Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-10-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΝΙΚΗ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΚΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ
  • [02] ΟΜΙΛΙΑ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΣΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
  • [03] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΛΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ
  • [04] ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
  • [05] Ο ΠΟΥΤΙΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [06] Ο ΜΠΕΡΙΣΑ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
  • [07] Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΕΦΤΑΣΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [08] ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΡΟΚΟΦΥΛΛΟΥ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΩΝ ΜΙΝΩΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ
  • [09] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΣΡΕΝΤΕΡ ΠΡΟΣ ΜΙΛΟΣΕΒΙΣ ΝΑ ΜΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΒΙΑ
  • [10] Ρ. ΚΟΥΚ: Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ
  • [11] ΣΟΛΑΝΑ: Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΑΡΑΒΑΙΝΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ
  • [12] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [13] ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΛΙΕΙΣ
  • [14] ΟΛΜΠΡΑΪΤ: ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΠΝΙΓΕΙ ΤΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΥ ΛΑΟΥ
  • [15] Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ: ΜΕΤΑ ΑΠΟ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ, ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΟΥΤΕ ΔΡΟΜΟΥΣ
  • [16] ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΟΜΙΛΙΑ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
  • [17] Ε.Ε.: ΑΠΑΤΗ Η ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
  • [18] ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΧΙΟΥ Ο ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΤΟΥ "ΣΑΜΙΝΑ"
  • [19] ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [20] ΟΞΥΤΑΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙA
  • [21] ΒΟΛΕΪ: ΚΥΑΝΟΛΕΥΚΗ ΓΙΟΡΤΗ
  • [22] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΠΡΩΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • [01] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΝΙΚΗ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΚΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ

    Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2000 (20:18 UTC+2)

    Στα θέματα της διαφθοράς και της διαπλοκής επανήλθε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής κατά τη δευτερολογία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

    Όπως ανέφερε το κόμμα του ξεκίνησε μόνο του αυτό τον αγώνα, αλλά τώρα έχει συνοδοιπόρους άλλα κόμματα, φωνές από την κυβέρνηση και κοινωνικές δυνάμειες. Παράλληλα, συνάρτησε την εκλογική νίκη του κόμματος με την πολιτική και ηθική νίκη σε αυτό το επίπεδο.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι δεν φοβάται να πει ονόματα διαπλεκόμενων, γιατί δεν έχει εξαρτήσεις και δεσμεύσεις. Επισήμανε, ωστόσο ότι το ζήτημα είναι θεσμικό και πολιτικής βούλησης και δεν μπορεί να περιοριστεί σε ορισμένα πρόσωπα.

    Σε κάθε εποχή μικρά ή μεγάλα συμφέροντα πιέζουν τις κυβερνήσεις, υπογράμμισε, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το κρίσιμο θέμα είναι η ύπαρξη κανόνων, θεσμικού πλαισίου, πολιτικής ευθύνης και πολιτικού θάρρους από την πλευρά της κυβέρνησης.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε κομβικό σημείο την ατομική χρέωση και ευθύνη των στελεχών και προανήγγειλε τη σύσταση οργάνων αξιολόγησης.

    Καταλήγοντας, επισήμανε ότι η χώρα μπαίνει σε μία κρίσιμη και βεβαρημένη περίοδο, ενώ η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ούτε καν τα τρέχοντα θέματα, πόσο μάλλον τα μείζονα εθνικά θέματα και τα ζητήματα δημοκρατίας. "Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σταθούμε, όχι απλώς στο ύψος των περιστάσεων, αλλά να δείξουμε τον καλύτερο μας εαυτό".

    [02] ΟΜΙΛΙΑ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΣΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

    Βελιγράδι, 5 Οκτωβρίου 2000 (20:48 UTC+2)

    Ο ηγέτης της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα απευθύνεται αυτή την ώρα στους χιλιάδες διαδηλωτές που έχουν καταλάβει τη βουλή στο Βελιγράδι. Ο Κοστουνίτσα ευχαρίστησε τους πολίτες που τον ψήφισαν και τόνισε ότι "ο Μιλόσεβιτς δεν μπορεί να εναντιωθεί στη θέληση του λαού".

    Πληροφορίες από το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ΑFP αναφέρουν ότι τουλάχιστον 30 άτομα τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις και τραυματιοφορείς κάνουν λόγο και για νεκρούς.

    Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ σε δηλώσεις του με αφορμή τα γεγονότα του Βελιγραδίου τόνισε ότι πρέπει να "δώσουμε στο σερβικό λαό την ελευθερία του" χαρακτηρίζοντας την απόφαση της ακύρωσης των εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου "ανεπίτρεπτη και απαράδεκτη".

    Επίσης, επισήμανε τον κίνδυνο που ενέχει η παραμονή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στην εξουσία και απευθυνόμενος σε αυτούς που τον στηρίζουν δήλωσε ότι "αναλαμβάνουν πάρα πολύ μεγάλους κινδύνους και μια πολύ σοβαρή ευθύνη προς τη χώρα τους". Καταλήγοντας ο Σιράκ τόνισε ότι σε καμία περίπτωση "δεν μπορούμε να σταματήσουμε την ιστορία".

    [03] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΛΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ

    Θεσσαλονίκη, 5 Οκτωβρίου 2000 (10:56 UTC+2)

    Δραστικές αλλαγές στις Ενοπλες Δυνάμεις ετοιμάζει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος με στόχο να αποκτήσει η χώρ μας ένα μικρό, ευέλικτο και ταυτόχρονα αποτελεσματικό στρατό που θα είναι απολύτως προσαρμοσμένος στις νές συνθήκες σε παγκόσμια κλίμακα.

