Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-09-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ:Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ
  • [02] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΟΛΜΠΡΑΪΤ
  • [04] Ο Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [05] ΜΙΚΡΑΙΝΕΙ Η ΨΑΛΙΔΑ ΜΕΤΑΞΥ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΚΑΙ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [06] ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΒΕΛΓΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
  • [07] ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΟΚΟΛΟΦ - ΚΛΙΜΟΦΣΚΙ ΣΤΟ ΖΑΓΡΕΜΠ
  • [09] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΣΕΒ - ΣΒΒΕ - ΕΒΕΘ - ΕΕΔΕ
  • [10] ΔΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΤΖΑΚΑΡΤΑ
  • [11] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΣΤΣΙΕΦ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ
  • [12] ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΕ ΒΕΡΓΙΝΑ ΚΑΙ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
  • [13] Η ΕΝΩΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
  • [14] ΚΟΙΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ
  • [15] ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ FOOD PARTNERSHIP 2000 ΣΤΗ ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ - ΙΤΑΛΙΑΣ - ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ - ΚΡΟΑΤΙΑΣ
  • [17] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΛΕΜΠΑΝΟΦ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΣΚ
  • [18] ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ Η Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ
  • [19] ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - "ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 8ΧΡΟΝΗΣ
  • [20] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
  • [21] ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΓΙΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΗΝΕΣ
  • [22] ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ - ΔΟΛΑΡΙΟ "ΠΛΗΓΩΝΟΥΝ" ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
  • [23] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ Ν.A. ΕΥΡΩΠΗ
  • [24] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΠΟΥΤΙΝ - ΛΙ ΠΕΝΓΚ ΣΤΟ ΚΡΕΜΛΙΝΟ

  • [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ:Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ

    Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2000 (12:50 UTC+2)

    Για όλα τα θέματα εσωτερικής και εξωτερικής επικαιρότητας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Ιδιαίτερα ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των επαφών που είχε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη όπου συμμετείχε στις εργασίες της συνόδου του ΟΗΕ για τη νέα χιλιετία.

    Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του δολαρίου παρουσιάζει δυσκολίες, όμως η οικονομία είναι ανθεκτική. Είπε ακόμη ότι η κατάσταση θα πρέπει να εξομαλυνθεί όσο γίνεται γρηγορότερα γιατί τα πράγματα μπορεί να δυσκολέψουν περισσότερο. "Η πορεία της οικονομίας είναι καλή" σημείωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να γίνει η Ελλάδα ακόμη πιο ισχυρή χώρα. "Θέλουμε να απαντούμε σε προκλήσεις και η Ελλάδα να γίνει μια ακόμη πιο ανεπτυγμένη χώρα. Θα ακολουθήσουμε μια πολιτική για να εξασφαλίσουμε στον τόπο μας τη δυνατότητα να είναι στην πρώτη γραμμή", είπε χαρακτηριστικά.

    Σχετικά με τη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η σύνοδος επιβεβαίωσε την απήχηση που έχει η χώρα καθώς και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος ενός ομίλου χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αποτελεί έναν πόλο στο διεθνές σύστημα. "Έχουμε όμως καλές σχέσεις και συζητήσαμε και με τις χώρες που είναι λιγότερο ανεπτυγμένες και μπορούμε να παίξουμε ένα σημαντικό ρόλο, που παίζουμε κιόλας, για την ειρήνη και τη συνεργασία στην περιοχή. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα συζητήσουμε. Θέλουμε να είμαστε μια δύναμη ειρήνης. Ο τόπος μας είναι ένας τόπος που έχει προβλήματα προσαρμογής, ανάπτυξης, η κυβέρνηση λύνει αυτά τα προβλήματα και θα εξασφαλίσει το πλαίσιο για να μπορέσει η χώρα να παίξει ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στην περιοχή και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης", πρόσθεσε ο κ. Σημίτης.

    [02] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 13 Σεπτεμβρίου 2000 (12:02 UTC+2)

    Το σπίτι το Κεμάλ Ατατούρκ που βρίσκεται στην αυλή του τουρκικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη επισκέφτηκε στις 9.55 το πρωί ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας στρατηγός Χουσεϊν Κιβρίκοβλου. Μετά από την σύντομη περιήγηση στο σπίτι του Ατατούρκ ο στρατηγός Κιβρίκογλου δήλωσε: "Είναι αδιανόητο να έρχεται κανείς σε ένα τέτοιο μέρος και να μην αισθάνεται ενθουσιασμό. Είχα έρθει εδώ για πρώτη φορά το 1972. Σήμερα αισθάνθηκα πάλι τα ίδια συναισθήματα. Βρήκα το σπίτι πολύ περιποιημένο , σε καλύτερη κατάσταση από ότι παλαιότερα". Απαντώντας στην ερώτηση αν είχε συνομιλίες με τον υπουργό Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο ο στρατηγός Κιβρίκογλου δήλωσε ότι έκανε μαζί του μια απλή συζήτηση.

    Ο στρατηγός Κιβρίκογλου έφτασε το πρωί στη Θεσσαλονίκη μαζί με τους άλλους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ που μετείχαν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στη Βουλιαγμένη αλλά αντί να συμμετάσχει στην ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και στο Αγιον Ορος προτίμησε να επισκεφτεί το σπίτι του Ατατούρκ. Η επίσκεψη στο σπίτι του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας κράτησε μόλις πέντε λεπτά ενώ στο σημείωμα που έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών ο στρατηγός Κιβρίκογλου εξέφρασε τον σεβασμό και την πίστη του στον Ατατούρκ και την δημοκρατία που αυτός ίδρυσε. Στη συνέχεια ο στρατηγός Κιβρίκογλου συνομίλησε με τον πρόξενο της Τουρκίας Σετσκίν Τσετίνελλι για μία περίπου ώρα και μετά αναχώρησε για το αεροδρόμιο περνώντας μπροστά από το Λευκό Πύργο. Ο στρατηγός Κιβρίκογλου αναχώρησε με ειδικό στρατιωτικό αεροπλάνο για την Κωνσταντινούπολη προκειμένου να υποδεχτεί του υπόλοιπους στρατηγούς του ΝΑΤΟ που θα μεταβούν εκεί το απόγευμα.

