Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-08-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [02] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΑΝΟΔΟΣ 3,72% ΣΤΟ ΧΑΑ
  • [03] Ο ΑΠ.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [04] ΧΡ. ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
  • [05] ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ 6 ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ Η ΑΓΚΥΡΑ
  • [06] ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΤΑΝΚΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΤΥΠΟ
  • [07] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΜΟΡΙ ΓΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ
  • [08] ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ
  • [09] ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΡΩΣΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
  • [10] KΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΓΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [11] ΚΥΠΡΟΣ: ΣΥΛΛΗΨΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ ΤΗΣ GREENPEACE
  • [12] ΣΟΦΙΑ: ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΒΑΣΙΛΙΑ ΜΕ ΤΟ VMRO
  • [13] ΝΕΚΡΟΣ ΕΝΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ
  • [14] Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ: ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [15] ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΝΝΕΑ ΙΡΑΝΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΣΑΒΑ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ
  • [16] ΓΙΑ ΑΛΛΟΝ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΟΙ ΔΥΟ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΚΑΝΑΔΟΙ
  • [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΚΑΙ Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟ
  • [18] ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ ΙΣΡΑΗΛ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ
  • [19] Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ε.Τ.Α
  • [20] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
  • [21] ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
  • [22] Ο ΡΟΥΜΑΝΙΚΟΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ
  • [23] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΑΣΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [24] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΚΚΙ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Αυγούστου 2000 (10:38 UTC+2)

    Φωτογραφία: Από την ομιλία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης", κατά την τελετή εγκαινίων της 63ης ΔΕΘ.

    Οι τελευταίες λεπτομέρειες για το λόγο του Πρωθυπουργού που θα εκφωνήσει την 65η ΔΕΘ θα συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής. Ο Κ. Σημίτης θα φτάσει αύριο το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη και στις 8 το βράδυ θα εγκαινιάσει την Εκθεση ενώ στη συνέχεια θα παραστεί στη δεξίωση που θα γίνει προς τιμήν του, στους χώρους του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.

    Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στα εγκαίνια θα επισημάνει πως η φετινή διοργάνωση της ΔΕΘ αντικατοπτρίζει πάντα την οικονομική πρόοδο της Ελλάδας που συμπίπτει με μία μεγάλη ιστορική στιγμή, την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ.

    Θα υπογραμμίσει επίσης ότι η φετινή ΔΕΘ εκφράζει την πετυχημένη πορεία της ελληνικής οικονομίας και αποδεικνύει την ανταγωνιστικότητά της καθώς και την ποιότητα των εκτιθέμενων ελληνικών προϊόντων.

    Ο Πρωθυπουργός θα δώσει ακόμη έμφαση στο νέο αναβαθμισμένο ρόλο της Θεσσαλονίκης ως εμπορικού και βιομηχανικού κόμβου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Βαλκανικές χώρες, καθώς και στη δυναμική που διαθέτει η πόλη να εξελιχθεί σε οικονομική και πολιτιστική πρωτεύουσα της ευρύτερης περιοχής.

    Το Σάββατο ο κ. Σημίτης θα επισκεφθεί το Εθνικό Κέντρο Τεχνολογικής Ανάπτυξης, θα συναντηθεί με φορείς της πόλης και θα παρακαθίσει σε γεύμα με κομματικά στελέχη και βουλευτές από τη Μακεδονία και τη Θράκη.

    Το βράδυ στο καθιερωμένο δείπνο θα εκφωνήσει ομιλία με οικονομικό περιεχόμενο και στη συνέχεια θα συναντηθεί με μέλη δημοτικών συμβουλίων και με αριστεύσαντες μαθητές.

    Στην ομιλία του θα υπογραμμίσει την ανάγκη να θωρακιστεί η οικονομία και η κοινωνία όπως και να προωθηθούν βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις ώστε να γίνει ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία διεθνώς και να καταστεί ικανή να παράσχει απασχόληση στα ευπαθή στρώματα του πληθυσμού.

    Την Κυριακή ο κ. Σημίτης θα επισκεφθεί τη ΔΕΘ και θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου κατά την οποία θα απαντήσει σε όλες τις απαντήσεις.

    [02] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΑΝΟΔΟΣ 3,72% ΣΤΟ ΧΑΑ

    Αθήνα, 31 Αυγούστου 2000 (14:40 UTC+2)

    Φωτογραφία: Χρηματιστήριο

    Ένεση αισιοδοξίας για τους επενδυτές αποτέλεσε η σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑΑ, καθώς ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε με εντυπωσιακά κέρδη, της τάξης του 3,72% επιστρέφοντας στο θετικό πρόσημο μετά τις αρνητικές επιδόσεις των προηγούμενων έξι ημερών.

    Ειδικότερα, ο Γ.Δ.Τ ενισχύθηκε σήμερα κατά 127,51 μονάδες και τερμάτισε στις 3.557,15, καθώς το επίπεδο στήριξης των 3.500 μονάδων, που χτες διασπάστηκε προς τα κάτω, επέδειξε σήμερα ισχυρές αντιστάσεις. Αυξημένος ήταν και ο όγκος των συναλλαγών, που ξεπέρασε τα 101,8 δισ. δρχ.

    Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν οι τίτλοι της παράλληλης αγοράς, με αποτέλεσμα ο επιμέρους δείκτης να κλείσει στο +7,40%, ακολουθούμενος από εκείνους των συμμετοχών (+7,39%), των εταιριών επενδύσεων (+6,63%) και των κατασκευαστικών εταιριών (+5,17%).

    Εντυπωσιακές ήταν και οι επιδόσεις των τραπεζικών τίτλων, που κατά μέσο όρο κατέγραψαν κέρδη 4,04%, προκαλώντας χαμόγελα στους κατόχους τους, ιδίως μετά τη χτεσινή "βουτιά" του επιμέρους δείκτη κατά 3,16%.

