Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-10-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΦΟΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ Ν.Δ.
  • [02] ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΟΡΕΣ ΠΛΟΙΩΝ ΖΗΤΗΣΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
  • [03] Η ΦΑΝΕΛΑ ΤΟΥ Κ.ΚΕΝΤΕΡΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
  • [04] Μ. ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ: Η Ε.Ε. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΤΟ ΕΜΠΡΑΚΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ
  • [05] Ο ΙΖΕΤΜΠΕΚΟΒΙΤΣ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΗ ΝΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [06] Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: ΕΛΛΙΠΗ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΤΟΥ "ΣΑΜΙΝΑ"
  • [07] ΑΝΤΕΘΝΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ
  • [08] ΣΟΥΛΕΪΜΑΝ ΝΤΕΜΙΡΕΛ: Ο "ΜΑΡΤΥΡΙΑΡΗΣ" ΘΕΙΟΣ...
  • [09] ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΥΡΙΟ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΑΧΑΡΝΑΪΚΟ
  • [10] ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΔΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [11] ΤΕΘΗΚΕ ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
  • [12] ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ Ο ΠΑΟΚ
  • [13] ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ: ΜΗ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ Η ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΠΟΥΤΙΝ
  • [14] ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΕ ΠΑΟΚ
  • [15] ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΤΟΥ Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΜΕ ΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ
  • [16] ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ
  • [17] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ Ν. ΣΚΙΑΔΑ ΣΤΑ ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ
  • [18] ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΟΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
  • [19] ΜΠΙΛΝΤ: ΑΜΕΣΗ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ
  • [20] ΚΥΠΕΛΛΟ: ΕΝΑ ΠΕΝΑΛΤΙ ΛΥΤΡΩΣΕ ΤΟΝ ΑΡΗ
  • [21] ΝΕΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [22] ΧΟΜΠΑΧ: ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΟ ΣΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [23] ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΑΛΗΣ

  • [01] ΣΦΟΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2000 (11:44 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο βήμα της Βουλής

    Σφοδρή επίθεση εναντίον της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

    Οι προανακριτικές επιτροπές της Βουλής για το πολύνεκρο ναυάγιο και τη διαπλοκή, που προτείνει η Ν.Δ. εξυπηρετούν τον επηρεασμό της δικαστικής εξουσίας και το παιγνίδι εντυπώσεων σκοπιμότητας. Επισήμανε τον σοβαρό κίνδυνο δημιουργίας κλίματος φθοράς και απαξίωσης του πολιτικού κόσμου, από το οποίο δεν εξαιρείται κανείς (ούτε η κυβέρνηση ούτε η αντιπολίτευση), και σ΄αυτή την περίπτωση χαμένη είναι η δημοκρατία και κερδισμένη η φασιστική νοοτροπία.

    Σε ότι αφορά στο ζήτημα της διαπλοκής ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση, και κυρίως τη Ν.Δ., ότι το βλέπει ως αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης και ξεκαθάρισε πως το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να ενισχύει τη δημοκρατία και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να γίνει υπηρέτης κανενός.

    [02] ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΟΡΕΣ ΠΛΟΙΩΝ ΖΗΤΗΣΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2000 (10:18 UTC+2)

    Φωτογραφία: Χρήστος Παπουτσής

    Στοιχεία για τις εξαγορές πλοίων που πραγματοποιούσαν οι Μινωικές γραμμές είχε ζητήσει από το Φεβρουάριο από την εταιρία η επιτροπή ανταγωνισμού του υπουργείου Ανάπτυξης.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής διερευνούσε το αν παραβιάζεται ο νόμος περί ανταγωνισμού και αν έχουν δημιουργηθεί μονοπωλιακές καταστάσεις στην ακτοπλοϊα.

    Οι Μινωικές γραμμές παρέπεμψαν στην επιτροπή στη Minoan Flying Dolphins η οποία αρνήθηκε ότι οι πράξεις ή συμφωνίες της εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου 803 περί ανταγωνισμού.

    Η επιτροπή έχει τους φακέλους με τις εξαγορές που πραγματοποίησαν οι δύο εταιρίες από τον Ιούλιο και σε συνεργασία με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας θα προχωρήσει στην εκτίμηση των δύο εταιριών και επιφυλάσσεται για την έκδοση απόφασης.

    Η επιτροπή έχει ζητήσει από το υπουργείο Εμπορικής ναυτιλίας πληροφορίες και για την κατάσταση του ανταγωνισμού Αργοσαρωνικού και Κρήτης.

