Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-07-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ
  • [02] Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΑΘΕΙΣ
  • [03] ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ: ΝΕΚΡΟΙ ΕΞΙ ΡΩΣΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ
  • [04] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ ΠΡΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
  • [05] ΚΑΛΥΨΗ ΚΕΝΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
  • [06] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • [07] Λ. ΤΖΑΝΗΣ: ΔΕΝ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΣΕΠ
  • [08] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
  • [09] ΚΥΖΕΡΙΔΗΣ: Ο ΑΡΗΣ ΕΧΕΙ ΥΨΗΛΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ
  • [10] Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΟ 4ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ
  • [11] ΕΤΕΒΑ: ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΓΙΑ ΤΟ Α' ΕΞΑΜΗΝΟ
  • [12] Ο ΣΛ. ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [13] Ο Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΑΘΩΝ
  • [14] ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΔΟΚΙΜΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ
  • [15] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [16] Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟ ΝΕΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ
  • [17] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΗΣ G8 ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [18] ΤΟ ΧΑΑ "ΨΑΝΧΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ"
  • [19] Η ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΔΟΚΙΜΕΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥ
  • [20] ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΓΟΥΙΝΤΣΕΡΦΙΝΓΚ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ
  • [21] "DEUTSCHE TELECOM": ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΑΣ
  • [22] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ
  • [23] ΤΟ ΙΝΤΕΡΦΑΞ ΘΑ ΙΔΡΥΣΕΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
  • [24] ΚΡΟΑΤΗΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΣΕ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

  • [01] ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ

    Αθήνα, 21 Ιουλίου 2000 (09:17 UTC+2)

    Φωτογραφία: Μαχητικά αεροσκάφη F5 A/B της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας

    Παραβάσεις και παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από τουρκικά μαχητικά κατήγγειλε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ.Ρέππας, σημειώνοντας ότι γιά το θέμα πρόκειται, εντός της μέρας, να προβεί σε διάβημα ο Έλληνας πρέσβης στην Αγκυρα, δεδομένου μάλιστα ότι διανύουμε την εποχή του μορατόριουμ.

    "Εμείς ουδέποτε αναλαμβάνουμε προκλητικές ή επιθετικές ενέργειες, οι οποίες κάθε άλλο παρά χρήσιμες είναι γιά την εθνική υπόθεση που υπερασπιζόμαστε. Υπάρχουν κανόνες γιά τη συνύπαρξη των κρατών - και αυτοί, που από εμάς γίνονται σεβαστοί, θα πρέπει να γίνουν αποδεκτοί και από την Τουρκία" υπογράμμισε ο κ. Ρέππας, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στην επέτειο του πραξικοπήματος και της εισβολής στην Κύπρο τονίζοντας ότι "η διαιώνιση του παράνομου καθεστώτος κατοχής, αποτελεί πληγή και ντροπή γιά την Ευρώπη". Χθες, πάντως, μετά την απελευθέρωση των δημοσιογράφων της τουρκοκυπριακής εφημερίδας "Αβρούπα" και τον δισταγμό του δικαστηρίου να προσδιορίσει δικάσιμο, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ανεπισήμως, αναφέρθηκε στα πρόσφατα γεγονότα, χαρακτηρίζοντας ως "ιδιαιτέρως σημαντική εξέλιξη" την εκδήλωση των τουρκοκυπριακών, αντικαθεστωτικών αντιδράσεων. Κατά την άποψη της Αθήνας, το μαζικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε προχθές στα κατεχόμενα, ζητώντας την παραίτηση Ντενκτάς και την απομάκρυνση του Τούρκου στρατηγού των κατοχικών δυνάμεων, είναι δηλωτικό της δυσαρέσκειας που υπάρχει γιά την οικονομική ανέχεια, τις αυθαιρεσίες του στρατοκρατικού καθεστώτος και την αβεβαιότητα της προοπτικής.

    Παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωναν ακόμη ότι θετική επίδραση στην εκδήλωση των αντιδράσεων άσκησε η διαδικασία επαναπροσέγγισης - το πρόγραμμα επαφών δηλαδή που καλλιεργούν οι ελληνοκυπριακές πολιτικές δυνάμεις με τις τουρκοκυπριακές - ενώ ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας των κοινωνικών φορέων των δύο κοινοτήτων.

    Στη Λευκωσία πάντως, αίσθηση προακάλεσαν οι πληροφορίες που μετέδωσε το ΡΙΚ κατά τις οποίες στις συνομιλίες της Γενεύης που πρόκειται να ξαναρχίσουν τη Δευτέρα, τα Ηνωμένα Εθνη θα εισηγηθούν μία συμβιβαστική φόρμουλα που προβλέπει μείωση της τουρκοκυπριακής εδαφικής έκτασης (έτσι ώστε να μπορούν να επιστρέψουν πολλοί ελληνοκύπριοι πρόσφυγες στις εστίες τους) αλλά και θεσμικές παραχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς γιά τη διαμόρφωση ενός σχήματος χαλαρής ομοσπονδίας.

    Κι ενώ η ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας κατήγγειλε χθες παραβιάσεις του εναερίου χώρου από τουρκικό μαχητικό, ο αρχηγός του ΓΕΕΦ, αντιστράτηγος Ευ. Φλωράκης, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το θέμα των Στροβιλίων, τόνισε πως η Εθνική Φρουρά θα μπορούσε να επαναφέρει την περιοχή στην προτέρα κατάσταση.

    "Ουδέν πρόβλημα άλυτο, θέληση να έχουμε" τόνισε σχετικά.

    [02] Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΑΘΕΙΣ

    Αθήνα, 21 Ιουλίου 2000 (13:50 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Σημίτης

    Το ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων για την αποκατάσταση των καταστροφών που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας, ανακοίνωσε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός.

    Ο κ.Σημίτης, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η χώρα μας παλαιότερα δεν είχε σύστημα εκτεταμένης στήριξης των πληγέντων υπογραμμίζοντας, ότι είναι η πρώτη φορά που η πολιτεία παρεμβαίνει σε τέτοια έκταση για να στηρίξει όσους υπέστησαν ζημιές. Η περίοδος των πυρκαγιών δεν έχει τελειώσει, είπε ο κ.Σημίτης και εκτίμησε ότι το υπόλοιπο καλοκαίρι οι συνθήκες θα είναι δύσκολες, όμως πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά έχουμε τη δυνατότητα να παρέμβουμε με καλύτερους τρόπους.

    Τα μέτρα, κωδικοποιημένα κατά κατηγορία, έχουν στόχο την οικονομική στήριξη μεμονωμένων ατόμων και επιχειρήσεων, δίνοντας προτεραιότητα σε όσους έχασαν τα σπίτια τους, στην παραγωγική ανασυγκρότηση των περιοχών που υπέστησαν καταστροφές και στην τόνωση της τουριστικής κίνησης.

    Ειδικότερα, προβλέπεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200 χιλιάδων δρχ. ανά οικογένεια για την κάλυψη των άμεσων βιοτικών αναγκών, ενώ θα δοθεί επι πλέον ποσό 200 χιλιάδων δρχ. σε πολύτεκνες οικογένειες. Οικονομική ενίσχυση μέχρι 2 εκ δρχ. για την αντικατάσταση της οικοσυσκευής, 200 χιλιάδες δρχ. σε άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς επίσης και οικονομική ενίσχυση μέχρι 1,5 εκ. δρχ. κατ' άτομο σε περίπτωση πρόκλησης μόνιμης σωματικής βλάβης από τις πυρκαγιές.

