναβη

    Στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα επισκεφτεί το απόγευμα στο Γκάζι την έκθεση οικολογική δόμηση.

    Στο μεταξύ, άσκηση καταπολέμησης της ρύπανσης στη θάλασσα και στις ακτές, πραγματοποιήθηκε το πρωί στην Ελευσίνα, παρουσία του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστου Παπουτσή και της ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος.

    [03] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΛΑΪΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ

    Νέα Υόρκη, 3 Ιουνίου 2000 (13:21 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβος, με την υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Αγγελική Λαϊου.

    Την πρώτη της επίσκεψη στη Νέα Υόρκη με την ιδιότητα της υφυπουργού εξωτερικών πραγματοποιεί από 2 έως 4 Ιουνίου η κα Αγγελική Λαϊου. Η κα Λαϊου συναντήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, θα παραστεί σε δεξίωση που διοργανώνει προς τιμήν της ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κ. Δημήτρης Πλατής και θα πραγματοποιήσει επαφές με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων.

    Επίσης η κα Λαϊου θα συναντήσει τον πρώην Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο στην οικία του στο Rye, ενώ την Κυριακή θα ξεναγηθεί στο τμήμα των Κυπριακών αρχαιοτήτων του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης.

    Η κα Λαϊου εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Επικρατείας με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣOΚ στις εκλογές του προηγούμενου Απριλίου και για πρώτη φορά ανέλαβε κυβερνητικό αξίωμα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ με ειδίκευση στη Βυζαντινή Ιστορία. Ακαδημαϊκός και τακτική καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ στην έδρα της Βυζαντινής Ιστορίας (1981). Την περίοδο 1985-1988, διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας του Harvard. Το 1988, εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το διάστημα 1989-1998, ήταν διευθύντρια του ερευνητικού κέντρου Βυζαντινών Σπουδών του Harvard, Dumbarton Oaks. Δίδαξε, ως επισκέπτρια καθηγήτρια σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και σε ακαδημαϊκά ιδρύματα και πανεπιστήμια της Ευρώπης. Εκτός από Βυζαντινή Ιστορία, έχει επίσης διδάξει την ιστορία της Ελλάδας, την εποχή της Κατοχής και του εμφυλίου πολέμου, την ιστορία της Δυτικής Ευρώπης κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα και την ιστορία των Βαλκανίων στους νεώτερους χρόνους. Εχει τη γενική επιστημονική επιμέλεια του έργου "Oικονομική Ιστορία του Βυζαντίου", που θα εκδοθεί σε τέσσερις τόμους στα ελληνικά και αγγλικά. Το 1996, τιμήθηκε με το παράσημο "Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής".

    [04] ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Αθήνα, 5 Ιουνίου 2000 (12:04 UTC+2)

    Aπαράδεκτη και ως μη ανταποκρινόμενη στην πραγματικότητα χαρακτηρίζει την έκθεση του Αμερικανικού Κογκρέσου σχετικά με την τρομοκρατία, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Όπως υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών η έκθεση δεν έχει καμία βάση ούτε ως προς τη πολιτική βούληση της κυβέρνησης, ούτε προς την τακτική της, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στην Ελλάδα.

    [05] CD- ROM ΜΕ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Σόφια, 5 Ιουνίου 2000 (21:02 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Το φως της δημοσιότητας είδαν σήμερα τα μυστικά και τα απόρρητα αρχεία των ειδικών υπηρεσιών από την εποχή του ψυχρού πολέμου στην Στρατιωτική Ακαδημία "Γ. Σ. Ρακόβσκι" της Σόφιας, όπου θα παρουσιαστεί CD με την πρώτη στο είδος της δίγλωσση συλλογή εγγράφων με τίτλο "Η Βουλγαρία στη Συνθήκη της Βαρσοβίας".

    Η συλλογή αυτή εμπεριέχει 130 έγγραφα από 11 Βουλγαρικά και ξένα αρχεία, η πρόσβαση στα οποία ήταν αρκετά περιορισμένη για το ευρύτερο κοινό με ετικέτα "απολύτως απόρρητο". Ανάμεσα σ΄ αυτά τα αρχεία υπάρχουν βουλγαρικές στρατιωτικές και κατασκοπευτικές πληροφορίες και εισηγήσεις, εμπιστευτικές επιστολές και πρωτόκολλα από τις συναντήσεις του Στάλιν με τον Γκεόργκι Ντιμιτρόφ και τον Βάλκο Τσερβένκοφ, καθώς επίσης του Τόντορ Ζίβκοφ με τον Νικίτα Χρουστσόφ, τον Μπρέζνιεφ και τον Γκορμπατσόφ. Η συλλογή περιλαμβάνει επίσης και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της KGB και της βουλγαρικής Κρατικής Ασφάλειας, κατασκοπευτικές εκθέσεις της CIA για τα Βαλκάνια, καθώς και εμπιστευτικές πληροφορίες από τα εξωτερικο-πολιτικά όργανα των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας για τη Βουλγαρία.

    Το CD - ROM που θα είναι στην βουλγαρική και αγγλική γλώσσα εκδίδεται με την υποστήριξη του διεθνούς παράλληλου ιστορικού σχεδίου για το ΝΑΤΟ και την Συνθήκη της Βαρσοβίας με τη συνεργασία του Ινστιτούτου του Χούβερ για τον πόλεμο, την επανάσταση και την ειρήνη στο Στάνφορτ. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη προβολή της συλλογής έγινε κατά τη διάρκεια της συνάντησης των πρώην κατασκόπων με θέμα "Ο ψυχρός πόλεμος στα Βαλκάνια" που διεξήχθη στις 18 Μαϊου φέτος στο Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη). Αναμένεται η συλλογή να παρουσιαστεί στη Μόσχα στις 8 Ιουνίου στη διάσκεψη, αφιερωμένη στον ψυχρό πόλεμο. Στις 20 Ιουνίου το CD θα προβληθεί στο Ταλίν στο φόρουμ των αμυντικών ακαδημιών στα πλαίσια της πρωτοβουλίας "Σύμπραξη για την ειρήνη", ενώ στις 29 Ιουνίου το CD θα παρουσιαστεί και στην Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον σε διάσκεψη επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών της Ανατολής και της Δύσης.

