Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-10-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ
  • [02] ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗ ΝΑΤΟΪΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [03] ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΕΠΙΣΗΜΗ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΟΥ
  • [04] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [05] NΤ. MΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΑΜΑΡΑ
  • [06] ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ Κ. ΛΙΑΣΚΑ ΖΗΤΗΣΕ Η Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
  • [07] Η ΙΑΠΩΝΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [08] ΚΟΣΤΟΦ: ΘΕΤΙΚΟΣ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [09] ΣΟΦΙΑ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΗ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗ
  • [10] ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [11] ΟΡΙΑΚΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΕΚ ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΙΝΤΕΡ ΜΠΟΛΟΝΙΑ ΜΕ 78-77
  • [12] ΖΙΟΥΓΚΑΝΟΦ: Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΝΕΑ ΜΠΛΟΚ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ
  • [13] ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΜΥΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟ ΛΟΓΟ ΒΑΚΤΗΡΙΔΙΩΝ
  • [14] ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΤΗ ΦΤΩΧΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ
  • [15] ΔΙΕΞΗΧΘΗ Ο Α' ΓΥΡΟΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
  • [16] ΦΙΛΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΜΕ 3-1 ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΑΡΤΙΖΑΝ
  • [17] O TOYΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ DESTINED GLORY 2000
  • [18] ΠΑΡΕΛΘΟΝ Ο Κ. ΛΙΑΣΚΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΑΘΗΝΑ 2004"
  • [19] ΤΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΑΟ ΚΑΙΕΙ ΤΟΝ... ΕΣΑΚΕ
  • [20] ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΝΕΚΡΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΧΕΛΩΝΑ ΣΤΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟ
  • [21] Η ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ ΘΑ ΣΥΝΑΨΕΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [22] ΦΩΤΙΑΔΗΣ: ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΔΕ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [23] ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ:"ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΣΙΔΝΕΪ"
  • [24] ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΚΑΜΠΑΡΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

  • [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

    Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2000 (13:49 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γιάννος Παπαντωνίου

    Για τις τρέχουσες εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές εξελίξεις ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ο κ. Σημίτης παρουσίασε στον κ. Στεφανόπουλο τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής στο Μπιαρίτζ της Γαλλίας ενώ αναφέρθηκε και στην κατάσταση της Ευρωπαϊκής οικονομίας.

    Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο κ. Σημίτης τόνισε πως η οικονομία βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση παρά την κρίση του πετρελαίου και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης. "Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι στο πλαίσιο του προϋπολογισμού θα λάβει τα απαραίτητα εκείνα μέτρα όπου υπάρχει πρόβλημα όπως στο πετρέλαιο θέρμανσης", σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Αναφερόμενος στο ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια υπογράμμισε την ενεργή παρουσία της ελληνικής κυβέρνησης στις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία.

    [02] ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗ ΝΑΤΟΪΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2000 (09:36 UTC+2)

    Την παραμονή της χώρας μας στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση που διεξάγεται στην Τουρκία ανακοίνωσε χθες βράδυ ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Οπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας εξασφαλίστηκε η κύρωση των τουρκικών διαταγών κίνησης, ενώ δημιουργήθηκε ένα νέο πλαίσιο όπου με εντολές του ελληνικού ΝΑΤΟϊκού υποστατηγείου τα ελληνικά αεροσκάφη θα χρησιμοποιούν κανονικά τους αεροδιαδρόμους της Ικαρίας και της Λήμνου.

    Κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας προβλέπουν τουρκικές αντιδράσεις στις επόμενες εβδομάδες, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η Αγκυρα εμφανίζεται δυσαρεστημένη.

    [03] ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΕΠΙΣΗΜΗ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΟΥ

    Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2000 (13:42 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος

    Εφτασε το μεσημέρι στην Αθήνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από τους Μητροπολίτες Εφέσου, Χρυσόστομο, Ίμβρου και Τενέδου Φώτιο και Κολωνίας Γαβριήλ καθώς και από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη Παναγιώτη Καλογερόπουλο. Τον κ. Βαρθολομαίο υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος και εκ μέρους της κυβέρνησης οι υπουργοί Εξωτερικών. Γιώργος Παπανδρέου, Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, η υφυπουργός Εξωτερικών Αγγελική Λαϊου και ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στην Αθήνα ο Πατριάρχης επισήμανε ότι η επίσκεψή του είναι ιδιωτική και ανεπίσημη και πραγματοποιείται μετά από προσκλήσεις για συμμετοχή σε συγκεκριμένες εκδηλώσεις. "Εφόσον τα συνήθως βεβαρυμένα προγράμματα το επιτρέψουν θα υπάρξουν μερικές φιλικές επισκέψεις ενώ θα γίνουν και τα εγκαίνια του γραφείου εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα", είπε ο Πατριάρχης και διευκρίνισε ότι κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας παραμονής του στην Αθήνα δεν θα συζητηθούν γενικότερα ή εκκρεμούντα ζητήματα. Ο κ. Βαρθομολαίος απηύθυνε θερμό χαιρετισμό και ευλογία στον ευσεβή ελληνικό λαό και ευχαρίστησε όσους τον υποδέχτηκαν στην Ελλάδα.

    Αμέσως μετά μετέβη στο ξενοδοχείο "Ιντερκοντινένταλ" και το μεσημέρι παρακάθισε σε γεύμα του συνδέσμου ελληνοτουρκικής επιχειρηματικής συνεργασίας, στην Αθηναϊκή Λέσχη.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα θα έχει επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τον δήμαρχο Αθηναίων και εξέχουσες προσωπικότητες του πολιτικού και πνευματικού κόσμου.

    Ως την πιο σεβαστή προσωπικότητα της Ορθοδοξίας, όχι μόνο από το ρόλο του αλλά και από την ίδια προσωπικότητά του, χαρακτήρισε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο υπουργός Παιδείας. Πέτρος Ευθυμίου. "Είναι μεγάλη τιμή για την Ελλάδα και τους Έλληνες να τον υποδέχεται είτε σε επίσημη είτε σε ανεπίσημη επίσκεψη. Του οφείλουμε όλοι τον σεβασμό και την αναγνώριση στο ρόλο και την προσωπικότητά του", τόνισε ο κ. Ευθυμίου.

    Ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος σημείωσε πως με χαρά και τιμή η πόλη των Αθηνών υποδέχεται για μία ακόμη φορά τον Παναγιοτατο και ανοίγει τις πόρτες της και τις καρδιές της. Ο κ. Αβραμόπουλος εκτίμησε ότι η επίσκεψη αυτή θα ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο τους δεσμούς του Ελληνισμού με την Ορθοδοξία. "Κάθε επίσκεψη του Πατριάρχη στην πρωτεύουσα της Ελλάδος είναι κάτι που μας χαροποιεί και μας τιμά", πρόσθεσε ο Δήμαρχος Αθηναίων.

    [04] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2000 (22:39 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γιώργος Παπανδρέου

    Της Νατάσας Θωμά

    Σε επανεξέταση των διμερών και ευρωπαϊκών οικονομικών προγραμμάτων προς την Αλβανία προσανατολίζεται η ελληνική κυβέρνηση.

    Αυτό διαφάνηκε απόψε από τα όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου κατά την ενημέρωση που έκανε -κεκλεισμένων των θυρών- προς τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής μετά τη στάση της αλβανικής κυβέρνησης στις δημοτικές εκλογές και τις σοβαρές παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία που διαπιστώθηκαν στη Χιμάρα κατά της ελληνικής μειονότητας.

    "Το αποτελεσματικότερο πλαίσιο για να λάβει το μήνυμα η Αλβανία είναι η Ε.Ε." φέρεται να είπε -σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου- που πρόσθεσε ότι θα καταταθούν και θα αξιοποιηθούν όλα τα στοιχεία που διαθέτει η ελληνική κυβέρνηση που καταδεικνύουν το σοβαρό δημοκρατικό έλλειμμα που υπάρχει στη γείτονα χώρα. Ο κ. Παπανδρέου δεν ξεκαθάρισε το τι ακριβώς μέτρα θα πάρει η ελληνική κυβέρνηση, τόνισε ωστόσο ότι θα απευθυνθεί σε όλα τα διεθνή φόρα και στην Ε.Ε. ώστε το μήνυμα να είναι σαφές προς την Αλβανία. Ιδιαίτερη έμφαση άφησε να εννοηθεί ότι θα δοθεί σε ότι αφορά τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις και τη συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης της Ε.Ε. με την Αλβανία και πρόσθεσε ότι η Κοινότητα θα πρέπει να συναρτήσει τη συμπεριφορά της γείτονας χώρας απέναντι στην ελληνική μειονότητα.

    Σε ότι αφορά το διμερές επίπεδο θα επανεξεταστούν οι πιστώσεις της Ελλάδας προς την Αλβανία καθώς και ο έλεγχος των θεωρήσεων αδειών εισόδου προς τους Αλβανούς υπηκόους.

    Ωστόσο ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να δούμε με ψυχραιμία τις σχέσεις μας με την Αλβανία χωρίς κραυγές και εξάρσεις και συμπλήρωσε ότι το πρόβλημα της ελληνικής μειονότητας δεν πρέπει να το δούμε μεμονωμένα αλλά πρέπει να προτάξουμε το δημοκρατικό έλλειμμα που υπάρχει στη χώρα αυτή γιατί έχει ευρύτερο αντίκτυπο στη βαλκανική περιοχή.

    Επίσης ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι εκείνο που πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα την Ελλάδα είναι το μέλλον της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και πως αυτή θα ενσωματωθεί οργανικά και πολιτικά προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντά της.

    "Εκ του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών τόσο στον πρώτο όσο και στο δεύτερο γύρο δείχνει ότι παρά τις προσπάθειες που έγιναν το ποσοστό συμμετοχής της ελληνικής μειονότητας στις εκλογές ήταν πολύ χαμηλό και κυμάνθηκε γύρω στο 40 με 55%" τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε.

    "Πρέπει να διασφαλίσουμε το επίπεδο των σχέσεών μας με την Αλβανία. Θέλουμε την μειονότητα να μείνει αλλά με προϋποθέσεις".

    Από την πλευρά της η Αντιπολίτευση εστίασε την κριτική της στους χειρισμούς της κυβέρνησης και στο γεγονός ότι ενώ ανέμενε τις εξελίξεις αυτές δεν έκανε τις σωστές κινήσεις για να τις αποτρέψει.

    Η βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο για ουσιαστικό έλλειμμα ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ενώ ζήτησε επανεξέταση των μέτρων που αφορούν την οικονομική ενίσχυση της Αλβανίας και πρότεινε να προχωρήσει η Ελλάδα σε μία διαφορετική αντίληψη σε ότι αφορά την προστασία των ελληνικών συνόρων.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Μιλτιάδης Έβερτ που έκανε λόγο για αντιφατική πολιτική της κυβέρνησης.

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Παπαθεμελής τόνισε ότι η "Ελλάδα πρέπει να σοβαρευτεί και να λάβει μέτρα κοινής λογικής διεθνώς αποδεκτά".

    Τέλος η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη μίλησε για τεχνητή όξυνση σε ότι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις με την Αλβανία.

    [05] NΤ. MΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΑΜΑΡΑ

    Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2000 (20:51 UTC+2)

    Ανύπαρκτο χαρακτήρισε το θέμα Σαμαρά η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, προσθέτοντας ότι το θέμα έχει κλείσει για το κόμμα.

    Σε συνέντευξη της στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας", επισήμανε ότι θα σχολιάσει τις πολιτικές πρωτοβουλίες του δημάρχου Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο, όταν τις πάρει.

    Τέλος, η κ. Μπακογιάννη αρνήθηκε να σχολιάσει τις σημερινές δηλώσεις του Γιάννη Κεφαλογιάννη.

    [06] ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ Κ. ΛΙΑΣΚΑ ΖΗΤΗΣΕ Η Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2000 (20:46 UTC+2)

    Την παραίτηση του μέλους της Οργανωτικής Επιτροπής "Αθήνα 2004", Κώστα Λιάσκα, ζήτησε η πρόεδρός της, Γιάννα Αγγελοπούλου, όπως ανακοίνωσε σήμερα, επισημαίνοντας οτι προέβη σε ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη.

