Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-08-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
  • [02] ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
  • [03] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΟΥ ΣΑΕ
  • [04] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΦΟΡΕΙΣ
  • [05] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
  • [06] ΣΤΙΣ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [07] ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [08] 420 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ 2 ΜΗΝΕΣ
  • [09] ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΧΑΚ
  • [10] ΣΕΙΣΜΟΣ 5.8 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [11] ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΔΕΘ
  • [12] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
  • [13] ΡΩΣΙΑ: ΝΕΚΡΟΙ ΟΚΤΩ ΤΣΕΤΣΕΝΟΙ
  • [14] Η ΒΟΣΝΙΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΕΝΙΑΙΑ ΟΜΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
  • [15] ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΗΣ ΣΟΓΙΑΣ ΖΗΤΑ Η GREENPEACE
  • [16] ΒΙΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΣΙΑΠΑΣ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ
  • [17] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΙΡΑΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  • [18] ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [19] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΥΦΩΝΑ ΣΤΗ ΤΑΪΒΑΝ
  • [20] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ "ΑΘΗΝΑ 2004"
  • [21] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΟΕ
  • [22] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ

  • [01] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

    Αθήνα, 22 Αυγούστου 2000 (12:03 UTC+2)

    Αρχίζει την Πέμπτη ο διάλογος για τα εργασιακά μεταξύ κυβέρνησης και ΓΣΕΕ. Από χθες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις οργανώνουν αλλεπάλληλες συσκέψεις προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους στη διαδικασία του διαλόγου.

    Σήμερα συνεδριάζουν το προεδρείο της ΓΣΕΕ και η συνδικαλιστική παράταξη ΔΑΚΕ που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία ενώ αύριο θα παρουσιαστούν επίσημα οι θέσεις της συνομοσπονδίας για την απασχόληση.

    [02] ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

    Αθήνα, 23 Αυγούστου 2000 (09:55 UTC+2)

    Το πράσινο φως άναψε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, για αλλαγές στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Παιδείας, Πέτρο Ευθυμίου. Οι αλλαγές αυτές θα βρεθούν στο επίκεντρο της αυριανής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

    Το σχέδιο προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη δραστική περικοπή εξεταζόμενων μαθημάτων στις γενικές εξετάσεις, ανάμεσα τους και τα Θρησκευτικά που εντάσσονται σε ειδική κατηγορία μαθημάτων. Ακόμη ταυτίζεται η διδακτέα με την εξεταστέα ύλη, ενώ μειώνονται τα τεστ και τα διαγωνίσματα κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

    Στο μεταξύ, σύμφωνη με την κατάργηση των Θρησκευτικών από τις πανελλαδικές εξετάσεις φαίνεται πως είναι και η Νέα Δημοκρατία. Ο εκπρόσωπος του κόμματος, Αρης Σπηλιωτόπουλος, τόνισε πως το μάθημα δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο για την εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

    Ομως, κατά της περικοπής των Θρησκευτικών από τις πανελλαδικές είναι ο πρώην υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, που συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο, Χριστόδουλο.

    [03] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΟΥ ΣΑΕ

    Θεσσαλονίκη, 23 Αυγούστου 2000 (10:57 UTC+2)

    Τα εγκαίνια των νέων γραφείων του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 19:30.

    Η τελετή των εγκαινίων θα συμπέσει με την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Προεδρείου του ΣΑΕ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Αυγούστου ως τις 3 Σεπτεμβρίου.

    Τιμώμενα πρόσωπα κατά τη διάρκεια της δεξίωσης στην οποία θα παραβρεθούν υπουργοί, τοπικοί και νομαρχιακοί παράγοντες, θα είναι η υφυπουργός Εξωτερικών Αγγελική Λαϊου και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    Ο πρόεδρος του ΣΑΕ Αντριου Αθενς δήλωσε: "Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι που επιτέλους αποκτήσαμε έναν τόσο όμορφο χώρο αφιερωμένο στους Απόδημους. Είμαστε ευγνώμονες στο Δήμο Θεσσαλονίκης και στο δωρητή Θωμά Μακρίδη που μας προσέφεραν αυτό το χώρο".

    Ο χώρος, περίπου 500 τετραγωνικών μέτρων , βρίσκεται στο ισόγειο και ημιώροφο του κτιρίου που φιλοξενούσε το Πολιτιστικό Κέντρο Μακρίδη για τους Απόδημους, στην Κομοτηνής 2 στην περιοχή Ποσειδωνίου, κοντά στο Μέγαρο Μουσικής. Τα κεντρικά γραφεία του ΣΑΕ περιλαμβάνουν ένα μεγάλο εκθεσιακό χώρο και ένα χώρο συνεδριάσεων στο ισόγειο και γραφεία στον ημιόροφο.

    [04] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΦΟΡΕΙΣ

    Αθήνα, 23 Αυγούστου 2000 (21:11 UTC+2)

    Επιστολή στους προέδρους της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ απέστειλε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Γιαννίτσης, ενόψει του κοινωνικού διαλόγου για την απασχόληση που ξεκινά αύριο.

    Στην επιστολή, ο κ.Γιαννίτσης επιβεβαιώνει τους εμπλεκόμενους φορείς ότι το υπουργείο Εργασίας προσβλέπει σε ανοιχτό, ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο, ώστε να επιτευχθούν ισχυρά αποτελέσματα στη μάχη για την απασχόληση. Επισημαίνει εξάλλου ότι οι θέσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου θα παρουσιάζονται στις επιμέρους θεματικές ενότητες, προκειμένου να αποφεύγονται οι παρανοήσεις.

    Παράλληλα, απευθύνει έκκληση, οι απόψεις που θα διατυπώνονται εκτός των συνομιλιών να μην παραπλανήσουν τις συζητήσεις και τονίζει ότι η εμπιστοσύνη θα πρέπει να χαρακτηρίζει τη διαδικασία.

    [05] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Αυγούστου 2000 (20:37 UTC+2)

    Συνεδρίασε σήμερα στο "Τελλόγλειο Ιδρυμα" το ειδικό συντονιστικό συμβούλιο Μακεδονίας - Θράκης, μετά από πρωτοβουλία του υπουργού, Γιώργου Πασχαλίδη και τη συμμετοχή των τριών περιφερειαρχών Κεντρικής Μακεδονίας, Βασίλη Βαλασόπουλο, Δυτικής Μακεδονίας, Αρη Παπαδόπουλο και Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Σταύρο Καμπέλη.

    Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούν στην ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας και στη σύγκλιση των περιφερειών, ενώ πήραν μέρος βουλευτές όλων των κομμάτων από τις τρεις περιφέρειες, νομάρχες, δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων.

    Ο ΥΜΑ-Θ

    Κατά την εισήγησή του με θέμα "Αναπτυξιακή συμφωνία για τη βόρεια Ελλάδα" ο κ.Πασχαλίδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι "σήμερα η Ελλάδα έχει πλησιάσει το 70% του μέσου ευρωπαϊκού επιπέδου ανάπτυξης, ανεβαίνοντας 10 ποσοστιαίες μονάδες στη διάρκεια του τελευταίου σχεδίου ανάπτυξης. Στόχος μας στο τέλος της δεκαετίας είναι να προσεγγίσουμε το 80% του μέσου ευρωπαϊκού επιπέδου ανάπτυξης".

    Στη συνέχεια ο υπουργός ανέφερε ότι "ο 21ος αιώνας επιφυλάσσει για τη βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη ρόλο εκ των πραγμάτων σημαντικό. Η εγγύτητα της περιοχής στο νευραλγικό χώρο της ΝΑ Ευρώπης μας προσφέρει το πλεονέκτημα της ενεργού συμμετοχής στην ανασυγκρότηση των Βαλκανίων. Θεωρούμε την ανασυγκρότηση πριν από όλα πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης που εξυπηρετεί το όραμα της βιώσιμης ειρήνης και μετά σχέδιο επιχειρηματικού ενδιαφέροντος. Η ανασυγκρότηση είναι πρώτα προσφορά και μετά ευκαιρία και βασίσεται κυρίως στη συνεργασία μακριά από αντιλήψεις πολιτικής υπεροψίας ή οικονομικής επικυριαρχίας. Θέλουμε και επιδιώκουμε η βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη να ισχυροποιήσουν τη θέση τους μέσα στον ελλαδικό χώρο για να μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στην ευρύτερη περιοχή καθώς η χώρα μας κινείται στην πορεία της ισότιμης ένταξης στις διαδικασίες της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής ενοποίησης της Ευρωπαϊκής Ηπείρου. Γι' αυτό σχεδιάζουμε και υλοποιούμε τον χωροταξικό και κοινωνικό ιστό στις περιφέρειες της βόρειας Ελλάδας στο κοινό πλαίσιο μίας ενιαίας αναπτυξιακής ενότητας με άξονα την Εγνατία οδό. Η Εγνατία οδός είναι το νήμα που ενώνει τη δύση με την ανατολή, είναι η οδός που φέρνει την Ευρώπη των περιφερειών στην Ελλάδα. Γύρω από την Εγνατία οδό διαμορφώνεται ένα αναπτυξιακό πλέγμα οδικών, σιδηροδρομικών, λιμενικών, αεροπορικών, ενεργειακών και τηλεπικοινωνιακών δικτύων που αλλάζουν τον οικονομικό χάρτη όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης".

    Εξάλλου, ο κ.Πασχαλίδης επεσήμανε ότι "βασικός στόχος μας είναι το επίπεδο ανάπτυξης των περιφερειών της βόρειας Ελλάδας στο τέλος του σχεδίου ανάπτυξης 2000-2006, να προσεγγίσει το 75% του μέσου ευρωπαϊκού επιπέδου ανάπτυξης. Στο σύνολο των 3,1 τρισεκατομμυρίων των ΠΕΠ του Γ' ΚΠΣ, στις περιφέρειες της Μακεδονίας και Θράκης κατανέμεται περίπου το 1 τρισ. Στα ίδια επίπεδα θα πρέπει να κινηθεί και η κατανομή των τομεακών προγραμμάτων για τη διασφάλιση της ισόρροπης ανάπτυξης. Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική την κυβερνητική δέσμευση ότι το 80% των πόρων του Γ' ΚΠΣ θα κινηθούν προς την ελληνική περιφέρεια".

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, πρόσθεσε ότι "οργανώνουμε τη σύγκλιση των περιφερειών, των νομών και των δήμων της Βόρειας Ελλάδας με ένα σύστημα συντελεστών σύγκλισης που αφορούν βασικές συνιστώσες της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης του τόπου. Οι συντελεστές σύγκλισης αφορούν όλο το φάσμα των τομεακών κυβερνητικών δράσεων. Στο πλαίσιο του ειδικού συντονιστικού συμβουλίου των περιφερειών Μακεδονίας - Θράκης συγκροτείται επιτροπή παρακολούθησης υπό την προεδρία του ΥΜΑ-Θ, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των τριών περιφερειών και των 16 νομών της βόρειας Ελλάδας με αντικείμενο τη χωρική εναρμόνιση των κυβερνητικών δράσεων στις τρεις περιφέρειες. Το ειδικό συντονιστικό συμβούλιο συνεδριάζει με τη σύνθεση που προβλέπει ο νόμος 2503/97 κάθε τρεις μήνες και με διευρυμένη σύνθεση κάθε έξι μήνες".

    Εξήγησε ακόμη ότι "συνδιαμορφώνεται δίκτυο συνεργασίας των μη κυβερνητικών οργανώσεων της βόρειας Ελλάδας με θέματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος σε διαβαλκανικό επίπεδο, καθώς και δίκτυο διαβαλκανικών πανεπιστημιακών σπουδών ως βασικό στοιχείο για την εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών, για την ειρήνη, τη σταθερότητα, τη συνεργασία στα Βαλκάνια. Αναλαμβάνονται κοινές πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των πολιτών πάνω σε θέματα της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης. Σχεδιάζεται και οργανώνεται η μητροπολιτική Θεσσαλονίκη, μία πόλη ευρωπαϊκή, ανθρώπινη και φιλόξενη. Συνδιαμορφώνονται οι όροι μίας συμφωνίας για τη Μακεδονία και τη Θράκη. Μιας αναπτυξιακής συμφωνίας για τη βόρεια Ελλάδα".

    Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας, δήλωσε ότι πέρσι και φέτος έχει προσληφθεί σημαντικός αριθμός στελεχών στήριξης και εκτέλεσης των έργων του προγράμματος, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν αδυναμίες στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση. Στο επόμενο διάστημα, είπε, θα αξιολογηθούν οι ανάγκες, ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα παρέμβασης των φορέων υλοποίησης. Με το σχέδιο νόμου που προωθείται στη Βουλή, αναμένεται να προσληφθούν 2.000 τεχνικοί και γεωτεχνικοί επιστήμονες για τη νομαρχιακή και τοπική αυτοδιοίκηση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2001.

