Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-06-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: Ο ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
  • [02] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [03] ΕΛΕΥΘΕΡΗ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΜΙΜΗ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ
  • [04] Ο Ρ. ΠΡΟΝΤΙ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ
  • [05] Ο ΟΗΕ ΑΝΑΖΗΤΑ 21 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
  • [06] ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
  • [07] Ο Ρ. ΠΡΟΝΤΙ ΓΙΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ
  • [08] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [09] Γ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΣΧΕΔΙΑΖΑΜΕ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ
  • [10] ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [11] Ο Α. ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΣΤΗΝ 3η ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΣΥΝΟΔΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
  • [12] ΡΩΣΙΑ: ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΥΠΕΡΕΞΟΥΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ
  • [13] Η ΣΥΡΙΑ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΙΣΡΑΗΛ
  • [14] ΔΑΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΥΕΝ - ΝΗΟΓΝΩΜΟΝΩΝ
  • [16] Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΤΣΕΤΣΕΝΩΝ
  • [17] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΝΑΤΟΪΚΗ ΑΣΚΗΣΗ "COMPERATIVE DRAGON 2000"
  • [18] ΜΟΝΟ ΤΟ 15% ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΕΠΙΔΟΚΙΜΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΣΤΟΦ
  • [19] ΗΓΕΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ PCS ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [20] ΟΛΜΠΡΑΙΤ: ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
  • [21] ΠΕΡΙΠΟΥ 100 ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΤΗ ΝΟΤΙΑ ΣΕΡΒΙΑ
  • [22] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ
  • [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΠΡΟΝΤΙ

  • [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: Ο ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

    Αθήνα, 23 Ιουνίου 2000 (13:36 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

    Στο ερώτημα αν οι υπερεθνικές λύσεις, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι διεθνείς συνεργασίες, σημαίνουν την απώλεια της εθνικής μας υπόστασης επιχείρησε να απαντήσει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κατά τον χαιρετισμό του σε ειδική εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι μίλησε για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

    Ο κ. Σημίτης χαιρέτισε τον κ. Πρόντι, τον οποίο χαρακτήρισε παλαιό γνωστό και φίλο που προώθησε τη συνεργασία Ελλάδας και Ιταλίας αλλά και πρωταγωνιστή των εξελίξεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι ο συντηρητισμός και ο φόβος για το καινούριο δεν ταιριάζει στους Ελληνες και είπε χαρακτηριστικά: "Η άποψη που λέει ότι κινδυνεύουμε να χάσουμε την εθνική μας υπόσταση λησμονεί ότι το έθνος έχει υπάρξει χωρίς να υπάρξει και το κράτος-έθνος που είναι δημιούργημα ενός αιώνα και πλέον".

    "Μέσο για την πραγματοποίηση των οραμάτων μας είναι η ικανότητά μας να παράγουμε πρότυπα, να χαράζουμε κατευθύνσεις, να διαμορφώνουμε ιδέες. Η χώρα ακούγεται, έχει απήχηση, συμμετέχει με επιτυχία όταν είναι μπροστά. Παράγει ιδέες όταν και αυτή είναι μια δύναμη στον κόσμο που αλλάζει και δεν είναι θεατής που μένει πίσω", τόνισε ο πρωθυπουργός. Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, σημειώνοντας ότι "αυτό που έμοιαζε άπιαστο όνειρο το 1994 έγινε πραγματικότητα παρά τις φωνές που συνεχώς κινδυνολογούσαν και έλεγαν ότι ο στόχος αυτός είναι απραγματοποίητος".

    "Το πετύχαμε γιατί η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού ήθελε να τεθεί τέρμα στη μιζέρια και στην υποανάπτυξη. Ήθελε και θέλει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας εξέλιξης. Εκεί επιδιώκουμε να είναι και εκεί θα επιδιώκουμε να μείνει", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, μιλώντας στην εκδήλωση για την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ τόνισε ότι το παρελθόν ανήκει σε έναν χρόνο που πρέπει να λησμονήσουμε και υπογράμμισε ότι πρέπει όλη η Ευρώπη να συμβιβαστεί με την νέα πραγματικότητα της ενοποίησης. Εξήρε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού και σημείωσε ότι τα άλματα στα οικονομικά μεγέθη επέτρεψαν στην Ελλάδα να γίνει μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης.

    [02] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Αθήνα, 23 Ιουνίου 2000 (09:48 UTC+2)

    Δεν είναι ώρα για θριαμβολογίες και πανηγυρισμούς είναι η ώρα για σκληρή δουλειά, χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία και ελάφρυνση του φορολογικού συστήματος για τους οικονομικά ασθενέστερους.

    Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, προσερχόμενος στο Ζάππειο, στη δεξίωση που παρέθεσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης για την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ.

    [03] ΕΛΕΥΘΕΡΗ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΜΙΜΗ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

    Αθήνα, 22 Ιουνίου 2000 (22:35 UTC+2)

    Την ελεύθερη κυκλοφορία του βιβλίου του Μίμη Ανδρουλάκη "Μι εις τη Νιοστή", αποφάσισε σήμερα το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, απορρίπτοντας ως αβάσιμες τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που είχαν κατατεθεί από το παραθρησκευτικό σωματείο ΕΛΚΙΣ, τη Μονή Εσφιγμένου και άλλους.

    Στο σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 1 του Συντάγματος, η Τέχνη είναι ελεύθερη, η δε ανάπτυξη και παραγωγή της αποτελεί υποχρέωση του κράτους.

    Ο συγγραφέας του βιβλίου Μίμης Ανδρουλάκης σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό στον ραδιοφωνικό "Φλας" σημειώνει ότι η απόφαση του δικαστηρίου για το βιβλίου επιβεβαιώνει ότι παρά τα κακέκτυπα του Χομεϊνισμού που ζούμε την τελευταία περίοδο, η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική και πολιτισμένη χώρα.

    "Η απόφαση αυτή, αν και αυτονόητη για μένα, θεωρείται εξαιρετικά σημαντική γιατί κατοχυρώνει με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο την ελευθερία της τέχνης στη χώρα μας. Το δικαστήριο προσέγγισε με εντυπωσιακή ευαισθησία την μετά-λογοτεχνική υφή αντιμυθιστορήματος και τον παράδοξο και αλληγορικό χαρακτήρα του "Μν", υπογραμμίζει.

