Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-07-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] γοστάσια", στο Κρυονέρι, ενώ τέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στη Μάνδρα Αττικής. Στην Ακράτα

    Σε κατασταση πανικού βρίσκονται οι κάτοικοι στην Ακράτα, οπου οι φλογες πλησίασαν τα πρωτα σπίτια και τα χωριά Πλάτανος και Καλαμιάς. Στην ίδια περιοχή εκκενώνονται χωριά, ενώ όπως ειπε στον ραδιοσταθμό "Αλφα Νιουζ 98,7" ο διοικητής του πυροσβεστικού σώματος στην Δυτική Ελλαδα Αχιλλέας Κοντογιώργος, δεν έχει εξακριβωθεί εαν υπάρχουν αγνοούμενοι.

    Σε πύρινο κλοιό και άλλες περιοχές της χώρας. Σήμερα ξέσπασαν περίπου εκατό φωτιές. Το απόγευμα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες να θέσουν υπό έλεγχο φωτιές στο Κιάτο και την Φθιώτιδα.

    Στην Κορινθία

    Δραματική η κατάσταση στην Κορινθία όπου έχουν καεί σπίτια και έχουν εκκενωθεί χωριά ενω η φωτιά απειλεί τις περιοχές Ανω Πιτσά και Βρυσούλες."Υπάρχουν υπόνοιες για εμπρησμο", δηλωσε ο νομάρχης Κορίνθου Αγγελος Μανωλάκης.

    Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει η φωτιά στο Ξυλόκαστρο, στο Ξανθοχώρι και τις Βρυσούλες Κορινθίας. Την τελευταία στιγμή απεγκλωβίστηκαν 9 καλόγριες από το μοναστήρι Παναγιά Κορφιώτισσα. Απειλήθηκε και η Μονή Παναγία Τρυπητή.

    Στα Γρεβενά

    Σε εξέλιξη βρίσκεται για δεύτερη μέρα η φωτιά στη δασική περιοχή Σαμαρίνας, του νομού Γρεβενών. Οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή καθιστούν δύσκολο το έργο της κατάσβεσης. Προς το παρόν δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

    Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν 170 άντρες της πυροσβεστικής, με 16 οχήματα.

    Δέκα επικίνδυνα μέτωπα

    Τα επικίνδυνα μέτωπα είναι δέκα: Στη Θάσο, στην Αργαλαστή στην Εύβοια, στους Αγίους Θεοδώρους, στη Μακρακώμη, στο Διακοφτό, στη Χίο, στο Ξυλόκαστρο, στη Ρόδο και στην Καλλιθέα Φωκίδας.

    Γενικά οι αρμόδιοι μιλούν για ένα κρίσιμο τριήμερο λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

    Στη Φθιώτιδα

    Στη Φθιώτιδα, 2 είναι τα μεγάλα μέτωπα της φωτιάς που αναζωπυρώθηκε στη Μακρακώμη. Το ένα μέτωπο κινείται προς το Περιβόλι Δομοκού και το άλλο με αντίθετη κατεύθυνση προς Μοσχοκαρυά, Τριλοφο και Αγιο Στέφανο. Σε εξέλιξη επισης οι φωτιές στην Καλλιθέα Φωκίδας, στην Ευβοια στο Δημο Μεσαπείου, στο χωριο Διστρατο Κονίτσης, στα συνορα Γρεβενων-Ιωαννίνων και στην Αγια Ειρήνη στη Χιο. Στο έργο της κατασβεσης των πυρκαγιών συμμετέχουν μόνο επίγειες δυνάμεις και ελικόπτερα καθώς οι δυνατοί άνεμοι δεν επιτρεπουν τη συμμετοχή των αεροσκαφών.

    Στη Σάμο

    Στην Σάμο οι κάτοικοι προσπαθούν να αποτιμήσουν το μέγεθος της καταστροφής. Σύμφωνα με δημοσίευμα της σουηδικής εφημεριδας "Μετρό", οι τουρίστες της χώρας αυτής που θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα, δεν έδειξαν να επηρεάζονται από τις φωτιές στη Σάμο. Οι περισσότεροι από αυτούς, όταν ρωτήθηκαν αν θα ήθελαν ν`αλλάξουν προορισμό, αρνήθηκαν και δήλωσαν ότι θέλουν να κάνουν τις διακοπές τους στο νησί.

  • [05] Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΤΗΣ Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ Αθήνα, 12 Ιουλίου 2000 (23:48 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Σημίτης

    Ανυπόστατες χαρακτήρισε τις φήμες περί παραίτησης της Γιάννας Αγγελοπούλου ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν ευσταθούν οι φήμες περί παραίτησης της κ. Αγγελοπούλου από τον Οργανισμό "Αθήνα 2004" ο κ. Χυτήρης δήλωσε:

    "Πρόκειται για ανυπόστατες φήμες. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Η κ. Αγγελοπούλου ως πρόεδρος του "Αθήνα 2004" συμβάλλει με τον καλύτερο τρόπο στην άρτια διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων".

  • [06] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ Αθήνα, 13 Ιουλίου 2000 (20:43 UTC+2)

    Η πλήρη κινητοποίηση του στρατού και η περιπολία του σε ξηρά θάλασσα και αέρα για τον έγκαιρο εντοπισμό των πυρκαγιών, αποφασίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής για τις πυρκαγιές.

    Αποφασίσθηκε ακόμα να ζητηθεί βοήθεια από ξένες χώρες, κυρίως τις Σκανδιναβικές και τη Γερμανία καθώς και η μίσθωση ελικοπτέρων, πέραν των τεσσάρων τα οποία αναμένονται να έρθουν στη χώρα.

    Επίσης, αποφασίσθηκε η πρόσληψη έκτακτων δασοπυροσβεστών, με εμπειρία από προηγούμενες χρονιές.

    Η κυβερνητική επιτροπή εκτίμησε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι ακραίες. Παράλληλα, η Βάσω Παπανδρέου , απαντώντας σε ερώτηση για τη διασπορά των μετώπων της φωτιά σε όλη τη χώρα, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει συνολικό σχέδιο εμπρησμού, ωστόσο πολλές φωτιές δεν είναι τυχαίες.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοίδης δήλωσε ότι τις επόμενες μέρες η κατάσταση θα εξακολουθήσει να είναι δυσχερής και ανέφερε ότι σήμερα δεν μπορούσαν τα αεροσκάφη να συμβάλλουν το έργο της κατάσβεσης λόγω και των αναταράξεων που υπήρχαν. Διαβεβαίωσε ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα συνεχίσουν τις προσπάθειες τους, με στόχο να μην καούν οικισμοί. Απηύθυνε έκκληση για ηθική συμπαράσταση του κόσμου στους πυροσβέστες και δασοπυροσβέστες,.

    Και οι δύο υπουργοί επανέλαβαν την έκκληση τους για κινητοποίηση του κόσμου για την πρόληψη των πυρκαγιών.