    [03] Η ΦΑΝΕΛΑ ΤΟΥ Κ.ΚΕΝΤΕΡΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

    Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2000 (14:36 UTC+2)

    Εκτός από μεγάλος αθλητής, ο Κώστας Κεντέρης είναι και μεγάλος άνθρωπος. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης αποφάσισε να βγάλει σε δημοπρασία τη φανέλα με την οποία αγωνίστηκε στον τελικό των 200μ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ και τα χρήματα να δοθούν σε ίδρυμα για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

    Το ίδρυμα βρίσκεται υπό την εποπτεία της Ολυμπιακής Επιτροπής και η δημοπρασία θα γίνει μέσω Internet. "Μετά τον αγώνα σκέφτηκα να κάνω κάτι για τα παιδιά που έχουν προβλήματα. Το ίδρυμα ήρθε σε επαφή μαζί μου και αποφάσισα να δωρίσω τη φανέλα με την οποία κατέκτησα το χρυσό μετάλλιο στο Σίδνεϊ", δήλωσε ο Κώστας Κεντέρης.

    [04] Μ. ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ: Η Ε.Ε. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΤΟ ΕΜΠΡΑΚΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ

    Στρασβούργο, 4 Οκτωβρίου 2000 (20:53 UTC+2)

    Την ένταξη στα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών και των ελληνικών λιμανιών που δεν είναι δυνατόν λόγω των φυσικών τους ιδιαιτεροτήτων να καλύψουν τις κοινοτικές προϋποθέσεις, ώστε να γίνουν και αυτά επιλέξιμα χρηματοδότησης για την ανάπτυξη των υποδομών τους, ζήτησε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μανώλης Μαστοράκης.

    Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ παρενέβη στη συζήτηση της έκθεσης του Γερμανού Ευρωβουλευτή κ. Πίτσικ που αφορά την πρόταση της Επιτροπής για την έκδοση μιας απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τους θαλάσσιους λιμένες, τους λιμένες εσωτερικής ναυσιπλοΐας και τους τερματικούς σταθμούς συνδυασμένων μεταφορών.

    Ο κ. Μαστοράκης χαρακτήρισε ως άδικο το να μην περιληφθούν μικρά και μεσαίας λιμάνια στα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών, ενώ υπογράμμισε ότι τόσο οι πολιτικές Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και η Συνθήκη του Αμστερνταμ μας υπαγορεύουν την ειδική αντιμετώπιση των νησιωτικών περιοχών της Ενωσης.

    Τέλος, υπογράμμισε ότι το πρόσφατο τραγικό ναυάγιο της Πάρου, αποδεικνύει, μεταξύ των άλλων, ότι τα ελληνικά νησιά χρειάζονται το έμπρακτο και διαρκές ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [05] Ο ΙΖΕΤΜΠΕΚΟΒΙΤΣ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΗ ΝΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Ζάγκρεμπ, 4 Οκτωβρίου 2000 (20:41 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Βοσνίας Αλία Ιζετμπέκοβιτς χαιρέτησε την πιθανότητα απομάκρυνσης του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από την εξουσία ακόμη και αν όλα δείχνουν ότι θα αντικατασταθεί από ένα άλλο εθνικιστή.

    Σε ένα δικτατορικό καθεστώς, όπως αυτό της Σερβίας οποιαδήποτε αλλαγή ακόμη και όταν κερδίζει ένας εθνικιστής είναι μια χρήσιμη αλλαγή είπε ο κ. Ιζετμπέκοβιτς μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κροατίας Στίπε Μέσιτς.

    Η Κροατία και η Βοσνία χαιρέτησαν τη νίκη του υποψήφιου της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα στο πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου στη Γιουγκοσλαβία.

    Ο.Κ.

    [06] Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: ΕΛΛΙΠΗ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΤΟΥ "ΣΑΜΙΝΑ"

    Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2000 (20:38 UTC+2)

    Τα στοιχεία των επιβατών του "Εξπρές Σάμινα" προερχόμενα, όπως λέει., από το ηλεκτρονικό σύστημα της πλοιοκτήτριας εταιρίας παρουσίασε ο αρμόδιος του κλάδου Ναυτιλίας της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

    Σε γραπτή του δήλωση τονίζει ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι περασμένο μόνο το μικρό όνομα, η εθνικότητα των αλλοδαπών δεν έχει .

    Τέλος, καλεί τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας να εφαρμόσει την κοινοτική οδηγία για την πληρότητα των στοιχείων των επιβατών.

    [07] ΑΝΤΕΘΝΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Οκτωβρίου 2000 (20:36 UTC+2)

    Προκλητικότατο φυλλάδιο με αντεθνικό περιεχόμενο για την ομάδα του ΠΑΟΚ κυκλοφόρησαν άγνωστοι στις Σέρρες εμφανιζόμενοι ως οπαδοί του Αρη.

    Η κυκλοφορία ποδοσφαιρικής ανακοίνωσης στην πόλη των Σερρών από άγνωστο για το ντέρμπι του Αρη με τον ΠΑΟΚ με την τουρκική σημαία να δεσπόζει κάτω από την ομάδα του Δικέφαλου του Βορρά προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

    Κάποιοι Σερραίοι βρήκαν όπως φαίνεται τον πιο προκλητικό τρόπο για να προβάλουν την εκδρομή οπαδών του Αρη στη Θεσσαλονίκη ενόψει του αγώνα της ομάδας του με τον ΠΑΟΚ.

