Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-08-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΡΑΓΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΑΠΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [02] ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟ
  • [03] ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΟΛΛΑΝΔΟΙ
  • [04] ΑΠΕΧΘΕΙΑ ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΞΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΤΑ - ΡΑΤΣΑΝ
  • [06] ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΤΕ - ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ
  • [07] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΠΡΟΣ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΙΣΡΑΗΛ
  • [08] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ ΜΕ ΥΠΑΤΟ ΑΡΜΟΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ
  • [09] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΒΤΚ ΓΙΑ ΤΟ "ΝΑΥΑΓΙΟ" ΜΕ ΟΤΕ - ΚΡΝ
  • [10] ΕΞΙ ΑΤΟΜΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [11] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗΝ "EXPO 2000"
  • [12] ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑ
  • [13] ΤΟΥΡΚΙΑ: 384 ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΖΗΤΟΥΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΓΙΑ ΤΣΑΚΙΤΖΙ
  • [14] ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ "ΘΡΙΛΕΡ" ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
  • [15] ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΖΗΜΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [16] WWF: ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
  • [17] ΠΑΡΑΚΑΜΨΕΙΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ - ΑΡΤΑΣ ΥΨΟΥΣ 10 ΔΙΣ. ΔΡΧ.
  • [18] ΑΝΘΙΣΗ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΠΟΡΝΕΙΑΣ ΣΕ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [19] ΟΙ ΥΨΗΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ
  • [20] ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- ΣΚΟΠΙΩΝ
  • [21] Ο ΤΑΝΤΑΛΟΣ ΣΤΟ ΝΤΕΝΒΕΡ ΤΟΥ ΚΟΛΟΡΑΝΤΟ
  • [22] ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [23] ΟΞΥΝΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ
  • [24] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΔΙΑΡΡΟΗ ΧΛΩΡΙΟΥ ΣΕ ΡΩΣΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ

  • [01] ΤΡΑΓΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΑΠΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 1 Αυγούστου 2000 (17:45 UTC+2)

    Τραγικά, είναι τα στοιχεία για τους θανάτους από ναρκωτικά στην Θεσσαλονίκη. Οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από το λευκό θάνατο, έχουν φτάσει στους 30 από την αρχή του χρόνου, και το 99% των θανάτων οφείλεται σε νοθευμένη ηρωίνη, δήλωσε στον ραδιοσταθμό Αλφα Νιούς ο ιατροδικαστής Δημήτρης Ψαρούλης.

    Ο κ. Ψαρούλης, εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την καταπολέμηση του προβλήματος, αποκαλύπτοντας ότι σε αρκετά σχολεία όταν προτάθηκε ενημέρωση των μαθητών για τα ναρκωτικά από εθελοντικές ομάδες υπό την αιγίδα του πανεπιστημίου, οι διευθυντές των σχολείων αρνήθηκαν.

    [02] ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

    Σάμος, 1 Αυγούστου 2000 (15:52 UTC+2)

    Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πυρκαγιές στη Σάμο ανακοίνωσε το μεσημέρι υπουργικό κλιμάκιο, υπό την υπουργό Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου, που επισκέφθηκε το νησί και περιόδευσε στις πληγείσες περιοχές.

    Συγκεκριμένα, αμέσως μετά την εξατομίκευση των ζημιών θα γίνει άμεσα η καταβολή απώλειας εισοδήματος και η επιδότηση της παραγωγής των αγροτών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Οι ενισχύσεις θα δοθούν στους αγρότες χωρίς προέγκριση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ ειδικά επιδόματα θα δοθούν όχι μόνο στους αγρότες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές αλλά σε όλους τους αγρότες του νησιού. Εξάλλου ελήφθη μέριμνα για τη διαφήμιση της Σάμου μέσω του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ενώ θα υπάρξει ιδιαίτερη ενίσχυση και μέσω του κοινωνικού τουρισμού.

    Τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργικό κλιμάκιο θα ισχύσουν και για τις επιχειρήσεις στο νησί ενώ θα δοθεί παράταση καταβολής υποχρεώσεων στα ασφαλιστικά ταμεία και στις ΔΟΫ για έξι μήνες και θα υπάρξει δυνατότητα ρυθμίσεων εντός 24 μηνών. Μέρος των ενισχύσεων θα δοθεί από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Θα ξεκινήσει επίσης άμεσα και η υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων.

    Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου, Γεωργίας Γιώργος Ανωμερίτης και Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης, τονίστηκε ότι με τα μέτρα αυτά και με άλλα που θα εξατομικευτούν μέσω των υπηρεσιών της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης επιδιώκεται να δοθεί μια νέα πνοή στη Σάμο.

    [03] ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΟΛΛΑΝΔΟΙ

    Βελιγράδι, 1 Αυγούστου 2000 (12:50 UTC+2)

    Σχεδόν κανένα πρόβλημα δεν αντιμετώπισαν οι τέσσερις Ολλανδοί-που συνελήφθησαν από τις γιουγκοσλαβικές αρχές με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν τη δολοφονία του Μιλόσεβιτς- στο πέρασμά τους από τα σύνορα του Μαυροβουνίου, αφού εκτός του ότι δεν τους έγινε έλεγχος για βίζα, οι αρμόδιες αρχές τους ανακοίνωσαν ότι είναι νόμιμη η κατοχή πέντε γραμμαρίων ναρκωτικών ουσιών.

