Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-09-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [02] Κ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ NA ΠΑΡΑΛΥΣΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
  • [03] ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ Η ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ 7
  • [04] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΘΑ ΠΑΡΑΔΟΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΑ ΕΝΤΥΠΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ
  • [05] ΣΕ ΞΕΡΑ ΠΡΟΣΑΡΑΞΕ ΤΟ ΠΛΟΙΟ "ΣΑΜΙΝΑ"
  • [06] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΣΑΜΙΝΑ
  • [07] ΣΕ ΞΕΡΑ ΠΡΟΣΑΡΑΞΕ ΤΟ ΠΛΟΙΟ "ΣΑΜΙΝΑ"
  • [08] ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΤΩΣΗ ΣΤΗ ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ
  • [09] Η ΝΤΙΑΜΑΝΤΑ ΓΚΑΛΑΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [10] ΞΕΚΙΝΑ Η ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ
  • [11] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΡΑΚΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ
  • [12] ΕΠΑΦΕΣ ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ
  • [13] ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Ο ΕΜΑΝΟΥΗΛ ΙΟΡΝΤΑΝΟΦ
  • [14] ΤΖ. ΡΑΛΣΤΟΝ ΚΑΙ ΤΖ. ΕΛΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [15] ΤΟ 25% ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΣΕΓΚΕΝ
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΑΝΤΕΦ - ΚΙΟΛΕΡ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ
  • [17] ΠΓΔΜ: ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ
  • [18] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ι. ΚΟΣΤΟΦ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
  • [19] Η ΕΔΔ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [20] ΣΤΟ ΣΙΔΝΕΪ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [21] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
  • [22] ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΚΘ
  • [23] ΕΠΑΦΕΣ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΧΕ ΜΕ ΞΕΝΟΥΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ
  • [24] ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ Ο ΛΕΩΝ ΑΥΔΗΣ

  • [01] Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2000 (13:13 UTC+2)

    Φωτογραφία: Επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

    Να αφεθεί ο σερβικός λαός απερίσπαστος να λύσει τα εσωτερικά του προβλήματα, ζητάει ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος σημειώνει πως οι εκλογές της περασμένης Κυριακής στη Γιουγκοσλαβία διεξήχθησαν σε γενικές γραμμές ομαλά, επικαλούμενος και τις δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Κάρολου Παπούλια.

    Ο κ. Μητσοτάκης κατηγορεί τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για προκλητική επέμβαση στις εκλογές που τελικά ενίσχυσε τα ποσοστά του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Επισημαίνει ότι η καθυστέρηση στην έκδοση των αποτελεσμάτων δημιουργεί εύλογες ανησυχίες και απαιτεί από όλους ιδιαίτερα προσεκτικούς χειρισμούς. "Αυτό που πρέπει να γίνει σήμερα είναι να αφεθεί ο σερβικός λαός απερίσπαστος να λύσει τα εσωτερικά του προβλήματα, πολύ περισσότερο αφού διαφαίνεται σαφώς η πρόθεση του να προχωρήσει προς εκδημοκρατισμό και πολιτική αλλαγή. Η μόνη πραγματική συνεισφορά της Δύσης σήμερα θα είναι η άμεση άρση του εμπάργκο και η εγκατάλειψη της πολιτικής των μονομερών διώξεων κατά εγκληματιών πολέμου, την οποία ομόφωνα απορρίπτουν οι Σέρβοι και η οποία υπακούει πολύ λιγότερο σε ηθικές αρχές και πολύ περισσότερο σε πολιτικές σκοπιμότητες και εμπάθειες. Τα θέματα των εγκλημάτων πολέμου μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο από ένα διεθνές δικαστήριο στη δικαιοδοσία του οποίου να υπάγονται όλοι, χωρίς εξαιρέσεις".

