Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-08-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [02] ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΘΕΣΕΙ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [03] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΛΑΪΛΙΑ ΣΕΡΡΩΝ
  • [04] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ
  • [05] ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ «ΚΑΠΙΤΑΛ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΒΤΚ
  • [06] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ KURSK
  • [07] ΤΡΩΑΔΕΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ POWERHOUSE ΤΟΥ ΣΥΔΝΕΫ
  • [08] Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
  • [09] ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΕΛΛΗΝΑ ΕΡΕΥΝΗΤΗ
  • [10] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΥΠΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
  • [11] ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΣΚΙΑΘΟ
  • [12] 2ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΤΡΙΚΑΛΙΝΩΝ
  • [13] Η ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΘΑ ΔΙΑΚΟΨΕΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΣΕΡΒΙΑ
  • [14] ΤΖΑΜΙΑ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΘΑ ΚΤΙΣΟΥΝ ΤΑ ΗΜΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ
  • [15] ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΑΝΟΙΞΑΝ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΟΙ ΗΠΑ
  • [16] ΔΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΑΓΩΓΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [17] Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΝΘΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
  • [18] ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΠΟΛΕΙΕΣ ΤΗΣ KFOR ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [19] ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
  • [20] Β. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:ΥΠΟΘΕΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΚΑΣΙΕΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΝΔ
  • [21] ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΕΡΒΙΑΣ-ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
  • [22] ΝΕΟΣ ΟΜΑΔΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

  • [01] ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ

    Αθήνα, 20 Αυγούστου 2000 (11:14 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Σημίτης

    Επιστρέφει σήμερα από τη Σίφνο στην Αθήνα ο Κώστας Σημίτης και από αύριο ανοίγει τους φακέλους με τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έγου. Θα έχει συσκέψεις με υπουργούς και συνεργάτες με ανικείμενο τη σύνταξη των ομιλιών στην 65η ΔΕΘ, στις οποίες θα αναφερθεί στις κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής και στην πορεία των έργων στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Την Τρίτη θα επισκεφθεί τον πρωθυπουργό αντιπροσωπεία της διοίκησης του Συνδέμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος η οποία θα τον ενημερώσει για τις προτάσεις της σχετικά με την οικονομική πολιτική. Εκτός από την επίσκεψη στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός αναμένεται να ασχοληθεί με την προώθηση των αλλαγών στην υγεία, την εκπαίδευση και το εργασιακό. Την Τετάρτη θα συνεδριάσει η διυπουργική επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και την Παρασκευή το Υπουργικό Συμβούλιο.

    [02] ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΘΕΣΕΙ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Αθήνα, 20 Αυγούστου 2000 (11:22 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Καραμανλής

    Αντιμέτωπος με εσωκομματικά προβλήματα, τα οποία οξύνθηκαν αιφνιδίως θα βρεθεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής που αύριο επιστρέφει στην Αθήνα τερματίζοντας τις καλοκαιρινές του διακοπές. Το κλίμα όξυνσης πυροδοτούν οι αντιδράσεις για το ενδεχόμενο επιστροφής του Αντώνη Σαμαρά και την απομάκρυσνη περίπου εκατό περιφερειακών στελεχών ενώ αναθερμάνθηκε και το θέμα του εκπροσώπου Τύπου Αρη Σπηλιωτόπουλου.

    Ωστόσο ο κ. Καραμανλής φέρεται αποφασισμένος να θέσει τέλος στην εσωστρέφεια επικεντρώνοντας την προσοχή του στην άσκηση αντιπολίτευσης. Στις προτεραιότητες του είναι η προετοιμασία του ταξιδιού στη Θεσσαλονίκη για την 65η ΔΕΘ και η παρουσίαση των προτάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την οικονομία. Την Τρίτη θα επισκεφθεί τον πρόεδρο της Ν.Δ. αντιπροσωπεία της διοίκησης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος που θα τον ενημερώσει για τις προτάσεις του Συνδέσμου για την οικονομία.

    [03] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΛΑΪΛΙΑ ΣΕΡΡΩΝ

    Σέρρες, 20 Αυγούστου 2000 (20:02 UTC+2)

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε χθες στη δασική περιοχή του Λαϊλιά Σερρών. Το βράδυ η φωτιά πήρε μεγάλες διαστάσεις. Στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς μετέχουν επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, εθελοντές και στρατιώτες.

