Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-06-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΕΡΑ
  • [02] ΒΕΛΓΙΟ-ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΣΟΥΗΔΙΑ-ΙΤΑΛΙΑ ΑΠΟΨΕ
  • [03] 58 ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΦΟΡΤΗΓΟ ΣΤΟ ΝΤΟΒΕΡ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ
  • [04] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
  • [05] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΛΙΝΤΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΟΝΕ
  • [06] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ
  • [07] ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
  • [08] ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
  • [09] ΘΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΗΝ ΟΝΕ
  • [10] Δ.ΤΣΟΒΟΛΑΣ: ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ
  • [11] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΚΛΗΡΩΣΗ Α' ΕΘΝΙΚΗΣ
  • [12] ΝΕΚΡΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΠΟΛΩΝΟΣ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ
  • [13] ΚΗΔΕΥΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΣΤΕΦΕΝ ΣΟΝΤΕΡΣ
  • [14] ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ Ο UCK ΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΝΤΡΕΝΙΤΣΑ
  • [15] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΑΡΗ Ο Α. ΣΚΕΝΤΖΟΣ
  • [16] ΝΕΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΟΠΛΑ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [17] Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΟΝΕ
  • [18] ΝΕΑ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ
  • [19] Η ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ
  • [20] ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΟΙ ΕΚΔΡΟΜΕΙΣ ΤΟΥ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ
  • [21] ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
  • [22] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΕΡΑ

    Πόρτο, 19 Ιουνίου 2000 (18:55 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Σημίτης

    του Αχιλλέα Χατζόπουλου

    Ιστορική για την Ελλάδα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης την σημερινή ημέρα, κατά την παρέμβασή του στην πρωινή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου οι 14 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάσισαν ομόφωνα την είσοδο της δραχμής στη ζώνη του ευρώ.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η σημερινή απόφαση επιβεβαιώνει και επιβραβεύει μια μακρά προσπάθεια και πρόσθεσε: "Η Ελλάδα ήταν χώρα με σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο ανάπτυξης. Ήταν μια χώρα που λόγω των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου, της δικτατορίας, του πελατειακού πολιτικού συστήματος, είχε μάθει να ζει με δανεικά, ελλείμματα, πληθωρισμό. Που θεωρούσε ότι η οικονομική σταθερότητα είναι αντίθετη με τα συμφέροντα των εργαζομένων. Που θεωρούσε ότι η οικονομική σταθερότητα είναι ένας ανέφικτος στόχος".

    Τόνισε με έμφαση πως η προσαρμογή ήταν για την Ελλάδα πιο δύσκολη από ό,τι ήταν για τις άλλες χώρες αλλά επιτεύχθηκε χάρη στον σκληρό αγώνα των τελευταίων χρόνων, στην επιμονή και τη συνέπεια που επιδείχθηκε όχι μόνο για να ικανοποιηθούν τα κριτήρια της συνθήκης του Μάαστριχτ αλλά για να αλλάξουν οι νοοτροπίες και οι πρακτικές, να εξυγιανθεί η οικονομία και να τεθούν οι βάσεις για την περαιτέρω αναπτυξιακή της πορεία.

    "Πετύχαμε. Πετύχαμε γιατί ο ελληνικός λαός είδε τις συγκεκριμένες θετικές συνέπειες της πολιτικής. Γιατί ήθελε διέξοδο από τη μιζέρια δεκαετιών. Γιατί αποδέχτηκε περιοριστικές πολιτικές με κόστος στο εισόδημά του και στο επίπεδο ζωής του. Γιατί οι Ελληνες στέκονται θετικά στην ιδέα μιας ενωμένης και δημοκρατικής Ευρώπης", είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Η ένταξη στη ζώνη του ευρώ δεν αποτελεί αυτοσκοπό. Δεν δίνει λύσεις σε όλα τα προβλήματά μας. Τη θεωρούμε ως απαρχή ενός νέου κύκλου ανάπτυξης και συμμετοχής στις διαδικασίες ευρωπαϊκής ενοποίησης. Βρισκόμαστε σε μια δυναμική τροχιά με όραμα και μεγάλες δυνατότητες".

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επισήμανε ότι ο στόχος της ανάπτυξης της Ευρώπης αποτελεί στόχο και της Ελλάδας και δεσμεύτηκε για τη συνέχιση μιας πολιτικής που εξασφαλίζει την οικονομική σταθερότητα, συνεχίζει τον εκσυγχρονισμό και τις διαρθρωτικές αλλαγές και ενισχύει τις βάσεις που τέθηκαν. Πέραν αυτών υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η κοινωνική συνοχή και η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού.

    "Η σημερινή επιτυχία οφείλεται και στη δική σας συμπαράσταση και συνεργασία", είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους 14 ευρωπαίους ομολόγους του και εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας "να συνεισφέρει δημιουργικά στην κοινή πορεία για τη δημιουργία της δυναμικής Ευρώπης του 21ου αιώνα".

