Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-06-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΝΤΕ ΣΟΤΟ
  • [02] ΔΙΕΞΗΧΘΗ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΟΠΑΔΩΝ ΤΗΣ ΛΙΝΤΣ
  • [03] Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ
  • [04] ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 4ης ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
  • [05] ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ "ΓΙΑΚΟΒΛΕΦ"
  • [06] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ Δ.Σ.Θ. ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ
  • [07] ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΣΤΟ Α' ΠΕΝΤΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2000
  • [08] Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΗ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ
  • [09] ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ: Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΚΑΣΤΕΙ
  • [10] ΕΠΑΦΕΣ ΤΗΣ Τ. ΛΟΪΖΙΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
  • [11] ΑΠΕΙΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
  • [12] ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΕΞΑΠΑΤΟΥΝ ΑΝΥΠΟΠΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
  • [13] ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΑΘΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΗΓΜΑ
  • [14] ΕΙΚΟΝΑ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΧΑΑ
  • [15] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
  • [16] Η ΟΛΜΠΡΑΪΤ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΑΪΒΑΝ
  • [17] ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΑΝΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΠΤΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΒΟΥΚ ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ
  • [18] ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ - Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [19] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΧΑΑ
  • [20] ΠΓΔΜ: ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΣΙΓΑΡΩΝ
  • [21] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΕΡΒΙΑΣ ΠΑΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΝΤΕ ΣΟΤΟ

    Αθήνα, 22 Ιουνίου 2000 (12:57 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Χρήσιμες συνομιλίες μιας ώρας είχαν σήμερα το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Αλβάρο Ντε Σότο ενόψει του τρίτου γύρου συνομιλιών για το Κυπριακό που αρχίζουν στη Γενεύη στις 5 Ιουλίου.

    Ο τελευταίος επιβεβαίωσε στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών τη βούληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν τόσο να προχωρήσουν σε ουσιαστικές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά όσο και στο να παίξει ενεργότερο ρόλο ο ίδιος σε αυτές τις διαδικασίες.

    Ο κ. Ντε Σότο τον ενημέρωσε ακόμη για τα αποτελέσματα των πρόσφατων επαφών που είχε στη Λευκωσία και την Άγκυρα.

    Οι δύο άνδρες δεν αναφέρθηκαν πάντως στην ουσία των διαπραγματεύσεων που γίνονται για το Κυπριακό και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την προετοιμασία του τρίτου γύρου των συνομιλιών επικαλούμενοι το απόρρητο των συνομιλιών που έχει επιβάλλει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

    [02] ΔΙΕΞΗΧΘΗ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΟΠΑΔΩΝ ΤΗΣ ΛΙΝΤΣ

    Κωνσταντινούπολη, 22 Ιουνίου 2000 (21:03 UTC+2)

    Τρεις μόνο ύποπτοι από τους είκοσι που κατηγορούνται για συμμετοχή στη δολοφονία δυο Βρετανών οπαδών, κατά τη διάρκεια επεισοδίων μια μέρα πριν από τον αγώνα Γαλατασαράι και Λιντς Γιουνάιτεντ παρουσιάστηκαν σήμερα στο δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Οι τρεις κατηγορούμενοι δήλωσαν αθώοι και είπαν ότι είδαν κάποιους να κρατάνε μαχαίρια αλλά δεν τους είδαν να δολοφονούν τους δυο Βρετανούς.

    Οι δράστες αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης μέχρι 15 χρόνια αν καταδικαστούν αλλά οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι πρέπει να μειωθούν οι ποινές γιατί δεν είναι σίγουροι για το ποιος σκότωσε τα θύματα.

    Ο δικαστής διέταξε την αποφυλάκιση όλων των υπόπτων εκτός από έναν που παραμένει στη φυλακή και όρισε επανάληψη της δίκης στις 1 Αυγούστου.

    Ο.Κ.

    [03] Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

    Αθήνα, 22 Ιουνίου 2000 (21:00 UTC+2)

    "Η κυβέρνηση αναβάλλει, "ελαφρά τη καρδία" την καταβολή της στοιχειώδους, αλλά απαραίτητης οικονομικής ενίσχυσης, προκειμένου να καλυφθούν ασφαλιστικά όσοι αμείβονται με τα κατώτατα όρια των συλλογικών συμβάσεων", δήλωσε η Τομεάρχης Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, βουλευτής Α' Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Μαριέττα Γιαννάκου.

