Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-11-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΙ ΝΙΚΕΣ ΜΠΟΥΣ-ΓΚΟΡ ΑΝΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
  • [02] ΜΕ ΥΨΗΛΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΠΕΝΤΕ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [03] ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣΒΛΕΠΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ
  • [04] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΤΑ ΜΟΕ ΒΑΣΕΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ-ΓΙΛΜΑΖ
  • [05] Η ΓΑΛΛΙΑ ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [06] ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΗΝ ΕΦΕΣΗ ΤΟΥ Ν. ΕΡΜΠΑΚΑΝ
  • [07] ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
  • [08] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΥΚ - ΒΕΝΤΡΙΝ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [09] Ο ΑΛΒΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΜΙΝΙ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [10] ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΚΙΝΗΤΩΝ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
  • [11] Ο ΚΑΙΡΟΣ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ
  • [12] ΦΙΑΣΚΟ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [13] ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ
  • [14] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
  • [15] ΔΕΛΤΙΟ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
  • [16] ΤΡΕΙΣ ΑΚΟΜΗ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [17] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ 4 ΥΔΡΟΠΤΕΡΥΓΑ
  • [18] ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΣ, ΣΕ ΝΕΑ ΕΝΤΑΣΗ
  • [19] ΟΣΕ: ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ REAL ESTATE
  • [20] ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΜΙNOAN FLYING DOLPHINS ΜΕΧΡΙ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΤΩΝ 100 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ
  • [21] ΠΟΥΛΙΑΔΗΣ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [22] ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ "ΣΑΜΙΝΑ" ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ ΕΜΜΕΣΑ Η ΝΔ
  • [23] ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ - ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ - ΕΥΡΩ
  • [24] ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΙΚΗΤΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

  • [01] ΟΙ ΝΙΚΕΣ ΜΠΟΥΣ-ΓΚΟΡ ΑΝΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

    Ουάσιγκτον, 8 Νοεμβρίου 2000 (15:09 UTC+2)

    Την ψήφο των εκλεκτόρων σε 29 συνολικά πολιτείες κέρδισε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Τζορτζ Μπους τζούνιορ, ενώ ο αντίπαλός του, Αλ Γκορ, επικράτησε σε 20 πολιτείες. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών συγκεντρώνει ωστόσο 260 εκλέκτορες έναντι 246 του κ. Μπους και όλα θα κριθούν από την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος στην πολιτεία της Φλόριδα.

    Οι ψήφοι εκλεκτόρων ανά πολιτεία μέχρι στιγμής έχουν ως εξής:

    Μπους: Αλαμπάμα 9, Αλάσκα 3, Αριζόνα 8, Αρκάνσας 6, Κολοράντο 8, Τζόρτζια 13, Αϊντάχο 4, Ιντιάνα 12, Κάνσας 6, Κεντάκι 8, Λουϊζιάνα 9, Μισισιπή 7, Μισούρι 11, Μοντάνα 3, Νεμπράσκα 5, Νεβάδα 4, Νιου Χάμπαϊρ 4, Βόρεια Καρολίνα 14, Βόρεια Ντακότα 3, Οχάιο 21, Οκλαχόμα 8, Νότια Καρολίνα 8, Νότια Ντακότα 3, Τενεσί 11, Τέξας 32, Γιούτα 5, Βιρτζίνια 13, Δυτική Βιρτζίνια 5, Γουαϊόμινγκ 3.

    Γκορ: Καλιφόρνια 54, Κονέκτικατ 8, Ντέλαγουερ 3, Χαβάη 4, Ιλινόις 22, Αϊόβα 7, Μέιν 4, Μέριλαντ 10, Μασουχουσέτη 12, Μίσιγκαν 18, Μινεσότα 10, Νιου Τζέρσεϊ 15, Νιου Μέξικο 5, Νέα Υόρκη 33, Πενσυλβάνια 23, Ρόουντ Αϊλαντ 4, Βέρμοντ 3, Ουάσιγκτον 11, Ουάσιγκτον D.C. (District of Columbia) 3, Γουισκόνσιν 11.

    Εκτός της Φλόριδα, εκκρεμεί η ανακοίνωση του αποτελέσματος στην πολιτεία του Ορεγκον, με 7 εκλέκτορες.

    Σ.Π.

    [02] ΜΕ ΥΨΗΛΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΠΕΝΤΕ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2000 (13:38 UTC+2)

    Ο Γερουσιαστής των Δημοκρατικών (ΗΠΑ) και ο Πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας στη συνάντηση που είχαν στην Ουάσιγκτον.

    Φωτογραφία: Photo by Dimitris Panagos

    Στην αμερικανική Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκλέγονται, με υψηλά ποσοστά, πέντε ελληνοαμερικανοί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείας.

    Γερουσιαστής της πολιτείας του Μέριλαντ εκλέγεται ο Πολ Σαρμπάνης, με ποσοστό 63%. Ο Πολ Σαρμπάνης που εκπροσωπεί το Δημοκρατικό Κόμμα, εξελέγη γερουσιαστής για πρώτη φορά το 1976 έχοντας πρώτα υπηρετήσει στη Βουλή των αντιπροσώπων. Η καταγωγή του είναι από τη Λακωνία.

    Εξάλλου, στην πολιτεία του Μέην εκλέγεται βουλευτής η Ολυμπία Σνόου, από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών με ποσοστό 68%. Εξελέγη πρώτη φορά στο Κογκρέσο το 1978 και υπήρξε η πρώτη ελληνοαμερικανίδα που έγινε μέλος της Βουλής των αντιπροσώπων σε ηλικία 31 ετών. Έκτοτε εκλέγεται συνεχώς.