    Χθες στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς μετείχαν δύο ελικόπτερα και δύο αεροπλάνα που σήμερα χρειάστηκε να σπεύσουν για βοήθεια σε άλλες δύο πυρκαγιές.

    [04] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 20 Αυγούστου 2000 (20:00 UTC+2)

    Τραγικό θάνατο βρήκε τα ξημερώματα στη Νιγρίτα Σερρών μια 19χρονη η οποία επέστρεφε στο σπίτι της μαζί με φίλη της, μετά από τη νυχτερινή τους διασκέδαση. Οι δύο φίλες παρασύρθηκαν από ΙΧ, του οποίου ο οδηγός τις εγκατέλειψε αβοήθητες. Νεκρή είναι η 19χρονη Μαριάνθη Τσαρπισνού, ενώ σοβαρά τραυματίστηκε η 20χρονη Μαρία Ξωβέρη. Ο οδηγός εντοπίστηκε στο σπίτι του από άνδρες του αστυνομικού τμήματος Νιγρίτας. Πρόκειται για τον 22χρονο Αλέξανδρο Παντούσα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οδηγούσε σε κατάσταση μέθης.

    Εξάλλου, μία 49χρονη έχασε τη ζωή της έξω από τη Βαμβακιά των Σερρών όταν παρασύρθηκε από διερχόμενο ΙΧ. Η 49χρονη Χριστίνα Τριανταφύλλου είχε χτυπήσει νωρίτερα με το αυτοκίνητό της μια αλεπού και κατέβηκε από το αυτοκίνητο για να δει τί είχε συμβεί.

    [05] ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ «ΚΑΠΙΤΑΛ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΒΤΚ

    Σόφια, 20 Αυγούστου 2000 (19:34 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Μέχρι τις 30 Οκτωβρίου φέτος πρέπει να προετοιμαστεί η νέα στρατηγική για την ιδιωτικοποίηση των βουλγαρικών τηλεπικοινωνιών, κάτι, για το οποίο είναι υπεύθυνη η αρμόδια ομάδα εργασίας της βουλγαρικής κυβέρνησης για την πώληση του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της Βουλγαρίας (ΒΤΚ). Εξάλλου, στις 10 Σεπτεμβρίου εκπνέει η προθεσμία για την κατάθεση δικαιολογητικών για τον διαγωνισμό παροχής άδειας δημιουργίας δεύτερου δικτύου κινητής τηλεφωνίας τύπου GSM στη Βουλγαρία. Αυτό αναφέρει η εβδομαδιαία εφημερίδα "Καπιτάλ" της Σόφιας, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι αυτό αποφάσισε η βουλγαρική κυβέρνηση.

    Την προηγούμενη εβδομάδα επιλέχθηκαν και τα νέα μέλη της ομάδας εργασίας, υπεύθυνης για την αποκρατικοποίηση του βουλγαρικού τηλεπικοινωνιακού φορέα. Προφανώς μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων της βουλγαρικής πλευράς με την υποψήφια ελληνο-ολλανδική κοινοπραξία ΟΤΕ-ΚΡΝ που διήρκεσαν 18 ολόκληρους μήνες, η βουλγαρική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιταχύνει τον ρυθμό επίτευξης της συναλλαγής αυτής, σχολίαζει στη συνέχεια η εβδομαδιαία της Σόφιας. "Δεν υπάρχουν εμπόδια η πώληση του ΒΤΚ να ολοκληρωθεί μέσα στην θητεία της νυν βουλγαρικής κυβέρνησης", δήλωσε στο μεταξύ ο νέος επικεφαλής της αρμόδιας ομάδας εργασίας για την πώληση του τηλεπικοινωνιακού φορέα και υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της Βουλγαρίας, Αντόνι Σλαβίνσκι. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της "Καπιτάλ", αυτό περιορίζει το χρόνο για την διεξαγωγή της συνολικής διαδικασίας μέχρι το Μαϊο του 2001.

    Αξίζει να σημειωθεί, προσθέτει η "Καπιτάλ", ότι για τους επενδυτές ο σπουδαιότερος παράγοντας στη λήψη των αποφάσεων εξαγοράς τηλεπικοινωνιακής εταιρίας είναι οι εισπράξεις από τις συνδιαλέξεις. ΄Οσο χαμηλότερες είναι οι εισπράξεις, τόσο μικρότερο είναι και το κόστος της τηλεπικοινωνιακής εταιρίας. Σύμφωνα με στοιχεία του ΒΤΚ, οι εισπράξεις του είναι μικρότερες σε σύγκριση με τις εταιρείες των υπόλοιπων χωρών της Ευρώπης, εκτός της Αλβανίας.