    Η κ. Γιαννάκου επισήμανε ότι το γεγονός είναι ιδιαίτερα λυπηρό, στο μέτρο που μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, ο μεν πρωθυπουργός δεσμευόταν προσωπικά, οι δε υπουργοί του διαβεβαίωναν ότι τα σχετικά κονδύλια έχουν εξασφαλιστεί, στο πλαίσιο των πλεονασμάτων του προϋπολογισμού.

    Τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει πλέον μία ξεκάθαρη απάντηση στους πολίτες.

    "Αν δεν γνώριζε το ύψος της δαπάνης, τους δικαιούχους και τις διαδικασίες υλοποίησης τότε είναι προφανές ότι η υπόθεση αφορά σε ένα ακόμη προεκλογικό πυροτέχνημα. Αν όλα αυτά έχουν ρυθμιστεί τότε οι αρμόδιοι υπουργοί είναι υποχρεωμένοι να ανακοινώσουν το ταχύτερο δυνατό τις λεπτομέρειες της καταβολής", υπογράμμισε.

    [04] ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 4ης ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Βουκουρέστι, 22 Ιουνίου 2000 (20:59 UTC+2)

    Με το συμπέρασμα ότι η παιδεία πρέπει να αντιμετωπισθεί ως μία επένδυση, ενώ το σχολείο να καταστεί ο σημαντικότερος κοινωνικός θεσμός που θα βρίσκεται στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων της κοινωνίας ολοκληρώθηκαν στο Βουκουρέστι οι εργασίες της 4ης Διάσκεψη των Ευρωπαίων Υπουργών Παιδείας.

    Η νέα αρχή θα εφαρμοστεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που σημαίνει ότι τόσο σε εθνικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο, οι υλικοί πόροι θα διατεθούν κατά προτεραιότητα στην παιδεία.

    Κύριο θέμα της Διάσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε από 18 - 20 Ιουνίου, ήταν "Η κοινωνική συνοχή και η ποιότητα της παιδείας".

    Οι 35 υπουργοί που συμμετείχαν στη Διάσκεψη καθόρισαν σειρά δεικτών ποιότητας των εκπαιδευτικών συστημάτων στις ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων, ο βαθμός πρόσβασης στις διάφορες βαθμίδες εκπαίδευσης (υποχρεωτικής, λυκείου, επαγγελματικής, ανώτατης, μεταπτυχιακής).

    [05] ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ "ΓΙΑΚΟΒΛΕΦ"

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουνίου 2000 (20:56 UTC+2)

    Δικαστική έρευνα διενεργεί η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης μετά από καταγγελίες ότι γιατροί του "Ιπποκράτειου" νοσοκομείου φέρονται ότι χορήγησαν ψευδή ιατρική βεβαίωση σε ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" που κατηγορείται για την πτώση του ουκρανικού αεροσκάφους "Γιάκοβλεφ" στα Πιέρια όρη, το Δεκέμβριο του 1997.

    Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Δ. Νάιντος, στην προκαταρκτική εξέταση που παρήγγειλε ζητάει να ερευνηθεί αν ο υπάλληλος της ΥΠΑ Γιάννης Γιαννακόπουλος πάσχει από εγκεφαλική ατροφία, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να αναβληθεί πρόσφατα η εκδίκαση της υπόθεσης για την αεροπορική τραγωδία από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.

    Ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου ελεγκτή εναέρια κυκλοφορίας κατέθεσε στους δικαστές ιατρικό πιστοποιητικό, που ανέφερε ότι ο πελάτης του νοσηλευόταν στην νευρολογική κλινική του "Ιπποκράτειου" με εγκεφαλική ατροφία, ζητώντας αναβολή της δίκης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από τη μυστική δικαστική έρευνα που έγινε προέκυψε ότι ο Γιαννακόπουλος την επομένη της δίκης πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, ενώ η μαγνητική τομογραφία στην οποία υπεβλήθη έδειξε ότι δεν πάσχει από τη συγκεκριμένη ασθένεια.