    Το συγκεκριμένο φυλλάδιο κυκλοφόρησε στις Σέρρες το βράδυ και όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε την οργή των οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟΚ.

    Οπαδοί του Αρη τόνισαν ότι δεν έχουν καμία σχέση με το συγκεκριμένο έντυπο, ότι τα έντυπα του συνδέσμου των κιτρινόμαυρων δεν κυκλοφορούν στην πόλη και ότι ανακοινώσεις εκδίδονται είτε αφορούν εκδρομές, είτε συνελεύσεις μένουν στο χώρο του Συνδέσμου.

    Από την πλευρά τους οι οπαδοί του ΠΑΟΚ ισχυρίζονται ότι το έντυπο προέρχεται από το Σύνδεσμο του Αρη και τονίζουν ότι πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά όχι μόνο ο Σύνδεσμος του Αρη, αλλά και ο τυπογράφος που έβγαλε το φυλλάδιο.

    Η θύρα 4 της Θεσσαλονίκης, ο αρχαιότερος Σύνδεσμος του ΠΑΟΚ ενημερώθηκε από τη Θύρα 4 των Σερρών για το θέμα και όπως ήταν αναμενόμενο προκλήθηκαν αντιδράσεις.

    Από την πλευρά των Συνδεσμιτών του ΠΑΟΚ έγινε σαφής η πρόθεση να κατατεθούν μηνύσεις. Οπως τονίζουν το θέμα είναι καθαρά εθνικό και ότι είναι απαράδεκτο να διαχωρίζονται οι φίλαθλοι οι Ελληνες σε φιλάθλους Ελληνες και Τούρκους.

    Συνέχεια αναμένεται να δοθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων, ενώ ενόψει της επόμενης Κυριακής η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα τεταμένη. Τα μέλη του Συνδέσμου του ΠΑΟΚ στις Σέρρες θα επισκεφθούν τον εισαγγελέα την ερχόμενη Παρασκευή προκειμένου να καταθέσουν μηνύσεις κατά αγνώστων.

    [08] ΣΟΥΛΕΪΜΑΝ ΝΤΕΜΙΡΕΛ: Ο "ΜΑΡΤΥΡΙΑΡΗΣ" ΘΕΙΟΣ...

    Βόννη, 4 Οκτωβρίου 2000 (20:26 UTC+2)

    του ανταποκριτή μας Γ.Ευτυχίδη

    Στη δύνη ενός οικονομικού σκανδάλου βρίσκεται ο μέχρι πριν λίγους μήνες Πρόεδρος της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Όπως μεταδίδουν τα Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, ο γηραιός Τούρκος πολιτικός βοήθησε τον τραπεζίτη ανηψιό του, Γιαχία Μουράτ Ντεμιρέλ, να μεταφέρει κρυφά από την Τουρκία στις ΗΠΑ, μέσω του ψευδοκράτους της Κύπρου, ποσό που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 45 εκατομμύρια δολάρια.

    Ο 33χρονος Γιαχία Μουράτ Ντεμιρέλ κατηγορείται ότι καταλήστευσε την ιδιωτική τράπεζα EGEBANK, της οποίας ήταν ιδιοκτήτης, όταν "κάποιος" υψηλά ιστάμενος τον πληροφόρησε ότι το τουρκικό κράτος επρόκειτο να "παγώσει" κάθε εργασία της τράπεζας.

    Στην EGEBANK είχαν διαπιστωθεί διαχειριστικές ανωμαλίες, οπότε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να θέσει την τράπεζα αυτή υπό κρατική εποπτείτα, και μαζί της κι άλλες τέσσερις ιδιωτικές τράπεζες. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αποφάσισε να "παγώσει" κάθε δραστηριότητα της EGEBANK και να κινηθεί αιφνιδιαστικά για να ερευνήσει τα πεπραγμένα της.

    Η απόφαση ήταν μυστική και τη γνώριζαν ελάχιστοι, μεταξύ αυτών και ο Πρόεδρος Ντεμιρέλ.

    Από εδώ αρχίζουν τα "περίεργα". Λίγο πριν μεταβούν επιθεωρητές στην τράπεζα, έσπευσε στα κεντρικά της γραφεία ο Γιαχία Μουράτ Ντεμιρέλ και μαζί με υπαλλήλους του "σήκωσαν" ό,τι βρήκαν σε συνάλλαγμα. Η ληστεία της EGEBANK από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη της προκύπτει κι από ένα συγκλονιστικό στοιχείο, που έχει στην κατοχή του το Κρατικό Δικαστήριο Ασφάλειας, που χειρίζεται την υπόθεση: Στη βιασύνη τους οι δράστες ...ξέχασαν να κλείσουν τις βιντεοκάμερες παρακολούθησης και φυσικά όλες οι κινήσεις τους βιντεοσκοπήθηκαν και οι κασέτες παραδόθηκαν στο Δικαστήριο. Ποιος, λοιπόν, ειδοποίησε τον νεαρό τραπεζίτη λίγο πριν επέμβουν οι επιθεωρητές; Ο θείος του, εικάζουν τα Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, που αποκάλυψαν και κάτι ακόμα: Μια επιστολή του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ προς τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Γκαϊντάρ Αλίεφ, στον οποίο απευθύνει έκκληση να μην αρνηθεί την υποστήριξή του "προς τον αξιόλογο επιχειρηματία, Μουράτ Ντεμιρέλ".

