Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-07-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΣΑ ΔΡΟΣΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ - ΠΟΥΤΙΝ
  • [03] ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ Ο ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
  • [04] ΘΛΙΒΕΡΗ ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ
  • [05] ΑΚΑΡΠΗ Η ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΔΕΔΥ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ Σ.Σ.Ε.
  • [06] ΙΔΡΥΣΗ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ
  • [07] "ΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ ΕΔΡΑΣΑΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ"
  • [08] ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΩΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ
  • [09] ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
  • [10] ΠΡΟΣ ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΡΩΣΙΑΣ - ΠΟΛΩΝΙΑΣ
  • [11] Η ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΝΕΟΥΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ
  • [12] ΧΡ. ΒΕΡΕΛΗΣ: ΣΕ 15 ΜΕ 20 ΜΕΡΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ
  • [13] ΡΩΣΙΑ: ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΓΚΟΥΖΙΝΣΚΙ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ ΣΕ ΗΠΑ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΙΑ
  • [14] ΝΕΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΒΤΚ
  • [15] Ο ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΝΗ ΤΟΥ
  • [16] ΕΦΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΘΩΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΣΕΡΒΟΥ ΜΑΘΗΤΗ
  • [17] 96 ΠΡΟΣΚΟΠΟΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΨΕΚΑΣΜΟ ΓΙΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ
  • [18] ΝΕΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ
  • [19] ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [20] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΗ ΔΟΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ
  • [21] ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ - ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΟΝ ΑΣΚΟ ΛΑΓΚΑΔΑ
  • [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΛΑΜΠΡΟΥ
  • [23] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΣΕ UNICREDITO - ALLIANZ ΠΩΛΗΘΗΚΕ Η BULBANK
  • [24] "ΦΛΕΡΤ" ΟΤΕ - YAHOO

  • [01] ΑΝΑΣΑ ΔΡΟΣΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουλίου 2000 (09:48 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Παπούλιας.

    Επιτέλους μία ανάσα θα πάρει σήμερα η χώρα μας από τον καύσωνα που τόσο πολύ ταλαιπώρησε τις τελευταίες μέρες όλους τους Ελληνες.

    Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει σήμερα σε όλη τη χώρα πτώση της θερμοκρασίας και ο υδράργυρος δε θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία θα σημειώσει μεγάλη πτώση και θα κυμανθεί στους 36 βαθμούς.

    Την Κυριακή θα σημειωθούν και πάλι υψηλές θερμοκρασίας και ο υδράργυρος θα εκτιναχθεί στους 43 βαθμούς, ενώ στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία θα φθάσει τους 38 βαθμούς.

    Μία ανάσα θα υπάρξει τη Δευτέρα όπου η θερμοκρασία θα σημειώσει και πάλι πτώση αλλά από την Τρίτη και πάλι ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 42 με 43 βαθμούς.

    Σύμφωνα με τις νεότερες προβλέψεις των μετεωρολόγων ο καύσωνας θα συνεχιστεί για πολλές ακόμα μέρες και σε πολλές περιοχές η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 44 βαθμούς Κελσίου.

    Χθες σημειώθηκε νέο ρεκόρ κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας. ξεπέρασε τα 8.600 Μεγαβάτ, ενώ η Θεσσαλονίκη κατανάλωση 760 Μεγαβάτ.

    Λόγω όμως της υπερφόρτωσης του δικτύου δημιουργούνται εκτεταμένες βλάβες στην ηλεκτροδότηση κυρίως στο νόμο Αττικής. Στη Θεσσαλονίκη χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έμεινε για μία ώρα το κέντρο της πόλης από τις 7 έως τις 8 το απόγευμα.

    Τα προβλήματα είναι τα ελάχιστα δυνατά υποστήριξε ο βοηθός γενικός διευθυντής της ΔΕΗ Γιώργος Πανέτας. Μίλησε για διακοπές σε τοπικό επίπεδο που δεν μπορούν να αποφευχθούν προσθέτοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα ανεπάρκειας ρεύματος.

    Εκατοντάδες τεχνικοί της ΔΕΗ εργάζονται σε 24ωρη βάση για να μη μείνει η χώρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Πολλοί τεχνικοί έχουν πάει Αθήνα από άλλες περιοχές της χώρας μία και ο νομός Αττικής αντιμετωπίζει τα σοβαρότερα προβλήματα ηλεκτροδότησης.

    Ο πρόεδρος της ΔΕΗ, καθηγητής Δημήτρης Παπούλιας, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μπλακ-άουτ, αναγνώρισε όμως ότι έχει και η επιχείρηση μερίδιο ευθύνης για τα προβλήματα που παρουσιάζονται.

    Είναι απαράδεκτο μία χώρα που θέλει να λέγεται ευρωπαϊκή να μην μπορεί να εγγυηθεί στοιχειωδώς σε περιόδους αιχμής την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στους πολίτες της, δήλωσε ο τομεάρχης της Ν.Δ. Γιώργος Βουλγαράκης.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ - ΠΟΥΤΙΝ

    Μόσχα, 7 Ιουλίου 2000 (17:26 UTC+2)

    Φωτογραφία: Άκης Τσοχατζόπουλος

    Συνάντηση διάρκειας 40 λεπτών είχε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία.