    [06] ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

    Αθήνα, 5 Ιουνίου 2000 (21:02 UTC+2)

    Ασκηση καταπολέμησης ρύπανσης θάλασσας και ακτών στο χώρο μεταξύ των προβλητών των εγκαταστάσεων Ελληνικών Πετρελαίων Ασπροπύργου και ΒΡ, διοργάνωσε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ελευσίνας, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

    Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε κατά την διάρκεια της νύχτας, από παρακείμενο ρέμα, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των προβλητών Ελληνικών Πετρελαίων και Β.Ρ. και πιθανότατα από παράνομη σύνδεση χερσαίας εγκατάστασης να διαρρεύσουν προς τη θάλασσα βαρέα κατάλοιπα αναμεμειγμένα με χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια. Αποτέλεσμα ήταν η πρόκληση ρύπανσης στην προαναφερθείσα θαλάσσια περιοχή έκτασης περί τα 2000 τ.μ. Συνεπακόλουθο αυτής, από την διάσπασή της, ήταν η προσβολή της πλησίον ευρισκόμενης ακτής σε μήκος 250 μ.

    Μετά την λήξη της άσκησης ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Χρήστος Παπουτσής υπογράμμισε ότι η άσκηση αυτή δείχνει την ετοιμότητα του Λιμενικού Σώματος. Οπως είπε ήταν μια άσκηση «με την οποία θέλουμε να δείξουμε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση, το Λιμενικό Σώμα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι στρατευμένοι στην προσπάθεια για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος. Ενα θέμα ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα, ένα θέμα για το οποίο η δέσμευσή μας θα ισχύει πάντοτε».

    Ο υπουργός συνεχάρη όλους όσους συμμετείχαν στην άσκηση αυτή, σημειώνοντας ότι η επιτυχία τους δίνει σιγουριά και ταυτόχρονα διαβεβαιώνει τον Ελληνα πολίτη ότι «είμαστε πάντοτε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τέτοια περιστατικά».

    Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι Λιμενικές Αρχές είναι αποφασισμένες να περιφρουρήσουν και να ενισχύουν την προστασία του περιβάλλοντος. «Πρέπει να περιφρουρήσουμε τον χώρο μας, πρέπει να περιφρουρήσουμε την Ελλάδα. Εχουμε κάθε δικαίωμα σε αυτήν την κατεύθυνση και θα το πετύχουμε με τον καλό συντονισμό και με την εκπαίδευση όλων», ανέφερε.

    [07] ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ - ΙΤΑΛΙΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ - ΕΕ

    Σόφια, 5 Ιουνίου 2000 (20:51 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Μνημόνιο για την κατασκευή οδικής αρτηρίας από το παρευξείνιο βουλγαρικό λιμάνι της πόλης Μπουργκάς μέχρι το αλβανικό λιμάνι Δυρράχιο αναμένεται να υπογράψουν στα μέσα Ιουνίου η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Αλβανία, η ΠΓΔΜ, η Τουρκία, η Ιταλία και η Κομισιόν.

    Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα "Σταντάρτ" της Σόφιας, επικαλούμενη το βουλγαρικό υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. Διευκρινίζεται επίσης ότι ο αυτοκινητόδρομος αυτός αποτελεί μέρος του πανευρωπαϊκού άξονα 8. Κατέστη ακόμη σαφές ότι η μελλοντική διαδρομή του πανευρωπαϊκού άξονα 8 και οι δυνατότητες για την χρηματοδότησή του θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της μικτής βουλγαρο-αλβανικής επιτροπής που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα Τίρανα στις 5 και 6 Ιουλίου φέτος.

    [08] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ"

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιουνίου 2000 (20:51 UTC+2)

    Ηπιότερος από τη συνέντευξη του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "Απογευματινή", εμφανίστηκε ο υπουργός Πολιτισμού Θεόδωρος Πάγκαλος συνέντευξη τύπου που έδωσε με αφορμή την 7η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής.

    Ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ οφείλει να αντιμετωπίσει τις φωνές που κινούνται από ξενοφοβία και ρατσισμό. "Ετσι ερμηνεύω εγώ", είπε "την άρνηση ορισμένων για τη δημιουργία τεμένους στην Αθήνα". Τέτοιες φωνές, υπογράμμισε, υπάρχουν τόσο στην ΝΔ και το ΚΚΕ, όχι όμως στο Συνασπισμό.

    Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να ζητήσει τη διαγραφή από το ΠΑΣΟΚ των στελεχών του που αντιτίθενται στη δημιουργία τεμένους, καθώς, όπως είπε, "άλλο καταδικάζω και άλλο διαγράφω".

    Οσον αφορά την Ολυμπιακή Αεροπορία, ο κ. Πάγκαλος θεωρεί ότι φέρει και ο ίδιος βαρύτατη πολιτική ευθύνη γιατί το 1994 ως υπουργός Μεταφορών επέτρεψε τη συνέχιση της λειτουργίας της. "Θα ήθελα το κακό να σταματήσει εδώ, εφόσον το μέλλον της Ολυμπιακής προδιαγράφεται με ελλείμματα", είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να ασχολούμαστε με φειδώ με χρήματα του ελληνικού φορολογούμενου.

    Το νέο μουσείο της Ακρόπολης δεν πρόκειται να καθυστερήσει ούτε μισή ώρα, υπογράμμισε ο κ. Πάγκαλος, ενώ συμβούλεψε τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων που αντιδρά να μην προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας.

    Τέλος, διευκρίνισε ότι όταν μιλά για έργα της Ολυμπιάδας που δεν θα τελειώσουν εγκαίρως, εννοεί το δακτύλιο και τον περιαστικό σιδηρόδρομο.

    [09] ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Λονδίνο, 5 Ιουνίου 2000 (20:51 UTC+2)

    Έκθεση του Economist Intelligence Unit (EIU), για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διατηρηθεί πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης, φτάνοντας το 3,5% το 2000 και το 3,4% το 2001, ενώ ακόμη θα υπάρξει περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς, πτώση του πληθωρισμού και μείωση του εξωτερικού χρέους.

    Οι Βρετανοί αναλυτές αναφέρουν ότι η διαφορά από την πρόβλεψη της κυβέρνησης, η οποία αναμένει τον επόμενο χρόνο αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης στο 4,1%, οφείλεται στο γεγονός ότι οι ίδιοι προβλέπουν για το 2001 ελαφρά μείωση των πάγιων επενδύσεων και των εξαγωγών, ύστερα από τη μεγάλη άνοδο των τελευταίων χρόνων.