    Να σημειωθεί ότι ο Γιαννακόπουλος μαζί με τον συγκατηγορούμενο συνάδελφό του Σταύρο Φραγκιαδούλη ήταν σε υπηρεσία στον πύργο ελέγχου τη μοιραία νύχτα που συνετρίβη το ουκρανικό αεροσκάφος με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 74 άτομα.

    Γ.Χ.

    [06] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ Δ.Σ.Θ. ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουνίου 2000 (20:50 UTC+2)

    Την αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης προκάλεσε το πρόσφατο επεισόδιο με τη σύλληψη της δικηγόρου που είχε αναλάβει την υπεράσπιση του πρώην δημάρχου Πυλαίας, ύστερα από την καταγγελλόμενη απαγωγή του από ψυχιατρική κλινική της πόλης.

    Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζει τη σύλληψη της δικηγόρου "ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση για τη σχέση που έχουν οι υπερασπιστές με τους διαδίκους" και σχετίζεται με την ανεμπόδιστη άσκηση των δικαιωμάτων τους ως υπερασπιστών των πολιτών. Ακόμη επισημαίνεται ότι θα διερευνηθούν όλες οι διαστάσεις της υπόθεσης για να ληφθεί τεκμηριωμένη θέση από τα μέλη της διοίκησης στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

    Η υπόθεση της καταγγελλομένης απαγωγής του πρώην δημάρχου, Στέφανου Μποζίνη, από άτομα του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος έχει προσλάβει τις τελευταίες μέρες διαστάσεις στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης. Οι εμπλεκόμενες πλευρές στην ενδοοικογενειακή αυτή διαμάχη αλληλομηνύονται.

    Στο μεταξύ, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Δ. Νάιντος, παρήγγειλε σήμερα τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή αναφορά της συζύγου του πρώην δημάρχου, η οποία υποστηρίζει ότι συγγενικά της πρόσωπα απειλούσαν και ασκούσαν πιέσεις στον θεράποντα γιατρό της ιδιωτικής κλινικής, όπου νοσηλευόταν ο σύζυγός της.

    Γ.Χ.

    [07] ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΣΤΟ Α' ΠΕΝΤΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2000

    Ηράκλειο, 22 Ιουνίου 2000 (20:48 UTC+2)

    Αύξηση της τάξης του 34,15% παρουσίασε για το α' πεντάμηνο του 2000 ο κύκλος εργασιών της εταιρίας "Πλαστικά Κρήτης" και διαμορφώθηκε στα 6,01 δισ. δρχ. έναντι 4,48 δισ. δρχ. που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 1999. Τα κέρδη προ φόρων για το ίδιο διάστημα ανήλθαν σε 830,6 εκατ. δρχ. έναντι 621,6 εκατ. δρχ. το 1999, σημειώνοντας αύξηση 33,6%.

    Για το 2000, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας προβλέπει να προχωρήσει σε επενδύσεις της τάξης των 2,3 δισ. δρχ. Οι επενδύσεις αφορούν κυρίως σε ονάδα παραγωγής φύλλου, μονάδα παραγωγής σωλήνων, μονάδα ανακύκλωσης, αγορά οικοπέδων και άλλες επενδύσεις.

    Περίπου 800 εκατ. δρχ. θα διατεθούν για συμμετοχή στην επένδυση στην Κίνα (ποσό που θα εκταμιευθεί το 2000 και αντιστοιχεί περίπου στο 1/2 τη συνολικής συμμετοχής της εταιρίας).

    [08] Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΗ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ

    Μπάνια Λούκα, 22 Ιουνίου 2000 (20:46 UTC+2)

    Οι βουλευτές της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας ψήφισαν σήμερα την κατάργηση της θανατικής ποινής και την εφαρμογή της ισόβιας κάθειρξης ως της ανώτατης ποινής σε συνάρτηση με τη Συμφωνία του Ντέιτον.

    Στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας από την ίδρυσή της το 1992, επιβλήθηκε σε αρκετά άτομα θανατική ποινή, αλλά κανείς από τους καταδικασθέντες δεν εκτελέσθηκε.

    Στη δεύτερη οντότητα της Βοσνίας, την Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία ήδη έχει καταργηθεί η θανατική ποινή, όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία του Ντέιτον, η οποία περιλαμβάνει διάφορες διεθνείς διατάξεις που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Κ.Γ.