    Επίσης, προβλέπεται έκτακτη ενίσχυση συνταξιούχων, εργαζομένων και ανέργων. Προβλέπεται η καταβολή 120 χιλιάδων δρχ. σε κάθε συνταξιούχο, 150 χιλιάδες δρχ. σε κάθε μη επιδοτούμενο άνεργο του ΟΑΕΔ, 200 χιλιάδες δρχ. στους εργαζόμενους που κατέστησαν άνεργοι εξαιτίας των πυρκαγιών.

    Προβλέπονται δάνεια και φορολογικές ελαφρύνσεις, ενώ αναστέλλονται για 24 μήνες οι δόσεις των βεβαιωμένων χρεών προς τις εφορίες. Η πρώτη δόση θα καταβάλλεται μετά από παρέλευση έξι μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της σχετικής απόφασης.

    Ακόμη, θα χορηγηθούν δάνεια κατά προτεραιότητα από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή αναστέλλονται οι καταβολές δόσεων για δάνεια που έχουν ήδη χορηγηθεί.

    Υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις πληγέντων που αφορούν στον ΟΕΚ.

    Οσον αφορά τη στεγαστική αποκατάσταση των πυροπαθών, προβλέπεται η προσωρινή στέγαση σε ξενοδοχεία όσων οι κατοικίες κρίνονται οριστικά ή προσωρινά μη κατοικήσιμες. Επίσης, επιδοτείται το ενοίκιό τους ή η συγκατοίκησή τους σε φιλικά πρόσωπα από 80 έως 120.000 δρχ. το μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογενείας.

    Προβλέπεται η χορήγηση δανείων για την ανακατασκευή κατοικιών από 130 χιλιάδες δρχ. ανά τ.μ. και με κρατική επιδότηση 33% του συνολικού ποσού. Τα υπόλοιπα θα δοθούν σε 15ετές άτοκο δάνειο, ενώ για τις επισκευές, ποσόν μέχρι 65 χιλιάδες δρχ. ανά τ.μ. με τους ίδιους όρους.

    Επίσης, αναστέλλεται η πληρωμή των λογαριασμών του ΟΤΕ για ένα χρόνο, διαγράφονται οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί της ΔΕΗ σε σπίτια που έχουν καταστραφεί ή έχουν εκκενωθεί και η εξόφληση των λογαριασμών θα γίνεται χωρίς επιβολή τόκων υπερημερίας.

    Ανάλογα ποσά και δάνεια με αυτά των νοικοκυριών προβλέπονται και για τις επιχειρήσεις καθώς επίσης και επιδοτήσεις του επιτοκίου για δάνεια σε βιοτεχνίες, βιομηχανίες και τουριστικές μονάδες.

    Ειδικό κεφάλαιο υπάρχει για τις τουριστικές επιχειρήσεις, με λήψη μέτρων στήριξης του τουρισμού καθώς επίσης και ενίσχυσης του ρεύματος κοινωνικού τουρισμού στις περιοχές που επλήγησαν, όπως π.χ. της Σάμου.

    Επίσης προβλέπεται δέσμη μέτρων που αφορά στις υποδομές και στην αποκατάσταση του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.

    [03] ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ: ΝΕΚΡΟΙ ΕΞΙ ΡΩΣΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ

    Γκρόζνι, 21 Ιουλίου 2000 (10:45 UTC+2)

    Φωτογραφία: Τσετσένοι αντάρτες

    Έξι Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι έντεκα τραυματίστηκαν στη διάρκεια επιθέσεων που πραγματοποίησαν οι ισλαμιστές αντάρτες κοντά στις πόλεις Αργκουν, Τσιρι-Γιαρτ, Ντζαλκα και Γκεκι, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών.

    Οι ανταρτικές ομάδες προσπάθησαν ανεπιτυχώς να καταλάβουν το διοικητήριο της αστυνομίας στην πόλη Νοζαϊ-Γιαρτ, ενώ κατά τις τρίωρες μάχες, σκοτώθηκαν πέντε αντάρτες.

    Στο μεταξύ, οι πληροφορίες από το Γκρόζνι αναφέρουν ότι διευρύνεται το χάσμα στις σχέσεις μεταξύ του διορισμένου από τη Μόσχα διοικητή της Τσετσενίας, Αχμετ Καντιροφ και του υφισταμένου του υποδιοικητή Μπεσλαν Γκαντεμιροφ, προκαλώντας σοβαρό πρόβλημα στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κατάστασης, που διαμορφώθηκε μετά τις πολεμικές συγκρούσεις, εδώ και έναν περίπου χρόνο.

    Ν.Χ.

    [04] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ ΠΡΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

    Αθήνα, 21 Ιουλίου 2000 (08:57 UTC+2)

    Φωτογραφία: Πορεία έξω από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στη διάρκεια απεργίας της Γ.Σ.Ε.Ε.

    Ανεβαίνουν οι τόνοι στα εργασιακά, ενώ ο υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τη ΓΣΕΒΕΕ, προειδοποίησε ότι τυχόν καθυστέρηση του διαλόγου σχετικά με τα μέτρα για την απασχόληση θα έχει συνέπεια την αύξηση των ανέργων. Ο κ. Γιαννίτσης, απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς στους συνδικαλιστές, διαμήνυσε ότι, εάν ο διάλογος κρατήσει τέσσερις μήνες, ο αριθμός των ανέργων θα αυξηθεί κατά 20.000 άτομα.

    Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε και πάλι ότι ο διάλογος θα αρχίσει στις 20 Αυγούστου.

    Εκ μέρους των εμποροβιοτεχνών, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γεώργιος Μότσος, τόνισε ότι οι εμποροβιοτέχνες θα συμμετάσχουν στο διάλογο, αλλά είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με το 35ωρο, το οποίο θεωρούν ότι μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Ο κ. Γιαννίτσης συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους του ΠΑΜΕ, συνδικαλιστικού ρεύματος, στο οποίο δραστηριοποιούνται οι δυνάμεις του ΚΚΕ. Σήμερα, ο υπουργός θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), για να συζητήσει μαζί τους το χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία του διαλόγου για την απασχόληση.

    Η έκκληση του υπουργού φαίνεται ότι δεν βρίσκει ανταπόκριση ανάμεσα στους συνδικαλιστές. Στη χθεσινή σύσκεψη της ΓΣΕΕ με στελέχη των ομοσπονδιών-μελών της και των εργατικών κέντρων, το κλίμα δεν άφηνε περιθώρια υποχωρητικότητας απέναντι στα πέντε μέτρα της κυβερνητικής επιτροπής.