    Το EIU εκτιμά, επίσης, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μεγαλύτερη ακόμα απελευθέρωση της αγοράς "παρά τις αντιδράσεις σημαντικής μερίδας του ΠΑΣΟΚ" όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

    Εξάλλου, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα σημειώσει σταδιακή πτώση, ύστερα από την πρόσφατη άνοδό του εξαιτίας της αύξησης της τιμής του πετρελαίου. Ετσι, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2000 θα έχει πέσει στο 2,5%, ενώ τον επόμενο χρόνο δεν αναμένονται ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις, ως αποτέλεσμα της σύγκλισης των επιτοκίων με τα επίπεδα της ΟΝΕ.

    Επιπλέον, οι Βρετανοί αναλυτές θεωρούν ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να μειώσει περαιτέρω το δημοσιονομικό έλλειμμα, ενώ το εξωτερικό χρέος θα πέσει από τα 3,4 δισ. σε 3,3 δισ. δολάρια.

    [10] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

    Αθήνα, 5 Ιουνίου 2000 (20:49 UTC+2)

    "Η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως η Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος, με τη φιλόδοξη σκέψη να καταστεί συνείδηση κάθε ανθρώπου το γεγονός ότι η φυσική και ηθική του υπόσταση είναι συναρτημένες με το περιβάλλον, που ο ίδιος δημιουργεί για τον εαυτό του και τους συνανθρώπους του", υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

    Επισημαίνει ότι η σκληρή και συχνά απάνθρωπη μορφή που έχει προσδώσει στο χώρο η σύγχρονη τεχνολογία, η μόλυνση, η καταστροφή, ακόμη και η θανάτωση σε πολλές περιπτώσεις των φυσικών όντων, όπως συνέβη με τον πρόσφατο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, η αποξένωση του ανθρώπου από το φυσικό τρόπο ζωής, η κατάλυση της αισθητικότητας σε σημείο που κυριαρχεί το άγχος, όλα αυτά συνθέτουν ένα τεράστιο επικίνδυνο εχθρό του ανθρώπου και του πολιτισμού, που γεννήθηκε από τον πολιτισμό τον ίδιο και την υπερβολή.

    "Η μεταβολή εξάλλου, του παγκόσμιου κλίματος που παρατηρείται ιδιαίτερα έντονη τα τελευταία χρόνια και ο μακρύς κατάλογος με τις διαρκώς αυξανόμενες συμφορές που απειλούν την ισορροπία της φύσης και κατ' επέκταση της ποιότητας ζωής της ανθρωπότητας, ωθούν όλους εκείνους που έχουν την ευθύνη του μέλλοντός μας στην προτροπή να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να ανακόψουμε την καταστρεπτική πορεία του εχθρού αυτού. Να θέσουμε ένα φραγμό στα επικίνδυνα στοιχεία που περικλείονται σ' αυτόν και να προστατεύσουμε τη φύση που αρμόζει στον άνθρωπο, αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο, που μόνο μέσα σ' ένα ποιοτικά ευγενέστερο και υγιεινό περιβάλλον μπορεί και αυτός να διασωθεί", τονίζει στο μήνυμά του ο κ. Κακλαμάνης.

    Σημειώνει ακόμη ότι μπροστά στην αλόγιστη αυτή εκμετάλλευση των φυσικών πλουτοπαραγωγικών πόρων, διεξάγονται συζητήσεις, οργανώνονται συνέδρια και συχνά διατυπώνονται έντονες διαμαρτυρίες για το περιβάλλον από οικολογικές οργανώσεις σε όλες τις γωνιές του πλανήτη. Πρόσθεσε δε ότι η πραγματική δυσκολία έγκειται στο συμβιβασμό αντιτιθέμενων οικονομικών και άλλων συμφερόντων, στον αρνητικό πολλές φορές ρόλο των ΜΜΕ, καθώς και των συναφών απόψεων που αποτελούν την καρδιά του προβλήματος.

    "Οπως λέμε όμως "προστατέψτε το περιβάλλον" εννοούμε "προστατέψτε τον άνθρωπο" δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες ζωής και τοποθετώντας τον μέσα στο κλίμα και στο χώρο, όπου μπορεί να αναπτύξει όλες τις πνευματικές και σωματικές του δυνάμεις και να επιτελέσει με επιτυχία την αποστολή που του έχει ανατεθεί. Ο αγώνας αυτός είναι πολύπλευρος και εμείς οι Ελληνες είμαστε, από τους αρχαίους χρόνους, διαποτισμένοι απ' αυτή την ανάγκη συσχέτισης της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και περιβάλλοντος.

    Πιστοί λοιπόν, στις πατρογονικές μας παραδόσεις, με ειλικρίνεια συμμετέχουμε στην προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον με την ευχή ο κάθε άνθρωπος να οπλιστεί με την κατάλληλη δύναμη για την κατάκτηση ενός καθαρού, υγιεινού περιβάλλοντος που αρμόζει στο σύγχρονο πολιτισμό μας", καταλήγει.

    [11] ΒΟΛΕΣ ΠΛΑΒΣΙΤΣ ΚΑΤΑ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Μπάνια Λούκα, 5 Ιουνίου 2000 (20:49 UTC+2)

    Η πρώην ηγέτης των Σεβοβοσνίων, Μπιλιάνα Πλάβσιτς κατηγόρησε τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ότι κρύβεται πίσω από την απομάκρυνση της από την ηγεσία της Σερβικής Λαϊκής Συμμαχίας (SNS) και προσπαθεί να οδηγήσει τη Βοσνία σε διεθνή απομόνωση.

    Σημειώνεται ότι εκπρόσωποι του κόμματος SNS ψήφισαν υπέρ της απομάκρυνσης της Πλάβσιτς από τη προεδρία του κόμματος το Σάββατο με ψήφους 129 υπέρ και 105 κατά και στη συνέχεια με 170 ψήφους ψήφισαν υπέρ της αντικατάστασής της από τον Ντράγκαν Κόστιτς.

    Πριν από ένα μήνα, η Πλάβσιτς είχε απειλήσει με αποχώρηση από το κόμμα, καθώς δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη υποστήριξη για την απομάκρυνση του αντιπροέδρου Γιόβαν Μίτροβιτς από το κόμμα.