    Στη κυβερνητική επιτροπή συμμετείχαν 10 συναρμόδιοι υπουργοί, οι αρχηγοί της Πυροσβεστικής και του ΓΕΕΘΑ και ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου.

  • [07] ΔΥΟ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ 35ΧΡΟΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ Θεσσαλονίκη, 13 Ιουλίου 2000 (20:40 UTC+2)

    Δύο γιατρούς ιδιωτικής Κλινικής της Θεσσαλονίκης καταγγέλλει ως υπεύθυνους για την άσχημη κατάσταση της υγείας της 35χρονη από τη Θεσσαλονίκη που έχασε για μεγάλο διάστημα την ακοή και την όσφρησή της εξαιτίας μίας αποτυχημένης επέμβασης αναισθησίας στη σπονδυλική στήλη.

    Η Ρένα Παπαμόσχου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και θεωρεί υπεύθυνους για την κατάστασή της ένα γυναικολόγο και ένα αναισθησιολόγο ιδιωτικής Κλινικής στη Θεσσαλονίκη, όπου γέννησε πέρσι στο τέλος Μαϊου.

    Στις 26 Μαϊου η 35χρονη γυναίκα εισήχθη στην Ιδιωτική Κλινική με κολικό νεφρού, ενώ ήταν σε ενδιαφέρουσα. Η Ρένα Παπαμόσχου καταγγέλλει ότι ο γυναικολόγος Αλέξης Παπανικολάου που την παρακολουθούσε αποφάσισε να ξεκινήσει η διαδικασία του τοκετού με τεχνητούς πόνους, καθώς είχαν περάσει τρεις μέρες από την προκαθορισμένη ημερομηνία.

    Την επόμενη μέρα υπεβλήθη σε επισκληρίδιο αναισθησία παρότι, όπως καταγγέλλει είχε ενημερώσει τον αναισθησιολόγο Κωνσταντίνο Κολτσίδα ότι είχε κάνει στο ίδιο σημείο εγχείριση για την αφαίρεση καλοήθους όγκου από τη σπονδυλική στήλη το 1995.

    Η γυναίκα άρχισε να έχει σπασμούς και οι γιατροί της χορήγησαν παυσίπονα. Ομως μελάνιασε με αποτέλεσμα να τη διασωλινώσουν και να τις κάνουν γενική αναισθησία. Στην Κλινική βρισκόταν ένας άλλος γυναικολόγος, καθώς αυτός που την παρακολουθούσε απουσίαζε και έτσι υποβλήθηκε σε καισαρική τομή, ώστε να γλυτώσει το έμβρυο.

    Η κ. Παπαμόσχου άρχισε να έχει σπασμούς και μετά την αφύπνισή της και έτσι διασωληνώθηκε και πάλι και μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση στην εντατική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου.

    Η 35χρονη έχασε για μεγάλο διάστημα την ακοή και την όσφρησή της και αντιμετωπίζει μέχρι σήμερα σοβαρά προβλήματα υγείας.

    Η κ. Παπαμόσχου υπέβαλε μήνυση κατά του γυναικολόγου Αλέξη Παπανικολάου και του αναισθησιολόγου Κωνσταντίνου Κολτσίδα σε βάρος των οποίων ασκήθηκε δίωξη για επικίνδυνη σωματική βλάβη από αμέλεια, ενώ ο εισαγγελέας διέταξε τη συνέχιση της έρευνας.

  • [08] ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ "ΕΠΙΒΑΤΙΑΝΑ 2000" Θεσσαλονίκη, 13 Ιουλίου 2000 (20:36 UTC+2)

    Ο Πολιτιστικός σύλλογος "Νέοι Επιβάτες" προσκαλεί όλους τους πολίτες να τιμήσουν με την παρουσία τους, τις θερινές πολιτιστικές εκδηλώσεις "Επιβατιανά 2000" που διοργανώνει στους Νέους Επιβάτες, από 20 έως και 30 Ιουλίου του 2000.

    Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Πέμπτη 20 Ιουλίου, στις 9μμ, με "Ελληνικούς Παραδοσιακούς Χορούς" από τα παιδικά και εφηβικά τμήματα του πολιτιστικού συλλόγου "Νέοι Επιβάτες" και συνεχίζονται την ίδια μέρα με πρόγραμμα "Αερόμπικ" καθώς και με την παράσταση Καραγκιόζη από τον Γιάννη Χατζή, με το έργο "Ο Γάμος του μπάρμπα Γιώργου".

    Η δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων, Παρασκευή 21 Ιουλίου, στις 9μμ περιλαμβάνει αφιέρωμα στο Μάρκο Βαμβακάρη με "Λαϊκή Βραδιά", από το μουσικό τμήμα της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης και "Λαϊκό Γλέντι".

    Ζωντανή μουσική και χορευτικά συγκροτήματα παρουσιάζονται το Σάββατο 22 Ιουλίου, ενώ την Κυριακή 23 του μηνός παίζει το συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής του δήμου Θεσσαλονίκης.

    Επιπλέον για τις ημερομηνίες 24-25-26 Ιουλίου υπάρχει αφιέρωμα στο σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο και για τη Πέμπτη 27 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί θεατρική παράσταση.

    Τις υπόλοιπες μέρες, δηλαδή από Παρασκευή 28 μέχρι και Κυριακή 30 Ιουλίου ποικίλα θέματα θα παρουσιαστούν όπως: "Γιορτή Σαρδέλας", "Ελλάδα και Παράδοση", "Ευρωπαϊκοί και Λατινοαμερικανικοί Χοροί", "Η Παράδοση της Κατερίνης" κ.α.

    Παράλληλα θα λειτουργήσουν εκθέσεις βιβλίου, φωτογραφίας, ζωγραφικής και μία ημέρα αιμοδοσίας.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η είσοδος για τα "Επιβατιανά 2000" είναι ελεύθερη.

    Ο πολιτιστικός σύλλογος "Νέοι Επιβάτες" διατηρεί και προβάλλει την Ελληνική Λαϊκή Παράδοση, αναβιώνει έθιμα, συμμετέχει στις τοπικές και εθνικές γιορτές, διοργανώνει κορυφαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις, παρουσιάζοντας με αυτό τον τρόπο συνεχή έντονη πολιτιστική ζωή όλο το χρόνο, με σημαντική προσφορά στον Πνευματικό, Πολιτιστικό, Κοινωνικό και Εθνικό τομέα.

  • [09] ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΓΣEΕ ΚΑΙ ΑΔΕΔΥ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ Αθήνα, 13 Ιουλίου 2000 (20:26 UTC+2)

    Την έντονη αντίθεσή τους εξέφρασαν ΓΣΣΕ και ΑΔΕΔΥ και στο περιεχόμενο, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο ανακοινώθηκαν οι επικείμενες αλλαγές στον τομέα της απασχόλησης τονίζοντας ότι πρόκειται για κινήσεις αιφνιδιασμού.