    Στην πορεία ανασύνταξης της εθνικής υπόθεσης των Ολυμπιακών Αγώνων, η Οργανωντική Επιτροπή 'Αθήνα 2004' ενεργοποίησε τη συμβατική υποχρέωσή της έναντι της ΔΟΕ για τη σύσταση ομάδας συμβούλων παρακολούθησης έργου για τα εκτελούμενα έργα που σχετίζονται με την Ολυμπιάδα και τα οποία ανήκουν στην ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ, δήλωσε η κ.Αγγελοπούλου στη ανακοίνωσή της.

    Στη συνέχεια επισημαίνει ότι "οι σύμβουλοι παρακολούθησης έργου σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ για την εκτέλεσή του" και ότι το υπουργείο και η "Αθήνα 2004" είχαν φτάσει σε ουσιώδη βαθμό συναντίληψης και συμφωνίας, ενώ η Οργανωτική Επιτροπή δεν θεώρησε ότι οι διαφορετικές προσεγγίσεις υπέκρυπταν θέματα ηθικής τάξης.

    "Σήμερα το πρωί ο κ.Λιάσκας, χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση δική μου προέβη σε προσωπικές δηλώσεις με ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, τους οποίους ούτε εγώ ούτε η 'Αθήνα 2004' συμμεριζόμαστε. Κατά τούτο ζήτησα σήμερα την παραίτηση του κ.Λιάσκα από την Οργανωτική Επιτροπή" καταλήγει η ανακοίνωση.

    [07] Η ΙΑΠΩΝΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 18 Οκτωβρίου 2000 (20:44 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Την κατασκευή σύγχρονου εργοστασίου για την ανακύκλωση παλιών αυτοκινήτων και ηλεκτρικών συσκευών από τις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και για την ανακύκλωση ντόπιων οικιακών απορριμμάτων στην παραδουνάβια βουλγαρική πόλη Λόμ θα χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση της Ιαπωνίας.

    Προβλέπεται με την κατασκευή του εργοστασίου να υλοποιηθεί μέρος του σχεδίου για την οικονομική αναζωογόνηση της Βορειοδυτικής Βουλγαρίας ύστερα από την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο που καταρτίστηκε από την ΄Ενωση για Εμπόριο με την Ρωσία και τις χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου της Ιαπωνίας.

    [08] ΚΟΣΤΟΦ: ΘΕΤΙΚΟΣ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 18 Οκτωβρίου 2000 (20:44 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    "Επαγγελματικό χαρακτήρα αποκτά κιόλας ο διάλογος των πολιτικών στη Βουλγαρία με τους επιχειρηματικούς κύκλους".

    Αυτό είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Ιβάν Κόστοφ, στην τελική συζήτηση στο περιθώριο του τριήμερου Οικονομικού Φόρουμ για την Νοτιοανατολική Ευρώπη που διεξήχθη από την Δευτέρα στη Σόφια.

    Ο κ. Κόστοφ κάλεσε τους επιχειρηματίες να δείξουν κατανόηση προς την σημαντική μείωση των φόρων που η βουλγαρική κυβέρνηση προτείνει στη Βουλή. Σύμφωνα με τον Ιβάν Κόστοφ, δεν είναι δυνατόν να γίνουν δεκτές όλες οι προτάσεις των επιχειρηματιών στη Βουλγαρία, διότι τούτο θα οδηγήσει σε σοβαρό περιορισμό των εσόδων για τους θεσμούς που συντηρούνται από τον δημόσιο προϋπολογισμό.

    [09] ΣΟΦΙΑ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΗ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗ

    Σόφια, 18 Οκτωβρίου 2000 (20:42 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    ΄Υστερα από γόνιμες συζητήσεις τριών ημερών στη βουλγαρική πρωτεύουσα ολοκληρώθηκε το καθιερωμένο πλέον Οικονομικό Φόρουμ για την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Στο Συνέδριο έλαβαν μέρος 1.396 συμμέτοχοι, από τους οποίους 241 εισηγητές και 245 δημοσιογράφοι.

    Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Βουλγαρικού Οικονομικού Φόρουμ, Γιάν Βασίλεφ, που διοργανώνει το Οικονομικό Φόρουμ για την Νοτιοανατολική Ευρώπη στη Σόφια.

    Ο αριθμός των ξένων συμμετοχών ήταν 145. Το φόρουμ κάλυψαν και τα διεθνή ΜΜΕ "CNN", "BBC" και "The Economist" που αντιπροσωπεύθηκαν στο φόρουμ από 10 δημοσιογράφους.

    ΄Οπως έγινε πλέον σαφές, η βουλγαρική κυβέρνηση έχει χρηματοδοτήσει το φόρουμ με 35 χιλιάδες γερμανικά μάρκα. Σύμφωνα με τον κ. Βασίλεφ, το φόρουμ στη Σόφια που διοργανώνεται για δεύτερη φορά, μετατρέπεται σε παράδοση, τόπο συζητήσεων των προβλημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της κυβερνητικής πολιτικής και των περιφερειακών πρωτοβουλιών.

    [10] ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Βελιγράδι, 18 Οκτωβρίου 2000 (20:41 UTC+2)

    Πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία το Κοσσυφοπέδιο θα αποκτήσει καθεστώς τρίτης δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας σχολιάζουν εκτενώς δημοσιεύματα των αλβανόφωνων εφημερίδων του Κοσόβου.

    Οπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα ο απεσταλμένος του Μπιλ Κλίντον Τζέιμς Ο ' Μπράιαν παρουσίασε στη διάρκεια της περιοδείας του στο Βελιγράδι, στην Ποντγκόριτσα και το Κόσοβο και στις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς και παράγοντες στην Πρίστινα, σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο το Κοσσυφοπέδιο θα αποκτήσει καθεστώς ισότιμης δημοκρατίας με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο - στο πλαίσιο κοινού κράτους με τη μορφή συνομοσπονδίας.

    Αν και ο εκπρόσωπος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βουδαπέστη, Νίκολας Χιλ διεύψεσε τις πληροφορίες υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ παρέχουν πλήρη στήριξη στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 1244 για το Κοσσυφοπέδιο, η είδηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου. Αναλυτές τόνιζαν ότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να πειστούν οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου να ζήσουν σε μία "νέα Γιουγκοσλαβία".