    Η κυρία Πλάβσιτς κατηγόρησε τον κ. Μίτροβιτς ότι συνεργαζόταν με τον Μιλόσεβιτς και συνωμότησαν να την απομακρύνουν από το κόμμα για να σχεδιάζουν την πολιτική της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.

    Η κυρία Πλάβσιτς, 59 ετών, βιολόγος στο επάγγελμα είναι στον χώρο της πολιτικής εδώ και μια δεκαετία και ήταν στενή συνεργάτιδα του Ράντοβαν Κάραζιτς που καταζητείται από το δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου.

    Ο Κάραζιτς την διόρισε πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας το 1996 και παρέμεινε σε αυτή τη θέση μέχρι το Σεπτέμβριο του 1998.

    Ο.Κ.

    [12] ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Αθήνα, 5 Ιουνίου 2000 (20:49 UTC+2)

    Αδικη και προκλητική υπερβολή χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, την αμερικανική έκθεση για την τρομοκρατία στην Ελλάδα και την ταύτιση της χώρας μας με το Πακιστάν.

    Ο κ.Σπηλιωτόπουλος υποστήριξε ότι τέτοιες εκθέσεις, διαρροές και ισχυρισμοί προκαλούν τεράστια βλάβη τόσο για την εικόνα της χώρας όσο και για τα συμφέροντά της, ιδίως σε μία τουριστική περίοδο.

    Ωστόσο, διευκρίνισε ότι πρέπει να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της δράσης της Ελλάδας κατά του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας και των ναρκωτικών και έθεσε ζήτημα σύνθεσης των δικαστηρίων και της εξυγίανσης της αστυνομίας, υποστηρίζοντας όμως ότι αυτά αποτελούν εσωτερική υπόθεση της χώρας μας.

    [13] ΚΟΥΣΝΕΡ ΚΑΙ ΟΡΤΟΥΝΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΝΑ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ

    Πρίστινα, 5 Ιουνίου 2000 (20:37 UTC+2)

    Ο επικεφαλής της UNMIK Μπερνάρ Κουσνέρ και ο διοικητής της KFOR στρατηγός Χουάν Ορτούνιο εκτίμησαν ότι η απόφαση των μελών του Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου να "παγώσουν" τη συμμετοχή τους στην υπό την αιγίδα του ΟΗΕ μεταβατική διοίκηση στο Κοσσυφοπέδιο αποτελεί αντίδραση στο νέο κύμα βίας στην περιοχή.

    Ο κ. Κουσνέρ δήλωσε ότι με την απόφασή του αυτή το Σερβικό Εθνικό Συμβούλιο καταφεύγει σε αντίποινα για τα νέα βίαια επεισόδια στην περιοχή. Οπως είπε για την κλιμάκωση της βίας ευθύνονται εξτρεμιστές, που στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση του Κοσσυφοπεδίου.

    "Το νέο κύμα βίας δεν μας εμποδίσει από το να κάνουμε τα πάντα για να θέσουμε ένα τέλος στη βία και να βρούμε τους δράστες", δήλωσε.

    Τη λύπη του για την απόφαση των μελών του Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου να μη συμμετάσχουν στην προσωρινή διοίκηση του Κοσσυφοπεδίου εξέφρασε ο στρατηγός Ορτούνιο.

    "Κατανοώ την οργή της σερβικής κοινότητας για τα πρόσφατα βίαια επεισόδια, αλλά πιστεύω ότι είναι αναγκαίο να συνεχιστεί η εποικοδομητική συνεργασία όλων, όσο συνεχίζονται τέτοιες πράξεις βίας", είπε.

    Κ.Γ.

    [14] ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΟΧΩΡΑ Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ

    Αθήνα, 5 Ιουνίου 2000 (20:37 UTC+2)

    Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ολυμπιακή Αεροπορία εξετάστηκε σε σύσκεψη υπό την προεδρία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή.

    Στη σύσκεψη μετείχαν ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Δημήτρης Σιούφας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Προκόπης Παυλόπουλος, ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο υπεύθυνος του Τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών Αναστάσης Παπαληγούρας, ο εκπρόσωπος τύπου Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο βουλευτής Αρκαδίας Δ. Κωστόπουλος και ο βουλευτής Φθιώτιδας Αθ. Χειμάρας.

    Μετά το τέλος της σύσκεψης ο Υπεύθυνος του Τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Παπαληγούρας δήλωσε ότι η Ν.Δ. αποφάσισε να προχωρήσει σε τρεις συγκεκριμένες ενέργειες.

    Η πρώτη είναι να ζητήσει να κάνει χρήση ο πρωθυπουργός των διαδικασιών που προβλέπονται από τον κανονισμό της Βουλής και ως οφείλει, να δώσει εξηγήσεις για ένα τόσο σημαντικό θέμα στη Βουλή και μέσω Βουλής στον ελληνικό λαό.

    Η δεύτερη είναι να ζητήσει Εξεταστική Επιτροπή για την κατάσταση της Ολυμπιακής Αεροπορίας σήμερα και η τρίτη να υπάρξει επίσκεψη του προέδρου του Κόμματος και των συνεργατών του αύριο το πρωί στην Ολυμπιακή Αεροπορία προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να συζητήσει με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση για τις θέσεις τους σε σχέση με το παρόν και το μέλλον της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

    Ο κ. Παπαληγούρας έκανε λόγο για καταστρεπτικές επιλογές της κυβέρνησης, οι οποίες είναι πια ορατές από όλους.

    Μετά από δύο αποτυχημένα προγράμματα εξυγίανσης, που στοίχισαν στον ελληνικό λαό 800 δισεκατομμύρια. Μετά από την εκποίηση κρίσιμων περιουσιακών στοιχείων της Ολυμπιακής Αεροπορίας - αεροπλάνα, κτήρια - μετά από την παράλληλη εμπορική απαξίωση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, καθώς έχασε σημαντικό μερίδιο της αγοράς, αλλά και κρίσιμο ποσοστό της πληρότητας των θέσεών της. Μετά από νέα ελλείμματα που φορτώθηκαν στην εταιρία κατά τον τελευταίο χρόνο, η Ολυμπιακή βρίσκεται πράγματι και πάλι στο χείλος του γκρεμού, τόνισε.