    Η προγραμματισμένη εκδήλωση διαμαρτυρίας της Οποσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Βόρειας Ελλάδας η οποία είχε κηρύξει τον στρατηγό Κιβρίκογλου ανεπιθύμητο, δεν πραγματοποιήθηκε.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΟΛΜΠΡΑΪΤ

    Νέα Υόρκη, 12 Σεπτεμβρίου 2000 (22:38 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γιώργος Παπανδρέου

    Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, το Κυπριακό τα ελληνοτουρκικά και η κατάσταση στα Βαλκάνια βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και η Αμερικανίδα ομόλογός του Μαντλίν Ολμπράιτ.

    "Η Ελλάδα θεωρεί ότι πρέπει να μπούμε στην ουσία της διαπραγμάτευσης, στην ουσία του Κυπριακού, κάτι το οποίο είχα την ευκαιρία να τονίσω και με τους 15 υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη συνάντηση την πρωινή και με την κ. Ολμπράιτ, όπου τόνισα την ανάγκη να υπάρξει κάθε προσπάθεια σε αυτό τον τέταρτο γύρο των συνομιλιών", είπε ο κ. Παπανδρέου μετά τη συνάντηση.

    "Μπορώ να πω ότι υπάρχει από όλους και ιδιαίτερα από την πλευρά της Αμερικής η διάθεση να κάνουν ό,τι μπορούν για να μπουν πραγματικά οι δύο πλευρές σε ουσιαστικές συνομιλίες", τόνισε.

    Στο περιθώριο της 55ης Συνόδου του ΟΗΕ ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί και με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ.

    [04] Ο Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Σεπτεμβρίου 2000 (15:20 UTC+2)

    Στο στρατηγικό σχέδιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου.

    Τώρα που κάθεται η σκόνη από τις αντιπαραθέσεις των κομμάτων στη ΔΕΘ επανέρχεται η ανάγκη για μια αναπτυξιακή συμφωνία σχετικά με τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, είπε ο υπουργός και ζήτησε τη στρατηγική συναίνεση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της περιοχής. Κι αυτό γιατί, όπως εξήγησε, "το εγχείρημα είναι μεγάλο, ξεπερνά τα όρια μιας κυβερνητικής θητείας. Δεν πρέπει να χάσουμε άλλο πολύτιμο χρόνο σε άγονες αντιπαραθέσεις". Σε ότι αφορά το ρόλο του ΥΜΑ-Θ σ αυτή την προσπάθεια επισήμανε:"Σ αυτή την υπόθεση ο ρόλος του ΥΜΑ-Θ είναι αυτός που το γράμμα του νόμου περιγράφει. Δηλαδή, πολιτικός, συντονιστικό. Δεν ζητήσαμε ποτέ τη συγκέντρωση όλων των πόρων που διαχειρίζονται τα υπουργεία σε έναν ενιαίο φορέα. Δεν υποκαθιστούμε κανένα υπουργείο, κανέναν Οργανισμό Αυτοδιοίκησης".

    Οι δύο σημαντικοί ορίζοντες για τη Θεσσαλονίκη στην τρέχουσα δεκαετία είναι η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαικής Ενωσης το πρώτο εξάμηνο του 2003 και η διεκδίκηση της Γενικής Εκθεσης EXPO του 2007 ή του 2008. Ο νέος ρόλος της Β. Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης στον 21ο αιώνα είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας. Η Θεσσαλονίκη θα βρει το δικό της ρόλο στην Ευρώπη των περιφερειών, αγκαλιάζοντας όλη τη Β. Ελλάδα και ανοίγοντας δρόμους συνεργασίας με όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να συμφιλιωθεί με την Αθήνα. Δεν είμαστε μινιατούρα κανενός προτύπου. Η Θεσσαλονίκη είναι μια σύγχρονη ευρωπαική πόλη, ανθρώπινη, φιλόξενη, αξιοπρεπής. Η ανάπτυξη δεν είναι ούτε ευσπλαχνία, ούτε ελεημοσύνη. Η ανάπτυξη είναι δικαίωμα και δικαιοσύνη".

    Ανεξάρτητα από το αν θα αυξηθεί ή όχι ο πληθυσμός της Θεσσαλονίκης ο υπουργός σημείωσε πως πρέπει η πόλη να αποκτήσει μεγαλύτερη φέρουσα ικανότητα, διότι οι ανάγκες, για παράδειγμα στο κυκλοφοριακό, αυξάνονται συνεχώς.

    Σε ότι αφορά τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης τόνισε πως στα εγκαίνια του 2001 θα πρέπει να είναι παρόντες όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και η ίδια η ΔΕΘ θα πρέπει να έχει διαφορετική μορφή. Πρότεινε κάθε Γενική διοργάνωση της ΔΕΘ να επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο θέμα και για το 2001 να είναι οι νέες τεχνολογίες.