    "Προσωπικά συγχωρώ τους διώκτες μου και πιστεύω ότι είναι καιρός να ανακαλύψει το αναγνωστικό κοινό το πραγματικό περιεχόμενο του βιβλίου μου, που καλύφθηκε όλο αυτό το διάστημα από τους σκανδαλισμούς και τις εκδηλώσεις των φανατικών. Η απόφαση του πρωτοδικείου για το "Μν" σε συνδυασμό με τη σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου για το Λεξικό Μπαμπινιώτη διασφαλίζει πλέον οριστικά και αμετάκλητα την ελευθερία τόσο της επιστημονικής, όσο και της καλλιτεχνικής έκφρασης", καταλήγει ο κ. Ανδρουλάκης.

    [04] Ο Ρ. ΠΡΟΝΤΙ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ

    Αθήνα, 23 Ιουνίου 2000 (21:01 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό "Star" εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των ταυτοτήτων και παρουσίασε τις δύο ταυτότητες που ο ίδιος διαθέτει, μία την ιταλική από τη χώρα καταγωγής του και δεύτερη την βελγική, καθώς ζει μονίμως στις Βρυξέλλες, όπου δεν αναγράφεται εμφανώς το θρήσκευμα, παρότι ο ίδιος, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, είναι θρησκευόμενος.

    Η ιταλική ταυτότητα του κ. Πρόντι αναφέρει εκτός από το ονοματεπώνυμό του, το ότι είναι έγγαμος, καθώς και τη διεύθυνση κατοικίας του, ενώ η βελγική του ταυτότητα αναφέρει μόνο το επάγγελμά του.

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ίδια συνέντευξη χαιρέτισε με ενθουσιασμό την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι τέσσερις μεσογειακές χώρες, Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία μπορούν να διαδραματίσουν έναν πολύ σημαντικό και ιδιαίτερο ρόλο στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ δήλωσε ενθουσιασμένος για τη μεγάλη υποδοχή που επιφύλαξε ο ελληνικός λαός στην ένταξη της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

    Τέλος, ο κ. Πρόντι δήλωσε ότι θα περάσει τις διακοπές του στην Ελλάδα, την οποία υπεραγαπά.

    [05] Ο ΟΗΕ ΑΝΑΖΗΤΑ 21 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Γενεύη, 23 Ιουνίου 2000 (20:45 UTC+2)

    Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση σήμερα για τη συγκέντρωση 21.7 εκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά τροφίμων και φαρμάκων που θα σταλούν στους Τσετσένους, εντός και εκτός των ορίων της ρωσικής δημοκρατίας.

    Αξιωματούχοι του ΟΗΕ ανέφεραν ότι είναι πολύ νωρίς για να επιστρέψουν 200.000 πρόσφυγες από την Ινγκουσετία στην Τσετσενία, όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις Ρώσων και ανταρτών.

    Την έκκληση προς τις δωρήτριες χώρες απηύθυνε ο Τζον Μακάλιν, συντονιστής του ΟΗΕ στην Ρωσική Ομοσπονδία και τόνισε ότι τα χρήματα είναι αναγκαία για να συνεχιστεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Τσετσενία για το 2000.

    O.K.

    [06] ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιουνίου 2000 (20:26 UTC+2)

    "Τα ναρκωτικά είναι ένα παιχνίδι που η μοναδική περίπτωση να το κερδίσει κανείς είναι να μην το παίξει ποτέ. Αποτελούν πληγή στο σώμα της κοινωνίας που πρέπει να σκύβει με ενδιαφέρον, ουσία και προοπτική, πάνω στα προβλήματα των νέων ανθρώπων, πάνω στις αιτίες που δημιουργούν και διογκώνουν το πρόβλημα". Τα παραπάνω τονίζει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος στο μήνυμα του για την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών, την 26 Ιουνίου 2000.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος υπογραμμίζει ότι στη Θεσσαλονίκη της νιότης, της ζωντάνιας και της ελπίδας, η πρόληψη κατά των ναρκωτικών αποτελεί προϋπόθεση για την αναγέννηση της ίδιας της κοινωνίας της πόλης. Ο δήμος προχωρά σε συνεργασία με φορείς της πόλης και με τον ΟΚΑΝΑ στην ίδρυση και λειτουργία δύο Κέντρων Πρόληψης και Ενημέρωσης. Το ένα ήδη λειτουργεί στην οδό Καρακάση 1, ενώ σύντομα πρόκειται να εγκαινιαστεί και το δεύτερο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Κλεισούρα 4.

    Παράλληλα, ο δήμος Θεσσαλονίκης ενισχύει τις αθλητικές υποδομές της πόλης, προωθώντας τον αθλητισμό ως αντίδοτο ελευθερίας, αγωνιστικότητας και διακρίσεων, σε μία μάστιγα που εξαρτά, απονευρώνει, που οδηγεί τα νιάτα μας στον αφανισμό, υπογραμμίζει ο κ. Παπαγεωργόπουλος στο μήνυμα του.

    "Θεωρούμε τη συνεργασία των πολιτών και των φορέων της πόλης μας απαραίτητη στην προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει, γι' αυτό προωθούμε προγράμματα ευαισθητοποίησης και συστράτευσης, ιδιαίτερα στους χώρους της εκπαίδευσης και της νεολαίας", σημειώνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

    Καταλήγοντας, ο κ. Παπαγεωργόπουλος αναφέρει ότι η αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών είναι υπόθεση όλων μας, είναι υπόθεση ποιότητας της κοινωνίας, αλλά κυρίως είναι χρέος προς μία γενιά που δικαιούται περισσότερη προσοχή και καλύτερη αντιμετώπιση, μία γενιά που έρχεται με ελπίδες και οράματα, τα οποία πρέπει να στηριχθούν και να διαφυλαχθούν έναντι κάθε μορφής απειλής και επιβουλής.