    "Η χώρα σας αποτελεί μοναδικό παράδειγμα συνεργασίας με τη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ", επεσήμανε ο κ. Πούτιν, ενώ ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε στην καταδίκη της τρομοκρατίας και του ισλαμικού φονταμενταλισμού, από τη Ρωσία, αναφορές που έχουν ιδιαίτερη σημασία, σε μια περίοδο που η ρωσική ηγεσία αντιμετωπίζει το πρόβλημα της Τσετσενίας.

    Η Ρωσία βλέπει την Αθήνα ως ένα "δίαυλο επικοινωνίας" με τη Δύση και όχι μόνο με την Ευρώπη, αλλά και με το ΝΑΤΟ. Κατά τη διάρκεια των επαφών του κ. Τσοχατζόπουλου τονίστηκε το θέμα της ανάπτυξης των σχέσεων Ρωσίας - ΝΑΤΟ, μετά την "παγωμένη" χρονιά που πέρασε, λόγω των εξελίξεων στη Γιουγκοσλαβία. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ που έχει αγοράσει στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Ρωσία και θα μπορούσε αυτό το στοιχείο να είναι καθοριστικό στην πορεία των διαπραγματεύσεων με το ΝΑΤΟ.

    [03] ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ Ο ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

    Αθήνα, 7 Ιουλίου 2000 (10:42 UTC+2)

    Σχετικά σύντομα θα κάνει ταξίδι στις ΗΠΑ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, όπου προβλέπεται ότι θα υπογράψει και το μνημόνιο αστυνομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό υφυπουργό Εσωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις.

    Όπως είπε ο κ.Παπανδρέου, κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της τρομοκρατίας με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών.

    Η χθεσινοβραδινή συνάντηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη με τον Αμερικανό αξιωματούχο διήρκησε μισή ώρα και χαρακτηρίστηκε εθιμοτυπική.

    Ο Τζέιμς Ντόπινς συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή.

    [04] ΘΛΙΒΕΡΗ ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

    Βρυξέλλες, 7 Ιουλίου 2000 (10:44 UTC+2)

    Θλιβερή πρωτιά στα τροχαία ατυχήματα, κατέχει η Ελλάδα, καθώς είναι η πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό, μαζί με την Πορτογαλία, τροχαίων ατυχημάτων.

    Ο αριθμός των θανάτων από τροχαία που σημειώθηκαν στην Ελλάδα από το 1990 έως το 1998, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Eurostat), παρουσίασε αύξηση κατά 5%. Την ίδια περίοδο στις υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ ο αντίστοιχος αριθμός παρουσίασε σημαντική μείωση.

    Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, οι νεκροί από τροχαία στη χώρα μας έφτασαν το 1998 στους 212 ανά εκατομμύριο κατοίκων, από 202 που ήταν το 1990.

    Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, 42.600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία το 1998, έναντι 56.400 που ήταν πριν από οκτώ χρόνια.

    Σύμφωνα με τη Eurostat, τη μεγαλύτερη μείωση σε θανάτους από τροχαία ανά εκατομμύριο κατοίκων εμφανίζουν η Αυστρία, η Φινλανδία, η Βρετανία και η Ισπανία, όπου το σχετικό ποσοστό μειώθηκε κατά 35%.

    Από τα στοιχεία προκύπτει επίσης ότι τους ασφαλέστερους δρόμους διαθέτουν η Σουηδία και η Βρετανία, ενώ το 1998 οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν στην Πορτογαλία (243 νεκροί) και στην Ελλάδα (212 νεκροί).

    [05] ΑΚΑΡΠΗ Η ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΔΕΔΥ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ Σ.Σ.Ε.

    Αθήνα, 7 Ιουλίου 2000 (21:03 UTC+2)

    Ακαρπη απέβη η σημερινή τρίτη συνάντηση της ΑΔΕΔΥ με τους υφυπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών Λεωνίδα Τζανή και Γιώργο Δρυ για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

    Η ΑΔΕΔΥ θέτει ως όρο για την υπογραφή της σύμβασης την κάλυψη όλων των οικονομικών της αιτημάτων. Οι δύο υφυπουργοί δήλωσαν ότι τα συνολικά αιτήματα της ΑΔΕΔΥ αντιστοιχούν σε εξωπραγματικές μεσοσταθμικές αυξήσεις της τάξης του 20%που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει εξωπραγματικά. Αντιπρότειναν την παροχή αυξήσεων 2,28% στους μισθούς και 3,3 στις συντάξεις του δημοσίου για το 2001.

    Οπως επισήμανε ο κ. Δρυς για τις παραπάνων αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις θα διατεθεί ποσό 68 δισ. δρχ περισσότερο από αυτό που διατέθηκε για το τρέχον έτος, ενώ η συνολική δαπάνη στον προϋπολογισμό θα ανέλθει στις 2.290.000.000 δρχ.

    Οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ αποχώρησαν από τη συνάντηση δηλώνοντας ότι μετά τις μισθολογικές προτάσεις της κυβέρνησης δεν υπάρχει έδαφος για συζήτηση και συμφωνία ούτε επί των θεσμικών θεμάτων.