    Στην απόρριψη των τριών από τις πέντε εργασιακές αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση, για τη μερική απασχόληση, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και το όριο των απολύσεων, συμφώνησαν ΓΣΕΕ και Εργατικά Κέντρα. Σε κοινή συνεδρίαση, αποφάσισαν να πουν όχι στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την επέκταση της μερικής απασχόλησης και την αύξηση του ορίου απολύσεων. Την πληρη διαφωνια της με τα μετρα εξέφρασε η συνδικαλιστική παραταξη του ΚΚΕ, μετα τη συνάντηση των εκπροσώπων της με τον Τασο Γιαννίτση και προτεινε την καταληψη των γραφειων του ΣΕΒ, ενώ χθες το βράδυ, πραγματοποίησε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, σημείωσε ότι τα συνδικάτα δεν αρνούνται το διάλογο γενικά, αλλά απέκλεισε κάθε συμμετοχή σε συζήτηση των πέντε σημείων. "Είναι μέτρα που δεν δίνουν λύσεις για τους ανέργους, ενώ οδηγούν σε σαφή επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων" είπε.

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος κάλεσε τους εργαζομένους σε αγωνιστική ετοιμότητα, εν όψει του προβλεπόμενου "θερμού Σεπτέμβρη", και ζήτησε απο τις συνδικαλιστικές παρατάξεις πνεύμα ενότητας και οικοδόμησης της συνοχής των συνδικάτων. "Είναι καιρός να βάλουμε τα μαχαίρια στα θηκάρια" ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Απαραίτητη προυπόθεση για την βελτιωση του εργασιακού τοπίου στην Ελλάδα είναι η καταργηση των μονοπωλίων λεει η ΝΔ και κατηγορεί την κυβερνηση ότι περιοριζεται στην διαχείρηση του θέματος.

    H συζήτηση που γίνεται για τις εργασιακές σχέσεις είναι ένα νεροζούμι, δήλωσε στον ραδιοσταθμό "ΑΛΦΑ ΝΙΟΥΣ" ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Στέφανος Μάνος.

    Με την ηγεσία της ΓΕΣΕΒΕ συναντηθηκε χθες το πρωί ο υπουργος εργασιας, ενω σήμερα θα έχει συνομιλίες με τον ΣΕΒ.

    Συναντηση με τους προεδρους των εργατικών κέντρων ειχε το πρωί το προεδρείο της συνομοσπονδίας στη διάρκεια της οποίας ο συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ, Γιάννης Μανώλης επιτέθηκε εναντίον της Ντόρας Μπακογιάννη και της Μαρίας Δαμανάκη λέγοντας "Δεν υπήρξαν ποτέ εργαζόμενοι. Οι φωνές του εκσυγχρονισμού πληθαίνουν τόσο από αριστερά όσο και από δεξιά".

    [05] ΚΑΛΥΨΗ ΚΕΝΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

    Αθήνα, 21 Ιουλίου 2000 (20:56 UTC+2)

    Την πλήρωση κενών θέσεων σε οργανισμούς και Ανώτατα Δικαστήρια αποφάσισε στη σημερινή συνεδρίαση το υπουργικό συμβούλιο, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    Διοικητής του ΟΑΕΔ τοποθετείται ο οικονομολόγος Τηλέμαχος Παλαιολόγος. Η κενή ένατη θέση του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, μετά από εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης που έγινε ομόφωνα δεκτή, αποφασίστηκε να καταργηθεί.

    Το υπουργικό Συμβούλιο δέχθηκε επίσης ομόφωνα τις εισηγήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης και τοποθέτησε στη θέση του Προέδρου τον μέχρι τώρα Αντιπρόεδρο Κωνσταντίνο Ρίζο.

    Στη θέση του Γενικού Επιτρόπου τοποθετήθηκε ο μέχρι τώρα Αντιπρόεδρος Γεώργιος Γεωργούλια και στις δύο κενές θέσεις που προέκυψαν, μετά την προαγωγή των δύο προαναφερθέντων, επιλέχθηκαν οι Μιχάλης Δημητρόπουλος και Χρήστος Χριστοφιλόπουλος.

    [06] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

    Αθήνα, 21 Ιουλίου 2000 (20:49 UTC+2)

    "Οι συνθήκες που διαμορφώνονται μετά την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ, το άνοιγμα των συνόρων, η επικοινωνία των πολιτών δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο εντός του οποίου καλούνται να κινηθούν και να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους οι δημόσιοι υπάλληλοι της χώρας μας", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας αναφερόμενος στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το οποίο εξέτασε θέματα για τη δημόσια διοίκηση.

    Ο κ. Ρέππας υπογράμμισε ότι η στρατηγική για τη Δημόσια Διοίκηση δεν μπορεί να είναι άλλη από την αναβάθμιση του προσωπικού που υπηρετεί σε αυτήν, την υποχρέωσή του να εξυπηρετεί τους πολίτες, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, με μεγάλη ταχύτητα.

    Τόνισε ότι για την επίτευξη του σκοπού αυτού έχουν τεθεί συγκεκριμένοι στόχοι, να γίνει η Δημόσια Διοίκηση εξωστρεφής και να συνδεθεί με την κοινωνία.

    "Να πάψει, δηλαδή, να κατατρύχεται από νομικισμούς και από μια άγονη εσωστρέφεια. Θα πρέπει να δούμε ποιες είναι οι ανάγκες του πολίτη που η Δημόσια Διοίκηση πρέπει να εξυπηρετήσει και όχι μόνον το status των υπαλλήλων ή τα θέματα εσωτερικής λειτουργίας των θεσμών στη Δημόσια Διοίκηση", είπε και πρόσθεσε:

    "Πρέπει π.χ. να απλουστεύσουμε τη διαδικασία όσον αφορά τα έντυπα που χρησιμοποιούν οι δημόσιες υπηρεσίες. Πρέπει να δημιουργηθούν ομάδες άμεσης παρέμβασης για την αντιμετώπιση προβλημάτων που εντοπίζονται σε διάφορους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης. Να ανταποκριθούμε στις επισημάνσεις που έχουν κάνει θεσμοί, οι οποίοι λειτουργούν υπέρ του πολίτη και των δικαιωμάτων του, όπως είναι ο Συνήγορος του Πολίτη ή το Σώμα Ελεγκτών - Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Οι επισημάνσεις τους θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αναλόγως. Πρέπει να γίνουν, λοιπόν, ομάδες άμεσης παρέμβασης, στο πλαίσιο της Διοίκησης, που θα δίνουν άμεσες λύσεις στα όσα επισημαίνονται".

    Ο κ. Ρέππας σημείωσε ότι ένα άλλο μέτρο, το οποίο επίσης εντάσσεται σε αυτό το στόχο- είναι η λειτουργία ορισμένων υπηρεσιών αιχμής τις απογευματινές ώρες ή κατά τα Σαββατοκύριακα, με διαφορετικό ωράριο και όχι με υπερωρίες.

    "Δεύτερος στόχος είναι να περάσουμε από τις άκαμπτες στις ευέλικτες μορφές Διοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό προωθούνται οι Οργανισμοί των υπουργείων. Προβλέπεται όπως ακριβώς, άλλωστε, έχει θεσμοθετηθεί από το ν. 2503/97- η δημιουργία ομάδων διοίκησης έργου. Οι ομάδες αυτές λειτουργούν με εξειδικευμένα στελέχη, τα οποία προσλαμβάνονται από την αγορά. Λειτουργούν παραλλήλως με την ιεραρχία της Δημόσιας Διοίκησης. Και μπορούμε έτσι να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις ή καθυστερήσεις που προκύπτουν, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ένα πολύ συγκεκριμένο αντικείμενο", πρόσθεσε.