    [07] Ο Ρ. ΠΡΟΝΤΙ ΓΙΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

    Αθήνα, 23 Ιουνίου 2000 (20:25 UTC+2)

    Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, με την οποία κατάφερε να επιτύχει τα αποτελέσματα που της εξασφάλισαν την ένταξη στην ΟΝΕ εξήρε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι στην ομιλία του με θέμα "Η ελληνική οικονομία και η υιοθέτηση του ευρώ" στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

    Ο κ. Πρόντι τόνισε ότι στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης και παρά την απελευθέρωση της κίνησης των κεφαλαίων, η αυστηρή νομισματική και συναλλαγματική πολιτική της Ελλάδας από το 1995 διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη μείωση του πληθωρισμού και στη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για χαμηλό πληθωρισμό στο μέλλον.

    Σημείωσε ότι μία άλλη μείζων επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης ήταν η αντιμετώπιση των αυξανόμενων δημοσιονομικών ανισορροπιών που επί μακρόν επηρέαζαν αρνητικά τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας. Είπε ότι εφαρμόστηκαν αποφασιστικά φορολογικές μεταρρυθμίσεις και διορθώθηκαν σταδιακά οι σημαντικές δημοσιονομικές ανισορροπίες του δημόσιου τομέα.

    "Ολα αυτά συνέβαλαν στην καθιέρωση ενός κλίματος σταθερότητας σε μία χώρα, όπου τα δημόσια οικονομικά, στο παρελθόν, υπήρξαν ιδιαίτερα ευάλωτα σε αρνητικές προσδοκίες και αλλαγές των διεθνών συνθηκών", πρόσθεσε.

    Ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι η αξιοπιστία στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής αποτέλεσε ουσιώδη παράγοντα και ότι η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε την αξιοπιστία αυτή με το σωστό συνδυασμό πολιτικών μέτρων και τη συνεπή εφαρμογή των προγραμμάτων σύγκλισης, ειδικότερα μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

    Ως αποτέλεσμα των ανωτέρων, τόνισε, μειώθηκαν σημαντικά τα ασφάλιστρα πιστώσεων και τα επιτόκια, περιορίζοντας το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και ενισχύοντας τις ιδιωτικές επενδύσεις.

    "Από το 1998 οι ακαθάριστες δημόσιες επενδύσεις, υπερέβησαν συνολικά το γενικό δημοσιονομικό έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ, μολονότι οι τρέχουσες δαπάνες εξακολουθούν να επηρεάζουν καθοριστικά τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας.

    Πολλοί οικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι ο τομέας της προσφοράς στην ελληνική οικονομία βελτιώνεται, προσελκύοντας τις ξένες εκείνες επενδύσεις που είναι θεμελιώδους σημασίας για τη μακροπρόθεσμη οικονομική επιτυχία της Ελλάδας. Στο σημείο, αυτό ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι χρηματοδοτικές εισροές από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι προετοιμασίες ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 επιβάλλουν την ένταση των προσπαθειών για την αποπεράτωση όλων των βασικών έργων υποδομής στην Ελλάδα", είπε.

    Εξέφρασε την ικανοποίησή του, γιατί διαπίστωσε, όπως τόνισε, ότι οι κοινωνικοί εταίροι στην Ελλάδα φαίνεται να επωμίζονται το μερίδιο της ευθύνης τους για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Σημείωσε ότι η πρώτη σημαντική ένδειξη της κοινής προσπάθειάς τους ήταν η συλλογική μισθολογική σύμβαση στον ιδιωτικό τομέα το 1998, μετά την υποτίμηση της δραχμής. Πρόσθεσε ότι με τη συμφωνία αυτή ξεκίνησε μία περίοδος συγκρατημένων μισθολογικών αυξήσεων, συνδεδεμένων με τις αυξήσεις στην παραγωγικότητα και ότι θετικό δείγμα ανάλογης συγκράτησης είναι φέτος η ανανέωση των διετών μισθολογικών συμφωνιών το Μάιο.

    Τόνισε ότι τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι οι οικονομικές προοπτικές για το σύνολο της Ευρώπης βελτιώνονται, ότι η Ευρώπη δρέπει σήμερα τους καρπούς των υγιών οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών.

    "Οι εξελίξεις αυτές και τα υγιή θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, άρχισαν επίσης να αντικατοπτρίζονται στην ισχυροποίηση του ευρώ", είπε τονίζοντας ότι στο πλαίσιο της συνολικής αυτής εικόνας, η ελληνική οικονομία άρχισε και αυτή να γεύεται τα οφέλη από το γεγονός ότι η κυβέρνηση πέτυχε μακροοικονομική σταθερότητα και εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών.

    Ο κ. Πρόντι επισήμανε ότι η Ελλάδα καλείται να διαδραματίσει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στις σχέσεις της Ε.Ε. με την υπόλοιπη την Ευρώπη, ότι αναπτύσσει ήδη εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς με γειτονικές χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης συμβάλλοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική τους ανάπτυξη και στη γενικότερη σταθερότητά τους.

    "Και στην περίπτωση, αυτή η ένταξη στη ζώνη ευρώ θα δώσει στην Ελλάδα ακόμα μεγαλύτερο κύρος και θα τη βοηθήσει να διεκπεραιώσει το σταθεροποιητικό της ρόλο στην Ευρώπη ακόμα πιο αποτελεσματικά, προς όφελος και των γειτονικών οικονομιών", τόνισε.

    Ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να υπάρξει επανάπαυση στις δάφνες, καθώς τα προσεχή έτη εμπεριέχουν νέες προκλήσεις και μεγάλες ευκαιρίες για τη ζώνη ευρώ, συνολικά, και για κάθε χώρα της ζώνης ευρώ. Ανέφερε ότι η ανταγωνιστικότητα σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία, η γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης, η διεύρυνση της Ενωσης, είναι ορισμένες από τις προκλήσεις για τις οποίες πρέπει να προετοιμαστούν οι χώρες της ζώνης του ευρώ, ώστε να τις αντιμετωπίσουν.

    Τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει αυστηρά το πρόγραμμα σύγκλισής της για να επιτευχθεί η ομαλή λειτουργία της οικονομίας εντός της ζώνης του ευρώ και επιπλέον πρέπει να συνεχίσει να υλοποιεί τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε μία πραγματικά ανταγωνιστική αγορά και θα εξασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη διατήρηση της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας.

