Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-08-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
  • [02] ΚΟΡΥΦΩΝΟΝΤΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ "ΠΡΕΣΠΕΣ 2000"
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ - ΓΙΑΣΕΡ ΑΡΑΦΑΤ
  • [04] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
  • [05] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΓΔΜ - ΑΛΒΑΝΙΑΣ
  • [06] ΝΕΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΣΤΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
  • [07] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΟΚΑΪΝΗΣ
  • [08] ΑΚΑΡΠΕΣ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΟΥ Ι. ΣΤΑΜΠΟΛΙΤΣ
  • [09] ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΣΕ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΚΑΙ ΑΡΚΑΔΙΑ
  • [10] ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΠΙΘΑΝΗ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΤΟΥ ΣΙΔΝΕΫ
  • [11] Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ
  • [12] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗ ΖΩΝΤΑΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [13] ΝΟΡΒΗΓΟΣ ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΜΥΣΤΙΚΟΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΣΚ
  • [14] ΜΩΡΟ ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΑΠΟ ΔΑΓΚΩΜΑΤΙΕΣ ΠΟΝΤΙΚΟΥ
  • [15] ΠΛΟΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΣΠΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΞΕΠΕΜΨΕ ΣΗΜΑ SOS
  • [16] Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ
  • [17] ΝΑΥΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΚΩ
  • [18] ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΝΕΩΝ
  • [19] ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Η ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [20] ΠΡΩΤΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΣΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ
  • [21] ΕΠΑΦΕΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ
  • [22] ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΡΩΣΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΦΩΤΙΑΣ
  • [23] ΤΟ ΤΑΤΑΡΣΤΑΝ ΕΤΟΙΜΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

  • [01] ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

    Ιωάννινα, 25 Αυγούστου 2000 (22:15 UTC+2)

    Την κινητοποίηση των πολιτών για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών ζήτησαν από τα Γιάννενα οι υπουργοί Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης Βάσω Παπανδρέου και Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, οι οποίοι μετέβησαν στις πληγείσες περιοχές για τον καλύτερο συντονισμό των προσπαθειών κατάσβεσης.

    Οι δύο υπουργοί εξέφρασαν τη θλίψη τους για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν και διαβεβαίωσαν ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα για την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν.

    Η κ. Παπανδρέου τόνισε ότι έχουν κινητοποιηθεί όλες οι δυνάμεις και υπογράμμισε ότι χρειάζεται αλληλεγγύη και από τους κατοίκους για να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

    "Από πλευράς πολιτείας θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως έχουν ληφθεί και σε άλλες πυρόπληκτες περιοχές για αποζημίωση και βοήθεια αυτών που έχουν θιγεί. Βέβαια εδώ υπάρχει το πολύ δυσάρεστο γεγονός ότι 7 άτομα εκάησαν και αυτό είναι η μεγαλύτερη απώλεια", επισήμανε.

    Οι δύο υπουργοί ενημερώθηκαν για την έκταση της καταστροφής σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου και στη συνέχεια επισκέφθηκαν τις καμένες περιοχές.

    "Δίνουμε έμφαση και προτεραιότητα στην προστασία της ζωής των κατοίκων και των οικισμών και ταυτόχρονα οι δυνάμεις κυρίως της αεροπυρόσβεσης επιχειρούν να κόψουν το μέτωπο όπως επιτυχώς έκαναν σήμερα όλη τη μέρα και θα συνεχίσουν. Στη συνέχεια πεζοπόρα τμήματα θα εισέλθουν μέσα στο χώρο της φωτιάς προκειμένου να περπατήσουν όλο το χώρο αυτόν που κάηκε, έτσι ώστε να μην έχουμε αναζωπυρώσεις", δήλωσε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

    Σημειώνεται ότι από χθες το βράδυ κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τους υφυπουργούς Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αποστολάκη, Παιδείας Φίλιππο Πετσάλνικο και Γεωργίας Ευάγγελο Αργύρη, συμμετείχε σε αλλεπάλληλες συσκέψεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

    Αποφασίστηκε να εφαρμοστεί σχέδιο για την αποστολή βοήθειας σε περιοχές, οι οποίες αργά χθες τη νύχτα αντιμετώπισαν προβλήματα στην τροφοδοσία ρεύματος, νερού και στις τηλεπικοινωνίες εξαιτίας της πυρκαγιάς.

    Στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για βοήθεια ανταποκρίθηκε το Ισραήλ. Αύριο φθάνει στην Ελλάδα ισραηλινή αποστολή αποτελούμενη από ένα C-130, δύο ελικόπτερα και εξήντα άνδρες.

    [02] ΚΟΡΥΦΩΝΟΝΤΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ "ΠΡΕΣΠΕΣ 2000"

    Θεσσαλονίκη, 25 Αυγούστου 2000 (09:38 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Λαλιώτης

    Η παρουσία του προέδρου της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή, των υπουργών Βάσως Παπανδρέου, Θεόδωρου Πάγκαλου, Γιώργου Πασχαλίδη, των υφυπουργών Γιάννη Ζαφειρόπουλου και Γιώργου Φλωρίδη, όπως και υπουργών από βαλκανικές χώρες, χαρακτηρίζουν τη φετεινή διοργάνωση των εκδηλώσεων "Πρέσπες 200" που κορυφώνονται το Σαββατοκύριακο στη Φλώρινα και τις Πρέσπες.

