Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-09-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟ 49% ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΑΠΟΚΟΜΙΣΑΝ ΘΕΤΙΚΕΣ ΓΝΩΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ ΔΕΘ
  • [02] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠ{ΟΥΛΟΣ: ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ
  • [03] ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΣΤΗΝ 65η ΔΕΘ
  • [04] ΕΦΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
  • [05] ΠΑΠΑΖΩΗ: Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΡΟΛΟ
  • [06] ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΕ ΑΥΣΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ
  • [07] ΕΚΠΛΗΞΗ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ
  • [08] ΔΡΑΚΟΝΤΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΙΔΝΕΪ
  • [09] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΟ - ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
  • [10] ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ FLASH MULTIMEDIA
  • [11] ΚΟΥΣΝΕΡ: Ο ΟΗΕ ΔΕ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ - Δ. ΤΣΟΒΟΛΑ
  • [13] Ο Τ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ
  • [14] ΣΦΥΓΜΟΜΕΤΡΗΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ
  • [15] ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [16] ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
  • [17] ΒΕΘ: ΑΚΡΟΒΑΤΟΥΝ ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • [18] Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ
  • [19] ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [20] Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΔΕΘ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
  • [21] ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΡΙΝΑΣ
  • [22] 179 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [23] ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [01] ΤΟ 49% ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΑΠΟΚΟΜΙΣΑΝ ΘΕΤΙΚΕΣ ΓΝΩΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 4 Σεπτεμβρίου 2000 (10:13 UTC+2)

    Το 49,3% των Θεσσαλονικέων αποκόμισε θετικές εντυπώσεις από την ομιλία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στη ΔΕΘ σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας ΚΑΠΑ Research A.E που διενήργησε για λογαριασμό της εφημερίδας "Αγγελιοφόρος"

    Στην ερώτηση "με κριτήριο αυτά που ακούσατε ή διαβάσατε τι εντύπωση σας άφησε η ομιλία Σημίτη;" το 29,6% απάντησε ότι ήταν θετική, το 10,8% ότι ήταν μάλλον θετική, το 24,4% δήλωσε πως η ομιλία του άφησε ουδέτερη εντύπωση, το 22,7% ότι η εντύπωση που αποκόμισε ήταν αρνητική και το 11,4% μάλλον αρνητική.

    Στην έρευνα συμμετείχαν χίλιοι άνδρες και γυναίκες από τη Θεσσαλονίκη άνω των 18 χρόνων που έχουν δικαίωμα ψήφου και άκουσαν τις ομιλίες του κ. Σημίτη ενώ η συλλογή των στοιχείων έγινε χθες και δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "Αγγελιοφόρος".

    [02] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠ{ΟΥΛΟΣ: ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ

    Θεσσαλονίκη, 4 Σεπτεμβρίου 2000 (12:04 UTC+2)

    Μέχρι το τέλος του χρόνου θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη δημιουργία επαγγελματικού στρατού, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, σημειώνοντας ότι σε πρώτη φάση η δύναμη του θα είναι 5.000 και σε τρία χρόνια θα φτάσει τους 15.000.

    Ο υπουργός παρέδωσε το πρωί τα πτυχία σε 42 απόφοιτους της Σχολής Υπαξιωματικών Διοικητικών της Πολεμικής Αεροπορίας (ανάμεσα τους 4 από την Κύπρο και 2 από τη Μολδαβία) στο Σέδες και αμέσως μετά δήλωσε στους δημοσιογράφους:

    "Η αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων γίνεται σε τρία επίπεδα. Το ένα είναι το θέμα της εκπαίδευσης και σύντομα, υπολογίζω μέσα στον επόμενο μήνα, θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στις Ενοπλες Δυνάμεις. Επι πλέον έχουμε τις Σχολές Υπαξιωματικών που προβλέπεται να ανωτατοποιηθούν, να πάνε σε ανώτατη εκπαίδευση τύπου ΤΕΙ και το επόμενο βήμα που θα κάνουμε είναι η ενίσχυση του επαγγελματικού τμήματος των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα εισάγουμε σχετικό νομοσχέδιο μέχρι το τέλος του έτους στη Βουλή με το οποίο θα προβλέψουμε τη δυνατότητα δημιουργίας σώματος επαγγελματία στρατιώτη. Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα στην προβλεπόμενη μείωση της θητείας των οπλιτών να υποκαταστήσει την απώλεια που θα δημιουργηθεί με τη σταδιακή μείωση δύο μήνες κατά έτος από το 2001 μέχρι το 2003, έτσι ώστε η θητεία από τους 18 μήνες να κατέβει στους 12 στο τέλος αυτής της περιόδου".

    -Ερ. Πόσοι θα είναι οι επαγγελματίες στρατιώτες;

    -Απ. Προβλέπουμε γύρω στους 15.000 στρατιώτες συνολικά για την τριετία. Το πρώτο βήμα υπολογίζουμε να είναι γύρω στους 5.000 στρατιώτες, αλλά αυτό θα προσδιοριστεί στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί.

    [03] ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΣΤΗΝ 65η ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 28 Αυγούστου 2000 (12:11 UTC+2)

    Φωτογραφία: Στιγμιότυπο από την επίσκεψη της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στην 64η ΔΕΘ.

    Στις 5.45' το απόγευμα της Παρασκευής 1 Σεπτεμβρίου θα φτάσει στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στις 8 θα εγκαινιάσει την 65η ΔΕΘ στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" και στις 10 το βράδυ θα πααρστεί στην επίσημη δεξίωση στην προβλήτα 1 του λιμανιού. Το πρωί του Σαββάτου θα έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων, το μεσημέρι με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και στις 9.30' το βράδυ θα μιλήσει στο δείπνο με τη συμμετοχή εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων που θα δοθεί στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης". Το πρωί της Κυριακής θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ και στη 1 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης".

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής αναμένεται να φτάσει στη Θεσσαλονίκη το πρωί της επόμενης Παρασκευής 8 Σεπτεμβρίου και θα ακολουθήσει ένα πρόγραμμα επισκέψεων και επαφών με φορείς της πόλης. Στις 8.30' το βράδυ θα δεξιωθεί τα τοπικά κομματικά στελέχη σε αίθουσα του ξενοδοχείου "Μακεδονία Παλάς". Το Σάββατο θα έχει πάλι πρόγραμμα επισκέψεων και στις 9.30' το βράδυ θα μιλήσει για την οικονομία στο δείπνο της ΔΕΘ, στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης", με τη συμμετοχή εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων. Το πρωί της Κυριακής θα περιοδεύσει στην 65η ΔΕΘ και στη 1 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς".