    Παρατήρησε ότι η αναγκαία η περικοπή των δημοσίων δαπανών και η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, ώστε να καταστεί αποδοτικότερος ο δημόσιος τομέας και επισήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει μέτρα για την ταχεία μείωση του δημοσίου χρέους.

    Εξέφρασε τέλος την πεποίθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο γνωρίζει τα ζητήματα αυτά, αλλά έχει ήδη λάβει τις σωστές αποφάσεις για την αντιμετώπισή τους.

    "Ευελπιστώ ότι θα δω την Ελλάδα να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και να επωφελείται από τις ευκαιρίες της συμμετοχής της στο ενιαίο νόμισμα με την ίδια αποφασιστικότητα που επέδειξε εκπληρώνοντας τα κριτήρια ένταξής της στο ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη την προσήλωση στους στόχους και την πολιτική βούληση που επιδείξατε ήδη, οι προοπτικές είναι ευοίωνες και εύχομαι στην Ελλάδα και στο θαυμάσιο λαό της κάθε επιτυχία", κατέληξε.

    [08] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Νέα Υόρκη, 23 Ιουνίου 2000 (20:24 UTC+2)

    Ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ Σεργκέι Λάβροφ αποχώρησε από τη συζήτηση για τα Βαλκάνια στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όταν ένας Γιουγκοσλάβος διπλωμάτης αποκλείστηκε από τις συνομιλίες.

    Ο κ. Λάβροφ είπε ότι η συζήτηση για τα Βαλκάνια χωρίς της συμμετοχή της Γιουγκοσλαβίας είναι ανοησία όταν το Συμβούλιο αποφάσισε να απομακρύνει από τις συνομιλίες τον Γιουγκοσλάβο διπλωμάτη Βλάντισλαβ Γιοβάνοβιτς.

    Ο πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ζήτησε την ψηφοφορία για την απομάκρυνση του Γιοβάνοβιτς γιατί εκπροσωπεί μια κυβέρνηση της οποίας ο επικεφαλής κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου.

    Ο κ. Γιοβάνοβιτς ζήτησε να συμμετέχει στη συζήτηση ως ουδέτερος ενώ η Ουκρανία τάχθηκε υπέρ της παρουσίας του στη συζήτηση.

    O.K.

    [09] Γ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΣΧΕΔΙΑΖΑΜΕ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιουνίου 2000 (20:23 UTC+2)

    Διευκρινίσεις για την αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων στην οποία προχώρησε χθες η ALPHA BANK, εξομοιώνοντας τα δραχμικά επιτόκια των καταναλωτικών δανείων, με εκείνα του ευρώ, έκανε από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του Ομίλου Γιάννης Κωστόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στην άτυπη συνάντηση τραπεζιτών και πολιτικών προσωπικοτήτων, που διεξήχθη σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Κωστόπουλος υπογράμμισε ότι η κίνηση αυτή σχεδιαζόταν έξι μήνες πριν, αλλά δεν μπορούσε να πάρει "σάρκα και οστά" λόγω των περιοριστικών μέτρων που είχε επιβάλλει η Τράπεζα της Ελλάδος για αντιπληθωριστικούς λόγους, αλλά και γιατί δεν είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες συγχώνευσης της Πίστεως με την Ιονική.

    "Το κάναμε εξαρχής σε ευρώ για να απλοποιήσουμε τη ζωή μας. Στο τέλος του έτους τα επιτόκια θα είναι σε ευρώ και αυτό κάναμε", ανέφερε χαρακτηριστικά για τη μείωση των επιτοκίων, προσθέτοντας ότι ως το τέλος του χρόνου όλα τα προϊόντα του Ομίλου θα είναι σε ευρώ.

    Περαιτέρω, διέψευσε σενάρια που φέρουν την ALPHA BANK να αποτελεί "στόχο" του Ομίλου Λάτση να συνεργάζεται με αυτόν και αναφέρθηκε με έμφαση στην πορεία που ακολούθησε ο Ομιλος του όλα αυτά τα χρόνια.

    Αναφερόμενος στο Χρηματιστήριο, ο κ. Κωστόπουλος εκτίμησε ότι για τους επόμενους δύο μήνες, το σκηνικό θα είναι το ίδιο, επεσήμανε όμως ότι η όλη αρνητική κατάσταση που "ταλανίζει" τη χρηματιστηριακή αγορά δεν έχει αιτία, χαρακτηρίζοντας την όλη κατάσταση περίεργη.

    Στο μεταξύ, οι 35 τραπεζίτες και οι προσωπικότητες της πολιτικής σκηνής από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Γερμανία και άλλες χώρες, έβαλαν στο "μικροσκόπιο" τις τρέχουσες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες.

    Η άτυπη αυτή συνάντηση, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, έγινε φέτος στη Θεσσαλονίκη, πόλη, η οποία όπως επισημάνθηκε, θα διαδραματίσει "ηγετικό" ρόλο στην περιοχή της Βαλκανικής, λόγω των πλεονεκτημάτων που παρουσιάζει, με "κυρίαρχο" αυτό της γεωγραφικής της θέσης.

    [10] ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Βελιγράδι, 23 Ιουνίου 2000 (20:00 UTC+2)

    Η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση κατέθεσε προσχέδιο νόμου κατά της τρομοκρατίας στην ομοσπονδιακή Βουλή προς επείγουσα υιοθέτηση, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

    Επικαλούμενο κυβερνητική ανακοίνωση, αναφέρει ότι το νομοσχέδιο στηρίχτηκε στο μοντέλο των χωρών που απειλούνται από τρομοκρατία, όπως Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Ιρλανδία.

    "Υιοθετήθηκαν λύσεις από τις νομοθεσίες αυτών των χωρών που απαιτούνται για την επαρκή αντιμετώπιση των εγκληματικών ενεργειών και τρομοκρατίας, με πλήρη σεβασμό και συνταγματικές εγγυήσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες του πολίτη" υποστηρίζεται.