    Σε συνέντευξη στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" ο Α. Τσοχατζόπουλος δηλώνει ότι είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και ως προς τις αλλαγές που θα γίνουν επισημαίνει:

    -Από την 1η Ιανουαρίου του 2001 αρχίζει η σταδιακή μείωση της θητείας (2 μήνες το χρόνο) έτσι ώστε την 1η Ιανουαρίου του 2003 η θητεία θα είναι 12 μήνες για το Στρατό Ξηράς, 14 για την Πολεμική Αεροπορία και 16 για το Πολεμικό Ναυτικό. Για το Στρατό Ξηράς σχεδόν όλη η θητεία (9 μήνες) θα υπηρετείται στα σύνορα.

    -Την ίδια χρονική περίοδο θα προσληφθούν 15.000 επαγγελματίες στρατιώτες (5.000 το χρόνο).

    -Μέσα στο 2001 και το 2002 θα καταργηθούν 13 στρατόπεδα του Στρατού Ξηράς, που βρίσκονται κυρίως σε αστικά κέντρα, και υπολογίζεται ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία θα δημιουργηθούν 13 στρατόπεδα, σε όλη τη χώρα, στα οποία θα χωρέσει όλος ο Στρατός Ξηράς.

    -Οι μισθοί των στρατιωτικών θα αυξηθούν κατά 16,2% και η κατοχή master θα αποτελεί απαραίτητο κριτήριο για τις ηγετικές θέσεις στην ιεραρχία.

    -Θα ιδρυθούν ΤΕΙ και ΑΕΙ στις Ενοπλες Δυνάμεις στα οποία θα διδάσκουν καθηγητές Πανεπιστημίου.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας διαβεβαιώνει ότι το κόστος αυτών των αλλαγών μπορεί να αντιμετωπιστεί, διότι θα υπάρξουν οικονομικά οφέλη και από τη μείωση του αριθμού των οπλιτών. "Ολα αλλάζουν", δηλώνει χαρακτηριστικά και αναφέρεται σε πέντε μεγάλες αλλαγές:

    1. Τεχνολογική μετεξέλιξη: Η τεχνολογική επανάσταση μας δημιουργεί κι άλλες δυνατότητες. Πέρα από την αξιοποίηση της διακλαδικής διοίκησης, προχωρούμε στη διακλαδικότητα.

    2. Αναβάθμιση της διοικητικής μέριμνας ως ξεχωριστού κλάδου ύψιστης σημασίας.

    3. Ενίσχυση της αποτρεπτικής μας δύναμης.

    4. Χρησιμοποίηση της ηλεκτρονικής τεχνολογίας για παρακολούθηση, συντονισμό, έλεγχο, πληροφορίες, όλα αυτά που χρειάζεται ο στρατός.

    5. Προώθηση του στρατού δύο επιπέδων, ενισχύοντας το επαγγελματικό επίπεδο του και αξιοποιώντας πιο εξειδικευμένα τους οπλίτες θητείας σε συμπληρωματικό για τους μόνιμους έργο.

    [04] ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2000 (17:42 UTC+2)

    Της Βάσως Κουτσούμπα

    Η κα Αγγελοπούλου εκτελεί σημαντικό ρόλο και πιστεύουμε ότι θα φέρει σε πέρας ένα σημαντικό έργο, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς αν τίθεται θέμα απομάκρυνσης της προέδρου του 2004, με αφορμή και σημερινά δημοσιεύματα εφημερίδων που φέρουν τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Φλωρίδη να εισηγείται στον Πρωθυπουργό την απομάκρυνσή της.

    Πρόσθεσε ότι με τη βοήθεια όλων, κυβέρνησης, παραγόντων, υπηρεσιών, θα προετοιμαστούμε κατάλληλα για την καλύτερη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στην προγραμματισμένη συνάντηση (7.00 μ.μ.) του Πρωθυπουργού με την κα Αγγελοπούλου. Στη συζήτηση αναμένεται να τεθεί και το θέμα που έχει προκύψει με τα υπέρογκα ποσά που δαπανήθηκαν από την Επιτροπή του 2004 στο Σίδνεϊ.

    Για το θέμα αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στις αρμόδιες υπηρεσίες της Οργανωτικής Επιτροπής του 2004, τονίζοντας ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει λεπτομέρειες. Γνωρίζω, είπε το θέμα αυτό από δημοσιεύματα εφημερίδων.

    Ερωτηθείς αν θα δημιουργηθεί Υπουργείο Ολυμπιάδας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε και σήμερα ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

    Τέλος κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς (εκφράζει την ανησυχία των ΗΠΑ για την ασφάλεια των αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι ο κ. Μπερνς είναι αρκετά χρόνια στην Αθήνα, έχει κάνει δηλώσεις για το πόσο ασφαλής είναι στη χώρα μας, ενώ επισήμανε ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διεξαχθούν με ασφάλεια οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

    [05] Ο ΠΟΥΤΙΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Μόσχα, 5 Οκτωβρίου 2000 (21:08 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι θα είναι απρόβλεπτες οι συνέπειες εάν τεθεί εκτός ελέγχου η εκλογική κρίση στο Βελιγράδι και επανέλαβε την πρότασή του να μεσολάβηση για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

    "Δυστυχώς η κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία τις τελευταίες μέρες αποκτά ολοένα και περισσότερο χαρακτήρα σύγκρουσης", υπογράμμισε ο κ. Πούτιν σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Δούμα Γκενάντι Σελεζνιόφ.