    Ενας από τους συλληφθέντες, ο Σαμοβοντιάν Τιέτιε, δήλωσε ότι κανείς εκ των αρμοδίων δεν ζήτησε να ελέγξει τη θεώρηση του διαβατηρίου τους, αν και η έκδοση γιουγκοσλαβικής βίζας για κατοίκους δυτικών χωρών θεωρείται αρκετά δύσκολη.

    Ο Γκοφρίντε Γιοχάνες Αντόνιο ντε Ριε, ένας εκ των τεσσάρων, αποκάλυψε ότι στόχος της ομάδας ήταν να μεταβεί στο Κοσσυφοπέδιο και να έρθει σε επαφή με το ολλανδικό τάγμα της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στην επαρχία, KFOR. Με τη βοήθεια του ολλανδικού τάγματος,κατά τη μαρτυρία του ντε Ριε που σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών υπήρξε μέλος του στρατού της χώρας, θα αγόραζαν τον κατάλληλο οπλισμό προκειμένου να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους.

    [04] ΑΠΕΧΘΕΙΑ ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΞΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Βρυξέλλες, 1 Αυγούστου 2000 (09:38 UTC+2)

    Ούτε λέξη, δεν είχε βρει ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ, κατά την κρίσιμη περίοδο της πτώσης της χούντας των συνταγματαρχών, για την ανάγκη επιστροφής της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα αρχεία του ίδιου που άνοιξαν πριν από λίγο καιρό και αφορούν τις εξαιρετικές σχέσεις που είχε η Ουάσιγκτον επί προεδρίας Νίξον και Φορντ με τους πιο μεγάλους δικτάτορες της δεκαετίας του 1970.

    Τα αρχεία Κίσινγκερ, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα "Αυγή", ρίχνουν ένα παγερό φως στην προσωπικότητα του Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος κατά ειρωνία της τύχης, τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ για την ειρήνη.

    Ο Χένρι Κίσινγκερ υπήρξε φίλος και υποστηρικτής αιμοσταγών τυράννων όπως ο Πινοσέτ, ο Μάρκος (Φιλιππίνες), ο Βιντέλα (Αργεντινή) και ο Παρκ Τσουν Χε (Νότια Κορέα). Στα αρχεία του όμως ο άνθρωπος που χαρακτηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα ως "συναισθηματικές βλακείες" αναφέρεται και στη χούντα της Ελλάδας.

    Λέγεται συγκεκριμένα ότι το 1974 το καθεστώς των συνταγματαρχών είναι έτοιμο να καταρρεύσει. Ο ταξίαρχος Ιωαννίδης πήρε την εξουσία χωρίς την υποστήριξη ενός τμήματος του στρατού και του επιχειρηματικού κόσμου. Στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είναι πολλοί εκείνοι που υποστηρίζουν ότι έχει έλθει η ώρα η Αμερική να αποκολληθεί από αυτή τη δικτατορία στην καρδιά της Ευρώπης. Στις 20 Μαρτίου ο υφυπουργός Εξωτερικών Σίσκο προτείνει στον Χένρι Κίσινγκερ να σταματήσει την υποστήριξη του Ιωαννίδη και να απαιτήσει από τη χούντα τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών. Και η απάντηση του ίδιου του Χένρι Κίσινγκερ στην πρόταση του συνεργάτη του: "Πού βρίσκεται μέσα σ' αυτή την υπόθεση το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών; Ποιος θα προστατεύσει τα στρατηγικά μας συμφέροντα; Ο Παπανδρέου μήπως;". Ούτε μια λέξη δεν θα προφέρει ο Χένρι Κίσινγκερ για να στηρίξει η χώρα του την επιστροφή της δημοκρατίας στην Ελλάδα.

    Τα αποσπάσματα των παραπάνω διαλόγων βρίσκονται στα αρχεία Κίσινγκερ που ένα τμήμα τους άνοιξε πριν από λίγο καιρό. Πρόκειται συγκεκριμένα για τις συνομιλίες που έχουν καταγραφεί των εβδομαδιαίων συνεδριάσεων του κ. Κίσινγκερ με τους στενούς του συνεργάτες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΤΑ - ΡΑΤΣΑΝ

    Τίρανα, 1 Αυγούστου 2000 (20:51 UTC+2)

    Του Κλέαρχου Λιάτη

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Ιβιτσα Ράτσαν είχε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ζάγκρεμπ.

    Σύμφωνα με το αλβανικό πρακτορείο ΑΤΑ, κύριο θέμα συζήτησης ήταν η διεύρυνση της συνεργασίας των δύο χωρών και οι πολιτικές εξελίξεις στην Βαλκανική.

    Κοινή διαπίστωση ήταν το άριστο επίπεδο των σχέσεων Αλβανίας και Κροατίας, ενώ οι δύο πρωθυπουργοί δήλωσαν ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία των δύο χωρών στον οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό τομέα.