    Για τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον πρόεδρο του ΣΥΝ Νϊκο Κωνσταντόπουλο δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως τα προγράμματα επισκέψεων τους και ως πιο πιθανή μέρα φέρεται η Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου.

    [04] ΕΦΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

    Βελιγράδι, 4 Σεπτεμβρίου 2000 (20:57 UTC+2)

    Στο Βελιγράδι, η σερβική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στα γραφεία του φοιτητικού κινήματος Οτπόρ, που είναι βασικός συντελεστής της αντιπολίτευσης προς τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Στέλεχος του κινήματος είπε ότι τον εμπόδισαν να μπει στο κτίριο αστυνομικοί που είχαν εγκατασταθεί στην είσοδο και του ζήτησαν να τους δείξει τα στοιχεία του. Στη συνέχεια η αστυνομία άρχισε την κατάσχεση εξοπλισμού και εγγράφων.

    Το κίνημα Οτπόρ στηρίζει την αντιπολίτευση διεξάγοντας τη δική του προεκλογική εκστρατεία, με σύνθημα ο Μιλόσεβιτς "Τελείωσε", για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου.

    [05] ΠΑΠΑΖΩΗ: Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΡΟΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 4 Σεπτεμβρίου 2000 (20:50 UTC+2)

    Στην προσπάθεια που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για να γίνει ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη ο κινητήριος μοχλός της ευρωπαϊκής πολιτικής στην περιοχή αναφέρθηκε η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ελισάβετ Παπαζώη κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στα γραφεία του Οργανισμού.

    Η κ. Παπαζώη επισήμανε ότι ο Οργανισμός θα πρέπει να παίξει έναν ευρύτερο ρόλο για τα Βαλκάνια και όχι μόνο για το Κόσοβο.

    "Βεβαίως υπάρχει ανάγκη κάποιων τοπικών επιτροπών που λειτουργούν, όπως για παράδειγμα στην Πρίστινα, αλλά εδώ θα λέγαμε ότι πρέπει να είναι η καρδιά και ο νους της συνολικής πολιτικής της Ευρώπης στα Δυτικά Βαλκάνια", τόνισε.

    "Αυτό επιδιώκουμε, υπήρξε μία συζήτηση ήδη με τον κ. Παπανδρέου και τον Επίτροπο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Κρις Πάτεν", πρόσθεσε.

    Η κ. Παπαζώη είπε ότι θα υπάρξει μία δεύτερη συνάντηση στις 18 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

    "Είναι μία μάχη που δίνουμε και πιστεύω ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα", υπογράμμισε.

    Νωρίτερα η κ. Παπαζώη επισκέφθηκε το Κέντρο Διεθνούς Ευρωπαϊκού και Οικονομικού Δικαίου και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης και ενημερώθηκε για τις δραστηριότητές τους.

    Αναφερόμενη στη βαλκανική και ευρωπαϊκή διάσταση της Θεσσαλονίκης και στις προοπτικές της τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη έχει συγκροτημένους χώρους, αλλά και υπηρεσίες και φορείς και οργανισμούς, οι οποίοι πραγματικά μπορούν να κάνουν αυτή τη σύνθεση της Ελλάδας με τις τρίτες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέσα όμως στα πλαίσια της Ε.Ε., δηλαδή να παίξει ένα ρόλο η Ελλάδα ως κοινοτική χώρα σε αυτές τις συνεργασίες.

    [06] ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΕ ΑΥΣΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ

    Θεσσαλονίκη, 4 Σεπτεμβρίου 2000 (20:37 UTC+2)

    Πρόσκληση έγινε στο διευθυντή Μarketing του ΠΑΟΚ, Γιώργο Τζέτζη, να δώσει σειρά διαλέξεων στου Ολυμπιακούς Αγώνες της Αυστραλίας και στην Ευρώπη.

    Ο διευθυντής Μΰrketing του ΠΑΟΚ και Λέκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο τμήμα των ΤΕΦΑΑ, κ. Τζέτζης, έχει προσκληθεί να δώσει μια σειρά διαλέξεων στο Συνέδριο των Ολυμπιακών Αγώνων του Σύδνεϋ της Αυστραλίας και στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Αθλητικής Διοίκησης στο Σαν Μαρίνο της Ιταλίας σχετικά με την οργάνωση των επαγγελματικών σωματείων της Ευρώπης και της Ελλάδας.

    Με την ευκαρία του ταξιδιού ο Γιώργος Τζέτζης πρόκειται να επισκεφτεί τους συνδέσμους του ΠΑΟΚ της ομογένειας της Αυστραλίας, προκειμένου να αναθερμάνει τις σχέσεις των αποδήμων φιλάθλων του ΠΑΟΚ με την αγαπημένη τους ομάδα. Παράλληλα, θα παρευρεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου αναμένεται να έρθει σ' επαφή με υψηλόβαθμα στελέχη του παγκόσμιου ποδοσφαίρου για την προώθηση του ονόματος του ΠΑΟΚ διεθνώς.

    [07] ΕΚΠΛΗΞΗ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ

    Βουδαπέστη, 4 Σεπτεμβρίου 2000 (20:36 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Ουγγαρίας, Γιάνος Αντερ, εξέφρασε την έκπληξή του όσον αφορά στη θετική στάση του Επίτροπου αρμόδιου για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γκίντερ Φερχόιγκεν, στο θέμα του γερμανικού δημοψηφίσματος, και ταυτόχρονα την ανησυχία του για την έλλειψη στρατηγικής εκ μέρους της ΕΕ στο θέμα της διεύρυνσης.

    "Η δήλωση αυτή δείχνει ότι η ΕΕ δεν έχει ετοιμάσει τη στρατηγική για τη διεύρυνσή της", επισήμανε ο κ. Αντερ, μιλώντας για την υποστήριξη του κ. Φερχόιγκεν για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη Γερμανία με θέμα την είσοδο 13 ακόμη χωρών στην ΕΕ.

    Ο κ. Αντερ πρόσθεσε ότι "η ΕΕ δεν ετοίμασε στρατηγική και δεν υπάρχει συμφωνία σε αυτό το θέμα. Την περιμένουμε ακόμα. Είναι δύσκολο να συνεχίσουμε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις χωρίς αυτή τη στρατηγική".