    "Αν αυτή η εξέλιξη δεν ελεγχθεί, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές όχι μόνο για τη Γιουγκοσλαβία", τόνισε.

    Ο κ. Πούτιν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ινδία πρότεινε να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

    "Θέλω να υπογραμμίσω ακόμη μία φορά ότι η πρότασή μου παραμένει ανοιχτή", ενώ είπε ότι θα επανεξετάσει τη θέση του υπό το φως της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γιουγκοσλαβίας να ακυρώσει τις εκλογές.

    Ο κ. Πούτιν αντέκρουσε τους ισχυρισμούς της Δύσης ότι η Ρωσία δεν έκανε πολλά για να πείσει το Μιλόσεβιτς να παραιτηθεί.

    "Συχνά ακούμε τους δυτικούς εταίρους να μιλούν για τον ηγετικό ρόλο της Ρωσίας στη διευθέτηση της κατάστασης στη Γιουγκοσλαβία. Δεν μεγαλοποιούμε το ρόλο μας, αλλά ούτε τον υποτιμάμε", τόνισε.

    "Η Ρωσία θέλει τα δραματικά γεγονότα στη Γιουγκοσλαβία να λάβουν ένα τέλος και η χώρα να βγει από την πολιτική απομόνωση. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να δοθεί ένα τέλος. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη διεθνή κοινότητα και με όλα τα γιουγκοσλαβικά κόμματα", είπε.

    Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Δούμα ο κ. Πούτιν τονίζει ότι δυστυχώς δεν έχει λάβει σαφή απάντηση ούτε από τον Μιλόσεβιτς, ούτε από τον Κοστούνιτσα.

    Η επιστολή του κ. Πούτιν δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο, ενώ η κρίση στο Βελιγράδι κλιμακώνεται επικίνδυνα.

    Την ίδια στιγμή στη Μόσχα ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμα Ντμίτρι Ρογκόζιν κατηγόρησε τη Δύση ότι προσπαθεί να τορπιλίσει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης του Ρώσου προέδρου, ζητώντας από τη Μόσχα να συλλάβει τον Μιλόσεβιτς εάν μεταβεί στη ρωσική πρωτεύουσα.

    Ο κ. Ρογκόζιν προέβη στις παραπάνω δηλώσεις στη διάρκεια συνάντησης με τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Μόσχα Τζέιμς Κόλινς. Ο κ. Κόλινς είπε ότι ζήτησε να ενημερωθεί για τις θέσεις των βουλευτών ενόψει της κλιμακούμενης κρίσης.

    Κ.Γ.

    [06] Ο ΜΠΕΡΙΣΑ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Τίρανα, 5 Οκτωβρίου 2000 (21:06 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    Το εθνικό συμβούλιο του Δημοκρατικού Κόμματος αποφάσισε να μην αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της 1ης Οκτωβρίου στην Αλβανία στις περιοχές όπου, κατά τους ισχυρισμούς του, υπήρξαν νοθείες.

    Οσον αφορά τη συμμετοχή του ή όχι στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, θα αποφασιστεί τις επόμενες μέρες, ανάλογα με το αν η κυβέρνηση κάνει διορθώσεις στους εκλογικούς καταλόγους.

    Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα υποστήριξε ότι στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών έγινε το μεγαλύτερο έγκλημα των 10 τελευταίων χρόνων. Απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να κάνει τις πρέπουσες διορθώσεις στους εκλογικούς καταλόγους, τονίζοντας ότι μόνο τότε το κόμμα του θα συμμετάσχει στο δεύτερο γύρο

    [07] Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΕΦΤΑΣΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2000 (21:04 UTC+2)

    Την άποψη ότι έχει φτάσει το τέλος του Γιουγκοσλάβου προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, σχολιάζοντας στο "Μέγκα" τις πρόσφατες αναταραχές στο Βελιγράδι, όπου οπαδοί της αντιπολίτευσης και χιλίαδες διαδηλωτές κατέλαβαν το κοινοβούλιο της χώρας.

    Ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε τη λύπη του για τις εξελίξεις και παρομοίασε την κατάσταση με αυτή στη Ρουμανία, επί καθεστώτος Τσαουσέσκου. "Είχα κάνει απεγνωσμένες προσπάθειες για να διασώσω την υπόσταση της Γιουγκοσλαβίας σε όλη τη φάση της εξέλιξης που οδήγησε στο Κοσσυφοπέδιο και λίγο παλαιότερα, όταν ετοιμαζόταν η αποσύνθεση της Γιουγκοσλαβίας με την ανεξαρτησία της Κροατίας και της Βοσνίας" είπε ο κ.Πάγκαλος και συνέχισε: "οταν το Δεκέμβριο του 98 πήγα στη Γιουγκοσλαβία και συνάντησα τον Μιλόσεβιτς, είχα συνομιλίες μαζί του και ήρθα σε απευθείας σύγκρουση με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία δεν ήθελε να μεταβώ εκεί και δεν ξέρω αν τα γεγονότα που ακολούθησαν με οδήγησαν να εγκαταλείψω και το υπουργείο Εξωτερικών, διότι είναι σαφές ότι από εκεί και έπειτα ήταν πολύ δύσκολη η συνεννόησή μου με το Στέιτ Ντιπάρντμεντ".

