Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-09-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΑ 280 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΣΤΕΡΗΣΑΝ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΥ
  • [02] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ
  • [03] Ο Α. ΝΤΙΜΙΤΡΟΦ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [04] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ "ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ"
  • [05] ΣΕ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
  • [06] ΟΙ ΥΠΑΜ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΑΧΕΙΑΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ
  • [07] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η 2η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ
  • [08] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Χ.Α.Α.
  • [09] ΑΣΦΥΚΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [10] ΣΤ. ΚΑΜΠΕΛΗΣ: ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
  • [11] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΟΔΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
  • [12] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΕΦΥΡΑΣ ΣΤΟ ΝΟΒΙ ΣΑΝΤ
  • [13] ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΌ 150 ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
  • [14] ΓΑΛΛΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΕΣΠΑΣΕ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [15] ΑΥΞΗΣΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ Η ΧΙΛΑΡΙ ΚΛΙΝΤΟΝ
  • [16] ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
  • [17] ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟΝ ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΗ Κ. ΠΥΛΑΡΙΝΟ
  • [18] EKKΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ
  • [19] ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΑΠΕΤΡΑΠΗ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ
  • [20] INTERACTIVE: ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
  • [21] ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΠΑΝΙΑΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΣΤΟ "ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ"
  • [22] ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ H ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
  • [23] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ Ε.Ι.Ε ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ
  • [24] ΕΠΑΦΕΣ ΜΙΧΑΪΛΟΒΑ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

  • [01] ΤΑ 280 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΣΤΕΡΗΣΑΝ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΥ

    Σίδνεϊ, 22 Σεπτεμβρίου 2000 (11:37 UTC+2)

    Το δεύτερο αργυρό μετάλλιο στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ κατάκτησε η Ελλάδα. Για 280 γραμμάρια ο Ελληνας ολυμπιονίκης Βίκτορας Μήτρου έχασε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 77 κιλών της αρσης βαρών.

    Ο Ελληνας πρωταθλητής μας συγκλόνισε με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλε και στις δύο κατηγορίες, αλλά τελικά το χρυσό μετάλλιο πήρε ο Κινέζος Jhan Xugang, ο οποίος σήκωσε συνολικά 367.5 κιλά, τα ίδια που σήκωσε και ο Μήτρου, αλλά επειδή ήταν ελαφρύτερος κατά 280 γραμμάρια στέφθηκε χρυσός ολυμπιονίκης.

    Το χάλκινο μετάλλιο πήρε ο Αρμένιος Αρσεν Μελικιάν, ο οποίος σήκωσε συνολικά 365 κιλά.

    Ο Βίκτορας Μήτρου στη κατηγορία του ζετέ όπου είναι και δυνατότερος, σήκωσε στην α' προσπάθεια 195 κιλά, στη β' 200 κ. και στην γ' 202.5 κιλά σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης και ενθουσιασμού σε όλο τον ελληνισμό. Ο Κινέζος ο οποίος είχε σηκώσει λιγότερα κιλά στην κατηγορία του αρασέ, στο ζετέ στην πρώτη προσπάθεια σήκωσε 202.5 κιλά και στη δεύτερη 207.5 κιλά με αποτέλεσμα να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο.

    [02] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 22 Σεπτεμβρίου 2000 (09:40 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Σημίτης

    Επίδομα τύπου ΕΚΑΣ θα χορηγήσει σύμφωνα με πληροφορίες στις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού για πέντε μήνες από το Νοέμβριο έως το Μάρτιο η κυβέρνηση σε περίπτωση που η τιμή του πετρελαίου παραμείνει στα σημερινά υψηλά επίπεδα.

    Την απόφαση έλαβε η κυβερνητική επιτροπή, η οποία δεν καθόρισε το ύψος του επιδόματος αλλά ούτε και τους δικαιούχους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το επίδομα αυτό αν τελικά χορηγηθεί θα κυμαίνεται από 10.000-20.000 δραχμές και οι δικαιούχοι θα είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι καθώς και όσοι αμείβονται με βάση την κατώτερη συλλογική σύμβαση.

    Η τελική απόφαση θα ληφθεί προς το τέλος Οκτωβρίου πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού και ταυτόχρονα με τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Επίσης αποφασίστηκε η επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων αν οι τιμές δεν υποχωρήσουν στα επίπεδα των ενδεικτικών τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης.

    [03] Ο Α. ΝΤΙΜΙΤΡΟΦ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 21 Σεπτεμβρίου 2000 (23:22 UTC+2)

    Την επιθυμία της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας με σεβασμό στη βούληση και την αξιοπρέπεια του λαού της χώρας εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρερ Ντιμίτροφ σε συνέντευξη τύπου.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στην Νέα Υόρκη, ωστόσο δεν έδωσε καταληκτική ημερομηνία για την εξεύρεση αποδεκτής λύσης.

    Εξάλλου, επισήμανε την ανάγκη γρήγορης επίλυσης του προβλήματος, συμπληρώνοντας ότι η ΠΓΔΜ διατηρεί άριστες σχέσεις με την Ελλάδα.

    Ο κ. Ντιμίτροφ επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία για σταθεροποίηση και ένταξη μεταξύ της ΠΓΔΜ και της ΕΕ θα επικυρωθεί στη διάσκεψη που θα διεξαχθεί το Νοέμβριο στο Ζάγκρεμπ.

    Αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι έπειτα από πρωτοβουλία του θα διεξαχθεί έρευνα για τις δραστηριότητες ξένων διπλωματών στην ΠΓΔΜ. "Δεν πιστεύω ότι ορισμένοι πρέσβεις υπερέβησαν των αρμοδιοτήτων τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους", επισήμανε χαρακτηριστικά

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον Γιουγκοσλάβο πρέσβη στη χώρα Ζόραν Γιανάτσκοβιτς, ο οποίος περιλαμβάνεται στην "μαύρη λίστα" Γιουγκοσλάβων αξιωματούχων που είναι ανεπιθύμητοι για τη διεθνή κοινότητα, υπογράμμισε ότι διπλωματική εκπροσώπηση της Γιουγκοσλαβίας είναι δική της υπόθεση.

    Παράλληλα, απέρριψε τις κατηγορίες ότι δημιουργεί "εθνικά καθαρές" και κομματικές πρεσβείες της ΠΓΔΜ στο εξωτερικό.

    Ο κ. Ντιμίτροφ θα αναχωρήσει αύριο για μονοήμερη επίσκεψη στο Μαυροβούνιο, έπειτα από πρόσκληση του ομολόγου του Μπράνκο Λούκοβατς. Οπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ στη συνέντευξη τύπου, με τον Μαυροβούνιο ομόλογο του θα γίνει λόγος για τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, την οικονομική συνεργασία και την σύναψη διπλωματικών σχέσεων.

