Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-06-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟ ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΟΝΕ
  • [02] ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΘΕΡΜΑ Ο ΚΛΙΝΤΟΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΟΝΕ
  • [03] ΣΟΒΑΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
  • [04] ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ ΓΙ Α ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
  • [05] ΠΡΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ
  • [06] ΕΕ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΕΙ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ
  • [07] Β. ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ: Η ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΙΣΧΥΡΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ
  • [08] Η ΑΥΣΤΡΙΑ ΗΡΕ ΤΟ ΒΕΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΟΑΪΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ
  • [09] ΑΙΧΜΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΤΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ - ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ
  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΡΖΙ ΝΤΙΝΣΤΜΠΙΡ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ
  • [11] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΝΤΟΥΙΖΕΝΜΠΕΡΓΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [12] ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΣΥ Ο Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • [13] ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΓΙΑ ΚΛΟΠΕΣ
  • [14] ΣΧΟΛΙΑ ΓΚΟΥΤΙΕΡΕΣ - ΠΡΟΝΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΟΝΕ
  • [15] Β. ΤΑΚΑΣ ΣΤΟ ΜΠΕ: Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΗΝ ΟΝΕ ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ
  • [16] ΘΥΜΑΤΑ ΠΑΡΑΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ 8 ΔΙΣ. ΔΡΧ.
  • [17] Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΕΡΒΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ
  • [18] ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΔΑΝΙΗΛ: ΤΟ ΑΠΕ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΟΥ
  • [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΤΕ ΣΟΤΟ - ΤΖΕΜ
  • [20] ΟΛΜΠΡΑΪΤ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ Η ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ
  • [21] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΡΩΣΙΑΣ-ΓΑΛΛΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
  • [22] ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΑΙ 63ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΑΠΟΠΛΑΝΗΣΗ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ
  • [23] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΣΤΟ 35% Η ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [01] ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟ ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΟΝΕ

    Πόρτο, 20 Ιουνίου 2000 (14:38 UTC+2)

    Φωτογραφία: H υπογραφή της ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ

    Με θερμά χειροκροτήματα και τσουγκρίσματα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης υποδέχτηκαν την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

    Ηταν στις 2 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδος, όταν τη στιγμή που στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έγινε αναφορά στην Ελλάδα, οι ηγέτες της Ε.Ε. διέκοψαν τη συνεδρίαση και πραγματοποιήθηκε μια σύντομη όσο και ζεστή τελετή για να υποδεχτούν το 12ο μέλος της ΟΝΕ.

    Συμβολικά, ανοίχτηκαν μπουκάλια κόκκινο κρασί Πόρτο, χρονολογίας του 1981, η χρονιά της εισόδου της Ελλάδας στην ΕΟΚ και οι ηγέτες της Ε.Ε. άρχισαν να τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους με τον έλληνα πρωθυπουργό και τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, που αποτελούνταν από τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας Γ.Παπαντωνίου, την αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ελ.Παπαζώη και τον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ Δ.Ρέππα.

    Οι ηγέτες της Ε.Ε. αφού χειροκρότησαν στη συνέχεια τον πρωθυπουργό Κ.Σημίτη, άρχισαν να τον συγχαίρουν ένας - ένας θερμά και να τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους μαζί του, ενώ την ώρα που τον συνέχαιρε ο Δανός πρωθυπουργός ο πρόεδρος της Ε.Ε. Ρομάνο Πρόντι ευχήθηκε το 13ο μέλος να είναι η Δανία.

    [02] ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΘΕΡΜΑ Ο ΚΛΙΝΤΟΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΟΝΕ

    Ουάσιγκτον, 20 Ιουνίου 2000 (09:21 UTC+2)

    Φωτογραφία: Μπιλ Κλίντον

    Θερμά, χαιρέτισε ο Πρόεδρος των HΠA, Mπιλ Kλίντον, την ένταξη της Eλλάδας στην ONE, συγxαίροντας με δήλωσή του τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον ελληνικό λαό για την επιτυxία του αυτή και σημείωσε ότι η απόφαση δείxνει τη σημαντική οικονομική πρόοδο της Eλλάδας τα τελευταία xρόνια.

