Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-08-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΟΒΑΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ
  • [02] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΑ
  • [03] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ TANJUG
  • [04] ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΚΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
  • [05] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ 507 Μ/Κ ΤΠ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΒΕΡΕΛΗ
  • [07] Ο ΟΜΙΛΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΙ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
  • [08] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ
  • [09] ΚΑΣΙΑΝΟΦ: ΚΟΙΝΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΡΩΣΙΑΣ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑΣ
  • [10] ΤΟ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [11] ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ
  • [12] Κ. ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ: "ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΩ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΚΡΑΙΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ"
  • [13] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ
  • [14] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: 5,5 ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΣΕ ΚΟΥΡΔΟ ΓΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
  • [15] ΘΑ ΣΕΒΑΣΘΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΛΕΕΙ Ο ΜΕΤΑ
  • [16] Ο ΜΕΛΕΣΚΑΝΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
  • [17] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • [18] ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΣΤΟ ΟΥΡΓΚΙΟΥΠ
  • [19] ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΒΟ Ο Δ. ΚΑΜΑΡΓΙΑΝΝΗΣ
  • [20] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ-ΣΟΛΑΝΑ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ
  • [21] ΑΝΑΒΑΛΟΝΤΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [22] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΟΒΙΤΣ

  • [01] ΣΟΒΑΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

    Παρίσι, 30 Αυγούστου 2000 (16:50 UTC+2)

    Σοβαρή προειδοποίηση για το μέλλον του πλανήτη μας απευθύνει το Παγκόσμιο Ιδρυμα για τη Φύση. Στην τελευταία έκθεσή του για το περιβάλλον, το Ιδρυμα υπογραμμίζει ότι το ένα τρίτο από τους βιότοπους της γης κινδυνεύουν να καταστραφούν μέσα στα επόμενα εκατό χρόνια λόγω της ανησυχητικής αύξησης της θερμοκρασίας.

    Το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αναφέρεται στην έκθεση του Ιδρύματος, θα προκαλέσει τεράστιες αλλαγές στο περιβάλλον με αποτέλεσμα την εν δυνάμει εξαφάνιση αρκετών ειδών αγρίων ζώων και φυτών.

    [02] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΑ

    Αθήνα, 30 Αυγούστου 2000 (15:55 UTC+2)

    Φωτογραφία: Χρηματιστήριο

    Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το Χρηματιστήριο, στην πρώτη ενότητα του οποίου περιλαμβάνονται τα μέτρα για το ΧΑΑ, με σπουδαιότερο από αυτά τη νομιμοποίηση του "αέρα", δηλαδή τη δυνατότητα δανεισμού των επενδυτών από τις χρηματιστηριακές εταιρίες.

    Στο εξής οι ιδιώτες επενδυτές θα μπορούν να προχωρούν στις αγορές μετοχών αξίας ίσης με το μισό χαρτοφυλάκιο που ήδη διαθέτουν, χωρίς να καταβάλουν χρήματα. Ο "αέρας" δεν θα μπορεί να υπερβαίνει σε καμία περίπτωση το 50% της αξίας των μετοχών που διατηρούν οι επενδυτές σε χρηματιστηριακές εταιρίες, καθώς σε αντίθετη περίπτωση οι χρηματιστηριακές αρχές έχουν το δικαίωμα να καλύψουν τη διαφορά, πωλώντας τις μετοχές που ο πελάτης είχε αγοράσει ως αέρα.

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Παναγιώτης Βοϊλης, τόνισε ότι θα ήταν καλό η νομιμοποίηση του "αέρα" να μετατεθεί για λίγο αργότερα, λόγω του κακού χρηματιστηριακού κλίματος και ζήτησε ίσες ευκαιρίες δανεισμού για όλες τις χρηματιστηριακές εταιρίες.

    Στην ίδια ενότητα του νομοσχεδίου θεσπίζονται μέτρα για την εισαγωγή του ειδικού διαπραγματευτή και ορίζονται οι προϋποθέσεις, βάση των οποίων θα μπορούν οι χρηματιστηριακές εταιρίες να εισάγονται στο Χρηματιστήριο.

