Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-09-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΙΣ ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ
  • [02] ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΑΥΑΓΟΥΣ ΤΟΥ ΣΑΜΙΝΑ
  • [03] ΧΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • [04] ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΦΗΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΑΘΗΝΑ 2004"
  • [05] ΤΟ ΓΑΜΗΛΙΟ ΤΑΞΙΔΙ ΖΕΥΓΟΥΣ ΕΛΒΕΤΩΝ, ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΕ ΕΦΙΑΛΤΗ ΣΤΟ «ΣΑΜΙΝΑ»
  • [06] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΗΡΑΚΛΗ - ΚΑΪΖΕΡΣΛΑΟΥΤΕΡΝ
  • [07] ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
  • [08] TO NAYΑΓΙΟ ΤΟΥ «ΣΑΜΙΝΑ», ΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ
  • [09] Ν.Δ: ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΥΕΝ
  • [10] ΟΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
  • [11] ΕΝΟΧΟΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΙΝΔΙΑΣ
  • [12] ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [13] ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ
  • [14] ΤΟ ΕΚΟΦΙΝ ΕΚΤΙΜΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΟΧΙ ΤΩΝ ΔΑΝΩΝ
  • [15] ΑΛΛΑ ΔΥΟ ΠΤΩΜΑΤΑ ΑΝΑΣΥΡΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ "ΣΑΜΙΝΑ ΕΞΠΡΕΣ"
  • [16] ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΤΟΥ ΣΑΜΙΝΑ
  • [17] Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ ΣΤΗΝ HELEXPO
  • [18] ΟΜΙΛΙΑ Γ.ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΣΤΟ 5ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΡΑΚΩΝ
  • [19] Γ. ΚΥΡΑΣΤΑΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΒΑΨΟΥΜΕ ΜΑΥΡΑ ΓΙΑΤΙ ΠΕΣΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ KAUSERSLAUTERN
  • [20] ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ "ΣΑΜΙΝΑ"
  • [21] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΜΕΪΝΤΑΝΙ ΣΤΟΝ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ
  • [22] ΤΟ ECOFIN "ΑΔΥΝΑΤΕΙ" ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • [23] ΠΙΘΑΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΕΠΑΦΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [24] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ

  • [01] ΣΤΙΣ ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ

    Σύρος, 29 Σεπτεμβρίου 2000 (14:55 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο πλοίαρχος του "Σάμινα" Βασίλης Γιαννάκης

    Στην εισαγγελία Σύρου προσήχθησαν χθες το βράδυ ο πλοίαρχος, ο υποπλοίαρχος και δύο μέλη του πληρώματος του "Σάμινα". Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος απέδωσαν το ναυάγιο στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο Αιγαίο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πλοίαρχος στην κατάθεσή του κατηγόρησε τον υποπλοίαρχο για εγκατάλειψη θέσης. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο πλοίαρχος Βασίλης Γιαννακής είπε ότι ανέλαβε την ευθύνη για τα θύματα και θλίβεται για όλα αυτά.

    Ο υποπλοίαρχος Αναστάσιος Ψυχογιός δήλωσε ότι βρισκόταν στο τιμόνι του πλοίου και τόνισε πως δεν πρόκειται για ανθρώπινο λάθος, ούτε για μηχανική βλάβη. Απέδωσε το συμβάν στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς, όπως είπε, το καράβι λόγω της θαλασσοταραχής βγήκε από την πορεία του και στη συνέχεια ο ίδιος δεν μπορούσε να στρίψει πρώτα αριστερά και μετά δεξιά για να αποφύγει τα βράχια.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατάθεσή του ο Ψυχογιός δήλωσε: "από το ακρωτήριο Κέφαλος της Κύθνου πήρε πορεία το πλοίο 127 μοίρες δηλαδή τη σωστή πορεία για την Πάρο. Εξι μίλια πριν από το λιμάνι της Πάρου ειδοποίησα το μηχανοστάσιο για προετοιμασία κατάπλου. Πλησιάζοντας στις "Πόρτες" και λόγω ισχυρού ρεύματος βορείου ανέμου, το πλοίο άρχισε να πλησιάζει επικίνδυνα τις βραχονησίδες. Τότε διέταξα τον πηδαλιούχο να κάνει 5 μοίρες αριστερά. Βλέποντας όμως ότι δεν υπακούει το πλοίο διέταξα άλλες 10 μοίρες. Το πλοίο και πάλι δεν υπάκουσε και τότε μόνος μου πήρα στα χέρια μου το τιμόνι και το έστριψα όλο αριστερά. Δυστυχώς δεν μπόρεσα έτσι να αποτρέψω το μοιραίο". Απαντώντας εξάλλου σε σχετική ερώτηση αρνήθηκε κατηγορηματικά την κατηγορία του ενδεχόμενου δόλου που αντιμετωπίζει.

    Ο αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Σύρου απήγγειλλε κατηγορίες στους τέσσερις κρατούμενους για ανθρωποκτονίες κατά συρροή με ενδεχόμενο δόλο, επικίνδυνες σωματικές κακώσεις, παραβάσεις διεθνών κανόνων προς αποφυγή συγκρούσεων, εγκατάλειψη κινδυνεύοντος πλοίου από το πλήρωμα, μη αυτοπρόσωπο διεύθυνση του πλοίου κατά τον κατάπλου, παραλείψεις πλοιάρχου κατά τη σύγκρουση και πρόκληση ναυαγίου με ενδεχόμενο δόλο. Οι τέσσερις κρατούμενοι κρατούνται στο Λιμεναρχείο Σύρου ενώ θα απολογηθούν την Κυριακή στον ανακριτή.

    [02] ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΑΥΑΓΟΥΣ ΤΟΥ ΣΑΜΙΝΑ

    Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2000 (10:20 UTC+2)

    Για το ποσό 30 δισ. δρχ. ήταν σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ασφαλισμένο από την Minoan Flying Dolphin το Eξπρές Σάμινα στους Lloyds και το P & I Club West of England με έδρα τη Bρετανία.

    Tο ζήτημα των αποζημιώσεων είναι εξαιρετικά λεπτό σε κάθε ναυτικό ατύχημα, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές όπου οι απαιτήσεις είναι εξαιρετικά υψηλές. Oι αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν στους συγγενείς των θυμάτων του Eστόνια, όπου 700 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τα 80 εκατ. δολάρια.