    Αναφερόμενος στην παρέμβαση του ιδιωτικού τομέα στα περιφερειακά προγράμματα τόνισε ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία στην κινητοποίησή του, ώστε να προσφέρει τόσο στη χρηματοδότηση υποδομών όσο και στην ευρύτερη προσπάθεια εκσυγχρονισμού και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας του παραγωγικου τομέα σε όλες τις περιφέρειες. Με τον τρόπο αυτό, συνέχισε, αυξάνονται οι διαθέσιμοι δημόσιοι πόροι για έργα κοινωνικού χαρακτήρα, μειώνεται ο ρόλος του κράτους στην παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών, εισάγεται τεχνολογία και τεχνογνωσία και βελτιώνεται το πλέγμα παραγωγής των δημόσιων έργων.

    Ο ΓΓ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Ο κ.Βαλασόπουλος ξεκινώντας την εισήγησή του για το Γ' ΚΠΣ και τις κοινοτικές πρωτοβουλίες τόνισε ότι "με το Γ' ΚΠΣ θα εισρέυσουν στη χώρα συνολικοί πόροι ύψους 17,5 τρισεκατομμυρίων δραχμών, συμπεριλαμβανομένης και της ιδιωτικής συμμετοχής. Το ποσό που θα διαχειρισθούν οι 13 περιφέρειες της χώρας ανέρχεται σε περίπου 3.070 δισεκατομμύρια, ενώ από αυτό το ποσό η περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας θα διαχειρισθεί 420 δισεκατομμύρια, δηλαδή το 14% των συνολικών πόρων όλων των ΠΕΠ της χώρας. Ωστόσο, οι πόροι που θα εισρεύσουν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) δεν προέρχονται μόνο από το ΠΕΠ αλλά και από τα τομεακά προγράμματα των υπουργείων, από το Ταμείο Συνοχής, από τις κοινοτικές πρωτοβουλίες και από τους εθνικούς πόρους. Από όλες αυτές τις χρηματοδοτικές πηγές υπολογίζεται ότι στην ΠΚΜ θα επενδυθούν συνολικά 2 τρισεκατομμύρια".

    Αναφερόμενος στα έργα είπε πως "η υλοποίησή τους με χρηματοδότηση από το Γ' ΚΠΣ έχει ήδη αρχίσει, με προϋπολογισμό 11 δισ, ενώ στο προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει η υλοποίηση και ενός άλλου πακέτου έργων προϋπολογισμού 20 δισ. Η οριστική κατανομή των πόρων σε περιφερειακό και τομεακό επίπεδο θα γίνει με τη διαπραγμάτευση με τα υπουργεία, η οποία θα ξεκινήσει σύντομα. Αυτό σημαίνει ότι το χρονικό διάστημα από τέλος Σεπτεμβρίου μέχρι αρχές Οκτωβρίου, το περιφερειακό συμβούλιο της ΠΚΜ, έχοντας γνώση των έργων που θα ενταχθούν στα τομεακά προγράμματα των υπουργείων και στο Ταμείο Συνοχής, θα προχωρήσει στην κατανομή της ΣΑΝΑ-3 και της Α'βάθμιας Αυτοδιοίκησης. Ο προσδιορισμός των αξόνων προτεραιότητας της ΠΚΜ στηρίχθηκε στην αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στις ιδιαιτερότητες κάθε νομού, στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες που περιορίζουν την ανάπτυξη και στους ειδικούς στόχους οι οποίοι είναι συγκεκριμένοι και μετρήσιμοι".

    Ο ΓΓ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Α. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ

    Από την πλευρά του ο κ.Καμπέλης επεσήμανε κατά την εισήγησή του ότι το ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης είναι το πρώτο σε απορρόφηση Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα στη χώρα. "Ως γενικός αναπτυξιακός στόχος για την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης για την περίοδο 2000-2006 τίθεται: η θετική πληθυσμιακή εξέλιξη, με έμφαση στην ομαλή κοινωνική ενσωμάτωση παλιννοστούντων και μεταναστών, που θα στηρίζεται στην αξιοποίηση της οικονομικής δυναμικής και στη διάχυση της ευημερίας. Ειδικότερα επιδιώκεται η συγκράτηση του υφιστάμενου πληθυσμού σε συνδυασμό με την ενσωμάτωση των 20.000 με 25.000 νεοπροσφύγων που διαμένουν και δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια, καθώς και την παλιννόστηση των εσωτερικών ή εξωτερικών μεταναστών. Παράλληλα, επιδιώκεται η ισχυροποίηση της κοινωνικο-οικονομικής ευημερίας του συνόλου των κατοίκων της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στον περιορισμό του πρωτογενή τομέα με ταυτόχρονη ενίσχυση του τριτογενή τομέα. Ο πρωτογενής τομέας στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης είναι ιδιαίτερα διογκωμένος, κατέχοντας το 40% της απασχόλησης, αλλά μόλις το 24,8% του ΑΕΠ. Συνεπώς, επιδιώκεται η μείωση των θέσεων εργασίας σε πρωτογενή τομέα, με αντίστοιχη μεταφορά των θέσεων αυτών σε άλλους τομείς και ιδιαίτερα στον τριτογενή, αφού ο δευτερογενής τομέας έχει, λόγω ανταγωνιστικότητας, περιορισμένη δυνατότητα απορρόφησης της εξόδου από τον πρωτογενή".

    Ο ΓΓ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Στην εισήγησή του ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο Γ ΚΠΣ, στο Ταμείο Συνοχής και στις κοινοτικές πρωτοβουλίες, καθώς επίσης και στην εγνατία οδό ως άξονα αναπτυξιακής ενότητας της βόρειας Ελλάδας.

    Όπως επεσήμανε "η δυτική Μακεδονία αντιμετώπιζε και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της γεωγραφικής της απομόνωσης, ενώ ήταν μία περιφέρεια που χρειαζόταν σύγχρονες υποδομές και ενίσχυση των παραγωγικών της δραστηριοτήτων για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ανεργία, την πληθυσμιακή συρρίκνωση, το χαμηλό επενδυτικό ενδιαφέρον και την περιθωριοποίηση". Ωστόσο, "η μικρή πτώση της ανεργίας, η αύξηση του μέσου κοινοτικου κατά κεφαλή προϊόντος και η βελτίωση του ιδιωτικού επενδυτικού ενδιαφέροντος αποτελούν τις πρώτες ενδείξεις ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα. Παρ' όλα αυτά, η προσπάθεια για ισόρροπη ανάπτυξη, σύγκλιση μεταξύ των περιοχών και μέιωση της ανεργίας, εξακολουθεί να είναι ζητούμενο του Γ ΚΠΣ για τη δυτική Μακεδονία".