    Eιδικότερα, η δήλωση Kλίντον έxει ως εξής:

    "Συγxαίρω τον πρωθυπουργό Σημίτη και τον ελληνικό λαό με την ευκαιρία της σημερινής απόφασης της Συνόδου της Eυρωπαϊκής Eνωσης στην Πορτογαλία για την ένταξη της Eλλάδας στην ONE από την 1η Iανουαρίου 2001. H συμφωνία να γίνει πλήρες μέλος της ONE ένα xρόνο πριν από την κυκλοφορία του ευρώ, δείxνει την εντυπωσιακή οικονομική πρόοδο της Eλλάδας τα τελευταία xρόνια. Aυτή η οικονομική επιτυxία συμπληρώνει τη συνεxώς αυξανόμενη πολιτική συμμετοxή της Eλλάδας στην Eυρωπαϊκή Eνωση.

    Mε αποφασιστικότητα και σκληρή δουλειά η Eλλάδα κατάφερε να ικανοποιήσει όλα τα οικονομικά κριτήρια του Mάαστριxτ. H είσοδος στην ONE δεν είναι το τέλος μιας προσπάθειας, αλλά η αρxή μιας νέας φάσης προκλήσεων για οικονομικές αλλαγές. Eυxόμαστε στην ελληνική Δημοκρατία κάθε επιτυxία στην πορεία της και ελπίζουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε μια νέα εποxή με διεύρυνση των εμπορικών σxέσεων και ανάπτυξη των επενδύσεων των δύο xωρών μας".

    [03] ΣΟΒΑΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

    Βρυξέλλες, 20 Ιουνίου 2000 (09:35 UTC+2)

    Νέα σοβαρά επεισόδια, που κράτησαν μέχρι τις πρωϊνές ώρες, διαδραματίσθηκαν και πάλι στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Ομάδες Τούρκων φιλάθλων που πανηγύριζαν την νίκη της ομάδας τους στον αγώνα κατά του Βελγίου, επιτέθηκαν σε μπαρ στις Βρυξέλλες όπου έπιναν Αγγλοι και άλλοι φίλαθλοι. Οι Αγγλοι φίλαθλοι δεν απάντησαν στις προκλήσεις και η αστυνομία αποκατέστησε σύντομα την τάξη.

    Προηγουμένως ο Βρετανός πρωθυπουργος Τόνυ Μπλερ ζήτησε συγγνώμη από την κυβέρνηση του Βελγίου για τη βίαιη και απαράδεκτη, όπως την χαρακτήρισε, συμπεριφορά των Άγγλων χούλιγκανς που ευθύνονται για τα επεισόδια που συγκλόνισαν το Σαρλερουά και τις Βρυξέλλες κατά την διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

    Μετά τις σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε Άγγλους και Γερμανούς οπαδούς, η OYEΦΑ απείλησε να αποπέμψει την Αγγλία από το τουρνουά. Νέα μέτρα γιά την αντιμετώπιση των χούλιγκανς ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός των Εσωτερικών Ζακ Στρόου.

    [04] ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ ΓΙ Α ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιουνίου 2000 (21:02 UTC+2)

    Την επιμέλεια του πρώην δημάρχου Πυλαίας Θεσσαλονίκης Στέφανου Μποζίνη, διεκδικούν -μετά την εισαγωγή του σε ψυχιατρική κλινική-η σύζυγος του και άλλα άτομα του οικογενειακού του περιβάλλοντος, ενώ η διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ των δύο πλευρών εξελίσσεται σε δικαστικό θρίλερ με συλλήψεις και εκατέρωθεν μηνύσεις.

    Το επεισόδιο ξεκίνησε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής όταν η σύζυγος του Μποζίνη, που είχε και την επιμέλεια του με δικαστική απόφαση, υπέβαλλε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για αρπαγή του συζύγου της από ιδιωτική κλινική. Στη μήνυση υποδείκνυε πρόσωπα με τα οποία ισχυρίστηκε ότι έφυγε ο σύζυγος της, με συνέπεια να συλληφθεί λίγη ώρα αργότερα η δικηγόρος του πρώην δημάρχου, Στέλλα Τσιολάκη, και ο ξάδερφος του Λάμπρος Ζαχαρνάς. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα που άσκησε σε βάρος τους δίωξη για άμεση συνέργεια σε αρπαγή από κοινού και αρπαγή από κοινού αντίστοιχα και τους παρέπεμψε ν' απολογηθούν στον ανακριτή.