    Υπουργοί της κυβέρνησης προέτρεπαν την άμεση υιοθέτηση νόμου κατά της τρομοκρατίας, μετά από σειρά μυστηριωδών δολοφονιών διακεκριμένων προσώπων της χώρας και βομβιστικών επιθέσεων στα σύνορα της Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο.

    Η κυβερνητική εφημερίδα του Βελιγραδίου "Πολίτικα", έγραψε ότι "περιμένουμε την έγκριση του αντιτρομοκρατικού νόμου τις επόμενες δέκα μέρες ώστε να αντιμετωπίσουμε το παγκόσμιο κακό και να το εξαλείψουμε από το έδαφός μας", επικαλούμενη δήλωση του Σέρβου υπουργού Δικαιοσύνης, Ντράγκολιουμπ Γιάνκοβιτς.

    Ο κ.Γιάνκοβιτς πρόσθεσε, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι η τρομοκρατία είναι η τελική προσπάθεια της Δύσης να αποσταθεροποιήσει τη Γιουγκοσλαβία, μετά την αποτυχία της να το πετύχει με την επιβολή κυρώσεων, με τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ και με την επιμονή της να προσφέρει βοήθεια στην αντιπολίτευση.

    Η αντιπολίτευση φοβάται ότι ο νόμος θα χρησιμοποιηθεί εναντίον της, καθώς ήδη η κυβέρνηση χαρακτήρισε τη φοιτητική οργάνωση Otpor ως τρομοκρατική και την κατηγορήσε ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία υψηλόβαθμου αξιωματούχου της κυβέρνησης το Μάιο.

    [11] Ο Α. ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΣΤΗΝ 3η ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΣΥΝΟΔΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

    Αθήνα, 23 Ιουνίου 2000 (19:45 UTC+2)

    Στην 3η Ευρωμεσογειακή Σύνοδο υπουργών Βιομηχανίας, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Λεμεσό της Κύπρου, συμμετείχε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αλέξανδρος Καλαφάτης. Στη Σύνοδο συμμετείχαν εκπρόσωποι των 15 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και 12 μεσογειακών χωρών.

    Ο κ. Καλαφάτης, στην παρέμβαση του, τόνισε ιδιαίτερα την αναγκαιότητα για την περαιτέρω ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επειδή αποτελούν τη βάση για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Βιομηχανίας και την αύξηση της απασχόλησης.

    Παρουσίασε τα μέτρα της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης για τις προαναφερόμενες επιχειρήσεις και υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν συστηματικές προσπάθειες διάχυσης των νέων τεχνολογιών στους τομείς της επικοινωνίας και της πληροφορίας, στις οικονομίες των μεσογειακών χωρών.

    Τέλος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης εξέφρασε την άποψη ότι η ισόρροπη ανάπτυξη των μεσογειακών χωρών πρέπει να βασίζεται στη μεταξύ τους συνεργασία και επισήμανε την ανάγκη διαφάνειας στη διαχείριση των κονδυλίων.

    Η Σύνοδος κατέληξε σε συμπεράσματα σχετικά με τη νέα στρατηγική για την περιφερειακή Ευρωμεσογειακή βιομηχανική συνεργασία η οποία συμπυκνώνεται στους άξονες της προώθησης των επενδύσεων, της καινοτομίας και ποιότητας, των μέσων και μηχανισμών της Ευρωμεσογειακής αγοράς και της ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    [12] ΡΩΣΙΑ: ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΥΠΕΡΕΞΟΥΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ

    Μόσχα, 23 Ιουνίου 2000 (19:40 UTC+2)

    Η ρωσική βουλή ενέκρινε μετά από πολλές αντιδράσεις νομοσχέδιο που αφορά στη δημιουργία επτά περιφερειών που θα επιβλέπουν τις 89 αυτόνομες δημοκρατίες της χώρας και το δικαίωμα που θα αποκτήσει ο Ρώσος πρόεδρος να αποπέμπει κυβερνήτες και να τους αφαιρεί την έδρα από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Ανω Βουλή).

    Το νομοσχέδιο ενέκριναν 308 βουλευτές και 86 ψήφισαν κατά, ενώ υπήρξαν τρεις αποχές. Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο πρέπει να εγκρίνει το νομοσχέδιο και οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι πολύ δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο.

    Οι Κομμουνιστές αντιτίθενται στο νομοσχέδιο και ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Ιγκορ Στρόγιεφ, στενός φίλος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την αντίθεσή του στη βουλή για το νόμο αυτό.

    Ο.Κ.

    [13] Η ΣΥΡΙΑ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΙΣΡΑΗΛ

    Δαμασκός, 23 Ιουνίου 2000 (19:31 UTC+2)

    Η Συρία είναι πρόθυμη να αρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Φαρούκ αλ-Σαρά, τονίζοντας όμως ότι η Δαμασκός δεν θα υποχωρήσει στην απαίτησή της για επιστροφή του συνόλου των εδαφών που κατέχει το Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν.

    Ο κ. Αλ-Σαρά ανέφερε ότι η Συρία δεν μπορεί να υποχωρήσει στο ζήτημα της συνοριακής γραμμής της 4ης Ιουνίου του 1967, αναφερόμενος στα σύνορα των δύο κρατών όπως αυτά ίσχυαν πριν από τον πόλεμο.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, που ολοκλήρωσε την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή εξέφρασε την άποψη ότι η μετάβαση της εξουσίας στη Συρία γίνεται ομαλά, παρά τους φόβους διπλωματών ότι ο άπειρος Αλ-Ασαντ δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στο έργο προώθησης των ειρηνευτικών συνομιλιών.

    Ο.Κ.

    [14] ΔΑΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 23 Ιουνίου 2000 (19:31 UTC+2)

    Συμφωνία για τη χορήγηση δανείου 63,3 εκατομμυρίων δολαρίων από την Παγκόσμια Τράπεζα για τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας στη Βουλγαρία, υπεγράφη στη Σόφια από τον εκπρόσωπο της Τράπεζας Αντριου Βόρκινγκ και τον υπουργό Οικονομικών Μουραβέι Ράντεφ.

    Αναμένεται το πρώτο μέρος του δανείου να εκταμιευτεί από τη Βουλγαρία μέσα στο καλοκαίρι.