    [09] ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ: Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΚΑΣΤΕΙ

    Ουάσικτον, 22 Ιουνίου 2000 (20:45 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πρέπει να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου για να διασφαλιστεί η ειρήνη στα Βαλκάνια.

    Ο κ. Ρόμπερτσον τόνισε ότι περιμένει να δει τον Μιλόσεβιτς στη Χάγη στο Διεθνές Δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και αρνήθηκε όλα τα δημοσιεύματα που θέλουν το ΝΑΤΟ, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ να προσφέρουν άσυλο στον Μιλόσεβιτς αν παραιτηθεί.

    Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι η μόνη λύση για να υπάρξει μακροχρόνια ειρήνη στα Βαλκάνια είναι να δικαστούν όλοι όσοι ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου στη πρώην Γιουγκοσλαβία.

    O.K.

    [10] ΕΠΑΦΕΣ ΤΗΣ Τ. ΛΟΪΖΙΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

    Βρυξέλλες, 22 Ιουνίου 2000 (20:44 UTC+2)

    Στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες έδωσαν σήμερα συνέντευξη τύπου η Τιτίνα Λοϊζίδου - προσφεύγουσα κατά της Τουρκίας στην πολύκροτη υπόθεση - και τα μέλη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Lobby For Cyprus κ.κ. Κ. Φρανγκεσκίδης και Κ. Χριστοδούλου σχετικά με τα αποτελέσματα των συναντήσεων που οργάνωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος με προσωπικότητες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σκοπός των συναντήσεων ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη συγκεκριμένη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως και την ανάγκη να πεισθεί η Τουρκία να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

    Στη συνέντευξη τονίστηκε ότι "μέχρι σήμερα, ενώ άλλα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν ομόφωνα ζητήσει από την Τουρκία την εφαρμογή της απόφασης του Δικαστηρίου χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν κρατήσει κάποιες αποστάσεις. Αυτές οι αποστάσεις δεν έχουν πλέον νόημα, από τη στιγμή που η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η οποία σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ελσίνκι πρέπει να πληροί μία σειρά από προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων, εξέχουσα θέση έχουν οι διατάξεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    Επίσης, όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη σε όλες τις συναντήσεις της αντιπροσωπείας τονίστηκε ότι "η υπόθεση Λοϊζίδου είναι μία καθαρά νομική υπόθεση που αναφέρεται στη δίκαιη ικανοποίηση των αιτημάτων του πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι η μη εφαρμογή της απόφασης εκ μέρους της Τουρκίας θέτει υπό αμφισβήτηση το κύρος και την αξιοπιστία του Δικαστηρίου, αλλά και των Διεθνών Συμβάσεων, τις οποίες η Τουρκία έχει υπογράψει για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    "Ελπίζουμε ότι βρήκαμε ανταπόκριση στα αιτήματά μας. Προσδοκούμε ότι στις προσεχείς εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόσο για την Κύπρο, όσο και για την Τουρκία θα γίνεται σαφής αναφορά στην υπόθεση Λοϊζίδου στο πνεύμα που αναφέρθηκε. Προσδοκούμε, επίσης, ότι η υπόθεση θα απασχολήσει τη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ε.Ε. - Τουρκίας".

    Η κ. Λοϊζίδου τόνισε με έμφαση: "Εμαθα ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Φέιρα, αναφερόμενο στην Τουρκία, τόνισε ότι "προσδοκά συγκεκριμένη πρόοδο στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της εφαρμογής του δικαίου και το νομικό σύστημα". Μα η υπόθεσή μου είναι η ουσία αυτής της δήλωσης. Είναι η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα από την απόφαση του Δικαστηρίου, είναι το αίτημα της εφαρμογής του δικαίου μέσα από την εκτέλεση της απόφασης του Δικαστηρίου και είναι η αποκατάσταση του νομικού συστήματος στην κατεχόμενη από την Τουρκία Κύπρο".

    [11] ΑΠΕΙΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουνίου 2000 (20:42 UTC+2)

    Σπίτια και αγροτικές εγκαταστάσεις στην κοινότητα Βραστάμων Χαλκιδικής απειλήθηκαν από πυρκαγιά που ξέσπασε σε σιτοκαλαμιές, σε περιοχή έξω από το χωριό, από άγνωστη αιτία.

