Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-09-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΦΑΝΤΑΣΜΑΓΟΡΙΚΟ ΥΠΕΡΘΕΑΜΑ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ
  • [02] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
  • [03] ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ Γ' ΚΠΣ
  • [04] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΜΕΤΡΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [05] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ Μ. ΔΑΜΑΝΑΚΗ
  • [06] Η KFOR ΕΜΠΟΔΙΣΕ ΤΟΝ ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΙ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [07] ΤΑΡΙΧΕΥΜΕΝΗ ΚΑΡΕΤΑ - ΚΑΡΕΤΑ ΑΓΟΡΑΣΑΝ ΔΥΟ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ
  • [08] Ο ΤΖΕΜ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΕΣ
  • [09] ΞΕΝΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [10] ΜΕΤΡΑ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
  • [11] ΜΗΝΥΜΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΟ ΣΙΔΝΕΪ
  • [12] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΦΛΩΡΙΔΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ Θ. ΜΗΛΙΟΡΔΟΥ
  • [13] Ο Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΩΝ ΣΤΟ ΣΙΔΝΕΪ
  • [14] ΑΔΙΑΦΟΡΗ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [15] ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ 3 ΔΙΣ ΑΠΟ ΤΟ "ΑΧΕΠΑ" ΖΗΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 30ΧΡΟΝΗΣ ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΕ ΣΕ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ
  • [16] ΚΙΣΙΟΦ: Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [17] Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΘΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙ ΕΡΓΑ ΟΔΟΠΟΙΪΑΣ
  • [18] ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [19] Ο Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟ ΓΙΑΤΡΟ ΠΟΥ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕ ΤΟΝ ΣΥΓΓΕΝΗ ΤΟΥ
  • [20] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΗΑDEP ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
  • [21] ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΚΑΤΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΥΣΗΣ
  • [22] ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ "ΑΘΗΝΑ 2004"
  • [23] ΟΙ ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
  • [24] ΚΟΥΤΣΜΑ: ΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΣΤΙΣ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2000

  • [01] ΦΑΝΤΑΣΜΑΓΟΡΙΚΟ ΥΠΕΡΘΕΑΜΑ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ

    Σίδνεϊ, 15 Σεπτεμβρίου 2000 (12:08 UTC+2)

    Φαντασμαγορικό υπερθέαμα παρακολούθησαν οι 110.000 θεατές στην τελετή έναρξης της Ολυμπιάδας του Σίδνεϊ, καθώς 13.000 καλλιτέχνες και κομπάρσοι, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να παρουσιάσουν μία μοναδική και ανεπανάληπτη τελετή έναρξης, μέσα από την οποία προβάλλονταν η ιστορία της Αυστραλίας, η ιστορία της γης..

    Ήταν 7 το απόγευμα ώρα Αυστραλίας (11.00 το πρωί της Παρασκευής ώρα Ελλάδος) όταν στο στάδιο μπήκαν 120 ιππείς κρατώντας στα χέρια από μία σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων. Για να σχηματίσουν στη συνέχεια με τα άλογά τους το σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων με τους 5 κύκλους.

    Ακολούθως από τα μεγάφωνα αναγγέλθηκε η είσοδος των επισήμων με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Χουάν Αντόνιο Σάμαραγκ και αμέσως μετά ανακρούστηκε ο εθνικός ύμνος της Αυστραλίας από τη συμφωνική ορχήστρα του Σίδνεϊ και το συγκρότημα Human Nature.

    Οι ιππείς αποχώρησαν κρατώντας στα χέρια 120 σημαίες της Αυστραλίας για να ακολουθήσει ένα εκπληκτικό θέαμα που είχε ως τίτλο του Το κοριτσάκι και τα ψάρια και έδιχνε την σχέση της Αυστραλίας με τη θάλασσα.

    Η 13χρονη Νίκη Γουέμπστερ πέταξε στον ουρανό για να δει από κοντά όλα τα παράξενα της γέννησης του κόσμου. Κολυμπώντας με τη φαντασία η Νίκη ανακαλύπτει το θαυμαστό κόσμο της θάλασσας. Την πολυχρωμία και τη μαγεία ενός χώρου που δεν θα ήθελε να αφήσει ποτέ αν το πέταγμά της στη φαντασία και το όνειρο δεν την υποχρέωναν να πάει σε άλλα μέρη. Έτσι θα μάθει πως αλλάζουν οι εποχές και πως η νέα ήπειρος παίρνει σάρκα και οστά. Δημιουργείται ένας κόσμος όχι πια παράξενος αλλά πραγματικός.

    Φτερωτά μεταλλικά πουλιά, πολιτισμός, Αυστραλία. Με την ιστορία και τις παραδόσεις καταγίνονταν και η επόμενη ενότητα με θέμα πάντα τη δημιουργία μιας κοινωνίας και ενός πολιτισμού. Ήταν η μουσική και οι ακατάληπτες φωνές των άγριων ινδιάνων της Αυστραλίας οι οποίοι κινούνταν στον αγωνιστικό χώρο του σταδίου στο ρυθμό Ντζακαπούρα και με την μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου από την ταινία "Χριστόφορος Κολόμβος".

    Το τραγούδι της χαράς και της γιορτής ξεκίνησε καθώς; άνοιγε η αυλαία των 27ων Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ 2000. Η είσοδος των αθλητών από 2090 χώρες με τις σημαίες τους, αρχίζει όπως πάντα με την Ελλάδα πρώτη και το Νίκο Κακλαμανάκη σημαιοφόρο. Ακολουθούν οι υπόλοιπες χώρες, όπου κάθε μία συνοδεύεται από μια μουσική νότα της πατρίδας της: "Κομπαρσίτα" για την Αργεντινή, "Βάλς Πόλκα" για τη Λευκορωσία, "Μπραζίλ", "Γκουανταναμέρα" για την Κούβα, "Μαρς" από την "Αϊντα" για την Ιταλία, η "Σιγιαμπάμπα" για τη Ν. Αφρική, "Γεννήθηκα στις ΗΠΑ" ενώ για την Αυστραλία έξι αποσπάσματα με ανάλογη μουσική, για την πολυπληθέστερη ομάδα, όπως συνήθως γίνεται με τη διοργανώτρια χώρα. Και τη "Ματίλντα", τελευταίο κομμάτι της παρέλασης.

    Η μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου συνοδεύει τα περισσότερα κράτη και την Ολυμπιακή σημαία. Το τραγούδι των Ολυμπιακών Αγώνων σε εκτέλεση της Συμφωνικής Ορχήστρας του Σίδνεϊ και απόδοση της 13χρονης Νίκι, σ' ένα ξέσπασμα φωνητικής. Δείγματα της αλλαγής ενός τόπου που ακολούθησε το πέρασμα των εποχών για να δημιουργηθεί η "πράσινη ήπειρος".