    Με 72% ο Τζορτς Γκίκας εκλέγεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων, υπό τη σημαία των Ρεπουμπλικανών, στην πολιτεία της Πενσυλβάνια. Εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής το 1982 ενώ από το 1976 ως το 1982 εκλεγόταν συνέχεια γερουσιαστής της πολιτείας του.

    Με επίσης υψηλό ποσοστό που φτάνει το 82% επανεκλέγεται ο Μάικλ Μπιλιράκης στην Βουλή των αντιπροσώπων στην πολιτεία της Φλόριδα, υπό τη σημαία των Ρεπουμπλικάνων. Ο Μπιλιράκης εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής το 1982 και θεωρείται ένας από τους πλέον επιτυχημένους βουλευτές της πολιτείας.

    Τέλος η ελληνίδα εβραϊκής καταγωγής Ελίζαμπεθ Μπέρκλει από τη Νεβάδα εκλέγεται για δεύτερη φορά στη Βουλή των αντιπροσώπων, με ποσοστό 52% και υποστηριζόμενη από το κόμμα των Δημοκρατικών.

    [03] ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣΒΛΕΠΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ

    Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2000 (16:31 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Να περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών συνέστησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τύπου, Νίκος Αθανασάκης, κληθείς να σχολιάσει τα πρώτα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης.

    Συγκεκριμένα, ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκος Αθανασάκης, ανέφερε ότι αναμένεται το τελικό αποτέλεσμα και πρόσθεσε πως σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει στη συνέχιση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ, τόσο για διμερή θέματα όσο και για θέματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή.

    [04] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΤΑ ΜΟΕ ΒΑΣΕΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ-ΓΙΛΜΑΖ

    Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2000 (13:58 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου κατέθεσε σήμερα στη Βουλή επίσημα το έγγραφο της συμφωνίας 17 Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (πέντε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και 12 σε διμερές επίπεδο) που υπέγραψε πρόσφατα στη Βουδαπέστη με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ.

    "Το πλαίσιο στο οποίο συζητάμε τα ΜΟΕ με την Τουρκία είναι πάντα βάσει της συμφωνίας Παπούλια-Γιλμάζ του 1988. Στόχος μας παραμένει η ενίσχυση του στάτους κβο και η εμπέδωση συγκεκριμένων κανόνων συμπεριφοράς, που βοηθούν στη διατήρηση σχέσεων ηρεμίας, ειρήνης και εμπιστοσύνης".

    Αυτό τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ορέστη Κολοζώφ.

    Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, "η διαδικασία συζήτησης των ΜΟΕ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ δεν είναι καινούρια. Λειτουργεί εδώ και περίπου ενάμισι χρόνο με σχετική επιτυχία γι' αυτό επιμένουμε να συνεχιστεί γιατί θα μπορούσε να λύσει θέματα που ενδεχομένως θα προκύψουν στην πορεία".

    Ο υπουργός Εξωτερικών, είπε ακόμη ότι "η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει τις επιφυλάξεις της απέναντι στην Τουρκία γι' αυτό και προσπαθούμε να επιλύσουμε τις διαφορές μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ", ενώ χαρακτήρισε λάθος την εντύπωση ότι το ΝΑΤΟ υιοθετεί τις αμφισβητήσεις της Αγκυρας σε κυριαρχικά μας δικαιώματα.

    "Στην τελευταία νατοϊκή άσκηση, η συμμαχία υιοθέτησε το σχέδιο πτήσης της Ελλάδας και δεν αμφισβήτησε το δικαίωμά μας τα ελληνικά αεροπλάνα να πετάξουν πάνω από δήθεν αμφισβητούμενες περιοχές" επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε:

    "Υπάρχουν πολλές νέες προτάσεις που κατατέθηκαν και από εμάς και από την Τουρκία. Είναι μια διαδικασία που εμπλουτίζεται. Αν υιοθετηθούν και από την Τουρκία τότε έμπρακτα θα εμπεδωθεί μία σωστότερη λογική για μείωση της έντασης".

    "Είναι, κατέληξε, στη διαπραγματευτική μας τακτική να συζητάμε με την Αγκυρα είτε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, είτε σε διμερές επίπεδο θέματα που δεν άπτονται των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων".

    Από την πλευρά του ο κ. Κολοζώφ, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του ως προς την προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση να επιλυθούν οι ελληνοτουρκικές διαφορές στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. "Και μόνο το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ κρατάει ίσες αποστάσεις και έχει την αντίληψη ότι ο εναέριος χώρος της Ελλάδας είναι στα 6 και όχι στα 12 μίλια αποτελεί αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων" σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

    [05] Η ΓΑΛΛΙΑ ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Παρίσι, 8 Νοεμβρίου 2000 (20:53 UTC+2)

    Νέα πνοή στις διπλωματικές σχέσεις της με τη Γιουγκοσλαβία έδωσε σήμερα η Γαλλία, με τον διορισμό νέου πρεσβευτή στο Βελιγράδι.

    Η Γαλλική κυβέρνηση διόρισε τον εμπειρογνώμωνα για θέματα σχετικά με τα Βαλκάνια, Γκάμπριελ Κέλερ ως επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της χώρας στο Βελιγράδι, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζαν-Ζακ Κεϊράν δήλωσε ότι η Γαλλία περιμένει από τη Γιουγκοσλαβία να δεχτεί τη κίνηση αυτή, προσθέτοντας ότι "η ανάδειξη του νέου πρεσβευτή συμβολίζει ένα νέο ξεκίνημα στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Παρισιού και Βελιγραδίου".

    Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις μεταξύ των δυο πλευρών "πάγωσαν" εξαιτίας των βομβιστικών επιθέσεων του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999, αλλά η πρόσφατη ανατροπή του καθεστώτος Μιλόσεβιτς οδήγησε σε νέες επαφές του Βελιγραδίου με τη Δυτική Ευρώπη.

