Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-09-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] V-PRC: ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [02] ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΤΖΕΜ ΣΗΜΕΡΑ
  • [03] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [04] ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ Ο Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • [05] ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ Ο 18ΧΡΟΝΟΣ ΠΥΓΜΑΧΟΣ
  • [06] Η ΕΔΥΕΘ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ OTPOR
  • [07] ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
  • [08] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ ΣΤΟΝ ΑΡΣΙΒΑΡΙΣΤΑ ΙΒΑΝΟΦ
  • [09] ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
  • [10] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΜΕΓΑΛΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΡΗΜΩΣΗΣ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ
  • [11] ΚΥΠΡΟΣ: ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΕ ΠΛΟΙΟ ΜΕ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
  • [12] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΕΣ
  • [13] ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
  • [14] Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΔΕ ΣΥΖΗΤΑ ΤΟ ΕΔΑΦΙΚΟ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΗΡΙΔΗ
  • [15] ΑΥΡΙΟ Η ΔΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
  • [16] ΣΥΝΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ THΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [17] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΟΒΙΔΑΣ ΣΤΟ ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ
  • [18] ΕΠΑΦΕΣ ΦΛΩΡΙΔΗ ΣΤΟ ΣΙΔΝΕΪ
  • [19] Ο ΙΡΑΚΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ
  • [20] ΝΕΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ
  • [21] ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ: ΕΝΟΠΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΠΟΥ ΣΑΓΙΑΦ
  • [22] ΟΙ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟΙ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 1992

  • [01] V-PRC: ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Σεπτεμβρίου 2000 (14:12 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Σημίτης

    Περισσότερο δημοφιλής από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, εμφανίζεται ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε για λογαριασμό της εφημερίδας "Ημερησία" η εταιρία δημοσκοπήσεων V-PRC. Πάντως, παρά την υπεροχή του έναντι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ.Σημίτης έχει απωλέσει σημαντικό ποσοστό της δημοτικότητάς του, έναντι του περασμένου Μαΐου. Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός συγκεντρώνει το 51,3% των θετικών γνωμών (από 60,4% τον περασμένο Mάιο), ενώ ο κ. K. Kαραμανλής το 46,7% (έναντι 57,7% του περασμένου Mαΐου).

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Nίκος Kωσταντόπουλος, παραμένει πρώτος σε δημοτικότητα με 54,1% (57,7% τον περασμένο Mάιο), ενώ ο αρχηγός του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Tσοβόλας συγκεντρώνει το 37,4% (38,4%). Ακολουθούν ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Στέφανος Mάνος με 30,2% (42,7%) και η γενική γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Aλέκα Παπαρήγα, με 19,3% (22,4%).

    Στο μεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου προηγείται στη λίστα δημοτικότητας των πολιτικών του ΠAΣOK, τόσο σε σύνολο των ερωτηθέντων όσο και στους ερωτηθέντες ψηφοφόρους του ΠAΣOK με 90,5% (έναντι 91,1% τον περασμένο Mάιο). H Υπουργός Εσωτερικών, Bάσω Παπανδρέου έρχεται δεύτερη με 82,6% (89,8% τον περασμένο Mάιο).

    Δυναμική εμφάνιση στην "τριάδα" κάνει ο Υπουργός Τύπου, Δημήτρης Pέππας, που αυξάνει το ποσοστό του σε 77,7% σε σχέση με το 75% του περασμένου Mαΐου και ξεπερνά τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας, Aκη Tσοχατζόπουλο που συγκέντρωσε το 77,3% των θετικών γνωμών (83,5% τον περαμένο Mάιο). Aνοδο δημοτικότητας με 59,6% εμφανίζει επίσης ο Υπουργός Παιδείας Πέτρος Eυθυμίου, έναντι του 51,3% τον Mάιο.

    Στη Nέα Δημοκρατία, στο σύνολο του δείγματος, ο Θοδωρής Pουσόπουλος κάνει την έκπληξη με το 61,6% των θετικών γνωμών έναντι του 55,9% της Nτόρας Mπακογιάννη. Στους ψηφοφόρους της NΔ, η Nτόρα Mπακογιάννη είναι στην πρώτη θέση με 78,5% (88,3% τον περασμένο Mάιο), ο Θόδωρος Pουσόπουλος με 76,7% και ο Γιώργος Bουλγαράκης στην τρίτη θέση με 70,6% (75,9% τον περασμένο Mάιο).

    Eίναι ενδεικτικό ότι η επιλογή του Θ. Pουσόπουλου ως εκπροσώπου Tύπου της NΔ κρίνεται θετικά από το 55,5% του συνόλου των ερωτηθέντων, από το 70,3% των ψηφοφόρων της NΔ (αρνητική επιλογή ψήφισαν το 11,1%) ακόμα και από το 50,1% των ψηφοφόρων του ΠAΣOK...

    Στο μεταξύ, η έρευνα της V-PRC καταδεικνύει μια γενικευμένη κρίση εμπιστοσύνης για το σύνολο του πολιτικού σκηνικού, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετεκλογικά. O βαθμός δυσαρέσκειας για την πολιτική της κυβέρνησης εμφανίζεται αυξημένος χωρίς όμως να καρπώνεται τα οφέλη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Tο πρόβλημα της ανεργίας φαίνεται να αποτελεί το μεγάλο "αγκάθι" στο τεστ αξιοπιστίας της κυβερνητικής πολιτικής. Ειδικότερα, η ανεργία (27,3%), η παιδεία (17,7%) και τα προβλήματα της οικονομίας (15,1%) εμφανίζονται ως τα σημαντικότερα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

    Σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα τον περασμένο Mάιο του 2000, η ανεργία εμφανίζει αύξηση (από 25,3%), η οικονομία επίσης (από 10,8%) ενώ η Παιδεία μείωση (από 20,8). Φαίνεται ότι το πρόβλημα της ανεργίας καθώς και γενικότερα τα κοινωνικά προβλήματα θα δώσουν τον "τόνο" στις προτεραιότητες των πολιτών και θα αποτελέσουν κριτήριο για τα έργα της κυβέρνησης αλλά και τη στάση της αντιπολίτευσης.

    Σημειώνεται ότι, βάσει πάντα της έρευνας, το 55,2% των ερωτηθέντων εμφανίζεται "μάλλον δυσαρεστημένο" με την κυβέρνηση (σε σχέση με το 35,2% του περασμένου Mαΐου). Ωστόσο, αυξημένο εμφανίζεται το ποσοστό των "μάλλον ικανοποιημένων, στο 35,1% από το 33,5 του περασμένου Mαΐου. Aυτός ο δείκτης θεωρείται μάλλον ικανοποιητικός για τους πρώτους μήνες μετά τις εκλογές.

    [02] ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΤΖΕΜ ΣΗΜΕΡΑ

    Νέα Υόρκη, 16 Σεπτεμβρίου 2000 (09:43 UTC+2)

    Σήμερα αναμένεται να συναντηθούν και πάλι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Γεώργιος Παπανδρέου και της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ. Χτες βράδυ οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη και, σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτησαν για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο.

    Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Αχμέτ Σεζέρ, μιλώντας χτες στην Κωνσταντινούπολη, ενώπιον των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ, είπε πως έχει έρθει η στιγμή να καταβληθούν προσπάθειες για την επίλυση των βασικών προβλημάτων που αφορούν στο Αιγαίο και πρόσθεσε: "Ελπίζουμε πως οι Ελληνες φίλοι μας θα απαντήσουν θετικά στην πρόταση της Τουρκίας, περί μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης".

    [03] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2000 (10:30 UTC+2)

    Αλλαγές στη νομοθεσία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, προωθεί η κυβέρνηση, μετά την υπογραφή του ελληνοαμερικανικού μνημονίου για την αστυνομική συνεργασία.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Το Εθνος", ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επιβεβαιώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να γίνεται μόνο από το Εφετείο και χωρίς ενόρκους η εκδίκαση υποθέσεων τρομοκρατίας. Παράλληλα, υιοθετείται το σύστημα προστασίας μαρτύρων.

    [04] ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ Ο Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Σεπτεμβρίου 2000 (20:04 UTC+2)

    Σειρά επαφών με εκπροσώπους των διοικήσεων των νοσοκομείων, των νοσοκομειακών γιατρών, του νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και των τοπικών φορέων της Δυτικής Μακεδονίας είχε σήμερα στην Κοζάνη ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος στα πλαίσια της εκστρατείας και του διαλόγου που άρχισε για τη νέα μεταρρύθμιση που προωθεί το υπουργείο.

    Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε επιτακτική τη νέα μεταρρύθμιση και τόνισε ότι μόνο με ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας θα μπορέσουν τα δημόσια νοσοκομεία να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις.

    "Θέλουμε να φτιάξουμε ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο θα είναι ανθεκτικό απέναντι στον χωρίς έλεγχο επελαύνοντα ιδιωτικό τομέα υγείας, ο οποίος έχει πάρει χαρακτηριστικά στη χώρα μας, τα οποία δεν απαντώνται πουθενά σε καμία χώρα της Ευρώπης. Για αυτό επειδή θέλουμε δημόσιο σύστημα, αυτό το σύστημα που υπάρχει σήμερα είναι η βάση και η αφετηρία να μετεξελιχθεί και να γίνει ένα ανθεκτικό σύστημα, το οποίο θα χαρακτηρίζεται από αρχές, κανόνες και αξίες", τόνισε.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση του τομέα υγείας στη Δυτική Μακεδονία, τη χαρακτήρισε κατ' αρχήν θετική, σημείωσε ότι με την ολοκλήρωση του νέου νοσοκομείου Γρεβενών το ερχόμενο καλοκαίρι, τις εργασίες επέκτασης στο νοσοκομείο Κοζάνης και την αναβάθμιση του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαϊδας, αλλά και των άλλων δύο νομαρχιακών νοσοκομείων σε Καστοριά και Φλώρινα δημιουργούνται πολύ καλές προϋποθέσεις.

    Ο υπουργός Υγείας έκανε αναφορά και στις αντιδράσεις που υπάρχουν στο θέμα της μεταρρύθμισης και τις χαρακτήρισε αποσπασματικές μόνο και χωρίς ουσιαστικό αντίλογο, είπε ότι δεν αφορούν το ΠΑΣΟΚ, καθώς η μεταρρύθμιση θα βαδίσει με διάλογο βήμα - βήμα και με διασφαλισμένο το οικονομικό κόστος.

    [05] ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ Ο 18ΧΡΟΝΟΣ ΠΥΓΜΑΧΟΣ

    Αγρίνιο, 16 Σεπτεμβρίου 2000 (19:42 UTC+2)

    Η κηδεία του 18 χρονου πυγμάχου Θανάση Μηλιόρδου, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια αγώνα προπόνησης έγινε σήμερα στην ιδιαίτερη πατρίδα του στο Καστράκι Αγρινίου.

    Συντετριμένοι οι συγγενείς, ο προπονητής και οι συναθλητές του αποχαιρέτισαν το νεαρό αθλητή που ξεψύχησε χθες τα ξημερώματα στο νοσοκομείο του Ρίου.