    Ακολούθησαν καλλιτέχνες που αναπαριστούσαν τη δημιουργία της σύγχρονης Αυστραλίας, από τους πρώτους εποίκους, ξυλοκόπους και χρυσοθήρες μέχρι τις μέρες μας, σε μία πανδαισία μουσικής, χορού και χρωμάτων.

    Η είσοδος της Φλόγας που ξεκίνησε πριν από μήνες, από την Αρχαία Ολυμπία, επιφυλάσσει εκπλήξεις. Και η περιέργεια εστιάζεται στον τελευταίο λαμπαδηδρόμο. Που αποθεώνεται καθώς ανάβει τη Φλόγα στον βωμό στο ψηλότερο σημείο του σταδίου.

    Στο τέλος χιλιάδες βεγγαλικά κάνουν ημέρα τον ουρανό του Σίδνεϊ. Μια πανδαισία χρωμάτων που αντανακλά στην αγάπη για τη ζωή και τη φύση, ενός λαού που έμαθε να ζει και να εγκλιματίζεται σύμφωνα με τους κανόνες της φύσης.

    [02] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2000 (14:00 UTC+2)

    "Η εκπαίδευση είναι μοχλός ανάπτυξης και μέσο με το οποίο η Ελλάδα θα συγκλίνει και κοινωνικά και οικονομικά με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Αυτό δήλωσε το πρωί ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος επισκέφθηκε το 5ο Δημοτικό Σχολείο Γαλατσίου. Ο κ. Σημίτης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη λειτουργία, στο δημοτικό αυτό, δύο μεγάλων, όπως είπε, καινοτομιών, του ολοήμερου σχολείου και της πληροφορικής.

    "Τα παιδιά μένουν πολύ περισσότερο στο σχολείο, μέχρι το απόγευμα, ώστε να μπορούν να πάνε στο σπίτι τους όταν είναι οι γονείς εκεί και κάνουν περισσότερα μαθήματα ή περισσότερες ασχολίες", είπε ο πρωθυπουργός ενώ για την εξοικείωση των μικρών μαθητών με την πληροφορική σημείωσε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να μαθαίνουν τα παιδιά από μικρά τον κόσμο της πληροφορικής. "Θέλουμε από το Δημοτικό όλα τα παιδιά να μπορέσουν να εξοικειωθούν με τις νέες τεχνολογίες και να μάθουν πολλά περισσότερα από ό,τι δίνει ένα περιορισμένο πρόγραμμα που υπήρχε παλιά", σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Τόνισε ακόμη ότι τα παραπάνω προγράμματα, του ολοήμερου σχολείου και της πληροφορικής, δουλεύουν καλά και έχουν την αποδοχή και των γονιών και των παιδιών. "Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην παιδεία αλλά ταυτόχρονα δεν θέλουμε να μείνουμε στα ίδια. Θέλουμε να εφαρμόσουμε καινούρια πράγματα για να μπορέσουμε να είμαστε και εμείς στην πρώτη γραμμή", επισήμανε ο πρωθυπουργός.

    [03] ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ Γ' ΚΠΣ

    Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2000 (18:00 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Εγκρίθηκε σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για τις αλλαγές στη διαχείρηση, πληρωμή, έλεγχο των δαπανών του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, το οποίο ανέρχεται σε 17,5 τρισεκατομμύρια δραχμές.

    Την απόφαση έλαβε ομόφωνα το υπουργικό συμβούλιο που συνήλθε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη.

    Οπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ''με την ολοκλήρωση του Β' ΚΠΣ πετύχαμε πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Βάλαμε τα θεμέλια για μία ισχυρή Ελλάδα. Τώρα με το Γ' ΚΠΣ έχουμε τη δυνατότητα υλοποίησης χιλιάδων έργων για την ισόνομη περιφερειακή ανάπτυξη", είπε.

    Το ποσό του Γ' ΚΠΣ, το οποίο ανέρχεται σε 17,5 τρισεκατομμύρια, θα κατανεμηθεί στην ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, υποδομής και μεταφορών, ανταγωνιστικότητα επιχειρήσεων, στη γεωργία (όπου θα δοθεί το ποσό των 1,3 τρισ, ενώ άλλα 10 τρισ. θα δοθούν από άλλα προγράμματα), στους τομείς νέας οικονομίας (1 τρισ.), στη βελτίωση της ποιότητας ζωής (περιβάλλον, υγεία, πρόνοια, παιδεία, 600 δισ.).

    [04] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΜΕΤΡΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Νέα Υόρκη, 14 Σεπτεμβρίου 2000 (22:05 UTC+2)

    Του Αχιλλέα Χατζόπουλου

    Ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Γιώργος Παπανδρέου κατά τη σημερινή ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τόνισε ότι η θέση μας στους διεθνούς οργανισμούς και η ατζέντα τα προσεχή τέσσερα χρόνια χρωματίζεται από πρόσφατες εμπειρίες. Οι σεισμοί δημιούργησαν ένα νέο κλίμα για πρώτη φορά στην πρόσφατη διπλωματική ιστορία μας. Η τραγωδία γέννησε μία θέρμη ανάμεσα στους δύο λαούς. Εκδηλώθηκαν αυθόρμητες εκδηλώσεις αλληλεγγύης μεταξύ των δύο λαών, οι οποίοι ξεπέρασαν τις διπλωματικές πρακτικές και άσκησαν έντονη πίεση στις κυβερνήσεις μας.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ακόμα μεταξύ άλλων και τα εξής για τα ελληνοτουρκικά: Οι λαοί επιθυμούν να ζήσουν ειρηνικά μαζί. Από τους σεισμούς η Ελλάδα και η Τουρκία χρησιμοποιούν κάθε ευκαιρία για να εξερευνήσουν τους νεοανακαλυφθέντες γείτονες. Θέλουν να συνεβρεθούν, να συναντηθούν, να ανταλλάξουν εμπειρίες και να καλύψουν τον χαμένο χρόνο. Επί διμερούς επιπέδου έχουν υπογραφεί συμφωνίες οι οποίες αλλάζουν ριζικά το περιβάλλον το οποίο διαβιούσαμε ως τώρα. Δεν την βλέπουμε αυτήν την κατάσταση ως στιγμιαία λόγω του σεισμού, αλλά τη βλέπουμε ως αρχή μιας διαδικασίας που θα επηρρεάσει ριζικά τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.