    Η δεύτερη ενότητα του νομοσχεδίου αναφέρεται στη σύσταση και εισαγωγή στο ΧΑΑ, ειδικών επενδυτικών εταιριών με αποκλειστικό σκοπό την πραγματοποίηση επενδύσεων σε μετοχές πλειοκτητριών εταιριών ή σε μετοχές εταιριών χαρτοφυλακίου holding.

    Τέλος, η τρίτη ενότητα του νομοσχεδίου περιλαμβάνει μία σειρά διατάξεων που αφορούν θέματα απλούστευσης των διαδικασιών αποκρατικοποίησης, με σημαντικότερη τη δυνατότητα του δημοσίου να πουλά ως και το 51% του μετοχικού κεφαλαίου των ΔΕΚΟ.

    [03] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ TANJUG

    Βελιγράδι, 30 Αυγούστου 2000 (20:52 UTC+2)

    Πέθανε σήμερα σε ηλικία 55 ετών ο Γενικός Διευθυντής του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Γιουγκοσλαβίας Τanjug, Ντούσαν Τζόρτζεβιτς.

    Ο εκλιπών, ήταν οικονομολόγος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και διορίστηκε Γενικός Διευθυντής του πρακτορείου το 1988.

    Ο Τζόρτζεβιτς ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα από την γενέτειρα του το Πίροτ στην ανατολική Σερβία. Η Ενωση Δημοσιογράφων Σερβίας του απένειμε το 1999 βραβείο για το δημοσιογραφικό του έργο.

    Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα προς το πρακτορείο Τanjug και την οικογένειά του απέστειλαν το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Γενικός Διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Σπύρος Κουζινόπουλος.

    [04] ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΚΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Βελιγράδι, 30 Αυγούστου 2000 (20:45 UTC+2)

    Αλβανοί δολοφόνησαν τον 62χρονο Μιλίβογιε Κάνκαρας, μέλος του σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και τραυμάτισαν τη γυναίκα του σε επίθεση που σημειώθηκε σε σερβικό χωριό κοντά στο Κοσσυφοπέδιο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

    Οι δράστες έδεσαν τον Κάνκαρας μαζί με τη γυναίκα του Βίσνια και τον πυροβόλησαν στο χωριό Μάρκοβατς, που βρίσκεται στη ζώνη ασφάλειας του Κοσσυφοπεδίου. Η γυναίκα του κατάφερε να φθάσει σε γειτονικό χωριό και να ειδοποιήσει τις αρχές. Ο Κάνκαρας ήταν υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον επόμενο μήνα στη Γιουγκοσλαβία.

    Υπενθυμίζεται ότι η ζώνη ασφάλειας εφαρμόστηκε μετά από σχετική συμφωνία μεταξύ του Βελιγραδίου και του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο του 1999, στο τέλος των νατοϊκών επιχειρήσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας. Μόνο Σέρβοι αστυνομικοί περιπολούν σε αυτήν την "αποστρατικοποιημένη ζώνη", ωστόσο έχουν ήδη σημειωθεί βιαία περιστατικά μεταξύ αλβανών και αστυνομικών σε αυτή τη περιοχή, με θανάσιμα αποτελέσματα

    [05] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ 507 Μ/Κ ΤΠ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Θεσσαλονίκη, 30 Αυγούστου 2000 (20:35 UTC+2)

    Η τελετή αναχώρησης του 507 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού για το Κόσοβο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου στις 10.30 το πρωί στο στρατόπεδο "Καρατάσου".

    Η μετακίνηση, πάντως, του Τάγματος θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες.

    Το Τάγμα θα εγκατασταθεί στις καινούργιες εγκαταστάσεις του στρατοπέδου "ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΡΑΙΟΣ" στην περιοχή Ουρόσεβατς και θα αντικαταστήσει τμήματα που ολοκλήρωσαν την αποστολή τους.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΒΕΡΕΛΗ

    Αθήνα, 30 Αυγούστου 2000 (20:30 UTC+2)

    Η εξεύρεση ιδιώτη επενδυτή συνδέεται άμεσα με το μέλλον της Ολυμπιακής Αεροπορίας, επεσήμανε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Βερελής, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη.