    Περαιτέρω, επισήμαναν την ανάγκη δημιουργίας ενός σύγχρονου επικοινωνιακού συστήματος που θα λειτουργήσει προς όφελος, όχι μόνο των δύο χωρών, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

    Για τον Γιουγκοσλάβο πρωθυπουργό Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, οι κ.κ. Ράτσαν και Μέτα υπογράμμισαν ότι είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης στην περιοχή. δεν χαίρει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και καθημερινά απομονώνεται.

    Ο κ. Μέτα τόνισε ότι υποστηρίζει την αντιπολίτευση της Σερβίας και της προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για ειρηνική επίλυση στο Κοσσυφοπέδιο.

    [06] ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΤΕ - ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ

    Αθήνα, 1 Αυγούστου 2000 (20:42 UTC+2)

    Σύμβαση στρατηγικής συμμαχίας υπεγράφη σήμερα από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας και τον όμιλο των εταιριών Ελληνική Τεχνοδομική - ΑΚΤΩΡ - ΤΕΒ. Η σύμβαση προβλέπει την απόκτηση από την Εθνική Τράπεζα ποσοστού 5% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τεχνοδομικής, την απόκτηση από την Ελληνική Τεχνοδομική ποσοστού 5% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ακινήτων και τη συμμετοχή υποδιοικητού της Εθνικής Τράπεζας στο διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Τεχνοδομικής και διευθύνοντος συμβούλου της Ελληνικής Τεχνοδομικής στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Ακινήτων.

    Ο βασικός στόχος της στρατηγικής συμμαχίας στην οποία προχωρούν οι δύο πλευρές είναι να συνεργασθούν προκειμένου, να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες ανάπτυξης ακινήτων, τα οποία ανήκουν στην κυριότητά τους, θυγατρικών τους ή στην κυριότητα τρίτων.

    Η συμφωνία αυτή ενισχύει τη μακρόχρονη σχέση που έχουν η Εθνική Τράπεζα και ο όμιλος Ελληνική Τεχνοδομική - ΑΚΤΩΡ - ΤΕΒ και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αάληψη και άλλων σημαντικών κοινών πρωτοβουλιών στο μέλλον.

    Οι δύο πλευρές διερευνούν τις δυνατότητες που υπάρχουν και σε άλλους τομείς που θεωρούν ότι θα βρεθούν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος στο προσεχές διάστημα, προκειμένου να επεκτείνουν τη συνεργασία τους.

    [07] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΠΡΟΣ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΙΣΡΑΗΛ

    Λευκωσία, 1 Αυγούστου 2000 (20:35 UTC+2)

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα προς το νεοεκλεγέντα Πρόεδρο του Ισραήλ Moshe Katsav απέστειλε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι κατά την προεδρία του οι φιλικές σχέσεις και συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχίσουν να ενισχύονται ακόμη περισσότερο προς όφελος των δύο λαών.

    Στο τηλεγράφημα, ο κ. Κυπριανού εύχεται στο νέο Πρόεδρο της γειτονικής χώρας κάθε επιτυχία στο έργο του, καθώς και προσωπική και οικογενειακή υγεία και ευτυχία.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [08] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ ΜΕ ΥΠΑΤΟ ΑΡΜΟΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

    Γενεύη, 1 Αυγούστου 2000 (20:31 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσος Λυσσαρίδης εξέφρασε σήμερα την προσωπική του άποψη ότι μόνο εάν ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο καθορίσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί ο επόμενος γύρος των συνομιλιών μπορεί να υπάρξει συνδετικός κρίκος μεταξύ αυτού και του επόμενου γύρου, που προγραμματίζεται να αρχίσει το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.

    Ταυτόχρονα, μιλώντας μετά από συνάντηση με το Βρετανό Υπατο Αρμοστή Εντουαρντ Κλέι στη Γενεύη, τόνισε ότι στόχος δεν πρέπει να είναι η διάσωση της διαδικασίας αλλά να γίνουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και πρόσθεσε ότι οι ξένοι μεσολαβητές εκτιμούν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα αδιέξοδο παρόλο που δεν διατυπώνουν τη θέση τους με τόση σαφήνεια.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [09] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΒΤΚ ΓΙΑ ΤΟ "ΝΑΥΑΓΙΟ" ΜΕ ΟΤΕ - ΚΡΝ

    Σόφια, 1 Αυγούστου 2000 (20:28 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Μετά το "ναυάγιο" των διαπραγματεύσεων μεταξύ της βουλγαρικής κυβέρνησης και του μοναδικού υποψηφίου αγοραστή του 51% του Βουλγαρικού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών, δηλαδή της ελληνο - ολλανδικής κοινοπραξίας ΟΤΕ - ΚΡΝ, στη Σόφια άρχισε ο "κύκλος" των εκτιμήσεων και των δηλώσεων στελεχών του ΒΤΚ, αλλά και άλλων για το τι έφταιξε και οι 17μηνες διαπραγματεύσεις των δύο μερών δεν στέφθηκαν με επιτυχία.