    [02] ΒΕΛΓΙΟ-ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΣΟΥΗΔΙΑ-ΙΤΑΛΙΑ ΑΠΟΨΕ

    Βρυξέλες, 19 Ιουνίου 2000 (11:02 UTC+2)

    Με δύο κρίσιμα παιχνίδια, συνεχίζεται η προημιτελική φάση του EURO 2000, καθώς, εκτός της Ιταλίας, που έχει εξασφαλίσει ήδη την πρόκρισή της στην επόμενη φάση, οι τρεις υπόλοιπες ομάδες του ομίλου, θα παλέψουν για τη δεύτερη προνομιούχο θέση, με το Βέλγιο να έχει το βαθμολογικό προβάδισμα.

    Οι συνδιοργανωτές του 11ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος αντιμετωπίζουν την Τουρκία στις 9:45 μ.μ. ενώ την ίδια ώρα η Σουηδία θα κυνηγήσει την έκπληξη με αντίπαλο την Ιταλία.

    "Πιστεύω ότι ακόμη και τώρα μπορούμε να προκριθούμε στους "8" της διοργάνωσης" τόνισε στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής ο ομοσπονδιακός προπονητής της Τουρκίας Μουσταφά Ντενιζλί.

    Η Τουρκία όμως θα στερηθεί των υπηρεσιών των τραυματιών Ουμίτ και Οκτάι, ενώ ο Ντενιζλί υπεραμύνθηκε της τακτικής της αλλά και την πορεία της ομάδας του απαντώντας στην έντονη κριτική του Τύπου της χώρας του:

    "Η φιναλίστ του 1996 Τσεχία έχει αποκλειστεί, ενώ η Γερμανία, νικήτρια του προηγούμενου Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος έχει ένα βαθμό, όσο και εμείς. Στην προηγούμενη διοργάνωση είχαμε τρεις ήττες σε ισάριθμους αγώνες και δίχως να πετύχουμε τέρματα. Τώρα όμως, έχουμε ένα βαθμό και έχουμε πετύχει ένα τέρμα" εξήγησε ο Ντενιζλί.

    Οι Βέλγοι γνωρίζουν ότι ακόμη και η ισοπαλία τους αρκεί να προκριθούν, ενώ σε μειονεκτικότερη θέση είναι οι Σουηδοί. Ευελπιστούν δε, σε νίκη της Τουρκίας, και δική τους επικράτηση επί της Ιταλίας ώστε στην ισοβαθμία με τους Τούρκους να διεκδικήσουν την πρόκριση στη διαφορά τερμάτων.

    Οι μόνοι που δεν έχουν άγχος σε αυτό τον όμιλο είναι οι Ιταλοί, καθώς ό,τι και να γίνει στους δύο αγώνες της Δευτέρας έχουν εξασφαλίσει την πρώτη θέση και περιμένουν το δεύτερο του Α' Ομίλου που θα είναι ο αντίπαλός τους στην προημιτελική φάση του EURO 2000

    [03] 58 ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΦΟΡΤΗΓΟ ΣΤΟ ΝΤΟΒΕΡ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

    Λονδίνο, 19 Ιουνίου 2000 (09:58 UTC+2)

    Πενήντα οκτώ άτομα βρέθηκαν νεκρά μέσα σε ολλανδικό φορτηγό, στο βρετανικό λιμάνι του Ντόβερ και οι βρετανικές αρχές πιστεύουν, πως πρόκειται για άτομα που ήθελαν να ζητήσουν άσυλο στη χώρα.

    Το ολλανδικό φορτηγό έφθασε στο Ντόβερ με φέρι από την πόλη Ζιμπρούγκε του Βελγίου, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια του θανάτου των ατόμων αυτών ή οι χώρες από τις οποίες προέρχονταν.

    Δύο επιζώντες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της περιοχής ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, συνελήφθη ο οδηγός του φορτηγού, που φέρεται να είναι ολλανδικής καταγωγής.

    Η Βρετανία έλαβε μέσα στο 1999 πάνω από 71.000 αιτήσεις για ασυλία και το 2000 μαζί με τη Γερμανία θεωρούνται οι δυο ευρωπαϊκές χώρες, που συγκεντρώνουν τους περισσότερους λαθρομετανάστες.

    Ο.Κ.

    [04] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

    Πόρτο, 19 Ιουνίου 2000 (20:54 UTC+2)

    του Αχιλλέα Χατζόπουλου

    Μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών κ. Κουκ, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι συμφώνησε με τον Βρετανό συνάδελφό του σε ένα κείμενο το οποίο θα περιληφθεί στα συμπεράσματα αύριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

    Υπογράμμισε ότι δύο είναι τα κύρια σημεία της συνομιλίας που είχε με τον κ. Κουκ. Πρώτον θα εκφραστούν συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων της τρομοκρατίας στις Ευρωπαϊκές χώρες και ο αποτροπιασμός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις άνανδρες πράξεις στις οποίες προβαίνουν.

