Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-07-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤA "ΜΑΥΡA ΚΟΥΤΙA" ΤΟΥ ΚΟΝΚΟΡΝΤ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΙΑΣ ΠΤΩΣΗΣ
  • [02] ΘΕΤΙΚΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΕΡ ΕΝΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
  • [03] "ΝΑΥΑΓΙΟ" ΣΤΟ ΚΑΜΠ ΝΤΕΪΒΙΝΤ
  • [04] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ ΤΟΥ "ΕΡΑΤΩ"
  • [05] ΥΠΕΧΩΔΕ: ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ
  • [06] ΗΠΑ: 2.5 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [07] ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΣ ΣΕ ΦΙΛΑΝΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
  • [08] ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
  • [09] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ INTERREG III ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
  • [10] ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
  • [11] ΥΠΟΔΟΧΗ ΗΡΩΑ ΣΤΟΝ ΑΡΑΦΑΤ ΑΠΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ
  • [12] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 28.000 ΒΟΣΝΙΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΖΟΥΝ ΣΕ ΣΚΗΝΕΣ
  • [13] Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΕΤΥΧΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
  • [14] ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΤΟ "ΕΡΑΤΩ"
  • [15] Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [16] Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΝΑΔΙΠΛΩΘΕΙ
  • [17] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΙΡΑΚ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥ
  • [18] ΣΕ ΚΑΘΕΙΡΞΗ 7 ΕΤΩΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
  • [19] ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
  • [20] "ΠΑΓΩΜΑ" ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Ν. ΕΒΡΟΥ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [21] ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΜΕΑ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ.
  • [22] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΛΙΝΤΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [23] Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ Γ' ΚΠΣ

  • [01] ΣΤA "ΜΑΥΡA ΚΟΥΤΙA" ΤΟΥ ΚΟΝΚΟΡΝΤ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΙΑΣ ΠΤΩΣΗΣ

    Παρίσι, 26 Ιουλίου 2000 (09:47 UTC+2)

    Στα "μαύρα κουτιά" του μοιραίου Κονκόρντ που κατέπεσε χθες το απόγευμα στη γαλλική πόλη Γκονές λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Παρισιού παρασύροντας στον θάνατο 113 συνολικά άτομα, έχουν εναποθέσει οι αρχές τις ελπίδες για εντοπισμό των αιτιών της πτώσης.

    Τα "μαύρα κουτιά" βρέθηκαν και τώρα απομένει η επεξεργασία των ηχογραφημένων συνομιλιών, που αναμένεται να ρίξουν φως στα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος, που βύθισε στο πένθος τη Γερμανία, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των επιβατών του Κονκόρντ ήταν Γερμανοί τουρίστες.

    Κι ενώ η Air France, στις τάξεις της οποίας ανήκε το μοιραίο αεροσκάφος, ετοιμάζει αίθουσα υποδοχής για τους συγγενείς των θυμάτων, το υπουργείο Μεταφορών της Γαλλίας έχει εναποθέσει τις ελπίδες της έρευνας που διεξάγει στα "μαύρα κουτιά".

    "Τα κουτιά βρέθηκαν κοντά στο αεροπλάνο. Θα περάσουν από ανάλυση και αυτό που απομένει είναι να διαπιστωθεί η κατάσταση στην οποία βρίσκονται", δήλωσε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου.

    Εν τω μεταξύ, η Air France επιβεβαίωσε χθες τις πληροφορίες που ήθελαν έναν εκ των τεσσάρων κινητήρων του αεροσκάφους να είχε πιάσει φωτιά εν πτήσει. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στις αστυνομικές αρχές ότι είδαν φλόγες και καπνό να βγαίνει από το αεροπλάνο, αμέσως μετά την απογείωσή του.

    Σ.Π.

    [02] ΘΕΤΙΚΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΕΡ ΕΝΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

    Βρυξέλλες, 26 Ιουλίου 2000 (17:19 UTC+2)

    Φωτογραφία: Η αίθουσα συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο

    Οι Ελληνες, σε ποσοστό 75%, είναι από τους τρίτους πιο θετικούς απέναντι στην προοπτική ενός Ευρωπαϊκού Συντάγματος πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Πιο ενθουσιώδεις, σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για το θέμα αυτό τον Απρίλιο και τον Μάιο, είναι οι Ολλανδοί, καθώς το 88% υποστηρίζουν το ευρωπαϊκό σύνταγμα, δεύτεροι έρχονται οι Ιταλοί και τρίτοι οι Έλληνες με 82%. Μοναδική εξαίρεση, η Βρετανία που μόλις το 47% δεν αντιτίθεται στην υιοθέτηση ενός Ευρωπαϊκού Συντάγματος, όταν ο μέσος όρος των Ευρωπαίων αγγίζει το 70%.

    Το 75% των Ελλήνων πιστεύει ότι η χώρα ωφελήθηκε από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αύξηση πέντε ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το ευρωβαρόμετρο του 1999. Το 69% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ του ευρώ, αν και εδώ το υψηλότερο ποσοστό κατέχουν οι Ιταλοί, με 81%.

    Οι Βρετανοί διαφοροποιούνται και πάλι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς μόνο το 22% υποστηρίζει το ενιαίο νόμισμα. Σε ότι αφορά τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 53% των Ελλήνων τη θέτει ως προτεραιότητα της Κοινότητας ενώ οι πιο επιφυλακτικοί σε αυτό το θέμα εμφανίζονται οι γερμανοί, οι γάλλοι και οι Φιλανδοί.

    [03] "ΝΑΥΑΓΙΟ" ΣΤΟ ΚΑΜΠ ΝΤΕΪΒΙΝΤ

    Ουάσιγκτον, 26 Ιουλίου 2000 (09:43 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γιασερ Αραφάτ

    Με λύπη ανήγγειλε ο Πρόεδρος Κλίντον την αποτυχία των συνομιλιών του Camp David με έκτακτη εμφάνισή του στο pressroom του Λευκού Οίκου.