    Ο κ. Πασχαλίδης επισήμανε ότι υπολογίζει πολύ στη συμβολή των Πανεπιστημίων της Βόρειας Ελλάδας, να υποστηρίξουν επιστημονικά την αναπτυξιακή συμφωνία, και στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου τωντριών περιφερειών της Μακεδονίας και της Θράκης, που θα γίνει στα τέλη Νοεμβρίου στη Θράκη θα προσκληθούν εκπρόσωποι των Πανεπιστημίων.

    [05] ΜΙΚΡΑΙΝΕΙ Η ΨΑΛΙΔΑ ΜΕΤΑΞΥ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΚΑΙ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Βελιγράδι, 13 Σεπτεμβρίου 2000 (21:01 UTC+2)

    O υποψήφιος της "Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης Σερβίας" για τις γιουγκοσλαβικές προεδρικές εκλογές, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, συνεχίζει να προηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων έναντι του κύριου αντιπάλου του. του υποψηφίου του "Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας" και της "Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς", Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σύμφωνα με δημοσκόπηση του έγκυρου εβδομαδιαίου πολιτικού περιοδικού του Βελιγραδίου "ΝΙΝ".

    Ομως , σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, η ψαλίδα μεταξύ των δύο μικραίνει και ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, εμφανίζεται κάπως ενισχυμένος σε σύγκριση με προηγούμενες δημοσκοπήσεις.

    Συγκεκριμμένα, στην δημοσκόπηση αυτή του περιοδικού "ΝΙΝ", ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα, συγκεντρώνει το 39,5% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων , ενώ ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συγκεντρώνει το 34%.

    Το περιοδικό εκτιμά ότι η διαφορά μεταξύ των δύο κυριώτερων αντιπάλων για το αξίωμα του Προέδρου της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, δεν είναι μεγάλη και έτσι όλα είναι είναι πιθανά. Ο Κοστούνιτσα, προηγείται σταθερά, αλλά ο Μιλόσεβιτς, γνωστός για το φίνις του σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες στην χώρα, μπορεί να αυξήσει ακόμη περισσότερο το ποσοστό του, ακόμη και να φθάσει τον Κοστούνιτσα, σημειώνει το ΝΙΝ.

    Στην ίδια δημοσκόπηση,το ποσοστό των αναποφάσιστων και αυτών που θα απέχουν από τις εκλογές ανέρχεται στο 19%.

    [06] ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΒΕΛΓΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 13 Σεπτεμβρίου 2000 (20:52 UTC+2)

    Στο εισαγγελέα οδηγήθηκαν σήμερα οι δύο Βέλγοι έμποροι ναρκωτικών που συνελήφθησαν χθες απο τη δίωξη Θεσσαλονίκης, όταν προσπάθησαν να περάσουν μεγάλη ποσότητα χαπιών "ecstasy", όπου τους ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για εισαγωγή, εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών.

    Η ποσότητα χαπιών που διαπραγματεύτηκαν οι δύο Βέλγοι αφορούσε περίπου 50.000 ecstasy και 50 κιλά χασίς, αλλά για δική τους ατυχία οι ενδιαφερόμενοι ήταν αστυνομικοί της δίωξης, που τελικά συνέλαβαν τους δράστες. Η επιχείρηση σύλληψής τους έγινε στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης. Οι δύο Βέλγοι ζήτησαν και πήραν 24ωρη αναβολή για να απολογηθούν αύριο.

    [07] ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 13 Σεπτεμβρίου 2000 (20:52 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Νέα πολιτική παράταξη με την ονομασία "Ευρωδεξιά Ενωση" ιδρύεται στη Βουλγαρία, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της αντιπολιτευόμενης "Ευρωαριστεράς", Αλέκο Κιουρτσίεφ.

    Διευκρίνισε επίσης ότι στον νέο σχηματισμό θα μετάσχουν περίπου 15 πολιτικά κόμματα και ότι με ορισμένα από αυτά ήδη διεξάγονται σχετικές διαπραγματεύσεις. Προβλέπεται η επίσημη παρουσίαση της "Ευρωδεξιάς ΄Ενωσης" να γίνει στις αρχές Οκτωβρίου.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΟΚΟΛΟΦ - ΚΛΙΜΟΦΣΚΙ ΣΤΟ ΖΑΓΡΕΜΠ

    Σόφια, 13 Σεπτεμβρίου 2000 (20:51 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Βουλγαρική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί την ΠΓΔΜ στα τέλη του μηνός όπως ανακοίνωσαν οι πρόεδροι των Κοινοβουλίων της Βουλγαρίας, Ιορντάν Σοκόλοφ, και της ΠΓΔΜ, Σάβο Κλίμοβσκι, στη διάρκεια των συνάντησης που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου των προέδρων Κοινοβουλίων των χωρών του Συμφώνου Σταθερότητας που ολοκληρώθηκε σήμερα στο Ζάγρεμπ.

    Ο πρόεδρος της βουλγαρικής Βουλής, Ιορντάν Σοκόλοφ, τόνισε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα λειτουργεί δύσκολα εάν δεν αποκατασταθεί δημοκρατικό καθεστώς στη Σερβία.

    Η Σύνοδος στο Ζάγρεμπ ολοκληρώθηκε με την υπογραφή διακήρυξης, στην οποία εκφράζεται η πλήρης υποστήριξη για την γρηγορότερη ενσωμάτωση των κρατών της ευρύτερης περιοχής στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και το ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τη διακήρυξη το Σύμφωνο Σταθερότητας εξετάζεται ως εργαλείο που θα συμβάλει σημαντικά στην εδραίωση της ενιαίας Ευρώπης και στη δημιουργία οικονομικά ακμαζουσών δημοκρατιών.