    Η εφημερίδα "Κόχα Ντιτόρε" σε δημοσίευμα με τίτλο "Η Αμερική υπέρ της τρίτης δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, τα πολιτικά κόμματα του Κοσσυφοπεδίου υπέρ της ανεξαρτησίας" αναφέρει ότι τα πολιτικά κόμματα στο Κόσοβο εμμένουν στην πάγια θέση για την ανεξαρτησία της επαρχίας.

    Στο ίδιο δημοσίευμα τονίζεται ότι τα πολιτικά κόμματα αντιτίθενται στην ιδέα να παραμείνει το Κόσοβο στην ένωση με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο γιατί η λύση αυτή δε θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της κατάστασης τόσο στο Κόσοβο όσο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

    Η εφημερίδα "Kosova Sot" σε δημοσίευμα με τίτλο "Νοσταλγία των ΗΠΑ για τη Γιουγκοσλαβία ή τα Βαλκάνια" αναφέρει ότι κανένας, ούτε οι κάτοικοι του Κοσσυφοπεδίου δεν ζητούν από τις ΗΠΑ και τη Δύση να τηρούν συνεχώς εχθρική στάση εναντίον της Σερβίας. "Ομως το να ζητείται από τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου να οικοδομήσουν το μέλλον τους υπό την ίδια στέγη με τη Σερβία είναι σαν "να ζητείται από το πρόβατο να κοιμηθεί με το λύκο"", σχολιάζεται στο δημοσίευμα.

    Τα ΜΜΕ στο Βελιγράδι δεν προσέδωσαν ιδιαίτερη σημασία στις πληροφορίες αυτές, αλλά αναλυτές δεν απορρίπτουν το ενδεχόμενο να υπάρχει πρόταση των ΗΠΑ για τη δημιουργία τριμερούς συνομοσπονδίας. Σύμφωνα με τους αναλυτές απόδειξη αυτού είναι και οι προσπάθειες που καταβάλουν οι ΗΠΑ για τη διαφύλαξη της υφιστάμενης ομοσπονδίας μεταξύ της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, η ύπαρξη της οποίας διευκολύνει την υλοποίηση του σχεδίου τους.

    Α.Τ.

    [11] ΟΡΙΑΚΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΕΚ ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΙΝΤΕΡ ΜΠΟΛΟΝΙΑ ΜΕ 78-77

    Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2000 (20:39 UTC+2)

    Η πρεμιέρα στην Ευρωλίγκα της ULEB για την ΑΕΚ στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Οι "μαυραετοί" κέρδισαν με 78-77 και έστειλαν την Κίντερ Μπολόνια στην Ιταλία με κατεβασμένα τα κεφάλια..

    Η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς ξεκίνησε με το δεξί και έδειξε ότι βρίσκεται σε εξαιρετική αγωνιστική και φυσική κατάσταση. Το ημίχρονο ήταν 39-36 υπέρ της ελληνικής ομάδας.

    ΑΕΚ: Στεφάνοφ 13 (2), Παντελιάδης 3 (1), Χάμινγκ, Χατζής 1, Κουτλουάι 13, Ντικούδης 7, Γκούροβιτς 16 (3), Μιούρσεπ 8, Μπετς 13, Κακιούζης 4.

    Κίντερ Μπολόνια: Σμόντιτς 10, Γιάριτς 3, Τζινομπίλι 1, Αμπιο 8, Μπονόρα, Γιεστρατίγιεβιτς 3, Σκονοκίνι, Αντερσεν 6, Ριγκοντό 26 (6), Γκρίφιθ 20.

    [12] ΖΙΟΥΓΚΑΝΟΦ: Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΝΕΑ ΜΠΛΟΚ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ

    Σόφια, 18 Οκτωβρίου 2000 (20:37 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Η διεύρυνση μιας στρατιωτικής συμμαχίας θα οδηγήσει στον σχηματισμό νέων μπλοκ αντιπαράθεσης.

    Αυτό δήλωσε στη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο της βουλγαρικής Βουλής, Ιορντάν Σοκόλοφ, ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ο οποίος από χθες πραγματοποιεί επίσκεψη στη Σόφια.

    Από την πλευρά του ο Ιορντάν Σοκόλοφ απάντησε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ αποτελεί βασική εξωτερικο-πολιτική προτεραιότητα της Βουλγαρίας. Επιβεβαίωσε δε ότι αυτό δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως απειλή για κάποιο άλλο κράτος.

    Ο πρόεδρος της βουλγαρικής Βουλής τόνισε ακόμη ότι δεν είναι δυνατόν να σχηματιστεί παγκόσμιο σύστημα ασφαλείας χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας.

    Υπογράμμισε επίσης ότι η Βουλγαρία επιθυμεί να διατηρεί καλές οικονομικές, εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις με τη Ρωσία. Κατά τον κ. Σοκόλοφ, οι σχέσεις αυτές πρέπει να βασίζονται στις πραγματικές αλλαγές που συντελέστηκαν στα δύο κράτη μετά το 1989.

    Στη διάρκεια των συνομιλιών της με τον κ. Ζιουγκάνοφ η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της κυβερνώσας ΄Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΕΔΔ), Εκατερίνα Μιχαϊλοβα, αξιοποίησε την ευκαιρία να θέσει εκ νέου το θέμα για την μείωση των τελωνειακών δασμών που επιβάλλονται στα βουλγαρικά εμπορεύματα στη Ρωσία.

    [13] ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΜΥΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟ ΛΟΓΟ ΒΑΚΤΗΡΙΔΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 18 Οκτωβρίου 2000 (20:36 UTC+2)

    Η νομαρχία Θεσσαλονίκης απαγόρευσε τη διάθεση μυδιών από τη Χαλάστρα και τα Κύμινα στην εγχώρια αγορά, μετά από μετρήσεις του υπουργείου Γεωργίας που έδειξαν ότι τα οστρακοειδή του Θερμαϊκού πλήττωνται από κολοβακτηρίδια, η συγκέντρωση των οποίων ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια.

    Με απόφαση της νομαρχίας, που εκδόθηκε στις 9 Οκτωβρίου, η νομαρχία Θεσσαλονίκης απαγορεύει τη διάθεση μυδιών από τη Χαλάστρα και τα κείμενα, στην εγχώρια αγορά, αλλά όχι και στο εξωτερικό, κύριο αποδέκτη της παραγωγής μυδιών, επειδή οι χώρες του εξωτερικού διαθέτουν ειδικά κέντρα καθαρισμού.