    Πρόσθεσε ακόμη ότι οι προσπάθειες για το Γ΄ ΚΠΣ επικεντρώνονται στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας, μέσα από το τρίπτυχο Ενέργεια-Τεχνολογία-Καινοτομία, ώστε να δημιουργηθεί μία δυναμική περιφέρεια που θα αξιοποιεί τον φυσικό της πλούτο και τη νευραλγική γεωγραφική της θέση και να δημιουργήσει μία δυνατή οικονομία και νέες ευκαιρίες απασχόλησης. Στόχος είναι το περιφερειακό ΑΕΠ να πλησιάσει το 75% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ.

    Αναφερόμενος στην Εγνατία οδό είπε ότι αποτελεί έργο ύψιστης εθνικής σημασίας και εγγύηση για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς εδραιώνει τη θέση της χώρας στην ευρύτερη περιοχή, αφού το άνοιγμα της βαλκανικής αγοράς θα αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας κυρίως στις επιχειρήσεις.

    [06] ΣΤΙΣ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 23 Αυγούστου 2000 (19:46 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μούγκουρ Ισαρέσκου και οι ηγέτες των κομμάτων της κυβέρνησης συνασπισμού, αποφάσισαν οι γενικές εκλογές στη χώρα να διεξαχθούν στις 26 Νοεμβρίου.

    Η προεκλογική εκστρατεία θα κρατήσει 45 μέρες και όχι 60 για να μειωθούν οι δαπάνες και να αποφευχθεί η πολιτική ένταση ανέφερε ο ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών Ιον Ντιακονέσκου.

    Κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν παραβρέθηκε στη συνάντηση των κομμάτων της κυβέρνησης αλλά αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα καθώς ο νόμος ορίζει ότι η κυβέρνηση αποφασίζει για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

    Σημειώνεται ότι την προεδρία της χώρας διεκδικούν μέχρι τώρα πέντε υποψήφιοι. Ο πρωθυπουργός Μούγκουρ Ισαρέσκου, ο πρώην πρόεδρος Ιον Ιλιέσκου, ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρε Ρόμαν, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τεοντόρ Μελεσκανου και ο πρώην πρωθυπουργός Τεοντόρ Στολογιαν. Ωστόσο μόνο ο Ιλιέσκου έχει συγκεντρώσει 300.000 υπογραφές για να μπορεί να κατεβεί υποψήφιος όπως ορίζει ο νόμος.

    Ο πρόεδρος της χώρας Εμιλ Κονσταντινέσκου δεν θα βάλει ξανά υποψηφιότητα για τις εκλογές καθώς, όπως υποστηρίζει, είναι πικραμένος από τη διαφθορά στους πολιτικούς κύκλους.

    [07] ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 23 Αυγούστου 2000 (19:29 UTC+2)

    Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της ΠΓΔΜ αυξήθηκε στο πρώτο εξάμηνο φέτος κατά 400 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας που δημοσίευσε η εφημερίδα "Ντνέβνικ" των Σκοπίων.

    Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών με το εξωτερικό για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου αντιστοιχεί σε 1,7 δισεκατομμύριο δολάρια. Οι εξαγωγές εκπροσωπούν το 37,5% του παραπάνω ποσού και οι εισαγωγές το 62,5%. Σύμφωνα με ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας το παθητικό στις εμπορικές συναλλαγές με το εξωτερικό είναι 431 εκατομμύρια δολάρια.

    Η εφημερίδα "Ουτβίνσκι Βέσνικ" επικαλούμενη επίσης στοιχεία της κρατικής στατιστικής υπηρεσίας και του κρατικού ιδρύματος εξεύρεσης εργασίας ισχυρίζεται ότι ο αριθμός των ανέργων στη χώρα έφτανε μέχρι το τέλος του Ιουνίου τους 353.983.

    Πριν δύο χρόνια ο αριθμός των ανέργων ήταν 259.000, και όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, κατά την περίοδο της διάκυβέρνησης της χώρας από το συνασπισμό της Δημοκρατικής Εναλλαγής και το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών, στη στρατιά των ανέργων προστέθηκαν ακόμα 100.000 άτομα.

    [08] 420 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ 2 ΜΗΝΕΣ

    Σκόπια, 23 Αυγούστου 2000 (19:14 UTC+2)

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσεφσκι, ανακοίνωσε σήμερα ότι τους τελευταίους δύο μήνες σημειώθηκαν στη χώρα 420 πυρκαγιές, που κατέστρεψαν 19.000 εκτάρια δάσους και προκάλεσαν ζημίες, ύψους 40 εκατομμυρίων μάρκων.

    Η ΠΓΔΜ ζήτησε τη βοήθεια γειτονικών κρατών για την κατάσβεσή τους. Σήμερα ξέσπασαν νέες πυρκαγιές στη χώρα.

    [09] ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 23 Αυγούστου 2000 (18:12 UTC+2)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ 379.03 (-0.73)

    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών £21,915,588

    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο

    Τραπεζικοί Οργανισμοί £ 2,814,829 481.33 (-0.92)

    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί

    Οργανισμοί £ 914,600 262.31 (-0.50)

    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί £ 321,090 233.19 (-0.71)

    Βιομηχανικές Εταιρείες £ 619,801 125.16 ( 0.37)

    Τουριστικές Επιχειρήσεις £ 592,534 304.74 ( 0.00)

    Εμπορικές Εταιρείες £ 751,466 125.15 (-1.68)

    Αλλες Εταιρείες £ 15,455,686 415.06 (-0.67)

    Κυπριακές Εταιρίες Διεθνών

    Επιχειρήσεων Offshore Co. 105.00 ( 0,00)

    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [10] ΣΕΙΣΜΟΣ 5.8 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 23 Αυγούστου 2000 (18:11 UTC+2)

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 5.8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα το απόγευμα στην βορειοδυτική Τουρκία.