    Αλλος παράγοντας που μειώνει σημαντικά την ελκυστικότητα του ΒΤΚ, σύμφωνα με την "Καπιτάλ", είναι η χαμηλή τηλεφωνική πυκνότητα. Σύμφωνα με στοιχεία της European Intelligence Unit (EIU), στις αρχές της δεκαετίας του '90, ο συσχετισμός των τηλεφωνικών γραμμών προς τον αριθμό του βουλγαρικού πληθυσμού ήταν ανάμεσα στους υψηλότερους στην Ανατολική Ευρώπη περίπου 25,4 τηλεφωνικές γραμμές σε 100 άτομα. Τώρα ο συσχετισμός αυτός είναι 34 σε 100 άτομα. Χαμηλό είναι και το επίπεδο ψηφιοποίησης του δικτύου που είναι μόλις 15,5%. Προφανώς για να προσελκύσει περισσότερες υποψήφιες εταιρίες για την πώληση του ΒΤΚ και να επιτύχει καλύτερο τίμημα η βουλγαρική κυβέρνηση πρέπει να πάρει δύσκολη πολιτική απόφαση να αυξήσει τις τιμές των τηλεφωνικών υπηρεσιών που προσφέρει ο ΒΤΚ, κάτι που πρέπει να γίνει πρίν από τη σύναψη της πολυαναμενόμενης συναλλαγής ή η κυβέρνηση να επιτρέψει στον ΒΤΚ να ακολουθεί εντελώς ανεξάρτητη πολιτική των τιμών.

    Το επόμενο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου φέτος, είναι εάν ο ΒΤΚ θα διατηρήσει μερίδιο στο μελλοντικό δεύτερο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας τύπου GSM. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, προσκείμενες στην ομάδα εργασίας της βουλγαρικής κυβέρνησης, ήδη κυριαρχεί η θέση ότι παρόμοιο μερίδιο ο ΒΤΚ θα διατηρήσει στην νέα εταιρία παροχής κινητής τηλεφωνίας στη Βουγλαρία. Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες στην επιδίωξή της να προσελκύσει περισσότερες υποψήφιες εταιρίες η βουλγαρική κυβέρνηση να πουλήσει τον ΒΤΚ πακέτο με άδεια για την δημιουργία δικτύου κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς.

    Για την ώρα όμως, σύμφωνα με την "Καπιτάλ", παραμένει και το ερώτημα για το πως θα επιλεχθεί η γνωμοδτική εταιρία, αρμόδια για την πώληση του ΒΤΚ. Η επιλογή της συμβουλευτικής εταιρίας δεν θα ήταν δύσκολη, αλλά η προθεσμία που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, είναι αρκετά μικρή για την πραγματοποίηση νέου διαγωνιμού. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, που επικαλείται η εφημερίδα της Σόφιας, είναι δυνατόν να επιλεγεί η ευκολότερη εκδοχή και να παραταθεί η θητεία της νυν γνωμοδοτικής εταιρίας "Deutsche bank". Ο Αντόνι Σλαβίνσκι δεν απέρριψε τις φήμες ότι παρόμοιες διαπραγματεύσεις ήδη έχουν ξεκινήσει. Οποιαδήποτε στρατηγική και να επιλέξουν οι ιθύνοντες στη Βουλγαρία για την πορεία σύναψης της συναλλαγής είναι σαφές ότι οι προθεσμίες που καθόρισε η βουλγαρική κυβέρνηση είναι τόσο σύντομες που ή απλώς δεν πρόκειται να εκτελεστούν ή θα επιβληθεί δραστήρια αλλαγή στον χειρισμό προσέλκυσης των επενδυτών, γράφει καταλήγοντας η εβδομαδιαία εφημερίδα "Καπιτάλ" της Σόφιας.

    [06] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ KURSK

    Μόσχα, 20 Αυγούστου 2000 (18:51 UTC+2)

    Εναν άνδρα εντόπισαν νορβηγοί δύτες κοντά σε αεραγωγό του ρωσικού υποβρυχίου Kursk, όμως δεν έχει γίνει γνωστό σε τί κατάσταση βρίσκεται. Οι νορβηγοί δύτες επιχειρούν να ανοίξουν μια εξωτερική καταπακτή που οδηγεί στον αεραγωγό. Επίσης, χτυπούν σε διάφορα σημεία το υποβρύχιο για να διαπιστώσουν την ύπαρξη χώρων όπου δεν υπάρχουν νερά.