    Ειδικότερα, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΒΤΚ, Γκροζντάν Καρατζόφ, υπογράμμισε σε δηλώσεις του ότι τα δύο μέρη δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν, λόγω των εγγυήσεων που ζητούσε ο αγοραστής (δηλαδή ΟΤΕ - ΚΡΝ) από τη Σόφια.

    Από την πλευρά του ο διευθυντής του Πρακτορείου Ιδιωτικοποίησης, Ζαχάρι Ζελιάσκοφ γνωστοποίησε ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου η βουλγαρική κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει τον στρατηγικό σχεδιασμό της για την αποκρατικοποίηση του ΒΤΚ. Υπογράμμισε δε ότι οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί δεν θα πρέπει να γυρίσουν την "πλάτη" τους στη Σόφια, λόγω των εξελίξεων, γιατί όπως είπε, "η Βουλγαρία πέτυχε να υπερασπίσει τα εθνικά συμφέροντα της".

    Ο κ. Ζελιάσκοφ απέφυγε να προβεί σε εκτιμήσεις σχετικά με τον χρονικό προσδιορισμό του νέου διαγωνισμού για την προσέλκυση νέων υποψηφίων αγοραστών του ΒΤΚ.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πρακτορείου Ιδιωτικοποίησης, "σ΄αυτή τη φάση θα αποδειχθεί παράλογη η ιδέα η Σόφια να "κυκλοφορήσει" μετοχές του ΒΤΚ στις διεθνείς χρηματαγορές". Κατά την άποψή του, "το βήμα αυτό μπορεί να ληφθεί μόνο σε περίπτωση που ιδιωτικοποιηθεί το πλειοψηφικό μερίδιο του κεφαλαίου του ΒΤΚ".

    [10] ΕΞΙ ΑΤΟΜΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 1 Αυγούστου 2000 (20:22 UTC+2)

    Εξι άτομα τραυματίστηκαν μετά τη πτώση ελικόπτερου κοντά στη πόλη Σιγκισοάρα της Ρουμανίας, όταν ο πιλότος έχασε το έλεγχο του ελικόπτερου για άγνωστους λόγους, όπως δήλωσε η τοπική αστυνομία.

    Οι τραυματίες, δυο εκ των οποίων είναι μέλη του πληρώματος και τέσσερις εργάτες της πολιτικής αεροπορίας, πραγματοποιούσαν δοκιμές στον εξοπλισμό της πτήσης όταν έγινε η συντριβή του ελικόπτερου.

    [11] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗΝ "EXPO 2000"

    Σκόπια, 1 Αυγούστου 2000 (20:15 UTC+2)

    Στο Αννόβερο έφτασε σήμερα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκιοργκίεφσκι, επικεφαλής αντιπροσωπείας, προκειμένου να επισκεφθεί την παγκόσμια έκθεση "EXPO 2000".

    Αύριο θα μιλήσει στους συμμετέχοντες στην έκθεση, και ιδιαίτερα στους Σκοπιανούς που εργάζονται στη Γερμανία.

    Λόγω της 97ης επετείου της εξέγερσης του Ιλιντεν και της 56ης επετείου της συνέλευσης του ΑNSOM, οι οικοδεσπότες της έκθεσης έχουν ετοιμάσει μία σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων.

    Η αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ αύριο θα επισκεφθεί το γερμανικό περίπτερο και θα έχει συναντήσεις στο περίπτερο της χώρας.

    [12] ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑ

    Βρυξέλλες, 1 Αυγούστου 2000 (20:09 UTC+2)

    Αμεση ανθρωπιστική βοήθεια, ύψους 1,55 εκατομμυρίων δολαρίων (1,675 εκατομμύρια ευρώ) θα στείλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις περιοχές της Αιθιοπίας που υποφέρουν από ξηρασία, κατά τη διάρκεια των επόμενων εφτά μηνών.

    Η Υπηρεσία Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ECHO), πρόκειται να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για να αγοράσει τροφή, φάρμακα και πόσιμο νερό για τους κατοίκους των περιοχών.

    Σημειώνεται ότι δυο εκατομμύρια άτομα ζουν σε περιοχές, που μαστίζονται από τη ξηρασία.

    [13] ΤΟΥΡΚΙΑ: 384 ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΖΗΤΟΥΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΓΙΑ ΤΣΑΚΙΤΖΙ

    Κωνσταντινούπολη, 1 Αυγούστου 2000 (20:03 UTC+2)

    Οι εισαγγελικές αρχές της Τουρκίας ζήτησαν να καταδικαστεί σε 384 χρόνια φυλάκιση ο Αλατίν Τσακιτζί, αρχηγός της μαφίας της χώρας, που κατηγορείται για μια επίθεση σε καφετέρια, στην οποία τραυματίστηκαν 15 άτομα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Ο Αλατίν Τσακιτζί κατηγορήθηκε από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης για την ίδρυση εγκληματικής ομάδας και για συνενοχή σε 15 απόπειρες δολοφονίας.