    Στις 11 αύριο το πρωί θα φτάσει στη Φλώρινα ο Κώστας Καραμανλής με τη σύζυγο του Νατάσσα και το μεσημέρι η οργανωτική επιτροπή των εκδηλώσεων θα τους τιμήσει στι επίσημο γεύμα, ενώ το ζεύγος Καραμανλή θα παρακολουθήσει τη συναυλία του Δημήτρη Μητροπάνου στο εθνικό στάδιο της πόλης.

    Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννης Ζαφειρόπουλος θα συναντηθεί με ομολόγους του από την Αλβανία και τη FYROM στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Στις 6 το απόγευμα, στον ίδιο χώρο, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της υπουργού Εσωτερικών Βάσως Παπανδρέου με την υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης της FYROM Ντόστα Ντίμοφσκα και την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εργασίας της Αλβανίας Μακμπούλε Τσέτσο.

    Στις 11 το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Πολιτισμού Θεόδωρος Πάγκαλος και ο υφυπουργός Γιώργος Φλωρίδης θα έχουν συναντήσεις με ομολόγους τους από βαλκανικές χώρες στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Στις 5.45'μ.μ. ο κ. Πάγκαλος θα πααρστεί στη χωροθέτηση του γλυπτού "ΠΡΕΣΠΕΣ" στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου και στις 6.30 θα εγκαινιάσει τη βιβλιοθήκη Πρέσπας.

    Στις 8 το βράδυ ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης θα ανοίξει επίσημα τις εκδηλώσεις με ομιλία στον Αγιο Αχίλλειο και το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με τον τενόρο Σώτο Παούλκα και τις "Μουσικές του Κόσμου, με τη Μαρία Φαραντούρη, την Ελλη Πασπαλά και τη Σαβίνα Γιαννάτου.

    Το πρόγραμμα της Δευτέρας περιλαμβάνει βραδυά βουλγάρικης ποίησης, στις 7μ.μ. στο Μουσέιο Σύγχρονης Τέχνης και συναυλία του Φέρους Μουστάφοβ και του Βασίλη Σαλέα, στις 9μ.μ. στο Ξινό Νερό.

    Τιμώμενο πρόσωπο θα είναι η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου ενώ τιμητική διάκριση θα απονεμηθεί και στον υπουργό Πολιτισμού Θεόδωρο Πάγκαλο.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ - ΓΙΑΣΕΡ ΑΡΑΦΑΤ

    Αθήνα, 25 Αυγούστου 2000 (22:46 UTC+2)

    Με τον Πρόεδρο των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στη Βηθλεέμ ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στα Ιεροσόλυμα.

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης ζήτησε να αλλάξει η ημερομηνία της συνάντησής τους, η οποία έγινε σήμερα αντί της Κυριακής, καθώς αύριο θα μεταβεί στην Αίγυπτο.

    Η συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης παρέθεσε γεύμα και είχε δεκάλεπτη κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο.

    Τον Αρχιεπίσκοπο προσφώνησε ο αντιπρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς, καθώς ο Γιασέρ Αραφάτ ήταν φανερά εξασθενημένος από τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. Ο αντιπρόεδρος της PLO μίλησε με θερμά λόγια για τον ελληνικό λαό και βεβαίωσε τον κ. Χριστόδουλο ότι τα προσκυνήματα θα παραμείνουν στα χέρια των Ελληνοορθοδόξων.

    Υπογράμμισε ακόμη ότι οι Παλαιστίνιοι αυτές τις μέρες προσεύχονται να ευοδωθούν οι προσπάθειες και να γίνει η Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού κράτους.

    Ο κ. Χριστόδουλος ευχαρίστησε τους Παλαιστινίους για την προστασία που παρέχουν στους Ελληνοορθοδόξους και ευχήθηκε να λυθεί σύντομα το Παλαιστινιακό πρόβλημα.

    "Ελπίζουμε ότι με τη δική σας παγκόσμια ακτινοβολία, τη σύνεσή σας και τη μετριοπάθειά σας θα επιλυθεί ταχέως και το περίφημο Παλαιστινιακό πρόβλημα, που τις τελευταίες δεκαετίες ταλαιπωρεί Παλαιστινίους και Ισραηλινούς και όχι μόνο", είπε.

    Νωρίτερα ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε το μοναστήρι των Αγίων Γεωργίου και Ιωάννη, το Σαραντάριο Ορος και τον Ιορδάνη.

    Ο κ. Χριστόδουλος με εντυπωσιακή πομπή με επικεφαλής τους ραβδούχους του Πατριαρχείου οδηγήθηκε από την Πύλη του Δαυίδ στο κέντρο των Ιεροσολύμων στο Ναό της Αναστάσεως.

    [04] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

    Αθήνα, 26 Αυγούστου 2000 (20:47 UTC+2)

    Ανεξέλεγκτη μαίνεται πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα στην περιοχή Πέλεκας σε απόσταση 6 χιλιομέτρων έξω από την πόλη της Κέρκυρας.

    Η πυρκαγιά έκανε στάχτη τρία σπίτια, ενώ κάηκαν και οι αποθήκες της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου. Οι υπάλληλοι της υπηρεσίας εγκατέλειψαν έντρομοι τις αποθήκες και απομάκρυναν τα απορριματοφόρα οχήματα.

    Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι και η φωτιά εξαπλώνεται προς τα ανατολικά.

    [05] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΓΔΜ - ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Φλώρινα, 26 Αυγούστου 2000 (20:44 UTC+2)

    Την ενεργοποίηση των αρχών της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών όσο βρίσκονται στο έδαφός τους, διότι το τελευταίο διάστημα είχαμε "εισαγωγή" πυρκαγιών από τις γειτονικές χώρες στην Ελλάδα, ζήτησε η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου στη συνάντηση που είχε απόψε στη Φλώρινα με την υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης της FYROM Ντόστα Ντίμοφσκα και την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Αλβανίας και υπουργό Εργασίας Μακμπούλε Τσέτσο.

