Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-09-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ
  • [02] ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΔΟΛΑΡΙΟΥ-ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
  • [03] «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΙΚΟ ΕΡΕΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ» ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
  • [04] 600 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΟΙ ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
  • [05] Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [06] ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΝΑΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ
  • [07] ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [08] ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
  • [09] ΙΣΠΑΝΙΑ-ΓΑΛΛΙΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.
  • [10] ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
  • [11] Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΛΕΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΝΑ ΜΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΒΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [12] Ο ΑΘΝΑΡ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [13] LogicDIS: ΟΔΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΧΑΑ
  • [14] ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΛΒΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
  • [15] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο Μ. ΔΕΝΔΡΙΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ
  • [16] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ Γ' ΚΠΣ
  • [17] ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [18] Ο Β. ΠΑΠΑΓΕΟΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΣΙΔΝΕΪ
  • [19] ΛΑΛΙΩΤΗΣ: Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2004 ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
  • [20] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 60.000 ΠΑΙΔΙΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΠΕΙΝΑ
  • [21] ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΙΑ ΜΕ ΤΡΑΓΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [22] ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΗΣ "ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ" ΣΤΟ E-BUSINESS
  • [23] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣE ΣΤΑΘΜΟ ΜΕΤΕΠΙΒΙΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΟΑΣΘ

  • [01] ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ

    Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2000 (13:19 UTC+2)

    Φωτογραφία: Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Tην απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, επιθυμεί η πλειοψηφία της κοινής γνώμης, όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε η V-PRC για την εφημερίδα "Hμερησία". Oι απαντήσεις στο ερώτημα αποκτούν πρόσθετο ενδιαφέρον, καθώς η συζήτηση στη Bουλή εστιάζεται ακριβώς στον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    H πλειοψηφία των ερωτηθέντων απαντά ότι θα προτιμούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται απευθείας από τον λαό, σε ποσοστό 58,5%. Tο 28,1% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι καλύτερος είναι ο τρόπος που ισχύει σήμερα. H πρόταση για ανάδειξη Προέδρου με συνεχείς ψηφοφορίες από τη Bουλή συγκεντρώνει μόλις το 7,9% των ερωτηθέντων...

    H ερμηνεία για την προτίμηση αυτή των ερωτηθέντων, σύμφωνα με την εφημερίδα, βασίζεται σε δύο διαπιστώσεις.

    Oι προτάσεις που σχετίζονται με άμεσες μορφές δημοκρατίας είναι σαφώς πιο δημοφιλείς στην κοινή γνώμη, που καθημερινά νιώθει το χάσμα ανάμεσα στα κέντρα εξουσίας και την καθημερινότητά τους, να μεγαλώνει...

    Ωστόσο, ένα άλλο χάσμα μοιάζει να είναι βαθύτερο: H ενημέρωση και η παρακολούθηση από τους πολίτες των συζητήσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που μάλιστα αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι σε χαμηλά επίπεδα. Eλάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι η απευθείας εκλογή σχετίζεται με καθοριστικής σημασίας αλλαγές στο Σύνταγμα.

    Aπόδειξη για τις αντιφάσεις αυτές είναι, για παράδειγμα, τα ποσοστά δημοτικότητας του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Kωστή Στεφανόπουλου, που εξελέγη βεβαίως με τον ισχύον σύστημα.

    H πρόταση για απευθείας εκλογή βρίσκει μεγάλη απήχηση και στους ψηφοφόρους του ΠAΣOK, σε ποσοστό 45,7%. Mε τον τρόπο που ισχύει σήμερα, ψηφίζει το 38,5%. H πρόταση του εισηγητή της πλειοψηφίας κ. Bενιζέλου για εκλογή Προέδρου με αλλεπάλληλες ψηφοφορίες βρίσκει μικρή ανταπόκριση- μόλις το 11% των ψηφοφόρων του ΠAΣOK την αποδέχεται. Aντίθετα στους ψηφοφόρους της NΔ η θέση για απευθείας εκλογή -θέση που επέβαλε ο επίτιμος πρόεδρος της NΔ κ. Kων. Mητσοτάκης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης- βρίσκει αποδέκτες. Tο 67,9% την προκρίνει, ενώ μόλις το 19% δηλώνει προτίμηση στο ισχύον σύστημα και 8,1% στην πρόταση για διαδοχικές ψηφοφορίες.

    O κ. Mητσοτάκης επιμένει ότι το Σύνταγμα του 1986 κατέστησε τον πρωθυπουργό ανεξέλεγκτο κέντρο εξουσίας, χωρίς αντίβαρο. Φαίνεται πάντως ότι η εμμονή τόσο του ΠAΣOK όσο και της NΔ σε διαφορετικές εκτιμήσεις και θέσεις θα αφήσει αμετάβλητη την ισχύουσα διαδικασία στο Σύνταγμα.

    [02] ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΔΟΛΑΡΙΟΥ-ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

    Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2000 (10:42 UTC+2)

    Σημαντικές, είναι οι επιπτώσεις σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες από την άνοδο του δολαρίου έναντι του Ευρώ και την ξέφρενη πορείας του πετρελαίου, η οποία συντηρείται από την ένταση στην Εγγύς Ανατολή.

    Το δολάριο ξεπέρασε τις 402 δρχ και η στερλίνα τις 562,7 δρχ., ενώ στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης προανήγγειλε παρέμβαση για τη στήριξη του Ευρώ.