    Ωστόσο, οι δυο χώρες είχαν στενές σχέσεις στο παρελθόν και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ιμπέρ Βεντρίν ήταν από τους πρώτους Ευρωπαϊκούς υπουργούς που επισκέφθηκαν το Βελιγράδι μετά από την ανατροπή του πρώην πρόεδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    [06] ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΗΝ ΕΦΕΣΗ ΤΟΥ Ν. ΕΡΜΠΑΚΑΝ

    Αγκυρα, 8 Νοεμβρίου 2000 (20:28 UTC+2)

    Το Εφετείο της Αγκυρας απέρριψε την έφεση που υπέβαλλε ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Νετζμετίν Ερμπακάν, για επανεξέταση της ποινής ενός έτους που του είχε επιβληθεί για υποδαύλιση θρησκευτικών και φυλετικών παθών. Την έφεση είχαν υποβάλλει στις αρχές Οκτωβρίου οι συνήγοροι του Τούρκου πολιτικού με το σκεπτικό ότι πολλά από τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε η καταδίκη του ήταν πλαστά.

    Η απόρριψη της έφεσης του πρώην πρωθυπουργού συμπίπτει με την Εκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των χωρών, στην οποία η Κομισιόν ζήτησε την ενίσχυση των προσπαθειών της Αγκυρας για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [07] ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 8 Νοεμβρίου 2000 (20:26 UTC+2)

    Σκοπιανός λαθρομετανάστης συνελήφθη από άνδρες του τμήματος ναρκωτικών της ασφάλειας Καβάλας, με την κατηγορία ότι επιχείρησε να πουλήσει ποσότητα χασίς σε αστυνομικό, που εμφανίστηκε ως υποψήφιος αγοραστής.

    Πρόκειται για τον 48χρονο Ναμζί Μπεκιάρογλου, που διαμένει παράνομα στην Νέα Καρβάλη Καβάλας. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Σκοπιανός έκλεισε ραντεβού με τον αστυνομικό και επρόκειτο να του πουλήσει 24 γραμμάρια χασίς, αντί του ποσού των 30.000 δραχμών, αλλά τα χαρτονομίσματα είχαν προσημειωθεί νωρίτερα.

    Συνελήφθη αργότερα, ενώ σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια στο σπίτι, όπου διαμένει προσωρινά, συνελήφθη και η 42χρονη φίλη του, Ελένη Ασημόγλου, όταν στην κατοχή τους βρέθηκαν τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της αστυνομίας.

    Γ.Χ.

    [08] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΥΚ - ΒΕΝΤΡΙΝ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ

    Παρίσι, 8 Νοεμβρίου 2000 (20:23 UTC+2)

    Ο ΟΗΕ θα δυσκολευτεί να δημιουργήσει ειρηνευτικές δυνάμεις στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, εξαιτίας της αντίθεσης που εξέφρασε το Ισραήλ, όπως δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Αγγλίας και της Γαλλίας, Ρόμπιν Κουκ και Ιμπέρ Βεντρίν αντίστοιχα.

    "Συμφωνούμε στο ότι είναι σοβαρή υπόθεση, ωστόσο θεωρώ ότι ο ΟΗΕ θα αντιμετωπίσει αρκετά εμπόδια στις προσπάθειες του να δημιουργήσει την ειρηνευτική ομάδα", είπε ο κ. Κουκ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Παρίσι.

    Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, δήλωσε χθες ότι δεν θα μπορέσει να στείλει ειρηνευτική ομάδα στην περιοχή χωρίς τη συνεργασία του Ισραήλ σε αυτό το θέμα

    Αναμένεται ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον αυτή την εβδομάδα, θα ζητήσει την παρουσία των ειρηνευτικών του ΟΗΕ στην περιοχή, αλλά το Ισραήλ εξέφρασε την αντίδρασή του στην πρόταση αυτή.

    [09] Ο ΑΛΒΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΜΙΝΙ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Τίρανα, 8 Νοεμβρίου 2000 (20:22 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες του σημερινού αλβανικού τύπου περί αλλαγών στην αλβανική κυβέρνηση, καθώς ο πρόεδρος Ρετζέπ Μεϊντάνι ενέκρινε τις ανακατάξεις στα υπουργεία Εσωτερικών, Αμυνας και Δημοσίων Εργων.

    Ο πρωθυπουργός Ιλίρ Μέτα έστειλε σήμερα στον πρόεδρο της Αλβανίας Ρετζέπ Μεϊντάνι τις προτάσεις του για αλλαγές στην κυβέρνηση.

    Συγκεκριμένα ο κ. Μέτα πρότεινε το νυν υπουργό Αμυνας Ιλίρ Γκιόνι για υπουργό Δημόσιας Τάξης, τον νυν υπουργό Δημόσιας Τάξης για υπουργό Δημοσίων Εργων και τον Ισμαήλ Λέσι για υπουργό Αμυνας.

    Απομακρύνεται συνεπώς από την κυβέρνηση ο νυν υπουργός Δημοσίων Εργων Ιλίρ Ζέλα.

    Ο πρόεδρος της Αλβανίας ενέκρινε τις αλλαγές και οι τρεις υπουργοί ορκίστηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φάτος Νάνο σχολιάζοντας τις αλλαγές στην κυβέρνηση Μέτα, ότι "αποδεικνύνουν ξεκάθαρα την ανάγκη για βελτίωση της δραστηριότητας του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού, προκειμένου η αλβανική κυβέρνηση να υλοποιήσει τις προτεραιότητές της".

    Ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος Εντι Φαλόκα σε αποκλειστικές δηλώσεις στο ΜΠΕ σχετικά με τις αλλαγές στην αλβανική κυβέρνηση υπογράμμισε ότι "οι αλλαγές στην κυβέρνηση Μέτα αποδεικνύουν σαφέστατα την αποτυχία της σημερινής κυβέρνησης, η οποία δεν είναι σε θέση να υλοποιήσει το πρόγραμμά της" και πρόσθεσε ότι "οποιαδήποτε αλλαγή θα γίνεται στην αλβανική κυβέρνηση δεν θα συμβάλει στη βελτίωση του έργου της".

    Ο ίδιος τόνισε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα θα συνεχίσει τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με αίτημα τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

    Ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος δήλωσε ότι από αύριο συνεχίζει τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο της αλβανικής πρωτεύουσας, έως ότου ικανοποιηθεί το αίτημά του, η συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης.

    [10] ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΚΙΝΗΤΩΝ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

    Λονδίνο, 8 Νοεμβρίου 2000 (20:21 UTC+2)

    Χρήστες κινητών τηλεφώνων θα ενημερώνονται για ειδικές εκπτώσεις, μέσω του νέου συστήματος Ζagme της βρετανικής εταιρίας Spotflash, το οποίο στέλνει μηνύματα από συγκεκριμένα καταστήματα σε κατόχους κινητών τηλεφώνων που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

    Οσοι χρησιμοποιήσουν τη νέα υπηρεσία, θα ''αμοίβονται'' με ''πόντους'' τους οποίους θα μπορούν να μετατρέψουν σε μονάδες για το τηλέφωνό τους ή σε κουπόνια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε καταστήματα.

    Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που θα λειτουργήσει τέτοιας μορφής διαφήμηση, ενώ οι ειδικές εκπτώσεις θα ισχύουν μόνο για τους χρήστες του Zagme. Η βρετανική εταιρία θα θέσει σε λειτουργία το νέο σύστημα δοκιμαστικά για τέσσερις μήνες.

    [11] Ο ΚΑΙΡΟΣ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ

    Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2000 (20:18 UTC+2)

    Ζέστη και υγρασία θα επικρατήσουν και αύριο Πέμπτη. Σε όλη τη χώρα αναμένονται αραιές νεφώσεις, ενώ πρόσκαιρες βροχές θα εκδηλωθούν στη Δυτική Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις μέτριοι και στο Ιόνιο πρόσκαιρα ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 10 έως 23 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα από 13 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα, προβλέπονται για την Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Ανάλογες καιρικές συνθήκες αναμένονται στη Θεσσαλονίκη, με τον υδράργυρο να κυμαίνεται από 12 έως 22 βαθμούς.

    [12] ΦΙΑΣΚΟ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Ουάσιγκτον, 8 Νοεμβρίου 2000 (20:16 UTC+2)

    Φιάσκο του αμερικανικού τύπου με τις προεδρικές εκλογές, καθώς όλες σχεδόν οι εφημερίδες, με τα πρώτα αποτελέσματα και τα εξιτ πολς, έσπευσαν να προεξοφλήσουν την εκλογή του Τζορτζ Μπους. Αντίθετα, πιο συγκρατημένες οι ευρωπαϊκές εφημερίδες, κράτησαν σχετικές αποστάσεις και δικαιώθηκαν με την τροπή που πήρε η εκλογική αναμέτρηση-θρίλερ.

    Oι "Τάϊμς της Ουάσινγκτον" με πανηγυρικό τίτλο: "Ο Μπους κέρδισε την προεδρία" γράφει χαρακτηριστικά ότι "ο Τζωρτζ Μπους κατατρόπωσε το δίδυμο Γκορ - Κλίντον". "Ο Μπους στο Λευκό Οίκο μετά την οριακή νίκη που πήρε την τελευταία στιγμή από τον Αλ Γκορ" είναι ο τίτλος των "Τάϊμς της Νέας Υόρκης". "Η Φλόριδα αποδείχθηκε αποφασιστικός παράγοντας για την τελική εκλογή", σχολιάζει η εφημερίδα.

    "Ο Μπους εξελέγη πρόεδρος" είναι ο τίτλος της "Ουάσινγκτον Ποστ", που αναφέρει ότι στην κόψη του ξυραφιού κρίθηκε η μάχη.

    "Το Τέξας πανηγυρίζει τη μεγάλη νίκη του Μπους" στον τίτλο της "Γιου-Ες-Έϊ-Τουντέϊ". Η εφημερίδα γράφει ότι οι πολιτικοί αναλυτές γνώριζαν από πριν ότι η Φλόριδα ανήκε στον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο.

    "Μετά από μία μακρά και αρκετά δύσκολη εκλογική αναμέτρηση στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, οι Αμερικανοί εξέλεξαν για πρόεδρο τον Τζωρτζ Μπους" γράφει η "Χέραλντ Τρίμπιουν".

    Ο Ευρωπαικός τύπος

    "Ο Μπους κερδίζει μετά από μία νύχτα - θρίλερ που θα τη θυμάται για όλη του τη ζωή" είναι ο τίτλος της βρετανικής εφημερίδας "Ντέϊλι Τέλεγκραφ".

    Η εφημερίδα "Γκάρντιαν" έχει τίτλο: "Οι Αμερικανικές Εκλογές είναι του Μπους", "ο Ρεπουμπλικάνος πολιτικός είναι ο 43ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών". "Ο Μπους ισχυρίζεται νίκη, γίνεται όμως νέα καταμέτρηση στη Φλόριδα" αναφέρει η "Ιντιπέντεντ". "Ο Μπους ανακηρύχθηκε νικητής" γράφουν στην πρώτη τους σελίδα οι "Τάϊμς του Λονδίνου", που εκτιμούν ότι η νίκη του Μπους οφείλεται στην στροφή των προτιμήσεων των στρατιωτικών και αρκετών κρατικών αξιωματούχων.