    Το επίκεντρο του σεισμού ήταν ανάμεσα στις πόλεις Χεντεκ και Ακιαζι, 20 χιλιόμετρα από την πόλη Ανταπαζάρι, όπως ανακοίνωσε ο Αχμετ Ισικάρα, επικεφαλής του σεισμολογικού Ινστιτούτου Καντιλί στην Κωνσταντινούπολη.

    Οι τοπικές αρχές δεν ανέφεραν μέχρι τώρα αν υπάρχουν θύματα ή ζημιές πρόσθεσε ο κ. Ισικάρα, ο οποίος δεν διευκρίνισε αν ο σεισμός αυτός αποτελεί συνέχεια των περσινών ισχυρών σεισμών που στοίχισαν τη ζωή σε 20.000 άτομα.

    Ο.Κ.

    [11] ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΔΕΘ

    Θεσσαλονικη, 23 Αυγούστου 2000 (18:10 UTC+2)

    Αποφασισμένο να προβεί σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις είναι το προσωπικό της ΔΕΘ, σε περίπτωση που δεν θα ικανοποιηθούν βασικά αιτήματά του σχετικά με την ανάπτυξη της ίδιας της ΔΕΘ, αλλά και σχετικά με την επίλυση των σοβαρών εργασιακών θεμάτων που προέκυψαν από την εφαρμογή του νόμου περί ιδιωτικοποίησης της HELEXPO και της μεταφοράς του προσωπικού της.

    Παράλληλα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων της ΔΕΘ, διαπιστώθηκε "η παταγώδης αποτυχία τόσο του πνεύματος του νόμου -περί ιδιωτικοποίησης- όσο και της εφαρμογής του, αφού οκτώ μήνες μετά την ενεργοποίηση του νόμου δεν έχει προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση και δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες των μετατάξεων του προσωπικού, το οποίο βρίσκεται απενεργοποιημένο με τη βούληση της διοίκησης του φορέα", όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

    Επιπλέον ο Σύλλογος Εργαζομένων της ΔΕΘ αναφέρεται στις συμβάσεις που σύναψε η HELEXPO με εργολαβικές εταιρείες, με σκοπό να αναλάβουν όλες τις εργασίες προετοιμασίας της και σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή απασχολούνται περισσότερα από 500 άτομα για ένα έργο που μέχρι τώρα πραγματοποιούνταν αποκλειστικά από τους εργαζομένους της ΔΕΘ.

    Επίσης αναφέρεται ότι λόγω της στασιμότητας που γνωρίζει τους τελευταίους μήνες η ΔΕΘ, αλλά και εξαιτίας της απαξίωσής της ως εθνικού εκθεσιακού φορέα, ζημιώνεται η ίδια καθώς επίσης και το μεγαλύτερο μέρος του εξειδικευμένου προσωπικού της που πρόκειται να μεταταχθεί με όρους που δεν εξασφαλίζουν τα βασικά εργασιακά δικαιώματά του.

    Τέλος το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων της ΔΕΘ ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει εντελώς διαφορετικά το εργασιακό θέμα και το θέμα της περαιτέρω εξέλιξης και πορείας της ΔΕΘ. Μετά δε και τη Γενική Συνέλευση αποφάσισε την ενεργοποίηση όλου του προσωπικού εν όψει της διοργάνωσης της 65ης ΔΕΘ. Παράλληλα θα διεκδικήσει την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, την εξασφάλιση της αποζημίωσης για τους μετατασσόμενους, την άμεση επίλυση του θέματος των εργαζομένων με ειδικές ανάγκες και την παρουσία του Συλλόγου σε όλες τις επίσημες εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν στη διάρκεια της 65ης ΔΕΘ, προκειμένου να διαδηλώσει και να εκδηλώσει την αντίθεσή του στις διαδικασίες μετεξέλιξής της.

    [12] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Βουκουρέστι, 23 Αυγούστου 2000 (18:04 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Το τοπίο αλλάζει στην πολιτική σκηνή της Ρουμανίας λίγο πριν τις εκλογές και δημιουργούνται νέα κόμματα. Ορισμένα μέλη του Φιλελεύθερου Κόμματος της Ρουμανίας αποφάσισαν να σχηματίσουν δικό τους κόμμα. Ο υπουργός Οικονομικών, Ντέσεμπαλ Τράιαν Ρέμες, μαζί με τους γερουσιαστές Ντάν Αμέντου Λαζαρέσκου και Βισέντιου Γκαβανέσκου εγκατέλειψαν το κόμμα των Φιλελευθέρων, PNL.

    Σύμφωνα με δήλωση του καινούριου κόμματος, τα μέλη του σκοπεύουν να "ξανασχηματίσουν το γνήσιο, αρχικό Φιλελεύθερο Κόμμα και να υποστηρίξουν τον πρωθυπουργό της χώρας, Μούγκουρ Ισαρέσκου στις προεδρικές εκλογές".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκπρόσωπος του νέου κόμματος διευκρίνισε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω της "έντονης προσκόλλησης της ηγεσίας του Φιλελεύθερου Κόμματος στον κομμουνισμό".

    Ωστόσο, ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος, Μίρσεα Ιονέσκου Κίντους, ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τις παραιτήσεις, προσθέτοντας ότι "εάν είναι αλήθεια, οι παραιτήσεις αποτελούν παράβαση των κανόνων του κόμματος".

    Σημειώνεται ότι το Φιλελεύθερο Κόμμα χωρίζεται σε δυο ομάδες, εκ των οποίων η μία θα υποστηρίξει τον Μούγκουρ Ισαρέσκου και η δεύτερη τον πρώην πρωθυπουργό Τέοντορ Στόλογιαν, στις προεδρικές εκλογές.

    [13] ΡΩΣΙΑ: ΝΕΚΡΟΙ ΟΚΤΩ ΤΣΕΤΣΕΝΟΙ

    Μόσχα, 23 Αυγούστου 2000 (18:02 UTC+2)

    Ο ρωσικός στρατός πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές καταστρέφοντας δυο βάσεις ανταρτών και σκοτώνοντας οκτώ Τσετσένους ισλαμιστές στην περιοχή Βεντένο της Τσετσενίας, όπως ανακοίνωσαν οι Ρώσοι.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, οι επιδρομές ήταν αντίποινα για τις 11 επιθέσεις των Τσετσένων σε έξι θέσεις ρώσων, τρία συνοριακά φυλάκια και δυο κτίρια διοίκησης στην Τσετσενία.