    Σε μεγάλο βαθμό ο τρόπος αποζημίωσης των θυμάτων του Σάμινα όπως και των ναυτικών του θα εξαρτηθεί από τα συμπεράσματα της δικαστικής διαδικασίας που έχει αρχίσει. Oπως επισήμαιναν έγκυροι νομικοί στην "H" αν αποδειχθεί ότι η τραγωδία του Σάμινα προκλήθηκε καθαρά από τον ανθρώπινο παράγοντα, τότε η εταιρεία είναι δυνατό να μην προχωρήσει στην καταβολή αποζημιώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο ο πλοίαρχος του πλοίου Bασίλης Γιαννακής όσο και ο υποπλοίρχος A. Ψυχογιός δηλώνουν στις καταθέσεις τους ότι δεν έχουν καμιά ευθύνη για το ατύχημα και ότι έκαναν ό,τι ήταν δυνατό για να το επαναφέρουν στην πορεία του.

    Σύμφωνα με μία εκδοχή που συζητείτο χθες από μέλη του πληρώματος, ο αυτόματος πιλότος αρχικά έβγαλε το πλοίο από την πορεία του. Oταν ο υποπλοίαρχος Aναστάσιος Ψυχογιός το αντιλήφθηκε ζήτησε από τον ναύτη Π. Kάσδαγλη να πάρει στροφή πέντε μοιρών αριστερά. Eκεί όμως σύμφωνα με ορισμένα σενάρια, διαπιστώθηκε ότι το πηδάλιο δεν υπάκουσε και τότε ο υποπλοίαρχος πήρε στα χέρια του το τιμόνι το οποίο επανήλθε και έκανε ελιγμό.

    Πρόκειται για μία εκδοχή που το ανθρώπινο λάθος της χρήσης του αυτόματου πιλότου σε πολλά μποφόρ, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν λειτούργησε σωστά -όπως συμβαίνει συχνά στα παλιά επιβατηγά- αλλά και η πιθανή ανυπακοή του πηδαλίου οδήγησαν στο ναυάγιο.

    Oπως ανέφερε στην εφημερίδα "Ημερησία" ο δικηγόρος κ. Mικές Kουντούρ, ο οποίος έχει συχνά χειριστεί ζητήματα αποζημιώσεων από ναυτικά ατυχήματα: "Σύμφωνα με το άρθρο 138, παραγρ. 1 του Kώδικος Iδιωτικού Nαυτικού Δικαίου, ο εκναυλωτής εφοπλιστής του πλοίου ευθύνεται για κάθε πταίσμα του πλοιάρχου και του πληρώματος του πλοίου. Eάν όμως σύμφωνα με την παραγ. 2 του ιδίου άρθρου, η ζημία προκλήθηκε από πράξεις ή παραλείψεις κατά τη δακυβέρνηση ή τους χειρισμούς του πλοίου, τότε ο εφοπλιστής ευθύνεται μόνο για την περίπτωση του δικού του πταίσματος. Aυτό σημαίνει ότι αν τελικά αποδοθούν ευθύνες στον πλοίαρχο ή τους αξιωματικούς και το πλήρωμα μόνο για τη διακυβέρνησή του και όχι διά την ασφάλεια και την αξιοπλοΐα του ιδίου πλοίου, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να μην καταβληθούν αποζημιώσεις από την πλοιοκτήτρια εταιρεία.

    Περιορισμός ευθύνης

    Aκόμη σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση του Λονδίνου της 19/11/76 (N 1923/91) ο πλοιοκτήτης δύναται να προβεί σε δήλωση περιορισμού της ευθύνης του μέχρι ορισμένου ποσού. Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση, δεν θα μπορούσε να προβεί στον περιορισμό της ευθύνης του για περιπτώσεις που αναφέρονται σε ατυχήματα του προσωπικού του, ή σε περιπτώσεις που επέδειξε αδιαφορία και με γνώση ότι μία τέτοια απώλεια θα μπορούσε να προέλθει, έστω και με μία πιθανότητα, από προσωπική του πράξη ή παράλειψη"

    [03] ΧΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2000 (09:43 UTC+2)

    Φωτογραφία: Χρύσα Αράπογλου

    Χάνουν σύμφωνα με πληροφορίες την έδρα τους στη Βουλή ο υφυπουργός Εσωτερικών Κώστας Καϊσερλής, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου καθώς και ο βουλευτής του Συνασπισμού Αθανάσιος Λεβέντης.

    Τα μέλη του εκλογοδικείου αποφάσισαν να κάνουν δεκτές τις ενστάσεις που είχαν κατατεθεί εναντίον τους λόγω κωλύματος εκλογής.

    Τις έδρες τους μετά την επίσημη δημοσίευση των αποφάσεων του εκλογοδικείου που αναμένονται στις αρχές του επόμενου μήνα θα καταλάβουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Παπανικόλας και Κυριάκος Σπυριούνης και ο βουλευτής του Συνασπισμού Γιώργος Αμπατζόγλου.

    [04] ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΦΗΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΑΘΗΝΑ 2004"

    Σίδνεϊ, 29 Σεπτεμβρίου 2000 (10:20 UTC+2)

    Tέλος στη φημολογία και τα σενάρια που θέλουν τους Oλυμπιακούς Aγώνες του 2004 να αλλάζουν πόλη και χώρα, επιχείρησε να βάλει από το Σίδνεϊ, ο Δρ. Zαγκ Pογκ.

    Oριστική και αμετάκλητη χαρακτήρισε την απόφαση να γίνουν οι Aγώνες στην Aθήνα, ο δεύτερος τη τάξει ισχυρός "Aθάνατος" και πρώτο φαβορί για να αντικαταστήσει τον Xουάν Aντόνιο Σάμαρανκ στη προεδρία της ΔOE, μιλώντας χθες στη κρατική τηλεόραση της Aυστραλίας.

    H δήλωση του Δρ. Pογκ έρχεται ακριβώς πάνω στη στιγμή που ο ξένος Tύπος άρχισε να αμφισβητεί έντονα τη δυνατότητα της Aθήνας να διοργανώσει με επιτυχία τους Aγώνες.

    "Oι Oλυμπιακοί Aγώνες θα γίνουν, χωρίς αμφιβολία, στην Aθήνα τον Aύγουστο του 2004", δήλωσε ο Δρ. Pογκ, που επισήμανε ότι έχουν αλλάξει πολλά στη πορεία της οργάνωσης.

    "Yπήρξαν καθυστερήσεις και διατυπώσαμε αυστηρή προειδοποίηση. Aπό τότε πολλά άλλαξαν, ο Eλληνας πρωθυπουργός ανέλαβε προσωπικά υπεύθυνος, η κυβέρνηση στηρίζει πλήρως την οργανωτική επιτροπή, άλλαξαν πρόσωπα και υπάρχει ένας νέος δυναμισμός", είπε ο αντιπρόεδρος της ΔOE, δίνοντας παράλληλα ραντεβού στην Aθήνα τον ερχόμενο Nοέμβριο, όταν θα ελεγχθεί και πάλι η πορεία της ελληνικής διοργάνωσης από τους "Aθανάτους".