    Η φωτιά εκδηλώθηκε σε μικρή απόσταση από τα τελευταία σπίτια του χωριού, σχηματίζοντας πύρινο μέτωπο με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός στους κατοίκους, πολλοί από τους οποίους βγήκαν από τα σπίτια τους. Τριάντα πυροσβέστες με 13 οχήματα έσπευσαν στον τόπο της φωτιάς, ενώ στην κατάσβεση -εκτός από τους κατοίκους- συμμετείχαν άνδρες της ΕΜΑΚ, καθώς επίσης και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη -τύπο "Κάναντερ"- που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο "Μακεδονία".

    Τις απογευματινές ώρες η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της πυροσβεστικής κάηκαν 300 περίπου στρέμματα με σιτοκαλαμιές.

    Στο μεταξύ, άλλα εκατό στρέμματα με σιτοκαλαμιές κάηκαν το μεσημέρι από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή "Γαλήνη" Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης από σπινθήρα θεριζοαλωνιστικής μηχανής.

    Γ.Χ.

    [12] ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΕΞΑΠΑΤΟΥΝ ΑΝΥΠΟΠΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουνίου 2000 (20:40 UTC+2)

    Επιτήδειοι ταχυδρομούν επιστολές σε ανύποπτους καταναλωτές της ύδρευσης στη Θεσσαλονίκη και τους ζητούν να εξοφλήσουν ανύπαρκτους λογαριασμούς, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η Εταιρία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης.

    Συγκεκριμένα, ανύπαρκτα πρόσωπα (που εμφανίζονται ως διευθυντές της ΕΥΑΘ) ζητούν -μέσω της επιστολής- από καταναλωτές να εξοφλήσουν, το αργότερα μέσα σε ένα μήνα, παλιούς λογαριασμούς και ύστερα από λίγες μέρες, μετά την κοινοποίηση του ειδοποιητηρίου, μέλος της σπείρας που εμφανίζεται ως δήθεν υπάλληλος της ύδρευσης επισκέπτεται τους καταναλωτές και τους αποσπά τα χρηματικά ποσά.

    Το γεγονός κατήγγειλαν τις τελευταίες μέρες καταναλωτές που έπεσαν θύματα των επιτηδείων στην ΕΥΑΘ, ενώ προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί και η ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

    Η ΕΥΑΘ σε ανακοίνωσή της ενημερώνει τους καταναλωτές ότι κάθε έγγραφο της εταιρίας θα πρέπει να φέρει το λογότυπο και τη σφραγίδα της, ενώ κανένας υπάλληλος της ύδρευσης δεν είναι εξουσιοδοτημένος να εισπράττει χρήματα απευθείας από τους καταναλωτές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση η εξόφληση ληξιπρόθεσμων λογαριασμών γίνεται στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας, στην οδό Εγνατίας 127.

    Γ.Χ.

    [13] ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΑΘΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΗΓΜΑ

    Αθήνα, 22 Ιουνίου 2000 (20:35 UTC+2)

    Για βαθύ κοινωνικό ρήγμα, εξαιτίας της στάσης της κυβέρνησης στο θέμα των ταυτοτήτων έκανε λόγο ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Αρης Σπηλιωτόπουλος, καλώντας την παράλληλα να επιστρέψει σε διάλογο με την εκκλησία.

    "Με το χθεσινό συλλαλητήριο η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού έστειλε ένα συγκεκριμένο μήνυμα, που δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αγνοούμε. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα τεράστιο, ένα βαθύ κοινωνικό ρήγμα, το οποίο συνεχώς εντείνεται όσο η κυβέρνηση επιμένει στην αδιάλλακτη πορεία της. Η κυβέρνηση πρέπει να εγκαταλείψει άμεσα αυτή την αλαζονεία και να επιστρέψει στο διάλογο. Ο διάλογος μεταξύ κράτους και εκκλησίας είναι η μόνη διέξοδος για να αρθούν τα τεράστια προβλήματα που η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει στις σχέσεις της με την Εκκλησία" τόνισε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

    [14] ΕΙΚΟΝΑ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΧΑΑ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουνίου 2000 (20:33 UTC+2)

    Εικόνα αδιαφορίας είναι αυτή που παρουσιάζει το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές μιλώντας στο ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι η αγορά είχε προεξοφλήσει το ιστορικής σημασίας γεγονός της ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

    Επίσης, η έλλειψη ρευστότητας αποτελεί έναν άλλο σημαντικό παράγοντα για τη τρέχουσα κατάσταση της αγοράς. Τα μόνα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ενδεχομένως το επενδυτικό ενδιαφέρον θα ήταν είτε μια νέα ιδιωτικοποίηση, είτε η μείωση των επιτοκίων.