    Οι τρεις υπουργοί συζήτησαν αναλυτικά για όλο το πλέγμα των σχέσεων μεταξύ των χωρών τους, για τις εργασιακές σχέσεις, την επιχειρηματική και οικονομική συνεργασία.

    Η αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης διατύπωσε την πρόταση να χτίσει η Ελλάδα φυλακές στην Αλβανία, ενώ ζήτησε να υπάρξει παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης στα ΜΜΕ, ώστε να είναι καλύτερη η στάση τους απέναντι στους Αλβανούς που ζουν στην Ελλάδα.

    Η κ. Παπανδρέου είπε ότι μπορεί να υπάρχει κάποια υπερβολή στα ΜΜΕ και επισήμανε το πρόβλημα της εγκληματικότητας από τους λαθρομετανάστες. Είπε πως μέχρι τώρα μόνο 220.000 Αλβανοί έχουν πάρει την πράσινη κάρτα και ότι δεν έχει αποκτήσει ακόμη η χώρα μας τον κατάλληλο μηχανισμό για την υποδοχή μεταναστών. Παρόλα αυτά κάνει σημαντικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, είπε.

    Η υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ακόμα πως η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα από τις γειτονικές χώρες και είναι εναντίον της αλλαγής των συνόρων που έχουν προκαλέσει πολέμους.

    Η Βάσω Παπανδρέου επισκέφθηκε εκτάκτως τη Φλώρινα για να πάρει μέρος στη συνάντηση και αμέσως μετά από αυτή αναχώρησε για τα Ιωάννινα προκειμένου να ασχοληθεί με το θέμα της κατάσβεσης των πυρκαγιών.

    [06] ΝΕΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΣΤΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

    Κωσταντινούπολη, 26 Αυγούστου 2000 (20:07 UTC+2)

    Η τουρκική αστυνομία διέλυσε δύο διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη και συνέλαβε 55 άτομα που συμμετείχαν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά των σχεδίων της κυβέρνησης για μεταφορά των κρατουμένων από τους πολυπληθείς θαλάμους σε μικρά κελιά.

    Η πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώθηκε από τα μέλη της Ενωσης Αλληλεγγύης στους Εγκλειστους και συγγενών των κρατουμένων κοντά στην πλατεία Ταξίμ. Η αστυνομία επενέβη απαγόρευσε στους διαδηλωτές να αναγνώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας και συνέλαβε 40 άτομα.

    Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντόλου μετέδωσε ότι αστυνομικοί συνέλαβαν άλλα 15 άτομα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν μέλη αριστερών κομμάτων.

    Οι κρατούμενοι και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αντιτίθενται στις αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα και υποστηρίζουν ότι με τη μεταφορά τους σε μικρά κελιά οι φυλακισμένοι είναι πιο ευάλωτοι σε βασανιστήρια και κακοποιήσεις, καθώς δε θα έχουν καμία επικοινωνία με τους συγκρατούμενούς τους.

    [07] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΟΚΑΪΝΗΣ

    Αθήνα, 26 Αυγούστου 2000 (19:23 UTC+2)

    Διεθνές κύκλωμα διακίνησης κοκαΐνης εξάρθρωσε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος σε συνεργασία με τις αρχές Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ και τις αρχές της Βενεζουέλας. Μετά από έρευνες επτά μηνών συνελήφθησαν 19 άτομα μεταξύ αυτών και 7 Ελληνες που φέρεται ότι διακινούσαν την κοκαϊνη με πλοία από τις ακτές της Βενεζουέλας στη Δυτική Ευρώπη.

    Εχουν ήδη κατασχεθεί 8 τόνοι κοκαϊνη, όπλα, 7 ξένα σκάφη και ένα ελληνικής πλοιοκτησίας, με σημαία Μάλτας, το οποίο θεωρείται ότι έκανε τη διακίνηση κοκαϊνης.

    Για την υπόθεση μεταφοράς κοκαϊνης από τη Νότια και την Κεντρική Αμερική προς την Ευρώπη συνελήφθησαν και θα οδηγηθούν τη Δευτέρα στον ανακριτή οι Φίλιππος Μακρής 42 χρόνων πλοιοκτήτης, Ιωάννης Λαιμός 52 χρόνων επιχειρηματίας, Αγγελος Κανάκης 52 χρόνων επιχειρηματίας, Θεόδωρος Φάτσης ναυλομεσίτης, Νίκος Μαυρίδογλου 54 χρόνων ναυλομεσίτης και Κωνσταντίνος Αθανασίου πλοίαρχος Πολεμικού Ναυτικού.

    Ως οργανωτής της μεταφοράς των ναρκωτικών φέρεται ο πλοιοκτήτης Ηλίας Λαιμός 53 χρόνων, ο οποίος συνελήφθη στη Γαλλία ύστερα από αίτημα των ιταλικών αρχών.

    [08] ΑΚΑΡΠΕΣ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΟΥ Ι. ΣΤΑΜΠΟΛΙΤΣ

    Βελιγράδι, 26 Αυγούστου 2000 (18:27 UTC+2)

    Ακαρπες παραμένουν οι έρευνες της σερβικής αστυνομίας για τον εντοπισμό του πρώην προέδρου της Σερβίας Ιβαν Στάμπολιτς, ο οποίος αγνοείται από χθες το πρωί.

    Η οικογένεια και ο δικηγόρος του Στάμπολιτς, που δήλωσαν χθες την εξαφάνισή του, τόνισαν στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι η αστυνομία διεξάγει εκτεταμένες, αλλά χωρίς αποτελέσματα μέχρι στιγμής έρευνες και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο 64χρονος πρώην ανώτατος αξιωματούχος να απήχθη, ενώ έκανε τζόκινγκ.