    Ο υπουργός ανέφερε σε εκείνη τη συνάντηση είχε ζητήσει σε φιλικό κλίμα από τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο να εγκαταλείψει την εξουσία, κάτι που ο ίδιος άκουσε με ψυχραιμία. "Η άποψή μου από τότε, και το είχα πει ο ίδιος στον Μιλόσεβιτς, είναι ότι έπρεπε να φύγει. Του είπα δηλαδή ότι ο πρόεδρος της χώρας είναι πάντα ένα συμβολικό πρόσωπο, αφήστε τον Μιλουτίνοβιτς, τον πρόεδρο της Σερβίας, να παίξει τον πρώτο ρόλο, αφήστε τον να μιλήσει τη γλώσσα της δύναμης προς τους δυτικούς συμμάχους για να χαράξει μία νέα πολιτική", ωστόσο, όπως είπε "ήταν σαφές ότι ήθελε να κρατήσει την εξουσία μέχρι το τέλος".

    "Ο Μιλόσεβιτς είναι ο μοιραίος άνθρωπος, γέννησε την πιο δυνατή και προοδευμένη και ισορροπημένη χώρα των Βαλκανίων από αυτές που ανήκαν παλαιότερα στο κομμουνιστικό σύστημα. Η Γιουγκοσλαβία θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να είναι η ατμομηχανή της περιοχής για το όφελος όλων των λαών της περιοχής και του ελληνικού λαού, δυστυχώς ακολούθησε το δράμα που γνωρίζουμε και αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι η τελαυταία πράξη του δράμματος" τόνισε ο κ.Πάγκαλος, ο οποίος εξήγησε ότι "στην πράξη πρόκειται για την άμυνα του κομμουνιστικού καθεστώτος, το οποίο δεν θέλησε να εγκαταλείψει και δεν βρήκε τρόπο να αναπροσαρμοστεί, αντιστάθηκε με τις μεθόδους και τα μέσα τα δικά του και τώρα υφίσταται τις συνέπειες όπως συνέβη στη Ρουμανία του Τσαουσέσκου. Ας ελπίσουμε ότι ο Μιλόσεβιτς θα βρει την ψυχραιμία, την τελευταία στιγμή αυτού του δράματος, να δώσει την παραίτησή του για να μην υποστεί τις συνέπειες".

    [08] ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΡΟΚΟΦΥΛΛΟΥ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΩΝ ΜΙΝΩΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ

    Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2000 (20:49 UTC+2)

    Η επίσκεψη του Χρήστου Ροκόφυλλου στα γραφεία των Μινωικών Γραμμών προκαλεί αμηχανία και τίθενται στην κρίση της ελληνικής κοινωνία δήλωσε η υφυπουργός Ανάπτυξης Μιλένα Αποστολάκη.

    Πρόσθεσε, δε, ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το μέγεθος της τραγωδίας και το ύψος των ευθυνών της, ενώ επισήμανε ότι δρομολογεί λύσεις για την ακτοπλοία.

    Για το ίδιο θέμα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Γιαννόπουλος επισήμανε ότι κάθε Ελληνας πολίτης έχει το δικαίωμα της υπεράσπισης, συμπληρώνοντας ότι ο κ. Ροκόφυλλος πήγε στις Μινωικές Γραμμές με την επιστημονική του ιδιότητα. Και αν ακόμα ο κ. Ροκόφυλλος αναλάμβανε την υπεράσπιση της εταιρίας, η κυβέρνηση και ο κ. Σημίτης δεν φέρουν ευθύνη για την πράξη αυτή.

    Ο Βασίλης Κοντογιανόπουλος σημείωσε ότι σε μία χώρα που λειτουργεί υπό φυσιολογικές συνθήκες κάθε επαγγελματίας δικηγόρος έχει το δικαίωμα να αναλαμβάνει οποιαδήποτε υπόθεση χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα.

    [09] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΣΡΕΝΤΕΡ ΠΡΟΣ ΜΙΛΟΣΕΒΙΣ ΝΑ ΜΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΒΙΑ

    Βερολίνο, 5 Οκτωβρίου 2000 (20:40 UTC+2)

    Προειδοποίηση στη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση να μη χρησιμοποιήσει βία εναντίον των διαδηλωτών που συμμετέχουν στο αντικυβερνητικό συλλαλητήριο στο Βελιγράδι απηύθυνε ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    "Μη χρησιμοποιείτε βία. Μην ανοίγεται πυρ εναντίον των ανθρώπων σας", τόνισε ο κ. Σρέντερ από το Βερολίνο.

    Ο Γερμανός καγκελάριος υπογράμμισε ότι αν η κυβέρνηση του Βελιγραδίου καταφύγει στη βία θα βρεθεί αντιμέτωπη με την αντίσταση της διεθνούς κοινότητας.

    "Ανησυχώ ότι οι έχοντες την εξουσία που θέλουν να νοθεύσουν την εκλογική νίκη των αντιπάλων τους θα καταφύγουν στη βία", είπε και κάλεσε τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να αναγνωρίσει τη νίκη του υποψήφιου της αντιπολίτευσης Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

    Κ.Γ.

    [10] Ρ. ΚΟΥΚ: Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ

    Λονδίνο, 5 Οκτωβρίου 2000 (20:39 UTC+2)

    Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ κάλεσε τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας να παραιτηθεί εν μέσω των άνευ προηγουμένου αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Βελιγράδι.

    "Αν τολμήσει να πάει στο παράθυρό του, θα δει ότι η Σερβία θέλει την απομάκρυνσή του", δήλωσε ο κ. Κουκ σε δημοσιογράφους.

    "Οι διαδηλώσεις είναι μία ισχυρή εικόνα, δείχνουν ότι οι άνθρωποι σε όλη τη Σερβία και όχι μόνο στο Βελιγράδι απορρίπτουν τον Μιλόσεβιτς ως πρόεδρο της χώρας τους", είπε.

    "Ο Μιλόσεβιτς πρέπει να φύγει. Το ζήτημα τώρα είναι πως και πότε θα φύγει", τόνισε.

    Νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας καταδίκασε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γιουγκοσλαβία να ακυρώσει τις εκλογές και τη χαρακτήρισε "απαράδεκτη".

    "Κάθε συνταγματική διάταξη που έχει στόχο την ακύρωση των εκλογών και την παραμονή του Μιλόσεβιτς στην εξουσία είναι απαράδεκτη", ανέφερε στην ανακοίνωσή του.

    "Ο Μιλόσεβιτς προκήρυξε πρόωρες εκλογές για να παραμείνει στην εξουσία. Σαφέστατα ηττήθηκε. Τώρα επιχειρεί να διατηρήσει την εξουσία αναγκάζοντας το Συνταγματικό Δικαστήριο να ενεργήσει αντισυνταγματικά", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    Κ.Γ.

    [11] ΣΟΛΑΝΑ: Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΑΡΑΒΑΙΝΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ

    Στρασβούργο, 5 Οκτωβρίου 2000 (20:28 UTC+2)

    Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γιουγκοσλαβίας να ακυρώσει το εκλογικό αποτέλεσμα "αποτελεί για μία ακόμη φορά παραβίαση όλων των θεμελιωδών αρχών", δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της Ε.Ε., Χαβιέρ Σολάνα.

    "Φαίνεται ότι ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, έκλεψε για μία ακόμη φορά τις εκλογές" είπε απευθυνόμενος στο ευρωκοινοβούλιο και πρόσθεσε ότι οι μαζικές διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στο Βελιγράδι "αποδεικνύουν σε μας την κλιμάκωση της έντασης.

    "Πρέπει να διατηρήσουμε τους τόνους υπό έλεγχο έτσι ώστε η κατάσταση να μη δημιουργήσει σοβαρές συγκρούσεις" τόνισε ο Σολάνα, ενώ εκ μέρους του ευρωκοινοβουλίου υποστήριξε ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Βόισλαβ Κοστούνιτσα "είναι ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Σέρβων και είναι αυτός ο οποίος αξίζει και θα έχει την υποστήριξη της Ενωσης".

    [12] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Βελιγράδι, 5 Οκτωβρίου 2000 (20:25 UTC+2)

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στην πρώτη του επίσημη αντίδραση για τη διαδήλωση της αντιπολίτευσης και τις ταραχές στο Βελιγράδι κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι προκαλεί αναταραχές και επεισόδια βίας.

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Μιλόσεβιτς με ανακοίνωση του προειδοποίησε ότι θα αγωνιστεί με όλες τους τις δυνάμεις για να αποκαταστήσει την ειρήνη στη χώρα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ανέφερε ότι δεν είναι δημοκρατία να καταστρέφεται εξοπλισμός υδροηλεκτρικών εργοστασίων, να σταματάει ο λαός τη παραγωγή και να κατεβαίνει στους δρόμους και να κλείνει τη κυκλοφορία.

    Το Κόμμα του Μιλόσεβιτς τόνισε ακόμη ότι μέσα από όλα τα ιδρύματα που ελέγχει και με όλες τις δυνάμεις του θα καταπολεμήσει τη βία και τη καταστροφή και θα επαναφέρει την ειρήνη στη Γιουγκοσλαβία.

    O.K.

    [13] ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΛΙΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Οκτωβρίου 2000 (20:24 UTC+2)

    Φωτογραφία: Το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης (αεροφωτογραφία)

    Οι ψαράδες μέσης αλιείας από όλη τη χώρα αποφάσισαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους, αλλά στη Θεσσαλονίκη παραμένουν στο λιμάνι, σε θέση επιφυλακής, χωρίς, ωστόσο, να εμποδίζουν τη διέλευση των πλοίων.

    Οι αλιείς αποφάσισαν να αφήσουν ανοιχτά τα λιμάνια, "ως δείγμα καλής θέλησης", αλλά παραμένουν στις θέσεις τους θέλοντας να δείξουν την αγωνιστική τους διάθεση και ζητώντας λύσεις στα προβλήματα του κλάδου τους. Ετσι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα παραμείνει ανοιχτό με τα αλιευτικά σκάφη δεμένα στην προβλήτα.

    Οι ψαράδες διαμαρτύρονται για την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και ζητούν τη μείωση του κόστους παραγωγής.

    Αντισποσωπείες αλιευτικών συλλόγων και συνεταιρισμών όλης της χώρας θα μεταβούν στην Αθήνα προκειμένου να συναντήσουν τον υπουργό Γεωργίας, Γιώργο Ανωμερίτη, από τον οποίο θα ζητήσουν να δώσει άμεση λύση στα αιτήματά τους.

    [14] ΟΛΜΠΡΑΪΤ: ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΠΝΙΓΕΙ ΤΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

    Σαρμ Ελ Σέικι, 5 Οκτωβρίου 2000 (20:23 UTC+2)

    Απόπειρα κατάπνιξης της βούλησης του λαού χαρακτήρισε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γιουγκοσλαβίας να ακυρώσει τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

    "Είναι προφανές σε μας ότι η απόλυτη πλειοψηφία του γιουγκοσλαβικού λαού ψήφισε για πρόεδρο τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Βόισλαβ Κοστούνιτσα", δήλωσε η κ. Ολμπράιτ σε συνέντευξη τύπου μετά από τις συνομιλίες που είχε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ και τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ για το Μεσανατολικό.