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Φερχόιγκεν, σε συνέντευξη της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη Γερμανία για το αν θα πρέπει να ενταχθούν οι 13 υποψήφιες χώρες στην ΕΕ.

    [08] ΔΡΑΚΟΝΤΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΙΔΝΕΪ

    Ουάσιγκτον, 4 Σεπτεμβρίου 2000 (20:25 UTC+2)

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της WASHINGTON POST δρακόντια είναι τα μέτρα ασφαλείας στο Σίδνεϊ μετά από υποψίες περί τρομοκρατικής επίθεσης σε πυρηνικό αντιδραστήρα, όπως δημοσιεύθηκαν σε νεοζηλανδική εφημερίδα. Οι δυνάμεις ασφαλείας που έχουν κινητοποιηθεί για την Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ περιλαμβάνουν 5.000 αστυνομικούς, 4.000 στρατιώτες, 4.500 άνδρες ιδιωτικής ασφαλείας, 3.500 εθελοντές, 3.500 πυροσβέστες και προσωπικό εκτάκτων περιστατικών, ενώ άλλοι 1.000 επίλεκτοι κομμάντος του στρατού και του ναυτικού θα βρίσκονται σε επιφυλακή.

    Ο αρχηγός της Αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας δηλώνει ότι το Σίδνεϊ είναι μία ασφαλέστατη πόλη και η αστυνομία είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο, αλλά θα ήταν παράλογο να απορριφθεί πλήρως η πιθανότητα μιας τρομοκρατικής ενέργειας. Η αυστραλιανή αστυνομία συνεργάζεται στενά με τις υπηρεσίες άλλων χωρών, όπως το FBI και την CIA. Το FBI θα στείλει μία ντουζίνα πράκτορες του στο Σίδνεϊ, μερικούς για να παρακολουθήσουν τα μέτρα ασφαλείας, ενόψει των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων του Σώλτ Λέικ Σίτυ το 2002 και τους υπολοίπους ως συνδέσμους με τους Αυστραλούς συναδέλφους τους για ανταλλαγή πληροφοριών, έχοντας πλήρη συναίσθηση ότι οι Αυστραλοί είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Secret Service επίσης θα στείλει έντεκα στελέχη της για να αποκτήσουν εμπειρία από το Σίδνεϊ εν όψει του Σώλτ Λέικ Σίτυ, όπου θα έχει την ευθύνη της αστυνόμευσης.

    Οι Αυστραλοί επίσημοι δεν φοβούνται τόσο τις επιθέσεις μίας από τις γνωστές παγκοσμίως τρομοκρατικές ομάδες, όσο τη δράση ενός "μοναχικού" τρομοκράτη, όπως συνέβησ την Ατλάντα, και ο οποίος ακόμη δεν έχει συλληφθεί.

    Για το λόγο αυτό θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στον έλεγχο θεατών, όχι μόνον στις αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά και σε κάθε δημόσιο χώρο που συνδέεται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Επίσημοι του Σίδνεϊ πιστεύουν ότι το γεγονός ότι οι περισσότεροι αθλητικοί χώροι είναι συγκεντρωμένοι σε μία μικρή κλειστή περιοχή, το Homebush Bay, προσφέρει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, αφού μπορούν να ελεγχθούν θεατές πριν φτάσουν στους αγωνιστικούς χώρους, αλλά ταυτόχρονα η συγκέντρωση μεγάλου πλήθους, που θα μπορούσε να φθάσει και τις 500 χιλιάδες σ' αυτόν τον χώρο, προσφέρει στους επίδοξους τρομοκράτες ένα ιδανικό στόχο.

    Αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο δίλημμα ασφαλείας κατά τον Yoram Schweitzer, αναλυτή του Ινστιτούτου Διεθνούς Πολιτικής κατά της Τρομοκρατίας του Ισραήλ, που συμβουλεύει το Σίδνεϊ για θέματα ασφαλείας.

    Στο Σίδνεϊ δίνεται επίσης προσοχή στην αποτροπή και αντιμετώπιση μίας χημικής βιολογικής ή πυρηνικής καταστροφής, σε αναμενόμενες διαδηλώσεις αυτοχθόνων Aborigines καθώς και όσων επικρίνουν την οικονομική πολιτική των ανεπτυγμένων χωρών, όπως έγινε στο Σηάτλ και στην Ουάσιγκτον.

    Η αστυνομία έχει προειδοποιήσει τους διαδηλωτές ότι δεν θα ανεχθεί διαδηλώσεις χωρίς την άδειά της, που θα δοθεί για περιοχές μακριά από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις και ότι θα επιβάλει πρόστιμα σε όσους θεωρεί ότι ενοχλούν τους θεατές, με αποτέλεσμα οργανώσεις που προωθούν τις ατομικές ελευθερίες να επικρίνουν αυτές τις διατάξεις ως περιοριστικές της ελευθερίας έκφρασης. Η αστυνομία και οι Ολυμπιακοί επίσημοι όμως τις θεωρούν αναγκαία προσωρινά μέτρα για την εγγύηση της δημόσιας ασφάλειας.

    [09] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΟ - ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Σεράγιεβο, 4 Σεπτεμβρίου 2000 (20:22 UTC+2)

    Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών της Κροατο - Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας, Ιβάν Μπάτσακ, λίγες μέρες μετά τη σύλληψη ύποπτων για εγκλήματα πολέμου από αστυνομικούς της Ομοσπονδίας.

    "Ο λόγος για την παραίτησή μου είναι η ανικανότητά μου να πραγματοποιήσω τα καθήκοντά μου", δήλωσε ο κ. Μπάτσακ στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ΑFP.

    Σημειώνεται ότι αυτή η κίνηση έρχεται αφού Κροάτες αστυνομικοί συνέλαβαν τον Ντόμινικ Ιλιάσεβιτς έξω από το Σεράγιεβο την περασμένη εβδομάδα, χωρίς να ενημερώσουν αξιωματούχους της χώρας. Δυο ακόμη Κροάτες συνελήφθησαν την Παρασκευή.

    Τα περιστατικά αποδεικνύουν την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ κομμάτων της Ομοσπονδίας, κατά τη γνώμη του κ. Μπάτσακ, ο οποίος δήλωσε ότι τέσσερις ακόμη αξιωματούχοι του ίδιου υπουργείου παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους για αυτό το λόγο.

    [10] ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ FLASH MULTIMEDIA

    Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2000 (20:19 UTC+2)

    "Επίσημη πρώτη" έγινε για την ηλεκτρονική εφημερίδα της εταιρίας Flash Multimedia στη διεύθυνση www.flash.gr.