    Σήμερα μετά από την ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για τους σεισμοπαθείς, θα ακολουθήσει σύσκεψη με τη συμμετοχή της υπουργού Εσωτερικών, Βάσως Παπανδέρου, του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνιου και του υφυπουργού Γιώργου Δρυ για τον προϋπολογισμό, ο οποίος κινδυνεύει από τον πληθωρισμό.

    Η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ στην αγορά του Λονδίνου έκανε νέο άλμα και ρεκόρ δεκαετίας, φθάνοντας τα 34,65 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Ν. Υόρκη η τιμή του μαύρου χρυσού έφθασε τα 36,46 δολάρια το βαρέλι. Στην Ελλάδα, το πετρέλαιο θέρμανσης υπολογίζεται ότι θα πωλείται φέτος στις 180 δρχ. το λίτρο, ενώ πέρυσι τον Οκτώβριο είχε ξεκινήσει από τις 85 δρχ. ανά λίτρο. Η κατάσταση είναι ασφυκτική για την οικονομία όλου του κόσμου και το Σάββατο συναντώνται στην Πράγα οι υπουργοί Οικονομικών των Επτά Οικονομικώς Αναπτυγμένων χωρών της Δύσης και της Ρωσία (G8), σε μια προσπάθεια να βρουν τρόπους για τη μείωση των τιμών του πετρελαίου διεθνώς.

    Στην Αθήνα, το οικονομικό επιτελείο προσβλέπει σε συμφωνίες κυρίων για τη συγκράτηση των τιμών ενώ εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά καυσίμων για την αντιμετώπιση κρουσμάτων κερδοσκοπίας. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι το οικονομικό επιτελείο θα αναγκασθεί να καταφύγει και στην καθήλωση των μισθών, προκειμένου περιορισθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

    Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς δήλωσε στο ραδιοσταθμό "Φλας 961" ότι χρειάζεται ψυχραιμία και εξεφρασε την εκτίμηση ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί το χειμώνα, αν ο ΟΠΕΚ δεν αυξήσει την παραγωγή.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος ζήτησε μέτρα διαφύλαξης του εισοδήματος των εργαζομένων, ιδιαίτερα όσον αφορά την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, εν όψει του επερχόμενου χειμώνα. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Λευτέρης Αντωνακόπουλος δήλωσε ότι τίθεται πλέον θέμα ανταγωνιστικότητας για τις ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς η Ελλάδα έχει τον τέταρτο υψηλότερο φόρο κατανάλωσης στο βιομηχανικό μαζούτ, παγκοσμίως. Πρόσθεσε ότι η μείωση του φόρου είναι αίτημα ετών και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Με τη μείωση αυτή ο προϋπολογισμός θα έχει ελάχιστες απώλειες, ενώ οι επιχειρήσεις σημαντικό όφελος.

    Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, καθώς η τελευταία ΄Εκθεση για την Πορεία της Παγκόσμιας Οικονομίας (World Economic Outlook) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προβλέπει κι άλλη άνοδο των τιμών τους επόμενους μήνες. Πάντως, ο ΟΠΕΚ, προσανατολίζεται στην περαιτέρω αύξηση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου. Η κατάσταση προκαλεί εντάσεις στην Ευρώπη. Στην Ισπανία ψαράδες απέκλεισαν το λιμάνι της Βαρκελώνης και οδηγοί φορτηγών τις αποθήκες καυσίμων στην Καστίλη και στη Λεόν. Δυναμικές κινητοποιήσεις άρχισαν και οι οδηγοί φορτηγών σε Σλοβενία, Σουηδία, και Φινλανδία.

    [03] «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΙΚΟ ΕΡΕΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ» ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Σίδνεϊ, 19 Σεπτεμβρίου 2000 (17:50 UTC+2)

    Τα μάρμαρα του Παρθενώνα

    Τον εξωφρενικό ισχυρισμό ότι δεν υπάρχει νομικό έρεισμα για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, διατυπώνει ο Βρετανός Υπουργός Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού Κρις Σμιθ, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα SYDNEY MORNING HERALD.

    Ο Άγγλος υπουργός Πολιτισμού, που βρίσκεται στο Σίδνεϊ, για να παρακολουθήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης, επαναλαμβάνει στην εφημερίδα μεταξύ άλλων τις γνωστές βρετανικές θέσεις για τα Μάρμαρα.

    Στην εισαγωγική της τοποθέτηση η εφημερίδα αναφέρει ότι με την εκλογή της νέας Εργατικής Κυβέρνησης, μία βασική πτυχή της πολιτιστικής πολιτικής της χώρας δεν άλλαξε. Τα Ελγίνεια Μάρμαρα θα παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο. Το θέμα της επιστροφής τους στην Ελλάδα, σχολιάζει, έχει δημιουργήσει μία μακρόχρονη διεθνή εκστρατεία, που την έχουν υποστηρίξει διάφοροι πολιτικοί ηγέτες της Αυστραλίας, συμπεριλαμβανομένου του Gough Whitlam, του πρώην Ομοσπονδιακός Πρωθυπουργός της Αυστραλίας).

    "Υποστηρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πιστεύουμε πως υπάρχει νομικό έρεισμα για την επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα", τονίζει ο κ. Σμιθ, προσθέτοντας: "Αποκτήθηκαν νόμιμα εάν δεν είχαν αποκτηθεί από τη Βρετανία και είχαν παραμείνει στον Παρθενώνα θα είχαν σχεδόν σίγουρα διαβρωθεί τόσο σοβαρά που θα ήταν αγνώριστα".