    Υπενθύμισε ότι η Ν.Δ. είχε ήδη προ ετών προτείνει συγκεκριμένη λύση για αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή μέσω διεθνούς διαγωνισμού και πρόσθεσε ότι στη λύση αυτή σήμερα σύρεται η κυβέρνηση, μόνο που σήμερα πια η Ολυμπιακή δεν είναι η ίδια με την Ολυμπιακή που ήταν πριν από ένα χρόνο.

    "Μόνο που δεν χάσαμε, δηλαδή απλώς και μόνο χρόνο, χάσαμε ένα κομμάτι της Ολυμπιακής, η οποία εν τω μεταξύ απαξιώθηκε και φτώχυνε. Δεν σπαταλήσαμε μόνο χρόνο, σπαταλήσαμε την ίδια την Ολυμπιακή. Η κυβέρνηση σπατάλησε την ίδια την Ολυμπιακή", κατέληξε.

    [15] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΔΟΥΝΑΒΗ

    Βουκουρέστι, 5 Ιουνίου 2000 (20:33 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η υπουργός Εξωτερικών, της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα και ο Ρουμάνος ομολόγος της, Πέτρε Ρόμαν υπέγραψαν συμφωνία, για την κατασκευή δεύτερης γέφυρας του Δούναβη, στο σημείο Βίντιν-Καλαφάτ και διακύρηξη για την ενίσχυση του ελέγχου των συνόρων.

    Ο κ. Ρόμαν ανέφερε ότι η υπογραφή των συμφωνιών ανοίγει το δρόμο για την ένταξη των δυο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση και πρόσθεσε ότι αποδεικνύουν ότι η Σόφια και το Βουκουρέστι μπορούν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της η κ. Μιχάηλοβα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρουμανίας, Εμίλ Κονσταντινέσκου, τον πρωθυπουργό, Μουγκούρ Ισαρέσκου και τον πρόεδρο της Βουλής, Ιόν Ντιακονέσκου.

    [16] ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Ρώμη, 5 Ιουνίου 2000 (20:27 UTC+2)

    Τη δημιουργία μιας ενιαίας αντιπυραυλικής ασπίδας για την Ευρώπη πρότεινε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνομιλίες που είχε στην Ρώμη με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουλιάνο Αμάτο.

    Ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι αν δημιουργηθεί ένα ενιαίο αμυντικό σύστημα στην Ευρώπη τότε θα διατηρηθούν οι ισορροπίες και θα υπάρχει ασφάλεια για κάθε χώρα της Γηραιάς Ηπείρου και τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα παίξουν ρόλο στην δημιουργία αυτού του ενιαίου αμυντικού συστήματος.

    Ο κ. Πούτιν έχει αυτήν την ώρα συνομιλίες με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον ΙΙ στο Βατικανό και αναμένεται να τον καλέσει να επισκεφθεί τη Ρωσία.

    O.K.

    [17] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΟΙΡΑΙΟΥ "ΓΙΑΚΟΒΛΕΦ"

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιουνίου 2000 (20:25 UTC+2)

    Τη διεξαγωγή δικαστικής έρευνας για την κατάσταση της υγείας του ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας Γιάννη Γιαννακόπουλου -που το βράδυ της αεροπορικής τραγωδίας στα Πιέρια όρη βρισκόταν σε υπηρεσία στο αεροδρόμιο "Μακεδονία"- ζητούν από την εισαγγελία συγγενείς των θυμάτων στο μοιραίο αεροσκάφος "Γιάκοβλεφ".

    Όπως αποκαλύφθηκε από τις ιατρικές γνωματεύσεις, που προσκόμισε ο συνήγορος υπεράσπισης του Γιαννακόπουλου, ζητώντας την αναβολή της δίκης, ο πελάτης πάσχει από ατροφία εγκεφάλου και για το λόγο αυτό νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

    Η αποκάλυψη αυτή προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων, αφού -όπως είναι λογικό- υποψιάζονται ότι ο υπάλληλος του αεροδρομίου είναι πιθανόν να έπασχε από τη συγκεκριμένη νόσο και πριν από τρία περίπου χρόνια, όταν σημειώθηκε το δυστύχημα με το αεροσκάφος των ουκρανικών αερογραμμών.

    Ο αερολιμενάρχης Θεσσαλονίκης, κ. Γ. Καναβάκης, από την πλευρά του υποστηρίζει ότι οι εν ενεργεία ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, όπως και οι πιλότοι, κάθε χρόνο εξετάζονται από ιατρική επιτροπή και ως εκ τούτου απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να είχε προσβληθεί από την νόσο πριν από τις 17 Δεκεμβρίου 1998, που είχε σημειωθεί η αεροπορική τραγωδία με τους 74 νεκρούς.

    Στο μεταξύ, στα πολιτικά δικαστήρια της Θεσσαλονίκης εκκρεμούν δεκάδες αγωγές αποζημίωσης που έχουν καταθέσει συγγενείς των θυμάτων εναντίον της ουκρανικής αεροπορικής εταιρίας "Αεροσουίτ" αλλά και της εταιρίας που παραχώρησε το αεροσκάφος "Γιάκοβλεφ" για την μοιραία εκείνη πτήση από την Οδησσό στην Θεσσαλονίκη.

    Γ.Χ.

    [18] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

    Ποντγκόριτσα, 5 Ιουνίου 2000 (20:25 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς επισκέπτεται σήμερα την Πορτογαλία, η οποία έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανακοίνωσε το γραφείο του στη Ποντγκόριτσα.

    Ο κ. Τζουκάνοβιτς συνοδεύεται στο ταξίδι του από τον υπουργό Εξωτερικών Μπράνκο Λούκοβατς και θα έχει συνομιλίες με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Γκουτέρες και τον υπουργό Εξωτερικών Χάιμε Γκάμα.

    Ο κ. Τζουκάνοβιτς που είναι πολέμιος του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ακολουθεί μια πολιτική προσέγγισης προς τη δύση, μετά την απομόνωση του Μαυροβουνίου εξαιτίας της πολιτικής του Βελιγραδίου στους πολέμους της Βοσνίας, της Κροατίας και του Κοσσυφοπεδίου.

    O.K.