    Ο Τσακιτζί, ο οποίος βρίσκεται ήδη στη φυλακή, δικάζεται για την εντολή που έδωσε από της φυλακές της Κωνσταντινούπολης για επίθεση σε καφετέρια τον Μάρτιο, στην οποία σύχναζε ένας αντίπαλός του.

    Τέσσερα ακόμη άτομα δικάζονται ως συνένοχοι και αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης πάνω από 300 χρόνια ο καθένας.

    Υπενθυμίζεται πως η Γαλλία εξέδωσε τον Τσακιτζί στην Τουρκία τον περασμένο Δεκέμβριο μετά από υπόσχεση της Αγκυρας ότι δεν θα του επιβληθεί η θανατική ποινή.

    [14] ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ "ΘΡΙΛΕΡ" ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

    Αθήνα, 1 Αυγούστου 2000 (20:00 UTC+2)

    Αεροπλάνο της Ολυμπιακής Αεροπλοίας βγήκε από τον διάδρομο την ώρα της προσγείωσης στο αεροδρόμιο του Ελληνικού.

    Το σκάφος τύπου ΑΤR-42 με 48 επιβάτες και 4μελές πλήρωμα, εκτελούσε την πτήση 775 από Λήμνο προς Αθήνα. Η προσγείωση του έγινε κανονικά, αλλά στο ύψος του πύργου ελέγχου, και ενώ ετοιμάζονταν να μπει στο διάδρομο που οδηγεί στην πίστα της Ολυμπιακής, ο κυβερνήτης δήλωσε ότι είχε απώλεια υδραυλικών και δεν μπορούσε να ελέγξει το τιμόνι.

    Χάρη στις προσπάθειες του πληρώματος το αεροσκάφος ακινητοποιήθηκε σε μία χωμάτινη νησίδα του διαδρόμου και, με εντολή του κυβερνήτη, οι επιβάτες βγήκαν.

    Από την πρώτη στιγμή σήμανε συναγερμός στο αεροδρόμιο και έσπευσαν κοντά στο αεροσκάφος πυροσβεστικά οχήματα.

    Το αεροσκάφος μεταφέρθηκε στην επισκευαστική βάση της Ολυμπιακής Αεροπλοίας και ελέγχεται από τεχνικούς της εταιρίας.

    [15] ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΖΗΜΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Νέα Υόρκη, 1 Αυγούστου 2000 (19:33 UTC+2)

    Στο ποσό των 3,8 δισ. δολαρίων, αναμένεται να ανέλθει το έλλειμμα των ΗΠΑ στα έσοδα από τον ΦΠΑ για το τρέχον έτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

    Το έλλειμμα προέρχεται από την εκτεταμένη χρήση του ηλεκτρονικού εμπορίου, καθώς όπως είναι γνωστό στις αγοραπωλησίες μέσω Διαδικτύου δεν απαιτείται η καταβολή ΦΠΑ.

    Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι, τις μεγαλύτερες απώλειες υφίστανται οι πολιτείες του Τέξας και της Καλιφόρνιας, όπου το έλλειμμα μπορεί να αγγίξει τα 342 εκ .δολάρια και τα 533 εκ. δολάρια, αντίστοιχα.

    Υπενθυμίζεται ότι, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ προέβη στην συγκεκριμένη ανακοίνωση κατόπιν επερώτησης του γερουσιαστή του Οχάιο, Τζόρτζ Βοίνοβιτς.

    [16] WWF: ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

    Αθήνα, 1 Αυγούστου 2000 (19:32 UTC+2)

    Σοβαρή παράβαση του κοινοτικού δικαίου και συγκεκριμένα της Οδηγίας 70/409/ΕΟΚ "για τα άγρια πουλιά" ενέχει η υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση της κυνηγετικής περιόδου 2000-2001, τονίζει το WWF Ελλάς σε ανακοίνωση του.

    Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, προσθέτει, και παρά τις αντίθετες υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιτρέπεται το κυνήγι 13 μεταναστευτικών πουλιών κατά την περίοδο της αποδημίας τους, ενώ το υπουργείο παρατείνει την κυνηγετική περίοδο ως τις 28 Φεβρουαρίου αντί για τις 31 Ιανουαρίου που ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Παράλληλα, το WWF τονίζει ότι πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κοινοποίησε προς την Ελλάδα αιτιολογημένη γνώμη για παραβίαση κοινοτικού δικαίου, που αποτελεί την τελική προειδοποίηση πριν από το ευρωπαϊκό δικαστήριο. Η οικολογική οργάνωση υποστηρίζει ότι μία απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου θα είναι σίγουρα καταδικαστική, καθώς η χώρα μας επιμένει στη μη συμμόρφωση με τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία

    Το WWF Eλλάς ζητά τη δημόσια τοποθέτηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ επί του θέματος, που είναι συναρμόδιο με το Γεωργίας σε θέματα θήρας και εκπροσωπεί τη χώρα μας στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ.

    [17] ΠΑΡΑΚΑΜΨΕΙΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ - ΑΡΤΑΣ ΥΨΟΥΣ 10 ΔΙΣ. ΔΡΧ.