    Ο ρωσικός στρατός ανέφερε ότι 800 μισθοφόροι ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την τσετσενική επικράτεια και ότι οι αντάρτες έχουν συγκεντρωθεί στο Βεντένο και στο Νογιαι-γιουρτ.

    Ο.Κ.

    [14] Η ΒΟΣΝΙΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΕΝΙΑΙΑ ΟΜΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

    Μπάνια Λούκα, 23 Αυγούστου 2000 (18:01 UTC+2)

    Για πρώτη φορά από τη λήξη του πολέμου το 1995, η Βοσνία αποστέλλει ενιαία ομάδα Μουσουλμάνων, Κροατών και Σέρβων στους Ολυμπιακούς που αρχίζουν τον ερχόμενο μήνα στην Αυστραλία. Η αποστολή θα αγωνιστεί έχοντας ειδικά σχεδιασμένη σημαία και υπό τον νέο εθνικό ύμνο της Βοσνίας.

    Ο Μπόγκιτς Μπογκίτσεβιτς, πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων της Βοσνίας δήλωσε ότι η αθλητική ιδέα ενώνει τους λαούς στη Βοσνία και τόνισε ότι οι αθλητές της χώρας θα κάνουν ό,τι μπορούν δεδομένων των δύσκολων συνθηκών κάτω από τις οποίες προπονούνται.

    Ο.Κ.

    [15] ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΗΣ ΣΟΓΙΑΣ ΖΗΤΑ Η GREENPEACE

    Χαλκίδα, 23 Αυγούστου 2000 (17:59 UTC+2)

    Δώδεκα ακτιβιστές της Greenpeace συνελήφθησαν στις 11:30 σήμερα το πρωί, ενώ συνέχιζαν για δεύτερη μέρα τον αποκλεισμό των εγκαταστάσεων της βιομηχανίας "Σόγια Ελλάς" στα Ψαχνά Ευβοίας.

    Τα μέλη της Greenpeace είχαν αλυσοδεθεί στις εισόδους του εργοστασίου, εμποδίζοντας τη διακίνηση των φορτητών. Οι ακτιβιστές της Greenpeace παρέμειναν στις θέσεις τους όλη τη νύχτα, ενώ στην περιοχή είχε συγκεντρωθεί από αργά τη νύχτα ισχυρή αστυνομική δύναμη, καθώς και όχημα της Πυροσβεστικής.

    Η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις μετά από μήνυση της εταιρίας "Σόγια Ελλάς", η οποία κατατέθηκε χθες το βράδυ. Οι συλληφθέντες (7 Έλληνες και 5 αλλοδαποί) οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Νέας Αρτάκης.

    Η επιχείρηση της Greenpeace ξεκίνησε χθες το πρωί με αίτημα να σταματήσει η εισαγωγή γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων και να διασφαλιστεί η τροφοδοσία της αγοράς με φυσικά προϊόντα. Με χθεσινή επιστολή της η Greenpeace ζήτησε από την εταιρία "Σόγια Ελλάς" αφ' ενός να διευκρινίσει τη θέση της στο θέμα της χρήσης μεταλλαγμένων οργανισμών στα τρόφιμα, αφ' ετέρου να δηλώσει την πρόθεσή της να εξασφαλίσει φυσική σόγια για τους κτηνοτρόφους, τη βιομηχανία και τους καταναλωτές.

    Η Greenpeace καταγγέλλει ότι στην απάντηση της εταιρίας, την οποία υπογράφει ο διευθυντής της Τόμας Σορτέλλ, η "Σόγια Ελλάς", αποφεύγει να λάβει θέση επί της ουσίας του θέματος και αναφέρει απλώς πως "η ΣΟΓΙΑ ΕΛΛΑΣ ακολουθούσε πάντοτε τις νόμιμες διαδικασίες εισαγωγής σόγιας στην Ελλάδα σύμφωνα με την ελληνική και την κοινοτική νομοθεσία. "Σας δηλώνουμε πως αυτό θα συνεχίσει να πράττει και στο μέλλον" προσθέτει η ανακοίνωση.

    Εν τω μεταξύ, η Greenpeace επισημαίνει ότι σύμφωνα με αναλύσεις που πραγματοποίησε αργά χθες το βράδυ σε σόγια που αποθηκεύεται στα σιλό της εταιρίας, η σόγια αυτή είναι γενετικά μεταλλαγμένη, διαψεύδοντας έτσι ισχυρισμούς της εταιρίας ότι ουδέποτε εισήγαγε τέτοιο προϊόν.

    "Η γενετικά μεταλλαγμένη σόγια κατασκευάστηκε από την προσθήκη γονιδίων που προέρχονται από βακτήρια, ιούς και πετούνιες στη φυσική σόγια. Κανένα από τα νέα συστατικά της σόγιας δεν περιέχεται στο ανθρώπινο διαιτολόγιο. Οι "ξένες" πρωτεϊνες θεωρούνται ύποπτες για αλλεργίες. Παρ' όλα αυτά το νέο προϊόν κυκλοφορεί χωρίς να έχουν γίνει τα απαραίτητα πειράματα. Η διάθεση της γενετικά μεταλλαγμένης σόγιας στην αγορά μετατρέπει όλους τους καταναλωτές σε πειραματόζωα", προσθέτει η Greenpeace.

    Η περιβαλλοντική οργάνωση τονίζει ακόμη ότι η εταιρία "Σόγια Ελλάς" είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σόγιας στη χώρα μας. Η ίδια εταιρία εισάγει επίσης καλαμπόκι, σιτάρι και άλλα δημητριακά. Η μεταλλαγμένη σόγια εισάγεται στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ και την Αργεντινή. Κάθε χρόνο εισάγονται στη χώρα μας περισσότεροι από 400.000 τόνοι σόγιας και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ελαίων, αλεύρων, ζωοτροφών και στην παρασκευή τροφίμων, όπως μαργαρίνες, σοκολάτες, παιδικές τροφές, είδη ζαχαροπλαστικής κλπ. Η σόγια και τα παράγωγά της βρίσκονται περίπου στο 70% των βιομηχανικά επεξεργασμένων τροφίμων. Η κύρια οδός όμως εισαγωγής της μεταλλαγμένης σόγιας στο πιάτο μας είναι μέσω των ζωοτροφών. Περίπου το 80% της σόγιας χρησιμοποιείται στις ζωοτροφές.