    [19] "ΚΟΜΠΙΝΑ" 350 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιουνίου 2000 (20:21 UTC+2)

    Ζευγάρι εμπόρων από τη Θεσσαλονίκη παραπέμπεται να δικαστεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με την κατηγορία ότι "έστησαν" κομπίνα -ύψους 350 εκατομμυρίων δραχμών περίπου- σε βάρος φαρμακευτικής εταιρίας.

    Πρόκειται για τον Πέτρο, Παύλο ή Θεόδωρο Ορνιθόπουλο, κάτοικο Θεσσαλονίκης -αγνώστων λοιπών στοιχείων- και τη μνηστή του Γαβριέλα-Μαρία Πολιάδου, που κατηγορούνται για απάτη ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και για πλαστογραφία κατ' εξακολούθηση.

    Σύμφωνα με βούλευμα που εξέδωσε σήμερα το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, ο Ορνιθόπουλος εμφανίστηκε σε ιδιοκτήτη εταιρίας εμπορίας φαρμάκων και τον διαβεβαίωσε ότι θα μεσολαβούσε προκειμένου να εξασφαλίσει μεγάλες ποσότητες του αντικαρκινικού φαρμάκου "Nolvadex" από την Πολωνία, σε χαμηλές τιμές.

    Προκειμένου να γίνει πιστευτός εμφάνισε τη μνηστή του ως εκπρόσωπο της πολωνικής φαρμακοβιομηχανίας "Blubit", ενώ κατηγορείται ακόμα ότι τους παρουσίασε πλαστογραφημένα παραστατικά. Τελικά συμφωνήθηκε να εισαχθούν 175.000 κουτιά αντικαρκινικού φαρμάκου, συνολικής αξίας 338 εκατομμυρίων δραχμών, ποσό που οι υπεύθυνοι της ελληνικής εταιρίας εμπορίας φαρμάκων ισχυρίζονται ότι κατέθεσαν σε λογαριασμό που έχει ανοίξει η Πολιάδου σε ελβετική τράπεζα, χωρίς όμως να παραλάβουν το εμπόρευμα.

    Γ.Χ.

    [20] ΑΦΕΘΗΚΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ 21 ΝΕΑΡΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιουνίου 2000 (20:15 UTC+2)

    Ελεύθεροι αφέθηκαν με εντολή του εισαγγελέα ποινικής δίωξης Θεσσαλονίκης, κ. Κ. Τσούβαλου, οι 21 νεαροί οπαδοί του Άρη Θεσσαλονίκης, που κατηγορούνται ότι προκάλεσαν ζημιές στο "Καυταντζόγλειο" στάδιο στη διάρκεια του χθεσινού ποδοσφαιρικού αγώνα, που έδωσε η ομάδα τους με τον Ηρακλή.

    Ο εισαγγελέας υπηρεσίας τους παρέπεμψε σε τακτή δικάσιμο, ενώ νωρίτερα είχε δώσει εντολή να αφεθούν ελεύθεροι άλλοι δύο 13χρονοι που είχαν συλληφθεί στο γήπεδο. Και οι 23 οπαδοί του Άρη κατηγορούνται ότι έσπασαν και εκσφενδόνισαν στον αγωνιστικό χώρο πλαστικά καθίσματα, μόλις η ομάδα τους βρέθηκε πίσω στο σκορ.

    Να σημειωθεί ότι πριν από τρεις μήνες -όταν η ομάδα του Άρη είχε ηττηθεί στο δεύτερο γύρο του εθνικού πρωταθλήματος από τον ΠΑΟΚ- οι οπαδοί της είχαν εισβάλει στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Τούμπας καταστρέφοντας και πάλι εκατοντάδες πλαστικά καθίσματα.

    Γ.Χ.

    [21] ΣΤΙΣ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιουνίου 2000 (20:14 UTC+2)

    Στις 17 Ιουνίου θα ανοίξει τις πύλες του, το Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, δυναμικότητας 450 νοσηλευτικών κλινών όλων των ειδικοτήτων. Το Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο καλύπτει στεγασμένους χώρους 52.000 τετραγωνικών μέτρων σε ιδιόκτητη έκταση περίπου 100 στρεμμάτων.

    Ο πρόεδρος του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου θα απευθύνει χαιρετισμό, ενώ τον αγιασμό θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλος. Ακολούθως, χαιρετισμό έχουν κληθεί να απευθύνουν ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, ο υπουργός Υγείας της Κύπρου Φρίξος Σαββίδης, ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Filip Vujanovic, ο υπουργός Υγείας της Αλβανίας Leonard Solis, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Αρμενίας Artak Zeynalyan, ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο πρύτανης του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης Kemal Halendaroglu, ο πρύτανης της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Δαμασκού Hani Mourtada και ο πρύτανης της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Σόφιας, Vladimir Ovtscharoff.

    Μετά τα εγκαίνια του Κέντρου, θα παρουσιαστούν τα επιτεύγματα του Ομίλου στην 15ετή πορεία του, ενώ η όλη εκδήλωση θα πλαισιώνεται από καλλιτεχνικό πρόγραμμα με χαρακτηριστική την Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, που θα διευθύνει ο Αλέξανδρος Μυράτ.

    Μια μέρα πριν στις 16 Ιουνίου θα αρχίσουν οι εργασίες του διεθνούς συνεδρίου με θέματα: "Παγκοσμιοποίηση, Ειρήνη και Υγεία", "Προς μια νέα Ιατρική", που θα "φιλοξενηθούν" στο χώρο του ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου. Χαιρετισμούς στην έναρξη των εργασιών θα απευθύνουν η αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Makbule Ceco, ο υπουργός Υγείας της Ρωσίας, Shevchenko Yuri Leonidovich, ο υπουργός Υγείας της Ουκρανίας Vitaliy Moskalenko, ο υπουργός Υγείας του Ουζμπεκιστάν Firuz Nazirov, ο υπουργός Υγείας της Ιορδανίας Δρ. Musieh Tarawneh, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της Ρουμανίας Irinel Popescu, καθώς και πρυτάνεις ιατρικών σχολών πανεπιστημίων.

    Υπενθυμίζεται ότι εν λόγω νοσοκομείο θα περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- μονάδες εντατικής θεραπείας ενηλίκων (21 κλίνες), καρδιοπαθών (11 κλίνες), παίδων (έξι κλίνες) και νεογνών (16 κλίνες).