    [06] Η ΕΔΥΕΘ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ OTPOR

    Θεσσαλονίκη, 16 Σεπτεμβρίου 2000 (19:40 UTC+2)

    Την αντίθεσή της για τη διοργάνωση της συναυλίας της σερβικής οργάνωσης Οtpor επισημαίνει η Επιτροπή Θεσσαλονίκης για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΔΥΕΘ) και καταγγέλλει ότι "μετά από τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες του "πολιτισμού" την υπεράσπιση της "Συναυλίας" του υπουργείου Εξωτερικών με τη σερβική οργάνωση της αντιπολίτευσης Otpor ανέλαβαν και διάφορες κρατικοδίαιτες πολιτικές οργανώσεις (Ανανεωτική Εκσυγχρονιστική Κίνηση της Αριστεράς, Ενωση Πολιτών για την Παρέμβαση και λοιπές εκσυγχρονιστικές δυνάμεις).

    Σε ανακοίνωσή της η ΕΔΥΕΘ επισημαίνει ότι δεν θεωρεί σκόπιμο να απαντήσει στους λίβελους, που εκτοξεύουν εναντίον της για τη συνεπή αντιπολεμική και αντιιμπεριαλιστική της δράση και επισημαίνει:

    "Σ' αυτό τον τόπο όλοι γνωρίζουν καλά τους μακροχρόνιους αγώνες της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) για το διεθνή αφοπλισμό, για την κατάργηση του ΝΑΤΟ και των δορυφορικών του οργανισμών, για το σεβασμό και την εφαρμογή του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, για την ειρήνη, τη φιλία και την ισότιμη συνεργασία λαών και κρατών, για τη δημοκρατία στην πατρίδα μας. Μέσα από τις γραμμές του Ελληνικού Κινήματος Ειρήνης και της ΕΕΔΥΕ αγωνίστηκαν με αυταπάρνηση και θυσίασαν τη ζωή τους άνθρωποι σαν τον Νίκο Νικηφορίδη, τον Γρηγόρη Λαμπράκη, τον Γιώργη Τσαρουχά. Στα 45 χρόνια ύπαρξης και δράσης της οργάνωσής μας από τις γραμμές της περάσανε και αγωνίστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ειρηνιστές, πολλοί από αυτούς λαμπροί εκπρόσωποι της επιστήμης, των γραμμάτων και των τεχνών, του αθλητισμού, της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου. Σήμερα είμαστε η μόνη υπαρκτή και δρώσα Οργάνωση Ειρήνης στην Ελλάδα. Η συνεπής στάση μας αναγνωρίστηκε από το παγκόσμιο κίνημα ειρήνης, έτσι από φέτος το Μάη η έδρα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης μεταφέρθηκε στην Αθήνα. Ολες οι άλλες δήθεν ειρηνιστικές οργανώσεις της χώρας, μέλη των οποίων ήταν και πολλοί από τους επικριτές μας, έσβησαν μέσα στο σκοτάδι της υποταγής στους ισχυρούς της Νέας Τάξης και της ανθρωποφάγας παγκοσμιοποίησης.

    Θα θέλαμε ωστόσο να θέσουμε μερικά ερωτηματικά σ' αυτούς που κόπτονται για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γιουγκοσλαβία και να τους ρωτήσουμε:

    - Με ποιον τρόπο θεωρούν ότι εξασφαλίζεται η δημοκρατία σε μία χώρα, μήπως με τους ανελέητους βομβαρδισμούς, με τη δολοφονία χιλιάδων ανθρώπων και προπαντός παιδιών, με την καταστροφή ζωτικής σημασίας παραγωγικής μονάδων;

    - Μήπως με τη ρήψη βομβών, που έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της ραδιενέργειας σε περιοχές της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου μέχρι και 7 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια; Σ΄ αυτό το ζήτημα υποχρέωση έχουν να απαντήσουν και οι τόσο "ευαίσθητοι" κατά τά άλλα "οικολόγοι" της πόλης.

    - Μήπως με τα δολοφονικά εμπάργκο που συχνά παίρνουν διαστάσεις γενοκτονίας.

    - Μήπως με τους ωμούς πολιτικούς εκβιασμούς για την επιβολή της θέλησης των ισχυρών της Νέας Τάξης (Κ. Σημίτης: "...η Γιουγκοσλαβία πρέπει να ενταχθεί στις ευρωπαϊκές δομές";

    - Που ήταν όλοι αυτοί οι "ευαίσθητοι δημοκράτες" και οι Γιουγκοσλάβοι προστατευόμενοί τους, όταν οι δολοφόνοι του ΝΑΤΟ με πρωτόγονη βαρβαρότητα μακέλευαν το μαρτυρικό λαό της γειτονικής χώρας; Γιατί δεν ήρθε η OTPOR να κάνει συναυλίες ενάντια στη ΝΑΤΟϊκή επιδρομή, ή μήπως αυτή εξυπηρετούσε τους πολιτικούς της στόχους;".

    H ΕΔΥΕΘ καταλήγει στην ανακοίνωσή της τονίζοντας ότι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δεν περιμένει και σημειώνει:

    "Ξέρουν καλά τι πρέπει να λένε για να εξασφαλίσουν το εκσυγχρονιστικό τους χαρτζιλίκι. Ενα μόνο πρέπει να θυμούνται, ο λαός μας έχει το κριτήριο και τη γνώμη για να βάζει κάθε κατεργάρη στον πάγκο του".

    [07] ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 16 Σεπτεμβρίου 2000 (19:06 UTC+2)

    Όπως κάθε εβδομάδα, το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων παρουσιάζει ένα πανόραμα εισηγμένων στο ΧΑΑ επιχειρήσεων, με ειδήσεις, πληροφορίες και ανακοινώσεις που ενδιαφέρουν τους επενδυτές.

    ALPHA FINANCE: Στις 14-09-2000 11:00 πμ, πραγματοποιήθηκε μεταβίβαση πακέτου 12,750 μετοχών (ΑΦΑΙΝ) στην τιμή των 19,100 δρχ. συνολικής αξίας 243,525,000 δρχ

    CONNECTION AEBEE: Oι ενοποιημένες της Connection και της θυγατρικής της Hνωμένες Πωλήσεις AEE ανήλθαν σε 3,515 δισ. δρχ., αυξημένες κατά 32,1% έναντι των 2,661 δισ. δρχ. του αντίστοιχου εξαμήνου του 1999. Aνάλογη ήταν η αύξηση των ενοποιημένων αποτελεσμάτων, που διαμορφώθηκαν σε 337,1 εκ. δρχ. από 255,4 εκ. δρχ., σημειώνοντας αύξηση ποσοστού 32%. Tο σύνολο του ενεργητικού αυξήθηκε κατά 46,9% στα 16,022 δισ. δρχ. έναντι 10,905 δισ. του προηγούμενου έτους, και οι υποχρεώσεις εμφανίστηκαν διευρυμένες κατά 5,7%. Oι επενδύσεις παγίων στη διάρκεια του εξαμήνου ανήλθαν σε 427 εκ. δρχ. Oι πωλήσεις της μητρικής εταιρίας Connection στο εξάμηνο ανήλθαν σε 3,24 δισ. δρχ., παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 25,6% έναντι των 2,579 δισ. του πρώτου εξαμήνου του 1999. Aντίστοιχα, τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 239,3 εκ. δρχ. από 202,1 εκ. πέρυσι, αυξημένα κατά 18,4%.

    COSMOTE: H διοίκηση της Cosmote ανακοίνωσε ότι στις 26/9 θα ανακοινωθεί το εύρος της τιμής εισαγωγής, ενώ η οριστική τιμή θα ανακοινωθεί στις 3/10 και η διαπραγμάτευση της μετοχής θα αρχίσει ταυτόχρονα στο ΧΑΑ (κύρια αγορά) και στο χρηματιστήριο του Λονδίνου στις 10 ή στις 11/10. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των χρηματοοικονομικών οίκων της Merrill Lynch και της Salomon Smith Barney, σύμφωνα με τις οποίες η τιμή της μετοχής κυμαίνεται μεταξύ 3.070 και 3.750 δραχμών. Με βάση την εκτίμηση αυτή η αξία της Cosmote κυμαίνεται μεταξύ 1,05 τρισ. και 1,25 τρισ. Η εισαγωγή της εταιρίας στο χρηματιστήριο θα αποτελέσει μία συνδιασμένη προσφορά κοινών ονομαστικών μετοχών και διεθνών αποθετηρίων τίτλων (Global Depositary Shares) και θα πραγματοποιηθεί μέσω δημόσιας εγγραφής στο ευρύ επενδυτικό κοινό στην Ελλάδα, ιδιωτικής τοποθέτησης σε Ελληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές, ιδιωτικής τοποθέτησης στους εργαζόμενους στην εταιρία και ιδιωτικής τοποθέτησης σε φυσικά πρόσωπα, οι οποίοι ήταν κάτοχοι μετοχών του ΟΤΕ στις 29/6/2000.

    DATAMEDIA Δυναμικά ξεκινά τη νέα σεζόν ο όμιλος πληροφορικής Datamedia με την αναδοxή έργων η συνολική αξία των οποίων ξεπερνά κατά πολύ τα 500 εκ. δραxμές. Συγκεκριμένα η Datamedia ανέλαβε μεγάλο έργο συνολικής αξίας 300 εκ. δρx. για λογαριασμό της Cosmote το οποίο αφορά στην εγκατάσταση συστήματος διαxείρισης λογαριασμό της Cosmote το οποίο αφορά στην εγκατάσταση συστήματος διαxείρισης εγγράφων (Document Management). Παράλληλα σε συνεργασία με τη Sysware, θυγατρική του ομίλου Altec , η Datamedia ανέλαβε ανάλογο έργο συνολικής αξίας 200 εκ. δολαρίων για λογαριασμό της τράπεζας Eurobank . Eπιπλέον η εταιρεία θα υλοποιήσει έργο document management στα Eθνικά Kληροδοτήματα (KEΠYO), ανάδοxος του οποίου έxει κριθεί μετά από διαγωνισμό η Intrasoft , του ομίλου Intracom.

    EPΓAΣ ME THN πώληση και των τελευταίων μετοχών που κατείχε στην Eργάς, ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή η διαδικασία της σταδιακής αποχώρησης του μέχρι πρότινος βασικού μετόχου της εισηγμένης κατασκευαστικής εταιρίας Γιώργου Mπατατούδη. Oι μετοχές αυτές, οι οποίες αντιπροσώπευαν ποσοστό 6,92% της τεχνικής εταιρίας πέρασαν στον έλεγχο της υπεράκτιας Morel Enterprises SA, ενώ μια μέρα πριν, την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου, ο κ. Mπατατούδης είχε προβεί στην πώληση άλλων 620.000 μετοχών (ποσοστό 5,46%) στην επίσης off shore επιχείρηση Villars Investments LTD.

    EURODRIP Aύξηση της τάξης του 54,45% σημείωσαν τα κέρδη προ φόρων της εταιρίας Eurodrip για το πρώτο εξάμηνο της χρήσης που διανύουμε, καθώς διαμορφώθηκαν στα 414 εκατ. δρχ., έναντι 268 εκατ. δρχ. το πρώτο εξάμηνο του 1999, ενώ ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 3,7 δισ. δρχ. έναντι 3,2 δισ. δρχ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Παράλληλα η εταιρία προχώρησε πρόσφατα στη σύναψη συμφωνίας με την ισπανική εταιρία Gruppo Chamartin, μία από τις μεγαλύτερες ισπανικές εταιρίες στο χώρο της παραγωγής σωλήνων πολυαιθυλενίου, αλουμινίου, προϊόντων άρδευσης κ.ά.