    Από τις εικόνες του υποβρυχίου που μεταδόθηκαν προκύπτει ότι το πλοίο φέρει μεγάλα χτυπήματα ενώ έχουν καταστραφεί τα έξι από τα εννέα τμήματά του. Τις μεγαλύτερες ζημιές έχει υποστεί το πάνω μέρος του σκάφους. Η ρωσική επιτροπή που εξετάζει τα αίτια της βύθισης του υποβρυχίου οδηγείται στο συμπέρασμα ότι το Kursk δέχτηκε ισχυρό χτύπημα από άλλο αντικείμενο βάρους 8.000 τόνων.

    Στο μεταξύ τη θλίψη του για το συμβάν εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος τόνισε ότι η επιχείρηση διάσωσης θα συνεχιστεί μέχρι την τελευταία στιγμή.

    [07] ΤΡΩΑΔΕΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ POWERHOUSE ΤΟΥ ΣΥΔΝΕΫ

    Μελβούρνη, 20 Αυγούστου 2000 (18:38 UTC+2)

    του Κώστα Παϊβανά

    Σκηνές από την τραγωδία του Ευρυπίδη "Τρωάδες" που θα ανεβάσουν προσεχώς σε θέατρο του Σύδνεϋ οι φοιτητές του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακουώρυ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ολυμπιάδας του Σύδνεϋ, παρουσιάστηκαν στις εκδηλώσεις του προγράμματος "Study Day" στο Μουσείο Powerhouse του Σύδνεϋ όπου εκθέτονται οι ελληνικές Αρχαιότητες.

    Στην παρουσίαση των σκηνών εκτός από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακουώρυ έλαβαν μέρος και 400 μαθητές και μαθήτριες από 12 Γυμνάσια της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας.

    [08] Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

    Μελβούρνη, 20 Αυγούστου 2000 (18:15 UTC+2)

    του Κώστα Παϊβανά

    Ο υπουργός Παιδείας της Κύπρου, Ουράνιος Ιωαννίδης, θα επισκεφθεί την Αυστραλία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Σύδνεϋ. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της Λευκωσίας και με δημοσίευμα της εφημερίδας "Νέα Ελλάδα" της Μελβούρνης, ο κ. Ιωαννίδης θα επισκεφτεί πρώτα τη Μελβούρνη. Κατά την ολιγοήμερη παραμονή του θα έχει επαφές με παράγοντες της πολιτειακής κυβέρνησης Μπρακς, με τους οποίους θα συζητήσει εκτενέστερα την πρόσφατη εκπαιδευτική συμφωνία των δύο κυβερνήσεων.

    Ο κ. Ιωαννίδης θα επισκεφθεί το Ινστιτούτο Κυπριακών Μελετών του Εθνικού Κέντρου Ελληνικών Μελετών και Έρευνας και θα έχει επαφές με την ελληνοκυπριακή κοινότητα της Μελβούρνης.

    [09] ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΕΛΛΗΝΑ ΕΡΕΥΝΗΤΗ

    Μελβούρνη, 20 Αυγούστου 2000 (18:10 UTC+2)

    του Κώστα Παϊβανά

    Με δύο βραβεία τιμήθηκε για τις έρευνές του για τον καρκίνο των οστών των σκύλων ο Έλληνας ερευνητής Παναγιώτης Λουκόπουλος, του τμήματος Κτηνιατρικής Παθολογίας - Ανατομίας του Πανεπιστημίου της Κουινσλάνδης. Ο διακεκριμένος επιστήμων έλαβε τη διάκριση στη Διεθνή Κτηνιατρική Διάσκεψη Μικρών Ζώων, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Άμστερνταμ. Τα δύο αυτά βραβεία ήταν τα μοναδικά που απονεμήθηκαν στη διάσκεψη αυτή στην οποία πήραν μέρος 3000 περίπου αντιπρόσωποι από όλο τον κόσμο.

    Ο Παναγιώτης Λουκόπουλος ερευνητής του καρκίνου των οστών των σκύλων κέρδισε, για τη διατριβή του, το βραβείο έρευνας του καλύτερου νεαρού ερευνητή για τις μελέτες του στην πιο συνήθη μορφή όγκου των οστών των σκύλων, το οστεοσάρκωμα.