    [09] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΣΕΒ - ΣΒΒΕ - ΕΒΕΘ - ΕΕΔΕ

    Θεσσαλονίκη, 13 Σεπτεμβρίου 2000 (20:50 UTC+2)

    Εκδήλωση με θέμα "Ποιότητα - Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρηματική Αριστεία", συνδιοργανώνουν στις 18 Σεπτεμβρίου ο Σ.Β.Β.Ε, το ΕΒΕΘ, ο Σ.Ε.Β και το Τμήμα Μακεδονίας της Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (Ε.Ε.Δ.Ε.).

    Η εκδήλωση, που θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα και θα διαρκέσει μέχρι τις 9 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Διαλέξεων του Πολιτιστικού Κέντρου του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. Σκοπός της διοργάνωσης είναι αναγνωρισθεί η σπουδαιότητα της ποιότητας, να τεκμηριωθεί ο ρόλος της και να δημιουργηθεί η ανάγκη αναζήτησης της από το ευρύ κοινό.

    Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν οι κ.κ. Βασίλης Τακάς, Πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Δημήτριος Μπακατσέλος, Πρόεδρος του ΕΒΕΘ, και Χρήστος Καλλίας, Πρόεδρος της ΕΕΔΕ - Τμήμα Μακεδονίας.

    Στην πρώτη ενότητα ο Πρόεδρος του Σ.Β.Β.Ε θα μιλήσει για την επιχειρηματική αριστεία, ως μέσο ισχυροποίησης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Ακολούθως, ο Γ. Τσιότρας, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, θα αναλύσει τον ρόλο της Ποιότητας στην ισχυροποίηση της ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας, ενώ ο Μ. Κοζάνης, Γ' Αντιπρόεδρος της ΕΕΔΕ και Πρόεδρος ΙΔΙΠ - ΠΥ, θα αναφερθεί στα μοντέλα Ποιότητας των ηγετικών οικονομιών του κόσμου, όπως είναι η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ.

    Την πρώτη ενότητα θα συντονίσει ο Εμμ. Βλαχογιάννης, Β' Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ. Στην δεύτερη ενότητα, ο Α. Τορτοπίδης, Συντονιστής έρευνας και ανάλυσης του ΣΕΒ, θα παρουσιάσει το εκπαιδευτικό πακέτο του Σ.Ε.Β. για την Ποιότητα και πως μπορεί να αποκτηθεί. Θα ακολουθήσει συζήτηση και ερωτήσεις.

    Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της εταιρίας C3T - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΕΝΤΟΛΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΒΕΕ, μέλους του Σ.Β.Β.Ε., που εδρεύει στο Σταυροχώρι Κιλκίς και την υποστήριξη του ΟΜΙΛΟΥ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.

    [10] ΔΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΤΖΑΚΑΡΤΑ

    Τζακάρτα, 13 Σεπτεμβρίου 2000 (20:47 UTC+2)

    Τουλάχιστον δέκα άτομα έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν σήμερα από ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στο χρηματιστήριο της Τζακάρτα στην Ινδονησία.

    Τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να φτάσουν στο υπόγειο πάρκινγκ όπου σημειώθηκε η έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου, και οι πυροσβέστες κατέβαλαν πολύωρες προσπάθειες για να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη πυρκαγιά που προκάλεσε η έκρηξη.

    Εκατοντάδες εργαζόμενοι εγκατέλειψαν αμέσως το κτίριο όμως πολλοί παρέμειναν εγκλωβισμένοι από τη φωτιά στους τελευταίους ορόφους.

    Η έκρηξη σημειώθηκε μία ημέρα πριν από την επανάληψη της δίκης του Ινδονήσιου πρώην δικτάτορα Σουχάρτο, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά.

    [11] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΣΤΣΙΕΦ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ

    Σόφια, 13 Σεπτεμβρίου 2000 (20:46 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Οξύτατες αντιδράσεις προκάλεσε η συνέντευξη του Γκεόργκι Καστσίεφ, προέδρου της βουλγαρικής Επιτροπής Χρήσεως της Ατομικής Ενέργειας για Ειρηνικούς Σκοπούς, που στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα "Ντεμοκράτσια" της Σόφιας.

    Στη συνέντευξή του ο κ. Καστσίεφ δηλώνει ότι "το επίπεδο της ασφάλειας στο ατομικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι μειώνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς".

    Με την αφορμή αυτή τα ειδησεογραφικά πρακτορεία "DPA" και "Φράνς πρες" μετέδωσαν αμέσως τις ανησυχίες που διατυπώνει ο Γκεόργκι Καστσίεφ στο Κοζλοντούι.

    Η γερμανική εφημερίδα "Τάγκεσπίγκελ" συνοψίζει την συνέντευξη του Καστσίεφ, τονίζοντας ότι "οι βουλγαρικές αρχές για πρώτη φορά παραδέχτηκαν ότι στον πυρηνικό ηλεκτροσταθμό του Κοζλοντούι υπήρχε σοβαρή βλάβη και ότι εξαιτίας της βλάβης ένας ή δύο εργαζόμενοι του εργοστασίου εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια".

    Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, "από τις αρχές του τρέχοντος έτους στο Κοζλοντούι καταγράφηκαν περίπου 50 κρούσματα".

    Σε σχέση με την συνέντευξη του Γκεόργκι Καστσίεφ στην "Ντεμοκράτσια", πληροφορίες δημοσιεύτηκαν και σε πολλά άλλα ΜΜΕ όπως στις γερμανικές εφημερίδες "Φράνκφουρτερ Αλγκεμαϊνε Τσαϊτουνγκ", "Στούτγκαρτερ Τσαϊτουνγκ", "Φράνκφουρτερ Ρούντσαου", στην αυστριακή "Σάλτσμπουργκερτσαϊτουνγκ", στο ελβετικό περιοδικό "Νιούζ".