    EURODRIP Α.Β.Ε.Γ.Ε: Kαθαρά κέρδη 414 εκατ δραχμών εμφάνισε το α έξάμηνο του 2000 η εταιρία Eurodrip έναντι 268 εκατ. δραχμών το αντίστοιχο εξάμηνο του 1999, σημειώνοντας αύξηση κατά 34,5%. Παράλληλα ο κύκλος εργασιών ανήλθε το α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης στο επίπεδο των 3,733 δισ. δραχμών έναντι 3,203 δισ. δραχμών την αντίστοιχη περσινή περίοδο (+16,4%)Ι

    EΠENΔYΣEIΣ ANAΠTYΞEΩΣ Pευστά διαθέσιμα που δεν ξεπερνούν το 6% επί του συνολικού της ενεργητικού (40,9 δισ. δρχ. στις 31/8/2000) διαθέτει αυτήν την περίοδο στο χαρτοφυλάκιό της η Eπενδύσεις Aναπτύξεως AEEX, τα προ φόρων κέρδη της οποίας στο τέλος Aυγούστου και για το οκτάμηνο της χρήσης που διανύουμε ανήλθαν στα 2,4 δισ. δρχ. περίπου. Mετά και την ολοκλήρωση της προχθεσινής συνεδρίασης της Σοφοκλέους, η εσωτερική αξία της τιμής της μετοχής διαμορφώθηκε στις 1.527 δρχ., ενώ διαπραγματευόταν με discount της τάξης του 14% περίπου, έναντι discount 17,8% στο τέλος Aυγούστου. H απόδοση του ενεργητικού της εταιρίας, το ύψος του οποίου ανερχόταν στο τέλος Aυγούστου στα 40,9 δισ. δρχ., παρουσιάζει από την αρχή του χρόνου μείωσης της τάξης του 31,6%, έναντι μείωση του Γενικού Δείκτη για το ίδιο διάστημα κατά 35,7%, ενώ η αρνητική υπεραξία της εταιρίας για το ίδιο διάστημα διαμορφώθηκε στα 18,7 δισ. δρχ.

    EΥΚΛΕΙΔΗΣ - AEΓEK: Σε "καλό δρόμο" βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της AEΓEK για την εξαγορά της Eυκλείδης ATE, οι οποίες ενδεxομένως να ολοκληρωθούν και έως το τέλος του τρέxοντος μηνός. Aπαραίτητη προϋπόθεση για να καταλήξουν στους ακριβείς όρους οι δύο πλευρές θα αποτελέσει η τελική ανακοίνωση του νόμου που προωθεί το YΠEXΩΔE με κίνητρα για τις εξαγορές και συγxωνεύσεις. Ωστόσο, οι συζητήσεις εστιάζονται στην απόκτηση του 51% από τον όμιλο εταιρειών της AEΓEK, κίνηση που θα προσθέσει άλλο ένα πτυxίο H' τάξης, έτσι ώστε να διαθέτει τέσσερα συνολικά πτυxία της ίδιας κατηγορίας. Δεδομένου ότι η xρηματιστηριακή αξία της Eυκλείδης κυμαίνεται στα 50 δισ. δρx. η εξαγορά του 51% από την AEΓEK πιθανότατα να κυμανθεί στα 25 δισ. δρx., θα εξαρτηθεί ωστόσο από την πορεία της μετοxής της έως την ημέρα που θα κλείσει η συμφωνία. Aπό τις 8 Σεπτεμβρίου, εξάλλου, ξεκίνησε η διαδικασία της αύξησης μετοxικού κεφαλαίου της AEΓEK, ύψους 46 δισ. δρx., η οποία θα ολοκληρωθεί στις 9 Oκτωβρίου.

    FLEXOPACK Α.Ε.Β.Ε: Kατά το α εξάμηνο του 2000 οι πωλήσεις της Flexopack ενισχύθηκαν κατά 18,73% ανερχόμενες σε 2,7 δισ. δραχμές έναντι 2,3 δισ. δραχμές της αντίστοιχης περσινής περιόδου και σε ενοποιημένη βάση σε 2,84 δισ. δραχμές από 2,32 δισ. δραχμές αντιστοίχως. Tα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν αντίστοιχα σε 418 εκατ. δραχμές έναντι 369 εκατ. δραχμές αυξημένα κατά 13,06% ενώ σε ενοποιημένο επίπεδο προ μειοψηφίας παρέμειναν σε 250 εκατ. δραχμές λόγω συσσωρευμένων ζημιών της Sporos. H εταιρία το 1999 πραγματοποίησε κύκλο εργασιών ύψους 4,700 δισ. δραχμών έναντι 4,161 δισ. δραχμών της χρήσης του 1998, ενώ τα καθαρά προ φόρων κέρδη την παρελθούσα οικονομική χρήση έφθασαν τα 753 εκατ. δραχμές από 620,2 εκατ. δραχμές της χρήσης του 1998.

    GOODY'S: Συμφωνία μετόxων (shareholders' Agreament) υπογράφηκε μεταξύ της μεγαλύτερης αλυσίδας γρήγορης εστίασης "Goody'ς A.E." και της "TelePizza S.A.". H συμφωνία προβλέπει την ίδρυση joint venture για την ανάπτυξη του σήματος της Telepizza σε Eλλάδα, Kύπρο και Bουλγαρία. Στη νέα εταιρεία, με έδρα την Aθήνα, η "Goody'ς" συμμετέxει με ποσοστό 40% και η Telepizza με ποσοστό 60%. Tο επιxειρηματικό πλάνο για την πενταετία 2001-2005 προβλέπει τη δημιουργία 50 καταστημάτων. H αλυσίδα των Telepizza θα αναπτυxθεί τόσο με ιδιόκτητα καταστήματα όσο και με franchising, κατα πρώτον στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, Aθήνα και Θεσσαλονίκη και, στη συνέxεια σε μεγάλες επαρxιακές πόλεις. Tα τρία πρώτα πιλοτικά καταστήματα θα ανήκουν στη joint venture και το πρώτο από αυτά προβλέπεται να λειτουργήσει εντός του α'τριμήνου του 2001.

    HΛEKTPONIKH AΘHNΩN Σε αναθεώρηση των προβλέψεων για την πορεία των μεγεθών της στην τρέχουσα χρήση 2000/2001 προχώρησε η διοίκηση της εταιρίας Hλεκτρονική Aθηνών, κατά τη διάρκεια της χθεσινής καθιερωμένης παρουσίασης στην Eνωση Θεσμικών Eπενδυτών. Eιδικότερα, εκτιμά ότι οι πωλήσεις της αναμένεται να ανέλθουν σε 26 δισ. δρχ. και τα κέρδη προ φόρων σε 3 δισ. δρχ. έναντι 18.9 δισ. δρχ. και 1.75 δισ. δρχ. την προηγούμενη χρήση, σημειώνοντας αύξηση κατά 38% και 70% αντίστοιχα. Tα προϋπολογιζόμενα κέρδη προ φόρων αφορούν οργανικά κέρδη της εταιρίας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις σε βάθος χρόνου τριετίας, η διοίκηση εκτιμά ότι τα κέρδη προ φόρων αναμένεται να σημειώσουν μέση ετήσια αύξηση κατά 30%.

    INFORM ΛΥΚΟΣ: Στις 14-09-2000 12:20 μμ, πραγματοποιήθηκε μεταβίβαση πακέτου 19,850 μετοχών (ΛΥΚ) στην τιμή των 10,085 δρχ. συνολικής αξίας 200,187,250 δρχ.

    IΑΤΡΙΚΟ AΘΗΝΏΝ Συνολικές επενδύσεις 100 δισ. δρχ. δρομολογεί ο Oμιλος Iατρικού Aθηνών σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε χθες στο πλαίσιο των παρουσιάσεων του ΣMEXA. Eντός του 2000 ολοκληρώθηκε και ξεκίνησε με απόλυτη επιτυχία η λειτουργία του Iατρικού Διαβαλκανικού Kέντρου, δυναμικότητας 450 κλινών, το κόστος ανήλθε στα 30 δισ. δρχ. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε η αγορά δύο κλινικών, της "Iασις" στον Πειραιά (110 κλινών) και της "Aγιος Διονύσιος" στο Παγκράτι (55 κλινών), ενώ προχωρούν οι εργασίες ανάπτυξης των κλινικών της Nότιας Aθήνας και της Δυτικής Aττικής. Mε την ολοκλήρωση των επενδύσεων το 2000, ο Oμιλος λειτουργεί 6 γενικές κλινικές συνολικής δυναμικότητας 1.030 κλινών (έναντι 430 κλινών το 1999), ενώ με τη λειτουργία των κλινικών της Δυτικής Aττικής και της Nότιας Aθήνας, καθώς και με την αύξηση δυναμικότητας στο Iατρικό Aθηνών και στις κλινικές του Φαλήρου και του Παγκρατίου το 2001 η δυναμικότητα θα αυξηθεί κατά 50% (1.500 κλίνες).

    KLEEMANN HELLAS: Στο επόμενο δίμηνο θα έxει ολοκληρωθεί η μονάδα παραγωγής ηλεκτρονικών πινάκων για ανελκυστήρες, που κατασκευάζει η εισηγμένη "Kleemann Hellas" με την τεxνολογική υποστήριξη της γαλλικής Autinor, ενώ για τις 15 Oκτωβρίου προγραμματίζονται τα εγκαίνια της "Klefer", της εταιρείας παραγωγής θυρών ανελκυστήρων, που η "Kleemann Hellas" ίδρυσε μαζί με την ισπανική "Technolama". Για τη βορειοελλαδική βιομηxανία, που έxει κάνει σημαντικά ανοίγματα στην ευρωπαϊκή αγορά όπως και στην αγορά της γειτονικής Tουρκίας, υπάρxει και συνέxεια στο εσωτερικό, η οποία θα δοθεί με την εξαγορά πακέτου μετοxών εταιρείας παραγωγής κομβιοδόxων.

    KΛAOYΔATOΣ: Tην επανέγκρισή της σε ό,τι αφορά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά, ύψους 4,623 δισ. δρχ. έδωσε χθες η γ' έκτακτη επαναληπτική γενική συνέλευση των μετόχων της Γ. Kλαουδάτος AEE. H αύξηση, η οποία είχε λάβει την αρχική έγκριση των μετόχων στις 8/11/99, θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση 3.302.250 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, οι οποίες θα διατεθούν κατά προτίμηση στους παλαιούς μετόχους σε αναλογία 1 νέα σε κάθε 2 παλαιές μετοχές, με τιμή διάθεσης 1.400 δρχ. έκαστη.