    Ανοίξαμε, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, διάλογο με την Τουρκία που είναι έντιμος. Μπορεί σε ορισμένα να υπάρχουν διαφορές, όπως το Κυπριακό και τις διμερείς σχέσεις, αλλά αυτή η ανοιχτή προσέγγιση μπορεί να οδηγήσει σε βαθμιαία επίλυση των προβλημάτων μας.

    Η τουρκική πλευρά δεν συμφωνεί. Σύντομα όμως θα διαπιστώσουνε ότι η διαδικασία είναι μονόδρομος και ικανοποιεί τους λαούς. Η Ελλάδα και η Τουρκία δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να ψάξουνε νέους δρόμους συνεργασίας. Τα αμοιβαία συμφέροντά μας θα υπερκεράσουν τις πολιτικές μας διαφορές.

    Μπορούμε και πρέπει, είπε ο κ. Παπανδρέου, να λύσουμε με ειρηνικά μέσα την οποιαδήποτε διαφορά στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναβαθμίσει το στάτους της Τουρκίας σε επίπεδο υποψήφιας χώρας στο Ελσίνκι, σημάδεψε και μια στροφή των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το Ελσίνκι αντιπροσωπεύει την αρχή μιας νέας και εξίσου θαρραλέας ελληνικής πρωτοβουλίας.Πιστεύουμε ότι η Τουρκία θα δείξει το ίδιο θάρρος. Ελπίζουμε να κερδίσει απ' το θετικό κλίμα η Τουρκία για να λύσει προβλήματα όπως η υφαλοκρηπίδα και το Κυπριακό. Η διαδικασία προσέγγισης είναι αποτέλεσμα επιμόνων και επιπόνων προσπαθειών.

    Τέλος, όσο αναφορά τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και σ' αυτό το πλαίσιο, το οποίο ανέλυσα παραπάνω, όπως είπε, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία θα εφαρμοστούν εν καιρώ.

    Το Κυπριακό

    Για το Κυπριακό πρόβλημα, ο υπουργός Εξωτερικών είπε μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι το Κυπριακό είναι θέμα κατοχής, δεν είναι διμερές θέμα. Είπε επίσης ότι υπάρχουν διμερή προβλήματα σαν τις απαιτήσεις της Τουρκίας για τα θέματα του Αιγαίου. Αυτά τα θέματα είναι παρόντα. Δεν θέλω, είπε, να δώσω λαθεμένη εντύπωση ότι αιφνιδίως όλα τα προβλήματά μας επιλύθηκαν. Στην αρχή της προσέγγισής μας, πρόσθεσε, αντιμετωπίζουμε νέες απαράδεκτες πράξεις στην Κύπρο και στο Αιγαίο. Και νέες δηλώσεις εκ μέρους των επισήμων Τούρκων οι οποίες ουσιαστικά υπονομεύουν τις προσπάθειές μας. Ελπίζω, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, ελπίζω σοβαρά ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε και να διατηρήσουμε το μοντέλο, και να διατηρήσουμε το μομέντουμ των λαών μας, για περαιτέρω θετικό κλίμα. Η λύση μπορεί και οφείλει να αντιμετωπιστεί ως μία κατάσταση στην οποία και εγώ και εσύ θα βγούμε κερδισμένοι. Αυτό θα είναι ζωτικό για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Με το "G8" καλούμε την Άγκυρα να δείξει ιπποτική θέληση για να εξαλισθούνε οι εστίες έντασης οι οποίες απειλούν την περιφερειακή ειρήνη, την ενότητα και την ομοιογένεια στο ΝΑΤΟ.

    Η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή κοινότητα, είπε ο κ. Παπανδρέου, μπορούν να βρουν λύσεις, οι οποίες θα τους επιτρέψουν να ζήσουν ειρηνικά. Θα βοηθήσουμε, πρόσθεσε, προς αυτήν την κατεύθυνση. Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν ευθύνη να συνεργαστούν στο Κυπριακό. Να διευκολύνουν τη διαδικασία. Μοιράζεται μια σπάνια ευκαιρία να βοηθήσουν τους Κύπριους να ανοικοδομήσουν το νησί τους, τα σπίτια τους, τις δουλειές τους.Ο κάθε ένας θα είναι κύριος, θα απολαμβάνει ισοτιμία απέναντι στο νόμο, προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ασφάλεια, κάτω από την ευρωπαϊκή ομπρέλα.

    Υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών ότι: Εμείς προωθούμε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με διεθνή προσωπικότητα και με μία κρατική εξουσία όπου ο κάθε πολίτης της Κύπρου θα είναι πολίτης μιας χώρας.

    Η Διεθνής Κοινότητα, συνέχισε, εκτιμά τον υπεύθυνο τρόπο της κυπριακής κυβέρνησης προς την κατεύρεση μιας δίκαιας λύσης και την επιθυμία της να προασπίσει συμφέροντα ολοκλήρου του πληθυσμού. Η Ελλάδα υποστηρίζει την προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης ώστε οι συνομιλίες να γίνουν ουσιαστικές, ώστε να υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, να εξασφαλιστεί το πνεύμα της δημοκρατίας στην Κύπρο, ως πολυπολιτισμικής κοινωνίας, η οποία θα είναι αναπόσπαστο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η Κύπρος, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι υπό κατοχήν ξένων δυνάμεων. Εξελίξεις όπως η τελευταία στα Στροβίλια δεν τη δεχόμαστε. Το τελευταίο τείχος του Βερολίνου πρέπει να γκρεμιστεί, με ευθύνη του ΟΗΕ, των εγγυητριών δυνάμεων και όσων άλλων έχουν λόγο στις διεθνείς εξελίξεις. Η Κύπρος, η Τουρκία και η Ελλάδα για όποιον έχει όραμα στο μέλλον, το μέλλον μας είναι συμπεπλεγμένο, όπως η ιστορία μας. Μία Κύπρος, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξυπηρετεί τα οράματα της Ευρώπης στην περιοχή και των πολιτών σ' αυτές τις τρεις χώρες.

    Κληρίδης-Αννάν

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Κόφι Αννάν επικοινώνησε σήμερα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Γλαύκο Κληρίδη, μετά την επιστολή που του έστειλε χθες ο Κύπριος Πρόεδρος, στη διάρκεια του πρωινού Εθνικού Συμβουλίου των ηγετών της Κύπρου.

    Τον κ. Κληρίδη επισκέφθηκαν επίσης οι κύριοι Ντεσότο και Μόουζες.