    [12] ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΕ ΒΕΡΓΙΝΑ ΚΑΙ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Σεπτεμβρίου 2000 (20:44 UTC+2)

    Επίσκεψη στη Βεργίνα και στο Αγιο Ορος πραγματοποίησαν σήμερα οι αρχηστράτηγοι του ΝΑΤΟ, που βρέθηκαν στην Ελλάδα για την ετήσια σύνοδό τους, η οποία θα συνεχιστεί στις 16 Σεπτεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη.

    Οι στρατηγοί είχαν την ευκαιρία να κάνουν ένα διάλλειμμα από τα στρατιωτικά τους καθήκοντα και να θαυμάσουν τον αρχαιολογικό και βυζαντινό πλούτο της Μακεδονίας, ξεκινώντας από τη Βεργίνα και καταλήγωντας στο Αγιο Ορος.

    Οι επικεφαλής των χωρών - μελών της συμμαχίας ξεναγήθηκαν στη νεκρόπολη των Αιγών, στα ευρήματα του Ανδρόνικου, τον τάφο του Φιλίππου του Β', τη χρυσή Λάρνακα με την ήλιο της Βεργίνας και το χρυσό στεφάνι. Θαυμασμό έδειξαν για τα στρατιωτικά επιτεύγματα της στρατιωτικής μηχανής των αρχαίων Μακεδόνων, τη σάρισα και τη μακεδονική φάλαγγα.

    Οπως τόνισε ο πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, Ιταλός ναύαρχος, Γουίτο Ντεντουρόνι, η επίσκεψη αναδεικνύει τη σημασία που αποδίδει η συμμαχία στη συμβολή της Ελλάδας στην ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μανούσος Παραγιουδάκης, ο οποίος δήλωσε ότι "το ΝΑΤΟ έχει αντιληφθεί πλήρως την προσφορά της Ελλάδας στα δρώμενα στα Βαλκάνια και κυρίως τη συνεισφορά της στη σταθεροποίηση της κατάστασης και διατήρηση της ειρήνης".

    Ειρηνευτικές οργανώσεις βρίσκονταν στη Βεργίνα εκφράζοντας διαμαρτυρία για την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, αλλά δεν σημειώθηκαν επεισόδια.

    [13] Η ΕΝΩΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2000 (20:44 UTC+2)

    Με αφορμή τη συμπλήρωση αύριο ενός χρόνου από το θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη και των μελών της συνοδείας του στη μοιραία πτήση του Φάλκον η Ενωση Διπλωματικών Υπαλλήλων σε ανακοίνωσή της επισημαίνει:

    "Συμπληρώνεται αύριο ένας χρόνος από το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα στο Βουκουρέστι που στοίχισε τη ζωή και το σοβαρό τραυματισμό προσφιλών προσώπων. Η σκέψη μας ακολουθεί τις οικογένειες όλων των θυμάτων αυτής της τραγωδίας που έρχεται έντονα στη μνήμη τις ημέρες αυτές.

    Την οικογένεια του Γιάννου Κρανιδιώτη ενός ανθρώπου που είχε συνδέσει τη ζωή του με τους αγώνες για την Κύπρο, την ευρωπαϊκή πορεία και την προβολή των ιδεωδών της πατρίδας μας στη διεθνή κοινότητα, θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι θα εργασθούμε με όλες τις δυνάμεις που διαθέτουμε για να διαφυλαχθεί και να ενισχυθεί το έργο που ο ίδιος υπερασπίσθηκε με πάθος και αφοσίωση σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

    Το συνάδελφό μας Γρηγόρη Παπαδόπουλο, που περνά τη δική του Οδύσσεια μέσα από τη μεγάλη αυτή τραυματική εμπειρία, συνοδεύει η αγάπη όλων μας και η ευχή να τον δούμε πάλι κοντά μας, γερό και δραστήριο στην αποστολή που έχει επάξια υπηρετήσει μέχρι σήμερα. Στην οικογένειά του και ιδιαίτερα στη μητέρα του, που ακολουθεί δίπλα του τη δική της επώδυνη πορεία με μία αυταπάρνηση μοναδική εκφράζουμε το σεβασμό και την αμέριστη συμπαράστασή μας".

    Τέλος, τα μέλη της Ενωσης εκφράζουν δημόσια τις θερμές τους ευχαριστίες στους θεράποντες ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών για την ανθρωπιά, με την οποία έχουν σκύψει πάνω από το συνάδελφό τους στο πιο δύσκολο αγώνα της ζωής του.

    [14] ΚΟΙΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ

    Αράλσκ, 13 Σεπτεμβρίου 2000 (20:43 UTC+2)

    Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν στο Καζακστάν, με τη συμμετοχή των χωρών της Κεντρικής Ασίας, της Ρωσίας και των χωρών του ΝΑΤΟ.

    Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, σκοπός των ασκήσεων είναι η ενίσχυση στρατιωτικών σχέσεων και της ασφάλειας, στο πλαίσιο της νατοϊκής Σύμπραξης για την Ειρήνη.

    Ο πρόεδρος του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, τόνισε ότι οι κοινές ασκήσεις αποτελούν επίκαιρο γεγονός, αφού υπάρχουν συχνές συγκρούσεις στο Κιργκιστάν και στο Ουζμπεκιστάν, όπου μουσουλμάνοι αντάρτες ξεκίνησαν να εξαπολύουν βίαιες επιθέσεις στα σύνορα από τον Αύγουστο.

    Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος χαρακτήρισε τις στρατιωτικές ασκήσεις στην Κεντρική Ασία ως σημαντικές, αφού θα βοηθήσουν τις αρχές να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ασφάλειας στην περιοχή.

    [15] ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ FOOD PARTNERSHIP 2000 ΣΤΗ ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 13 Σεπτεμβρίου 2000 (20:40 UTC+2)

    Με στόχο την προσέγγιση των επιχειρήσεων της Σρι Λάνκα με αυτές της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Εμπορικό Επιμελητήριο της Σρι Λάνκα (ECCSL) σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Τροφίμων Σρι Λάνκα (SLFPA), διοργανώνει ένα επιχειρηματικό διήμερο, το ASIA - INTERPRISE FOOD PARTNERSHIP 2000.

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Οκτωβρίου στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, Κολόμπο. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Asia Invest της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Κύριος στόχος της εκδήλωσης είναι η σύναψη επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των εταιριών της Ευρώπης και της Σρι Λάνκα, που ανήκουν στον κλάδο των επεξεργασμένων τροφίμων δια μέσου των απευθείας συναντήσεων. Συγκεκριμένα, εταιρίες του κλάδου από τη Σρι Λάνκα, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, καθώς και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα έχουν την ευκαιρία να διερευνήσουν τη δυνατότητα δημιουργίας εμπορικών κοινοπραξιών και άλλων μακροχρόνιων συνεργασιών.

    Στην εκδήλωση μπορούν να συμμετάσχουν - σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδος (ΣΕΒΕ) - ευρωπαϊκές εταιρίες που ανήκουν στους κλάδους των αγροτικών/ γαλακτοκομικών προϊόντων, κρέατος και πουλερικών, τοπικών τροφίμων και παρασκευασμάτων, μπαχαρικών και βοτάνων, τσαγιού και αφεψημάτων, ιχθυηρών και συσκευασίας τροφίμων, καθώς και ευρωπαϊκές εταιρίες που παρέχουν τεχνογνωσία ή εκπαίδευση και συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικά πάντα με τον κλάδο των επεξεργασμένων τροφίμων.

    Μόνο οκτώ έως δέκα επιλεγμένες ελληνικές επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος στην εκδήλωση. Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος είναι ο συντονιστής φορέας για την ελληνική αποστολή και θα επιλέξει τις επιχειρήσεις που θα ταξιδέψουν στη Σρι Λάνκα, προκειμένου να συνάψουν μακροπρόθεσμες και επικερδείς συνεργασίες με τις ασιατικές συμμετέχουσες επιχειρήσεις.

    Η Σρι Λάνκα παρέχει αρκετά κίνητρα στους ξένους επιχειρηματίες: οι εισαγωγές κεφαλαιουχικών αγαθών εξαιρούνται από τη φορολογία, η ολική ξένη ιδιοκτησία επιτρέπεται σε πολλούς τομείς της οικονομίας, ο επαναπατρισμός των κερδών και κεφαλαίων γίνεται χωρίς περιορισμούς, ενώ το νομοθετικό καθεστώς της χώρας μεριμνά για την προστασία των ξένων επενδύσεων.

    Τέλος, η Σρι Λάνκα έχει υπογράψει συνθήκες Ελεύθερου Εμπορίου με την Ινδία, το Μπαγκλαντές και την Ταϊλάνδη. Οι συνθήκες αυτές παρέχουν επιπλέον ευκαιρίες στις ξένες εταιρίες που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση και να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα στις αγορές αυτές.

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ - ΙΤΑΛΙΑΣ - ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ - ΚΡΟΑΤΙΑΣ

    Βουδαπέστη, 13 Σεπτεμβρίου 2000 (20:26 UTC+2)

    Συνάντηση των πρωθυπουργών της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Σλοβενίας και της Κροατίας πραγματοποιείται στο Γκέντελε της Βουδαπέστης.

    Στη συνάντηση κατά την οποία θα εξεταστούν τα προβλήματα της περιοχής και η συνεργασία μεταξύ των χωρών συμμετέχουν ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν και οι ομόλογοί του της Ιταλίας Τζουλιάνο Αμάτο, της Σλοβενίας Αντρέι Μπαγιούκ και της Κροατίας Ιβιτσα Ράτσαν.

    Πρόκειται για την τέταρτη συνάντηση των πρωθυπουργών της Ουγγαρίας, της Ιταλίας και της Σλοβενίας και για την πρώτη στην οποία συμμετέχει ο πρωθυπουργός της Κροατίας.

    Η πρωτοβουλία για ετήσια συνάντηση των αρχηγών κυβερνήσεων ανήκει ανήκει στη Σλοβενία. Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε το 1997 στη Βουδαπέστη. Οι επόμενες συναντήσεις των πρωθυπουργών της Σλοβενίας, της Ουγγαρίας και της Ιταλίας πραγματοποιήθηκαν στην Τεργέστη και στο Μάριμπορ.

    [17] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΛΕΜΠΑΝΟΦ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΣΚ

    Αγια Πετρούπολη, 13 Σεπτεμβρίου 2000 (20:25 UTC+2)

    Δεν έλαβαν τελική απόφαση οι ρωσικές αρχές σχετικά με το αν θα ανασύρουν το ναυάγιο του υποβρυχίου Κούρσκ, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ιλια Κλεμπάνοφ.

    "Πραγματοποιούμε συνομιλίες για το θέμα αυτό", επισήμανε ο κ. Κλεμπάνοφ, μετά από συνάντηση που είχε με το κυβερνητικό συμβούλιο, αρμόδιο για την έρευνα του τραγικού περιστατικού.