    O κίνδυνος να απολέσουμε την Oλυμπιάδα μοιάζει περισσότερο πλέον, με αποκύημα... επιστημονικής φαντασίας.

    Ωστόσο, η "ψήφος εμπιστοσύνης" του Δρ. Pογκ δεν σημαίνει ότι εξέπνευσε και η περίοδος του προβληματισμού που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους των "Aθανάτων" κυρίως για τη συνεργασία ορισμένων κυβερνητικών στελεχών με την "Aθήνα 2004". Tο κακό κλίμα επισημαίνουν και αρκετά στελέχη της επιτροπής, ενώ η πρόεδρός της, κ. Γ. Aγγελοπούλου - Δασκαλάκη ξεκίνησε ήδη ένα μαραθώνιο συνεντεύξεων στα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα με στόχο να αποκαταστήσει την καλή εικόνα της Eλλάδας στη διεθνή κοινή γνώμη.

    H Γ. Aγγελοπούλου εμφανίστηκε τις τελευταίες δύο ημέρες στο NBC, το Tokyo TV, το Sky News, το Associated Press καθώς και στα περιοδικά Newsweek και Deer Spiegel να λέει με στόμφο ότι "οι Aγώνες του 2004 θα είναι οι καλύτεροι όλων των εποχών". H επικεφαλής της ελληνικής διοργάνωσης σήμερα θα δώσει νέα συνέντευξη, αυτή τη φορά στο αμερικανικό δίκτυο CNN.

    [05] ΤΟ ΓΑΜΗΛΙΟ ΤΑΞΙΔΙ ΖΕΥΓΟΥΣ ΕΛΒΕΤΩΝ, ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΕ ΕΦΙΑΛΤΗ ΣΤΟ «ΣΑΜΙΝΑ»

    Ζυρίχη, 29 Σεπτεμβρίου 2000 (21:12 UTC+2)

    Στην Ελβετική τηλεόραση, προβλήθηκαν σκηνές από την άφιξη στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης διασωθέντων Ελβετών τουριστών, μεταξύ των οποίων και ενός νεαρού ζευγαριού που άρχιζε το ταξίδι του μέλιτος, στην Ελλάδα.

    Οι δηλώσεις του ζεύγους δημοσιεύονται πρωτοσέλιδα στην εφημερίδα LE MATIN με τον τίτλο "Το γαμήλιο ταξίδι μας εξελίχθηκε σε εφιάλτη" και τον υπότιτλο "Τραγικό φέρρυ-Διασωθέντες από το ναυάγιο της Τρίτης στην Ελλάδα, ένα ζεύγος εκπαιδευτικών από τη Βέρνη, δίνουν τη μαρτυρία τους: "Τα καταφέραμε ολομόναχοι"". Στις δηλώσεις του, το ζεύγος φέρεται να καταγγέλλει την απουσία του πληρώματος, δηλώνοντας "αν είμαστε ζωντανοί, δεν το οφείλουμε παρά μόνο στον εαυτό μας".

    Με μεσότιτλο "Τα σωστικά μέσα ήταν ελαττωματικά" καταγγέλλεται επίσης ότι οι προβολείς για τον εντοπισμό των ναυαγών δε λειτουργούσαν και ότι αναγκάστηκαν να τους επιδιορθώσουν, τόσο για τους ίδιους όσο και για άλλους συνεπιβάτες τους. Πάντως σημειώνεται ότι μόλις μεταφέρθηκαν στη στεριά, μετά τη διάσωσή τους, "οι Έλληνες ήρθαν αυθόρμητα και τους έφεραν ζεστά και στεγνά ρούχα, μία χειρονομία που τους άγγιξε βαθιά".

    Στο ίδιο δημοσίευμα, με τίτλο "Οι ένοχοι θα τιμωρηθούν αυστηρά" επισημαίνονται σε πρακτορειακή ανταπόκριση (ATS) οι σχετικές δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Ναυτιλίας, οι προσπάθειες των δυτών να προσεγγίσουν το ναυάγιο και δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, με αυστηρές κατηγορίες εναντίον των μελών του πληρώματος.

    [06] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΗΡΑΚΛΗ - ΚΑΪΖΕΡΣΛΑΟΥΤΕΡΝ

    Θεσσαλονίκη, 29 Σεπτεμβρίου 2000 (21:12 UTC+2)

    Στη Θεσσαλονίκη θα διεξαχθεί το πρώτο παιχνίδι του β' γύρου του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ μεταξύ Ηρακλή - Καϊζερσλάουτερν, ύστερα από αίτημα της "κυανόλευκης" ΠΑΕ το οποίο έγινε αποδεκτό από την γερμανική ομάδα.

    Αναμένεται τώρα από την ΟΥΕΦΑ να ορίσει την ημερομηνία διαξαγωγής του ματς μεταξύ 23 και 26 Οκτωβρίου.

    Αλλωστε, ήταν και επιθυμία του Γιάννη Κυράστα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του μετά το νικηφόρο παιχνίδι με την Γκενιόν, να γίνει το πρώτο παιχνίδι στη Θεσσαλονίκη, αν η κλήρωση "έβγαζε" ισχυρή ομάδα για τον γηραιό..

    "Προτιμώ, αν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ισχυρή ομάδα στον β' γύρο, να διεξαχθεί το πρώτο ματς στη Θεσσαλονίκη, να ήμαστε εμείς το "αουτσάϊντερ και μετά... θα προσπαθήσουμε να δείξουμε τις πραγματικές δυνατότητες μας...", είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Κυράστας.

    Γ.Ι.

    [07] ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ

    Μαδρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2000 (21:07 UTC+2)

    Η ισπανική εφημερίδα EL PAIS, σε σχόλιο του Ισπανού ποιητή και ελληνιστή Ραμόν Ιριγκόγιεν, με τον τίτλο "Μετάλλια κατά της Ελλάδας", αναφέρει τα εξής:

    "Η βαρβαρότητα που διέπραξε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή με την απόφασή της να αποτυπωθεί στα μετάλλια, ως διακοσμητικό στοιχείο, το ρωμαϊκό Κολοσσαίο καταργώντας, κατά παράβαση της ιστορίας, κάθε αναφορά στην Ελλάδα, το λίκνο των Ολυμπιακών Αγώνων, αποκαλύπτει το μέγεθος της άγνοιας που μπορεί να υπάρχει ακόμα και σε έναν οργανισμό που, επιφανειακά τουλάχιστον, διευθύνεται από κάποιους κυρίους που έχουν φοιτήσει σε ιδιωτικά σχολεία. Αυτή η γκάφα της ΔΟΕ έχει ένα επιβαρυντικό αλλά και ένα ελαφρυντικό. Και επειδή στα ανθρώπινα λάθη πρέπει να δείχνουμε κατανόηση, ας ξεχάσουμε το επιβαρυντικό κι ας επικεντρωθούμε στο ελαφρυντικό.