    Δεύτερον θα γίνει μια αναφορά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Τάμπερε όπου είχε ληφθεί απόφαση για ενίσχυση ενεργειών κατά της τρομοκρατίας. Στο Τάμπερε είχε γίνει η συζήτηση για τον τρίτο πυλώνα, ο οποίος αναφέρεται σε θέματα δικαιοσύνης, ασφάλειας και αστυνομικής συνεργασίας. "Πρέπει", είπε ο κ. Παπανδρέου, "να αξιοποιήσουμε τις υπάρχουσες αποφάσεις για μια στενότερη συνεργασία και να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή συνεργασία".

    Κατά τον κ. Παπανδρέου λογικά δεν θα υπάρχει πρόβλημα αύριο να συμπεριληφθούν αυτές οι δύο παράγραφοι στο κείμενο των συμπερασμάτων.

    Η δεύτερη φάση, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, θα είναι η συνεργασία με τη Βρετανία και άλλες χώρες για την εξειδίκευση των προτάσεων για τη λήψη πρακτικών μέτρων κατά της τρομοκρατίας.

    Η λαθρομετανάστευση

    Εκτός ατζέντας συζητήθηκε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το θέμα της λαθρομετανάστευσης με αφορμή το τραγικό γεγονός το οποίο συνέβη στην Αγγλία όταν βρέθηκαν 58 λαθρομετανάστες νεκροί από ασφυξία μέσα σε ένα φορτηγό. Αυτό προβλημάτισε όλους, είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι πρέπει όλοι να ενισχύσουμε τη συνεργασία στους τομείς μετανάστευσης και ασύλου. Το ίδιο πράγμα υποστήριξε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης. Όλοι υπογράμμισαν ότι πρέπει να υπάρξει στενότερη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης των λαθρομεταναστών. Κατά τον κ. Παπανδρέου από το λαθρεμπόριο εισπράττουν σημαντικότατα ποσά οι δράστες με θύματα αυτούς που ζητούν εναγωνίως μια καλύτερη ζωή.

    Η διακυβερνητική

    Στη διάρκεια του γεύματος, όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Παπανδρέου, συζητήθηκε η διακυβερνητική. Έγινε λόγος για διεύρυνση της ατζέντας στο θέμα της ευελιξίας και για ενισχυμένη συνεργασία. Επίσης για διεύρυνση και στην αμυντική συνεργασία. Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε αναφορά στο άρθρο 7 το οποίο περιλαμβάνει την παραβίαση δημοκρατικών αρχών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα γίνει πιθανή συζήτηση για μια ενσωμάτωση σε μια νέα συνθήκη με αφορμή την πρόσφατη εμπειρία, όπως είπε, της Αυστρίας διότι δεν υπήρχε προηγουμένως ευρωπαϊκή πρακτική πάνω στα θέματα αυτά.

    Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έγινε συζήτηση σήμερα και για τα θεμελιώδη δικαιώματα με διαφορετικές τοποθετήσεις από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Όλοι, πάντως, τόνισαν ότι είναι απαραίτητο να κλείσει στη σύνοδο κορυφής της γαλλικής προεδρίας στη Νίκαια τον προσεχή Δεκέμβριο η Διακυβερνητική.

    Η αμυντική πολιτική

    Σήμερα το απόγευμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έγινε συζήτηση και για την κοινή αμυντική πολιτική και για τις σχέσεις με τρίτες χώρες και το ΝΑΤΟ. Υιοθετήθηκαν τα συμπεράσματα του προηγούμενου συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

    Σε ερώτηση αν έγινε λόγος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σήμερα σχετικά με την τουρκική πρόοδο και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για την Τουρκία ενώ αντίθετα έγινε συζήτηση για τη διεύρυνση. Η Τουρκία δεν αναφέρθηκε, είπε, σε αντίθεση με το γεγονός ότι αναφέρθηκαν όλες οι άλλες χώρες. Εγινε συζήτηση Γκουτιέρες και Πρόντι. Η Τουρκία εξάλλου, είπε ο κ. Παπανδρέου, δεν ξεκίνησε διαπραγματεύσεις. Πάντως τονίστηκε ότι οι υπόλοιπες 12 χώρες που είναι στη φάση της διεύρυνσης έκαναν σημαντική πρόοδο με σημαντικότερη από όλες αυτή της Κύπρου.

    Τέλος ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η άποψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ότι πρέπει να έχει δική της αμυντική πολιτική και ότι δεν συζητιούνται τέτοια θέματα με τις υποψήφιες χώρες και δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνδιαμόρφωσης και συναπόφασης για την κοινή αμυντική πολιτική.