    Επίσης, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, πρόσθεσε ότι "οι ναυτικοί σε όλο τον κόσμο", συνηθίζουν να αφήνουν ναυάγια στο βυθό της θάλασσας, χωρίς να τα ανασύρουν.

    Οι δηλώσεις του κ. Κλεμπάνοφ δείχνουν ότι υπάρχουν ελάχιστες ελπίδες για την ανάσυρση των σορών των ναυτικών, κυρίως αυτών που βρισκόντουσαν "στην πρώτη και στη δεύτερη καμπίνα, όπου σημειώθηκαν οι πιο σημαντικές ζημιές".

    Ο κ. Κλεμπάνοφ ισχυρίστηκε ότι το έργο για την ανάσυρση σορών θα ξεκινήσει στις αρχές Οκτωβρίου και θα συνεχιστεί μέχρι το Νοέμβρη.

    Υπενθυμίζεται ότι το πυρηνικό υποβρύχιο βυθίστηκε στη θάλασσα Μπάρεντς, μετά από δυο εκρήξης, στις 12 Αυγούστου.

    [18] ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ Η Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ

    Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2000 (20:21 UTC+2)

    Για το Λονδίνο αναχώρησε η βουλευτής Α΄Αθηνών και Τομεάρχης Απασχόλησης της Νέας Δημοκρατίας Μαριέττα Γιαννάκου προκειμένου να εκπροσωπήσει τη Βουλή των Ελλήνων στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Κοινοβουλευτικών Μελών για την Τεχνολογία της Πληροφορίας της Επικοινωνίας.

    Η Μαριέττα Γιαννάκου θα παρουσιάσει τη "Διακήρυξη των Αθηνών", αναφορικά με την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και την προώθηση πολιτικών που θα διευκολύνουν την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στην κοινωνία της πληροφορίας.

    Τα κύρια σημεία της διακήρυξης επικεντρώνονται στους τομείς του ηλεκτρονικού εμπορίου, της εκπαίδευσης και κατάρτισης για μία ανοιχτή κοινωνία της πληροφορίας στις νέες ευκαιρίες για την απασχόληση.

    [19] ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - "ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 8ΧΡΟΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Σεπτεμβρίου 2000 (20:21 UTC+2)

    Αστυνομικές αρχές επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες για απαγωγή απο το "Ιπποκράτειο" νοσοκομείο Θεσσαλονίκης 8χρονου κοριτσιού από την Αλβανία που δούλευε για τα κυκλώματα εκμετάλλευσης παιδιών, αλλά η διοίκηση του νοσοκομείου, που παραδέχεται ότι δεν υπήρξε εξητήριο, δεν δέχεται τον χαρακτηρισμό "αρπαγή" ανηλίκου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΤ3, γυναίκα αγνώστων στοιχείων μπήκε στο νοσοκομείο και αφού δήλωσε ότι είναι συγγενής πήρε το κοριτσάκι, ενώ ο 10χρονος αδερφός της μεταφέρθηκε στο ίδρυμα "Φιλοξενία" για λόγους ασφαλείας.

    Η 8χρονη και ο αδελφός της νοσηλεύονταν στο ορθοπεδικό τμήμα του νοσοκομείου, μετά από τροχαίο στα φανάρια, όπου ζητούσαν ελεημοσύνη από τους περαστικούς. Το ανήλικο κορίτσι εξαφανίστηκε από το νοσοκομείο χωρίς να το αντιληφθούν οι γιατροί και χωρίς να υπάρξει εξητήριο.

    Η ασφάλεια Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι μια άγνωστη γυναίκα πήρε μαζί της την 8χρονη, ενώ συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό της και για να διαπιστωθεί αν είναι στην πραγματικότητα συγγενενής της.

    Ο πρόεδρος του "Ιπποκρατείου" δήλωσε στην ΕΤ3 ότι τα παιδιά έπεσαν θύμα τροχαίου και μεταφέρθηκαν στο τμήμα ορθοπεδικής, αλλά επεσήμανε ότι δεν τίθεται θέμα αρπαγής, αφού το κορίτσι πήραν οι γονείς του.

    [20] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

    Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2000 (20:20 UTC+2)

    Εκδήλωση με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για την αναδάσωση περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές διοργανώνουν αύριο ο Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και η Νεολαία ΠΑΣΟΚ.

    Το πάρτι για τους νέους και όλους όσους όσους θέλουν να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στην προσπάθεια με στόχο την προστασία και την ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς του τόπου θα γίνει στο PRIME στην Παραλία της Βούλας.

    Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν για την αναδάσωση των καμένων περιοχών στο Πυθαγόρειο Σάμου, στην Πωγώνη Ιωαννίνων, στο Μικρό Βάλτο στο Κιάτο Κορινθίου, καθώς και για την ανάδειξη του θαλάσσιου οικοσυστήματος στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Βόρειων Σποράδων.

    Για τον ίδιο σκοπό έχει ανοιχθεί λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα με αριθμό 040/48303269

    [21] ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΓΙΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΗΝΕΣ

    Αγκυρα, 13 Σεπτεμβρίου 2000 (20:18 UTC+2)

    Ο Γενικός Εισαγγελέας της Αγκυρας αποφάσισε την αναβολή φυλάκισης του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Νετζμετίν Ερμπακάν για ένα διάστημα τεσσάρων μηνών μετά από αίτηση του δικηγόρου του, δήλωσε ο ίδιος στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

    Σημειώνεται ότι η αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι του Ερμπακάν με σκοπό να τον συλάβει μετά την καταδικαστική απόφαση που εξέδωσε εναντίον του το δικαστήριο της Αγκυρας, που τον έκρινε ένοχο για υποκίνηση εθνικιστικού μίσους.