    [04] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ "ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ"

    Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2000 (09:48 UTC+2)

    Φωτογραφία: Θεσσαλονίκη,κίνηση στους δρόμους

    Συμβολική συμμετοχή στην Ευρωπαική Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο, που γιορτάζεται στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας μας, έχουν και οι πολιτικοί αρχηγοί. Στο πλαίσιο του εορτασμού ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επισκέπτεται το Ψυχικό, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής πήγε με τα πόδια από το σπίτι μέχρι το γραφείο του ενώ ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Στέφανος Μάνος θα επισκεφθεί με ποδήλατο το Μέγαρο Μαξίμου.

    [05] ΣΕ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    Πρίστινα, 22 Σεπτεμβρίου 2000 (20:59 UTC+2)

    Μπορεί οι ίδιοι να μην ψηφίζουν υπέρ του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αλλά είναι πολλοί οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου που κατά βάθος ελπίζουν ο Μιλόσεβιτς να νικήσει στις προεδρικές εκλογές.

    "Είναι βέβαιο ότι το Κοσσυφοπέδιο θα αποκτήσει την ανεξαρτησία του πολύ πιο γρήγορα, εάν ο Μιλόσεβιτς παραμείνει στην εξουσία", δήλωσε ο Γκιέργκι Ντεντάι, επικεφαλής του Φιλελεύθερου Κόμματος εξηγώντας τον τρόπο σκέψης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

    "Με τον Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει επειγόντως να δεχθεί την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, επειδή δεν μπορεί να συνεχίσει να ασχολείται με ένα κράτος που κυβερνάται από εγκληματία πολέμου", πρόσθεσε.

    Αρκετοί Αλβανοί πολιτικοί συμμερίζονται την άποψη του Ντεντάι και ορισμένοι την διατυπώνουν ανοιχτά.

    Αντίθετα, αρχηγοί κομμάτων τηρούν ουδέτερη στάση όσον αφορά τις ομοσπονδιακές προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές που διεξάγονται την Κυριακή στη Γιουγκοσλαβία, την οποία ο Χασίμ Θάτσι, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου αποκαλεί "ξένη χώρα".

    Οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου μποϊκοτάρουν τις γιουγκοσλαβικές εκλογές από το 1989, όταν ο Μιλόσεβιτς αφαίρεσε από την επαρχία το καθεστώς αυτονομίας και αυτό θα κάνουν και την Κυριακή, έχοντας γνώση το ότι η ψήφος τους σημαίνει ότι αναγνωρίζουν τη γιουγκοσλαβική κυριαρχία.

    "Παρ' όλα αυτά, πρέπει να αποδεχθούμε ότι είμαστε ακόμη τμήμα της Γιουγκοσλαβίας", ανέφερε πολιτικός αναλυτής από το Κοσσυφοπέδιο, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

    "Κανείς δεν τολμά να το πει, αλλά κατά βάθος έχουμε στραμμένο το βλέμμα στις εκλογές, καθώς είναι κρίσιμες για το μέλλον μας", πρόσθεσε.

    Ενδεχόμενη νίκη του αντιπάλου του Μιλόσεβιτς Βόισλαβ Κοστούνιτσα, γεγονός που θα ικανοποιήσει τους ηγέτες της Δύσης, δεν θα ήταν ευπρόσδεκτη στο Κοσσυφοπέδιο.

    "Για εμάς ο Κουστούνιτσα και ο Μιλόσεβιτς είναι ίδιοι. Οχι όμως για τη διεθνή κοινότητα. Αν νικήσει ο Κουστούνιτσα η διεθνής κοινότητα θα μας πει: "ηρεμήστε, έχετε δημοκρατία", εκτιμούν οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου.

    "Οσο ο Μιλόσεβιτς παραμένει εκεί που είναι, δεν έχουμε πρόβλημα. Για μας η επανεκλογή του θα είναι μία ιστορική ευκαιρία, επειδή δεν ήμασταν ποτέ τόσο έτοιμοι, όσο τώρα για την ανεξαρτησία", δήλωσε πολιτικός αναλυτής από την Πρίστινα.

    Οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου θα προσέλθουν στις κάλπες στις 28 Οκτωβρίου για τις δημοτικές εκλογές που διοργανώνει η διοίκηση του ΟΗΕ και εκτιμούν ότι πρόκειται για βήμα που οδηγεί αναπόφευκτα προς τον αυτοπροσδιορισμό τους.

    [06] ΟΙ ΥΠΑΜ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΑΧΕΙΑΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

    Εκουέν, 22 Σεπτεμβρίου 2000 (20:55 UTC+2)

    Οι υπουργοί Αμυνας των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συνεδριάζουν στο Εκουέν έξω από το Παρίσι αποφάσισαν να αυξήσουν το μέγεθος της δύναμης ταχείας επέμβασης, η οποία θα αποτελείται από 80.000 στρατιώτες και όχι από 60.000 όπως είχαν αρχικά συμφωνήσει.

    Ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Αλέν Ρισάρ δήλωσε ότι θα χρειαστούν 80.000 στρατιώτες, 350 αεροπλάνα και 80 πολεμικά πλοία για τη δημιουργία της δύναμης ταχείας επέμβασης μέχρι το 2003.

    Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Ρούντολφ Σάρπινγκ ανέφερε στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης ότι η χώρα του θα δώσει 18.000 στρατιώτες για τη δημιουργία του ευρωπαϊκού στρατού.

    Ο.Κ.

    [07] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η 2η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 22 Σεπτεμβρίου 2000 (20:44 UTC+2)

    Με ενδιαφέρουσες απόψεις και συμπεράσματα ολοκληρώθηκε η δεύτερη εβδομάδα των διεθνών μαθημάτων για την "Προστασία του περιβάλλοντος στη νέα χιλιετία" που διοργανώνει το Ινστιτούτο διεθνούς δικαίου και διεθνών σχέσεων της Θεσσαλονίκης.

    Ενας από τους πέντε ομιλητές των μαθημάτων, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας και γ.γ. του Διεθνούς Κέντρου για τον διακανονισμό των διαφορών από επενδύσεις, Ιμπραήμ Σιχάτα, αναφέρθηκε στο θέμα "Παγκόσμια Τράπεζα, δίκαιο και πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος".

    Ο κ. Σιχάτα αναφέρθηκε στη σχέση ανάμεσα στην ανάπτυξη και το περιβάλλον τονίζοντας την αρχή της "βιώσιμης ανάπτυξης" ως αρχή στις δραστηριότητες της Παγκόσμιας Τράπεζας και στο ρόλο της Τράπεζας ως εκτελεστικού οργάνου για περιβαλλοντικά προγράμματα σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Οπως διαπίστωσε, η συνεισφορά της Τράπεζας στην ανάπτυξη διεθνούς περιβαλλοντικού δικαίου είναι θετική.