    Ο κ. Ντεσότο δήλωσε ότι κατά την άποψη του ιδίου από τη δήλωση Αννάν δεν σημαίνει να αναγνωρίζεται το ψευδοκράτος και εξέφρασε την ελπίδα να επιστρέψει η κυπριακή ηγεσία στις συνομιλίες. Ο κ. Μόουζες επίσης προέτρεψε τους Κυπρίους να επιστρέψουν στις συνομιλίες.

    Σήμερα, στις 4 και τέταρτο το απόγευμα, ώρα Νέας Υόρκης, θα συναντηθεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Κόφι Αννάν με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Γεώργιο Παπανδρέου, και μετά, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο κ. Παπανδρέου θα κάνει δηλώσεις.

    [05] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ Μ. ΔΑΜΑΝΑΚΗ

    Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2000 (20:38 UTC+2)

    Την άποψη ότι η πρωτοβουλία του Συνασπισμού κατά της "διαπλοκής" αποσκοπούσε στη συγκρότηση αντικυβερνητικού μετώπου με τη Νέα Δημοκρατία, διατυπώθηκε πρώτα από την κυβέρνηση, δήλωσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, απαντώντας στη σημερινή συνέντευξη της Μαρίας Δαμανάκη.

    Επισημαίνει, περαιτέρω, ότι θεωρούσε βέβαιο πως εναντίον της πρωτοβουλίας του θα κινητοποιηθούν ακοντιστές, πελταστές, σφενδονιστές και πετροβολητές και χαρακτηρίζει παράλογο το γεγονός ότι οι κατηγορίες για "δεξιά μέτωπα" και "επιλεκτικές πρωτοβουλίες" του Συνασπισμού ακούγονται και από χώρους εκτός της κυβέρνησης.

    [06] Η KFOR ΕΜΠΟΔΙΣΕ ΤΟΝ ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΙ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Βελιγράδι, 15 Σεπτεμβρίου 2000 (20:33 UTC+2)

    Η δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, KFOR, απαγόρευσε σήμερα στον υποψήφιο του "Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης" στις προεδρικές γιουγκοσλαβικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου Βόισαλβ Μιχάιλοβιτς, να εισέλθει στο Κοσσυφοπέδιο, και να επισκεπτεί τον σερβικό πληθυσμό της περιοχής και τις εκκλησίες και μοναστήρια που βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο, δήλωσαν στελέχη από το εκλογικό επιτελείο του Μιχάιλοβιτς.

    Ο Μιχάιλοβιτς επρόκειτο να μιλήσει σε προεκλογική συγκένρωση του κόμματος του στον σερβικό θύλακα της πόλης Κόσοφσκα Μιτρόβιτσα και να επισκεπτεί και άλλες σερβικές περιοχές, όμως άνδρες της KFOR , τον σταμάτησαν στον δρόμο μεταξύ των πόλεων Λεπόσαβιτς και Ζβέτσαν και δεν του επέτρεψαν να εισέλθει στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ο Βόισλαβ Μιχάιλοβιτς, είναι δήμαρχος του Βελιγραδίου, όμως στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές, υπολείπεται κατά πολύ από τους Κοστούνιτσα και Μιλόσεβιτς.

    Ο υποψήφιος του "Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης" (το κόμμα του Βουκ Ντράσκοβιτς), σύμφωνα με τις ίδιες δημοσκοπήσεις, συγκεντρώνει μόλις το 5-7% στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, όσο είναι και το ποσοστό του Τόμισλαβ Νίκολιτς, υποψήφιου του υπερεθνικιστικού "Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος" του Βόισλαβ Σέσελι.

    [07] ΤΑΡΙΧΕΥΜΕΝΗ ΚΑΡΕΤΑ - ΚΑΡΕΤΑ ΑΓΟΡΑΣΑΝ ΔΥΟ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ

    Κατερίνη, 15 Σεπτεμβρίου 2000 (20:25 UTC+2)

    Δύο Αυστριακοί τουρίστες κατήγγειλαν στα γραφεία του ΕΟΤ στη Βιέννη ότι αγόρασαν ταριχευμένη χελώνα Καρέτα - Καρέτα από κατάστημα τουριστικών ειδών στους Νέους Πόρους, όταν είχαν επισκεφτεί την Πιερία, ενώ επιστήμονες ξεκίνησαν έρευνες για να διαπιστώσουν αν το ζώο ανοίκει στο σπάνιο είδος.

    Οι αρμόδιες αρχές κατέσχεσαν τη χελώνα, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της οποίας ερευνούν ειδικοί του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

    Σύμφωνα με το δασάρχη Πιερίας, βάση μίας διεθνούς συνθήκης απαγορεύεται η εμπορία ταριχευμένων ζώων και όχι μόνο αυτών που ανήκουν σε κατηγορία προστατευόμενων ειδών.

    Από την πλευρά τους, έμποροι και επιχειρηματίες που πωλούν ταριχευμένα ζώα επικαλούνται άγνοια των σχετικών διατάξεων, ενώ η διεύθυνση δασών ξεκίνησε εντατικούς ελέγχους σε όλη την Πιερία για τον εντοπισμό καταστημάτων που πωλούν τα είδη για την επιβολή κυρώσεων.

    [08] Ο ΤΖΕΜ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΕΣ

    Αγκυρα, 15 Σεπτεμβρίου 2000 (20:23 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσημη επίσκεψη στις Βρυξέλες την επόμενη εβδομάδα όπου θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Ο κ. Τζεμ θα ξεκινήσει την επίσκεψη του την ερχόμενη Τρίτη και θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, τον επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χαβιέρ Σολάνα, την πρόεδρο του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Νικόλ Φοντέν και άλλους αξιωματούχους.

    O.K.

    [09] ΞΕΝΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Βελιγράδι, 15 Σεπτεμβρίου 2000 (20:20 UTC+2)

    Περισσότεροι από 100, θα είναι οι ξένοι παρατηρητές από 40 χώρες δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Δημοκρατιών της ομοσπονδιακής Βουλής Σίρτζαν Μπόζοβιτς ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα "Πολίτικα" του Βελιγραδίου, αποδέχθηκαν την πρόσκληση των γιουγκοσλαβικών Αρχών παρατηρητές από την Ρωσία, τη Κίνα, την Ινδία, την Ελλάδα και άλλες χώρες. Από την Ελλάδα θα έρθει ο Κάρολος Παπούλιας, ο πρώην ΥΠΕΞ και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής, καθώς και ο Χρύσανθος Σαρλής ο δήμαρχος Κέρκυρας ο οποίος κατά τη διάρκεια της επιδρομής του ΝΑΤΟ δεν επέτρεψε στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσουν το λιμάνι και το αεροδρόμιο του νησιού.