    "O Mπους εκλέγεται, ο Γκορ αμβισβητεί" είναι ο τίτλος της γαλλικής εφημερίδας "Φιγκαρό", που αναφέρει ότι είναι η πρώτη φορά που ρεπουμπλικάνοι θα ελέγχουν το Κογκρέσσο από το 1954. "Η νίκη του Τζωρτζ Μπους δεν έχει ακόμη σιγουρευτεί" γράφει η "Μοντ", ενώ η "Λεζ Εκό" αναφέρεται στην πρώτη επίπτωση που είχε η εκλογή Μπους: την πτώση του ευρώ".

    "Εξελέγη ο Μπους;" αναρωτιέται η "Λιμπερασιόν" στην πρώτη της σελίδα, που θεωρεί ότι η μάχη ακόμη δεν έχει κριθεί. "Ήταν πρώιμα τα μηνύματα της νίκης" γράφει η "Ντι Ζάϊτ", που χαρακτηρίζει αυτή την αναμέτρηση "συναρπαστική", καθώς η αγωνία έχει φτάσει στο κατακόρυφο.

    "Μπους: νίκησα, Γκορ: το αμφισβητώ" είναι ο τίτλος της ιταλικής εφημερίδας "Κοριέρε ντέλα Σέρα".

    "Ο Γκορ δεν αναγνωρίζει την ήττα του και ζητάει νέα καταμέτρηση των ψήφων στη Φλόριδα" γράφει η ισπανική εφημερίδα "Ελ Παίς". "Η ώρα μηδέν έφθασε για την Αμερική, αλλά κανένας δεν γνωρίζει τίποτα για το αποτέλεσμα" σχολιάζει η εφημερίδα. "Με αγωνία περιμένουν το φινάλε των εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες" αναφέρει η σερβική εφημερίδα "Πολίτικα". Με τον τίτλο: "Η νίκη του Μπους υπό αμφισβήτηση" κυκλοφορεί η τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ", ενώ η "Μιλιέτ" γράφει ότι " Ένα απίστευτο χάος επικρατεί στις Ηνωμένες Πολιτείες". "Μια ανάσα χωρίζει τους δύο υποψηφίους" αναφέρει η "Σαμπάχ", που κάνει λόγο για έκπληξη Γκορ σε αρκετές πολιτείες".

    [13] ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ

    Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2000 (20:13 UTC+2)

    Ποινική δίωξη, για σωματικές βλάβες κατά συρροή απο αμέλεια και παρακώλυση συγκοινωνιών, ασκήθηκε εναντίον του Δημήτρη Ξακουστή και του Λάζαρου Κουσούρη, των ηλεκτροδηγών των δυο συρμών που συγκρούστηκαν, χθες, στο σταθμό του ηλεκτρικού στο ΚΑΤ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά 36 επιβάτες.

    Ο Εισαγγελέας διέταξε την διενέργεια προανάκρισης, για να διαπιστωθούν οι ακριβείς συνθήκες του ατυχήματος, την οποία ανέθεσε στη Τροχαία Κηφισιάς. Για λάθος του ηλεκτροδηγού του δεύτερου συρμού, ο οποίος τέθηκε εκτός υπηρεσίας, κάνει λόγο, σε ανακοίνωσή του, ο ΗΣΑΠ.

    [14] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ

    Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2000 (20:10 UTC+2)

    Δημοπρατείται μέχρι το τέλος του 2000 το Ολυμπιακό χωριό, ενώ οι εργασίες κατασκευής του αναμένεται να αρχίσουν μέχρι τον Ιούνιο του επομένου έτους. 2.300 κατοικίες, στις οποίες θα φιλοξενηθούν πάνω από 17 χιλιάδες αθλητές και συνοδοί. Το έργο θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2004 και όπως αναφέρθηκε σήμερα, κατά την παρουσίασή του, μετά την Ολυμπιάδα θα παραχωρηθεί σε περίπου 10 χιλιάδες δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής κατοικίας.

    Ο υφυπουργός Εργασίας Χρήστος Πρωτόπαπας και η πρόεδρος του "Αθήνα 2004", Γιάννα Αγγελοπούλου, παρουσιάζοντας την Τετάρτη από κοινού τα σχέδια του Ολυμπιακού Χωριού, δήλωσαν ότι ο οικισμός, που θα αρχίσει να κατασκευάζεται μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2001, θα περιλαμβάνει 2.300 κατοικίες έκτασης 95 - 110 τετραγωνικών μέτρων, οι οποίες μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων θα παραδοθούν στους δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Επίσης ανακοίνωσαν ότι το χωριό θα είναι έτοιμο εντός των χρονικών πλαισίων που έχουν τεθεί, ενώ δεν πρόκειται να γίνει καμία απ΄ ευθείας ανάθεση των εργασιών.

    [15] ΔΕΛΤΙΟ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

    Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2000 (20:07 UTC+2)

    Κοινοτικό δελτίο στάθμευσης αυτοκινήτων των ατόμων με ειδικές ανάγκες καθιερώνεται με κοινή απόφαση των υπουργών Δημόσιας Τάξης, Οικονομικών, Υγείας - Πρόνοιας και Μεταφορών - Επικοινωνιών.

    Το δελτίο αντικαθιστά το ειδικό σήμα στάθμευσης για αναπηρικά αυτοκίνητα και ισχύει όσο και η άδεια οδήγησης του δικαιούχου, εφόσον ο ίδιος είναι ο οδηγός του αυτοκινήτου για το οποίο χορηγείται το δελτίο αυτό. Σε περίπτωση οδήγησης του αυτοκινήτου από συγκεκριμένο οδηγό που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας αυτού, η ισχύς του δελτίου στάθμευσης διαρκεί όσο η άδεια οδήγησης του οδηγού.