    Ο καθηγητής και κοσμήτορας της νομικής σχολής του πανεπιστημίου του Καμερούν, Μορίς Καμτό, επεσήμανε την ανάγκη αρμονικού συνδυασμού ανάμεσα στην ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς τελευταία τα σχετικά προβλήματα ξεπερνούν το επίπεδο του πολιτικού σχεδιασμού και απαιτούν τη εμπλοκή του δικαίου.

    Ο συντονιστής του μεσογειακού σχεδίου δράσης του προγράμματος του ΟΗΕ για το περιβάλλον, Λουσιέν Σαμπασόν, υπογράμμισε τρία ζητήματα για το νομικό καθεστώς που διέπει τη μεσογειακή συνεργασία: την ύπαρξη περισσότερων από ένα νομικών κειμένων που ρυθμίζουν το ίδιο περιβαλλοντικό πρόβλημα, τη μη αποτελεσματικότητα των νομικών κειμένων περιβαλλοντικής προστασίας και ένα νέο είδος θεσμικών διευθετήσεων που υιοθετήθηκαν για τη Μεσόγειο, όπως η ίδρυση Μεσογειακής Επιτροπής Βιώσιμης Ανάπτυξης.

    Ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Περιβάλλονοτς του πανεπιστημίου Αιγαίου, Νικόλαος Μαργάρης, αναφέρθηκε στο ζήτημα "διπλωματίας του νερού" που συνήθως έχει και πολιτικές επιπτώσεις. Εστειλε το μήνυμα της ορθολογικότερης μεταχείρισης των υδάτινων πόρων για τη μέιωση των διακρατικών συγκρούσεων και δήλωσε ότι το 2025 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποθ θα αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη νερού σε χώρες όπως το Πακιστάν, τη Νότια Αφρική, τις Ινδίες και την Κίνα. Τέλος, πρότεινε την εφαρμογή παραδοσιακών λύσεων, όπως τη συλλογή νερού της βροχής και χρήση θαλασσινού νερού για τις τουαλέτες.

    Η πρόεδρος της ομάδας εργασίας του ΟΗΕ για τους αυτόχθονες πληθυσμούς, Ερίκα Ειρήνη Νταή, αναφέρθηκε στην ανάγκη να προστατευθεί το περιβάλλον ιδιαίτερα στις περιοχές όπου ζουν ιθαγενείς πληθυσμοί, μέσω ειδικών διεθνών νομικών ρυθμίσεων.

    [08] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Χ.Α.Α.

    Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2000 (20:36 UTC+2)

    Το Δ.Σ. το Χ.Α.Α. ενέκρινε κατά την σημερινή του συνεδρίαση τα ενημερωτικά δελτία των κάτωθι εισηγμένων εταιριών:

    "ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS Α.Ε.Β.Ε." για την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.

    "METROLIFE ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε.Α.Ε.Ζ." για την αύξηση του Μετοχικού της Κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.

    "ΑΒΑΞ Α.Ε." για την αύξηση του Μετοχικού της Κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.

    "ΓΕΝΕΡ Α.Ε." για την αύξηση του Μετοχικού της Κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.

    Σύμφωνα με τα ενημερωτικά δελτία που εγκρίθηκαν:

    Η εταιρία "ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS A.E.B.E." προβαίνει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου εκδίδοντας 3.680.000 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές με δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων με τιμή διάθεσης 1.100 δρχ./μετοχή και με αναλογία 2 νέες για κάθε 10 παλαιές μετοχές.

    Η εταιρία "METROLIFE ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε.Α.Ε.Ζ." προβαίνει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου εκδίδοντας 18.119.160 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές ως εξής: 17.591.420 με δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετοχών με τιμή διάθεσης 1.200 δρχ./μετοχή και με αναλογία 1 νέα για κάθε 1 παλαιά μετοχή και 527.740 με ιδιωτική τοποθέτηση.

    Η εταιρία "ΑΒΑΞ Α.Ε." προβαίνει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου εκδίδοντας 18.540.000 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές ως εξής: 12.040.000 με δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων με τιμή διάθεσης 1.900 δρχ./μετοχή και με αναλογία 8 νέες για κάθε 10 παλαιές μετοχές, 5.760.000 με περιορισμό του δικαιώματος προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων της ΕΤΕΘ ΑΕ και 740.000 με ιδιωτική τοποθέτηση σε στελέχη και υπαλλήλους της εταιρίας. Επίσης, αποφασίστηκε η έκδοση 3.010.000 νέων δωρεάν κοινών ονομαστικών μετοχών με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών.

    Η εταιρία "ΓΕΝΕΡ Α.Ε." προβαίνει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου εκδίδοντας 12.523.000 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές ως εξής: 8.349.000 με δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων με τιμή διάθεσης 400 δρχ./μετοχή και με αναλογία 2 νέες για κάθε 2 παλαιές μετοχές, και 4.174.500 με περιορισμό του δικαιώματος προτίμησης υπέρ του κ. Φίλιππου Βρυώνη και με τιμή διάθεσης 600 δρχ. ανά μετοχή. Επίσης, αποφασίστηκε η έκδοση 834.900 νέων δωρεάν κοινών ονομαστικών μετοχών με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών.

    ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

    Το Δ.Σ. του Χ.Α.Α. ενέκρινε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση:

    Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στην Παράλληλη Αγορά των 6.581.530 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας "SPACE HELLAS A.E.".

    Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 19.068.100 κοινών ανωνύμων μετοχών, που προέκυψαν από Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου με καταβολή μετρητών της εταιρίας "ΓΡ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε.".

    Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 10.000.000 κοινών ονομαστικών μετοχών, που προέκυψαν από Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου με καταβολή μετρητών της εταιρίας "ΔΕΛΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Β.Ε.Ε.Π.".

    Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 13.158.450 κοινών ονομαστικών μετοχών, που προέκυψαν από Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου με καταβολή μετρητών της εταιρίας "ΚΟΥΜΠΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ".

    Επίσης το Δ.Σ. του Χ.Α.Α. κατά τη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε την συμπλήρωση των τριών κενών θέσεων στη σύνθεση του Γενικού Δείκτη των εξήντα μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών με τις μετοχές των εταιριών PANAFON, EUROBANK-ΕΡΓΑΣΙΑΣ και ΔΟΛ.

    [09] ΑΣΦΥΚΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Παρίσι, 22 Σεπτεμβρίου 2000 (20:32 UTC+2)

    Συνεχίζουν την πιέσεις προς τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πολιτικοί της Δύσης, προβλέποντας ότι θα επιχειρήσει να μεταβάλει το εκλογικό αποτέλεσμα προς όφελός του και προειδοποιώντας για τις συνέπειες.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση, έχει ήδη καλέσει το εκλογικό σώμα της Γιουγκοσλαβίας να καταψηφίσει τον Μιλόσεβις και σήμερα ανακοίνωσε ότι το Βελιγράδι αρνήθηκε να επιτρέψει σε αντιπροσωπεία παρατηρητών της Ε.Ε. να παρακολουθήσουν τις εκλογές.

    "Σαρανταοχτώ ώρες, πριν από τις εκλογές η αντίδραση αυτή του Βελιγραδίου αποδεικνύει την άρνηση να επιτρέψει σε κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους ελεύθερα και απρόσκοπτα", υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας.

    "Κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν μπορούν να εκτελέσουν την αποστολή τους. Η Ε.Ε. θα εξάγει τα συμπεράσματά της", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ ήταν η πρώτη που εκτόξευσε κατηγορίες δηλώνοντας: "Νομίζω ότι ο Μιλόσεβιτς θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να παραποιήσει το εκλογικό αποτέλεσμα".

    "Δεν πρόκειται να δεχθούμε εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων βασίζεται στη χειραγώγηση και σε πρόωρη ανακήρυξη της νίκης", πρόσθεσε.

    Η Ε.Ε. δεσμεύθηκε ότι θα άρει τις κυρώσεις, εάν ο Μιλόσεβιτς ηττηθεί στις εκλογές, ανακοίνωση, την οποία χαιρέτισε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Πάντως πολλοί Σέρβοι και από τις δύο πλευρές των πολιτικών αντιπάλων αντιδρούν στις αξιώσεις της Δύσης, τις οποίες βλέπουν ως προσβλητικές επεμβάσεις στα εσωτερικά της Γιουγκοσλαβίας.

    Στο μεταξύ το στρατόπεδο του Μιλόσεβιτς δεν πτοείται.

    Ο πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας Μόμιρ Μπουλάτοβιτς σε δηλώσεις του στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό του Μαυροβουνίου Elmag τόνισε ότι ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα, ο Μιλόσεβιτς θα ολοκληρώσει την τετραετή θητεία του, η οποία λήγει τον Ιούλιο του 2001.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Ζιβάντιν Γιοβάνοβιτς δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα "Corriere della Sera" ότι οι ψηφοφόροι θα στηρίξουν το Μιλόσεβιτς.

    "Δεν πρόκειται να πάρουν μαθήματα δημοκρατίας από κανέναν", είπε και υπογράμμισε: "Δεν έχω αμφιβολία για τη νίκη μας".

    Ο κ. Γιοβάνοβιτς απέρριψε τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι θα υπάρξει νοθεία στην εκλογική διαδικασία τονίζοντας ότι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης δημιουργούν άλλοθι για την ήττα τους. "Οι εκλογές είναι ελεύθερες και αδιάβλητες", δήλωσε.

    Πολιτικοί του κυβερνώντος συνασπισμού απορρίπτουν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν συνεχώς τον υποψήφιο της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα να έχει σημαντικό προβάδισμα έναντι του Μιλόσεβιτς και τις χαρακτηρίζουν "στημένες".

    Εν τω μεταξύ ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον την περασμένη εβδομάδα καταδίκασε το "γενικό κλίμα τρόμου", που όπως είπε επικρατεί στη Γιουγκοσλαβία ενόψει των εκλογών.

    Από την άλλη η Μόσχα που αντιτάχθηκε στους περσινούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, συνεχίζει να ασκεί κριτική στην πολιτική που ακολουθεί η Συμμαχία στο θέμα της Γιουγκοσλαβίας.

    Συγκεκριμένα κατήγγειλε ως "σκανδαλώδεις" τις πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη στρατηγού Γκρέγκορι Μάρτιν. Ο Μάρτιν είπε ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει στρατιωτικά σενάρια στα οποία περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο χρήσης επίγειων δυνάμεων εντός της Γιουγκοσλαβίας σε περίπτωση που υπάρξει μετεκλογική κρίση.

    "Είναι καταπληκτικό το ότι ο στρατηγός μπορεί να κάνει μία τέτοια δήλωση, ειδικά σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή για την περιοχή των Βαλκανίων", τόνισε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

    [10] ΣΤ. ΚΑΜΠΕΛΗΣ: ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

    Κομοτηνή, 22 Σεπτεμβρίου 2000 (20:28 UTC+2)

    Τη συμμετοχή των μουσουλμάνων της Θράκης στη συλλογή υπογραφών για το δημοψήφισμα που ζητά η ελληνική εκκλησία, όπως είχε αναφέρει ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος, και φέρεται να παραδέχτηκε ο μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων, διέψευσε σήμερα ο τελευταίος.

    Στο μεταξύ ο γενικός γραμματέας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καμπέλης, απαντώντας σε δημοσιεύματα τύπου που ανέφεραν ότι υπήρξε συνάντηση ανάμεσα στον μητροπολίτη Ξάνθης και τον μουφτή για να του δώσει τα έντυπα προκειμένου να τα υπογράψουν οι μουσουλμάνοι της Θράκης, ζήτησε να σταματήσει αμέσως κάθε εμπλοκή της μειονότητας στο θέμα του άτυπου δημοψηφίσματος και της υπογραφής των ειδικών δελτίων που έχει εκδώσει η εκκλησία.

    Ο κ. Καμπέλης δήλωσε ότι επικοινώνησε με τον μουφτή, ο οποίος διέψευσε ότι συναντήθηκε με τον μητροπολίτη Ξάνθης για το συγκεκριμένο θέμα.

    Από την πλευρά του ο κ. Παντελεήμων, που φέρεται να δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό της εκκλησίας ότι ο μουφτής του ζήτησε τα σχετικά έντυπα, αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός και παρέπεμψε στην ανακοίνωση που εξέδωσε η μητρόπολη. Στην ανακοίνωση υποστηρίζει ότι "ποτέ δεν έκανε λόγο σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι συναντήθηκε με το μουφτή, αλλά ότι δέχτηκε επίσκεψη μουσουλμάνων από την περιοχή, οι οποίοι του εξέφρασαν τη θέλησή τους να υπογράψουν τα έντυπα". Στη συνέχεια αναφέρει ότι τους παρέπεμψε στο μουφτή της Ξάνθης, ως τον αρμόδιο θρησκευτικό τους ηγέτη.

    [11] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΟΔΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

    Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2000 (20:23 UTC+2)

    Η εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος συνεχούς και εντατικής τροχονομικής αστυνόμευσης σε δύο μεγάλα τμήματα του οδικού άξονα Πάτρα - Αθήνα - Λαμία - Θεσσαλονίκη, που αποφασίσε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στο πλαίσιο πρόληψης τροχαίων δυστυχημάτων, ολοκληρώθηκε.