    Η έρευνα έγινε στην πόλη Αλτινολούκ, όμως ο 74χρονος πολιτικός παραμένει άφαντος.

    Ο δικηγόρος του Ερμπακάν, Μεχμέτ Ενέρ είπε ότι ο πελάτης του βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη πρόσφατα.

    Σημειώνεται ότι το 1998 οι αρχές απαγόρευσαν τη λειτουργία του Κόμματος της Ευημερίας του Ερμπακάν, ενώ ένα χρόνο αργότερα στέρησαν από τον ίδιο το δικαίωμα να πολιτευτεί στο μέλλον. Ο Ερμπακάν καταδικάστηκε για μια ομιλία του το 1994.

    [22] ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ - ΔΟΛΑΡΙΟ "ΠΛΗΓΩΝΟΥΝ" ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

    Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2000 (20:16 UTC+2)

    Η τρελή κούρσα πετρελαίου - δολαρίου προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στην ελληνική αγορά, με αποτέλεσμα ήδη να παρατηρούνται οι πρώτες αυξήσεις τιμών σε καταναλωτικά αγαθά, των οποίων είτε η πρώτη τους ύλη προέρχεται από παράγωγα του πετρελαίου, είτε τιμολογείται σε δολάριο.

    Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, οι λιανικές τιμές πώλησης σε πλαστικά είδη έχουν αυξηθεί κατά 7% από 1ης Σεπτεμβρίου. "Θύματα" έπεσαν και οι φαρμακοβιομηχανίες, οι λόγω της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών, οι οποίες τιμολογούνται σε δολάρια, ενώ την ίδια ώρα για αύξηση του κόστους λειτουργίας κάνουν λόγο και οι εμπορικές επιχειρήσεις, στελέχη των οποίων σημειώνουν ότι προς το παρόν δεν προχωρούν σε αυξήσεις των λιανικών τιμών πώλησης, για τη συγκράτηση του πληθωρισμού.

    [23] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ Ν.A. ΕΥΡΩΠΗ

    Ζάγκρεμπ, 13 Σεπτεμβρίου 2000 (20:15 UTC+2)

    Με την υιοθέτηση διακήρυξης ολοκληρώθηκαν σήμερα στο Ζάγκρεμπ οι εργασίες της τριήμερης διάσκεψης των προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών που συμμετέχουν στο Σύμφωνο Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Σύμφωνα με το κείμενο της διακήρυξης, οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη τόνισαν ότι πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως το Σύμφωνο για τη Σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με την συνεργασία των κοινοβουλίων των χωρών μελών, των κοινωνικών ιδρυμάτων και των λαών ώστε να υπάρχει ασφάλεια και σταθερότητα στη Γηραιά Ηπειρο.

    Οι κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες επισήμαναν ακόμη ότι για να υλοποιηθεί το Σύμφωνο πρέπει να επιστρέψουν στις εστίες τους οι πρόσφυγες με την οικονομική κυρίως βοήθεια από τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

    Μεταξύ άλλων στη διακήρυξη αναφέρεται ότι οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης πρέπει να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να συνεχίσουν τις δημοκρατικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και τη συνεργασία μεταξύ τους.

    Οι συμμετέχοντες ζήτησαν από το γιουγκοσλαβικό λαό να επιλέξει τις δημοκρατικές αλλαγές όταν προσέλθει στις κάλπες στις 24 Σεπτεμβρίου και εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους σχετικά με το αν οι γενικές εκλογές θα είναι δίκαιες και ελεύθερες.

    Η διακήρυξη στο τέλος αναφέρει ότι είναι σημαντικό να επαναλαμβάνονται παρόμοιες διασκέψεις και καλεί τα κοινοβούλια των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να δημιουργήσουν επιτροπές που θα ασχολούνται με την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Ο.Κ.

    [24] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΠΟΥΤΙΝ - ΛΙ ΠΕΝΓΚ ΣΤΟ ΚΡΕΜΛΙΝΟ

    Μόσχα, 13 Σεπτεμβρίου 2000 (20:15 UTC+2)

    Συνομιλίες με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Κίνας, Λι Πένγκ στο Κρεμλίνο, όπου επιβεβαίωσαν την αντίθεσή τους στις προτάσεις των ΗΠΑ για τη δημιουργία εθνικού αντιπυραυλικού συστήματος άμυνας.

    Επίσης, οι δυο πλευρές συζήτησαν τη στρατηγική συνεργασία τους και τις οικονομικές τους σχέσεις, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

    Σημειώνεται ότι η Ρωσία αντέδρασε έντονα στην πυραυλική άμυνα των ΗΠΑ, μαζί με την Κίνα και ορισμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

    Από την πλευρά του, ο αμερικανός πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον αποφάσισε να καθυστερήσει την εφαρμογή του προγράμματος, έτσι δίνοντας την ευθύνη της τελικής απόφασης στον διάδοχό του.

    Η Ρωσία υποστηρίζει ότι το εν λόγο σύστημα θα παραβιάσει την αντιβαλλιστική πυραυλική συνθήκη που υπογράφθηκε το 1972, ενώ αξιωματούχοι των ΗΠΑ επισημαίνουν ότι θα ασκήσουν πιέσεις κατά τη Ρωσία να δεχτεί αλλαγές στην αρχική συνθήκη.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass, ο κ. Πούτιν και ο κ. Λι αποφάσισαν να υποστηρίξουν την αρχική συνθήκη του 1972, αφού θεωρούν ότι το νέο πρόγραμμα των ΗΠΑ είναι "επιβλαβής".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 14 September 2000 - 7:43:38 UTC