    Σύμφωνα με την απόφαση αναγνωρίζονται τα δελτία στάθμευσης για τα άτομα με ειδικές ανάγκες που θεσπίζονται σύμφωνα με το κοινοτικό υπόδειγμα από κάθε κράτος - μέλος κατά τρόπο ώστε ο κάτοχος ενός τέτοιου δελτίου να μπορεί να επωφελείται των διευκολύνσεων στάθμευσης που συνδέονται με το δελτίο αυτό και παραχωρούνται από το κράτος - μέλος όπου βρίσκεται.

    Ως δικαιούχοι του δελτίου στάθμευσης για άτομα με ειδικές ανάγκες ορίζονται οι κάτοχοι των οχημάτων τα οποία έχουν ταξινομηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του νόμου 1798/1988, όπως αυτό τροποποιήθηκε.

    Κατά τη χορήγηση του κοινοτικού τύπου δελτίου στάθμευσης στους δικαιούχους, βάσει των διατάξεων της παρούσας απόφασης, παρέχεται σε αυτούς ο κατάλογος που καταρτίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις χρήσης του δελτίου αυτού στα διάφορα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η χρήση του δελτίου στάθμευσης για άτομα με ειδικές ανάγκες γίνεται σε αποκλειστικής χρήσης χώρους στάθμευσης με οριζόντια και κάθετη σήμανση για οχήματα ατόμων με ειδικές ανάγκες και κατά προτεραιότητα σε οδούς και χώρους που χρησιμοποιούνται για δημόσια κυκλοφορία οχημάτων και πεζών.

    [16] ΤΡΕΙΣ ΑΚΟΜΗ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Ιερουσαλήμ, 8 Νοεμβρίου 2000 (20:05 UTC+2)

    Τρεις νεκροί, δύο Παλαιστίνιοι και μία Ισραηλινή είναι ο απολογισμός των συγκρούσεων που ξέσπασαν στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την ανακοίνωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Μπάρακ ότι αποδέχεται υπό προϋποθέσεις την ανακήρυξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

    Ενας 17χρονος Παλαιστίνιος δέχτηκε σφαίρα στο στήθος, στη διάρκεια συγκρούσεων με Ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στο χωριό Χαν Γιούνις και ένας 14χρονος Παλαιστίνιος τραυματίστηκε θανάσιμα κοντά στη μεθόριο της Γάζας με το Ισραήλ, Κάρνι. Στην ίδια περιοχή, μία Ισραηλινή έπεσε σήμερα νεκρή από πυρά Παλαιστινίων.

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ θα μεταβεί αύριο στις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον. Ο τελευταίος θα έχει στην Ουάσινγκτον συνάντηση και με τον Μπάρακ την Κυριακή για να αναζητήσουν τρόπους επίλυσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

    [17] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ 4 ΥΔΡΟΠΤΕΡΥΓΑ

    Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2000 (20:03 UTC+2)

    Προκαταρκτική εξέταση για τις ζημιές που εντοπίστηκαν στα τέσσερα ιπτάμενα δελφίνια "Αίγινα Φλάϊν 1,2,3 και 4", ιδιοκτησίας Ηλία Σταύρου, διέταξε ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Πειραιά, Γρηγόρης Πεπόνης.

    Τα υδροπτέρυγα είχαν ακινητοποιηθεί την περασμένη εβδομάδα, επειδή όταν ανελκύστηκαν έπειτα απο καταγγελία για ζημιές, αποκαλύφθηκε ότι αυτές ήταν πολύ πιο σοβαρές.

    [18] ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΣ, ΣΕ ΝΕΑ ΕΝΤΑΣΗ

    Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2000 (20:02 UTC+2)

    Εντάσεις και αντεγκλήσεις και στη τρίτη ημέρα της δίκης Γιαννόπουλου κατά Κατριβάνου, ο οποίος αμφισβητεί την αντιστασιακή δράση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης.

    "Ψευτοθόδωρο" αποκάλεσε τον υπερνομάρχη ο κύριος Γιαννόπουλος, όταν εκείνος τον κατηγόρησε πως "αλώνιζε" όταν ήταν στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

    Από το πρωί, κατέθετε ο συγγραφέας Γιώργος Μανδίκος, για τον οποίο ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι χρηματίστηκε, με 20 εκατομμύρια δραχμές, από τον Βασίλη Κεδίκογλου, για να καταθέσει εις βάρος του στη δίκη.

    [19] ΟΣΕ: ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ REAL ESTATE

    Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2000 (20:00 UTC+2)

    Tην "είσοδο" του Oργανισμού Σιδηροδρόμων Eλλάδος στον χώρο της αξιοποίησης ακινήτων -real estate- ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο του OΣΕ, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασής του.

    Ειδικότερα, το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε το νέο καταστατικό της θυγατρικής του ΟΣΕ, ΓΕΩΟΣΕ, η οποία θα αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία του Οργανισμού, που σύμφωνα με τον ισολογισμό του 1999, ανέρχεται σε περίπου 430 δισ. δρχ. ενώ στελέχη του Oργανισμού εκτιμούν ότι η αντικειμενική αξία των ακινήτων ενδέχεται να είναι διπλάσια.

    Επίσης, το Δ.Σ. ενέκρινε το επενδυτικό πρόγραμμα του Οργανισμού, το οποίο περιλαμβάνει υλοποίηση σημαντικών έργων με άμεσο χρονικό ορίζοντα. Ετσι, για τη Βόρεια Ελλάδα, (στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ) ήδη δημοπρατήθηκαν ή βρίσκονται στο στάδιο της διαδικασίας αυτής 29 μεγάλα έργα, ύψους 20,9 δισ. δραχμών από ίδιους πόρους του Οργανισμού, ενώ άλλα 37,5 δισ. δρχ. θα δοθούν για την υλοποίηση οκτώ έργων. Επίσης, τρία έργα στη Δυτική Μακεδονία που εντάσσονται στις προτεραιότητες του ΟΣΕ θα απορροφήσουν 9,57 δισ. δρχ., στη Κεντρική Μακεδονία θα διατεθούν 32 δισ. δρχ. για την ολοκλήρωση σημαντικών έργων, ενώ τέλος στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη θα "πάνε" 36 δισ. δρχ. στο πλαίσιο υλοποίησης του επενδυτικού προγράμματος.