    Σύμφωνα με ανακοινώσεις, η έρευνα - πρότυπο του κ. Λουκόπουλου μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τις μελέτες του ανθρώπινου οστεοσαρκώματος.

    Ο Έλληνας ερευνητής κέρδισε επίσης και το πρώτο βραβείο για την έρευνα της ομάδας του, σχετικά με την ανάπτυξη των καλύτερων δεικτών πρόγνωσης της εν λόγω ασθένειας.

    [10] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΥΠΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

    Αθήνα, 20 Αυγούστου 2000 (16:29 UTC+2)

    Συνεδριάζει αύριο η επιτροπή Μητροπολιτών που έχει συσταθεί για το θέμα του άτυπου δημοψηφίσματος υπέρ της προαιρετικής αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

    Στο μεταξύ, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος, μιλώντας σήμερα σε Ιερό Ναό στα Βρηλίσσια έκανε λόγο για αγώνα της Εκκλησίας εναντίον της ανομίας και της διαφθοράς.

    [11] ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΣΚΙΑΘΟ

    Σκιάθος, 20 Αυγούστου 2000 (16:27 UTC+2)

    Υπό έλεγχο τέθηκε το απόγευμα η φωτιά στις Κεχριές της Σκιάθου. Λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης παραμένουν στο σημείο της φωτιάς. Από την πυρκαγιά κάηκαν περίπου 1500 στρέμματα δασικής έκτασης.

    Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στην περιοχή Κακουραίϊκα Γορτυνίας. Ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης έχουν σπεύσει στο σημείο της φωτιάς.

    [12] 2ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΤΡΙΚΑΛΙΝΩΝ

    Αθήνα, 20 Αυγούστου 2000 (16:02 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Με στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων των αποδήμων με τη γενέτειρα, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων διοργάνωσε από τις 18 έως τις 20 Αυγούστου το 2ο Συνέδριο Αποδήμων Τρικαλινών. Το συνέδριο ήταν υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και σ΄ αυτό συμμετείχαν περισσότεροι από εκατό ομογενείς (πολιτικοί, καθηγητές, κοινωνιολόγοι, λογοτέχνες, πρόεδροι πανθεσσαλικών συλλόγων και επιχειρηματίες) από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, την Αυστραλία κ.α. Οι σύνεδροι ασχολήθηκαν με τα θέματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό, της διατήρησης της πολιτιστικής ταυτότητας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η δεύτερη και η τρίτη γενιά, καθώς και τη λειτουργία του Γραφείου Αποδήμων της Νομαρχίας.

    Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Δημήτρης Δόλλης, τόνισε ότι τα συνέδρια που διοργανώνονται από την Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού συνδέουν τους απόδημους με τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, με τους χώρους έντονης μνήμης, αποδεικνύοντας το έντονο ενδιαφέρον που επιδεικνύει τα τελευταία χρόνια η νεοελληνική κοινωνία για τις τύχες του Απόδημου Ελληνισμού και για την εξεύρεση τρόπων πιο αποτελεσματικής και ουσιαστικής διασύνδεσης. "Το αν θα υπάρξει διαιώνιση του πολύμορφου Οικουμενικού Ελληνισμού εξαρτάται από το πόσο καλά θα είναι οργανωμένος και από το ποια μορφή θα έχει η σχέση του με την Ελλάδα", είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δόλλης και επεσήμανε ότι η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού ενισχύει υλικά και ηθικά τους Έλληνες ανά τον κόσμο μέσα από προγράμματα φιλοξενίας, πρωτοβουλίες εκπαιδευτικών και πολιτιστικών ανταλλαγών, διοργανώσεις επιστημονικών συνεδρίων κ.α.

    Τις εργασίες του συνεδρίου τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, Γρηγόρης Νιώτης.