    Ο κ. Κλίντον εξέφρασε την βαθιά του εκτίμηση προς τους κ. Μπάρακ και Αραφάτ για τις προσπάθειες προς επίτευξη συμφωνίας και ότι οι δυο τους δεσμεύτηκαν να πάρουν τις αποφάσεις τους μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, λέγοντας ο Αμερικανός Πρόεδρος, πως θα το πετύχουν μόνο με ένα θαρραλέο συμβιβασμό.

    Ο πρόεδρος Κλίντον παραδέχτηκε ότι η Ιερουσαλήμ ήταν όντως το ποιο δύσκολο πρόβλημα και ότι οι δύο πλευρές σημείωσαν σημαντική πρόοδο σε όλα τα άλλα θέματα.

    Στην τριμερή ανακοίνωση οι κύριοι Μπάρακ, Κλίντον και Αραφάτ, τονίζουν ανάμεσα στ' άλλα: Οι δυο πλευρές συμφωνούν να τερματίσουν οριστικά τις διαφορές τους, να συνεχίσουν τις προσπάθειες μέχρι επίτευξης συμφωνίας το ταχύτερο δυνατόν. Βάση των διαπραγματεύσεων αποτελούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 242 και 338 χωρίς εκφοβισμό ή απειλή για χρήση βίας. Αντιλαμβάνεται τη σπουδαιότητα της αποφυγής μονομερών ενεργειών και οι ΗΠΑ παραμένουν ο ζωτικός εταίρος της διαδικασίας εξεύρεσης λύσης.

    Αμερικανοί επίσημοι αποφεύγουν να κάνουν λόγο για ναυάγιο-αποτυχία αλλά για αναβολή με την προοπτική να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις όχι πλέον στο Camp David αλλά στη Μέση Ανατολή.

    [04] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ ΤΟΥ "ΕΡΑΤΩ"

    Αθήνα, 26 Ιουλίου 2000 (21:01 UTC+2)

    Τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος και των Ειδικών Δυνάμεων ευχαρίστησε και συνεχάρη ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστος Παπουτσής για την επιτυχία της επιχείρησης διάσωσης της οικογένειας των Ελβετών και του Ελληνα καπετάνιου που από το πρωί κρατούνταν όμηροι από πειρατή στο πλοίο "Ερατώ".

    Ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι οι άνδρες που συμμετείχαν στην επιχείρηση με αυταπάρνηση έφεραν σε πέρας την αποστολή τους.

    Επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι.

    "Η Ελλάδα είναι μία χώρα που ανθεί η δημοκρατία, που γέννησε τη δημοκρατία, μία χώρα η οποία διασφαλίζει τις κοινωνικές και οικονομικές λειτουργίες σε όλα τα επίπεδα. Είναι μία χώρα φιλική για όλους τους άλλους πολίτες, τους ξένους πολίτες που θέλουν να την επισκεφθούν", υπογράμμισε.

    Ο υπουργός είπε ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης τραυματίστηκε ένας άνδρας του Λιμενικού Σώματος, ο αρχικελευστής Αρης Σπένδος ο οποίος ήταν στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας από το πρωί.

    "Η σκέψη μας είναι κοντά του", είπε και ευχήθηκε να πάνε όλα καλά, να κερδίσει και αυτή τη δεύτερη μάχη που έδωσε σήμερα.

    Τόνισε ότι με πολλούς τρόπους επιχειρήθηκε από το πρωί η απελευθέρωση της οικογένειας των Ελβετών και την επιβίβαση του δράστη σε άλλο σκάφος, όπως ζητούσε ο ίδιος. Πρόσθεσε ότι όταν πλοία στα οποία επέβαιναν οι άνδρες του Λιμενικού πλησίαζαν κοντά στο "Ερατώ" ο δράστης προέτεινε το όπλο του και τους σημάδευε ζητώντας να αποχωρήσουν.

    Επισήμανε ότι δεν υπήρχε κανένα άλλο περιθώριο και έπρεπε να επιχειρηθεί η διάσωση των Ελβετών, ότι η επιχείρηση έληξε με επιτυχία, δυστυχώς υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών.

    Ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι ο δράστης Φράντιζεκ Βεζέλι, ήταν 38 χρόνων και είχε τσέχικο διαβατήριο, ήρθε στην Ελλάδα στις 26 Ιουνίου αποβιβαζόμενος στη Θεσσαλονίκη με πτήση Μπρατισλάβα - Θεσσαλονίκη και με τσέχικη αεροπορική αεροπορία. Είπε ότι δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες για το δράστη.

    Τόνισε ότι οι προσπάθειες από το πρωί ήταν συντονισμένες και ο στόχος ήταν ένας η διάσωση των επιβατών, και ότι υπήρχε συνεχή επικοινωνία με την πρέσβειρα της Ελβετίας στην Ελλάδα, η οποία ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση τη διάσωση των επιβαινόντων.

    Ο κ. Παπουτσής είπε ότι ο συντονισμός της κυβέρνησης λειτούργησε με άψογο τρόπο, ότι ο πρωθυπουργός ενημερωνόταν συνεχώς και έδινε κατευθύνσεις. Σημείωσε ότι και η συνεργασία του με τους συναδέλφους του υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Τύπου Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και Δημήτρη Ρέππα ήταν επίσης άψογη.

    Ευχαρίστησε ιδιαίτερα και τα ΜΜΕ, διότι ανταποκρίθηκαν στην έκκληση που έκανε ο ίδιος, η κυβέρνηση και το ΕΡΣ προκειμένου να μην μετατραπεί η επιχείρηση σε σόου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα ΜΜΕ βοήθησαν σημαντικά στην επιτυχή έκβαση αυτή της προσπάθειας.