    Ο κ. Παπούλιας και ο κ. Σαρλής έλαβαν πρόσκληση από τις γουγκοσλαβικές αρχές ως προσωπικότητες που τάχθηκαν κατά της επιδρομής του ΝΑΤΟ και καταξιώθηκαν ηθικά ώστε να μπορούν να αποτελούν παρατηρητές στις εκλογές μας".

    [10] ΜΕΤΡΑ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

    Κομοτηνή, 15 Σεπτεμβρίου 2000 (20:15 UTC+2)

    Μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις φυλακές και την επανένταξη των κρατουμένων ανακοίνωσε από την Κομοτηνή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Σταθόπουλος, όπου παρευρέθηκε στην αποφοίτηση των πρώτων 1.000 φρουρών από τη σχολή Προσωπικού Εξωτερικής Φύλαξης των σωφρονιστικών καταστημάτων.

    Ο κ. Σταθόπουλος χαρακτήρισε σημείο σταθμό για το υπουργείο Δικαιοσύνης την αποφοίτηση των 1.000 φρουρών, οι οποίοι επιβραβεύτηκαν με πτυχία για την ταχύρρυθμη εκπαίδευσή τους και ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την αποσυμφόρηση φυλακών και την επανένταξη στην κοινωνία των κρατουμένων.

    Μεταξύ των μέτρων εντάσσεται η μελέτη για αποποινικοποίηση κάποιων πράξεων και αντικατάσταση των ποινών στέρησης της προσωπικής ελευθερίας με άλλα διοικητικά μέτρα. Επίσης υπάρχει πρόγραμμα εκπαίδευσης και ψυχολογικής στήριξης των κρατουμένων, ώστε να επανενταχθούν στην κοινωνία μετά την αποφυλάκισή τους. Εξάλλου, μία νέα υπηρεσία θα τεθεί στη διάθεση της σωφρονιστικής πολιτικής του υπουργείου για να εξυπηρετήσει δύο κυρίως στόχους: τη διασφάλιση των καλύτερων όρων διαβίωσης των κρατουμένων και την εξασφάλιση της πειθαρχίας και της τάξης για την εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

    [11] ΜΗΝΥΜΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΟ ΣΙΔΝΕΪ

    Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2000 (20:14 UTC+2)

    "Η μεγάλη ώρα για σας έφτασε, το στάδιο των δικών σας αγώνων άνοιξε", σημειώνει ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στο μήνυμα που έστειλε προς τους Ελληνες αθλητές που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    "Επειτα από πολύχρονες και πολύμορφες προετοιμασίες και προπονήσεις βρίσκεστε στην αφετηρία και δεν περιμένετε παρά το σύνθημα για να ριχτείτε στην ευγενική μάχη των Ολυμπιακών αγώνων", υπογραμμίζει και προσθέτει: "Θα παρακολουθήσουμε με αγωνία και ενδιαφέρον την προσπάθεια σας, πιστεύουμε ότι θα μας κάνετε περήφανους με τις επιδόσεις και με το ήθος σας και θα τιμήσετε την πατρίδα μας που στηρίζει πολλές προσδοκίες σε σας".

    [12] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΦΛΩΡΙΔΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ Θ. ΜΗΛΙΟΡΔΟΥ

    Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2000 (20:13 UTC+2)

    Τα θερμά του συλλυπητήρια εξέφρασε ο υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Φλωρίδης, στην οικογένεια του 18χρονου αθλητή της Εθνικής Ομάδας Εφήβων Πυγμαχίας, Θανάση Μηλιόρδου, ο οποίος υπέκυψε το πρωί στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας.

    Ο κ. Φλωρίδης αποφάσισε να καλύψει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού τα έξοδα της κηδείας.

    [13] Ο Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΩΝ ΣΤΟ ΣΙΔΝΕΪ

    Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2000 (20:10 UTC+2)

    Στα εγκαίνια της έκθεσης σειράς γραμματοσήμων που εξέδωσαν από κοινού οι ταχυδρομικές υπηρεσίες Αυστραλίας και Ελλάδας στο Center Point του Σίδνεϊ παρέστη ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Φλωρίδης προσκεκλημένος του προέδρου της ΔΟΕ Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ.

    Οι κ.κ. Σάμαρανκ και Φλωρίδης έκοψαν μαζί την κορδέλα των εγκαινίων.

    Η συγκεκριμένη σειρά γραμματοσήμων εκδόθηκε για τον εορτασμό της παράδοσης της ολυμπιακής σημαίας από το Σίδνεϊ στην πόλη της Αθήνας, που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Ο πρόεδρος της ΔΟΕ εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τη μορφή των συγκεκριμένων γραμματοσήμων.

    Επίσης στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης "OLYMPHILEX 2000" που περιλαμβάνει Ολυμπιακά, γραμματόσημα, νομίσματα και αναμνηστικά των αγώνων. Ανάμεσα σ' αυτά ήταν και υπέροχα εκθέματα που είχε στην κατοχή του και πρόσφερε για την έκθεση ομογενής μας.

    Το απόγευμα ο κ. Φλωρίδης παρέστη στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Αύριο, στις 12.30 (τοπική ώρα) ο κ. Φλωρίδης θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού και Νεότητας Marie George Bufflet, στο Club France, για τους υπουργούς Αθλητισμού των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που βρίσκονται στο Σίδνεϊ.

    Στις 7 μ.μ. (τοπική ώρα) ο κ. Φλωρίδης θα παραθέσει δεξίωση προς τιμήν της ελληνικής ομογένειας και της ελληνικής αντιπροσωπείας που βρίσκεται στο Σίδνεϊ.

    [14] ΑΔΙΑΦΟΡΗ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Βελιγράδι, 15 Σεπτεμβρίου 2000 (20:08 UTC+2)

    Το κύριο σώμα των ψηφοφόρων της Σερβίας, οι νέοι άνθρωποι, αντιμετωπίζουν με απάθεια τις επικείμενες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές παρότι θεωρούνται κρίσιμες, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο ανατροπής του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών του Βελιγραδίου και δημοσιεύτηκε στα τέλη Αυγούστου, το 83% των νέων ανθρώπων αποδοκιμάζουν την πολιτική που ακολούθησε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και μόνο το 4% των νέων τον στηρίζει.

    Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δείχνουν ότι το 42% των Γιουγκοσλάβων ηλικίας 18 - 29 ετών δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι θα ψηφίσει, ενώ το 13% απάντησε ότι δεν ξέρει αν θα προσέλθει στις κάλπες.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 59% των νέων ανθρώπων δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική.