    Νέα συνάντηση των τριών πλευρών έχει οριστεί για την άλλη Παρασκευή. Βάσει του νόμου, αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση συλλογικής σύμβασης τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να ζητήσουν τις υπηρεσίες του διαμεσολαβητή.

    [06] ΙΔΡΥΣΗ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ

    Αθήνα, 7 Ιουλίου 2000 (20:50 UTC+2)

    Την ίδρυση φορέα διαχείρισης αγροτουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών υπό τον τίτλο "Αγροτουριστική Α.Ε." ανακοίνωσε σήμερα από την Επίδαυρο ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Ανωμερίτης.

    Ο νέος φορέας θα έχει τη μορφή ανώνυμης εταιρίας, κύριος μέτοχος της οποίας θα είναι το υπουργείο Γεωργίας και οι εποπτευόμενοι από αυτό οργανισμοί.

    Στους πρωταρχικούς στόχους του φορέα είναι η παροχή υποστήριξης στους επαγγελματίες του κλάδου, σε θέματα οργάνωσης, παραγωγής και η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στο υπουργείο Γεωργίας για τη χάραξη στρατηγικής στον αγροτικό τομέα.

    [07] "ΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ ΕΔΡΑΣΑΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ"

    Ερεβάν, 7 Ιουλίου 2000 (20:48 UTC+2)

    Οι οπλοφόροι που είχαν εισβάλει στο κοινοβούλιο της Αρμενίας τον Οκτώβριο και είχαν σκοτώσει οχτώ άτομα, μεταξύ των οποίων και τον πρωθυπουργό, Βάζγκεν Σαρκισιάν, έδρασαν ανεξάρτητα, όπως δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του ο στρατιωτικός εισαγγελέας της χώρας.

    Οι ερευνητές "δεν βρήκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι πίσω από την επίθεση βρίσκονται άλλοι", με επικεφαλής τον Νάιρι Ουνανιάν, πρώην επικεφαλής εθνικιστικού κόμματος της Αρμενίας, είπε ο εισαγγελέας. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι οπλοφόροι, που κατηγορήθηκαν για την επίθεση, ανακάλεσαν προηγούμενες καταθέσεις που είχαν κάνει στην αστυνομία για ανάμειξη πολιτικών προσώπων της Αρμενίας.

    [08] ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΩΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

    Μπάνια Λούκα, 7 Ιουλίου 2000 (20:42 UTC+2)

    Σε απερχία προχώρησαν σήμερα οι υπάλληλοι των Ταχυδρομείων στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας.

    Οι υπάλληλοι των ταχυδρομείων ζητούν βελτίωση των συνθηκών εργασίας, αύξηση των μισθών, καθώς και παραίτηση του υπουργού Μεταφορών Μάρκο Πάβιτς.

    Είχε προηγηθεί ωριαία στάση εργασίας των υπαλλήλων στα Ταχυδρομεία της χώρας στις 26 Ιουνίου και επειδή δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα τους κήρυξαν απεργία.

    Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη γενική απεργία στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου.

    Τα Συνδικάτα Εργαζομένων προειδοποίησαν ότι θα προβούν σε κινοτοποιήσεις διαμαρτυρίας εάν στις συνομιλίες με την κυβέρνηση αναφορικά με τα αιτήματά τους για πακέτο μεταρρυθμίσεων στον εργασιακό τομέα δεν επιτευχθεί πρόοδος.

    Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο δείκτης ανεργίας στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας ανέρχεται στο 50% και προειδοποίησαν ότι δεκάδες χιλιάδες εργάτες κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι όσο συνεχίζονται οι ιδιωτικοποιήσεις.

    Κ.Γ.

    [09] ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Αθήνα, 7 Ιουλίου 2000 (20:37 UTC+2)

    Απέρριψε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών την αίτηση που είχαν καταθέσει συγγενείς16 θυμάτων της πολυκατοικίας στην οδό Ψυχάρη 21στη Μεταμόρφωση που κατέρρευσε στο σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. για την συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας των οικοπεδούχων μέχρι του ποσού των 4 δισ. δρχ.

    Σύμφωνα με την απόφαση οι οικοπεδούχοι δεν είχαν καμία ανάμειξη στην επίβλεψη των εργολαβικών διαδικασιών της πολυκατοικίας.

    [10] ΠΡΟΣ ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΡΩΣΙΑΣ - ΠΟΛΩΝΙΑΣ

    Βαρσοβία, 7 Ιουλίου 2000 (20:32 UTC+2)

    Ο Πολωνός πρόεδρος, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, την επόμενη εβδομάδα στη Μόσχα, με σκοπό την "αναθέρμανση" των διμερών σχέσεων, όπως μετέδωσε το γραφείο τύπου του Πολωνού προέδρου.

    "Επιθυμούμε αυτή η επίσκεψη να σηματοδοτήσει το τέλος της ψυχρής περιόδου στις διμερείς σχέσεις μας" δήλωσε ο σύμβουλος του Κβασνιέβσκι και Πολωνός πρώην πρεσβευτής στη Μόσχα, Στάνισλαβ Τζιόσεκ.

    Σημειώνετε πως οι σχέσεις των δυο χωρών εντάθηκαν μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού το 1989, και επιδεινώθηκαν με την ένταξη της Πολωνίας στο ΝΑΤΟ το 1999.