    H εφημερίδα θα φιλοξενεί ειδήσεις από την ελληνική και τη διεθνή επικαιρότητα, σύνδεση on line με το χρηματιστήριο και εξειδικευμένη ενημέρωση για την τεχνολογία, την υγεία, τον πολιτισμό.

    Στο flash.gr συμμετέχουν κατά 40% η Iντρασόφτ, κατά 30% ο "Φλας 9.61", κατά 10% η Sportnews και κατά 20% η εταιρία συμμετοχών της Ιντρακομ, Ιντρεπάρ. Η συνολική επένδυση σε πρώτο στάδιο θα φτάσει στα 2.5 δισ.

    Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του ομίλου ΙΝΤΡΑΚΟΜ και διευθύνων σύμβουλος της Flash Multimedia κ. Σωκράτης Κόκκαλης, η εταιρία προσβλέπει στην αξιοποίηση των νέων συνθηκών που θα διαμορφωθούν στο πεδίο της ενημέρωσης, της επικοινωνίας και του εμπορίου.

    Κατά τον κ. Κόκκαλη η στρατηγική της εταιρίας ακολουθεί τον προσανατολισμό των εταιριών που δραστηριοποιούνται στο Internet με ενδιαφέρον για το ηλεκτρονικό εμπόριο και τη διαφήμιση, ενώ αναπτύσσει ένα δίκτυο διανομής της πληροφορίας αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που επιφυλάσσει η ασύρματη δικτύωση.

    [11] ΚΟΥΣΝΕΡ: Ο ΟΗΕ ΔΕ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Πρίστινα, 4 Σεπτεμβρίου 2000 (20:15 UTC+2)

    Ο Μπερνάρ Κουσνέρ, επικεφαλής της διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο δήλωσε ότι η αποστολή του ΟΗΕ στην σερβική επαρχία δεν θα συμμετάσχει στην οργάνωση των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου στη περιοχή αλλά θα περιοριστεί μόνο στο να εξασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών και την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών χωρίς βίαιες συγκρούσεις.

    Ο κ. Κουσνέρ επισήμανε ότι η διοίκηση του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο οργανώνει "πολύ σωστές και δίκαιες δημοτικές εκλογές στις 28 Οκτωβρίου στην επαρχία" και τόνισε ότι ο ΟΗΕ δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές "πρόκληση" της 24ης Σεπτεμβρίου αλλά θα εμποδίσει τα βίαια επεισόδια και θα βοήθησει στην ασφάλεια των πολιτών.

    Ο επικεφαλής της διοίκησης του ΟΗΕ δεν διευκρίνισε ωστόσο ποια θα είναι η στάση του όσον αφορά στους Σέρβους πολιτικούς που θα εισέλθουν στο Κοσσυφοπέδιο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και παρέλειψε να αναφέρει επίσης αν θα φυλάσσονται τα εκλογικά κέντρα και οι κάλπες με τα ψηφοφέλτια.

    Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα η δήλωση Σέρβου αξιωματούχου ότι θα στηθούν κάλπες στο Κοσσυφοπέδιο προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Αλβανών της επαρχίας.

    Ο.Κ.

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ - Δ. ΤΣΟΒΟΛΑ

    Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2000 (20:12 UTC+2)

    Συνάντηση μιας ώρας είχαν σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Υγείας και Πρόνοιας, Αλέξανδρος Παπαδόπουλος με τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρη Τσοβόλα, έπειτα από πρόσκληση του υπουργού, προκειμένου να συζητήσουν για τις αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

    Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Τσοβόλας δήλωσε: "Ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα του κ. Υπουργού, που συνοδεύονταν και από τις προτάσεις, που έδωσε στη δημοσιότητα. Ανταλλάξαμε απόψεις με σοβαρότητα και υπευθυνότητα πάνω σ' αυτό το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, που λέγεται Υγεία".

    "Οι θέσεις οι δικές μας", συνέχισε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, "είναι ότι πρέπει να στηριχτεί από τη Βουλή το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ο δημόσιος χαρακτήρας του και σε καμία περίπτωση να μη γίνει ιδιωτικοποίηση. Πρέπει, επίσης, να ενισχυθεί σημαντικά οικονομικά ο τομέας της Υγείας, ώστε να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες, να διοριστεί, γιατί υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό και να ενισχυθεί και οικονομικά το προσωπικό αυτό, επειδή οι αποδοχές είναι χαμηλές".

    Τέλος, ο Δημήτρης Τσοβόλας κοινωποίησε ότι "επεσήμανε στον κ. Υπουργό το κτιριακό και το ξενοδοχειακό πρόβλημα και στην περιφέρεια, αλλά πολύ περισσότερο, στο κέντρο" και την ανάγκη να ενισχυθεί ο τομέας αυτός.

    Ο κ. Τσοβόλας δήλωσε ακόμα: "Συμφωνούμε να υπάρξουν σωστές ελεγκτικές διαδικασίες, ώστε οι πόροι, που διατίθενται, να πηγαίνουν πραγματικά για την Υγεία και για την εξυπηρέτηση του πολίτη και όχι σε κάποια, ενδεχομένως, ιδιωτικά συμφέροντα, που κάθε μέρα και περισσότερο σφίγγουν τον κλοιό του Ε.Σ.Υ. και του δημόσιου χρήματος".

    [13] Ο Τ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ

    Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2000 (20:10 UTC+2)

    Τις επίσημες θέσεις της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο καθεστώς εργασίας, οι οποίες και θα αποτελέσουν τη βάση των συνομιλιών υπουργείου Εργασίας, ΓΣΕΕ και εργοδοτών, παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης.

    Η πρόβλεψη για διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου σε ετήσια βάση, με σύμφωνη γνώμη εργοδότη - σωματείου, περιλαμβάνεται μεταξύ των νέων προτάσεων.

    Κίνητρο για τους εργαζομένους, προκειμένου να καταστεί περισσότερο ελκυστική η διευθέτηση, αποτελεί η μείωση του ετήσιου βασικού χρόνου απασχόλησης κατά 90-92 ώρες ετησίως -σε εβδομαδιαία βάση από 40 σε 38 ώρες. Οι πρόσθετες ώρες εργασίας που θα προκύψουν από τη διευθέτηση ανέρχονται σε 138 ώρες ετησίως, τις οποίες ο εργοδότης θα "επιστρέφει" στον εργαζόμενο ως άδεια σε περιόδους κάμψης της παραγωγής.