    [13] Η ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΘΑ ΔΙΑΚΟΨΕΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΣΕΡΒΙΑ

    Αμστερνταμ, 20 Αυγούστου 2000 (14:36 UTC+2)

    Η κυβέρνηση της Ολλανδίας ετοιμάζεται να διακόψει όλες τις διπλωματικές σχέσεις της με τη Γιουγκοσλαβία αν οι αρχές της χώρας δεν εξασφαλίσουν μια δίκαιη δίκη για τους τέσσερις Ολλανδούς, οι οποίοι κρατούνται στο Βελιγράδι με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν την απαγωγή και δολοφονία του προέδρου της χώρας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, μετέδωσαν τα ολλανδικά ΜΜΕ.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ολλανδικών εφημερίδων, έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών της Ολλανδίας που δεν κοινοποιήθηκαν, ανέφεραν ότι το Αμστερνταμ θα προβεί σε απομάκρυνση όλων των διπλωματών του από Βελιγράδι, στην απέλαση όλων των Γιουγκοσλάβων διπλωματών από τη χώρα και στην διακοπή έκδοσης βίζας για Σέρβους που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ολλανδία αν δεν απελευθερωθούν οι κρατούμενοι.

    Το υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα.

    Οι τέσσερις Ολλανδοί έχουν ήδη καταδικαστεί σε 30 ημέρες φυλάκιση, επειδή εισήλθαν στη Γιουγκοσλαβία χωρίς να διαθέτουν βίζα.

    Ο.Κ.

    [14] ΤΖΑΜΙΑ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΘΑ ΚΤΙΣΟΥΝ ΤΑ ΗΜΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

    Ντουμπάι, 20 Αυγούστου 2000 (14:33 UTC+2)

    Πενήντα νέα τζαμιά θα κτιστούν στο Κοσσυφοπέδιο με έξοδα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

    Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας της χώρας, το σχέδιο για την κατασκευή των τζαμιών θα υλοποιηθεί με τη βοήθεια των 1.200 στρατιωτών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που υπηρετούν στην πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη KFOR.

    Ε.Π.

    [15] ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΑΝΟΙΞΑΝ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΟΙ ΗΠΑ

    Ουάσιγκτον, 20 Αυγούστου 2000 (14:32 UTC+2)

    Γραφείο για θέματα που αφορούν στην Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας άνοιξαν στην ουγγρική πρωτεύουσα οι ΗΠΑ.

    Το γραφείο στεγάζεται στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας και επικεφαλής του διορίστηκε ο Αμερικανός πρέσβης στην Κροατία, Γουίλιαμ Μοντγκόμερι.

    Εκπρόσωπος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ο Μοντγκόμερι θα συνεργάζεται με τους ηγέτες της σερβικής αντιπολίτευσης έως την ημερομηνία της διεξαγωγής των εκλογών.

    Ε.Π.

    [16] ΔΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΑΓΩΓΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Ουάσιγκτον, 20 Αυγούστου 2000 (13:15 UTC+2)

    Τουλάχιστον δέκα άτομα έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη υπόγειου αγωγού φυσικού αερίου κοντά στην πόλη Καρλσμπαντ του Νέου Μεξικού στις ΗΠΑ. Οι αμερικανικές αρχές ανέφεραν ότι δυο άτομα είναι σοβαρά τραυματισμένα και φέρουν εγκαύματα και ανάμεσα στους νεκρούς είναι και πέντε παιδιά.

    Η αστυνομία ανέφερε ότι οικογένειες κατασκήνωσαν στην περιοχή του ατυχήματος κοντά σε ποταμό Πεκος και μέλη αυτών είναι ανάμεσα στα θύματα.

    Η έκρηξη ήταν τεράστια και δημιούργησε κρατήρα βάθους 6 μέτρων και προκάλεσε πυρκαγιά στην περιοχή. Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν διευκρινιστεί.

    O.K.

    [17] Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΝΘΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 20 Αυγούστου 2000 (13:14 UTC+2)

    Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί το άτυπο δημοψήφισμα της εκκλησίας για το θέμα των ταυτοτήτων ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος.

    Σε συνέντευξή του προς το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής, ο ίδιοπς σημειώνει ότι μια συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο ίσως και να ματαίωνε το δημοψήφισμα.

    Για το μάθημα των θρησκευτικών τονίζει ότι, "αν αφαιρεθεί απο τις εξετάσεις, θα είναι εις βάρος του ίδιου του μαθήματος και της συνείδησης που έχουν για αυτό οι μαθητές"και προσθέτει ότι, "οι μαθητές δεν θα του δίνουν καμία σημασία, αφού θα προτιμούν να διαβάζουν τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν προκειμένου να περάσουν την τάξη".

    Καταλήγοντας πάντως επισημαίνει ότι το "καυτό" θέμα των ταυτοτήτων δεν έχει καμία σχέση με το ζήτημα των θρησκευτικών.