    Η ανακρίτρια Μαρία Βασαμτζή ζήτησε να απολογηθούν σήμερα για να μελετήσει τη δικογραφία και να κρατηθούν οι συλληφθέντες, προκαλώντας την αντίδραση της δικηγόρου που υπέβαλλε μήνυση σε βάρος της, επειδή, όπως επισημαίνει, το έγγραφο της κράτησης της υπέγραψε η γραμματέας της, ενώ η ανακρίτρια απουσίαζε.

    Η κυρία Βασαμτζή αυτοεξαιρέθηκε από την υπόθεση που χειρίστηκε η ανακρίτρια Σοφία Μαντζακίδου, η οποία και έλαβε τις απολογίες της Σ. Τσολάκη και του Λ. Ζαχαρνά. Μετά τις απολογίες τους αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους, ενώ η ποινική δίωξη μετατράπηκε σε απλή συνέργεια στην αρπαγή από κοινού. Η κυρία Τσιολάκη υποστήριξε ότι είχε επισκεφθεί τον πελάτη της την προηγούμενη μέρα του περιστατικού και ότι δεν είχε καμία σχέση με την αρπαγή, ενώ ο κ. Ζαχαρνάς ότι επισκέφθηκε με την οικογένεια του τον πρώην δήμαρχο και αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή.

    Ο κ. Μποζίνης με επιστολή του στα μέσα ενημέρωσης παραπέμπει στην έκθεση τριών πραγματογνωμόνων που αναφέρουν ότι μπορεί να συνεχίσει τη θεραπεία του εκτός της ψυχιατρικής κλινικής.

    Αύριο αναμένεται να απολογηθούν στην ανακρίτρια η αδερφή και ο γαμπρός του δημάρχου, σε βάρος των οποίων επίσης ασκήθηκε δίωξη.

    Γ.Χ.

    [05] ΠΡΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

    Μπάνια Λούκα, 20 Ιουνίου 2000 (20:48 UTC+2)

    Η Ομοσπονδία των Συνδικάτων Εργαζομένων της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας αποφάσισε να προχωρήσει σε γενική απεργία στις 30 Ιουνίου, την πρώτη που πρόκειται να γίνει στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας.

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τσέντο Βόλας και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Νέντελκο Σούζιτς κάλεσαν τον πρωθυπουργό της Σερβικής Δημοκρατίας για συνομιλίες την Παρασκευή σε μία τελευταία προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβασμού πριν τη γενική απεργία.

    Οικονομολόγοι στη Σερβική Δημοκρατία εκτιμούν ότι ο δείκτης ανεργίας ανέρχεται στο 50% και προειδοποιούν ότι δεκάδες χιλιάδες εργάτες ενδέχεται να χάσουν τη δουλειά τους όσο συνεχίζονται οι ιδιωτικοποιήσεις.

    Στο Κοινοβούλιο της Σερβικής Δημοκρατίας την Τετάρτη θα διεξαχθεί συζήτηση για το έργο της παρούσας κυβέρνησης, που συγκροτήθηκε τον Ιανουάριο του 1998, κυρίως σε θέματα απασχόλησης.

    Το Ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης προειδοποίησε το Φεβρουάριο ότι περίπου 300.000 άνθρωποι χρειάζονται κοινωνική βοήθεια, επιβάρυνση την οποία το κράτος δεν μπορεί να καλύψει, καθώς ήδη 130.000 άνθρωποι λαμβάνουν κοινωνική βοήθεια στη Σερβική Δημοκρατία.

    Κ.Γ.

    [06] ΕΕ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΕΙ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ

    Φέιρα, 20 Ιουνίου 2000 (20:47 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επιτευχθείσα πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες και κάλεσε την Τουρκία να ανταποκριθεί στα κριτήρια που περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Ελσίνκι.

    Οι πρωθυπουργοί των χωρών μελών της ΕΕ με ανακοίνωση τους ανέφεραν ότι πρέπει η Τουρκία να σημειώσει πρόοδο κυρίως στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δικαιοσύνης και στη νομολογία.

    Η ΕΕ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναφέρει σχετικά με την πρόοδο της Τουρκίας και να παρουσιάσει προτάσεις για να βοηθήσει την Τουρκία στην πορεία προς την ένταξη.