    Αθήνα, 1 Αυγούστου 2000 (19:28 UTC+2)

    Εγκρίθηκαν από τον υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Κώστα Λαλιώτη πιστώσεις συνολικού ύψους 10 δισεκατομμυρίων δραχμών για τη σύναψη συμπληρωματικών συμβάσεων εκτέλεσης έργων στις οδικές παρακάμψεις των πόλεων Αγρινίου και ’ρτας.

    Με τις εργασίες και των συμπληρωματικών συμβάσεων οι κατασκευαζόμενες Παρακάμψεις των πόλεων Αγρινίου και ’ρτας θα έχουν δύο (2) λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, με λωρίδα έκτακτης ανάγκης και διαχωριστική νησίδα έναντι της μιας (1) λωρίδας κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, που προέβλεπε η αρχική σύμβαση.

    Η Παράκαμψη Αγρινίου (Έργο: "Κεφαλόβρυσο - Αγγελόκαστρο - Παράκαμψη Αγρινίου") μήκους 13,5 χλμ. είχε αρχικό προϋπολογισμό 8.375.070.770 δρχ. και διαμορφώνεται σε 13.713.400.000 δραχμές.

    Η Παράκαμψη ’ρτας - Φιλιππιάδας, μήκους 15 χλμ. είχε αρχικό έχει προϋπολογισμό 10.723.030.524 δρχ. και διαμορφώνεται σε 13.971.615.230 δρχ.

    Τα παραπάνω οδικά τμήματα θα ενταχθούν στο Δυτικό ’ξονα της Χώρας, ο οποίος μελετάται και θα κατασκευαστεί ως κλειστός αυτοκινητόδρομος με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και με όλα τα συμπληρωματικά έργα.

    [18] ΑΝΘΙΣΗ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΠΟΡΝΕΙΑΣ ΣΕ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Βελιγράδι, 1 Αυγούστου 2000 (19:24 UTC+2)

    Σημαντική αύξηση έχει σημειώσει η πορνεία στα Βαλκάνια κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων χρόνων, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Συγκεκριμένα, δημοσιεύματα σε εφημερίδες της δυτικής Ευρώπης υποστηρίζουν πως το Κοσσυφοπέδιο και η Αλβανία αποτελούν τις δυο χώρες όπου ανθούν τα κυκλώματα πορνείας και όπου οι γυναίκες έρχονται από τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, την Ουκρανία, τη Βουλγαρία και τη Ρωσία και όταν φτάσουν στο Κοσσυφοπέδιο, πουλιούνται και εκδίδονται αναγκαστικά.

    Πάνω από 300.000 γυναίκες έρχονται από την ανατολική Ευρώπη στη περιοχή και εμπλέκονται σε κυκλώματα πορνείας, σύμφωνα με οργανισμούς μετανάστευσης. Επίσης, 35.000 έρχονται από την Ιταλία και γίνονται αντικείμενο εκμετάλευσης από στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης, KFOR και της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ, UNMIK.

    Σημειώνεται ότι επτά δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως κερδίζουν τα κυκλώματα πορνείας σε όλο τον κόσμο, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

    Οι γυναίκες συγκεντρώνονται από εμπόρους λευκής σαρκός στην Ελλάδα και η μεταφορά τους στο Κοσσυφοπέδιο γίνεται από σκοπιανούς αστυνόμους οι οποίοι πληρώνονται. Ωστόσο, ο υπουργός Δικαιοσύνης της ΠΓΔΜ, Τζεβντέτ Νασούφι, υποστήριξε πως «οι υπουργοί της ΠΓΔΜ δεν έχουν καμία σχέση με αυτό».

    Οπως εξηγούν εκπρόσωποι του ΟΗΕ, «οι γυναίκες πηγαίνουν με την προϋπόθεση ότι θα τις βρουν δουλειά αλλά οι περισσότερες απάγονται, εκβιάζονται και πουλιούνται για να φτάσουν στο Κοσσυφοπέδιο».

    Αξίζει να σημειωθεί πως ένας αστυνομικός της KFOR στη περιοχή δήλωσε ότι «τα νυχτερινά κέντρα του Κοσσυφοπεδίου έχουν καταντήσει οίκοι ανοχής, εξαιτίας των ειρηνευτικών δυνάμεων, και πιο συγκεκριμένα των στρατιωτών των ΗΠΑ. Οι σωματέμποροι χτυπούν τις γυναίκες. Αυτοί δεν πρόκειται να τιμωρηθούν ποτέ, γιατί οι δικαστές, τους οποίους διορίζει ο επικεφαλής της προσωρινής πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK), Μπερνάρ Κουσνέρ, πληρώνονται από αλλού».

    «Θέλουμε να βοηθήσουμε αυτές τις γυναίκες, αλλά οι αλβανοί δικαστές τις αντιμετωπίζουν ως εγκληματίες και όχι ως θύματα», πρόσθεσε ο αστυνομικός.

    Τέλος, μια διεθνής οργάνωση για τη μετανάστευση έχει λάβει μέτρα να βελτιώσει την κατάσταση, με αποτέλεσμα να καταφέρει να ξεμπλέξει 60 γυναίκες, από τα δίχτυα της αλβανικής «μαφίας».