    Η ανάπτυξη βακτηριδίων στις μυδοκαλλιέργειες των δύο περιοχών αποδίδεται από την κτηνιατρική υπηρεσία στο φαινόμενο του ευτροφισμού, το οποίο εμφανίστηκε στα νερά του Θερμαϊκού Κόπλου, καθώς και στις παρατεταμένες περιόδους υψηλών θερμοκρασιών, οι οποίες συνέβαλαν στη διατήρηση της αυξημένης μόλυνσης.

    Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι βροχοπτώσεις θα συνέβαλαν στην αραίωση της πυκνότητας των βακτηριδίων, ωστόσο επισημαίνουν ότι είναι απαραίτητη η άμεση κατασκευή των δύο κέντρων καθαρισμού στην περιοχή, όπου θα πλένονται τα μύδια πριν διατεθούν στην αγορά.

    Σημειώνεται οτι από τις καλλιέργειες του Θερμαϊκού παράγεται το 90% της ελληνικής παραγωγής οστρακοειδών.

    [14] ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΤΗ ΦΤΩΧΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 18 Οκτωβρίου 2000 (20:36 UTC+2)

    Ομάδα Τουρκοκυπρίων γυναικών πραγματοποίησαν χθες πορεία προς το οδόφραγμα Λήδρα Πάλλας και επέδωσαν στον αξιωματικό των δυνάμεων του ΟΗΕ υπόμνημα με το οποίο καταγγέλλουν τη βία και τη φτώχια που επικρατούν στο ψευδοκράτος της τουρκοκρατούμενης Κύπρου.

    Ο σημερινός τουρκοκυπριακός Τύπος αναφέρει ότι οι Τουρκοκύπριες ζήτησαν από τον αξιωματικό όπως διαβιβάσει το υπόμνημά τους στο Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Στα πανό που κρατούσαν ήταν γραμμένα συνθήματα ανάλογα με εκείνα που ακούστηκαν κατά την εκδήλωση διαμαρτυρίας των Τουρκοκυπρίων, που χθες απήργησαν διαμαρτυρόμενοι για την δέσμη των οικονομικών μέτρων "που καταρτίστηκε από την Αγκυρα και υλοποιείται από τους συνεργάτες της στην Κύπρο και αποσκοπεί στον αφανισμό των Τουρκοκυπρίων από οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής σκοπιάς".

    Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των τουρκοκυπριακών εφημερίδων, που εκτιμούν ότι στο συλλαλητήριο συμμετείχαν περίπου 15.000 άτομα, τα οποία έστειλαν τα μηνύματα "η χώρα αυτή είναι δική μας", "εμείς θα διοικήσουμε" και "όχι στη δέσμη, παραιτήσου κυβέρνηση".

    Κατά τις εκτιμήσεις των εφημερίδων, η συμμετοχή στην απεργία έφθασε στο 90% και εστάλησαν μηνύματα στον Τουρκοκύπριο εκπρόσωπο Ραούφ Ντενκτάς και στην Αγκυρα εναντίον της δέσμης των οικονομικών μέτρων.

    [15] ΔΙΕΞΗΧΘΗ Ο Α' ΓΥΡΟΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

    Κάιρο, 18 Οκτωβρίου 2000 (20:35 UTC+2)

    Διεξήχθη σήμερα στην Αίγυπτο ο πρώτος γύρος των εκλογών που θα αναδείξουν τα 440 μέλη του Κοινοβουλίου, ωστόσο, κανείς δεν αναμένται να αλλάξει η πολιτική κατάσταση στη χώρα. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι πρόεδρος της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1981, δεν κινδυνεύει με ανατροπή, καθώς περισσότερο από το 90% των βουλευτών ανήκουν στο κόμμα του.

    Παρά τις διαβεβαιώσεις του Αιγύπτιου προέδρου ότι αυτή τη φορά και σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογές η διαδικασία θα είναι ελεύθερη και δίκαιη, το κόμμα των ισλαμιστών που έχει τεθεί εκτός νόμου κάνει λόγο για βία και νοθεία.

    Σοβαρές παρατυπίες σημειώθηκαν στην εκλογική διαδικασία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα εκλογικά κέντρα της Αλεξάνδρειας, όπου η αντιπολίτευση καταγγέλλει διπλές ψήφους και ονόματα νεκρών στους εκλογικούς καταλόγους.

    [16] ΦΙΛΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΜΕ 3-1 ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΑΡΤΙΖΑΝ

    Θεσσαλονίκη, 18 Οκτωβρίου 2000 (20:35 UTC+2)

    Τι και αν ήταν φιλικό παιχνίδι. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Ντούσαν Μπάγιεβιτς το είχε εκλάβει σαν μια σπουδαία αναμέτρηση. Αυτός ήταν και ο λόγος που μετά το τέλος του παιχνιδιού έδειχνε προβληματισμένος, παρά τη νίκη επί της Παρτιζάν με 3-1.

    Από την άλλη αυτό που προβλημάτισε ήταν ο τραυματισμός του Κόφι Αμπονσά, που σύμφωνα με διάγνωση του ιατρικού τιμ του Δικέφαλου υπέστει διάστρεμμα. Αυτό έκανε τον κ. Μπάγιεβιτς να τα βάλει με την ατυχία του, αφού δεν θα μπορέσει να δώσει το "παρών" του στο παιχνίδι με την Ουντινέζε στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης του Κυπέλλου UEFA.

    Τα τέρματα της ελληνικής ομάδας πέτυχαν οι Ναλιτζής (20`), Οκκάς (39`) και Φρούσσος (83`), ενώ για την Παρτιζάν είχε ανοίξει το σκορ από το δεύτερο μόλις λεπτό ο Σάσα Ίλιτς.

    Τη νίκη του ΠΑΟΚ επί της Παρτιζάν Βελιγραδίου παρακολούθησε και ο "κατάσκοπος" της Ουντινέζε, Φίλιππο Ορλάντο.