    [18] ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΠΟΛΕΙΕΣ ΤΗΣ KFOR ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Πρίστινα, 20 Αυγούστου 2000 (13:00 UTC+2)

    Σε ενίσχυση των περιπολιών που πραγματοποιούν οι άνδρες της σε όλες της περιοχές του Κοσσυφοπεδίου προχώρησε η ειρηνευτική δύναμη KFOR, μετά την τελευταία επίθεση με χειροβομβίδα που σημειώθηκε στο χωριό Τσέρκβενα Βόντιτσα και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό εννέα παιδιών.

    Εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης ανακοίνωσε ότι η επίθεση σημειώθηκε μόλις 20 μέτρα από σημείο ελέγχου στο οποίο σταθμεύουν στρατιώτες της KFOR. Τη χειροβομβίδα έριξαν εναντίον των ανυποψίαστων παιδιών τρία άτομα, τα οποία επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο. Την ώρα της επίθεσης, άνδρες της διεθνούς πολιτικής αστυνομίας έριξαν προειδοποιητικές βολές προς το αυτοκίνητο, χωρίς ωστόσο να αποφευχθεί το μοιραίο.

    Από την έκρηξη υλικές ζημιές υπέστησαν δύο αυτοκίνητα της διεθνούς πολιτικής αστυνομίας, ένα όχημα της KFOR και τρία πολιτικά αυτοκίνητα.

    Ε.Π.

    [19] ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Μόσχα, 20 Αυγούστου 2000 (12:30 UTC+2)

    Οι πολίτες της Τσετσενίας προσέρχονται από το πρωί στις κάλπες για να εκλέξουν τον εκπρόσωπό τους στη ρωσική βουλή και τα ρωσικά στρατεύματα έχουν πάρει αυξημένα μέτρα ασφαλείας εν όψει των εκλογών.

    Οι συγκρούσεις μαίνονται και πολλοί στρατιώτες φυλάνε τα 400 εκλογικά τμήματα για να αποφευχθούν τυχόν επιθέσεις από αντάρτες. Οι εκλογές έπρεπε να γίνουν μαζί με τις βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία τον Δεκέμβριο του 1999 αλλά αναβλήθηκαν εξαιτίας του πολέμου της Μόσχας με τους Τσετσένους αντάρτες.

    Σήμερα για πρώτη φορά οι Τσετσένοι θα αποφασίσουν ποιος θα τους εκπροσωπήσει στη ρωσική βουλή, τη Δούμα. Η προεκλογική περίοδος έληξε πριν από δυο μέρες σύμφωνα με το νόμο και τη θέση διεκδικούν 13 άτομα.

    Η Μόσχα θέλει να αποδείξει με τις σημερινές εκλογές ότι ο αιματηρός πόλεμος έφερε αποτελέσματα και επανέφερε τη τάξη στην ρωσική δημοκρατία.

    Ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ασλαν Μασχάντοφ αποκάλεσε προδότες όλους όσους ψηφίσουν.

    Ο.Κ.

    [20] Β. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:ΥΠΟΘΕΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΚΑΣΙΕΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΝΔ

    Αθήνα, 20 Αυγούστου 2000 (12:28 UTC+2)

    Τα υποθετικά σενάρια και οι εικασίες δεν αφορούν τη Νέα Δημοκρατία, επισημαίνει ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μιλώντας για την υποτιθέμενη επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά και τη πιθανή ενεργό συμμετοχή του δημάρχου Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλου στην κεντρική πολιτική σκηνή.

    Σε συνέντευξή του στον "Τύπο της Κυριακής" μιλάει για τις αλλαγές και του στόχους της ΝΔ και επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι, "θα αλλάξει η δομή του κόμματος τόσο στην περιφερειακή όσο και στην κεντρική διοίκησης".

    Στο μεταξύ, ο ίδιος προσθέτει ότι θα γίνει και επαναπροσδιορισμός και η εφαρμογή της ατομικής χρέωσης και ευθύνης όλων των οργάνων του κόμματος, ώστε να αποτυπωθεί ο ρόλος και η αντίληψη του κόμματος στην νέα εποχή, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι, "μετεξελισσόμαστε σε ένα πιο ευέλικτο λειτουργικό και διευρυμένο κοινωνικά κομματικά οργανισμό".