    [22] Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ Χ.Κ.Θ. ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΪΟ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιουνίου 2000 (20:11 UTC+2)

    Πάνω από 590 δις δραχμές, ήταν ο τζίρος που έγινε στο Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, κατά το μήνα Μάϊο 2000, ενώ από τις 33 χρηματιστηριακές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο ΧΚΘ, πρώτη έρχεται η Βορειοελλαδική ΑΧΕΠΕΥ, που καλύπτει και το 14,43% του συνολικού τζίρου, με δεύτερη την Ελληνική Χρηματιστηριακή με 10,36%.

    Οι πρώτες δέκα σε κίνηση ΑΧΕ στις συναλλαγές του Χ.Κ.Θ. για το μήνα Μάϊο 2000 είναι: Βορειοελλαδική ΑΧΕΠΕΥ με τζίρο 85.291.208.100 δρχ (14,43%), Ελληνική Χρηματιστηριακή 61.200.426.041 (10,36%), Σίγμα Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ 34.124.124.730 (5,77%), Εγνατία Χρηματιστηριακή 28.195.458.950 (4,77%), BSBC-Παντελάκης ΑΧΕ 26.718.398.810 (4,52%), Ωμέγα Χρηματιστηριακή 23.885.212.210 (4,04%), Ολυμπιακή Χρηματιστηριακή 23.884.473.080 (4,04%), Π&Κ Χρηματιστηριακή 23.437.427.280 (3,97%), Γ.Λ.Περβανάς Χρηματιστηριακή 22.250.199.840 (3,77%), Π&Α Βοϊλης Χρηματιστηριακή 21.110.936.350 (3,57%), Πήγασος Χρηματιστηριακή 20.233.997.935 (3,42%).

    Ακολουθούν οι: Εμπορική Χρηματιστηριακή 3,18%, Μακεδονίας-Θράκης Α.Χ.Ε.Π.Ε.Υ. 3,13%, Κονταλέξης Α.Χ.Ε.Π.Ε.Υ. 3,04%, Εργασίας Χρηματιστηριακή 2,79%, Alpha Χρηματιστηριακή 2,78%, Ασπίς Χρηματιστηριακή 2,51%, Αγροτική Χρηματιστηριακή 2,38%, Ν.Σάρρος Χρηματιστηριακή 2,38%, Εθνική Χρηματιστηριακή 2,11%, Rate Capital ΑΧΕΠΕΥ 1,97%, Nuntius Χρηματιστηριακή 1,73%, Beta Χρηματιστηριακή 1,55%, Κύκλος Α.Χ.Ε.Π.Ε.Υ. 1,49%, Capital Χρηματιστηριακή 1,29%, Nexus Χρηματιστηριακή 1,22%, Ακρόπολις ΑΧΕ 0,96%, Χίος Χρηματιστηριακή 0,88%, Αβας Χρηματιστηριακή 0,51%, Ν.Κομνηνός Χρηματιστηριακή 0,46%, Πεντεδέκας ΑΧΕ 0,40%, Megatrust AXE 0,31%, Eurosec Χρηματιστηριακή 0,25%.

    Το Γενικό σύνολο του Μαϊου είναι: 590.936.039.058 (100,00%).

    Στις συναλλαγές των εταιριών Βορειοελλαδική ΑΧΕΠΕΥ, Ωμέγα ΑΧΕ, Nexus AXE, Κύκλος ΑΧΕ, Ασπίς ΑΧΕ, Άλφα ΑΧΕ και Γ.Α. Περβανάς ΑΧΕ περιλαμβάνονται χειροκίνητες μεταβιβάσεις πακέτων αξίας 26,8 δισ., 1,69 δισ., 1,08 δισ., 804 εκατ., 438 εκατ. και 335,6 εκατ. δραχμών αντίστοιχα.

    [23] ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΘ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΑΠΟ ΤΟ Γ' ΚΠΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιουνίου 2000 (20:09 UTC+2)

    Την ανάγκη οργάνωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε σύγχρονη βάση, προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του οικονομικού περιβάλλοντος, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Αντώνης Ευλογημένος, μιλώντας στην ημερίδα για το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης που διοργάνωσε το ΒΕΘ.

    Ο κ. Ευλογημένος διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους ότι το ΒΕΘ "στέκεται και θα στέκεται συνεχώς δίπλα σας και τώρα που κάνετε τα πρώτα σας βήματα σαν νέοι επιχειρηματίες". Οπως σημείωσε, η σημερινή εκδήλωση είχε διττό χαρακτήρα: Αφενός την ενημέρωση και την συσπείρωση των νέων επιχειρηματιών - μελών του ΒΕΘ και αφετέρου την ενθάρρυνση του δυναμισμού των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται χρόνια αλλά είναι ανοιχτοί σε νέες ιδέες και προγράμματα.

    Περαιτέρω, τόνισε ότι το ΒΕΘ συμμετέχει δυναμικά σε πολλά προγράμματα και πρωτοβουλίες, ένα από τα οποία είναι το RECITE II. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος θα γίνουν επιχειρηματικές συναντήσεις με εκπροσώπους ευρωπαϊκών επιμελητηρίων με τα οποία συνεργάζεται το ΒΕΘ στις 27 και 28 Ιουνίου.

    Καταλήγοντας, ο κ. Ευλογημένος σημείωσε ότι κάποιες αρχές παραμένουν διαχρονικές. Η αρχή της συντηρητικότητας, η αρχή της χρηστής διαχείρισης, ο διαχωρισμός της προσωπικής περιουσίας από την εταιρική, η μόνιμη παρατήρηση των εξελίξεων των κλάδων και των ανταγωνιστών και η αποφυγή του άσκοπου ανταγωνισμού.

    Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος Γιώργος Μαγούλιος μίλησε για τις εμπειρίες από τα προγράμματα χρηματοδότησης των ΜΜΕ στα πλαίσια του Β' ΚΠΣ και για τον αναπτυξιακό νόμο 2601/98.