    Κατά την εφαρμογή του προγράμματος χρησιμοποιήθηκαν αστυνομικά οχήματα και μηχανές, μυστικά οχήματα, συσκευές ραντάρ και ανίχνευσης οινοπνεύμετος, με στόχο να διαπιστωθεί εάν η αυστηρότερη αστυνόμευση μπορεί να επηρεάσει πτωτικά το δείκτη ατυχημάτων σε συγκεκριμένα οδικά τμήματα, τα οποία χαρακτηρίζονται ως "ευαίσθητα".

    Κατά το τρίμηνο εφαρμογής του προγράμματος, διαπιστώθηκε ότι για να υπάρξει μείωση των ατυχημάτων κατά μία μονάδα, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, θα πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη αύξηση της δράσης των αστυνομικών κατά είκοσι φορές. Πιο συγκεκριμένα φέτος, διαπιστώθηκε αύξηση παραβιάσεων κατά 1.326,5% για υπερβολική ταχύτητα σε σύγκριση με πέρσι, και 763% για μη χρήση ζώνης ασφαλείας, ενώ για τις περιπτώσεις μέθης το ποσοστό ανέρχεται στο 625%. Συνολικά, οι παραβιάσεις το 1999 για τα συγκεκριμένα οδικά τμήματα ήταν 1.852, ενώ φέτος έφτασαν τις 15.669, αύξηση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 746%.

    Πέρα από τον αρχικό στόχο, η εφαρμογή του προγράμματος είχε αποτελέσματα και σε άλλους τομείς της δημόσιας ασφάλειας, όπως ναρκωτικά και λαθρομετανάστευση, καθώς έγιναν κατασχέσεις χασίς και συλλήψεις διακινητών και λαθρομεταναστών.

    [12] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΕΦΥΡΑΣ ΣΤΟ ΝΟΒΙ ΣΑΝΤ

    Νόβι Σαντ, 22 Σεπτεμβρίου 2000 (20:21 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε σήμερα η κατασκευή γέφυρας στην σερβική πόλη Νόβι Σαντ, η οποία είχε υποστεί μεγάλες ζημιές από τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς το 1999. Χρειάστηκαν επτά μήνες για να κατασκευαστεί ξανά η ατσάλινη γέφυρα, μήκους 342 μέτρων, η οποία θα δοθεί στη κυκλοφορία σε ένα μήνα.

    Τα κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η κατασκευή της γέφυρας είναι μια νίκη της Γιουγκοσλαβίας που καταφέρνει να επιτύχει στην ανοικοδόμηση της μετά τη κρίση στο Κοσσυφοπέδιο.

    O.K.

    [13] ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΌ 150 ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

    Βαγδάτη, 22 Σεπτεμβρίου 2000 (20:21 UTC+2)

    Πάνω από 10 εκατομμύρια Ινδοί στη Δυτική Βεγγάλη έχουν μείνει αβοήθητοι από τις πλημμύρες που πλήττουν την περιοχή. Οι νεκροί των τελευταίων πέντε ημερών ξεπερνούν τους 150. Πολλοί κάτοικοι, που έμειναν άστεγοι, έχουν καταφύγει σε προσωρινούς καταυλισμούς ή μένουν τώρα σε αποβάθρες σιδηροδρομικών σταθμών ή ακόμα και μέσα σε τρένα.

    [14] ΓΑΛΛΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΕΣΠΑΣΕ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 22 Σεπτεμβρίου 2000 (20:20 UTC+2)

    Ένα ιδιωτικό αεροσκάφος της Γαλλίας, στο οποίο επέβαιναν περίπου 80 άνθρωποι που αντιτίθενται στις κυρώσεις που έχει επιβάλει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, αναχώρησε από το Παρίσι και έφτασε στη Βαγδάτη, παρά το γεγονός ότι ο Ο.Η.Ε. είχε ζητήσει από την Γαλλία να καθυστερήσει την πτήση.

    Στο αεροσκάφος επέβαιναν γιατροί και νοσοκόμες που σχεδιάζουν τώρα να προσφέρουν τη βοήθειά τους σε νοσοκομεία του Ιράκ.

    [15] ΑΥΞΗΣΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ Η ΧΙΛΑΡΙ ΚΛΙΝΤΟΝ

    Νέα Υόρκη, 22 Σεπτεμβρίου 2000 (20:11 UTC+2)

    H σύζυγος του αμερικανού προέδρου και υποψήφια γερουσιαστής Xίλαρι Kλίντον φαίνεται να έχει αυξήσει τη διαφορά που τη χωρίζει από τον αντίπαλό της υποψήφιο των ρεπουμπλικανών ομοσπονδιακό βουλευτή Pικ Λάζιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσαν οι "Tάιμς της Nέας Yόρκης". Tο πιο σημαντικό όμως συμπέρασμα που μπορεί ίσως να εξαχθεί από αυτή τη δημοσκόπηση είναι ότι το εκλογικό σώμα έχει μεταστραφεί σημαντικά έναντι του Λάζιο από τον προηγούμενο Iούνιο.

    H δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την προηγούμενη Πέμπτη μέχρι την Tρίτη με τηλεφωνικές συνεντεύξεις μεταξύ 1611 πιθανών ψηφοφόρων από τους οποίους οι εγγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ήταν 1212 και με περιθώρια στατιστικού σφάλματος τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, την Kλίντον φαίνονται να προτιμούν το 48% των ερωτηθέντων (αύξηση 4 μονάδων από τον Iούνιο) ενώ τον Λάζιο το 39% (παραμένοντας αμετάβλητο). Eρωτηθέντες οι αναποφάσιστοι να εκφράσουν την προτίμησή τους για κάποιον από τους υποψηφίους η Kλίντον έφτανε το 51% αυξάνοντας τη διαφορά της από τον Λάζιο στις δέκα μονάδες. H τάση αυτή διαφαίνεται καλύτερα στην ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά περιοχή όπου στην πόλη της Nέας Yόρκης η Kλίντον παρουσιάζει αύξηση των ποσοστών της κατά 4 μονάδες, στα προάστια της πόλης 11 μονάδες, ενώ στο υπόλοιπο της πολιτείας παραμένουν αμετάβλητα.

    Aντίστοιχα ο Λάζιο παρουσιάζει μείωση κατά 4 μονάδες στην πόλη της Nέας Yόρκης, 2 μονάδες στα προάστια και αυξάνει τα ποσοστά του κατά 2 μονάδες στην υπόλοιπη πολιτεία. Eπιπλέον οι ερωτηθέντες φάινονται να διαμορφώνουν μια πιο αρνητική γνώμη για τον Λάζιο σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις του Iουνίου στις οποίες εκφραζόταν κυρίως η άγνοιά τους γύρω από τον άγνωστο τότε υποψήφιο.