    Η ΓΣΣΕ εξέφρασε την αντίθεση της στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, ζητά άμεσα συνάντηση με τους υπουργούς Εργασίας και Εθνικής Οικονομίας και προειοδοποεί για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

  • [10] ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟ ΠΛΑΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ Αθήνα, 13 Ιουλίου 2000 (20:17 UTC+2)

    Ομόφωνα ενέκρινε η κυβερνητική επιτροπή στη σημερινή συνεδρίασή της υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη τις προτάσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τις αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς και τις άλλες πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος Νοεμβρίου.

    Οπως είπε ο κ. Γιαννίτσης η κυβέρνηση προσδοκά να δημιουργηθούν 300.000 νέες θέσεις εργασίας την επόμενη τετραετία.

    Οι κατευθύνσεις που δόθηκαν από την κυβερνητική επιτροπή για την αντιμετώπιση της ανεργίας θα τεθούν στον κοινωνικό διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς που θα αρχίσει στις αρχές Σεπτεμβρίου.

    Μεταξύ των μέτρων που προτείνονται είναι η μείωση των υπερωριών και της υπερεργασίας, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας για ορισμένες μορφές απασχόλησης, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών για την πρόσληψη ανέργων, η μερική απασχόληση και η εξομάλυνση των ορίων απολύσεων στις επιχειρήσεις.

    Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ δημιουργεί ένα νέο τοπίο, σημαίνει διαφορετικές συνθήκες ανταγωνισμού, σημαίνει και ευνοϊκότερες συνθήκες από πλευράς κόστους κεφαλαίων και λοιπά.

    "Σημαίνει ακόμη ότι όλα τα ζητήματα που συνδέονται με αυτό που λέγεται νέα οικονομία με ανταγωνιστικότητα, με αύξηση της παραγωγικής και δυναμισμό και σύγκλιση πραγματική μπαίνουν στο τραπέζι με ένα τρόπο ώστε να πορευθούμε με ικανοποιητικούς ρυθμούς και οποιαδήποτε αδυναμία στην ανάπτυξη της οικονομίας θα έχει αποτελέσματα στην αγορά εργασίας ή στους μισθούς και αυτό είναι κάτι που θέλουμε να το αποτρέψουμε. Θέλουμε να αποτρέψουμε την αύξηση της ανεργίας, θέλουμε μάλιστα να μειώσουμε την ανεργία, θέλουμε να αποτρέψουμε και ένα σενάριο αρνητικό που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στους ρυθμούς μεγέθους της οικονομίας μας, άρα στα πραγματικά εισοδήματα", είπε.

  • [11] ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ: ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ Τίρανα, 13 Ιουλίου 2000 (20:08 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    Ενέκρινε σήμερα η αλβανική βουλή τις αλλαγές στην κυβέρνηση του Ιλίρ Μέτα. Ο Ιλίρ Γιόνι είναι ο νέος υπουργός Αμυνας, ο Αρμπέν Ιμάμι, υπουργός Δικαιοσύνης, ο Ιλίρ Ζέλα υπουργός Δημοσίων Εργων και Ντρε Λειτζίσι υπουργός Επικρατείας.

    Ολοι οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού υπερψήφισαν τις αλλαγές, ενώ η αντιπολίτευση, και ιδιαίτερα το Δημοκρατικό Κόμμα ήταν αντίθετο.

    Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φατός Νάνο ότι προχώρησαν σε άχρηστες αλλαγές, που αποδεικνύουν τον πόλεμο που υπάρχει στο εσωτερικό του κόμματος.

    Σύμφωνα με το δεξιό αλβανικό τύπο, το Δημοκρατικό Κόμμα υποστηρίζει ότι οι αλλαγές αυτές στην κυβέρνηση έχουν γίνει με εντολή από την Ελλάδα.

    Η εφημερίδα "Αλμπάνια" γράφει ότι μία μέρα πριν από το συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος ο Φατός Νάνο βρέθηκε στην Ελλάδα και στο επίκεντρο των συνομιλιών του με τις ελληνικές αρχές ήταν οι αλλαγές στην κυβέρνηση. Παράλληλα, επικαλούμενη δηλώσεις ανώτατων στελεχών, υποστηρίξει ότι η απομάκρυνση του υπουργού Δικαιοσύνης Ιλίρ Πάντα και η αντικατάσταση του με τον Αρμπέν Ιμάμι, αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι η σημερινή κυβέρνηση εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας.

  • [12] Η ΠΟΕΣΥ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ Αθήνα, 13 Ιουλίου 2000 (19:58 UTC+2)

    Mε αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα εναντίον δημοσιογράφων από την κυβέρνηση του Ντεκτάς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) έκανε την εξής ανακοίνωση:

    "Με αισθήματα οργής και αποτροπιασμού η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών καταδικάζει τις συκοφαντίες, που έχει εξαπολύσει το Τουρκοκυπριακό καθεστώς Ραούφ Ντεκτάς εναντίον των Ελληνοκυπρίων δημοσιογράφων και συγκεκριμένα κατά του Προέδρου της Ένωσης Συμντακτών Κύπρου, Ανδρέα Καννάουρου.

    Με κατασκευασμένες, στημμένες κατηγορίες, ανάξιες και για τα πιο ερασιτεχνικά, κατασκοπικά, λαϊκά αναγνώσματα μεθοδεύουν τη σπίλωση της διεθνώς αναγνωρισμένης προσωπικότητας του Προέδρου της Ε.Σ.Κ., προκειμένου να προωθήσουν την αντιδημοκρατική και τρισάθλια φασιστική δίωξη των Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων της εφημερίδας "AVRUPA", που έχει αναστατώσει τη διεθνή κοινή γνώμη.

    Η Π.Ο.Ε.Σ.Υ. ως μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων ανταποκρίνεται θετικά στις πρωτοβουλίες της και στην ενεργοποίηση της υπέρ των διωκομένων Τουρκοκυπρίων Δημοσιογράφων και αξιώνει την άμεση αποφυλάκιση όλων και την αναίρεση κάθε χαλκευμένης κατηγορίας. Όπως και να σταματήσει αμέσως κάθε υπονομευτική και τρομοκρατική ενέργεια για την έκδοση και την ελεύθερη κυκολφορία της εφημερίδας "AVRUPA".

    Η Π.Ο.Ε.Σ.Υ. καλεί, επίσης και τους δημοσιογράφους της Τουρκίας να σταθούν στο πλευρό των διωκομένων και συκοφαντημένων δημοσιογράφων της Κύπρου, υπερασπίζοντας το αναφαίρετο δικαίωμα των δημοσιογράφων να πληροφορούνται και να πληροφορούν ελεύθερα σε συνθήκες πλήρους ελευθεροτυπίας και δημοκρατίας.

    Σε κάθε περίπτωση η Π.Ο.Ε.Σ.Υ. μαζί με όλους τους ΄Ελληνες δημοσιογράφους και με τη συμπαράσταση της διεθνούς Κοινής Γνώμης δε θα σταματήσει να αγωνίζεται υπέρ της Ελευθεροτυπίας, της Δημοκρατίας και της δίκαιης και ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού με βάση αποφάσεις των Διεθνών Οργανισμών".