    Αναφορικά με το όριο των ομαδικών απολύσεων, αυτό αναμένεται να διαμορφωθεί στα πέντε άτομα το μήνα για τις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 249 εργαζομένους.

    Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις προτάσεις που παρουσίασε ο κ. Γιαννίτσης, βλέπει θετικά τη μείωση του έμμεσου κόστους εργασίας, αλλά αφήνει το θέμα ανοιχτό στο διάλογο. Στις θέσεις αυτές αναμένεται η απάντηση των συνδικάτων.

    [14] ΣΦΥΓΜΟΜΕΤΡΗΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ

    Ουάσιγκτον, 4 Σεπτεμβρίου 2000 (20:09 UTC+2)

    Η εταιρία Harris Interactive διεξάγει ετησίως σφυγμομέτρηση της αμερικανικής κοινής γνώμης για να διαπιστώσει ποιές χώρες θεωρούνται από τους Αμερικανοόυς: α.- Στενοί σύμμαχοι, β.- Φιλικά διακείμενες αλλά όχι στενοί σύμμαχοι, γ.- Ούτε φιλικές αλλά ούτε και εχθρικές και δ.- Εχθρικές προς τις ΗΠΑ.

    Η τηλεφωνική σφυγμομέτρηση του 2000 έγινε στο διάστημα 10-14 Αυγούστου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1010 ατόμων ανά τις ΗΠΑ και για πρώτη φορά εφέτος προστέθηκαν στον κατάλογο των υπό εξέταση χωρών η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Χιλή.

    Τα αποτελέσματα της σφυγμομέτρησης, που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα, δείχνουν ότι οι Αμερικανοί θεωρούν στενότερους συμμάχους τους τον Καναδά & την Μεγάλη Βρετανία (63%), την Αυστραλία (42%), την Γαλλία (38%), το Ισραήλ (31%), την Γερμανία (29%), Μεξικό (28%) και Ιταλία (27%).

    Ούτε η Ελλάδα, ούτε η Τουρκίαα περιλαμβάνονται στον πίνακα των χωρών για τις οποίες ζητήθηκε η γνώμη των Αμερικανών.

    Η χώρα που θεωρείται εχθρικότερη προς τις ΗΠΑ είναι η Κίνα με δεύτερη την Ρωσία.

    Τα πλήρη στοιχεία της σφυγμομέτρησης της Harris Interactive μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα http://www.harrisinteractive.com/harris poll/#50.

    [15] ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 4 Σεπτεμβρίου 2000 (20:08 UTC+2)

    Στις 10 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθούν στην ΠΓΔΜ εκλογές για την ανάδειξη των αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε 123 Δήμους και το Δήμο των Σκοπίων.

    Σημειώνεται ότι η πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ έχει 5 Δήμους και εκλέγει ξεχωριστά Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο.

    Οπως ανακοινώθηκε οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόροι είναι 1.634.859.

    Η εκλογή των Δημάρχων θα γίνει με το πλειοψηφικό σύστημα και ενδέχεται να διεξαχθεί και δεύτερος γύρος εκλογών, ενώ οι λίστες των δημοτικών συμβούλων που προτάθηκαν με το αναλογικό σύστημα.

    Υποψήφιους Δημάρχους πρότειναν όλα τα κοινοβουλευτικά αλλά και πολλά από τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, υπάρχουν δε και ανεξάρτητοι.

    Μόνο για το Δήμο των Σκοπίων υπάρχουν 8 υποψήφιοι. Προοπτικές εκλογής έχουν μόνο δύο:

    - O σημερινός Δήμαρχος και αρχηγός του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Ρίστο Πένοφ, ο οποίος υποστηρίζεται από την Ενωμένη Αντιπολίτευση, δηλαδή από την Ενωση Σοσιαλδημοκρατών, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Σύνδεσμο για τη Δημοκρατία - μικρό εξωκοινοβουλευτικό κόμμα.

    - Ο Λιούπτσο Νικόλοφσκι ιδιοκτήτης πολλών καταστημάτων και ρεστοράν, ο οποίος δηλώνει ανεξάρτητος, αλλά έχει την υποστήριξη των κυβερνητικών κομμάτων VMRO - DPMNE και Δημοκρατική Εναλλαγή.

    Οι εκλογές της 10ης Σεπτεμβρίου είναι ιδιαίτερα σημαντικές, διότι από δημοτικές έλαβαν το χαρακτήρα του δημοψηφίσματος για την αλλαγή της σημερινής κυβέρνησης.

    Στην αρχή αυτό το υποστήριζαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να το παραδεχθεί τελικά και ο κυβερνητικός συνασπισμός με δήλωση που έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, ο οποίος είπε πως αν η αντιπολίτευση κερδίσει 10% ακόμα και 8% ψήφων είναι έτοιμος να ζητήσει από τη Βουλή τη διενέργεια πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Σε αυτό συνέβαλε και η πρόσφατη αποχώρηση έξι βουλευτών του VMRO - DPMNE, οι οποίοι προσχώρησαν στο νέο VMRO. Το νέο κόμμα διατείνεται ότι είναι πράγματι μεταρρυθμιστικό κόμμα και πιστό στις αρχές του πρωτοϊδρυμένου VMRO. Αρχηγός του νέου κόμματος είναι ο πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας Μπόρις Στοϊμένοφ και στην ηγεσία του βρίσκονται πολλά στελέχη, πρωτεργάτες του VMRO - DPMNE.

    Το γεγονός αυτό ήταν ένα σοβαρό πλήγμα για τον κυβερνητικό συνασπισμό και ιδιαίτερα για το VMRO - DPMNE, το οποίο, ενώ ανέπτυσσε μία ήπια, χαμηλών τόνων προεκλογική εκστρατεία προσπαθώντας να μειώσει τη σημασία των δημοτικών εκλογών, κατέφυγε τώρα σε μέτρα εκβιασμού και βίας.

    Εγιναν απόπειρες λιντσαρίσματος των αποκαλουμένων αποστατών βουλευτών, πετροβολήθηκαν τα σπίτια τους, διώχθηκαν από τις δουλειές οι συγγενείς τους και σημειώθηκε επεισόδιο με δύο τραυματίες, όταν ένας από τους βουλευτές που αποχώρησαν αναγκάστηκε να πυροβολήσει εναντίον δήθεν αγανακτισμένων πολιτών που επιχείρησαν να μπουν στο σπίτι του.

    Τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση προέβη στη λήψη και άλλων μέτρων που καταδικάστηκαν από την κοινή γνώμη. Απειλείται με κλείσιμο ο εκδοτικός οίκος της εφημερίδας "Macedonia Denes" και της εβδομαδιαίας "Denes" για δήθεν φοροδιαφυγή.

    Απειλείται ακόμη με κατεδάφιση το κτίριο, στο οποίο στεγάζεται το τηλεοπτικό κανάλι 5, ιδιοκτησία της οικογένειας Στοϊμένοφ, διότι ανακαλύφθηκε τώρα ότι δήθεν δεν υπάρχει άδεια οικοδόμησης.

    Από την άλλη πλευρά παρατηρείται σοβαρή αναταραχή στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού. Το Δημοκρατικό Αλβανικό Κόμμα του Αρμπέν Τζαφέρι και η Δημοκρατική Εναλλαγή του Βάσιλ Τοπούρκοφσκι δεν συμφωνούν με τον πρωθυπουργό Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι όσον αφορά το ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών.

    Θεωρούν τη σχετική δήλωσή του "παράτολμη" και "απερίσκεπτη" και ζητούν την αναθεώρησή της.

    Η θητεία της σημερινής κυβέρνησης, όπως τονίζουν, λήγει ύστερα από δύο χρόνια.

    Πάντως πολιτικοί παρατηρητές στα Σκόπια εκτιμούν ότι η χώρα δεν πρόκειται να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές οποιαδήποτε και αν είναι τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών.

    Σύμφωνα με το Σύνταγμα μόνο η Βουλή μπορεί να αποφασίσει για την αυτοδιάλυσή της, πράγμα που είναι σχεδόν αδύνατο. Το μόνο που μπορεί να συμβεί, όπως εκτιμούν, είναι να προστεθεί μία ακόμη ανεκπλήρωτη κυβέρνηση του πρωθυπουργού.

    [16] ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

    Βελιγράδι, 4 Σεπτεμβρίου 2000 (20:05 UTC+2)

    Δύο κορυφαία στελέχη του υπερεθνικιστικού "Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος" του Βόισλαβ Σέσελι, παραιτήθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο της Σερβικής Κρατικής Ραδιοηλεόρασης, διαμαρτηρόμενοι για το γεγονός ότι η τηλεόραση αυτή προβάλλει, εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας, μόνο τις δραστηριότητες του "Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας" του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και της "Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς" της συζύγου του Μίρας Μάρκοβιτς.

    Υπενθυμίζεται ότι τα τρία αυτά κόμματα συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό της Σερβίας.

    Οι παραιτηθέντες από το διοικητικό συμβούλιο της Κρατικής Τηλεόρασης, είναι ο Τόμισλαβ Νίκολιτς, υποψήφιος του "Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος" στις προεδρικές εκλογές στην Γιουγκοσλαβία που θα διεξαχθούν στις 24 Σεπτεμβρίου και ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, υπουργός Πληροφοριών της Σερβίας.

    Χθες εξάλλου, η Σερβική Κρατική Τηλεόραση, αποφάσισε νε διακόψει τα διαφημιστικά σποτ του κόμματος του Σέσελι για τις εκλογές, με την αιτιολογία ότι το κόμμα αυτό χρωστά στην τηλεόραση ποσό 700.000 δολαρίων. Οι Νίκολιτς και Βούτσιτς όμως διεψεύσαν τον ισχυρισμό αυτό των υπευθύνων της Κρατικής Τηλεόρασης και έκαναν λόγο για συντονισμένη επιχείρηση φίμωσης του κόμματος τους από τα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

    Τέλος, πριν μερικές ημέρες ο Βόισλαβ Σέσελι είχε κατηγορήσει την σερβική αστυνομία, ότι εμποδίζει τις προεκλογικές εμφανίσεις των υποψηφίων του κόμματος του, στις ομοσπονδιακές εκλογές και στις δημοτικές της Σερβίας, που θα διεξαχθούν την ίδια ημέρα με τις προεδρικές.

    [17] ΒΕΘ: ΑΚΡΟΒΑΤΟΥΝ ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Σεπτεμβρίου 2000 (20:03 UTC+2)

    Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έκρουσε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αντώνης Ευλογημένος. Μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσε το ΒΕΘ για το Γ' ΚΠΣ, ο κ. Ευλογημένος υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητη η ουσιαστική στήριξη της Πολιτείας, ώστε να μπορέσουν οι ΜΜΕ να συνεχίσουν να υπάρχουν και να ανταγωνίζονται με ίσους όρους στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

    "Εχουμε ανάγκη όλοι από ένα καινούργιο όραμα. Ενα όραμα για τη χώρα μας, για την οικονομία και τις επιχειρήσεις. Τα επιμελητήρια και ειδικά το ΒΕΘ έχουμε όραμα και προσπαθούμε με τις δράσεις μας να το κάνουμε πράξη και να το μοιρασθούν όλες οι επιχειρήσεις - μέλη μας. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα πιστέψει σε αυτό και θα μας δώσει την κατάλληλη στήριξη και συμπαράσταση για να υλοποιήσουμε τα οράματά μας", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Εταιριών Management και πρόεδρος της "ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΕ" Δρ. Πάρις Κοκορότσικος, επεσήμανε ότι η χρονική περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη για τον επιχειρηματικό σχεδιασμό των επιχειρήσεων, διότι συνδέεεται με σημαντικές εξελίξεις στο ευρύτερο χρηματοδοτικό πλαίσιο που δημιουργείται και μπορεί να στηρίξει οικονομικά τον σχεδιασμό αυτό.

    Για τις κοινοτικές πολιτικές που έχουν ενδιαφέρον για τις ΜΜΕ τόνισε ότι αυτές που αναλύονται σε πληθώρα προγραμμάτων με ετήσιες ή εξαμηνιαίες προκηρύξεις, συνολικά ύψους περίπου 3,5 - 4 δισ. ευρ.ω, απαιτούν στενή παρακολούθηση από εξειδικευμένο προσωπικό και οι ΜΜΕ αξίζει να αφιερώσουν χρόνο και πόρους, μόνο εφόσον έχουν κάποια πρωτότυπα σχέδια ή ιδέες, ή αναζητούν εξειδικευμένες τεχνολογικές συνεργασίες, πέρα από τις συμβατικές παραγωγικές τους δραστηριότητες και επενδύσεις.