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου "μία ακόμη προσπάθεια κατάπνιξης της βούλησης του λαού των ανθρώπων. Ομως δεν μπορεί να ζητείται από τους ανθρώπους να περιμένουν ακόμη ένα χρόνο για να ζήσουν σε μία δημοκρατική Γιουγκοσλαβία. Οι άνθρωποι της Γιουγκοσλαβίας έκαναν γνωστή την επιθυμία τους. Ο Μιλόσεβιτς δεν μπορεί να τους εμποδίζει.", υπογράμμισε.

    Κ.Γ.

    [15] Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ: ΜΕΤΑ ΑΠΟ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ, ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΟΥΤΕ ΔΡΟΜΟΥΣ

    Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2000 (20:21 UTC+2)

    Ο κ. Σημίτης ομολογεί ότι το ΠΑΣΟΚ ύστερα από 20 χρόνια παραμονής στην εξουσία δεν κατάφεραν ούτε δρόμους να φτιάξουν, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Σιούφας.

    "Και αυτή δυστυχώς είναι η τραγική αλήθεια. Ουδέποτε μία κυβέρνηση πήρε τόσα πολλά- 97 δισ από το '94-για να αποδώσει τόσα λίγα. Ουδέποτε υπήρξε τέτοιας έκτασης διαφθορά, ασυδοσία, καταλήστευση του δημοσίου χρήματος", υπογράμμισε

    Τέλος, ο κ. Σιούφας τόνισε ότι για την Ελλάδα της παρακμής, της διαπλοκής και της εξάρτησης, της μίζας και της αρπαχτής, τις μιζέριας και του διαχειριστικού συντηρητισμού, απόλυτα υπεύθυνος είναι ο πρωθυπουργός.

    [16] ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΟΜΙΛΙΑ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

    Βελιγράδι, 5 Οκτωβρίου 2000 (20:19 UTC+2)

    Ο υποψήφιος της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα αναμένεται να μιλήσει σύντομα από το κτίριο του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου που κατέλαβαν οι οπαδοί της αντιπολίτευσης.

    Η κρατική τηλεόραση σταμάτησε να μεταδίδει τα ωριαία δελτία ειδήσεων, που περιλαμβάνονται στο κανονικό του πρόγραμμα. Αγνωστο παραμένει εάν για αυτή τη διακοπή ευθύνονται οι διαδηλωτές που νωρίτερα είχαν καταφέρει να καταλάβουν το κτίριο.

    Το πρώτο και το δεύτερο κανάλι της σερβικής τηλεόρασης σταμάτησαν εντελώς να εκπέμπουν, και το τρίτο εκπέμπει μόνο σε μερικές περιοχές της Σερβίας.

    Νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ κάλεσε τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να αποχωρήσει αμέσως από την εξουσία για να αποφευχθεί νέα αιματοχυσία και είπε χαρακτηριστικά ότι ο χρόνος του Μιλόσεβιτς τελείωσε.

    Το Βερολίνο προωθεί τη σύγκληση της Ομάδας Επαφής (ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία) το συντομότερο δυνατό για να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση των εξελίξεων στη Γιουγκοσλαβία.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ επικοινώνησε το τελευταίο εικοσιτετράωρο με τους ομολόγους του Μάντλιν Ολμπράιτ, Ιγκορ Ιβανόφ, Ιμπέρ Βεντρίν και Ρόμπιν Κουκ, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη αποσαφηνιστεί πλήρως ούτε η ακριβής ημερομηνία, ούτε ο τόπος της συνάντησης.

    [17] Ε.Ε.: ΑΠΑΤΗ Η ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Παρίσι, 5 Οκτωβρίου 2000 (20:10 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση κατήγγειλε την ακύρωση των προεδρικών εκλογών από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γιουγκοσλαβίας "ως απόπειρα του προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να κλέψει τη νίκη από τον Βόισλαβ Κοστούνιτσα", όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση "καταδικάζει την απόφαση του Γιουγκοσλαβικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, μοναδικός στόχος της οποίας είναι η μη αναγνώριση της νίκης του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Βόισλαβ Κοστούνιτσα", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    "Η πλειοψηφία του σερβικού λαού έχει δηλώσει σαφέστατα ότι τάσσεται υπέρ της δημοκρατικής και ειρηνικής αλλαγής. Ο Μιλόσεβιτς εφόσον αποπειράθηκε να παραποιήσει τα εκλογικά αποτελέσματα της 24ης Σεπτεμβρίου και να διεξάγει ένα στημένο δεύτερο γύρο για μία ακόμη φορά προσπαθεί να κλέψει τη νίκη της αντιπολίτευσης", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Ε.Ε.

    "Σε αυτή την αποφασιστική στιγμή η Ευρωπαϊκή Ενωση στηρίζει περισσότερο από ποτέ τη βούληση σερβικού λαού και επικροτεί το πολιτικό του ήθος, καθώς και το αίσθημα ευθύνης απέναντι στον Κοστούνιτσα και τους άλλους ηγέτες της αντιπολίτευσης", τονίζεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας της Ε.Ε.

    Κ.Γ.

    [18] ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΧΙΟΥ Ο ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΤΟΥ "ΣΑΜΙΝΑ"

    Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2000 (20:08 UTC+2)

    Στις φυλακές της Χίου οδηγούνται ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος τυ "Εξπρές Σάμινα", ενώ οι δύο εφέτες που έχουν αναλάβει την υπόθεση ξεκινούν ένα νέο κύκλο ανακρίσεων σε μία μεγάλη δικογραφία, αλλά δεσμεύονται ότι θα είναι ταχύτατη η απονομή δικαιοσύνης.

    Ο πλοίαρχος και υποπλοίαρχος οδηγήθηκαν σήμερα στον Πειραιά, όπου κρατήθηκαν στο τμήμα Μεταγωγών και αύριο θα μεταφερθούν στις φυλακές της Χίου.