    Ο υπουργός ενημέρωσε τον κ.Σημίτη και για τις εξελίξεις στην αγορά τηλεπικοινωνιών της χώρας, οι οποίες σηματοδοτούνται από την επικείμενη απελευθέρωση της σταθερής τηλεφωνίας, τη χορήγηση τέταρτης άδειας κινητής τηλεφωνίας και την είσοδο της Cosmote στο Χρηματιστήριο.

    Ο κ.Βερελής έκανε επίσης γνωστό ότι τα δύο μεγάλα συγκοινωνιακά έργα της Αθήνας - ο προαστιακός σιδηρόδρομος και το τραμ - θα αποτελούν πραγματικότητα μέχρι το καλοκαίρι του 2004.

    [07] Ο ΟΜΙΛΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΙ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

    Αθήνα, 30 Αυγούστου 2000 (20:13 UTC+2)

    Σε αναπροσαρμογή των βασικών επιτοκίων του για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων σε συνάλλαγμα μέσω Α.Α.Λ προχωράει ο Ομιλος Πειραιώς. Τα επιτόκια για την περίοδο από 1 έως 30 Σεπτεμβρίου θα είναι τα εξής:

    Νόμισμα Βασικό Επιτόκιο (%)

    Νομίσματα ζώνης EURO 6,90

    USD 8,80

    GBP 8,30

    JPY 2,65

    CHF 5,55

    [08] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ

    Λάρνακα, 30 Αυγούστου 2000 (20:11 UTC+2)

    "Ιδιαίτερα χρήσιμη και παραγωγική" χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί στην Αθήνα με την Επιτροπή Συγγενών Ελλαδιτών Αγνοουμένων, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος επέστρεψε το απόγευμα στην Κύπρο ύστερα από διήμερη παραμονή στην Ελλάδα, κατά την οποίαν είχε επαφές με τον Έλληνα ομόλογό του και τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο.

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την άφιξή του, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι οι συγγενείς των αγνοουμένων "και στην Κύπρο και στην Ελλάδα φέρουν ένα σταυρό μαρτυρίου 26 χρόνια και κατανοούν τις προσπάθειες που γίνονται αυτή τη στιγμή".

    MΠΕ-ΚΥΠΕ

    [09] ΚΑΣΙΑΝΟΦ: ΚΟΙΝΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΡΩΣΙΑΣ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑΣ

    Μόσχα, 30 Αυγούστου 2000 (20:08 UTC+2)

    Η Ρωσία θα έχει κοινό νόμισμα με τη Λευκορωσία το 2008, όπως ανακοίνωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετά από σχετική δήλωση του ρώσου πρωθυπουργού Μιχαήλ Κασιάνοφ.

    Οπως δήλωσε ο κ. Κασιάνοφ, αφού πραγματοποίησε συνομιλίες με το συμβούλιο υπουργών της Ενωσης Ρωσίας- Λευκορωσίας, αρχικά θα χρησιμοποιηθεί το ρωσικό ρούβλι και στις δυο χώρες, από το 2005.

    Σημειώνεται ότι οι δυο χώρες υπέγραψαν συμφωνία για την Ενωσή τους στις 26 Ιανουαρίου, ωστόσο αναμένεται ότι η εφαρμογή της θα καθυστερήσει σημαντικά εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές.

    [10] ΤΟ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Βοστώνη, 30 Αυγούστου 2000 (20:04 UTC+2)

    Το Διμηνιαίο αμερικανικό περιοδικό εναλακτικών ειδήσεων "Utne Reader", στο τεύχος του Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2000 δημοσιεύει άρθρο για την ΠΓΔΜ με τίτλο "Ο Μακεδονικός σύνδεσμος".