    [05] ΥΠΕΧΩΔΕ: ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ

    Αθήνα, 26 Ιουλίου 2000 (20:55 UTC+2)

    Για αποφυγή των μετακινήσεων στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου της Αττικής σήμερα και αύριο κάνει συστάσεις το ΥΠΕΧΩΔΕ λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, που προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ότι θα επικρατήσει και η οποία αναμένεται να αυξήσει και τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

    Ειδικότερα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων ΄Εργων συστήνει στους Αθηναίους πολίτες την όσο το δυνατόν αποφυγή της χρήσης των Ι. Χ. αυτοκινήτων - κυρίως στο κέντρο της πόλης. Αντί αυτού προτείνει τον περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες.

    Επιπλέον, το υπουργείο συνιστά την αποφυγή της διακίνησης υγρών καυσίμων και ιδιαίτερα βενζινών εκτός, βέβαια, των περιπτώσεων εφοδιασμού αεροδρομίων και λιμανιών.

    [06] ΗΠΑ: 2.5 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 26 Ιουλίου 2000 (20:54 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Σχέδιο συνολικής αξίας 2.5 εκατομμυρίων δολαρίων προς υποστήριξη της μεταρρύθμισης στην υγειονομική περίθαλψη της Βουλγαρίας θέτουν σε εφαρμογή το βουλγαρικό υπουργείο Υγείας και το Αμερικανικό Πρακτορείο Διεθνούς Ανάπτυξης.

    Ο σκοπός της συνεργασίας αυτής είναι να επιτευχθεί καλός συντονισμός μεταξύ των οργανισμών, υπεύθυνων για την λύση των προβλημάτων γύρω από την υγειονομική ασφάλιση στη Βουλγαρία, του Εθνικού Υγειονομικού Ασφαλιστικού Ταμείου, του Εθνικού Ασφαλιστικού Ινστιτούτου και του υπουργείου Υγείας στη Βουλγαρία.

    Το σχέδιο προβλέπει και τελειοποίηση του συστήματος πληρωμής των νοσοκομειακών υπηρεσιών, καθώς επίσης και εκπόνηση οικονομικών αναλύσεων και προγνώσεων.

    [07] ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΣ ΣΕ ΦΙΛΑΝΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

    Ελσίνκι, 26 Ιουλίου 2000 (20:50 UTC+2)

    Στη Φιλανδία βρίσκεται για δεύτερη ημέρα η ελληνίδα χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη, αφού συμμετέχει στο Φεστιβάλ Χορού το οποίο διοργανώνεται στην πόλη Πύχαγιαρβι και διαρκεί από 25 έως 29 Ιουλίου.

    Στην επίσκεψη της ελληνίδας χορεύτριας αναφέρθηκε με άρθρο, στις πολιτιστικές της σελίδες η φινλανδική εφημερίδα Ελσίνκιν Σάνοματ όπου και δόθηκε έμφαση στο γεγονός ότι η Αποστολία Παπαδαμάκη, είναι η πρώτη ελληνίδα χορογράφος που επισκέπτεται την χώρα αυτή. Επιπλέον σημειώθηκε ότι δύο νέα έργα της καλλιτέχνιδας, η "Ριμπάουντς" και η "Περσεφάσα", παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο φεστιβάλ χορού του Πύχαγιαρβι και ότι οι παραστάσεις αυτών, θα μεταφερθούν σε θέατρο του Ελσίνκι για τον μήνα Αύγουστο.

    Στο φεστιβάλ της Πύχαγιαρβι, η Ελληνίδα χορογράφος παρουσιάζει χορογραφία της με το όνομα "Περσεφάσσα" βασιζόμενη στον αρχαίο μύθο της Περσεφώνης και με μουσική του Γιάννη Ξενάκη. Το έργο θα παρουσιάσουν 6 φιλανδέζες χορεύτριες.

    Το "Παρίσι του Βορρά" θα επισκεφτεί πάλι η Παπαδαμάκη για να εμφανιστεί μαζί με την ομάδα χορού της "Σινεκβανόν", στα πλαίσια του φεστιβάλ "Τράνς Ντάνς Γιούροπ 2000".

    Μια περιγραφή της θέσεως του σύγχρονου χορού στον πολιτιστικό χάρτη της Ελλάδας κάνει η Αποστολία Παπαδαμάκη, μιλώντας στην εφημερίδα Ελσίνκιν Σάνοματ και αναφέρει ότι ο σύγχρονος χορός άρχισε να προβάλλεται στην Ελλάδα από το έτος 1994 και μετά, με τις νέες επιρροές που έφεραν οι Έλληνες που είχαν σπουδάσει χορό στη Νέα Υόρκη. Αναφερόμενη σε εκείνη την εποχή, κατά την οποία υπουργός πολιτισμού διατελούσε ο μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος, κάνει λόγο για το ενδιαφέρον του ίδιου του υπουργού όσον αφορά στην τέχνη του χορού και για την αναβάθμιση του κλάδου της στον ελληνικό χώρο. Συνεχίζοντας σε σχέση με σήμερα εκφράζει το παράπονο της λέγοντας ότι τα πράγματα δεν έχουν εξελιχθεί καλά για τον σύγχρονο χορό και αναφέρεται στην πενιχρή οικονομική ενίσχυση του κράτους, που αναγκάζει τις ομάδες χορού να αναζητήσουν οικονομικούς χορηγούς. Επιπλέον σημειώνει ότι η ίδια δέχθηκε χορηγία του ιδρύματος "Αλέξανδρος Ωνάσης" για έργο της. Παρόλα αυτά, όπως αναφέρεται, σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 20 σχολές χορού, εκ των οποίων οι 5 πιο ενεργητικά και η μία εξ αυτών είναι η ομάδα χορού της Αποστολίας Παπαδαμήκη που ιδρύθηκε το 1992.