    [07] Β. ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ: Η ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΙΣΧΥΡΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιουνίου 2000 (20:43 UTC+2)

    Καμία απολύτως ανησυχία δεν υπάρχει για ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό στη Θεσσαλονίκη τα επόμενα πέντε χρόνια, όπως διαβεβαίωσε σήμερα ο ομότιμος καθηγητής γεωφυσικής του ΑΠΘ, Βασίλης Παπαζάχος, αν και διευκρίνισε ότι πρέπει πάντα να υπάρχει ετοιμότητα και εγρήγορση των αρμόδιων υπηρεσιών.

    "Τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής δε δείχνουν ότι απειλούμαστε άμεσα στη Θεσσαλονίκη" είπε ο κ. Παπαζάχος και πρόσθεσε ότι έχει βελτιωθεί αισθητά η κτιριακή υποδομή από το '78 και έχουν μειωθεί οι κακοτεχνίες που ευθύνονταν για τις συνέπειες του σεισμού εκείνου, έτσι ώστε η Θεσσαλονίκη να μπορεί να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη ασφάλεια το ενδεχόμενο ενός ισχυρού σεισμού.

    Σήμερα, συμπληρώθηκαν 22 χρόνια από το σεισμό του 1978, και με αφορμή την επέτειο ο κ. Παπαζάχος δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιεί για τη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη σεισμών είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

    [08] Η ΑΥΣΤΡΙΑ ΗΡΕ ΤΟ ΒΕΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΟΑΪΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ

    Φέιρα, 20 Ιουνίου 2000 (20:42 UTC+2)

    Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έλαβαν ομόφωνη απόφαση για τον τρόπο φορολόγησης των καταθέσεων και των ομολόγων των πολιτών που είναι εγκατεστημένοι σε κράτος - μέλος διαφορετικό από αυτό του οποίου αποτελούν πολίτες.

    Η Βιέννη που διατηρούσε τις αντιρρήσεις της στο θέμα αυτό ήρε τελικά το βέτο της. Η Αυστρία επιδίωκε να ασκήσει πιέσεις για την άρση των εναντίον της κυρώσεων, που επιβλήθηκαν λόγω της συμμετοχής του ακροδεξιού κόμματος Ελευθερία στη κυβέρνησή της.

    Η Αυστρία ήρε το βέτο από τη στιγμή που οι 14 χώρες έδωσαν εγγυήσεις στη Βιέννη ότι δεν θα δίνονται πληφορορίες για τα φορολογικά των πολιτών της.

    Ως τις 31 Δεκεμβρίου, θα καταρτιστεί μία οδηγία με την οποία θα προβλέπεται ότι κάθε χώρα-μέλος θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ δύο αρχών, για τη φορολόγηση των καταθέσεων και ομολόγων που διαθέτουν πολίτες της εγκατεστημένοι σε άλλες χώρες - μέλη.

    Ο.Κ.

    [09] ΑΙΧΜΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΤΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ - ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ

    Αθήνα, 20 Ιουνίου 2000 (20:26 UTC+2)

    Εναντίον της στάσης της ελληνικής εκκλησίας και του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου καταφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Αιγαίου, Νίκος Σηφουνάκης, κάνοντας λόγο για σκοπιμότητες και για πολιτική της εκκλησίας.

    "Δεν μπορεί κάποιοι - και εδώ υπάρχουν σκοπιμότητες - και ο προκαθήμενος της ελληνικής Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος να κάνει πολιτική, για πρώτη φορά στην ιστορία" τόνισε ο κ. Σηφουνάκης και ανέφερε ως παράδειγμα τη "δημαγωγία" της Θεσσαλονίκης, όπου ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για κατάργηση της σημαίας και του σταυρού, τη στιγμή που στα χρόνια της χούντας η εκκλησία κατέβασε την ελληνική σημαία και ύψωσε αυτή "του πουλιού".