    Την ανιούσα ακολούθησαν επίσης οι δείκτες των ασφαλειών (+3,33%), των εταιριών leasing (+2,95%), των διάφορων και εμπορικών επιχειρήσεων (+2,67%) και των βιομηχανιών (+2,40%).

    Κατά 3,80% ενισχύθηκε ο δείκτης FTSE/ASE 20 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ εντυπωσιακή άνοδο, της τάξης του 5,05% σημείωσε ο FTSE/ASE MID 40 της μέσης κεφαλαιοποίησης. Τέλος, η συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών -341- κατέγραψε κέρδη, ενώ μόλις 12 έκλεισαν με απώλειες και 17 παρέμειναν αμετάβλητες.

    [03] Ο ΑΠ.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Λονδίνο, 31 Αυγούστου 2000 (11:44 UTC+2)

    O πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, απορρίπτει την πρόταση της ΝΔ περί άμεσης εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, στα πλαίσια της αναθεώρησης του συντάγματος.

    Σε συνέντευξή του στη ραδιοφωνική υπηρεσία του ΒΒC, από τη Νέα Υόρκη όπου συμμετέχει στη Διάσκεψη Προέδρων Εθνικών Κοινοβουλίων, ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι μια αλλαγή στη διαδικασία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας θα σήμαινε την ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος της Ελλάδος.

    "Το πολίτευμα της Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας στο βασικό του πυρήνα έχει την έμμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αμεση εκλογή σημαίνει προεδρικό σύστημα, σημαίνει αλλαγή και της μορφής και του περιεχομένου του πολιτεύματος και αυτό δεν το δυνάμεθα ακόμη και αν θα το επιθυμούσαν, όσοι θα το επιθυμούσαν, ως αναθεωρητική Βουλή", επισήμανε ο κ.Κακλαμάνης και πρόσθεσε: "Οι διατάξεις του Συντάγματος είναι σαφείς. Αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και αποδοχή της άμεσης εκλογής σημαίνει ανατροπή της βασικής αυτής αρχής του δημοκρατικού μας πολιτεύματος".

    Στην ίδια συνέντευξη ο κ.Κακλαμάνης αναφέρθηκε και στο κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Βουλής απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να δεχθεί η ελληνική πλευρά λύση του προβλήματος με βάση το μοντέλο της συνομοσπονδίας, που είναι εδω και καιρό το ζητούμενο για την Τουρκία.

    "Δεν υπάρχει για μας οποιαδήποτε σκέψη, δεν υπάρχει καν λογική σ' αυτή την υπόθεση της συνομοσπονδίας. Αυτή η αναμάσηση των αξιώσεων της τουρκικής πλευράς περί κυρίαρχου τουρκοκυπριακού κράτους και συνομοσπονδίας είναι φυσικό να δημιουργεί κάποια εντύπωση ότι είναι κάτι το οποίο ίσως κάποια στιγμή μπορεί να συζητηθεί", είπε ο κ.Κακλαμάνης, ο οποίος διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι στην Ελλάδα καμία πλευρά δεν θα συζητούσε μια τέτοια λύση.

    [04] ΧΡ. ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 31 Αυγούστου 2000 (13:57 UTC+2)

    Η ανεργία είναι το κεντρικό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα και θα απειλεί για αρκετό καιρό ακόμη τις σύγχρονες κοινωνίες, υπογράμμισε ο πρέοδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος στην ομιλία του κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που έγινε στο ξενοδοχείο "Ηλέκτρα Παλάς".

    Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η ανεργία των νέων, που μαζί με τις γυναίκες πλήττονται περισσότερο, είπε ο Χρ. Πολυζωγόπουλος και πρόσθεσε:"Δεν μπορούμε να μην ανησυχούμε όταν στην Ελλάδα περισσότεροι από 160.000 νέοι και νέες κάτω των 25 ετών είναι άνεργοι, με όλους τους κινδύνους που μπορεί να περικλείει αυτή η ανεργία. Μισό εκατομμύριο επίσημα καταγεγραμμένοι άνεργοι στη χώρα μας είναι σοβαρότατο πρόβλημα και κανείς δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια μπροστά στο απαράδεκτο αυτό εκρηκτικο φαινόμενο".

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση γιατί δεν έλαβε υπόψη προτάσεις της συνομοσπονδίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας και συγκεκριμένα είπε: Οχι μόνο δεν διατέθηκαν οι αναγκαίοι πόροι από τον κρατικό προυπολογισμό, αλλά και τα τεράστια ποσά που διατέθηκαν από το 1ο και το 2ο Κ.Π.Σ. δεν αξιοποιήθηκαν αποτελεσματικά. Ο κρατικός προυπολογισμός δίνει στον ΟΑΕΔ 18,5 δισ. όταν η μισθοδοσία και τα λειτουργικά του έξοδα και μόνο είναι 45 δισ. Επίσης το ΙΚΑ οφείλει 332 δισ. στον ΟΑΕΔ.

    Σε ότι αφορά στον κοινωνικό διάλογο που ξεκίνησε η κυβέρνηση για το εργασιακό, τόνισε ότι η ΓΣΕΕ ανταποκρίθηκε, παρά τις επιφυλάξεις, και διαμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση ότι θα αποτελέσει πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης η επανεξέταση των συστημάτων των εργασιακών σχέσεων. Οι όποιες αλλαγές στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων πρέπει να πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή και τη συναίνεση του μαζικού κινήματος και όχι μονόπλευρα μέσα από νομοθετικές παρεμβάσεις. Η προταση του συνδικαλιστικού κινήματος για 35ωρο χωρίς μείωση αποδοχών είναι από τις σοβαρότερες προτάσεις στο πρόβλημα της ανεργίας ενώ συγχρόνως οδηγεί τις επιχειρήσεις σε ορθολογικότερες μορφές οργάνωσης. Η επιδίωξη μείωσης του κόστους εργασίας με απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και φτηνή, κακοπληρωμένη εργασία δεν διαμορφώνουν συνθήκες βελτίωσης της παραγωγικότητας και μείωσης της ανεργίας.