    Για τη στάση της Ελλάδας απέναντι στη Γιουγκοσλαβία ο κ. Μητσοτάκης τονίζει:"Ο ρόλος της Ελλάδας δεν μπορεί να είναι ρόλος ουραγού σε μια λανθασμένη πολιτική, την οποία απορρίπτει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και μπορεί να έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις για τη χώρα μας. δικαιούμεθα και οφείλουμε να έχουμε λόγο και οι δυτικοί θα πρέπει να έχουν πλέον αντιληφθεί πόσο εσφαλμένη ήταν η πολιτική που ακολούθησαν. Αυτό είναι το χρέος της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργού Εξωτερικών, του οποίου η παρουσία θα ήταν ασφαλώς πολύ πιο χρήσιμη σήμερα στην Ελλάδα παρά στο Σίδνει".

    [02] Κ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ NA ΠΑΡΑΛΥΣΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 26 Σεπτεμβρίου 2000 (14:43 UTC+2)

    Φωτογραφία: Σταματημένα φορτηγά στον Προμαχώνα κατά την απεργία των τελωνειακών υπαλλήλων.

    Με σοβαρότατα προβλήματα απειλείται ο νομός Θεσσαλονίκης, εάν συνεχιστούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών βυτιοφόρων και φορτηγών αυτοκινήτων, προειδοποίησε σήμερα ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος, κατά την έκτακτη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία, μετά την άκαρπη σύσκεψη που είχε με τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών βυτιοφόρων.

    "Θα επιστρατεύσουμε όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτουμε, προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες των δημόσιων οργανισμών", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι αποτελεί καθήκον της Νομαρχίας η ομαλή λειτουργία της αγοράς και των μαζικών μέσων μεταφοράς.

    Το αεροδρόμιο, τα νοσοκομεία, τα απορριμματοφόρα των δήμων, ο ΟΑΣΘ, τα ΚΤΕΛ, τα ασθενοφόρα, τα κρατικά αυτοκίνητα, τα ταξί και τα σχολικά λεωφορεία κρίνεται απαραίτητο, σύμφωνα με τη Νομαρχία, να εφοδιασθούν με καύσιμα κατά προτεραιότητα

    Μάλιστα, ο κ. Παπαδόπουλος απηύθυνε έκκληση προς τους απεργούς να μην εμποδίζουν την τροφοδοσία των κρατικών και ιδιωτικών αυτοκινήτων, καθώς στην αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει κινητοποίηση της αστυνομίας.

    Στο μεταξύ σε δηλώσεις του προς το ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης, Δήμος Βασιλειάδης, υπογράμμισε ότι το 5% των πρατηρίων της Θεσσαλονίκης έχουν αναφέρει μέχρι τώρα ελλείψεις στα υγρά καύσιμα.

    "Προβλήματα αντιμετωπίζουν κυρίως τα πρατήρια που βρίσκονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, λόγω των μικρών δεξαμενών τους", παρατήρησε, καταλήγοντας, ο κ. Βασιλειάδης.

    Τ.Σ.

    [03] ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ Η ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ 7

    Θεσσαλονίκη, 26 Σεπτεμβρίου 2000 (11:10 UTC+2)

    Ο διοικητής της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας

    Φωτογραφία: Βιμ Ντούιζενμπεργκ.

    Έτοιμες να στηρίξουν εκ νέου το Ευρώ δήλωσαν οι κυβερνήσεις της ομάδας των 7. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ανέλαβε την πρωτοβουλία για να στηρίξει το Ευρώ την Παρασκευή, δήλωσε ότι διαθέτουν το οπλοστάσιο για τη στήριξη του νομίσματος παρόλο όπως είπε που δεν υπάρχουν σχέδια περαιτέρω παρέμβασης. Η παρέμβαση θα γίνει χωρίς σχετική προαναγγελία όπως συνέβη την Παρασκευή.

    [04] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΘΑ ΠΑΡΑΔΟΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΑ ΕΝΤΥΠΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ

    Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2000 (14:26 UTC+2)

    Τη Δευτέρα θα παραδοθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες ένα μεγάλο τμήμα των εντύπων για τις νέου τύπου ταυτότητες που θα χορηγούνται πλέον στους πολίτες, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση δεχθεί να "παγώσει" τη διαδικασία έκδοσης των νέων ταυτοτήτων (χωρίς το θρήσκευμα) αν η Εκκλησία "παγώσει" τη συγκέντρωση υπογραφών για το δημοψήφισμα, απάντησε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και επανέλαβε πως η κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις της για το συγκεκριμένο ζήτημα.