    Η αγορά φαίνεται αδύναμη να αντιδράσει στην κακή ψυχολογία και κατ' επέκταση στην πτωτική τάση που επικρατεί, ενώ καθοριστική κρίνεται και η απροθυμία αγοραστών. Το επενδυτικό κοινό δείχνει να έχει περιορίσει στο ελάχιστο τον ορίζοντα των επιλογών του, ενώ επαναλαμβάνουν ότι η αντίδραση της αγοράς μετά την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ ενίσχυσε την καχυποψία και την επιφυλακτικότητα των επενδυτών.

    Πάντως και η σημερινή συνεδρίαση εκτιμάται ότι είναι συνέχεια των προηγούμενων. Το μόνο βέβαιο είναι ότι προβλημάτισε και δεν "χάρισε χαμόγελα", καθώς και οι απώλειες του Γενικού Δείκτη, αλλά και γενικότερα η συναλλακτική δραστηριότητα παρουσίασαν "ανησυχητικές" τάσεις. Και αυτή την περίοδο, σημειώνουν αναλυτές, το ΧΑΑ δεν βρίσκεται στην ανοδική τάση, αλλά προσπαθεί να ανακτήσει τις "δυνάμεις" του και να ισορροπήσει σε επίπεδα άνω των 4.000 μονάδων.

    Η μέχρι τώρα συμπεριφορά της Σοφοκλέους, που ταλαιπωρήθηκε αρκετά το τελευταίο διάστημα δείχνει σημάδια ανωριμότητας, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής, λόγω της επιφυλακτικότητάς τους και την κεφαλαιαγορά να "παλεύει" για την εξομάλυνση της κατάστασης.

    Ουδείς αποτολμά να προεξοφλήσει την βραχυπρόθεσμη πορεία της Σοφοκλέους, αν και διάφορες φωνές λένε ότι ίσως αρχές Σεπτεμβρίου η αγορά θα σταθεροποιηθεί. Ωστόσο, έγκυροι κύκλοι της αγοράς καλούν τους επενδυτές να τοποθετηθούν με προσεκτικές κινήσεις, χωρίς διάθεση "τζόγου", καθώς το Χρηματιστήριο αποδίδει κέρδη, αλλά για όσους έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

    [15] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ

    Αθήνα, 22 Ιουνίου 2000 (20:31 UTC+2)

    Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, υποστήριξε ότι πρέπει να βρεθεί διέξοδος στο θέμα των ταυτοτήτων, αλλά αρνήθηκε ότι υπάρχει αντιπαράθεση πολιτείας και εκκλησίας, σχολιάζοντας την ένταση στις σχέσεις τους.

    "Δεν έχουμε καμία αντιπαράθεση και δεν σκιαμαχούμε μαζί τους. Δεν έχουμε να μοιράσουμε απολύτως τίποτα, απλά θεωρούμε ότι το αυτονόητο στη σύγχρονη εποχή πρέπει να είναι δεδομένο και ότι υπάρχει μία κοινότητα θεμάτων, προβλημάτων και προκλήσεων που έχουμε να συζητήσουμε με την Εκκλησία" επεσήμανε ο κ. Σκανδαλίδης προσθέτοντας ότι "είμαστε ανοιχτοί σε αυτό το διάλογο και όχι στις ταυτότητες".

    [16] Η ΟΛΜΠΡΑΪΤ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΑΪΒΑΝ

    Πεκίνο, 22 Ιουνίου 2000 (20:31 UTC+2)

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ η οποία επισκέπτεται το Πεκίνο ζήτησε από την Κίνα να προχωρήσει σε διάλογο με την Ταϊβάν.