    [08] ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Μόσχα, 26 Ιουλίου 2000 (20:46 UTC+2)

    Η Ρωσική Ανω Βουλή παράτεινε τη θητεία των Ρώσων στρατιωτών που υπηρετούν στη δύναμη Σταθεροποίησης του ΝΑΤΟ στη Βοσνία για ένα ακόμα χρόνο, μειώνοντας ωστόσο τον αριθμό τους από 1.400 στους 1.200.

    Σημειώνεται πως η Ρωσία έστειλε 1.600 αλεξιπτωτιστές στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Βοσνία το 1996, αφού υπέγραψαν συμφωνία, η οποία απαγόρευε τους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ να δίνουν εντολές στους Ρώσους.

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ζήτησε την παράταση και παράλληλα τη μείωση των στρατευμάτων και η πρόταση του έτυχε της υποστήριξης των γερουσιαστών της Ανω Βουλής.

    Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία παρέχει και 3.000 στρατιώτες στην ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο.

    [09] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ INTERREG III ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιουλίου 2000 (20:42 UTC+2)

    Την παρουσίαση του προγράμματος της κοινοτικής πρωτοβουλίας Interreg III στους ενδιαφερόμενους φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να υποβάλλουν τις προτάσεις τους, είχε ως στόχο η ημερίδα που οργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

    Πρόκειται για ένα πρόγραμμα δύσκολο και σύνθετο γιατί αφορά τη διμερή διασυνορική συνεργασία, εκτίμησε ο γενικός γραμματέας της Περιφέρεια Βασίλης Βαλασόπουλος. Όπως ανάφερε για την κεντρική Μακεδονίας προεπιλεγμένες περιοχές εφαρμογής είναι οι νομοί Πέλλας, Θεσσαλονίκης και Σερρών, ενώ οι δράσεις θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με τη Βουλγαρία και τη ΠΓΔΜ.

    Οι προτάσεις των φορέων, πρόσθεσε, πρέπει να είναι τεκμηριωμένες, να περιλαμβάνουν ενδεικτικό προϋπολογισμό και να έχουν εξασφαλίσει τη συνεργασία του αντίστοιχου φορέα της άλλης χώρας

    Οι φορείς έχουν προθεσμία μέχρι τα τέλη Αυγούστου για να καταθέσουν τις προτάσεις τους στην περιφέρεια, όπου και θα γίνει η διαδικασία επιλογής σε συνεργασία με τα υπουργεία. Εξάλλου, η κάθε χώρα πρέπει να υποβάλλουν τις προτάσεις τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τα τέλη Νοεμβρίου.

    Οι άξονες της εφαρμογής του προγράμματος αφορούν στις υποδομές, της τηλεπικοινωνίες, την κοινωνία της πληροφορίας, το περιβάλλον και τους υδάτινους πόρους, την τουριστική ανάπτυξη και τις ΜΜΕ.

    Η συνολική κοινοτική χρηματοδότηση για την Ελλάδα ανέρχεται στα 193,5 δισ. δρχ (568 Μ. EURO) και στους πόρους αυτούς θα προστεθεί η ιδιωτική και η κοινοτική συμμετοχή

    [10] ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

    Αθήνα, 26 Ιουλίου 2000 (20:36 UTC+2)

    Εντονη ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου τύπου της Ν.Δ. Αρη Σπηλιωτόπουλου στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος χαρακτήρισε φτηνές κινήσεις πολιτικού εντυπωσιασμού τις καταγγελίες της Ν.Δ. για το Χρηματιστήριο και τόνισε οι επιτελείς της Ν.Δ. επιχειρούν να ανακαλύψουν θέματα εκεί που δεν υπάρχουν.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος τόνισε ότι "οι επιτελείς της κυβερνητικής πολιτικής απάτης απαιτούν τώρα να μην ασχολείται κανείς με όσα συνέβησαν και εξακολουθούν να συμβαίνουν στο Χρηματιστήριο".

    "Οι ίδιοι εκείνοι που διακήρυσσαν ότι το "κόμμα του Χρηματιστηρίου" ψηφίζει ΠΑΣΟΚ και εξαπέλυαν σχετική προπαγάνδα αξιώνουν τώρα απόλυτη σιωπή μπροστά σ΄ ένα έγκλημα που είχε σαν αποτέλεσμα να χαθούν περισσότερα από 18 τρισ. δρχ. να υποστεί τεράστιες ζημιές το Δημόσιο και να καταστραφούν οικονομικά εκατοντάδες χιλιάδες μικροεπενδυτές. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη", είπε.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να δώσει όλα τα στοιχεία για να λάμψει η αλήθεια και να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του Χρηματιστηρίου που κλονίστηκε από καιροσκοπικές κυβερνητικές παρεμβάσεις για χάρη κομματικών σκοπιμοτήτων, που δεν θα έμεναν ατιμώρητες σε καμία ευνομούμενη Πολιτεία.

    "Ας μην επιχειρεί, λοιπόν, η κυβέρνηση να πείσει ότι "δεν αξίζει κανείς να αναδεικνύει τέτοια θέματα" και ας μη διερωτάται "προς τι αυτές οι πρωτοβουλίες". Με τις κραυγές και τις ύβρεις που εξαπολύουν οι επιτελείς της πολιτικής απάτης, δεν καταφέρνουν παρά μόνο να παραπέμπουν στη λαϊκή ρήση "φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης", κατέληξε.

    [11] ΥΠΟΔΟΧΗ ΗΡΩΑ ΣΤΟΝ ΑΡΑΦΑΤ ΑΠΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ

    Γάζα, 26 Ιουλίου 2000 (20:25 UTC+2)

    Ο Γιάσερ Αραφάτ έτυχε υποδοχή ήρωα από τους Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών στο Καμπ Ντέιβιντ, όπου ο Παλαιστίνιος ηγέτης τήρησε αδιάλλακτη στάση στο θέμα της Ιερουσαλήμ.