    Το περιοδικό γράφει ότι παρά το ότι σε όλη την πρώην Γιουγκοσλαβία στο ερώτημα "μπορούμε να μονιάσουμε" η απάντηση είναι "Όχι", στο ίδιο ερώτημα στην πολυεθνική ΠΓΔΜ η απάντηση είναι "Ίσως". Οι γλωσσικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές διαιρέσεις υφίστανται και στην ΠΓΔΜ όσο βαθιές είναι και στην Βοσνία, στην Κροατία και στο Κοσσυφοπέδιο. Τα 2.2 εκατομμύρια κάτοικοι της Δημοκρατίας επίσημα είναι 66% "Μακεδόνες", 23% Αλβανοί, συν Τούρκοι, Σέρβοι, Τσιγγάνοι και άλλες ομάδες. Αλλά άλλοι υπολογισμοί τοποθετούν τους Αλβανοόυς στο 35%, ποσοστό που αυξήθηκε πολύ από την έξοδο των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου στην ΠΓΔΜ που ήρθαν οι πρόσφυγες και είναι άγνωστο πόσοι παρέμειναν. Οι σλαβόφωνοι ορθόδοξοι χριστιανοί ανησυχούν ότι η αύξηση της Αλβανόφωνης μουσουλμανικής μειονότητας θα φέρει τα πάνω κάτω στην ευαίσθητη ισορροπία της χώρας. Από τότε που αποσχίστηκε από την Γιουγκοσλαβία το 1991, η ΠΓΔΜ έχει διατηρήσει την ανεξαρτησία της σε μία υψηλού κινδύνου γειτονιά. Και οι εξωτερικές σχέσεις ανεβάζουν τις εσωτερικές εντάσεις. Πολλοί "Μακεδόνες" έχουν δεσμούς με την Γιουγκοσλαβία ενώ οι Αλβανοί ζουν κοντά στους δικούς συμπατριώτες απέναντι από τα σύνορα με Κοσσυφοπέδιο και Αλβανία. Στην κορυφή του αβέβαιου κοινωνικού οικοδομήματος ταλαντεύεται μια συμμαχία εξίσου ασυμβίβαστων κομμάτων: ενός σούπερ εθνικιστικού "Μακεδονικού" και ενός Αλβανικού. Με έναν τρόπο αξιοθαύμαστο, σημειώνει το περιοδικό "Peace" η ΠΓΔΜ επέζησε χωρίς μεγάλες εκρήξεις εθνικής βίας. Αρκετοί παίχτες είναι υπεύθυνοι γι' αυτό: πολιτικοί ηγέτες, διεθνείς οργανισμοί, μη κυβερνητικές οργανώσεις, ιδιώτες, εκ των οποίων όλοι διαμόρφωσαν έναν τοίχο πρόληψης. Γίνονται προσπάθειες συμβιβασμού των διαφορετικών εθνοτήτων αλλά ένας Γάλλος ανθρωπολόγος, ο Ζιλ ντε Ραπέρ λέει ότι "με το ζόρι συνυπάρχουν οι "Μακεδόνες" με τους Αλβανούς". Αλλά ο επανασχεδιασμός του χάρτη της περιοχής δεν θα λύσει τα εθνικά προβλήματα. Η εφαρμογή του νόμου και ο σεβασμός προς τις μειονότητες μέσα στις σλαβικές κοινωνίες είναι η μόνη εγγύηση διαρκούς ειρήνης, σύμφωνα με το "In These Times". Στόχ ος της Δημοκρατίας, κατά τον πρωθυπουργό της χώρας, είναι η ολοκλήρωσή της μέσα στην Ε.Ε.

    [11] ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ

    Αθήνα, 30 Αυγούστου 2000 (20:03 UTC+2)

    Αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων θα ισχύσουν από σήμερα τα μεσάνυχτα. Συγκεκριμένα η αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης θα είναι 9 δραχμές το λίτρο, στο πετρέλαιο θέρμανσης 8,6 και στις βενζίνες 4 δραχμές περίπου το λίτρο.