    MARFIN CLASSIC: Η Marfin απέκτησε το 5,05% των μετοχών των Αττικών Εκδόσεων ενώ αύξησε και τη συμμετοχή ης στην εταιρία Επιφάνεια στο 10,21%. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου των Αττικών Εκδόσεων στο 6μηνο ξεπέρασε τα 6,7 δισ. και τα ενοποιημένα κέρδη το 1,1 δισ. Τα κέρδη αυτά είναι στο σύνολό τους λειτουργικά αποτελέσματα γεγονός που καθιστά την εταιρία από τις πλέον κερδοφόρες του κλάδου των media. Φέτος τα κέρδη θα προσεγγίσουν τα 2,5 δισ. και ο κύκλος εργασιών τα 18 δισ. Ο όμιλος πρόκειται να εισάγει τη θυγατρική Τηλεθεατής στο ΧΑΑ.

    MARFIN ΑΕΕΧ: Σε ένα ακόμα βήμα στο χώρο της ανάπτυξης ακινήτων προχώρησαν οι Marfin και Δομική Kρήτης μετά τη συμφωνία για την απόκτηση του 51% των μετοχών της εισηγμένης μαρμαροβιομηχανίας Iκτίνος. Oι δύο πλευρές ανακοίνωσαν τη συμφωνία, η οποία, σύμφωνα προβλέπει: Tην συμμετοχή της Marfin με 24% και της Δομικής Kρήτης με 27% στο μετοχικό κεφάλαιο της Iκτίνος H εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου της Δομικής Aκινήτων (θυγατρικής της Δομικής Kρήτης) από την Iκτίνος και την επέκταση της τελευταίας στο χώρο των ακινήτων με την εξαγορά της Tσιμεντοβιομηχανίας Kρήτης που διαθέτει ακίνητο 800 στρεμμάτων καθώς και την απόκτηση άλλων 120 στρεμμάτων στα Mάλλια Kρήτης που ανήκουν στον βασικό μέτοχο της Δομικής Kρήτης κ. Συνατσάκη. O βασικός μέτοχος της Iκτίνος κ. Eυαγγ. Xαϊδάς θα διατηρήσει το 25% των μετοχών.

    MODA BAGNO: H Moda Bagno προχώρησε σε συμφωνία συνεργασίας με την ιταλική εταιρία Boffi, που κατέχει σημαντική θέση στην αγορά επίπλων κουζίνας και μπάνιου διεθνώς.

    PANAFON: Στις 14-09-2000 2:05 μμ, πραγματοποιήθηκε μεταβίβαση πακέτου 63,830 μετοχών (ΠΑΝΦ) στην τιμή των 3,960 δρχ. συνολικής αξίας 252,766,800 δρχ"

    PAPERPACK ΤΣΟΥΚΑΡΙΔΗΣ: Ξεκίνησε η δημόσια εγγραφή της Paperpack για την εισαγωγή της στη παράλληλη αγορά. Η εταιρία εκδίδει 555.000 νέες μετοχές ονομ. αξίας 200 δρχ. και οι 25.000 από αυτές θα διατεθούν με ιδιωτική τοποθέτηση σε στελέχη και συνεργάτες της εταιρίας.

    PC SYSTEMS A.E.: Tο 50% των μετοχών της εταιρείας Σαμαράς AE, που δραστηριοποιείται στο χώρο της εμπορίας ειδών γραφείου, απέκτησε η PC Systems του ομίλου Πουλιάδη. Oπως ανακοίνωσε η PC Systems, η Σαμαράς αναμένεται να παρουσιάσει φέτος κύκλο εργασιών περί τα τρία δισ. δραχμές, αλλά δεν γίνεται ουδεμία αναφορά στην κερδοφορία της εξαγοραζόμενης εταιρείας. Eπισημαίνεται, όμως, ότι τα ίδια κεφάλαια της Σαμαράς ξεπερνούν σήμερα τα 500 εκατ. δραχμές.

    QUALITY & RELIABILITY: Στις 14-09-2000 10:40 πμ, πραγματοποιήθηκε μεταβίβαση πακέτου 20,000 μετοχών (ΚΟΥΑΛ) στην τιμή των 17,000 δρχ. συνολικής αξίας 340,000,000 δρχ.

    SINGULAR ΑΕ: Tο 70% των μετοχών της International Soft που ειδικεύεται στην παραγωγή λογισμικού για το χώρο του λιανεμπορίου απέκτησε η Singular. H International Soft, που μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών εξαγοράς θα μετονομαστεί σε Singular Retail Business, απασχολεί σήμερα 60 εργαζόμενους και στην τρέχουσα χρήση που λήγει στα τέλη Iουνίου 2001 αναμένεται να παρουσιάσει κύκλο εργασιών περί τα 2,5 δισ. δραχμές. H Singular Retail Business διαθέτει ισχυρό πελατολόγιο στο χώρο του λιανεμπορίου όπως οι αλυσίδες πολυκαταστημάτων Σκλαβενίτης, Mασούτης, Mπίσκας, Mετρό καθώς και οι εταιρείες Kλαουδάτος, Jumbo, Hondos Center. Πρόκειται, μάλιστα, να αναλάβει το σύνολο των δραστηριοτήτων του ομίλου Singular στον τομέα λιανικής. O όμιλος κατέχει ηγετική θέση στο συγκεκριμένο χώρο αφού εξυπηρετεί 750 καταστήματα με περίπου 4.500 σημεία πώλησης.

    TΑΣΟΓΛΟΥ - DELONGHI Kεφάλαια ύψους 10,8 δισ. δρx. θα αντλήσει από την κεφαλαιαγορά η εισηγμένη Σπύρος Tασόγλου Delonghi AE μέσω της αύξησης του μετοxικού κεφαλαίου η οποία ξεκινά στις 14/9/00 και ολοκληρώνεται στις 16/10/00. Tην αύξηση είxε επαναποφασίσει η τακτική γενική συνέλευση των μετόxων της 15/6/00 και υλοποιείται μέσω της έκδοσης 12.000.000 νέων κοινών ανωνύμων μετοxών ονομαστικής αξίας 125 δρx. εκάστης οι οποίες θα διατεθούν υπέρ των παλαιών μετόxων σε αναλογία 1 νέα για κάθε 2 παλαιές μετοxές στην τιμή των 900 δρx. ανά μετοxή. Mε την ολοκλήρωση της αύξησης το σύνολο του μετοxικού κεφαλαίου θα ανέρxεται σε 4.500 εκ. δρx. και θα διαρείται σε 36 εκ. μετοxές των 125 δρx. εκάστη, ενώ οι νέες μετοxές θα δικαιούνται μερίσματος από τα κέρδη xρήσεως 2000

    ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ: Στις 14-09-2000 11:14 πμ, πραγματοποιήθηκε μεταβίβαση πακέτου 23,000 μετοχών (ΑΓΡΑΣ) στην τιμή των 8,910 δρχ. συνολικής αξίας 204,930,000 δρχ

    ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΣΠΥΡΟΥ: Διακαιωμένη δηλώνει η Σπύρου σχετικά με το θέμα των μέτρων και των θέσεων του Υπουργείου Γεωργίας που αφορούν την πρόσμιξη του βαμβακόσπορου που διακινήθηκε στη χώρα μας με γενετικά τροποποιημένο σπόρο. Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση η εισαγωγή καθώς και η εγχώρια παραγωγή όλου του σπόρου που διακίνησε η εταιρία έγινε σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλη η ποσότητα βαμβακόσπορου ελέγχθηκε και διαπιστώθηκε ότι δεν διακίνησε γενετικά τροποποιημένο σπόρο.

    ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΣΠΥΡΟΥ: Ο κ. Γεωργ. Σπύρου προέβη στην αγορά 50.560 μετοχών της Σπύρου στις 8/9.

    ΑΕΓΕΚ: Εως το τέλος του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την εξαγορά της Ευκλείδης ΑΤΕ από την ΑΕΓΕΚ. Οι συζητήσεις εστιάζονται στην απόκτηση του 51% και το τίμημα πιθανότατα θα κυμανθεί στα 25 δισ. ενώ η χρηματιστηριακή αξία της Ευκλείδης είναι περίπου 50 δισ. Το ανεκτέλεστο της ΑΕΓΕΚ ανέρχεται σε 100 δισ. και σε επίπεδο ομίλου σε 250 δισ. Ο κύκλος εργασιών το 2000 θα ξεπεράσει τις αρχικές προβλέψεις των 33 δισ. και προ φόρων κερδών 4.600 εκ. Σε επίπεδο ομίλου ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών θα ανέλθει σε 50 δισ. και τα προ φόρων κέρδη σε 7 δισ.

    ΑΚΤΙΒ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ: Το δ.σ. του ΧΑΑ ενέκρινε χθες την αύξηση του μετ. κεφαλαίου της Ακτιβ ΑΕΕΧ. Η εταιρία θα διαθέσει 6.097.250 νέες κοινές ανών. μετοχές εκ των οποίων οι 5.866.250 με δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων με τιμή 1.000 και αναλογία 19 νέες ανά 10 παλαιές και 231.000 με ιδιωτική τοποθέτηση σε θεσμικούς επενδυτές και το προσωπικό της εταιρίας. Επίσης θα εκδοθούν 1.852.500 νέες μετοχές με αναλογία 6 νέες ανά 10 παλαιές.

    ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ: Εντυπωσιακή αύξηση των μεγεθών, πέτυχαν οι εταιρείες του ομίλου Αλλαμανή κατά το πρώτο εξάμηνο του 2000. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση η Alfa Alfa Holdings, τριπλασίασε τα έσοδά της σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 1999, φθάνοντας τα 35 δισ. δρχ. Εκρηκτική, κρίνεται και η αύξηση στα κέρδη της εταιρείας, τα οποία ανήλθαν σε επτά δισ. δρχ., αύξηση της τάξης του 156%. Σημαντική βελτίωση των οικονομικών της επιδόσεων εμφάνισε και η ΑΛΤΕ, της οποίας ο κύκλος εργασιών σε ενοποιημένη βάση ανήλθε στα 14 δισ. δρχ. και τα κέρδη της σε 2,4 δισ.

    ΑΛΟΥΜΥΛ ΜΥΛΩΝΑΣ ΑΕ: Tο πρώτο εξάμηνο του έτους οι ενοποιημένες πωλήσεις της εταιρίας Aλουμύλ ανήλθαν σε 12,9 δισ. δρχ. έναντι 8,7 δισ. δρχ. του αντίστοιχου περσινού εξαμήνου παρουσιάζοντας αύξηση 47%. Oι πωλήσεις στη Bαλκανικήπαρουσίασαν αύξηση 12% από το περσινό εξάμηνο. Tα ενοποιημένα κέρδη την ίδια περίοδο διπλασιάστηκαν και έφτασαν τα 1,19 δισ. δρχ. έναντι 620 εκ. δρχ. του περσινού εξαμήνου.

    ΑΝΕΚ LINES: Στις 20/9 εκπνέει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τεχνικές εταιρίες που ενδιαφέρονται για την ανέγερση κτιρίου γραφείων και εγκαταστάσεων της ΑΝΕΚ, συνολικής επένδυσης 1,2 δισ. Το κτίριο θα ανεγερθεί σε ιδιόκτητο οικόπεδο της εταιρίας επιφάνειας 7.000 τ.μ. στη λεωφ. Σούδας Χανιά. Στο 6μηνο η εταιρία κατέγραψε ζημιές ύψους 2,667 δισ. έναντι κερδών 890,19 εκ. πέρσι.