    Για τη συνάντηση που είχαν το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο σύμβουλος επί θεμάτων Τύπου του πρωθυπουργού Γιώργος Πανταγιάς και ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος, είπε ότι ήταν μια ιδιωτική και φιλική συνάντηση και δεν έγινε συζήτηση για το θέμα των ταυτοτήτων. Πρόσθεσε πως χθες ο κ. Θεόκλητος συναντήθηκε με τον υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου.

    [05] ΣΕ ΞΕΡΑ ΠΡΟΣΑΡΑΞΕ ΤΟ ΠΛΟΙΟ "ΣΑΜΙΝΑ"

    Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2000 (01:11 UTC+2)

    Σε ξέρα στα ανοιχτά της Πάρου προσάραξε το βράδυ της Τρίτης το Ε/Γ, Ο/Γ Εξπρές "Σαμίνα", το οποίο εκτελούσε δρομολόγιο από Πειραιά για Πάρο, Νάξο, Εύδηλο, Καρλόβασι, Βαθύ, Πάτμο και Λειψούς με 500 επιβάτες, πολλοί από τους οποίους αποβιβάσθηκαν στο λιμάνι της Πάρου.

    Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα. Στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έχει σημάνει συναγερμός, ενώ με βάση τις πρώτες πληροφορίες στο σημείο σπεύδουν παραπλέοντα πλοία και ρυμουλκά για να βοηθήσουν τους επιβάτες.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας το πλοίο έχει υποστεί ρήγμα και κλίση.

    [06] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΣΑΜΙΝΑ

    Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2000 (01:02 UTC+2)

    Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση διάσωσης των 500 επιβατών και των 40 μελών του πληρώματος του πλοίου "Σάμινα" που προσάραξε σε ξέρα ανοιχτά της Πάρου, και οι οποίοι έπεσαν στη θάλασσα όταν το πλοίο πήρε κλίση και άρχισε να βυθίζεται.

    Η κατάσταση είναι συγκεχυμένη, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματίες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετοί επιβάτες περισυνελέγησαν από τα παραπλέοντα σκάφη, επιβατηγά πλοία και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, που έσπευσαν για βοήθεια και έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας της Πάρου.

    Από την πρώτη στιγμή βρίσκονται στην περιοχή ελικόπτερα και ένα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, που ρίχνουν φωτοβολίδες προκειμένου να διευκολύνουν το έργο της διάσωσης.

    Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που φτάνουν μέχρι και τα 8 μποφόρ, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο της διάσωσης. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν υπάρχουν τραυματίες ή αγνοούμενοι, καθώς και για τον αριθμό των επιβατών που διασώθηκαν.

    [07] ΣΕ ΞΕΡΑ ΠΡΟΣΑΡΑΞΕ ΤΟ ΠΛΟΙΟ "ΣΑΜΙΝΑ"

    Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2000 (00:29 UTC+2)

    Σε ξέρα στα ανοιχτά της Πάρου προσάραξε το βράδυ της Τρίτης το Ε/Γ, Ο/Γ Εξπρές "Σαμίνα", το οποίο εκτελούσε δρομολόγιο από Πειραιά για Πάρο, Νάξο, Εύδηλο, Καρλόβασι, Βαθύ, Πάτμο και Λειψούς με 500 επιβάτες, πολλοί από τους οποίους αποβιβάσθηκαν στο λιμάνι της Πάρου.

    Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα. Στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έχει σημάνει συναγερμός, ενώ με βάση τις πρώτες πληροφορίες στο σημείο σπεύδουν παραπλέοντα πλοία και ρυμουλκά για να βοηθήσουν τους επιβάτες.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας το πλοίο έχει υποστεί ρήγμα και κλίση.