    "Η άρνηση της εταιρίας "Σόγια Ελλάς" να εξασφαλίσει ότι το προϊόν που εισάγει είναι απαλλαγμένο από μεταλλαγμένους οργανισμούς, εξαναγκάζει τους καταναλωτές, τους κτηνοτρόφους και τη βιομηχανία τροφίμων να καταναλώνουν μεταλλαγμένα προϊόντα. Να σημειωθεί ότι, τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες προέλευσης των προϊόντων αυτών, υπάρχουν εκατοντάδες παραγωγοί και εταιρίες, που μπορούν να εγγυηθούν ότι τα προϊόντα τους δεν είναι γενετικά μεταλλαγμένα και συνεπώς δεν τίθεται θέμα ασφαλούς και επαρκούς τροφοδοσίας της αγοράς", τόνισε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, υπεύθυνος εκστρατειών του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.

    [16] ΒΙΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΣΙΑΠΑΣ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ

    Τσιάπας, 23 Αυγούστου 2000 (17:53 UTC+2)

    Βίαια επεισόδια ξέσπασαν στην πολιτεία Τσιάπας του νοτίου Μεξικού όπου συγκρούστηκαν οπαδοί αντιπάλων κομμάτων. Σύμφωνα με την αστυνομία τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από είκοσι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις μεταξύ οπαδών του Θεσμικού Επαναστατικού κόμματος και αντιπάλων τους.

    Τα επεισόδια σημειώνονται δύο μόλις μέρες μετά την ήττα του κόμματος αυτού στις τοπικές εκλογές. Ο νεοεκλεγείς κυβερνήτης, Πάμπλο Σαλαζάρ υποσχέθηκε να αρχίσει ξανά τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους αντάρτες Ζαπατίστας, που διεξάγουν ένοπλο αγώνα για την υπεράσπιση των ιθαγενών Ινδιάνων στην περιοχή αυτή.

    [17] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΙΡΑΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Αγκυρα, 23 Αυγούστου 2000 (17:47 UTC+2)

    Την ενίσχυση των σχέσεων συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας αποφάσισαν αξιωματούχοι της Τουρκίας και του Ιράν, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχσέν Αμινζαντέχ, συναντήθηκε στην Αγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο Αχμέτ Νετζέτ Σεζέρ και τον υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ.

    Το πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή" μετέδωσε ότι μετά τη συνάντηση ο κ. Τζεμ δήλωσε πως χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών.

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι για να υπάρξει πρόοδος στις σχέσεις των δυο χωρών πρέπει το Ιράν να στηρίξει τον αγώνα της Αγκυρας εναντίον των Κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ΡΚΚ και εναντίον των ισλαμιστών.

    Το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις των δύο κρατών είναι ιδιαίτερα τεταμένες, καθώς το Ιράν κατηγορείται για στήριξη ισλαμιστών, οι οποίοι είναι ύποπτοι για σειρά δολοφονικών επιθέσεων στην τελευταία δεκαετία εναντίον προσωπικοτήτων της Τουρκίας.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν παρέδωσε στον Σεζέρ επιστολή εκ μέρους του προέδρου της χώρας του, Μοχαμάντ Χαταμί, το περιεχόμενό της οποίας δεν έχει γίνει γνωστό.

    [18] ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Τζώρτζια, 23 Αυγούστου 2000 (17:46 UTC+2)

    Το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας Τζώρτζια στις ΗΠΑ αποφάσισε την επ' αόριστον αναβολή της εκτέλεσης σχιζοφρενούς θανατοποινίτη, ο οποίος είχε καταδικαστεί να πεθάνει στην ηλεκτρική καρέκλα. Ο 32χρονος Αλεξάντερ Ουίλιαμς είχε καταδικαστεί σε θάνατο, επειδή είχε βιάσει και σκοτώσει μια ανήλικη κοπέλα, όταν ήταν 17 ετών. Οι δικηγόροι του άσκησαν έφεση, υποστηρίζοντας ότι η εκτέλεση στην ηλεκτρική καρέκλα είναι σκληρό και απάνθρωπο μέτρο σωφρονισμού.

    Την ίδια ώρα, στο Τέξας πραγματοποιήθηκε η τριακοστή εκτέλεση θανατοποινίτη από την αρχή του 2000. Ο 40χρονος Ρίτσαρντ Τζόουνς, εκτελέστηκε χθες με θανατηφόρο ένεση. Ο Τζόουνς είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία της Τάμι Λίβινγκστοουν το 1986. Κατηγορήθηκε ότι την είχε απαγάγει την ώρα που έβγαινε από ένα κατάστημα, τη μαχαίρωσε 17 φορές, κατόπιν πυρπόλησε το σώμα της και το πέταξε σε ένα χωράφι.

    Ο Τζόουνς υπερασπιζόταν την αθωότητά του και είχε καταθέσει έφεση ζητώντας να υποβληθεί σε εξέταση DNA, η οποία θα αποκάλυπτε, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι δεν ήταν ο δράστης της δολοφονίας. Η έφεση απορρίφθηκε από τον κυβερνήτη της πολιτείας και υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ Τζώρτζ Μπους Τζούνιορ.

    [19] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΥΦΩΝΑ ΣΤΗ ΤΑΪΒΑΝ

    Ταϊπέι, 23 Αυγούστου 2000 (17:28 UTC+2)

    Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον τυφώνα Μπίλις που σαρώνει την Ταϊβάν από χθες. Οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι 21 άτομα έχουν τραυματιστεί ελαφρά και άλλα δέκα αγνοούνται, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί τις επόμενες ώρες. Στο μεταξύ, σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην περιοχή.

    Εννέα χωρικοί βρίσκονται θαμμένοι ανάμεσα σε πέτρες ύστερα από κατολίσθηση που σημειώθηκε στην περιοχή Νάντου στην κεντρική Ταϊβάν και τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη για τη διάσωσή τους. Η συγκεκριμένη περιοχή είχε καταστραφεί πέρσι από ισχυρό σεισμό και οι περισσότεροι κάτοικοι έμεναν σε προκατασκευασμένα σπίτια.

    Οι άνεμοι είχαν ταχύτητα 235χμ. την ώρα, καθώς ο τυφώνας πλησίαζε το νησί. Οι δημόσιες υπηρεσίες, οι τράπεζες και τα σχολεία στην Ταϊβάν παρέμειναν κλειστά σήμερα, παρά το γεγονός ότι η ισχύς του τυφώνα εξασθένησε σημαντικά σήμερα το πρωί. Από το Αστεροσκοπείο του Χονγκ Κονγκ ανακοινώθηκε ότι ο τυφώνας μετακινήθηκε προς τα δυτικά και άρχισε να πλήττει τη νοτιοανατολική επαρχία Ξιαμέν της Κίνας.