    Οι δύο εφέτες ανακριτές που κρατούν το φάκελο "Σάμινα" είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν θα καλέσουν σε απολογία ή θα εκδόσουν απευθείας εντάλματα σύλληψεις και για τους υπεύθυνους της εταιρίας "Minoan Flying Dolphins".

    Την εποπτεία της πορείας των ανακρίσεων έχουν οι αντιεισαγγελείς Σύρου, Ναπολέων Παντιώρας και Κωνσταντίνος Παπαγιάννης, ενώ η πλοικτήτρια εταιρία άρχισε ήδη να εξετάζει τη γραμμή που θα ακολουθήσει.

    [19] ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Βελιγράδι, 5 Οκτωβρίου 2000 (20:08 UTC+2)

    Καταστάση πανικού επικρατεί στο Βελιγράδι καθώς περίπου 500.000 διαδηλωτές, οι περισσότεροι εκ των οποίων έφθασαν στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα από διάφορες πόλεις της Σερβίας για να συμμετάσχουν στο πανσερβικό συλλαλητήριο έχουν κατακλύσει τους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

    Μεγάλος αριθμός διαδηλωτών βρίσκεται στο κτίριο της Γιουγκοσλαβικής Βουλής και το κτίριο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, τα οποία έχουν τυλιχθεί στις φλόγες. Στο χώρο του Κοινοβουλίου έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, ενώ ακούστηκαν και πυροβολισμοί από αυτόματο όπλο. Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα για να απωθήσει τους διαδηλωτές, οι οποίοι προς στιγμή διαλύθηκαν στους γύρω δρόμους, χωρίς να απομακρυνθούν από την περιοχή.

    Οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα κατά του Μιλόσεβιτς και υπέρ της Σερβίας, ενώ οι διοργανωτές και στελέχη της αντιπολίτευσης καλούν τον κόσμο να μπει στη Βουλή. "Η θέση των ανθρώπων μας είναι στη Βουλή. Μπείτε μέσα και προστατέψτε το κτίριο", τονίζουν.

    Πολλοί από τους διαδηλωτές κρατώντας στα χέρια σιδερένιους λοστούς.εισέβαλαν στο κτίριο της Βουλής, στο οποίο έχουν προκληθεί εκτεταμένες ζημιές, καθώς έχουν σπάσει όλα τα παράθυρα.

    Στο Ιατρικό Κέντρο του Βελιγραδίου, σύμφωνα με τους εφημερεύοντες γιατρούς φθάνουν συνεχώς τραυματίες.

    Α.Τ. - Κ.Γ.

    [20] ΟΞΥΤΑΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙA

    Σόφια, 5 Οκτωβρίου 2000 (20:06 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    "Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την ακύρωση των προεδρικών εκλογών στην Γιουγκοσλαβία και για την διενέργεια νέων εκλογών ύστερα από την εκπνοή της θητείας του νυν Γιουγκοσλάβου προέδρου σημαίνει ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς παραδέχεται την νόθευση των εκλογικών αποτελεσμάτων και τον φόβο του από την καινούργια αναμέτρηση που ζήτησε η σερβική αντιπολίτευση, καθώς και την ανησυχία από την οργή του λαού", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβερνούσας στη Βουλγαρία Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΕΔΔ), Ντιμίταρ Αμπατζίεφ.

    "Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου στο Βελιγράδι για ακύρωση των προεδρικών εκλογών δυσφήμισε τελικά το καθεστώς του Μιλόσεβιτς στα μάτια του λαού του και του κόσμου", τόνισε η Βουλγάρα υπουργός Εξωτερικών, Ναντέζντα Μιχαϊλοβα.

    Από την πλευρά του ο Ασέν Αγκοφ, πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής στη βουλγαρική Βουλή, ανήγγειλε ότι απ΄ εδώ και στο εξής η αντιπολίτευση στην Γιουγκοσλαβία εμμένει ο Μιλόσεβιτς αμέσως να παραιτηθεί από την εξουσία, επειδή έχει παραβιάσει και το Σύνταγμα, και τους νόμους της χώρας. Επιπροσθέτως, ο κ. Αγκοφ αναφέρθηκε στην θέση της σερβικής αντιπολίτευσης ότι η σημερινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αποτελεί απόδειξη ότι η Εκλογική Επιτροπή της Γιουγκοσλαβίας πρέπει να φέρει όλη την ευθύνη για τις παρατυπίες που έγιναν στη διάρκεια των εκλογών. "Στη Σόφια θεωρούμε ότι οι κυβερνώντες στην Γιουγκοσλαβία διοργάνωσαν "θέατρο" με τις εκλογές την περασμένη βδομάδα και έκαναν εμπαιγμό με την θέληση του γιουγκοσλαβικού λαού", είπε ακόμη ο Αγκοφ.

    Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πέταρ Στογιάνοφ ανήγγειλε ότι "κατά πάσα πιθανότητα η σερβική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να αναλάβει αρκετά σοβαρές αντιδράσεις προς την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για κατάργηση των εκλογών, διότι πρόκειται για μη σοβαρή στάση των κυβερνώντων προς τους ψηφοφόρους που εξέφρασαν σαφέστατα την επιθυμία τους για δημοκρατικές αλλαγές στην χώρα". Ο Πέταρ Στογιάνοφ όμως αρνήθηκε να δώσει περεταίρω σχόλια, τονίζοντας ότι "για την ώρα η βουλγαρική πλευρά συγκρατεί από επίσημη θέση, μέχρι που καταστήσει σαφείς ποιά θα είναι η νομική μορφή, που θα πάρει αυτή η απόφαση στο Βελιγράδι".