    Σχετικά με τις επικείμενες αλλαγές της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό σύστημα, επισήμανε ότι οι επιλογές που απαιτούνται για την αναμόρφωση του συστήματος θα πρέπει να έχουν θεσμικό και διαρθρωτικό χαρακτήρα και όχι να αποτελούν επανάληψη των εισπρακτικών και αναποτελεσματικών μέτρων των αρχών της δεκαετίας του 1990.

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος ζήτησε από την κυβέρνηση και όλους τους αρμόδιους παράγοντες, που θα επισκεφθούν τη ΔΕΘ, να μελετήσουν τις προτάσεις και να υιοθετήσουν τις θέσεις της ΓΣΕΕ.

    Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Εργατουπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, σημείωσε ότι η ανάπτυξη δεν είναι αυτοσκοπός και πρέπει να συνοδεύεται από πολιτικές για την ανεργία και την απασχόληση.

    Παίρνοντας το λόγο ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης τόνισε ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι καλή. 'Εχουμε περάσει το τεστ δεξιότητας με την ισότιμη ένταξη στην ΟΝΕ. Εργασθήκαμε μεθοδικά, λαός και κυβέρνηση, εργαζόμενοι και επιχειρήσεις. Εγιναν θυσίες που πιάσανε τόπο. Η Η Ελλάδα έξω από την ΟΝΕ θα ήταν μια καταστροφική προοπτική. Σήμερα μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο. Κρίνεται η διαρκής ικανότητα της χώρας να σταθεί ισότιμα στα υπερεθνικά σύνολα. Κρίνεται η διατηρησιμότητα των επιτευγμάτων και γι αυτό είναι αναγκαίο ένα δίκτυο διαρθρωτικών αλλαγών. Σταθερός στόχος η ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη".

    Για την ανεργία είπε ότι είναι ένας εφιάλτης για όλους. Σημείωσε ότι ο στόχος των 300.000 θέσεων εργασίας είναι ο πιο σημαντικός μετρήσιμος στόχος αυτής της τετραετίας, ενώ τάχθηκε υπέρ της συνταγματικής κατοχύρωσης του κοινωνικού διαλόγου λέγοντας:"Ο κοινωνικός διάλογος γίνεται με θέσεις και συνθέσεις, χωρίς προειλημμένες αποφάσεις, χωρίς ανελαστικές ανακοινώσεις".

    Χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι των κομμάτων, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γιάννης Μανώλης, ο αναπληρωτής πρόεδρος Αλέκος Καλύβης, ενώ την ετήσια έκθεση παρουσίασε ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, καθηγητής Σάββας Ρομπόλης.

    Παραβρέθηκαν οι βουλευτές Γιάννης Μαγκριώτης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, Γιώργος Ορφανός, ο βουλευτής Επικρατείας Σπύρος Βούγιας και ο ευρωβουλευτής Γιάννης Κουκιάδης.

    [05] ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ 6 ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ Η ΑΓΚΥΡΑ

    Παρίσι, 31 Αυγούστου 2000 (20:53 UTC+2)

    Την αγορά έξι μεταχειρισμένων πολεμικών πλοίων από τη Γαλλία διαπραγματεύεται η Τουρκία.

    Σε σχετικό δημοσίευμά της η γαλλική εφημερίδα "Le Monde" αναφέρει ότι έχουν ήδη αρχίσει οι διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με τη Γαλλία για την αγορά έξι μεταχειρισμένων πολεμικών πλοίων που το γαλλικό ναυτικό έχει αποσύρει από πέρσι.

    Πρόκειται για έξι Avisos A 69 και η αγορά τους από την Τουρκία εντάσσεται στο πλαίσιο συμφωνίας συνεργασίας σε αμυντικά θέματα, που είχαν υπογράψει οι δύο χώρες στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου.

    [06] ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΤΑΝΚΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΤΥΠΟ

    Λονδίνο, 31 Αυγούστου 2000 (20:43 UTC+2)

    Σε ελληνική παραγγελία τεθωρακισμένων ελπίζει η βρετανική εταιρία κατασκευής πολεμικού υλικού Βίκερς όπως τονίζεται σε δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου.

    Συγκεκριμένα οι "Financial Times" δημοσιεύουν σύντομο ρεπορτάζ, στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η Βίκερς εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα κερδίσει ελληνικό συμβόλαιο ύψους 1,2 δισ. λιρών για την πώληση 246 τανκς, αλλά αντιμετωπίζει ισχυρό ανταγωνισμό από τη Γερμανία.

    Το δημοσίευμα αναφέρεται στη συμφωνία της βρετανικής εταιρίας κατασκευής πολεμικού υλικού με τις Βρετανικές Ενοπλες Δυνάμεις για την πώληση 66 τεθωρακισμένων οχημάτων, που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή γεφυρών και το καθάρισμα ναρκοπεδίων.

    Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα "Indepentent" σε δημοσίευμά της με τίτλο "Η Ρολς - Ρόυς εξασφαλίζει παραγγελία τανκς, ύψους 259 εκ. λιρών, από το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, αναφέρει ότι η Βίκερς που έχει αγοραστεί από τη Ρολς - Ρόυς "περιμένει ακόμη να πληροφορηθεί αν κέρδισε συμβόλαιο πώλησης των τανκς Τσάλεντζερ από την ελληνική κυβέρνηση".

    [07] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΜΟΡΙ ΓΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Τόκιο, 31 Αυγούστου 2000 (20:34 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσίρο Μόρι, εξέφρασε σήμερα ελπίδες για τη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία πριν από το τέλος του έτους.

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα μεταβεί στο Τόκιο την Κυριακή, για να συζητήσει με τον κ. Μόρι τη δεκαετή συνοριακή διαμάχη μεταξύ Ρωσίας- Ιαπωνίας.

    Ερωτηθείς αν είναι εφικτή η επίτευξη διμερούς συμφωνίας πριν από τη λήξη της προθεσμίας στο τέλος του έτους, ο κ. Μόρι απάντησε ότι "έχουμε ακόμη τέσσερις μήνες στη διάθεσή μας".

    Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες για τη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας εντός της προθεσμίας, που είχαν θέσει το 1997 ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν και ο τότε πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Ριουτάρο Χασιμότο.

    O.K.

    [08] ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ

    Παρίσι, 31 Αυγούστου 2000 (20:03 UTC+2)

    Οι αρχές των δημόσιων μέσων μεταφοράς του Παρισιού, RATP, ερευνούν τα αίτια που οδήγησαν στον εκτροχιασμό βαγονιού του μετρό στο Παρίσι, κοντά στο σταθμό Notre-Dame-de-Lorette και στον τραυματισμό 24 ατόμων.

    Το BBC μετέδωσε ότι ο πρόεδρος του RATP Ζαν Πολ Μπεγί δήλωσε ότι οι ειδικοί έχουν επικεντρώσει τις έρευνές τους σε τέσσερα σημεία: στην κατάσταση των σιδηροτροχιών, στην πιθανότητα μηχανικής βλάβης, στο ενδεχόμενο σφάλματος του οδηγού και στην ταχύτητα που είχε αναπτύξει ο συρμός.

    [09] ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΡΩΣΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

    Μόσχα, 31 Αυγούστου 2000 (19:59 UTC+2)

    Δεκαπέντε Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι πενήντα τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις στην Τσετσενία την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσαν επίσημες πηγές.

    Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία 2.400 Ρώσοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους από την έναρξη των ρωσικών επιχειρήσεων στην Τσετσενία τον Οκτώβριο του 1999.

    Η Επιτροπή των μητέρων των στρατιωτών αντιτίθεται σε αυτόν τον αριθμό και ισχυρίζεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος.

    O.K.

    [10] KΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΓΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Αυγούστου 2000 (19:57 UTC+2)

    Κατασκηνωτικό πρόγραμμα για ηλικιωμένους παλλινοστούντες υλοποιεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης στα πλαίσια της Κοινωνικής Πολιτικής του αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά την ευαισθησία του στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.

    Το πρόγραμμα υλοποιείται φέτος για πρώτη φορά και περιλαμβάνει δωρεάν 15νθήμερες διακοπές (μεταφορά, διαμονή, διατροφή) στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα για το χρονικό από 1 μέχρι 15 Σεπτεμβρίου.

    Η αποστολή θα αναχωρήσει αύριο το πρωί από το Λευκό Πύργο.

    [11] ΚΥΠΡΟΣ: ΣΥΛΛΗΨΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ ΤΗΣ GREENPEACE

    Λευκωσία, 31 Αυγούστου 2000 (19:49 UTC+2)

    Κύπριοι αστυνομικοί συνέλαβαν 12 μέλη της διεθνούς περιβαλλοντικής κίνησης "Greenpeace", κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, όταν δέθηκαν με αλυσίδες στην κύρια είσοδο του κτιρίου. Οι διαμαρτυρόμενοι κάλεσαν την κυπριακή κυβέρνηση να μην επιτρέψει τη χρήση της χερσονήσου Ακάμα για τουριστική ανάπτυξη.

    Συγκεκριμένα, πέντε Κύπριοι και επτά Βρετανοί, Ολλανδοί και Πορτογάλοι ακτιβιστές της "Greenpeace" συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε αστυνομικό τμήμα, όπου κατηγορήθηκαν για την αναταραχή που δημιούργησαν, για παραβίαση της ειρήνης και παράνομη εισβολή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

    Σημειώνεται ότι περίπου 30 ακτιβιστές της "Greenpeace" έλαβαν μέρος στη διαμαρτυρία, ζητώντας να γίνει η χερσόνησος του Ακάμα προστατευμένος εθνικός κήπος, μετά από εκτιμήσεις οικολόγων ότι η απόφαση της κυβέρνησης σχετικά με την ανάπτυξης της συγκεκριμένης χερσονήσου θα αποτελέσει καταστροφή για την περιοχή.

    [12] ΣΟΦΙΑ: ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΒΑΣΙΛΙΑ ΜΕ ΤΟ VMRO

    Σόφια, 31 Αυγούστου 2000 (18:06 UTC+2)

    Προσχέδιο νόμου για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στη Βουλγαρία επεξεργάζεται το VMRO (Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση), ο ηγέτης της οποίας Κρασιμίρ Καράκατσανοφ ενημέρωσε για το θέμα αυτό τον τέως βασιλιά Συμεών το Β΄ που επισκέπτεται τη χώρα

    Ο κ. Καράκατσανοφ διευκρίνισε πως το προσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφισμάτων στη Βουλγαρία "για κάθε θέμα", συμπεριλαμβανομένου αυτού του πολιτεύματος.

    Μετά από τη συνάντηση με τον Συμεών, που έγινε σε βίλα της τέως βασιλικής οικογένειας στην τοποθεσία "Τσάρσκα Μπίστριτσα", ο ηγέτης του VMRO είπε ακόμη πως συζητήθηκε η κατάσταση στη Βουλγαρία και υπογραμμίστηκε "η ανάγκη επιστράτευσης του δυναμικού του έθνους για διέξοδο από την κρίση".

    Κ.Κ.

    [13] ΝΕΚΡΟΣ ΕΝΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ

    Μόσχα, 31 Αυγούστου 2000 (18:04 UTC+2)

    Νεκρός βρέθηκε ένας από τους 14 συλληφθέντες που κατηγορήθηκαν για το μακελειό στο Κοινοβούλιο της Αρμενίας πέρυσι, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας.

    Το υπουργείο ανέφερε ότι ο Νόραϊρ Ιεγκιαζαριάν βρέθηκε νεκρός στη φυλακή. Ο ίδιος κατηγορήθηκε για συνεργασία με τα άτομα που εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο και σκότωσαν οκτώ ανθρώπους. Η αιτία του θανάτου του παραμένει άγνωστη, ωστόσο το υπουργείο Εσωτερικών εκτιμά ότι ο Ιεγκιαζαριάν πέθανε από ηλεκτροπληξία ή από καρδιακή προσβολή.