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΡΖΙ ΝΤΙΝΣΤΜΠΙΡ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

    Βελιγράδι, 20 Ιουνίου 2000 (20:18 UTC+2)

    Την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο και κυρίως για τα προβλήματα που αφορούν τους κρατούμενους σε φυλακές της επαρχίας εξέφρασε ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία Γίρζι Ντίνσμπιρ κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα στο Βελιγράδι με τον υπουργό Δικαιοσύνης της Σερβίας Ντράγκολιουμπ Γιάνκοβιτς.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην οποία μετείχε και η επικεφαλής του γραφείου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Βελιγράδι Μπάρμπαρα Ντέιβις ο κ. Ντίνστμπιρ ενημερώθηκε για τη θέση των Αλβανών κρατουμένων σε σερβικές φυλακές και για την πορεία εκδίκασης συγκεκριμένων υποθέσεων.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας έκανε λόγο για αδράνεια της διεθνούς κοινότητας και των οργάνων της σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό αγνοουμένων και απαχθέντων Σέρβων και μελών άλλων εθνικών ομάδων στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ο κ. Γιάνκοβιτς είπε ότι οι επιθέσεις του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας μετά τους βομβαρδισμούς συνεχίζονται με διάφορες τρομοκρατικές ενέργειες και προσπάθειες με στόχο να προκληθούν αναταραχές και δυσπιστία του λαού έναντι της κυβέρνησης. Τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να λάβει τα μέτρα της και ότι στο πλαίσιο αυτό θα αντιδράσει άμεσα με την υιοθέτηση αντιτρομοκρατικού νόμου.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση των Σέρβων κρατουμένων στο Κόσοβο τονίζοντας ότι η τύχη τους είναι αβέβαια "στις παράνομες φυλακές που λειτουργούν υπό τον έλεγχο της διοίκησης του Μπερνάρ Κουσνέρ".

    Κ.Γ.

    [11] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΝΤΟΥΙΖΕΝΜΠΕΡΓΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Βρυξέλλες, 20 Ιουνίου 2000 (20:14 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη θα ξεπεράσει τον αντίστοιχο των ΗΠΑ τον επόμενο χρόνο, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Βιμ Ντούιζενμπεργκ.

    Μιλώντας στο Συμβούλιο των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN), ο κ. Ντούιζενμπεργκ σύμφωνα με το Reuters - τόνισε ότι ο μέσος κοινοτικός ρυθμός ανάπτυξης θα είναι μεγαλύτερος του 3%, γεγονός το οποίο θα συμβάλει στη σταδιακή μείωση της ανεργίας στην ΕΕ.

    Επίσης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ανεργίας, λέγοντας ότι μέχρι το 2002 θα μειωθεί κάτω από το 8%. «Δε θα κάνουμε τίποτα για να διαταράξουμε την πορεία της ευρωπαϊκής ανάπτυξης», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι η ΕΚΤ θα προσπαθήσει να διατηρήσει ένα σταθερό επενδυτικό κλίμα με χαμηλό πληθωρισμό.

    [12] ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΣΥ Ο Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιουνίου 2000 (20:12 UTC+2)

    Ο υπουργός Υγείας, Αλέκος Παπαδόπουλος, φαίνεται ότι έλαβε τις οριστικές αποφάσεις για τις αλλαγές στο ΕΣΥ, τις οποίες άρχισε να ανακοινώνει από τη Θεσσαλονίκη, λαμβάνοντας θετικές αντιδράσεις από τους προέδρους των νοσοκομείων της πόλης.

    Η μεταρρύθμιση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και η αναβάθμιση της περίθαλψης στην Κεντρική Μακεδονία απασχόλησαν τις επαφές που είχε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υγείας. Συνοδευόμενος από την υφυπουργό, Χριστίνα Σπυράκη, και υπηρεσιακούς παρόγοντες συναντήθηκε με τους προέδρους και τα μέλη των επιστημονικών επιτροπών των νοσοκομείων της περιφέρειας. Η ηγεσία του υπουργείου παρουσίασε τις αρχικές σκέψεις για τις ριζικές τομές που προωθούνται στο ΕΣΥ και οι οποίες προκάλεσαν την ικανοποίηση των υπευθύνων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Ο κ. Παπαδόπουλος επισκέφτηκε και το νοσοκομείο "Παπαγεωργίου", ενώ είχε επαφές με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργο Πασχαλίδη.

    [13] ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΓΙΑ ΚΛΟΠΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιουνίου 2000 (20:12 UTC+2)

    Δεκαεξάχρονη μαθήτρια συνελήφθη και κρατείται στην ασφάλεια Σερρών με την κατηγορία ότι μαζί με τον 29χρονο φίλο της έκλεψαν τους τρεις τελευταίους μήνες δεκάδες πορτοφόλια θαμώνων σε νυχτερινά κέντρα στις περιοχές Δράμας, Καβάλας και Σερρών.