    [12] Κ. ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ: "ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΩ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΚΡΑΙΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ"

    Θεσσαλονίκη, 30 Αυγούστου 2000 (20:02 UTC+2)

    Απάντηση στο θόρυβο που δημιουργήθηκε για την παρουσία βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στο μνημόσυνο για τους πεσόντες στο όρος Βίτσι έδωσε σήμερα ο βουλευτής της Α' Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο οποίος καταδίκασε ακραίες καταστάσεις και κάθε μορφή φανατισμού.

    "Αποτίοντας φόρο τιμής σε όλους όσους έδωσαν τη ζωή τους πιστεύοντας σε κάποια ιδανικά και βρέθηκαν στα αντίθετα χαρακώματα σε μία δύσκολη περίοδο της νεώτερης ιστορίας μας παραβρέθηκα στην επιμνημόσυνη δέηση, που εψάλη την Κυριακή 27 Αυγούστου 2000 στο όρος Βίτσι, όπως έχω κάνει πολλές φορές σε ανάλογες εκδηλώσεις μνήμης, που οργανώθηκαν από διάφορους φορείς, οι οποίοι εκπροσωπούν και τις δύο πλευρές της ταραγμένης εκείνης περιόδου", τονίζει σε ανακοίνωσή του.

    Ο βουλευτής της Ν.Δ. επισημαίνει ότι μετά την αποχώρησή του από την επιμνημόσυνη δέηση που ετέλεσαν οι Μητροπολίτες Φλώρινας και Καστοριάς, παρουσία του Νομάρχη Φλώρινας πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ τα απαράδεκτα και ακραία φαινόμενα που συνέβησαν στον ίδιο χώρο.

    Υπογραμμίζει ότι καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή φανατισμού και ακραίων καταστάσεων, όπως οι φασιστικού τύπου εκδηλώσεις που συνέβησαν στο Βίτσι, γεγονότα που αμαυρώνουν και προσβάλλουν το δημοκρατικό πολίτευμά μας.

    "Από τη νεότερη ιστορία διδασκόμαστε ότι πρέπει να αγωνιζόμαστε, ώστε να μην ξαναβιώσει η πατρίδα μας παρόμοιες ταραγμένες και αδελφοκτόνες καταστάσεις. Στον 21ο αιώνα δεν μας ενδιαφέρει να αναβιώσουμε το διχαστικό παρελθόν αλλά, ενωμένοι και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, να ασχοληθούμε με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο τόπος μας", επισημαίνει ο βουλευτής της Ν.Δ.

    [13] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ

    Νέα Υόρκη, 30 Αυγούστου 2000 (19:56 UTC+2)

    Αρχίζει σήμερα στην έδρα του ΟΗΕ η Παγκόσμια Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων, που διοργανώνεται από τη Διακοινοβουλευτική Ενωση σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Εθνη, στην οποία συμμετέχει και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, Σπύρος Κυπριανού.

    Ο κ. Κυπριανού θα προσφωνήσει τη Διάσκεψη την Παρασκευή το πρωί, ενώ αύριο το απόγευμα έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Πρόεδρο του ιταλικού Κοινοβουλίου Λουτσιάνο Βιολάντε και την Πρόεδρο της Διακυβερνητικής Ενωσης Najma Heptulla.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [14] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: 5,5 ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΣΕ ΚΟΥΡΔΟ ΓΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ

    Φραγκφούρτη, 30 Αυγούστου 2000 (19:53 UTC+2)

    Κούρδος που απείλησε να ρίξει ομήρους από το παράθυρο κατά τη διάρκεια της κατάληψης ενός τουριστικού γραφείου της Κένυας στη Γερμανία, καταδικάστηκε σε πεντέμισι χρόνια φυλάκιση από γερμανικό δικαστήριο.

    Ο Κούρδος ήταν μέλος ομάδας 100 κούρδων οι οποίοι εισέβαλλαν στο γραφείο πέρυσι το Φεβρουάριο για να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη του κούρδου ηγέτη Αμπντουλλάχ Οτζαλάν στο Ναϊρόμπι, που είχε γίνει την προηγούμενη μέρα.