    Ο γιος του Στάμπολιτς Βέλικο είπε ότι "μεγάλος αριθμός αστυνομικών με εκπαιδευμένους σκύλους έκαναν έρευνες στο πάρκο, στο οποίο ο Στάμπολιτς εθεάθη τελευταία φορά, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν αποτελέσματα".

    Το σερβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Beta μετέδωσε ότι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία Γίρζι Ντίντσμπιρ εκδήλωσε ενδιαφέρον για την υπόθεση Στάμπολιτς με επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Ζιβάντιν Γιοβάνοβιτς.

    Ο Ιβαν Στάμπολιτς ήταν πρόεδρος της Σερβίας στις αρχές του 1980 και συνέβαλε στην αναρρίχηση του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στην εξουσία.

    Το 1987 απομακρύνθηκε από την πολιτική ζωή της Σερβίας, όταν ο Μιλόσεβιτς στράφηκε εναντίον του και τον επέκρινε ότι εφάρμοζε μετριοπαθή πολιτική στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου.

    Ο Ιβαν Στάμπολιτς ήταν έως το 1997 επικεφαλής της Γιουγκοσλαβικής Τράπεζας για τη Διεθνή Συνεργασία. Κατά καιρούς είχε ασκήσει κριτική στον πρώην προστατευόμενό του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς επιρρίπτοντας του ευθύνες για την επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα.

    Η σύζυγός του απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχει πολιτικό κίνητρο πίσω από την εξαφάνισή του, και επέμεινε ότι είναι ένας απλός πολίτης προσθέτοντας ότι ο σύζυγός της δεν δεχόταν απειλές, ή προειδοποιητικά τηλεφωνήματα.

    Ωστόσο ο δικηγόρος του Νίκολα Μπάροβιτς είπε ότι ο Στάμπολιτς είναι πολιτικό πρόσωπο και πως οτιδήποτε έχει σχέση με αυτόν είναι ένα πολιτικό γεγονός.

    [09] ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΣΕ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΚΑΙ ΑΡΚΑΔΙΑ

    Ιωάννινα, 26 Αυγούστου 2000 (17:36 UTC+2)

    Δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στο μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς στο Νομό Ιωαννίνων, καθώς μετά την ύφεση που παρουσιάστηκε το πρωί, ο αέρας που άρχισε να πνέει από το μεσημέρι προκάλεσε αλλεπάλληλες αναζωπυρώσεις.

    Στο χωριό Γρανιτσοπούλα αναζωπυρώθηκαν οι εστίες της πυρκαγιάς με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να συγκεντρωθούν στην κεντρική πλατεία και εξετάζουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν και πάλι το χωριό, αν κριθεί αναγκαίο.

    Στο μεταξύ και στο μέτωπο της πυρκαγιάς στην Αρκαδία, στο όρος Μαίναλο υπήρξε νέα αναζωπύρωση και μία νέα εστία, στην περιοχή ανάμεσα στα χωριά Χρυσοβίτσι και Μαντινέικα. Οι κάτοικοι του χωριού Χρυσοβίτσι κατευθύνθηκαν προς το μέτωπο της πυρκαγιάς, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή του όρους και δεν μπορεί κανείς να πλησιάσει. Αμεση ήταν η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων και στην περιοχή δύο ελικόπτερα πραγματοποιούν ρίψεις νερού.

    Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνει ο ισχυρός άνεμος που πνέει από το απόγευμα.

    [10] ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΠΙΘΑΝΗ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΤΟΥ ΣΙΔΝΕΫ

    Σίδνεϋ, 26 Αυγούστου 2000 (17:03 UTC+2)

    Οι αστυνομικές αρχές της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσαν ότι αποκάλυψαν πιθανή συνωμοσία για την ανατίναξη πυρηνικού αντιδραστήρα στο Σίδνεϋ κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά αξιωματούχοι της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας προσπάθησαν να μειώσουν τη σημασία της σοβαρότητας της απειλής.

    Η είδηση προκάλεσε σοκ στο Σίδνεϋ, ενώ οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ο κίνδυνος για μία τέτοια επίθεση είναι μικρός και ότι δεν υπάρχει πραγματική απειλή. Ο πυρηνικός αντιδραστήρας βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα έξω από το Σιδνεϋ, ενώ όπως εικάζεται την ενέργεια θα επιχειρούσαν Αφγανοί μετανάστες. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία σύλληψη που να σχετίζεται με την υπόθεση, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής όπου βρίσκεται ο αντιδραστήρας ζήτησαν το άμεσο κλείσιμό του, κάτι που απέρριψαν οι αρχές.

    Σημειώνεται ότι στο Σίδνεϋ ζουν περίπου 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι, αλλά αναμένεται να φτάσει άλλο ένα εκατομμύριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα διαρκέσουν από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι την 1η Οκτωβρίου.

    [11] Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ

    Φλώρινα, 26 Αυγούστου 2000 (16:00 UTC+2)

    Για τις θερμές εκδηλώσεις που συνάντησε ο Αρης Σπηλιωτόπουλος στη Φλώρινα τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι και ο βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας έδωσε την εξής απάντηση:

    "Σε κάθε περίπτωση υπάρχει το απαιτούμενο κουράγιο για να προχωρήσουμε μπροστά για ένα νέο ξεκίνημα της Ν.Δ. και για ένα ποιοτικό άλμα που έχει ανάγκη ο τόπος".