    Ο κ. Αραφάτ υποσχέθηκε στο πλήθος που τον επευθυμούσε στο αεροδρόμιο ότι η Ιερουσαλήμ θα γίνει η πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους και είπε χαρακτηριστικά ότι σε όποιον δεν αρέσει η ιδέα ας πάει να πιει νερό από τη θάλασσα της Γάζας.

    Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν στους δρόμους της Γάζας πανηγυρίζοντας την άρνηση του ηγέτη τους στην πρόταση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Εχούντ Μπάρακ, για περιορισμένο παλαιστινιακό έλεγχο στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

    Πριν από την επιστροφή του στη Γάζα, ο κ. Αραφάτ είχε συνομιλίες στην Αίγυπτο με τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.

    [12] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 28.000 ΒΟΣΝΙΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΖΟΥΝ ΣΕ ΣΚΗΝΕΣ

    Μπάνια Λούκα, 26 Ιουλίου 2000 (20:25 UTC+2)

    Περισσότεροι από 28.000 Βόσνιοι πρόσφυγες ζουν σε σκηνές, με την ελπίδα ότι τα σπίτια τους θα ξαναχτιστούν πριν έρθει ο χειμώνας, σύμφωνα με πληροφορίες του Συλλόγου Προσφύγων της Βοσνίας.

    "Εάν δεν κατασκευαστούν τα σπίτια τους σύντομα, θα αναγκαστούν να μείνουν στις σκηνές και το χειμώνα", δήλωσε η επικεφαλής του Συλλόγου Προσφύγων της Βοσνίας, Μιρούνισα Ζούκιτς.

    Η κυρία Ζούκιτς ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει στην επιστροφή των προσφύγων, προσθέτοντας πως οι οικονομική βοήθεια που είχε εγκριθεί στη διεθνής συνεδρίαση δωρητών για τη Βοσνία, δεν θα δοθεί πριν τα τέλη Αυγούστου.

    "Αν υπολογίσουμε ότι μπορεί να χιονίσει στη Βοσνία και τον Οκτώβρη, μένει μόνο ένας μήνας για να ξανακατασκευαστούν τα σπίτια", επισήμανε η κυρία Ζούκιτς.

    Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες από τον πόλεμο στη Βοσνία του 1992-1995, εκ των οποίων οι 800.000 παραμένουν διασκορπισμένοι στη χώρα.

    [13] Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΕΤΥΧΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

    Αθήνα, 26 Ιουλίου 2000 (20:06 UTC+2)

    "Τα στοιχεία που δίνει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) για την ανεργία στη χώρα μας και γενικότερα στην Ευρώπη επιβεβαιώνουν την ακρίβεια των επισημάνσεων της Νέας Δημοκρατίας και καταρρίπτουν τους αντίθετους ισχυρισμούς που προέβαλε, σ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, η κυβέρνηση, προκειμένου να εξαπατήσει τους Ελληνες και να συκοφαντήσει τις πολιτικές δυνάμεις, που επέμεναν και επιμένουν στην ανάγκη τόνωσης της απασχόλησης", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. βουλευτής Επικρατείας Αρης Σπηλιωτόπουλος.

    Επισήμανε ότι η χώρα μας - σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία - αποδεικνύεται πρωταθλήτρια της ανεργίας καταρρίπτοντας κάθε αρνητικό προηγούμενο της τελευταίας πεντηκονταετίας και αυτό τη στιγμή που η ανεργία μειώνεται σ' ολόκληρη την υπόλοιπη Ευρώπη.

    Σημείωσε ότι ιδιαίτερα αυξημένα μάλιστα εμφανίζονται τα ποσοστά ανεργίας των νέων και των γυναικών, γεγονός που επισημαίνει εξαιρετικά αρνητικές προοπτικές και αναδεικνύει το μέγεθος της κυβερνητικής αναλγησίας.

    "Επιβεβαιώνεται, τώρα, όχι μόνον η αδίστακτη επιστράτευση του ψεύδους από την κυβερνητική προπαγάνδα, αλλά και η αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πιο εφιαλτικής κοινωνικής απειλής στη νέα εποχή", είπε και πρόσθεσε:

    "Oι κυβερνητικές ευθύνες γίνονται, όμως, ακόμη μεγαλύτερες όταν η "πρωτιά" της χώρας μας στην αύξηση της ανεργίας σημειώνεται σε μία περίοδο κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση διαθέτει τεράστια κονδύλια, όχι μόνο για την ανάπτυξη, αλλά και για την προώθηση πολιτικών κοινωνικού περιεχομένου, ιδίως για την αντιμετώπιση της ανεργίας", τόνισε.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος επανέλαβε ακόμη μία φορά τις προτάσεις της Ν.Δ. για την αντιμετώπιση της ανεργίας και συγκεκριμένα άμεση ενίσχυση του Αγροτικού Τομέα με υιοθέτηση εξειδικευμένων προτάσεων της Ν.Δ., ενίσχυση των ΜΜΕ με μέτρα που περιλαμβάνονται αναλυτικά στο πρόγραμμά της, μέτρα ενθάρρυνσης της αυτοαπασχόλησης, άμεση σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και τις νέες τεχνολογίες, έμπρακτη ενθάρρυνση των επιχειρήσεων να αυξήσουν το προσωπικό τους, αύξηση των επιδομάτων ανεργίας και επιμήκυνση του χρόνου χορήγησής τους, αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης και των φαινομένων μαύρης εργασίας και εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ και απαλλαγή του από το νοσηρό κομματικό εναγκαλισμό.

    [14] ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΤΟ "ΕΡΑΤΩ"

    Αθήνα, 26 Ιουλίου 2000 (20:05 UTC+2)

    Ενας αξιωματικός του λιμενικού σώματος τραυματίστηκε σοβαρά στην κοιλιακή χώρα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του σώματος στο τουριστικό σκάφος "Ερατώ".

    Όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέπας μία ομάδα πλησίασε το σκάφος που κρατούνταν οι όμηροι και προσπάθησε να αποσπάσει την προσοχή του πειρατή.

    Αντρες των ειδικών δυνάμεων του λιμενικού και των ΟΥΚ προσέγγισαν το σκάφος από την άλλη πλευρά και πυροβόλησαν τον ένοπλο. Δυστυχώς ο πειρατής πρόλαβε να πυροβολήσει και να τραυματίσει τον αξιωματικό, που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του Ναυπλίου.

    [15] Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 26 Ιουλίου 2000 (20:02 UTC+2)

    Σταθερή δυναμική ανόδου της ανεργίας παρουσιάζει η Ελλάδα, δήλωσε η τομεάρχης Απασχόλησης της ΝΔ και βουλευτής Α' Αθηνών Μαριέττα Γιαννάκου, σχολιάζοντας τα στοιχεία της EUROSTAT για την ανεργία στη χώρα μας.

    Η κ. Γιαννάκου, μιλώντας στον σταθμό "9,84" παρατήρησε ότι πρέπει να υπάρξει μια συνολική πολιτική με μακροπρόθεσμους στόχους, που να αφορά σε όλες τις παραμέτρους που επηρεάζουν την ανεργία και να δίνει έμφαση στις περισσότερο προβληματικές πληθυσμιακές ομάδες, όπως είναι οι γυναίκες και οι νέοι. Εκείνο που αναμφισβήτητα πρέπει να αποφευχθεί είναι η εμμονή σε ρυθμιστικές παρεμβάσεις που έχουν ως μόνο αποτέλεσμα την περιστασιακή βελτίωση των σχετικών δεικτών, επεσήμανε.

    [16] Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΝΑΔΙΠΛΩΘΕΙ

    Αθήνα, 26 Ιουλίου 2000 (19:57 UTC+2)

    Την πρόταση της Ν. Δ. για συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής επανέλαβε ο εκπρόσωπος τύπους της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας Αρης Σπηλιωτόπουλος επισημαίνοντας την ανάγκη μακρόπνοης και πανεθνικής στρατηγικής.

    "Η προκλητικότητα της Αγκυρας αναγκάζει την κυβέρνηση να αναδιπλωθεί και να αποστασιοποιηθεί από τους ισχυρισμούς που προέβαλε μετά το Ελσίνκι", δήλωσε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

    "Οι μυστικές διαβουλεύσεις που είχαν πρόσφατα στη Ρώμη, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών και η απόπειρα δρομολόγησης διμερών διαπραγματεύσεων, φαίνεται πως δεν είχαν κανένα άλλο απτό αποτέλεσμα, παρά μόνο να αποθρασύνουν τους επεκτατιστές της Αγκυρας", τόνισε.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση, έστω και τώρα, να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της πλάνης της και να ανταποκριθεί στο καθολικό αίτημα της κοινής γνώμης για τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικών Πολιτικής.

    "Η μυστική διπλωματία, οι προσωπικοί χειρισμοί και οι μονοκομματικές αντιλήψεις δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καιρών", είπε.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. τόνισε την ανάγκη πανεθνικής και μακρόπνοης στρατηγικής σημειώνοντας ότι στην ανάγκη αυτή, υποχρεούται να ανταποκριθεί άμεσα η κυβέρνηση.

    "Πολύ περισσότερο όταν σήμερα όλοι οι Ελληνες ομογνωμούμε στους ίδιους σκοπούς, τις ίδιες αρχές και αξίες. Η συνεννόηση, η συστράτευση του συνόλου των δυνάμεών μας και η σύνθεση απόψεων σε κλίμα συναίνεσης είναι απόλυτα αναγκαία στοιχεία για μία σύγχρονη, υπεύθυνη και αποτελεσματική πολιτική που διαμορφώνεται στο φως και όχι στο σκοτάδι των παρασκηνίων", κατέληξε.

    [17] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΙΡΑΚ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥ

    Βαγδάτη, 26 Ιουλίου 2000 (19:51 UTC+2)

    Το Ιράκ πληροφόρησε τον ΟΗΕ ότι οι τουρκικές δυνάμεις, οι οποίες σταθμεύουν στα σύνορα Ιράκ - Τουρκίας, έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα γεγονός που φανερώνει την πρόθεση της Τουρκίας για εισβολή στο βόρειο τμήμα της χώρας.

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Μοχάμεντ Σαέντ αλ-Σαχάφ, με επιστολή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ανέφερε ότι η Τουρκία έχει ήδη ενισχύσει τις δυνάμεις της στο βορρά με μια ταξιαρχία ανδρών των ειδικών δυνάμεων και τόνισε ότι συγκέντρωση τέτοιων δυνάμεων δεν μπορεί να εξηγηθεί παρά μόνο σαν προετοιμασία της Τουρκίας να εισβάλλει στο Ιράκ.

    Οι σχέσεις των δύο χωρών περνούν κρίση από την εποχή του Πολέμου του Κόλπου καθώς η Τουρκία συμμετείχε στην συμμαχία των χωρών της Δύσης κατά του Σαντάμ Χουσεϊν. Το Ιράκ κατηγορεί την Αγκυρα επειδή η τελευταία επιτρέπει στα αμερικανικά μαχητικά να χρησιμοποιούν τις βάσεις της προκειμένου να επιτηρούν το βόρειο τμήμα της χώρας στο οποίο έχουν απαγορευθεί οι πτήσεις αεροσκαφών του Ιράκ.

    Ο.Κ.

    [18] ΣΕ ΚΑΘΕΙΡΞΗ 7 ΕΤΩΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

    Νις, 26 Ιουλίου 2000 (19:42 UTC+2)

    Σε κάθειρξη εφτά ετών καταδικάστηκε ο Γιουγκοσλάβος δημοσιογράφος Μίροσλαβ Φιλίποβιτς, ο οποίος κατηγορήθηκε από γιουγκοσλάβικο δικαστήριο για κατασκοπεία και διάδοση ψευδών ειδήσεων.