    Οι Κούρδοι κράτησαν τους εργαζόμενους του γραφείου ομήρους. Ο κατηγορούμενος απείλησε να ρίξει τους ομήρους από το παράθυρο σε περίπτωση που προσπαθούσαν οι αστυνομικοί να μπουν στο κτήριο.

    Οι δικαστές της υπόθεσης κατέκριναν και τους αστυνομικούς για έλλειψη επαγγελματισμού, οι οποίοι δεν επενέβησαν έγκαιρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

    Σημειώνεται ότι άλλη ομάδα Κούρδων κατέλαβε το ελληνικό προξενείο της Φραγκφούρτης την ίδια μέρα.

    [15] ΘΑ ΣΕΒΑΣΘΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΛΕΕΙ Ο ΜΕΤΑ

    Τίρανα, 30 Αυγούστου 2000 (19:52 UTC+2)

    "Η σημερινή Κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφύγει τις νομικές και οικονομικές ευθύνες που απορρέουν από το μή σεβασμό υπαρχουσών συμβάσεων, ανεξάρτητα του γεγονότος ότι δεν ευθύνεται για την υπογραφή τους", δήλωσε ο Αλβανός Πρωθυπουργός Ιλίρ Μέτα, απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα των ελληνικών επενδύσεων στο Δυρράχιο.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Μέτα και σε ερώτηση σχετικά με τις κατηγορίες ότι τορπιλλίζει τις ελληνικές επενδύσεις στην Αλβανία, δήλωσε:

    "Όσον αφορά τις επιθέσεις εναντίον των ελληνικών επενδύσεων στην Αλβανία, θέλω να τονίσω ότι η αλβανική Κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη την εθνικότητα των επενδύσεων. Για μας έχει σημασία και ενθαρρύνουμε όλες εκείνες τις επενδύσεις που σέβονται το νομικό πλαίσιο της Αλβανικής Δημοκρατίας, που βοηθούν στην οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας. Εμείς δεν ευνοούμε, ούτε και κάνουμε διακρίσεις σε βάρος επενδύσεων ξεκινώντας από την εθνικότητά τους. Σχετικά με τα δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου αυτές τις μέρες, ή με τα δημοσιεύματα μερίδας του αλβανικού Τύπου για τις επενδύσεις μερικών ελληνικών εταιριών στο λιμάνι του Δυρραχίου, θέλω να τονίσω ότι η Κυβέρνηση Μέτα είναι η πρώτη Κυβέρνηση που ενέκρινε σχέδιο της Παγκόσμιας Τράπεζας για την 20ετή τουλάχιστον ανάπτυξη του λιμανιού του Δυρραχίου, το οποίο έχει τεράστια σημασία όχι μόνο για την ανάπτυξη της Αλβανίας αλλά και σημαντικού τμήματος της ΝΑ Ευρώπης μέσω της διάνοιξης του ’ξονα 8. Σχετικά με τις παρερμηνείες του Τύπου επιθυμώ να τονίσω ότι η Κυβέρνησή μου δεν υπέγραψε καμία σύμβαση σε καμία αλβανική ή ξένη εταιρία για αξιοποίηση χώρων του λιμανιού του Δυρραχίου. Πρόκειται για συμβάσεις που κληρονομήσαμε, για νόμιμες συμβάσεις που σημαίνει ότι η σημερινή Κυβέρνηση, ανεξάρτητα του ότι δεν ευθύνεται για την υπογραφή τους, δεν μπορεί να αποφύγει τις νομικές και οικονομικές ευθύνες που έχει το αλβανικό κράτος από το μη σεβασμό τους. Γι' αυτό το θέμα, χωρίς να αμφισβητήσουμε το σχέδιο της Παγκόσμιας Τράπεζας, το οποίο έχει τεράστια σημασία για την ανάπτυξη του λιμανιού του Δυρραχίου, έχει μεγάλη σημασία να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση για όλα τα προγράμματα που έχουν σχέση με την ανάπτυξη του λιμανιού. Η Κυβέρνηση προσπάθησε και προσπαθεί να αποφύγει στο μέγιστο βαθμό τις οικονομικές και νομικές συνέπειες που απορρέουν από την ακύρωση αυτών των συμβάσεων εξ αιτίας του σχεδίου της Παγκόσμιας Τράπεζας. Όλα τα άλλα είναι καιροσκοπισμός".