    Πρόκειται για την Ε.Π., από τη Δράμα και τον 29χρονο συνεργάτη της Θαλή Παμπούκα, εργάτη, οι οποίοι -σύμφωνα με την αστυνομία- ομολόγησααν ανακρινόμενοι τις κλοπές.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί το ακριβές χρηματικό ποσό που συγκέντρωσαν από τις κλοπές, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία ξόδευαν τα χρήματα διασκεδάζοντας και αγοράζοντας ρούχα.

    Γ.Χ.

    [14] ΣΧΟΛΙΑ ΓΚΟΥΤΙΕΡΕΣ - ΠΡΟΝΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΟΝΕ

    Φέιρα, 20 Ιουνίου 2000 (20:11 UTC+2)

    του Αχ. Χατζόπουλου

    "Γιορτάσαμε σήμερα την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ", δήλωσε ο προεδρεύων πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής διεθνούς, Αντόνιο Γκουτιέρες, στη διάρκεια της συνέντευξης της πορτογαλικής προεδρίας για την ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση.

    Ο παριστάμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, δήλωσε για το ίδιο ζήτημα: "Είναι μεγάλης σημασίας η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ".

    [15] Β. ΤΑΚΑΣ ΣΤΟ ΜΠΕ: Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΗΝ ΟΝΕ ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιουνίου 2000 (20:11 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι η ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση θα βελτιώσει τη θέση της χώρας ως τόπου προσέλκυσης διεθνών επενδύσεων, αφού θα αναγνωρίζεται ως μια περιοχή σταθερού οικονομικού κλίματος που ενθαρρύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα, εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Βασίλης Τακάς.

    Μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Τακάς, εκτίμησε ότι σημαντική επίδραση στην τόνωση της επιχειρηματικότητας θα έχει το χαμηλό κόστος χρήματος και η δυνατότητα μακροχρόνιου προγραμματισμού, ενώ πρόσθεσε ότι κρίσιμη παράμετρος είναι τα βήματα εκσυγχρονισμού που θα κάνει το κράτος, σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του, μεταξύ των οποίων, η δημόσια διοίκηση, η εκπαίδευση, η υγεία και η δικαιοσύνη.

    "Το κυριότερο ανταγωνιστικό έλλειμμα που έχουν οι επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας για την αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης είναι η συνεχιζόμενη υστέρηση στις υποδομές μεταφορών και το ακριβό κόστος προσέγγισης των ευρωπαϊκών αγορών λόγω ακριβώς αυτής της έλλειψης", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ σημείωσε ότι "ένα άλλο ανταγωνιστικό έλλειμμα εντοπίζεται στις άυλες υποδομές που θα στήριζαν τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων και θα προωθούσαν την καινοτομία".

    [16] ΘΥΜΑΤΑ ΠΑΡΑΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ 8 ΔΙΣ. ΔΡΧ.

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιουνίου 2000 (20:10 UTC+2)

    Χρηματική αποζημίωση, ύψους οκτώ δισ. δραχμών, διεκδικούν από τα πολιτικά δικαστήρια επενδυτές που καταγγέλλουν ότι έπεσαν θύματα της παρατράπεζας που είχε "στήσει" στη Θεσσαλονίκη η δικηγόρος Πηνελόπη Καμπουράκη.

    Πρώην πελάτες της δικηγόρου κατέθεσαν ήδη στο Πρωτοδικείο αγωγή με την οποία ζητούν να τους δοθεί το παραπάνω χρηματικό ποσό, ενώ η δικηγόρος έχει καταθέσει σε βάρος πρώην πελατών της μηνύσεις κατηγορώντας τους για τοκογλυφία.

    Σήμερα αναβλήθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο η εκδίκαση υπόθεσης με κατηγορούμενο -για το αδίκημα της τοκογλυφίας- τον πρώην πελάτη της δικηγόρου Στέλιο Μούζη, επειδή δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο η μηνύτρια.

    Η υπόθεση της παρατράπεζας αναμένεται να εκδικαστεί τον ερχόμενο Οκτώβριο και μέχρι στιγμής έχουν κληθεί για να καταθέσουν περισσότεροι από 200 μάρτυρες κατηγορίας.

    Γ.Χ.