  • [13] ΕΛΛΗΝΙΚΟ "ΠΑΡΩΝ" ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΙΣΜΠΑΝΤΕΝ Βισμπάντεν, 13 Ιουλίου 2000 (19:54 UTC+2)

    Η Ελληνική Κοινότητα Wiesbaden και περιχώρων σε συνεργασία με όλους τους τοπικούς Συλλόγους και Φορείς της περιοχής, καθώς επίσης με τους εκπροσώπους των Ελλήνων στα Κοινοτικά Συμβούλια, συμμετέχει από αύριο έως και τη Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2000 στη μεγάλη εκδήλωση της πόλης, το ονομαζόμενο Waldfest.

    Η εκδήλωση, που έχει τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού του κρατιδίου, έχει αυτή τη χρονιά ως κεντρικό θέμα την «Ελλάδα», την οποία καλούνται να εκπροσωπήσουν και να αναδείξουν οι Έλληνες της περιοχής, μέσω των δραστηριοτήτων τους.

    Πέρα από την ελληνική μουσική, τα πλούσια ελληνικά φαγητά και το ελληνικό κρασί, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν προσωπικά και μέσω των εντύπων που ετοιμάστηκαν, γενικότερα για την Ελλάδα και ειδικότερα για θέματα τουρισμού.

    Η τιμητική προτίμηση της Ελλάδας ως θέμα των εκδηλώσεων εκδηλώνει εύστοχα την καλή συνεργασία που έχουν επιτύχει οι Έλληνες της περιοχής με τις Γερμανικές Αρχές και την ενσωμάτωση των Ελλήνων στο περιβάλλον που ζουν.

    Σημειώνεται, ότι στην πρωτεύουσα του κρατιδίου της Έσσης ζουν από το 1960, όπου εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι Έλληνες, πάνω από 3000 Έλληνες, μεγάλο μέρος των οποίων είναι οργανωμένο στους περίπου 15 εθνικοτοπικούς συλλόγους και φορείς.

  • [14] "ΣΑΡΚΑ ΚΑΙ ΟΣΤΑ" ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΙNTERSONIC Αθήνα, 13 Ιουλίου 2000 (19:53 UTC+2)

    Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί μέρος των επενδυτικών σχεδίων, ύψους 2 δισ. δρχ., της εταιρίας INTERSONIC, μέλους του Ομίλου DESPEC HELLAS στα πλαίσια της διεύρυνσης των δραστηριοτήτων της στον χώρο των ψηφιακών μέσων αποθήκευσης.

    Ήδη η επένδυση σε κτιριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Επιπλέον, κατασκευάζεται αποθήκη συνολικής επιφάνειας 2.000 τ.μ. (6,80μ. ύψος) η οποία θα διαθέτει τον πλέον εξελιγμένο εξοπλισμό.

    Σύμφωνα με τα σχέδια της εταιρίας στις αρχές του Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται η παραγωγή και διάθεση CD-Rs ενώ μέσα στο 2001 θα ξεκινήσει και η παραγωγή των DVD-Rs. Η διοίκηση της εταιρίας εκτιμά ότι τους προσεχείς 12 μήνες θα παραχθούν πάνω από 13 εκατ. CD-Rs (units).

    Η αγορά των ψηφιακών μέσων αποθήκευσης (CD-Rs DVD-Rs κλπ) στην Ελλάδα καθώς και στο εξωτερικό παρουσιάζει εξαιρετικά σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Για την επόμενη τριετία 2000-2003 οι ρυθμοί σε ετήσια βάση αναμένεται να ξεπεράσουν το 100%.

    Στόχος του ομίλου DESPEC HELLAS μέσω της INTERSONIC είναι τόσο η ελληνική αγορά των ψηφιακών μέσων αποθήκευσης, όσο και η αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Συγκεκριμένα στα άμεσα σχέδια της εταιρίας είναι η προώθηση των προϊόντων της INTERSONIC στις χώρες που δραστηριοποιείται ήδη o OMIΛΟΣ DESPEC μέσω των εταιριών του, δηλαδή στην Τουρκία, την Ρουμανία, την Κύπρο καθώς σε άλλες αναπτυσσόμενες αγορές. Για την προώθηση και κάλυψη των αναγκών της αγοράς των ψηφιακών μέσων αποθήκευσης θα χρησιμοποιηθούν τα δίκτυα διανομής της DESPEC HELLAS, της ΠΟΥΛΙΑΔΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ και της ΨΗΦΙΑΚΑ ΜΕΣΑ ΑΕΒΕ.

    Η INTERSONIC A.B.E.E. ιδρύθηκε το 1989 με κύριο τομέα δραστηριοποίησης την παραγωγή προϊόντων αποθήκευσης ήχου και εικόνας. Με την πρόσφατη εξαγορά του 51% της εταιρίας από την DESPEC HELLAS το κεφάλαιο της INTERSONIC αυξήθηκε από 334,8 εκατ. δρχ. σε 1δις. δρχ.

    Παράλληλα, μέσω αυτής της συνεργασίας τα οικονομικά μεγέθη της INTERSONIC προβλέπεται να παρουσιάσουν αλματώδη αύξηση. Συγκεκριμένα, για το 2000 οι πωλήσεις της αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,2 δις. δρχ. έναντι 500 εκατ. δρχ. το 1999 σημειώνοντας αύξηση 140%. Ανάλογη πορεία θα ακολουθήσει και η κερδοφορία της εταιρίας αφού τα κέρδη εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 150 εκατ. δρχ. έναντι 22,5 εκατ. δρχ. το 1999 (αύξηση 566 %)

  • [15] ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΝΕΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Αθήνα, 13 Ιουλίου 2000 (19:52 UTC+2)

    Την κρισιμότητα της κατάστασης υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής και ζήτησε επαγρύπνηση και εγρήγορση σε ολόκληρη την επικράτεια για την αποτροπή εκδήλωσης νέων πυρκαγιών.

    "Η σημερινή μέρα είναι μία μέρα ιδιαίτερα στενάχωρη, γιατί ακραίες καιρικές συνθήκες, οι οποίες επικρατούν στη χώρα έχουν οδηγήσει και σε πάρα πολλές πυρκαγιές, όπως είναι γνωστό. Ειδική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης είχε επισημάνει και αυτό ήταν γνωστό σε εμάς και είχαμε πάρει τις απαραίτητες προετοιμασίες ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται τις μέρες αυτές από σήμερα σε κατάσταση, η οποία είναι έκτακτη και ιδιαιτέρως επικίνδυνη", τόνισε ο κ. Σημίτης και συνέχισε:

    "Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο Στρατός, όλες οι δυνάμεις που διαθέτουμε βρίσκονται σε κινητοποίηση και παλεύουν. Κάνουν μία υπεράνθρωπη προσπάθεια και πιστεύω ότι αποδίδουν το μέγιστο δυνατό. Συζητήσαμε το θέμα στην κυβερνητική επιτροπή σήμερα το πρωί και θα το ξανασυζητήσουμε σήμερα το απόγευμα. Ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε να ελέγξουμε την κατάσταση, χρειάζεται προσπάθεια και θα την κάνουμε".