    [19] ΟΙ ΥΨΗΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ

    Λονδίνο, 1 Αυγούστου 2000 (19:22 UTC+2)

    Οι FINANCIAL TIMES δημοσιεύουν ανταπόκριση της Kerin Hope από την Αθήνα, η οποία αναφέρεται στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    "Οι ελπίδες για μια προσεχή αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου κατέρρευσαν χθες, όταν η Morgan Stanley Capital International ανακοίνωσε ότι η αναβάθμιση της Σοφοκλέους από αναδυόμενη σε αναπτυγμένη αγορά δεν θα λάβει χώρα πριν τις 31 Μαίου 2001", τονίζει η ανταποκρίτρια, η οποία σημειώνει ότι, σύμφωνα με Έλληνες αναλυτές, οι αμφιβολίες για το καθεστώς της ελληνικής αγοράς είναι ένας από τους λόγους για την υποτονική πορεία της αγοράς αυτό τον χρόνο.

    "Οι προσδοκίες για αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου, μετά την αποδοχή της Ελλάδας στην ΟΝΕ, ήταν υψηλές", σημειώνει η Kerin Hope, "αλλά μετά από αρχική άνοδο του δείκτη τιμών κατά 1.6%, η αγορά έχει υποχωρήσει στις 3.988 μονάδες".

    Σημειώνει, επίσης, ότι οι αναιμικές επιδόσεις της αγοράς έχουν αναστείλει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων μειοψηφικών πακέτων μετοχών στις κρατικές επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΗ και η Αγροτική Τράπεζα, που ίσως παραταθεί έως του χρόνου. Ωστόσο, η ιδιωτικοποίηση της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας Cosmote, τον επόμενο μήνα, θα προχωρήσει όπως έχει προγραμματισθεί, καταλήγει η ανταπόκριση.

    Και η Γερμανική έκδοση

    Με τίτλο: "Η Ελλάδα εντάσσεται σύμφωνα με την Morgan Stanley Capital International (MSCI) στον δείκτη των αναπτυγμένων αγορών" η εφημερίδα FINANCIAL TIMES DEUTSCHLAND δημοσιεύει σχετική ανταπόκριση της Doris Grass από τη Φρανκφούρτη, στην οποία αναφέρονται τα ακόλουθα:

    Από τις 31 Μαΐου 2001 το ελληνικό χρηματιστήριο θα συγκαταλέγεται στις ώριμες χρηματιστηριακές αγορές, ανακοίνωσε ο διεθνής χρηματοοικονομικός οίκος Μόργκαν Στάνλεϋ.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΜSCI η αναβάθμιση της Σοφοκλέους στο δείκτη των αναπτυγμένων χρηματαγορών -όπου ανήκουν και τα χρηματιστήρια των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών- οφείλεται στο σχετικά υψηλό επίπεδο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και χρηματαγοράς. Η χώρα δημιούργησε μια ισχυρή βάση για περαιτέρω αύξηση της οικονομικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του συναλλαγματικού κινδύνου, καθώς και τη μείωση του κόστους του κεφαλαίου.

    Χρηματιστηριακοί αναλυτές αναμένουν ότι με την αναβάθμιση αυτή η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα καταστεί μεσοπρόθεσμα πιο ελκυστική για επενδύσεις κεφαλαίων από ξένους επενδυτές.

    [20] ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- ΣΚΟΠΙΩΝ

    Λονδίνο, 1 Αυγούστου 2000 (19:20 UTC+2)

    Οι FINANCIAL TIMES δημοσιεύουν ανταπόκριση της Kerin Hope από την Αθήνα, η οποία αναφέρεται στην έναρξη κατασκευής του πετρελαιαγωγού Θεσσαλονίκης- Σκοπίων, από την Ελληνική Εταιρία Πετρελαίων. Ο μήκους 230 χιλιομέτρων πετρελαιαγωγός, θα μεταφέρει ετησίως 2.5 εκατομμύρια τόνους αργού πετρελαίου από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στο διϋλιστήριο του "Okta", που διατηρεί η ΕΕΠ στα Σκόπια.

    Η ανταποκρίτρια εξηγεί ότι ο αγωγός δεν αποτελεί μέρος του πακέτου έργων που χρηματοδοτούνται από κονδύλια του Βαλκανικού Συμφώνου Σταθερότητας, ενώ σημειώνει ότι εξαιτίας διοικητικών καθυστερήσεων, μικρό μόνο μέρος των προγραμμάτων του Συμφώνου, με σκοπό την ανοικοδόμηση της περιοχής, έχουν πραγματικά ξεκινήσει.

    [21] Ο ΤΑΝΤΑΛΟΣ ΣΤΟ ΝΤΕΝΒΕΡ ΤΟΥ ΚΟΛΟΡΑΝΤΟ

    Λονδίνο, 1 Αυγούστου 2000 (19:19 UTC+2)

    Οι "TIMES" του Λονδίνου, δημοσιεύουν ολοσέλιδο άρθρο του σκηνοθέτη Peter Hall, με τίτλο "Είναι τα μετρητά για τις τέχνες ένας Δούρειος Ίππος;", το οποίο αναφέρεται στην παραγωγή του έργου ''Τάνταλος'', το οποίο θα παρουσιαστεί στο Ντένβερ του Κολοράντο.