    [17] O TOYΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ DESTINED GLORY 2000

    Aγκυρα, 18 Οκτωβρίου 2000 (20:32 UTC+2)

    Ο τερματισμός της κρίσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που αφορούσε στους αεροδιαδρόμους οι οποίοι διέρχονται πάνω από τη Λήμνο και την Ικαρία και των οποίων η χρήση είχε προγραμματισθεί κατά την ΝΑΤΟίκή άσκηση Destined Glory 2000 , απασχολεί τον τουρκικό Τύπο, που καταχωρίζει τις σχετικές πληροφορίες στις εσωτερικές σελίδες.

    Η ΡΑΝΤΙΚΑΛ γράφει ότι οι ΗΠΑ "έλυσαν την κρίση των αεροδιαδρόμων που δημιουργήθηκε με την Ελλάδα, η οποία απέσυρε το αίτημά της για την Λήμνο και την Ικαρία" και προσθέτει ότι από το σχέδιο πτήσεων της άσκησης εξαιρέθηκε ο αεροδιάδρομος που περνάει πάνω από την Λήμνο και την Ικαρία για τον οποίο η Τουρκία δεν χορηγούσε άδεια πτήσης.

    Όπως διατείνεται η εφημερίδα, έναντι "αυτής της ελληνικής υποχώρησης, η Τουρκία δεν θα απαντήσει στην προσγείωση ελληνικών αεροσκαφών στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια της άσκησης ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ που άρχισε χθες". Στο δημοσίευμα γίνεται μνεία της σοβαρής εμπλοκής που είχε δημιουργηθεί στην άσκηση, τονίζεται ότι προχθές τη νύκτα συναντήθηκαν στο Εσκίσεχιρ στο κέντρο από το οποίο διευθύνεται το μέρος της άσκησης που αφορά στις αεροπορικές επιχειρήσεις- Ελληνες και Τούρκοι αξιωματικοί και οι διοικητής της άσκησης Αμερικανός ταξίαρχος Ronald Keys με σκοπό "ξεπέρασμα" του αδιεξόδου.

    Η ΡΑΝΤΙΚΑΛ υποστηρίζει ότι στη σύσκεψη παρενέβη, τηλεφωνικά, και ο διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη James Ralston που "έλαβε θέση υπέρ της Τουρκίας και προσκάλεσε την Ελλάδα να παραιτηθεί της εμμονής της". Το γεγονός αυτό ήταν καθοριστικό και οι Ελληνες αξιωματικοί "δέχθηκαν την εξαίρεση από το σχέδιο πτήσεων της άσκησης του αεροδιαδρόμου που διέρχεται πάνω από τα νησιά αυτά".

    Η "μυστική" πρόταση του ΝΑΤΟ

    Η ΜΙΛΛΙΕΤ, με τίτλο "Το ΝΑΤΟ έλυσε την κρίση", τονίζει ότι το στρατηγείο της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες πρότεινε στην Αθήνα τη "χρησιμοποίηση της Λήμνου υπό την εποπτεία του" πρόταση την οποία τα Γενικά Επιτελεία της Ελλάδας και της Τουρκίας εξέτασαν μαζί με τους αρμόδιους των υπουργείων Εξωτερικών των χωρών τους. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα βασικά σημεία της πρότασης που "κρατείται μυστική" είναι τα εξής: Τα αεροσκάφη θα χρησιμοποιήσουν τον αεροδιάδρομο, ο οποίος διέρχεται υπεράνω της Λήμνου και της Ικαρίας και ο οποίος αναφέρεται στη διαταγή πτήσεων στην οποία αντετάχθη η Τουρκία. Λαμβανομένης υπ' όψιν της θέσης που υποστηρίζει επί έτη η Τουρκία ότι "επειδή η Λήμνος λόγω του διεθνούς καθεστώτος της ως αποστρατιωτικοποιημένης περιοχής, ο υπεράνω αυτής διερχόμενος αεροδιάδρομος δεν βρίσκεται υπό την κυριαρχία της Ελλάδας", η ευθύνη της περιοχής κατά τη διάρκεια των πτήσεων θα ανήκει στο ΝΑΤΟ. Η άποψη της Τουρκίας ότι "ο αεροδιάδρομος δεν βρίσκεται υπό ελληνική κυριαρχία", θα αναφερθεί στα έγγραφα του ΝΑΤΟ. Αρμόδιοι του τουρκικού Γενικού Επιτελείου αντάλλαξαν χθες το πρωί απόψεις για την πρόταση του ΝΑΤΟ με εκπροσώπους του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ (τουρκικές) πηγές ανέφεραν πως σε περίπτωση αποδοχής από την Αθήνα της πρότασης, και η Αγκυρα έχει την πρόθεση να απαντήσει θετικά για την έξοδο από την κρίση, σημειώνεται στο δημοσίευμα στο οποίο καταχωρίζεται και δήλωση του υπουργού Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου.

    Η ΣΑΜΠΑΧ , με τίτλο "Επιτεύχθηκε συμφωνία στην άσκηση του ΝΑΤΟ", καταχωρίζει ανταπόκριση του Στ. Μπερμπεράκη από την Αθήνα, στην οποία προβάλλεται η δήλωση του κ. Τσοχατζόπουλου και δημοσιεύεται η ανακοίνωση της Αθήνας ότι θα αποσυρθεί από τις ασκήσεις με το "αιτιολογικό" ότι "έγινε αλλαγή την τελευταία στιγμή" στους αεροδιαδρόμους.

    "Τι είδους σύμμαχος είναι η Ελλάδα"

    Η ΤΟΥΡΚΙΕ, με τίτλο "Δείξαμε εμπιστοσύνη στην Αθήνα και τα πράγματα έγιναν έτσι" τονίζει ότι τα νερά στην ΝΑΤΟϊκή άσκηση δεν ηρεμούν με κανέναν τρόπο.

    Η κυρία Νουρ Γκιουρέλ διατείνεται ότι "η Ελλάδα μη συμμετέχουσα στην άσκηση, αν και ανέλαβε αποστολές, προφασιζόμενη μικρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν και ανακοινώνοντας ότι αποσύρεται από την άσκηση με πρόφαση μεταβολή στο σενάριό της έκανε τους Τούρκους διοικητές να αναρωτηθούν τι είδους σύμμαχος είναι". Κατά τους ισχυρισμούς της εφημερίδας οι Ελληνες "αφού δημιούργησαν στην αρχή προβλήματα με ασήμαντες προφάσεις, αργότερα προφασίστηκαν κοινή ενεργοποίηση του αεροδιαδρόμου που διέρχεται πάνω από τη Λήμνο και την Ικαρία κατά τη διάρκεια της άσκησης και σαν να μην έφταναν αυτά, άρχισαν να φωνασκούν γιατί δεν ενεργοποιούμε τον αεροδιάδρομο που διέρχεται πάνω από αυτά τα δύο νησιά που βρίσκονται κάτω από τη μύτη μας και τα οποία εξοπλίζουν συνεχώς".