    [09] ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΥΡΙΟ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΑΧΑΡΝΑΪΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 4 Οκτωβρίου 2000 (20:25 UTC+2)

    Κάθε άλλο παρά "πονοκεφαλιάζεται" ο προπονητής του Ηρακλή, Γιάννης Κυράστας. Το παιχνίδι με τον Αχαρναϊκό αύριο δεν τον προβληματίζει. Μάλιστα σκέφτεται να κάνει και πολλές αλλαγές, δίνοντας πολλές ευκαιρίες σε παίκτες που δεν έχουν πολλά παιχνίδια στα πόδια τους.

    Συγκεκριμένα θα απουσιάσουν ο Μιχάλης Κωνσταντίνου που έχει ενσωματωθεί στην εθνική Κύπρου, ο Αλτίν Χατζί, διεθνής με την εθνική Αλβανίας και οι δύο μικροί, Στάθης Ταυλαρίδης και Γιώργος Κυριαζής που παίζουν για την εθνική Ελπίδων. Αμφίβολος, επίσης, είναι ο Τζέιμς Ντεμπά.

    Ο Αντρέας Ράινκε δεν προπονήθηκε για προσωπικούς λόγους σήμερα μαζί με τους συμπαίκτες του. Ωστόσο μίλησε με σκληρά λόγια για τον Μπάσλερ, αποκαλώντας τον προβληματικό....

    [10] ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΔΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Βελιγράδι, 4 Οκτωβρίου 2000 (20:24 UTC+2)

    Περίπου 5.000 φοιτητές έκλεισαν οδική αρτηρία του Βελιγραδίου απαιτώντας από την σερβική αστυνομία να αποσυρθεί από το ανθρακωρυχείο Κολούμπαρα, όπου απεργούν για έκτη μέρα 7.500 εργάτες σε μια προσπάθεια να εξαναγκάσουν τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν σε παραίτηση.

    Οι φοιτητές είχαν σημαίες και πανό με το σήμα της οργάνωσης Αντίσταση και φώναζαν συνθήματα κατά του Μιλόσεβιτς, όπως "τελείωσες", αναφερόμενοι σε αυτόν.

    Παράλληλα 10.000 άτομα έφθασαν στο ορυχείο για να συμπαρασταθούν στους ανθρακωρύχους που συνεχίζουν την απεργία.

    Νωρίτερα 30.000 φοιτητές βάδισαν σε κεντρική οδό στο νέο Βελιγράδι διαμαρτυρόμενοι για το καθεστώς Μιλόσεβιτς.

    Υπενθυμίζεται ότι ο υποψήφιος της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα αρνείται να κατέβει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που είναι να διεξαχθεί τη Κυριακή και υποστηρίζει ότι νίκησε από το πρώτο γύρο.

    Ωστόσο η κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι κανείς δεν έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία και θα υπάρξει δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών.

    Η αντιπολίτευση καλεί το λαό συνεχώς σε κινητοποιήσεις και απεργίες ενώ ο Μιλόσεβιτς ετοιμάζεται για το δεύτερο γύρο.

    O.K.

    [11] ΤΕΘΗΚΕ ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Οκτωβρίου 2000 (20:20 UTC+2)

    Τέθηκε υπό έλεγχο μετά από τεράστιες προσπάθειες των πυροσβεστών, αλλά και πολλών μοναχών η φωτιά που ξέσπασε σε δύσβατη περιοχή του Αγίου Ορους κοντά στη Μονή Παντοκράτορος.

    Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 10 το βράδυ. Αμέσως κινητοποιήθηκαν 70 πυροσβέστες με 17 οχήματα, άνδρες της ΕΜΑΚ και ομάδες μοναχών με 5 υδροφόρα οχήματα.

    Οι προσπάθειες των επίγειων μέσων υποστηρίχθηκαν με ρίψεις νερού από δύο ελικόπτερα. Μέχρι στιγμής δεν αναφέρθηκαν υλικές ζημιές σε σκήτες ή κτίσματα Μονών.

    Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και το δύσβατο του εδάφους δυσχέραναν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

    Οπως τόνισε ο πυραγός Κωνσταντίνος Ανδρονίκου η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε περιοχή που υπήρχαν σπίτια και σκήτες και κοντά στις Μονές Παντοκράτορος και Ζωγράφου, δηλαδή σε κοντινή απόσταση από τις Καρυές βρίσκεται σε σχετική ύφεση.