    [05] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΛΙΝΤΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΟΝΕ

    Πόρτο, 19 Ιουνίου 2000 (20:53 UTC+2)

    του Αχιλλέα Χατζόπουλου

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον, προέβη στην ακόλουθη δήλωση για την ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση της Ευρώπης (ΟΝΕ):

    "Συγχαίρω τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον ελληνικό λαό για τη σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Πορτογαλία να εντάξει ουσιαστικά την Ελλάδα στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση της Ευρώπης από 1ης Ιανουαρίου του 2001.

    Η επίτευξη μιας συμφωνίας να καταστεί η Ελλάδα πλήρες μέλος της ΟΝΕ, ένα χρόνο πριν καθιερωθεί το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα, αποδεικνύει την αξιοσημείωτη οικονομική πρόοδο της Ελλάδας που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια. Αυτή η οικονομική επιτυχία συμπληρώνει τον αυξανόμενο ενεργό πολιτικό ρόλο της Ελλάδας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Μέσα από αποφασιστικότητα και σκληρή δουλειά, η Ελλάδα πέτυχε την εκπλήρωση όλων των οικονομικών κριτηρίων της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Η είσοδος της Ελλάδας στην ΟΝΕ δεν είναι το τέλος μιας πορείας, αλλά η αρχή μιας νέας φάσης προκλήσεων και οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Ευχόμαστε στην ελληνική δημοκρατία κάθε επιτυχία καθώς προχωρεί μπροστά και ελπίζουμε ότι αυτό το γεγονός θα ανοίξει μια νέα περίοδο αυξημένων εμπορικών και επενδυτικών συναλλαγών μεταξύ των δύο εθνών μας".

    [06] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ

    Πόρτο, 19 Ιουνίου 2000 (20:52 UTC+2)

    του Αχιλλέα Χατζόπουλου

    Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο Πόρτο έγινε συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την έκθεση Σολάνα - Πάτεν για τα Βαλκάνια, στη διάρκεια της οποίας αποκαλύφθηκε ότι υπάρχουν διχογνωμίες όσον αφορά στις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και γενικότερα στα δυτικά Βαλκάνια.

    Τονίστηκε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στο Σύμφωνο Σταθερότητας, στην εφαρμογή των πολιτικών και άλλα. Ως σημεία αιχμής θεωρούνται το Κοσσυφοπέδιο , η FYROM, η Αλβανία, το Μαυροβούνιο και η Βοσνία.

    Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι πολλοί ομιλητές υπογράμμισαν την ανάγκη κοινής στρατηγικής και εφαρμογής πολιτικών στην περιοχή.

    Μίλησε επίσης ο κ. Παπανδρέου για τις συζητήσεις που έγιναν για το ίδιο θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισσαβόνας, στις Αζόρες όπου είχαν συνέλθει οι υπουργοί Εξωτερικών και στη Θεσσαλονίκη.

    Ο υπουργός Εξωτερικών στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου είπε ότι υπάρχει ανάγκη επιστροφής των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο, προστασίας της Σερβικής εθνικότητας, προστασίας των μετριοπαθών Σέρβων και Κοσοβάρων, απομόνωσης των ακραίων και περισυλλογής των όπως που έχει ο UCK, όπως αποκάλυψε η Ελλάδα. Τις απόψεις αυτές υιοθέτησαν ορισμένοι μόνο από τους συζητητές.

    Αρκετοί από αυτούς αναφέρθηκαν επίσης στο πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή με το οργανωμένο έγκλημα, τη μετανάστευση, το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών.

    Ορισμένες χώρες, δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, ζήτησαν την άρση των κυρώσεων κατά της Σερβίας και την ενίσχυση των δημοκρατικών διαδικασιών.

    Σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για το ποιες επιτέλους από τις μεγάλες χώρες ζητούν την άρση του εμπάργκο κατά της Σερβίας, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε χαρακτηριστικά: "εγώ γνωρίζω ότι 13 χώρες με μικρές αποκλίσεις έχουν την άποψη ότι πρέπει να βοηθηθούν οι Σέρβοι να βγουν από το αδιέξοδο πλην της Ολλανδίας και της Αγγλίας".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ ζήτησε να γίνει μια διάσκεψη για τα Βαλκάνια, πράγμα το οποίο αποδέχεται η Ελλάδα. "Η Ελλάδα επιθυμεί να συμβάλλει με δικές της τροποποιήσεις σε μια τέτοια διάσκεψη κυρίως όσον αφορά στα θέματα της ασφάλειας, της μη παραβίασης των συνόρων, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και άλλα", τόνισε ο κ. Παπανδρέου. "Πρέπει να αξιολογήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση την πορεία των χωρών της περιοχής σε σχέση με την Ευρώπη", πρόσθεσε.

    Κατά την άποψη του υπουργού Εξωτερικών, αυτή η διάσκεψη που πρότεινε ο Σιράκ και η οποία θα είναι μια διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις χώρες των Βαλκανίων θα γίνει κατά τη διάρκεια της Γαλλικής προεδρίας που αρχίζει αμέσως μετά την πορτογαλική προεδρία.