    Ένας ανθρώπινος νόμος, που πολύ συχνά εφαρμόζουμε όλοι μας, είναι η τάση να κάνουμε τα πάντα εφαρμόζοντας το νόμο της ήσσονος προσπάθειας. Η αρχή του υψίστου κέρδους δια της ελάσσονος προσπάθειας είναι το σύνθημα κάθε ευφυούς ανθρώπου, αρχή που επηρεάζει άμεσα και τη φωνητική εξέλιξη των λέξεων. Ο νόμος αυτός της ελάσσονος προσπάθειας μας οδηγεί, για παράδειγμα, στο να λέμε και να γράφουμε "οι Αγώνες" και όχι ολόκληρη τη φράση "οι Ολυμπιακοί Αγώνες". Προφανώς, λόγω της συνήθειας να λέμε και να γράφουμε "οι Αγώνες", ακόμα και η ΔΟΕ - τα μέλη της οποίας είναι άτομα πολυταξιδεμένα - ξέχασε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες ονομάζονται έτσι διότι διεξήγοντο στην Ολυμπία, πόλη της ελληνικής Πελοποννήσου.

    Την Ελλάδα όλοι την αδικούμε. Ακόμα και όσοι την αγαπούν περισσότερο και τη γνωρίζουν καλύτερα - οι ελληνιστές - ακρωτηρίασαν την ιστορία της. Η Ελλάδα που διδάσκεται στα σχολεία μας και στα Πανεπιστήμιά μας είναι αποκλειστικώς η Αρχαία Ελλάδα: φυλάσσονται για τις επόμενες "πυθαγορικές μετεμψυχώσεις" η Βυζαντινή και η Σύγχρονη Ελλάδα.

    Ακόμα και η αποκαλούμενη ερασμιακή προφορά εξ' αιτίας του χρέους έναντι του Έρασμου - αποτελεί ένα αναχρονιστικό λάθος: τα ελληνικά πρέπει να προφέρονται όπως τα προφέρουν, σήμερα, οι Έλληνες. Και κανείς να μην εξοργισθεί, παρακαλώ".

    [08] TO NAYΑΓΙΟ ΤΟΥ «ΣΑΜΙΝΑ», ΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Σεπτεμβρίου 2000 (20:56 UTC+2)

    Το ναυάγιο του πλοίου "Εξπρές Σάμινα" μονοπωλεί το ενδιαφέρον του ξένου Τύπου, αφού επέβαιναν σε αυτό και αρκετοί ξένοι τουρίστες. Όλες οι εφημερίδες με δηλώσεις και καταγγελίες διασωθέντων αναφέρονται στις συνθήκες του ναυαγίου, καθώς και στις δικαστικές έρευνες για τη διαλεύκανση του ατυχήματος.

    Ειδικότερα:

    -Ο βρετανικός Τύπος και συγκεκριμένα η εφημερίδα DAILY TELEGRAPH επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στις δικαστικές έρευνες. Η εφημερίδα τονίζει ότι υπάρχει ένα κλίμα οργής και εκδίκησης σε όλη την Ελλάδα, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως "Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης παρακολουθεί στενά την έρευνα και θέλει να ολοκληρωθεί γρήγορα". Η εφημερίδα INDEPENDENT επισημαίνει διαμαρτυρίες μελών του πληρώματος ότι το πλοίο δεν ήταν ασφαλές και τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει η τραγωδία στην ελληνική ναυτιλία.

    -Ο γερμανικός Τύπος επισημαίνει τις βαρύτητες καταγγελίες διασωθέντων Γερμανών πολιτών σε βάρος του πληρώματος, ενώ τονίζει τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των κατοίκων της Πάρου για τη διάσωση των ναυαγών. Γερμανός διασωθείς δήλωσε ότι πολλά παιδιά πνίγηκαν, επειδή δεν μπορούσαν να φορέσουν τα σωσίβια. Το πλήρωμα δεν έκανε απολύτως τίποτα για την διάσωσή τους. Ο καπετάνιος υπήρξε από τους πρώτους που έσπευσαν σε σωστική λέμβο. Υπογραμμίζουν οι εφημερίδες BERLINER MORGENPOST, FRANKFURTER RUNDSCHAU και GENERAL-ANZEIGER.

    -Ο ιταλικός Τύπος δίνει επίσης έμφαση σε μαρτυρίες επιζώντων και στις απολογίες των κατηγορουμένων, καθώς και στη λίστα των νεκρών. Η REPUBBLICA γράφει ότι οι συνέπειες από το δυστύχημα μπορεί να είναι καταστροφικές. Αρκεί να σκεφθούμε, σημειώνει χαρακτηριστικά, ότι το 16% των Ιταλών τουριστών πάει στην Ελλάδα.

    -Ο ισπανικός Τύπος επισημαίνει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έκανε λόγο για παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, ενώ ο αλσατικός αναφέρεται στην εξέλιξη των επιχειρήσεων γύρω από το ναυάγιο.

    -Ο γιουγκοσλαβικός τύπος αναφέρεται στο συλλυπητήριο τηλεγράφημα που απέστειλε ο ΥΠΕΞ Γιοβάνοβιτς στον Γ. Παπανδρέου, ενώ ο βουλγαρικός κάνει λόγο για ανευθυνότητα που οδήγησε στο θάνατο δεκάδες επιβάτες.

    -Ο ρωσικός Τύπος υποστηρίζει ότι η ανθρώπινη αμέλεια προκάλεσε την τραγωδία στο Αιγαίο, ενώ ανάλογου περιεχομένου δημοσιεύματα περιλαμβάνει και ο ουγγρικός, ο αμερικανικός, ο αλσατικός και ο ελβετικός Τύπος.

    [09] Ν.Δ: ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΥΕΝ

    Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2000 (20:50 UTC+2)

    Την ανάγκη αναζήτησης και απόδοσης ευθυνών και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για την τραγωδία του "Εξπρές Σάμινα" επισήμανε ο υπεύθυνος του Τομέα Ναυτιλίας και Τουρισμού της Ν.Δ. Γιάννης Παπαθανασίου.