    [08] ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΤΩΣΗ ΣΤΗ ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ

    Νέα Υόρκη, 27 Σεπτεμβρίου 2000 (00:06 UTC+2)

    Με πτώση έκλεισαν και σήμερα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ο Nasdaq και ο Dow Jones. Συγκεκριμένα, ο δείκτης εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έκλεισε στις 3.689,57 μονάδες, με απώλειες 52,65 μονάδων (-1,38%). Την ίδια ώρα, ο βιομηχανικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 10.632 μονάδες, μειωμένος κατά 175,82 μονάδες (1,63%).

    [09] Η ΝΤΙΑΜΑΝΤΑ ΓΚΑΛΑΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2000 (23:50 UTC+2)

    Η γενοκτονία των Αρμενίων το 1915 και η Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 είναι το κεντρικό θέμα της παράστασης "Defixiones, Will and Testamen", που θα παρουσιάστει η Ντιαμάντα Γκαλάς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

    Η παράσταση περιλαμβάνει κείμενα των ποιητών Σιαμάντο, Ανρί Μισό, Αδωνης, ρεμπέτικα τραγούδια της Σωτηρίας Μπέλου, αμανέδες και μπλουζ του αμερικανικού νότου.

    Η Ντιαμάντα Γκαλάς θα τραγουδήσει στην Εθνική Λυρική Σκηνή στην Αθήνα, στις 6 και 7 Οκτωβρίου και στον κινηματογράφο "Ολύμπιον" στη Θεσσαλονίκη στις 9 Οκτωβρίου.

    [10] ΞΕΚΙΝΑ Η ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Σεπτεμβρίου 2000 (23:48 UTC+2)

    Ξεκινά αύριο η διήμερη συνεδρίαση για την κατάρτιση του ειδικού προγράμματος σχολικής στέγης για το νομό Θεσσαλονίκης.

    Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχουν ο υφυπουργός Παιδείας Φίλιππος Πετσάλνικος, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος και κλιμάκιο του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, οι οποίοι θα έχουν συνεργασία και με εκπροσώπους των δήμων του νομού Θεσσαλονίκης.

    [11] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΡΑΚΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Σόφια, 26 Σεπτεμβρίου 2000 (23:45 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας άρχισαν σήμερα οι εργασίες του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου Θρακολογίας με τη συμμετοχή επιστημόνων από τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

    Το συνέδριο διοργανώνεται στο πλαίσιο κοινού σχεδίου με το διεθνές ίδρυμα "Αρχαία Ευρώπη", το διεθνές συμβούλιο ινδοευρωπαϊκών και θρακολογικών ερευνών, το Ινστιτούτο Θρακολογίας της Ακαδημίας Επιστημών της Βουλγαρίας, το Πανεπιστήμιο της Σόφιας και το νέο βουλγαρικό πανεπιστήμιο.

    Υπενθυμίζεται ότι η θρακολογία γεννήθηκε πριν από 100 χρόνια στη Βιέννη. Στη Βουλγαρία η επιστήμη αυτή προωθήθηκε το 1972 με την ίδρυση του Ινστιτούτου Θρακολογίας στην Ακαδημία Επιστημών της Βουλγαρίας.

    [12] ΕΠΑΦΕΣ ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ

    Σκόπια, 26 Σεπτεμβρίου 2000 (23:43 UTC+2)

    Συνάντηση με τον γενικό διευθυντή Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τζιοβάνι Ραβάτσιο είχε ο υπουργός Οικονομικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, στο περιθώριο της συνέλευσης της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην Πράγα.

    Ο κ. Γκρούεφσκι την γρήγορη υλοποίηση του δεύτερου μέρους της βοήθειας για τους πρόσφυγες, ύψους 25 εκ. ευρώ, και αυτής για την κάλυψη του ισολογισμού ύψους 30 εκ. ευρώ, τις οποίες έχει ήδη εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    [13] ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Ο ΕΜΑΝΟΥΗΛ ΙΟΡΝΤΑΝΟΦ

    Σόφια, 26 Σεπτεμβρίου 2000 (23:35 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Διήμερη επίσκεψη στη Ρωσία θα πραγματοποιήσει από την Κυριακή ο Βούλγαρος υπουργός Εσωτερικών, Εμανουήλ Ιορντανόφ, μετά από πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντίμιρ Ρουσάιλο, όπως ανακοίνωσε ο κ. Ιορντανόφ σε συνέντευξη Τύπου στη Σόφια.