    Επισήμανε ακόμη ότι ένα άλλο θέμα είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, που όπως γνωρίζετε έχουν θεσμοθετηθεί από την κυβέρνησή μας. Στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων συζητούνται και τα μισθολογικά και άλλα ζητήματα των δημόσιων υπαλλήλων.

    Ο τρίτος στόχος, είπε, κατατείνει στην ενίσχυση της διαφάνειας και του ελέγχου στο χώρο της Διοίκησης, κάτι που επιτυγχάνεται με διάφορα μέτρα, όπως είναι η αναβάθμιση του Σώματος Ελεγκτών - Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, η δημιουργία ενός ανώτατου πειθαρχικού συμβουλίου με την κατάργηση των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων που λειτουργούν σήμερα.

    Ο κ. Ρέππας είπε ότι συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν το σύστημα προσλήψεων, το οποίοι παραμένει ως έχει ψηφιστεί από το 1994 με την αντικειμενικότητα και τη διαφάνεια που διασφαλίζει. Υπογράμμισε ότι πρέπει, όμως, να αντιμετωπιστούν προβλήματα γραφειοκρατικής καθυστέρησης, όσον αφορά την ολοκλήρωση των προσλήψεων.

    [07] Λ. ΤΖΑΝΗΣ: ΔΕΝ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΣΕΠ

    Αθήνα, 21 Ιουλίου 2000 (20:42 UTC+2)

    Το ΑΣΕΠ δεν αποδυναμώνεται από τις νέες ρυθμίσεις που θα ισχύσουν για τις προσλήψεις, δήλωσε ο υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης Λεωνίδας Τζανής στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας".

    Στόχος της κυβέρνησης με τις νέες ρυθμίσεις, πρόσθεσε, είναι να επιταχύνει τις διαδικασίες των προσλήψεων.

    Παράλληλα, επισήμανε ότι η διαφάνεια της διαδικασίας θα διασφαλίζεται με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που θα διενεργεί το ΑΣΕΠ για να διασφαλιστεί ότι οι υποψήφιοι για τις θέσεις πληρούν τις προϋποθέσεις.

    Ο νέος και ουσιαστικότερος ρόλος του ΑΣΕΠ θα είναι η σύνταξη των προκηρύξεων κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην φωτογραφίζονται οι προσλήψεις και η άσκηση ελέγχου για την τήρηση της νομιμότητας, υπογράμμισε.

    Τέλος, ο κ. Τζανής τόνισε ότι πρέπει να προσληφθεί προσωπικό προκειμένου να απορροφηθούν τα κονδύλια του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

    [08] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

    Αθήνα, 21 Ιουλίου 2000 (20:39 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα η προβλεπόμενη σύσκεψη στο Υπουργείο Γεωργίας για την απορρόφηση του βιομηχανικού ροδακίνου.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Γεωργίας, κ. Βαγγέλης Αργύρης, ο Νομάρχης Ημαθίας, εκπρόσωποι της βιομηχανίας, εκπρόσωποι του Συντονιστικού Οργάνου των Ομάδων Παραγωγών, εκπρόσωποι της ΑΤΕ, εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    Στη διάρκεια της σύσκεψης επιβεβαιώθηκε ομόφωνα η βούληση να εφαρμοστεί η διεπαγγελματική συμφωνία. Ακόμα, αποφασίστηκε η άμεση λειτουργία της βιομηχανίας από αύριο 22/7 και με πιο εντατικούς ρυθμούς από τη Δευτέρα 24/7, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα ψυγεία από τη ποσότητα των ροδακίνων. Επιπλέον, συμφωνήθηκε να προχωρήσει άμεσα και να ολοκληρωθεί μέχρι την Τρίτη 25/7 η υπογραφή των συμφωνητικών μεταξύ της βιομηχανίας και ομάδων παραγωγών.

    Το Υπουργείο Γεωργίας διαβεβαίωσε τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη ότι θα παρακολουθεί στενά την υλοποίηση της συμφωνίας και θα επεμβαίνει, εφ' όσον αυτό ζητηθεί από τα εμπλεκόμενα μέρη.

    [09] ΚΥΖΕΡΙΔΗΣ: Ο ΑΡΗΣ ΕΧΕΙ ΥΨΗΛΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουλίου 2000 (20:36 UTC+2)

    Αισιόδοξος εν όψει της νέας αγωνιστικής περιόδου εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο επιθετικός του Άρη Νίκος Κυζερίδης. Σύμφωνα με τον παίκτη των Κιτρίνων, η σκληρή δουλειά που κάνει η ομάδα στο Πίντσολο της Ιταλίας θα αποδώσει καρπούς στη διάρκεια του πρωταθλήματος, ενώ τόνισε ότι οι στόχοι του Άρη είναι υψηλοί και αυτοί μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο με έργα και όχι με λόγια. Ο Νίκος Κυζερίδης αναφέρθηκε επίσης στα φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας, που σύμφωνα με τον ίδιο θα δώσουν την ευκαιρία να μονταριστεί η ομάδα και να μετρήσει τις δυνάμεις της.

    Στο μεταξύ, το φιλικό παιχνίδι του Άρη με τον ΑΠΟΕΛ θα διεξαχθεί στις 27 Ιουλίου και ώρα 17:30 τοπική στο Πίντσολο, ενώ ο προγραμματισμένος για τις 30 Ιουλίου αγώνας εναντίον της ιταλικής Lecce ανεβλήθη, μετά την αρνητική απάντηση των Ιταλών στο αίτημα του Άρη για μετάθεση του φιλικού κατά μια ημέρα. Σημειώνεται ότι οι Κίτρινοι θα συμμετάσχουν στις 29 Ιουλίου στο Trentino Cup, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν στο Νοσοκομείο Παίδων του Βελιγραδίου. Στο διεθνές τουρνουά θα λάβουν επίσης μέρος η ιταλική Βερόνα καθώς και η γιουγκοσλαβική Όμπιλιτς.

    [10] Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΟ 4ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ

    Αθήνα, 21 Ιουλίου 2000 (20:34 UTC+2)

    Το όραμα του ελληνισμού την εποχή της παγκοσμιότητας και σε έναν κόσμο που ξεθωριάζει τα σύνορα και μειώνει τις αποστάσεις, είναι το όραμα του οικουμενικού ελληνισμού, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αρκάδων.

    Κοινό χρέος όλων, πρόσθεσε, είναι να κρατήσουμε ζωντανές, τις ρίζες, τις παραδόσεις, τις ανθρώπινες αξίες και τα ιδανικά μας, να στηρίξουμε δυναμικά το παρόν με έμφαση στην ανάπτυξη, τη δημιουργία, την ανάκτηση και την αλληλεγγύη.

    Εξάλλου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι οι απανταχού Αρκάδες είναι ένα εκλεκτό κομμάτι της "άλλης" Ελλάδας, που απλώνεται στις πέντε ηπείρους.