    Ο βουλευτής της Ν.Δ. Νίκος Κορτσάρης δήλωσε ότι ο Άρης Σπηλιωτόπουλος έδωσε εξετάσεις και πέτυχε στο πόστο του, ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Λιάνης επισήμανε ότι ο Αρης Σπηλιωτόπουλος δέχθηκε πέραν του δέοντος επιθέσεις και για αυτό του συμπαρίσταται.

    [12] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗ ΖΩΝΤΑΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Φλώρινα, 26 Αυγούστου 2000 (15:59 UTC+2)

    "Σε περιοχές σαν τη Φλώρινα βλέπουμε τη ζωντάνια της Ελλάδας", είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής παραλαμβάνοντας από το βουλευτή Φλώρινας Νίκο Κορτσάρη την τιμητική διάκριση που του απένειμε η Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ "Πρέσπες 2000".

    Οπως εξήγησε η παρουσία του στη Φλώρινα έχει ακόμη το μήνυμα ότι η Πολιτεία πρέπει να συμπαρασταθεί στον ακριτικό Νομό, ενώ για τη συνεργασία των δύο βουλευτών, του Γιώργου Λιάνη από το ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Κορτσάρη από τη Ν.Δ. σχολίασε ότι "αυτή αποδεικνύει πως μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις, αλλά μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά και αυτό συμβαίνει στη Φλώρινα".

    [13] ΝΟΡΒΗΓΟΣ ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΜΥΣΤΙΚΟΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΣΚ

    Μόσχα, 26 Αυγούστου 2000 (15:57 UTC+2)

    Νορβηγός ναύαρχος, ο οποίος ηγήθηκε των προσπαθειών διάσωσης των 118 μελών του πληρώματος του ρωσικού υποβρυχίου Κουρσκ, κατηγόρησε τις ρωσικές αρχές για "ανικανότητα" επιτήρησης της επιχείρησης, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

    Ακόμη ανέφερε ότι πιθανώς να υπήρξε μία βίαιη έκρηξη που προκάλεσε καταστροφή στο υποβρύχιο, απορρίπτωντας έτσι το σενάριο που υποστηρίζει η Μόσχα ότι το Κουρσκ συγκρούστηκε με ξένο πλοίο.

    Αναφερόμενος στην επιχείρηση διάσωσης, δήλωσε ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι που ήταν υπεύθυνοι για την επιχείρηση διακατέχονταν από υπερβολική μυστικοπάθεια αλλά και ανικανότητα, με αποτέλεσμα κάθε μέλος της ομάδας του να είναι υποχρεωμένο να εργάζεται κάτω από αυστηρή επιτήρηση, ενώ οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες δεν γνώριζαν πρακτικά τι έπρεπε να κάνουν.

    Ο Νορβηγός ναύαρχος πρόσθεσε ότι οι δύτες του δεν κατάφεραν να προσδιορίσουν τι ακριβώς συνέβη στο υποβρύχιο, εξαιτίας της περιορισμένης ελευθερίας στις κινήσεις τους, οι οποίες επιβλήθηκαν από τους Ρώσους.

    [14] ΜΩΡΟ ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΑΠΟ ΔΑΓΚΩΜΑΤΙΕΣ ΠΟΝΤΙΚΟΥ

    Βουκουρέστι, 26 Αυγούστου 2000 (15:30 UTC+2)

    Ενα κοριτσάκι δύο μήνων έχασε τη ζωή του στο Ντμποροσλοβένι, βόρεια της Ρουμανίας, από δαγκώματα ποντικού, σύμφωνα με πληροφορίες των αστυνομικών αρχών.

    Η μητέρα άφησε το μωρό μόνο στο σπίτι για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, και όταν επέστρεψε διαπίστωσε ότι το πρόσωπο και τα χέρια του ήταν καλυμμένα από δαγκωματιές ποντικού.

    Το μωρό ξεψύχησε λίγο αργότερα, ενώ η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα και εξετάζει το ενδεχόμενο κατηγοριών για αδιαφορία στους γονείς.

    [15] ΠΛΟΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΣΠΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΞΕΠΕΜΨΕ ΣΗΜΑ SOS

    Μόσχα, 26 Αυγούστου 2000 (15:30 UTC+2)

    Πλοίο άγνωστης προέλευσης έστειλε σήμα κινδύνου σήμερα από την Κασπία Θάλασσα, αλλά οι αρχές δεν μπόρεσαν να το εντοπίσουν, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές της Ρωσίας στην περιοχή του Καυκάσου.

    Το σήμα ελήφθη τις μεσημβρινές ώρες στο βόρειο τμήμα της Κασπίας, ενώ ο στρατός εκτιμά ότι εστάλη από πλοίο που κινδυνεύει περίπου 30 ναυτικά μίλια από το νησί του Καζακστάν, ωστόσο, έρευνες ελικοπτέρου και της ρωσικής ακτοφυλακής δεν απέφεραν αποτελέσματα.

    [16] Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

    Αθήνα, 26 Αυγούστου 2000 (14:34 UTC+2)

    Εκτακτα μέτρα για την ανακούφιση των ανθρώπων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, εξήγγειλε σήμερα η Υπουργός Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου. Η κ.Παπανδρέου είπε ότι θα ληφθούν και πρόσθετα μέτρα για τις πυρκαγιές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υστέρησε ο κεντρικός σχεδιασμός του πυροσβεστικού σώματος, για την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας.

    Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, χαρακτήρισε τις επιχερήσεις της δασοπυρόσβεσης ως πολεμικές. Τόνισε ότι ο καιρός βοηθά στην εξάπλωση των πυρκαγιών, όπως και σε όλη τη νότια Ευρώπη, όπου οι μηχανισμοί πυρόσβεσης έχουν καταρρεύσει και πρόσθεσε ότι ξεσπούν κάθε μέρα κατά μέσο όρο 100 καινούργιες πυρκαγιές.

    Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Παναγιώτης Φούρλας, υπογράμμισε ότι αν και ο καιρός βοηθήσει, αύριο οι πυρκαγιές στα Ιωάννινα και την Αρκαδία θα έχουν τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

    [17] ΝΑΥΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΚΩ

    Κως, 26 Αυγούστου 2000 (14:34 UTC+2)

    Τουρκικό σκάφος με 32 λαθρομετανάστες που επρόκειτο να τους αποβιβάσει στις ακτές της Κω, ναυάγησε τα ξημερώματα, ενώ ξεκίνησαν έρευνες της τουρκικής ακτοφυλακής με τη συνδρομή ελληνικών σκαφών και ελικοπτέρου για τον εντοπισμό των ναυαγών.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία των ελληνικών αρχών, τουρκικό σκάφος που μετέφερε λαθρομετανάστες από την Τουρκία στην Κω ανατράπηκε ενώ βρισκόταν στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας.

    Από τους 32 λαθρομετανάστες που κατάγονται από το Αφγανιστάν, το Ιράν και το Ιράκ διασώθηκαν μόνο έξι, τα συνεργεία διάσωσης ανέσυραν δύο νεκρούς, ενώ οι υπόλοιποι 24 αγνοούνται.

    Ανάμεσα στους διασωθέντες είναι ο Τούρκος καπετάνιος δουλέμπορος, ο οποίος συνελήφθη και δήλωσε ότι είχε παραλάβει τους λαθρομετανάστες από την Αλικαρνασό με προορισμό την Κω.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων, κάθε χρόνο περνούν απο τα τουρκικά παράλια περίπου 10.000 οικονομικοί μετανάστες.

    [18] ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΝΕΩΝ

    Κατερίνη, 26 Αυγούστου 2000 (14:33 UTC+2)

    Υπογράφηκε το μεσημέρι η προγραμματική σύμβαση για το Φεστιβάλ Βαλκάνιων Νέων που πραγματοποιείται στο κάμπινγκ Σκοτίνας Πιερίας.

    Ο υπουργός Πολιτισμού Θόδωρος Πάγκαλος κατά την υπογραφή της συμβάσεως υπογράμμισε την βαρύτητα του θεσμού αυτού για τους λαούς των Βαλκανίων που έχουν έναν κοινό πολιτισμό, όπως είπε, ο οποίος θα πρέπει να διαδοθεί στην Ευρώπη. "Η νεολαία, είπε χαρακτηριστικά, δεν είναι για να σκοτώνεται αλλά για να δημιουργεί και να ονειρεύεται. Υπογράφουμε αυτή τη σύμβαση με την ευχή τα ερχόμενα χρόνια να ενδυναμωθεί και να αγκαλιάσει περισσότερους νέους από την περιοχή των Βαλκανίων".

    Το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης στηρίζει την ουσιαστική αυτή προσπάθεια και συνυπογράφουμε τη σύμβαση πιστεύοντας ότι θα την αγκαλιάσουν και θα την υποστηρίξουν εξίσου και όλοι οι Βαλκανικοί λαοί, τόνισε ο υπουργός Γιώργος Πασχαλίδης, λέγοντας ότι αρχικός στόχος είναι η αλληλεγγύη και ο πολιτισμός και μετά η επιχειρηματική δράση.

    Την ευχή και την ελπίδα η προσπάθεια αυτή να έχει συνέχεια και προοπτική εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της Νέας Γενιάς Γιώργος Σικελλίωνας, τονίζοντας ότι με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των υπουργείων και των τριών δήμων Κατερίνης, Λιτοχώρου και Ανατολικού Ολύμπου δίνονται οι εγγυήσεις για τη συνέχιση του θεσμού.

    Μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης οι επίσημοι μεταξύ των οποίων -εκτός των προαναφερθέντων- και ο πρώην Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Ντίμιταρ Ποπόφ, οι Πρέσβεις της Γιουγκοσλαβίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Τουρκίας, ο γενικός Πρόξενος Βουλγαρίας, ο Σεβασμιότατς Μητροπολίτης της πόλης Βίτιν Βουλγαρίας Ντομετιάν, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Ιωακείμ εκπρόσωπος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κίτρους κ. Αγαθόνικου, ο Βουλευτής Πιερίας Παντελής Τσερτικίδής και ο Νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου παρακάθισαν σε γεύμα.

    Μετά το γεύμα ο υπουργός Πολιτισμού Θόδωρος Πάγκαλος παρέδωσε στον πρώην Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Ντίμιτερ Ποπόφ την Ολυμπική (από τη λέξη Όλυμπος) φλόγα της ειρήνης και του πολιτισμού η οποία θα φθάσει οδικώς στη Βουλγαρία.

    Όσον αφορά στο Διαβαλκανικό Συνέδριο των κρατικών τηλεοπτικών σταθμών που πραγματοποιείται παράλληλα με το Φεστιβάλ, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης τόνισε ότι είναι κι αυτό ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση της Διαβαλκανικής συνεργασίας σε πολιτιστικό και όχι μόνο επίπεδο.

    Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ συνεχίζονται και θα ολοκληρωθούν αύριο με την απονομή βραβείων και τιμητικών διακρίσεων στους διαγωνιζόμενους και την τελετή λήξης του Φεστιβάλ.