    Η κυρία Ολμπράιτ πριν την συνάντηση της με τον πρόεδρο Γιανγκ Ζεμίν είχε συνομιλίες με τρεις αξιωματούχους και δήλωσε ότι συζήτησε την ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, τη βελτίωση των σχέσεων βόρειας και νότιας Κορέας και αμυντικά ζητήματα.

    Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη ανώτατου αμερικανού αξιωματούχου μετά τον βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι, και στόχος είναι η αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών. Αύριο η κυρία Ολμπράιτ θα μεταβεί στην Σεούλ.

    Ο.Κ.

    [17] ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΑΝΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΠΤΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΒΟΥΚ ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ

    Ποντγκόριτσα, 22 Ιουνίου 2000 (20:30 UTC+2)

    Σε δικαστήριο της Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου άρχισε σήμερα κεκλεισμένων των θυρών η ανάκριση των δύο υπόπτων για την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης Βουκ Ντράσκοβιτς.

    Η αστυνομία του Μαυροβουνίου κατηγόρησε για τρομοκρατία συνολικά έξι άτομα που θεωρούνται ύποπτα για την επίθεση κατά του Ντράσκοβιτς.

    Στη δημοσιότητα δόθηκαν χθες τα ονόματα των τεσσάρων υπόπτων που έχουν συλληφθεί, των αδερφών Ιβαν και Μίλαν Λόβριτς, 25 και 19 χρόνων αντίστοιχα, του Βλάντιμιρ Γιοβάνοβιτς 32 χρονών και του Ντούσαν Σπασόγιεβιτς 32 χρονών, οι οποίοι σύμφωνα με την αστυνομία οργάνωσαν την απόπειρα δολοφονίας. Η αστυνομία αναζητεί δύο ακόμη υπόπτους.

    Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάκρισης των δύο αδελφών Ιβαν και Μίλαν Λόβριτς, σύμφωνα με επίσημη πηγή θα δοθεί συνέντευξη τύπου.

    Οι τέσσερις ύποπτοι που συνελήφθησαν ήρθαν στο Μαυροβούνιο από τη Σερβία και η αστυνομία του Μαυροβουνίου ζήτησε τη συνδρομή της σερβικής αστυνομίας για τη σύλληψη των άλλων δύο που παραμένουν ασύλληπτοι.

    Η σύζυγος του πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, Σβέτλανα Βουγιάνοβιτς, δικαστής, ορίστηκε αρχικά να προεδρεύσει της ανάκρισης, στη συνέχεια όμως αντικαταστάθηκε.

    Σε δήλωσή της στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα "Vijesti" είπε ότι κρίθηκε ακατάλληλη για την υπόθεση, επειδή ο σύζυγός της επισκέφθηκε τον Βουκ Ντράσκοβιτς στη Μπούντβα.

    "Αναφέρθηκε ότι ο σύζυγός μου συναντήθηκε με τον Βουκ Ντράσκοβιτς και η επίσκεψη συνδέεται με παραβίαση των δικαιωμάτων των ανθρώπων που κατηγορούνται σε αυτή την υπόθεση. Για το λόγο αυτό ο κρατικός εισαγγελέας ζήτησε να αποχωρήσω", δήλωσε.

    Ο δικηγόρος από την Ποντγκόριτσα Ράνκο Βούκοβιτς δήλωσε ότι η αντικατάσταση της Βουγιάνοβιτς ήταν μία προσπάθεια αποφυγής πολιτικών πιέσεων από τη Γιουγκοσλαβία και το Μαυροβούνιο.

    "Η δίκη διεξάγεται σε πολιτικοποιημένο κλίμα, καθώς η υπόθεση αυτή έχει ξεφύγει από τα ποινικά και νομικά πλαίσια, ειδικά, εφόσον οι αρχές του Βελιγραδίου εξαπολύουν απίστευτες κατηγορίες εναντίον μας", είπε.

    Κ.Γ.

    [18] ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ - Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 22 Ιουνίου 2000 (20:29 UTC+2)

    Θέματα εξωτερικής πολιτικής εξετάστηκαν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου από τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη και τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, ενόψει του υπουργικού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα.

    Ακολούθησε σύσκεψη στην οποία πήραν μέρος η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Ελισάβετ Παπαζώη, η υφυπουργός, Αγγελική Λαϊου και ο εκπρόσωπος της χώρας μας στη Διακυβερνητική Διάσκεψη, καθηγητής Παναγιώτης Ιωακειμίδης.