    Αναπτύσσουν προβληματισμούς και στόχους, δρομολογούν μία μακρόπνοη προσπάθεια αλληλεγγύης και συσπείρωσης στο δρόμο του μέλλοντος για τους απανταχού Ελληνες.

    Εξάλλου, δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει τους στόχους και θα διευρύνει τους δρόμους των Ελλήνων της διασποράς, μέσα από την διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και πίστης, τη στήριξη των ελληνικών σχολίων, των βιβλιοθηκών, των πολιτιστικών κέντρων των ελληνικών παροικιών.

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επισήμανε την ανάγκη οι Ελληνες να κουβεντιάζουν και να συνεργάζονται περισσότερο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα εσωτερικά προβλήματα και τους εξωτερικούς κινδύνους της χώρας.

    Οι Ελληνες αγαπούν την ειρήνη και θέλουν την συνεργασία με τους λαούς της περιοχής, σημείωσε ο κ. Καραμανλής. "Δεν έχουμε όμως άλλα περιθώρια υποχωρήσεων και παραχωρήσεων. Δεν συμβιβαζόμαστε με τη κατοχή της μισής Κύπρου από ξένους εισβολείς. Η διαίρεση του νησιού αποβαίνει εις βάρος του συνόλου των κατοίκων του-Ελλήνων και Τούρκων- και αποτελεί ντροπή για τον πολιτισμένο κόσμο".

    Περαιτέρω, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι οι μονομερείς υποχωρήσεις αποθρασύνουν τα εξτρεμιστικά κέντρα της Αγκυρας. Απόδειξη ότι κάθε φορά που η Κυπριακή Δημοκρατία επιχειρεί βήματα συμβιβασμού, ο Αττίλας διευρύνει τις αξιώσεις τους και το χάσμα που άνοιξε η εισβολή γίνεται ακόμη μεγαλύτερο.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στις παραβιάσεις στο Αιγαίο, τονίζοντας ότι συνεχίζονται με εντεινόμενη προκλητικότητα και συνιστούν έμπρακτη επανάληψη των μονομερών διεκδικήσεων και της απόπειρας της Αγκυρας να ανατρέψει την ισχύουσα τάξη πραγμάτων.

    "Η θέση μας είναι σαφής και κρυστάλλινη: Δεν αποδεχόμαστε καμία διατάραξη του status quo στο Αιγαίο. Δεν εκχωρούμε κυριαρχικά δικαιώματα μας. Άλλη άποψη σ' αυτή τη χώρα δεν υπάρχει. Ολες οι Ελληνίδες και όλοι οι Ελληνες είμαστε στους ίδιους σκοπούς. Και το μήνυμα αυτό μπορείτε να το πάρετε από εδώ, από τη γη των ποιητών και των αγωνιστών, για να το μεταφέρετε παντού", σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

    Τέλος, υπογράμμισε, ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι συμπαραστάτης στις προσπάθειες για την οικονομική ανάπτυξη, την πολιτισμική ανάταση και την κοινωνική συνοχή της Αρκαδίας και διαβεβαίωσε ότι βασικός εθνικός στόχος είναι η σύσφιξη των δεσμών των απανταχού Ελλήνων.

    [11] ΕΤΕΒΑ: ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΓΙΑ ΤΟ Α' ΕΞΑΜΗΝΟ

    Αθήνα, 21 Ιουλίου 2000 (20:32 UTC+2)

    Βελτιωμένα παρουσιάζονται τα οικονομικά μεγέθη της ΕΤΕΒΑ το α' εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Συγκεκριμένα, τα καθαρά προ φόρων κέρδη ανέρχονται σε 18,6 δισ δραχμές έναντι 13,2 δισ δραχμές του α' εξαμήνου της αντίστοιχης περιόδου του 1999, σημειώνοντας αύξηση κατά 40,9%. Η απόδοση των ίδιων κεφαλαίων έφθασε σε 41,3% έναντι 32 % του προηγούμενου έτους. Το σύνολο του ενεργητικού ανήλθε στα 670 δισ δραχμές έναντι 424,8 δισ δραχμές το 1999, ενώ τα υπό διαχείριση κεφάλαια θεσμικών επενδυτών και πελατών του private banking παρουσίασαν ποσοστιαία αύξηση 97%.

    Σημειώνεται ότι η αυξημένη κερδοφορία της ΕΤΕΒΑ οφείλεται στη συνεχιζόμενη δραστηριοποίηση της Τράπεζας σε όλο το εύρος των εργασιών της δηλαδή, συμβουλευτικές υπηρεσίες, αναδοχές, πώληση και διαπραγμάτευση ομολόγων, μετοχών και παραγωγών, διαχείριση κεφαλαίων θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών, συμμετοχές σε μη εισηγμένες εταιρείες και επιλεγμένες δανειοδοτήσεις ιδιωτικών εταιρειών και φορέων του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

    [12] Ο ΣΛ. ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Βρυξέλλες, 21 Ιουλίου 2000 (20:24 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είναι ο πολιτικός τον οποίο εμπιστεύονται περισσότερο οι πολίτες της Γιουγκοσλαβίας και έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει στις επικείμενες εκλογές, επισημαίνεται σε ανάλυση που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Τα στοιχεία που προέκυψαν από τις σχετικές έρευνες δείχνουν ότι στη Σερβία ολοένα και περισσότερο αυξάνεται η στήριξη στα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό και ότι σταθερό παραμένει το ποσοστό των πολιτών που στηρίζουν την αντιπολίτευση, τονίζεται στην έκθεση.

    Σύμφωνα με την έκθεση το 24,2 των ψηφοφόρων έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην πολιτική που ακολουθεί ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, ενώ τα ποσοστά που συγκεντρώνουν οι υπόλοιποι πολιτικοί είναι πολύ μικρότερα.

    Η συνολική ανάλυση που έχει "εσωτερικό χαρακτήρα", τμήμα της οποίας δημοσίευσαν τα βελγικά ΜΜΕ, συντάχθηκε ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν στο προσεχές διάστημα σε μεγάλο αριθμό χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

    Οπως αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν φέτος ή τον επόμενο χρόνο θα διεξαχθούν στη Γιουγκοσλαβία, στην Αλβανία, την ΠΓΔΜ και τη Βοσνία.

    [13] Ο Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΑΘΩΝ

    Αθήνα, 21 Ιουλίου 2000 (20:21 UTC+2)

    Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για την αποκατάσταση των πληγέντων από τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές ήταν φλύαρες και όχι επί των πραγμάτων, τόνισε ο τομεάρχης Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης της Νέας Δημοκρατίας Βύρων Πολύδωρας.

    Ο συσχετισμός με την αποκατάσταση των σεισμοπαθών της 7ης Σεπτεμβρίου ήταν ατυχέστατος, πρόσθεσε, γιατί οι σεισμοπαθείς γνωρίζουν ότι καμία αποκατάσταση δεν πραγματοποιήθηκε.

    Παράλληλα, επισημαίνει την ανάγκη πλήρους αποκατάστασης των ζημιών και επανόρθωσης του οικονομικού ρυθμού των πληγείσων περιοχών. "Όλα τα άλλα είναι φλυαρίες εκ του πονηρού", συμπλήρωσε.