    [16] Ο ΜΕΛΕΣΚΑΝΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Βουκουρέστι, 30 Αυγούστου 2000 (19:44 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Το κόμμα "Συμμαχία της Ρουμανίας" θα ανακοινώσει το Σάββατο την απόφασή του να κατεβάσει τον Τέοντορ Μελεσκάνου ως υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα τον επόμενο μήνα. Η ανακοίνωση αυτή θα μεταδοθεί και μέσω του Ιντερνετ, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του κόμματος.

    Παράλληλα, θα εγκαινιαστούν και δυο άλλες ιστοσελίδες του κόμματος, το www.melescanu.ro, του κ. Μελεσκάνου, και το www.alianta.ro, η οποία θα προσφέρει πληροφορίες για την ηγεσία του κόμματος στα ρουμανικά και στα αγγλικά.

    [17] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Αυγούστου 2000 (19:39 UTC+2)

    "Η πορεία της ελληνικής οικονομίας. Συμπεράσματα-Προοπτικές", είναι το θέμα εκδήλωσης-ανοιχτής συζήτησης που διοργανώνουν -στα πλαίσια της ΔΕΘ- στη Θεσσαλονίκη οι διοικήσεις της ΓΣΕΕ και του ΕΚΘ.

    Στην εκδήλωση, θα μιλήσουν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος και ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Αβραμόπουλος. Εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων θα απευθύνουν χαιρετισμό, ενώ παρεμβάσεις θα κάνουν οι δημοσιογράφοι Τραϊανός Χατζηδημητρίου, Θανάσης Λιρτογιάνης και Κώστας Καλονιάτης.

    Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί η ετήσια έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

    [18] ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΣΤΟ ΟΥΡΓΚΙΟΥΠ

    Κωνσταντινούπολη, 30 Αυγούστου 2000 (19:37 UTC+2)

    Έλληνες και Τούρκοι κινηματογραφιστές συναντώνται μεταξύ 18-21 Σεπτεμβρίου στο Ουργκίουπ της Καππαδοκίας.

    Το φεστιβάλ αυτό φέρει το όνομα "Η Δράμα είναι τόσο κοντά στο Ούργκιουπ" και οργανώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, από τον Σύνδεσμο Κινηματογράφου ’γκυρας και το Δήμο Ούργκιουπ. Θα παρουσιασθεί στη διάρκειά του στους φίλους του κινηματογράφου πρόγραμμα με ελληνικές ταινίες των Παντελή Βούλγαρη, Φ. Λαμπρινού, Σ. Γοριτσά και Κώστα Καπάκα.

    [19] ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΒΟ Ο Δ. ΚΑΜΑΡΓΙΑΝΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Αυγούστου 2000 (19:31 UTC+2)

    Νέος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) εκλέχθηκε ο Δημήτρης Καμαργιάννης κατά την έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρίας, ενώ τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου καταλαμβάνει ο Γιάννης Μυτιληναίος.

    Ο Δ. Καμαργιάννης μετείχε και στην προηγούμενη σύνθεση του Δ.Σ. και έχει οριστεί από το ελληνικό δημόσιο.

    Γεννήθηκε το 1964 στη Μάνη Διδυμοτείχου. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Giessen στη Γερμανία και αναδείχθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Marburg. Εργάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε γερμανική Τράπεζα στη Φραγκφούρτη, ήταν Project Manager στην εταιρία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών ZENIT Gmbh, γενικός διευθυντής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ειδικός σύμβουλος της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας - Θράκης και ειδικός σύμβουλος στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για Κοινοτικά Θέματα. Μιλάει αγγλικά και γερμανικά.