    Τον Πολωνό πρόεδρο θα συνοδεύει ο υπουργός Οικονομικών και αντιπροσωπεία 16 επιχειρηματίων. Ο Κβασνιέφσκι αναμένεται να συμμετάσχει σε οικονομικές συνομιλίες με αντικείμενο την ενεργοποίηση των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών, η οποία παραμένει στάσιμη, μετά την οικονομική κρίση που έπληξε τη Ρωσία το 1998.

    Ε.Ρ.

    [11] Η ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΝΕΟΥΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Σόφια, 7 Ιουλίου 2000 (20:31 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Η Ρωσία θα μετάσχει στην δημοπρασία για την κατασκευή νέας πυρηνικής μονάδας στη Βουλγαρία σύμφωνα με δηλώσεις του συμβούλου επί των οικονομικών θεμάτων της ρωσικής πρεσβείας στη Σόφια Ανατόλιϊ Ποντστιπάνιν στην εφημερίδα "Στάνταρτ".

    Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα από την Εθνική Επιχείρηση ηλεκτρισμού ανακοινώθηκε ότι η ρωσική πλευρά έχει προτείνει στο Πρακτορείο ενεργειακής της Βουλγαρίας να κατασκευασθεί μια δεύτερη πυρηνική μονάδα ισχύος 660 1000 μεγαβάτ, Ο αντιδραστήρας 660 μεγαβάτ είναι νέας γενιάς, ενώ ο άλλος είναι μια βελτιωμένη παραλλαγή των αντιδραστήρων των 1.000 μεγαβάτ στον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούϊ, εξήγησε ο διευθυντής της Επιτροπής για την χρησιμοποίηση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς Γκιώργκι Καστσίεφ.

    Ακόμη και στην Ρωσία δεν χρησιμοποιείται το νέο μοντέλο αντιδραστήρων των 660 μεγαβάτ, ενώ ο πρώτος τέτοιου είδους αντιδραστήρας κατασκευάζεται τώρα στην Αγία Πετρούπολη, είπε ο Καστσίεφ.

    Εάν αποδεχθούμε την ρωσική προσφορά η κατασκευή νέου αντιδραστήρα των 1.000 μεγαβάτ στο Κοζλοντούϊ ή στο Μπέλενε θα στοιχίσει τρία δισ.. δολάρια, διευκρίνισε ο Καστσίεφ.

    Και τα δύο σχέδια μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως τους αντιδραστήρες 1 και 2 του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούϊ που βάσει της συμφωνίας με την ΕΕ πρέπει να απενεργοποιηθούν ως τα τέλη του 2002, είπε ο Ανατόλιϊ Ποντστιπάνιν, σε δηλώσεις του στη "Στάνταρτ".

    Στο μεταξύ ο γάλλος γερουσιαστής και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής αποστολής Αντρέ Φιλίπ έκανε θετικά σχόλια ιδιαίτερα για τους ειδικούς που εργάζονται στο πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντουϊ μετά την επίσκεψη του εκεί. Στις αρχές αυτής της εβδομάδας ο ίδιος συζήτησε με τη διεύθυνση του σταθμού την κατάσταση και το μέλλον της πυρηνικής ενεργειακής βιομηχανίας της Βουλγαρίας.

    [12] ΧΡ. ΒΕΡΕΛΗΣ: ΣΕ 15 ΜΕ 20 ΜΕΡΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ

    Αθήνα, 7 Ιουλίου 2000 (20:29 UTC+2)

    Σε 15 με 20 μέρες θα κατατεθεί στη βουλή το νομοσχέδιο για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς τηλεπικοινωνιών, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας" ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστος Βερελής.

    Πρόσθεσε, δε, ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι υποχρέωση της χώρας μας απέναντι στην ΕΕ, ενώ στα οφέλη από το νομοσχέδιο συμπεριέλαβε την ενίσχυση του ανταγωνισμού και του ρόλου της αγοράς στην ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών, την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, θα φέρει καλύτερες τιμές, την καλύτερη εξυπηρέτηση.

    Επίσης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο έχει και μια σειρά από υποχρεώσεις τις οποίες θα έχουν πλέον συγκεκριμένα οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες απέναντι στους χρήστες

    Περαιτέρω, εκτίμησε ότι θα υπάρξει αύξηση των θέσεων εργασίας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, μέσω του υπερδιπλασιασμού της αγοράς, η οποία θα φτάσει από τα 2 τρισ. στα 5 τρισ. δρχ.

    Παράλληλα, επισήμανε ότι έγινε ζημιά στον ΟΤΕ επειδή δεν άνοιγε την πόρτα στον ανταγωνισμό, ενώ τόνισε ότι θα έχει μόνο οφέλη από αυτή την ιστορία διότι θα συμμετέχει πλέον σε μια πολύ μεγαλύτερη πίτα με το άνοιγμα αυτό το οποίο θα γίνει.

    Για την Ολυμπιακή Αεροπορία σημείωσε ότι η κυβέρνηση περιμένει την γνώμη της αγοράς. Επανέλαβε ότι πρέπει να εισρεύσουν ιδιωτικά κεφάλαια στον εθνικό αερομεταφορέα, μια και η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να την ενισχύσει.