    Περίπου έξι εκατομμύρια επισκέπτες θαυμάζουν τα Μάρμαρα κάθε χρόνο στο Βρετανικό Μουσείο, ένας αριθμός που είναι δύσκολο να επιτευχθεί είτε στον Παρθενώνα είτε οπουδήποτε αλλού, επιχειρηματολογεί ο Βρετανός Υπουργός.

    "Εάν υποχωρήσει κανείς σε αυτό το θέμα, τότε τίθεται σε αμφισβήτηση η αρχή της φύλαξης των έργων τέχνης στα Μουσεία ανά τον κόσμο. και τότε ανοίγει το κουτί της Πανδώρας", δηλώνει ο Κρις Σμιθ.

    Το άρθρο πορτραίτο καταλήγει αναφέροντας ότι ο Βρετανός Υπουργός έχει επισκεφθεί μεταξύ άλλων- κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Σίδνεϊ, την έκθεση των ελληνικών αρχαιοτήτων (1000 χρόνια Ολυμπιακοί Αγώνες") στο Powerhouse Museum, την οποία μάλιστα συστήνει ένθερμα.

    [04] 600 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΟΙ ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

    Σόφια, 19 Σεπτεμβρίου 2000 (21:01 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Από τις αρχές του τρέχοντος έτους μέχρι τον Σεπτέμβριο στη Βουλγαρία τοποθετήθηκαν ξένες επενδύσεις συνολικής αξίας 600 εκατ. δολαρίων. Σ΄αυτήν την ανακοίνωση προέβη σε δημοσιογράφους ο Γκεόργκι Ταμπάκοφ, πρόεδρος του Πρακτορείου Ξένων Επενδύσεων. Κατά την γνώμη του, ώς τα τέλη της χρονιάς το ύψος των ξένων επενδύσεων στη Βουλγαρία θα φθάσει 1 δισ. δολάρια. Αυτό το ποσό θα επιτευχθεί χάρη στις πωλήσεις της μεγαλύτερης δημόσιας βουλγαρικής τράπεζας "Bulbank", της Ενωμένης Βουλγαρικής Τράπεζας, ορισμένων επιχειρήσεων στη Ντέβνια, του τηλεοπτικού καναλιού "Νόβα Τελεβίζια" και άλλων εταιριών.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Πρακτορείου Ξένων Επενδύσεων, για το πρώτο εξάμηνο του 2000 στη Βουλγαρία εισήλθαν επενδύσεις ύψους 300 εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα με τον κ. Ταμπάκοφ, έχοντας υπόψη το γεγονός ότι η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των κρατικών επιχειρήσεων βαδίζει στο τέλος της παρατηρείται ενδιαφέρον εκ μέρους των ξένων εταιριών προς την εξαγορά ακίνητης περιουσίας, την ίδρυση μικτών εταιριών και την υλοποίηση κοινών σχεδίων με τους δήμους στη χώρα. Στα προσεχή έτη αναμένεται ξένες επενδύσεις να τοποθετηθούν και στον τομέα των έργων υποδομής και της ενεργειακής βιομηχανίας, πρόσθεσε.

    [05] Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 19 Σεπτεμβρίου 2000 (20:55 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Με Βούλγαρους δημοσιογράφους συναντήθηκαν η βασίλισσα της Δανίας, Μαργκαρέτε 'Β, και ο πρίγκιπας Χένρικ, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψή τους στη Βουλγαρία που αναμένεται να διεξαχθεί από τις 17 έως τις 19 Οκτωβρίου φέτος.

    Σύμφωνα με τις δύο βασιλικές προσωπικότητες, οι αιτίες για την επίσκεψή τους στη Βουλγαρία συνδέεται με την τέχνη και την αρχαία ιστορία της Βουλγαρίας, καθώς και για την πληροφόρηση σχετικά με την εξέλιξη ορισμένων δανέζικων σχεδίων που υλοποιούνται στο βουλγαρικό έδαφος. "Υπάρχει ενδιαφέρον προς την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών", ανήγγειλαν.

    Προβλέπεται ο πρίγκιπας Χένρικ θα παραστεί στο Δανικό επιχειρηματικό φόρουμ που θα διεξαχθεί στις 18 Οκτωβρίου φέτος στη Σόφια. Εν τω μεταξύ στο βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών ο επικεφαλής της υπηρεσίας για την Νοτιοανατολική Ευρώπη, Κάρεν Βιουρτμούτ, υπενθύμισε τη θέση της Δανίας που καλεί για ισάξια αφετηρία στην έναρξη των ενταξειακών διαπραγματεύσεων για όλες τις υποψήφιες χώρες.

    [06] ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΝΑΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ

    Σόφια, 19 Σεπτεμβρίου 2000 (20:40 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Δεν πρόκειται να υπάρξει ανατίμηση της ηλεκτρικής ενέργειας στη Βουλγαρία ύστερα από την απενεργοποίηση του πρώτου και του δεύτερου αντιδραστήρα του πυρηνικού ηλεκτροσταθμού στο Κοζλοντούι, ανήγγειλε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ατομικού εργοστασίου, Αντόν Ιβανόφ. Κατά την άποψή του, κατά τη διάρκεια του παροπλισμού του τρίτου και του τέταρτου αντιδραστήρα του ατομικού εργοστασίου θα καθιερωθεί αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται στο Κοζλοντούι δεν πρόκειται να είναι ακριβότερο από εκείνο που παράγεται στις άλλες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας.

    [07] ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 19 Σεπτεμβρίου 2000 (20:36 UTC+2)

    Με σύνθημα "Ο Τεμπονέρας ζει", πραγματοποίησε νέα πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ο Σύλλογος Αδιόριστων Εκπαιδευτικών.

    Οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί είναι αντίθετοι στο διαγωνισμό για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών, που διοργανώνεται τα δύο τελευταία Σαββατοκύριακα του Σεπτεμβρίου και τον χαρακτηρίζουν διαγωνισμό της υποταγής, της ανεργίας και της απάτης.

    Παράλληλα, ζητούν να γίνουν μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών από την επετηρίδα και την κατάργηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

    Τέλος, προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις έξω από τα εξεταστικά κέντρα, με σκοπό να μην πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός.

    [08] ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

    Βρυξέλλες, 19 Σεπτεμβρίου 2000 (20:22 UTC+2)

    Οι ελληνικές θέσεις για την έδρα του Οργανισμού Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων επικράτησαν σήμερα στη συζήτηση της επιτροπής ελέγχου του προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου.

    Ο εισηγητής Βέλγος ευρωβουλευτής, κ.Στάες, και μέλη της Επιτροπής, με τροπολογίες που κατέθεσαν ζητούσαν τη μεταφορά της στην Πρίστινα, ωστόσο, στις ψηφοφορίες που ακολούθησαν επικράτησαν - με μικρή διαφορά - οι ελληνικές θέσεις.

    Μετά από παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μανώλη Μαστοράκη και τη συνεργασία του ευρωβουλευτή της ΝΔ, κ.Φώλια, αποτράπηκε η αμφισβήτηση της Θεσσαλονίκης ως έδρας του Οργανισμού Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, ενώ για την κοινοτική βοήθεια προς τις βαλκανικές χώρες θα γίνει σχετική συζήτηση στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    [09] ΙΣΠΑΝΙΑ-ΓΑΛΛΙΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.

    Βρυξέλλες, 19 Σεπτεμβρίου 2000 (20:08 UTC+2)

    Η Ισπανία, η Γαλλία και η Γερμανία έλαβαν τα περισσότερα χρήματα σε μετρητά από την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσα στο 1999, όπως είχε γίνει και το 1998 ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Η Επιτροπή ανέφερε ότι η Ισπανία πήρε τα περισσότερα κονδύλια για την υλοποίηση αγροτικών και κοινωνικών προγραμμάτων και τα χρήματα που έλαβε ισοδυναμούν με το 1,31% του ΑΕΠ της για το 1999.

    Τέσσερις χώρες έλαβαν επίσης περισσότερα χρήματα από όσα έδωσαν στην ΕΕ. Πρόκειται για την Ελλάδα που πήρε χρήματα που ισοδυναμούν με το 3,20% του ΑΕΠ της, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και τη Δανία.

    Σημειώνεται ότι η ΕΕ διέθεσε 70,7 δισεκατομμύρια Ευρώ (60,5 δισεκατομμύρια δολάρια) σε οικονομικά προγράμματα στις15 χώρες-μέλη της για το 1999 ανέφερε η Επιτροπή.

    Η Ισπανία πήρε 12,9 δισεκατομμύρια Ευρώ ή 18,3% του συνολικού ποσού, η Γαλλία έλαβε το 18,2% των χρημάτων, η Γερμανία το 13,9%, η Ιταλία το 12,7% και η Βρετανία το 8,2% όπως και το 1998.

    Η Ολλανδία ήταν από τις λίγες χώρες που έδωσε πολλά χρήματα στην ΕΕ και πήρε τα λιγότερα μόνο 0,57% του ΑΕΠ της.

    O.K.

    [10] ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2000 (20:08 UTC+2)

    Της Νατάσας Θωμά

    Υπερψηφίστηκαν απόψε στη Βουλή από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του Χρηματιστηρίου, που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις του ΟΤΕ, των ΕΛΤΑ και του ΟΠΑΠ.

    Τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι Νόρα Κατσέλη, Στέλιος Παπαθεμελής και Παναγιώτης Κρητικός διαφοροποιήθηκαν από τη θέση του κόμματός τους δηλώνοντας "παρών", ενώ ο βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Σωτήρης Χατζηγάκης ψήφισε όχι.

    Επίσης αντικαταστάθηκαν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Σήφης Βαλυράκης, Κίμων Κουλούρης, Ηλίας Παπαηλίας και Δημήτρης Πιπεργιάς.

    Από τη Νέα Δημοκρατία απουσίαζαν μεταξύ άλλων ο Μιλτιάδης Έβερτ, ο Απόστολος Ανδρεουλάκος, ο Βύρων Πολύδωρας και ο Σταύρος Δήμας, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Ευγένιος Χαϊτίδης -που είχε εκφράσει αντιρρήσεις για τη μετοχοποίηση του ΟΤΕ- αντικαταστάθηκε χωρίς τη θέλησή του από το Δημήτρη Κωστόπουλο. Απών από την ψηφοφορία ήταν και ο ανεξάρτητος βουλευτής Στέφανος Μάνος.

    Τέλος τις διατάξεις καταψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΝ.

    [11] Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΛΕΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΝΑ ΜΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΒΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Βελιγράδι, 19 Σεπτεμβρίου 2000 (20:05 UTC+2)

    Οι ηγέτες της "Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης της Σερβίας", DOS, κάλεσαν τον γιουγκοσλαβικό στρατό και την αστυνομία να μην χρησιμοποιήσουν βία μετά την διεξαγωγή των γενικών εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου ακόμη και αν πάρουν διαταγή από τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Ο Ζόραν Τζίντζιτς, συντονιστής της προεκλογικής εκστρατείας του DOS εξέφρασε την ελπίδα ότι ο στρατός και η αστυνομία δεν θα εκτελέσουν τέτοια διαταγή αν τους δοθεί και τόνισε ότι η αντιπολίτευση έχει πληροφορίες ότι θα γίνουν νοθείες στα αποτελέσματα των εκλογών.

    Ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Γιουγκοσλαβίας, Νεμπόισα Πάβκοβιτς δήλωσε τη Κυριακή ότι ο γιουγκοσλαβικός στρατός δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να αναλάβει την εξουσία διαδηλώνοντας στους δρόμους.

    "Δεν θα καταφέρει κανείς να αναλάβει την εξουσία διαδηλώνοντας στο δρόμο. Μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε σε εμφύλιο πόλεμο και δεν θα το επιτρέψουμε να γίνει", επισήμανε ο κ. Πάβκοβιτς.

    Ο.Κ.

    [12] Ο ΑΘΝΑΡ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Μαδρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2000 (20:05 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ θα πραγματοποιήσει αύριο μονοήμερη επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ο κ. Αθνάρ θα επισκεφθεί τα ισπανικά στρατεύματα που συμμετέχουν στην πολυεθνική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR), ενώ θα συναντηθεί και με τον επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ σην περιοχή Μπερνάρ Κουσνέρ, καθώς και με τον διοικητή της KFOR Iσπανό στρατηγό Χουάν Ορτούνιο.

    Η αυριανή επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο είναι η δεύτερη που πραγματοποιεί ο Ισπανός πρωθυπουργός στην περιοχή.

    Η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 1999.

    [13] LogicDIS: ΟΔΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΧΑΑ

    Θεσσαλονίκη, 19 Σεπτεμβρίου 2000 (20:04 UTC+2)

    Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της συγχώνευσης, η γενική συνέλευση ενέκρινε την απόφαση της διοίκησης της εταιρίας LogicDIS να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες διαδικασίες για την μετάταξή της από την παράλληλη αγορά στην κύρια αγορά, δεδομένου ότι η εταιρία πληροί όλες τις προϋπόθεσεις για τη μετάταξη, δηλαδή ίδια κεφάλαια, διασπορά μετοχών, καθώς και διαπραγμάτευση στην παράλληλη αγορά πέραν της διετίας και αναμένεται ότι οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

    Η μετάταξη στην κύρια αγορά της LogicDIS εκτιμάται σαν πολύ σημαντική κίνηση, καθώς θα δώσει τη δυνατότητα στη μετοχή της εταιρίας να συγκαταλέγεται στις εταιρίες της κατηγορίας της και μάλιστα του λογισμικού και των υπηρεσιών. Η εκτίμηση της διοίκησης είναι ότι η κίνηση αυτή θα συμβάλλει στην ορθότερη αξιολόγηση της εταιρίας μέσα στο περιβάλλον της, με αποτέλεσμα την ανάδειξη της μετοχής.

    Τόσο η συγχώνευση, όσο και η μετάταξη της εταιρίας στην κύρια αγορά του ΧΑΑ ήταν δύο από τις προτεραιότητες που είχαν αναλάβει οι διοικήσεις των εταιριών όταν ανακοίνωσαν την απόφασή τους για συνένωση. Οσον αφορά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου η διοίκηση της εταιρίας σεβόμενη τα συμφέροντα των παλαιών μετόχων θεσμικών και ιδιωτικών θα ενεργήσει σύμφωνα με τις εξελίξεις της αγοράς και δεν θα προχωρήσει σε αύξηση υπέρ των παλιών μετόχων μέσα στο 2000.

    Οσον αφορά τη συνεργασία με την EFG EUROBANK, μελετώνται εναλλακτικοί τρόποι υλοποίησης της συμφωνίας οι οποίοι και θα ευνοούν αποδεδειγμένα τα συμφέροντα των μετόχων.

    Το α' εξάμηνο του 2000 έκλεισε με επιτυχία τόσο για τη μητρική εταιρία, όσο και για το νέο Ομιλο. Πιο συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών για τον Ομιλο ανήλθε σε 8,1 δισ. δρχ. και τα κέρδη προ φόρων σε 1,2 δισ. δρχ. παρουσιάζοντας αύξηση 100%. Τα οικονομικά αποτελέσματα της LogicDIS για το ίδιο διάστημα ήταν πωλήσεις 4,2 δισ. δρχ. και κέρδη προ φόρων 810 εκατ. δρχ.

    Τα παραπάνω αποτελέσματα βρίσκονται σε πλήρη συμφωνία με τον στόχο της εταιρίας και του ομίλου για το α' εξάμηνο και δημιουργούν στη διοίκηση την πεποίθηση ότι οι ετήσιοι στόχοι για έσοδα 25 δισ. δρχ. και 4,5 δισ. δρχ. κέρδη θα επιτευχθούν.

    [14] ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΛΒΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 19 Σεπτεμβρίου 2000 (20:03 UTC+2)

    Αποτελέσματα των διακρατικών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, σε θέματα αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, αποτελεί η σύλληψη Αλβανών κακοποιών στην πόλη των Τιράνων, που κατηγορούνται για τις δολοφονίες δύο Ελλήνων αστυνομικών που σημειώθηκαν πριν δύο χρόνια σε περιοχές του νομού Καστοριάς.

    Στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί ανάμεσα στις δύο χώρες, κλιμάκιο αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. με απόλυτη μυστικότητα μετέβη στη γειτονική χώρα για να εντοπίσουν τους δολοφόνους του συνοριοφύλακα, Γιάννη Παμπουκίδη, που έπεσε νεκρός στις 28 Ιουνίου, στη διάρκεια καταδίωξης Αλβανών εμπόρων ναρκωτικών. Οι δράστες πυροβόλησαν με όπλο "Καλάσνικοφ" τον Παμπουκίδη σε σημείο του επαρχιακού δρόμου Καστοριάς - Αργους Ορεστικού, όπου είχε στήσει ενέδρα στους κακοποιούς μαζί με τρεις συναδέλφους του.

    Στις 4 Σεπτεμβρίου συνλήφθη στην Καστοριά ένας εξ' αυτών, ο 27χρονος Ιρφάν ΤΡίμι, ο οποίος αποκάλυψε τα ονόματα άλλων τριών ομοεθνών του. Λίγες μέρες αργότερα το κλιμάκιο των αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με Αλβανούς αξιωματικούς εντόπισε στα Τίρανα τον 28χρονο, Ιλίρ Ασίμι, τον 29χρονο Μπεσνίκ Χαμπάσι και τον Λουάν Τρίμι, 31 ετών.

    Οπως προέκυψε από τις έρευνες σε βάρος των Ασίμι και Χαμπάσι εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης για τη δολοφονία ενός άλλου αστυνομικού - του 31χρονου αστυφύλακα Δημήτρη Ζαρομύτη - που είχε δολοφονηθεί το Μάρτιο του 1998 στην Αμμουδάρα Καστοριάς.

    Ο Ζαρομύτης έπεσε νεκρός στη διάρκεια καταδίωξης έξι Αλβανών που μετέφεραν στην Ελλάδα 190 κιλά χασίς. Μετά τη δολοφονία είχαν συλληφθεί οι Εντμοντ Τάσχι, 26 χρόνων και ο 26χρονος Αστρίτ Τζιουλούζι, ενώ οι υπόλοιποι 4 ομοεθνείς τους (ανάμεσα τους και οι Χαμπάσι Τρίμι και Ασίμι) κατάφεραν να διαφύγουν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι ελληνικές δικαστικές αρχές αναμένεται να υποβάλουν αίτημα για την έκδοση των τριών Αλβανών στην Ελλάδα.

    Γ.Χ.

    [15] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο Μ. ΔΕΝΔΡΙΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 19 Σεπτεμβρίου 2000 (20:03 UTC+2)

    Ικανοποιημένος δήλωσε από το δεύτερο στάδιο της προετοιμασίας της ομάδας μπάσκετ του Ηρακλή στο Μπόρμιο της Ιταλίας, ο προπονητής της ομάδας Μάκης Δενδρινός.

    Οπως ανέφερε, "το 2ο στάδιο της προετοιμασίας μας στην Ιταλία κύλησε ομαλά, παρά το γεγονός ότι ο προπονήσεις είναι σκληρές. Στόχος μας είναι η ομοιογένεια, κάτι το οποίο είναι υπό διαμόρφωση ακόμη. Είμαι ευχαριστημένος από την προσπάθεια των παιδιών, αλλά όχι απόλυτα και από το αποτέλεσμα μέχρι στιγμής, αφού είμαστε μια ομάδα με αρκετούς νέους παίχτες και σαφώς υπάρχουν μπροστά μας περιθώρια βελτίωσης".

    Σύμφωνα με τον κ. Δενδρινό, ο επόμενος μήνας θα είναι πολύ σημαντικός για να φτάσει η ομάδα στο επιθυμητό σημείο ομοιογένειας, μέσα από τα φιλικά παιχνίδια, που θα την βοηθήσουν να είναι έτοιμοι στην πρεμιέρα των επίσημων αγώνων.

    Τέλος, τόνισε ότι το κλίμα στην ομάδα είναι πολύ καλό και η κατάσταση μπορεί να περιγραφεί από τη λέξη οικογένεια.

    [16] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ Γ' ΚΠΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Σεπτεμβρίου 2000 (20:02 UTC+2)

    Τους βασικούς στόχους και τις προτεραιότητες του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, θα παρουσιάσει ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Χριστοδουλάκης, στη Θεσσαλονίκη.

    Η παρουσίαση θα γίνει κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθει στις 26 Σεπτεμβρίου, στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης". Στην εκδήλωση, εκτός από τον υπουργό Ανάπτυξης, θα συμμετέχουν οι υφυπουργοί, οι γενικοί γραμματείες και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς και οι γενικοί γραμματείς και στελέχη των περιφερειών Κεντρικής, Δυτικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με σκοπό την καλύτερη δυνατή ενημέρωση, αλλά και την ανταλλαγή απόψεων στο συγκεκριμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα.

    [17] ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 19 Σεπτεμβρίου 2000 (20:02 UTC+2)

    Υψηλά ήταν σήμερα τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με μετρήσεις του δημοτικού δικτύου ελέγχου ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

    Ειδικότερα στο κέντρο και στη δυτική Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκαν υπερβάσεις του ορίου επιφυλακής για το διοξείδιο του αζώτου (272 μg/m3). Υψηλές ήταν και οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων (276μg/m3), ενώ οι υπόλοιποι ρύποι κυμαίνονταν σε μέτρια επίπεδα.

    [18] Ο Β. ΠΑΠΑΓΕΟΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΣΙΔΝΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 19 Σεπτεμβρίου 2000 (20:01 UTC+2)

    Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος αναχωρεί αύριο για το Σίδνεϊ της Αυστραλίας για να παραστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ύστερα από σχετική πρόσκληση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής 2004.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος θα παραστεί στο Σίδνεϊ με την ιδιότητα του παλαιού πρωταθλητή στίβου και σημαιοφόρου της Ελληνικής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ το 1976.