    Ο γνωστός σκηνοθέτης και παραγωγός εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τη μη χρηματοδότηση των θεατρικών παραστάσεων στη Βρετανία από το Arts Council. Το θεατρικό πολυθέαμα με τον John Barton, σε σκηνοθεσία Peter Hall, θα παρουσιαστεί στο Denver Centre of Performing Arts, σε συνεργασία με το Royal Shakespeare Company, και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Λονδίνο.

    [22] ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Λονδίνο, 1 Αυγούστου 2000 (19:18 UTC+2)

    Οι FINANCIAL TIMES δημοσιεύουν ανταπόκριση της Kerin Hope, η οποία αναφέρεται στα προβλήματα που παρουσιάζονται στη λειτουργία Αλβανικού Πανεπιστημίου στην ΠΓΔΜ. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στο Πανεπιστήμιο Max Van Der Stoel College, στην πόλη Τέτοβο, το οποίο δεν αναγνωρίζεται από την κυβέρνηση των Σκοπίων επειδή δεν αποδέχεται τα Αλβανικά ως δεύτερη γλώσσα του κράτους.

    Η δημοσιογράφος επισημαίνει ότι οι ελπίδες των καθηγητών του Πανεπιστημίου να διδάξουν σε ένα νέο Ίδρυμα, που να επιχορηγείται από Ευρωπαϊκά και Αμερικανικά Ιδρύματα, έχουν ενισχυθεί μετά την απόφαση του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ, την περασμένη βδομάδα, να μεταβάλει τη νομοθεσία της, ώστε να επιτρέπεται η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.

    [23] ΟΞΥΝΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ

    Βερολίνο, 1 Αυγούστου 2000 (19:17 UTC+2)

    Με τίτλο: "Στην Κύπρο αυξάνεται η δυσαρέσκεια για τους Τούρκους της ηπειρωτικής Τουρκίας" η γερμανική εφημερίδα DIE WELT δημοσιεύει ανταπόκριση από τη Λευκωσία.

    Η ανταπόκριση αναφέρεται στις πρόσφατες ταραχές που ξέσπασαν στην τουρκοκρατούμενη Κύπρο, όπου απογοητευμένοι Τουρκοκύπριοι επιτέθηκαν εναντίον της Βουλής του ψευδοκράτους και κατά της τουρκοκυπριακής αστυνομίας, διαμαρτυρόμενοι για τη γνωστή τραπεζική κρίση.

    Στο δημοσίευμα σημειώνονται και οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο οποίος εξέφρασε δημόσια τη δυσφορία του για την τουρκοκυπριακή κυβέρνηση.

    "Η τουρκοκυπριακή κυβέρνηση δεν έκανε καλή, επαγγελματική και υπεύθυνη οικονομική διαχείριση κατά τα τελευταία χρόνια. Η Τουρκία έδωσε επανειλημμένα οικονομικούς πόρους στους Τουρκοκυπρίους, αλλά τώρα τελικά διαπιστώσαμε τι απέγιναν αυτά τα χρήματα", είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

    Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ Τούρκων και Τουρκοκυπρίων υπήρχαν πάντα εντάσεις, οι οποίες κορυφώθηκαν τελευταία, όταν ο Αντιπρόεδρος της τουρκοκυπριακής κυβέρνησης, Mustafa Akinci έθεσε θέμα αναθεώρησης του συντάγματος.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος βρίσκεται στην Γενεύη ενόψει των συνομιλιών με τους Ελληνοκυπρίους για το Κυπριακό, προσπάθησε να περιορίσει τη ζημιά και ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Dervisch Eroglu. Όμως αυτοί οι πολιτικοί ελιγμοί του Ντενκτάς δεν μπορούν να αποκρύψουν το γεγονός ότι στην τουρκοκρατούμενη Κύπρο υπάρχει κρίση. Η υπόθεση με τις τουρκοκυπριακές Τράπεζες αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου.

    [24] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΔΙΑΡΡΟΗ ΧΛΩΡΙΟΥ ΣΕ ΡΩΣΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ

    Μόσχα, 1 Αυγούστου 2000 (19:17 UTC+2)

    Δυο εργάτες έχασαν τη ζωή τους και 17 κάτοικοι και πυροσβέστες τραυματίστηκαν εξαιτίας διαρροής χλωρίου σε χημικό εργοστάσιο στην πόλη Βόλγκογκραντ της Ρωσίας, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ρωσική εφημερίδα Kommersant.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάρρευση μιας αντλίας ενός μηχανήματος που παρήγαγε χλώριο ήταν η αιτία του τραγικού περιστατικού.

    Στη συνέχεια 17 άτομα οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο, αφού οι πυροσβέστες δεν κατάφεραν να σταματήσουν την πορεία του επικίνδυνου νέφους, το οποίο δημιουργήθηκε από τη διαρροή χλωρίου και έφτασε και σε κατοικημένες περιοχές.

    Από τους 17 τραυματίες, δυο πυροσβέστες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 1 August 2000 - 19:58:12 UTC