    Τέλος, η ΤΟΥΡΚΙΕ δημοσιεύει ότι οι Ελληνες πιλότοι "αντιλαμβανόμενοι τώρα ότι θα καταστούν υπεύθυνοι στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στο μέρος της αποστολής τους, την οποία μετέτρεψαν σε ανοιξιάτικο περίπατο, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα".

    [18] ΠΑΡΕΛΘΟΝ Ο Κ. ΛΙΑΣΚΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΑΘΗΝΑ 2004"

    Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2000 (20:19 UTC+2)

    Την ακύρωση του διορισμού του μέλους της Οργανωτικής Επιτροπής Κώστα Λιάσκα αναγγέλει ανακοίνωση του υπουργείου Τύπου.

    Νωρίτερα, την παραίτηση του είχε ζητήσει και η Γιάννα Αγγελοπούλου, τονίζοντας ότι η επίθεση του κ. Λιάσκα εναντίον του κ. Λαλιώτη, μέσω της συχνότητας του "Φλας" είναι προσωπική. Παράλληλα, έκανε λόγο για ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς, τους οποίους δεν συμμερίζεται ούτε η ίδια, ούτε η Οργανωτική Επιτροπή.

    Ο κ. Σημίτης συναντήθηκε με τον κ. Λιάσκα και του ανακοίνωσε τις αποφάσεις του Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όσους συνεχίζουν και τόνιε ότι δεν είναι πικραμένος γιατί θα έχει χρόνο να δει τα παιδιά του. Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, αν παραιτήθηκε ή αποπέμφθηκε.

    [19] ΤΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΑΟ ΚΑΙΕΙ ΤΟΝ... ΕΣΑΚΕ

    Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2000 (20:19 UTC+2)

    "Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε πρωτάθλημα με κανονισμούς ερασιτεχνών". Αυτό δήλωσαν στον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Φλωρίδη τα μέλη του ΕΣΑΚΕ κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχαν την Τετάρτη με αφορμή το πειθαρχικό δίκαιο που θα ισχύσει στη νέα περίοδο του μπάσκετ που ξεκινά το Σάββατο.

    Ο υφυπουργός Αθλητισμού δεσμεύτηκε ότι θα απαντήσει στο αίτημα του Συνδέσμου την Πέμπτη, ενώ στην επίσκεψη τον ΕΣΑΚΕ εκπροσώπησαν οι κ Καρατζάς, Παπακαλιάτης, Ακριβόπουλος, Χατζηγρηγοριάδης και Γρανίτσας.

    Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ Θεόδωρος Καρατζάς επισήμανε: "Έχουμε ένα πρόβλημα με το πειθαρχικό δίκαιο. Το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει. Θέλουμε να διεξαχθεί ή με το περσινό δίκαιο ή ακόμη και με αυτό της περιόδου 1998-99. Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε επαγγελματικό Πρωτάθλημα με κανονισμούς ερασιτεχνών".

    Συνάντηση με τον Γιώργο Φλωρίδη είχε και ο πρόεδρος της ΚΑΕ ΠΑΟΚ Θανάσης Ακριβόπουλος, που μεταξύ άλλων τόνισε: "Νομίζω ότι είμαστε ικανοποιημένοι. Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα. Θέτει επί τάπητος τα προβλήματα του μπάσκετ. Υπάρχει καλή διάθεση. Δεν πιστεύω ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα. Το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει καλά. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα τραυματιστεί και άλλο το πληγωμένο κορμί του μπάσκετ".

    [20] ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΝΕΚΡΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΧΕΛΩΝΑ ΣΤΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 18 Οκτωβρίου 2000 (20:18 UTC+2)

    Μία ακόμη χελώνα καρέτα - καρέτα βρέθηκε νεκρή σήμερα στην παραλία της Θεσσαλονίκης, αυξάνοντας τον αριθμό τους σε πέντε μέσα σε δύο μέρες και σε έξι μέσα σε δύο εβδομάδες, ενώ οι ειδικοί δεν έχουν διαπιστώσει ακόμη αν η αιτία του θανάτου τους οφείλεται σε ρύπανση ή σε ανθρώπινο χέρι.

    Η αύξηση του αριθμού του θανάτου των θαλάσσιων ζώων που εκβράζονται στο Θερμαϊκό άρχισε να προκαλεί ανησυχία στους φορείς. Η χελώνα που βρέθηκε ανάμεσα στο Λευκό Πύργο και το "Μακεδονία Παλάς", περισυνελέγησε από το λιμενικό σώμα, το οποίο είχε συγκεντρώσει και τις υπόλοιπες χελώνες, όπως επισης και ένα μικρό δελφίνι, πριν λίγες εβδομάδες.

    [21] Η ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ ΘΑ ΣΥΝΑΨΕΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Βίλνιους, 18 Οκτωβρίου 2000 (20:18 UTC+2)

    Φωτογραφία: Βάσιλ Τοπούρκοφσκι

    Η κυβέρνηση της Λιθουανίας αποφάσισε να προχωρήσει στη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με τη Γιουγκοσλαβία.

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας πρότεινε την κίνηση ή οποία, όπως επισήμανε θα συμβάλει στην ανάπτυξη της δημοκρατίας στην περιοχή των Βαλκανίων.

    Την περασμένη εβδομάδα η Λιθουανία συμφώνησε με την απόφαση της Ε.Ε. να άρει τις κυρώσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας.

    Σημειώνεται ότι η χώρα από το 1991 όταν ανεξαρτητοποιήθηκε δεν είχε συνάψει διπλωματικές σχέσεις με τη Γιουγκοσλαβία και ήταν ανάμεσα στις χώρες που πρώτες αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της Σλοβενίας και της Κροατίας.

    Κ.Γ.