    [14] ΤΖ. ΡΑΛΣΤΟΝ ΚΑΙ ΤΖ. ΕΛΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Σόφια, 26 Σεπτεμβρίου 2000 (23:31 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Στη Σόφια αναμένεται να φθάσουν αύριο ο στρατηγός Τζόουσεφ Ράλστον, αρχηγός των Ηνωμένων Ενόπλων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, και ο ναύαρχος Τζέιμς ΄Ελις, διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Νότια Ευρώπη προκειμένου να παρακολουθήσουν την στρατιωτική άσκηση της πολυεθνικής δύναμης της Νοτιοανατολιής Ευρώπης που διεξάγεται στην επικράτεια της Βουλγαρίας από τις 23 Σεπτεμβρίου.

    Στο πολύγωνο "Κόρεν" θα παραστούν και οι υπουργοί Αμύνης των χωρών που συμμετέχουν στην πολυεθνική δύναμη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με έδρα το Πλόβντιφ. Στην άσκηση παίρνουν μέρος 1.600 στρατιώτες από 7 χώρες.

    [15] ΤΟ 25% ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΣΕΓΚΕΝ

    Σόφια, 26 Σεπτεμβρίου 2000 (23:29 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Μέχρι τα τέλη της φετινής πολιτικής περιόδου θα γίνει η διαγραφή της Βουλγαρίας από την αρνητική λίστα της Σύμβασης του Σέγκεν που επιβάλει περιορισμούς στην ελεύθερη διακίνηση των Βούλγαρων πολιτών στο κοινοτικό πλαίσιο. Αυτό ελπίζει το 25% εκατό των Βουλγάρων, σύμφωνα με στοιχεία κοινωνιολογικής έρευνας του πρακτορείου "Alfa Research" που διεξήχθη στις αρχές Σεπτεμβρίου.

    Οι ανησυχίες ότι η κατάργηση του περιοριστικού καθεστώτος απόκτησης βίζας για τους Βούλγαρους πολίτες θα προκαλέσει μεγάλο μεταναστευτικό κύμα είναι πολύ υπερβολικές και δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές διαθέσεις της βουλγαρικής κοινωνίας, διαπιστώνει το κοινωνιολογικό πρακτορείο "Alfa Research".

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΑΝΤΕΦ - ΚΙΟΛΕΡ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ

    Σόφια, 26 Σεπτεμβρίου 2000 (23:17 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Με τον διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Χόρστ Κιόλερ, συναντήθηκε στην Πράγα στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομικών, Μουραβεϊ Ράντεφ.

    Ο κ. Κιόλερ δήλωσε ότι το ΔΝΤ συνεργάζεται με τη Βουλγαρία, επειδή οι ρυθμοί ανάπτυξης της είναι πολύ ικανοποιητικοί και κατόρθωσε να ξεπεράσει τις αρνητικές συνέπειες από την σύρραξη στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ο Μουραβεϊ Ράντεφ είχε και συνομιλίες με τον πρώτο υποδιευθυντή του ΔΝΤ, Στένλι Φίσερ. Οι δύο άνδρες συζήτησαν την εκπλήρωση του δημόσιου προϋπολογισμού της Βουλγαρίας για το έτος 2000 και την προετοιμασία του προϋπολογισμού της χώρας για την επόμενη χρονιά.

    Ο Μουραβεϊ Ράντεφ δήλωσε επίσης ότι η κρίση με την ανατίμηση του πετρελαίου και του δολαρίου δεν πρόκειται να επηρεάσει την μακροοικονομική ανάπτυξη της Βουλγαρίας.

    Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμη ότι το δυσκολότερο μέρος των μεταρρυθμίσεων έχει ολοκληρωθεί και ότι ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων δεν πρόκειται να μειωθεί ενόψει των επόμενων εκλογών στη Βουλγαρία που αναμένεται να διενεργηθούν τον Μαϊο του 2000.

    Στην Πράγα ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, Ζαν Λιουμιέρ, με τον οποίο συζήτησε την κατάσταση των έργων της τράπεζας που αφορούν τη Βουλγαρία, καθώς και τα μελλοντικά σχέδια συνεργασίας.

    [17] ΠΓΔΜ: ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ

    Σκόπια, 26 Σεπτεμβρίου 2000 (23:13 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφκσι εγκαινίασε επίσημα το Εθνικού Κέντρου Επαφής για την Εκμάθηση από Απόσταση, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα PHARE.

    Στόχος του κέντρου είναι η ενημέρωση της ακαδημαϊκής κοινότητας για τον τρόπο αυτό εκμάθησης και η δημιουργία των συνθηκών για την υιοθέτηση του στη χώρα.

    [18] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ι. ΚΟΣΤΟΦ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

    Σόφια, 26 Σεπτεμβρίου 2000 (23:04 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Με συνομιλίες με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χοσνί Μουμπάρακ, τον πρωθυπουργό της χώρας, Ατέφ Ομπεϊτ, και τον γενικό γραμματέα της Αραβικής Λέσχης, Εσμάτ Αμπντέλ Μαγκίτ, ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ, στο Καϊρο.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Βούλγαρου πρωθυπουργού στην Αίγυπτο από το 1989.

    Με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Ατέφ Ομπεϊτ, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός συζήτησε θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις δυνατότητες διεύρυνσης της οικονομικής συνεργασίας και αύξησης της ανταλλαγής προϊόντων μεταξύ των δύο χωρών.

    ΄Ως τομείς συνεργασίας με μεγαλύτερες προοπτικές για τις δύο χώρες ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός υπέδειξε την αγροτική οικονομία, τον τουρισμό, τη φαρμακοβιομηχανία, την υγειονομική περίθαλψη και την καπνοβιομηχανία.

    Η Αίγυπτος εκδήλωσε ενδιαφέρον για την υπόθεση με τους έξι Βούλγαρους γιατρούς που κρατούνται στη Λιβύη με κατηγορία ότι μόλυναν 393 παιδιά με τον ιό του AIDS.

    Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χοσνί Μουμπάρακ, έδειξε κατανόηση προς τις προσδοκίες της βουλγαρικής κυβέρνησης για την εκδίκαση δίκαιης και αντικειμενικής υπόθεσης στη Λιβύη.

    Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός είπε επίσης ότι είναι πρόθυμος να επισκεφθεί την Τρίπολη, έτσι ώστε να θέσει σε νέα βάση τις βουλγαρο-λιβυϊκές σχέσεις.

    "Οι προσδοκίες της βουλγαρικής κυβέρνησης για την εκδίκαση δίκαιης και αντικειμενικής υπόθεσης βασίζονται στην ετοιμότητα της Λιβύης να διασφαλίσει τις απαραίτητες εγγυήσεις για την διεξαγωγή αντικειμενικής και δίκαιης υπόθεσης, καθώς και βασίζονται στην ανθεκτικότητα της Βουλγαρίας", είπε ο Ιβάν Κόστοφ στη διάρκεια των συζητήσεών του με τον γενικό γραμματέα της Αραβικής Λέσχης, Αμπντέλ Μαγκίτ. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός χαρακτήρισε την συνάντησή του με τον κ. Μαγκίτ ως ιδιαίτερα γόνιμη ενόψει της επιθυμίας της Βουλγαρίας να ανοίξει νέα σελίδα στις σχέσεις της με τις αραβικές χώρες.

    Η Βουλγαρία προτίθεται να προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση έχοντας στο ενεργητικό της τις καλές σχέσεις της με τις αραβικές χώρες, ενώ ο αραβικός κόσμος είναι άμεσος γείτονας της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και αποτελεί προτεραιότητα στην πολιτική της", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Καϊρο ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας.