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αντιπολιτευόμενου Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού (πρώην κομμουνιστικού) Κόμματος (ΒΣΚ), Αγγελ Ναϊντενοφ, "η ακύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων στην Γιουγκοσλαβία είναι απόδειξη για σοβαρή παράβαση της διενέργειας των εκλογών και νοθεία των αποτελεσμάτων τους".

    [21] ΒΟΛΕΪ: ΚΥΑΝΟΛΕΥΚΗ ΓΙΟΡΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 5 Οκτωβρίου 2000 (20:03 UTC+2)

    Η χθεσινή βραδιά ήταν μαγική... Μια καθαρά κυανόλευκη βραδιά, όπου όλοι μαζί οι άνθρωποι του ΤΑΠ Ηρακλή, παίκτες, προπονητής, χορηγοί και φίλαθλοι είχαν την ευκαιρία να ζήσουν, στην επίσημη παρουσίαση του νέου Ηρακλή.

    "Ο κόσμος του Ηρακλή θα πρέπει να δώσει το παρών του στο Αλεξάνδρειο, όπου αντιμετωπίζουμε τον Ολυμπιακό. Γνωρίζω ότι οι δύο ομάδες δεν είναι απόλυτα έτοιμες, όμως για μας το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι ιδιαίτερα καθοριστικό", ήταν τα πρώτα λόγια του προπονητή, Αλέκου Λεώνη που φέτος αισιοδοξεί να κάνει πολύ καλή πορεία στο πρωτάθλημα, κύπελλο, αλλά την Ευρώπη. "Στη φετινή πορεία αισιοδοξούμε να πάμε καλά όπως και πέρσι. Έχουμε προετοιμαστεί καλά, αλλά χρειαζόμαστε ακόμη αρκετό χρόνο για να φθάσουμε στα επιθυμητά επίπεδα. Αυτό που βλέπεται σήμερα είναι αποτέλεσμα πολλών ετών", επισήμανε ο κ.Λεώνης.

    Ο αρχηγός του τμήματος, Χρύσανθος Κυριαζής θέλησε, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, να μιλήσουν οι παίκτες του στο γήπεδο και όχι έξω από αυτό. "Όλα τα παιδιά καθημερινά προσπαθούν για το καλύτερο. Μεταξύ μας οι σχέσεις είναι αρμονικές και έχουμε βάλει στόχο την επίτευξη των στόχων μας. Μας ενδιαφέρει να πάμε καλά στην Ευρώπη, στο πρωτάθλημα και στο κύπελλο. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό στο πλαίσιο του Σούπερ Καπ. Θέλουμε τον κόσμο δίπλα μας. Αυτός είναι που θα μας βοηθήσει να υλοποιήσουμε τους στόχους μας".

    Ο πρόεδρος του ΤΑΠ Ηρακλή, Νικόλαος Αρταβάνης, τέλος, επιβεβαίωσε απλά την αμέριστη βοήθεια που θα προσφέρει η διοίκηση στους παίκτες.

    Την ευθύνη της εκδήλωσης είχε ο νομικός σύμβουλος του ΤΑΠ, Γιώργος Χαλβατσάκης, ενώ το παρών τους έδωσαν εκπρόσωποι της ΠΑΕ, του ΤΑΠ και της ΕΠΕΣΘ. Επίσης παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των επιχειρηματιών κ.κ. Μυτιληναίου και Εμφιετζόγλου, ενώ για λόγους υγείας απουσίαζε ο Κράβαρικ

    [22] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΠΡΩΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

    Θεσσαλονίκη, 5 Οκτωβρίου 2000 (19:56 UTC+2)

    Αναβλήθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για τις 14 Δεκεμβρίου -λόγω ασθενείας του ενός εκ των επτά κατηγορουμένων- η πρώτη δίκη για την υπόθεση της πολιτιστικής πρωτεύουσας.

    Πρόκειται για τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο στον ΟΠΠΕΘ και νυν πρόεδρο στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, κ. Κώστα Λοϊζο, ο οποίος -σύμφωνα με όσα κατέθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης στο δικαστήριο- υποβλήθηκε σε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς και δεν ήταν δυνατόν να παραστεί στη δίκη.

    Οι υπόλοιποι έξι κατηγορούμενοι είναι ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος στον ΟΠΠΕΘ, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Χάρης Μυλωνάς, ο αντιπρόεδρος του οργανισμού Δημήτρης Σαλπιστής, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Πάνος Θεοδωρίδης, το στέλεχος-υπεύθυνος εκδόσεων του οργανισμού Μίμης Σουλιώτης και ο ιδιοκτήτης του εκδοτικού οίκου και του ομωνύμου ραδιοσταμού "Παρατηρητής", Πέτρος Παπασαραντόπουλος.

    Σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης -που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιούλιο- τα πρώην στελέχη του ΟΠΠΕΘ κατηγορούνται για απιστία και για ηθική αυτουργία. Οι κατηγορίες αφορούν στην ανακαίνιση οικήματος -ιδιοκτησίας του κ. Σουλιώτη- στην περιοχή Φλώρινας με κονδύλια του ΟΠΠΕΘ, προκειμένου να αποτελέσει το "Άσυλο του Βαλκάνιου Ποιητή" και στην έκδοση σειράς βιβλίων, για την ιστορία της Θεσσαλονίκης, από τον εκδοτικό οίκο του κ. Παπασαραντόπουλου.

    Γ.Χ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 5 October 2000 - 20:05:25 UTC