    [13] ΡΩΣΙΑ: ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΓΚΟΥΖΙΝΣΚΙ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ ΣΕ ΗΠΑ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΙΑ

    Μόσχα, 7 Ιουλίου 2000 (20:09 UTC+2)

    Η ρωσική εισαγγελεία απαγόρευσε στον μεγαλοεπιχειρηματία των μέσων ενημέρωσης της χώρας, Βλαντίμιρ Γκουζίνσκι, να πραγματοποιεί επισκέψεις στις ΗΠΑ και την Ισπανία.

    Ο Γκουζίνσκι, ο οποίος είχε συλληφθεί με την κατηγορία υπεξαίρεσης χρημάτων τον προηγούμενο μήνα και αποφυλακίστηκε με την προϋπόθεση ότι δεν θα φύγει από τη χώρα, ζήτησε άδεια να συμμετάσχει στη συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για τις ανθρώπινες ελευθερίες στη Ρωσία, καθώς και να επισκεφτεί την οικογένειά του στην Ισπανία.

    Ο κ. Γκουζίνσκι παραμένει πρόεδρος του ρωσικού δημοσιογραφικού ομίλου Media Most, που είχε ασκήσει κριτική κατά του προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, και της διακυβέρνησής του.

    Ε.Ρ.

    [14] ΝΕΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΒΤΚ

    Σόφια, 7 Ιουλίου 2000 (20:09 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Σκανδαλώδεις αποκαλύψεις γύρω από την συναλλαγή για τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Βουλγαρίας ΒΤΚ και την απόλυση του Αλεξάντερ Μπόζκοφ τέως γενικού διαπραγματευτή με την ΕΕ για την ενταξιακή πορεία της χώρας φέρεται να καταχώρησε η αγγλόφωνη ελληνική εφημερίδα "Νιου Γιούροπ", το οποίο επικαλείται σήμερα η βουλγαρική εφημερίδα "24 ώρες".

    Στο δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι η ιδιωτικοποίηση των βουλγαρικών τηλεπικοινωνιών δεν προχωρεί, γεγονός που μπορεί να στοιχίσει ακριβά στην πορεία της χώρας προς την ΕΕ και ότι ο Μπόζκοφ άσκησε δυσμενή επίδραση πάνω στη στάση της Κομισιόν για την συναλλαγή του ΒΤΚ.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται η "24 ώρες" ο Μπόζκοφ δεν έκανε καμία προσπάθεια να επιδράσει αρνητικά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την λήξη της συναλλαγής για τον ΒΤΚ με την ελληνοολλαβνδική κοινοπραξία ΟΤΕ-KPN.

    Οι ίδιες πηγές απέρριψαν και το ενδεχόμενο αυτός να είναι ο λόγος για την απομάκρυνση του Μπόζκοφ από το αξίωμα αυτό. Η εν λόγω αγγλόφωνη ελληνική εφημερίδα φέρεται να υποστήριξε, σύμφωνα με την "24 ώρες", ότι η κύρια αιτία για την απόλυση του Μπόζκοφ είναι μια μυστική επιστολή που ο ίδιος φέρεται να έστειλε προς τις Βρυξέλλες στην οποία εκφράζεται η άποψη του για την πώληση του ΒΤΚ.

    Επισημαίνεται ότι βουλευτές που έχουν διαβάσει αντίγραφο αυτής της επιστολής υποστηρίζουν ότι σ' αυτήν ο Μπόζκοφ κάνει λόγο για την ύπαρξη ενός λόμπι στην ομάδα εργασίας που ασχολείται με την συναλλαγή αυτή.

    Ισχυρίζεται επίσης ότι στο ίδιο διάστημα όταν ήταν στις Βρυξέλλες ο Μπόζκοφ φέρεται να αγόρασε σπίτι στο Βέλγιο. ΄Οπως γράφει η "24 ώρες" από τις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι κατά την παραμονή του στο Βέλγιο ο Μπόζκοφ φέρεται να συζήτησε δημοσίως το θέμα για τον ΒΤΚ και ότι συνέχει απασχολούσε την Κομισιόν με την συναλλαγή αυτή.

    Την ίδια ώρα η κοινοπραξία έθεσε νέους όρους τους οποίους η βουλγαρική πλευρά θεωρεί απαράδεκτους αναφορικά με την κατάθεση νέων τροπολογιών στον Νόμο των τηλεπικοινωνιών. Εγκυρες πηγές υποστηρίζουν πάντως ότι οι όροι αυτοί δεν θα επηρεάσουν την ολοκλήρωση της συναλλαγής και ότι υπάρχει περιθώριο για την επίτευξη συμβιβασμού.

    [15] Ο ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΝΗ ΤΟΥ

    Αγκυρα, 7 Ιουλίου 2000 (20:02 UTC+2)

    Ο ισλαμιστής πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Νετζμετίν Ερμπακάν, ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για να αποτρέψει την ποινή φυλάκισης και την απαγόρευση συμμετοχής του στην πολιτική ζωή, που του επιβλήθηκαν με κατηγορία την υποκίνησης φυλετικού και θρησκευτικού μίσους, όπως μετέδωσε το Τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    "Θα κάνω αίτηση για την αναθεώρηση της λανθασμένης αυτής απόφασης. Ελπίζω ότι το λάθος θα διορθωθεί" δήλωσε ο Ερμπακάν λίγο μετά την καταδίκη του.