    Ο υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι υπάρχει στον πληθυσμό της Σερβίας μια αντιδυτική αντίδραση λόγω των κυρώσεων, υπάρχει πολύ μαύρη αγορά και έντονος προβληματισμός των Σέρβων.

    Τόνισε επίσης ότι η άλλη πλευρά, δηλαδή όσους από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και υπουργούς Εξωτερικών διατείνονται ότι δεν πρέπει να γίνει η άρση του εμπάργκο κατά της Σερβίας, υποστηρίζουν ότι αν γίνει αυτό θα σημαίνει ότι όλα πάνε καλά και ότι δεν θα υπάρξουν κυρώσεις κατά των Σέρβων.

    [07] ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

    Κωνσταντινούπολη, 19 Ιουνίου 2000 (20:52 UTC+2)

    Υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη το τρίτο Παγκόσμιο Συνέδριο Ορθόδοξης Νεολαίας με τη συμμετοχή 500 νέων από όλο τον κόσμο.

    Οπως τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο -που θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Ιουνίου- ο Οικουμενικός Πατριάρχης "η επιθυμία μας είναι όχι να μιλήσουμε για τους νέους αλλά να συνομιλήσουμε με τους νέους" και πρόσθεσε ότι σε μία περίοδο που όλα αμφισβητούνται και πολλά καταρρέουν η αναζήτηση του προφητικού χαρίσματος της εκκλησίας καθίσταται αναγκαία.

    Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στα θέματα που θα απασχολήσουν το συνέδριο, όπως είναι τα ναρκωτικά και το AIDS, oι σχέσεις των δύο φύλων, η ανεργία, ο επαγγελματικός προσανατολισμός και η προστασία του περιβάλλοντος.

    Το συνέδριο παρακολουθούν επίσης ακαδημαϊκοί και διανοούμενοι από όλο τον κόσμο.

    [08] ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ

    Αθήνα, 19 Ιουνίου 2000 (20:51 UTC+2)

    Δυσφορία για το θέμα της αντιμετώπισης του ζητήματος των ταυτοτήτων από την Εκκλησία της Ελλάδος εκφράζει το Φανάρι, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    Το τηλεγράφημα αναφέρει ότι το Φανάρι δυσφορεί γιατί η Εκκλησία της Ελλάδος δεν απευθύνθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την αντιμετώπιση των θεμάτων που την απασχολούν. Μάλιστα λέγεται ότι ο κ. Χριστόδουλος ζήτησε συμπαράσταση από όλα τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία χωρίς προηγουμένως να έχει προηγηθεί συζήτηση με το Φανάρι ως όφειλε.

    [09] ΘΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΗΝ ΟΝΕ

    Φέιρα, 19 Ιουνίου 2000 (20:01 UTC+2)

    Θετικά εκφράστηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, στο περιθώριο στης συνόδου των ηγετών της ΕΕ, στη Φέιρα της Πορτογαλίας.

    Με θερμά λόγια για την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ εκφράστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι. Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι η σημερινή μέρα ανήκει στην Ελλάδα.

    Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ συνεχάρη το φίλο του Κώστα, επειδή έκανε το ανέφικτο πράξη, ενώ και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Λιονέλ Ζοσπέν σημείωσε ότι η ένταξη στην ΟΝΕ οφείλεται στην προσπάθεια του κ. Σημίτη.

    Με κολακευτικά λόγια για την επιτυχία της Ελλάδας μίλησε και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ και αναφέρθηκε στα κοινά προβλήματα που αντιμετώπισαν στο παρελθόν η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, δηλαδή τους εμφύλιους πολέμους και την υπανάπτυξη.

    Συγχαρητήρια δέχθηκε και ο κ. Παπαντωνίου από τους 14 ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουλιάνο Αμάτο, ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός Εθνικής Οικονομίας, υπενθύμισε στους ομολόγους του ότι ο κ. Παπαντωνίου είναι ο μακροβιότερος υπουργός σε αυτό το χαρτοφυλάκιο.

    [10] Δ.ΤΣΟΒΟΛΑΣ: ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

    Αθήνα, 19 Ιουνίου 2000 (18:55 UTC+2)

    Η ένταξη της δραχμής στη ζώνη του ευρώ έγινε με πολιτικά και όχι με οικονομικά κριτήρια, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας.

    Το εισητήριο δόθηκε στην Ελλάδα μετά τις απαράδεκτες υποχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο Ελσίνκι έναντι της Τουρκίας και μετά τις άκριτες ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων, που προωθήθηκαν και ανέλαβε να τις υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση, προσθέτει.

    Ο κ. Τσοβόλας υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση ανέλαβε στο παρασκήνιο, αλλά και μετά τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής σημαντικές δεσμεύσεις, που θα επιφέρουν πλήγμα στην πραγματική-παραγωγική οικονομία, στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους, τους μικρομεσαίους αγρότες και τους επιχειρηματίες.