    Η δίκη των υπόπτων αναμένεται να ξεκινήσει φέτος το χειμώνα και οι αρχές της Αρμενίας τους κατηγορούν για προδοσία και πραξικόπημα.

    Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των οκτώ θυμάτων ήταν ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Βάζγκεν Σαρκισιάν και η πρόεδρος της Βουλής, Κάρεν Ντεμιρτσιάν.

    [14] Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ: ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 31 Αυγούστου 2000 (18:00 UTC+2)

    Την ανάγκη εφαρμογής μίας νέας περιφερειακής πολιτικής με υποδομές και αυξημένα αναπτυξιακά κίνητρα υπογράμμισε ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Παναγιώτης Ψωμιάδης στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. και της ΑΔΕΔΥ στο ξενοδοχείο "Ηλέκτρα Παλλάς".

    "Για να δημιουργήσουμε την Ελλάδα του αύριο πρέπει να αλλάξει η σημερινή Ελλάδα της παρακμής, της διαφθοράς και της χαμηλής παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας", τόνισε και πρόσθεσε ότι "δεν μπορεί να μην επισημανθεί ότι ο στόχος μας για την ένταξη στην ΟΝΕ επιτεύχθηκε μετά από δύο χρόνια καθυστέρησης που στοίχισαν σημαντικά τόσο στην εθνική οικονομία, όσο και στους πολίτες αυτής της χώρας".

    Τόνισε επίσης ότι χρειάζεται εξυγίανση του Κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης και ότι η κατάργηση των κρατικών μονοπωλίων, η ενίσχυση του ανταγωνισμού και η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, οι νέες τεχνολογίες, η μείωση του δημόσιου χρέους θα πρέπει να είναι πρωταρχικοί στόχοι για τα αμέσως επόμενα χρόνια.

    Ο κ. Ψωμιάδης είπε ότι η αδυναμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε σοβαρή εξυγίανση του Κράτους και του δημόσιου τομέα γίνεται αιτία να μην καρπωθούν οι επιχειρήσεις τα οφέλη της ένταξής μας.

    Ανέφερε ακόμη ότι η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρος Κώστας Καραμανλής προσβλέπουν σε μία ειλικρινή και αμφίδρομη συνεργασία με το εργατικό κίνημα για να ξεπεραστεί η παρατεινόμενη σημερινή οικονομική, ηθική και κοινωνική κρίση.

    [15] ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΝΝΕΑ ΙΡΑΝΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΣΑΒΑ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

    Σαράγιεβο, 31 Αυγούστου 2000 (17:58 UTC+2)

    Οι αρχές της Κροατίας ανακάλυψαν τα πτώματα των εννέα Ιρανών λαθρομεταναστών που έχασαν τη ζωή τους όταν η βάρκα στην οποία επέβαιναν στον ποταμό Σάβα, φυσικό σύνορο Βοσνίας-Κροατίας, αναποδογύρισε. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ, οι αρχές τις Κροατίας ανέφεραν ότι τα πτώματα τεσσάρων ανδρών, τριών παιδιών και δυο γυναικών βρέθηκαν στην πόλη Σλαβόνσκι Μπροντ της χώρας.

    Το δυστύχημα συνέβη αργά τη νύχτα της Δευτέρας κοντά στην πόλη Σρπσκι Μπροντ της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας όταν οι δυο βάρκες, στις οποίες επέβαιναν δέκα λαθρομετανάστες αναποδογύρισαν.

    Ενας επιζών κατάφερε να φθάσει στη στεριά και ανέφερε το συμβάν στις αρχές της Βοσνίας.

    Ο.Κ.

    [16] ΓΙΑ ΑΛΛΟΝ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΟΙ ΔΥΟ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΚΑΝΑΔΟΙ

    Βελιγράδι, 31 Αυγούστου 2000 (17:56 UTC+2)

    Στρατιωτικός δικαστής στο Βελιγράδι αποφάσισε να παραταθεί για ένα ακόμη μήνα η κράτηση των δυο Βρετανών και των δυο Καναδών που συνελήφθησαν από τον σερβικό στρατό στο Μαυροβούνιο, στις αρχές του μήνα.

    Όπως ανακοίνωσε ο δικηγόρος τους, Ιβαν Γιάνκοβιτς, η παράταση της φυλάκισης των τεσσάρων αλλοδαπων αποφασίστηκε διότι ο δικαστής διενεργεί επιπρόσθετες έρευνες.

    Οι τέσσερις συλληφθέντες κρατούνται με τις κατηγορίες της παραβίασης εδαφικής ακεραιότητας της Γιουγκοσλαβίας, οργάνωσης τρομοκρατικής ομάδας και αντίστασης κατά της αρχής.

    Διπλωμάτες της Βρετανίας και του Καναδά στο Βελιγράδι ανέφεραν ότι οι τέσσερις άνδρες δεν έκαναν τίποτα και δεν έκρυψαν την δυσαρέσκειά τους για την απόφαση του δικαστή να παραταθεί η φυλάκιση των αλλοδαπών.

    Ο.Κ.

    [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΚΑΙ Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 31 Αυγούστου 2000 (17:54 UTC+2)

    Στις 7 Σεπτεμβρίου προγραμματίστηκε η συνάντηση ανάμεσα στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, και τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, την οποία ο δήμαρχος θα ενημερώσει για την προσπάθεια να περιέλθει η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης στο δήμο.

    Την επόμενη μέρα, 8 Σεπτεμβρίου, ο κ.Παπαγεωργόπουλος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Συνασπισμού, Νίκο Κωνσταντόπουλο.

    [18] ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ ΙΣΡΑΗΛ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ

    Κάιρο, 31 Αυγούστου 2000 (17:53 UTC+2)

    Οι πρόεδροι της ισραηλινής και της παλαιστινιακής Βουλής θα μεταβούν στο Στρασβούργο στις 5 Σεπτεμβρίου, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση που τους απηύθυνε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Νικόλ Φοντέν.