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν πρόκειται να πάει στη Σάμο, επειδή υπάρχουν προβλήματα και θα μείνει να παρακολουθήσει την εξέλιξη.

  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΛΩΝ ΣΒΒΕ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΓΔΑΒΕΤ Θεσσαλονίκη, 13 Ιουλίου 2000 (19:40 UTC+2)

    Με τον γενικό διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας, Ερευνας και Τεχνολογίας (ΓΔΑΒΕΤ) του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, Γ. Δρόσο, συναντήθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Βασίλης Τακάς και τα μέλη της διοίκησης του συνδέσμου.

    Οι δύο πλευρές επεσήμαναν τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει την περιφέρεια από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, η οποία δημιουργεί σημαντική αδυναμία ενημέρωσης και τελικά αδυναμία συμμετοχής των επιχειρήσεων της περιφέρειας στην ανάληψη έργων του ΥΠΕΘΑ.

    Ο ΣΒΒΕ, ανέλαβε να ενημερώσει τις επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να συμμετέχουν στο μητρώο κατασκευαστών αμυντικού υλικού, να συγκεντρώσει τα προφίλ τους και τα στοιχεία να τα γνωστοποιήσει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ώστε να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες.

    Αποφασίστηκε να ενημερώνεται άμεσα ο ΣΒΒΕ για τις προκηρύξεις των διαγωνισμών, ώστε να γίνει πιο έγκαιρη και έγκυρη η γνωστοποίηση των προκηρύξεων των διαγωνισμών προμηθειών του ΥΠΕΘΑ και η εξεύρεση τρόπων άμεσων και γρήγορων διαδικασιών ενημέρωσης των επιχειρήσεων, στο διάστημα που υπολείπεται μέχρι την υλοποίηση του ηλεκτρονικού συστήματος πληροφόρησης του ΥΠΕΘΑ, πιθανόν στα τέλη του τρέχοντος έτους.

    Συζητήθηκε επίσης το ενδεχόμενο δημιουργίας μητρώου επιχειρήσεων για την έρευνα και την τεχνολογία. Σε κάθε περίπτωση, τον προσεχή Σεπτέμβριο, το υπουργείο θα είναι έτοιμο για την παρουσίαση του συστήματος των διαδικασιών και των προγραμμάτων στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη.

    Επίσης αποφασίστηκε επίσκεψη μελών του ΣΒΒΕ με τη συνοδεία εκπροσώπου του ΥΠΕΘΑ στον οργανισμό προμηθειών του ΝΑΤΟ (ΝΑΜΣΑ) με έδρα το Λουξεμβούργο, ώστε να υπάρξει άμεση και προσωπική επαφή των ενδιαφερόμενων φορέων και να εξεταστεί η λειτουργία του όλου συστήματος.

    Το θέμα των βιομηχανικών επιστροφών έθεσε ο κ. Δρόσος και συγκεκριμένα τις προσπάθειες που καταβάλει το ΥΠΕΘΑ και ειδικότερα η υπηρεσία του, ώστε τα αντισταθμιστικά οφέλη για τα κράτη και κατ' επέκταση τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στις προμήθειες του ΝΑΤΟ, να μην είναι αποτέλεσμα μόνο του ποσοστού παραγωγής, αλλά και της κατανάλωσης των αμυντικών εξοπλισμών.

    Αναφορικά με τη συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων και ειδικότερα αυτών της Βορείου Ελλάδος στα εξοπλιστικά προγράμματα του Ενιαίου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Αμυντικών Εξοπλισμών (ΕΜΠΑΕ), ο κ. Δρόσος επεσήμανε ότι δίνεται, από το υπουργείο, ιδιαίτερη βαρύτητα στην κατανομή και την ανάπτυξη της βιομηχανικής δραστηριότητας σε συνέχεια της μέχρι σήμερα πολιτικής προτεραιότητας της ενίσχυσης των οπλικών συστημάτων, που αναπτύχθηκε αξιοσημείωτα την τελευταία πενταετία. Η παρουσίαση του ΕΜΠΑΕ, μόλις αυτό ολοκληρωθεί, θα γίνει στη Θεσσαλονίκη.

    Τέλος με την ολοκλήρωση της συνάντησης συμφωνήθηκε η συνέχιση και προώθηση της συνεργασίας του ΣΒΒΕ και της ΓΔΑΒΕΤ. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκαν μηνιαίες συναντήσεις για αλληλοενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων.

  • [17] ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ: ΟΡΙΑΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΑΛΛΑ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ Θεσσαλονίκη, 13 Ιουλίου 2000 (19:38 UTC+2)

    Με τα νεύρα του επενδυτικού κοινού ''παίζει'' η Σοφοκλέους, που μετά τη χθεσινή πτώση, σήμερα "αποφάσισε" να κινηθεί ανοδικά, με τον Γενικό Δείκτη να τερματίζει στη σημερινή συνεδρίαση, ενισχυμένος οριακά κατά 0,16%.

    Στην αρχή της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε πτωτικά και ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτατη τιμή έτους, στις 3.878,61 μονάδες. Ομως, στη συνέχεια υπήρξαν εντολές αγοράς, κυρίως για τραπεζικούς τίτλους, με αποτέλεσμα ο δείκτης των τραπεζών να ανακάμψει και να "παρασύρει" στην πορεία του και τον Γενικό Δείκτη.

    Η αξία των συναλλαγών σημείωσε βελτίωση σε σχέση με χθες και διαμορφώθηκε στα 69 δισ. δρχ. περίπου, εκ των οποίων όμως περί τα 11,01 δισ. οφείλονται σε 2 πακέτα που έγιναν επί της μετοχής της MICROLAND στις 3.340 δρχ. και αφορούσαν συνολικά 3297000 τεμάχια. Τις εντονότερες πιέσεις για μια ακόμη ημέρα δέχτηκαν οι μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

    Χρηματιστηριακοί κύκλοι επισημαίνουν ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε αμιγώς από τον ιδιωτικό τομέα, γιατί τα τρία κρατικά "χαρτιά", Εθνική, Εμπορική και ΟΤΕ, είχαν πολύ πιο φτωχή απόδοση σε σχέση με τα ιδιωτικά "χαρτιά", Πειραιώς, PANAFON, Πίστεως κ.α..

    Η σημερινή συνεδρίαση, χαρακτηρίζεται ως "νότα" αισιοδοξίας, αφού ύστερα από πολλές μέρες εκδηλώθηκε αγοραστικό ενδιαφέρον, αλλά οι επόμενες συνεδριάσεις θα δείξουν ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Αν το ενδιαφέρον αυτό θα συνεχιστεί ίσως η Σοφοκλέους γνωρίσει και πάλι μέρες "δόξας", σημειώνουν αναλυτές, προσθέτοντας ότι η άνοδος της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, θα στηριχθεί κυρίως στα "βαριά χαρτιά" και τη σκυτάλη θα πάρουν στη συνέχεια τα "χαρτιά" της Περιφέρειας.