    Από την πυρκαγιά καταστράφηκαν 50 στρέμματα δασικής έκτασης με καστανιές σε πολύ δύσβατη περιοχή, σε χαράδρα με αποτέλεσμα οι άνδρες της ΕΜΑΚ να κατεβαίνουν με σχοινιά για να τη θέσουν υπό έλεγχο.

    Η παρουσία και η βοήθεια των μοναχών κρίνεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία πολύ σημαντική για το έργο της.

    [12] ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ Ο ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 4 Οκτωβρίου 2000 (20:19 UTC+2)

    Επικίνδυνη έξοδο, αλλά με εξασφαλισμένη την πρόκρισή του στην επόμενη φάση του κυπέλλου, πραγματοποποιεί ο ΠΑΟΚ στην Πάτρα για το παιχνίδι Κυπέλλου με την Παναχαϊκή. Το κλίμα στην ομάδα μπορεί να είναι βαρύ μετά την σοπαλία με τον Πανιώνιο στην Τούμπα, όμως ο κ. Μπάγεβιτς ελπίζει ότι οι παίκτες του το έχουν ήδη ξεπεράσει.

    Το παιχνίδι της προτελευταίας αγωνιστικής με την Παναχαϊκή ξεκινά στις 20:45 και θα το διευθύνει ο κ. Γιανναδάκης (Λασιθίου) με βοηθούς τους κ.κ. Πάνου και Λάππα.

    Η αποστολή του ΠΑΟΚ αποτελείται από 15 ποδοσφαιριστές. Αυτοί είναι: Τοχούρογλου, Σαμοτούλσκι, Μπορμπόκη, Καμπς, Ουντέζε, Σπάσιτς, Κωνσταντινίδη, Χασιώτη, Κατσαμπή, Φρούσο, Καραδήμο, Καφφέ, Κουλακιώτη, Βοσκαρίδη και Σαλπιγγίδη. Αντίθετα θα απουσιάσουν οι έξι διεθνείς, δηλαδή οι Ναλιτζής, Γεωργιάδης, Βενετίδης, που έχουν υποχρεώσεις με την εθνική ανδρών, ο Αμπονσά με την εθνική Γκάνας, ο Τετράτζε με την εθνική Ρωσίας και οι Οκκάς και Εγκωμίτης με την εθνική Κύπρου. Δεν θα αγωνιστεί και ο Βίντακ Μπράτιτς που ζήτησε και πήρε άδεια για να ταξιδέψει για προσωπικούς λόγους στο Βελιγράδι.

    [13] ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ: ΜΗ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ Η ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΠΟΥΤΙΝ

    Μαδρίτη, 4 Οκτωβρίου 2000 (20:17 UTC+2)

    Ο υποψήφιος της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα αρνήθηκε την ρωσική πρόταση για μεσολάβηση ώστε να επιλυθεί η πολιτική κρίση στη Γιουγκοσλαβία και είπε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι ρεαλιστική.

    Ο κ. Κοστούνιτσα είπε στον ισπανικό κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό Cadena COPE ότι η πρόταση του κ. Πούτιν να έχει συνομιλίες μαζί του και με το Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Μόσχα δεν είναι πολύ συγκεκριμένη για να υλοποιηθεί.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα αρνείται να κατέβει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που είναι να διεξαχθεί τη Κυριακή και υποστηρίζει ότι νίκησε από το πρώτο γύρο.

    Ωστόσο η κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι κανείς δεν έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία και θα υπάρξει δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών.

    Η αντιπολίτευση καλεί το λαό σε κινητοποιήσεις και απεργίες ενώ ο Μιλόσεβιτς ετοιμάζεται για το δεύτερο γύρο.

    O.K.

    [14] ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΕ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 4 Οκτωβρίου 2000 (20:16 UTC+2)

    Με ανακοίνωσή της η ΠΑΕ ΠΑΟΚ παίρνει και επίσημα θέση για το θέμα της διαμάχης του προέδρου της, Γιώργου Μπατατούδη με τον πρώην πρόεδρο, Θωμά Βουλινού. Η ανακοίνωση αναφέρει: "Σχετικά με το Θόρυβο που δημιουργήθηκε για τη δικαστική διαμάχη μεταξύ του κ. Βουλινού και του προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, κ. Μπατατούδη διευκρινίζεται ότι οφείλεται σε διαφορές που περιλαμβάνονται σε ισολογισμούς της ΠΑΕ και ότι ήδη τα πολιτικά δικαστήρια έχουν κρίνει παρεμπιπτόντως ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς του κ. Βουλινού. Το θέμα τίθεται στην ποινική δικαιοσύνη η οποία βέβαια και θα αποκαταστήσει την τάξη".