    Μιλώντας για τον στόχο του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, που είναι το άνοιγμα στην κοινωνία, ο κ. Μεϊμαράκης επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι, "τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση αναπαράγει διαδικασίες ελέγχου της κοινωνίας και δεν παράγει πολιτική για αυτήν, ενώ μιλώντας για το συνέδριο της ΝΔ σημειώνει ότι, "τα συνέδρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πάντα ανοικτά στο διάλογο με την κοινωνία και θα συνεχίσουν να καλούν όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις να συνεργαστούν για το όραμά της".

    Οσον αφορά τα με τα εσωκομματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΝΔ, ο κ. Μεϊμαράκης εξέφρασε την διαφωνία του με τον ορισμό, επισημαίνοντας ότι, "η ΝΔ όφειλε να συμπεριλάβει στις εσωκομματικές διαδικασίες τον προβληματισμό για την αποτίμηση του εκλογικού αγώνα και την ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων" και προσθέτει ότι, "πρόκειται για μια υγιή και αναγκαία εξέλιξη, δεδομένου ότι μέσα από την αυτοκριτική διαμορφώνεται ένα νέο μοντέλο πολιτικής συμπεριφοράς".

    Οσον αφορά για το ενδεχόμενο αλλαγής των τομεαρχών του κόμματος, ο κ. Μεϊμαράκης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο υπογραμμίζοντας ότι, "στόχος είναι να δημιουργηθούν συνθήκες για περισσότερη και ποιοτικότερη προσφορά, από το σύνολο των στελεχών του κόμματος σε όλα τα επίπεδα της κομματικής οργάνωσης" και προσθέτει ότι, "οι όποιες αλλαγές θα γίνουν με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση του συλλογικού και κοινωνικού συμφέροντος".

    Καταλήγοντας ο γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ, μιλώντας για τη θέση του κόμματος όσον αφορά το θέμα των ταυτοτήτων, επισημαίνει ότι, "η θέση της ΝΔ δεν συμπίπτει με αυτήν του ΠΑΣΟΚ" και προσθέτει ότι, "η ΝΔ δεν χαράσσει πολιτική βάση συμφερόντων, αλλά βάση των αρχών και της συναίσθησης της κοινωνικής της πολιτικής".

    [21] ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΕΡΒΙΑΣ-ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    Βελιγράδι, 20 Αυγούστου 2000 (12:24 UTC+2)

    Νέο επεισόδιο σημειώθηκε στα διοικητικά σύνορα Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου, όταν ομάδα οπλισμένων Αλβανών άνοιξε από το έδαφος της επαρχίας πυρ εναντίον σερβικού αστυνομικού τμήματος, κοντά στα χωριά Νταμπίνοβτσι και Τάτσεβατς της κεντρικής Σερβίας.

    Σύμφωνα με τα σερβικά μέσα ενημέρωσης, το επεισόδιο σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα. Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων των δύο χωριών, οι Σέρβοι αστυνομικοί απάντησαν στα πυρά των Αλβανών και οι πυροβολισμοί ηχούσαν στην περιοχή επί δύο ώρες.

    Η σερβική αστυνομία δεν έδωσε επίσημο ανακοινωθέν για το επεισόδιο, ένας αστυνομικός ωστόσο, ο οποίος προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα σημειώνονται συχνά τέτοιου είδους επεισόδια, ενώ έχουν παρατηρηθεί και μετακινήσεις ανδρών, ένστολων οπλισμένων ανδρών, πιθανότατα Αλβανών.

    Ε.Π.

    [22] ΝΕΟΣ ΟΜΑΔΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Σαράγιεβο, 20 Αυγούστου 2000 (12:09 UTC+2)

    Νέο ομαδικό τάφο ανακάλυψαν στη Βοσνία οι εμπειρογνώμονες και εκτιμούν ότι περιέχει πάνω από πενήντα πτώματα κατά πάσα πιθανότητα Μουσουλμάνων που εκτελέστηκαν από Σέρβους το 1992, τους πρώτους μήνες του πολέμου στη Βοσνία.

    Τα θύματα πιστεύεται ότι οδηγήθηκαν από τη πόλη Βίσεγκραντ στο σημείο της εκτέλεσης, σε απόσταση πενήντα χιλιομέτρων από το Σαράγιεβο. Οι ειδικοί βρήκαν και το πτώμα ενός άνδρα που διέφυγε της εκτέλεσης, πέθανε όμως προσπαθώντας να εγκαταλείψει το μαζικό τάφο.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 21 August 2000 - 9:08:27 UTC