    [19] ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Η ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Φλω΄ρινα, 26 Αυγούστου 2000 (14:30 UTC+2)

    Θα πάει τελικά στη Φλώρινα η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου, αλλά μόνο και μόνο για τη συνάντηση που θα έχει με τις ομολόγους της από τη FYROM και την Αλβανία και όχι για να παραστεί στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις "Πρέσπες 2000".

    Η παρουσία της κας Παπανδρέου ήταν μέχρι το μεσημέρι αμφίβολη καθώς ήταν αυξημένες οι υποχρεώσεις της στο διϋπουργικό συντονισμό για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Ωστόσο εκτιμήθηκε ότι υπάρχει η χρονική δυνατότητα για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση στις 6 το απόγευμα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας.

    [20] ΠΡΩΤΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΣΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Αυγούστου 2000 (14:05 UTC+2)

    Εφιαλτικές διαστάσεις έχει λάβει πλέον το φαινόμενο των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Από όλες τις χώρες της Μεσογείου που αντιμετωπίζουν κάθε καλοκαίρι παρόμοιο πρόβλημα, η Ελλάδα κατέχει αυτή τη στιγμή τη θλιβερή πρωτιά.

    "Για να μπορέσει κανείς να εκτιμήσει πόσο αποτελεσματική είναι η προσπάθεια για κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, πρέπει να μετρήσει τον χρόνο πρώτης επέμβασης", λέει στο "Έθνος" ο δασολόγος και περιβαλλοντολόγος κ. Σταματόπουλος. "Αν η πρώτη επέμβαση είναι γρήγορη πριν η πυρκαγιά φτάσει στα ψηλότερα δέντρα του δάσους, τότε και η κατάσβεσή της θα είναι πιο εύκολη. Αντίθετα, αν αργήσουμε στην πρώτη επέμβαση, τότε το πιο πιθανό είναι να καταστεί αδύνατη η παρέμβαση με επίγειες δυνάμεις".

    Μόνο το 1998 ο μέσος όρος καμένων δασών στην Ελλάδα ανέβηκε στα 552 στρέμματα ανά πυρκαγιά. Ο λυπηρός αυτός απολογισμός ήταν -σύμφωνα πάντα με τον κ. Σταματόπουλο- παγκόσμιο ρεκόρ και μάλιστα τη στιγμή που οι δαπάνες από την πλευρά της κοινωνίας περίπου πενταπλασιάστηκαν. (Από 6 δισ. περίπου ανέβηκαν στα 32 δισ. για το 1998). Φέτος όλα δείχνουν ότι και το ρεκόρ αυτό καταρρίφθηκε. Προκειμένου να έχει κανείς μια σαφέστερη εικόνα για τις δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, καλό είναι να εξετάσει το τι συμβαίνει στις άλλες προηγμένες δασοπονικά χώρες.

    Η Ισπανία και ο Καναδάς ανήκουν στην κατηγορία των χωρών, στις οποίες, ενώ αυξήθηκε ο αριθμός των πυρκαγιών στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '90, συγκριτικά με την προηγούμενη δεκαετία, μειώθηκε ο μέσος όρος καμένων στρεμμάτων ανά πυρκαγιά. Αυτό σημαίνει πως οι περισσότερες πυρκαγιές έτυχαν αποτελεσματικής αντιμετώπισης.

    Στην Ιταλία η κατάσταση δεν είναι και πολύ διαφορετική. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του κ. Σταματόπουλου, ο αριθμός των πυρκαγιών στα χρόνια 1986-1990 δεν αυξήθηκε σημαντικά από την προηγούμενη δεκαετία και αντίστοιχα αμελητέα ήταν και η αύξηση των καμένων στρεμμάτων ανά πυρκαγιά.

    Την πρωτιά στα λιγότερα καμένα στρέμματα και στις λιγότερες πυρκαγιές κατέχει η Γαλλία. Από το 1975 ως και το 1985 ο αριθμός των πυρκαγιών που έπληξαν ιδιαίτερα την παραμεσόγειο Γαλλία και την Κορσική, δεν υπερέβη τις 5.000, ενώ στην επόμενη πενταετία ο αριθμός αυτός έπεσε στις 4.000.

    Παρ' όλη όμως τη μείωση του αριθμού των πυρκαγιών, ο αριθμός των καμένων στρεμμάτων αυξήθηκε από 380.000 σε 420.000. Στην ίδια κατηγορία με τη Γαλλία ανήκουν και οι ΗΠΑ. Ο αριθμός των πυρκαγιών μετά το 1985 μειώθηκε, αλλά τα καμένα στρέμματα αυξήθηκαν.

    Την περίοδο εκείνη (1975-85) η χώρα μας βρισκόταν συγκριτικά σε καλύτερη μοίρα. Αν και τα στρέμματα της καμένης γης ήταν περισσότερα (περίπου 3 εκατομμύρια) από τις άλλες χώρες, πρέπει να συνυπολογιστεί πως οι χώρες αυτές έχουν τουλάχιστον δυο φορές λιγότερο εύφλεκτα οικοσυστήματα από αυτά της Ελλάδας.

    Σήμερα, όμως, το μέγεθος της καταστροφής είναι τεράστιο, εφόσον μόνο φέτος στην Ελλάδα έχουν καεί μέχρι σήμερα περίπου 2 εκατομμύρια στρέμματα.

    Παρ' όλα αυτά φαίνεται πως διαθέτουμε τον μεγαλύτερο εναέριο στόλο αντιμετώπισης πυρκαγιών. Η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της 22 πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου Καναντέρ, ενώ την ίδια στιγμή η Γαλλία έχει 11, η Ιταλία 13 και η Ισπανία 15. Αεροσκάφη τύπου Πετζετέλ από τις προαναφερθείσες χώρες διαθέτει μόνο η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του κ. Σταματόπουλου.

    [21] ΕΠΑΦΕΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ

    Φλώρινα, 26 Αυγούστου 2000 (13:57 UTC+2)

    Συνοδευόμενος από τον βουλευτή επικρατείας, Άρη Σπηλιωτόπουλο και τη σύζυγό του, Νατάσα, έφθασε στη 1:30 το μεσημέρι στη Φλώρινα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής. Στην είσοδο της πόλης μικρή ομάδα κομματικών στελεχών και νέες με παραδοσιακές ενδυμασίες υποδέχτηκαν τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και του πρόσφεραν λουλούδια. Αμέσως μετά οι βουλευτές Γιώργος Λιάνης του ΠΑΣΟΚ και Νίκος Κορτσάρης της Νέας Δημοκρατίας πρόσφεραν στη Νατάσα Παζαϊτη μια παραδοσιακή ενδυμασία της Φλώρινας για να την καλωσορίσουν στην ακριτική πόλη.

    Αμέσως μετά ο Κώστας Καραμανλής επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Φλώρινας και είχε ολιγόλεπτη συζήτηση, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε με το νομάρχη Παύλο Αλτίνη. Νωρίς το πρωί άγνωστοι πέταξαν στην πόλη φέι-βολάν εναντίον του Άρη Σπηλιωτόπουλου.

    Ωστόσο ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νϊκος Κορτσάρης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Άρης Σπηλιωτόπουλος είναι ο ήρωας της σημερινής εκδήλωσης.

    [22] ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΡΩΣΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΦΩΤΙΑΣ

    Μόσχα, 26 Αυγούστου 2000 (13:56 UTC+2)

    Αεροσκάφος της ρωσικής εταιρίας Aeroflot που είχε αναχωρήσει για την Μπαρτσελονα πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση σήμερα στη Μόσχα μετά από φωτιά που ξέσπασε σε μηχανισμό του.

    Οι 386 επιβάτες και τα 12 μέλη του πληρώματός του αποβιβάστηκαν με ασφάλεια από το αεροσκάφος τύπου Ilyushin 86, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του αεροδρομίου.

    Η φωτιά πιθανώς ξέσπασε σε μία από τις μηχανές του αεροπλάνου, αμέσως μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο της Μόσχας Σερεμετίεβο.

    Ο πιλότος ζήτησε αμέσως άδεια για αναγκαστική προσγείωση, ενώ οι υπηρεσίες εκτάκτων περιστατικών του αεροδρομίου τέθηκαν σε επιφυλακή.

    [23] ΤΟ ΤΑΤΑΡΣΤΑΝ ΕΤΟΙΜΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Μόσχα, 26 Αυγούστου 2000 (13:50 UTC+2)

    Το Ταταρστάν, δημοκρατία της Ρωσίας, ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο να ζητήσει μεγαλύτερη αυτονομία από την ομοσπονδία της Ρωσίας, δέκα χρόνια αφότου ανακήρυξε την ανεξαρτησία τους, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της δημοκρατίας αυτής, Μιντίμερ Σαμίγεφ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Izvestia.

    "Παράλληλα με τα προνόμοια και το ειδικό καθεστώς αναλάβαμε την ευθύνη για την τύχη της δημοκρατίας και του λαού μας και μέσα σε μία δεκαετία δείξαμε ότι είμαστε ισκανοί να κουβαλήσουμε αυτό το φορτίο" είπε ο Σαμίγεφ, προσθέτοντας ότι "τώρα πιστεύουμε ότι μπορούμε να αυξήσουμε την αυτονομία μας, έτσι ώστε η ομοσπονδία να ασχοληθεί μόνο με τα δικά της προβλήματα, κάτι που υποτίθεται ότι έπρεπε να κάνει".

    Το Ταταρστάν, που είναι μία δημοκρατία πλούσια σε πετρέλαιο κοντά στον ποταμό Βόλγα, ανατολικά της Μόσχας, σύμφωνα με τον Σαμίγεφ, κατάφερε μέσα σε δέκα χρόνια να αναπτυχθεί και να διατηρήσει τη φτώχεια σε χαμηλά επίπεδα, σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα. Ακόμη επεσήμανε ότι το 2000 μπορεί να είναι η χρονιά οικονομικής επανάστασης για το Ταταρστάν, εξαιτίας του πλούτου της στο πετρέλαιο, για την εκμετάλλευση του οποίου οι αρχές επεξεργάζονται σημαντικά σχέδια.

    Ωστόσο, το Ταταρστάν είναι επίσης μία από τις 10 περιοχές, σε σύνολο 89 της ομοσπονδίας, που συνεισφέρει περισσότερα στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, από όσα λαμβάνει. Φέτος τα έξοδά της στον προϋπολογισμό της Ομοσπονδίας της Ρωσίας έφτασαν τα 350 εκατομμύρια δολάρια.

    Ο Σαμίγεφ υποστήριξε ότι "επειδή οι χώρες δωρητές ζουν καλύτερα, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να προσφέρουν όλο και περισσότερα έως ότου καταστούν φτωχές" και πρόσθεσε ότι "κανείς δεν μπορεί να καταφέρει να κάνει τη Ρωσία πλούσια από τις φτωχές περιοχές της". Ακόμη ισχυρίστηκε ότι υποστηρίζει την προσπάθεια του Ρώσου πρόεδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, να ενισχύσει τον ομοσπονδιακό έλεγχο στην περιφέρεια, αλλά προειδοποίησε ότι δεν θα έπρεπε να εμπλέκεται με "ιμπεριαλιστές" αξιωματούχους του Κρεμλίνου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 26 August 2000 - 22:28:35 UTC