    Αναφορικά με τις χρηματοδοτήσεις των διεθνών οργανισμών σε επενδυτικά σχέδια, επεσήμανε ότι αξίζει να αξιολογηθούν από τις ΜΜΕ που έχουν επενδυτική δραστηριότητα στα Βαλκάνια, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

    Σχετικά με την ανάπτυξη των venture capitals, τόνισε ότι σήμερα πλέον στην Ελλάδα το ζήτημα είναι η ύπαρξη αρκετών σοβαρών επιχειρηματικών σχεδίων, παρά η έλλειψη πόρων για χρηματοδότηση.

    Οσο για το άνοιγμα της κεφαλαιαγοράς για τις ΜΜΕ, μέσω της υπό εκκίνησης Νέας Χρηματιστηριακής Αγοράς (ΝΕΧΑ), σημείωσε ότι είναι άλλη μια πηγή εσόδων για τις δυναμικές ΜΜΕ. Οπως σημείωσε, οι ΜΜΕ που καλύπτουν τα κριτήρια και έχουν επιχειρηματικά σχέδια συμβατά με τη φιλοσοφία της ΝΕΧΑ μπορούν να αξιολογήσουν και την πηγή αυτή για τη χρηματοδότησή τους.

    [18] Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

    Παρίσι, 4 Σεπτεμβρίου 2000 (20:02 UTC+2)

    Η εφημερίδα Le Figaro δημοσιεύει ανταπόκριση από την Άγκυρα με τίτλο "Ο τουρκικός στρατός εναντίον των ισλαμιστών". Το άρθρο αναφέρεται στις δηλώσεις του αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Κιβρίκογλου για απαραίτητη κάθαρση του κρατικής διοίκησης από τους ισλαμιστές δημοσίους υπαλλήλους που επιθυμούν τη διάλυση του κράτους, δηλώσεις που επανέφεραν στο προσκήνιο το θέμα του ρόλου των στρατιωτικών στο τουρκικό καθεστώς και πυροδότησαν ακόμη περισσότερο την κρίση που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της εκτελεστικής εξουσίας.

    Η κρίση ξεκίνησε όταν η κυβέρνηση ακολουθώντας τις προσταγές του στρατού ζήτησε από τον πρόεδρο της δημοκρατίας Σεζέρ να επικυρώσει το διάταγμα απόλυσης των ισλαμιστών υπαλλήλων. Η άρνηση του Τούρκου προέδρου, που ζήτησε την προηγούμενη συγκατάθεση του κοινοβουλίου, προκάλεσε νέα παρέμβαση των στρατιωτικών οι οποίοι άρχισαν να ασκούν πίεση στους βουλευτές. Πρόβλημα ωστόσο υπάρχει και στις σχέσεις των ενόπλων δυνάμεων με τη δικαιοσύνη, εξαιτίας της απόφασης των δικαστών να αναβάλλουν τη σύλληψη του μουσουλμάνου Φεντουλάχ Γκουλέν, ο οποίος κατηγορείται κυρίως από τους στρατιωτικούς ότι ηγείται συνομωσίας για την ανατροπή της κοσμικής εξουσίας. Η δικαστική απόφαση οδήγησε τον στρατηγό Κιβρίκογλου να δηλώσει ότι ο φονταμενταλισμός έχει διεισδύσει στη δικαιοσύνη.

    Το άρθρο καταλήγει με την επισήμανση ότι όλες αυτές οι ενέργειες φανερώνουν τα όρια μέσα στα οποία οι ένοπλες δυνάμεις επιθυμούν να εντάξουν τον εκδημοκρατισμό του τουρκικού καθεστώτος.

    [19] ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τίρανα, 4 Σεπτεμβρίου 2000 (19:53 UTC+2)

    Με μια μεγάλη συγκέντρωση στο Μέγαρο Συνεδρίων στα Τίρανα, όπου μετείχε όλη σχεδόν η ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, χιλιάδες οπαδοί, κυρίως νέοι, κάτω από τους ήχους σύγχρονης μουσικής και με σημαίες της Αλβανίας, των ΗΠΑ και της Ε.Ε. σε όλα τα σημεία της αίθουσας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα κήρυξε επίσημα την προεκλογική καμπάνια για τις δημοτικές εκλογές της 1ης Οκτωβρίου. Στο πλήθος μίλησαν ο Πρόεδρος του Κόμματος Φατός Νάνο, ο πρωθυπουργός Ιλίρ Μέτα, ο υποψήφιος Δήμαρχος Τιράνων Έντι Ράμα, καθώς και οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Σκόδρας, Δυρραχίου και Ελμπασάν.

    Ο Νάνο κάλεσε όλους όσους επιθυμούν να ζήσουν σε μια δημοκρατική κοινωνία, να ψηφίσουν τους υποψήφιους του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ο Νάνο, σύμφωνα με τα ιδιωτικά κανάλια των Τιράνων, δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τον Μπερίσα, τόσο για τη διακυβέρνησή του κατά την περίοδο 1992-97 όσο και για την κρίση του '97 και τα μετέπειτα γεγονότα.

    Ο πρωθυπουργός Μέτα, αφού αναφέρθηκε στις επιτυχίες της Κυβέρνησής του και κατηγόρησε τη σημερινή Τοπική Αυτοδιοίκηση που ελέγχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα, για διαφθορά, υπενθύμισε στους Αλβανούς ότι "όποιος καεί από το κουρκούτι, φυσάει και το γιαούρτι", έχοντας προφανώς υπόψη το Μπερίσα και τα γεγονότα του '97.

    Ο υποψήφιος Δήμαρχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και Υπουργός Πολιτισμού Έντι Ράμα, ήταν σκληρός στην ομιλία του μόνο με τον Μπερίσα και όχι με τον υποψήφιο αντίπαλό του στο Δημοκρατικό Κόμμα Μπεσνίκ Μουσταφάι. Ο Ράμα στην ομιλία του, τόνισε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να δίνει υποσχέσεις στους ψηφοφόρους για βελτίωση της κατάστασης στις πόλεις και τα χωριά, επειδή στα οκτώ χρόνια που ελέγχει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Δημοκρατικό Κόμμα δεν έκανε τίποτα για τον πολίτη. Ο Ράμα υποσχέθηκε ότι αν εκλεγεί Δήμαρχος, σε 300 ημέρες θα καθαρίσει τα Τίρανα, θα τα βελτιώσει πολεοδομικά, θα βελτιώσει την υδροδότηση και την ηλεκτροδότησή τους, κ.ά. Ο Ράμα υποσχέθηκε επίσης ότι θα βοηθήσει τους κατοίκους των Τιράνων που ήλθαν τα δέκα τελευταία χρόνια κυρίως από το Βορρά και ζουν σε αυθαίρετα και σε άθλιες συνθήκες σε συνοικίες στα περίχωρα, να ενταχθούν βαθμιαία στη ζωή της πόλης. (Δεδομένου ότι ο πληθυσμός αυτός στο παρελθόν ψήφιζε επί το πλείστον Μπερίσα).