    Για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, υπογράμμισε, χρειάζεται αναθεώρηση όλου του σχεδιασμού και του προγράμματος, οργάνωση της άμυνας κατά τέτοιο τρόπο ώστε το ανθρώπινο δυναμικό και τα μέσα να βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα και να φέρνουν αποτέλεσμα.

    Τέλος, επανέλαβε την πρόταση του κόμματος του για συνεργασία της πυροσβεστικής με τη δασική υπηρεσία, με σκοπό την πρόληψη και το συντονισμό των δράσεων.

    [14] ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΔΟΚΙΜΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ

    Νάγκο, 21 Ιουλίου 2000 (20:15 UTC+2)

    Οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Βλαντίμιρ Πούτιν και Μπιλ Κλίντον αντίστοιχα, υπέγραψαν κοινή συμφωνία για τη εφαρμογή της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Δοκιμών, στο πλαίσιο της συνάντησης της ομάδας G8 που πραγματοποιείται στη Ιαπωνία, σύμφωνα με το ρώσικο πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.

    Επίσης, οι δυο πλευρές συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους με σκοπό την αμοιβαία τεχνική ανταλλαγή η οποία θα συνεισφέρει στην εφαρμογή της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Δοκιμών, αφού ξεκινήσει να λειτουργεί.

    Για τους επόμενους δώδεκα μήνες, η Μόσχα και το Ουάσινγκτον πρόκειται να υλοποιήσουν κοινές προσπάθειες για την ίδρυση και λειτουργία μιας κοινής έδρας για την ανταλλαγή πληροφοριών όσον αφορά στα συστήματα προειδοποίησης και για τη προειδοποίηση των εκτοξεύσεων πυραύλου.

    [15] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Λιλ, 21 Ιουλίου 2000 (20:05 UTC+2)

    Στη γαλλική πόλη Λίλ πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της άτυπης συνόδου των υπουργών Πολιτισμού και Οπτικοακουστικών των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συγκάλεσε η γαλλίδα υπουργός πολιτισμού Κατρίν Τάσκα.

    Αρχικά εξετάστηκε το θέμα των ευρωπαϊκών κρατικών τηλεοράσεων, δηλαδή ο μελλοντικός τους ρόλος στα πλαίσια της κοινωνίας της πληροφορίας, οι ιδιαιτερότητες της αποστολής τους, το νομικό πλαίσιο λειτουργίας τους και η συμβατότητα της δημόσιας αποστολής τους, με τη μεικτή χρηματοδότησή τους.

    Ο σημαντικός ρόλος που έχει για ένα κράτος η δημόσια τηλεόραση, επισημάνθηκε από όλους τους εκπροσώπους των κρατών της Ε.Ε., καθώς και η αναγκαιότητα της ύπαρξής της ως μέσου ενημέρωσης, πολιτισμού και ψυχαγωγίας των πολιτών. Επίσης οι υπουργοί τόνισαν και την ανάγκη να διαθέτει η τηλεόραση τα απαραίτητα οικονομικά μέσα, για την ένταξή της στο νέο ψηφιακό τεχνολογικό περιβάλλον που διαμορφώνεται σήμερα.

    Τη χώρα μας εκπροσώπησε ο Θεόδωρος Πάγκαλος και σε παρέμβασή του τόνισε την αναγκαιότητα της ύπαρξης της δημόσιας τηλεόρασης στην Ελλάδα, επειδή με αυτήν διασφαλίζεται η πολυφωνία, η κυκλοφορία των ιδεών, η αντικειμενικότητα και η ποιότητα στην ψυχαγωγία, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα έκανε λόγο για την ιδιαιτερότητα του ελληνικού γεωγραφικού χώρου βουνά και νησιά- και για τον ρόλο της δημόσιας τηλεόρασης που προσφέρει το πρόγραμμα της σε όλες τις περιοχές της χώρας, όπως έχει υποχρέωση να κάνει. Επιπλέον αναφέρθηκε στη λειτουργία της τηλεόρασης στον ευρωπαϊκό χώρο σήμερα και στο γεγονός ότι οι πολίτες θέλουν να προστατεύσουν τον πολιτισμό της Ευρώπης από τους κινδύνους που παρουσιάζονται σήμερα μέσω των δυνάμεων της αγοράς, που κατακλύζουν τα τηλεοπτικά κανάλια με αμερικανικά και γιαπωνέζικα πολιτιστικά πρότυπα και προϊόντα. Σημαντικός ο ρόλος της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης για τους Έλληνες της διασποράς αφού αποτελεί ένα μέσο συνεχούς επαφής τους με την ελληνική πραγματικότητα κατά τον Θεόδωρο Πάγκαλο.

    Για όλους αυτούς τους λόγους στους οποίους αναφέρθηκε ο Έλληνας υπουργός πολιτισμού, τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει μια πολιτική απάντηση στο θέμα που τίθεται για το μελλοντικό ρόλο της δημόσιας τηλεόρασης. Στη συνέχεια ζήτησε ίσες ευκαιρίες, για τη δημόσια τηλεόραση, πρόσβασης στις νέες τεχνολογίες που αναπτύσσονται και την ύπαρξη ενός στρατηγικού σχεδιασμού για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών.

    Τέλος, ικανοποιητικό και όχι απαραίτητα τροποποιήσιμο, βρήκε το υπάρχον πρωτόκολλο του Άμστερνταμ όσον αφορά στο νομικό πλαίσιο λειτουργίας των δημόσιων τηλεοράσεων στην Ε.Ε. στο οποίο αναφέρθηκε και σχετικά με την χρηματοδότηση της δημόσιας τηλεόρασης είπε ότι ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών, δίνοντας έμφαση στην διαφορετικότητα και όχι στην ανταγωνιστικότητα της δημόσιας τηλεόρασης.

    [16] Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟ ΝΕΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ

    Βελιγράδι, 21 Ιουλίου 2000 (19:56 UTC+2)

    Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας κατέθεσε στην ομοσπονδιακή Βουλή προς συζήτηση και υιοθέτηση πακέτο εκλογικών νόμων, για τους οποίους οι βουλευτές των δύο Σωμάτων της Βουλής θα αποφασίσουν σε ξεχωριστές συνεδριάσεις που θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 24 Ιουλίου.

    Με την επίμαχη πρόταση νόμου για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας προβλέπεται, όπως κατοχυρώθηκε πρόσφατα μετά την υιοθέτηση τροποποιήσεων στο Σύνταγμα της Γιουγκοσλαβίας, ο Πρόεδρος να εκλέγεται άμεσα από τους πολίτες.

    Εκλογές θα προκηρύσσει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Πολιτών της Ομοσπονδιακής Βουλής και αρμόδια για όλες τις εκλογικές διαδικασίες θα είναι η Εκλογική Επιτροπή.

    Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλέγεται ο υποψήφιος που θα λαμβάνει την πλειοψηφία των ψήφων του συνολικού αριθμού των ψηφοφόρων. Σε περίπτωση που δεν συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία θα διεξάγεται δεύτερος γύρος στον οποίο θα συμμετέχουν οι δύο υποψήφιοι που συγκεντρώνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά ψήφων.