    [15] ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΤΟΥ Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΜΕ ΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ

    Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2000 (20:15 UTC+2)

    Σειρά επαφών με υφυπουργούς Αμυνας που επισκέπτονται τη χώρα μας με την ευκαιρία της έκθεσης "Defendory-International 2000" είχε και σήμερα ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αποστολάκη. Ειδικότερα, ο κ. Αποστολάκης συναντήθηκε με τους υφυπουργούς Αμυνας της Ουγγαρίας Γιάννος Κάρας, της Ρουμανίας στρατηγό Ντετσέμπαλ Ιλίνα, της Τσεχίας Γίνφιχ Τόμας, της Μαλαισίας Ντατούκ Μοντχ Αμπντάλ, της Ιταλίας Ντομίνικο Μινίτι, του Ισραήλ Επχράιμ Σνέχ, καθώς και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Αμυνας της Ρωσικής Δούμας Αντρέι Νικολάεφ.

    Σε όλες τις συναντήσεις τέθηκε το θέμα των συνεργασιών με σημείο αναφοράς την αμυντική βιομηχανία, σε αμοιβαίως επωφελή βάση, μέσω συμπαραγωγών. Από τον κ. Αποστολάκη επισημάνθηκε ότι το φιλικό κλίμα και η προηγούμενη ύπαρξη πλαισίου πολιτικής συνεργασίας, στην βάση των διεθνώς αναγνωρισμένων και παραδεκτών αξιών, μπορεί να διευκολύνει αυτές τις επαφές. Ακόμη έγινε αναφορά στην τάση για διεύρυνση των ευρωατλαντικών δομών , την οποία η χώρα μας στηρίζει πλήρως για όσα κράτη το επιθυμούν και πληρούν τα, κατά περίπτωση, απαραίτητα κριτήρια.

    [16] ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ

    Θεσσαλονίκη, 4 Οκτωβρίου 2000 (20:09 UTC+2)

    Την Παρασκευή το μεσημέρι στις 12:00 θα διεξαχθούν στα γραφεία της ΟΧΕ οι κληρώσεις των πρώτων φάσεων των κυπέλλων χάντμπολ ανδρών και γυναικών. Για την διοργάνωση των γυναικών στην κληρωτίδα θα μπουν οι ομάδες της Β' Εθνικής και της Α2 κατηγορίας, ενώ για το κύπελλο ανδρών οι ομάδες της Β' Εθνικής και οι τοπικοί σύλλογοι. Οι αγώνες του κυπέλλου γυναικών θα ξεκινήσουν στις 21 Οκτωβρίου κι αυτοί των ανδρών στις 25 του ίδιου μήνα.

    Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι το Σαββατοκύριακο ξεκινάει το πρωτάθλημα χάντμπολ της Α1 ανδρών, αλλά και αυτό των Α1 γυναικών.

    [17] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ Ν. ΣΚΙΑΔΑ ΣΤΑ ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

    Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2000 (20:09 UTC+2)

    "Οι Ολυμπιακές νίκες ενόχλησαν για άλλη μια φορά τους γνωστούς - άγνωστους ανθελληνικούς κύκλους, οι οποίοι έσπευσαν ασθμαίνοντας να υποδηλώσουν την ύπαρξή τους και να επαναλάβουν το γνωστό ανθελληνικό τους παραλήρημα". Ο πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας, Νικόλαος Σκιαδάς έδωσε σήμερα σκληρή απάντηση σε αυτούς που ισχυρίζονται ότι τέσσερις αθλητές της Ελλάδας είναι Αλβανοί!

    Παράλληλα επισήμανε ότι αυτά τα δημοσιεύματα (όπως το τηλεγράφημα του Ρώϊτερ) δεν εκφράζουν τον πρόεδρο της αλβανικής ομοσπονδίας, με τον οποίο έχει άριστες σχέσεις. "Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πως ο πρόεδρος της ομοσπονδίας της Άρσης Βαρών της Αλβανίας είπε τέτοια πράγματα. Οι σχέσεις μας είναι άριστες. Όμως σε καμιά περίπτωση δεν θέλω να δώσω συνέχεια στο θέμα. Σίγουρα τέτοια θέματα δυναμιτίζουν τις σχέσεις. Για την ελληνική ομοσπονδία Άρσης Βαρών το θέμα έχει κλείσει", συμπλήρωσε ο κ. Σκιαδάς.

    [18] ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΟΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

    Βελιγράδι, 4 Οκτωβρίου 2000 (20:08 UTC+2)

    Τελεσίγραφο στον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να αναγνωρίσει την εκλογική νίκη του Βόισλαβ Κοστούνιτσα έως αύριο στις 3 το μεσημέρι (τοπική ώρα) απηύθυνε η σερβική αντιπολίτευση.

    Σε ανακοίνωση με τον τίτλο "Τελεσίγραφο" που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η Δημοκρατική Αντιπολίτευση της Σερβίας κάλεσε τους Σέρβους σε όλη τη χώρα να κατευθυνθούν στο Βελιγράδι και να συμμετάσχουν σε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

    "Απαντώντας στα αιτήματα των πολιτών της Σερβίας, η Δημοκρατική Αντιπολίτευση στέλνει τελεσίγραφο στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να αναγνωρίσει την βούληση του λαού έως την Πέμπτη στις 3 η ώρα", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Η αντιπολίτευση ζητά επίσης η Εκλογική Επιτροπή να ανακοινώσει τα "πραγματικά" αποτελέσματα των εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου εντός της ίδιας προθεσμίας.