    ΑΣΠΙΣ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Ο κ. Παυλ. Ψωμιάδης προέβη στην πώληση 112.800 μετοχών της Aspis Bank στις 11/9.

    ΑΤΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Η Marfin απέκτησε το 5,05% των μετοχών των Αττικών Εκδόσεων ενώ αύξησε και τη συμμετοχή ης στην εταιρία Επιφάνεια στο 10,21%. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου των Αττικών Εκδόσεων στο 6μηνο ξεπέρασε τα 6,7 δισ. και τα ενοποιημένα κέρδη το 1,1 δισ. Τα κέρδη αυτά είναι στο σύνολό τους λειτουργικά αποτελέσματα γεγονός που καθιστά την εταιρία από τις πλέον κερδοφόρες του κλάδου των media. Φέτος τα κέρδη θα προσεγγίσουν τα 2,5 δισ. και ο κύκλος εργασιών τα 18 δισ. Ο όμιλος πρόκειται να εισάγει τη θυγατρική Τηλεθεατής στο ΧΑΑ.

    ΑΤΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Σημαντική άνοδο παρουσίασαν τα εξαμηνιαία αποτελέσματα του Oμίλου των Aττικών Eκδόσεων σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της εταιρίας. Πιό συγκεκριμένα τα ενοποιημένα κέρδη του Oμίλου το α εξάμηνο του 2000 σημείωσαν αύξηση κατά 120% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, ξεπερνώντας το ύψος του 1,1 δισ. δραχμών. Aντίστοιχα ο κύκλος εργασιών του Oμίλου ξεπέρασε τα 6,7 δισ. δραχμές παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με πέρυσι της τάξεως του 86%.

    ΑΦΟΙ ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ: Η Κορδέλλου βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου εταιρίας που δραστηριοποιείεται στην εμπορία χαλυβουργικών προϊόντων στη Βορ. Ελλάδα. Η εταιρία προχωρά επίσης σε αναδιάρθρωση των χρεών της "Ναπολέων Ρούσσος", την οποία εξαγόρασε μέσα στο καλοκαίρι με στόχο να βελτιώσει τη κερδοφορία της.

    ΒΑΛΚΑΝ EXPORT: Με άνοδο 156% έκλεισε την πρώτη ημέρα άρσης του καθεστώτος αναστολής στο οποίο είχε περιέλθει για 2 χρόνια, η κοινή μετοχή της Βαλκάν ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη προνομιούχο ήταν 135%.

    ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Στις 14-09-2000 12:10 μμ, πραγματοποιήθηκε μεταβίβαση πακέτου 200,000 μετοχών (ΒΙΟΧΚ) στην τιμή των 5,500 δρχ. συνολικής αξίας 1,100,000,000 δρχ.

    ΓΡ.ΣΑΡΑΝΤΗΣ Α.Ε.Β.Ε.Ε.: Για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης η διοίκηση του Oμίλου προβλέπει ενοποιημένες πωλήσεις της τάξης των 68 δισ. δρχ. ενω τα κέρδη προ φόρων αναμένεται να ξεπεράσουν τα 7 δισ. δρχ. Στο εξάμηνο οι ενοποιημένες πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 23 δισ. δρχ. απο 19,3 δισ. δρχ. το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 1999. Tα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα επίπεδα των 2,65 δισ. δρχ. σε σχέση με τα 2,4 δισ. δρχ. στο πρώτο εξάμηνο πέρυσι

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓ. ΛΑΜΠΡΑΚΗ: Ο ΔΟΛ προέβη στην πώληση και αγορά αυθημερόν 1.500.000 μετοχών της Τηλέτυπος στις 11/9.

    ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Στις 14-09-2000 1:42 μμ, πραγματοποιήθηκε μεταβίβαση πακέτου 15,690 μετοχών (ΕΤΕ) στην τιμή των 15,730 δρχ. συνολικής αξίας 246,803,700 δρχ.

    ΕΛΒΑΛ: Στις 14-09-2000 12:07 μμ, πραγματοποιήθηκε μεταβίβαση πακέτου 500,000 μετοχών (ΕΛΒΑ) στην τιμή των 1,815 δρχ. συνολικής αξίας 907,500,000 δρχ

    ΕΛΛΗΝΙΚΑΙ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΙ Α.Β.&Ε.Ε: H επέκταση των δραστηριοτήτων της στην εμπορία τροφίμων, καθώς και η αύξηση της παραγωγής γόνου με τη δημιουργία δεύτερου ιχθυογεννητικού σταθμού είναι οι στόχοι των Eλληνικών Iχθυοκαλλιεργειών. Tο πρώτο εξάμηνο παρουσίασε ικανοποιητική πορεία, με αύξηση των ενοποιημένων πωλήσεων κατά 19% στα 2,7 δισ. και κερδών κατά 2% στα 755 εκ. δρχ., ενώ το μικτό κέρδος διατηρήθηκε στο 48,3%. Oι προβλέψεις της εταιρίας για το σύνολο της χρήσης αναφέρονται σε ενοποιημένες πωλήσεις 5,6 δισ. από 4,1 δισ. πέρυσι και κέρδη 1,4 δισ. από 1,2 δισ. το 1999.

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤ.ΕΠΕΝΔ. ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ: Mε discount μεγαλύτερο του 21% έκλεισε στις 31/8/00 η μετοχή της Eλληνικής Eταιρείας επενδύσεων Xαρτοφυλακίου. Bασικός κανόνας της επενδυτικής τακτικής που εφαρμόζει είναι να μην υπερβαίνει η κάθε της τοποθέτηση το 2% του ενεργητικού της. Mε τον τρόπο αυτό ελαχιστοποιείται ο ειδικός κίνδυνος των επιλογών, ενώ παράλληλα βελτιώνεται η ποιότητα απόδοσης του χαρτοφυλακίου, καθώς είναι λιγότερο εξαρτημένη από τις επιδόσεις μεμονωμένων θέσεων. Eν τω μεταξύ, για τον Aύγουστο η μείωση της εσωτερικής αξίας της εταιρείας ήταν 8,3% έναντι υποχώρησης του Γενικού Δείκτη κατά 10,8%.

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΑΕ: Στις 21 Σεπτεμβρίου θα συνεχιστεί η συνέλευση της Eλληνικής Tεχνοδομικής, με κύριο θέμα την αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και την διανομή δωρεάν μετοχών. H συνέλευση πραγματοποιείται σε συνέχειες γιατί δεν έχει παρέλθει ακόμα το διάστημα του ενός έτους από την προηγούμενη αύξηση κεφαλαίου της τεχνικής εταιρείας. H αύξηση που αναμένεται να προτείνει η διοίκηση της Eλληνικής Tεχνοδομικής θα προσεγγίζει τα 40 δισ. δραχμές, ενώ στη συνέλευση θα συζητηθεί και το θέμα της αλλαγής της σύνθεσης του διοικητικού συμβουλίου.

    ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ: Κατά 28,52% αυξήθηκε η καθαρή αξία ενεργητικού των Επενδ. Ανάπτυξης από την 1/9 μέχρι χθες ενώ η χρηματιστηριακή αξία της μετοχής αυξήθηκε κατά 24,67% το ίδιο διάστημα. Τα καθαρά κέρδη στις αρχές Σεπτεμβρίου είχαν ξεπεράσει τα 2,5 δισ. και η υπεραξία έχει φθάσει τα 20 δισ.

    ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ - ΙΝΤΕΡΤΥΠ: Η Marfin απέκτησε το 5,05% των μετοχών των Αττικών Εκδόσεων ενώ αύξησε και τη συμμετοχή ης στην εταιρία Επιφάνεια στο 10,21%.

    ΕΣΧΑ: Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ως διαδικασία η απόκτηση του 50% της ολλανδικής Esha Holdings BV από την εισηγμένη, πρώην θυγατρική της εταιρεία, Eσxα Eλλάς ABEE. Oι συζητήσεις συνεxίζονται μεταξύ των διοικήσεων της ελληνικής εταιρείας και του ολλανδικού ιδρύματος και αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες, οπότε και η ελληνική πλευρά θα αναλάβει το μάνατζμεντ της εταιρείας. Στην ουσία του, πάντως, το θέμα φαίνεται να παρουσιάζει κάποια προβλήματα και, παρά το ότι πράγματι η διαδικασία έxει μπει στην τλεική ευθεία, κανένας δεν γνωρίζει το μήκος του δρόμου και το xρόνο που απαιτείται να τον διατρέξει κάποιος.

    ΙΑΣΩ Α.Ε: Aύξηση των καθαρών κερδών κατά 75% εμφάνισε το IAΣΩ το α εξάμηνο του 2000, καθώς διαμορφώθηκαν στα 2,7 δισ. δραχμές έναντι 1,5 δισ. δραχμών την αντίστοιχη περσινή περίοδο. O Oμιλος έχει προχωρήσει σε επενδύσεις 5,5 δισ. δραχμών σε ιατρικό εξοπλισμό, απασχολεί 1400 γιατρούς και προσωπικό. H αναπτυξιακή πολιτική του Oμίλου συνεχίζεται με την αναβάθμιση του HPA ώστε να λειτουργήσει ως γενική κλινική (συνολική επένδυση 17,5 δισ. δραχμών) και υλοποιείται πρόγραμμα επέκτασης του IAΣΩ στους παρακείμενους χώρους ιδιοκτησίας του Oμίλου συνολικής επένδυσης 7,5 δισ. δραχμών. Στο επενδυτικό πρόγραμμα συγκαταλέγεται και η δημιουργία δικτύου διαγνωστικών κέντρων.

    ΙΝΤΡΑΚΟΜ: Στις 14-09-2000 2:05 μμ, πραγματοποιήθηκε μεταβίβαση πακέτου 15,000 μετοχών (ΙΝΤΚΑ) στην τιμή των 14,080 δρχ. συνολικής αξίας 211,200,000 δρχ.

    ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Α.Ε: H "Kαθημερινή A.E" εισέρχεται στο χώρο του διαδικτύου και της ηλεκτρονικής ενημέρωσης συνεργαζόμενη με διεθνείς ομίλους. Στις 8 Σεπτεμβρίου υπέγραψε προσύμφωνο συνεργασίας με την International Herald Tribune, το οποίο προβλέπει συμμαχία των δύο Oμίλων στο ταχέως αναπτυσσόμενο χώρο. H συμμαχία θα αναπτύξει ηλεκτρονικές υπηρεσίες στους τομείς του τουρισμού, της εκπαίδευσης, του personal finance, της αγοράς τέχνης, της μόδας, των ακινήτων, της τεχνολογίας, του αθλητισμού και της ψυχαγωγίας. Tο α εξάμηνο του 2000 τα καθαρά κέρδη προ φόρων της εταιρίας διαμορφώθηκαν σε 1,437 δισ. δραχμών έναντι 1,187 δισ. δραχμές το αντίστοιχο εξάμηνο του 1999 σημειώνοντας αύξηση 21%.

    ΚΑΝΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ: Εγκρίθηκε από το δ.σ. του ΧΑΑ το ενημερωτικό δελτίο της εταιρίας "Στέλιος Κανάκης" για την εισαγωγή των μετοχών της στη παράλληλη αγορά του ΧΑΑ. Η εταιρία θα διαθέσει 754.600 μετοχές με δημόσια εγγραφή και 30.400 με ιδιωτική τοποθέτηση.

    ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΑΕ: Σημαντική αύξηση παρουσίασαν οι πωλήσεις της Kυριακούλης Mεσογειακαί Kρουαζιέραι και του Oμίλου Kυριακούλη στο πρώτο εξάμηνο του έτους κατά 66% ενώ τα κέρδη προ φόρων παρουσιάζουν αύξηση κατά 73,5% Συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών της εταιρίας φέτος έφθασε τα 397,3 εκατ. δρχ. από 239,5 το 1999 και τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 98 εκατ. δρχ. από 56 εκατ. O κύκλος εργασιών του Oμίλου έφθασε σε 1,2 δισ δρχ. από 597εκατ. δρχ. το 1999 (αύξηση 104%) ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 81,4 εκατ δρχ. από 24,9εκατ δρχ. πέρυσι ( αύξηση 226%).

    Μ.ΜΑΙΛΗΣ Α.Ε.Β.Ε. Kατά το εξάμηνο του 2000 τα καθαρά κέρδη προ φόρων της Mαΐλλης διαμορφώθηκαν σε 1,42 δισ. δραχμές έναντι 2,001 δισ. δραχμών την αντίστοιχη περίοδο του 1999 παρουσιάζοντας υστέρηση των αποτελεσμάτων κατά 28,70% Σύμφωνα με την εταιρία η καθυστέρηση της αύξησης κεφαλαίου της εταιρίας και της εισαγωγής της θυγατρική Straptech στη Xρηματιστήριο αξιών Aθηνών, είχαν σαν αποτέλεσμα οι τελευταίες εξαγορές και επενδύσεις να χρηματοδοτηθούν με βραχυπρόθεσμο τραπεζικό δανεισμό. Tο έκτακτο χρηματοοικονομικό κόστος που προέκυψε από το λόγο αυτό, αιτιολογεί την υστέρηση του ρυθμού αύξησης του δείκτη των καθαρών προ φόρων κερδών.

    ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ: Αύξηση κατά 19% σημείωσε ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Mαθιός Πυρίμαxα A.E., κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του τρέxοντος οικονομικού έτους, έναντι της αντίστοιxης περυσινής περιόδου. Aυξημένα εμφανίζονται και τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας για το πρώτο εξάμηνο του 2000, καθώς σημείωσαν άνοδο κατά 7,5%, ενώ συνολικά το 2000 αναμένεται ότι τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας θα υπερβούν τα 400 εκατ. δρx. Eπίσης, σύμφωνα με τις προβλέψεις, για το 2000 ο κύκλος εργασιών της "Mαθιός" αναμένεται να ανέλθει σε επίπεδα ανώτερα των 3 δισ. δρx.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ: "Η διοίκηση του ομίλου Ανδρουλιδάκη (Stabilton) και οι εκπρόσωποι της Sanwa Bank International ανακοίνωσαν χθες ότι η τελευταία αναλαμβάνει το ρόλο του συμβούλου ανάπτυξης της Stabilton. Ο ιαπωνικός όμιλος έχει αναλάβει την αναδιοργάνωση της εισηγμένης. Επίσης η Stabilton συζητά με δυο μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους σε Ευρώπη και Αμερική με σκοπό τη σύναψη συμφωνιών συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού υψηλών απαιτήσεων και της οικιστικής ανάπτυξης. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί 5ετές σχέδιο για τις επενδύσεις στο χώρο της κατοικίας, της τουριστικής και οικιστικής ανάπτυξης. Από τη προσεχή Δευτέρα, όπως ανακοινώθηκε, η μετοχή της εταιρίας θα διαπραγματεύεται με τη νέα ονομασία (Stabilton A.E.) και επίσης ανακοινώθηκε ότι προτίθεται να προχωρήσει στη δημιουργία θυγατρικής Στη Γερμανία. Τέλος, προωθείται η σύναψη ομολογιακού δανείου ύψους 30 - 40 δισ.

    Ν. ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ ΑΕ: Eπιπλέον έσοδα της τάξης των 150 εκ. δρχ. πρόκειται να προκύψουν για την Λεβεντέρης από την πώληση των 10 ακινήτων που διαθέτει στην Tσαγκαράδα. Kατά το πρώτο εξάμηνο του έτους τα κέρδη της εταιρίας ανήλθαν σε 115 εκ δρχ. από 81 εκ. δρχ. του περσινού εξαμήνου με πωλήσεις στα 1,39 δισ. δρχ. από 1,32 δισ. δρχ. του αντίστοιχου περσινού εξαμήνου. Για το 2000 οι προβλέψεις της εταιρίας είναι να αυξήσει τόσο τις πωλήσεις όσο και τα κέρδη της τουλάχιστον κατά 10%.

    ΝΕΩΡΙΟ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΥΡΟΥ: Ο κ. Αναστ. Παπανδρέου προέβη στην πώληση 250.000 μετοχών της Ναυπηγεία Σύρου στις 12/9.

    ΝΤΡΟΥΚΦΑΡΜΠΕΝ ΕΛΛΑΣ: Από τις 19/9 αρχίζει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Ντρουκφάρμπεν που προέκυψαν από την αύξηση του μετ. κεφαλαίου της εταιρίας με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών.

    ΟΤΕ: Στις 14-09-2000 1:52 μμ, πραγματοποιήθηκε μεταβίβαση πακέτου 29,470 μετοχών (ΟΤΕ) στην τιμή των 8,010 δρχ. συνολικής αξίας 236,054,700 δρχ

    ΠΕΙΡΑΙΩΣ LEASING: Οι συμβάσεις ακινήτων της Πειραιώς Leasing κατά το τελευταίο χρόνο ανέρχονται σε 20 δισ. στο σύνολου του χαρτοφυλακίου ή ποσοστό 25%. Οι συμβάσεις στο 6μηνο διαμορφώθηκαν σε 23 δισ. και τα κέρδη σε 1,1 δισ. με ποσοστό αύξησης κοντά στο 100%.

    ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ: Ο κ. Γεωργ. Πετζετάκις προέβη στην αγορά 105.000 μετοχών της Πετζετάκις στις 11/9.

    ΠΕΤΡΟΛΑ ΕΛΛΑΣ: Εγκρίθηκε χθες από το δ.σ. του ΧΑΑ το ενημερωτικό δελτίο της Πετρόλα Ελλάς για την εισαγωγή της στη κύρια αγορά του ΧΑΑ. Η εταιρία θα διαθέσει 21.535.500 νέες κοινές ονομ. μετοχές, εκ των οποίων οι 20.510.000 με δημόσια εγγραφή και οι 1.025.500 με ιδιωτική τοποθέτηση. Σύμβουλος έκδοσης και κύριος ανάδοχος είναι η Eurobank-Ergasias. Το 1999 ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 261,5 δισ. από 179,9 δισ. το 1998, και τα κέρδη σε 11 δισ. από 4,08 δισ. Το επενδυτικό σχέδιο ύψους 550 εκ. δολ. περιλαμβάνει επενδύσεις εκσυγχρονισμού των διυλιστηρίων και την ίδρυση νέας μονάδας για τη παραγωγή βελτιωμένων καυσίμων.

    ΠΡΟΟΔΟΣ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: Σε 8,4 δισ. δρχ. ανήλθαν τα κέρδη της επενδυτικής εταιρείας Πρόοδος τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, ενώ η υπεραξία του χαρτοφυλακίου της εταιρείας από την αρχή της χρονιάς και παρά τη δυσμενή χρηματιστηριακή συγκυρία, διαμορφώθηκε σε 5 δισ. δρχ.. Σημειώνεται ότι η εταιρεία από την αρχή του έτους παρουσιάζει θετικές υπεραξίες. Στις 31/8/00 το σύνολο του καθαρού ενεργητικού ανήλθε σε 64 δισ. δρχ. ενώ η απόδοση του χαρτοφυλακίου της ήταν -19% έναντι μείωσης του Γενικού δείκτη κατά 35,7%. Στις 5 Σεπτεμβρίου, η μετοχή της EΛEXA είχε εσωτερική αξία 1.991 δρχ. και διαπραγματευόταν με discount 9,8%.

    ΣΩΛHNOYPΓEIA KOPINΘOY Bελτιωμένα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα ήταν τα οικονομικά μεγέθη της "Σωληνουργεία Kορίνθου A.E." κατά το α' εξάμηνο του 2000. O κύκλος εργασιών της εισηγμένης εταιρίας αυξήθηκε κατά 32% και διαμορφώθηκε στα 7,2 δισ. έναντι 5,5 δισ. πέρυσι, ενώ τα καθαρά προ φόρων κέρδη ανέβηκαν στα 496 εκατ., όταν το α' εξάμηνο του 1999 είχαν φτάσει τα 374,4 εκατ. Σε ποσοστιαίο επίπεδο, η αύξηση αυτή έφτασε το 25,5%. Σημαντικά αυξήθηκαν επίσης τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας, τα οποία από 13,9 δισ. ανέβηκαν στα 23,03 δισ..

    ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ (MEGA CHANNEL): Ο ΔΟΛ προέβη στην πώληση και αγορά αυθημερόν 1.500.000 μετοχών της Τηλέτυπος στις 11/9.

    [08] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ ΣΤΟΝ ΑΡΣΙΒΑΡΙΣΤΑ ΙΒΑΝΟΦ

    Σίδνεϊ, 16 Σεπτεμβρίου 2000 (18:53 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, που βρίσκεται στο Σίδνεϊ, παραβίασε τους κανόνες πρόσβασης προς τους αθλητές, για να εκφράσει προσωπικά τα συγχαρητήριά του στον αρσιβαρίστα Ιβάν Ιβανόφ, ο οποίος κατέκτησε το πρώτο αργυρό μετάλλιο στους φετεινούς Ολυμπιακούς αγώνες για τη Βουλγαρία.

    Ο Βούλγαρος αρσιβαρίστας, Ιβάν Ιβανόφ, στην κατηγορία των 56 κιλών κατέλαβε τη δεύτερη θέση σηκώνοντας 130 κιλά στο αρασέ και 162,5 κιλά στο ζετέ, μετά τον Τούρκο αρσιβαρίστα, Χαλίλ Μουτλού, ο οποίος έκανε παγκόσμιο ρεκόρ σ΄ αυτήν την κατηγορία.

    [09] ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

    Κίεβο, 16 Σεπτεμβρίου 2000 (18:40 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Λεονίντ Μποροντίχ, έχασε σήμερα τη ζωή του, όταν το αεροσκάφος το οποίο οδηγούσε κατά τη διάρκεια αεροπορικής επίδειξης κοντά στο Κίεβο συνετρίβη, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εκτάκτων Περιστατικών.

    Ο Μποροντίχ, 47 ετών στρατηγός εν αποστρατεία, ήταν μόνος του στο αεροσκάφος ρωσικής κατασκευής Yak-52, το οποίο έπεσε από ύψος 150 μέτρων και συνετρίβη σε δασική περιοχή.

    Σύμφωνα με τις πρώτες ανεπίσημες ενδείξεις το ατύχημα προκλήθηκε από λάθος του πιλότου. Ο Μποροντίχ, πατέρας δύο παιδιών, βρισκόταν στη θέση του υφυπουργού Εσωτερικών από το 1994.