    Η πρόταση νόμου προβλέπει ότι για την αποπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι απαραίτητη σχετική απόφαση των δύο τρίτων των βουλευτών σε κάθε ένα από τα Σώματα της Βουλής. Η Ομοσπονδιακή Βουλή μπορεί να αποπέμψει τον Πρόεδρο, όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο επικυρώσει ότι παραβίασε το Σύνταγμα.

    Πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου μπορεί να καταθέσει το 1/2 του συνολικού αριθμού των βουλευτών και στα δύο Σώματα.

    Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατέθεσε και πρόταση νόμου για τις εκλογικές περιφέρειες για την εκλογή βουλευτών του Συμβουλίου Πολιτών της Ομοσπονδιακής Βουλής. Σύμφωνα με αυτή η δημοκρατία του Μαυροβουνίου αποτελεί ξεχωριστή εκλογική περιφέρεια στην οποία εκλέγονται 30 βουλευτές της ομοσπονδιακής Βουλής. Στη δημοκρατία της Σερβίας εκλέγονται 108 βουλευτές σε 26 εκλογικές περιφέρειες. Στις εκλογικές περιφέρειες των πόλεων Πρόκουπλιε και Βράνιε θα ψηφίζουν και οι κάτοικοι του Κοσσυφοπεδίου.

    [17] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΗΣ G8 ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Νάγκο, 21 Ιουλίου 2000 (19:47 UTC+2)

    Την ανησυχία τους για τις προσπάθειες του Πρόεδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να επεκτείνει την ηγεσία του, εξέφρασαν οι ηγέτες της G8, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

    "Ανησυχούμε για τα κίνητρα που οδήγησαν στη αναθεώρηση του Γιουγκοσλαβικού συντάγματος, και για τις πιθανές συνέπειές της" δήλωσαν οι ηγέτες, προσθέτοντας ότι καλούν την κυβέρνηση στο Βελιγράδι "να αποφύγει οποιαδήποτε κίνηση που θα μπορούσε να συνεισφέρει στη κλιμάκωση της βίας".

    Χωρίς να αναφερθούν στον Μιλόσεβιτς τον ίδιο, οι ηγέτες επισήμαναν την επιθυμία τους για "μια δημοκρατική Γιουγκοσλαβία, για να προχωρήσει στην ένταξή της στις διεθνείς δομές και να συνεισφέρει στη σταθεροποίηση της περιοχής".

    Υπενθυμίζεται ότι η γιουγκοσλάβικη Βουλή υιοθέτησε συνταγματικές τροποποιήσεις που θα επιτρέψουν στον πρόεδρο, ο οποίος κατηγορείται από το δικαστήριο του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, να διεκδικήσει και δεύτερη προεδρική θητεία.

    "Η αναθεώρηση του Συντάγματος προκάλεσε την έντονη ανησυχία της ομάδας, αφού θα πλήξει τη σταθερότητα της περιοχής" επισήμανε Γιαπωνέζος αξιωματούχος που παρακολούθησε τις συνομιλίες.

    [18] ΤΟ ΧΑΑ "ΨΑΝΧΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ"

    Αθήνα, 21 Ιουλίου 2000 (19:37 UTC+2)

    Με πτώση έκλεισε τελικά στη σημερινή, τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, δημιουργώντας για μια ακόμη φορά ανησυχία τόσο στους χρηματιστηριακούς κύκλους, όσο και στο επενδυτικό κοινό και καθιστώντας ταυτόχρονα επιτακτική την "είσοδο νέου χρήματος" στη Σοφοκλέους.

    Ο γενικός δείκτης, όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, φάνηκε να βρίσκει σημείο στήριξης στις 4.000 μονάδες, κάτι που αποτελεί τουλάχιστον ένα θετικό νέο για όσους ασχολούνται με την ελληνική κεφαλαιαγορά, καθώς τα σενάρια και οι φήμες που έφεραν τον Γ.Δ. να κινείται στα επίπεδα των 3.500 μονάδων φαντάζουν πολύ "μακρινά".

    Παρά τις διακυμάνσεις τις οποίες κατέγραψε ο Γ.Δ. κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της χρηματιστηριακής εβδομάδας, ενθαρρυντικό χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι δεν αποτέλεσαν αφορμή για εκδήλωση ακραίων φαινομένων ανόδου ή καθόδου, με αποτέλεσμα να υπάρχει ισορροπία στην ελληνική κεφαλαιαγορά. Οσο για τον όγκο συναλλαγών που εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, χρηματιστηριακοί κύκλοι τονίζουν ότι εφόσον συνεχίσει να "κινείται" σε αυτά, τότε είναι δύσκολα η Σοφοκλέους θα αποκτήσει τη δυναμική που θα την οδηγήσει στο ζενίθ της.

    Οσο για το επενδυτικό κοινό, οι χρηματιστές επαναλαμβάνουν συνεχώς ότι πρέπει να τοποθετείται επιλεκτικά, προσεκτικά και με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς το Χρηματιστήριο δεν είναι "εύκολο χρήμα" όπως πολλοί θέλησαν να πιστέψουν, αλλά μια σοβαρή επένδυση, που αποδίδει "καρπούς" εν καιρώ.

    Τα "χαρτιά" της υψηλής κεφαλαιοποίησης αποτελούν - παραδοσιακά - την "ατμομηχανή" για την ανοδική πορεία της Σοφοκλέους, αλλά και οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Συνήθως σε κάθε μεταβολή του χρηματιστηρίου τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα βαριά χαρτιά, επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές.

    [19] Η ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΔΟΚΙΜΕΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥ

    Μόσχα, 21 Ιουλίου 2000 (19:36 UTC+2)

    Η Ρωσία προετοιμάζεται να πραγματοποιήσει δοκιμές ενός νέου Topol-M διηπειρωτικού πυραύλου την ερχόμενη εβδομάδα, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, επικαλούμενο το ρώσικο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

    Σημειώνεται ότι η Ρωσία ήδη έχει 20 Topol-M πύραυλους σε λειτουργία, με βάρος 47 τόνων, οι οποίοι έχουν την ικανότητα να φτάσουν μέχρι και τα 11,000 χιλιόμετρα.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του Ρωσικού στρατού, ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός του πυραύλου του επιτρέπει να αποφεύγει κάθε αντί-πυραυλικό σύστημα.

    [20] ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΓΟΥΙΝΤΣΕΡΦΙΝΓΚ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ

    Πάρος, 21 Ιουλίου 2000 (19:34 UTC+2)

    Ξεκινάει την Κυριακή 23 Ιουλίου στην Πάρο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γουίντσερφινγκ της κατηγορίας funboard.

    Στη διοργάνωση θα λάβουν μέρος περισσότεροι από 100 ιστιοπλόοι από 20 χώρες. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα χωρίζεται σε τέσσερις κατηγορίες: αντρών, γυναικών, masters (παλαίμαχων) και νέων.

    Παράλληλα, θα διεξαχθεί και το International Formula Windsurfing Grand Prix, το οποίο έχει περισσότερους περιορισμούς στη χρήση σκαφών και πανιών (1 σκάφος, 3 πανιά), το οποίο συζητείται να αντικαταστήσει την κατηγορία Mistral (που καταργείται μετά από το Σίδνεϊ) στην Ολυμπιάδα της Αθήνας του 2004.