    [19] Η ΕΔΔ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Σόφια, 26 Σεπτεμβρίου 2000 (23:02 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Την πλήρη υποστήριξή τους προς την αντιπολίτευση στην Γιουγκοσλαβία εξέφρασαν σε κοινή ανακοίνωση οι κοινοβουλευτικές ομάδες του κυβερνώντος συνασπισμού της ΄Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΕΔΔ) και της Λαϊκής ΄Ενωσης.

    Ο κυβερνητικός συνασπισμός τάσσεται κατά των προσπαθειών για νόθευση των εκλογικών αποτελεσμάτων στην γειτονική χώρα και επισημαίνει ότι το υψηλό ποσοστό συμμετοχής των Γιουγκοσλάβων ψηφοφόρων στις εκλογές και η άριστη παρουσίαση της ενωμένης αντιπολίτευσης στην Γιουγκοσλαβία και του υποψηφίου της για το προεδρικό αξίωμα αποτελούν σαφές μήνυμα ότι ο γιουγκοσλαβικός λαός απορρίπτει το σημερινό καθεστώς του Μιλόσεβιτς.

    Στην ανακοίνωσή τους οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΕΔΔ και της Λαϊκής ΄Ενωσης στη Βουλγαρία εκφράζουν και την πεποίθηση ότι μαζί με την γιουγκοσλαβική αντιπολίτευση θα δημιουργούν το δημοκρατικό μέλλον της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.

    [20] ΣΤΟ ΣΙΔΝΕΪ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2000 (23:00 UTC+2)

    Στο Σίδνεϊ βρίσκεται από σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, όπου αναμένεται να συναντηθεί με προσωπικότητες της Ολυμπιακής οικογένειας και εκπροσώπους της ομογένειας.

    Ο υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις συνεχάρη τους Ελληνες αθλητές για την καταπληκτική τους παρουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.

    "Ολοι στην Ελλαδα είμαστε περήφανοι και ενθουσιασμένοι για την τόσο σημαντική προσπάθεια και το αποτέλεσμα", τόνισε σε δηλώσεις του.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι επισκέπτεται την Αυστραλία μία χώρα με δυναμικό ελληνισμό, με τον οποίο έχει και ιδιαίτερους δεσμούς και με τον οποίο έχει συνεργαστεί για πολλά χρόνια. Πρόσθεσε ότι θα έχει την ευκαιρία να δει εκπροσώπους της ομογένειας από κοντά σε αυτή την πολύ σημαντική για την Αυστραλία στιγμή, αλλά και για την Ελλάδα που αναλαμβάνει τους επόμενους Ολυμπιακούς.

    Ο κ. Παπανδρέου θα έχει επίσης επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες της Αυστραλίας. "Ηδη υπάρχουν διακρατικές συνεργασίες που έχουν υπογραφεί από τον κ. Φλωρίδη και θα έχω την ευκαιρία να δω και τον υπουργό Εξωτερικών και άλλους παράγοντες της Αυστραλίας για να αξιοποιήσουμε την εμπειρία που ήδη έχουμε αποκτήσει για τους δικούς μας αγώνες", τόνισε.

    Η προώθηση της ιδέας της Ολυμπιακής Εκεχειρίας θα είναι το κύριο θέμα της αυριανής κοινής συνέντευξης τύπου του προέδρου της ΔΟΕ Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ και του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου.

    [21] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

    Βρυξέλλες, 26 Σεπτεμβρίου 2000 (22:59 UTC+2)

    Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα κράτη - μέλη με τα καύσιμα και τα αποθέματα που διαθέτουν.

    Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφερόμενος σήμερα στα αποθέματα βενζίνης ντίζελ, πετρελαίου θέρμανσης και κηροζίνης επισήμανε ότι η Ευρώπη είναι σε πολύ καλύτερη θέση από ότι οι ΗΠΑ.

    Ο μέσος Κοινοτικός όρος σήμερα σε αποθέματα καυσίμων είναι 111 ημέρες. Το ελάχιστο όριο είναι 90 ημέρες, εκτός από την Ελλάδα και το Βέλγιο που έχουν αποθέματα για 87 μέρες.