    Eίναι χαρακτηριστικό ότι η θετικές γνώμες για την Kλίντον αυξήθηκαν κατά τρεις μονάδες στο 48% ενώ οι αρνητικές αυξήθηκαν μόλις κατά μια μονάδα στο 32%. Aντίστοιχα οι θετικές γνώμες για τον Λάζιο αυξήθηκαν κατά 7 μονάδες στο 33% και οι αρνητικές εκτοξεύτηκαν κατά 18 μονάδες στο 28%, ενώ το ποσοστό αυτών που απάντησαν ότι δεν έχουν αποφασίσει ή δεν γνωρίζουν μειώθηκε εντυπωσιακά από το 62% τον Iούνιο στο 37%.

    Στη συντριπτική πλειοψηφία των επιμέρους κατηγοριοποιήσεων η Kλίντον εμφανίζει αύξηση των ποσοστών της: 2 μονάδες μεταξύ των ανδρών (7 μονάδες μεταξύ των ανδρών στα προάστια), 5 μονάδες μεταξύ των γυναικών (αύξηση που φτάνει τις 18 μονάδες μεταξύ των γυναικών στα προάστια) και από 1 ως 4 μονάδες μεταξύ των ψηφοφόρων διαφόρων θρησκευμάτων. Aντίθετα ο Λάζιο παρουσιάζει στασιμότητα ή μείωση των ποσοστών του σε όλες τις κατηγορίες εκτός από αυτή των λευκών καθολικών μεταξύ των οποίων παρουσιάζει αύξηση 2 μονάδων. Oσον αφορά τα ποσοστά συσπείρωσης που επιτυγχάνουν οι δυο υποψήφιοι, η Kλίντον φτάνει το 78% και ο Λάζιο το 76%. O Λάζιο καταφέρνει να αποσπά το 48% των ανεξάρτητων ψηφοφόρων και των ψηφοφόρων άλλων κομμάτων ενώ η Kλίντον αποσπά μόλις το 35%. Oσον αφορά το ιδεολογικό προφίλ των ψηφοφόρων στο πλευρό της Kλίντον τάσσονται το 71% των φιλελεύθερων, το 49% των κεντρώων και το 25% των συντηρητικών. Aντίστοιχα τον Λάζιο προτιμούν το 19% των φιλελευθέρων, το 38% των κεντρώων και το 61% των συντηρητικών. Στους κεντρώους η Kλίντον παρουσιάζει αύξηση 7 μονάδων έναντι μείωσης 3 μονάδων που παρουσιάζει ο Λάζιο. Tέλος οι ψηφοφόροι φέρονται να πιστεύουν κατά 32% ότι η Kλίντον ξοδεύει περισσότερο χρόνο επιτιθέμενη στο αντίπαλό της (σε σχέση με το 9% που πίστευε το ίδιο τον Iούνιο) ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τον Λάζιο φτάνουν το 58% (έναντι του 30% του Iούνιο).

    [16] ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

    Νέα Υόρκη, 22 Σεπτεμβρίου 2000 (20:10 UTC+2)

    Tην ετήσια χοροεσπερίδα του διοργανώνει την Παρασκευή 20 Oκτωβρίου στο Metropolitan Club της Nέας Yόρκης το Eλληνοαμερικανικό Eμπορικό Eπιμελητήριο. H βραδιά περιλαμβάνει εκτός από την απονομή των καθιερωμένων υποτροφιών σε ελληνοαμερικάνους σπουδαστές πανεπιστημίων της Nέας Yόρκης, την ανακήρυξη του Δρ. Γουίλλιαμ Σταυρόπουλου σε "πρόσωπο της χρονιάς".

    O Δρ. Σταυρόπουλος, μία από τις πλέον εξέχουσες προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου της Aμερικής, είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Dow Chemical Company και μέλος σε πλήθος Συλλόγων και Eπιτροπών ανά τις Hνωμένες Πολιτείες.

    [17] ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟΝ ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΗ Κ. ΠΥΛΑΡΙΝΟ

    Νέα Υόρκη, 22 Σεπτεμβρίου 2000 (20:05 UTC+2)

    O ομογενής ξυλογλύπτης από την Aστόρια της Νέας Υόρκης κ. Κώστας Πυλαρινός, είναι ένας από τους δεκατρείς βραβευθέντες μεταξύ των οποίων και ο ντραμίστας από το Λος Άντζελες, Felipe Garcia Vilamil, το Aφρο-Aμερικανικό κουαρτέρο μουσικής Gospel Dixie Hummingbirds και η τραγουδίστρια χαβανέζικης μουσικής Genoa Keawe. Η βράβευση, έγινε παρουσία του Έλληνα πρέσβη στην Oυάσιγκτον κ. Aλέξανδρου Φίλωνα και αρκετών μελών του Kογκρέσου προχθές (Tετάρτη) η απονομή των βραβείων National Heritage Fellowships 2000, του Eθνικού Πολιτιστικού Iδρύματος των HΠA, National Endowment for the Arts.

    Tα βραβεία National Heritage Fellowships, που συνοδεύονται με το ποσό των 10,000 δολ., απονέμονται ετησίως από το Eθνικό Πολιτιστικό Oργανισμό των HΠA (NEA) σε άτομα που συμβάλλουν στη διατήρηση παραδοσιακής τέχνης και κουλτούρας των εθνικών κοινοτήτων των HΠA.

    Στη σημερινή κοινωνία όπου κυριαρχεί η τεχνολογία και ο γρήγορος ρυθμός ζωής, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε για τις παραδόσεις των προγόνων μας και να διατηρούμε αυτό το ζωικό κρίκο με το παρελθόν μας, τόνισε ο Πρόεδρος του Eθνικού Πολιτιστικού Yδρύματος των HΠA, Bill Ivey, ο οποίος και ανέγνωσε επιστολή του Προέδου Mπιλ Kλίντον που συνέχαιρε τους βραβευθέντες για τη σημαντική συμβολή τους στην πολιτιστική κληρονομιά των HΠA.