    Ο υπουργός Υγείας Ιλκο Σέμερτζιεφ, παρουσία του οποίου υπεγράφη η συμφωνία, τόνισε ότι τα χρήματα θα αξιοποιηθούν και για την υλοποίηση προγράμματος επαγγελματικής στήριξης των απολυθέντων από το εθνικό σύστημα υγείας εξαιτίας των διαρθρωτικών αλλαγών.

    Κ.Κ.

    [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΥΕΝ - ΝΗΟΓΝΩΜΟΝΩΝ

    Αθήνα, 23 Ιουνίου 2000 (19:26 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα η προγραμματισμένη έβδομη συνάντηση υπηρεσιακών παραγόντων του Κλάδου Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και εκπροσώπων εξουσιοδοτημένων Νηογνωμόνων.

    Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν οι διαδικασίες εισαγωγής και ομοιόμορφης εφαρμογής του Εναρμονισμένου Συστήματος Επιθεωρήσεων και Πιστοποίησης πλοίων σύμφωνα με τις ισχύουσες Διεθνείς Συμβάσεις.

    Επίσης, επί «τάπητος» τέθηκε και ο προγραμματισμός ελέγχων των εξουσιοδοτημένων Νηογνωμόνων από τον ΚΕΕΠ σύμφωνα με άρθρο 11 της οδηγίας 94/57 για την διετία 2000-2001, ενώ έμφαση δόθηκε και στις προτεινόμενες τροποποιήσεις των Πιστοποιητικών τύπου Α και Β (πιστοποιητικά διατήρησης κλάσης) για τα ελληνικά εμπορικά πλοία.

    Η αξιολόγηση και παρακολούθηση των υποπρομηθευτών και των προμηθευτών υπηρεσιών, οι οποίες σχετίζονται με τις προβλεπόμενες από την ισχύουσα Νομοθεσία επιθεωρήσεις με στόχο την εξασφάλιση ομοιόμορφης αντιμετώπισης του θέματος για τα ελληνικά εμπορικά πλοία, αποτέλεσε ένα άλλο ζήτημα που εστίασαν την προσοχή τους οι συμμετέχοντες.

    Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που άπτονται του τρόπου έκδοσης των πιστοποιητικών που εκδίδονται από τους Νηογνώμονες για τα ελληνικά εμπορικά πλοία.

    [16] Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΤΣΕΤΣΕΝΩΝ

    Μόσχα, 23 Ιουνίου 2000 (19:18 UTC+2)

    Η Ρωσία κατηγόρησε ξανά τη Γεωργία ότι ανέχεται τη παρουσία περισσότερων από 800 Τσετσένων ανταρτών στην επικράτεια της και τους βοηθάει μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

    Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου για ζητήματα Τσετσενίας Σεργκέι Γιαστρζέμπσκι δήλωσε ότι υπάρχουν αποδείξεις για την παρουσία Τσετσένων στη Γεωργία και πρόσθεσε ότι η Τιφλίδα δεν κάνει τίποτα, αντίθετα οι τοπικές αρχές στηρίζουν τους αντάρτες.

    Οι αρχές της Γεωργίας αρνούνται την παρουσία Τσετσένων στα εδάφη τους, ενώ Γεωργιανός αξιωματούχος ανέφερε ότι οι κατηγορίες αποτελούν ιδεολογικό πόλεμο της Μόσχας που υπονομεύεται από ιμπεριαλιστικές τάσεις.

    Η Μόσχα από την αρχή των επιχειρήσεων στη Τσετσενία κατηγορεί τη Γεωργία ότι βοηθάει τους αντάρτες και τους προσφέρει καταφύγιο.

    O.K.

    [17] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΝΑΤΟΪΚΗ ΑΣΚΗΣΗ "COMPERATIVE DRAGON 2000"

    Τίρανα, 23 Ιουνίου 2000 (19:15 UTC+2)

    Tου Κλέαρχου Λιάτη

    Ξεκίνησε σήμερα στα Τίρανα η στρατιωτική άσκηση "Comperative Dragon 2000", η τελετή έναρξης της οποίας πραγματοποιήθηκε στη στρατιωτική Ακαδημία της Αλβανίας.

    Στην τελετή παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, ο πρωθυπουργός, Ιλίρ Μέτα, εκπρόσωποι της αλβανικής κυβέρνησης, αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων και ο διοικητής των δυνάμεων ξηράς του ΝΑΤΟ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στρατηγός Ταμέρ Ακ Μπας.

    Στην ομιλία του ο Αλβανός πρόεδρος δήλωσε ότι η στρατιωτική άσκηση αποτελεί το σημαντικότερο γεγονός του 2000 για τον αλβανικό στρατό, ενώ δίνει στη χώρα την ευκαιρία για ανταλλαγή εμπειρίας με τις χώρες που συμμετέχουν στη στρατιωτική άσκηση. "Εκτιμώ την άσκηση ως μία ευκαιρία κοινής συνεργασίας ως μία ενιαία ομάδα" είπε ο κ.Μεϊντάνι.

    Από την πλευρά του ο στρατηγός Ακ Μπας, συνεχάρη την Αλβανία για την υποστήριξή της στην οργάνωση της "Comperative Dragon 2000" και πρόσθεσε πως πρόκειται για μία ακόμη ευκαιρία για την περαιτέρω ενίσχυση της Αλβανίας με τις χώρες που συμμετέχουν στην άσκηση, αλλά και για την ενίσχυση της φιλίας.

    Στην στρατιωτική συμμαχική άσκηση συμμετέχουν 14 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και χώρες μέλη του προγράμματος "Συνεργασία για την Ειρήνη".

    [18] ΜΟΝΟ ΤΟ 15% ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΕΠΙΔΟΚΙΜΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΣΤΟΦ

    Σόφια, 23 Ιουνίου 2000 (19:11 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις εκτιμήσεις των πολιτών και των βουλευτών σχετικά με τον τρόπο, κατά τον οποίο γίνεται η διακυβέρνηση της Βουλγαρίας σήμερα.