    Ο πρόεδρος της Κνεσέτ, Αβραάμ Μπερ, και ο πρόεδρος του Νομοθετικού Συμβουλίου της Παλαιστινιακής Αρχής, Αχμέντ Κιουρί, θα μιλήσουν ενώπιον των μελών του Ευρωκοινοβουλίου σε μια κοινή εμφάνιση, την οποία η Νικόλ Φοντέν χαρακτήρισε "πρεμιέρα για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή".

    [19] Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ε.Τ.Α

    Αθήνα, 31 Αυγούστου 2000 (17:53 UTC+2)

    "Η κυβέρνηση για πολλοστή φορά ανακοίνωσε την αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΟΤ, και τώρα από την εταιρία "Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα", την οποία μετά από 7 χρόνια στην κυβέρνηση, όχι μόνο δεν έχει αξιοποιήσει, αλλά δεν έχει ακόμα ούτε καταγράψει, καθώς επίσης και την πραγματοποίηση επενδύσεων τουλάχιστον 150 δισ. δραχμών για τα επόμενα χρόνια". Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και αρμόδιος Τομεάρχης Τουρισμού και Ναυτιλίας, Γιάννης Παπαθανασίου, με αφορμή τις εξαγγελίες του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Χριστοδουλάκη για την Εταιρεία "Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα".

    Ο κ. Παπαθανασίου τόνισε ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε την ίδια στιγμή και τη σύνθεση της νέας διοίκησης της Εταιρείας Ελληνικά Ακίνητα Α.Ε. που δεν πείθει πως είναι σε θέση να υλοποιήσει τέτοια φιλόδοξα σχέδια.

    "Πρόκειται για διοίκηση κομματικών φίλων, χωρίς την απαραίτητη επιχειρηματική εμπειρία, επικεφαλής της οποίας είναι πρόσωπο που ασκούσε μέχρι πρότινος διοίκηση σε άλλη δημόσια επιχείρηση και του οποίου η παραίτηση ζητήθηκε από τον αρμόδιο υπουργό. Προβλέπω πως άλλη μία ευκαιρία για τον τουρισμό μας θα χαθεί", κατέληξε.

    [20] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

    Αθήνα, 31 Αυγούστου 2000 (17:50 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, ο προϋπολογισμός του 2001 και οι προοπτικές μέχρι το 2004 απασχόλησαν τη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, (με διευρυμένη σύνθεση καθώς συμμετείχαν οι υπουργοί Εργασίας και Υγείας) που συνήλθε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, το στίγμα της πολιτικής της Κυβέρνησης θα είναι η ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας και η χώρα μας στοχεύει στο να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης, τουλάχιστον 5% τα επόμενα χρόνια, με τους οποίους θα μπορέσει να πετύχει την πραγματική σύγκλιση και την κοινωνική σύγκλιση.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας τόνισε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να ρίξει το βάρος στο μείζον πρόβλημα της ανεργίας και πρόσθεσε ότι αν συνεχίσουμε μ' αυτό το ρυθμό θα επιτύχουμε την πραγματική κοινωνική σύγκλιση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε.

    Εξάλλου ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι ο προϋπολογισμός του 2001 να τηρήσει όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά τις φορολογικές μειώσεις, την παραπέρα αύξηση του αφορολόγητου ορίου με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών, την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας κατά 5% περίπου και τις αυξήσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ, το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, τα επιδόματα ανέργων και τους συνταξιούχους του ΙΚΑ. Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει ακόμη να εξασφαλίσε ένα πλεόνασμα στο γενικό προϋπολογισμό του 2001.

    [21] ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

    Αθήνα, 31 Αυγούστου 2000 (17:46 UTC+2)

    Τα θέματα της συλλογής υπογραφών για το ζήτημα των ταυτοτήτων αλλά και του μαθήματος των θρησκευτικών συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που ολοκλήρωσε τις εργασίες της για την περίοδο 1999-2000.

    Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος, η Ιερά Σύνοδος διαφωνεί με την εξαίρεση των θρησκευτικών από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ζητά διάλογο με την κυβέρνηση για τα ζητήματα της χριστιανικής αγωγής των νέων και υπογραμμίζει τη σημασία της διδασκαλίας των θρησκευτικών. Στη σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου αποφασίστηκε επίσης να σταλεί στον υπουργό Παιδείας επιστολή στην οποία θα υπογραμμίζεται η σπουδαιότητα του μαθήματος των θρησκευτικών.

    Σχετικά με το θέμα των ταυτοτήτων ο Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος επισήμανε ότι η Εκκλησία προχωρεί στη διαδικασία αυτή και γνωστοποίησε ότι αύριο θα ανακοινωθούν επίσημα οι διαδικαστικές λεπτομέρειες, μετά από ευρεία σύσκεψη των εκπροσώπων όλων των Μητροπόλεων, οι οποίες θα έχουν την ευθύνη της συγκέντρωσης των υπογραφών. Στις 14 Σεπτεμβρίου θα διαβαστεί στους ναούς όλης της χώρας συνοδική εγκύκλιος για να ενημερωθούν οι πιστοί για τη διαδικασία συλλογής υπογραφών.

    Αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Σταθόπουλου στη Βουλή για τον διαχωρισμό της Εκκλησίας από το κράτος με τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Μητροπολίτης Πειραιώς τις χαρακτήρισε προκλητικές. "Ορισμένοι προκαλούν την Εκκλησία", είπε ο κ. Καλλίνικος και ευχήθηκε να μην πληγεί με τον τρόπο αυτό το μεγάλο κόμμα που ίδρυσε ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου.

    Η ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, την οποία ανέγνωσε ο κ. Καλλίνικος, έχει ως εξής:

    "A. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αφού συνεζήτησε διεξοδικά το θέμα του μαθήματος των θρησκευτικών και με αγωνία για τις επιπτώσεις μιας τέτοιας αποφάσεως, απεφάσισε την αποστολή στον Εξοχώτατο κ. Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Συνοδικής Επιστολής, όπου για δεύτερη φορά θα διατυπώνονται οι θέσεις της Εκκλησίας για το θέμα αυτό.