    Υπενθυμίζεται ότι η ακίνητη περιουσία που κατέχει ο Oργανισμός έχει διαχωριστεί σε τρεις περιφέρειες -Aθηνών, Πελοποννήσου και Bορείου Eλλάδος- από την αρμόδια υπηρεσία του Οργανισμού.

    Aπό τον περσινό ισολογισμό, προκύπτει ότι ο OΣE έχει στην κατοχή του γήπεδα και οικόπεδα, αξίας 180 δισ. δρχ. καθώς και κτίρια και τεχνικά έργα, αξίας 250 δισ. δρχ. Eπίσης σε πολλά σημεία υπάρχει εγκατάλειψη της σιδηροδρομικής γραμμής, λόγω των σηράγγων που υλοποιούνται και ο OΣE θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τις εκτάσεις αυτές.

    [20] ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΜΙNOAN FLYING DOLPHINS ΜΕΧΡΙ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΤΩΝ 100 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ

    Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2000 (19:57 UTC+2)

    Την συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας της Minoan Flying Dolphins, πλοιοκτήτριας εταιρείας του "Εξπρές Σάμινα", μέχρι του ποσού των 100 εκατομμυρίων δραχμών διέταξε σήμερα το μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, μετά από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του ναυαγού Ευστάθιου Λιβιεράτου κατά της εταιρείας.

    Το μονομελές Πρωτοδικείο αποδέχτηκε το επιχείρημα ότι το "Εξπρές Σάμινα" δεν ήταν αξιόπλοο, ούτε ασφαλές για να εκτελεί δρομολόγια.

    [21] ΠΟΥΛΙΑΔΗΣ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2000 (19:57 UTC+2)

    Στην ίδρυση εταιρίας στην Κύπρο με την επωνυμία Glory Technology Holdings ltd, προχωρούν η ΠΟΥΛΙΑΔΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ και η κυπριακή εταιρία συμμετοχών GLORY WORLDWIDE HOLDINGS, στο πλαίσιο της στρατηγικής συμμαχίας τους.

    H συμμετοχή της εταιρίας ΠΟΥΛΙΑΔΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρίας είναι 49% και το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στην Glory Worldwide Holdings.

    H εταιρία θα ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες της και θα δραστηριοποιηθεί σε τομείς υψηλής τεχνολογίας όπως υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και τηλεπικοινωνιών, παροχή λύσεων Internet, εφαρμογές Λογισμικών Προγραμμάτων και ηλεκτρονικό εμπόριο.

    Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Ομίλου Πουλιάδη, Αθανάσιος Πουλιάδης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι "στόχος μας είναι η δημιουργία μιας τεχνολογικής πλατφόρμας η οποία χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της Νέας Οικονομίας θα υποστηρίζει τις ευρύτερες δραστηριότητες διεθνώς της GLORY WORLDWIDE HOLDINGS"

    Yπενθυμίζεται ότι η μητρική εταιρία του ΟΜΙΛΟΥ ΠΟΥΛΙΑΔΗ συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Κύπρου Glory Worldwide Holdings.

    [22] ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ "ΣΑΜΙΝΑ" ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ ΕΜΜΕΣΑ Η ΝΔ

    Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2000 (19:56 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Πρωτοβουλία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το ναυάγιο στην Πάρο άφησε να εννοηθεί ότι θα αναλάβει η ΝΔ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Προκόπης Παυλόπουλος. Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ο κ.Παυλόπουλος, με αφορμή το έγγραφο του εισαγγελέα Πειραιά, Γρηγόρη Πεπονή για την υπόθεση του "Εξπρές Σάμινα" που διαβιβάστηκε χθες στη Βουλή, έθεσε θέμα δικαστικών ερευνών κατά πολιτικών προσώπων προκειμένου να διερευνηθούν τα όσα αναφέρονται τόσο σε αυτό το εισαγγελικό πόρισμα όσο και στο άλλο του κ.Ντογιάκου που εκκρεμεί από τις αρχές Οκτωβρίου.

    Ο κ.Παυλόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να πράξει αυτό που πρέπει μέσα στον ελάχιστο χρόνο που μένει, διαφορετικά - όπως είπε - η ΝΔ θα αναλάβει τις ευθύνες που δεν αναλαμβάνει η κυβέρνηση, υπονοώντας έμμεσα την ανάληψη πρωτοβουλίας για την υποβολή πρότασης κατηγορίας, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν τα όσα αναφέρονται στα εισαγγελικά πορίσματα για πράξεις και παραλείψεις υπουργών.

    Εντονα αντέδρασε ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, που επιτέθηκε τόσο κατά της ΝΔ, που όπως είπε προσπαθεί να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή όσο και κατά ορισμένων δικαστικών λειτουργών που προσπαθούν να ποινικοποιήσουν τη δικαιοσύνη.