    Σε δηλώσεις του τόνισε ότι "ήρθε η ώρα η κυβέρνηση που έχει και την πολιτική ευθύνη, να δείξει επιτέλους ανθρωπιά και ευαισθησία".

    "Οι πρόσκαιρες και εφήμερες συγκινήσεις δεν αρκούν, ούτε φυσικά οι αναξιόπιστες πολιτικές δηλώσεις, ότι αυτή τη φορά "το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο". Οι υπεύθυνοι δεν βρίσκονται μόνο στο πλήρωμα ή στην πλοιοκτήτρια εταιρία, αλλά και στην πολιτική ηγεσία του ΥΕΝ", τόνισε.

    Ο κ. Παπαθανασίου υπογράμμισε ότι το έργο της δικαιοσύνης πρέπει να προχωρήσει ανεξάρτητα και ξεχωριστά από την ανακριτική διαδικασία του ΥΕΝ, διότι δεν μπορεί το υπουργείο να είναι ταυτόχρονα ελέγχον και ελεγχόμενο.

    Τόνισε δε την ανάγκη σύστασης μίας ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων Ελλήνων και ξένων αναγνωρισμένου επιστημονικού κύρους και γνώσεων, η οποία θα αναλάβει την έρευνα των τεχνικών θεμάτων του ναυαγίου.

    Ο κ. Παπαθανασίου είπε ότι επιπλέον χρειάζονται συγκεκριμένες και υπεύθυνες αποφάσεις, όπως η άμεση προώθηση απελευθέρωσης της αγοράς, ώστε να ανανεωθεί ο στόλος με νέα σύγχρονα και ασφαλή πλοία, η λήψη μέτρων για την εκπαίδευση των πληρωμάτων, ειδικά για την αντιμετώπιση εκτάκτων γεγονότων, ο αυστηρότερος έλεγχος των λιμενικών αρχών και η τιμωρία εκείνων που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.

    Τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα πρέπει να θέσει μονομερώς αυστηρότερες προδιαγραφές ασφαλείας για την ασφάλεια των επιβατικών πλοίων, από αυτές που ισχύουν στην Ε.Ε. και να λάβει μέτρα ώστε όλα τα Σούπερ Πούμα να είναι τις αμέσως επόμενες μέρες σε πλήρη ετοιμότητα.

    "Η κυβέρνηση αντί να συσκέπτεται και να αναβάλει συνεχώς τις αλλαγές σε ένα σύστημα ακτοπλοϊας που έχει αποδειχθεί και ακριβό και επικίνδυνο για τους πολίτες, πρέπει να πάρει αποφάσεις. Αντί να συναλλάσσεται με τις επιχειρήσεις και τα συνδικάτα, ας βάλει επιτέλους σε πρώτη προτεραιότητα τα συμφέροντα και την ασφάλεια του πολίτη", κατέληξε.

    [10] ΟΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

    Λονδίνο, 29 Σεπτεμβρίου 2000 (20:47 UTC+2)

    Στην Βρετανία ιατρικές έρευνες αποκάλυψαν τα βλαβερά αποτελέσματα του παθητικού καπνίσματος σε γυναίκες που επιθυμούν να συλλάβουν. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ βρήκαν ότι γυναίκες που υφίστανται το λεγόμενο παθητικό κάπνισμα έχουν κατά 14 % λιγότερες πιθανότητες να συλλάβουν σε σχέση με άλλες που δεν υφίστανται την επίδραση του παθητικού καπνίσματος. Αν ο σύντροφος μιας γυναίκας καπνίζει περισσότερα από είκοσι τσιγάρα την ημέρα οι πιθανότητες να καθυστερήσει η σύλληψη αυξάνονται κατά 34 %.

    [11] ΕΝΟΧΟΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΙΝΔΙΑΣ

    Νέο Δελχί, 29 Σεπτεμβρίου 2000 (20:37 UTC+2)

    Δικαστήριο στο Δελχί έκρινε ένοχο τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας Ναρασίμα Ράο ο οποίος κατηγορήθηκε για διαφθορά στο διάστημα που ήταν πρωθυπουργός. Είναι η πρώτη φορά που Ινδός πολιτικός καταδικάζεται για διαφθορά, και η εξέλιξη αυτή αποτελεί ακόμα ένα πλήγμα γιά το κόμμα του Κογκρέσσου, το οποίο ήδη έχει χάσει πολλή από την δημοτικότητά του μετά την απομάκρυνση της κυβέρνησης του κ. Ράο από την εξουσία πριν από τέσσερα χρόνια.

    [12] ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 29 Σεπτεμβρίου 2000 (20:36 UTC+2)

    Δοκιμασία του εμπάργκο που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ απέναντι στο Ιράκ θεωρείται η πτήση από την Υεμένη που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Το αεροπλάνο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου, η δεν πτήση αυτή είναι η δεύτερη πτήση από αραβική χώρα προς το Ιράκ τα τελευταία δέκα χρόνια.

    Στο μεταξύ μία πτήση που επρόκειτο να αναχωρήσει από τη Γαλλία επίσης με προορισμό το Ιράκ αναβλήθηκε, διότι οι αρχές περιμένουν από την Ελλάδα και την Τουρκία να παραχωρήσουν την σχετική άδεια.

    [13] ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ

    Ιερουσαλήμ, 29 Σεπτεμβρίου 2000 (20:35 UTC+2)

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε συμπλοκές με άνδρες της ισραηλινής αστυνομίας κατά την διάρκεια επεισοδίων που ξέσπασαν για δεύτερη κατά σειρά μέρα στην Ιερουσαλήμ.

    Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν η Ισραηλινή αστυνομία πυροβόλησε με πλαστικές σφαίρες Παλαιστινίους, που είχαν αρχίσει αν πετούν πέτρες σε εβραίους που προσεύχονταν στο ιερό τέμενος Αλ Ακσά.

    [14] ΤΟ ΕΚΟΦΙΝ ΕΚΤΙΜΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΟΧΙ ΤΩΝ ΔΑΝΩΝ

    Βρυξέλλες, 29 Σεπτεμβρίου 2000 (20:32 UTC+2)

    Χλιαρή η αντίδραση των εταίρων στην Ευρώπη μετά την απόρριψη του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος από την Δανία. Το θέμα συζητήθηκε κατά την συνάντηση των υπουργών οικονομικών των χωρών μελών στις Βρυξέλλες.