    Ο "φτερωτός γιατρός" ήταν κάτοχος του πανελλήνιου ρεκόρ στα 100μ. για 21 χρόνια, με επίδοση 10.22΄΄ που είχε σημειώσει στην διάρκεια της Βαλκανιάδας στην Σμύρνη τον Αύγουστο του 1972.

    Μετά μερικές ημέρες, στην Ολυμπιάδα του Μονάχου, πέτυχε στους προκριματικούς 10.24΄΄, επίδοση την οποία αν επαναλάμβανε στον τελικό του αγωνίσματος θα έβγαινε δεύτερος, όμως ένας τραυματισμός στους προκριματικούς του στέρησε την συμμετοχή του στον τελικό.

    Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα επιστρέψει από το Σίδνεϊ στις 29 Σεπτεμβρίου.

    [19] ΛΑΛΙΩΤΗΣ: Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2004 ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

    Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2000 (20:01 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, θα είναι η πιο άρτια και καλύτερη διοργάνωση που έχει γίνει ποτέ, εξέφρασε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης.

    Σε συνέντευξή του στον "Planet 104,5", ο κ. Λαλιώτης τόνισε μεταξύ άλλων: "Το θέλει η Ελλάδα, το θέλουν οι Ελληνες. Ολοι οι άλλοι είμαστε στρατευμένοι σε αυτή την επιθυμία σε αυτή την απαίτηση γιατί αποτελεί μια εθνική υπόθεση. Κατά συνέπεια όλοι εμείς που έχουμε την μια ή την άλλη ευθύνη, οφείλουμε να υπηρετήσουμε τον πανεθνικό αυτό στόχο, με ευρύτατη πολιτική και κοινωνική συναίνεση, σχεδιάζοντας και πράττοντας τα πάντα με διαφάνεια, με νομιμότητα και με προστασία στο δημόσιο συμφέρον".

    Εξάλλου, αναφερομενος στα δημοσιεύματα που φέρουν τον κ. Σουφλιά να εισέρχεται στην κυβέρνηση και να τον αντικαθιστά, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπογράμμισε: "Ας αφήσουμε τον κ.Σουφλιά να πάρει τις δικές του αποφάσεις. Είναι ένας ώριμος πολιτικός και βεβαίως μέσα από την γαλήνια και νηφάλια σκέψη του μπορεί να πάρει τις αποφάσεις του. Δεν είναι ανάγκη να πλασάρεται ο καθένας σε διάφορες εφημερίδες, προσκαλώντας τον κ. Σουφλιά. Ο κ. Σουφλιάς θα πάρει τις αποφάσεις του. Εγώ τον τιμώ απεριόριστα γι' αυτό που εκφράζει, γι' αυτό που εκπροσωπεί, γι' αυτό που συμβολίζει. Τον τιμώ για την κοινωνική του και την πολιτική του διαδρομή".

    [20] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 60.000 ΠΑΙΔΙΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΠΕΙΝΑ

    Βόννη, 19 Σεπτεμβρίου 2000 (20:00 UTC+2)

    του Γιάννη Ευτυχίδη

    Τα παιδιά που πεθαίνουν κατά χιλιάδες κάθε μέρα είναι τα μεγάλα θύματα της φτώχειας που πλήττει τις υπανάπτυκτες χώρες, αλλά και των εμφύλιων πολέμων και πολεμικών συρράξεων σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

    Σχετικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα από το Μόναχο η Διεθνής Εταιρεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι συγκλονιστικά και πιστοποιούν τις ευθύνες εκείνων που οδηγούν τα παιδιά στη μιζέρια και το θάνατο.

    Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι περίπου 60.000 παιδιά χάνουν τη ζωή τους κάθε μέρα από τη πείνα, ενώ εκατομμύρια άλλα παιδιά έχουν εγκαταληφθεί στην τύχη τους και ζουν στην εξαθλίωση. Από αυτά τα περισσότερα θα πεθάνουν κάποια στιγμή από την πείνα ή θα οδηγηθούν στα ναρκωτικά, την πορνεία και τα κάθε λογής σκλαβοπάζαρα για να επιβιώσουν. Την ίδια στιγμή περισσότερα από 250 εκατομμύρια παιδιά δουλεύουν σαν σκλάβοι για ένα κομμάτι ψωμί, παρά το γεγονός ότι (στα χαρτιά τουλάχιστον) η παιδική εργασία απαγορεύεται.

    Το μεγαλύτερο μέρος των παιδιών αυτών συναντάται στην Ασία καισ την Αφρική, αλλά και στη Λατική Αμερική. Στις ίδιες αυτές περιοχές, πολλά παιδιά χάνουν τη ζωή τους σε πολεμικές συγκρούσεις, είτε γιατί χρησιμοποιούνται σαν στρατιώτες είτε μπαίνοντας στις στρατιές των προσφύγων που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον όλεθρο.

    [21] ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΙΑ ΜΕ ΤΡΑΓΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Μαϊάμι, 19 Σεπτεμβρίου 2000 (19:59 UTC+2)

    Αεροπειρατεία σημειώθηκε σε αεροπλάνο, τύπου Αντόνοφ με 16 επιβάτες το οποίο αναχώρησε από την Κούβα και είχε προορισμό το Μαϊάμι ανέφεραν οι αρχές των ΗΠΑ.

    Η εκπρόσωπος του διεθνούς αεροδρομίου του Μαϊάμι Σίνθια Πολ δήλωσε ότι το αεροπλάνο κατέπεσε στα νησιά που βρίσκονται κοντά στη Φλόριντα και η αμερικανική ακτοφυλακή ερευνά για τυχόν επιζώντες.