    Ο Ερμπακάν φυλακίστηκε το Μάρτιο για σχόλια που έκανε υπέρ των ισλαμιστών και των Κούρδων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του 1994.

    Ο Ερμπακάν μπορεί να ζητήσει την αναθεώρηση της απόφασης, διαδικασία που σπάνια έχει αποτέλεσμα. Ωστόσο, ο ισλαμιστής πρώην πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να φτάσει μέχρι και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αν χρειαστεί.

    Ε.Ρ.

    [16] ΕΦΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΘΩΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΣΕΡΒΟΥ ΜΑΘΗΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουλίου 2000 (20:01 UTC+2)

    Έφεση κατά της πρόσφατης απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης για το θάνατο του 17χρονου Σέρβου μαθητή, από τα πυρά αστυνομικού, κατέθεσε σήμερα ο Εισαγγελέας Εφετών κ. Βασ. Παπαλεξίου, με το σκεπτικό ότι η ποινή που επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο αστυνομικό ήταν επιεικής.

    Το δικαστήριο καταδίκασε στις 28 Ιουλίου τον ανθυπαστυνόμο Κυριάκο Βαντούλη σε φυλάκιση δύο ετών και τριών μηνών -με τριετή αναστολή- για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, αλλά σύμφωνα με το σκεπτικό του Εισαγγελέα η ποινή θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερη.

    Μετά την εισαγγελική παρέμβαση ο αστυνομικός θα παραπεμφθεί και πάλι σε δίκη και πάλι για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, παρά το γεγονός ότι τόσο οι γονείς του 17χρονου, όσο και οι συμμαθητές του -που βρίσκονταν μαζί του την ώρα του τραγικού συμβάντος- καταγγέλλουν ότι ο αστυνομικός πυροβόλησε εναντίον του από πρόθεση με το υπηρεσιακό του όπλο. Να σημειωθεί ότι λίγες ώρες μετά το τραγικό συμβάν, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών είχε ασκήσει αρχικά σε βάρος του αστυνομικού της ασφάλειας ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, αλλά το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης έκρινε, λίγους μήνες αργότερα, ότι δεν είχε πρόθεση.

    Η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου -που εκδόθηκε στις 28 Ιουνίου- προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των γονιών, των καθηγητών, αλλά και των συμμαθητών του αδικοχαμένου μαθητή που άφησε την τελευταία του πνοή σε πεζοδρόμιο της οδού Εγνατία -στις 23 Οκτωβρίου 1998- την ώρα που βρισκόταν έξω από κατάστημα ετοίμων ενδυμάτων μαζί με άλλους συμμαθητές του.

    Ο 17χρονος Μάρκο Μπουλάτοβιτς είχε έρθει στην Ελλάδα με το σχολείο του για εκπαιδευτική εκδρομή. Την ώρα που βρισκόταν μπροστά από το κατάστημα, αστυνομικοί της ομάδας "Ζ" και της ασφάλειας εξέλαβαν τους ανήλικους Σέρβους μαθητές ως ..."πορτοφολάδες" και επιχείρησαν να τους συλλάβουν, ενώ ο 17χρονος -που δεν πρόλαβε να προβάλει την παραμικρή αντίσταση- έπεσε νεκρός από τα πυρά του αστυνομικού.

    Γ.Χ.

    [17] 96 ΠΡΟΣΚΟΠΟΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΨΕΚΑΣΜΟ ΓΙΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ

    Βελιγράδι, 7 Ιουλίου 2000 (19:59 UTC+2)

    Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν με συμπτώματα δηλητηρίασης 96 πρόσκοποι, στη βόρεια Σερβία, εξαιτίας ψεκασμού κατά των κουνουπιών, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

    Το περιστατικό σημειώθηκε αργά χθες, όταν κρατική εταιρία που ανέλαβε να καθαρίσει την περιοχή από τα κουνούπια, χρησιμοποίησε σπρέι κοντά στο σημείο όπου κατασκήνωναν οι πρόσκοποι, οι οποίοι εκκένωσαν αμέσως την περιοχή, μετά τα πρώτα συμπτώματα έντονων πονοκεφάλων και εμετού.

    [18] ΝΕΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ

    Αθήνα, 7 Ιουλίου 2000 (19:58 UTC+2)

    Η εταιρία ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΡΑΣ Α.Ε. ανακοίνωσε ότι σήμερα προέβη στην έναρξη διαδικασίας αποβολής της εταιρίας ΚΑΖΙΝΟ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ που λειτουργούσε το ξενοδοχείο "Σιθωνία" και το καζίνο στο συγκρότημα Πόρτο Καρράς, μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης, με την οποία απερρίφθη σχετική αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της τελευταίας.

    [19] ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Ποντγκόριτσα, 7 Ιουλίου 2000 (19:57 UTC+2)

    Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου υιοθέτησε απόφαση με την οποία απορρίπτει τις συνταγματικές τροποποιήσεις που ψηφίστηκαν από τη Γιουγκοσλαβική Βουλή προκειμένου να παραταθεί η παραμονή του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στην εξουσία.