    Οι συνεχιζόμενοι πόλεμοι και οι περσινοί βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ, καθώς και οι πολιτικές και οικονομικές πιέσεις που ασκεί η Δύση στη χώρα ώθησαν χιλιάδες νέους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα και να φύγουν για μία καλύτερη ζωή στο εξωτερικό.

    Διάφορες μη - κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η "Vreme je" (Ηρθε η ώρα) και η "Otpor" (Αντίσταση) προσπαθούν να ενθαρρύνουν τους νέους να συμμετάσχουν ενεργά στην πολιτική και να τους πείσουν να ψηφίσουν.

    Τις τελευταίες εβδομάδες, η οργάνωση Vreme je η οποία συγκεντρώνει 15 μη -κυβερνητικές οργανώσεις διοργανώνει ροκ συναυλίες σε όλη τη Σερβία και διανέμει φυλλάδια στο κέντρο του Βελιγραδίου, στα οποία αναγράφεται το σύνθημα "Η ψήφος σου μετράει".

    Τόσο η αντιπολίτευση, όσο και η κυβέρνηση κάνουν ό,τι μπορούν για να κερδίσουν τη στήριξη των νέων ανθρώπων.

    Σύμφωνα την οργάνωση Vreme je από τις τελευταίες εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα, το 1997, 600.000 νέοι έφθασαν σε ηλικία ψήφου.

    [15] ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ 3 ΔΙΣ ΑΠΟ ΤΟ "ΑΧΕΠΑ" ΖΗΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 30ΧΡΟΝΗΣ ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΕ ΣΕ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 15 Σεπτεμβρίου 2000 (20:07 UTC+2)

    Αποζημίωση 3 δισεκατομμυρίων δραχμών ζητούν από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και τους γιατρούς οι συγγενείς 30χρονης γυναίκας που πέθανε πριν τέσσερις μήνες, κατά τη διάρκεια εγχείρησης αφαίρεσης πέτρας από τη χολή.

    Οι συγγενείς κάνουν λόγο για εγκληματική αμέλεια και ζητούν την παραδειγματική τιμωρία όσον ευθύνονται.

    Στις 18 Μαϊου, η Κυριακή Αντωνιάδου υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση, αλλά μετά το τέλος της, οι γιατροί ενημέρωσαν την οικογένειά της ότι η 30χρονη είχε υποστεί ανακοπή καρδιάς κατά τη διάρκεια της εγχείρησης. Λίγες μέρες μετά, το πόρισμα του ιατροδικαστή επιβεβαίωνε ότι ο θάνατός της προήλθε από ανακοπή καρδιάς, την οποία όμως προκάλεσε διπλή τρώση της αορτής, με συνέπεια την ακατάσχετη αιμορραγία που δεν μπόρεσαν να σταματήσουν οι γιατροί.

    Η αγωγή που κατατέθηκε στο δικαστήριο Θεσσαλονίκης, στρέφεται εναντίον των υπεύθυνων γιατρών που πήραν μέρος στην εγχείρηση, αναμένεται να εξεταστεί τις επόμενες μέρες.

    [16] ΚΙΣΙΟΦ: Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Σόφια, 15 Σεπτεμβρίου 2000 (20:06 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    H Kομισιόν και η προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, Γαλλία, εξέφρασαν σκεπτικισμό για το αν μπορούν να καθοριστούν σωστά όρια για την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Αυτό δήλωσε σε συνέντευξη προς τον ραδιοφωνικό σταθμό της Σόφιας "Darik" ο Βλαντιμίρ Κισιόφ, γενικός συντονιστής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βουλγαρίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τη Λιθουανία, όπου έλαβε μέρος σε διάσκεψη των υποψήφιων κρατών με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.

    Ο Βλαντιμίρ Κισιόφ δήλωσε ακόμη ότι η Βουλγαρία ακολουθεί σωστή πολιτική στην πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    [17] Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΘΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙ ΕΡΓΑ ΟΔΟΠΟΙΪΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Σεπτεμβρίου 2000 (20:05 UTC+2)

    Την πορεία του προγράμματος ασφαλτόστρωσης των κεντρικών και περιφερειακών δρόμων της Θεσσαλονίκης θα επιθεωρήσει την Κυριακή 17 του μήνα ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Οδοποιϊας, κ. Αθανάσαρο.

    Η επιθεώρηση των έργων ασφαλτόστρωσης από το Δήμαρχο και τη συνοδεία του θα αρχίσει μπροστά από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης στις 10 το πρωί. Υπενθυμίζεται ότι συνολικά πρόκειται να ασφαλτοστρωθούν τρεις χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα και ότι τα έργα θα πραγματοποιηθούν στις κεντρικές αρτηρίες της Ερμού και Αγίου Δημητρίου από το ύψος της Ίωνος Δραγούμη μέχρι την Ελευθερίου Βενιζέλου και στο ύψος της πλατείας Διοικητηρίου μέχρι το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

    [18] ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 15 Σεπτεμβρίου 2000 (19:57 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Με ανοιχτό και όχι μυστικό διαγωνισμό, θα δοθεί η άδεια για τη δημιουργία δεύτερου δικτύου κινητής τηλεφωνίας (GSM) στη Βουλγαρία. Αυτό αποφάσισε να προτείνει για συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο η αρμόδια Δημόσια Επιτροπή επί των Τηλεπικοινωνιών. Προβλέπεται η διάρχεια ισχύος της προαναφερόμενης άδειας να είναι 15 χρόνια. Το ελάχιστο τίμημα, από το οποίο θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός, παραμένει θέμα, ανοιχτό για συζήτηση στη βουλγαρική κυβέρνηση.

    Βάσει του Νόμου περί της προστασίας του ανταγωνισμού, η μοναδική μέχρι στιγμής στη Βουλγαρία εταιρία παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας (GSM) "Mobiltel" δεν θα μπορέσει να λάβει μέρος στον διαγωνισμό, προκειμένου να αποφευχθεί η εδραίωση του μονοπωλείου στη βουλγαρική αγορά κινητής τηλεφωνίας.

    Για να μετάσχουν στο διαγωνισμό, οι υποψήφιες εταιρίες θα πρέπει να ανακοινώσουν και την προέλευση των χρηματικών ποσών, με τα οποία λαμβάνουν μέρος στον διαγωνισμό. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα ο πρόεδρος της Δημόσιας Επιτροπής επί των Τηλεπικοινωνιών, Ιβάν Ταουσάνοφ, ανήγγειλε ότι το δεύτερο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας τύπου GSM θα τεθεί σε λειτουργία το 2001, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι για το σχετικό διαγωνισμό εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον.