    Ο επίτροπος επί των οικονομικών της Ενωσης, Πέδρο Σόλμπες, καθώς και οι άλλοι αξιωματούχοι, υποστήριξαν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Δανία δεν πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά το σύστημα της ενοποίησης του νομίσματος. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ευρώπης, Βιμ Ντουισενμπεργκ δήλωσε ότι μόνον η Δανία θα επηρεσθεί αρνητικά, και θα στερήσει από τον εαυτό της μιά ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη.

    Η υπουργός οικονομικών της Δανίας χαρακτήρισε την σημερινή μέρα ως την χειρότερη ολόκληρης της πολιτικής σταδιοδρομίας. Η κεντρική τράπεζα της Δανίας αύξησε ήδη το βασικό της επιτόκιο κατά 0,5%, μία κίνηση που σύμφωνα με τους ανταποκριτές, καταδεικνύει ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας είναι αποφασισμένη να υπερασπισθεί την συναλλαγματική ισοτιμία του νομίσματος της χώρας, της κορώνας.

    [15] ΑΛΛΑ ΔΥΟ ΠΤΩΜΑΤΑ ΑΝΑΣΥΡΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ "ΣΑΜΙΝΑ ΕΞΠΡΕΣ"

    Πάρος, 29 Σεπτεμβρίου 2000 (20:30 UTC+2)

    Αλλα δύο πτώματα βρέθηκαν σήμερα το απόγευμα εντός του πλοίου "Σάμινα εξπρές", το οποίο βυθίστηκε εξώ από την Πάρο, κατά την επιχείρηση κατάδυσης δυτών για την ανεύρεση εγκλωβισμένων, ανεβάζοντας τον αριθμό των πτωμάτων από εφτά σε εννέα.

    Πρόκειται για πέντε άνδρες και τέσσερις γυναίκες, ενώ από τις σορούς αυτές, έχουν αναγνωριστεί πέντε - τρεις από την Ικαρία, μία από τη Σάμο και μία από την Αθήνα - και οι υπόλοιπες τέσσερις δεν έχουν αναζητηθεί από συγγενείς τους. Τα πτώματα έχει προγραμματιστεί να μεταφερθούν στον προορισμό τους με ειδικά δρομολόγια που θα εκτελέσουν ελικόπτερα "Σινούκ".

    Μέλος του Ελληνικου Κέντρου Καταδύσεων, ο Λάζαρος Χριστοδούλου, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα της ναυτιλιακήςκαταδύθηκαν στο Σάμινα, ο Λάζαρος Χριστοδούλου, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα της ναυτιλιακής εταιρίας και καταδύθηκε στο βυθισμένο σκάφος για να διαπιστώσει την κατάστασή του, ανέφερε ότι επιθεωρήθηκε εξωτερικά και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, διαπιστώνεται ότι οι εγκλωβισμένοι είχαν επιχειρήσει να εξέλθουν από το σκάφος, χωρίς ωστόσο να προλάβουν και ότι αύριο θα επιχειρηθεί το άνοιγμα της πόρτας του γκαράζ, καθώς και η στεγανοποίηση του πλοίου.

    Σχετικά με πιθανή οικολογική καταστροφή, είπε ότι ειδικό σκάφος βρίσκεται στην περιοχή για να αντλήσει το πετρέλαιο που χύθηκε στη θάλασσα μετά τη βύθιση, αλλά μέχρι στιγμής δε διαπιστώνεται σημαντική ρύπανση, παρά μόνο από το πετρέλαιο που προέρχεται από αυτοκίνητα που μετέφερε το πλοίο.

    [16] ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΤΟΥ ΣΑΜΙΝΑ

    Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2000 (20:24 UTC+2)

    Σοβαρές παραλήψεις διαπιστώθηκαν στον κατάλογο των επιβατών και πληρώματος που απέστειλε η Minoan Flying Dolphins στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

    Η πλοιοκτήτρια εταιρεία του "Εξπρές Σάμινα" απέστειλε ελλιπείς καταλόγους επιβατών και πληρώματος στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι υπάρχουν σοβαρές παραλείψεις - παραβάσεις στον κατάλογο επιβατών και πληρώματος για το δρομολόγιο του "Εξπρές Σάμινα", στις 26.09.00 και ώρα 17.00.

    Ο Χρ. Παπουτσής ενημέρωσε τον αρμόδιο εισαγγελέας Πρωτοδικών Σύρου, κ. Δανδινόπουλο, ο οποίος και έδωσε εντολή στη Λιμενική Αρχή Πειραιά για προανάκριση και αποστολή του προανακριτικού υλικού στην Εισαγγελία Σύρου. Στους υπαίτιους αναμένεται να επιβληθούν διοικητικές και ποινικές κυρώσεις. Η εταιρεία Minoan Flying Dolphins ανακοίνωσε πως θα δώσει σε κάθε επιβάτη του Εξπρές Σάμινα το ποσό των 50.000 δρχ. για να καλύψουν τις πρώτες τους ανάγκες. Εξάλλου η εταιρεία αναλαμβάνει να καλύψει τα έξοδα διαμονής, ρουχισμού και διατροφής των διασωθέντων επιβατών και των συγγενών τους, που βρίσκονται στην Πάρο μετά το ναυτικό ατύχημα.

    Όσον αφορά τους αλλοδαπούς επιβάτες, η εταιρεία αναλαμβάνει να αποκαταστήσει τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και εισιτήρια. Εξάλλου θα καταβάλλει σε κάθε έναν το ποσό των 100.000 δρχ. για τις πρώτες ανάγκες και θα φροντίσει για την διατροφή και διαμονή τους στην Αθήνα για τρεις ημέρες.

    Τέλος, η εταιρεία θα αναλάβει τα έξοδα, για την μεταφορά των σορών και των συγγενών τους από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας στους προορισμούς τους και για τις κηδείες των άτυχων επιβατών.

    [17] Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ ΣΤΗΝ HELEXPO

    Θεσσαλονίκη, 29 Σεπτεμβρίου 2000 (20:14 UTC+2)

    Την Helexpo θα επισκεφθεί αύριο ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Ανωμερίτης και θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της εταιρίας Βασίλειο Κουρτέση.

    Μετά τη συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει, θα επισκεφθεί τα περίπτερα της 2ης ZOOTECHNIA.

    [18] ΟΜΙΛΙΑ Γ.ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΣΤΟ 5ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΡΑΚΩΝ

    Ξάνθη, 29 Σεπτεμβρίου 2000 (20:13 UTC+2)

    Η Θράκη είναι έτοιμη για το μεγάλο ποιοτικό άλμα. 164 έργα προϋπολογισμού 107 δισ. δραχμών έχουν ήδη προενταχθεί στο Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγραμματισμού της περιόδου 2000-2006.

    Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, στην ομιλία του, στο 5ο Συνέδριο Παγκοσμίων Θρακών, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν σήμερα στην Ξάνθη, και το γενικότερο αναπτυξιακό στόχο της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης για την ίδια περίοδο, ο υπουργός επεσήμανε ότι τίθεται η θετική πληθυσμιακή εξέλιξη με έμφαση την ομαλή κοινωνική ένταξη των 25.000 νεοπροσφύγων που διαμένουν και δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια σε συνδυασμό με τη συγκράτηση του υφιστάμενου πληθυσμού. Ιδιαίτερη έμφαση, όπως είπε, αποδίδεται στο μετασχηματισμό του πρωτογενή με ταυτόχρονη ενίσχυση του τριτογενή τομέα. Επίσης, τόνισε, πως επιδιώκεται η δημιουργία θέσεων απασχόλησης στο δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα.

    Τέλος, ο κ. Πασχαλίδης αναφέρθηκε στο συναικτικό σχέδιο ανάπτυξης της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης τονίζοντας πως στην περίοδο '94-'99 αξιοποιήθηκαν πόροι 1,5 τρις ενώ στη νέα περίοδο 2000-2006 τίθενται στόχοι να φθάσει η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στο 74% του μέσου ευρωπαϊκού επιπέδου ανάπτυξης. Ξεκινάμε, όπως είπε, με 340 δις στο ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ξάνθη, απόψε ο κ. Πασχαλίδης συναντάται με τον Μουφτή Ξάνθης Μεχμέτ Εμί Σινίκογλου ενώ αύριο το πρωί θα συζητήσει με εκπροσώπους των συλλόγων των δασκάλων μειονοτικών σχολείων Ροδόπης και Ξάνθης.

    [19] Γ. ΚΥΡΑΣΤΑΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΒΑΨΟΥΜΕ ΜΑΥΡΑ ΓΙΑΤΙ ΠΕΣΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ KAUSERSLAUTERN

    Θεσσαλονίκη, 29 Σεπτεμβρίου 2000 (20:12 UTC+2)

    "Σαφώς πέσαμε σε μία από τις καλύτερες ομάδες της τελευταίας 5ετίας στη Γερμανία", δήλωσε ο προπονητής του Ηρακλή Γιάννης Κυράστας για την Kaiserslautern την αντίπαλο του "γηραιού" στο δεύτερο γύρο του κυπέλου UEFA.

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ο Ηρακλής στα δύο παιχνίδια θα έχει το πλεονέκτημα της ψυχολογίας, αφού δεν είναι το φαβορί αλλά το αουτσάιντερ.

    "Θα τα βάφαμε μαύρα όχι γιατί πέσαμε με την Kaiserslautern, αλλά αν αποκλειόμασταν από τη Guegnon." κατέληξε ο Γιάννης Κυράστας.

    Εξάλλου ο Γερμανός ποδοσφαιριστής της ομάδας Robert Miestroj τόνισε ότι θα είναι καλό γι' αυτόν και για τον άλλο γερμανό ποδοσφαιριστή Andreas Reinke να παίξουν εναντίον της γερμανικής ομάδας, γιατί θα μπορέσουν να δείξουν τις δυνατότητες τους, αλλά και όλης της ομάδας στο εξωτερικό.

    Οσον αφορά την Kaiserslautern, υπογράμμισε ότι έχει καλή επιθετική τακτική, αλλά δεν είναι τόσο καλοί στην άμυνα. "Αυτό τον καιρό έχουν αρκετά προβλήματα. Θα είναι για μας ένα πολύ καλό τεστ", ανέφερε.

    "Είναι βέβαια λίγο δύσκολο που ο πρώτος μας αγώνας είναι εκτός. Στην έδρα της Kaiserslautern δεν υπάρχει διάδρομος γύρω από τον αγωνιστικό χώρο, γι' αυτό οι οπαδοί επηρεάζουν μερικές φορές τον διαιτητή", κατέληξε.

    Καλή χαρακτήρισε την κλήρωση με την γερμανική ομάδα ο Λιβεριανός άσος του Ηρακλή James Debbah.

    Συγχαρητήρια φαξ για την πρόκριση της ομάδας στον Β' γύρο του κυπέλλου UEFA έστειλαν στην ΠΑΕ Ηρακλής, η ΚΑΕ Ηρακλής καθώς και η ΠΑΕ Αρης.

    [20] ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ "ΣΑΜΙΝΑ"

    Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2000 (20:10 UTC+2)

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για τις ευθύνες της κυβέρνησης στην τραγωδία του "Εξπρές Σάμινα" θα καταθέσει τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισημαίνει στο κείμενο της επίκαιρης ερώτησης ότι "οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εκτυλίχθηκε η πολύνεκρη ναυτική τραγωδία του "Εξπρές Σάμινα", αλλά και όσα επακολούθησαν κατά την επιχείρηση διάσωσης των ναυαγών φέρνουν στο φως στοιχεία που θεμελιώνουν βάσιμες ενδείξεις ως προς την ύπαρξη μεγάλων ευθυνών της πλοιοκτήτριας εταιρίας, στην οποία, σημειωτέον, με εύνοια της κυβέρνησης έχει επιφυλαχθεί σχεδόν μονοπωλιακό καθεστώς στο πλαίσιο της ακτοπλοϊας μας. Αφετέρου όμως προκαλούν τεράστια ερωτηματικά ως προς την ετοιμότητα και τον τρόπο αντίδρασης της κρατικής μηχανής".

    Τονίζει ότι πέραν τούτου πανελλήνια οργή έχει προκαλέσει η ωμή τοποθέτηση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας αμέσως μετά το τραγικό ναυάγιο, ότι "αυτό το ναυάγιο ας γίνει η αφετηρία για μία μεγάλη αλλαγή, για μία ριζική τομή στην ακτοπλοϊα μας, με αυστηρές προδιαγραφές που θα διασφαλίζουν τη ζωή των επιβατών, που θα εγγυώνται την ασφάλεια της ναυσιπλοϊας και την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος".

    Προσθέτει ακόμη ότι εκθέτουν την κυβέρνηση ανεπανόρθωτα, οι διασταυρωμένες, πλέον πληροφορίες, κατά τις οποίες, ενώ το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έθεσε ήδη από τα μεσάνυχτα της μοιραίας Τρίτης 26 Σεπτεμβρίου, στη διάθεση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ειδικό ελικόπτερο τύπου Super Puma με το καταλλήλως εκπαιδευμένο πλήρωμα γι τη διάσωση των ναυαγών, οι αρμόδιοι του υπουργείου αγνόησαν την πολύτιμη αυτή προσφορά.