    Το δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Φιλίποβιτς, δημοσιογράφος στην ανεξάρτητη εφημερίδα "Ντάνας" του Βελιγραδίου, και συνεργάτης του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων και του Ινστιτούτου Δημοσιογραφίας για τον Πόλεμο και την Ειρήνη, σκόπευε να πουλήσει στρατιωτικά μυστικά στους παραπάνω διεθνείς θεσμούς.

    Ο κ. Φιλίποβιτς καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση για κατασκοπεία και σε άλλα δύο εξαιτίας της "διάδοσης ψευδών ειδήσεων", διευκρίνισε το δικαστήριο.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Φιλίποβιτς κατηγορήθηκε για την αποκάλυψη πληροφοριών, σχετικά με "την πολιτικο-στρατιωτική κατάσταση στην Γιουγκοσλαβία και τις κινητοποιήσεις των στρατιωτικών δυνάμεων", στη σερβική περιοχή Σαντζάκ, η οποία κατοικείται κυρίως από μουσουλμάνους.

    Επίσης, με ρεπορτάζ του ο Φιλίποβιτς κατηγορείται πως "διέπραξε εγκληματική πράξη μεταδίδοντας ψευδείς ειδήσεις με σκοπό να προκαλέσει αναταραχή ανάμεσα στους πολίτες και να δημιουργήσει προβλήματα στη δημόσια τάξη και στην ειρήνη".

    [19] ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

    Αθήνα, 26 Ιουλίου 2000 (19:35 UTC+2)

    Eξουθενωτικές για τον μέσο πολίτη και προκλητικά ψηλές σε σχέση με τον πληθωρισμό, χαρακτηρίζει τις νέες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων των λεωφορείων ΕΘΕΛ (κατά 25%), των τρόλει ΗΛΠΑΠ (κατά 25%) και του ηλεκτρικού ΗΣΑΠ (κατά 33%), ο υπεύθυνος του τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών της ΝΔ, Αναστάσης Παπαληγούρας.

    "Οι νέες απαράδεκτες αυξήσεις διασπαθίζονται στον συνήθη Πίθο των Δαναίδων χάριν των κρατικοδίαιτων "ημέτερων" και εκτρέφουν ένα αδιαφανώς σπάταλο, καταφανώς αντιπαραγωγικό και μονίμως ελλειμματικό κράτος που παρέχει χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες", κατέληξε.

    [20] "ΠΑΓΩΜΑ" ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Ν. ΕΒΡΟΥ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Εβρος, 26 Ιουλίου 2000 (19:34 UTC+2)

    Ολγα Ορφανίδου

    Στο "πάγωμα" όλων των διασυνοριακών προγραμμάτων με την Τουρκία θα προχωρήσει η νομαρχία Έβρου, αν η γειτονική χώρα δεν δημιουργήσει μια ζώνη εμβολιασμού ενάντια σε όλες τις ζωονόσους κατά μήκος των κοινών μας συνόρων.

    Τις παρακάτω δηλώσεις έκανε σήμερα ο Νομάρχης Έβρου κ. Γ. Ντόλιος, μετά το πέρας της σύσκεψης των αρμοδίων φορέων για το φλέγον ζήτημα του αφθώδους, που ταλαιπωρεί εδώ και μέρες το νομό. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε παρουσία μελών της Μόνιμης Κτηνιατρικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η σημερινή σύσκεψη ήταν να επαναληφθεί την ερχόμενη Παρασκευή στην Ανδριανούπολη, όμως σύμφωνα με τον κ. Ντόλιο, η τουρκική πλευρά αρνήθηκε να απαντήσει στο σχετικό αίτημα. Όπως χαρακτηριστικά ο κ. Ντόλιος είπε: "Η συμπεριφορά της γείτονος από την οποία "εισάγεται" τα τελευταία χρόνια ο ιός του αφθώδους, με καταστροφικές συνέπειες για το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής, απασχόλησε έντονα τη σημερινή σύσκεψη".

    Μετά το "εφιαλτικό" καλοκαίρι του 1996 η Ε.Ε., μετά από παρέμβαση της ελληνικής πλευράς, χρηματοδότησε πρόγραμμα εμβολιασμού στην αντίπερα όχθη του Έβρου, χωρίς όμως να γίνει κάτι τέτοιο. Μάλιστα πριν ένα μήνα στη συνάντηση των Υπουργών Γεωργίας, των δύο χωρών, η τουρκική πλευρά διαβεβαίωνε πώς οι εμβολιασμοί είχαν γίνει όπως ακριβώς ορίζουν οι κανονισμοί. "Αποδείχθηκε ότι έλεγαν ψέματα" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντόλιος και προειδοποίησε ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει άλλη επιλογή από το να "παγώσει", με τη σύμφωνη γνώμη της Ε.Ε., όλα τα διασυνοριακά προγράμματα, εάν στην ατζέντα των Τούρκων δεν συμπεριληφθεί το θέμα της αντιμετώπισης του αφθώδους και συγκεκριμένα η δημιουργία εμβολιαστικής ζώνης στα σύνορα.

    Εντωμεταξύ ο νομάρχης Έβρου κ. Ντόλια αρνήθηκε την πρόταση των Ευρωπαίων για "νεκρή ζώνη" κατά μήκος των παρέβριων περιοχών και αυτό όπως εξήγησε: "Θα σήμαινε ουσιαστικά εξολόθρευση της κτηνοτροφίας στην περιοχή, καθώς το 80% περίπου των κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων του Νομού βρίσκεται στις παρέβριες περιοχές".