    "Κάθε νόμιμη και πολιτική πράξη που υιοθετείται χωρίς τη συμμετοχή των νόμιμων αντιπροσώπων του Μαυροβουνίου δεν αναγνωρίζονται και δεν είναι αποδεκτές", αναφέρεται στην απόφαση.

    Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου συνεδρίασε έκτακτα προκειμένου να συζητήσει τις τροποποιήσεις στο ομοσπονδιακό Σύνταγμα της Γιουγκοσλαβίας και έδωσε εντολή στη Βουλή να εξετάσει και να υιοθετήσει την απόφαση σε συνεδρίασή της.

    Η κυβέρνηση "δεν αναγνωρίζει και δεν αποδέχεται τις τροποποιήσεις στο Σύνταγμα της Γιουγκοσλαβίας, επειδή υιοθετήθηκαν από το παράνομο γιουγκοσλαβικό Κοινοβούλιο παρά τη θέληση της πλειοψηφίας των πολιτών του Μαυροβουνίου και με βίαιη παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων της δημοκρατίας του Μαυροβουνίου", τονίζεται στην απόφαση.

    Σημειώνεται ότι οι αλλαγές που προωθήθηκαν προβλέπουν ότι οι δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας η Σερβία και το Μαυροβούνιο έχουν ίσα συνταγματικά δικαιώματα.

    Ωστόσο με τις άμεσες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές το Μαυροβούνιο με πληθυσμό 650.000 κατοίκους - λιγότερο από το 1/10 του πληθυσμού της Σερβίας - στην ουσία δεν θα μπορεί να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

    Από το 1998 όταν την προεδρία του Μαυροβουνίου ανέλαβε ο μεταρρυθμιστής φιλοδυτικός Μίλο Τζουκάνοβιτς, το Βελιγράδι δεν αναγνωρίζει τους εκπροσώπους της κυβέρνησης του και της Βουλής του Μαυροβουνίου στα κοινά ομοσπονδιακά όργανα.

    Από την άλλη πλευρά το Μαυροβούνιο μποϊκοτάρει τους ομοσπονδιακούς θεσμούς που ελέγχονται από το Βελιγράδι, επιμένοντας ότι είναι παράνομοι, καθώς δεν συμμετέχουν σε αυτούς αντιπρόσωποι του Μαυροβουνίου

    Κ.Γ.

    [20] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΗ ΔΟΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ

    Μόσχα, 7 Ιουλίου 2000 (19:40 UTC+2)

    Η Κάτω Βουλή της Ρωσίας (Δούμα) ίδρυσε επιτροπή για την εφαρμογή της συνθήκης START-2, της ΑΒΜ και της συνθήκης Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών, με απόφαση η οποία εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Βουλής.

    Πρόεδροι στην επιτροπή αυτή εκλέχτηκαν ο σημερινός πρόεδρος της επιτροπής διεθνών υποθέσεων, Ντμίτρι Ρογκοζίν, και ο επίσης πρόεδρος της επιτροπής άμυνας, Αντρέι Νικολάγιεφ.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις της νέας επιτροπής, στόχος της λειτουργίας της είναι να συντονίζει τις δραστηριότητες της Δούμα και συνεργάζεται με τις εκτελεστικές αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την πυρηνική ασφάλεια, την προετοιμασία των διεθνών συμφωνιών για τη μέιωση των στρατηγικών όπλων και μη εξάπλωσης των πυρηνικών και για την εφαρμογή των επικυρωμένων διεθνών συμφωνιών στον τομέα αυτό.

    Αμεση συνεργασία θα έχει η επιτροπή με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο και τις υπόλοιπες ομοσπονδιακές αρχές.

    Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της πυραυλικής αμυνας της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Γιάκοβλεφ, προειδοποίσε ότι η συνέχιση των δοκιμών του εθνικού πυραυλικού συστήματος των ΗΠΑ, μπορεί να ωθήσει τις χώρες να εγκαταλείψουν τις υπάρχουσες συνθήκες για τα πυρηνικά όπλα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "οι δοκιμές σηματοδοτούν το πρώτο βήμα προς την παγκόσμια πυρηνική αστάθεια" και ότι "αποτελούν κατάφωρη παραβίαση της ΑΒΜ", που απαγορεύει στις πυρηνικές δυνάμεις να κατασκευάζουν εθνικές ασπίδες για την πυραυλική τους άμυνα.

    [21] ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ - ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΟΝ ΑΣΚΟ ΛΑΓΚΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουλίου 2000 (19:34 UTC+2)

    Υπό έλεγχο τέθηκε το απόγευμα ένα από τα μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, ενώ μια δεύτερη φωτιά εκδηλώθηκε -από άγνωστη αιτία- μετά τις 5 σε δύσβατη περιοχή, έξω από την κοινότητα Ασκός Λαγκαδά.

    Οι δυνάμεις πυρόσβεσης κατάφεραν να περιορίσουν ένα από τα δύο μεγάλα μέτωπα της φωτιάς που κινούνταν απειλητικά προς το Δήμο Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, όπου νωρίτερα κινδύνεψαν σπίτια και άλλες κτιριακές εγκαταστάσεις.