    [20] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ "ΑΘΗΝΑ 2004"

    Αθήνα, 23 Αυγούστου 2000 (17:19 UTC+2)

    Συνεχίζεται η υπογραφή των μνημονίων μεταξύ των υπουργείων και της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων - "Αθήνα 2004", για τον καλύτερο συντονισμό της διοργάνωσης της Ολυμπιάδας.

    Το πρωί ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης συναντήθηκε με την Πρόεδρο του "Αθήνα 2004", κ. Γιάννα Αγγελοπούλου - Διασκαλάκη και υπέγραψαν δύο μνημόνια συνεργασίας. Το πρώτο αφορά στην παρέμβαση στο κυκλοφοριακό δίκτυο της Αθήνας και το δεύτερο στα πέντε αθλητικά έργα που θα κατασκευαστούν στην παράκτια ζώνη του Φαλήρου και στον Σχοινιά Μαραθώνα.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, τα μνημόνια προεκτείνουν τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα με την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Μάρτιο του 2004 θα είναι έτοιμα τα 14 μεγάλα οδικά και συγκοινωνιακά έργα που θα εξασφαλίσουν πρόσβαση στους χώρους διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων και θα βελτιώσουν σημαντικά τις κυκλοφοριακές συνθήκες του λεκανοπεδίου της Αττικής. Από την πλευρά της η κ. Αγγελοπούλου επισήμανε τη διαχρονική σημασία και αξία των έργων που θα κατασκευάσει το ΥΠΕΧΩΔΕ.

    Στο μεταξύ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και η κ. Αγγελοπούλου υπέγραψαν σήμερα "Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας". Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης από τις 30 Ιουνίου του 2000 έχει ολοκληρώσει το στρατηγικό προσχέδιο ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, μέσα στις σχετικές προθεσμίες και σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα.

    Υπενθυμίζεται πως έχει ήδη συσταθεί η Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων και έχει στελεχωθεί με το κατάλληλο αστυνομικό προσωπικό ενώ τις αμέσως προσεχείς μέρες, 18 αξιωματικοί της Διεύθυνσης αυτής θα μεταβούν στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας, προκειμένου να μελετήσουν τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί από τις αρχές ασφάλειας της Αυστραλίας.

    Χθες το βράδυ μνημόνιο συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών με τον "Αθήνα 2004" είχε υπογράψει η κ. Αγγελοπούλου με τον Γιώργο Παπανδρέου.

    [21] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΟΕ

    Αθήνα, 23 Αυγούστου 2000 (16:57 UTC+2)

    Την αισιοδοξία του πρωθυπουργού και των μελών της διυπουργικής Επιτροπής για την Ολυμπιάδα του 2004 σχετικά με την αυριανή επίσκεψη, στην Αθήνα, της αντιπροσωπείας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, εξέφρασε ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της διυπουργικής Επιτροπής.

    Όπως είπε ο κ. Χυτήρης έγινε μια συνολική επισκόπηση της προετοιμασίας της Ελλάδας για την αυριανή επίσκεψη ενώ η κυβέρνηση και η "Αθήνα 2004" είναι έτοιμες να απαντήσουν σε ερωτήσεις που θα τεθούν αύριο για τη δουλειά που έχει γίνει όλον αυτό τον καιρό.

    Ο κ. Χυτήρης γνωστοποίησε ότι έχουν προκριθεί οκτώ προτάσεις σχετικά με την χωροθέτηση του χωριού των δημοσιογράφων ενώ ανακοίνωσε ότι θα μεταβούν τέσσερα κυβερνητικά στελέχη στο Σίδνεϋ για να παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα στελέχη αυτά είναι ο υπουργός Πολιτισμού Θεόδωρος Πάγκαλος, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Φλωρίδης, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου και η υφυπουργός Εξωτερικών, Αγγελική Λαϊου.

    Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου ρωτήθηκε για την πιθανή έλευση του έκπτωτου μονάρχη Κωνσταντίνου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος διαθέτει κοινοτικό διαβατήριο και είναι επίτιμο μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής άρα δεν μπορούν να γίνουν διακρίσεις ανάμεσα στα μέλη της ΔΟΕ.

    [22] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Αθήνα, 23 Αυγούστου 2000 (16:51 UTC+2)

    Τις θέσεις και προτάσεις της, ενόψει της αυριανής έναρξης των διμερών συζητήσεων με το υπουργείο Εργασίας για την ανεργία και την απασχόληση, διαμόρφωσε η εκτελεστική επιτροπή της ΓΣΕΕ κατά τη σημερινή της συνεδρίαση.

    Η ΓΣΕΕ αποφάσισε να μη δεχθεί καμία συζήτηση σε ζητήματα και προτάσεις που ανατρέπουν το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων, απορρυθμίζουν την αγορά εργασίας και περιορίζουν τη συλλογική διαπραγμάτευση. Στην αυριανή συνάντηση με θέμα την "αξιοποίηση των πόρων του Γ' ΚΠΣ" θα καταθέσει ολοκληρωμένο κείμενο προτάσεων για όλα τα ζητήματα της ανεργίας και της απασχόλησης, ενώ θα ζητήσει από την κυβέρνηση να απαντήσει ουσιαστικά για την πολιτική που θα ακολουθήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.

    Με βάση τις αποφάσεις αυτές, η ΓΣΕΕ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην οργάνωση περιφερειακών και κλαδικών συσκέψεων σε όλη τη χώρα, ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη στις 31 Αυγούστου, όπου θα παρουσιαστεί η έκθεση της Συνομοσπονδίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Στο πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου θα συγκληθεί η ολομέλεια της διοίκησης προκειμένου να προσδιοριστεί το πλαίσιο δράσης και να κηρυχθεί 24ωρη πανελλαδική απεργία εντός του Οκτωβρίου, με αίτημα την αύξηση της απασχόλησης.

    Τέλος, σε περίπτωση που το απαιτήσουν οι εξελίξεις, θα υπάρξει άμεση απεργιακή κινητοποίηση, ενώ θα συγκληθεί το γενικό συμβούλιο της Συνομοσπονδίας για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης των εργαζομένων και των συνδικαλιστών.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 24 August 2000 - 9:17:04 UTC