    Στην ίδια σύσκεψη συζητήθηκαν επίσης οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της καταστροφικής ζωονόσους, -καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν θανατωθεί δεκάδες χιλιάδες ζώα και παραδοσιακά κτηνοτροφικές οικογένειες βλέπουν κάθε χρόνο τα ζώα τους να προσβάλλονται, με συνέπεια να τους δημιουργούν ψυχολογικά προβλήματα.

    Να υπενθυμίσουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα που πρωτοεμφανίστηκε ο ιός του αφθώδους, έχουν θανατωθεί στην περιοχή Φερών πάνω από 4.000 ζώα βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοίροι- ενώ από την προσεχή Δευτέρα, οι Ενώσεις Αγροτικών Συνδέσμων Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου, προχώρησαν στο κλείσιμο των τυροκομείων τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απροθυμία, όπως τονίζουν- του Υπουργείου Γεωργίας να δεσμευτεί για τις αποζημιώσεις.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα μέλη της Μόνιμης Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Κομισιόν G. Hoba, F. Morin, P. Kilching και ο εκπρόσωπος του FAO κ. Υ. Leforban, ο προϊστάμενος της κτηνιατρικής του Υπουργείου Γεωργίας κ. Στήλας, ο εκπρόσωπος της χώρας μας στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της Ε.Ε. κ. Παναγιωτάκης, ο προϊστάμενος της κτηνιατρικής υπηρεσίας της νομαρχίας Έβρου κ. Δαδούση, ο αντινομάρχης Μιχαλής Κουγιουμτζής, εκπρόσωποι του στρατού και της αστυνομίας.

    [21] ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΜΕΑ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Αθήνα, 26 Ιουλίου 2000 (19:27 UTC+2)

    Οι πρώτες κατά Τομέα συσκέψεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο πλαίσιο της απόφασης του προέδρου του κόμματος Κώστα Καραμανλή για ενεργοποίηση του συνόλου της κοινοβουλευτικής δύναμης της Ν.Δ.

    Υπό την προεδρία του Κώστα Καραμανλή συνεδρίασαν οι τομείς Ανάπτυξης και Δημόσιας Τάξης - Δικαιοσύνης, ενώ με πρωτοβουλία των αρμοδίων Τομεαρχών πραγματοποιήθηκαν χωριστές συσκέψεις των βουλευτών που μετέχουν στους Τομείς Απασχόλησης - Κοινωνικής Ανάπτυξης, Παιδείας - Θρησκευμάτων και Πολιτισμού - Ολυμπιακών Αγώνων.

    Οι συσκέψεις αυτές που πραγματοποιούνται μετά την ανάθεση συγκεκριμένων κλάδων ευθύνης στους βουλευτές του κόμματος, σκοπό έχουν την ανταλλαγή απόψεων για την καλύτερη δυνατή λειτουργία των Κλάδων Κοινοβουλευτικού Εργου και των Τομέων, μετά την ανάθεση συγκεκριμένης ευθύνης στους βουλευτές και τον προγραμματισμό της δράσης των Τομέων, μέσα και έξω από τη Βουλή, κατά το επόμενο διάστημα.

    [22] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΛΙΝΤΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Νέα Υόρκη, 26 Ιουλίου 2000 (19:25 UTC+2)

    Επιστολή στον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον για το Κυπριακό, απέστειλε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Θεόδωρος Σπυρόπουλος.

    Στην επιστολή τονίζεται η υπόσχεση του κ. Κλίντον να συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού, ενώ σε άλλο σημείο καλεί τον Αμερικανό πρόεδρο να φέρει κοντά τα δύο μέρη, όπως έκανε με τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους. "Οι 1.619 αγνοούμενοι του 1974 ζητούν δικαιοσύνη και οι 250.000 πρόσφυγες θέλουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Κύριε πρόεδρε, 26 χρόνια είναι υπερβολικά πολύς καιρός" καταλήγει η επιστολή.

    [23] Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ Γ' ΚΠΣ

    Βρυξέλλες, 26 Ιουλίου 2000 (19:25 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, συνολικού ύψους δαπανών περίπου 15 τρισ. δρχ. για την Ελλάδα, που αφορά στην περίοδο 2000-2006. Οι μισές θα καλυφθούν από τα κοινοτικά ταμεία (22,71 δισ. ευρώ), ενώ οι υπόλοιπες δαπάνες θα καλυφθούν από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας (11,20 δισ. ευρώ και 10,38 δισ. ευρώ αντίστοιχα).

    Ο Επίτροπος Μ. Μπαρνιέ, παρουσιάζοντας την απόφαση της Κομισιόν επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι το νέο ΚΠΣ «παγιώνει και εμβαθύνει την αξιοσημείωτη εξέλιξη, η οποία κατέστη δυνατή χάρη στην άνευ προηγουμένου προσπάθεια που κατέβαλε η χώρα προκειμένου να εισέλθει στην ΟΝΕ".

    Εξέφρασε δε, την πεποίθηση ότι το Γ' ΚΠΣ θα βοηθήσει την Ελλάδα να προχωρήσει, τόσο από απόψεως πραγματικής σύγκλισης όσο και συνοχής, θέτοντας έμφαση στη "βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

    Το Γ' ΚΠΣ προβλέπει μεταξύ άλλων, βελτίωση του επιπέδου στον τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της απασχόλησης, αύξηση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας και των υπηρεσιών και ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προαγωγή της ανάπτυξης της «κοινωνίας της πληροφορίας» και προαγωγή της ισόρροπης ανάπτυξης των περιφερειών και της εθνικής συνοχής, μέσω εφαρμογής περιφερειακών προγραμμάτων για τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας.

    Πάντως, η Κομισιόν ζητά με ανακοίνωση της από την Ελλάδα "να θέσει ταχέως σε εφαρμογή επαρκείς διαρθρώσεις, ιδίως στον τομέα της διαχείρισης και του ελέγχου" των επιχειρησιακών προγραμμάτων.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 27 July 2000 - 9:10:46 UTC