    [19] Ο Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟ ΓΙΑΤΡΟ ΠΟΥ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕ ΤΟΝ ΣΥΓΓΕΝΗ ΤΟΥ

    Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2000 (19:55 UTC+2)

    "Είναι οδυνηρό για κάθε πολίτη και κάθε πολιτικό να διαπιστώνει ότι υπάρχει άλλος πολίτης που κατά τεκμήριο και κατ' απόδειξη είναι πλαστογράφος και παριστάνει τους συγγενείς του", δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον ειδικευόμενο γιατρό Σπύρο Χατζησαλάτα που παρίστανε τον γαμπρό του.

    Τέλος, ο κ. Λαλιώτης έκανε λόγο για αθλιότητα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο δράστης θα τιμωρηθεί από τη δικαιοσύνη όπως του αξίζει.

    [20] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΗΑDEP ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

    Αγκυρα, 15 Σεπτεμβρίου 2000 (19:55 UTC+2)

    Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 35 άτομα σε εφόδους τους σε κτίρια, που στεγάζουν το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα, HADEP σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Μαχμούτ Σακάρ.

    Ο κ. Σακάρ είπε ότι δέκα άτομα συνελήφθησαν στο Ντιγιάρμπακιρ και 25 στην Κωνσταντινούπολη επισημαίνοντας ότι δεν ήταν όλα μέλη του κόμματος.

    Ο αξιωματούχος του ΗΑDEP ανέφερε ότι οι έφοδοι της αστυνομίας στα κτίρια του κόμματος στο Ντιγιάρμπακιρ, στην Κωνσταντινούπολη, στα Αδανα και στο Βαν έγιναν μετά από εντολή δικαστηρίου της Αγκυρας γιατί το κόμμα ζήτησε την 1η Σεπτεμβρίου την νομική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Κούρδων.

    Το κόμμα HADEP κατηγορείται ότι έχει επαφές και βοηθάει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, ΡΚΚ που διεξάγει ένοπλο αγώνα για τη δημιουργία κουρδικού κράτους στην Νοτιοανατολική Τουρκία.

    Ο.Κ.

    [21] ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΚΑΤΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΥΣΗΣ

    Βελιγράδι, 15 Σεπτεμβρίου 2000 (19:53 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας και υποψήφιος του "Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας" και της "Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς" στις γιουγκοσλαβικές προεδρικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, εκτίμησε ότι οι πολίτες της χώρας του μπορούν να έχουν καλύτερη ζωή, με την προυπόθεση, όπως ανέφερε, " να παραμείνουμε ελεύθεροι και να προστατεύσουμε την χώρα από την αιχμαλωσία και την εσωτερική προδοσία".

    "Οφείλουμε", επεσήμανε ο κ. Μιλόσεβιτς κατά την επίσκεψη του σήμερα στο εργοστάσιο "Ζάσταβα" στην πόλη Κραγκούγιεβατς, " να διαφυλάξουμε την ελευθερία και την ειρήνη, καθώς και την χώρα από τους ιεραπόστολους της σκλαβιάς και του πολέμου", υπογράμμισε αυτός, υπονοώντας την αντιπολίτευση στην χώρα του, την οποία κυβερνητικά στελέχη αποκαλούν "προδοτική", επειδή συνομιλεί με εκπροσώπους χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

    Ο κ. Μιλόσεβιτς, στην ομιλία του αυτή στους εργαζόμενους της "Ζάσταβα", ανέφερε ακόμη ότι η Γιουγκοσλαβία θα απαντήσει με την εργασία και την δημιουργία στις πιέσεις και στις κυρώσεις των δυτικών χωρών, τις οποίες κατηγόρησε ακόμη ότι επιθυμούν να μετατρέψουν τα Βαλκάνια σε αποικία τους .

    Η δημόσια αυτή εμφάνιση του κ. Μιλόσεβιτς, είναι η δεύτερη στη σειρά τις τελευταίες ημέρες και συνδέεται ασφαλώς με τις εκλογές στην Γιουγκοσλαβία που θα πραγματοποιηθούν στις 24 Σεπτεμβρίου.

    Στελέχη της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι η αστυνομία απέκλεισε για αρκετή ώρα τον κεντρικό δρόμο από τον οποίο θα διερχόταν το αυτοκίνητο που μετέφερε τον κ. Μιλόσεβιτς στο Κραγκούγιεβατς, ενώ συνελήφθη και ένα άτομο στην πόλη το οποίο μοίραζε προπαγανδιστικό υλικό της αντιπολίτευσης.

    [22] ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ "ΑΘΗΝΑ 2004"

    Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2000 (19:51 UTC+2)

    Η εμπιστοσύνη μας και η υποστήριξή μας, προς όλους τους συμμετέχοντες στο "Αθήνα 2004" και προσωπικά στην κα Αγγελοπούλου ήταν και είναι δεδομένη γιατί εδώ και αρκετούς μήνες έχει να επιδείξει δυναμισμό, σχέδιο δράσης, αποτέλεσμα και αναγνώριση. Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης σε συνέντευξη τύπου.

    Πρόσθεσε, δε, ότι η Επιτροπή του 2004 υπηρετεί μια εθνική υπόθεση που αφορά όλους τους Ελληνες και τόνισε ότι η δική του συνεργασία με τα μέλη της τους είναι γόνιμη και αποτελεσματική και οι σχέσεις τους άριστες.

    "Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 είναι μια εθνική υπόθεση, είναι μια μεγάλη πρόκληση και μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, τον Ελληνισμό και τους Ελληνες. Η Ελλάδα του 21ου αιώνα με ότι συμβολίζει και εκπροσωπεί διαχρονικά και όλοι οι Ελληνες έχουμε μια υποχρέωση, μια επιλογή, μια δυνατότητα να πετύχουμε...Αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο συμπυκνώνει πολλά και βεβαίως και η ομάδα και όλοι οι εκπρόσωποι κινούμεθα με τους ίδιους κανόνες, με τους ίδιους ρυθμούς για να πετύχουμε", κατέληξε ο κ. Λαλιώτης.

    [23] ΟΙ ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

    Αλεξάνδρεια, 15 Σεπτεμβρίου 2000 (19:49 UTC+2)

    Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Πέτρος Ζ', χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέστηκε στις 13 Σεπτεμβρίου στον Ι. Ν. της Παναγίας της Παντανάσσης στο Γιοχάννεσμπουργκ.