    [17] Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΕΡΒΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ

    Σεράγεβο, 20 Ιουνίου 2000 (20:08 UTC+2)

    Ενας Σέρβος αστυνομικός σκοτώθηκε και ένας Κροάτης συνάδελφός του τραυματίστηκε στο Ντρβαρ της Βοσνίας, όταν ένοπλος άγνωστος άνοιξε πυρ εναντίον τους.

    Σε συνέντευξη τύπου εκπρόσωποι της αποστολής του ΟΗΕ στη Βοσνία επιβεβαίωσαν ότι κατά την επίθεση δολοφονήθηκε ο αστυνομικός Ράτκο Στόπιτς και τραυματίστηκε ο συνάδελφός του Μπόρισλαβ Μιότσεβιτς.

    Οι εκπρόσωποι της αποστολής του ΟΗΕ και διεθνών οργανισμών καταδίκασαν τη δολοφονία, τα κίνητρα της οποίας δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

    Δυνάμεις της διεθνούς αστυνομίας διεξάγουν έρευνες για να εντοπίσουν το δράστη

    Κ.Γ.

    [18] ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΔΑΝΙΗΛ: ΤΟ ΑΠΕ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΟΥ

    Αθήνα, 20 Ιουνίου 2000 (20:07 UTC+2)

    Στο χθεσινό τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων που έκανε λόγο για δυσφορία του Φαναρίου σχετικά με τις κινήσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για το θέμα των ταυτοτήτων αναφέρθηκε σήμερα ο Μητροπολίτης Καισαριανής, Δανιήλ, που είναι υπεύθυνος για την οργάνωση της αυριανής συγκέντρωσης της Εκκλησίας στην Αθήνα.

    Ο Μητροπολίτης Δανιήλ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "η Ιερά Σύνοδος δεν έχει καμία πληροφορία ότι υπάρχει στο Φανάρι δυσφορία για τις κινήσεις της ελλαδικής εκκλησίας". Κάλεσε δε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων να αποκαλύψει τις πηγές των πληροφοριών του.

    [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΤΕ ΣΟΤΟ - ΤΖΕΜ

    Αγκυρα, 20 Ιουνίου 2000 (20:04 UTC+2)

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι η διαμάχη μεταξύ Τουρκοκύπριων και του ΟΗΕ για το ψήφισμα του οργανισμού που παρατείνει τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ δε θα επηρεάσει τις συνομιλίες για το Κυπριακό που θα αρχίσουν στις 5 Ιουλίου στη Γενεύη.

    Ο κ. Ντε Σότο μετά από συνομιλίες στην Αγκυρα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα συμμετέχει στις συνομιλίες στη Γενεύη.

    Η Τουρκία καταδίκασε την περασμένη εβδομάδα την έγκριση του ψηφίσματος 1303 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τόνισε ότι με αυτή την απόφαση δεν αναγνωρίζεται το ψευδοκράτος.

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με ανακοίνωση του ανέφερε ότι το ψήφισμα παραβιάζει την αρχή της ίσης εθνικής κυριαρχίας των Τουρκοκύπριων και Ελληνοκύπριων και πρόσθεσε ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος θα αναθεωρήσουν τις σχέσεις τους με την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ.

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ πρέπει να συνεργαστεί με το ψευδοκράτος και να υπάρξει συμφωνία μεταξύ τους για την ομαλή δράση της στην Κύπρο.

    Ο.Κ.

    [20] ΟΛΜΠΡΑΪΤ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ Η ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ

    Αθήνα, 20 Ιουνίου 2000 (19:58 UTC+2)

    Στις πρώτες προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Αμερικανικής κυβέρνησης παραμένει το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Αυτό επισήμανε η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μαντλίν Ολμπράιτ η οποία τόνισε ότι το Στέητ Ντηπάρτμεντ συζητεί αυτό το θέμα με την τουρκική κυβέρνηση και αναζητά λύση.

    Παράλληλα αναφέρθηκε γενικότερα στο σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη βελτίωση των συνθηκών στη νοτιοανατολική Τουρκία.

    [21] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΡΩΣΙΑΣ-ΓΑΛΛΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

    Παρίσι, 20 Ιουνίου 2000 (19:56 UTC+2)

    Η Γαλλία και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Η συμφωνία υπεγράφη από το Ρώσο υπουργό Ατομικής Ενέργειας, Γεβγένι Αντάμοφ και τον Γάλλο υπουργό Βιομηχανίας, Κριστιάν Πιερέ.