    Κ.Γ.

    [19] ΜΠΙΛΝΤ: ΑΜΕΣΗ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

    Σόφια, 4 Οκτωβρίου 2000 (20:07 UTC+2)

    Σε περίπτωση δημοκρατικής αλλαγής στη διακυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας θα ακολουθήσει άμεση άρση των κυρώσεων που της έχει επιβάλει η διεθνής κοινότητα.

    Αυτό δήλωσε στη Σόφια ο Καρλ Μπιλντ, ειδικός απεσταλμένος στα Βαλκάνια, του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, μετά από τη συνάντηση που είχε με την υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ναντέζντα Μιχάιλοβα, στο περιθώριο της συνάντησης εργασίας για θέματα ασφάλειας που είχαν αξιωματούχοι των χωρών που συμμετέχουν στο Σύμφωνο Σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Ο κ. Μπιλντ εξέφρασε την ελπίδα πως σύντομα στο Βελιγράδι θα υπάρξει δημοκρατική διακυβέρνηση. "Τουλάχιστον δεν θα είναι άνθρωποι, που έχουν καταδικαστεί από το Διεθνές Δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία", τόνισε και πρόσθεσε πως ή απομάκρυνση του Μιλόσεβιτς αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη διαλόγου μεταξύ της διεθνούς κοινότητας και του Βελιγραδίου και την παροχή οικονομικής βοήθειας στη Γιουγκοσλαβία.

    Επίσης εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στο Κόσοβο και εκτίμησε ως κακές τις σχέσεις μεταξύ των εκεί εθνοτήτων.

    Κ.Κ.

    [20] ΚΥΠΕΛΛΟ: ΕΝΑ ΠΕΝΑΛΤΙ ΛΥΤΡΩΣΕ ΤΟΝ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 4 Οκτωβρίου 2000 (20:06 UTC+2)

    Ένα εύστοχο πέναλτι στο 79' ήταν αυτό που λύτρωσε τον Άρη, ο οποίος κέρδισε με 1-0 τους Λύκους. Το εκτέλεσε ο Νίκος Κυζερίδης, ενώ ο Άρης είχε ευκαιρίες στο 14' με τον Λιολίδη που δεν μπόρεσε να ξεγελάσει μόνος του τον τερματοφύλακα Κεχαγιά και στο 57' όταν ο ίδιος παίκτης δεν κατάφερε να αξιοποιήσει την έξυπνη μπαλιά του Ναγκόλι, αφού το δυνατό σουτ που έπιασε αποκρούστηκε από τον Κεχαγιά.

    Μετά το τέλος του παιχνιδιού ο Μπάμπης Τεννές επισήμανε: "Το παιχνίδι δεν αντέχει σε σοβαρής κριτικής. Ήταν αγγαρεία και μια τυπική διαδικασία. Η εμφάνισή μας δεν ήταν καλή. Την ίδια άποψη έχουν και οι φίλαθλοί μας". Ο προπονητής των κίτρινων αναφέρθηκε και στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. "Η διακοπή του πρωταθλήματος μας δεν μας ευνοεί. Είχαμε πάρει φόρα και θέλαμε να αντιμετωπίζαμε τον ΠΑΟΚ το συντομότερο. Είμαστε υποχρεωμένοι να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα".

    Την ικανοποίηση του για τη νίκη, εξέφρασε ο Γιώργος Μπάρκογλου, ο οποίος άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις αγωνιζόμενος στην άμυνα. "Δεν παίξαμε καλά. Κερδίσαμε και αυτό είναι που μετράει. Πιστεύω πάντως πως έπαιξε ρόλο και η κόπωση των ορισμένων παικτών, από την υπερπροσπάθεια της Λεωφόρου".

    [21] ΝΕΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Βελιγράδι, 4 Οκτωβρίου 2000 (20:05 UTC+2)

    Συνεχίστηκαν και σήμερα στο Βελιγράδι οι διαδηλώσεις στο πλαίσιο της εκστρατείας γενικής ανυπακοής της αντιπολίτευσης με στόχο την άσκηση πιέσεων στον Μιλόσεβιτς, ώστε να παραδεχθεί ήττα στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

    Περίπου 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δημοκρατίας της γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας ανταποκρινόμενοι στο αίτημα της ομάδας ανεξάρτητων οικονομολόγων προσκείμενων στην αντιπολίτευση G17plus, η οποία σκοπεύει να καταθέσει μήνυση εναντίον του Μιλόσεβιτς και της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής για καλπονοθεία.