    Στο μεταξύ, το Δημοκρατικό Κόμμα θα κατέβει με κοινούς υποψηφίους με τους συμμάχους του σε όλους σχεδόν τους Δήμους και τις Κοινότητες. Τα Κόμματα της Παράταξης "Ένωση για τη Δημοκρατία" - Δημοκρατικό, Legaliteti, Φιλελεύθερη Ένωση, Δημοκρατικό Balli Kombetar και Δημοκρατική Ένωση - υπέγραψαν συμφωνία η οποία προβλέπει ότι το 10,7% του συνόλου των ψήφων που θα συγκεντρώσει η Παράταξη, να μοιραστεί στα 4 μικρά κόμματα, ενώ το υπόλοιπο θα ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα.

    Στο Νομό του Ελμπασάν, σημειώθηκε το πρώτο προεκλογικό "επεισόδιο", θρησκευτικού όμως χαρακτήρα. Οι μουσουλμάνοι κάτοικοι τριών χωριών, στην περιοχή του Σπάτ, τα χωριά της οποίας είναι ορθόδοξα, δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν για τους χριστιανούς υποψηφίους της περιοχής τους, επειδή τα 8 τελευταία χρόνια όλοι οι αιρετοί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν Χριστιανοί και δεν έκαναν τίποτα για τα τρία χωριά τους.

    [20] Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΔΕΘ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 4 Σεπτεμβρίου 2000 (19:43 UTC+2)

    Το αίτημα του να αποκτήσει ο δήμος τη ΔΕΘ επανέλαβε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, εγκαινιάζοντας το περίπτερο του δήμου στην 65η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. "Θέλουμε τη ΔΕΘ γιατί πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει το "κλειδί" στην προσπάθεια για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε διεθνές μητροπολιτικό κέντρο που ευημερεί, παράγει ακτινοβολεί. Το "κλειδί" αυτό πρέπει να βρίσκεται στα χέρια της πόλης της Θεσσαλονίκης", τόνισε ο κ. Παπαγεωργόπουλος.

    Εξάλλου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης μπορεί να οδηγήσει τη ΔΕΘ σε καινούργιες λεωφόρους επιτυχιών, σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης και τον ιδιωτικό τομέα, ενώ, μέσα από τις κατάλληλες συμμαχίες, έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει τους όρους ανάπτυξης τους θεσμού, να διεκδικήσει παγκόσμιες διοργανώσεις.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος αναφέρθηκε στη σχέση της πόλης με την Εκθεση, κάνοντας λόγο για "βίους παράλληλους", στον οικονομικό τον εμπορικό, τον παραγωγικό τομέα, αλλά και για συμπόρευση στον πολιτισμό, την κοινωνία και τη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της πόλης.

    Κάνοντας έναν απολογισμό της πορείας του στο δήμο, τόνισε ότι πέτυχε να εξυγιάνει τα οικονομικά του δήμου και εκπόνησε τον αναπτυξιακό σχεδιασμό για την επταετία 2000-2006 με στόχους μεγαλόπνοους και εφικτούς και με προτάσεις, παρεμβάσεις και έργα στην πόλη.

    Με την ευκαιρία των εγκαινίων του περιπτέρου του δήμου παρουσιάστηκε λεύκωμα για τον πρώτο χρόνο της θητείας του κ. Παπαγεωργόπουλου.

    [21] ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΡΙΝΑΣ

    Τίρανα, 4 Σεπτεμβρίου 2000 (19:34 UTC+2)

    Η αλβανική Κυβέρνηση ενέκρινε την έναρξη των διαδικασιών του διαγωνισμού για την κατασκευή του τερματικού σταθμού του αεροδρομίου Ρίνας των Τιράνων. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταφορών, μέχρι τώρα εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής στο διαγωνισμό τρεις εταιρίες: οι γερμανικές Siemens και Lufthansa καθώς και μία αμερικανική.

    [22] 179 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 4 Σεπτεμβρίου 2000 (19:32 UTC+2)

    Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 179 λαθρομετανάστες στις επαρχίες Βαν και Ανδριανούπολης, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή.

    Όπως δηλώνει το πρακτορείο ειδήσεων, οι αρχές της χώρας εντόπισαν 51 Ιρακινούς, τους οποίους σταμάτησαν σε φορτηγό κοντά στο Γκουρπινάρ, στα σύνορα με το Ιράν.

    Επίσης, 43 Ιρακινοί και οχτώ κάτοικοι του Ουζμπεκιστάν εντοπίστηκαν στην ίδια περιοχή, καθώς περπατούσαν προς το Γκουρπινάρ.

    Στην Ανδριανούπολη, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα, συνελήφθησαν 69 λαθρομετανάστες από το Ιράν, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, οι οποίοι σκόπευαν να περάσουν από στην Ελλάδα για να φτάσουν σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

    Σημειώνεται ότι η Τουρκία αποτελεί χώρα πέρασμα για τη μεταφορά λαθρομεταναστών από την Ασία και την Αφρική προς τη δυτική Ευρώπη.

    Περίπου 5.000 άτομα συνελήφθησαν στη Τουρκία από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς, καθώς προσπαθούσαν να μεταφερθούν στην Ευρώπη.

    [23] ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τίρανα, 4 Σεπτεμβρίου 2000 (19:28 UTC+2)

    Έξι ξένες γνωστές εταιρίας κινητής τηλεφωνίας, γράφουν οι Gazeta Shqiptare, Shekulli, "Ζέρι ι Πόπουλιτ" κ.ά. ενδιαφέρονται να αγοράσουν την άδεια λειτουργίας της δεύτερης εταιρίας κινητής τηλεφωνίας στην Αλβανία. Οι έξι αυτές εταιρίες είναι: Telecom Italia (TIM), Turkcell (Τουρκία), Telefonica (Ισπανία), New World Telecom (ΗΠΑ), Siemens (Παράρτημα Αυστρίας) και PANAFON Ελλάδας. Ο διαγωνισμός για τη δεύτερη άδεια θα ολοκληρωθεί φέτος.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 4 September 2000 - 18:24:44 UTC