  • [18] "ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ ΕΥΓΕΝΑΣ" ΣΤΟ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟ Θεσσαλονίκη, 13 Ιουλίου 2000 (19:37 UTC+2)

    Μια μεσαιωνική φαντασμαγορία, ένα θεατρικό δρώμενο, με τίτλο "Το παραμύθι της Ευγένας" θα παρουσιάσουν ο θίασος της καλλιτεχνικής εταιρίας ΑΡΓΩ και το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο κοινό της πόλης, στις 24 και 25 Ιουλίου. Η παράσταση βασίζεται στο έργο του Κύρου Θεόδωρου Μοντσελέτζε "Ευγένα".

    Εύθυμες και δραματικές θεατρικές σκηνές, όπως ξυλοπόδαροι, κουκλοθέατρο αλλά και τρόποι έκφρασης του θεάτρου του δρόμου και των λαϊκών δρωμένων υπογραμμίζουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του έργου δημιουργώντας την αίσθηση μιας μεσαιωνικής φαντασμαγορίας.

    Οι παραστάσεις θα δοθούν στον αύλειο χώρο του Επταπυργίου. Ο σκηνικός χώρος αξιοποιείται κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι θεατές να μετέχουν στη δράση ακολουθώντας τους ηθοποιούς στην πορεία παρουσίασης του έργου.

    Η παράσταση αρχίζει στις 8 το βράδυ, με το φως της ημέρας και τελειώνει στις 9.30 εντυπωσιακά με αναμμένες δάδες για φωτισμό, πυροτεχνήματα και ένα μικρό πανηγύρι όπου συμμετέχουν ηθοποιοί και θεατές. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

    Η σκηνοθεσία του έργου είναι του Νίκου Χατζηπαπά και η μουσική του Σπύρου Ηλιάδη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Αμαλία Υψηλάντη, Ιάκωβος Μυλωνάς, Αννα Βυθούλκα, Χρήστος Μπουκουβάλας, Αντώνης Διαμαντής, Αριστέα Κοντραφούρη, Γιάννης Βουλγαράκης, Νίκος Καμόντος, Ειρήνη Κουτσάκη, Νέλλυ Πουλοπούλου, Σπύρος Ηλιάδης.

    Ο μύθος του έργου

    Ο μύθος του έργου είναι γνωστός στις χώρες της Ευρώπης στην εποχή που έζησε ο Μονσελέτζε σαν ο μύθος της κουτσοχέρας πριγκίπισσας : Σε μία φανταστική χώρα, τη Νϊνο, ο Ρήγας μετά το θάνατο της γυναίκας του μη μπορώντας να αντέξει τη μοναξιά, ξαναπαντρεύεται. Η νέα Ρήγισσα όμως ζηλεύει τόσο πολύ την κόρη του ρήγα, την Ευγένα, που αποφασίζει να τη σκοτώσει. Ετσι δίνει εντολή στους μπράβους να τη δολοφονήσουν και διατάζει μάλιστα να της φέρουν πίσω τα χέρια της και μία στάμνα γεμάτη με το αίμα της....

    Οι μπράβοι οδηγούν την Ευγένα στο δάσος. Εκεί τη συναντά το βασιλόπουλο της γειτονικής χώρας της Περσία, που θαμπωμένος από την ομορφιά της θα την πάρει στη χώρα του και θα την παντρευτεί...

    Μετά από πολλές περιπέτειες ξανασυναντηθούν ο Ρήγας και η Ευγένα και η Ρήγισσα θα τιμωρηθεί για το κακό που έκανε με αποκεφαλισμό.

  • [19] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ``ΑΚΡΙΤΕΙΑ 2000`` Αριδαία, 13 Ιουλίου 2000 (19:36 UTC+2)

    Χορευτικά συγκροτήματα από το εξωτερικό, αλλά και από πολλές περιοχές της Ελλάδας θα "χρωματίσουν" για ακόμη μια φορά τον θεσμό των πολιτιστικών εκδηλώσεων "ΑΚΡΙΤΕΙΑ 2000", που πραγματοποιούνται στην Αριδαία.

    Ειδικότερα, αύριο χορευτικά συγκροτήματα από την Κολομβία, το Πουέρτο Ρίκο, την Τουρκία, τη Γιουγκοσλαβία και την Ελλάδα, θα δημιουργήσουν κέφι, ενώ το ίδιο κλίμα αναμένται να συνεχιστεί και το Σάββατο, με χορευτικά συγκροτήματα από Κολομβία, Τουρκία, Γιουγκοσλαβία και Ελλάδα.

    Την Κυριακή, στο δημαρχείο Αριδαίας, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα: «Ο λαϊκός πολιτισμός στη σύγχρονη κοινωνία», ενώ στο πλαίσιο του 13ου Διεθνούς Λαογραφικού Φεστιβάλ θα συμμετάσχουν συγκροτήματα χορού από την Κολομβία, την Τουρκία, την Γιουγκοσλαβία και την Ελλάδα. Τέλος για τη Δευτέρα 17 Ιουλίου, θα δοθεί συναυλία από το συγκρότημα Παραδοσιακής Μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης.

    Στη χαιρετιστήρια δήλωσή του ο δήμαρχος Αριδαίας, Αθανάσιος Χατζηδημητρίου, μίλησε για φαντασμαγορία χρωμάτων, ρυθμού και μουσικής που θα πλημμυρίσει -όπως είπε χαρακτηριστικά- τη χώρα των γιγάντων δηλαδή την Ακριτική Αριδαία, για άλλη μια φορά. Επιπλέον τόνισε πως με αυτό τον τρόπο φωτίζεται διάπλατα το ανοιχτό «παράθυρο» της Αριδαίας, στον κόσμο του πολιτισμού και της τέχνης.

    Στη συνέχεια έκανε λόγο για ανάπτυξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας καθώς και γονιμοποίηση της με ό,τι θετικό από όλη την ανθρωπότητα αναπτύσσει τα αισθήματα των ανθρώπων, τις ευαισθησίες τους, την αγάπη στην ειρήνη, την ανθρωπιά και εμπνέει τον πατριωτισμό.

    Παράλληλα ευχαρίστησε και καλωσόρισε τις διοικήσεις, τους χοροδιδασκάλους και τους χορευτές των συλλόγων που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση καθώς επίσης και τα μέλη της επιτροπής των εκδηλώσεων. Τέλος κάλεσε τους κατοίκους της Αριδαίας να σύρουν το χορό της ειρήνης και της φιλίας -όπως είπε χαρακτηριστικά- κάτω από την σκιά του Βόρα και του Πάικου, των ξακουστών βουνών της Μακεδονίας.