    Η συμφωνία προβλέπει άρση των περιορισμών στην εξαγωγή γαλλικού τεχνικού εξοπλισμού προς τη Μόσχα για χρήση στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.

    Οι δυο χώρες συμφώνησαν να εξετάσουν τις προοπτικές κατασκευής ενός πυρηνικού αντιδραστήρα, τύπου "ευρωπαϊκού αντιδραστήρα νερού υπό πίεση" (ΕPR). Η Γερμανία, η οποία συνεργαζόταν με τη Γαλλία για την κατασκευή του αντιδραστήρα αποσύρθηκε την περασμένη εβδομάδα, καθώς αποφάσισε να κλείσει όλα τα πυρηνικά της εργοστάσια μέχρι το 2020.

    O.K.

    [22] ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΑΙ 63ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΑΠΟΠΛΑΝΗΣΗ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιουνίου 2000 (19:55 UTC+2)

    Με την κατηγορία ότι αποπλανούσε μαθήτριες δημοτικού σχολείου παραπέμπεται σε δίκη ένας 63χρονος ιδιοκτήτης καταστήματος ψιλικών ειδών σε περιοχή της Ακτής Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη.

    Σύμφωνα με βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, ο Ιωάννης Λίγκαρος φέρεται ότι μέσα σε χρονικό διάστημα εννέα μηνών παρέσυρε στο κατάστημά του και αποπλάνησε πέντε ανήλικες μαθήτριες προσφέροντας τες καραμέλες και χρηματικά ποσά, προκειμένου να τις δελεάσει.

    Η δραστηριότητα του 63χρονου αποκαλύφθηκε τυχαία, όταν ο δάσκαλος της Ε' τάξης του δημοτικού σχολείου, στη διάρκεια συζήτησης που είχε στην τάξη με τους μαθητές του διαπίστωσε έκπληκτος αυτό που συνέβαινε και στη συνέχεια ερεύνησε την υπόθεση και ενημέρωσε τους γονείς των άτυχων παιδιών.

    Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος ψιλικών -που παραπέμπεται σε δίκη στο Μεικτο Ορκωτό Δικαστήριο με την κατηγορία της αποπλάνησης κατά συρροή- ισχυρίζεται ότι τα παιδιά είναι καθοδηγούμενα από τους γονείς τους, οι οποίοι του χρωστούν χρήματα.

    Στο μεταξύ, για τρεις υποθέσεις απόπειρας βιασμού παραπέμπεται να δικαστεί και ένας 30χρονος που επιτίθονταν σε νεαρές γυναίκες στη Θεσσαλονίκη, παριστάνοντας τον αστυνομικό.

    Πρόκειται για τον Χρήστο Δαή, ο οποίος κρατείται στις φυλακές Διαβατών για το βιασμό 23χρονης φοιτήτριας τον περασμένο Φεβρουάριο.

    Όπως αποκαλύφθηκε στην προανάκριση, ο Δαής φέρεται ότι επιτέθηκε και επιχείρησε να βιάσει άλλες τρεις νεαρές γυναίκες σε ερημικές περιοχές έξω από τη Θεσσαλονίκη.

    Γ.Χ.

    [23] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΣΤΟ 35% Η ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Σόφια, 20 Ιουνίου 2000 (19:54 UTC+2)

    Μεταξύ 32% και 35% κυμαίνεται το ποσοστό της παραοικονομίας στη Βουλγαρία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε στη Σόφια το Κέντρο Ερευνας της Δημοκρατίας. Από επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας προκύπτει 22% παραοικονομία για το 1998, ενώ έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης επισημαίνει ότι το ποσοστό αυτό για το ίδιο έτος ανέρχεται στο 32%.

    Στην έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Ερευνας της Δημοκρατίας γίνεται αναφορά και στις διαστάσεις που έχει πάρει το λαθρεμπόριο, και τονίζεται πως "η ρίζα του κακού" εντοπίζεται στην αναποτελεσματικότητα τελωνειακών- αστυνομικών αρχών και στην εξάρτηση του δικαστικού συστήματος από την εκτελεστική εξουσία.

    Κ.Κ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 20 June 2000 - 18:14:15 UTC