    Αυτό φανερώνουν τα αποτελέσματα της έρευνας του πρακτορείου "Vitosha Reaserch" που πραγματοποιήθηκε με θέμα "Η κρατική διακυβέρνηση διαθέσεις της κοινής γνώμης και της πολιτικής ελίτ στη Βουλγαρία", ανάμεσα σε Βούλγαρους πολίτες και βουλευτές.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ πάνω από το 50% των βουλευτών είναι ικανοποιημένοι από τη διακυβέρνηση της χώρας προς το παρόν, παρόμοια άποψη συμμερίζεται μόνο το 15% του βουλγαρικού πληθυσμού.

    Πιο δυσαρεστημένοι από την διακυβέρνηση της χώρας είναι οι φτωχοί, οι άνθρωποι από τα αδύνατα στρώματα της κοινωνίας και οι άνεργοι, οι ψηφοφόροι των αντιπολιτευόμενων πολιτικών δυνάμεων, οι κάτοικοι των χωριών και μικρών πόλεων, καθώς και οι εκπρόσωποι των μειονοτήτων.

    Σύμφωνα με τους Βούλγαρους πολίτες, το μεγαλύτερο μέρος των κρατικών οργανισμών δεν λειτουργούν αρκετά αποτελεσματικά. Υψηλότερης εκτίμησης χαίρουν τα ΜΜΕ στη Βουλγαρία.

    Σε αντίθεση με τους πολίτες, οι βουλευτές εκτιμούν σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας. Στις πρώτες τρεις θέσεις οι βουλευτές κατατάσσουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη βουλγαρική Βουλή και την βουλγαρική κυβέρνηση.

    Ανάμεσα στον βουλγαρικό πληθυσμό δημοφιλέστερη κατά τα χρόνια των δημοκρατικών αλλαγών θεωρείται η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Στέφαν Σοφιγάνσκι την άνοιξη του 1997.

    Στη δεύτερη θέση οι ερωτηθέντες κατατάσσουν τις κυβερνήσεις του νυν πρωθυπουργού της χώρας, Ιβάν Κόστοφ, και της Ρενέτα Ιτζόβα, η οποία διετέλεσε πρωθυπουργός άλλης μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης.

    Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η κοινή γνώμη θα ψήφιζε για τη λήψη όλων των μέτρων που οδηγούν σε αύξηση των φόρων για τους πλούσιους, καθώς και για την εκπόνηση ισχυρών κοινωνικών προγραμμάτων.

    Σχετικά με την ανάγκη διαφύλαξης της εθνικής ανεξαρτησίας στη διακυβέρνηση της χώρας, το μεγαλύτερο μέρος των ερωτηθέντων κατηγορηματικά υποστηρίζει ότι δε θέλει ανάμειξη από κάποια ξένη χώρα ή διεθνή οργάνωση στις εσωτερικές υποθέσεις της Βουλγαρίας.

    Η πλειοψηφία των Βούλγαρων βουλευτών, αλλά και το 50% των ερωτηθέντων Βούλγαρων πολιτών δεν στηρίζουν την άποψη ότι οι άνθρωποι που δε μιλούν τη βουλγαρική γλώσσα, δεν πρέπει να έχουν το δικαίωμα ψήφου. Παρατηρείται και συναίνεση σχετικά με την συμμετοχή των πολιτών στη λήψη σπουδαίων κρατικών αποφάσεων.

    Πάνω από το 70% από τις δύο ομάδες ερωτηθέντων συμφωνούν ότι η βουλγαρική κυβέρνηση πρέπει κατά διαστήματα να ζητάει την άποψη της κοινής γνώμης.

    [19] ΗΓΕΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ PCS ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Αθήνα, 23 Ιουνίου 2000 (18:59 UTC+2)

    Η Professional Computer Services (PCS), μέλος του LogisDIS Group, συνεχίζει τις επιτυχίες της στον απαιτητικό χώρο της μηχανογράφησης των ΑΕΔΑΚ και των αντιστοίχων Αμοιβαίων Κεφαλαίων τους, υπογράφοντας συμβάσεις με αντίστοιχες εταιρίες της κυπριακής αγοράς. Κατ' αυτόν τον τρόπο οι δραστηριότητες της εταιρίας εξαπλώνονται πέραν της ελληνικής αγοράς, με την εξαγωγή των λύσεών της.

    Η επιτυχία της PCS, έγκειται στο γεγονός ότι οι εννέα από τις δέκα εταιρίες που δραστηριοποιούνται επίσημα στο χώρο αυτό, είναι πελάτες της. Η πληθώρα των συμβάσεων αυτών περιλαμβάνει την αγορά όλων των λύσεων που προσφέρει η PCS στο χώρο αυτό και συγκεκριμένα της λύσης του back office (Γενική Λογιστική, Μεριδιούχοι, Χαρτοφυλάκια), του front office (Καταστήματα και Ασφαλιστικά Γραφεία), του reporting (Discoverer Tool), της Θεματοφυλακής, της ασφάλειας δεδομένων (security & auditing) και των εξειδικευμένων προϊόντων (unit linked).

    Πελάτες της PCS, πέραν των είκοσι ΑΕΔΑΚ στην Ελλάδα, είναι πλέον και οι κυπριακές CLR Fund Management, Universal Insurance, Alpha Bank Limited, Ελληνική Τράπεζα, Bank of Cyprus, Expresstock, Euroinvestment & Finance, Sharelink Financial Services και Akelius Insurance.

    [20] ΟΛΜΠΡΑΙΤ: ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

    Σεούλ, 23 Ιουνίου 2000 (18:58 UTC+2)

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μάντλιν Ολμπράιτ έσπευσε να τονίσει ότι η αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τη Νότια Κορέα δεν αποτελεί αντικείμενο προς συζήτηση στις συνομιλίες που είχε σήμερα στη Σεούλ με τον πρόεδρο της χώρας Κιμ Ντάε Γιουνγκ και τον υπουργό Εξωτερικών Λι Γιουνγκ-Μπιν.

    Η κυρία Ολμπράιτ ενδιαφέρθηκε για τις συνομιλίες που είχε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος με τον ομόλογό του της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ, αλλά και για την υλοποίηση των συμφωνιών που υπεγράφησαν στην Πγιονγιάνγκ.