    Το πρωτάθλημα θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 29 Ιουλίου.

    [21] "DEUTSCHE TELECOM": ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΑΣ

    Σόφια, 21 Ιουλίου 2000 (19:24 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Η γερμανική "Deutsche Telecom" δεν πρόκειται να ανανεώσει την προσφορά της προς τις βουλγαρικές τηλεπικοινωνίες, μέχρις ότου δεν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της βουλγαρικής πλευράς και της υποψήφιας ελληνο-ολλανδικής κοινοπραξίας ΟΤΕ-ΚΡΝ σχετικά με την εξαγορά του 51% του κεφαλαίου του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της Βουλγαρίας (ΒΤΚ). Είναι απολύτως απαράδεχτο τη στιγμή, που πραγματοποιούνται νομικώς οι διαπραγματεύσεις με τον επιλεγμένο υποψήφιο αγοραστή, και εδώ γίνεται λόγος για δύο έγκυρες τηλεπικοινωνιακές εταιρίες της Ευρώπης όπως είναι ο ΟΤΕ και η ολλανδική ΚΡΝ, να εκμεταλλεύεται κανείς το ενδιαφέρον της "Deutsche Telecom".

    Αυτό δήλωσε χθες σε συνέντευξη προς το BBC ο εκπρόσωπος του προέδρου του γερμανικού τηλεπικοινωνιακού γίγαντα, Ρομ Ζόμερ, σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς της εφημερίδας της Σόφιας "Τρούντ" ότι "η Γερμανία μπορεί να μπλοκάρει τις ενταξειακές διαπραγματεύσεις της Βουλγαρίας με την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση στο κεφάλαιο "τηλεπικοινωνιών" λόγω του ανανεωμένου ενδιαφέροντος της "Deutsche Telecom" προς τον ΒΤΚ".

    "Σε περίπτωση που υπό την παρακολούθηση των Βρυξελλών η συναλλαγή για την πώληση του ΒΤΚ ολοκληρωθεί με επιτυχία μέχρι τα τέλη του μηνός, όπως δείχνουν οι προγνώσεις, κάθε είδους εκμετάλλευση γύρω από τις συνομιλίες της βουλγαρικής πλευράς και της "Deutsche Telecom", που διεξήχθησαν ακόμη πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τον επιλεγμένο τώρα υποψήφιο αγοραστή, δηλαδή στα τέλη της περασμένης χρονιάς, θα αποβεί απολύτως αβάσιμη, ισχυρίζεται ο εκπρόσωπος του γερμανικού γίγαντα.

    Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη χρονιά κατά τη διάρκεια της προκήρυξης του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του ΒΤΚ η "Deutsche Telecom" αγόρασε δημοπρασιακά έγγραφα, αλλά δεν υπέβαλε προσφορά, πιθανώς λόγω της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.

    [22] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ

    Αθήνα, 21 Ιουλίου 2000 (19:21 UTC+2)

    Συνεχίζεται από την ΕΠΑΕ η έρευνα για την υπόθεση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΠΑΕ Πανιώνιος.

    Στον γενικό γραμματέα της ΕΠΑΕ Χ. Παυλόπουλο κατέθεσαν σήμερα οι Ε. Σαβούρης και Γ. Λεωτσίδης και στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος επισκέφθηκε τον δήμαρχο Νέας Σμύρνης Γ. Κουτελάκη και τα γραφεία της ΠΑΕ, όπου συνομίλησε με τον πρόεδρο της Αχιλλέα Μπέο.

    Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας και, αφού εκτιμηθεί το υλικό, θα συνταχθεί πόρισμα, το οποίο θα κατατεθεί στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΑΕ.

    [23] ΤΟ ΙΝΤΕΡΦΑΞ ΘΑ ΙΔΡΥΣΕΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

    Μόσχα, 21 Ιουλίου 2000 (19:17 UTC+2)

    Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax θα ιδρύσει σελίδα Ιντερνετ για τη πώληση και αγορά πετρέλαιου και παραγώγων του, σε συνεργασία με τη Ελβετική χρηματιστική εταιρία Crown Resources AG, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου.

    "Η σελίδα Oil-on-Line.com, η οποία θα λειτουργήσει από το τέλος της χρονιάς, θα επιτρέψει στους χρηματιστές να πραγματοποιήσουν συναλλαγές σε όλο τον κόσμο χωρίς να αφήσουν το γραφείο" δήλωσε ο αναπληρωτής καγκελάριος του πρακτορείου Νικόλαι Κασιάνοφ.

    Η ομάδα ΜΜΕ Interfax Information Services υπέγραψε συμφωνία με την Crown για την κοινή ίδρυση μιας εταιρίας, η οποία θα έχει την ευθύνη για τη διοίκηση του έργου.

    "Το Interfax θα παρέχει πληροφορίες για τη σελίδα και θα αναλάβει τη τεχνική πλευρά του έργου" διευκρίνισε ο κ. Κασγιάνοφ.

    Τα αρχικά κονδύλια για τη νέα εταιρεία θα ξεπεράσουν τα τρία εκατομμύρια δολάρια και αναμένεται ότι οι συναλλαγές θα κυμανθούν στα δυο με τρία δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

    Υπενθυμίζεται ότι το Interfax ίδρυσε παρόμοια σελίδα τον περασμένο Μάρτιο, για τη βιομηχανία του ατσαλιού, www.europe-steel.com, σε συνεργασία με την εταιρία Gazprom, και την Αγγλική εταιρία Middlesex Holdings.

    [24] ΚΡΟΑΤΗΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΣΕ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Χάγη, 21 Ιουλίου 2000 (19:14 UTC+2)

    Το Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία καταδίκασε σήμερα τον παραστρατιωτικό ηγέτη της Κροατο - Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας, Αντο Φουρούτζιγια σε δέκα χρόνια κάθειρξη, για εγκλήματα πολέμου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

    Το δικαστήριο επιβεβαίωσε την κατηγορία, την οποία είχε καταθέσει για πρώτη φορά στο τέλος του 1998, όταν ο Φουρούντζιγια επέτρεψε έναν στρατιώτη του να βιάσει μια μουσουλμάνα και βασανίσει έναν Κροάτη της Βοσνίας ύποπτο για παροχή προστασίας σε μουσουλμάνους.

    Ο πρόεδρος του Εφετείου, Μοχάμεντ Σαχαμπούντιν, δήλωσε ότι "το Εφετείο απορρίπτει ομόφωνα κάθε αιτία της έφεσης, απορρίπτει την έφεση και επιβεβαιώνει τις κατηγορίες και τις καταδίκες".

    Υπενθυμίζεται ότι ο δικηγόρος του Φουρούτζιγια είχε ζητήσει την αναθεώρηση της πρώτης δίκης ή τη μείωση της καταδίκης από 10 χρόνια σε 6.

    Σημειώνεται πως η υπόθεση του Φουρούντζιγια είναι η τέταρτη στην οποία έχει καταδικαστεί ο κατηγορούμενος από το δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Ακόμα εξήντα εννιά άτομα αναμένεται ότι θα δικαστούν από το ίδιο δικαστήριο, ωστόσο, δεν συνελήφθησαν όλοι μέχρι στιγμής.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 21 July 2000 - 19:12:10 UTC