    O κ. Πυλαρινός ο οποίος ασχολείται με την ξυλογλυπτική από ηλικίας 13 ετών, έχει φιλοτεχνήσει 60 περίπου τέμπλα εκκλησιών στις HΠA και άλλα εκκλησιαστικά αντικείμενα και θεωρείται μοναδικός καλλιτέχνης της εκκλησιαστικής ξυλογλυπτικής στις HΠA. Kάθε χρόνο διαμορφώνει το χώρο της Kληρικολαϊκής Συνέλευσης παρέχοντας τη δυνατότητα τους συνέδρους να νοιώσουν ότι βρίσκονται σε έναν πραγματικό ιερό ναό. O γλύπτης χορηγεί αφιλοκερδώς όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα ξεκινώντας απ' το τέμπλο και την Aγία Tράπεζα, ως και τον πίσω θρόνο, το ψαλτήρι, τα προσκυνητάρια και όλα τα άλλα απαραίτητα εξαρτήματα". Tο 1990 είχε διαμορφώσει στην Oυάσιγκτον το χώρο, που πραγματοποιήθηκε η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, στα πλαίσια της επίσκεψης του τότε Oικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Δημητρίου στις HΠA. Tο επανέλαβε με ιδιαίτερη επιτυχία και στο Mάντισον Σκούερ Γκάρντεν, στον οποίο τελέστηκε η πανηγυρική Πατριαρχική Θεία Λειτουγία, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της ιστορικής περιοδείας του Oικουμενικού Πατριάρχη στις Hνωμένες Πολιτείες της Aμερικής.

    O Kώστας Πυλαρινός, μυήθηκε από πολύ νεαρή ηλικία στην τέχνη του ξυλογλύπτη και από την πρώτη στιγμή τον συνεπήρε και τον σαγήνευσε η ξυλογλυπτική Eκκλησιών. Eκείνο το στοιχείο, που τον προσέλκυσε στην Bυζαντινή ξυλογλυπτική, ήταν το γεγονός ότι οι δημιουργίες του καλλιτέχνη, παραμένουν ως ζωντανά μνημεία για τις επόμενες γενεές.

    Γεννήθηκε στη Nαύπακτο και μεγάλωσε στο "Zάνειο" Oρφανοτροφείο, και αμέσως μετά, παρακολούθησε το πρόγραμμα νυκτερινού Γυμνασίου. Mέρα με την ημέρα, πνεύμα ανήσυχο και δραστήριο, αρχίζει και ανακαλύπτει τα μυστικά της τέχνης του και ξεκινάει δειλά, αλλά σταθερά τα πρώτα του βήματα στον χώρο της Bυζαντινής ξυλογλυπτικής.

    Tο καλλιτεχνικό του ταλέντο, ξεδιπλώνεται σε όλες του τις διαστάσεις στις Hνωμένες Πολιτείες της Aμερικής, όπου και εγκαθίσταται μόνιμα το 1974. Tα πρώτα του βήματα στην Aμερική τα ξεκίνησε στην Eκκλησία του Aγίου Δημητρίου στην Aστόρια και με την πάροδο του χρόνου αρχίζει να γίνεται ευρέως γνωστός για την τέχνη, τη δημιουργικότητα και τα λεπτά του γούστα. Tο φλαμούρι, ή το μαόνι, πλάθονται στα έμπειρα χέρια του Kώστα και μετατρέπονται από άμορφες μάζες ξύλου σε μοναδικές δημιουργίες που στολίζουν τις Eκκλησίες μας και μαρτυρούν τις παραδόσεις μας. Στο πλαίσιο της συνεχόμενης προσπάθειάς του να διαιωνίσει την παράδοση, οι δημιουργίες του κ. Πυλαρινού, στολίζουν άνω των 60 Eκκλησιών των HΠA.

    Έργα του Kώστα Πυλαρινού, έχουν εξάλλου εκτεθεί και σε διάφορα μουσεία ανά τον κόσμο, ενώ δεκάδες ομογενείς και νέοι καλλιτέχνες επισκέπτονται συχνά το εργαστήριό του στην Aστόρια, προκειμένου να θαυμάσουν την τέχνη και το μεράκι του.

    [18] EKKΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ

    Τίρανα, 22 Σεπτεμβρίου 2000 (20:04 UTC+2)

    Έκκληση στους Βορειοηπειρώτες που ζουν στην Ελλάδα, να μεταβούν στην Αλβανία την ερχόμενη Κυριακή, προκειμένου να ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές, απηύθυνε ο πρόεδρος της μειονοτικής οργάνωσης "Ομόνοια" των Ελλήνων της Αλβανίας, Βαγγέλης Ντούλες. Ενώ παράλληλα, κατήγγειλε τις προσπάθειες που καταβάλουν τα δύο μεγαλύτερα αλβανικά κόμματα για την υφαρπαγή της ψήφου των ομογενών.

    Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της "Ομόνοιας", στην Αλβανία επικρατεί ένα έντονο προεκλογικό κλίμα, με αντιπαραθέσεις και καταγγελίες, ενώ το Κόμμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο οποίο συμμετέχει και η "Ομόνοια", δέχεται πρωτοφανή επίθεση από τα κόμματα του Σαλί Μπερίσα και του Φάτος Νάνο.

    Ιδιαίτερα για τη δημαρχία Χειμάρας, ο κ. Ντούλες κατήγγειλε τη συμμαχία του Σοσιαλιστικού κόμματος του Φάτος Νάνο και του Δημοκρατικού κόμματος του Σαλί Μπερίσα στον δεύτερο γύρο των εκλογών, προκειμένου να μην εκλεγεί ο υποψήφιος της ελληνικής μειονότητας, γεγονός που θα οδηγούσε σε αναγνώριση του ελληνικού στοιχείου της περιοχής από την αλβανική πολιτεία.

    Ο πρόεδρος της "Ομόνοιας" έκανε λόγο για απαράδεκτες μεθοδεύσεις από το κυβερνών κόμμα, με εκβιασμούς και απειλές κατά των μελών της ελληνικής μειονότητας, γιατί η Νότια Αλβανία ήταν το προπύργιο των Σοσιαλιστών, οι οποίοι τώρα κινδυνεύουν να χάσουν μεγάλο μέρος της εκλογικής τους δύναμης με τις υποψηφιότητες του κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε συνεργασία με την Ομόνοια.

    Η Ομόνοια στοχεύει σε αύξηση της εκλογικής της δύναμης, με την εκλογή δέκα έπαρχων από τους οκτώ που έχει σήμερα. Σε συνεργασία με το Κόμμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατεβαίνουν με κοινά ψηφοδέλτια στους νομούς Αργυροκάστρου, Δελβίνου, Αγίων Σαράντα, Πρεμετής και Χειμάρας.

    [19] ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΑΠΕΤΡΑΠΗ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ

    Κίεβο, 22 Σεπτεμβρίου 2000 (19:56 UTC+2)

    Η μυστική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι κατάφερε να αποτρέψει πραξικόπημα από "τρομοκράτες", οι οποίοι θα χτυπούσαν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ.

    Ο Ολεξάντερ Ζκρίπνικ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας πληροφοριών δήλωσε ότι είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και πρόσθεσε ότι οι τρομοκράτες σχεδίαζαν επιθέσεις σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς και σε αγωγούς φυσικού αερίου σε όλη τη χώρα.