    [22] ΦΩΤΙΑΔΗΣ: ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΔΕ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Βουκουρέστι, 18 Οκτωβρίου 2000 (20:17 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Οι γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 26 Νοεμβρίου στη Ρουμανία δεν θα επηρεάσουν την ενταξιακή πορεία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση δήλωσε ο Φωκίων Φωτιάδης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Βουκουρέστι.

    "Η Ρουμανία είναι μια δημοκρατική χώρα και οι εκλογές θα ανεβάσουν στην εξουσία άτομα που θα επιλέξει ο λαός και δεν θα επηρεαστούν από αυτές οι σχέσεις ΕΕ-Ρουμανίας, καθώς όλα τα κόμματα συμφωνούν ότι η ένταξη της χώρας στην ΕΕ είναι προτεραιότητα για την πολιτική της" δήλωσε ο κ Φωτιάδης.

    Ο Έλληνας διπλωμάτης τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία για την ένταξη στην ΕΕ και να υλοποιήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την επίτευξη αυτού του στόχου.

    Ο κ. Φωτιάδης παραβρέθηκε σήμερα στα εγκαίνια του τοπικού κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης στην Τιμισοάρα.

    [23] ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ:"ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΣΙΔΝΕΪ"

    Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2000 (20:13 UTC+2)

    Οι 27οι Ολυμπιακοί αγώνες ανήκουν στο παρελθόν. Ωστόσο στις συνειδήσεις των περισσοτέρων Ελλήνων η επιτυχία δεν έχει ημερομηνία λήξης. Ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς αγώνες του Σίδνεϊ, Γιάννης Παπαδογιαννάκης σε συνέντευξη

    Τύπου που έδωσε εξέφρασε την πεποίθησή του ότι στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας θα πάρουμε διπλάσια μετάλλια.

    "Η κατάκτηση 13 μεταλλίων είναι η μεγαλύτερη συγκομιδή που πέτυχε ποτέ ελληνική αποστολή σε Ολυμπιακούς αγώνες. Αυτό, όμως, που πρέπει ιδιαίτερα να παρατηρήσει κανείς είναι ότι 39 Ελληνες αθλητές και αθλήτριες περιελήφθησαν στους φιναλίστ των Ολυμπιακών αγώνων σε δέκα διαφορετικά αθλήματα", τόνισε ο κ. Παπαδογιαννάκης και συνέχισε: "Οι επιτυχίες στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ατλάντα το 1996 όχι μόνο δεν ήταν συμπτωματικές αλλά αντίθετα φανερώνουν ότι έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα μια μεγάλη δεξάμενη αθλητών από την οποία ατλούνται Ολυμπιονίκες. Τα αποτέλεσματα του Σίδνεϊ θα ήταν καλύτερα αν δεν είχαμε κάποιες ατυχίες. Ο οριστικός απολογισμός θα γίνει μετά την κατάθεση των Ομοσπονδιών και την ανάλυση των επιμέρους αποτελεσμάτων των ομοσπονδιών και την ανάλυση των επιμέρους αποτελεσμάτων κατά άθλημα. Οι επιτυχίες της ελληνικής αποστολής οφείλονται στην πίστη των αθλητών μας και στην σκληρή προσπάθειά τους για τέσσερα χρόνια. Συμπαραστάτες στο δύσκολο έργο τους ήταν οι προπονητές τους, οι Εθνικές ομοσπονδίες, η ΕΟΕ αλλα και η Πολιτεία. Και αυτό γιατί εκτός από 4 δισ. δραχμές που καταβλήθηκαν στις Ομοσπονδίες για την περίοδο 1999-2000, θεσπίστηκαν πλέον με Νόμο και Υπουργικές αποφάσεις, κίνητρα υλικά και ηθικά. Όλα αυτά έφεραν τις σημαντικές διακρίσεις και αναδεικνύουν την Ελλάδα σε ισχυρή δύναμη στο Ολυμπιακό γίγνεσθαι".

    Τέλος ο Γιάννης Παπαδογιαννάκης αναφέρθηκε στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας: "Κάθε διοργανώτρια χώρα Ολυμπιακών αγώνων αποκομίζει περισσότερα μετάλλια από κάθε άλλη συμμετοχή της. Η Ελλάδα με μια σωστή προετοιμασία, προγραμματισμό, ευθύνη και καλύτερη τύχη έχει τη δυνατότητα τουλάχιστον να διπλασιάσει τα μετάλλια του Σίδνεϊ".

    [24] ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΚΑΜΠΑΡΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 18 Οκτωβρίου 2000 (20:12 UTC+2)

    Αναστάτωση στους κόλπους της αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη προκάλεσε η αποκάλυψη αθηναϊκής εφημερίδας -σύμφωνα με την οποία- οι συνδικαλιστές αστυνομικοί καταχώρησαν στο μηνιαίο περιοδικό τους "Αστυνομικό Βήμα" διαφήμιση κακόφημου καμπαρέ.

    Η διαφήμιση του καταστήματος, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", καταχωρήθηκε σε εσωτερική κεντρική σελίδα του περιοδικού από τη στιγμή που, όπως καταγγέλλεται, οι ιδιοκτήτες του έχουν απασχολήσει τις διωκτικές αρχές στο παρελθόν.

    Μάλιστα, ένας από τους αστυνομικούς -που ήταν μέλος της διοίκησης του σωματείου τους στη Θεσσαλονίκη-παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας όταν οι συνάδελφοι του αποφάσισαν -παρά τις αντιρρήσεις που εξέφρασε- να δημοσιεύσουν την επί πληρωμή διαφήμιση του καταστήματος.

    Επίσημα τα μέλη της διοίκησης δήλωσαν, μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, ότι το συγκεκριμένο κατάστημα λειτουργεί νόμιμα με άδεια και από τη στιγμή που η μακέτα με την επωνυμία του καταστήματος δεν ήταν άσεμνη και οι ιδιοκτήτες του πλήρωσαν τα έξοδα της δημοσίευσης.

    Ωστόσο, αστυνομικοί που απασχολούνται σε υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης, δήλωναν σήμερα ότι διαφωνούν με την καταχώρηση της διαφήμισης για ηθικούς κυρίως λόγους.

    Γ.Χ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 18 October 2000 - 18:47:29 UTC