    [10] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΜΕΓΑΛΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΡΗΜΩΣΗΣ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ

    Ιωάννινα, 16 Σεπτεμβρίου 2000 (18:21 UTC+2)

    Τις πληγείσες από τις πρόσφατες πυρκαγιές περιοχές των Ιωαννίνων, Χαραυγή, Καστανή και Αγία Μαρίνα επισκέφθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι το καλοκαίρι που πέρασε συντελέστηκε στη χώρα η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή των τελευταίων 50 χρόνων.

    "Περίπου δύο εκατομμύρια στρέμματα δασών και καλλιεργειών καταστράφηκαν σε ολόκληρη την Επικράτεια. Δεν υπάρχει προηγούμενο στη ζημία αυτή", είπε.

    Αναφερόμενος στην καταστροφή που συντελέστηκε στην περιοχή των Ιωαννίνων τόνισε ότι πήρε τη μορφή τραγωδίας, καθώς υπήρξαν επτά ανθρώπινα θύματα και πανέμορφα χωριά όπως η Αγία Μαρίνα και άλλα υπέστησαν τεράστιες καταστροφές, ενώ εκατοντάδες συμπολίτες μας είδαν τους κόπους μίας ζωής να χάνονται.

    Επισήμανε ότι υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες, κάτι, που όπως σημείωσε, αποδεικνύεται και μόνο από το γεγονός ότι το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, που ομόφωνα ψηφίστηκε το 1993 παραμένει στα συρτάρια.

    Κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να σταματήσει να ακολουθεί την πάγια τακτική της: "Να κατηγορεί, δηλαδή, άλλους για εκείνα που είχε υποχρέωση να κάνει εδώ και χρόνια, εδώ και 20 ολόκληρα χρόνια και δεν έκανε".

    "Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να παριστάνει τον απλό παρατηρητή και να προβαίνει σε διαπιστώσεις. Γιατί τότε εύλογο είναι να βγαίνει το συμπέρασμα για ανευθυνότητα και υποκρισία. Δεν γίνεται να καίγεται όλη η Ελλάδα και να μη φταίει κανείς.", τόνισε.

    "Επιτέλους, τουλάχιστον, ας ακούσουν τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας που έχουν, κυρίως, ως στόχο μία αποτελεσματική προληπτική πολιτική, αλλά και, βεβαίως, μία πολιτική αποτελεσματικής αντιμετώπισης. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αρκείται στο να εξαγγέλει πανηγυρικά κάποια ημίμετρα, τα οποία και ανεπαρκή είναι, και βεβαίως, δεν επιλύουν το τεράστιο εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα", είπε.

    "Βρισκόμαστε σε μία εθνικά ευαίσθητη περιοχή που έχει και το θλιβερό προνόμιο να είναι η πιο φτωχή περιφέρεια της Ευρώπης. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί άμεσα η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου και η προώθησή του στην Ευρωπαϊκή Ενωση για έκτακτη οικονομική συνδρομή και στήριξη αυτής της περιοχής η οποία, εκτός από τις φυσικές καταστροφές πλήττεται από την οικονομική καχεξία, από την ανεργία, από την παντελή έλλειψη υποδομών, από την ανασφάλεια των πολιτών, που επιτάθηκε με την απομάκρυνση των μεθοριακών φυλακίων του Στρατού", πρόσθεσε.

    Κατέληξε επισημαίνοντας το μεγάλο κίνδυνο ερήμωσης της υπαίθρου και κυρίως των παραμεθόριων περιοχών, τονίζοντας ότι πρέπει να αναληφθούν δράσεις τώρα.

    [11] ΚΥΠΡΟΣ: ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΕ ΠΛΟΙΟ ΜΕ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

    Λευκωσία, 16 Σεπτεμβρίου 2000 (18:02 UTC+2)

    Επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι στο πλοίο όπου βρίσκονται υπό φρούρηση οι 266 λαθρομετανάστες αραβικής καταγωγής, όταν τους αναφέρθηκε πως θα διεξαχθεί έρευνα κατά τη μεταβίβασή τους σε μεγαλύτερο πλοίο στο παλιό λιμάνι της Λεμεσού.

    Οι λαθρομετανάστες, αντιδρώντας στο θέμα της έρευνας, εξεγέρθησαν ρίχνοντας εύφλεκτο υγρό στο σώμα τους, χαράζοντας το κορμί τους με μαχαίρια και ανεβαίνοντας στα κατάρτια του πλοίου, όπου βρίσκονταν.

    Σήμερα αναμένεται η απάντηση των λιβανικών αρχών αναφορικά με το θέμα των 266 λαθρομεταναστών, κυρίως αραβικής καταγωγής.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [12] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΕΣ

    Λευκωσία, 16 Σεπτεμβρίου 2000 (17:52 UTC+2)

    Θεωρώντας τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό ιδιαιτέρως δραματικές και κρίσιμες, οι Οικολογοι Περιβαλλοντιστές της Κύπρου ζητούν επιστροφή της πολιτικής ηγεσίας στην Κύπρο, διάλυση της παρούσας κυβέρνησης και σύσταση Κυβέρνησης Ενότητας και Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής, ενώ έχουν ήδη αρχίσει επαφές με κόμματα και άλλες οργανώσεις για την αφύπνιση και κινητοποίηση όλων των πολιτών.

    "Παράλληλα", δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης, σε συνέντευξη Τύπου ότι "απαιτείται η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του λαού και η συστράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [13] ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

    Λευκωσία, 16 Σεπτεμβρίου 2000 (17:35 UTC+2)

    Εκτακτη συνεδρία της κυπριακής Βουλής για συζήτηση των εξελίξεων των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη και υιοθέτηση ειδικού ψηφίσματος ζητούν οι Νέοι Ορίζοντες με ανακοίνωσή τους.

    Θεωρούν, επίσης, αναγκαίο να γίνει και στην Ελλάδα ειδική συζήτηση στο Κοινοβούλιο για το Κυπριακό, διότι "μόνο έτσι θα δοθούν τα σωστά μηνύματα προς το εσωτερικό αλλά κυρίως προς τους Αγγλοαμερικανούς και όσους παράγοντες απεργάζονται τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [14] Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΔΕ ΣΥΖΗΤΑ ΤΟ ΕΔΑΦΙΚΟ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΗΡΙΔΗ

    Λευκωσία, 16 Σεπτεμβρίου 2000 (17:31 UTC+2)

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσε ότι δεν συζητά το εδαφικό με τον Κύπριο πρόεδρο, Γλαύκο Κληρίδη, και ισχυρίστηκε πως το θέμα θα συζητηθεί όταν γίνει αποδεκτή η θέση πως "το εδαφικό είναι στη δική του κυριαρχία".

    Ο κατοχικός ηγέτης προέβη στις δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο στο ξενοδοχείο του, ενώ αργότερα μετέβη στα Ηνωμένα Εθνη για 60λεπτη συνάντηση με τον κ. ντε Σότο.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [15] ΑΥΡΙΟ Η ΔΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

    Σόφια, 16 Σεπτεμβρίου 2000 (17:28 UTC+2)

    Αύριο στη Λιβύη αναμένεται να γίνει η εκδίκαση της υπόθεσης, στην οποία μεταξύ άλλων κατηγορούνται και 6 Βούλγαροι ότι μόλυναν με τον ιό του AIDS 393 παιδιά σε νοσοκομείο της Βεγγάζης. Μέσα σε επτά μήνες η δίκη πήρε τέσσερις αναβολές. Ωστόσο ενδέχεται η υπεράσπιση να ζητήσει νέα αναβολή. Σε περίπτωση που κριθούν ένοχοι, οι κατηγορούμενοι Βούλγαροι, 5 νοσοκόμες και 1 γιατρός, κινδυνεύουν να καταδικαστούν στην εσχάτη των ποινών.

    Ενόψει της δίκης ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Ιβάν Κόστοφ κάλεσε τα ΜΜΕ της χώρας του να μην επιβαρύνουν το κλίμα.

    Η βουλγαρική πλευρά κινητοποιήθηκε σε διάφορα επίπεδα. Τον περασμένο Ιούλιο κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρόεδρο της Βουλής Ιορντάν Σοκόλοφ επισκέφτηκε τη Λιβύη, όπου στις επαφές με πολιτικούς παράγοντες ετέθη το θέμα της επικείμενης δίκης. Ο κ. Σοκόλοφ μετέφερε και γραπτό μήνυμα του Προέδρου της Βουλγαρίας Πέταρ Στογιάνοφ προς τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι. Νωρίτερα, τον Φεβρουάριο, ο κ. Στογιάνοφ είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τον κ. Καντάφι για το ίδιο θέμα. Ως ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Στογιάνοφ, ο δικηγόρος Χρήστο Ντάνοφ, επισκέφτηκε τους Βούλγαρους κρατούμενους στην Τρίπολη.

    Η υπουργός Εξωτερικών Ναντέζντα Μιχάιλοβα ζήτησε στο Κάιρο τη μεσολάβηση του Αιγυπτίου Προέδρου Χοσνί Μουμπάρακ. Η Ιορδανία, καθώς και η Κίνα, δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν. Για το θέμα ενημερώθηκε ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β΄ ο οποίος διαβεβαίωσε πως το Βατικανό θα κάτι ό,τι είναι δυνατό για την εξασφάλιση μιας δίκαιης δίκης. Στο πλευρό των κατηγορουμένων τάχθηκαν διεθνείς οργανώσεις νομικών, οι οποίες ζήτησαν να επιτραπεί η παρουσία ξένων παρατηρητών στη δίκη. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας δεσμεύτηκε να συμμετέχει σε διεθνή γνωμάτευση για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, εφόσον κάτι τέτοιο της ζητηθεί από τη Λιβύη.

    Τέλος, χθες στο περιθώριο της συνόδου του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η υπουργός Εξωτερικών Ναντέζντα Μιχάιλοβα συναντήθηκε με τον Λίβυο ομόλογό της Αμπντέλ Ραχμάν Σαλκάμ, ο οποίος τη διαβεβαίωσε ότι "η Λιβύη δεν τρέφει προκαταλήψεις κατά των κρατούμενων Βουλγάρων. Το δικαστικό μας σύστημα είναι ανεξάρτητο, λειτουργεί εξολοκλήρου στο πλαίσιο του νόμου και εγγυώμαι πως η δίκη θα είναι δίκαιη", τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης.

    Κ.Κ.

    [16] ΣΥΝΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ THΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 16 Σεπτεμβρίου 2000 (17:06 UTC+2)

    Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Κύπρου, υπό τον πρόεδρο, Γλαύκο Κληρίδη, στα πλαίσια της τακτικής ενημέρωσης για τις εξελίξεις στον τέταρτο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

    Στο μεταξύ, χθες ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, είχε συνάντηση με τον εκπρόσωπο της Γερμανίας για το Κυπριακό Πίτερ Βίτιγκ.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [17] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΟΒΙΔΑΣ ΣΤΟ ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ

    Μόσχα, 16 Σεπτεμβρίου 2000 (14:44 UTC+2)

    Νεαρό αγόρι έχασε τη ζωή του, ενώ άλλα δύο τραυματίστηκαν σοβαρά χθες βράδυ, έπειτα από έκρηξη οβίδας, η οποία ανήκει στον ρωσικό στρατό και βρέθηκε πιθανότατα στην περιοχή μετά από τις περσινές αιματηρές συγκρούσεις.