    Οι "τρομοκράτες" είναι κυρίως άτομα από τις τάξεις του στρατού ανέφερε ο κ. Ζκρίπνικ, προσθέτοντας ότι η υπηρεσία κατάσχεσε σχέδια κρησφύγετων, προκηρύξεις που καλούν το λαό να ξεσηκωθεί και άλλα έγγραφα.

    Ο.Κ.

    [20] INTERACTIVE: ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

    Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2000 (19:56 UTC+2)

    Υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης για την παροχή ψηφιακών συνδρομητικών ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Interactive S.A., θυγατρικής εταιρίας της Intersat S.A.

    Η υπογραφή αυτής της σύμβασης αποτελεί σημαντική επιτυχία της εταιρίας, αφού της δίνει οριστικά πλέον τη δυνατότητα υλοποίησης των επιχειρηματικών σχεδίων της στον τομέα της ψηφιακής συνδρομητικής τηλεόρασης, των αμφίδρομων υπηρεσιών και του δορυφορικού Internet.

    Το επόμενο χρονικό διάστημα θα δοθούν στη δημοσιότητα το αναλυτικό επιχειρησιακό πρόγραμμα της εταιρίας, τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα, τα δίκτυα διάθεσης και προώθησης του εξοπλισμού των συνδρομητών και οι τιμές πώλησης του εξοπλισμού και των προγραμμάτων.

    Το Δ.Σ της εταιρίας ευχαριστεί το Ελληνικό Δημόσιο που ανταποκρίθηκε στο αίτημα και της χορήγησε τη δεύτερη άδεια δορυφορικής ψηφιακής συνδρομητικής τηλεόρασης στη χώρα.

    [21] ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΠΑΝΙΑΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΣΤΟ "ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ"

    Θεσσαλονίκη, 22 Σεπτεμβρίου 2000 (19:54 UTC+2)

    Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στο "Ιπποκράτειο" νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, επιτυχημένη εγχείρηση σε σπάνια κληρονομική νόσο, που έχει ως αποτέλεσμα να φέρνει το συκώτι στον θώρακα.

    Ασθενής ήταν ένα αγοράκι 11 μηνών απο τη Λάρισα, δύο συγγενείς του οποίου έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους από την ίδια πάθηση.

    Το αγοράκι δεν είχε εμφανίσει από τη μέρα γέννησής του προβλήματα, αλλά πριν 15 μέρες παρουσίασε υψηλό πυρετό και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Λάρισας και από εκεί στο "Ιπποκράτειο" Θεσσαλονίκης με αναπνευστικά προβλήματα.

    Μετά τις εξετάσεις οι γιατροί διέγνωσαν ότι το συκώτι του βρέφους αντί να βρίσκεται στην κοιλιά ήταν στο θώρακα, με αποτέλεσμα να πιέζει την καρδιά και άλλα ζωτικά όργανα. Η επέμβαση ήταν επιτυχής και σήμερα ο μικρός χαίρει άκρας υγείας.

    Από την ίδια ασθένεια έπασχε το πρώτο παιδί της οικογένειας, το οποίο έχασε τη ζωή του λίγους μήνες μετά τη γέννησή του, όπως και ο αδελφός της μητέρας του, ο οποίος επίσης πέθανε. Η μητέρα είχε χειρουργηθεί στο συκώτι πριν μία δεκαετία και οι γιατροί συμπεραίνουν μέχρι στιγμής ότι υπάρχει θέμα κληρονομικότητας.

    [22] ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ H ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    Καρδίτσα, 22 Σεπτεμβρίου 2000 (19:50 UTC+2)

    Εκτός ελέγχου παραμένει η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες σε ορεινά χωριά της Καρδίτσας, στα όρια με το νομό Ευρυτανίας.

    Επίγειες και εναέριες δυνάμεις καταβάλλουν προσπάθειες για να περιορίσουν την εξάπλωσή της, καθώς τη νύχτα απειλήθηκαν τρία χωριά και οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν.

    Μέχρι στιγμής, η φωτιά έχει καταστρέψει δάσος έκτασης 10.000 στρεμμάτων, ενώ δύο νέα μέτωπα εκδηλώθηκαν σήμερα, το ένα από τα οποία ξεπερνά σε μήκος τα δύο χιλιόμετρα.

    [23] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ Ε.Ι.Ε ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ

    Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2000 (19:49 UTC+2)

    "Πιστοποίηση ικανοτήτων άτυπης επαγγελματικής κατάρτισης", είναι το θέμα συνεδρίου που διοργανώνουν την ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα, το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας (ΕΙΕ) και το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Δομών Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης και Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών (ΕΚΕΠΙΣ).

    Το συνέδριο εντάσσεται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης Leonardo da Vinci, με κύριο στόχο τη συμβολή στον εθνικό προβληματισμό για τα θέματα αναγνώρισης, πιστοποίησης και κατοχύρωσης προσόντων και ικανοτήτων, που προκύπτουν από την άτυπη επαγγελματική κατάρτιση.

    Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα κηρύξουν ο πρόεδρος του ΕΙΕ Δημοσθένης Δασκαλάκης και ο πρόεδρος του ΕΚΕΠΙΣ Μιχάλης Γεωργιακάδης.

    [24] ΕΠΑΦΕΣ ΜΙΧΑΪΛΟΒΑ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Σόφια, 22 Σεπτεμβρίου 2000 (19:46 UTC+2)

    Επαφές με πολιτικούς της Ρωσίας είχε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ναντέζντα Μιχάιλοβα, η οποία βρίσκεται στη Μόσχα ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Η κ. Μιχάιλοβα συμμετέχει στην τρίτη ευρωπαϊκή διάσκεψη που διοργανώνουν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η Ευρωπαϊκή Δημοκρατική Ενωση για τον ρόλο του κράτους στην οικονομική μετάβαση.

    Η κατάσταση στη Βουλγαρία και τη Ρωσία ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης της υπουργού με τον Μπορίς Νεμτσόφ της Ενωσης Δεξιών Δυνάμεων. Ο ρώσος πολιτικός δήλωσε εντυπωσιασμένος με την ταχύτητα αντιμετώπισης από την κυβέρνηση Κόστοφ του υπερπληθωρισμού και της οικονομικής κρίσης στη Βουλγαρία το 1996-1997, καθώς και με την εξασφάλιση πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας στη χώρα.

    Ο ηγέτης του "Γιάμπλοκο", Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι δήλωσε στη διάρκεια της συνομιλίας του με τη Βουλγάρα υπουργό πως σέβεται "το δικαίωμα κάθε χώρας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη να αποφασίσει μόνη της εάν επιθυμεί ή όχι ένταξη στο ΝΑΤΟ" και τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης υποστήριξης της Ευρώπης στις δημοκρατικές δυνάμεις της Ρωσίας.

    Κ.Κ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 22 September 2000 - 20:44:59 UTC