  • [20] ΑΠΟ ΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΟΙ ΘΟΡΥΒΟΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ Αθήνα, 13 Ιουλίου 2000 (19:32 UTC+2)

    Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους "ασυνήθιστους θορύβους", που σημειώθηκαν χθες στην περιοχή ΒΑ του Ηρακλείου Κρήτης, όπως διαβεβαιώνει το Υπουργείο Εθνικής ΄Αμυνας σε απάντηση σχετικών δημοσιευμάτων μερίδας του Ημερήσιου Τύπου της Αθήνας και του Ηρακλείου.

    Σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας χορηγήθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ύστερα από αίτηση η άδεια να εκτελεστούν την 11η και την 12η Ιουλίου εκπαιδευτικές βολές αεροσκαφών στη θαλάσσια περιοχή 35 ν.μ. ΒΑ του ΒΑ άκρου της Κρήτης, στην περιοχή του Πεδίου Βολής Αυγονησίου (LGD -87).

    Οι θόρυβοι οι οποίοι προκλήθηκαν εκτιμάται ότι προήλθαν από τη διάσπαση του φράγματος του ήχου από τα ασκηθέντα αεροσκάφη τα οποία ακολούθησαν κατά την κίνησή τους προς και από το Πεδίο Βολής Αυγονησίου διαδρομή εντός του Διεθνούς Εναέριου Χώρου.

    Δεν υπάρχει, όμως, κανένας λόγος ανησυχίας διαβεβαιώνει το Υπουργείο Εθνικής ΄Αμυνας μόνο και μόνο, επειδή η διάσπαση του φράγματος του ήχου από αεροσκάφη δημιουργεί έντονους θορύβους, που μοιάζουν με θορύβους, προερχόμενους από γεωλογικά φαινόμενα ή από εκρήξεις. Κι αυτό, γιατί είναι βεβαιωμένο πως η διάσπαση του φράγματος του ήχου σε μεγάλα ύψη δεν έχει καμία επίπτωση στην επιφάνεια της γης και κατ' επέκταση στους ανθρώπους.

  • [21] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ Σόφια, 13 Ιουλίου 2000 (19:31 UTC+2)

    Μέτρα ενίσχυσης των ελέγχων στα σύνορά της πρόκειται να λάβει η Βουλγαρία μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διαγραφή της χώρας από τη "μαύρη λίστα" του Σένγκεν. Πρόκειται για κατάλογο χωρών, οι πολίτες των οποίων υποχρεούνται να προμηθεύονται βίζα προκειμένου να επισκεφτούν τις χώρες που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη Σένγκεν.

    Η κυβέρνηση Κόστοφ ενέκρινε σήμερα τις προτάσεις για ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων και για σχετικές τροπολογίες στη νομοθεσία, τις οποίες υπέβαλαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών, Ναντέζντα Μιχάιλοβα και Εμανουήλ Ιορντανόφ.

    Κ.Κ.

  • [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΞΕΝΟ ΤΩΝ ΗΠΑ Θεσσαλονίκη, 13 Ιουλίου 2000 (19:27 UTC+2)

    Συνάντηση γνωριμίας με τον νέο γενικό πρόξενο των ΗΠΑ Τζον Κόνιγκ είχε σήμερα ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος.

    Ο κ. Παπαδόπουλος καλωσόρισε τον αμερικάνο διπλωμάτης, τον ενημέρωσε για τα προβλήματα, τις δυνατότητες και τις προοπτικές του νομού Θεσσαλονίκης, ενώ αναφέρθηκε και στην άριστη συνεργασία με τον προκάτοχο του.

    Από την πλευρά του ο κ. Κόνιγκ εξέφρασε την πρόθεση, αλλά και τη βεβαιότητα ότι θα συνεχιστεί αυτή η συνεργασία και ζήτησε περισσότερες πληροφορίες για τους τομείς στους οποίους θα μπορούσε να είναι ουσιαστική η συνεισφορά του.

    Επίσης συζητήθηκε το γεγονός ότι η ΗΠΑ θα είναι τιμώμενη χώρα στη φετινή διοργάνωση της Γενικής Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθούν διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε μερικές από τις οποίες η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα είναι χορηγός.

    Ο κ. Κόνιγκ επανέφερε πρόταση του προκατόχου του για επίσκεψη του νομάρχη Θεσσαλονίκης στις ΗΠΑ.

    Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος, με την ευκαιρία της μετεγκατάστασης του Αμερικανικού Προξενείου, δεσμεύτηκε να ανταποδώσει την επίσκεψη στον κ. Κόνιγκ.

  • [23] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΦΩΤΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ Αθήνα, 13 Ιουλίου 2000 (19:24 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει, ούτε με τους τουρίστες στη Σάμο, ούτε υπήρξε η παραμικρή ανάμειξη του Ολλανδικού ΥΠΕΞ για μετακίνηση των Ολλανδών τουριστών από το νησί λόγω των πυρκαγιών.

    Αυτό διαβεβαίωσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Χριστοδουλάκης απαντώντας στις καταγγελίες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή ότι η κυβέρνηση έμεινε απλώς θεατής στην ανθελληνική προπαγάνδα.

    Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι εκτός ενός μεμονωμένου περιστατικού ταξιδιωτικού πράκτορα καμία άλλη πρωτοβουλία που να πλήττει τον τουρισμό στη Σάμο δεν έχει καταγραφεί.

    "Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που συγκεντρώσαμε δεν υπήρξε καμία προκήρυξη παρακίνησης μαζικής εξόδου των ξένων τουριστών. Υπήρξε μόνο επιστολή ενός ατόμου σε ορισμένα μέλη συγκεκριμένου τουριστικού γκρουπ που τους έδινε την ευκαιρία να μείνουν ή να φύγουν και να πάνε κάπου αλλού ή να επιστρέψουν στην Αγγλία", τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και συμπλήρωσε ότι η αναζωπύρωση και η υπερβολή αυτού του θέματος κανένα δεν βοηθά.

    Από την πλευρά του ο κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι στη Σάμο διαπιστώνεται έγκλημα με τις προκηρύξεις να τρέπουν σε φυγή τους τουρίστες και η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα άλλο από να τις παρακολουθεί.

    Επίθεση Καραμανλή και για διαφάνεια

    Στο στόχαστρο της έντονης κριτικής του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης βρέθηκε και πάλι το θέμα της διαπλοκής και της διαφάνειας.

    Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε και πάλι τις καταγγελίες του περί διαπλοκής και πελατειακών σχέσεων της κυβέρνησης σε οργανωμένα συμφέροντα επισημαίνοντας ότι το κόμμα του "δεν πρόκειται να υποστείλει τη σημαία της διαφάνειας".

    Εντονη και άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Ανάπτυξης που κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι συνεχίζει να επιδιώκει μικροκομματικά οφέλη με μαθήματα δι αλληλογραφίας.

    "Οσες φορές η κυβέρνηση έλαβε θεσμικές πρωτοβουλίες για να καθιερώσει τη διαφάνεια η Αξιωματική Αντιπολίτευση ήταν απούσα", παρατήρησε ο κ. Χριστοδουλάκης και πρόσθεσε:

    "Η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα στην οικονομική δραστηριότητα δεν αποτελούν αντικείμενο μαθημάτων δι αλληλογραφίας. Πολύ σύντομα θα ηλεκτρονικοποιηθούν όλες οι κρατικές προμήθειες ενισχύοντας την απόλυτη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα σε όλο το μηχανισμό".