    Παράλληλα, τονίζει ότι η κυβέρνηση και η ΝΔ, αντί να πανηγυρίζουν, πρέπει να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό αυτές τις παρασκηνιακές δεσμεύσεις.

    Τέλος, καταγγέλλει την κυβέρνηση για πλήρη έλλειψη ενημέρωσης του ελληνικού λαού και την καλεί σε ανοιχτό διάλογο, με συμμετοχή όλων των κομμάτων, πάνω στα τεράστια προβλήματα που ανακύπτουν για τη χώρα και το λαό με την ένταξη της δραχμής στη ζώνη του ευρώ.

    [11] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΚΛΗΡΩΣΗ Α' ΕΘΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουνίου 2000 (18:49 UTC+2)

    Την Πέμπτη, 22 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας για την περίοδο 2000 - 2001. Σημειώνεται πως τη νέα σεζόν στη διοργάνωση θα λάβουν μέρος 16 ομάδες και όχι 18 όπως ίσχυε μέχρι φέτος.

    [12] ΝΕΚΡΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΠΟΛΩΝΟΣ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουνίου 2000 (18:46 UTC+2)

    Νεκρός βρέθηκε στη θέση Γκοτσιά του Ολύμπου ο 32χρονος Πολωνός που αγνοούνταν από το πρωί της Κυριακής. Το πτώμα του Γιάτσεκ Σουβάρα βρέθηκε σε χαράδρα βάθους 50 μέτρων.

    [13] ΚΗΔΕΥΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΣΤΕΦΕΝ ΣΟΝΤΕΡΣ

    Αθήνα, 19 Ιουνίου 2000 (18:33 UTC+2)

    Κηδεύεται αύριο στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Σόλντσμπερι της δυτικής Αγγλίας ο βρετανός ταξίαρχος Στέφεν Σόντερς θύμα της δολοφονικής επίθεσης της "17 Νοέμβρη" στην Αθήνα.

    Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    [14] ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ Ο UCK ΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΝΤΡΕΝΙΤΣΑ

    Τίρανα, 19 Ιουνίου 2000 (18:32 UTC+2)

    Του Κλέαρχου Λιάτη

    Δεν έχει σχέση ο UCK με το οπλοστάσιο που βρέθηκε στο κέντρο της Ντρένιτσα από τις δυνάμεις της KFOR δήλωσε ο πρώην διοικητής του UCK και νυν διοικητής του Σώματος Πολιτικής Προστασίας του Κοσσυφοπεδίου στρατηγός Αγκίμ Τσέκου, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το αλβανικό πρακτορείο ΑΤΑ.

    Ο κ. Τσέκου τόνισε ότι ο UCK έχει παραδώσει τα όπλα και πρόσθεσε ότι όσοι ισχυρίζονται ότι ο UCK έχει σχέση με τα όπλα που βρέθηκαν, επιδιώκουν να μειώσουν το σημαντικό ρόλο που έπαιξε κατά τη διάρκεια του πολέμου.

    [15] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΑΡΗ Ο Α. ΣΚΕΝΤΖΟΣ

    Αθήνα, 19 Ιουνίου 2000 (18:25 UTC+2)

    Ποδοσφαιριστής του Αρη θα πρέπει να θεωρείται για τα επόμενα τρία χρόνια ο Ανδρέας Σκέντζος. Ο αμυντικός παίκτης, που αγωνιζόταν με τη φανέλα του ΟΦΗ, αναμένεται αύριο στη Θεσσαλονίκη για να υπογράψει το καινούριο του συμβόλαιο συνεργασίας.

    Ο Σκέντζος για κάθε χρόνο παρουσίας του στο γήπεδο Χαριλάου θα εισπράττει 40 εκατομμύρια δραχμές. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ακολουθήσουν νέες μεταγραφές από την ΠΑΕ Αρης, καθώς σε προχωρημένο στάδιο είναι οι συζητήσεις με τους Δημήτρη Μάρκο και Κέλβιν Σέμπουε.

    [16] ΝΕΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΟΠΛΑ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Ντρένιτσα, 19 Ιουνίου 2000 (18:24 UTC+2)

    Εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης στο Κόσοβο δήλωσε ότι άντρες της KFOR ανακάλυψαν στην περιοχή της Ντρένιτσα, πέντε ακόμη υπόγειες κρύπτες, που κατά πάσα πιθανότητα είναι παράνομες αποθήκες όπλων.

    Οι αποθήκες αυτές ανακαλύφθηκαν στο πλαίσιο επιχείρησης για τον εντοπισμό κρυφών όπλων στην Ντρένιτσα. Η ακριβής τοποθεσία τους δεν έχει αποκαλυφθεί, ενώ η υπό βρετανική διοίκηση ταξιαρχία της KFOR, με ζώνη ευθύνης το κεντρικό Κόσοβο θα αρχίσει την απασφάλιση τους αργότερα εντός της ημέρας.