    Την Α.Θ.Μ. προσφώνησε με τη δέουσα εκκλησιαστική τάξη ο προιστάμενος του Ιερού Ναού πατήρ Αμβρόσιος, ο οποίος τόνισε την ιστορική σημασία του γεγονότος και χαρακτήρισε την παρουσία του Πατριάρχη ως ιδιαίτερη ευλογία. Στην αντιφώνησή του ο Μακαριώτατος προέτρεψε για ακόμη μια φορά το πλήθος να παραμείνει στη χώρα αυτή. 'Μείνετε πιστοί', είπε ο Μακαριώτατος, 'στις επάλξεις του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, μείνετε πιστοί στη δύναμη του Σταυρού μας γιατί είναι αυτή η δύναμη που θα σας στηρίξει πορευόμενοι εν ομονοία να ξεπεράσετε τα εμπόδια και τις δυσκολίες σας και να είστε βέβαιοι πως πίσω από κάθε Σταυρό υπάρχει πάντοτε Ανάστασης.'

    Την επομένη, ο Πατριάρχης προέστη της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος στην Πρετόρια. Στην ευχαριστηριακή σύναξη παρέστησαν μεταξύ άλλων η Επιτετραμμένη και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, ο Πρέσβυς της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας της Πρετόριας και παροικιακοί φορείς. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η τέλεση της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη ο οποίος ύψωσε τον Σταυρό μέσα από εντυπωσιακά διακοσμημένο δίσκο από λουλούδια.

    Μετά την Αρτοκλασία που ακολούθησε, ο Αρχιμανδρίτης Μιχαήλ Βισβίνης προσφώνησε τον Μακαριώτατο εξαίρωντας το μεγαλείο της προσωπικότητας του. 'Ως καλός ποιμήν και δίκαιος οιακοστρόφος του σκάφους της κατά Αλεξάνδρειαν Εκκλησίας τα τελευταία τρία έτη της Πατριαρχίας αυτού, ο Θρόνος και όλη η παρουσία της Ορθοδοξίας ανά την Αφρικήν περνά ημέρες δόξης και ανοδικής πορείας.' Συγκινημένος από τα λόγια του π. Μιχαήλ αντιφώνησε ο Μακαριώτατος ο οποίος απευθυνόμενος στο Εκκλησίασμα εξέφρασε τα πατρικά του αισθήματα προς τα ξενιτεμένα παιδιά του. ' 'όπως η Νότιος Αφρική είναι η χώρα των διαμαντιών, έτσι και εσείς, οι Έλληνες που ζείτε εδώ είστε το διαμάντι όλου του Ελληνισμού διότι και σε εύκολους και σε δύσκολους καιρούς διατηρήσατε τη λάμψη του Ελληνισμού και κρατήσατε αναμμένη τη λαμπάδα της Πίστεως. Μείνετε κάτω από τη σκιά του Σταυρού και του Εσταυρωμένου και η Χάρις και το άπειρο έλεος του Θεού να είναι πάντοτε μαζί σας.'

    Το μεσημέρι, ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Νίκος Ευθυμιάδης παρέθεσε γεύμα προς τιμή του Πατριάρχη και το απόγευμα ο Μακαριώτατος προέστη της εξοδίου ακολουθίας του Αλέξανδρου Πιλαβάκη. Ο αείμνηστος κ. Πιλαβάκης, υπήρξε ευεργέτης και συνεργάτη της Κοινότητας Γιοχάνεσμπουργκ, βοηθούσε ιδιαίτερα στις ανάγκες του ιερού ναού της Παναγίας Παντανάσσης και ήταν προσωπικός φίλος του Μακαριωτάτου.

    Το βράδυ ο Πατριάρχης δέχθηκε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας του Γιοχάνεσμπουργκ κ. Αλέξανδρο Μπαλαδάκη, την οικογένεια Παύλου Γιαννάκη και το λογιστή της Ιεράς Μητρόπολης κ. Θεοδόσιο Δεληγιάννη.

    [24] ΚΟΥΤΣΜΑ: ΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΣΤΙΣ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2000

    Παρίσι, 15 Σεπτεμβρίου 2000 (19:48 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα δήλωσε σήμερα ότι ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ θα κλείσει οριστικά στις 15 Δεκεμβρίου του 2000.

    Ο κ. Κούτσμα σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Γάλλο πρωθυπουργό, Λιονέλ Ζοσπέν ανέφερε ότι η απόφαση για το κλείσιμο του Τσερνομπίλ είναι μη ανατρέψιμη. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο πλαίσιο της διάσκεψης κορυφής Ουκρανίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης που διεξάγεται στο Παρίσι.

    Ο Ουκρανός πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι μη ανατρέψιμες είναι και οι αποφάσεις της ομάδας των επτά πλουσιότερων χωρών του κόσμου G7 και της ΕΕ για οικονομική βοήθεια στη χώρα του για να κλείσει το Τσερνομπίλ.

    Οι δυο ηγέτες υπέγραψαν συμφωνία για τις θαλάσσιες μεταφορές μεταξύ των δύο χωρών.

    Σημειώνεται ότι μόνο ένας πυρηνικός αντιδραστήρας από τους τέσσερις του Τσερνόμπιλ λειτουργεί ακόμη μετά το φοβερό ατύχημα του 1986, αλλά ο πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα συμφώνησε τον Ιούνιο για κλείσιμο του εργοστασίου στις 15 Δεκεμβρίου μετά από υπόσχεση του Αμερικανού πρόεδρου Μπιλ Κλίντον να υπάρξει βοήθεια από τη δύση.

    Το 1995 η ομάδα των επτά πλουσιότερων χωρών του κόσμου, G7 ανακοίνωσε ότι θα δώσει στο Κίεβο 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια για το κλείσιμο του Τσερνομπίλ και από αυτά το 1,5 δισ. θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων στο Ρίβνε και στο Χμελνίτσκι, στη δυτική Ουκρανία.

    Ωστόσο υπάρχουν πολλές καθυστερήσεις στην παροχή δανείου προς την Ουκρανία γιατί πολλά ευρωπαϊκά κράτη πιστεύουν ότι τα πυρηνικά εργοστάσια στην Ουκρανία δεν πληρούν τους κανόνες ασφαλείας που πρέπει.

    Η Γερμανία μάλιστα τάχθηκε υπέρ της κατασκευής υδροηλεκτρικών εργοστασίων στην Ουκρανία αλλά όχι πυρηνικών αντιδραστήρων.

    Ο.Κ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 15 September 2000 - 20:36:17 UTC