    Ο Μλάτζαν Ντίνκιτς μέλος της G-17 δήλωσε στους διαδηλωτές ότι θα ασκηθούν ποινικές διώξεις εναντίον του Μιλόσεβιτς και 10 μελών της Εφορευτικής Επιτροπής. Είπε ακόμη ότι ούτε ο Μιλόσεβιτς, ούτε ο Κοστούνιτσα συγκέντρωσαν την απαραίτητη πλειοψηφία (ποσοστό πάνω από 50%) που τους εξασφαλίζει τη νίκη στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

    Σημειώνεται ότι χθες η G-17 ανακοίνωσε ότι έχει στη διάθεσή της δισκέτα με τα εκλογικά αποτελέσματα που επεξεργάστηκε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία για την Εκλογική Επιτροπή.

    Μετά την εξέταση των στοιχείων η G-17 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Μιλόσεβιτς διέπραξε νοθεία.

    Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στο κέντρο του Βελιγραδίου περίπου 10.000 φοιτητές συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους.

    Νωρίτερα περίπου 2.000 γιατροί, νοσοκόμοι και εργαζόμενοι σε νοσηλευτικά ιδρύματα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία "Slavija" φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Μιλόσεβιτς.

    Οι διαδηλωτές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας προς το Αρχηγείο της Αστυνομίας και ζητήσουν να ασκηθούν ποινικές διώξεις.

    Κ.Γ.

    [22] ΧΟΜΠΑΧ: ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΟ ΣΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Σόφια, 4 Οκτωβρίου 2000 (20:04 UTC+2)

    "Η Γιουγκοσλαβία έχει μία εφεδρική θέση στο Σύμφωνο Σταθερότητας για τα Βαλκάνια, την οποία όμως δεν μπορεί να καταλάβει ο εν ενεργεία πρόεδρος και υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς", δήλωσε ο συντονιστής του Συμφώνου Μπόντο Χόμπαχ.

    Το Σύμφωνο Σταθερότητας για τη Νοτιανατολική Ευρώπη συγκροτήθηκε πέρσι μετά το τέλος του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο. Η Συμφωνία προβλέπει ότι οι χώρες της Ε.Ε. και της G8 θα παράσχουν οικονομική βοήθεια στα κράτη της περιοχής και θα προωθήσουν την ανάπτυξη της δημοκρατίας.

    "Η Ευρωπαϊκή Ενωση υπενθυμίζει ότι η πόρτα του Συμφώνου είναι ανοιχτή στη δημοκρατική Γιουγκοσλαβία", επισημαίνει η γαλλική προεδρία της Ε.Ε. σε ανακοίνωση που εξέδωσε στη διάρκεια συνάντησης εργασίας των χωρών μελών του Συμφώνου στη Σόφια.

    "Ο σερβικός λαός διεμήνυσε ότι εμπιστεύεται τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος αντιπροσωπεύει τη νέα Γιουγκοσλαβία στα μάτια του κόσμου", τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

    Ο κ. Χόμπαχ, ο οποίος επίσης βρίσκεται στη Σόφια, εξέφρασε την ευχή η χώρα να ενταχθεί στο Σύμφωνο Σταθερότητας μετά την αποχώρηση του Μιλόσεβιτς.

    "Στην περίπτωση αυτή απαιτούνται "νέα κεφάλαια", είπε ο κ. Χόμπαχ, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη δηλώσει ότι θα χορηγήσουν το ποσό των 500 εκ. δολαρίων (570 εκ. ευρώ).

    Κ.Γ.

    [23] ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΑΛΗΣ

    Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2000 (20:02 UTC+2)

    Καλωσόρισε τα παιδιά της η ελληνική ομοσπονδία πάλης. Η μεγάλη επιτυχία του Καρντάνοφ και το χάλκινο μετάλλιο ανέβασε τον πήχη στην ελληνική πάλη. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Θόδωρος Χαμάκος, έσφιξε σήμερα το χέρι των Ολυμπιονικών, έδωσε θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσους βρέθηκαν στο Σίδνεϊ και ευχήθηκε για το μέλλον νέες χαρές τόσο στους ίδιους, όσο και σε όλο το φίλαθλο κόσμο του αθλήματος.

    Στη σεμνή τελετή παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Ολυμπιονίκες, Αλέξανδρος Καρντάνοφ, Κώστας Θάνος, Αναστάσιος Ξανθόπουλος και όλοι οι υπόλοιποι αθλητές που αγωνίστηκαν για τη διάκριση (Δημήτρη Αβράμη, Στάθη Τοπαλίδη, Νίκο Λοϊζίδη, Χρήστο Πολυχρονίδη), οι προπονητές Αριστείδης Γρηγοράκης, Ηρακλής Δεσκουλίδης, καθώς και οι τρεις διεθνείς διαιτητές που διακρίθηκαν στο Σίδνεϊ κ.κ. Παγώνης, Μητροβασίλη, Χαμάκος.

    Τώρα ευχή των ανθρώπων της πάλης είναι και στο "Αθήνα 2004" η χώρα μας να λαμπρύνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, διοργανωτικά και αθλητικά, όπως προστάζει η μακραίωνη ιστορία του αθλητισμού μας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 4 October 2000 - 20:55:21 UTC