    [22] ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΗΣ "ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ" ΣΤΟ E-BUSINESS

    Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2000 (19:58 UTC+2)

    Την είσοδό τους στο χώρο του e-Business, με την ανάπτυξη μιας πρωτοποριακής εξειδικευμένης εφαρμογής ηλεκτρονικού εμπορίου, πραγματοποίησαν τα ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.

    Στις στρατηγικές κινήσεις της εταιρίας εντάσσεται και η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών που θα διευκολύνουν την επιχειρηματική της δραστηριότητα και θα την φέρουν σε ηγετική θέση τόσο στον εγχώριο, όσο και στον διεθνή ανταγωνισμό. Η εταιρία ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ έχει εδώ και αρκετό καιρό παρουσία στο Διαδίκτυο (http://www.cpw.gr).

    Το έργο αναπτύχθηκε στα πλαίσια του προγράμματος "Πρότυπα Έργα Ηλεκτρονικού Εμπορίου" του Υπουργείου Ανάπτυξης, σε συνεργασία με την εταιρία CYBERCE Ολοκληρωμένες Λύσεις Ηλεκτρονικού Εμπορίου, η οποία κατέχει ηγετικό ρόλο στο χώρο του e-Business.

    Η εταιρία CYBERCE, μέλος του Ομίλου ΠΟΥΛΙΑΔΗ, ανέλαβε την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στα ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ, καθώς και το σχεδιασμό και την εξ' ολοκλήρου ανάπτυξη των εφαρμογών Ηλεκτρονικού Εμπορίου της τελευταίας.

    Η πρώτη κίνηση των ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΩΝ ΚΟΡΙΝΘΟΥ στο χώρο του Ηλεκτρονικού Εμπορίου σημειώθηκε με την ανάπτυξη του WEB Site τους, το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία από τον Απρίλιο, ενώ μέχρι σήμερα έχει δεχθεί περισσότερους από 1700 επισκέπτες.

    Πρόσφατα η εταιρία έθεσε σε λειτουργία μια δυναμική εφαρμογή μέσω του Διαδικτύου, απευθυνόμενη στο δίκτυο των συνεργαζόμενων γραφείων και των αντιπροσώπων της που διατηρεί ανά τον κόσμο. Η εφαρμογή υποστηρίζει και ένα σύνολο από υπηρεσίες που προσφέρονται στους πελάτες της εταιρίας, αποτελώντας παράλληλα και ένα customer support σύστημα.

    Βασικός κορμός της εφαρμογής είναι ένα work flow, σύστημα το οποίο ενημερώνει αυτόματα τον κάθε εμπλεκόμενο, ανάλογα με το αντικείμενο δραστηριότητάς του στην εταιρία, ενώ παράλληλα ένα σύστημα ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης διευκολύνει την ταξινόμηση και εύκολη αναζήτηση της πληροφορίας. Η όλη εφαρμογή ολοκληρώνεται με το υπάρχον μηχανογραφικό σύστημα της εταιρίας, παρέχοντάς της πλήρη ευελιξία.

    Τα ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ είναι μια καθαρά εξαγωγική βιομηχανία, που παράγει και επενδύει εσωτερικά και εξωτερικά με αντιδιαβρωτικά υλικά, χαλυβδοσωλήνες μεσαίων και μεγάλων διαμέτρων. Τα προϊόντα της, εξαιρετικής ποιότητας και αντοχής, προορίζονται για αγωγούς πετρελαίου, αερίου και νερού καθώς και για κατασκευές.

    Έχουν κερδίσει την αποδοχή των μεγαλύτερων οίκων πετρελαίου και αερίου παγκοσμίως. Από το 1998 έχει εισαχθεί στην Παράλληλη Αγορά του ΧΑΑ.

    Η εταιρία CYBERCE ιδρύθηκε με σκοπό να καλύψει σε σημαντικό βαθμό την ανάγκη της ελληνικής αγοράς για παροχή ολοκληρωμένων λύσεων. Χαρακτηριστικό στοιχείο του τρόπου εργασίας της αποτελεί η άμεση επαφή με τον πελάτη για την κατανόηση των αναγκών του και η καθοδήγησή του με την ανάπτυξη μελετών σκοπιμότητας και ολοκληρωμένων προτάσεων υιοθέτησης και διαχείρισης λύσεων ηλεκτρονικού εμπορίου, πριν αναπτύξει οποιαδήποτε εφαρμογή.

    [23] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣE ΣΤΑΘΜΟ ΜΕΤΕΠΙΒΙΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΟΑΣΘ

    Θεσσαλονίκη, 19 Σεπτεμβρίου 2000 (19:52 UTC+2)

    Επίσκεψη στο χώρο όπου πραγματοποιούνται οι εργασίες για την ολοκλήρωση του σταθμού μετεπιβίβασης του ΟΑΣΘ, στο Φοίνικα, θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος.

    Το νομάρχη θα συνοδεύουν ο δήμαρχος Καλαμαριάς, ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ και ο διευθυντής της τροχαίας Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα συναντηθούν με τον ανάδοχο του έργου για να οριστικοποιήσουν την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος μετεπιβίβασης, που θα συμβάλει στην κυκλοφοριακή ανακούφιση στο κέντρο της πόλης.

    Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με θέμα την ενημέρωση του επιβατικού κοινού για τους δύο σταθμούς μετεπιβίβασης στο Φοίνικα και στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 19 September 2000 - 21:54:29 UTC