    Από το εννιαμελές νέο Διοικητικό Συμβούλιο τα πέντε μέλη θα διορίζονται από το κράτος και τέσσερα μέλη από τον Ομιλο Μυτιληναίου.

    [20] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ-ΣΟΛΑΝΑ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ

    Ποντγκόριτσα, 30 Αυγούστου 2000 (19:28 UTC+2)

    Συνομιλίες με τον επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας (ΚΕΠΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χαβιέρ Σολάνα, θα έχει στο Ντουμπρόβνικ, ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, όπως δήλωσαν προεδρικές πηγές στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

    Ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ πραγματοποιεί περιοδεία στο Κοσσυφοπέδιο και στην Κροατία, και αναμένεται ότι θα έχει συνομιλίες με τον Τζουκάνοβιτς αύριο.

    Σημειώνεται ότι το Μαυροβούνιο σκοπεύει να μποϊκοτάρει τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον επόμενο μήνα στην Γιουγκοσλαβία, διαμαρτυρόμενο έτσι κατά των συνταγματικών αλλαγών που εφάρμοσε ο πρόεδρος της χώρας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, και οι οποίες θα μειώσουν την εξουσία της Δημοκρατίας όπως υποστηρίζει ο κ. Τζουκάνοβιτς.

    Σημειώνεται ότι το Μαυροβούνιο κατέφερε να ''συμφιλιωθεί'' με τη Δύση, μετά τις προσπάθειές του να εφαρμόσει οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να ελέγχει την εξωτερική, οικονομική και συνοριακή του πολιτική.

    [21] ΑΝΑΒΑΛΟΝΤΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Αυγούστου 2000 (19:25 UTC+2)

    Την αναβολή αλλά και ακύρωση ορισμένων από τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του Σεπτεμβρίου, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ σε έκτακτη συνεδρίασή του, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 29 Αυγούστου.

    Αντικείμενο της έκτακτης συνεδρίασης, αποτέλεσε το πρόβλημα ρευστότητας που προέκυψε από τη μή έγκαιρη εκταμίευση της προβλεπόμενης επιχορήγησης. Ωστόσο, παρελήφθη ήδη από το Δήμο Θεσσαλονίκης η σχετική επιστολή-διαβεβαίωση του ΥΠ.ΠΟ. για το ποσό της επιχορήγησης ύψους 150.000.000 δρχ.

    Στο μεταξύ το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, προχωρείσ τις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση εκταμίευση του ποσού των 200.000.000 δρχ., σε υλοποίηση της προγραμματικής του σύμβασης με το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΕ. Το θέμα αναμένεται να τεθεί στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Τ.

    [22] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΟΒΙΤΣ

    Νέα Υόρκη, 30 Αυγούστου 2000 (19:21 UTC+2)

    Διεθνείς οργανισμοί που σχετίζονται με τον Τύπο ίδρυσαν ειδική επιτροπή ζητώντας την απελευθέρωση του Σέρβου δημοσιογράφου, Μίροσλαβ Φιλίποβιτς, που κατηγορείται από το Βελιγράδι για κατασκοπεία και διάδοση ψευδών ειδήσεων.

    Η επιτροπή σκοπεύει να "τραβήξει την παγκόσμια προσοχή στην περίπτωση του φυλακισμένου σέρβου δημοσιογράφου και να πιέσει τις σερβικές αρχές να αποσύρουν τις κατηγορίες εναντίον του Φιλίποβιτς, και να αποφυλακιστεί.

    Υπενθυμίζεται ότι ο 49χρονος, δημοσιογράφος της ανεξάρτητης εφημερίδας "Ντάνας" του Βελιγραδίου, και συνεργάτης του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων και του Ινστιτούτου Δημοσιογραφίας για τον Πόλεμο και την Ειρήνη, κατηγορήθηκε από γιουγκοσλάβικο δικαστήριο για κατασκοπεία και για "διάδοση ψευδών ειδήσεων" και καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκιση.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 30 August 2000 - 19:33:20 UTC