    Ο κ. Καραμανλής ωστόσο επεσήμανε από την πλευρά του ότι "όσο η κυβέρνηση δεν τολμά να εγκαταλείψει τις δογματικές αγκυλώσεις της δεν μπορεί να υπάρξει αισιόδοξη προοπτική" και σημείωσε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή την στιγμή περιγράφεται με τον όρο διαπλοκή και αφορά το δημόσιο συμφέρον, αλλά πάνω από όλα την ποιότητα και την ουσία της Δημοκρατίας.

    Τέλος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην Ολυμπιάδα του 2004 κάνοντας λόγο για τρομακτική καθυστέρηση και παραλήψεις.

    "Ο ίδιος ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την κατάσταση ως έκτακτης ανάγκης. Δεν ξέρουμε τι ακριβώς υπονοεί, ούτε τι πραγματικά μεθοδεύεται.

    Εάν εκκολάπτονται μεθοδεύσεις που υπαγορεύονται από τη διαπλοκή για χάρη της διαπλοκής η Ν.Δ. θα σταθεί αμείλικτα αντίθετα", κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

  • [24] ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ: ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ Ο Β. ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗΣ Αθήνα, 13 Ιουλίου 2000 (19:21 UTC+2)

    Μετά τον Θεοδόσιο Τσάμη, ένας ακόμη Ελληνας πυγμάχος, ο Βαγγέλης Παπουτσάκης, προκρίθηκε στα προημιτελικά του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος παίδων, που διεξάγεται στο Περιστέρι. Ο πρωταθλητής των 63 κιλών νίκησε τον Ισραηλινό Καταβένκο με 6-4 στα σημεία και αύριο το μεσημέρι στα προημιτελικά θα αντιμετωπίσει τον Βούλγαρο Γκιργκίνοβ.

    Αντίθετα, ο Κώστας Πετρόπουλος στα 73 κιλά, έχασε από τον Τούρκο Γιλμάζ με 7-6 στα σημεία και αποκλείστηκε. Ο νεαρός πρωταθλητής πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση, αλλά μια παρατήρηση του διαιτητή στον τρίτο γύρο, του στέρησε τη νίκη.

  • [25] Ο Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" Θεσσαλονίκη, 13 Ιουλίου 2000 (19:21 UTC+2)

    Για την πορεία των εκτελούμενων έργων στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, ενημερώθηκε σήμερα ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, από τον υποδιοικητή της ΥΠΑ, κ. Σουλαδάκη.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Πασχαλίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των έργων, τα οποία στοχεύουν να καταστήσουν το αεροδρόμιο έναν διεθνή αεροπορικό κόμβο, εδώ στη Θεσσαλονίκη, ικανό να διασυνδέσει την πόλη όχι μόνο με τις βαλκανικές χώρες ή με αυτές της Ν.Α Ευρώπης και γενικά της ευρωπαϊκής ηπείρου, αλλά σταδιακά να διαμορφώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για υπερατλαντικές πτήσεις από τη Θεσσαλονίκη προς όλες τις ηπείρους.

    Το master plan περιέχει εναλλακτικές προτάσεις για τη μορφή και τη λειτουργία του αεροδρομίου προς το 2006 και όπως τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, "ο στόχος μας είναι αυτό το αεροδρόμιο να είναι συμβατό με την υπόλοιπη κυκλοφοριακή υποδομή της πόλης, δηλαδή το Μετρό, τη θαλάσσια συγκοινωνία και βέβαια εντάσσεται στις αναγκαίες υποδομές της πόλης, ώστε η Θεσσαλονίκη το 2007 ή το 2008 να είναι ικανή να υποδεχθεί να φιλοξενήσει την παγκόσμια έκθεση EXPO, όπως ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης περιέγραψε πέρσι στη ΔΕΘ".

    Από την πλευρά του, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος, ο οποίος συνόδευε τον υπουργό στην επίσκεψή του, διατύπωσε την εκτίμηση ότι η ΥΠΑ που έχει να αναλάβει να προωθήσει αυτά τα έργα θα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες, ώστε το χρονοδιάγραμμα αντί να επιμηκύνεται, να μικραίνει, "για να προλάβουμε το 2007-2008 να οργανώσουμε εδώ στη Θεσσαλονίκη την EXPO με ένα νέο αεροδρόμιο".

    Τέλος, ο κ. Σουλαδάκης τόνισε ότι ο στρατηγικός στόχος της ανάπτυξης του αεροδρομίου έχει δύο μεγάλα "αντικείμενα" που ακριβώς δίνουν αυτό το χαρακτήρα: Την επέκταση του διαδρόμου στη θάλασσα και τη κατασκευή του νέου αεροσταθμού. Η μελέτη για τον διάδρομο, προϋπολογισμού 60 δισ. δρχ. αναμένεται να ολοκληρωθεί σε μια πενταετία.

    Για την κατασκευή του νέου αεροσταθμού, ήδη έχει προχωρήσει η διαδικασία υποβολής των προτάσεων από τους μελετητές που είχαν προεπιλεγεί. Η επιτροπή από τους καθιηγητές που θα αξιολογήσουν τις μελέτες, αναμένεται να ολοκληρώσει το έργο της τέλος Αυγούστου. Επίσης, εκτιμάται ότι προς το τέλος του 2001 θα έχει ολοκληρωθεί η εργασία έγκρισης της οριστικής μελέτης και θα προχωρήσει η διαδικασία δημοπράτησης του έργου.

    Στο μεταξύ, όπως σημείωσε ο κ. Σουλαδάκης, ήδη έχει ολοκληρωθεί η ανατολική επέκταση του αεροδρομίου, μια έκταση 6.000 τ.μ. Εχουν ολοκληρωθεί επίσης τα βάθρα στάθμευσης του αεροδρομίου που προσθέτουν άλλες 5 νέες θέσεις στο αεροδρόμιο. Εχει προκηρυχθεί και ήδη έχει δημοσιευθεί η διακήρυξη για τη δημοπράτηση της δυτικής επέκτασης του αεροδρομίου, ένα έργο 9,5 δισ. δρχ. που θα δημοπρατηθεί τον Αύγουστο.

    Οσο για τους εξοπλισμούς, το ραντάρ και το ILS, ενισχύουν την ασφάλεια του αεροδρομίου. Το πρώτο στάδιο λειτουργίας του ραντάρ εφαρμόζεται και εκτιμάται ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα ενεργοποιηθεί και το δεύτερο στάδιο και στο τέλος του έτους το τρίτο.

    Το ILS, είναι στην τελική φάση ολοκλήρωσης των εργασιών. Εχει εγκατασταθεί στο διάδρομο 13-14 και παράλληλα έχει εγκατασταθεί και στο διάδρομο 10-28.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 13 July 2000 - 18:14:08 UTC