    Συγκεκριμένα η Ιερά Σύνοδος:

    1. Εκφράζει την επιδοκιμασία της στην πρόθεση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για την μείωση του αριθμού των εξεταζομένων μαθημάτων στις Πανελλαδικές εξετάσεις του Λυκείου. Δεν συμφωνεί όμως όπως το μάθημα των Θρησκευτικών θυσιασθεί στο βωμό του μέτρου αυτού.

    2. Επισημαίνει, ότι σύμφωνα προς το άρθρο 2 του Ν. 590/1977 "η Εκκλησία της Ελλάδος συνεργάζεται μετά της Πολιτείας, προκειμένου περί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ως τα της Χριστιανικής Αγωγής της νεότητος...". Ως εκ τούτου οφείλει η Πολιτεία να διαλεχθεί με την Εκκλησία επί του θέματος.

    3. Απαντά στην Υπουργική υπόμνηση "ότι τα Θρησκευτικά ορίστηκαν ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα κατά την τελευταία διετία" και χαρακτηρίζει αυτό ως συλλογιστικό "τέχνασμα" των αρμοδίων εκπαιδευτικών συμβούλων, αφού τα προ διετίας πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας δεν αλλοίωναν την λειτουργία των αναλυτικών προγραμμάτων της Β' και της Γ' Λυκείου, στις οποίες όλα τα μαθήματα εξετάζοντο ισότιμα για την κάλυψη των θεσμοθετημένων σκοπών της Παιδείας, δηλαδή ίσχυαν οι προαγωγικές εξετάσεις από την Β' Λυκείου και οι απολυτήριες από την Γ' Λυκείου με εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα.

    4. Θέτει υπ' όψη του κ. Υπουργού την μεγίστη για τον Ελληνισμό σημασία της διδασκαλίας των Θρησκευτικών σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η Εκκλησία πιστεύει, πως το μάθημα των Θρησκευτικών είναι οργανικό και αναπαλλοτρίωτο στοιχείο της μακραίωνης εθνικής, πνευματικής μας κληρονομίας και ότι συνδέει άρρηκτα τα αγαθά των γνώσεων με την βιωματική εμπειρία της συνέχειας της εθνικής μας συνειδήσεως. Τί Ευρωπαίος θα είναι ο Έλληνας πολίτης, διερωτάται η Ιερά Σύνοδος στην Επιστολή της, σε μία κατά παράδοση χριστιανική Ευρώπη, αν δεν γνωρίζει τί είναι η Αγία Γραφή, ποιό το περιεχόμενο της χριστιανικής πίστεως, τί είναι και γιατί είναι διεσπασμένη η Εκκλησία σε παγκόσμια κλίμακα, τί θετικό προσέφερε ο χριστιανισμός στους λαούς του κόσμου και ποιές υπήρξαν οι μεγάλες κρίσεις στην ιστορική του πορεία, ποιά είναι η σχέση του με τις μονοθεϊστικές και άλλες μεγάλες θρησκείες του κόσμου, ποιά είναι η ιδιαίτερη απάντηση του χριστιανισμού στο περί ήθους ερώτημα, πώς αντέχει στις ιδεολογικές αντιπαραθέσεις δύο χιλιετιών με εντυπωσιακή απήχηση σε όλες τις πτυχές του δημοσίου και του ιδιωτικού βίου των λαών, και ποιά είναι η προσφορά της Ορθοδοξίας, ειδικώτερα στη διαμόρφωση της εθνικής και πνευματικής ταυτότητας και παραδόσεως του λαού μας;

    5. Υπογραμμίζει ότι στη σημερινή συγκυρία που οι Έλληνες άνοιξαν νέους ορίζοντες είναι απαραίτητες οι γνώσεις εκείνες που θα βοηθήσουν τον Έλληνα να κινηθεί σε αυτούς τους ορίζοντες. Την απάντηση στο ερώτημα ποιές είναι οι γνώσεις αυτές, δίδει ο οπουδήποτε γης Απόδημος Ελληνισμός, ο οποίος για να επιβιώσει στους "νέους ορίζοντες" όχι μόνο δεν αποδυνάμωσε, αλλ' αντιθέτως ενίσχυσε τους δεσμούς της πνευματικής του κληρονομίας με την πίστη του, γι' αυτό και πρώτα κτίζει τον Ορθόδοξο Ναό και αμέσως μετά το Σχολείο του σε κάθε Κοινότητα.

    Β. Στην συνέχεια ασχολήθηκε για μια ακόμη φορά με την πορεία του θέματος της μη αναγραφής του Θρησκεύματος στα Δελτία Ταυτοτήτων το οποίο απασχολεί έντονα τον πιστό Ελληνικό Λαό και απεφάσισε:

    1. Να αναγνωρισθεί Συνοδική Εγκύκλιος στον πιστό Ελληνικό Λαό την 14.9.2000. Στην Εγκύκλιο αυτή μεταξύ άλλων επισημαίνεται: "Είναι ενδεχόμενο να ερμηνεύουν μερικοί ως πολιτική πράξη την συλλογή υπογραφών, προκειμένου να ενεργοποιηθεί το άρθρο 44 του Συντάγματος για την διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με την αναγραφή του Θρησκεύματος στα Δελτία Ταυτοτήτων. Αλλά και στην άποψη αυτή έχουμε να αντιτείνουμε, ότι εκτός του ότι είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί, συγχρόνως είμαστε και Έλληνες Πολίτες και γι' αυτόν τον λόγο έχουμε την δυνατότητα να εκφραζόμαστε πάνω σε όλα τα θέματα που μας αφορούν. Άλλωστε δεν νομίζουμε, ότι υπάρχουν πρώτης, δευτέρας και τρίτης κατηγορίας πολίτες, γιατί μια τέτοια διάκριση παραπέμπει στην επικίνδυνη νεοταξική αντίληψη, η οποία προσπαθεί να επιβληθεί στις σύγχρονες κοινωνίες και διακρίνει τάξεις στην κοινωνία, όπως την "ειδικευμένη τάξη" των πολιτών και το λεγόμενο "ζαλισμένο κοπάδι" και προσπαθεί να επιβάλει την "δημοκρατία του θεατή", σύμφωνα με την οποία ο πολύς λαός θα υπακούει απλώς στις αποφάσεις της "τάξης των ειδημόνων". Επίσης είναι γνωστόν, ότι υπάρχει διάκριση μεταξύ κομματισμού και πολιτικής, και επομένως η όλη ζωή της Εκκλησίας, θεωρείται πολιτική, αφού προσδιορίζει την ζωή της πόλης και ασχολείται με τα ανθρωπολογικά και κοινωνικά προβλήματα των ανθρώπων, χωρίς βέβαια να κομματίζεται. Άλλωστε η ταύτιση πολιτικής και κομματισμού είναι πολύ επικίνδυνη, ωσάν να ισχυριζόμαστε ότι πολιτικοί άνθρωποι είναι μόνον όσοι εμπλέκονται σε κομματικές διεργασίες και όχι όσοι ασχολούνται με τα προβλήματα της κοινωνίας. Η Εκκλησία επομένως, εισέρχεται στην κομματιασμένη κοινωνία και την οδηγεί στην εν Χριστώ κοινωνία και ενότητα".

    2. Να αρχίσει αμέσως μετά την ανάγνωση της Εγκυκλίου η συλλογή υπογραφών των Ελλήνων πολιτών οι οποίοι επιθυμούν την διενέργεια δημοψηφίσματος για την αναγραφή ή μη του Θρησκεύματος στα Δελτία Ταυτοτήτων. Ως προς αυτή την απόφασή της η Ιερά Σύνοδος επισημαίνει ότι κατέβαλε κάθε προσπάθεια ώστε με διάλογο να ευρεθεί λύση στο θέμα σύμφωνη με την βούληση της συντριπτικής πλειονοψηφίας του Ελληνικού Λαού. Οι προσπάθειες όμως της Εκκλησίας οι οποίες εχαρακτηρίσθηκαν από σεβασμό στην Ελληνική Πολιτεία, στο Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους αλλά και στην Ελληνορθόδοξη ιδιοπροσωπία του Λαού μας, χωρίς καμία ευθύνη της Εκκλησίας, απέβησαν άκαρπες.

    3. Να καθορισθούν οι λεπτομέρειες του τρόπου συγκεντρώσεως των υπογραφών οι οποίες θα ανακοινωθούν αύριο (1.9.2000) στην σύσκεψη των εκπροσώπων των Ιερών Μητροπόλεων στα Γραφεία της Ιεράς Συνόδου".

    [22] Ο ΡΟΥΜΑΝΙΚΟΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ

    Βουκουρέστι, 31 Αυγούστου 2000 (17:19 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο εθνικός αερομεταφορέας της Ρουμανίας ΤΑROM θα ιδιωτικοποιηθεί τον Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας, Γκιόργκε Ρακάρου.

    Το υπουργείο Μεταφορών της χώρας θα πουλήσει το 49% των μετοχών της εταιρείας και το υπόλοιπο θα δοθεί σε ρουμανικές ετιαρείες και ιδιώτες.

    Ο κ. Ρακάρου ανέφερε ότι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες περιμένουν την ιδιωτικοποίηση της ΤΑROM για να κλείσουν μετά συμφωνίες μαζί της και πρόσθεσε ότι ορισμένες διεθνείς εταιρείες δεν επιχειρούν να κλείσουν συμφωνίες με την ρουμανική εταιρεία καθώς πιστεύουν ότι στα πρώην κομμουνιστικά κράτη η οικονομία επηρεάζεται από την πολιτική ζωή.

    [23] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΑΣΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Βιέννη, 31 Αυγούστου 2000 (17:15 UTC+2)

    Οι εκλογικοί νόμοι βάσει των οποίων θα διεξαχθούν οι γενικές εκλογές στην Γιουγκοσλαβία στις 24 Σεπτεμβρίου δεν συμβαδίζουν με τους διεθνείς κανονισμούς, ανακοίνωσε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

    Οι σερβικοί εκλογικοί νόμοι δίνουν την δυνατότητα για κατάχρηση από πλευράς κυβέρνησης, ανέφερε ο ΟΑΣΕ και τόνισε ότι δεν παρέχουν διαφάνεια στην εκλογική διαδικασία.

    Σε ανακοίνωση του Οργανισμού επισημαίνεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος των εκλογών από παρατηρητές και μέσα ενημέρωσης γιατί οι νόμοι ορίζουν ότι τα αποτελέσματα των εκλογών δεν ανακοινώνονται αμέσως, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε νοθείες.

    Ο.Κ.

    [24] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΚΚΙ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 31 Αυγούστου 2000 (17:13 UTC+2)

    "Οι πολιτικές, πολιτειακές και πνευματικές ηγεσίες μιας χώρας προσφέρουν θετικές υπηρεσίες στο έθνος τους όταν προβλέπουν έγκαιρα και προλαμβάνουν εθνικές παραχωρήσεις και όχι όταν διαπιστώνουν εκ των υστέρων τις αρνητικές συνέπειες μίας εξωτερικής πολιτικής", αναφέρει το ΔΗΚΚΙ σε σημερινή του ανακοίνωση, σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου, Κωστή Στεφανόπουλου, για παραχωρήσεις της Ελλάδας υπέρ της Τουρκίας που δεν απέδωσαν.

    Ακόμη υπενθυμίζει τους "πανηγυρισμούς", μετά την υπογραφή, από την ελληνική κυβέρνηση, της απόφασης του Ελσίνκι, καλώντας τους πολίτες να θυμηθούν "ποιοι στήριζαν αυτούς που πανηγύριζαν για τις δήθεν θετικές εξελίξεις υπέρ της Κύπρου και της Ελλάδας".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 31 August 2000 - 18:40:14 UTC