    Η κρισιμότητα της κατάστασης, είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δεν επιτρέπει προς το παρόν την επιβολή κυρώσεων.

    [22] ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΚΘ

    Θεσσαλονίκη, 26 Σεπτεμβρίου 2000 (22:36 UTC+2)

    Στο μεθαυριανό συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις θα συμμετάσχουν οι Σύλλογοι των φοιτητών Ιατρικής, Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης Ψυχολογίας και Φυσικού.

    Σε ανακοινώσεις τους οι φοιτητικοί σύλλογοι καταδικάζουν τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και επισημαίνουν ότι επίθεση στο δικαίωμα των πτυχιούχων για δουλειά δεν είναι ξέχωρη από την συνολικότερη επίθεση που επιχειρείται με τα μέτρα της κυβέρνησης.

    Οι σύλλογοι θα συμμετάσχουν και στη σύσκεψη που διοργανώνει αύριο η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης για τα προβλήματα της εκπαίδευσης στο νομό.

    [23] ΕΠΑΦΕΣ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΧΕ ΜΕ ΞΕΝΟΥΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ

    Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2000 (22:32 UTC+2)

    Μετά τον Σουηδό τεχνικό Ουλμ Σέφερτ, η διοίκηση της ΟΧΕ κάλεσε στην Αθήνα έναν ακόμη καταξιωμένο αλλοδαπό προπονητή με σκοπό να συζητήσει την περίπτωση ανάληψης της τεχνικής ηγεσίας της εθνικής ανδρών. Πρόκειται για τον Γιουγκοσλάβο Λιούμπομιρ Ομπράντοβιτς ο οποίος στο τρίτο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων που έγινε πρόσφατα στο κλειστό γυμναστήριο της Ηλιούπολης οδήγησε τους "πλάβι" στην κορυφή της Ευρώπης. Ο Ομπράντοβιτς θα έρθει στην Αθήνα στις 3 Οκτωβρίου και θα έχει συζητήσεις με κορυφαία διοικητικά στελέχη της ομοσπονδίας.

    Οσον αφορά τον Σουηδό τεχνικό Ουλμ Σέφερτ που ήρθε το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, είχε πολύωρες συζητήσεις με την ηγεσία ΟΧΕ. Ο κ. Σέφερτ εξέφρασε την επιθυμία να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της εθνικής μας με προοπτική την Ολυμπιάδα του 2004.

    Από την πλευρά της η διοίκηση της ομοσπονδίας δεσμεύτηκε να του απαντήσει αφού πρώτα πραγματοποιήσει ανάλογες συναντήσεις και με άλλους ξένους προπονητές.

    [24] ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ Ο ΛΕΩΝ ΑΥΔΗΣ

    Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2000 (22:30 UTC+2)

    Κηδεύτηκε σήμερα στο πρώτο νεκροταφείο της Αθήνας ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ Λέων Αυδής, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας, φίλων, συναγωνιστών, αλλά και πολλών απλών ανθρώπων.

    Η σύζυγος του Ϊριδα τόνισε ότι ο σύντροφος της υπήρξε άνθρωπος ευγενικός ολιγαρκής και με ιδιαίτερη αγάπη για τον συνάνθρωπο.

    Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, επισήμανε ότι ο Λέοντας Αυδής υπηρέτησε με ολοκληρωμένο τρόπο το ΚΚΕ και υπερασπίστηκε με πάθος τα δικαιώματα των εργατών.

    Συλλυπητήριο μήνυμα απέστειλε και ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος στο οποίο σημείωσε ότι ο εκλιπών υπήρξε ένας ευπατρίδης της πολιτικής και ένας άνθρωπος που συνεισέφερε με τις προτάσεις του στις προσπάθειες του δημοτικού συμβουλίου για μια πιο ανθρώπινη πόλη.

    Στην κηδεία, που έγινε δημοτική δαπάνη και με πολιτική τελετή, παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Αντώνης Ρουπακιώτης και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 26 September 2000 - 22:18:24 UTC