    Ο κ. Καραμανλής ρωτά τον πρωθυπουργό πως αξιολογεί την ως άνω δήλωση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και ζητά την απάντησή του στα όσα αυτή υπονοεί, από τα οποία σαφώς προκύπτει ότι, ως τώρα η ακτοπλοϊα λειτουργεί χωρίς αυστηρές προδιαγραφές που να διασφαλίζουν τη ζωή των επιβατών και να εγγυώνται στην ασφάλεια της ναυσιπλοϊας.

    Επίσης ρωτά τον πρωθυπουργό πως αντιμετωπίζει την αδυναμία συντονισμού δύο τόσο καίριων υπουργείων, των υπουργείων Εμπορικής Ναυτιλίας και Εθνικής Αμυνας σε μία τόσο κρίσιμη επιχείρηση, αν μάλιστα υπολογίσει κανείς το γεγονός ότι η αδυναμία αυτή είναι υπαίτια για την οδυνηρή αύξηση του αριθμού των θυμάτων της ναυτικής τραγωδίας.

    [21] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΜΕΪΝΤΑΝΙ ΣΤΟΝ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ

    Τίρανα, 29 Σεπτεμβρίου 2000 (20:08 UTC+2)

    Συλλυπητήριο τηλεγράφημα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, για το ναυάγιο του πλοίου "Σάμινα Εξπρές" έξω από την Πάρο, απέστειλε ο Αλβανός ομόλογός του, Ρετζέπ Μεϊντάνι.

    "Με βαθιά λύπη έμαθα για τη βαριά ανθρώπινη τραγωδία στο νησί της Πάρου, όπου έχασαν τη ζωή τους δεκάδες επιβάτες, εξαιτίας της βύθισης του πλοίου 'Σάμινα Εξπρες' στα νερά του Αιγαίου. Η λυπητερή αυτή είδηση συγκίνησε πολύ τον αλβανικό λαό και επιτρέψτε μου στο όνομά του και εμού προσωπικά να διαβιβάσω σε εσάς και στις οικογένειες των θυμάτων τα πιο βαθιά μου συλλυπητήρια".

    [22] ΤΟ ECOFIN "ΑΔΥΝΑΤΕΙ" ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

    Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2000 (20:07 UTC+2)

    Δεν ανταποκρίθηκαν τελικά στις προσδοκίες των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι υπουργοί Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας της ΕΕ (Ecofin), αφού δεν κατάφεραν να λάβουν συγκεκριμένη απόφαση για το ενδεχόμενο της διάθεσης μέρους των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου της Ενωσης στις διεθνείς αγορές, προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι τιμές του πετρελαίου.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι -ο οποίος τάσσεται υπέρ μιας συντονισμένης αποδέσμεσης των ευρωπαϊκών στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου- δήλωσε ότι αυτό που έγινε στις ΗΠΑ θα μπορούσε να έχει γίνει και στην Ευρώπη.

    Ωστόσο ορισμένες χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Βρετανία και η Γερμανία, είναι επιφυλακτικές όσον αφορά την αποδέσμευση των αποθεμάτων πετρελαίου, τονίζοντας ότι ένα τέτοιο βήμα θα έπρεπε να γίνει μόνον σε περίοδο κρίσης στην προμήθεια πετρελαίου.

    [23] ΠΙΘΑΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΕΠΑΦΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Παρίσι, 29 Σεπτεμβρίου 2000 (20:01 UTC+2)

    Οι εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία μετά τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου αναμένεται να απασχολήσουν την Ομάδα Επαφής (Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία) σε έκτακτη συνεδρίαση της ανέφεραν Γάλλοι διπλωμάτες.

    Η παρουσία της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Μάντλιν Ολμπράιτ στο Παρίσι τη Δευτέρα αποτελεί ευκαιρία για να συνεδριάσει η Ομάδα Επαφής ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ιμπέρ Βεντρίν είπε ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της Ομάδας Επαφής αλλά δεν όρισε ημερομηνία.

    Σημειώνεται ότι ο υποψήφιος της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα ισχυρίζεται ότι πήρε την απόλυτη πλειοψηφία στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής αλλά η κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι κανείς από τους υποψήφιους δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία.

    Η Επιτροπή ανέφερε ότι θα υπάρξει και δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών στις 8 Οκτωβρίου και ο Κοστούνιτσα είπε ότι δεν θα συμμετάσχει ενώ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει το αίτημα της αντιπολίτευσης για δεύτερη καταμέτρηση των ψήφων.

    Ο.Κ.

    [24] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ

    Αγκυρα, 29 Σεπτεμβρίου 2000 (20:01 UTC+2)

    Ο Τούρκος πρόεδρος, Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε τέσσερις χώρες της Κεντρικής Ασίας στα μέσα Οκτωβρίου για την προώθηση των διμερών σχέσεων, με τις οποίες θα συζητήσεις τις προσπάθειες της Τουρκίας στην αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών στην περιοχή.

    "Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι ένα σημαντικό ζήτημα για όλες τις χώρες της Κεντρικής Ασίας. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση" δήλωσε ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Τακάν Ιλντέμ, προσθέτοντας ότι έχουν ξεκινήσει συζητήσεις επί τεχνικών θεμάτων για την προσφορά βοήθειας στις χώρες αυτές.

    Ο σύμβουλος του Σεζέρ δε διευκρίνισε το είδος της βοήθειας που θα προσφέρει η Τουρκία στις χώρες της περιοχής, ωστόσο η Κεντρική Ασία ανησυχεί για τις κινήσεις των εξτρεμιστών ισλαμιστών, όπως οι Ταλεμπάν που διεξάγουν συγκρούσεις στα σύνορα του Αφγανιστάν, προκαλώντας φόβους για εξάπλωσή τους.

    Οι περιφερειακοί ηγέτες κατηγορούν το Αφγανιστάν για την άνοδο του Ισλαμικού εξτρεμισμού και τη διακίνηση ναρκωτικών και όπλων στα εδάφη τους.

    Ξεκινώντας από τις 16 Οκτωβρίου, ο Σεζέρ θα πραγματποιήσει μονοήμερες επισκέψεις στο Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Κιργιστάν, ενώ στις 19 του ίδιου μήνα θα φτάσει στο Καζακστάν και την επόμενη θα επιστρέψει στην Τουρκία. Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στο Ουζμπεκιστάν, από τη Δευτέρα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 29 September 2000 - 21:04:10 UTC