    Οπως ανέφερε, με βάση το κριτήριο του κατά κεφαλή ΑΕΠ, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 75% του μέσου κοινοτικού, όλες οι περιφέρειες της Ελλάδας συμμετείχαν στις χρηματοδοτήσεις κατά το Β' ΚΠΣ (1995-2000), αλλά θα συμμετέχουν και κατά το Γ' ΚΠΣ (2000-2005), γεγονός που από ότι φαίνεται δε θα ισχύει μετά το 2005, αφού αναμένεται ότι ορισμένες περιφέρειες θα υπερβούν το 75% και μεταξύ αυτών υπολογίζεται και η περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Ολες οι κριτικές για την περιφερειακή πολιτική της ΕΕ συμπίπτουν στην άποψη ότι οι διαθέσιμοι πόροι είναι σημαντικά περιορισμένοι, με βάση το ότι ο συνολικός κοινοτικός προϋπολογισμός κινείται στα πλαίσια του 1,5% του συνολικού ΑΕΠ των κρατών - μελών της ΕΕ.

    Παράλληλα τόνισε ότι σκοπός των κοινοτικών προγραμμάτων, αλλά και του αναπτυξιακού νόμου 2601/98 είναι η αντιμετώπιση του περιφερειακού προβλήματος της χώρας, η ανάγκη προσαρμογής των επιχειρήσεων στο νέο, έντονα ανταγωνιστικό οικονομικό περιβάλλον και το υψηλό κόστος αυτής της προσαρμογής, καθιστούν αναγκαία τη συγχρηματοδότηση αυτής της προσπάθειας από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.

    Κατά την περίοδο υλοποίησης του Β' ΚΠΣ προκηρύχθηκαν και υλοποιήθηκαν αρκετά προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων, μεταξύ αυτών η ενίσχυση των νέων επιχειρηματιών και των γυναικών επιχειρηματιών. Επίσης ανακοινώθηκε ότι περίπου 5.000 επιχειρήσεις ωφελήθηκαν από τις χρηματοδοτήσεις του Β' ΚΠΣ.

    [24] ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιουνίου 2000 (20:09 UTC+2)

    Οδηγίες για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν οι πολίτες προκειμένου να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενο καύσωνα και να παράσχουν πρώτες βοήθειες σε άτομα που υπέστησαν θερμοπληξία δόθηκαν για προληπτικούς λόγους, ενόψει του καλοκαιριού, από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης.

    Σημειώνεται ότι θερμοπληξία είναι η ανύψωση της θερμοκρασίας του σώματος, η οποία προέρχεται από πολύ υψηλή σχετική υγρασία (πάνω από 70%), υψηλή θερμοκρασία και νηνεμία του περιβάλλοντος.

    Αυτή παρατηρείται κυρίως σε κλειστούς χώρους ανεπαρκώς αεριζόμενους, όπου υπάρχει συνωστισμός πολλών ατόμων ή σε εξωτερικούς χώρους κατά τις θερμές ώρες της ημέρας κατόπιν βαριάς σωματικής άσκησης, κοπιαστικής εργασίας κλπ.

    Οι πρώτες βοήθειες που παρέχουμε σ΄ ένα άτομο με θερμοπληξία είναι η μεταφορά του σε δροσερό, ευάερο και σκιερό μέρος, η ανάπαυσή του ύπτια με το κεφάλι ψηλά, αφαίρεση του βαρέως ρουχισμού και αερισμός του σώματος με οποιοδήποτε τρόπο. Επίσης τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων στο μέτωπο, πρόσωπο, λαιμό κ.λπ., πλύσιμο με δροσερό νερό του θώρακος και των άκρων, ελαφρύ μασάζ στα άκρα με φορά από την περιφέρεια προς το κέντρο. Του δίνουμε άφθονα υγρά με μικρή ποσότητα χλωριούχου νατρίου (αλατιού) και να μυρίσει ξύδι, αιθέρα η αμμωνία.

    Ακολούθως αν η κατάσταση του δεν βελτιωθεί ειδοποιείται το ΕΚΑΒ για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας.

    Γενικά προφυλακτικά μέτρα είναι:

    - Αποφυγή ηλιοθεραπείας κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας (από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα) και παραμονή σε σκιερό και δροσερό μέρος.

    - Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας και άσκησης ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοιας και μεγάλης υγρασίας.

    - Η ενδυμασία πρέπει να είναι ελαφρά, άνετη, ανοιχτόχρωμη. Η χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου είναι ενδεδειγμένη κατά την παραμονή στον υπαίθριο χώρο.

    - Ελαφρά και μικρά γεύματα με έμφαση στα φρούτα και λαχανικά και περιορισμό στα λιπαρά, λήψη άφθονων υγρών (νερού, χυμών, φρούτων κλπ) και σε αυξημένη εφίδρωση, μικρή προσθήκη αλατιού. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών και ξηρών καρπών.

    - Πολλά δροσερά ντους στη διάρκεια της ημέρας και κατά διαστήματα ψυχρά επιθέματα στο μέτωπο, λαιμό, τράχηλο κ.λπ.

    - Ατομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιοαγγειακά κ.λπ.)Φ και παίρνουν φάρμακα θα πρέπει να συμβουλεύονται το θεράποντα γιατρό τους για εφαρμογή ειδικών οδηγιών για την περίπτωσή τους.

    Ειδικότερα για τα νεογνά, τα βρέφη και τα ηλικιωμένα άτομα πρέπει να λαμβάνονται επιπρόσθετες προφυλάξεις:

    - Τα νεογνά πρέπει να είναι ντυμένα πιο ελαφρά με ελεύθερα τα χέρια και τα πόδια

    - Οταν κάνει ζέστη εκτός από το γάλα, να προσφέρεται νερό, χαμομήλι κ.λπ.

    - Τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά να τρώνε περισσότερα χορταρικά και λιγότερα λίπη.

    - Τα παιδιά να μην παραμένουν πολλή ώρα στον ήλιο μετά το μπάνιο και να φορούν πάντοτε καπέλο.

    Οσον αφορά τα ηλικιωμένα άτομα θα πρέπει να αποφεύγουν το ζεστό και υγρό περιβάλλον και να μεταφέρονται σε δροσερές περιοχές, αν υπάρχει δυνατότητα. Το δωμάτιο ή το σπίτι κατά τη διάρκεια της ημέρας πρέπει να είναι ερμητικά κλειστό, αφού προηγουμένως έχει μείνει ανοικτό κατά τη διάρκεια της νύκτας.

    Τέλος, τα ηλικιωμένα άτομα δεν πρέπει να εγκαταλείπονται από τους οικείους τους μόνα τους σε περίπτωση θερινών διακοπών ή άλλης μεγαλύτερης απουσίας από το σπίτι.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 5 June 2000 - 18:14:17 UTC