    Σε κάποια στιγμή οι φλόγες πλησίασαν απειλητικά τα τελευταία σπίτια του Δήμου με αποτέλεσμα ορισμένοι κάτοικοι να τα εκκενώσουν για προληπτικούς κυρίως λόγους, ενώ από τη φωτιά κινδύνεψε και το γυμνάσιο Ωραιοκάστρου. Πανικόβλητοι οι κάτοικοι από τις πύρινες φλόγες και απο τους καπνούς που αναδύονταν, προσπαθούσαν με κάθε μέσο να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά που καίει χορτολιβαδικές εκτάσεις και πουρνάρια.

    Στην κατάσβεση συμμετέχουν 50 οχήματα της πυροσβεστικής και της τοπικής αυτοδιοίκησης, πάνω από 125 πυροσβέστες και πολλοί κάτοικοι της περιοχής ενώ δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο πραγματοποιούν ρίψεις νερού στην περιοχή.

    Οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης επικεντρώνονταν γύρω στις 7 το απόγευμα στο δεύτερο μέτωπο της φωτιάς, που κατευθυνόταν προς την περιοχή Δερβένι Θεσσαλονίκης, χωρίς όμως να απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

    Στην περιοχή Ασκού Λαγκαδά η κατάσβεση της πυρκαγιάς γίνεται κυρίως από αέρος, λόγω του δύσβατου της περιοχής.

    Γ.Χ.

    [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΛΑΜΠΡΟΥ

    Αθήνα, 7 Ιουλίου 2000 (19:34 UTC+2)

    Την Αγροτική Τράπεζα στην οδό Πανεπιστημίου, στην Αθήνα, επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής.

    Στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και συνεργάτες του με το Διοικητή της ΑΤΕ Πέτρο Λάμπρου, κυριάρχησε η συζήτηση για πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Τράπεζας.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για φαινόμενα κακοδιαχείρισης και αδιαφάνειας που υπήρξαν στο παρελθόν.

    "Η Αγροτική Τράπεζα έχει εξελιχθεί στο άγος της σύγχρονης Ελλάδας, Αυτή την ώρα είναι βέβαιο ότι πρέπει να ξεκινήσει μία μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης και εξυγίανσης", τόνισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: "Είχα την ευκαιρία να πω στη διοίκηση της αγροτικής Τράπεζας ότι εμείς και με ασφυκτικό έλεγχο, αλλά και με εποικοδομητικές προτάσεις θα επιχειρήσουμε στη συνέχεια να είμαστε υποβοηθητικοί στην κατεύθυνση αυτή".

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι ένα από τα μειονεκτήματα της Τράπεζας είναι και τα υψηλά επιτόκια.

    [23] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΣΕ UNICREDITO - ALLIANZ ΠΩΛΗΘΗΚΕ Η BULBANK

    Σόφια, 7 Ιουλίου 2000 (19:26 UTC+2)

    Στην κοινοπραξία της ιταλικής εμπορικής τράπεζας Unicredito και της γερμανικής ασφαλιστικής εταιρίας Allianz πωλήθηκε το 98% των μετοχών της μεγαλύτερης βουλγαρικής τράπεζας Bulbank έναντι 360 εκατομμυρίων ευρώ. Το 93% των μετοχών παίρνει η ιταλική τράπεζα και το 5% η γερμανική ασφαλιστική εταιρία.

    Τη συμφωνία ιδιωτικοποίησης της τράπεζας υπέγραψαν σήμερα στη Σόφια, από βουλγαρικής πλευράς ο υπουργός Οικονομικών Μουραβέι Ράντεφ και ο υπουργός Οικονομίας Πέταρ Ζότεφ, αντίστοιχα πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Τραπεζικού Οργανισμού BKK, ενώ εκ μέρους των αγοραστών, ο γενικός εκτελεστικός διευθυντής της Unicredito Αλεσάντρο Προφούμο και ο εκτελεστικός διευθυντής της Allianz στη Βουλγαρία, Ντιμίταρ Ζέλεφ.

    Κ.Κ.

    [24] "ΦΛΕΡΤ" ΟΤΕ - YAHOO

    Αθήνα, 7 Ιουλίου 2000 (19:24 UTC+2)

    Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι έχει εισέλθει η συμφωνία, στην οποία αναμένεται να καταλήξει ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ) με την πύλη αναζήτησης του Internet, Yahοo.

    Αντιπροσωπεία της αμερικανικής εταιρίας αναμένεται την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες. Η συμφωνία αφορά στην αγορά των δικαιωμάτων της πλατφόρμας που χρησιμοποιεί η δημοφιλής «πύλη» του διαδικτύου, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΟΤΕ, Νίκου Μανασή.

    Το τμήμα υπηρεσιών Ιντερνετ του ΟΤΕ, Otenet, θα αναλάβει το έργο υλοποίησης του νέου δικτυακού τόπου, σε περίπτωση που επέλθει συμφωνία μεταξύ των δύο μερών. «Ολοι οι τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί μεταμορφώνονται σταδιακά, προκειμένου να ενσωματώσουν την τεχνολογία του διαδικτύου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μανασής.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 7 July 2000 - 18:14:16 UTC