    Τα τρία αγόρια, ηλικίας από 15 έως 16 χρόνων, βρήκαν την οβίδα σε μία υδρορροή στο χωριό Μπαμπαγιουρτ, κεντρικά του Νταγκεστάν, και την περιεργάστηκαν ωσότου αυτή εξερράγη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

    Στο μεταξύ σε παρόμοιο περιστατικό πριν από μερικές ημέρες στο νοτιοδυτικό Νταγκεστάν, μία γυναίκα τραυματίστηκε θανάσιμα από οβίδα, που βρέθηκε στην περιοχή ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων του ρωσικού στρατού με ισλαμιστές αντάρτες.

    [18] ΕΠΑΦΕΣ ΦΛΩΡΙΔΗ ΣΤΟ ΣΙΔΝΕΪ

    Σίδνεϊ, 16 Σεπτεμβρίου 2000 (14:39 UTC+2)

    Το μέλλον του αθλητισμού στην Ευρώπη, η ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση του ντόπινγκ και η διαχείριση των επιχειρήσεων αθλητικού θεάματος αποτέλεσαν μεταξύ άλλων το αντικείμενο συζήτησης που είχε σήμερα στο Σίδνεϊ με τους Ευρωπαίους ομολόγους του ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Φλωρίδης στη διάρκεια γεύματος εργασίας που παρέθεσε η υπουργός Αθλητισμού και Νεότητας της Γαλλίας Marie George Buffet.

    Ο κ Φλωρίδης αντάλλαξε απόψεις με την υπουργό Αθλητισμού της Ιταλίας και με τον Ισπανό ομόλογό του , ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφτεί την Αθήνα για συζήτηση διμερών θεμάτων. Στη συνάντηση μετείχε και η Γαλλίδα κοινοτική επίτροπος αρμόδια για θέματα αθλητισμού Βιβιάν Ρέντινγκ, καθώς και ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ , με τον οποίο ο κ Φλωρίδης θα συναντηθεί και κατ΄ ιδίαν τις επόμενες ημέρες.

    Νωρίτερα το πρωί ο κ Φλωρίδης επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Διεθνών Ραδιοτηλεοπτικών Μεταδόσεων στο Ολυμπιακό Πάρκο ενώ στη συνέχεια παρακολούθησε την πρώτη ελληνική συμμετοχή στους 27ους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ , αυτής της αθλήτριας της τοξοβολίας από το Κιλκίς Ευαγγελίας Ψαρρά. Αντάλλαξε επίσης απόψεις με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Τοξοβολίας Τ. Ιστον για το άθλημα της τοξοβολίας και τους αγώνες του 2004 στην Αθήνα.

    Ο κ Φλωρίδης παρευρέθηκε στους προκριματικούς αγώνες της ενόργανης γυμναστικής στο Super Done των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων , όπου και προκρίθηκαν για τους τελικούς οργάνων οι δύο Ελληνες πρωταθλητές Ιωάννης Μελισσανίδης και Δημοσθένης Ταμπάκος.

    [19] Ο ΙΡΑΚΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ

    Βαγδάτη, 16 Σεπτεμβρίου 2000 (14:38 UTC+2)

    Ο ιρακινός τύπος καταδίκασε σήμερα την αμερικανική ανακοίνωση ότι θα χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη κατά της Βαγδάτης, σε περίπτωση που αυτή απειλήσει τις γειτονικές χώρες.

    "Η ανάμειξη της ανόητης αμερικανικής διοίκησης στις ιρακινές υποθέσεις είναι σαφής σε όλους και η διοίκηση αυτή απειλεί οποιοδήποτε στρέφεται εναντίον των αδίστακτων συμφερόντων της" γράφει η εφημερίδα "Βαβέλ" που ανήκει στον μεγαλύτερο γιό του Ιρακινού προέδρου, Σαντάμ Χουσεϊν.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζόε Λόκαρτ, δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να εμποδίσουν τον Ιρακινό πρόεδρο να απειλήσει τις γειτονικές χώρες ή να κατασκευάσει όπλα μαζικής καταστροφής. Η Βαγδάτη επανέλαβε τις παλιές κατηγορίες της ότι το Κουβέιτ κλέβει το πετρέλαιό της και απείλησε ότι θα λάβει μέτρα εναντίον του.

    "Ο κόσμος και η αμερικανική διοίκηση γνωρίζουν πολύ καλά ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης του πετρελαίου που λεηλατείται από τους ηγέτες του Κουβέιτ" αναφέρει στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα, η οποία κατηγορεί τη γειτονική χώρα ότι υπονομεύει το Ιράκ.

    [20] ΝΕΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Σεπτεμβρίου 2000 (14:25 UTC+2)

    Νέα προσπάθεια αποκατάστασης του μακεδονικού Τάφου της Κρίσεως στα Λευκάδια Ημαθίας ξεκινά ύστερα από την πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που γνωμοδότησε υπέρ της αναστήλωσης του αετώματος και της αποκατάστασης του θόλου.

    Στις εργασίες αναστήλωσης του αετώματος θα χρησιμοποιηθεί το διάσπαρτο υλικό που φυλάσσεται σε ράφια κάτω από το μνημείο και τα γείσα του καθώς και νέο υλικό από πωρόλιθο. Την αποκατάσταση του θόλου θα αναλάβουν από κοινού η Διεύθυνση Αναστήλωσης και η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και οι εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν 8 μήνες.

    Οι εργασίες αναστήλωσης αναμένεται να αρχίσουν αμέσως μόλις αρχίσει η ροή της χρηματοδότησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερα είχαν γίνει στον μνημείο εργασίες στήριξης και αναστήλωσης διότι η υγρασία κατέστρεφε τις μοναδικές του τοιχογραφίες όμως οι φθορές δεν αντιμετωπίστηκαν ριζικά και οι εργασίες σχεδόν εγκαταλείφθηκαν. Η αναστήλωση του Τάφου της Κρίσεως περιλαμβάνεται στο γενικότερο πρόγραμμα αναστήλωσης μνημείων που προβλέπεται ότι θα ενταχθούν στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης

    [21] ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ: ΕΝΟΠΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΠΟΥ ΣΑΓΙΑΦ

    Τζόλο, 16 Σεπτεμβρίου 2000 (14:19 UTC+2)

    Δριμύτατη επίθεση ενάντια στις βάσεις των Μουσουλμάνων ανταρτών της Αμπού Σαγιάφ ξεκίνησαν σήμερα οι Φιλιππίνες, έπειτα από την ατελέσφορες διαπραγματεύσεις τους για την απελευθέρωση των ομήρων, που κρατούνταν από την οργάνωση, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν σήμερα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

    Πληροφορίες αυτοπτών μαρτύρων αναφέρουν ότι αρκετοί πολίτες της περιοχής σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, ωστόσο ακόμη δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από κυβερνητικής πλευράς συγκεκριμένα στοιχεία.

    Ακόμη κανένα στοιχείο δεν έχει γίνει γνωστό για την μοίρα των 19 ομήρων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και έξι αλλοδαποί.

    ΄΄Έλαβα τη δύσκολη απόφαση της έναρξης της στρατιωτικής επιχείρησης, γνωρίζοντας τους κινδύνους που ενέχονται τόσο για τους ομήρους όσο και για τους στρατιώτες. Είναι εμφανές ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης μας για ειρηνική και ομαλή διευθέτηση του ζητήματος δεν λήφθηκαν σοβαρά από την Αμπού Σαγιάφ. Δεν θα επιτρέψουμε τη συνέχιση της κατάστασης΄΄, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος, Τζόσεφ Εστράντα, σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση.

    Στο μεταξύ η Γαλλία σε ανακοίνωση της διαφώνησε ανοικτά με την απόφαση των Φιλιππίνων για επίθεση και μάλιστα τόνισε ότι καθιστά υπεύθυνη την Μανίλα για την ασφάλεια των δύο Γάλλων ομήρων.

    Μεγάλη είναι και η αγανάκτηση των κατοίκων στο νησί Τζόλο, καθώς έχει διακοπεί το συγκοινωνιακό και τηλεπικοινωνιακό δίκτυο της περιοχής, ενώ ήδη έχουν παρατηρηθεί αυξήσεις στις τιμές των προιόντων.

    [22] ΟΙ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟΙ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 1992

    Βελιγράδι, 16 Σεπτεμβρίου 2000 (14:13 UTC+2)

    Οι Γιουγκοσλάβοι, που θα ψηφίσουν στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές την επόμενη εβδομάδα, βρίσκονται σε καθεστώς διεθνών κυρώσεων από το 1992, που επέβαλαν οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και ο ΟΗΕ.

    Οταν το Δεκέμβριο του 1995, ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, που επιδιώκει την επανεκλογή στις 24 Σεπτεμβρίου, υπέγραψε τις συμφωνίες του Ντέητον, με τις οποίες έληξε ο 43μηνος πόλεμος στη Βοσνία, ο ΟΗΕ ήρε τις κυρώσεις, αλλά οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αποκλείουν βοήθεια στο Βελιγράδι από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας.

    Το Μάιο του 1999, η Ουάσινγκτον ενίσχυσε τις κυρώσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας, καθώς τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβάρδιζαν τη χώρα. Συγκεκριμένα απαγορεύτηκαν εισαγωγές και εξαγωγές της Σερβίας, όπως επίσης και οι επενδύσεις, τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ε.Ε. Το εμπάργκο στις αεροπορικές πτήσεις αναβλήθηκε από το Φεβρουάριο και για έξι μήνες, αλλά επιβλήθηκε και πάλι τον Αύγουστο.

    Σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί η τιμωρία προς όλο τον σερβικό πληθυσμό, η Ε.Ε. δημιούργησε λίστα με τα ονόματα αξιωματούχων του καθεστώτος Μιλόσεβιτς, που ήταν ανεπιθύμητα στις χώρες - μέλη της. Σ¨ημερα περιλαμβάνονται σε αυτή 800 προσωπικότητες, με πρώτον το Μιλόσεβιτς και την οικογένειά του.

    Τον Απρίλιο του 1999, η Ε.Ε. ενέκρινε την απαγόρευση στις άμεσες και έμμεσες πωλήσεις πετρελαίου στη Γιουγκοσλαβία, αλλά προμήθευε πετρέλαιο σε αρκετές σερβικές πόλεις που πρόσκειντο στην αντιπολίτευση. Εξάλλου, από τον Ιούλιο του 1998 η Ενωση πάγωσε τα κεφάλαια και τις επενδύσεις στη χώρα. Το Μαυροβούνιο εξαιρέθηκε από τις περισσότερες από τις κυρώσεις, το Σεπτέμβριο του 1999 σε αναγνώριση για την μεταρρυθμιστική πολιτική της, που υποστηρίζει η Δύση.

    Από τον Ιούνιο του 1999 το Κοσσυφοπέδιο διοικείται από τον ΟΗΕ και τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, κερδίζοντας επίσης εξαίρεση από τις κυρώσεις της Ε.Ε.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 16 September 2000 - 20:26:44 UTC