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε ότι η αποχώρηση των 37.000 στρατιωτών από τη Νότιο Κορέα είναι ακατάλληλη και πρόωρη και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ουάσινγκτον να επιδιώξει την έναρξη διαλόγου με την κυβέρνηση της Πγιονγιάνγκ.

    O.K.

    [21] ΠΕΡΙΠΟΥ 100 ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΤΗ ΝΟΤΙΑ ΣΕΡΒΙΑ

    Πρίστινα, 23 Ιουνίου 2000 (18:55 UTC+2)

    Περισσότεροι από 100 Αλβανοί που ζουν σε χωριό της Νότιας Σερβίας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας κατέφυγαν στο Κόσοβο φοβούμενοι αντίποινα μετά τη δολοφονία δύο ηλικιωμένων Σέρβων, δήλωσε εκπρόσωπος της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

    Οι 103 Αλβανοί εγκατέλειψαν το χωριό τους κοντά στο Μπουγιάνοβατς της Νότιας Σερβίας, την Τετάρτη, αμέσως μετά την ανεύρεση των πτωμάτων των δύο μόνο Σέρβων κατοίκων της κοινότητας, δήλωσε η εκπρόσωπος της UNHCR Πόλα Γκεντίνι.

    Η ίδια είπε ότι μέσα σε 24 ώρες οι περισσότεροι από αυτούς κατέφυγαν στα σύνορα, τρομοκρατημένοι από το ενδεχόμενο αντίποινων από τις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας, που, όπως είπαν, αναπτύχθηκαν στην περιοχή.

    Η εκπρόσωπος της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες πρόσθεσε ότι οι Αλβανοί εγκαταστάθηκαν προσωρινά σε δύο χωριά κοντά στην πόλη Γκνίλιανε, στο βορειοανατολικό τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και ότι είναι "εμφανώς σοκαρισμένοι" εξαιτίας της δολοφονίας των δύο μόνο Σέρβων κατοίκων του χωριού τους και φοβούνται να επιστρέψουν.

    Στην περιοχή του Μπουγιάνοβατς στην κοιλάδα του Πρέσεβο της Νότιας Σερβίας κατοικούν 70.000 Αλβανοί. Στην περιοχή την τελευταία εβδομάδα επικρατεί ένταση μετά από σειρά εκρήξεων κατά τις οποίες τραυματίστηκαν αρκετοί Σέρβοι αστυνομικοί.

    Οι σερβικές αρχές κατηγόρησαν για τις εκρήξεις τους Αλβανούς αντάρτες, που δρουν στην περιοχή με έδρα το χωριό Ντόμπροσιν, κοντά στην αποστρατικοποιημένη ζώνη στα διοικητικά σύνορα Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου.

    Η εκπρόσωπος της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ είπε ότι οι 75 Αλβανοί βρήκαν καταφύγιο στο χωριό Μάνιεβτσι στο Κόσοβο, το οποίο είναι εγκαταλελειμμένο και εξέφρασε την ελπίδα να προωθηθούν σύντομα στο εσωτερικό του Κοσσυφοπεδίου.

    Κ.Γ.

    [22] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

    Μόσχα, 23 Ιουνίου 2000 (18:54 UTC+2)

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισκεφθεί τη Ινδία από τις 2 μέχρι τις 4 Οκτωβρίου του 2000 ανακοίνωσε το Κρεμλίνο μετά από συνάντηση που είχε ο κ. Πούτιν στη Μόσχα με τον Ινδό υπουργό Εξωτερικών Τζάσουαντ Σινγκ.

    Ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι οι σχέσεις συνεργασίας των δυο χωρών στον στρατιωτικό, τεχνικό και οικονομικό τομέα αποτελούν προτεραιότητα για τη Ρωσία και τόνισε ότι βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο.

    O.K.

    [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΠΡΟΝΤΙ

    Αθήνα, 23 Ιουνίου 2000 (18:53 UTC+2)

    Οι δομές που χρειάζεται η Ευρώπη τον 21ο αιώνα ήταν το θέμα της συνάντησης του Κώστα Καραμανλή με τον πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

    Οπως δήλωσε ο κ. Καραμανλής στους δημοσιογράφους, επισήμανε στον κ. Πρόντι την ανάγκη για μία Ευρώπη με υψηλή αποτελεσματικότητα στην οποία όμως θα διασφαλίζεται η δημοκρατική εκπροσώπηση και η διαφάνεια.

    Η Νέα Δημοκρατία τάσσεται υπέρ της ομοσπονδιακής δομής, μέσα στο πλαίσιο της οποίας θα διασφαλίζεται τόσο η εθνική και η πολιτισμική ταυτότητα κάθε κράτους, όσο και η ύπαρξη σαφούς διαχωρισμού των αρμοδιοτήτων της Ενωσης και των κρατών μελών, σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

    Εξάλλου ο κ. Καραμανλής τόνισε το κόμμα του τάσσεται καταρχήν υπέρ της διεύρυνσης, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι έχει σημασία να προσέξουμε να αποτραπεί ο κίνδυνος κλυδωνισμών του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. "Πρώτη προτεραιότητα σε αυτή την κατεύθυνση είναι η ένταξη της Κύπρου, το πολιτικό ζήτημα της οποίας δεν μπορεί να είναι αιτία καθυστερήσεων, εφόσον η Κύπρος εκπληρώνει τα κριτήρια της ένταξης", ανέφερε.

    Προτεραιότητα για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι η κοινωνική Ευρώπη, τα μεγάλα ζητήματα της ανεργίας, της επιτακτικής ανάγκης αύξησης και τόνωσης της απασχόλησης, οι περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες, η προστασία των πολιτών, το ζήτημα της νόμιμης και παράνομης μετανάστευσης.

    Επιπλέον, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι μείζον ζήτημα είναι η Ευρώπη να απαντήσει στις μεγάλες προκλήσεις του 21ου αιώνα, κυρίως στην κατεύθυνση της περιβαλλοντικής ισορροπίας και της εφαρμογής των νέων τεχνολογιών.

    Τόνισε, τέλος, ότι είναι πολύ ενδιαφέρουσα η ιδέα του πρόεδρου της Κομισιόν για μία πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της στενότερης μεσογειακής συνεργασίας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 23 June 2000 - 18:14:47 UTC