    "Κανένας δε φοβάται τίποτα. Είμαστε όμως αντίθετοι με δραστηριότητες δικαστικων λειτουργών που χωρίς έλεγχο και χωρίς προσπάθεια συγκεντρώνουν στοιχεία και εκδίδουν πορίσματα. Με αφορά και προσωπικά το θέμα. Στη δική μου περίπτωση διατυπώθηκε πόρισμα χωρίς να ζητηθούν στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου", επεσήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός Τύπου και πρόσθεσε: "Όσοι επιχειρούν, και φαίνεται να βρίσκονται και στη Βουλή και στη Δικαιοσύνη, να ποινικοποιήσουν την πολιτική ζωή και την πολιτικοποίηση της δικαιοσύνης πήραν και θα πάρουν και πάλι τις απαραίτητες απαντήσεις".

    [23] ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ - ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ - ΕΥΡΩ

    Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2000 (19:54 UTC+2)

    Παγώνουν τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ για έξι μήνες και δεν θα δοθεί καμία επιπλέον αύξηση στους μισθούς, πέραν αυτών που προβλέπει η εισοδηματική πολιτική, ανακοίνωσε ο Γιάννος Παπαντωνίου.

    Ο υπουργός εμφανίστηκε προβληματισμένος για την επιτάχυνση του πληθωρισμού τον Οκτώβριο και προέβλεψε σταδιακή αποκλιμάκωσή του το 2001 στο 2,3%. Ωστόσο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Λουκάς Παπαδήμος, εμφανίστηκε ανήσυχος για τη πορεία του πληθωρισμού, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στο τέλος του χρόνου ο τιμάριθμος να βρίσκεται λίγο πιο πάνω από το 4% και πρόσθεσε ότι την επόμενη χρονιά θα κινηθεί γύρω στο 3 έως 3,5%.

    Ο κ. Παπαντωνίου είπε, ότι έως τον Απρίλιο της επόμενης χρονιάς δεν θα υπάρξει αισθητή υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, ενώ για το ευρώ εξέφρασε την άποψη ότι θα υπάρξει σταθεροποίηση της ισοτιμίας του έναντι του δολαρίου. Επίσης, προανήγγειλε αλλαγές στη διάταξη για την υποχρεωτική υπογραφή των λογιστών στις φορολογικές δηλώσεις των επιτηδευματιών, λέγοντας ότι θα τεθεί όριο, με βάση το τζίρο, κάτω από το οποίο δεν θα είναι υποχρεωτική η υπογραφή των λογιστών.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ανακοίνωσε ότι την Τρίτη 2 Ιανουαρίου θα είναι αργία για τις τράπεζες και το Χρηματιστήριο, στο πλαίσιο της προσαρμογής των συναλλλαγών με το ευρώ.

    Ο κ. Παπαντωνίου τάχθηκε στο πλευρό του Χρήστου Βερελή για την είσοδο της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες, λέγοντας ότι ο διαγωνισμός θα προχωρήσει με βάση τους όρους που είναι ήδη γνωστοί.

    [24] ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΙΚΗΤΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Νέα Υόρκη, 8 Νοεμβρίου 2000 (19:49 UTC+2)

    Σε θρίλερ για γερά νεύρα έχει εξελιχθεί η εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ. Κέρδισε την πολιτεία του Ουισκόνσιν ο Αλ Γκορ, τη στιγμή που συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων σε τρεις ακόμα πολιτείες, την Αϊοβα, το Όρεγκον, και τη Φλόριντα, προκειμένου να ανακηρυχθεί επισήμως και χωρίς καμία αμφιβολία ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Στη Φλόριντα βρίσκεται σε εξέλιξη η επανακαταμέτρηση, όπως ορίζει ο εκλογικός νόμος της πολιτείας για τις περιπτώσεις που υπάρχει ελάχιστη διαφορά ψήφων μεταξύ των δύο υποψηφίων. Τα τελικά αποτελέσματα της πολιτείας αναμένεται να γίνουν γνωστά στις 12 τα μεσάνυκτα, ώρα Ελλάδος.

    " Το οφείλουμε στη χώρα μας αλλά και σε όλο τον πλανήτη να το πράξουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται". Όπως μεταδίδει το CNN, και η πολιτεία της Αϊοβα εμφανίζεται στο ενεργητικό του υποψηφίου των Δημοκρατικών, ο οποίος με ποσοστό 49% και διαφορά μόλις 5.000 ψήφων κερδίζει τους επτά εκλέκτορες της. Αντίθετα, στο Όρεγκον, με καταμετρημένο το 74% των ψήφων, προηγείται ο Μπους με ποσοστό 49%, έναντι 46% του Γκορ.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι Αλ Γκορ με καταμετρημένο το 98% των ψήφων σε όλη την επικράτεια έχει συγκεντρώσει 47.952.349 ψήφους ενώ ο Τζορτζ Μπους 47.703.445, όμως στις ΗΠΑ πρόεδρος εκλέγεται όποιος εξασφαλίσει 270 εκλέκτορες σε σύνολο 538. Μέχρι στιγμής ο Γκορ εξασφαλίζει 260 εκλέκτορες έναντι 246 του Μπους.

    Απροετοίμαστοι όμως αποδείχθηκαν και οι ξένοι ηγέτες οι οποίοι έσπευσαν να συγχαρούν για τη νίκη του τον Τζορτζ Μπους το νεώτερο.Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, η Γερμανία, η Κίνα ακόμη και η Ρωσία, απέστειλαν συγχαρητήρια τηλεγραφήματα, που ίσως χρειαστεί να ζητήσουν την επιστροφή τους.

    Η επικράτηση της Χίλαρι

    Σχετικά εύκολη πάντως ήταν η επικράτηση της Χίλαρι Κλίντον έναντι του Ρικ Λάτσιο. στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης. Η Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι πλέον μέλος της αμερικανικής γερουσίας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του exit poll του CNN, κλειδί της επιτυχίας της Χίλαρι αποδείχτηκαν οι ψήφοι των γυναικών, το 58% των οποίων ψήφισε τη σύζυγο του Μπιλ Κλίντον.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 8 November 2000 - 21:27:11 UTC