    Ο κ.Παπανδρέου συνομίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης με το Γάλλο ομόλογό του, Ιμπέρ Βεντρίν, για τις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας στην Ε.Ε. που αρχίζει την 1η Ιουλίου.

    [19] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΧΑΑ

    Αθήνα, 22 Ιουνίου 2000 (20:29 UTC+2)

    Το διοικητικό συμβούλιο του ΧΑΑ ενέκρινε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το ενημερωτικό δελτίο της εταιρίας "ΚΕΡΑΜΟΠΟΙΙΑ ΚΟΘΑΛΗ ΑΕ" για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την εισαγωγή των μετοχών της προς διαπραγμάτευση στην Παράλληλη Αγορά.

    Επίσης ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο της "ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ" για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση των εταιριών "XIOS BANK AE"και "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΑΕ" και την εισαγωγή των νέων μετοχών προς διαπραγμάτευση.

    Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που εγκρίθηκε, η εταιρία "ΚΕΡΑΜΟΠΟΙΙΑ ΚΟΘΑΛΗ ΑΕ" θα διαθέσει 2.000.000 νέες κοινές ανώνυμες μετοχές με δημόσια εγγραφή στο ευρύ επενδυτικό κοινό και η εταιρία "ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ" προβαίνει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου εκδίδοντας 43.190.187 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων υπέρ των μετόχων των τραπεζών "XIOS BANK AE"και "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΑΕ".

    Επίσης, το ΔΣ του ΧΑΑ ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 4.868.850 κοινών ονομαστικών μετοχών, που προέκυψαν από αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών της εταιρίας "KLEEMAN HELLAS ABEE".

    [20] ΠΓΔΜ: ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΣΙΓΑΡΩΝ

    Σκόπια, 22 Ιουνίου 2000 (20:26 UTC+2)

    Μετά από δημοσιεύματα της εφημερίδας των Σκοπίων "Ντνέβνικ" για σημαντικό λαθρεμπόριο τσιγάρων από την ΠΓΔΜ στο Κοσσυφοπέδιο, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Νικόλα Κρούεφσκι, ανακοίνωσε ότι αυξήθηκαν τα μέτρα ελέγχου στις οδούς και τα τελωνεία της χώρας.

    [21] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΕΡΒΙΑΣ ΠΑΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ

    Βελιγράδι, 22 Ιουνίου 2000 (20:25 UTC+2)

    του Νίκου Φραγκόπουλου

    Ο Πατριάρχης Σερβίας Παύλος έστειλε επιστολή υποστήριξης στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία να επιλυθεί με διάλογο και συμφωνία το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την Κυβέρνηση σχετικά με τη μη αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

    "Ο Πατριάρχης Παύλος υποστηρίζει τις προσπάθειες του Αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου, της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και των πιστών της να επιλυθεί με διάλογο και συμφωνία το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία ελήφθη χωρίς διαβουλεύσεις με την Εκκλησία να μην αναγράφεται στις αστυνομικές ταυτότητες το θρήσκευμα, ώστε να αποφευχθεί μία επιζήμια ρήξη μέσα στον λαό", αναφέρεται στην επιστολή του Πατριάρχη Σέρβων Παύλου προς τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

    Εξάλλου η εφημερίδα του Βελιγραδίου "Πολίτικα", επισημαίνει ότι η Ελληνική Εκκλησία όπως και οι υπόλοιπες ορθόδοξες εκκλησίες παρόλο που δεν αναμιγνύεται στις υποθέσεις του κράτους, εκτίμησε ότι η ψήφιση αυτού του νόμου ή άλλων παρόμοιων κανονισμών, υπονομεύουν τα αιώνια πνευματικά θεμέλια της οντότητας του ελληνικού λαού.

    Η "Πολίτικα" συμπληρώνει, ότι ο ελληνικός ορθόδοξος λαός, πού είναι μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, υποστηρίζει μαζικά τις προσπάθειες της Εκκλησίας του για υπεράσπιση της θρησκευτικής ταυτότητας και των ορθόδοξων πνευματικών ριζών με τις ειρηνικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν της περασμένη εβδομάδα στην Θεσσαλονίκη και χθες στην Αθήνα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 22 June 2000 - 18:14:18 UTC