    [17] Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΟΝΕ

    Αθήνα, 19 Ιουνίου 2000 (18:21 UTC+2)

    Πολύ σημαντικό σταθμό για την πορεία της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή της ολοκλήρωση χαρακτηρίζει την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ η Πολιτική Άνοιξη. Σε σχετική της ανακοίνωση υπογραμμίζει τη σημασία της σημερινής απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου "παρά το γεγονός ότι η ένταξη αυτή επιτεύχθηκε μετά από αδικαιολόγητη καθυστέρηση δύο ετών και με πολύ υψηλό οικονομικό και κοινωνικό κόστος, ιδιαίτερα σε βάρος των πιο αδύναμων οικονομικών ομάδων".

    "Θεωρούμε σκόπιμο, τούτη την ώρα, να επισημάνουμε στην κυβέρνηση πως δεν υπάρχουν ούτε λόγοι, ούτε χρόνος για πανηγυρισμούς. Αντίθετα επείγει να προχωρήσουμε αμέσως στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, προκειμένου να επιτευχθεί, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, η ουσιαστική σύγκλιση της εθνικής μας οικονομίας και να αποφευχθούν οι οδυνηρές συνέπειες που θα μπορούσαν να προκύψουν από την αδυναμία της προσαρμογής μας στη νέα πραγματικότητα" σημειώνεται στην ανακοίνωση της Πολιτικής Ανοιξης.

    Εξάλλου σημειώνεται πως "η κυβέρνηση οφείλει να στρέψει την προσοχή της σε εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που πλήρωσαν πανάκριβα το κόστος της σημερινής ένταξης".

    "Η κοινωνική ευαισθησία στους αδύναμους πολίτες, στους απελπισμένους ανέργους και ιδίως στους νέους, που βλέπουν τα όνειρά τους να μαραίνονται πριν ακόμη ανθίσουν, δεν αποτελεί μόνο πράξη στοιχειώδους δικαιοσύνης, αλλά κυρίως υποχρέωση και πρωταρχικό στόχο ενός δημοκρατικού Ευρωπαϊκού κράτους", καταλήγει η ανακοίνωση της Πολιτικής Ανοιξης.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς, απαντώντας σε ερώτηση της τηλεόρασης του "Alpha" για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ επισήμανε: "όταν τότε υπέγραφα μαζί με τους ξένους συναδέλφους μου τη συνθήκη του Μάαστριχτ, είχαμε προνοήσει να προχωρήσουμε σε ανάπτυξη με οικονομική σύγκλιση όλων των χωρών μέσα στην Ευρώπη, σε κοινωνική δικαιοσύνη με μείωση της ανεργίας και σε μίαν Ευρώπη όπου θα κατοχυρωνόταν η πολιτιστική ιδιαιτερότητα κάθε κράτους - μέλους. Σήμερα οκτώ χρόνια αργότερα, τουλάχιστον για την Ελλάδα δεν υπάρχει σύγκλιση, κυριαρχεί η ανεργία και γίνονται προσπάθειες εξοστρακισμού των ιδιαιτεροτήτων μας ως Ελλήνων μέσα στην Ευρώπη".

    [18] ΝΕΑ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ

    Αθήνα, 19 Ιουνίου 2000 (18:21 UTC+2)

    Την τρίτη της νίκη στο πλαίσιο των προκριματικών του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2001 πέτυχε η εθνική μας ομάδα βόλεϊ των ανδρών. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση και κέρδισε με 3 - 2 σετ την Κροατία στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

    Το παιχνίδι αυτό ήταν και το τελευταίο για φέτος της εθνικής μας ομάδας. Θα ακολουθήσουν άλλα δύο, εκτός έδρας, με Ουγγαρία και Φιλανδία το καλοκαίρι του 2001.

    Πλέον οι παίκτες του Τζιαν Πάολο Μοντάλι θα προετοιμαστούν κατάλληλα για το προολυμπιακό τουρνουά που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στο ΣΕΦ, το οποίο θα κρίνει και την πρόκριση του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ.

    [19] Η ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ

    Αθήνα, 19 Ιουνίου 2000 (17:51 UTC+2)

    Συνεχίζονται οι προετοιμασίες της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στην Αθήνα.

    Το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος σε δηλώσεις του από τη Λευκάδα, επισήμανε ότι μπορούμε να έχουμε συνείδηση ότι είμαστε στην Ευρώπη χωρίς να χάνουμε την πίστη, την παράδοση και την ιστορία μας. Αυτά, συνέχισε, είναι τα μόνα πνευματικά ερείσματα του έθνους, το οποίο, όπως τόνισε, δεν αντέχει άλλες συρρικνώσεις.

    Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι το έθνος μας έχει προσφέρει πάρα πολλά στην ανθρωπότητα όμως αντιμετωπίζει πολλά γενικότερα προβλήματα, τα οποία, όπως είπε, χειρίζονται οι αρμόδιοι. Πρόσθεσε πάντως ότι πάνω από όλους βρίσκεται το βλέμμα του Θεού, που αγαπά αυτόν τον τόπο.

    [20] ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΟΙ ΕΚΔΡΟΜΕΙΣ ΤΟΥ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ

    Αθήνα, 19 Ιουνίου 2000 (17:49 UTC+2)

    Αυξημένη είναι η κίνηση στο εθνικό οδικό δίκτυο αλλά και στα λιμάνια της χώρας λόγω της επιστροφής των εκδρομέων του τριημέρου στα αστικά κέντρα. Εκτακτα μέτρα έχει λάβει η τροχαία για να διευκολύνει την κυκλοφορία. Μέτρα έχουν λάβει και οι λιμενικές αρχές.

    Το μεσημέρι επιτράπηκε ο απόπλους των πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά για το νοτιοανατολικό Αιγαίο και το Ικάριο ενώ από τις 6 το πρωί για το νοτιοδυτικό Αιγαίο, την Κρήτη και τις δυτικές Κυκλάδες.

    Στο μεταξύ, από την Παρασκευή 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 244 τραυματίστηκαν σε 262 τροχαία δυστυχήματα σε όλη τη χώρα.

    [21] ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

    Τίρανα, 19 Ιουνίου 2000 (17:48 UTC+2)

    Του Κλέαρχου Λιάτη

    Την αποφασιστικότητα της αλβανικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην εκκαθάριση της αστυνομίας από τους αστυνομικούς που είναι αναμεμιγμένοι σε εγκληματικές πράξεις, διακήρυξε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της χώρας Σπαρτάκ Πότσι.

    Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σε δημοσιογράφους στα Τίρανα δήλωσε ότι μέσα στους πέντε πρώτους μήνες του 2000 έχουν απομακρυνθεί από την αλβανική αστυνομία 1000 αστυνομικοί και αξιωματικοί που κατηγορούνται για ανάμειξη σε εγκληματικές πράξεις, λαθρεμπόριο και διαφθορά.

    Εξάλλου, δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να πατάξει την εγκληματικότητα και το λαθρεμπόριο στη χώρα του και δεσμεύτηκε ότι η ειρηνική μεταρρύθμιση θα συνεχιστεί και στο μέλλον διότι υπάρχουν πολλοί αστυνομικοί και αξιωματικοί που βλάπτουν το έργο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

    [22] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουνίου 2000 (17:46 UTC+2)

    Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική μέρα για την Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ.

    Ο κ. Πασχαλίδης, που παρακολούθησε τις εορταστικές εκδηλώσεις "Αντριάδα 2000" του ιδρύματος Ανατολικο-Ρωμυλιωτών "Η Αγία Τριάδα" , σημείωσε ότι "με μία κοινή προσπάθεια λαού και κυβέρνησης και με τη σφραγίδα και την υπογραφή του Κώστα Σημίτη, η Ελλάδα μπαίνει ισότιμα στην ΟΝΕ" και πρόσθεσε ότι η ένταξη στην ΟΝΕ είναι το δεύτερο σημαντικό ιστορικό ίχνος της χώρας μας στη διάρκεια της μεταπολίτευσης μετά την συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΟΚ με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

    Κεντρική ιδέα της νέας τετραετίας και της εποχής μέσα στην ΟΝΕ είναι για τον κ. Πασχαλίδη η κοινωνική σύγκλιση, δηλαδή η ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη. "Οι ρυθμοί ανάπτυξης 4%-5% σημαίνουν πλούτο, και αυτός ο πλούτος πρέπει να μοιραστεί σωστά στις περιοχές της χώρας, γι' αυτό και μιλάμε για περιφερειακή ανάπτυξη και χωροταξική δικαιοσύνη".

    Εξάλλου, υπογράμμισε ότι βαδίζουμε σε μία διαδικασία πολιτικής ενοποίησης και θα πρέπει η Ελλάδα να βρίσκεται στη πρώτη ταχύτητα των εξελίξεων. "Αυτό που είπε ο πρωθυπουργός, ποτέ ξανά στη δεύτερη ταχύτητα πρέπει να το πιστέψουμε αλλά και να το κάνουμε πράξη".

    Ερωτηθείς για το σεβασμό των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κάθε χώρας στα νέα παγκόσμια δεδομένα, τόνισε ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε την παγκοσμιοποίηση, αλλά αντίθετα πρέπει να τη δούμε ως ευκαιρία να αναδείξουμε και να προβάλλουμε τα δικά μας χαρακτηριστικά.

    "Οι Ελληνες δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, αρκεί να δουλέψουμε σωστά. Είμαστε λαός που προκόβει όταν αποφασίσει να κάνει σωστά μία δουλειά", κατέληξε ο κ. Πασχαλίδης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 19 June 2000 - 18:14:08 UTC